Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: ΣΤΗΝ "ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ" Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΡΙΣΗ
  • [02] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [03] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΡΙΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ
  • [05] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [07] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [09] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ
  • [10] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΡΓΥΡΗ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 29/01/2003
  • [12] ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ESKIMO ΑΒΕ - F.G. EUROPE AΕ
  • [14] ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ GU ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ KAI Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ H AΛΟΥΜΥΛ
  • [15] ΝΤΙΜΟΦΣΚΑ: ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΕΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΠΡΟΝΤΙ
  • [17] ΣΟΛΑΝΑ: ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [19] ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [20] ΒΟΛΕΪ: Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-1 ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [21] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [22] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕ 2-1 ΣΤΗΝ ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [23] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [24] Ο ΣΕΡΦ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΑ Ο ΜΕΣΑΪΚΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ
  • [25] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [26] ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΝΤΑΡΤΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
  • [27] ΕΛΗΞΕ Η ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [28] Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ
  • [29] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΓΑΜΗΛΙΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ
  • [30] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΑΡΝΟΜΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΘ
  • [32] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Σ. ΦΥΝΤΑΝΙΔΗ
  • [33] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΚΔΟΧΕΣ"

  • [01] ΗΠΑ: ΣΤΗΝ "ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ" Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΡΙΣΗ

    Ουάσιγκτον, 29 Ιανουαρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Στην «τελική φάση» εισέρχεται η ιρακινή κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας ότι τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους και άλλοι αξιωματούχοι θα εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για αποφυγή πολέμου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Εισερχόμαστε τώρα στην τελική φάση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ και πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη φάση, θα ανοίξει ένα παράθυρο στη διπλωματία» και οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον ΟΗΕ".

    «Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ακόμη ότι αν η διπλωματία καταφέρει να στείλει δυνατά μηνύματα ενότητας κατά του Σαντάμ Χουσεΐν και αν ο τελευταίος λάβει ένα τόσο ισχυρό μήνυμα, ώστε να αναγκαστεί να αφοπλιστεί, τότε η κρίση μπορεί να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο"τόνισε ο Φλάισερ.

    Ο ίδιος τόνισε ότι αν ο Σαντάμ δεν ανταποκριθεί, «δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς για την απόφαση του Μπους να συγκροτηθεί ένας συνασπισμός που θα αφοπλίσει το Ιράκ.

    [02] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Aθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (16:41 UTC+2)

    «Δεν μπορούμε να παίζουμε με το Σύνταγμα» δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη για το θέμα της μη υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο στους βουλευτές. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν νοιώθει πως ηττήθηκε και διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας καθώς δεν εκφράζεται καμία πολιτική της κυβέρνησης με αυτό το νομοσχέδιο αλλά η εφαρμογή της βούλησης του κοινοβουλίου και της διάταξης του Συντάγματος που ήδη ψηφίστηκε.

    «Έχω την αίσθηση ότι χθες οι βουλευτές ψήφισαν κατά του εαυτού τους» είπε ο κ. Σκανδαλίδης διευκρινίζοντας ότι χθες στη Βουλή η πλειοψηφία τάχθηκε κατά του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος και ουσιαστικά ζήτησε να ισχύει το απόλυτο ασυμβίβαστο. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ουσιαστικής συζήτησης του θέματος από το Κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «δεν θα ανοίξουμε παράθυρα παραβίασης της συνταγματικής διάταξης ανεξάρτητα αν η Βουλή ψηφίσει ή καταψηφίσει το νομοσχέδιο».

    Στη συνάντηση Σημίτη Σκανδαλίδη εξετάστηκαν ακόμη θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των θεσμών και τη λειτουργία τους μέχρι τώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου, την ταχύτατη, όπως είπε, συγκρότηση του μηχανισμού των βοηθών επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και τόνισε πως μπαίνουμε σε μια διαδικασία ενεργοποίησης όλων των κλάδων καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκανδαλίδης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

    «Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο τα θέματα που αφορούν την πολιτική που έχει σχέση με το υπουργείο και την πορεία τους.

    Μείναμε ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εκανα μια ενημέρωση στον Πρωθυπουργό για την πορεία των θεσμών και τη λειτουργία τους μέχρι τώρα. Αύριο θα ανακοινώσω και τους βοηθούς επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Τα ονόματά τους θα αποφασισθούν από την κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Κωνσταντίνου Δαφέρμου. Επομένως, συγκροτείται ταχύτατα ο μηχανισμός αυτός και μπαίνουμε σε μια διαδικασία ενεργοποίησης όλων των κλάδων καταπολέμησης της διαφθοράς. Και εν όψει και της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως που θα διεξαχθεί στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στις 4 Φεβρουαρίου ημέρα Τρίτη, έγινε μια συζήτηση προετοιμαστικού χαρακτήρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και εμένα.

    Το δεύτερο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε είναι η επιβεβαίωση της γραμμής μας στο θέμα του ασυμβίβαστου. Μια γραμμή η οποία δεν αφορά ουσιαστικά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης με τη στενή έννοια. Αφορά τη συνταγματική διάταξη που ψήφισαν οι βουλευτές και έχω την αίσθηση ότι χθες οι βουλευτές ψήφισαν κατά του εαυτού τους. Ψήφισαν για το απόλυτο ασυμβίβαστο: Δηλαδή, το ασυμβίβαστο που δεν θα το διατρέχει κανείς νόμος για τα συνταξιοδοτικά ή τα ασφαλιστικά δικαιώματα, κανείς νόμος για την επάνοδό τους στο επάγγελμα, με τη λογική ότι από 1/1/2003, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ισχύει απολύτως ασυμβίβαστη οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα του βουλευτή με το αξίωμα του βουλευτή.

    Η κυβέρνηση δεν νιώθει ότι ηττήθηκε σ' αυτή την υπόθεση. Πρέπει το Εθνικό Κοινοβούλιο με σοβαρότητα να συζητήσει επί της ουσίας. Εμείς επαναλαμβάνουμε: Δεν θα ανοίξουμε παράθυρα παραβίασης της συνταγματικής διάταξης, ανεξάρτητα αν η Βουλή ψηφίσει ή καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

    Πιστεύω ότι πρέπει να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις. Να πάψει η Νέα Δημοκρατία να παίζει με τους θεσμούς. Να πάψει να εισηγείται τη μία φορά και να ψηφίζει το άρθρο 57 και την άλλη να θέλει να το καταψηφίσει στο όνομα μικροκομματικής σκοπιμότητας. Και να δούμε πώς θα λειτουργήσει καλύτερα το Εθνικό Κοινοβούλιο, αντί να κάνουμε «παιχνιδάκια» με τα άρθρα του Συντάγματος».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, σας αδικεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, μετά από πολλά χρόνια, δεν ψηφίζεται στη Βουλή;

    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν είναι ένα κοινό νομοσχέδιο που δεν ψηφίζεται ή ένα θεσμικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δεν είναι νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση εκ του Συντάγματος, γιατί μόνο αυτή μπορεί να εισηγηθεί νόμους, να φέρει τον εφαρμοστικό νόμο του άρθρου 57. Ο εφαρμοστικός νόμος του άρθρου 57 δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις ούτε μπαίνει μέσα του η πολιτική της κυβέρνησης. Αρα, δεν αποδοκιμάζεται καμιά πολιτική της κυβέρνησης. Οι βουλευτές διαμόρφωσαν και ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία το άρθρο 57 και στην ενδεικτική ψηφοφορία χθες η αντίστοιχη επιτροπή είπε ότι «εγώ δεν θέλω εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος». Δηλαδή, ουσιαστικά είπε να ισχύσει το απόλυτο ασυμβίβαστο, ψηφίζοντας δήθεν υπέρ της κατάργησης του ασυμβιβάστου ή των εξαιρέσεων κ.λπ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί είπαν ότι έγινε αυτό για να σας εξαναγκάσουν να φέρετε νέο νομοσχέδιο που θα επιφέρει κάποιες διευκολύνσεις.

    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ σέβομαι απόλυτα και τους βουλευτές και τη θέση τους. Θέλω να σας πω ότι θα ακολουθήσω την πορεία που ξεκίνησα και την κάνω σε όλη την κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα και τη διαδρομή μου. Δηλαδή, θα συνθέσω, όσο μπορώ καλύτερα, ένα νομοσχέδιο που δεν θα ανοίγει παράθυρα παραβίασης του Συντάγματος, που θα διευκολύνει, όσο μπορεί, τη λειτουργία των βουλευτών μέσα στα λογικά πλαίσια λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Αλλά από τα πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος δεν πρόκειται να αποστώ, ανεξάρτητα αν οι διατυπώσεις του νομοσχεδίου θα είναι συμπληρωματικές ή κάτι άλλο, με βάση και τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Δεν θα πετάξω στο καλάθι των αχρήστων τη συζήτηση σε τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέσετε θέμα κομματικής πειθαρχίας;

    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σας έχω εξηγήσει τι είδους νόμος είναι αυτός. Κομματική πειθαρχία θα έθετε η κυβέρνηση στην ουσία, όταν επρόκειτο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα αποδοκιμαζόταν η πολιτική της. Δεν εκφράζεται καμιά πολιτική της κυβέρνησης μ' αυτό το νομοσχέδιο. Εκφράζεται η εφαρμογή της βούλησης του Κοινοβουλίου και της ψηφισθείσης ήδη διάταξης του άρθρου 57.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;

    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός το μόνο που μου είπε είναι αυτό που και εγώ είπα χθες δημόσια και το είπα με παρρησία: Δεν μπορούμε να παίζουμε με το Σύνταγμα".

    [03] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΡΙΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 29 Ιανουαρίου 2003 (10:17 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν λάβει ακόμα καμιά απόφαση για υποβολή τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου για λύση του Κυπριακού δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο Ντε Σότο.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ντε Σότο είπε ότι στο στάδιο αυτό θα αναμένεται η εξέλιξη των συνομιλιών από τις οποίες θα διαφανεί αν δικαιολογείται η υποβολή νέου σχεδίου.

    Κληθείς να πει αν το νέο σχέδιο που ενδεχομένως υποβληθεί θα έχει τη μορφή «πάρτε το ή αφήστε το», είπε ότι είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες, καθώς αυτή είναι -όπως σημείωσε- υποθετική ερώτηση.

    Ο Αλβαρο Ντε Σότο, σε ερώτηση πώς αξιολογεί την πρόοδο των συνομιλιών, απάντησε ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στη μέση και δεν επιθυμεί να προβεί σε αξιολόγηση. Ο ίδιος εξάλλου μετέβη χθες στην Αγκυρα για επαφές με την πολιτική ηγεσία και θα επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στη νέα συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντενκτάς. Ξεκαθάρισε πάντως πως η μετάβασή του στην Αγκυρα δεν έχει καμιά σχέση με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

    Δηλώσεις Ερντογάν

    «Η λύση του Κυπριακού είναι καθήκον μας», λέει ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, Ταγίπ Ερντογάν, και τονίζει ότι αυτό δε σημαίνει πως θα εγκαταλειφθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανταλλαγή δηλώσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Ερντογάν είπε ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι με τον Ντενκτάς» και πρόσθεσε ότι «αν ο Ντενκτάς μιλούσε απευθείας μαζί μας και όχι μέσω των μαζικών μέσων ενημέρωσης δε θα γίνονταν λάθη».

    «Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με βάση τα πρόσωπα, εμείς μιλάμε για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης, μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Η πολιτική είναι η τέχνη της εξεύρεσης λύσεων, είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι η πολιτική πρέπει να συνεχίζεται εξελισσόμενη, με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

    Δεν έχουμε πει ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι εξ ολοκλήρου σωστό και ότι πρέπει να το υπογράψουμε, είπαμε ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο, σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι και ο Ντενκτάς είχε αρχικά συμφωνήσει μαζί μας. «Δεν έχουμε την αντίληψη "δώσε για να ξεφορτωθείς το πρόβλημα", αλλά "βρες μια βιώσιμη λύση"», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν τα δικαιώματα κυριαρχίας, το εδαφικό και οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Ο Τ. Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας για να λύσει το Κυπριακό.

    Μιλώντας χτες στη Λευκωσία, σε εκδήλωση ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεσμεύεται να επιδιώξει τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, για διαπραγμάτευση βάσει του «σχεδίου Ανάν». Στόχος του, είπε, είναι να επιτύχει τις απαραίτητες βελτιώσεις στο σχέδιο που θα ισοδυναμούν με λειτουργική και βιώσιμη λύση.

    Ο Τ. Παπαδόπουλος επέκρινε τον Γλαύκο Κληρίδη, για την πρόσφατη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πλήττει το ηθικό των Τουρκοκυπρίων που διαδηλώνουν στα Κατεχόμενα, όταν ο ίδιος διαδηλώνει την προτίμησή του για παραμονή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [04] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (17:43 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή ελέγχων εκ μέρους της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σε όλες τις ΠΑΕ και τους μετόχους τους, προκειμένου να παταχθούν καταστάσεις παρανομίας, ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως είπε ο υπουργός, θα ελεγχθούν όλα τα λογιστικά και οικονομικά στοιχεία όλων των ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής κατηγορίας ενώ θα κληθούν για ακρόαση όλοι οι βασικοί τους μέτοχοι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει νομικό κώλυμα στο πρόσωπο κάποιου παράγοντα ώστε αυτός να απομακρυνθεί. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η κατάσταση θα εκκαθαριστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης παρουσίασε τα συμπεράσματα του ελέγχου που έγινε στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ λέγοντας ότι προέκυψαν σοβαρές φορολογικές και ποινικές παραβάσεις της διοίκησης του Μάκη Ψωμιάδη. Κατ΄ επέκταση, σύμφωνα με τον κ. Λιάνη, αν ο κ. Ψωμιάδης εκπροσωπήσει την ΠΑΕ στο μέλλον, η ΑΕΚ θα αποβληθεί από το πρωτάθλημα.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και του κ. Λιάνη:

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του κ. Λιάνη και τη δική μου. Ευχαριστώ επίσης τον κ. Λιάνη γιατί διαμόρφωσε τις συνθήκες, τις λειτουργικές και τις αισθητικές για τη συνάντησή μας αυτή.

    Θα ήθελα να ξεκινήσουμε σήμερα τη συνάντησή μας, από την παρουσίαση των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που είναι το βασικό όργανο εφαρμογής του νέου αθλητικού νόμου, ένα όργανο ανεξάρτητο, που παρέχει πλήρης εγγυήσεις ποιότητας, αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Επιτροπής, γιατί αποδέχτηκαν το διορισμό τους και έτσι θα μας βοηθήσουν σε ένα πολύ δύσκολο, αλλά σημαντικό κοινωνικά και πολιτικά έργο.

    Θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το γεγονός ότι τόσο σημαντικοί άνθρωποι συνεργάζονται μαζί μας προς την κατεύθυνση αυτή.

    Θέλω να σας παρουσιάσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον επί τιμή Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Κωνσταντίνο Παπαλάκη, ο οποίος κάθεται δίπλα μου και ο οποίος αναλαμβάνει το βάρος της προεδρίας και του συντονισμού των εργασιών της Επιτροπής.

    Τον κ. Παπαλάκη θα αναπληρώνει στα καθήκοντά του, ο επί τιμή Αρεοπαγίτης κ. Γεώργιος Βρέττας, ο οποίος είναι εδώ. Πρώτο μέλος της Επιτροπής, είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κ. Λάμπρος Κοτσίρης, ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία, θεωρητική και πρακτική στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου, ο οποίος είναι εδώ, τον οποίο θα αναπληρώνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο κ. Νικόλαος Τέλης, ο οποίος είναι εδώ.

    Τον τομέα των οικονομικών επιστημών, εκπροσωπούν δύο Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θράκης, ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου, τον οποίο θα αναπληρώνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μωισής Σιδηρόπουλος.

    Στην Επιτροπή μετέχουν δύο δικηγόροι παρ' Αρείω Πάγω με εμπειρίες σε θέματα εταιρειών, ο κ. Βασίλειος Κωστόπουλος, Διδάκτωρ Νομικής και Νομικός Σύμβουλος της ΕΤ και ο κ. Διονύσιος Πρωτόπαπας.

    Τον τομέα επίσης του αθλητικού, ας το πούμε έτσι, εν ευρεία εννοία, δικαίου εκπροσωπούν ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης και Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δέχτηκε να είναι μέλος της Επιτροπής, τον οποίο θα αναπληρώνει ο κ. Παναγιώτης Περάκης δικηγόρος, που ήταν και μέλος της Επιτροπής Σύνταξης του νέου αθλητικού νόμου.

    Στην Επιτροπή μετέχουν επίσης ένας οικονομολόγος με τον αναπληρωτή του, μετέχει ο Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών κ. Χαράλαμπος Κολίμπαλης, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα οικονομίας του αθλητισμού, με αναπληρωτή του τον οικονομολόγο κ. Λευτέρη Κουλιεράκη, ο οποίος εκπροσωπεί την περιφερειακή Ελλάδα, γιατί προέρχεται από την Κρήτη.

    Τέλος στην επιτροπή μετέχει ένα πρόσωπο κύρους, με εμπειρία στο χώρο του αθλητισμού, η γνωστή μας Ολυμπιονίκης κα Βούλα Πατουλίδου, είναι αυτή που καλύπτει τη θέση αυτή και την ευχαριστώ πάρα πολύ με αναπληρωτή της τον κ. Χρήστο Κοτζαμανίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Τα αναπληρωματικά μέλη μετέχουν, σύμφωνα με το νόμο, ούτως ή άλλως σε όλες τις συνεδριάσεις και αναλαμβάνουν, όπως και τα ταχτικά μέλη το χειρισμό και την εισήγηση επιμέρους θεμάτων.

    Η Επιτροπή συνεδρίασε, υπό την προεδρία του κ. Παπαλάκη, είχαμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε με την Επιτροπή, ο κ. Λιάνης, ο κ. Έξαρχος και εγώ και καταλήξαμε σε μια σειρά από εκτιμήσεις, που ουσιαστικά διαμορφώνουν το πρόγραμμα των αμέσων ενεργειών και πρωτοβουλιών της Επιτροπής, για τις επόμενες μέρες.

    Πρώτον, εκδίδεται εντός της ημέρας απόφαση, για την άμεση έναρξη της πλήρους λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συμβουλίου μεταφέρονται στην Επιτροπή και ότι αρχίζουν να τρέχουν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες.

    Μία από τις προθεσμίες αυτές είναι αυτή που αφορά το χρόνο μέσα στον οποίο πρέπει να χορηγηθεί το πιστοποιητικό της ΠΑΕ για τη συμμετοχή τους στο τρέχον πρωτάθλημα και προθεσμία θα οριστεί η 30η Απριλίου του 2003. Πιστεύουμε ότι μέχρι τότε, ούτως ή άλλως, θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος όλων των ΠΑΕ στο σύνολό τους.

    Δεύτερον, η Επιτροπή απευθύνει και θα απευθύνει και με την τυπική έννοια του όρου, αλλά το κάνουμε και με τη δημοσιογραφική έννοια του όρου τη στιγμή αυτή, πρόσκληση προς όλες τις ΠΑΕ και τους μετόχους τους, να υποβάλλουν, μέσα σε 15 μέρες από σήμερα όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 24 του νόμου και στο άρθρο 18 του νόμου.

    Τα στοιχεία αυτά κανονικά έπρεπε να έχουν υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2002 στο Ελεγκτικό Συμβούλιο, όσα στοιχεία έχουν υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συμβούλιο θα παραδοθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης μέσα σε 15 μέρες.

    Μέσα στην προθεσμία αυτή, πρέπει σύμφωνα με το νόμο να υποβληθεί και ο προϋπολογισμός της τρέχουσας αθλητικής περιόδου, με αντίστοιχη εγγυητική επιστολή, ίση με το 10% των προβλεπομένων εξόδων, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της τρέχουσας περιόδου, όπως προβλέπει το άρθρο 25, παράγραφος 1 του νόμου.

    Τρίτον, η Επιτροπή θα συνεχίσει μετά τη συνεδρίασή της, ώστε να επιλέξει τις εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες, κατά προτίμηση διεθνείς οίκους, όπως αυτούς που χρησιμοποιήσαμε για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών στις υπό εκκαθάριση καλαθοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Οι οποίες θα προβούν αμέσως στον έλεγχο όλων των λογιστικών και οικονομικών στοιχείων, όλων ανεξαιρέτως των ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας.

    Αμέσως μετά ο έλεγχος αυτός θα επεκταθεί στις άλλες κατηγορίες και στις ΠΑΕ. Αλλά ξεκινάμε αμέσως με τις 16 ΠΑΕ της πρώτης εθνικής κατηγορίας.

    Ο έλεγχος θα κατανεμηθεί σε περισσότερες από μια ελεγκτικές εταιρείες, που ει δυνατόν θα χρησιμοποιηθούν όλες που λειτουργούν στην Ελλάδα και έχουν τη δυνατότητα αυτή, ώστε να ολοκληρωθεί πράγματι μέσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες.

    Η προθεσμία είναι 30 ημέρες από την έναρξη του ελέγχου, από την ανάθεση της εντολής, έτσι ώστε να επιληφθεί ο ελεγκτής. Όταν λέμε ελεγκτής, δεν εννοούμε ένα άτομο, δεν εννοούμε ένα ολιγομελές συμβούλιο, εννοούμε ένα ολόκληρο επιτελείο εξειδικευμένων ελεγκτών, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Δηλαδή όπως γίνεται ο έλεγχος στις πιο μεγάλες τράπεζες, από τα διεθνή αυτά εξειδικευμένα όργανα ελέγχου. Αυτός ο έλεγχος αφορά όλα τα στοιχεία, όλες τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος, και φυσικά, την τήρηση των υποχρεώσεων που προβλέπει ο νόμος.

    Αναφέρω χαρακτηριστικά τη μετοχική σύνθεση, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, τη λογιστική και διαχειριστική λειτουργία, τις υποχρεώσεις έναντι παικτών, προπονητών και άλλων, κλπ.

    Το χρησιμότερο είναι, και το τελευταίο σημείο, πως η Επιτροπή παραλλήλως, ενόσω δηλαδή οι ΠΑΕ θα συμπληρώνουν και θα υποβάλλουν τα στοιχεία τους μέσα σε 15 μέρες, και ενόσω θα αρχίζει ο έλεγχος από τις διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες, η Επιτροπή αμέσως δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα, καλεί σε ακρόαση ενώπιον της, τους βασικούς μετόχους. Τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Εκπρόσωπο στην ΕΠΑΕ, όλων των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, της πρώτης εθνικής κατηγορίας.

    Αντικείμενο της ακρόασης είναι μεταξύ άλλων η παροχή των αναγκαίων στοιχείων και πληροφοριών και ο έλεγχος τυχόν κωλυμάτων που συντρέχουν κατά νόμο, στο πρόσωπο κάποιου από τους παράγοντες της ΠΑΕ ώστε αν έχουμε έλλειψη νομίμων προσόντων, ή κώλυμα, αμέσως αυτός που έχει το νομικό πρόβλημα να αποβληθεί και να πάψει να έχει οποιαδήποτε σχέση με την ΠΑΕ, και νομικά και πραγματικά.

    Άρα ο έλεγχος των προσώπων από πλευράς ποινικών μητρώων και άλλων στοιχείων, παράδειγμα αν έχει διατελέσει μέτοχος υπό εκκαθάριση εταιρείας και δεν δικαιούται να μετέχει στην νέα διοίκηση, ή αν έχει καταδικαστεί για αδίκημα, που προβλέπεται από τον νόμο και συνιστά κώλυμα συμμετοχής, αυτά θα διαπιστώνονται αμέσως, ενώπιον της Επιτροπής, από το φάκελο, τα πιστοποιητικά και την ακρόαση, και θα επιβάλλεται αμέσως η συνέπεια του νόμου.

    Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πρόγραμμα δράσης, το οποίο είναι άμεσο, το οποίο είναι απολύτως συνεπές με το νόμο, η Επιτροπή ούτως ή άλλως, δεν περιμένει να δεχτεί κάποια εντολή ή κάποια υπόδειξη, δική μου ή του κυρίου Λιάνη, είναι όργανο ανεξάρτητο είναι όργανο τα μέλη του οποίου, έχουνε προσωπική ευθύνη, που έχουν πλήρη συνείδηση της αποστολής τους, έχουν διεκπεραιώσει πολύ σημαντικότερα έργα από αυτό, άρα έχουν εμπειρία, γνώση και ικανότητα, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για την προκειμένη περίπτωση και θα κινηθούν με τον ρυθμό, με την ταχύτητα, και την αποτελεσματικότητα, που σας περιέγραψα προηγουμένως.

    Θα εκκαθαριστεί η κατάσταση μέσα σε λίγες εβδομάδες. Θα έλεγα ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες με τη διαδικασία των ακροάσεων, των βασικών μετόχων, και των διοικούντων κάθε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία, θα εκκαθαριστεί σε προσωπικό επίπεδο η κατάσταση.

    Και αμέσως μετά θα εκκαθαριστεί και η εικόνα της μετοχικής σύνθεσης και της οικονομικής κατάστασης κάθε ΠΑΕ. Για πρώτη φορά υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος είναι πλήρης, ο οποίος προσπαθεί να «συλλάβει» και το πετυχαίνει όλες τις εμπνεύσεις. Και χρησιμοποιώ τον όρο εντός εισαγωγικών που μπορεί να έχει η αγορά ή η παρα-αγορά του επαγγελματικού αθλητισμού.

    Δεν υπάρχει κανένα κενό, η περικύκλωση είναι πλήρης και αυτός ήταν ο στόχος της Βουλής. Και φυσικά, ο δικός μου και του κυρίου Λιάνη, που εισηγηθήκαμε το Νομοσχέδιο αυτό. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε παρόμοιο νομοθέτημα εν ισχύ και πρέπει να σας πω για να είμαι πολύ σαφής, ότι ποτέ καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν θα μπορούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία, να προτείνει τέτοιες διατάξεις.

    Οι διατάξεις αυτές έχουν προστεθεί από εμάς και έχουν προστεθεί ακριβώς, επειδή έχουμε την πολιτική βούληση και ως άτομα, αλλά και ως κυβέρνηση συλλογικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κ.Πρωθυπουργού, να επιτελέσουμε το έργο αυτό.

    Γνωρίζετε ότι δεν είχα στο παρελθόν τη νομοθετική πρωτοβουλία στα θέματα του αθλητισμού, τη διέθετε ο εκάστοτε Υφυπουργός, αυτό συνέβαινε μέχρι και στην εποχή του κ.Φλωρίδη, κράτησα την αρμοδιότητα αυτή με το που ανέλαβε τα καθήκοντα ο κ.Κουράκης γιατί και αυτός με τη σεμνότητα που τον διακρίνει είχε κατανοήσει ότι θέλει άλλου τύπου παρέμβαση, αυτό ακόμη πιο έντονα το κατάλαβε ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία, στον αθλητισμό, και με τεράστια εμπειρία στον χώρο αυτό, γιατί όπως ξέρετε είναι η δεύτερη θητεία του στον ίδιο τομέα, που είναι ο κ.Γιώργος Λιάνης.

    Έχουμε, και είχαμε και θα έχουμε, μια ταύτιση, όχι μόνο μια συνεργασία, αλλά μια ταύτιση. Και αυτό φάνηκε στον νόμο και θα φανεί και στην εφαρμογή του νόμου.

    Επίσης θα ήθελα να ξέρετε ότι ως τώρα, αυτό που λεγόταν προσπάθεια εφαρμογής του νόμου στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού εστιαζόταν κατ' ανάγκη, σε ορισμένα πρόσωπα ή σε ορισμένα συμβάντα.

    Αυτό κινητοποιούσε κάποιους υπέρ των κινήσεων της Πολιτείας και κάποιους κατά των κινήσεων της Πολιτείας. Ποτέ δεν είχαν όλοι την αίσθηση ότι τα μέτρα είναι γενικά ότι αφορούν όλες τις ομάδες, όλες τις ΠΑΕ, και όλους τους παράγοντες, χωρίς διάκριση.

    Λοιπόν τώρα κινούμεθα σε σχέση με όλους, δεν μας ενδιαφέρουν μεμονωμένα πρόσωπα ή μεμονωμένα περιστατικά, δεν ασχολούμαστε με επεισόδια, ασχολούμαστε με βαθιά ριζωμένες καταστάσεις παρανομίας. Οι καταστάσεις αυτές, παρανομίας, έχουν γίνει ανεκτές για πολλούς και διάφορους λόγους, και γιατί τα Όργανα δεν ανταποκρίνονται τα Δικαιοδοτικά Όργανα- με τον τρόπο και τον ρυθμό που θέλουμε και που περιμένουμε, και γιατί πάντα οι οπαδοί ή οι φίλοι μιας ομάδας, είναι πολύ ελαστικοί και επιεικείς μαζί της, ενώ είναι πολύ αυστηροί, και αδέκαστοι όταν πρόκειται για τους άλλους. Αυτό όμως δεν είναι σωστό.

    Θα πρέπει να είμαστε ίσοι και εξίσου αυστηροί σε σχέση με όλους. Τώρα έχουμε μια σειρά από πλεονεκτήματα. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ο πλήρης νόμος. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η ανεξάρτητη Επιτροπή. Το τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι κινούμεθα ταυτοχρόνως και παραλλήλως ελέγχοντας όλους χωρίς καμία διακρίση.

    Θα καταλάβουν όλοι ότι δεν υπάρχει διάκριση βορρά-νότου, μεγάλου-μικρού, πλούσιου-φτωχού. Όλες οι ομάδες θα υποστούν τον ίδιο έλεγχο και όπου υπάρχει πρόβλημα θα υπάρξουν οι ίδιες κυρώσεις. Δεν μας φοβίζουν πολιτικά και κοινωνικά οι συνέπειες. Υπάρχουν ΠΑΕ οι οποίες θα αντέξουν τον έλεγχο.

    Υπάρχουν ΠΑΕ- κατά την γνώμη μου η πλειοψηφία- που δεν θα αντέξει τον έλεγχο αυτό και θα υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπει η γενική νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών, αυτό που προβλέπει το Εμπορικό μας Δίκαιο, αυτό που προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

    Πρέπει να χειραφετηθούν, να απελευθερωθούν και να αναπνεύσουν οι φίλαθλοι. Οι φίλαθλοι δεν είναι υποχρεωμένοι σε κανέναν. Δεν χρειάζεται να κάνουν «εκπτώσεις» προκειμένου η ομάδα τους να βρίσκει χρηματοδότηση. Πρέπει να πάει ένα σαφές μήνυμα στον απλό, καλόπιστο Έλληνα φίλαθλο και στον άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τον επαγγελματικό αθλητισμό είτε καταθέτοντας μία οικονομική συνεισφορά, είτε ασχολούμενος με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου, είτε ενεργοποιώντας τον εαυτό του και τους φίλους του για να πάει στο γήπεδο ή για να καθίσει και να δει έναν αγώνα στην τηλεόραση.

    Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να ανέχονται ακραία φαινόμενα παρανομίας. Δεν έχουν κανένα λόγο να ανέχονται εξυπναδισμούς, δεν έχουν κανένα λόγο να ανέχονται παρανομούντες, δεν έχουν κανένα λόγο να ανέχονται «νονούς» και «αφεντικά» στο ποδόσφαιρο.

    Οι ομάδες ανήκουν στην ιστορία τους, στους φιλάθλους τους και σε τελευταία ανάλυση στα μητρικά σωματεία τα οποία και έχουν ιδρύσει τις ΠΑΕ και έχουν εκ του νόμου την δυνατότητα και την υποχρέωση να παρακολουθούν και να εγγυώνται την πορεία της ομάδας, της ιστορίας της και της παράδοσής της.

    Δεν κινδυνεύει η παράδοση, η ιστορία και το έμβλημα καμιάς ομάδας. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα εμβλήματα και τις φιλοδοξίες του αθλητισμού στον βωμό παρανόμων συμφερόντων. Η εκκαθάριση, η κάθαρση αφορά πρόσωπα με βεβαρημένο μητρώο, πρόσωπα με κολλήματα, αφορά δήθεν επιχειρηματίες οι οποίοι λυμένονται τον χώρο και αυτοί όλοι θα αποβληθούν κι αν χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στις ερασιτεχνικές βάσεις του ποδοσφαίρου θα ξαναγυρίσουμε για να ξεκινήσουμε εκ του μηδενός χωρίς όμως να υπάρχουν περιθώρια για σαλταδόρους, επιτήδιους και «νονούς». Αυτό το φαινόμενο δεν θα υπάρξει.

    Η ελληνική κοινωνία θέλει να βλέπει ότι διαμορφώνονται θύλακες καθαροί, θύλακες νομιμότητας και θα στηρίξει την προσπάθειά μας αυτή και εμείς θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την προσδοκία και θα ανταποκριθούμε στην προσδοκία αυτή.

    Σας καλούμε να ελέγχετε καθημερινά τις αποφάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας για να βλέπετε αν είμαστε συνεπείς ή όχι σε αυτές μας τις δεσμεύσεις και θέλω επίσης να σας ζητήσω να βοηθήσετε με τις υποδείξεις σας την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που αποτελείται από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καμία φθορά και καμία τριβή και κανένα βεβαρημένο παρελθόν και έχουν την παρθενική αγνότητα να κάνουν αυτό που πρέπει στον χώρο του ποδοσφαίρου και θα το κάνουν. Αυτό.

    Θα δώσω το λόγο στον κύριο Παπαλάκη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να πει δυο λόγια.

    Κ. ΠΑΠΑΛΑΚΗΣ: Δυο λόγια. Κατά την δική μου άποψη ο αθλητισμός είναι η κορυφαία έκφραση του πολιτισμού. Αγγίζει όλον τον κόσμο, όλον τον ελληνικό λαό γι αυτό νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Αυτό συμφέρει όλους και τους παράγοντες και τους αθλητές και τον κόσμο και τη νέα γενιά κυρίως. Θα το επιτύχουμε.

    Υπάρχουν δύο όπλα όπως είπε ο κύριος Υπουργός. Ένας νόμος ορισμένος χωρίς κενά, χωρίς αοριστίες, με ρυθμίσεις λεπτομερέστατες και πλήρεις. Ολοκληρωμένος νόμος. Και το δεύτερο στοιχείο είναι, υπάρχει σήμερα μία Επιτροπή ανεξάρτητα, ουσιαστικά είναι ανεξάρτητη η Επιτροπή. Στελεχώθηκε με ανθρώπους υψηλού κύρους, χωρίς άλλες εξαρτήσεις. Εμείς θα τηρήσουμε τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, ίσες αποστάσεις, ανεξαρτησία γνώμης. Πιστεύω ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα. Θα επιτύχουμε για το καλό όλων μας. Τίποτε άλλο.

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα φτάσουμε στις ερωτήσεις, θα προσθέσει και κάποια στοιχεία τα οποία θέλει ο κύριος Λιάνης. Αν υπάρχουν ερωτήσεις;

    κ. ΣΧΟΙΝΑΣ ("ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ"): Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτα για το Ελεγκτικό Συμβούλιο το πόρισμα του ελέγχου στην ΑΕΚ. Είχαμε πει ότι θα το δίνατε, όχι είχατε πει εσείς προσωπικά, είχε ειπωθεί ότι θα δινόταν στην δημοσιότητα σήμερα. Θα ήθελα σε αυτό επάνω να ρωτήσω ότι ο Μάκης Ψωμιάδης ήταν ένας παράγοντας, είναι ένας παράγοντας, ο οποίος ερχόταν στο γραφείο σας και μίλαγε με σας για το ποδόσφαιρο, ο Αχιλλέας Μπέος επίσης.

    Χρειαζόταν όλοι αυτοί οι παράνομοι να φτάσουμε σήμερα με μία Επιτροπή τόσο σοβαρή ώστε να αποβληθούν από το πρωτάθλημα; Επίσης εάν χρειαζόταν να γίνει ο έλεγχος στην ΑΕΚ για να αποδειχθεί ότι ο Μάκης Ψωμιάδης είναι ένας παράνομος;

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως θα σας πει ο κύριος Λιάνης, αλλά σας το λέω κι εγώ για να μην έχετε αναμονή δευτερολέπτων, το πόρισμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου καθαρογράφτηκε χθες, παραδόθηκε στην πλήρη του μορφή σήμερα και θα σταλεί αμέσως στην Εισαγγελία και θα παραδοθεί φυσικά και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για τις περαιτέρω ενέργειες.

    Λυπάμαι που θεωρήσατε ως ακριβή ορισμένα στοιχεία τα οποία συμπεριλάβατε στην ερώτησή σας. Ο κύριος Ψωμιάδης ήρθε μία φορά εδώ κατά παράβαση των όσων είχαμε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της ΕΠΑΕ και άφησα να είναι παρόντες στην συνάντηση κατά την οποία οι ΠΑΕ αξίωσαν από την πολιτεία 20 δισεκατομμύρια δραχμές για να καλύψουν το κενό που είχε προκύψει από την διακοπή λειτουργίας ενός ψηφιακού τηλεοπτικού σταθμού.

    Το ανέχθηκα λοιπόν αυτό για έναν και μόνο λόγο. Για να δω κι εγώ και ο κύριος Λιάνης, αλλά κυρίως για να δείτε εσείς ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Για να δούμε ποιοι είναι αυτοί που είναι τα «αφεντικά» ή οι «νονοί» των ομάδων, πώς εκφράζονται οι ομάδες. Γι αυτό αυτή η συζήτηση με τους εκπροσώπους, τους Προέδρους των ΠΑΕ έληξε με μία παρατήρηση που έκανε ένας άλλος παλαιός παράγων του ποδοσφαίρου ο κύριος Θωμάς Μητρόπουλος, που εμφανίστηκε εδώ ως εκπρόσωπος της ΠΑΕ Αιγάλεω, ο οποίος συνόψισε την συζήτηση εκ μέρους του λέγοντας «αυτό που κατάλαβα κύριε Υπουργέ είναι ότι σήμερα πέσαμε όλοι στην καλοστημένη παγίδα σας».

    Του απάντησα «κύριε Μητρόπουλε ας προσέχετε την άλλη φορά». Και ο κύριος Μπέος εμφανίστηκε μία φορά στο γραφείο μου για να διεκδικήσει την νομιμοποίηση του Πανιωνίου και του εξήγησα για ποιους λόγους ο νέος Πανιώνιος έχει παραβιάσει το νόμο ως ΠΑΕ ενώ τον τηρεί ως ΚΑΕ και του συνέστησα να απευθυνθεί σε καλούς δικηγόρους και να εφαρμόσει το νόμο. Δεν το έκανε και γι αυτό η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα ελέγξει τη νομιμότητα του λεγομένου «νέου Πανιωνίου» που κατά την γνώμη μου έχει παραβιάσει κραυγαλέα τις διατάξεις για την εκκαθάριση.

    κ. ΚΑΤΣΟΥΝΗΣ ("ΦΙΛΑΘΛΟΣ"): Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την σημερινή εξαγγελία για την θεσμοθέτηση ουσιαστικά, για την έναρξη μάλλον της λειτουργίας ενός νόμου. Δεν είναι η πρώτη φορά και ασφαλώς και φοβούμαι πολύ ότι δεν θα είναι η τελευταία που γίνονται τέτοιου είδους εξαγγελίες και αναφέρομαι στην προ διετίας και πλέον εξαγγελία εκ μέρους του τελευταίου Υφυπουργού που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία όπως είπατε, του κυρίου Φλωρίδη δηλαδή.

    Γιατί εκείνη η προσπάθεια απέτυχε και θα έλεγα ότι απέτυχε παταγωδώς, τι συνέβη, ποια είναι η άποψή σας για την προσπάθεια της κυβέρνησης τότε να καθαρίσει το χώρο του ποδοσφαίρου από παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν καμία θέση. Επίσης έπ' αυτού θέλω να σας ρωτήσω ότι στον 2725 υπήρχε μία διάταξη η οποία αφορούσε κολλήματα παραγόντως για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημήσεως. Αυτή η διάταξη με την τροπολογία του κυρίου Φλωρίδη απαλήφθηκε. Δεν θα εξυπηρετούσε μια τέτοια διάταξη εν προκειμένω μια και κάθε μέρα έχουμε το πρόβλημα, συναντούμε δηλαδή παράγοντες που δυσφημίζουν το άθλημα;

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κύριος Φλωρίδης κατά το χρόνο που διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για τον αθλητισμό, στην αρχή επί της Υπουργίας του κυρίου Παγκάλου και στην συνέχεια μετά την δική μου επιστροφή στο Υπουργείο Πολιτισμού έκανε αναμφίβολα μία ειλικρινή και φιλότιμη προσπάθεια να επιβάλλει την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

    Βέβαια δεν άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο. Είχε προστεθεί μία σημειακή διάταξη που αφορούσε την έκδοση τελεσιδίκων και όχι αμετακλήτων βουλευμάτων παραπομπής κάποιου σε δίκη έτσι ώστε να συντρέχει κώλημα στο πρόσωπο του κύριου Βίκτωρα Μητρόπουλου.

    Όταν η προσπάθεια μας εστιάζεται σε ένα πρόσωπο είναι λογικό να μην έχει το εύρος που θέλουμε και το εύρος που θέλουμε εμείς είναι η κάθαρση σε όλες τις ομάδες αδιακρίτως μετώπων και αδιακρίτως προσώπων.

    Ο κύριος Μητρόπουλος έφυγε τελικά από την προεδρία της ΕΠΑΕ αλλά έφυγε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι κινητοποιήθηκε η ΟΥΕΦΑ προκειμένου να διαφυλαχθεί η λεγόμενη αθλητική αυτονομία στο χώρο του ποδοσφαίρου και η ελληνική Πολιτεία μετά από διαπραγματεύσεις υπέγραψε την γνωστή σύμβαση της Ζυρίχης που εγγυάται την λεγόμενη αυτονομία του ποδοσφαίρου.

    Στη συνέχεια, μαζί με τον κ. Φλωρίδη, πήραμε την απόφαση να προετοιμάσουμε ένα πλήρες νέο νομοθέτημα που να μη θέτει στο στόχαστρο πρόσωπα, αλλά να θέτει στο στόχαστρο τη συνολική κατάσταση στον επαγγελματικό αθλητισμό.

    Λειτούργησε πράγματι μια επιτροπή, υψηλοτάτου επιπέδου, δεν μπόρεσε μέχρι το τέλος της θητείας του κ. Φλωρίδη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα, γιατί εγώ είχα πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις, όπως και εκείνος, από τις προτάσεις της επιτροπής.

    Η επιτροπή αυτή ανασυγκροτήθηκε από τον κ. Κουράκη, κατέληξε σε ένα πόρισμα, το πόρισμα αυτό το συμπληρώσαμε με άλλη ομάδα εργασίας, που είχα συστήσει εγώ στο Υπουργείο Πολιτισμού, επιφανών νομικών και εν τέλει ιδιοχείρως προσέθεσα όλες τις διατάξεις που πρέπει.

    Μεταξύ των διατάξεων αυτών είναι και αυτή που επεκτείνει τα κωλύματα σε όσους, χωρίς να έχουν άλλη επίσημη ιδιότητα ασκούν ντε φάκτο καθήκοντα εκπροσώπου μιας ανώνυμης αθλητικής εταιρείας.

    Έτσι φτάσαμε σε ένα νομοθέτημα το οποίο είναι πλήρες και σε μια στρατηγική η οποία δεν αφορά πρόσωπα, όπως είπα, δεν αφορά μεμονωμένες ομάδες, είναι συνολική κατάσταση στον επαγγελματικό αθλητισμό.

    Άρα, αυτό που δεν μπόρεσε να γίνει νωρίτερα, γίνεται τώρα επειδή έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις. Ο κ. Φλωρίδης όμως πιστώνεται με το γεγονός ότι έθεσε στο επίκεντρο της προσοχής τα ζητήματα του ποδοσφαίρου και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Βέβαια, παρατηρώ ότι ο .κ Βίκτωρ Μητρόπουλος, ο οποίος ήταν το μήλο της Έριδος την περίοδο εκείνη, είναι τώρα Γενικός Εισαγγελέας των τηλεοπτικών συζητήσεων. Ελπίζω ο καθένας να κρίνεται επί τη βάση της αξιοπιστίας του και όλοι φαντάζομαι ότι έχετε γνώση και εμπειρία και μπορείτε να τοποθετήσετε τον καθένα, εκεί που πρέπει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στο νέο νόμο έχουμε έναν κατάλογο κωλημάτων, από το οποίο δε γλιτώνει κανείς, αν έχει τελέσει εγκλήματα, τα οποία είναι ατιμωτικά και τα οποία σχετίζονται με τη διεξαγωγή του αθλήματος. Δε μας λείπει κάποια διάταξη, είναι πολύ αυστηρές οι ισχύουσες διατάξεις.

    Άλλωστε αν δούμε ότι υπάρχει κάποιο κενό, που δεν το νομίζω, σας το είπε και ο κ. Παπαλάκης προηγουμένως, εδώ είμαστε να το συμπληρώσουμε.

    κ. ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Υπουργέ, ζητάω συγνώμη αν θεωρηθώ σκληρός, εκτιμώ όμως ότι είναι τέτοιες οι περιστάσεις, που απαιτείται τουλάχιστον ειλικρίνεια.

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το παιχνίδι είναι για σκληρούς και μπορείτε να είστε σκληρός.

    κ. ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ: Μακάρι. Κατηγορήθηκε η Κυβέρνηση και τα στελέχη της για υποκρισία με αφορμή όλο αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Από ποιον κατηγορήθηκε;

    κ. ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ: Νομίζω από αρκετές πλευρές.

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, από ποιον κατηγορήθηκε συγκεκριμένα.

    κ. ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ: Και δημοσιογράφοι νομίζω ότι έκαναν αυτές τις εκτιμήσεις και κάποιοι από την κοινή γνώμη. Θα ρωτήσω λοιπόν εγώ, βάσει συγκεκριμένων γεγονότων, να δούμε αν ήταν βάσιμο ή όχι.

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ρωτήστε επί τη βάση γεγονότων.

    κ. ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ: Ανεξάρτητα από την Επιτροπή, τέθηκε ένα θέμα πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης ή όχι για να προχωρήσει όλο αυτό το θέμα. Ρωτάω, επειδή στο χωριό μου, πάνω στον Ταΰγετο, λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Επειδή αναφερθήκατε στην περίπτωση της FIFA και όχι της UEFA, όπου καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το περιβόητο πόρισμα για την ΕΠΟ, που έθετε τέτοια ζητήματα, έγινε ένα πινγκ πονγκ, ανάμεσα σε σας και τον κ. Λιάνη.

    Σε συνέντευξη ο κ. Υφυπουργός είχε πει ότι το έχει παραπέμψει σε σας, διότι είστε νομικός και γνωρίζετε, εσείς σε συνέντευξή σας στον κ. Θωμαϊδη, στο συνάδελφο, του είπατε αν δεν έχει σταλεί κακώς.

    Από την άλλη πλευρά, εκτός από το πόρισμα στην ΕΠΟ, υπάρχει μήνυση της ΕΠΟ στο Ελεγκτικό Συμβούλιο που έκανε έλεγχο. Να θυμίσω το πόρισμα για το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και μια σειρά άλλα ζητήματα.

    Με βάση αυτά, τα οποία παραμένουν ανοιχτά θέματα, πώς μπορεί κάποιος να πει ότι ναι, επιτέλους έφτασε η στιγμή που αναφέρατε και ξεκινάμε από το μηδέν;

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα απαντήσω συγκεκριμένα. Στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσατε, τον πρόλογό σας τον θεωρώ πρόλογο, χρήσιμο μεν, αλλά λογοτεχνικού περιεχομένου περισσότερο.

    Έχουμε συζητήσει με τον κ. Λιάνη για το θέμα του πορίσματος της ΕΠΟ, γιατί κι εγώ ζήτησα στοιχεία. Δεν έχει πει ποτέ ο κ. Λιάνης ότι το έχει στείλει σε μένα. Εγώ είπα, απαντώντας σε συνάδελφό σας, ότι αν υπάρχει πόρισμα, στα χέρια των Υφυπουργών, το πόρισμα αυτό πρέπει να σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

    Είπα επίσης, επειδή ξέρω πολύ καλά τι λέω, ότι το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία ανάγκη εντολής, από τον Υφυπουργό ή τον Υπουργό και οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος λαμβάνει γνώση της τέλεσης ενός εγκλήματος, έχει υποχρέωση ανακοίνωσής του στον αρμόδιο Εισαγγελέα, κατά τον κώδικα ποινικής δικονομίας.

    Ούτε θα περιμένει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εντολή από τον Υφυπουργό για να στείλει τα στοιχεία στον Εισαγγελέα, τα στέλνει αυτεπαγγέλτως.

    Με το πόρισμα της ΕΠΟ έχει συμβεί το εξής, όπως προκύπτει. Όταν το Ελεγκτικό Συμβούλιο, προ πολλών ετών, επί των ημερών του κ. Φλωρίδη, διεξήγαγε τον έλεγχό του στην ΕΠΟ, η ΕΠΟ ισχυρίστηκε ότι ο έλεγχος δεν ήταν πλήρης και απηύθυνε σχετικό έγγραφο στον αρμόδιο Υφυπουργό.

    Ο αρμόδιος Υφυπουργός έλαβε το έγγραφο αυτό και δεν έστειλε το πόρισμα στον Εισαγγελέα, προφανώς, υποθέτω, γιατί πείστηκε ότι ο έλεγχος πρέπει να συμπληρωθεί.

    Τώρα, μετά από αρκετό καιρό, το ζήτημα επανέρχεται και εκτιμούμε, ο κ. Λιάνης κι εγώ, ότι το σωστό και το πλήρες είναι να διαταχθεί αμέσως πλήρης συμπληρωματικός έλεγχος και το πόρισμα, το οποίο θα είναι επίκαιρο, θα έχει τα στοιχεία μέχρι και τώρα, το 2003, να σταλεί αμέσως στον Εισαγγελέα. Ώστε να ξέρουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Φυσικά αν το πόρισμα δεν έχει τίποτα το επιβαρυντικό και ο εισαγγελέας δε θα κάνει απολύτως τίποτα. Αν όμως έχει επιβαρυντικά στοιχεία θα κάνει αυτά που πρέπει.

    Το να κάνουμε την έναρξη της προσπάθειας για την κάθαρση του ποδοσφαίρου από τους «νονούς» και να μου λέτε ότι πρέπει να κάνουμε έλεγχο στο Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το θεωρώ εκτός τόπου.

    Τα πορίσματα δεν τα γνωρίζω αυτά, είναι τρέχουσες διαδικασίες της Γενικής Γραμματείας, ο κάθε υπάλληλος, ο κάθε Δ/ντής, ο κάθε Γενικός Δ/ντής θα κάνει τη δουλειά του.

    Νομίζω ότι αποπροσανατολιζόμαστε όταν μιλάμε για εγκληματικές δραστηριότητες και «νονούς» και ασχολούμαστε με το Σύλλογο Παγκοσμίων Ολυμπιονικών και δεν ξέρω τι άλλο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη μήνυση το Ελεγκτικό Συμβούλιο από την ΕΠΟ;

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δε γνωρίζω, όταν κάποιος κάνει μήνυση δεν επιλαμβάνεται ο Υπουργός, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας. Άλλη ερώτηση.

    κ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ («ALTER»): Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να ρωτήσω, εφόσον η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ολοκληρώσει τον έλεγχό της μέσα σε λίγες μέρες και κάποια ομάδα δεν τηρεί τα εχέγγυα για να πάρει το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Αυτό θα γίνει από το τρέχον ή από το επόμενο πρωτάθλημα; Δηλαδή μπορεί να υπάρχει και αποβολή ομάδας μέσα στο πρωτάθλημα;

    Δεύτερον, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που θέλουν είτε με βάση κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις είτε όχι δεν ξέρω, να επιβαρυνθούν φυσικά πρόσωπα με χρέη και ανοίγματα που έχουν κάνει κατά την Προεδρία τους σε διάφορες ΠΑΕ, αν αυτό ευσταθεί και το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην ΑΕΚ, αν υπάρχει κάτι περισσότερο με την κατάσταση στην ΑΕΚ.

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ωραία, θα μου θυμίσετε όμως αν ξεχάσω κάποια, να συμπληρώσω. Αρχίζω από το τελευταίο. Έχουμε συζητήσει πολύ για την ΑΕΚ και μπορεί, από ένα σημείο και μετά να δημιουργηθεί η εντύπωση στους αγνούς και καλόπιστους οπαδούς και φίλους της ΑΕΚ ότι υπάρχει κάποιο ειδικό πρόβλημα και έχουμε θέσει στο στόχαστρο την ΑΕΚ.

    Εμείς θέλουμε να χειραφετήσουμε, να απελευθερώσουμε και να διευκολύνουμε την ΑΕΚ. Θέλουμε να της δώσουμε τις δυνατότητες να προχωρήσει δυναμικά, αλλά με υγιή τρόπο. Αυτό θέλω να είναι το μήνυμά μας σε σχέση με την ΑΕΚ και σε σχέση με όλες τις ομάδες και όλους τους αγνούς οπαδούς.

    Η ερώτησή σας η πρώτη. Θέσαμε ως προθεσμία, όπως ανακοίνωσα προηγουμένως, την 30η Απριλίου 2003, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης των πιστοποιητικών. Δε θέλουμε να επέμβουμε άμεσα ή έμμεσα στο αθλητικό σκέλος του πρωταθλήματος, θέλουμε όμως παράλληλα να κινείται ο έλεγχος.

    Θα δούμε αν μέχρι 30 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα δούμε αν χρειαστεί κάποια ελαχιστότατη παράταση της προθεσμίας αυτής .Στόχος μας είναι το νέο πρωτάθλημα να ξεκινήσει με έναρξη της αθλητικής περιόδου την 1η Ιουλίου 2003, με πλήρη κάθαρση και πλήρη διαφάνεια.

    Αλλά φυσικά υπάρχουν θέματα όπως τα πρόσωπα, οι παραβάσεις, τα κωλύματα, τα ποινικά μητρώα, το πόθεν έσχες, τα οποία δεν επηρεάζουν σε τίποτα την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας και με αυτά ξεκινάει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

    Και για το μεσαίο ερώτημά σας. Οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες είναι ανώνυμες εταιρείες, ισχύει επομένως ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το νόμο περί ανωνύμων εταιρειών.

    Όταν όμως υπάρχουν πλαστογραφίες, όταν υπάρχουν υπεξαιρέσεις ΦΠΑ, όταν υπάρχουν δηλαδή ποινικά αδικήματα, τότε υπάρχει ευθύνη προσώπων ή για να σας το πω πιο απλά, στη διοίκηση και διαχείριση της ΠΑΕ, το οικονομικό αποτέλεσμα βαρύνει το νομικό πρόσωπο και τους μετόχους μέχρι του ποσού της συμμετοχής τους. Οι ποινικές ευθύνες βαρύνουν φυσικά πρόσωπα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ξεκινήσει όπως είπατε ένας έλεγχος. Κάποια ΠΑΕ η οποία δεν έχει οποιαδήποτε οποιασδήποτε μορφής κωλύματα, ή χρέη ή οτιδήποτε, κάνει μια προσφυγή, θεωρώντας ότι τέλος στη βαθμολογία, η ομάδα πήρε το εισιτήριο για το Champion League ή το UEFA δεν πληρούσε τους όρους συμμετοχής στο πρωτάθλημα, γι' αυτούς και γι' αυτούς τους λόγους. Για τους λόγους δηλαδή που προανέφερα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

    Δεύτερον. Εάν ο έλεγχος της Επιτροπής επεκταθεί και στη Β' Εθνική κατηγορία και στις υπόλοιπες Εθνικές κατηγορίες, όπου συμμετέχουν ομάδες οι οποίες έχουν χρέη από ΦΠΑ και από μεταγραφές.

    Τρίτον. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφερθήκατε και σε κάποια ονόματα παραγόντων. Θα ήθελα το προσωπικό σας σχόλιο, σε ποιο βαθμό γνωρίζετε τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία του κ. Μπατατούδη.

    ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ως προς το εάν κάποιος μπορεί να προσφύγει ισχυριζόμενος ότι μια άλλη ΠΑΕ δεν είναι νόμιμη, έτσι ώστε ν' αναδειχθεί μέσω νομικών διαδικασιών πρωταθλητής ή να ανυψωθεί στην κατάταξη. Αυτό θεωρητικά μπορεί να συμβεί. Πιστεύω όμως ότι όλες οι ομάδες και όλοι οι οπαδοί γνωρίζουν ότι οι αγωνιστικοί τίτλοι κατακτώνται στο γήπεδο, δεν κατακτώνται στα δικαστήρια. Είναι άλλο θέμα η κάθαρση από πλευράς οικονομικής και παραγόντων και άλλο ζήτημα η απόκτηση αγωνιστικών διασήμων και τίτλων. Αυτό είναι η πρώτη απάντηση.

    Δεύτερον. Θα επεκταθεί φυσικά και στη Β' Εθνική, θα επεκταθεί σε όλες τις ΠΑΕ, θα επεκταθεί και στις καλαθοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

    Το ερώτημά σας για τον κ. Μπατατούδη είναι ερώτημα που ισχύει για όλους, για τους πάντες. Με ενδιαφέρει η μετοχική σύνθεση και η κατάσταση του ΠΑΟΚ όσο με ενδιαφέρει και του Άρη και του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και των πάντων.

    Επίσης να εξοικειωθείτε με την ιδέα ότι σ' ένα δημοκρατικό πολίτευμα, οι Υπουργοί δεν είναι μόνο από τις Περιφέρειες της Αττικής, μπορεί να είναι και από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Γιατί αυτό σας ξενίζει νομίζω μερικές φορές.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κάθαρση ασφαλώς δεν γίνεται με το υπάρχον καθεστώς στις εξέδρες των γηπέδων. Τι πρόκειται να συμβεί αν η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα των οργανωμένων οπαδών, ή ο αθλητικός εισαγγελέας.

    ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με το θέμα των οργανωμένων οπαδών πρωτίστως ασχολούνται τα όργανα της ποινικής Δικαιοσύνης. Βεβαίως και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει αρμοδιότητες που αφορούν τους Συνδέσμους πρωτίστως, όπως και η ΔΕΑΘ έχει αρμοδιότητες που αφορούν τη βία.

    Στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχουμε την τιμή να έχουμε και τον κ. Πανούση, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα θέματα αυτά ως εγκληματολόγος και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει ιδιαιτέρως, να έχουμε μια εφαρμογή του νόμου και στον τομέα αυτό.

    Ο νόμος προβλέπει όπως ξέρετε- μια σειρά από πράγματα: ηλεκτρονικό έλεγχο, ονομαστικοποίηση εισιτηρίων, νέες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας συγκρότησης Συνδέσμου κ.ο.κ. Αυτά όλα θα εφαρμοστούν.

    Με την ευκαιρία δε, θέλω να σας πω γιατί δεν με ρωτήσατε, εγώ το είχα λησμονήσει στην αρχή- ότι χτες απηύθυνα μία επιστολή προς τον κ. Εμμανουήλ Αντωνακάκη αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που του λέω τα εξής:

    «Με την 2903 από 7/11/2002 πράξη του κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σας ανατέθηκαν τα καθήκοντα της εποπτείας και του συντονισμού του έργου των αρμοδίων για τον αθλητισμό εισαγγελέων, σύμφωνα με το άρθρο 50 του νόμου 3057/2002.

    Θέτω υπόψη σας ότι στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων, δημοσιεύονται δηλώσεις του βασικού μετόχου και ως τώρα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ Ηρακλής κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, που αναφέρονται στον τρόπο οργάνωσης της διαιτησίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

    Παράλληλα, τα αρμόδια για τη διαιτησία όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, επέβαλλαν αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις, στο διαιτητή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του ΟΦΗ και του Ηρακλή, που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Πιστεύω ότι τα δύο αυτά γεγονότα δίνουν έναυσμα για τη διερεύνηση και πάλι των σχετικών ζητημάτων, από πλευράς ποινικού Δικαίου και παρακαλώ για τις κατά την κρίση σας ενέργειες».

    Έτσι ώστε να ξέρετε ότι και ο θεσμός του αθλητικού εισαγγελέα, λειτουργεί. Όπως πρέπει να λειτουργεί και ο Πρόεδρος του Δευτεροβαθμίου Δικαιοδοτικού Οργάνου, ο οποίος έχει με το νέο νόμο σύμφωνα με μια εμπνευσμένη πρόταση που είχε κάνει ο κ. Λιάνης- αυτοτελείς αρμοδιότητες εποπτείας των αποφάσεων του Πρωτοβαθμίου οργάνου και μπορεί να ζητήσει την κίνηση της διαδικασίας ενώπιον του Δευτεροβαθμίου οργάνου μόνος του, αυτεπαγγέλτως. Άρα πρέπει να λειτουργούν και όλα τα δικαιοδοτικά όργανα.

    Ο κ. Λιάνης έχει τον λόγο.

    Γ. ΛΙΑΝΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι καλημέρα σας. Μόνο στο πόρισμα για την ΑΕΚ θα αναφερθώ. Μετά από την εντολή που δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συγκεκριμένα φέρει την υπογραφή μου, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου ο κ. Κυριάκος Στεφανίδης, πραγματοποίησε τριήμερο έλεγχο στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ με τη συνδρομή των μελών του Συμβουλίου του κ. Κουκλιανού και του κ. Χρήστου Τζώρτζη.

    Αντικείμενο αυτού του ελέγχου όπως ξέρετε, ήταν η διερεύνηση για το αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 83 του νόμου 2725/99 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 29 του νόμου 3057/2002 καθώς και η διερεύνηση για το αν συντρέχει ή μη κάποιο από τα κωλύματα του άρθρου 3 παρ. 1 του νόμου 2725/99 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 1 παρ. 1 του νόμου 2858/2000 στο πρόσωπο του κ. Χρυσόστομου Ψωμιάδη, ο οποίος φέρεται να προέβη σε πράξεις ή ενέργειες εκπροσώπησης της ελεγχόμενης ΠΑΕ.

    Τα συμπεράσματα σε σχέση με τον έλεγχο που έκανε το Συμβούλιο συνοψισμένα είναι τα εξής;

    Από σχετική την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων αφ' ενός και των αποδείξεων που συνάγονται αμέσως ή εμμέσως από τα ανωτέρω πραγματικό υλικό αφ' ετέρου, προκύπτει ότι ο κ. Χρυσόστομος Ψωμιάδης από το μήνα Ιούνιο του 2001 έως και τη 15η Ιανουαρίου 2003, προέβη κατ' επανάληψη σε πράξεις ή ενέργειες διοίκησης, διαχείρισης, ή εκπροσώπησης της ελεγχόμενης ΠΑΕ, είτε κατόπιν άρσης της απόδοσης των οργάνων αυτής, είτε με την ανοχή τους και στο πλαίσιο διαφορετικών κάθε φορά εννόμων σχέσεων και δημοσίων εκδηλώσεων, που αφορούσαν την εκπροσώπηση ή τα έννομα συμφέροντα της ΠΑΕ.

    Ως εκ τούτου η ΠΑΕ ΑΕΚ όφειλε να υποβάλλει προς το Ελεγκτικό Συμβούλιο και μέσα στις αντίστοιχες νόμιμες προθεσμίες, την υπεύθυνη δήλωση περί μη συνδρομής κωλυμάτων και το αντίγραφο ποινικού μητρώου του κ. Χρυσόστομου Ψωμιάδη.

    Επίσης η ελεγχόμενη ΠΑΕ αρνήθηκε να προσκομίσει την υπεύθυνη δήλωση και το αντίγραφο ποινικού μητρώου, με συνέπεια να μην είναι εφικτή η διερεύνηση η συνδρομή ή μη των κωλυμάτων που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του νόμου 2725/99 όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 2858/2000 στο πρόσωπο του κ. Χρυσόστομου Ψωμιάδη.

    Κατά συνέπεια συντρέχει περίπτωση εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 83 του νόμου 2725/99 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 29 του νόμου 3057/2002 και συγκεκριμένα της παραγράφου 4, δηλαδή αυτοδίκαιη η έκδοση από το οικείο διοικητικό αξίωμα, ή θέση και αποστέρηση των οικείων εξουσιών, στο πρόσωπο του κ. Χρυσόστομου Ψωμιάδη.

    Αυτό σημαίνει ότι με την κοινοποίηση της απόφασης αυτής, στο περίπτωση που στο μέλλον η ΠΑΕ ΑΕΚ επιτρέψει ή ανεχθεί την άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας διοίκησης, διαχείρισης, ή εκπροσώπησής της από τον κ. Ψωμιάδη, θα αποβληθεί από το πρωτάθλημα, όπως προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος.

    Το δεύτερο, που επίσης σημαντικό: κατά τη διάρκεια του έκτακτου ελέγχου στην ΠΑΕ ΑΕΚ διαπιστώθηκε η εμφάνιση στοιχείων στον ισολογισμό της 30/6/2002 που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Συγκεκριμένα στις 30/6/2002 στο λογαριασμό μισθώνονται σε ακίνητα τρίτων, καταβλήθηκαν δύο τιμολόγια συνολικού ποσού 11.275.000 ευρώ, σε πίστωση προμηθευτή κ. Κατσαρού. Για τα έργα που περιγράφονται και που δεν υπήρχαν, ιδιωτικό συμφωνητικό με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου στην περιοχή Θρακομακεδόνων, δεν υπήρχε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ. ΠΑΕ ΑΕΚ.

    Σε σχετική ερώτηση από τους εκπροσώπους της ΠΑΕ διευκρινίστηκε ότι τα παραπάνω τιμολόγια εκδόθηκαν μεν, καταχωρήθηκαν στα βιβλία χωρίς να έχει εκτελεστεί καμία από τις αναφερόμενες επτά εργασίες. Μάλιστα δε αναφέρθηκε ότι τα τιμολόγια αυτά ήδη έχουν ακυρωθεί. Πράγματι, μετά από σχετικό έλεγχο στα βιβλία διαπιστώθηκε ότι στις 20/12/2002 διενεργήθηκε ακυρωτική εγγραφή για τα παραπάνω τιμολόγια.

    Παρ' όλα αυτά στη Γενική Συνέλευση της 30/12/2002 παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε ο συνταχθείς ισολογισμός της 30/6/2002 χωρίς να έχει τροποποιηθεί αντίστοιχα. Η κατ' αυτό τον τρόπο παραχώρηση των παραπάνω τιμολογίων, δεν προβλέπεται γιατί είναι με το νόμο 2725 η πράξη αυτή αποτελεί παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας του νόμου 2238/94 και εφιστάται η προσοχή των ελεγκτών στα πλαίσια του τακτικού ελέγχου να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης κι άλλων τινών.

    ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι μόνο της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και της ποινικής νομοθεσίας.

    Γ. ΛΙΑΝΗΣ: Αυτή η έκθεση θα σταλεί στο δικαιοδοτικό όργανο εντός της ημέρας. Πρέπει να πω ότι ζήτησα από τον κ. Υπουργό θέλω να το πω αυτό σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεγάλη θητεία στον αθλητισμό και ο κ. Υπουργός το άκουσε με μεγάλη προσοχή- ότι η φετινή μας ενασχόληση με το επαγγελματικό πρωτάθλημα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μη μετακίνησης οπαδών ομάδων και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αναβολής αγώνων για λόγους δημόσιας τάξης, εμπλέκει βάσει της νομοθεσίας και δίνει τη δυνατότητα μόνο στον Υφυπουργό Πολιτισμού να έχει τη δυνατότητα να πάρει την τελική απόφαση.

    Θεωρώ ότι εφόσον πραγματικά μιλάμε πια για ένα αυτοδιοίκητο ποδόσφαιρο και για μια ακόμη πιο αυτοδιοίκητη λίγκα (επαγγελματική δηλαδή λίγκα όπως είναι η ΕΠΑΕ) θα έπρεπε κανονικά και εφόσον η Αστυνομία πραγματικά έχει σημαντικούς λόγους κάθε φορά που ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού και από εμάς να δούμε αυτά τα πράγματα, αυτή η απόφαση να παίρνεται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, από την Επαγγελματική Λίγκα και από τη ΔΕΑΘ που είναι το ορισμένο όργανο από εμάς, στα θέματα βίας.

    Δεν βρίσκω ότι πρέπει να εμπλέκεται σε αυτήν ένα πρόσωπο πολιτικό, όπως είναι ο Υφυπουργός Πολιτισμού.

    ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συμφωνώ κι εγώ. Εφόσον η τακτική είναι για τα αστυνομικά πρέπει την απόφαση να την παίρνει η Αστυνομία και όχι ο Υφυπουργός Αθλητισμού ο οποίος δεν έχει δυνατότητα να αντιπαραθέσει άλλα στοιχεία.

    Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ".

    [05] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου επί θεμάτων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο ανοιχτή και διαφανή ευρωπαϊκή πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ) ενόψει της 59ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί μια πιο ενημερωμένη, αξιόπιστη, συνεκτική και συνεπής πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εκδημοκρατισμού και τις οποίες έθεσε το Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης τον Ιούνιο του 2001 είναι οι εξής:

     Να υπάρχει συνεκτικότητα μεταξύ κοινοτικών δράσεων, Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, και πολιτικής ασφάλειας και αναπτυξιακής πολιτικής με στενή συνεργασία και συντονισμό των αρμοδίων οργάνων της Ένωσης

     Η ένταξη και προώθηση του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σε όλες τις πολιτικές και δράσεις που αναλαμβάνει η Ένωση.

     Το άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής εκδημοκρατισμού δια μέσου της ενίσχυσης του διαλόγου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της Κοινωνίας των Πολιτών. 

     Τακτική αναγνώριση και ανασκόπηση των προτεραιοτήτων δράσης της ΕΕ στην εφαρμογή της πολιτικής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής εκδημοκρατισμού.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής της Ένωσης αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η εξάλειψη της θανατικής ποινής και των βασανιστηρίων, η αποφυγή των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και η προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση, αποτελούν τους κεντρικούς μας άξονες. «Ο σεβασμός των αρχών αυτών οφείλει να διαποτίζει όλες τις πτυχές της εξωτερικής μας πολιτικής, θα έλεγα ακόμα και όταν αυτό μπορεί να έχει κάποιο οικονομικό ή πολιτικό κόστος. Αυτή η στάση αποτελεί το εχέγγυο της αξιοπιστίας μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης.

    Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε ένα ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας και συγκεκριμένα στην ανάγκη μιας πιο οργανωμένης προσέγγισης του μεταναστευτικού κύματος, που κατευθύνεται με λαθραίο τρόπο προς την ΕΕ, που αναμένεται να συμβάλει και στην καταπολέμηση βαρύτατων μορφών εγκληματικότητας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η καταναγκαστική δουλεία, η πορνεία και η εκμηδένιση της ανθρώπινης ζωής.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Για καθαρή ήττα της κυβέρνησης και αποτυχία της να περάσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο των βουλευτών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε τη ΝΔ για αόριστη διαδικαστικολογία, γελοιοποίηση των θεσμών και αποδυνάμωση του Συντάγματος. Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι είναι εμφανής ο πανικός της κυβέρνησης καθώς, όπως τόνισε, η θεσμικά ανεύθυνη στάση της καταδικάζεται και από τους ίδιους τους βουλευτές της.

    Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε:

    «Θα συνιστούσαμε στον κ. Πρωτόπαπα περισσότερη ψυχραιμία. Είναι φανερό ότι η καθαρή ήττα της Κυβέρνησης και η αποτυχία της να περάσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο των Βουλευτών, της προκαλούν σύγχυση. Και είναι εμφανής ο πανικός της, από το γεγονός ότι η αλαζονική και θεσμικώς ανεύθυνη στάση της καταδικάζεται από τους ίδιους τους Βουλευτές της.

    Στον κ. Πρωτόπαπα θα συνιστούσαμε, επί πλέον, να είναι και πιο προσεκτικός, όταν, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία, της αποδίδει προθέσεις, που αποτελούν αποκλειστικότητα της Κυβέρνησης Σημίτη. Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας συνιστά καταδίκη της πολιτικής και θεσμικής ασυνέπειας της Κυβέρνησης. Αποτελεί κόλαφο για μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, που, κατ' εξακολούθηση, αθετούν σαφείς και δημόσιες δεσμεύσεις τους, εξαπατούν τη Βουλή, απαξιώνοντας και αποδυναμώνοντας, μ' αυτόν τον τρόπο, τους θεσμούς και το Σύνταγμα».

    [07] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    "Τα πραγματικά προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν τη ρίζα τους στη διείσδυση του κεφαλαίου σε αυτό", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ που αναφέρεται στις εξελίξεις που αφορούν το ποδόσφαιρο.

    "Η επιδίωξη είναι τα κέρδη, η πολιτική παρέμβαση και η χειραγώγηση των λαϊκών μαζών. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες περί μιας δήθεν κάθαρσης", επισημαίνει το ΚΚΕ.

    "Το θέμα του ποδοσφαίρου και γενικά του αθλητισμού", τονίζει το ΚΚΕ, "πρέπει να γίνει υπόθεση της λαϊκής πάλης που θα στρέφεται κατά της εμπορευματοποίησής του".

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Aθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Την καθοριστική σημασία της συμμετοχής των νέων στις διεργασίες και τις διαδικασίες που συντελούνται στη Νέα Δημοκρατία υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας σε σεμινάριο επιμόρφωσης κομματικών στελεχών που διοργάνωσαν οι Γραμματείες Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ.

    Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για συνεχείς αλλαγές προσωπείων, χρησιμοποιώντας το κράτος και τα οικονομικά συμφέροντα και σημείωσε πως αυτό το στοιχείο δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται.

    Αναλυτικά ο κ. Μεϊμαράκης είπε:

    "Έχω πολλούς λόγους για να χαίρομαι που μου δίνεται και σήμερα η ευκαιρία να απευθυνθώ σε νέους - σε σας τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ - και να μιλήσω για τους νέους.

    Κατ' αρχήν για λόγους συγκινησιακούς. Η νεολαία υπήρξε για μένα ένα καθοριστικό πεδίο αναφοράς κι' ένα μεγάλο πολιτικό σχολείο. Ένας δυναμικός χώρος αυτοπροσδιορισμού, ένας χώρος συλλογικών αγώνων και μαχητικών διεκδικήσεων, σε εποχές κρίσιμες με έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και οξύνσεις.

    Έπειτα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενθαρρυντικό και ευχάριστο να εκδηλώνουν οι νέοι ενδιαφέρον για τους πολιτικούς θεσμούς, τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και προοπτικές αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την εκφορά του πολιτικού μας λόγου, τη στρατηγική και την επικοινωνιακή μας πολιτική. Κι' όλα αυτά έχουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε μια εποχή μάλιστα που επιχειρείται να παγιωθεί η ισοπεδωτική αντίληψη που θέλει τις ιδέες επίπεδες, τις ιδεολογίες τελειωμένες, όλους όσους συμμετέχουν στην πολιτική ίδιους και το πεδίο της άνευρο και άγονο.

    Φίλοι Οννεδίτες,

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φαινόμενα, ενδείξεις και γεγονότα συχνά αλλά όχι αναίτια συνθέτουν μια στρεβλή και φθαρμένη εικόνα για την πολιτική και τους πολιτικούς, σε συνθήκες προσομοίωσης των κομμάτων και των προτάσεών τους. Αυτό, αφ' ενός οφείλεται στις εξελίξεις. Μπορεί το ΄89 να έληξε ο «ψυχρός πόλεμος» των μεγάλων δυνάμεων. Οι σοσιαλιστικές θεωρίες, όμως, καταρρίφθηκαν στην πράξη, απ' τη στιγμή που οι πάντες και κυρίως οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αποτελεσματικά μοντέλα διακυβέρνησης. Ότι, αντιθέτως, η εμμονή στις θεωρίες αυτές είναι καταστροφική για την κοινωνία αλλά και τα ίδια τα σοσιαλιστικά κόμματα.

    Η αλήθεια αυτή, την οποία εμείς πάντα καταδεικνύαμε με τον πολιτικό μας λόγο, σήμερα γίνεται βίωμα, μέρα με τη μέρα, σε ολοένα και περισσότερους πολίτες στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Όμως οι σοσιαλιστές είχαν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που ισχυροποιήθηκε από το γεγονός ότι κατείχαν την εξουσία. Λέω είχαν, γιατί σήμερα εκτιμώ ότι η συνείδηση της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητάς τους είναι ισχυρότερη στη συνείδηση των πολιτών, γεγονός που καθιστά τις ιδεολογικές ή επικοινωνιακές προσπάθειες παγίδευσης της κοινής γνώμης, άτοπες. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις αλλά και απ' το γεγονός ότι χάνουν συνεχώς έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Το πλεονέκτημα, όμως, στο οποίο αναφέρομαι, είναι η ευελιξία που έδειξαν στο να δανείζονται, να ενσωματώνουν, να επικαλούνται ιδέες, αντιλήψεις και αρχές που πολέμησαν λυσσαλέα, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και όταν, αποδεδειγμένα, δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν. Και αυτό είναι φυσικό, γιατί δεν πίστεψαν σ' αυτές, δεν τις καλλιέργησαν, δεν τις ανέπτυξαν. Αναγκάστηκαν να τις υιοθετήσουν, να τις δανειστούν, και τελικά να τις αποδεχτούν για να παραμείνουν στην εξουσία.

    Σήμερα η ΟΝΕ, από όραμα του χθες είναι πλέον μια πραγματικότητα που απηχεί τα πιο προοδευτικά μηνύματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκέψης της εποχής, μα πάνω απ' όλα αποτελεί την πολιτική υποθήκη του μέλλοντός μας. Γι' αυτό το μέλλον αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να αγωνίζεται η Νέα Δημοκρατία.

    Η συμβολή μας για την ένταξη της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια είναι αδιαμφισβήτητη. Κανείς μας δεν λησμονεί ότι πρωτεργάτης αυτού του οράματος, τους καρπούς του οποίου όλοι απολαμβάνουμε, υπήρξε ο ιδρυτής της Παράταξής μας, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Επίσης, αξιοσημείωτη και καθοριστική υπήρξε η επιλογή, οι θέσεις και η στάση της Νέας Δημοκρατίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς, ουδέποτε παγιδευτήκαμε, όπως οι κυβερνώντες σήμερα, από τεχνητά διλήμματα και επαμφοτερίζουσες επιλογές γιατί είχαμε πλήρη επίγνωση ως Νέα Δημοκρατία, για το ρόλο που έμελλε και έπρεπε να διαδραματίσει η Πατρίδα μας.

    Η ικανότητα όμως του ΠΑΣΟΚ, να αλλάζει πρόσωπο ή προσωπείο, να μπορεί να αλλάζει και να επιβάλλει καινούριο προφίλ, χρησιμοποιώντας το Κράτος απ' τη μια και το πλέγμα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων απ' την άλλη, είναι ένας παράγοντας που δεν το παραγνωρίζουμε, που πρέπει να τον υπολογίζουμε και να μην τον υποτιμούμε.

    Εμείς απ' την πλευρά μας πολιτευτήκαμε και συνεχίζουμε να πολιτευόμαστε με συνέπεια, στις επιβεβαιωμένες αρχές και αξίες μας.

    Επιπλέον, προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση του κόμματος, στην ανανέωση του θεωρητικού μας οπλοστασίου και του στελεχιακού δυναμικού, σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης. Στη Νέα Δημοκρατία υλοποιούμε καινοτομίες και αλλαγές που ενισχύουν το δημοκρατικό χαρακτήρα της οργάνωσης και της λειτουργίας, ενθαρρύνουν και αναβαθμίζουν την παραγωγή πολιτικής. Και μια τέτοια καινοτομία είναι βεβαίως και το σημερινό σεμινάριο κομματικής επιμόρφωσης των νέων της Νέας Δημοκρατίας.

    Επίσης, η μεγάλη διεύρυνση της Κεντρικής Επιτροπής, το Πολιτικό Συμβούλιο, η ποσόστωση της συμμετοχής κατά φύλο στο 30% στα κομματικά όργανα, αποτελούν αλλαγές που δεν αυξάνουν μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τη συμμετοχή και την παραγωγή έργου στο κόμμα μας.

    Συμμετοχή σημαίνει διαδικασία. Και η ενίσχυση της Δημοκρατίας είναι ο μόνος δρόμος για να εξασφαλίσεις την πρόοδο. Γι' αυτό πάντα θέλουμε και επιδιώκουμε τη διεύρυνση και την αύξηση της συμμετοχής. Γι' αυτό η δική σας συμμετοχή στις διεργασίες και τις διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας είναι καθοριστική.

    Συμμετέχετε λοιπόν σε μια πλουραλιστική διαδικασία μέσα απ' την οποία η αντισυμβατική ανησυχία και η νεανική σας ορμή αλλά και το πλεονέκτημά σας να υιοθετείτε το καινούριο, να στοχάζεστε το καινοτόμο και να μεταβολίζετε ιδέες, δένουν αρμονικά με την εμπειρία που θα αποκτήσετε εμπλουτίζοντας περισσότερο το γνωστικό πολιτικό σας οπλοστάσιο, με τη διενέργεια τέτοιων επιμορφωτικών σεμιναρίων.

    Τα θεωρητικά μας εργαλεία και το δυναμικό μας πρέπει λοιπόν να ανανεώνονται. Η δυναμική μας πρέπει να εντείνεται. Κατευθυνόμαστε στην ανάληψη της Κυβέρνησης. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Φέρουμε τη μεγάλη ευθύνη για να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του πολίτη, να δώσουμε λύσεις και διεξόδους στη νέα γενιά, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων αλλά και να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια της πολιτικής.

    Τίποτα απ' αυτά δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε με μια προοπτική εξέλιξης χωρίς τη δική σας συμμετοχή και συμβολή. Είναι η ώρα να αναλάβετε μεγαλύτερες ευθύνες. Ασφαλώς, κάναμε και κάνουμε λάθη. Έχουμε, άλλωστε, τις εγγενείς αδυναμίες όλων των φιλελευθέρων κομμάτων.

    Κάποιες φορές δεν είμαστε τόσο πειθαρχημένοι όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να πλήττουμε οι ίδιοι την εικόνα μας. Όμως, και εδώ εσείς μπορείτε και πρέπει να συμβάλλετε φέρνοντας μια νέα αισθητική, που θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τη συναίνεση, τη συνεννόηση, τη σύνθεση, τη συλλογικότητα και θα προσθέτει έμπνευση στο όραμά μας.

    Σήμερα, διαμορφώσαμε καλλίτερες συνθήκες. Χρειάζεται γνώση και δουλειά. Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε και να συρόμαστε σε επιπόλαιες εκτιμήσεις και αντιδράσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα πέσει σαν «ώριμο φρούτο». Θα πέσει απ' τη δική μας δυναμική παρέμβαση στον τρόπο που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται η πολιτική στον τόπο μας.

    Το ΠΑΣΟΚ θα πέσει από το καινούριο, το αναβαθμισμένο που εισάγουμε εμείς στην πολιτική. Θα πέσει απ' το γνωστικό σας πλεονέκτημα, τον καινοτόμο πολιτικό λόγο, τη σχεδιασμένη και μακρόπνοη στρατηγική μας πολιτική, κυρίως όμως, απ' το δικό σας ριζοσπαστισμό, το σφρίγος και τη δική σας μαχητικότητα.

    Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,

    Υπήρξατε πάντα δυναμικοί, χωρίς να είστε προκλητικοί. Υπεύθυνοι και διαλεκτικοί. Δικαίως υπολογίζουμε στη δύναμή σας. Εσείς αποτελείτε το συνδετικό αρμό ανάμεσα στο σήμερα και τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας. Ας δουλέψουμε πιο συστηματικά και αφοσιωμένα από δω και πέρα για την αποτελεσματική Κυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος. Την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας. Σ' αυτή την Κυβέρνηση και την προοπτική της έχετε και ρόλο και λόγο. Είμαι βέβαιος ότι ο αγώνας, η προσπάθεια και η θέλησή σας να υψώσουμε μια Ελλάδα υπεύθυνη για την Ευρώπη και να συνοικοδομήσουμε μια Ευρώπη υπεύθυνη για την Ελλάδα, θα δικαιωθεί".

    [09] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Μήνυμα αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο έστειλαν εκπρόσωποι νεολαιών από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το μεσημέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η Νεολαία του ΣΥΝ.

    Στο επίκεντρο της εκδήλωσης με θέμα "Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία: Οι νέοι παλεύουν για ένα μέλλον ειρήνης, δημοκρατία και αλληλεγγύη" βρέθηκαν οι διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και ο ρόλος των νεολαιών στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    "Βρισκόμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε ότι στη Βόρεια Κύπρο δεν υπάρχει μόνο ο Ντενκτάς, αλλά υπάρχει ένας λαός που παλεύει για ένα κοινό μέλλον της Κύπρου", δήλωσε ο Ντερβίς Αϊγκίν, πρόεδρος της νεολαίας του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Τόνισε ακόμη ότι το 80% των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Στο ρόλο των νεολαιών της Κύπρου για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. "Δώσαμε αγώνα για την επαναπροσέγγιση, την ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία, τη φιλία, την αμοιβαία κατανόηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δικαιώνονται αυτές οι προσπάθειες και δικαιώνονται και οι θυσίες αρκετών συντρόφων μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", τόνισε.

    Στην Τουρκία έχει αλλάξει το κλίμα για το Κυπριακό, ανέφερε ο Μουράτ Σαφίρ εκπρόσωπος της νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας. Σημείωσε ότι η τουρκική κοινωνία δεν θέλει πόλεμο στην Κύπρο, αλλά επιθυμεί μία ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

    Ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι τη λύση του Κυπριακού θα τη δώσουν οι λαοί των δύο κοινοτήτων. "Πιστεύουμε ότι η λύση δεν θα δοθεί ούτε μέσα από διαδικασίες διπλωματικών διαπραγματεύσεων, θα δοθούν από κάτω και από τις δύο κοινότητες", είπε.

    [10] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΡΓΥΡΗ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Την δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να καταβάλλει γρήγορα τις αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία διατύπωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων της 19ης Αgrotica, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αργύρης τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία για το ύψος των ζημιών, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή.

    Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει βαμβακοπαραγωγοί την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την ένταξη και άλλων ποσοτήτων στο σύστημα ενισχύσεων για το βαμβάκι. «Μετά το κλείσιμο της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου υπήρξαν ακραία καιρικά φαινόμενα και κάποιοι δεν εισκόμισαν τον προϊόν τους. Οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα ενταχθούν στο σύστημα», πρόσθεσε

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για υποβάθμιση της Agrotica, o κ. Αργύρης τόνισε ότι η έκθεση έχει γίνει θεσμός και μπορεί να λειτουργήσει ως φόρουμ ανταλλαγής απόψεων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Agrotica έχει ποιότητα.

    [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 29/01/2003

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (17:14 UTC+2)

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας RIDENCO SA, για την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου με Δικαίωμα Προτίμησης Υπέρ των Παλαιών Μετοχών διαπραγματεύσιμου στο Χ.Α., βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α., www.ase.gr, και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες/ Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    MEDICON HELLAS Α.Ε.

    Η ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία AYTOMATOI ANAΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ MEDICON HELLAS ANΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενημερώνει τους μετόχους της και το επενδυτικό κοινό ότι, η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, που συνήλθε την 30/12/2002, αποφάσισε, μεταξύ των άλλων, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των (ευρώ 37.989,60) Ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση και μεταφορά στο μετοχικό κεφάλαιο (α) ποσού ευρώ 14.262,66 από το κονδύλιο του Ισολογισμού της 31.12.2001 Διαφορές αναπροσαρμογής αξίας λοιπών περιουσιακών στοιχείων και (β) ποσού ευρώ 23.726,94 από το κονδύλιο του Ισολογισμού της 31.12.2001 Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και την ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής ονομαστικής μετοχής από ευρώ 1,50 σε ευρώ 1,51. Ετσι το μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώθηκε στο συνολικό ποσό των ευρώ 5.736.429,60, διαιρούμενο σε 3.798.960 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας εκάστης ευρώ 1,51. Με την υπ' αριθμ. Κ2-17224/8.1.2003 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκε η ως άνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας. Στη συνεδρίαση του στις 28.01.2003 το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημερώθηκε για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από ευρώ 1,50 σε 1,51 ευρώ. Από την 31η Ιανουαρίου 2003, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη νέα ονομαστική αξία των 1,51 Ευρώ ανά κοινή ονομαστική μετοχή.

    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η καταβολή του μερίσματος χρήσης 1.07.2001 30.6.2002 που είναι 10 λεπτά (0,10 ευρώ) ανά μετοχή άρχισε την 29η Ιανουαρίου 2003 με αποστολή στους δικαιούχος δίγραμμων επιταγών της Τράπεζας EFG EUROBANK ERGASIAS.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1Ι υπό 9 της υπ' αριθμ. 57/2001 αποφάσεώς σας και σε σχέση με τη μετατροπή των ανωνύμων μετοχών της εταιρείας μας σε ονομαστικές, σας γνωρίζουμε ότι η 31.01.2003, ημέρα Παρασκευή, θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των υφισταμένων ανωνύμων μετοχών και η 10.02.2003, ημέρα Δευτέρα, θα είναι η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων ονομαστικών μετοχών. Περαιτέρω, σας βεβαιώνουμε ότι οι νέες ονομαστικές μετοχές θα είναι πιστωμένες στις μερίδες όλων των δικαιούχων κατά την ημέρα έναρξης διαπραγμάτευσης τους, δηλαδή κατά την 10.02.2003.»

    ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Η εταιρία ΔΑΦΝΟΣ A.E. με την από 29/01/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., βάσει του άρθρου 8 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιεί την ακόλουθη προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: ΔΑΦΝΟΣ Α.Ε. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Βασικός μέτοχος. Επωνυμία εταιρίας: ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ανώνυμες. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 20.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 29/01/2003 έως 28/02/2003. Μέλη του Χ.Α. μέσω των οποίων θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: MERRIT Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ., PROTON Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

    ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

    Η ALPHA FINANCE ΑΧΕΠΕΥ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της από 29/10/2002 προαναγγελίας συναλλαγών πώλησης επί των κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. του κ. Κώτσια Λυβέρη βάσει του άρθρου 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το χρονικό διάστημα 01/11/2002 έως 25/01/2003 και κατόπιν ολοκλήρωσης της περιόδου προαναγγελίας, η Alpha Finance Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. ως ένα από τα ορισθέντα από τον κ. Κώτσια Λυβέρη μέλη του Χ.Α. για την κατάρτιση της συναλλαγής πώλησης, γνωστοποιεί ότι για το διάστημα από 01/11/2002 έως 25/01/2003 πραγματοποίησε για λογαριασμό του κου Κώτσια Λυβέρη συνολικά την πώληση 684.000 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. Συγκεκριμένα κατά την συνεδρίαση της 01/11/2002 πραγματοποίησε την πώληση 420.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 4,78 ευρώ ανά μετοχή, την 07/11/2002 πραγματοποίησε την πώληση 50.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 5,21 ευρώ ανά μετοχή, την 25/11/2002 πραγματοποίησε την πώληση 40.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 5,07 ευρώ, την 27/11/2002 πραγματοποίησε την πώληση 20.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 5,01 ευρώ, την 28/11/2002 πραγματοποίησε την πώληση 30.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 5,12 ευρώ, την 02/12/2002 πραγματοποίησε την πώληση 20.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 5,55 ευρώ ανά μετοχή, την 03/12/2002 πραγματοποίησε την πώληση 10.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 5,64 ευρώ ανά μετοχή, την 10/12/2002 πραγματοποίησε την πώληση 35.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 5,71 ευρώ, την 11/12/2002 πραγματοποίησε την πώληση 41.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 5,70 ευρώ, την 13/12/2002 πραγματοποίησε την πώληση 18.000 μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη μέση τιμή των 5,51 ευρώ και ότι έκτοτε δεν έχει πραγματοποιήσει άλλη συναλλαγή πώλησης επί των μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. για λογαριασμό του κου Κώτσια Λυβέρη.»

    ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ γνωστοποιεί ότι με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, της 31/12/2002, η οποία εγκρίθηκε με την Κ2-78 / 20-01-2003 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, το μετοχικό κεφαλαίο της εταιρίας αυξήθηκε κατά 140.763,60 Ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,03 Ευρώ. Η εν λόγω αύξηση καλύφθηκε με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και συγκεκριμένα κατά α) του συνόλου της διαφοράς από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων του αποθεματικού «Διαφορές από Αναπροσαρμογή Αξίας Παγίων» ποσού Ευρώ 97.168,49 και β) μέρους από το «Έκτακτο Αποθεματικό» ύψους Ευρώ 43.595,11. Ήτοι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε Ευρώ 1.548.399,60 διαιρούμενο σε 4.692.120 Κοινές Ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,33 Ευρώ εκάστη, ολοσχερώς καταβεβλημένο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α. σε συνεδρίαση του της 28/01/2003 ενημερώθηκε για την πιο πάνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών. Κατόπιν τούτου οι μετοχές της εταιρίας μας θα διαπραγματεύονται από 31/01/2003 με την νέα ονομαστική τους αξία των 0,33 Ευρώ εκάστη.

    Μ.Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των θυγατρικών της, η εταιρία Μ.Ι. ΜΑΙΛΛΗΣ ΑΕΒΕ ενημερώνει για τα ακόλουθα: «ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ. Ολοκληρώθηκε η συνένωση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των θυγατρικών μας εταιρειών United Packaging PLC και M.J.Maillis (UK) Limited στην Αγγλία, σύμφωνα με το από 20 Δεκεμβρίου 2002 ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιρειών, σύμφωνα με το οποίο όλο το ενεργητικό και παθητικό της United Packaging PLC καθώς και όλες οι έννομες σχέσεις αυτής μεταβιβάζονται στην δεύτερη εταιρεία M.J.Maillis (UK) Limited. Μετά την ανωτέρω συνεισφορά η M.J.Maillis (UK) Limited καθίσταται από 1 Ιανουαρίου 2003, η μοναδική ενεργή επιχειρησιακή οντότητα του Ομίλου ΜΑΪΛΛΗ στην Αγγλία. ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ. Θα θέλαμε ακόμη να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του δικτύου θυγατρικών της εταιρείας μας Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΕΒΕ Συστήματα Συσκευασίας στην Γαλλία, έχουμε προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: Την 20 Δεκεμβρίου 2002 ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας M.J.Maillis France SAS κατά το ποσό των Ευρώ 1,012,830 με την καταβολή μετρητών και με την έκδοση 67.522 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας εκάστης Ευρώ 15, ποσό το οποίο κατεβλήθη ολοσχερώς από τον κύριο μέτοχο Μ. Ι. Μαίλλης ΑΕΒΕ - Συστήματα Συσκευασίας, σε συνδυασμό με την συγχώνευση κάτω από μια εταιρική οντότητα των θυγατρικών της Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε. στην Γαλλία ως εξής: I. Η εταιρεία Pakseal Industries Limited, θυγατρική μας εταιρεία, (μέσω των θυγατρικών Samuels Strapping Systems (U.K.) και Helero BV), μετεβίβασε το σύνολο των μετοχών που κατείχε, ως μoναδικός μέτοχος, στην εταιρεία M.J.Maillis France Distribution Sarl (τέως Samuel Cerclage Sarl) στην M.J.Maillis Holding SAS, η οποία στη συνέχεια προέβη στην λύση της ως άνω M.J.Maillis France Distribution Sarl και την συγχώνευσή της με αυτήν δια καθολικής διαδοχής. II. H εταιρεία M.J.Maillis Holding SAS στη συνέχεια προέβη στην λύση, χωρίς εκκαθάριση των θυγατρικών αυτής εταιρειών Cerbere Sovarec S.A και Cergere Agrafvit S.A. και περαιτέρω σε συγχώνευση αυτών δια καθολικής διαδοχής. ΙΙΙ. Η εταιρεία M.J.Maillis Holding SAS μετονομάστηκε στη συνέχεια σε M. J. Maillis France SAS και κατέστη η μόνη νομική οντότητα στην Γαλλία με εμπορική δραστηριότητα. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Σας γνωρίζουμε επίσης ότι ολοκληρώθηκε από την θυγατρική μας στην Ιταλία, SIAT S.p.a., η συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής της εταιρείας ARTE S.rl., σύμφωνα με την οποία, όλο το ενεργητικό και παθητικό της ARTE S.rl και όλες οι έννομες σχέσεις αυτής μεταβιβάζονται στην μοναδική της μέτοχο SIAT S.p.a. Η συγχώνευση με απορρόφηση θεωρείται ότι έχει ισχύ από 31 Δεκεμβρίου 2002.»

    ΚΩΝ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία ΚΩΝ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Η εταιρία ΚΩΝ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε. πληροφορεί το επενδυτικό κοινό τα ποιο κάτω σχετικά με την επαναδραστηριοποίησή της μετά την πυρκαγιά της 20ης Ιανουαρίου 2003, η οποία κατέστρεψε το εργοστάσιο Α' επί της οδού Ορφέως 152, όπου στεγάζονταν εγκαταστάσεις παραγωγής. Α. Ήδη μέρος της παραγωγής συντελείται σε θυγατρική και σε ομοειδή εταιρία. Από τις 30/01/03 θα αρχίσει να λειτουργεί και μέρος της τυποποίησης στο εργοστάσιο Β΄ της εταιρίας, όπου τοποθετούνται νέα τυποποιητικά μηχανήματα. Αρχίσαμε πωλήσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Β. Η ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου στο Σχηματάρι επισπεύδεται. Νέος μηχανολογικός εξοπλισμός ήδη παραγγέλλεται. Γ. Η εταιρία είναι πλήρως ασφαλισμένη τόσο για τα περιουσιακά της στοιχεία, όσο και για κάθε έμμεση ή αποθετική ζημιά. Από την πρώτη ημέρα του συμβάντος της πυρκαγιάς οι πραγματογνώμονες και οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών προβαίνουν σε ελέγχους και καταμετρήσεις σε άψογη συνεργασία με την Διοίκηση και το προσωπικό της εταιρίας μας. Στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε υποβάλει προς αυτές την αποτίμηση των καταστραφέντων Αποθεμάτων και Παγίων. Η Διοίκηση της εταιρίας διαβεβαιώνει ότι η εταιρία εισέρχεται ταχέως στην ομαλή επιχειρηματική της δραστηριότητα.»

    ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. που αφορά δημοσίευμα στον Τύπο, η εταιρία ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Εταιρεία πραγματοποιεί συζητήσεις με πολλές άλλες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, πλέον των αναφερομένων στο δημοσίευμα, στα πλαίσια της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του κλάδου, χωρίς όμως να υπάρχει καμία δεσμευτική συμφωνία, και κατ' επέκταση οικονομικοί όροι που συνοδεύουν μια τέτοια είδους συμφωνία, με οποιανδήποτε εξ αυτών. Η Διοίκηση της Εταιρείας, έγκαιρα και έγκυρα θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και τις χρηματιστηριακές αρχές για οποιαδήποτε συμφωνία.»

    Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΑΕΒΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωρίζουμε ότι εκ παραδρομής στο Ενημερωτικό Δελτίο της Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. (για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΕΒΕΤΕ) στη σελ. 186 (κεφάλαιο 8.6.4 Εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες), οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί από καταναλωτικά δάνεια και factoring από την ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΕΒΕΤΕ ανέρχονται σε 38,11 εκ. ευρώ, αντί του ποσού των 50 εκ. ευρώ που αναγράφεται στο Ενημερωτικό Δελτίο. Ο λόγος της διαφοράς αυτής από τα 38,11 εκ. ευρώ σε 50 εκ. ευρώ είναι ότι εκ παραδρομής συμπεριλήφθηκε και ένα ποσό από καταναλωτικά δάνεια της ONE WAY στην Εθνική Τράπεζα το οποίο ανέρχεται σε 12,05 εκ. ευρώ. Επίσης σας γνωστοποιούμε ότι τα 38,11 εκ. ευρώ αφορούν εγγυήσεις από καταναλωτικά δάνεια και factoring υπέρ όλων των τραπεζών και όχι μόνο από καταναλωτικά στην Εθνική Τράπεζα όπως έχει αναγραφεί στο Ενημερωτικό Δελτίο.»

    ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

    Η εταιρία ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την Απόφαση EK 5/204 άρθρο 4 παρ. 1 σας γνωστοποιούμε απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου που λήφθηκε στις 20.1.2003 και επιδρά σε στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο ή ετήσιο δελτίο. Ο κ. Παπαδημητρίου Ιωάννης-Δημήτριος διορίστηκε ως Προϊστάμενος του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της εταιρίας ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΩΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ από την 20.1.2003 σε αντικατάσταση του κ. Ευτύχιου Κοτσαμπασάκη.»

    ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο ε της Απόφασης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 5/204/14.11.2000, ότι έχει προκύψει αλλαγή στη σύνθεση στη σύνθεση της Διοίκησης της Εταιρίας. Ο κ. Χρήστος Καρόπουλος ορίσθηκε βοηθός Γενικού Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων. Οι κ.κ. Ζηβόπουλος Κωνσταντίνος και Παρλής Εμμανουήλ ορίσθηκαν βοηθοί Γενικού Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Επίσης έχει προκύψει αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Την θέση του συνταξιοδοτηθέντος κ. Χριστόπουλου Βασίλειου κατέλαβε ο αναπληρωτής του κ. Γαλάνης Κωνσταντίνος. Το νέο Δ.Σ. της Εταιρίας έχει ως εξής: Τζέλλας Ελευθέριος Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, Βαγγελάτου Ολυμπία Μέλος Δ.Σ., Μίχος Λάμπρος Μέλος Δ.Σ., Κυριαζής Δημήτριος Μέλος Δ.Σ., Χονδράκη-Καρούτσου Βαρβάρα Μέλος Δ.Σ., Σφαέλλος Κλήμης Μέλος Δ.Σ., Ζηβόπουλος Κων/νος Μέλος Δ.Σ., Κασκαμπάς Παναγιώτης Μέλος Δ.Σ., Παπαμιχαήλ Σωτήρης Μέλος Δ.Σ., Γαλάνης Κωνσταντίνος Μέλος Δ.Σ., Λιόγκας Βασίλειος Μέλος Δ.Σ.

    ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την Απόφαση EK 5/204 άρθρο 5 παρ. 1α η εταιρία μας προβαίνει σε διάψευση των πληροφοριών όπως δημοσιεύτηκαν στην ημερομηνία 28/01/2003 στην εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ". Στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ της 28/01/2003 και συγκεκριμένα στη σελίδα 28 αναφέρεται το ακόλουθο δημοσίευμα: ''Αγορά Ιδίων μετοχών - Σε αγορά μέχρι του 4,61% ιδίων μετοχών θα προβεί έως το τέλος Μαρτίου η Δομική Κρήτης. Η αγορά θα πραγματοποιηθεί με ανώτατη τιμή τα 7 ευρώ ανά μετοχή και κατώτατη τα 50 λεπτά.'' Το ανωτέρω δημοσίευμα όπως παρουσιάζεται είναι ανακριβές και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή παρερμηνεία και παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού σας παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινήσεις αναφορικά με το δημοσίευμα:

    Η εταιρεία μας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 30/7/2002 αποφάσισε να πραγματοποιήσει αγορά μέχρι του 4,61% του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών ήτοι τεμάχια 500.000. Σκοπός της απόφασης ήταν η στήριξη της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής. Το διάστημα που η εταιρεία δικαιούται να προβεί σε αγορά ιδίων μετοχών ορίσθηκε από 30/7/2002 έως την 31/3/2003. Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να φροντίσει για την υλοποίηση της απόφασης αυτής κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο τηρώντας τις νόμιμες διατυπώσεις του Άρθρου 16 του Κ.Ν. 2190/1920. Σε εφαρμογή των ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με αποφάσεις του πραγματοποίησε έως σήμερα αγορά 99.270 Ιδίων μετοχών. Πέραν των ανωτέρω ουδεμία άλλη απόφαση του Δ.Σ. έχει ληφθεί έως σήμερα για αγορά Ιδίων μετοχών. Με βάση τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι: Η απόφαση για αγορά ιδίων δεν είναι πρόσφατη όπως το συγκεκριμένο δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί. Η μέχρι σήμερα πραγματοποιηθείσες αγορές δεν αναφέρονται στο δημοσίευμα. Δεν υπάρχει νέα απόφαση του Δ.Σ. για αγορά ιδίων μετοχών όπως υποδηλώνει το δημοσίευμα με την έκφραση «θα προβεί.» Εφόσον το Δ.Σ. αποφασίσει να προβεί σε νέα αγορά Ιδίων Μετοχών μέχρι το πέρας του χρονικού διαστήματος που δικαιούται, θα ανακοινωθεί όπως προβλέπει ο νόμος.»

    VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.

    Η Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών (ΑΕΕΤ) ανακοινώνει ότι υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την εταιρία Γερμανός ΑΒΕΕ.

    Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, από τις 3 Φεβρουαρίου 2003 τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της θα διατίθενται και από τα 300 καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην περαιτέρω διεύρυνση της συνδρομητικής της βάσης. Η στρατηγική αυτή κίνηση είναι σε απόλυτη συνάφεια με τον πρόσφατο εξωδικαστικό συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο οι δύο εταιρίες παραιτήθηκαν αμοιβαία από τις εκατέρωθεν απαιτήσεις, που είχαν προκύψει από τη σύμβαση εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των Unifon Α.Ε. και ΓΕΡ Γερμανός ΑΒΕΕ, στις οποίες η Vodafone Πάναφον είχε υπεισέλθει ως καθολικός διάδοχος μετά τη συγχώνευσή της με τη Unifon το 2001.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με το αρ. 16 του κ.ν. 2190/20 όπως ισχύει και σε εφαρμογή της από 20.05.2002 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της και των αποφάσεων 8/28-5-2002 και 15/17-9-2002 του Διοικητικού της Συμβουλίου, δικαιούται να διενεργήσει κατά το διάστημα από 3-6-2002 έως και 31-1-2003 αγορές μέχρι 1.900.000 υφισταμένων μετοχών της με κατώτερη τιμή αγοράς 5.87 ευρώ και ανώτερη 9.40 ευρώ ανά μετοχή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας στη συνεδρίαση 1/22-1-2003 αποφάσισε την περαιτέρω διενέργεια αγορών ιδίων μετοχών μέχρι τη συμπλήρωση 5.763.630 υφισταμένων μετοχών έως 19-5-2003, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που έχουν αγορασθεί και θα αγορασθούν μέχρι 31-1-2003, με κατώτερη τιμή αγοράς 5,87 ευρώ και ανώτερη 9,40 ευρώ ανά μετοχή.

    ΙΜΑΚΟ ΜΗΝΤΙΑ ΝΕΤ ΓΚΡΟΥΠ Α.Ε.

    H εταιρία «ΙΜΑΚΟ ΜΗΝΤΙΑ ΝΕΤ ΓΚΡΟΥΠ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» ενημερώνει ότι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5.005.350 ευρώ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, η ταυτόχρονη ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με συμψηφισμό ζημιών, καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού της λόγω της προαναφερόμενης αύξησης και μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, που αποφασίστηκαν από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της την 27.6.2002, δεν θα πραγματοποιηθούν, όπως ενημερώθηκε σχετικά από τη Διεύθυνση ΑΕ και ΠΙΣΤΕΩΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εξέλιξη δεν επιφέρει καμία διαφοροποίηση στην αξία της καθαρής θέσης της Εταιρίας.

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ στα πλαίσια της ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας με την εταιρία VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, από τις 3 Φεβρουαρίου 2003 τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της εν λόγω εταιρίας θα διατίθενται και από τα 300 καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός.

    ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Ανατολή Συναντά τη Δύση στην Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις της Ευρωσύμβουλοι στη Θεσσαλονίκη η εναρκτήρια συνάντηση των εκπρόσωπων από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και πρώην Σοβιετικής Ένωσης που συμμετέχουν στην υλοποίηση δύο προγραμμάτων συνεργασίας επιχορηγούμενα (100%) από τη Γενική Διεύθυνση της Κοινωνίας της Πληροφορίας της ΕΕ (DG INFO). Η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη των δύο έργων της Ευρωσύμβουλοι στα πλαίσια του IST (ΕΕ/ Κοινωνία της Πληροφορίας), των «IST-Mentor» και TRISTAN East. Στόχος των προγραμμάτων είναι η προώθηση του 6ου Προγράμματος Πλαισίου στις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Ευρωσύμβουλοι, με τη συνδρομή ενός δικτύου συμβούλων από χώρες της ΕΕ θα εκπαιδεύσει στελέχη υπουργείων και δημοσίων φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες στη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Στα δύο προγράμματα συμμετέχουν αρμόδια Υπουργεία, Ακαδημίες Επιστημών και Πανεπιστήμια και εταιρίες από την Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Μολδαβία, Σλοβενία, Κύπρο, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Αζερμπαϊτζάν. Από την Ελλάδα συμμετέχει και το Ινστιτούτο Ερευνών / Μελετών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν.Α. Ευρώπης (ΙΝΑ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.»

    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο ε, της Απόφασης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 5/204/14.11.2000, γνωστοποιείται από την εταιρία ότι την 27η Ιανουαρίου 2003 απεχώρησε από την εταιρία η Υπεύθυνη Σχέσεων με το Επενδυτικό Κοινό κυρία Ιωάννα Μιχελή. Τα καθήκοντά της ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος.

    ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε. γνωστοποιεί ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του της 24/01/2003, ομόφωνα ανέθεσε καθήκοντα Οικονομικού Διευθυντή της Εταιρίας στο Θεόδωρο Ντόλο σε αντικατάσταση του Νικολάου Κατσιμπράκη που απεχώρησε.

    ΕΣΚΙΜΟ Α.Β.Ε.

    Η εταιρία ΕΣΚΙΜΟ ΑΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε ανοικτή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε την 28/1/2003 στην ιστορική αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών έγινε, από την διοίκηση των 2 εταιριών, η παρουσίαση των προοπτικών της απορρόφησης της F.G. Europe A.E. από την ESKIMO A.B.E. Στο πάνελ συμμετείχαν οι κκ. Γιώργος Φειδάκης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της F.G. EUROPE A.E., Κωνσταντίνος Σιώρης, Ιωάννης Παντούσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ESKIMO A.B.E. αντίστοιχα. Καθώς και ο κος Junji Yanagimoto Managing Director Fujitsu General, Ιωάννης Δασκαλόπουλος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην λεπτομερή παρουσίαση των προοπτικών την οποία έκανε ο κος Παντούσης τα κυριότερα σημεία ήταν τα εξής: Παρουσιάσθηκε η πορεία των οικονομικών στοιχείων των 2 εταιριών όπου για μεν την F.G. EUROPE συνεχίζεται η θετική πορεία σε όλα τα μεγέθη (Πωλήσεις 93,4 εκατ. Euro το 2002 έναντι 80 εκατ. Euro το 2001, Μικτά κέρδη 12,6 εκατ. Euro έναντι 10,5 εκατ. Euro, και Καθαρά Κέρδη 4,2 εκατ. Euro το 2002 έναντι 3 εκατ. Euro το 2001). Επίσης θετική χαρακτηρίζεται και η πορεία της ESKIMO A.B.E όπου τα αποτελέσματα της χρήσης 2002 αναμένεται να παρουσιάσουν ανοδική πορεία σε σύγκριση με το 2001 και να γίνουν θετικά. Ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε Ευρώ 19.130.000 Euro περίπου για την χρήση του 2002 έναντι Ευρώ 8.614.173,52 Euro την χρήση 2001 παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως 222%. Αντίστοιχα βελτιωμένα αναμένονται και τα καθαρά κέρδη προ φόρων της ESKIMO A.B.E για την χρήση 2002 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη προ φόρων της εταιρίας αναμένεται να ανέλθουν σε Ευρώ 8.000 Euro περίπου για το 2002 έναντι ζημιών Ευρώ -264.057,75 Euro για το 2001 και -511.060,30 Euro για το 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις η εταιρία επανέρχεται σε θετική πορεία. Μειώθηκε σημαντικά ο Τραπεζικός Δανεισμός ο οποίος διαμορφώνεται από 3.413.134,59 Euro το 2001 σε 3.090.000 Euro περίπου για το 2002 παρά το γεγονός ότι για το 2002 υπερδιπλασιάσθηκε ο κύκλος εργασιών. Αποτέλεσμα της μείωσης του Τραπεζικού Δανεισμού ήταν η σαφής μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων τα οποία διαμορφώνονται σε 319.000 Euro περίπου για το 2002 έναντι 465.153,45 Euro για το 2001. Αναφέρθηκε επίσης στο όραμα της νέας εταιρίας μετά την συγχώνευση το οποίο είναι: Ανάδειξη της εταιρίας σαν την ισχυρότερη στο χώρο των κλιματιστικών πανευρωπαϊκά και σαν βασικό παίκτη στις λευκές ηλεκτρικές συσκευές στις αγορές δραστηριοποίησής της. Σαφής καθιέρωση και αναγνώριση, μέσω των λογοτύπων και σημάτων. Εξαιρετική απόδοση στην επένδυση των μετόχων. Κατάλληλες ευκαιρίες ανέλιξης στο ανθρώπινο δυναμικό. Καθώς και στα πλεονεκτήματα της συγχώνευσης τα οποία είναι: Άνοιγμα νέων αγορών. Βελτίωση μεριδίων σε υφιστάμενες αγορές. Οφέλη από την χρήση ευεργετικών φορολογικών διατάξεων του Ν. 2992/2002. Βελτίωση της χρηματιστηριακής εικόνας. Ενδυνάμωση των σχέσεων με προμηθευτές. Καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ενδυνάμωση του Management. Δυνατότητα επέκτασης των συνεργασιών, με τα υφιστάμενα δίκτυα. Καλή χρηματοοικονομική δομή και βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας. Επίτευξη οικονομιών κλίμακας και συνεργιών δεδομένης της συνάφειας του αντικειμένου δραστηριότητας των δύο εταιρειών (Συμπληρωματικότητα σε τομείς όπως οι πωλήσεις, οι προωθητικές ενέργειες, η πληροφορική και τα Logistics). Οι προβλέψεις του νέου σχήματος για το 2003 είναι θετικές και προβλέπεται αύξηση κύκλου εργασιών τουλάχιστον κατά 11% καθώς και ελάχιστη αύξηση των καθαρών κερδών κατά 12%. Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους του τύπου και επενδυτές από τις απαντήσεις των οποίων προέκυψε ότι από την επικείμενη συγχώνευση θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό σχήμα με μεγάλη κεφαλαιοποίηση, Ευρωπαϊκή διάσταση και αποτελεσματική διοίκηση το οποίο θα ανοίξει νέα σελίδα στην σαρανταπεντάχρονη ιστορία της ESKIMO.»

    ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

    RIDENCO Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας RIDENCO A.Ε. σε συνέχεια της από 20.11.2002 απόφασης της Α' Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της, γνωστοποιεί προς τους κ.κ. Μετόχους, τα παρακάτω:

    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΚΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: 31.01.2003.

    ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: 07.02.2003 - 21.02.2003.

    ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: 07.02.2003 - 17.02.2003.

    Το Ενημερωτικό Δελτίο για την έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου ύψους Euro 5.764.922,00 όπως εγκρίθηκε από το Δ.Σ του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 16.01.2003 θα είναι διαθέσιμο στα γραφεία της Εταιρίας (Αιγιαλείας 52, 151 25 Μαρούσι), στα Καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. και στα γραφεία του Χ.Α. Όροι Έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου. Η Α' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της RIDENCO Α.Ε. της 20.11.2002 αποφάσισε την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους Euro 5.764.922,00, τετραετούς διάρκειας, διαιρούμενου σε 2.882.461 ανώνυμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας Euro 2,00 εκάστη και τιμής διάθεσης Euro 2,00 εκάστη. Κάθε τρεις (3) Ομολογίες είναι μετατρέψιμες σε δύο (2) νέες κοινές ανώνυμες, μετά ψήφου, μετοχές της RIDENCO Α.Ε. ονομαστικής Αξίας Euro 0,55 η κάθε μια, μία (1) εργάσιμη ημέρα ακολούθως κάθε επετείου της Ημερομηνίας Εκδόσεως, από και συμπεριλαμβανομένης της πρώτης εξαμηνιαίας επετείου αυτής έως και συμπεριλαμβανομένης της εξαμηνιαίας επετείου η οποία προηγείται της Ημερομηνίας Λήξεως. Το επιτόκιο του δανείου θα ισούται με 6 τοις εκατό ετησίως. Η τιμή αποπληρωμής για τους ομολογιούχους που θα διακρατήσουν τις ομολογίες μέχρι τη λήξη του δανείου ανέρχεται σε Euro 2,20 ανά ομολογία. Η απόδοση στη λήξη ανέρχεται σε 8,21% ετησίως. Επισημαίνεται ότι, για τους κατοίκους Ελλάδος, οι ομολογίες υπόκεινται σε παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος από τόκους επί των τοκομεριδίων με συντελεστή, σήμερα, 10% και εξάντληση της φορολογικής υποχρεώσεως. Η διάθεση των 2.882.461 ανώνυμων ομολογιών θα γίνει ως εξής: Mε άσκηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων της Εταιρίας και συγκεκριμένα με δικαίωμα κάθε μετόχου που κατέχει 8 κοινές ανώνυμες μετοχές να λάβει μία ομολογία στην τιμή των Euro 2,00. Mε άσκηση του δικαιώματος υπερεγγραφής των Μετόχων της Εταιρίας, εφόσον αυτοί εξασκούν το δικαίωμα προτίμησής τους, σε αριθμό ομολογιών μέχρι το 7πλάσιο της εξάσκησης του δικαιώματος τους και μέχρι τον αριθμό μετοχών της Έκδοσης δηλ. 2.882.641 Ομολογίες. Για την πραγματοποίηση της υπερεγγραφής οι μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο της εγγραφής τους. Η ικανοποίηση των υπερεγγραφών θα γίνει από το Δ.Σ. εφόσον υπάρξουν αδιάθετες ομολογίες και με βάση την ακόλουθη σειρά: Όλοι οι Μέτοχοι που θα έχουν προεγγραφεί ανεξαρτήτως ύψους προεγγραφής, θα λάβουν ίσο αριθμό ομολογιών για το τμήμα της αίτησης τους που αναλογεί μέχρι και τις 5.000 ομολογίες. Εφόσον ο αριθμός των αδιάθετων ομολογιών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αιτήσεων, μέχρι και τις 5.000 ομολογίες τότε ο αριθμός αυτός θα μειωθεί με Απόφαση του Δ.Σ. ώστε να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των Μετόχων μέχρι του αριθμού αυτού. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αδιάθετων ομολογιών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αιτήσεων τότε θα διενεργηθεί κλήρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας. Εφόσον μετά τα ανωτέρω υπάρξουν αδιάθετες ομολογίες τότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα ικανοποιήσει αναλογικά όλες τις αιτήσεις προεγγραφής για αριθμό ομολογιών από 5.001 ομολογίες και άνω. Mε διάθεση των ομολογιών που τυχόν μείνουν αδιάθετες μετά την ικανοποίηση των προεγγραφών ελεύθερα με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρίας εντός δέκα ημερών από τη λήξη της περιόδου άσκησης του δικαιώματος προτίμησης. Σε περίπτωση που μετά τη διάθεση των ομολογιών ελεύθερα με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρίας μείνουν αδιάθετες ομολογίες τότε το Δ.Σ. της Εταιρίας θα προχωρήσει στην Έκδοση Ομολογιών μέχρι του ποσού της κάλυψης του ομολογιακού δανείου. Σημειώνεται, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, ότι πρόθεση των Κυρίων Μετόχων της Εταιρίας είναι να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους στην παρούσα Έκδοση. Τα συνολικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την ανωτέρω Έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, ανέρχονται σε Euro 5.764.922,00.

    Δικαίωμα Προτίμησης και Διαδικασία Άσκησης: Δικαίωμα προτίμησης στην παρούσα έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου έχουν οι Μέτοχοι της Εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την 30/01/2003. Την 31/01/2003 θα γίνει αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης στην ανωτέρω Έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου. Η τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης των μετοχών την ίδια ημέρα θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις 45 (ΦΕΚ Β'1036/23.08.200) και 81 (ΦΕΚ Β' 1596/30.11.2001) του Δ.Σ. του Χ.Α. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για την έκδοση ορίζεται από την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2003 μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003. Τα δικαιώματα προτίμησης που δεν θα ασκηθούν μέχρι τη λήξη της περιόδου άσκησης (δηλαδή την 21η Φεβρουαρίου 2003) παύουν να ισχύουν. Επισημαίνεται ότι η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων δεν θα είναι δυνατή τις τελευταίες 4 εργάσιμες ημέρες από τη λήξη της άσκησής τους. Η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης θα γίνεται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες σε ολόκληρο το δίκτυο καταστημάτων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Δικαιώματα που δεν θα ασκηθούν εντός της προθεσμίας που έχει ορισθεί, παύουν να ισχύουν οριστικά και παραγράφονται. Επισημαίνεται ότι, οι κ.κ. Μέτοχοι που διαμένουν σε πόλεις οι οποίες δεν καλύπτονται από το ανωτέρω δίκτυο καταστημάτων, θα εξυπηρετούνται από τα πλησιέστερα σε αυτούς καταστήματα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, καθώς η Εταιρία δεν θα κάνει δεκτά εμβάσματα από άλλες τράπεζες. Για την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης οι κ.κ. Μέτοχοι θα πρέπει να προσκομίζουν: την αστυνομική τους ταυτότητα, την εκτύπωση των στοιχείων Σ.Α.Τ., τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου (Α.Φ.Μ.) καθώς και τη σχετική βεβαίωση δέσμευση των δικαιωμάτων προτίμησης του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, την οποία θα λάβουν από τον χειριστή του λογαριασμού τους (σε περίπτωση καταχώρησης στον Ειδικό Λογαριασμό, η βεβαίωση παραλαμβάνεται από το Κ.Α.Α.). Επισημαίνεται ότι, λόγω της αποϋλοποίησης των μετοχών της Εταιρίας, οι κ.κ. Μέτοχοι κατά την εξάσκηση των δικαιωμάτων τους θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν: α) τον αριθμό μερίδας επενδυτή Σ.Α.Τ., β) τον αριθμό λογαριασμού αξιών του Σ.Α.Τ. και γ) τον εξουσιοδοτημένο χειριστή του λογαριασμού αξιών (Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή Εταιρία). Τα δικαιώματα θα είναι πιστωμένα στους Λογαριασμούς της Μερίδας κάθε δικαιούχου στο Σ.Α.Τ. την ημερομηνία έναρξης άσκησης / διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης. Συγχρόνως θα καταβάλλουν σε ειδικούς λογαριασμούς, που θα ανοιχθούν μόνο για το σκοπό της συμμετοχής στο ομολογιακό δάνειο, το αντίτιμο των ομολογιών για τις οποίες έχουν δικαίωμα να εγγραφούν, χωρίς τη μεσολάβηση της Εταιρίας. Τα δικαιώματα προτίμησης για τη συμμετοχή στο Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο είναι μεταβιβάσιμα και θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου άσκησής τους. Ως λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται ή λήξη της συνεδρίασης της 17/02/2003. Σε περίπτωση που κατά την εξάσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, προκύπτει κλάσμα ομολογιών, οι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα εγγραφής, εφόσον αυτοί το επιθυμούν, για τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό ομολογιών. Επίσης, σε περίπτωση υπερκάλυψης της έκδοσης συνεπεία της ανωτέρω τακτοποίησης κλασμάτων, οι Κύριοι Μέτοχοι κ.κ. Ρίτση Φρανσές και Μυρτώ Καροτσιέρη θα μειώσουν τη συμμετοχή τους κατά αριθμό ομολογιών που θα επιτρέπει την ικανοποίηση των μετόχων. Η ανωτέρω μείωση, της συμμετοχής των Κυρίων Μετόχων θα τελεστεί με επιστροφή σ' αυτούς των καταβεβλημένων μετρητών που αναλογούν σ' αυτή. Οι ομολογίες θα εκδοθούν και θα καταχωρηθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων επενδυτών στο Σύστημα Άυλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο Χ.Α., μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης θα αποφασιστεί από το Δ.Σ. της Εταιρίας και θα ανακοινωθεί μέσω του Τύπου. Για τυχόν διευκρινίσεις ή πληροφορίες οι κ.κ. μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία της Εταιρίας, Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Μετόχων (Αιγιαλείας 52, 151 25 Μαρούσι, τηλ. 210 68 90 689).

    [12] ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (17:01 UTC+2)

    Με απώλειες της τάξης του 0,26% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διαμορφώθηκε στις 1.665,66 μονάδες. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι η κεφαλαιαγορά κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές της παρά το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των απωλειών του FTSE 20 και κατ' επέκταση του Γενικού Δείκτη.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 64,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση 144 σημείωσαν κέρδη, έναντι 143 πτωτικών και 91 αμετάβλητων.

    Στους δείκτες FTSE ο εικοσάρης των blue chips έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,29% έναντι απωλειών 0,21% για τον FTSE ASE 140. Ο σαραντάρης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,25%, ενώ ο FTSE ASE SMALLCAP 80 της μικρής ενισχύθηκε κατά 0,42%.

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες. Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εκδόσεων εκτυπώσεων (+2,30%), του λιανικού εμπορίου (+1,40%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (+1,25%), των τροφίμων ποτών (+0,41%), του χονδρικού εμπορίου (+0,28%), των επενδύσεων (+0,13%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,12%), των τραπεζών (+0,11%) και των κατασκευών (+0,04%).

    Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (-1,98%), των συμμετοχών (-0,96%), των τηλεπικοινωνιών (-0,89%), των ασφαλειών (-0,85%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,84%) και της πληροφορικής (-0,74%).

    Τέλος, με απώλειες έκλεισαν και οι δείκτες των διυλιστηρίων (-0,23%), της Παράλληλης (-0,16%), των βιομηχανιών (-0,01%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (-0,01%).

    Ε.Σ.

    [13] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ESKIMO ΑΒΕ - F.G. EUROPE AΕ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (16:01 UTC+2)

    Θετικές εκτιμάται ότι θα είναι οι προοπτικές για το νέο σχήμα που θα προκύψει από την απορρόφηση της F.G.Europe A.E. από την Eskimo ABE. Οι προβλέψεις του νέου σχήματος για το 2003 είναι θετικές και προβλέπεται αύξηση κύκλου εργασιών τουλάχιστον κατά 11% καθώς και ελάχιστη αύξηση των καθαρών κερδών κατά 12%.

    Η πορεία της F.G. Europe είναι ικανοποιητική, καθώς παρουσιάζει αύξηση μεγεθών (πωλήσεις 93,4 εκατ. ευρώ το 2002 έναντι 80 εκατ. ευρώ το 2001, μικτά κέρδη 12,6 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,2 εκατ. ευρώ το 2002 έναντι 3 εκατ. ευρώ το 2001).

    [14] ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ GU ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ KAI Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ H AΛΟΥΜΥΛ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003 (15:26 UTC+2)

    Στην υπογραφή σημαντικής εμπορικής συμφωνίας με την πολυεθνική εταιρία γερμανικών συμφερόντων "Gretsch - Unitas Gmbh", γνωστή ως "GU", προχώρησε η «Αλουμύλ Μυλωνάς - Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ».

    Η "GU" παραχωρεί την αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων της στην Αλουμύλ για χώρες της Μέσης Ανατολής και τα Βαλκάνια. Παράλληλα, η Αλουμύλ αναλαμβάνει τη διάθεση των προϊόντων της "GU" σε όλες τις χώρες της Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, αλλά και σε χώρες του Αραβικού κόσμου, στις οποίες η Αλουμύλ θα αποτελεί τον κύριο διανομέα (master dealer). Η συμφωνία θα εκτελείται μέσω της θυγατρικής "GU Hellas".

    [15] ΝΤΙΜΟΦΣΚΑ: ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 29 Ιανουαρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Η κατάσταση όσον αφορά στην ασφαλεία στη χώρα βελτιώνεται συνεχώς, δήλωσε η επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της ΠΓΔΜ, Ντόστα Ντίμοφσκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη».

    Άσκησε δε κριτική στις απόψεις για την ασφάλεια στην ΠΓΔΜ που εκφράζουν στελέχη του VMRO-DPMNE, τονίζοντας ότι ορισμένοι «τρέφονται πολιτικά», μιλώντας για νέες ένοπλες συγκρούσεις και για μεγάλους κινδύνους που διατρέχει το κράτος.

    Η κ. Ντίμοφσκα διατέλεσε υπουργός Εσωτερικών, στην κυβέρνηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, αλλά απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση όταν ήρθε σε αντίθεση με την πολιτική της. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι την διόρισε επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

    [16] ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΕΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΠΡΟΝΤΙ

    Σκόπια, 29 Ιανουαρίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ πραγματοποίησε μεγάλη πρόοδο στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Παράλληλα, ο κ. Πρόντι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τα Σκόπια τον Φεβρουάριο για να εκτιμήσει κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι Βρυξέλλες στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ένωση.

    Τόνισε, δε, ότι αποδέχθηκε την πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας για ταχύτερη ένταξη των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ.

    [17] ΣΟΛΑΝΑ: ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 29 Ιανουαρίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Εχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την αντικατάσταση της αποστολής του ΝΑΤΟ στα Σκόπια από τις δυνάμεις της ΕΕ τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα στην απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Ο κ. Σολάνα επισήμανε στην επιστολή του ότι η ΕΕ θα αποφασίσει με τον κ. Τράικοφσκι και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την θητεία και τα καθήκοντα της αποστολής της Ενωσης.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει στη διαφύλαξη των συνόρων της ΠΓΔΜ και στην πάλη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

    [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 29 Ιανουαρίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι και οι δυο πλευρές επιθυμούν τη βελτίωση των προτάσεων Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς, ενώ διευκρίνισε ότι μερικά από τα στελέχη και μέλη του κόμματός του συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και συλλαλητήρια που διοργανώνονται στα κατεχόμενα και ότι αυτό είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα.

    Κληθείς, μετά το πέρας της συνάντησης των αρχηγών ή/και εκπροσώπων των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο ξενοδοχείο ''Λήδρα Πάλας'', να σχολιάσει την κατάθεση στα Ηνωμένα Εθνη γραπτών εισηγήσεων για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, που έγινε προχθές από τον πατέρα του και ηγέτη των Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο αυτών των εισηγήσεων, ενώ, ερωτηθείς για πιθανή συμμετοχή του στα συλλαλητήρια, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 29 Ιανουαρίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Η Νεολαία Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στηρίζει ενεργά την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, παραμένοντας στις αρχές της, ''για σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Νεολαία Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την εκτίμηση ότι ''οι δυνάμεις της αλλαγής δίνουν ελπίδα στον κάθε συμπολίτη μας, Ε/Κ και Τ/Κ, για μια διεκδικητική διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, όπου τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων θα διασφαλίζονται''.

    Η Νεολαία Οικολόγων θεωρεί παράλληλα ότι ''οι δυνάμεις αλλαγής δίνουν την ελπίδα για καθημερινή διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων''.

    ''Τα δικαιώματα της νέας γενιάς για ποιότητα στον αέρα που αναπνέει, για ισότιμη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, για πληροφόρηση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε θέματα περιβάλλοντος και σε θέματα ισχύουσας νομοθεσίας για τους νέους δεν είναι δικαιώματα που πρέπει απλά να καταγράφονται και να αναφέρονται'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Με την ενεργό συμμετοχή των οργανώσεων νεολαίας των δυνάμεων της αλλαγής, καταλήγει η ανακοίνωση, ''οι προγραμματικές δηλώσεις του υποψηφίου Τάσσου Παπαδόπουλου μπορούν να γίνουν πραγματικότητα''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΒΟΛΕΪ: Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-1 ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Καλαμάτα, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την Ορεστιάδα με 3-1 σετ και έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τους «4» του κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ που γίνεται στην Καλαμάτα. Ετσι την Παρασκευή και στις 18.00 αντιμετωπίζει στον πρώτο ημιτελικό τον νικητή της αναμέτρησης ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Τα σετ του παιχνιδιού είναι: 25-22, 22-25, 17-25, 21-25.

    [21] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Εκδήλωση ενημέρωσης του Δικαστικού και Νομικού κόσμου της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κατά την εκδήλωση μίλησε η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος και οι εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη απευθυνόμενη στους προσκεκλημένους υπογράμμισε: «Το βράδυ της 13ης Αυγούστου του 2004, η ανθρωπότητα ολόκληρη θα παρακολουθεί την Αθήνα και την Ελλάδα επί σκηνής, και θα κρίνει όλα αυτά για τα οποία εργαζόμαστε και προσπαθούμε.

    Ωστόσο, πρόκειται για μια ευθύνη που δεν περιορίζεται μόνο στην Πολιτεία ή στην Οργανωτική Επιτροπή.

    Πρόκειται για μια ευθύνη που ανήκει σε όλους μας συλλογικά και στον καθέναν μας ατομικά.Το 2003 είναι η πιο κρίσιμη χρονιά των Αγώνων. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.

    Γιατί η έννοια της "τελευταίας στιγμής" που δυστυχώς πολλές φορές επικαλούμαστε στην Ελλάδα, δεν έχει θέση στο δικό μας προγραμματισμό.

    Έχουμε μπει στην τελική ευθεία αλλά έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

    Όπως πρόσφατα δήλωσε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ κος Ντένις Όσβαλντ "η Αθήνα μέρα-με-τη-μέρα παίρνει Ολυμπιακή μορφή".

    Σ' αυτό συντελούν σε μεγάλο βαθμό τα Ολυμπιακά έργα που αρχίζουν σιγά-σιγά να παίρνουν την τελική τους μορφή.

    Έργα υποδομής τα οποία δεν πραγματοποιούνται μόνο για τις 17 ημέρες των Αγώνων αλλά χάρη σε αυτές τις 17 ημέρες, για τα χρόνια και τις γενιές που ακολουθούν.Έργα τα οποία αλλάζουν την ποιότητα της ζωής μας προς το καλύτερο, τα οποία εν τέλει θα ωφελήσουν όλους εμάς τους πολίτες της χώρας».

    Αναφερόμενη στην πρόσκληση που απηύθυνε η ΑΘΗΝΑ 2004 στους εκπροσώπους του Δικαστικού Σώματος και του Νομικού κόσμου, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είπε: «Η σημερινή μας συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη από καιρό, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Από τον Μάιο του 2000, η ενημέρωση όλων των φορέων της πολιτείας, αποτελεί θεμελιώδη επιλογή της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Πιστεύουμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την εθνική διάσταση των Αγώνων και την ίδια στιγμή μέσα από τον γόνιμο διάλογο - να ενημερώσουμε για τις πτυχές των Αγώνων που αφορούν σε εξειδικευμένα θέματα της προετοιμασίας και της διοργάνωσης.

    Μέχρι σήμερα έχουμε ενημερώσει - και θα συνεχίσουμε αυτή την ενημέρωση μέχρι τους Αγώνες τη Βουλή των Ελλήνων, τα πολιτικά κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς.

    Διότι πιστεύουμε βαθύτατα ότι η ενημέρωση και ο διάλογος αποτελούν την απαρχή της συστράτευσης και της συμμετοχής.

    Στο πλαίσιο αυτό απευθυνόμαστε σήμερα σε εσάς, τους εκπροσώπους του νομικού και δικαστικού κόσμου της χώρας.

    Και επειδή εσείς, λόγω του ρόλου σας, έχετε αυξημένη ευθύνη και ενδιαφέρον για θέματα που άπτονται των θεσμών της νομιμότητας και της διαφάνειας, επιλέξαμε μεταξύ άλλων, να σας ενημερώσουμε και για αυτά τα θέματα.

    Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η ΑΘΗΝΑ 2004 διαχειρίζεται την προετοιμασία των Αγώνων, με απόλυτη διαφάνεια και με σαφή επίγνωση της μεγάλης ευθύνης μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

    Συγκεκριμένα προς πλήρη διασφάλιση των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας που πρέπει να διέπουν την λειτουργία της ΑΘΗΝΑ 2004, ιδίως ως προς την ασκούμενη οικονομική διαχείριση, υπάρχουν και λειτουργούν ανελλιπώς και με πλήρη αυτονομία, οι ακόλουθοι ελεγκτικοί θεσμοί και μηχανισμοί:

    Η Τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή που έχει θεσμοθετηθεί με ειδική νομοθετική διάταξη, και ασκεί αφ' ενός διαχειριστικό έλεγχο των εταιρικών χρήσεων και αφ' ετέρου έλεγχο νομιμότητας επί θεμάτων σημαντικού οικονομικού μεγέθους, αναφερόμενη στην Πολιτεία,

    Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, που αποτελεί ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο και διενεργεί καθημερινό διαχειριστικό έλεγχο, επί όλων των οικονομικών θεμάτων, αναφερόμενη απ' ευθείας στη διοίκηση της εταιρείας, και

    Οι Ορκωτοί Ελεγκτές που ασκούν τους επιβαλλόμενους από τον νόμο περί Ανωνύμων Εταιριών τακτικούς ελέγχους, αναφερόμενοι στο μέτοχο, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, πρόσθεσε: «Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να εκπληρώσει έγκυρα και με απόλυτη επάρκεια τις θεσμικές υποχρεώσεις του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, που θα αναλάβει το έργο της δημιουργίας ηλεκτρονικού αρχείου, Ποινικού Μητρώου στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το σημαντικό αυτό έργο λόγω της χρησιμότητάς του έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των ολυμπιακών έργων και υλοποιείται με τη διαδικασία του " εξαιρετικώς" επείγοντος.

    Επίσης έχουμε πλήρως προετοιμάσει τις διοικητικές διαδικασίες βεβαίωσης της ποινικής κατάστασης των προσώπων που θα διαπιστευτούν στη χώρα κατά το έτος τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων ώστε το υπουργείο Δικαιοσύνης να ανταποκριθεί στις θεσμικές του υποχρεώσεις με αμεσότητα, εξαιρετική ακρίβεια και πληρότητα.

    Εκτιμούμε ότι τα αιτήματα που θα υποβληθούν από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την πραγματοποίηση των διαπιστεύσεων (Εθελοντές, συνοδοί, φροντιστές και άλλοι) θα προσεγγίσουν τις 300.000.

    Επίσης αξιοποιούνται οι αρχές της "κοινωνίας της πληροφορίας" , ώστε η διακίνηση και ανατροφοδότηση των πληροφοριών που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της διαδικασίας των διαπιστώσεων να συντελεστεί κατά τρόπο υποδειγματικό.

    Το ποινικό μητρώο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης εκδίδει ήδη άμεσα τα αντίγραφα ποινικού μητρώου, που απαιτούνται προς εκτέλεση των λειτουργιών της ΑΘΗΝΑ 2004 και σχετίζονται με την προετοιμασία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αξίζει να σημειώσω ότι τα σχετικά αιτήματα ικανοποιούνται τη στιγμή της υποβολής τους.

    Στο επιχειρησιακό σχέδιο και σχέδιο δράσης (master plan) του υπουργείου Δικαιοσύνης στην "κοινωνία της πληροφορίας", έχουμε θέσει ως προτεραιότητα το έργο και της μηχανοργάνωσης των ποινικών μητρώων των εισαγγελιών πρωτοδικών των 6 ολυμπιακών πόλεων (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο) με την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων σε αυτές.

    Επιπροσθέτως έχουμε προγραμματίσει την επαρκή και ποιοτική στελέχωση των υπηρεσιών, με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, που θα διεκπεραιώσει ένα σημαντικό για την άριστη διοργάνωση των Αγώνων έργο.

    Δημιουργούμε σύγχρονες υποδομές στη χώρα μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και διαμορφώνουμε συνθήκες αντάξιες του οράματος που το 2004 θα προβάλλουμε στην ανθρωπότητα για ένα κόσμο συνεργασίας, προοπτικής και ελπίδας».

    [22] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕ 2-1 ΣΤΗΝ ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λάρνακα, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Η εθνική μας ομάδα σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στη Λάρνακα κέρδισε με 2-1 την Κύπρο. Την αναμέτρηση παρακολούθησαν περίπου 1.000 θεατές, οι οποίοι ικανοποιήθηκαν από την ποιότητα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο.

    Η Κύπρος προηγήθηκε στο 28' με εκτέλεση πέναλτι από το Μιχάλη Κωνσταντίνου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ισοφάρισε με τον Τάκη Φύσσα στο 53', ενώ το νικητήριο τέρμα πέτυχε ο Λάμπρος Χούτος στο 70'.

    Το αποψινό ματς ήταν το πρώτο από τα τρία φιλικά που έχει προγραμματίσει για την εθνική μας πριν τον αγώνα στις 2 Απριλίου με την Βόρεια Ιρλανδία. Σε αυτό δεν είχε στη διάθεσή του τον Ντέμη Νικολαϊδη και τον Θοδωρή Ζαγοράκη, καθώς και τους Νταμπίζα, Κ. Κωνσταντινίδη, Δέλλα, Χαριστέα και Βρύζα που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού.

    ΚΥΠΡΟΣ: Παναγιώτου, (60` Σιημητράς) Κονναφής, (60` Μ. Νικολάου), Δασκαλάκης, Ν. Νικολάου, Σπύρου, (60` Γεωργίου), Θεοδότου, Οκκάς, (46` Γιασεμάκης), Καϊάφας, (46` Χαραλαμπίδης), Μ. Κωνσταντίνου, (60` Αγαθοκλέους), Οκκαρίδης, και Εγκωμίτης (46` Μιχαήλ).

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος, Τσιάρτας, Ναλιτζής.

    Στην επανάληψη ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας χρησιμοποίησε και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της αποστολής, δηλαδή τους Χαλκιά, Γκούμα, Κωνσταντινίδη, Φύσσα, Αντζα, Χούτο, Αγρίτη, Βάλλα, Γεωργιάδη και Καφέ.

    [23] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Μέχρι και την Παρασκευή θα πρέπει να έχει κλείσει η μεταγραφή του Βασίλη Τσάρτα στον Ηρακλή. Αυτό αναφέρουν οι άνθρωποι της διοίκησης του Γηραιού. Αύριο εξάλλου ο διεθνής άσος θα έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Ευάγγελο Μυτιληναίο στην προσπάθειά του να πάρει το οριστικό «ΟΚ» ώστε να υπογράψει με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Ευγένιος Γκέραρντ για το επόμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Μίετσελ και Νατσούρα που είναι τραυματίες. Σήμερα ωστόσο δεν προπονήθηκε ο Ακης Στολτίδης, ο οποίος δεν προπονήθηκε λόγω της ίωσης που τον ταλαιπωρεί. Ο τελευταίος μάλιστα αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Ηρακλή στο παιχνίδι του Ηρακλείου με τον ΟΦΗ.

    [24] Ο ΣΕΡΦ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΑ Ο ΜΕΣΑΪΚΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Δεν σκέφτεται να κάνει άλλες μεταγραφές για φέτος ο πρόεδρος του Μακεδονικού, Κώστας Μεσάϊκος. Παρά το γεγονός ότι ο τεχνικός της ομάδας, Σβι Σερφ θέλει διακαώς την απόκτηση ενός κοινοτικού σέντερ που θα δώσει ανάσες στον Μακεδονικό.

    Και όλα αυτά την στιγμή που ο ισραηλινός προπονητής ετοιμάζεται να κάνει την επανεμφάνιση του στους πάγκους της Α1. Ο τελευταίος θεωρώντας ότι ο Μακεδονικός θέλει μια μικρή ενίσχυση υπέδειξε την απόκτηση του κοινοτικού σουτέρ, Ντάνι Λιούις. Όμως η αντίδραση του κ. Μεσάικου ήταν δεδομένη (το έχει δηλώσεις πολλές φορές φέτος ότι δεν θα διαθέσει άλλα χρήματα για την απόκτηση κάποιου παίκτη). Ετσι ο Σβι Σερφ θα αναγκαστεί στο εξής να βγάλει την χρονιά με το ήδη υπάρχον ρόστερ.

    [25] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Αμστερνταμ, 29 Ιανουαρίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Δυνάμεις της ολλανδικής αστυνομίας εισέβαλαν στο δικαστήριο της πόλης Αρνεμ για να απελευθερώσουν εισαγγελέα τον οποίο κρατούσε όμηρο ένας ένοπλος. Δράστης είναι 20χρονος Αλβανός ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών. Ο νεαρός ο οποίος δικαζόταν κατόρθωσε να περάσει ένα πιστόλι που χρησιμοποίησε για να ακινητοποιήσει το φρουρό του και να συλλάβει τον όμηρο.

    Ο εισαγγελέας μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για την κατάστασή του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΝΤΑΡΤΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

    Λονδίνο, 29 Ιανουαρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Οι μαοϊστές αντάρτες και η κυβέρνηση του Νεπάλ κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας για να ξεκινήσει νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    Περίπου 7.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι τους 14 τελευταίους μήνες στην εξέγερση των μαοϊστών ανταρτών, από το 1996, που στόχο έχει την ανατροπή της συνταγματικής μοναρχίας στο Νεπάλ.

    [27] ΕΛΗΞΕ Η ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Αμστερνταμ, 29 Ιανουαρίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Δυνάμεις της ολλανδικής αστυνομίας εισέβαλαν στο δικαστήριο της πόλης Αρνεμ για να απελευθερώσουν εισαγγελέα τον οποίο κρατούσε όμηρο ένας ένοπλος. Σύμφωνα με πληροφορίες η ομηρία έληξε και υπάρχουν τραυματίες, άγνωστο όμως πόσοι. Το κτίριο είχε προηγουμένως εκκενωθεί, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ούτε το δικαστήριο, ούτε η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ANP ότι ο άνδρας οδηγήθηκε στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος αλλά κατόρθωσε να εξουδετερώσει το φρουρό παίρνοντάς του το όπλο.

    [28] Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

    Ρώμη, 29 Ιανουαρίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ακόμη και αν κριθεί ένοχος για διαφθορά στην δίκη που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στο Μιλάνο ενώ έκανε λόγο για μανία καταδίωξής του από την ιταλική Δικαιοσύνη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σε δηλώσεις του ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά τους έως το τέλος και ότι ποτέ δεν θα προδώσει την εντολή που του δόθηκε από το εκλογικό σώμα της χώρας.

    Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού να μεταφερθεί η επίμαχη δίκη από το Μιλάνο σε κάποια άλλη πόλη, καθώς έκανε λόγο για μεροληψία των δικαστών εναντίον του.

    Η δίκη θα διεξαχθεί στο Μιλάνο όπου ο Μπερλουσκόνι θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες περί δωροδοκίας δικαστών στην προσπάθεια εξαγοράς επιχείρησης.

    Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίζεται ως σημαντική πολιτική ήττα του Μπερλουσκόνι.

    [29] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΓΑΜΗΛΙΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2003 (16:11 UTC+2)

    Μία πρωτότυπη εκδήλωση διοργανώνει το Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) στην οποία θα αναβιώσει το γαμήλιο δείπνο του Βασιλιά της Μακεδονίας, Κάρανου με τα τυπικά φαγητά της Μακεδονίας από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. αρχές 3ου αιώνα π.Χ. Με δρώμενα και μουσική από διασκευές ορφικών ύμνων (άρπα-όμποε) το Κ.Ι.Θ. επιχειρεί να δείξει την Μακεδονία του χθες στο σήμερα.

    Το δείπνο θα είναι πιστή αναπαράσταση, του αρχικού και βασίζεται στη περιγραφή που περιέχεται, στην επιστολή, που είχε στείλει ο Ιππόλοχος στον φιλόσοφο Αθηναίο και θα παρατεθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Διακονία» στις 8 Φεβρουαρίου.

    [30] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2003 (15:02 UTC+2)

    Στην πέμπτη και πιο φιλόδοξη χρονιά της λειτουργίας του, το Φεστιβάλ

    Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα, που διοργανώνει από 28 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης (ΝΕΤ) και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΤ-3, πηγαίνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά.

    Για πρώτη φορά φέτος δημιουργείται Διαγωνιστικό τμήμα για το ελληνικό

    ντοκιμαντέρ διάρκειας πάνω από 30' (λεπτά) σε όλα τα format που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους (film, video, DVD). Η πενταμελής Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τρία Βραβεία, που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, και μέχρι δύο τιμητικές διακρίσεις. Τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ (πάνω από 60') των οποίων οι παραγωγοί επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία των Κρατικών Βραβείων στο τέλος του χρόνου, προβάλλονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα, εκτός συναγωνισμού. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λήγει τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, 2003 (τηλ: 210 6453669). Εκτός των βραβείων αυτών, το Φεστιβάλ προβλέπει επίσης την απονομή Bραβείου Kοινού σε ελληνική ή ξένη ταινία και Βραβείου Fipresci Διεθνής

    Eνωση Kριτικών Kινηματογράφου) σε ελληνική και ξένη ταινία αντίστοιχα.

    Όπως δηλώνει ο ιδρυτής και διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα, Δημήτρης Εϊπίδης: «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν εξ αρχής μια πρόκληση. Εχοντας ξεπεράσει πια τη σκόπελο του επιτυχημένου ξεκινήματος, ήρθε η ώρα του να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, με πρώτη από όλες την ικανότητά του να σταθεί άξια στην πρώτη σειρά των αντίστοιχων γεγονότων ανά τον κόσμο. Οι αλλαγές που στοχεύουν στην ανάπτυξη είναι επιβεβλημένες. Ετσι, το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα είναι και πάλι ορόσημο της εξέλιξης.»

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΑΡΝΟΜΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2003 (13:13 UTC+2)

    Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του δημοσιογράφου Χρήστο Αρνομάλλη που έφυγε πρόωρα πριν από ένα χρόνο δίνει αύριο (9μμ) η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σολίστες θα είναι δύο διακεκριμένες Θεσσαλονικιές καλλιτέχνιδες, η πιανίστα Μαρία Αστεριάδου και η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη.

    Η Μαρία Αστεριάδου θα ερμηνεύσει το 4ο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σολ μείζονα έργο 59 του Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αθηναίου. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Μαρίνα Βουλογιάννη θα συμπράξει στην 4η συμφωνία σε σολ μείζονα για σόλο φωνή και ορχήστρα του Γκούσταβ Μάλερ.

    [32] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Σ. ΦΥΝΤΑΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2003 (13:13 UTC+2)

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο συνεκδότης του περιοδικού "Η Λέξη" Θανάσης Νιάρχος θα παρουσιάσουν το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" Σεραφείμ Φυντανίδη, με τίτλο "Απόδραση σε τέσσερις ηπείρους", το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Την παρουσίαση οργανώνουν τα βιβλιοπωλεία του Μανώλη Μπαρμπουνάκη και οι εκδόσεις Καστανιώτη, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Ηλέκτρα Παλάς". Παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο Σ. Φυντανίδης.

    [33] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΚΔΟΧΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2003 (11:46 UTC+2)

    Βήμα έκφρασης για δεκάδες νέους ανθρώπους που θέλουν να μυηθούν στον κόσμο της έβδομης τέχνης αποτελεί ο πρώτος διαγωνισμός ερασιτεχνικού φιλμ βίντεο με τον τίτλο «Των εικόνων εκδοχές» που διοργανώνει ο Δημοτικός Κινηματογράφος Ευόσμου, η αυλαία του οποίου πέφτει την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Κινηματοθεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).

    Στον διαγωνισμό, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, συμμετέχουν συνολικά 36 ταινίες μαθητών αλλά και ενηλίκων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και την Αθήνα. Η θεματολογία των ταινιών είναι απολύτως ελεύθερη χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται δηλαδή για ταινίες διαφόρων ειδών (μυθοπλασίας ή αφηγηματικές, ντοκιμαντέρ, βιντεοκλίπ, ρεπορτάζ, πειραματικές κ.λ.π.), ενώ η διάρκεια τους δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά. Όλες οι διαγωνιζόμενες ταινίες θα προβληθούν τμηματικά την 31η Ιανουαρίου, καθώς και στις 1 και 2 Φεβρουαρίου. Παράλληλα στην διάρκεια του τριημέρου θα προβληθούν και ταινίες που έχουν τεθεί εκτός διαγωνισμού.

    Οι υποψήφιες ταινίες θα τεθούν υπό την κρίση της συσταθείσας για τον διαγωνισμό πενταμελούς κριτικής επιτροπής, η οποία και θα ψηφίσει τα τρία καλύτερα φιλμάκια που θα βραβευτούν με χρηματικό ποσό και τιμητικές πλακέτες. Συγκεκριμένα το πρώτο βραβείο που θα απονεμηθεί σε ενήλικες υποψηφίους είναι της τάξης των 600 ευρώ, το δεύτερο που αφορά τη συμμετοχή των μαθητών ανέρχεται στα 450 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και τρίτη τιμητική βράβευση, το ειδικό σχολικό βραβείο, της τάξης των 300 ευρώ.

    Στο πλαίσιο του 1ου διαγωνισμού ερασιτεχνικού Φιλμ Βίντεο ο Δημοτικός Κινηματογράφος Ευόσμου πραγματοποιεί αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό της έβδομης τέχνης τον Άλφρεντ Χίτσκοκ με την προβολή δύο ταινιών του. Την 31η Ιανουαρίου στις 8 μ.μ θα προβληθεί η ταινία «Ο άγνωστος του express» και στις 10 μ.μ «Η κυρία εξαφανίζεται». Η ίδια ταινία θα προβληθεί και στις 1 Φεβρουαρίου στις 10 μ.μ ενώ στις2 Φεβρουαρίου στις 10 μ.μ θα προβληθεί η ταινία «Ο άγνωστος του express».Το μίνι αφιέρωμα στον Χίτσκοκ ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου στις 8 και στις 10 μ.μ οπότε και θα προβληθούν οι δύο ταινίες του σκηνοθέτη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 29 January 2003 - 19:13:55 UTC