Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 39 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [03] MΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ-ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
  • [04] Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 11-8 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΠΟΛΟ
  • [05] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [06] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [07] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [08] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΕΒΡΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [09] ΝΙΚΗΣΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [10] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΑΤΟΦ
  • [11] ΣΑΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Χ. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ
  • [13] ΔΡΥΣ: 300 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [14] ΤΟ "ΚΑΡΕ ΤΟΥ ΑΣΣΟΥ" ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
  • [15] ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [16] ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [17] ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ
  • [18] ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΓΚΕΡΑΡΝΤ
  • [19] ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΚΤΑΣ...
  • [20] ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • [21] ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • [22] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΝΤΕΡΜΠΥ
  • [23] Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΓΕΦΥΡΑ

  • [01] 39 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Γκρόζνι, 28 Δεκεμβρίου 2002 (11:04 UTC+2)

    Τριάντα εννέα είναι τελικά οι νεκροί από τη χθεσινή τυφλή τρομοκρατική επίθεση στο κεντρικό κτίριο διοίκησης, στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση των αρχών της πόλης.

    Η Ρωσία από την πλευρά της, εκδηλώνει τη θέλησή της, να μην υποκύψει στην τακτική τρομοκρατικών απειλών που φαίνεται να υιοθετούν οι Τσετσένοι αυτονομιστές, δίνοντας έμφαση στη συνέχιση των πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

    [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 27 Δεκεμβρίου 2002 (18:11 UTC+2)

    Συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου τις κινητοποιήσεις των Τ/Κ και ιδιαίτερα το χθεσινό ογκώδες συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 3 Ιανουαρίου το πρωί, με κύριο θέμα την απάντηση της ε/κ πλευράς που ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να αποστείλει στην τελευταία επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε παράλληλα πως η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η προτεραιότητά της είναι οποιαδήποτε άλλη εκτός από τη λύση του Κυπριακού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [03] MΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ-ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2002 (12:35 UTC+2)

    Χιλιάδες ευρώ χωρίζουν τις ετήσιες καθαρές αποδοχές των μισθωτών από τις αντίστοιχες των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων, αφού για το 75% των πρώτων ο "πήχης" τοποθετείται κάτω από τα 18.900 ευρώ, τη στιγμή που οι αμοιβές των δεύτερων φτάνουν μέχρι και στις 300.000.

    Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τις αποδοχές των ανώτατων στελεχών των μεγάλων επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών, αφού οι ετήσιες αμοιβές τους φτάνουν στα 150.000 ευρώ, συν άλλα τόσα που λαμβάνουν από τα "μπόνους".

    Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα στελέχη των εμπορικών τραπεζών, ενώ σε ανάλογα επίπεδα κινούνται οι ετήσιες αποδοχές των "υψηλόβαθμων" στις μεγάλες εταιρίες εμπορίας αυτοκινήτων και καταναλωτικών ειδών ευρείας κατανάλωσης (τρόφιμα, είδη υγιεινής κτλ).

    Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα-Σαββατοκύριακο", σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, οι επικεφαλής μεγάλων ομίλων (κυρίως από τον χώρο των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών), απολαμβάνουν αποδοχές που φτάνουν μέχρι και στο 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται περίπου το 75% των 2.200.000 μισθωτών, οι ετήσιες αποδοχές των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 11.200 (για έναν στους έξι) και 18.900 ευρώ. Για ένα επιπλέον 15%, οι ετήσιες αποδοχές βρίσκονται κοντά στα 11.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές για τους Ελληνες μισθωτούς δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ, έναντι 2.100 για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 11-8 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ανετη νίκη με 11-8 σε βάρος του Ηρακλή πέτυχε ο ΠΑΟ στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών στο πόλο. Η ομάδα του Ομηρου Πολυχρονόπουλου μετά από αυτή τη νίκη πήρε βαθιά ανάσα. Αντίθετα ο Ηρακλής συνεχίζει να βρίσκεται στον «πάτο» της βαθμολογίας.

    [05] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Λάρισα, 28 Δεκεμβρίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Πολύ σημαντική νίκη πέτυχε η Ολύμπια Λάρισας στο γήπεδό της επί του Ηρακλή με 80-62. Ετσι η ομάδα της Θεσσαλίας έκανε ένα βήμα για την σωτηρία της, ενώ αντίθετα ο Γηραιός έμεινε για πέμπτο συνεχόμενο παιχνίδι μακριά από τη νίκη.

    Πρωταγωνιστές για τους νικητές ήταν οι Νέσμπι, Χάνσελ και Οικονόμου που έκαναν ό,τι ήθελαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ για τον Ηρακλή που πραγματοποίησε μια από τις πιο άσχημες εμφανίσεις του, διακρίθηκαν οι Παυλίδης και Σκορτσιανίτης.

    Τα δεκάλεπτα: 6-16, 24-29, 52-45, 80-62.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Λεπενιώτης 10 (2), Νέσμπι 20 (2), Τότσιος 8, Χούμπαυλης 3 (1), Οικονόμου 17 (5), Αγγελακόπουλος, Χάνσελ 14, Ρόμπινσον, Φόρεστ 8.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 3, Ηλιάδης, Νικολαϊδης 7 (1), Τσιριγωτάκης 11 (2), Παυλίδης 23 (2), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 2, Κούβελας 2.

    [06] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών, η οποία γνώρισε την ήττα με 20-16 από την Ουκρανία στο πλαίσιο του τουρνουά «Γέλλοου Καπ» που διεξάγεται στην πόλη Βίντερτουρ της Ελβετίας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ χρησιμοποίησε τους: Τριανταφύλλου, Παπαδόπουλο 2, Ζαραβίνα 2, Γκασνάκη, Γραμματικό 1, Τζιμούρτο 1, Δημητρούλια 1, Χαλκίδη, Τρουπή, Αλβανό 7, Κοκολοδημητράκη 2 και Χρυσόπουλο.

    «Δοκιμάσαμε μια ξεχωριστή άμυνα. Με αυτό τον τρόπο θα παίξουμε με τη Λιθουανία. Δεν μας βγήκε στο πρώτο ημίχρονο, πήγαμε καλύτερα στο δεύτερο», δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο κ. Σέφερτ.

    [07] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Ηράκλειο, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε το Ηράκλειο που πέτυχε τη δεύτερη φετινή νίκη του στο πρωτάθλημα, επί της Νήαρ Ηστ αυτή τη φορά με 88-75. Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ.

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν νωρίς και πήραν μια διαφορά την οποία κράτησαν μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης. Η Νηαρ Ηστ φάνηκε μόνο στο τρίτο δεκάλεπτο που ανέβασε την απόδοσή της και κατάφερε να ισορροπήσει το ματς. Όμως η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα των παικτών του Ηρακλείου τους χάρισε τη σπουδαία αυτή νίκη.

    Χαρακτηριστική ήταν μία φάση λίγο πριν την συμπλήρωση της τρίτης περιόδου και ενώ το Ηράκλειο προηγούνταν με 64-55. Οι φίλαθλοι του Ηρακλείου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση του διαιτητή Χριστοδούλου να δώσει φάουλ σε σουτ τριών πόντων πάνω στον Γκριρ και τεχνική ποινή στον προπονητή των γηπεδούχων, Γιώργο Μακράκη. Ο Γκριρ ευστόχησε και στις πέντε βολές που εκτέλεσε και η Νήαρ Ηστ μείωσε σε 64-61

    Τα δεκάλεπτα: 25-18, 47-40, 64-61, 88-75.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Παβλίσεβιτς, Σιούτης 6 (1), Μπάτσικ 10, Μακρής 3 (1), Οστιν 27 (5), Κούβαρης 2, Μπένερμαν 11 (2), Βαρδαβας, Τέιλορ 18, Κρίτσαλος 11.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Σοφογιάννης, Μπένσον 9 (1), Μάγλος 1, Παπανικολόπουλος, Νάκιτς 17, Καϊμακόγλου, Ξανθόπουλος 3 (1), Γκριρ 30 (2), Καράγκουτης 15.

    [08] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΕΒΡΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Της Όλγας Ορφανίδου

    Στις εκθέσεις τουρισμού της Ουτρέχτης, της Βιέννης και της Στουτγκάρδης θα συμμετάσχει το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου, στο πλαίσιο τουριστικής προβολής του Νομού.

    Ειδικότερα, με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου, θα συμμετάσχει κατά το διάστημα από τις 7 ως και τις 12 Ιανουαρίου του 2002 στην Ουτρέχτη, όπου ο Νομός Έβρου και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης θα είναι η τιμώμενη περιοχή και από τις 15 ως και τις 18 του ίδιου μήνα, στην Βιέννη.

    Στην έκθεση τουρισμού της Βιέννης ο Έβρος συμμετέχει πρώτη φορά, εκτιμώντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον οικολογικού τουρισμού, όπως προέκυψε άλλωστε από τις επαφές που είχε η Διεύθυνση Τουρισμού με την αντίστοιχη του ΕΟΤ.

    [09] ΝΙΚΗΣΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Ξάνθη, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών κέρδισε σήμερα σε φιλικό παιχνίδι με 1-0 την Ξάνθη. Τα έσοδα του αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην ακριτική πόλη, θα διατεθούν για την αποκατάσταση της υγείας του παιδιού του παλιού ποδοσφαιριστή της Ξάνθης, Μάκη Τζάτζου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο γήπεδο της Ξάνθης μπορεί να βρέθηκαν γύρω στους 2.000 θεατές, αλλά πουλήθηκαν και τα 12.000 εισιτήρια του αγώνα.

    Το μοναδικό γκολ της εθνικής μας πέτυχε ο Τάσος Αγρίτης στο 73΄, ενώ κλασικές ευκαιρίες είχαν και οι δύο ομάδες.

    Ξάνθη (Ν. Καραγεωργίου): Τσακωνάκης (46' Αναστασόπουλος), Κορδονούρης, Ραμπαριβονί (59' Πέτρου), Βάλλας (59' Κεχαγιάς), Ζαπρόπουλος, Λίπα (59' Δημητριάδης), Μπαϊκαρά (73' Στεργαλάς), Ζωγραφάκης (59' Παπαδημητρίου), Μπα, Φρίσενμπιχλερ, Λαμπριάκος (59' Πρίτας).

    Εθνική (Ο. Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης (46' Χαλκιάς), Πατσατζόγλου, Αντζας, Κυργιάκος (46'Γκούμας), Λάκης (46' Γιαννακόπουλος), Φύσσας (46' Βενετίδης), Μπασινάς (46' Γεωργιάδης), Ζαγοράκης (46' Καφές), Καραγκούνης (46' Αμανατίδης), Χαριστέας (46' Χούτος), Νικολαϊδης (63' Αγρίτης).

    [10] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΑΤΟΦ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Κηδεύτηκε το πρωί ο σχεδιαστής μόδας Μιχάλης Πολατόφ, που πέθανε προχτές σε ηλικία 54 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη από το ναό Αγίου Διονυσίου, στο Κολωνάκι και η ταφή έγινε στο Γ' νεκροταφείο.

    Ο Μιχάλης Πολατόφ ή Μιχάλης Αποστολάκης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1948 από Ιταλορώσους γονείς. Σπούδασε θέατρο στη Ρώμη, ωστόσο, έγινε γνωστός από την καριέρα του στο χώρο της μόδας. Γνώρισε την καταξίωση στη δεκαετία του '80 όταν παρουσίασε δουλειά του στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

    Για πολλά χρόνια σχεδίαζε τα ρούχα της σοπράνο Μονσερά Καμπαγιέ, ενώ για ένα διάστημα διατηρούσε αλυσίδα καταστημάτων και στις ΗΠΑ. Το 1982 πρωτοσυνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή σκηνοθετώντας τη "Λουτσία ντε Λαμερμούρ" του Ντονιτσέτι. Το 1999, πάλι στη Λυρική, σκηνοθέτησε τη "Ρέα" του Σαμάρα, φιλοτεχνώντας επίσης τόσο τα σκηνικά όσο και τα κοστούμια της παράστασης.

    [11] ΣΑΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βερολίνο, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Σάλο στην ίδια την Τουρκία, αλλά κυρίως στη Γερμανία, προκαλεί η δίκη που διεξάγεται στο υπ' αριθμόν 1 Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας με κατηγορούμενους τους εκπροσώπους των Γερμανικών ιδρυμάτων (Βακουφίων) στην Τουρκία, οι οποίοι δικάζονται με την κατηγορία της...κατασκοπίας!!

    Οι γερμανικές εφημερίδες που υποστηρίζουν τα βακούφια, τα οποία κατηγορούνται στην Τουρκία για κατασκοπεία, τονίζουν ότι "εάν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. η Δικαστική Εξουσία της θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη" και "Η Τουρκία απέχει πολύ από το να είναι Κράτος Δικαίου". Η εφημερίδα "Die Welt" σχολίασε πως με το κατηγορητήριο των 80 σελίδων, αν και δεν υπάρχει στοιχείο, ενδέχεται οι κατηγορούμενοι να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης 15 ετών.

    Στην είδηση, γίνεται αναφορά και στις απόψεις του εκπροσώπου του ιδρύματος "Konrad Adenauer", Wulf Schonbohm. Στην ίδια είδηση τονίζεται ότι "τα Βακούφια θεωρούν τον εαυτό τους θύμα του "πολέμου ισχύος" μεταξύ των φιλοευρωπαϊστών και των εθνικιστών στην Τουρκία" και υπογραμμίζεται πως : "Η γερμανική Κυβέρνηση και η νεοεκλεγείσα τουρκική είχαν προβεί σε έκκληση για να σταματήσει η δίκη".

    Οι ξένοι παρατηρητές στην τουρκική πρωτεύουσα εκτιμούν πως ορισμένοι κύκλοι του τουρκικού στρατού υποστηρίζουν την εκστρατεία εναντίον των γερμανικών Βακουφίων και σκοπός είναι να τορπιλίσουν την προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη και να παρεμποδίσουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που απειλούν κάποιες ιδιαιτερότητες του στρατού και ορισμένους πολιτικούς κύκλους".

    Η "Hamburger Abendblatt" υποστήριξε ότι η δίκη αυτή είναι άκαιρη για την Κυβέρνηση, ότι οι πολιτικοί ήρθαν σε δύσκολη θέση και προέβη στο εξής σχόλιο: "Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και καταβάλλει προσπάθεια να εκπληρώσει τα κριτήρια της Ε.Ε.

    Ενώ έχουν έτσι τα πράγματα, η δίκη αυτή εις βάρος των γερμανικών Βακουφίων δεν δημιουργεί καλή εντύπωση".

    Από την άλλη η εφημερίδα "Badische Zeitung" τόνισε πως "ένα από τα εισιτήρια εισόδου στην Ε.Ε. είναι ο διαχωρισμός Εξουσιών [εννοεί την Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική Εξουσία] και ειδικότερα σημασία έχει μια ανεξάρτητη Δικαστική Εξουσία". Η εφημερίδα τόνισε πως η Τουρκία απέχει από το να είναι Κράτος Δικαίου.

    Στη συνέχεια σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του ιδρύματος "Konrad Adenauer", Wulf Schonbohm, που δικάζεται με την κατηγορία ότι προέβη σε κατασκοπεία, σε δήλωσή του στην "Die Welt", τόνισε: "Έχω τη γνώμη πως η δίκη θα διεξαχθεί κατά τρόπο δίκαιο. Ελπίζω επίσης να λήξει γρήγορα". Ο Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Wolfgang Thierse, προέβη σε έκκληση προς τους Τούρκους πολιτικούς, να αντιταχθούν στη δίκη που ξεκίνησε εναντίον των εκπροσώπων των γερμανικών Βακουφίων στην Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας σε ομιλία του στο ραδιοσταθμό του Βερολίνου "Bradenburg Info", τόνισε: "Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι οι εκπρόσωποι των γερμανικών Βακουφίων στη δίκη που ξεκίνησε εναντίον τους στην Τουρκία, αυτό θα αποτελέσει χαστούκι σε όσους υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.".

    Ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αγκυρα, Rudolf Schmidt υποστήριξε ότι η δίκη που ξεκίνησε εναντίον των γερμανικών Βακουφίων με την αιτιολογία της κατασκοπείας, στηρίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς.

    Ο Γερμανός πρέσβης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε πως δεν μπορούν να επέμβουν στην Δικαστική Εξουσία στην Τουρκία και πρόσθεσε: "Όμως μπορώ να πω ότι οι ισχυρισμοί εναντίον των γερμανικών Βακουφίων δεν στηρίζονται σε καμία βάσιμη αιτιολογία. Ελπίζω ότι η δίκη θα λήξει με την αθώωση των κατηγορουμένων".

    [12] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Χ. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Πέθανε, σε ηλικία 55 ετών, από την επάρατη νόσο, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαράλαμπος Γεωργακάκης. Είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου και είχε διακριθεί για την πλούσια πολιτική και κοινωνική του δράση.

    Στα χρόνια της εφτάχρονης δικτατορίας είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη από το καθεστώς των συνταγματαρχών για την αντιστασιακή του δράση.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2.30 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κοξαρέ του Ρεθύμνου.

    [13] ΔΡΥΣ: 300 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Τύρναβος, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Αποζημιώσεις ύψους 300 εκ. ευρώ θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν σημαντικές ζημιές από κακοκαιρίες του περασμένου χειμώνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    Τα κονδύλια θα δοθούν μέσω του προγράμματος αντιμετώπισης ζημιών "Φρόγκι", που εγκρίθηκε από την ΕΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα αποζημιωθούν οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στην φυτική και ζωική παραγωγή, στο πάγιο κεφάλαιο και τα αποθηκευμένα προϊόντα.

    [14] ΤΟ "ΚΑΡΕ ΤΟΥ ΑΣΣΟΥ" ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα "Σταρ", σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Έτοιμο το αμερικανικό "καρέ του άσσου"", αναφέρει ότι χθες αυξήθηκε σε τέσσερα ο αριθμός των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στον Κόλπο μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο καιτο πιο καινούργιο αεροπλανοφόρο των Η.Π.Α. "USS Truman".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι παραμένουν μόνο 29 μέρες για τον πόλεμο στο Ιράκ και σε άλλο δημοσίευμα σε εσωτερική σελίδα αναφέρει ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιείται εδώ και δυο μέρες στην Προεδρία της Κυβέρνησης ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις: Θα γίνει προειδοποίηση στους Δήμους της περιοχής των συνόρων να ετοιμάσουν τα καταφύγια. Θα αυξηθούν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έναντι πυρηνικών όπλων στους νομούς που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Θα ζητηθεί από την εγχώρια βιομηχανία να παράγει μάσκες αερίων.

    [15] ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Μετά την Πρωτοχρονιά οι αλλαγές στον Αρη. Ο Γιώργος Φοιρός δεν θέλει στην ομάδα λόγω της μέτρια αγωνιστικής εμφάνισής τους τους Μπασίρ, Κνόπερ και Ντεμπά και αναζητά αντικαταστάτες τους. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες ο τεχνικός των κιτρίνων να δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα αναφερθεί στους μεταγραφικούς στόχους και τις δυνατότητες απόκτησης κάποιων παικτών.

    Τη Δευτέρα, εξάλλου, θα εισπράξουν το πριμ για την εκτός έδρας νίκη που πέτυχαν επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο, ενώ η διοίκηση δια στόματος του κ. Τσαρούχα ζήτησε από τους παίκτες υπομονή, υποστηρίζοντας πως στο άμεσο χρονικό διάστημα θα βρεθούν χρήματα για να ξεπεραστεί το οικονομικό πρόβλημα.

    [16] ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Ευρεία δημοσιότητα δίνει ο τουρκικός Τύπος στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πιθανή επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ.

    Η εφημερίδα "Χουρριέτ", στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο κορυφαίο τίτλο "Η απόφαση της Τουρκίας: Δεν μπαίνουμε χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη", αναφέρει ότι από την κρίσιμη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), προέκυψε απάντηση στις Η.Π.Α. που ασκούν πίεση για να λάβει η Τουρκία "αμέσως απόφαση" για το θέμα του Ιράκ. Η απάντηση προς τις Η.Π.Α. ήταν: "Δεν κάνουμε βήμα χωρίς την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και την κατάθεση της έκθεσης των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στις 26 Ιανουαρίου". Επίσης τονίζεται ότι και ο Πρωθυπουργός Γκιούλ σχετικά με το θέμα είπε: "Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο. Ας πιέσουμε για την ειρήνη".

    Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα επισημαίνει ότι δυο σημαντικοί Αμερικανοί αρμόδιοι (κ.κ. Grossman και Tailor) προέβησαν χθες σε παζαρέματα σχετικά με το Ιράκ στην Αγκυρα με τους Τούρκους Υπουργούς Επικρατείας Κ. Μπαμπατζάν και Οικονομίας κ. Ουνακιτάν.

    Από τον χαρτοφύλακα των Αμερικανών προέκυψαν πολλές υποσχέσεις όπως πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο, διευκολύνσεις στις ποσοστώσεις, βοήθεια για την παράταση της προθεσμίας καταβολής των χρεών στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και στρατιωτική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ζημίας που θα υποστεί η Τουρκία από την επιχείρηση.

    Η συνάντηση που αναμενόταν να έχουν χθες οι Αμερικανοί επίσημοι με τον Πρωθυπουργό Γκιούλ αναβλήθηκε για σήμερα. Η εφημερίδα σε εσωτερική σελίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του AKP κ. Ερντογάν σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι δεν σκέπτονται να διατυπώσουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα του Ιράκ πριν ανακοινωθεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε: "Καθημερινά παρουσιάζονται διάφορα σενάρια σχετικά με το Ιράκ. Η κατάσταση αυτή προβοκάρει την Οικονομία. Μην επιφέρεται ζημία στην αγορά με αυτά τα σενάρια".

    Ο κ. Ερντογάν προέβη χθες σε δηλώσεις πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και τόνισε πως ακόμη υπάρχει χρόνος για την ετοιμασία της έκθεσης των Επιθεωρητών μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, ότι η Τουρκία μετά την ημερομηνία αυτή μπορεί να ανακοινώσει την απόφασή της και επεσήμανε πως δημιουργείται η εντύπωση ότι στο AKP ορισμένοι αποδέχονται τον πόλεμο.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι αυτό τον στενοχωρεί και πρόσθεσε: "Εμείς, εξαρχής καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρηνική λύση και δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες είμαστε συμβαλλόμενο μέρος".

    Ετοιμασία πολέμου

    Η ίδια εφημερίδα σε εσωτερική σελίδα και με τον τίτλο "Ετοιμασία πολέμου στη Σιλώπη", αναφέρει ότι ενώ συνεχίζεται η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ, παρατηρείται έντονη προετοιμασία στη Σιλώπη και ελικόπτερα Sikorsky μεταφέρουν συνεχώς υλικό και προσωπικό στις στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή των συνόρων. Έγινε γνωστό ότι βιομηχανική περιοχή της Σιλώπης που είναι κενή, θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικό σκοπό και άρχισαν σχετικές προετοιμασίες.

    Η Τουρκία για να μην βρεθεί απροετοίμαστη σε ενδεχόμενο ρεύμα προσφύγων, όπως είχε γίνει το 1991, ανέθεσε καθήκοντα σε έξι Νομαρχίες στα πλαίσια του "Σχεδίου Επιχείρησης Βροχής". Οι Νομαρχίες του Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν, Μπάτμαν, Σιρνάκ, Βαν και Χακιάρι συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο προσφυγικού ρεύματος.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, θα συσταθούν έξι (6) "περιοχές ανθρωπιστικής υποστήριξης" [καταυλισμοί] πρώτης προτεραιότητας μεταξύ 36ης και 37ης παραλλήλου, επτά (7) ανάλογες περιοχές μεταξύ 37ης παραλλήλου μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας και πέντε (5) από την πλευρά του Ιράκ κοντά στα σύνορα, που θα είναι τρίτης προτεραιότητας.

    Η ευθύνη για τους 18 καταυλισμούς που θα συσταθούν στα ιρακινά εδάφη, θα είναι των νομαρχιών Χακιάρι, Βαν, Σίρνακ, Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν και Μάρντιν.

    Επίσης, θα ετοιμαστούν πέντε καταυλισμοί στο Ουλούντερε του Σίρνακ και στη Σιλώπη. Αυτό το "Σχέδιο Επιχείρησης Βροχής" θα σταματήσει στα ιρακινά εδάφη το πιθανό ρεύμα προσφύγων.

    Η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι στην Αλεξανδρέττα η τοπική αυτοδιοίκηση και οι επιχειρηματίες τόνισαν πως στην περίπτωση επιχείρησης των Η.Π.Α. στο Ιράκ, θα υποστεί συμφόρηση η τουρκική οικονομία και ζήτησαν να γίνουν τα απαιτούμενα βήματα από την Κυβέρνηση. Η ίδια εφημερίδα (Hurriyet) σημειώνει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός του DSP Ετζεβίτ δήλωσε πως η Τουρκία είναι για τις Η.Π.Α. και για τον κόσμο η πιο σημαντική χώρα της περιοχής και τόνισε: "Εάν επιμείνουμε, σκέπτομαι ότι μπορούμε να πείσουμε τις Η.Π.Α. να παραιτηθούν από την επιχείρηση αυτή".

    Η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία θα αυξήσει την άμεση επαφή με το Ιράκ. Στα πλαίσια αυτά, ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Βαγδάτη Οσμάν Πάκσουτ, μεταβαίνει σήμερα στο Ιράκ για να επιδώσει ειδικό μήνυμα στην Κυβέρνηση του Σαντάμ.

    Η εφημερίδα "Ράντικαλ", στην πρώτη σελίδα και με τον ολοσέλιδο τίτλο "Απάντηση στις Η.Π.Α. : Απαιτείται νομιμότητα", αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Powell είπε προχθές στον τούρκο ομόλογό του τηλεφωνικά: "Αν δεν αποφασίσετε σύντομα, θα έρθουν στην επικαιρότητα επιλογές χωρίς την Τουρκία". Όμως η στάση της Τουρκίας ξεκαθαρίστηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), το οποίο θέλησε τη συνέχιση των προσπαθειών για την ειρηνική επίλυση στα πλαίσια των αποφάσεων Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, καθώς και στις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Γκιούλ στις χώρες της περιοχής.

    [17] ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ

    Κάσος, 28 Δεκεμβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην Κάσο από την σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε το νησί.

    Από τις πλημμύρες υπέστησαν ζημιές 50 σπίτια και 15 καταστήματα. Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν στο Λύκειο, το Γυμνάσιο και το ταχυδρομείο του νησιού, ενώ τρία αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το νερό και κατέληξαν στη θάλασσα

    Με πρωτοβουλία του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναυάρχου Χρήστου Δελημιχάλη, έφτασε στο νησί από τον Αγιο Νικόλαο Κρήτης ναυαγοσωστικό με 16 άντρες της ΕΜΑΚ. Η νομαρχία Δωδεκανήσουν μίσθωσε γκρέιντερ και μπουλντόζες που θα φτάσουν αύριο στο νησί και θα χρησιμοποιηθούν για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο.

    Για τις καταστροφές ενημερώθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι θα αποζημιωθούν οι πληγέντες

    [18] ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΓΚΕΡΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Τους παίκτες του μαθαίνει στις προπονήσεις ο νέος προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ, αφού μέσα από τις διάφορες τεχνικές κρίνει τις δυνατότητες του καθενός. Σήμερα μίλησε μαζί τους για 15 περίπου λεπτά στα αποδυτήρια και τους ζήτησε να δείξουν θέληση και πάθος μέχρι και το τέλος της σεζόν, ώστε ο Γηραιός να υλοποιήσει το στόχο του, που είναι η έξοδός του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Από τη σημερινή προπόνηση απουσίαζε ο Κώστας Χαλκιάς που κλήθηκε στην Εθνική Ανδρών για φιλικό παιχνίδι με την Ξάνθη. Αντίθετα έδωσαν το παρών τρεις νεαροί παίκτες. Πρόκειται για τους Παπαζαχαρία, Λαγό και Παπαδημητρίου. Ατομικό πρόγραμμα προπόνησης ακολούθησαν οι Παναγιώτης Μπαχράμης και Φοφόνκα Εντερσον.

    Όσον αφορά στο μεταγραφικό τομέα, ο Ξενοφών Γήττας εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο του Ηρακλή εν όψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Αντίθετα ναυάγησε η μεταγραφή του Αλντίν Χατζί στη Λέφσκι Σόφιας.

    [19] ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΚΤΑΣ...

    Αγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ", σε εσωτερική σελίδα δημοσιεύει ανταπόκριση του Χουσεϊν Αλκάν από τη Λευκωσία με τον τίτλο "Την παρακολούθησα κλαίγοντας".

    Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι ο "Πρόεδρος" του ψευτοκράτους της ''ΤΔΒΚ'' Ντενκτάς, που είπε ότι παρακολούθησε κλαίγοντας την προχθεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην ''ΤΔΒΚ'', στην οποία αναφωνήθηκε το σύνθημα "προδότη Ντενκτάς παραιτήσου", τόνισε πως τα γεγονότα αυτά τον στενοχωρούν πολύ και προειδοποίησε ότι εκδηλώσεις αυτού του είδους θα φέρουν σε δύσκολη θέση την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Ντενκτάς σε συνέντευξή του ανέφερε: "Θα πρέπει να είμαστε δυνατοί. Ενώ από την μια πλευρά θα γίνεται αγώνας στο τραπέζι των συνομιλιών, δεν είναι σωστό από την άλλη να υψώνονται κραυγές σαν να μην θέλω την ειρήνη. Το να λέμε "να μπούμε αμέσως στην Ε.Ε." και να δημιουργούμε ένα κλίμα σαν να πρόκειται να βρέξει από ουρανό δολάρια και να ξεγελάμε κατ' αυτό τον τρόπο τη νεολαία, είναι κάτι που δεν ωφελεί στις διαπραγματεύσεις".

    Ο Ντενκτάς, που σημείωσε πως η διαδήλωση ήταν λυπηρή, τόνισε: "Οι νέοι που δεν γνωρίζουν ότι στεκόμαστε στα πόδια μας με την προστασία της Τουρκίας, κυκλοφόρησαν με λυπηρά πανό σε βαθμό που μας έκανε να κλάψουμε".

    Ο κ. Ντενκτάς επέστησε την προσοχή στο ότι δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρα και είπε: "Οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο. Δεν το χρειάζονται, διότι η Ε.Ε. είπε ότι θα τους δεχθεί".

    Κινδυνολογούν οι στρατηγοί

    Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι ο στρατηγός ε.α. Νετζατί Οζγκέν, που μίλησε χθες σε πάνελ με θέμα "Το χθες, το σήμερα και το αύριο της εθνικής μας υπόθεσης, της Κύπρου", τόνισε πως οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουν να ζήσουν μαζί στο νησί και επεσήμανε: "Το Κυπριακό είναι μια εθνική υπόθεση και το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί προστατεύοντας ταυτόχρονα τα εθνικά συμφέροντα".

    Ο κ. Οζγκέν υπογράμμισε ότι το σχέδιο Annan έχει ως στόχο να απομακρύνει την Κύπρο από την Τουρκία και πρόσθεσε: "Ας ενταχθούν και τα δυο κράτη στην Ε.Ε. Όμως να συνεχιστεί ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας διότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος".

    [20] ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    Ρώμη, 28 Δεκεμβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Εκπρόσωπος του πάπα δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί για την γέννηση του πρώτου κλωνοποιημένου παιδιού είναι δείγμα "κτηνώδους" νοοτροπίας και στερούνται ηθικής βάσης.

    Σύμφωνα με το Associated Press, o εκπρόσωπος του πάπα Ιωάννη Παύλου, Γιοακίν Ναβάρο-Βαλς, δήλωσε ότι η ανακοίνωση για την γέννηση του πρώτου κλωνοποιημένου παιδιού δεν έχει μέχρι στιγμής αποδειχτεί και έχει καταδικαστεί ηθικά από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.

    Το Βατικανό έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων και ο πάπας Ιωάννης Παύλος καταδίκασε οποιοδήποτε επιστημονικό πείραμα που θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής.

    [21] ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Σόφια, 28 Δεκεμβρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μπόικο Μπορίσοφ, ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων με κορυφαίους αξιωματικούς της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας για να συζητήσουν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να δοθεί ένα τέλος στις διαρροές πληροφοριών.

    Ο στρατηγός Μπορίσοφ δήλωσε στο κρατικό εθνικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας ότι θα συζητήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με τον πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ και τον πρωθυπουργό Συμεών Σαξκομπουργκότσκι τις ερχόμενες εβδομάδες.

    Ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε ανησυχία ότι το πρόσφατο σκάνδαλο που αφορούσε στην υποκλοπή των συνδιαλέξεων αρχηγών της αντιπολίτευσης, δικαστών και αξιωματούχων των μέσων ενημέρωσης θα στείλει το λάθος μήνυμα στα μέλη του ΝΑΤΟ και ότι μπορεί να δυσχεράνει την είσοδο της Βουλγαρίας στη συμμαχία. Θα συστήσει οι λειτουργίες των μυστικών υπηρεσιών να περιορίζονται σε δύο τομείς: αντικατασκοπία και προστασία απορρήτων πληροφοριών

    [22] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΝΤΕΡΜΠΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο αυριανό ντέρμπι μεταξύ του Αρη και του Μακεδονικού στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης. Το ευχάριστο για τις δύο ομάδες είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα, κάτι που υποδηλώνει ότι θα γίνει πολύ καλό και δυνατό παιχνίδι.

    Οι παίκτες του Αρη θέλουν πάση θυσία τη νίκη προκειμένου να συνεχίσουν την καλή τους πορεία στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ενώ από την άλλη, νίκη για να βγει από το τέλμα των τελευταίων αγωνιστικών θέλει και ο Μακεδονικός.

    Αίσθηση πρόκειται να προκαλέσει η παρουσία του Παναγιώτη Λιαδέλη στο Αλεξάνδρειο, αφού πρώτη φορά αγωνίζεται απέναντι στην παλιά του ομάδα.

    Για το συγκεκριμένο παιχνίδι ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Αρης, Γιάννης Δαμιανίδης αφενός έχει κάνει γενικό κάλεσμα στους φιλάθλους της ομάδας και αφετέρου επισημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν επεισόδια για να μην υπάρξει περίπτωση νέας τιμωρίας.

    [23] Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΓΕΦΥΡΑ

    Τίρανα, 28 Δεκεμβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμύνης της Αλβανίας, Παντελή Μάικο, και ο ιταλός πρεσβευτής Μάριο Μπόβα παρέστησαν σε μια επίσημη τελετή για τα εγκαίνια της ανακατασκευασμένης Γέφυρας Μπούνα στη βόρεια πόλη Σκόδρα. Ο Ιταλικός Στρατός συνεισέφερε τεχνογνωσία και εξοπλισμό στην ανακατασκευή της γέφυρας μήκους 120 μέτρων.

    Μηχανικοί του στρατού και μια τοπική κατασκευαστική εταιρία ολοκλήρωσαν το έργο την Τετάρτη. Οι πεζοί την χρησιμοποιούν ήδη, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων ξεκίνησε μετά την τελετή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 28 December 2002 - 19:13:34 UTC