Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ
  • [02] ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [03] EMΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • [04] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [05] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [09] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 200.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
  • [10] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ
  • [11] BLUE STAR FERRIES: ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟ 2002
  • [12] "BANKING FORUM 2003" ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η UNISYSTEMS
  • [13] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ESKIMO Α.Β.Ε. ΤΟ 2002
  • [14] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΜΕ
  • [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 22/01/2003
  • [16] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Τ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [17] ΓΙΑΚΙΣ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Τ. ΚΛΗΡΙΔΗ - Λ. ΜΑΟΥΡΕΡ
  • [19] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [20] Ο ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ''ΑΘΗΝΑ 2004''
  • [21] Ο Α. ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚ
  • [22] ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΗ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ
  • [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΛΙΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [24] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΝΤΣΕΛΛΑΡΑ Ο 9ος ΓΥΡΟΣ ΡΟΔΟΥ
  • [25] Ο ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
  • [26] Ο ΜΠΛΙΞ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
  • [27] ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
  • [28] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 10.000 ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [29] ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
  • [30] ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [31] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ JAZZ-CLASSIC ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
  • [34] "ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (11:37 UTC+2)

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του εισαγγελέα για την υπόθεση εκβιασμών επιχειρηματιών στο όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη".

    Στο γραφείο του εισαγγελέα πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προσήλθε το πρωί ο Αργύρης Σαλιαρέλης, προκειμένου να καταθέσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα αναμένεται να καταθέσει ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Κοντομηνάς.

    Στο μεταξύ η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, από τη Γερμανία υποστήριξε αναφορικά με το θέμα "εφόσον κληθώ θα καταθέσω".

    [02] ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (15:00 UTC+2)

    Την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής απασχόλησης και την κοινωνική προστασία - το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο - συζητά από αύριο μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου, στο Ναύπλιο, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΕΕ.

    Η πολιτική απασχόλησης αποσκοπεί στην υιοθέτηση μιας αναθεωρημένης στρατηγικής, η οποία θα αποτελεί βασικό μας εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισσαβόνας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η φτώχεια και ο αποκλεισμός με χρονικό ορίζοντα το 2010.

    Συγκεκριμένα επιδιώκεται η δημιουργία προϋποθέσεων για πλήρη και βιώσιμη απασχόληση, η βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας, η προώθηση της συνοχής με μια αγορά εργασίας που προάγει την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση. Η ελληνική προεδρία κρίνει ως εξέχουσας σημασίας τις προτεραιότητες: αύξηση και βελτίωση των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο με κινητοποίηση Δημόσιων και Ιδιωτικών Πόρων, ενίσχυση της επιχερηματικότητας, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της παραοικονομίας, ένταξη στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού που προκύπτει από τις μεταναστευτικές ροές.

    Βασικό ζητούμενο της αναθεώρησης είναι η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών εκπόνησης και παρακολούθησης των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ) ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί η Επιτροπή Απασχόλησης.

    Οι υπουργοί θα εξετάσουν τις κατευθύνσεις δράσης για την αναθεώρηση, τους τρόπους κινητοποίησης των φορέων, καθώς και τη δέσμευση και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων.

    Σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο τα τέσσερα κρίσιμα σημεία για την πορεία του είναι: η προοπτική μιας τροχιάς σύγκλισης, η εγγύηση ότι ο κοινός προορισμός δεν προκύπτει ερήμην του πολίτη, η σαφήνεια με την οποία εκπέμπεται και γίνεται κατανοητό το μήνυμα, η αίσθηση του εφικτού που πρέπει να εκπέμπεται μέσω της ύπαρξης και ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτή και απτή η βελτίωση στην καθημερινή ζωή και στην ασφάλεια του πολίτη.

    Οι υπουργοί θα εξετάσουν πως διασφαλίζεται ο κοινωνικός ρόλος στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης τον προσανατολισμό και τα θέματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες εξελίξεις.

    [03] EMΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Aθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (12:49 UTC+2)

    Εμφαση στη μεταολυμπιακή χρήση των έργων που γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά από κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη σύσκεψη εξετάστηκε κυρίως το θέμα της χρηματοδότησης των έργων προσαρμογής υφιστάμενων οικοδομών στις ολυμπιακές απαιτήσεις.

    «Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι ένα μεγάλο αθλητικό και επικοινωνιακό γεγονός που θα κρατήσει 15 μέρες τον Αύγουστο του 2004. Είναι μια ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε στη χώρα μια μεγάλη αναπτυξιακή επένδυση, έναν πραγματικό εκσυγχρονισμό. ’ρα αυτό που ενδιαφέρει το κράτος είναι και η καλή προετοιμασία των αγώνων αλλά κυρίως να είναι μεγάλη και βιώσιμη η μεταολυμπιακή κληρονομιά της χώρας, όχι μόνο της Αθήνας, όχι μόνο της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, του Ηρακλείου και όλων ανεξαιρέτως των νομών και των πόλεων της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

    Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να θιγεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ελλάδα 2004» που αφορά στην ελληνική περιφέρεια και επισήμανε ότι όσα έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος τα διαχειρίζεται μέσα στον συνολικό κρατικό προϋπολογισμό της ολυμπιακής προετοιμασίας που είναι 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [04] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2003 (16:30 UTC+2)

    Τη θέση ότι η αντικατάσταση ενός διαπραγματευτή ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες δεν είναι κάτι καλό διατύπωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι εφόσον ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι «η αντικατάσταση διαπραγματευτών οι οποίοι έφεραν την υπόθεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, θα δημιουργούσε πολλές δυσχέρειες και ενδεχομένως να χρειασθεί να αρχίσουν από την αρχή» και πρόσθεσε πως «τότε, δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί πόσα χρόνια θα χρειαστούν γι' αυτή την υπόθεση».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις μεταβολές που ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό, ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε πως δυο βασικά ζητήματα είναι η επιστροφή των εποίκων, αλλά και το πόσοι Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες θα παραμείνουν στο νησί, ενώ ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα είναι αυτό της κυριαρχίας, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

    Σε ό,τι αφορά στους εποικους, ο Κύπριος πρόεδρος παρατήρησε τα εξής: «Κατά πρώτον, επιβάλλεται να μάθουμε πόσα άτομα έφεραν [στο νησί] μετά το 1974. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόκειται για 120.000 άτομα. Όμως ο Ντενκτάς ενώ πρώτα έκανε λόγο για 30.000 αργότερα ανέφερε ότι έκανε λάθος και ανέβασε τον αριθμό στους 60.000. Για μας αποτελούν ακόμη ερωτηματικά το πόσοι απ' αυτούς έχουν συνάψει εδώ γάμο, πόσα παιδιά έκαναν, πόσοι θα μείνουν στο Βορρά και πόσοι θα έρθουν στο Νότο».

    Αναφορικά με το θέμα της κυριαρχίας επεσήμανε ότι στο σχέδιο του ΓΓ περιλαμβάνεται η αρχή ότι οι δυο πλευρές θα κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους ασκώντας την κυριαρχία τους, κάτι που θα πρέπει να αποδεχθεί ο Ραούφ Ντενκτάς. Πρόσθεσε δε πως σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιμείνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών που προβλέπουν ενιαία κυριαρχία στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας το κατά πόσο είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως επιβάλλεται να καταβληθούν προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου, αν όμως κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

    Σε ερώτηση για το πώς αξιολογεί την αντιμετώπιση του Κυπριακού από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχθηκε μεν ότι η μέχρι σήμερα πολιτική της ’γκυρας επί του συγκεκριμένου θέματος είναι εσφαλμένη, αλλά δεν προχώρησε πέραν τούτου.

    Τόνισε, ωστόσο, πως τόσο το γεγονός ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση είναι μονοκομματική όσο και το ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε επίλυση του ζητήματος είναι ενθαρρυντικά στοιχεία.

    [05] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Παρίσι, 22 Ιανουαρίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Συντονισμένες προσπάθειες για την αποτροπή ενός πολέμου στο Ιράκ θα αναλάβουν η Γερμανία και η Γαλλία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ στις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση 40 χρόνων γαλλογερμανικής φιλίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο καγκελάριος Σρέντερ τόνισε ότι η Γερμανία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα υποστηρίξει ένα ψήφισμα που θα νομιμοποιεί έναν πόλεμο στο Ιράκ.

    «Όποιος και αν αποφασίσει ότι οι συνθήκες απαιτούν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ δεν θα λάβει την υποστήριξη της Γερμανίας» δήλωσε κατηγορηματικά ο Σρέντερ.

    Η Γαλλία από την άλλη πλευρά, η ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, έχει ήδη δηλώσει ότι τίποτα μέχρι στιγμής δεν δικαιολογεί έναν πόλεμο στο Ιράκ.

    «Όλες οι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν αποκλειστικά και μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο πόλεμος είναι πάντοτε η παραδοχή μιας αποτυχίας, η χειρότερη από όλες τις λύσεις» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

    Ο κ. Σιράκ τόνισε ότι το Παρίσι τάσσεται με το Βερολίνο και θεωρεί ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε και οι δύο χώρες που έχουν την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κινηθούν ως προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ωστόσο, οι σχετικές δηλώσεις ορισμένων παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών κάνουν τον πρόεδρο Μπους να δυσανασχετεί.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δεν έχει αποκλείσει έναν πόλεμο χωρίς εντολή του ΟΗΕ.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο θα μεταβεί σύντομα στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το εν λόγω θέμα.

    Την ίδια ώρα χιλιάδες Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες στέλνονται στον Περσικό Κόλπο ενώ οι επιθεωρητές συνεχίζουν τους ελέγχους στο Ιράκ και ζητούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όλο και περισσότερες χώρες κάνουν εμφανή την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης Μπους. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και από τη στιγμή που οι Ιρακινοί δεν έχουν εμποδίσει τους επιθεωρητές όπλων στις εργασίες τους, πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για θέσπιση νέου ψηφίσματος.

    [06] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Την πολύτιμη συμβολή του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τονίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε γραπτό μήνυμά του, που διαβάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Κύπρος - Πορεία προς την Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε από την 34η Διεθνή Έκθεση ΧΕΝΙΑ 2003.

    «Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπει αναμφίβολα στον Γιάννο Κρανιδιώτη, τον εμπνευστή αυτής της πολύχρονης πολιτικής προσπάθειας. Τον αρχιτέκτονα αυτής της πολιτικής για την υλοποίηση της οποίας ένωσαν τις δυνάμεις τους οι ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου για να έρθει η απόφαση της Κοπεγχάγης. Τον οραματιστή Γιάννο Κρανιδώτη, που τα πιστεύω του για μια Ενωμένη Ευρώπη άνοιξαν διάπλατα τους ορίζοντες της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι για τον Γιάννο Κρανιδιώτη η ειρήνη, η συνεργασία, η σταθερότητα και η ανάπτυξη αποτελούσαν τα εχέγγυα για την επικοινωνία των λαών και εθνοτήτων και την υπέρβαση των αντιπαλοτήτων και των εντάσεων του παρελθόντος και προσθέτει ότι η δράση και το έργο του εκλιπόντος θα αποτελεί μόνιμο σημείο αναφοράς για όλες τις ζωντανές δυνάμεις του Ελληνισμού και κυρίως για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο.

    «Και η Ελλάδα, που ασκεί αυτή την περίοδο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει πολλά στη συμβολή του διανοούμενου και του πολιτικού Γιάννου Κρανιδιώτη στο έργο της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ολοκληρώνεται στις 16 Απριλίου υπό την σκιάν της Ακροπόλεως και το οποίο φέρει και τη δική του σφραγίδα» καταλήγει ο πρωθυπουργός.

    [07] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής απέστειλε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας και Πρόεδρο της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης Τζον Χάουαρντ επιστολή, με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, εξ' αιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Καμπέρα.

    Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος της τραγωδίας ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Ελλάδα, ειδικά σε σχέση με τους Ελληνες της Αυστραλίας και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι οι άοκνες προσπάθειες της Αυστραλιανής Κυβέρνησης θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταχεία ανασυγκρότηση της περιοχής.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Ανησυχία για την καθυστέρηση των μεγάλων έργων στο νομό Θεσσαλονίκης εξέφρασαν, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και μέλη αντιπροσωπείας της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ του Νομού. Παράλληλα διαπιστώθηκε η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος και οι εργαζόμενοι του νομού.

    Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ προτάθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον νομάρχη με στόχο την έντονη διαμαρτυρία κατά της ένοπλης επέμβασης στο Ιράκ από τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι στα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπάρχει η υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών που χαράσσουν και εφαρμόζουν την πολιτική στον τομέα αυτό.

    [09] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 200.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Απόφαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μεξικό, ύψους 200.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη χώρα από τον χθεσινό σεισμό υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Επιπλέον, αποφασίσθηκε η άμεση αποστολή μελών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Hellenic Rescue Team), η οποία, χρηματοδοτούμενη από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, θα παράσχει τις υπηρεσίες της όπου της υποδειχθεί από τις μεξικανικές αρχές.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το υπουργείο έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και αναμένει απάντηση από τις μεξικανικές αρχές για την εφαρμογή των ανωτέρων αποφάσεων.

    [10] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΟ Ε.Κ.

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μετέβη σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μανόλης Στρατάκης προκειμένου αύριο να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικές προεδρίας στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ενώπιον της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE).

    Η δραστηριότητα της ελληνικής προεδρίας θα εστιαστεί τα κρίσιμα θέματα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τηλεπικοινωνιακού τομέα στην Ευρώπη, δεδομένης και της αυξανόμενης σημασίας του για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στην προώθηση των ενεργειών για την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας με τη συμμετοχή όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

    Μεταξύ των θεμάτων στα οποία θα αναφερθεί ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι:

    - Τα προβλήματα του τηλεπικοινωνιακού τομέα στην Ευρώπη και η ανάπτυξη των επικοιωνιών 3ης γενιάς.

    - Η μετάβαση στα ψηφιακά συστήματα τηλεόρασης

    - Η ενσωμάτωση όλων των πολιτών στην κοινωνία της Πληροφορίας χωρίς κοινωνικούς διαχωρισμούς.

    - Οι τρόποι υλοποίησης αποτελεσματικών μορφών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    - Η επαναχρησιμοποίηση εγγράφων του δημόσιου τομέα.

    - Η ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών.

    [11] BLUE STAR FERRIES: ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 28,46% καταγράφηκε στη διακίνηση επιβατών μετά τη δρομολόγηση του Blue Star 1 στη γραμμή Δωδεκανήσου (από 22/7/2002 εως και 31/12/2002). Αντίστοιχα, αύξηση σημείωσε στη διακίνηση οχημάτων Ι.Χ κατά 3,45% και φορτηγών κατά 3,36%.

    Το μεταφορικό έργο του Blue Star 1 για την προαναφερθείσα περίοδο από και προς Πειραιά ανήλθε σε 108.245 επιβάτες, 14.980 Ι.Χ αυτοκίνητα και 7.542 φορτηγά με κάλυψη μεριδίου αγοράς 31,55% στους επιβάτες, 32,02% σε αυτοκίνητα και 32,34% σε φορτηγά.

    Η συνολική κίνηση της γραμμής το 2002 αυξήθηκε κατά 150.178 επιβάτες εκ των οποίων οι 108.245 μεταφέρθηκαν με το Blue Star 1 (δηλαδή το Blue Star 1 κάλυψε το 72,08% της αύξησης της διακίνησης επιβατών από και προς Πειραιά).

    [12] "BANKING FORUM 2003" ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η UNISYSTEMS

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Τις αναδυόμενες ευκαιρίες για τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, μέσω των πλέον σύγχρονων εργαλείων πληροφορικής, παρουσιάζει η Unisystems σε εκδήλωση με τίτλο "Banking Forum 2003" και θέμα "Emerging Challenges for Financial Institutions".

    Το "Unisystems Banking Forum 2003", θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003, στην Αθήνα.

    Η εκδήλωση πρόκειται να φιλοξενήσει ως εισηγητές σημαντικά στελέχη του Τραπεζικού χώρου και της Πληροφορικής, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν επίσης εκπρόσωποι και των δύο αγορών.

    [13] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ESKIMO Α.Β.Ε. ΤΟ 2002

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (17:30 UTC+2)

    Ανοδική πορεία αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εταιρίας Eskimo Α.Β.Ε για τη χρήση 2002 -σε σύγκριση με το 2001 - και να γίνουν θετικά. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 19.130.000 ευρώ περίπου για την χρήση του 2002 έναντι 8.614.173,52 ευρώ την χρήση 2001 παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως 222%.

    Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της εταιρίας αναμένεται να ανέλθουν σε 8.000 ευρώ περίπου για το 2002 έναντι ζημιών -264.057,75 ευρώ για το 2001 και -511.060,30 ευρώ για το 2000. Σημειώνεται ότι μετά από συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις η εταιρία επανέρχεται σε θετική πορεία. Μειώθηκε σημαντικά ο Τραπεζικός Δανεισμός ο οποίος διαμορφώνεται από 3.413.134,59 ευρώ το 2001 σε 3.090.000 ευρώ περίπου για το 2002 παρά το γεγονός ότι για το 2002 υπερδιπλασιάσθηκε ο κύκλος εργασιών. Αποτέλεσμα της μείωσης του Τραπεζικού Δανεισμού ήταν η σαφής μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων τα οποία διαμορφώνονται σε 319.000 ευρώ περίπου για το 2002 έναντι 465.153,45 ευρώ για το 2001.

    [14] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΜΕ

    Βρυξέλες, 22 Ιανουαρίου 2003 (17:28 UTC+2)

    Η ανασυγκρότηση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί μια από τις προτεραιότητες - από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης - της Ελληνικής Προεδρίας, σύμφωνα με όσα επισήμανε στα μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Η διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης μέσω της Συνέλευσης, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, αλλά και η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και ’μυνας της ΕΕ αποτελούν στρατηγικούς στόχους, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης και η ασφάλεια του Ευρωπαίου πολίτη είναι μια ακόμη μεγάλη κατεύθυνση των θεμάτων της Ελληνικής Προεδρίας.

    Βιομηχανία

    Όσον αφορά στη βιομηχανία, η ΕΕ επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, χρειάζεται ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, απαλλαγμένο από γραφειοκρατικά εμπόδια.

    "Είναι αναγκαίο η βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης σήμερα, που θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο, να ξαναμπεί στο στόχαστρο της προσπάθειας ανανέωσης και εκσυγχρονισμού. Με μια λέξη, θέλουμε η ΕΕ να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεών της. Οι επιχειρήσεις είναι 'κλειδί'. Στον τομέα αυτό, προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι πρώτον οι ΜΜΕ, δεύτερον η επιχειρηματικότητα, τρίτον η βιομηχανική πολιτική, τέταρτον η καινοτομία, πέμπτον το ηλεκτρονικό επιχειρείν", ανέφερε.

    Οι ΜΜΕ

    Οι ΜΜΕ, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η "ραχοκοκαλιά" της ευρωπαϊκής οικονομίας. "Μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε γρήγορα την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ. Θα εξετάσουμε επίσης τον τρόπο να γίνει γρήγορα η Πράσινη Βίβλος για την επιχειρηματικότητα το χρήσιμο εργαλείο, που χρειαζόμαστε. Υπάρχει έλλειμμα επιχειρηματικότητας και πρέπει να το καλύψουμε" υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Οπως επισήμανε, "στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, στις 12 Μαίου, προγραμματίζουμε να εγκριθούν σχετικά συμπεράσματα για τη βιομηχανική πολιτική σε μια διευρυμένη ΕΕ. Στην καινοτομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει ανακοίνωση με το θέμα αυτό, που επίσης θα το συζητήσουμε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας το Μάιο του 2003. Το ηλεκτρονικό επιχειρείν θα έρθει επίσης στο ίδιο Συμβούλιο, με σκοπό να προωθήσουμε τη διεύρυνση της διάδοσης των τεχνολογιών, πληροφόρησης και επικοινωνίας στις ευρωπαϊκές ΜΜΕ".

    Έρευνα-Τεχνολογία, 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο

    "Με το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο να "τρέχει" πλέον, το Συμβούλιό μας θα μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες του, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τον ευρωπαϊκό χώρο Έρευνας και Καινοτομίας. Τρία θέματα θα μας απασχολήσουν. Η επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία, οι διεθνείς συνεργασίες και οι τεχνολογίες αιχμής. Γνωρίζετε ότι ο στόχος για τον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας είναι το 3% του ΑΕΠ", σημείωσε ο υπουργός.

    Οπως ανέφερε, "συζητούμε και ελπίζουμε να έχουμε τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της ενασχόλησης, στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, για την ασφάλεια και την άμυνα των ευρωπαϊκών χωρών. Ο τομέας αυτός μας δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουμε το παραδοσιακό δυναμικό της έρευνας και της τεχνολογίας σε ένα χώρο, όπου εκ των πραγμάτων καθημερινά επενδύονται τεράστια ποσά. Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουμε ένταξη και αυτού του χώρου".

    [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 22/01/2003

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003 (17:21 UTC+2)

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Σε συνέχεια της από 21/1/2003 ανακοίνωσης της εισηγμένης εταιρίας «ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ ΑΕΒΕ» με την οποία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τις επιπτώσεις στην επιχειρηματική της δραστηριότητα και στην περιουσιακή της διάρθρωση από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Δευτέρα 20/1/2003 στο εργοστάσιο της στο Ρούφ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου αποφάσισε την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της, από σήμερα 22 Ιανουαρίου 2003.

    Α. ΚΑΜΠΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ανακοινώνει, ότι από την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 10.731.892 νέων κοινών ανωνύμων μετοχών της Εταιρείας, ονομαστικής αξίας 1,70 Euro εκάστης, που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, όπως αποφασίσθηκε από την 23/7/2002 Επαναληπτική Γενική Συνέλευση και οριστικοποιήθηκε με την από 30/12/2002 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Οι νέες μετοχές θα είναι σε άυλη μορφή και θα είναι πιστωμένες κατά την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των Μετόχων στο Σύστημα ’υλων Τίτλων (Σ.Α.Τ). Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται στην εταιρία, τμήμα εξυπηρέτησης μετόχων (κ. Β. Αναλυτή, τηλ. 210.811.84.99).

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Βάσει του Π.Δ. 350/1985 και της Απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευθέντα αποτελέσματα (9μηνο 2002), και τις εκτιμήσεις για το έτος 2002, οι Επιχειρήσεις Αττικής ανακοινώνουν ότι οι προβλέψεις αποτελεσμάτων της Εταιρίας και του Ομίλου, για το έτος 2002. που παρουσιάσθηκαν στο ενημερωτικό δελτίο το οποίο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Χ.Α. και διατέθηκε κατά την έκδοση του ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση τον Ιούνιο 2002, θα σημειώσουν θετικές αποκλίσεις.

    ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Α/ Ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης, με την από 22/1/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Βασίλης Θεοχαράκης. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Πρόεδρος Δ.Σ. Επωνυμία Εταιρίας: ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 130.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 22/1/2003 έως 27/1/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΧΕ.

    Β/ Ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης, με την από 22/1/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Βασίλης Θεοχαράκης. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Πρόεδρος Δ.Σ. Επωνυμία Εταιρίας: ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Προνομιούχες. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 20.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 22/1/2003 έως 27/1/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΧΕ.

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε.

    Ο κ. Γεώργιος Σπύρου, με την από 22/1/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., σύμφωνα με την εγκύκλιο 10 και το άρθρο 8 παρ. 1 της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 απόφασης της Ε.Κ., γνωστοποιεί ότι προτίθεται να αγοράσει 200.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρίας ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε., της οποίας είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και μέτοχος με ποσοστό 55,3%, από την 23/1/2003 έως την 23/2/2003. Στοιχεία υπόχρεου: Γεώργιος Σπύρου. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Πρόεδρος Δ.Σ., Μέτοχος με ποσοστό 55,3%. Επωνυμία Εταιρίας: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές Ονομαστικές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 200.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 23.01.2003 έως 23.02.2003. Μέλη του Χ.Α. μέσω των οποίων θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: MARKET ΑΧΕΠΕΥ, ARTION ΑΧΕ, ΣΙΓΜΑ ΑΧΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΧΕ, ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ, ΑΤΛΑΣ ΑΧΕ, MARFIN ΑΧΕ, ΑΣΠΙΣ ΑΧΕ.

    ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ & ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε.

    Ορθή Επανάληψη από Μέτοχο

    Η κα Μαρία Γ. Μπόμπολα με την από 22/1/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα κάτωθι: «Κατ' εφαρμογή του άρθρου 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., με την από 15/1/2003 επιστολή μου, σας είχα γνωστοποιήσει την πρόθεσή μου, υπό την ιδιότητα του Μετόχου της εταιρίας ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΑΕ με ποσοστό 25,40%, καθώς και ως Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής (Αναπληρώτρια Δ/νουσα Σύμβουλος), να προβώ στην αγορά μέχρι 300.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της ως άνω εταιρίας, κατά το χρονικό διάστημα από 16/1/2003 έως 15/2/2003 μέσω των Ν.Δ. ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ ΑΧΕΠΕΥ και ΣΑΡΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε. Με την παρούσα σας γνωστοποιώ ότι η ανωτέρω αναφερόμενη αγορά θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα από 16/1/2003 έως 31/1/2003 και όχι έως 15/2/2003 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Στοιχεία υπόχρεου: Μαρία Γεωργίου Μπόμπολα. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Μέτοχος με ποσοστό 25,40%, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος). Επωνυμία Εταιρίας: ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές Ονομαστικές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 300.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 16.01.2003 έως 31.01.2003. Μέλη του Χ.Α. μέσω των οποίων θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: Ν.Δ. ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. και ΣΑΡΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.»

    ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Η Διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο ε της Απόφασης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 5/204/14.11.2000, ανακοινώνει ότι το μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Κομνηνός υπέβαλε σήμερα την έγγραφη παραίτησή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα αποφασίσει την αντικατάστασή του στην πρώτη επόμενη συνεδρίασή του, οπότε και θα ανακοινώσει νομίμως τον αντικαταστάτη.

    ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Η Διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε., σύμφωνα με το ΠΔ 350/1985 άρθρο 5 - παρ. 5α, ανακοινώνει ότι, μετά την παύση από την Τράπεζα της Ελλάδος των κ.κ. Στ. Σμυρνιού και Νικ. Λαμπρόπουλου από τις ιδιότητες των υπευθύνων για τη διαχείριση της EUROCAMBIO ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, με το υπ' αριθ. πρωτ. 54/17.1.2003 έγγραφο της Δ/νσης Γενικής Επιθεώρησης Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., ως πλειοψηφούσα μέτοχος, δια των εκπροσώπων της στο Διοικητικό Συμβούλιο της EUROCAMBIO Α.Ε., εξέλεξε, στις 20.01.2003, νέο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της θυγατρικής της αυτής εταιρίας, απαρτιζόμενο από τους ακόλουθους: 1. Γρηγόριο Δούνη του Σίμου, Γενικό Δ/ντή της ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε., ως Πρόεδρο του Δ.Σ. της EUROCAMBIO Α.Ε. 2. ’γγελο Κάτσικα του Γεωργίου, Γενικό Δ/ντή της ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε., ως Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της EUROCAMBIO Α.Ε. 3. Σεραφείμ Παπαγεωργίου του Γεωργίου, Διευθυντικό Στέλεχος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε., ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της EUROCAMBIO Α.Ε. 4. Παναγιώτη Θεοχαράκη του Ιωάννη, Επιχειρηματία, μέλος του Δ.Σ. της ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε., ως μέλος του Δ.Σ. της EUROCAMBIO Α.Ε. 5. ’γγελο Σαπρανίδη του Νικολάου, Αναπληρωτή Γενικό Δ/ντή της ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε., ως μέλος του Δ.Σ. της EUROCAMBIO Α.Ε. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της EUROCAMBIO Α.Ε. γνωστοποίησε στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι υπεύθυνα πρόσωπα για τη διαχείριση της εταιρίας, σύμφωνα με την ΠΔ/ΤΕ 2440/1999, θα είναι οι κ.κ. Γρηγόριος Δούνης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Σεραφείμ Παπαγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος.

    ΕΣΚΙΜΟ Α.Β.Ε.

    Η εταιρία ΕΣΚΙΜΟ ΑΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η ESKIMO Α.Β.Ε ανακοινώνει ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2002 αναμένεται να παρουσιάσουν ανοδική πορεία σε σύγκριση με το 2001 και να γίνουν θετικά. Ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε Ευρώ 19.130.000 Euro περίπου για την χρήση του 2002 έναντι Ευρώ 8.614.173,52 Euro την χρήση 2001 παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως 222%. Αντίστοιχα βελτιωμένα αναμένονται και τα καθαρά κέρδη προ φόρων της ESKIMO A.B.E για την χρήση 2002 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη προ φόρων της εταιρίας αναμένεται να ανέλθουν σε Ευρώ 8.000 Euro περίπου για το 2002 έναντι ζημιών Ευρώ -264.057,75 Euro για το 2001 και -511.060,30 Euro για το 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις η εταιρία επανέρχεται σε θετική πορεία. Μειώθηκε σημαντικά ο Τραπεζικός Δανεισμός ο οποίος διαμορφώνεται από 3.413.134,59 Euro το 2001 σε 3.090.000 Euro περίπου για το 2002 παρά το γεγονός ότι για το 2002 υπερδιπλασιάσθηκε ο κύκλος εργασιών. Αποτέλεσμα της μείωσης του Τραπεζικού Δανεισμού ήταν η σαφής μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων τα οποία διαμορφώνονται σε 319.000 Euro περίπου για το 2002 έναντι 465.153,45 Euro για το 2001. Η θετική αποδοχή την οποία παρουσιάζουν στην αγορά τα νέα βελτιωμένα μοντέλα ηλεκτρικών συσκευών καθώς και η επιτυχής επέκταση της εταιρίας στο χώρο των πωλήσεων προϊόντων της κινητής τηλεφωνίας επιβεβαιώνουν τις επιλογές του νέου management της εταιρίας και βελτιώνουν τις προοπτικές για το 2003.»

    ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.

    Βάσει του Π.Δ. 350/1985 και της Απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευθέντα αποτελέσματα (9μηνο 2002), και τις εκτιμήσεις για το έτος 2002, οι ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε. ανακοινώνουν ότι οι προβλέψεις αποτελεσμάτων της Εταιρίας και του Ομίλου, για το έτος 2002, που παρουσιάσθηκαν στο ενημερωτικό δελτίο το οποίο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Χ.Α. και διατέθηκε κατά την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση τον Ιούνιο 2002, θα σημειώσουν θετικές αποκλίσεις.

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Μία νέα, δυναμική συνεργασία, για τη διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Internet της Τellas από το Δίκτυο Καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ανακοίνωσε στις 21/1/2003 η εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών προβλέπει την παροχή του πλήρους φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Internet καθώς και πακέτα με συνδυασμό των υπηρεσιών αυτών, μέσω των 300 περίπου καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ που βρίσκονται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας αλλά και διαμέσου των τμημάτων Direct Sales της ΓΕΡΜΑΝΟΣ που βρίσκονται σε όλη τη χώρα. Έχοντας εξασφαλίσει την online σύνδεση μεταξύ του Δικτύου Καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ και της Tellas ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα, γρήγορα και απλά να προμηθεύεται από τα Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ τις υπηρεσίες αυτές. Σε σύντομό χρονικό διάστημα θα πραγματοποιείται και η εξόφληση των λογαριασμών της Tellas σε κάθε ένα από τα 300 περίπου Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Η πολύχρονη εμπειρία, η μοναδική τεχνογνωσία και οι σημαντικές συνεργασίες που έχει συνάψει το Δίκτυο Καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ για τη διανομή προϊόντων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, αποτελούν το εχέγγυο της επιτυχίας, αυτής της συνεργασίας. Το δεδομένο επίσης της εκτεταμένης γεωγραφικής παρουσίας του Δικτύου Καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ στο σύνολο της χώρας καθώς και η γνώση των αναγκών του καταναλωτή προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συνεργασία. Στόχος της Εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι ο καταναλωτής να είναι ο τελικός κερδισμένος, μέσα από το από το σύνολο των εναλλακτικών προτάσεων και επιλογών που του παρέχει το Δίκτυο Καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ το οποίο μετεξελίσσεται σε ένα One Stop Shop που προσφέρει το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες που ήδη δραστηριοποιείται. Ο Όμιλος Εταιριών ΓΕΡΜΑΝΟΣ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των εξειδικευμένων καταστημάτων προϊόντων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, διαθέτοντας σήμερα το πλέον εκτεταμένο Δίκτυο Καταστημάτων στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, με 500 καταστήματα σε 6 χώρες, ενώ συγχρόνως κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή & διανομή προϊόντων αυτόνομης ενέργειας. Όραμα του Ομίλου είναι "να Συνδέει τον ’νθρωπο με την Τεχνολογία". Η Tellas, προερχόμενη από τη συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της Ιταλικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών WIND, είναι μία εταιρία παροχής σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας και Internet. Έχοντας ολοκληρώσει την οργάνωσή της, η εταιρία δραστηριοποιείται εμπορικά από τις αρχές του 2003, ακολουθώντας ήδη ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης.»

    ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΑΦΟΙ Ι. & Β. ΛΑΔΕΝΗΣ ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε.

    Η κα Λαδένη Αναστασία με την από 22/01/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι στη συνεδρίαση της 20/01/2003 αγόρασε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 780 μετοχές της εταιρίας ΑΦΟΙ Ι.&Β. ΛΑΔΕΝΗΣ ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε., συνολικής αξίας 1.795,7 ευρώ. Κατόπιν τούτου, το ποσοστό της στην εταιρία διαμορφώνεται σε 10,004% από 9,991%, που ήταν πριν την αγορά. Επωνυμία εταιρίας: ΑΦΟΙ Ι.& Β. ΛΑΔΕΝΗΣ Α.Ε. ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. Υπόχρεος: Λαδένη Αναστασία. Είδος κινητής αξίας: Ανώνυμες μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Μέσω Χ.Α. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 9,991%, μετά τη μεταβολή 10,004%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 619.440, μετά τη μεταβολή 620.220. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 9,991%, μετά την μεταβολή 10,004%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 6.200.000. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 20/01/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 21/01/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 21/01/2003.

    ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Α/ Η εταιρία PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. με την από 22/01/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωστοποιούμε βάσει του Π.Δ. 51/92 την μεταβολή που επήλθε στο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωνύμων μετοχών της ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, που κατέχει στα χρεόγραφά της η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Συγκεκριμένα το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου από άμεση συμμετοχή πριν την μεταβολή ήταν 9,900% και ο αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου ήταν 748.970. Μετά την μεταβολή το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από άμεση συμμετοχή ανήλθε στο 10,523% και ο αριθμός δικαιωμάτων ψήφου στο 796.060. Το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου από άμεση συμμετοχή που κατέχει η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ επί της ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου πριν την μεταβολή ήταν 9,900% και μετά την μεταβολή είναι 10,523%. Το συνολικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στην εν λόγω εισηγμένη εταιρία είναι 11,87% και αναλύεται ως εξής: α) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου από άμεση συμμετοχή 10,523% που αντιστοιχεί σε 796.060 μετοχές. β) ποσοστό 1,347% που αντιστοιχεί σε 101.880 μετοχές που κατέχει η PROTON Α.Ε.Π.Ε.Υ. της οποίας η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Το είδος των μετοχών της ανωτέρω εταιρίας είναι κοινές ανώνυμες και ο συνολικός αριθμός των μετοχών είναι 7.565.000. Η μεταβολή επί των δικαιωμάτων ψήφου προήλθε από την απόκτηση στις 20/01/2003 47.090 μετοχών της ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου από την PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Η ημερομηνία δήλωσης της μεταβολής προς το Χ.Α. είναι η 21/01/2003.

    Β/ Ο κ. Μαρκόπουλος Ιωάννης, με την από 22/01/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωστοποιώ βάσει των άρθρων 5, 7 και 8 του Π.Δ. 51/92 την μεταβολή που επήλθε στο συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωνύμων μετοχών που κατέχω ως μέτοχος της ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και των δικαιωμάτων ψήφου που προκύπτουν από την συμμετοχή στην ανωτέρω εταιρία μέσω της PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. της οποίας έχω την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών της. Συγκεκριμένα το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή ήταν 11,251% ήτοι 851.160 κοινές ανώνυμες μετοχές επί συνόλου 7.565.000 κ.α. μετοχών και αναλύεται ως κατωτέρω: α) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 0,004% ως μέτοχος 310 μετοχών και β) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 9,900% που αντιστοιχεί σε 748.970 μετοχές, το οποίο προκύπτει από την συμμετοχή μου μέσω της PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. στην εν λόγω εισηγμένη εταιρία. γ) ποσοστό 1,347% που αντιστοιχεί σε 101.880 μετοχές που κατέχει η PROTON Α.Ε.Π.Ε.Υ. της οποίας η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Μετά την μεταβολή το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου ανήλθε στο 11,874% ήτοι 898.250 κ.α. μετοχές και αναλύεται ως κατωτέρω: α) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 0,004% ως μέτοχος 310 μετοχών και β) ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 10,523% που αντιστοιχεί σε 796.060 μετοχές, το οποίο προκύπτει από την συμμετοχή μου μέσω της PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. στην εν λόγω εισηγμένη εταιρία. γ) ποσοστό 1,347% που αντιστοιχεί σε 101.880 μετοχές που κατέχει η PROTON Α.Ε.Π.Ε.Υ. της οποίας η PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Η μεταβολή επί των δικαιωμάτων ψήφου προήλθε από την απόκτηση στις 20/01/2003 47.090 μετοχών της ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου από την PROTON ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.»

    ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. *

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 14/02/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Eταιρίας, Κηφισού και Κωνσταντινουπόλεως 1, Περιστέρι, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου για την εναρμόνιση με τα άρθρα 3 και 4 του Ν. 3016/2002 (εταιρική διακυβέρνηση). 2. Αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών, με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split), τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού και κωδικοποίησή του. 3. Μετατροπή των μετοχών της Εταιρείας από ανώνυμες σε ονομαστικές, τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Καταστατικού και κωδικοποίησή του. 4. Συμπλήρωση του σκοπού της Εταιρείας, τροποποίηση του άρθρου 3 του Καταστατικού και κωδικοποίησή του. 5. Διάφορες εγκρίσεις - Ανακοινώσεις.

    ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε. *

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 14/02/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:30, στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Eταιρίας, Κηφισού και Κωνσταντινουπόλεως 1, Περιστέρι, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών, με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split), τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού και κωδικοποίησή του. 2. Μετατροπή των μετοχών της Εταιρείας από ανώνυμες σε ονομαστικές, τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Καταστατικού και κωδικοποίησή του. 3. Επικύρωση και εκλογή μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με τον Ν.3016/2002. 4. Διάφορες εγκρίσεις - Ανακοινώσεις.

    [16] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Τ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Στην ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που αποκτά το ευρώ στην Κύπρο αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο οποίος δήλωσε την ετοιμότητα της Κύπρου να ενταχθεί στην ευρωζώνη δύο χρόνια μετά την ένταξή της, δηλαδή την 1η Μαϊου 2006. ''Ιδιαίτερη σημασία'', είπε, ''θα αποκτήσει μετά την πλήρη ελευθεροποίηση των συναλλαγματικών περιορισμών''.

    Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών και κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τα όσα λέγονται στη διάρκεια προεκλογικών συζητήσεων και ομιλιών για ευθύνες του Υπουργείου του για την κατάσταση στο ΧΑΚ, ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι συζητήσεις και τα σχόλια αυτά για το ΧΑΚ δεν προσφέρουν τίποτα αυτή την στιγμή, ενώ την κυπριακή οικονομία γενικά τη ζηλεύουν πολλές υποψήφιες για ένταξη χώρες, αλλά και κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ως προς το χρηματοδοτικό κόστος για ανοικοδόμηση μετά τη λύση του Κυπριακού και γενικά για τις δαπάνες που θα προκύψουν, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν έχουν υπολογισθεί ακριβώς, αλλά εκτιμά ότι ''η ανοικοδόμηση, στη γενική της μορφή και όχι μόνον για κτίρια, σημαίνει επιπρόσθετες δαπάνες, οι οποίες δεν είναι εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά δισεκατομμύρια'' λίρες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΓΙΑΚΙΣ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 22 Ιανουαρίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "εκπληρώνει άριστα τα καθήκοντά του και συνεχίζει τις συνομιλίες (για το Κυπριακό) πολύ καλά", είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία δεν έχει σκοπό να αλλάξει αυτό τον μηχανισμό γιατί θα ήταν λάθος να επέμβει στον τρόπο με τον οποίο ένας κύριος διαπραγματευτής, που ορίστηκε με πλήρη σύμπνοια με τους 'κανόνες', συνεχίζει το έργο του".

    Μιλώντας στην αγγλόφωνη εφημερίδα Turkish Daily News, ο κ. Γιακίς είπε ότι στα κατεχόμενα υπάρχει ένας δήθεν "νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος" ο οποίος έχει οριστεί από τη λεγόμενη "βουλή" ως διαπραγματευτής.

    Ο κ. Γιακίς αρνήθηκε τα σχόλια περί μη ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στην Αγκυρα και τον κ. Ντενκτάς και πρόσθεσε: "Πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο για αυτόν, αλλά κάθε φορά τόνισε ότι θα συμβιβαστεί με τα συμφέροντα της Τουρκίας. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει σε αυτή την γραμμή".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Τ. ΚΛΗΡΙΔΗ - Λ. ΜΑΟΥΡΕΡ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Είναι ευχή και στόχος της ΕΕ η επίτευξη λύσης του Κυπριακού κατά τις προσεχείς εβδομάδες ή μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Τάκη Κληρίδη, παρουσία και του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο κ. Μάουρερ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Κύπρος στους τομείς της εναρμόνισης που σχετίζονται κυρίως με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα κριτήρια ένταξης της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, η Κύπρος ετοιμάζεται και θα είναι σε θέση, δύο χρόνια μετά την ένταξή της που έχει προσδιορισθεί για την 1η Μαϊου 2004, να υιοθετήσει το ευρώ ως το νόμισμα του κράτους που θα αντικαταστήσει την κυπριακή λίρα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει διαπιστώσει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να υποδείξει στα Ηνωμένα Εθνη να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κύπρου, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "με έκπληξη άκουσε" τον κ. Χριστόφια "να τον καλεί ουσιαστικά να ανακαλέσει σε τάξη τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τον κ. ντε Σότο, διότι δήθεν παρεμβαίνει στις εκλογές''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει διαπιστώσει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις του κ. ντε Σότο ή του ΟΗΕ ή του κ. Ανάν στις εκλογές και ασφαλώς δεν πρόκειται να ζητήσει από τον κ. ντε Σότο οτιδήποτε'', συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Επανέλαβε την έκκληση του Πρόεδρου Κληρίδη προς όλους ''να αφήσουν τα Ηνωμένα Εθνη έξω από την προεκλογική τους εκστρατεία''.

    ''Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους. Ας μην τραυματίσουν τις σχέσεις Κύπρου - ΟΗΕ. Ας καταλάβουν, και αυτό το διακήρυσσαν όλοι μέχρι πρόσφατα, ότι ο ΟΗΕ είναι το σημαντικότερό μας όπλο και το σημαντικότερό μας εργαλείο στις προσπάθειες για να λύσουμε το Κυπριακό και ας κατανοήσουν όλοι ότι οι εκλογές θα τελειώσουν σε λίγες μέρες αλλά οι οποιεσδήποτε πληγές στις σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Εθνη πιθανόν να παραμείνουν και να σφραγίσουν τις προσπάθειές μας να αξιοποιήσουμε τον ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού'', συνέχισε ο κ. Παπαπέτρου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόθεση ο Πρόεδρος Κληρίδης να προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Βουλής για να συζητήσουν το όλο θέμα αλλά και για να ενημερώσει τον κ. Χριστόφια, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ''όταν υπάρχει κάτι καινούργιο για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί ο κ. Χριστόφιας και βεβαίως και το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος σπεύδει και το κάνει''.

    ''Πέραν τούτου, ο κ. Χριστόφιας επέλεξε δημόσιες τοποθετήσεις και για αυτό ήταν απόλυτα αναγκαία η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η δημόσια του έκκληση. Από εκεί και πέρα θέλω να ελπίζω ότι το θέμα λήγει εδώ και ότι δεν θα δοθεί συνέχεια από τους εμπλεκόμενος στην προεκλογική εκστρατεία αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω και άλλες προσπάθειες στο μέλλον για να εξασφαλιστεί αυτό που λέει ο Πρόεδρος προς την κατεύθυνση των κομμάτων'', πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου.

    Κληθείς να πει αν η έκκληση του Προέδρου Κληρίδη να αφεθούν τα Ηνωμένα Εθνη εκτός της προεκλογικής εκστρατείας απευθύνεται και στο επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε: ''Νομίζω ότι το επιτελείο του δεν έχει κάμει τίποτε απολύτως παρά να παρακαλεί την αντιπολίτευση να αφήσει τα Ηνωμένα Εθνη εκτός προεκλογικού αγώνα''.

    ''Ποτέ κανένας από όσους υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Κληρίδη δεν είδα να εμπλέκει τα Ηνωμένα Εθνη στον προεκλογικό αγώνα. Οι πιέσεις προς τους Τ/Κ, προς την τουρκική πλευρά, η εξουσιοδότηση προς τον Πρόεδρο να διαπραγματευτεί ως τις 28 Φεβρουαρίου σημαίνει ότι θα πρέπει να κάμουμε και καλή χρήση των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν τα Ηνωμένα Εθνη με τις τοποθετήσεις τους'', πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε, επίσης, πως ''είναι από τις ελάχιστες φορές, ίσως η μοναδική στην ιστορία του Κυπριακού, που τα Ηνωμένα Εθνη παίζουν ένα ρόλο που προσπαθεί να πιέσει τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά και κάποιοι επειδή θέλουν να μετρήσουν ψήφους προσπαθούν να εξουδετερώσουν αυτές τις πιέσεις''.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ''εκείνο το οποίο ελέχθη είναι ότι μετά την κάθοδο του κ. ντε Σότο, αν υπάρχει κάτι καινούργιο που δεν ξέρουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, θα συγκληθεί για να ενημερωθεί''.

    ''Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στις θέσεις μας αναφορικά με τα σημεία που θέλουμε να αλλάξουν ή να συζητηθούν από το σχέδιο Ανάν. Είναι τα ίδια όπως τα θέσαμε από τις 4 Δεκεμβρίου και τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά και ο κ Χριστόφιας και οι αρχηγοί όλων των άλλων κομμάτων'', ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου.

    Πρόσθεσε πως ουδείς αρχηγός κόμματος απέστειλε οποιανδήποτε επιστολή στον Πρόεδρο για να του ζητήσει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Οι δημόσιες τοποθετήσεις στα διάφορα πάνελ τα οποία γίνονται στα πλαίσια τις προεκλογικής εκστρατείας ασφαλέστατα δεν νομίζω ότι είναι επαρκής λόγος για να θεωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι υπεβλήθη αίτημα από οποιονδήποτε για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου'', είπε και πρόσθεσε πως ''όποιος θέλει μπορεί να γράψει στον Πρόεδρο, μπορεί να πάει να δει τον Πρόεδρο και να του το ζητήσει''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Ο ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ''ΑΘΗΝΑ 2004''

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Με μία πραγματικά εμπνευσμένη ομιλία ο Σεμπάστιαν Κόε κατέκτησε εκπροσώπους του Τύπου, Έλληνες αθλητές της γενιάς του, αλλά και στελέχη της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, που τον παρακολούθησαν, να αναπτύσσει το θέμα "Η Ολυμπιακή Ιδέα και το φαινόμενο του ντόπινγκ" στην Έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής. Εντυπωσιάστηκαν κυρίως από τις θέσεις του, τις οποίες περιέγραψε με απλότητα, άνεση και χιούμορ.

    Στο 14ο Κύκλο Ολυμπιακής Ενημέρωσης, που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Τύπου και ΜΜΕ της Οργανωτικής Επιτροπής, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΟΕΟΑ, συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, αφού καλωσόρισε τον κάτοχο τεσσάρων Ολυμπιακών μεταλλίων στη συνέχεια ο Σεμπάστιαν Κόε πήρε τον λόγο επισημαίνοντας την εντυπωσιακή αλλαγή της πόλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Διαπίστωσα ότι η Αθήνα είναι υπερδραστήρια και αλλάζει ταχύτατα προς όφελος των πολιτών της. Επισκέφτηκα πολλά υπό κατασκευή έργα και έμεινα άναυδος μπροστά στην ομορφιά του Ολυμπιακού Χωριού. Είναι ο τόπος όπου θα μείνουν οι αθλητές, θ' αναπτυχθούν κοινωνικές σχέσεις και φιλίες. Ίσως ανάμεσα στους αθλητές να υπάρχουν αυριανοί βουλευτές και ηγέτες κρατών. Η Αθήνα είναι η πόλη που χάρισε στον κόσμο τόσο τους αρχαίους όσο και τους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι πεπεισμένος ότι το 2004 θα γίνουν μοναδικοί αγώνες διότι αυτοί επιστρέφουν σπίτι τους".

    Ο Σεμπάστιαν Κόε μίλησε με πάθος κατά της μάστιγας του ντόπινγκ: "Όλη μου την αθλητική καριέρα αλλά και σήμερα παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για καθαρό αθλητισμό. Το ντόπινγκ είναι μια μάστιγα με ηθικές προεκτάσεις, είναι η αντίθεση στα Ολυμπιακά Ιδεώδη και πρέπει να παλέψουμε εναντίον του με γνώση και συναίσθημα. Εάν υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να κλέβουν για να πετύχουν τους στόχους τους, τότε πρέπει να τίθενται εκτός αθλητισμού. Πρέπει όλος ο αθλητικός κόσμος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, ενωμένος και αποφασισμένος σαν μία οικογένεια".

    Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης επεσήμανε επίσης την τεράστια συμβολή των εθελοντών στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα δεν θα τα είχε καταφέρει χωρίς αυτούς, ενώ εξέφρασε την επιθυμία η Αγγλία και το Λονδίνο να θέσουν υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2012.

    Μετά το πέρας της ομιλίας του, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Παναγιώτης Φασούλας. Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους παριστάμενους εκπροσώπους του Τύπου, σχετικά με τον αγγλικό κλασσικό Αθλητισμό, το πρόβλημα του ντόπινγκ στις νεαρές ηλικίες, τη συμμετοχή των εταιρειών στον Αθλητισμό, την ανάμιξη της πολιτικής στα σπορ, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την πιθανότητα καθόδου σε Ολυμπιακούς Αγώνες μιας κοινής ομάδας από τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε φιλμ με τις μεγάλες αθλητικές επιτυχίες του Σεμπάστιαν Κόε σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

    Αύριο ο Σεμπάστιαν Κόε θα έρθει στη Θεσσαλονίκη όπου στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα μιλήσει προς τους φοιτητές του Α.Π.Θ, εκπροσώπους των ΜΜΕ, καθώς και των αθλητικών φορέων της πόλης με θέμα "Η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες". Θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και το βράδυ σε δείπνο ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης.

    Νωρίτερα στο Δημαρχείο ο Σεμπάστιαν Κόε θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Θεσσαλονίκης και θα του επιδοθεί το ασημένιο κλειδί της πόλης.

    [21] Ο Α. ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Ο Ανδρέας Μιαούλης θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ μετά το κενό που άφησε ο Πέτρος Καπαγέρωφ. Αυτό αποφάσισε σήμερα το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΚ. Σημειώνεται ότι ο κ. Μιαούλης ήταν μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, ενώ παλιότερα κατείχε τη θέση του ειδικού γραμματέα.

    [22] ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΗ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Το μυαλό όλων των παικτών του Ηρακλή είναι στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Το ευχάριστο για τον τεχνικός της ομάδα, Ευγένιο Γκέραρντ είναι που επιστρέφει στην πόλη και την ομάδα που αγαπήθηκε όσο κανέναν άλλον.

    Στο παιχνίδι του Σαββάτου θα έχει στη διάθεσή τους Γιώργο Ξενίδη και Ρετζίλιο Βρέντε που προπονήθηκαν κανονικά, ενώ το ίδιο δεν έκανε ο Αντώνης Νατσούρας. Οσο για τον Εντουίν Μουράτι αυτός εξέτισε την ποινή του και θα επιστρέψει στην ομάδα.

    Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τον κ. Γκέραρντ είναι ο μεταγραφικός τομέας, αφού γνωρίζει καλά ότι ο Γηραιός χρειάζεται ενίσχυση. Ηδη υπάρχουν στη σκέψη του κάποιοι παίκτες. Πάντως στοχεύει και τον Βασίλη Τσάρτα, που πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την προσφυγή του.

    Τέλος οι Εντουίν Μουράτι και Αλντίν Χατζί κλήθηκαν από την Εθνική ομάδα της Αλβανίας στις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να πάρουν μέρος σε διεθνές φιλικό παιχνίδι που θα διεξαχθεί στη Νόρτσια της Ιταλίας.

    [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΛΙΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, έστειλε σήμερα έγγραφο προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικό με τον αγώνα Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ, που θα γίνει την προσεχή Κυριακή.

    Στο έγγραφο, που απευθύνεται στον Διευθυντή, Υποστράτηγο Γ. Αγγελάκο, αναφέρονται τα εξής: Με το υπ' αριθμ. 1000/3/18 της 15/01/2003 έγγραφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ζητείται η μη χορήγηση εισιτηρίων από το γηπεδούχο σωματείο στο φιλοξενούμενο, για τον αγώνα Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ, που θα γίνει στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», στις 26 Ιανουαρίου.

    Πριν από ένα μήνα περίπου, λόγω αιτήματος του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγου κ. Τζατζάκη, ο κ. Λιάνης υπέγραψε απόφαση για τη μετάθεση του αγώνα Ηρακλή - ΑΕΚ, κατά ένα 24ωρο.

    Με αφορμή αυτό το γεγονός, όπως αναφέρει ο Υφυπουργός στο έγγραφο του, διετύπωσε την αντίθεση του, τόσο με την αλλαγή στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος, όσο και, κυρίως, με τη μη μετάβαση φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας στο εκάστοτε γήπεδο.

    «Η προσωπική μου άποψη είναι-αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός- ότι ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται σπανιότατα και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. ’λλωστε, αυτό προβλέπει και ο νέος αθλητικός νόμος. Πιστεύω, δηλαδή, και το εξέθεσα αυτό και στον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μαλέσιο, ότι πρέπει η Αστυνομία, με πάρα πολύ φειδώ, να υποβάλλει παρόμοια αιτήματα.

    Στη συνέχεια του εγγράφου ο κ. Λιάνης τονίζει ότι, αποτελεί γι' αυτόν έκπληξη το γεγονός ότι, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, που ασκεί τα καθήκοντα του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, του έχει ζητηθεί περισσότερο από τέσσερις φορές να ασκήσει αυτό το ακραίο δικαίωμα και προσθέτει «θα τολμούσα να πω ότι αυτή τη φορά και έχοντας προηγηθεί το μεγάλο ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν οι αποχρώντες λόγοι για τη μη μετακίνηση των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας».

    Στη συνέχεια του εγγράφου, ο Υφυπουργός αναφέρει ότι οι λόγοι που επικαλείται η Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αποτέλεσαν αντικείμενο εξαντλητικής έρευνας και έτυχαν μέγιστης προσοχής από τη μεριά του.

    «Οι πληροφορίες σας ότι οργανωμένοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα δημιουργήσουν σοβαρά επεισόδια σε βάρος των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, είναι σεβαστές από εμένα, αλλά κάτι τέτοιο συμβαίνει σχεδόν κάθε Κυριακή σε τέτοιους αγώνες».

    Όσον αφορά τον δεύτερο λόγο που επικαλείται η Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικά με τον αγώνα του πρώτου γύρου, για τον οποίο αναφέρει στο έγγραφο της ότι δεν επετράπη, από την διοίκηση του Παναθηναϊκού, η μετάβαση φιλάθλων του για την παρακολούθηση του αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού, ο κ. Λιάνης τονίζει, «δεν συνιστά για εμένα αιτία ανάλογης αντιμετώπισης και στον επαναληπτικό αγώνα».

    Και προσθέτει. «Ωστόσο, Στρατηγέ, αν πραγματικά πιστεύετε τις πληροφορίες αυτές και νομίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημιουργία σοβαρών επεισοδίων, τότε θα σας παρακαλέσω να μου το γνωστοποιήσετε και με νέο έγγραφο σας».

    Και το έγγραφο του Υφυπουργού καταλήγει ως εξής: «Θεωρώ δεδομένο ότι, αν η αστυνομία αναλάβει την ευθύνη της μετακίνησης των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, τότε θα πρέπει και η φιλοξενούμενη ομάδα να διαθέσει, για πρώτη φορά, τα εισιτήρια ονομαστικά, σε συγκεκριμένους φίλους της, ενώ θα πρέπει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε δημιουργία σοβαρού επεισοδίου από την μεριά της, θα έχει τις μέγιστες συνέπειες».

    [24] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΝΤΣΕΛΛΑΡΑ Ο 9ος ΓΥΡΟΣ ΡΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Ο Ελβετός επαγγελματίας ποδηλάτης Φαμπιάν Καντσελλάρα, νικητής των δύο τελευταίων γύρων (7ου και 8ου), δεν θα πάρει μέρος στον 9ο ποδηλατικό γύρο Ρόδου, που θα διεξαχθεί 19-23 Φεβρουαρίου. Ο Καντσελλάρα (Νο 56 της παγκόσμιας κατάταξης) δεν αγωνίζεται πλέον στην Ιταλική Μapei Quick Step, αλλά στην Fasa Mportolo, η οποία δεν θα συμμετάσχει στον αγώνα.

    Ωστόσο, στο μεγάλο ποδηλατικό γεγονός θα μετάσχουν μεγάλα ονόματα της επαγγελματικής ποδηλασίας. Στη Ρόδο θα βρεθούν ο Λιθουανός Ραϊμόντας Ρούμσαν (Νο 40), ο Ιταλός Πέτρο Καουκιόλι (Νο 68), ο Αμερικανός Φρεντ Ροντρίγκες (Νο 77), ο Ιταλός Μάρκο Σερπελίνι (Νο 94), ο Μεξικανός Χούλιο Αλμπέρτο Πέρες Κουάπιο (Νο120), ο Ελβετός Ρούμπεν Βερτολιάτι (Νο 148) και άλλοι.

    Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος και δύο εθνικά συγκροτήματα. Η εθνική Αυστραλίας και η εθνική ανδρών της χώρας μας (πέρυσι αγωνίσθηκε και η εθνική εφήβων).

    Ο Ιταλός Ρουφίνο Μαρτελίνι ορίσθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία κομισάριος του αγώνα, ο οποίος είναι απόστασης 583,1 χιλιομέτρων και κατηγορίας 2,3.

    [25] Ο ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 22 Ιανουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε τους Ιρακινούς στρατιωτικούς ότι θα δικαστούν για εγκλήματα πολέμου αν χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ο Μπους είπε χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για όποιον στρατηγό ή στρατιώτη χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής κατά των Αμερικανών ή των Ιρακινών πολιτών και τόνισε ότι όταν η χώρα ελευθερωθεί από τον Σαντάμ θα δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ αναλάβουν τη διακυβέρνηση του Ιράκ μετά τον Σαντάμ Χουσείν θα υπάρξει διαχείριση πετρελαίων προς όφελος των Ιρακινών.

    Ο.Κ.

    [26] Ο ΜΠΛΙΞ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

    Νέα Υόρκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Το Ιράκ θέτει περιορισμούς στις πτήσεις που διεξάγουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής υποστήριξε ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, οι επισημάνσεις του κ. Μπλιξ αναφέρονται στην άρνηση της Βαγδάτης για την χρήση του αξιόπιστου κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 από τους επιθεωρητές προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο τους.

    «Δεν το αρνούνται ούτε το απορρίπτουν, αλλά θέτουν όρους απαράδεχτους και πιο ισχυρούς από ό,τι στο παρελθόν» επισήμανε ο επικεφαλής των επιθεωρητών.

    [27] ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

    Καράκας, 22 Ιανουαρίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι διακόπτει για πέντε μέρες τη λειτουργία των αγορών συναλλάγματος για να στηρίξει το Μπολίβαρ, το νόμισμα της.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, το νόμισμα έχει χάσει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της αξίας του από τις αρχές του 2003 και η κρίση στη οικονομία μεγαλώνει αφού συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις κυρίως στον πετρελαϊκό κλάδο για δύο μήνες.

    Κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν πολλές πολυεθνικές εταιρίες εγκαταλείπουν τη χώρα ανάμεσα τους είναι η Microsoft, που έκλεισε τα δύο γραφεία της και η Ford Motors, που κάλεσε τους εργαζόμενους να φύγουν αυτή την εβδομάδα.

    Με κοινή ανακοίνωση τους ο υπουργός Οικονομικών Τομπίας Νομπρέγκα και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ντιέγκο Λουις Καστελάνος ανέφεραν ότι θα κλείσουν για πέντε μέρες οι αγορές συναλλάγματος.

    Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση ελπίζει να τερματιστούν οι απεργίες ή να υπάρξει χρόνος για λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν ντόπιους και ξένους επενδύτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Ο.Κ.

    [28] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 10.000 ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 22 Ιανουαρίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης διαδηλώνοντας εναντίον των αμερικανικών σχεδίων για επίθεση στη χώρα τους και υποσχόμενοι να κόψουν τα χέρια των εισβολέων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, πρόκειται για την μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τις πολεμικές προετοιμασίες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στη διαδήλωση που οργανώθηκε με την πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος Baath συμμετείχαν περίπου 10.000 Ιρακινοί.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν ενώ έκαψαν ένα ομοίωμα του Τζορτζ Μπους καθώς και την αμερικανική και την ισραηλινή σημαία.

    «Θα κόψουμε τα χέρια όποιου μας πλησιάσει» φώναζε το πλήθος των διαδηλωτών. «Ο Σαντάμ θα παραμείνει για πάντα».

    [29] ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

    Μεξικό, 22 Ιανουαρίου 2003 (17:39 UTC+2)

    Η μεξικανική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε πόλεις της πολιτείας Κολίμα, στην ακτή του Ειρηνικού, που επλήγησαν βαρύτατα χθες το βράδυ, από σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 100, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία του Ρόυτερς.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια πολλών σπιτιών που κατέρρευσαν.

    [30] ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (15:07 UTC+2)

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ξεκινώντας από τις 24 Ιανουαρίου δεκάλεπτες στάσεις εργασίας με αφορμή την εκκρεμότητα στο θέμα της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Την απόφαση των ηθοποιών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κοινοποίησε σήμερα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με εξώδικο προς το ΚΘΒΕ.

    Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΚΘΒΕ είχε κληθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2002 για να συζητηθεί σχέδιο-πρόταση των ηθοποιών για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στην πρόταση αυτή αναφερόταν ότι «τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την έως τώρα εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει λήξει επιβάλλουν την τροποποίηση και άλλων όρων». Παράλληλα οι ηθοποιοί προειδοποιούσαν την διοίκηση του ΚΘΒΕ ότι αν δεν προσέλθει σε διαπραγματεύσεις θα απαντήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η διοίκηση του ΚΘΒΕ δεν προχώρησε σε διαπραγματεύσεις και το ΣΕΗ απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στις 29 Οκτωβρίου του 2002 και ζητούσε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το αργότερο εντός δέκα ημερών. Η διοίκηση του ΚΘΒΕ και πάλι δεν προσήλθε σε διαπραγματεύσεις και το ΣΕΗ στις 30 Δεκεμβρίου του 2002 ειδοποίησε ότι οι ηθοποιοί θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

    Στο εξώδικο που επιδόθηκε σήμερα το ΣΕΗ αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Επειδή το καθεστώς εκκρεμότητα φαίνεται να ευνοεί τους σχεδιασμούς εκείνων που έχουν κάθε λόγο να αποπροσανατολίζουν και να κατασυκοφαντούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων ηθοποιών. Επειδή τα δίκαια αιτήματα του ΣΕΗ που αφορούν τους εργαζόμενους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ υπολείπονται κατά πολύ των απολαβών και αιτημάτων του συνόλου των Ελλήνων εργαζομένων που έχουν την αντίστοιχη προϋπηρεσία, τα δε θεσμικά αιτήματα ελαχιστοποιούνται ως προς το περιεχόμενο το εύρος και την ποιότητα της κείμενης εργατικής νομοθεσίας και της ΓΣΣΕ. Γι αυτό εξαγγέλλει αποχή την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 26 τρέχοντος μηνός στάσεις εργασία που θα εκδηλωθούν ως ακολούθως:

    Α) σε όλες τις παραστάσεις 10λεπτη στάση αμέσως μετά το τρίτο κουδούνι

    Β) σε όλες τις πρόβες πρωινές 10πμ-1μμ/απογευμαντικές 6μμ-9μμ»

    [31] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (14:26 UTC+2)

    Στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Πανεπιστημιακών Εκδοτικών Φορέων με θέμα «Πανεπιστημιακές εκδόσεις, παρελθόν-παρόν-μέλλον» θα φιλοξενήσεις στις 28 και 29 Μαρτίου το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στη συνάντηση , την οποία διοργανώνουν οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με το νομικό πλαίσιο, τα προβλήματα και τις προοπτικές των ελληνικών πανεπιστημιακών εκδοτικών οίκων, θα διερευνηθούν τρόποι συνεργασίας και θα κατατεθούν οι μέχρι τώρα εμπειρίες από όλο το φάσμα των εργασιών τους (σχέσεις με συγγραφείς, συγγραφικά δικαιώματα, διασφάλιση ποιότητας των εντύπων, μεταφράσεις, νέες εκδοτικές τεχνολογίες, θέματα παραγωγής και διακίνησης και άλλα).Οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, φιλοδοξούν να αποτελέσει η συνάντηση αυτή την αρχή ενός πανελλήνιου φόρουμ για τα πανεπιστημιακά εκδοτικά δρώμενα.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ JAZZ-CLASSIC ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (14:18 UTC+2)

    Μία διαφορετική συναυλία που τιτλοφορείται «Μεταξύ jazz και classic» θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 28 Ιανουαρίου (9μμ) με πρωταγωνιστές τον Τζάνγκο Μπέιτς την ορχήστρα Μπρίτεν Σινφόνια το κουαρτέτο Χιούμαν Τσέιν . Πρόκειται για μια βραδιά crossover music δηλαδή μουσικής που προκύπτει από το πάντρεμα διαφορετικών ειδών όπως η κλασική, η ποπ και η τζαζ με συμμετοχή μουσικών ταλέντων όλων των πλευρών με στόχο τη δημιουργία νέων αισθητικών κατευθύνσεων και διεξόδων.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει διασκευές κλασικών έργων από την εποχή του μπαρόκ, ελεύθερη τζαζ, ποπ, μουσική κινηματογράφου και καταλήγει στο μεταμοντέρνο ύφος του παρόντος όπου όλα τα είδη της μουσικής συνυπάρχουν μέσα σε μία και μόνο σύνθεση.

    [33] ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (13:50 UTC+2)

    Η ανάδειξη των τάσεων για τον πολιτισμό σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες αποσκοπούν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των χωρών μέσω της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας τους σε σχέση με την εθνική πολιτική προώθησης του πολιτιστικού προϊόντος στην Ελλάδα αποτελεί το αντικείμενο του συνεδρίου με θέμα «Μουσεία και Τοπικές Κοινωνίες» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Το συνέδριο αποτελεί τον τέταρτο και τελευταίο κύκλο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.

    Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας αλλά και κάθε περιοχής μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα μέσα από τη βελτίωση και ανάδειξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υιοθέτηση μιας σύγχρονης αντίληψης για τη λειτουργία και την οργάνωση των μουσείων, την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε αυτά, τη βελτίωση της επικοινωνιακής τους πολιτικής και την προώθηση και ενίσχυση δικτύων διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγών. Καίριας σημασίας χαρακτηρίστηκε η ανάδειξη της εκπαιδευτικής διάστασης των μουσείων, η διασύνδεσή τους με τις βιβλιοθήκες και τα ιστορικά αρχεία και η ένταξή τους στην καθημερινή πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας ώστε να αποτελέσουν πόλο ευρύτερης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

    Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου εξετάστηκαν οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά καθώς και η εθνική πολιτική για την πολιτιστική ανάπτυξη και τους χώρους πολιτισμικής αναφοράς. Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο με τις ενότητες «Η αναπτυξιακή στρατηγική για τους χώρους πολιτισμικής αναφοράς», «Πολιτιστικοί οργανισμοί και μουσεία», «Βιβλιοθήκες και ιστορικά αρχεία ως χώροι πολιτισμικής αναφοράς» και θα ολοκληρωθούν στις 24 Ιανουαρίου με τις ενότητες : «Κατευθύνσεις εκπαιδευτικής πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά», «Πρότυπες επισκέψεις σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς», «Εκπαίδευση στα μουσεία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς»

    [34] "ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2003 (13:18 UTC+2)

    Το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ 2000 Ντόναλντ Μάργκιουλις, "Δείπνο με φίλους", ανεβαίνει από τις 24 Ιανουαρίου στο Θέατρο Εγνατία στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού .

    Πρόκειται για μια απλή ιστορία σχετικά με το πως ο χωρισμός δυο ανθρώπων, επηρεάζει τους καλύτερους τους φίλους και βάζει στο μικροσκόπιο την ίδια τη φύση της φιλίας. Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους φίλους; Βλέπουμε στα αλήθεια το πραγματικό τους πρόσωπο, η μήπως τους τοποθετούμε κάτω από το πρίσμα των δικών μας προσδοκιών;

    Ο Ντόναλντ Μάργκιουλις αποκρυπτογραφεί με εξαιρετική οξυδέρκεια τα χαρακτηριστικά της γενιάς του με μια λέξη, μια χειρονομία, ένα υπονοούμενο. Για τους παντρεμένους, αλλά και γι΄ αυτούς που έχουν περάσει την τραυματική διαδικασία του διαζυγίου, το "Δείπνο με φίλους" έχει να πει πολύ περισσότερα και πολύ σοβαρότερα πράγματα κάτω από τις πραγματικά αστείες ατάκες του.

    «Στο «Δείπνο με φίλους» μην περιμένετε να σας σερβίρουμε συμβουλές Το κοίταγμα στην κλειδαρότρυπα της ζωής των τεσσάρων ηρώων δεν διδάσκει και δεν καθοδηγεί. Ίσως όμως, γυρίζει τον καθρέφτη στη δικιά μας ζωή και πίσω απ΄ τις ατάκες τους, η Μπεθ, η Κάρεν, ο Τομ, και ο Μάρτιν μας σιγοψιθυρίζουν τις ερωτήσεις : Γιατί παντρεύτηκες; Γιατί χώρισες; Γιατί δεν χώρισες; Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία; Μήπως υπάρχει και τρίτη; Την ευτυχία μας την προσφέρουν ή τη δημιουργούμε μόνοι μας; Που πήγε η αγάπη μας; Την είδε κανείς: Παρακαλώ ειδοποιήσατε στο 697 Προσφέρεται ως αμοιβή ένα δείπνο» λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

    Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Μαριλένας Παναγιωτοπούλου- Γρηγόρη Βαλτινού, τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου. Πρωταγωνιστούν οι Γρηγόρης Βαλτινός, Κοραλία Καράντη, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κλέων Γρηγοριάδης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 22 January 2003 - 19:15:09 UTC