Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
  • [02] ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [04] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ VMRO-DPMNE ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ
  • [05] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΡΕΜΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΕ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
  • [06] ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [07] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
  • [08] ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ SOS
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [10] ΣΤΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [11] ΤΟ ΚΕΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ
  • [12] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ
  • [13] TO KYΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-18/12/2002
  • [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [16] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΙΕΡΕΑ ΣΕ ΔΙΚΗ
  • [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ
  • [18] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 1,24 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [19] ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [20] ΑΡΧΙΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [21] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΤ ΚΟΞ
  • [22] ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • [23] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: "ΝΑΙ" ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (15:43 UTC+2)

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική ιστορική συγκυρία. Η επιτυχία στην Κοπεγχάγη ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση. Κάναμε το πρώτο βήμα και πρέπει να συνεχίσουμε για να επιτύχουμε τη λύση του Κυπριακού, και έτσι να εξασφαλίσουμε περισσότερη ασφάλεια, ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμή του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο ξενοδοχείο "Κάραβελ".

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει αποδεχθεί την ανάγκη της ευρωπαικής πορείας και θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από ότι μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια ανοίγονται νέες δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της περιοχής.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθούν πριν από τις 28 Φεβρουαρίου οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και να μην μετατίθεται συνεχώς αυτή η ημερομηνία χωρίς να λήξει ποτέ αυτό το θέμα. Σε ερώτηση αν πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 28/2, απάντησε πως αν υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη, τότε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Αν, όμως, υπάρχει η άρνηση της μιας πλευράς να διαπραγματευθεί, τότε δεν έχει νόημα η συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

    Αρνήθηκε να πει ποια σημεία του σχεδίου Ανάν πρέπει να τροποποιηθούν, διότι τις διαπραγματεύσεις θα τις κάνει η κυπριακή κυβέρνηση. Οσο για τις εγγυήτριες χώρες απέναντι στην Κύπρο τόνισε πως θα ποτιμούσε να μην εγγυάται κανείς, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία και από μόνη της η Κύπρος να έχει την εγγύηση της πορείας της, ως μέλος της Ε.Ε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι το Κυπριακό "δεν τρώγεται", ο κ. Σημίτης απάντησε ότι "το Κυπριακό τρώγεται" και εξήγησε τι εννοεί. Μια βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επίλυση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή θα οδηγήσει στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών κι έτσι θα εξασφαλιστούν πόροι για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία. Στο σημείο αυτό είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, διότι είνοι οι υψηλότερες στην Ε.Ε. Επισήμανε ακόμα τις θετικές προοπτικές που θα ανοίξουν για τις ελληνοτουρκικές εμπορικές συναλλαγές και ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στα Βαλκάνια.

    Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα (ακρίβεια, πληθωρισμός, ανεργία κ.α), αλλά παρατήρησε πως η οικονομία εξακολουθεί να είναι το "δυνατό χαρτί" της κυβέρνησης. Ζήτησε να είμαστε αισιόδοξοι, διότι "περνάμε καλά" την ύφεση στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα, ασχολείται με όλα κι έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση τους. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό να αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο τη Ελλάδα. Τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά . "Συγκλίνουν οι προτεραιότητες για να γυρίσουμε σελίδες στην ιστορία μας και το 2004 να οδηγήσουμε στις εκλογές μέσα από ένα νέο κλίμα. Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της πορείας", είπε.

    Υπογράμμισε ότι βεβαίως παίρνει υπόψη του τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν πρόκειται να τον κάνουν να αλλάξει την πολιτική που έχει χαράξει. "Δεν εκλέχτηκα για να παρακολουθών τις δημοσκοπήσεις", σχολίασε.

    Αρνήθηκε ακόμα και να απαντήσει σε ερώτηση αν θα δρομολογήσει τη διαδοχή του στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας "επτά χρόνια απαντάω στην ίδια ερώτηση".

    Σε ότι αφορά την ελληνική προεδρία και την κοινή πολιτική για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική στην Ε.Ε. τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν κλείσει οι προεργασίες για την αποστολή αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και στρατιωτικής στα Σκόπια. Ισως η αποστολή στα Σκόπια να γίνει νωρίτερα. Τέλη Απριλίου θα γίνει η συνάντηση κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας και τον Ιούνιο η συνάντηση Ε.Ε.-ΗΠΑ.

    Πρέπει να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα προγράματα της Ε.Ε. στα Βαλκάνια και να γίνει πιο στενή η σύνδεση της με τις βαλκανικές χώρες. Για την Κροατία είπε ότι είναι πιο προχωρημένη από άλλες βαλκανικές χώρες και κατά την άποψη του θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το 2007.

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη για άρτια οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η διεξαγωγή της θα αποφέρει μετρήσιμα και μη μετρήσιμα οφέλη.

    Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. προς τους Τουρκοκύπριους σημείωσε ότι αυτή θα δοθεί και είναι ανεξάρτητη από την εξεύρεση ή όχι λύσης στο Κυπριακό.

    Η κυβέρνηση δεν φοβάται την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Πιστεύει πως η τηλεοπτική κάλυψη των δικών δεν επιτρέπει τη σωστή διεξαγωγή τους. Γι αυτό είπε να αποφασίζει το δικαστήριο. Τι πιο σωστό, τι πιο δίκαιο, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με την Ολυμπιακή Αεροπορία είπε ότι θα δημιουργηθεί νέος φορές, ξεχωριστός από τον παλιό. Η παλιά Ολυμπιακή θα εκκαθαριστεί, αλλά κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, απάντησε πως "η συνεργασία με την Αριστερά μπορεί να περιμένει για λίγο καιρό ακόμα".

    [02] ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (17:17 UTC+2)

    Νέα αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με την πολιτική της στο Κυπριακό, καθώς μία μέρα μετά τη διαπίστωση του υπ. Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, την οποία συμμερίστηκε και ο πρωθυπουργός, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί να χαρακτηρίσει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο στρατό κατοχής, ανακοινώθηκε ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την ένταξη της Μεγαλονήσου στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    Σε σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ούτε από τη νομική ούτε από την πολιτική της πλευρά.

    Σημειώνεται δε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την Κύπρο ελήφθη μετά από «τη μονομερή αίτηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης», γεγονός που, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θέτει υπό αμφισβήτηση τη de facto ένταξη του «ελληνοκυπριακού τομέα».

    Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «από τότε που το συνεταιρικό κράτος του 1960, καταλύθηκε το1963 εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων δια της βίας των όπλων, δεν υπάρχει ένα και μοναδικό κράτος, κυβέρνηση και κοινοβούλιο που έχει την αρμοδιότητα να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί».

    Επαναλαμβάνονται, επίσης, οι γνωστές τουρκικές και τουρκοκυπριακές αξιώσεις περί δυο ξεχωριστών εθνών, δυο ξεχωριστών δημοκρατικών συστημάτων, δυο ξεχωριστών νομικών συστημάτων και δυο ξεχωριστών κρατών στη σημερινή Κύπρο.

    Αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Άγκυρα στηρίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης «στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν», ενώ τονίζεται πως η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών υπήρξε πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «η τουρκική πλευρά διαβεβαίωσε τον (Αλβαρο) ντε Σοτο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τις προτάσεις (του κ. Ανάν). Αντίθετα ο ντε Σότο δεν μπόρεσε να διαβεβαιώσει την τουρκική πλευρά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε δεχθεί τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Συνεπώς η τουρκική πλευρά δεν φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε λύση με βάση αυτές τις προτάσεις».

    [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (10:12 UTC+2)

    Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2003, ο οποίος θέτει τη μείωση του πληθωρισμού ως κορυφαία προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Πάντως, ο προϋπολογισμός είναι μάλλον απίθανο να περάσει "αμαχητί", καθώς η Νέα Δημοκρατία τον χαρακτήρισε ήδη ως πλαστό και αναξιόπιστο, ενώ ενστάσεις εξέφρασαν και ορισμένοι εκ των συνδικαλιστικών φορέων.

    Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία για συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προκαλεί η σημαντική διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που προέρχεται κυρίως από την αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Με τις εισαγωγές κάθε είδους να αυξάνονται κατακόρυφα, εγείρονται φόβοι ότι υπονομεύεται πλέον η απασχόληση, η παραγωγή αλλά και η κερδοφορία των επιχειρήσεων στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι αυξημένο στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2002 κατά 673 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2001, ενώ το εμπορικό έλλειμμα αυξημένο κατά 400 εκατ. ευρώ λόγω της σημαντικής μείωσης κατά 549 εκατ. ευρώ των εισπράξεων από εξαγωγές και παρά τη μικρή μείωση των πληρωμών για εισαγωγές κατά 149 εκατ. ευρώ.

    Στον τομέα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 474 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων και καθαρή εισροή 9.510 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχικών τίτλων.

    [04] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ VMRO-DPMNE ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Σκόπια, 18 Δεκεμβρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE Μάριαν Γκιόρτσεφ δήλωσε ότι το κόμμα του θα αναθεωρήσει τη στάση του σε ότι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας.

    Ο κ. Γκιόρτσεφ τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η συμφωνία της Οχρίδας υπογράφηκε για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο.

    Υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας τάχθηκε ο αρχηγός του DUI Αλι Αχμέτι σε συνέντευξη στο πρόγραμμα στην αλβανική γλώσσα του ραδιοφωνικού σταθμού «Φωνή της Αμερικής». Ο κ. Αχμέτι υπογράμμισε ότι η συμφωνίας της Οχρίδας πέτυχε τη συμφιλίωση των Σλάβων και των Αλβανών και άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία. Κάλεσε όλα τα άλλα αλβανικά κόμματα να συμβάλλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας και τα κόμματα των Σλάβων να μην προβάλλουν εμπόδια.

    [05] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΡΕΜΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΕ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

    Κιλκίς, 18 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Περίπου 2.500 είναι τα αιγοπρόβατα που θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική σφαγή στο νομό Κιλκίς, καθώς σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο νομό εντοπίστηκαν κρούσματα τρεμώδους εγκεφαλοπάθειας σε τέσσερα κοπάδια.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η νόσος δεν συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν αποζημίωση 104 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο

    [06] ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ αναφέρθηκαν οι πρεσβευτές στα Σκόπια, του ΝΑΤΟ, Νίκολα Μπίγκμαν, της ΕΕ, Αλέξης Μπρουνς, του ΟΑΣΕ, Κρεγκ Τζένες και των ΗΠΑ Λόρενς Μπάτλερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα.

    Ο Νίκολα Μπίγκμαν υπογράμμισε ότι η επιτυχία του ξεπεράσματος της περσινής κρίσης μπορεί να χρησιμεύσει σαν παράδειγμα και για άλλες χώρες της περιοχής.

    Ο κ. Μπρουνς τόνισε ότι μειώθηκε η ένταση στη χώρα, προχωρεί η εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας και ότι οι εκλογές και η απογραφή του πληθυσμού έγιναν κανονικά.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπάτλερ εξήρε το ρόλο του σκοπιανού Τύπου, τονίζοντας ότι ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος είναι ζωτικός για το μέλλον της χώρας, που θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίξουν την ΠΓΔΜ και στο μέλλον.

    Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ κ. Τζένες εκτίμησε ότι οι τρομοκρατικές ομάδες είναι πια παρελθόν και σημείωσε ότι μόνο η ανοχή και η πολιτική συναίνεση θα οδηγήσουν μπροστά.

    Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του προέδρου Τράικοφσκι με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, που υπέγραψαν τη συμφωνία της Οχρίδας, οι πρεσβευτές τόνισαν ότι είναι μια καλή ευκαιρία για διάλογο, μετά την πρόσφατη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις.

    [07] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας μετά από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Τρία από τα βασικά αιτήματα των συνδικάτων έγιναν δεκτά. Συγκεκριμένα ο υπουργός υποσχέθηκε ότι το θέμα της αναγνώρισης του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνο και ανθιυγεινό θα ρυθμιστεί το 2003, ενώ θα αυξηθούν οι ειδικές αποζημιώσεις για την εργασία πέραν του πενθημέρου και τη νυχτερινή.

    Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο υπουργός δεσμεύθηκε να ρυθμίσει το θέμα της νυχτερινής αποζημίωσης, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι -ως τις 20 Ιανουαρίου- θα ανακοινώσει την αύξηση στο επίδομα πενθήμερης εργασίας, και -ως τις 30 Ιουνίου- τις ρυθμίσεις, που θα έχουν γίνει, προκειμένου να αναγνωριστεί το επάγγελμα ως επικίνδυνο.

    Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής αντιπροσωπεία των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του λιμενικού, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι θα ανακοινώσει το ψήφισμά τους στην Ολομέλεια της Βουλής.

    [08] ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ SOS

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Τα ινδάλματα του ελληνικού αθλητισμού, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα παιδιά του χωριού SOS Πλαγιαρίου, στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Αθλητισμού (Αριστοτέλους 18, 3ος όροφος). Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές με πρωτοβουλία του προέδρου του Μουσείου Στέλιου Αγγελούδη, θα βρεθούν το Σάββατο 21Δεκεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι, κοντά στους μικρούς θαυμαστές τους, για να μοιράσουν ευχές, δώρα και βιβλία.

    «Η επικοινωνία μας με τα παιδιά, πρέπει να είναι αμφίδρομη. Τα παιδιά, που είναι το μέλλον της χώρας μας, είναι σε θέση να υποδείξουν εκείνους τους τρόπους, ώστε να γίνουν ενδιαφέροντες οι μουσειακοί χώροι», υποστήριξε ο κ. Αγγελούδης.

    Τα παιδιά του χωριού SOS όπως και όλοι οι μαθητές που επισκέφθηκαν το Μουσείο Αθλητισμού, παρακολουθούν το ειδικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει προβολές ενημερωτικών ταινιών, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολών, παιχνίδια εμπέδωσης της μουσειακής πληροφορίας, καθώς και χρήση πολυμέσων.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Το στρατηγικό στόχο της Αθήνας και της Λευκωσίας για προσπάθεια βελτίωσης του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό συζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Διαβεβαιώσαμε τον Δημήτρη Χριστόφια και με την ιδιότητα του προέδρου της Κυπριακής Βουλής και με την ιδιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι θα σταθούμε στο πλευρό συνολικά του Κυπριακού λαού και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και σε αυτή την πορεία που είναι πάρα πολύ δύσκολη, σύνθετη και λεπτή και ανεξάρτητα από το πως θα καταλήξουν τα πράγματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της περιοχής και γενικότερα οι λαοί της Ευρώπης", δήλωσε μετά τη συνάντηση η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει και τα μέσα και τις δυνατότητες στα πλαίσια του ρόλου που έχει ως εγγυήτρια δύναμη να σταθεί στο πλευρό των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, στο πλευρό του Κυπριακού λαού και να ασκήσει πίεση ούτως ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον εκείνες οι αναγκαίες βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, που θα κάνουν την Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργήσιμη".

    Επίσης η ΓΓ του ΚΚΕ εξέφρασε την άποψη ότι χθες ο πρωθυπουργός έκανε ένα καινούργιο βήμα στην κατεύθυνση της ωραιοποίησης του σχεδίου, κάτι που, όπως εκτίμησε, δεν βοηθάει την υπόθεση της Κύπρου.

    "Μπορεί εμμένοντας στις θέσεις του για το σχέδιο Ανάν να δώσει βάρος σε όλα τα αδύνατα σημεία που έχει το σχέδιο, τα οποία έχουν επισημανθεί και από άλλα κόμματα εδώ στην Ελλάδα, αλλά και από γνώστες και από τη νομική και από τη συνταγματική πλευρά", σημείωσε.

    "Αυτό ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση, να σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού και να ασκήσει τις λειτουργίες που προκύπτουν από αυτήν και τις δυνατότητες, τις οποίες έχει. Η ωραιοποίηση δυσκολεύει τα πράγματα", υπογράμμισε.

    [10] ΣΤΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Από τις αρχές του 2003 η στρατιωτική θητεία στην ΠΓΔΜ θα μειωθεί από τους 9 μήνες που είναι σήμερα στους 6 μήνες.

    Παράλληλα, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Αμυνας, θα αυξηθεί ο αριθμός των επαγγελματιών στρατιωτών. Το μέτρο αυτό προβλέπεται από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΝΑΤΟ, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    [11] ΤΟ ΚΕΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Εκτός κινδύνου βρίσκονται οι τέσσερις μαθητές σχολείου της Αθήνας που προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα τις τελευταίες ημέρες.

    Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα στοιχεία που έχει το Κέντρο δείχνουν ότι τα κρούσματα στη χώρα μας δεν υπερβαίνουν το αναμενόμενο για την εποχή.

    Σύμφωνα με το ΚΕΕΛ, από τις 5 ως τις 12 Δεκεμβρίου διαπιστώθηκαν σε μαθητές σχολείου της Αθήνας τέσσερα κρούσματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν χωρίς επιπλοκές, ενώ το Κέντρο συνέστησε την προληπτική λήψη αντιβιοτικών απ' όλα τα παιδιά και το προσωπικό του σχολείου.

    [12] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

    Στρασβούργο, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Σημαντική επιτυχία συνιστά η απόφαση της Κοπεγχάγης για τη διεύρυνση της Ενωσης, καθώς και η ένταξη της Κύπρου, ενώ η αναζήτηση πολιτικής λύσης του Κυπριακού πρέπει να τηρεί στο ακέραιο τις συνθήκες που ισχύουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Τρακατέλλης μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Τρακατέλλης αναφερόμενος στην ιστορική απόφαση για τη διεύρυνση της Ε.Ε. που ελήφθη στην Κοπεγχάγη, η οποία αποκαθιστά την ενότητα της ηπείρου, που είχε διαρραγεί μεταπολεμικά, τόνισε ότι "η είσοδος των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα αποτελεί ένα ακόμη επίτευγμα της εξελικτικής διαδικασίας του μοναδικού φαινομένου, που συνιστά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

    Για τις οικονομικές πτυχές της διεύρυνσης, ο Ελληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ότι "οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, ως αποτέλεσμα της προσχώρησης νέων κρατών - μελών, απαιτούν σίγουρα από την Ενωση τη γενναία αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών της προοπτικών, ώστε να καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες διεύρυνσης, αλλά και την ανάπτυξη των πολιτικών της και έτσι να συμβάλουν αποτελεσματικά στη σταθερότητα και συνοχή των κοινωνιών".

    Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου και στην περιρρέουσα με αυτήν ατμόσφαιρα ο κ. Τρακατέλλης τόνισε: "Η απόφαση ικανοποίησε όλους μας, διότι αποδείχθηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της με σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα και με γνώμονα την ανάπτυξη ενός υγιούς δημοκρατικού οικοδομήματος με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αξιών των ανθρώπινων κοινωνιών. Ετσι η ένταξη της Κύπρου συνιστά σημαντικό επίτευγμα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη".

    "Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η πολιτική λύση του προβλήματος που δεν κατέστη δυνατή λόγω της άρνησης της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Εδώ ακριβώς θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και να εξαντλήσουμε όλες τις ενέργειές μας και τις προσπάθειες μας στους επόμενους μήνες, ώστε να γίνει πραγματικότητα η ένταξη όλης της νήσου. Οφείλω όμως να τονίσω ότι η πολυπόθητη λύση του Κυπριακού προβλήματος πρέπει να τηρεί στο ακέραιο τις θεμελιώδεις αρχές και συνθήκες της Ε.Ε. Η λύση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπονομεύει τα πιστεύω της Ε.Ε. Καλούμε την Επιτροπή, που είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών, να έχει ενεργό ρόλο για να διασφαλιστεί η τήρηση των συνθηκών. Για μας είναι σαφές, ότι οι όποιες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και οι όποιες μεταβατικές ρυθμίσεις περιληφθούν στη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί, μετά την παρέλευσή τους, να αφήσουν στοιχεία που να παραβιάζουν τις βασικές αρχές και συνθήκες της Ε.Ε., καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη οι όροι της λύσης δεν πρέπει να υπονομεύουν τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του κράτους - μέλους μέσα στο θεσμικό οικοδόμημα της Ε.Ε. Αυτό θα υπονόμευε ουσιαστικά την ίδια την Ε.Ε.".

    [13] TO KYΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε ουσιαστική και διεξοδική τη συζήτηση που έγινε και τόνισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με συντονισμό και επιμονή επί του σχεδίου Ανάν ώστε να υπάρξει λύση του Κυπριακού βιώσιμη, λειτουργική και αποδεκτή, η οποία θα ενσωματώνει τα κεκτημένα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι μέσα από τις συνομιλίες η κυπριακή πλευρά θα διεκδικήσει τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές, οι οποίες θα κάνουν λειτουργικό το σχέδιο και θα διασφαλίζουν κατά το δυνατόν, ανθρώπινα δικαιώματα και των δύο Κοινοτήτων. «Να είναι μία λύση, η οποία να επανενώνει και να διατηρεί ενωμένο τον λαό και τον τόπο, αντί να τον χωρίζει. Αυτός είναι ο στόχος, πάνω σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε και να διεκδικούμε», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-18/12/2002

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    NEW MILLENNIUM INVESTMENTS A.E.E.X.

    Από σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2002, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην «ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ» του Χ.Α., στον κλάδο «Εταιρίες Επενδύσεων», οι 18.310.000 (ΚΟ) μετοχές της εταιρίας «NEW MILLENNIUM INVESTMENTS A.E.E.X.», με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΜΙΛΕΝ», κωδικό ISIN GRS455003004 και τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης ΕΥΡΩ 1,60. Το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής των μετοχών θα είναι ελεύθερο για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης.

    ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ Α.Τ.Ε.Ν.Ε.

    Από σήμερα 18 Δεκεμβρίου, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι νέες 388.472 (ΚΑ) και 119.560 (ΠΑ) μετοχές της εταιρίας «ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ Α.Τ.Ε.Ν.Ε.» που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2.330.832 (ΚΑ) και 717.360 (ΠΑ) μετοχές.

    NEXUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Από σήμερα 18 Δεκεμβρίου, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 7.500.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρίας «ΝΕΧUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ A.E.E.X.», οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισάριθμων κοινών ανωνύμων μετοχών. Στις 18/12/2002, το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 7.500.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, με κωδικό ISIN GRS436003008.

    Γ.Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ Α.Ε.Ε.

    Από σήμερα 18 Δεκεμβρίου, παύει η διαπραγμάτευση των 21.464.625 (ΚΟ) μετοχών της εταιρίας 'ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α.Ε.', λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση από την εταιρία 'MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε.'

    MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε.

    Από σήμερα 18 Δεκεμβρίου, αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των 18.727.000 (ΚΟ) μετοχών της εταιρίας 'MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε.', για λόγους ίσης μεταχείρισης των μετόχων, λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας 'ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α.Ε.'.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Α/ Σας γνωρίζουμε ότι από 18/12/2002 θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. η παρακάτω έκδοση Μετοχοποιήσιμων τίτλων σε Ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου με την ονομασία ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ 2001-2004. Ημερομηνία Έκδοσης: 4/10/2001. Ημερομηνία Λήξης: 4/10/2004. Διάρκεια: 3 έτη. Τοκομερίδιο: χωρίς τοκομερίδιο (zero coupon). Νόμισμα: Ευρώ. Ύψος έκδοσης: 1.700.000.000,00 Ευρώ. Ελάχιστη ονομαστική αξία: 1,00 Ευρώ. Τεμάχια: 1.700.000.000. Τιμή διάθεσης υπό το άρτιο: 88,572%. Αντληθέντα Κεφάλαια: 1.493.824.000,00 Ευρώ. Μορφή: Φυσική.

    Β/ Σας γνωρίζουμε ότι από 18/12/2002 θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. η παρακάτω έκδοση Μετοχοποιήσιμων τίτλων σε Ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου με την ονομασία ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Ημερομηνία Έκδοσης: 3/8/2001. Ημερομηνία Λήξης: 3/8/2004. Διάρκεια: 3 έτη. Τοκομερίδιο: χωρίς τοκομερίδιο (zero coupon). Νόμισμα: Ευρώ. Ύψος έκδοσης: 800.000.000,00 Ευρώ. Ελάχιστη ονομαστική αξία: 1,00 Ευρώ. Τεμάχια: 800.000.000. Τιμή διάθεσης υπό το άρτιο: 86,944%. Αντληθέντα Κεφάλαια: 695.552.000,00 Ευρώ. Μορφή: Φυσική.

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 11 του Π.Δ. 350/85, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας "MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε." από σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2002, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού.

    Γ.Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ Α.Ε.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών η υπ'αριθμ. Κ2 16156/16-12-2002 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση των ανωνύμων εταιρειών: Α) «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», Β) «ΑΛΦΑΓΚΡΑΦ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ» από την «MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Οι εγγεγραμμένοι στις 17-12-2002 μέτοχοι των παραπάνω εταιρειών δικαιούνται τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης κατά την συμφωνηθείσα σχέση ανταλλαγής. Ειδικότερα: α) κάθε μέτοχος της «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» θα ανταλλάσσει 1 κοινή ονομαστική μετοχή της εταιρείας αυτής με 0,99 νέες μετοχές της «MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με ονομαστική αξία 0,59 ευρώ ανά μετοχή. β) κάθε μέτοχος της «ΑΛΦΑΓΚΡΑΦ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ» θα ανταλλάσσει 1 κοινή ονομαστική μετοχή της εταιρείας αυτής με 1,143097 νέες μετοχές της «MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με ονομαστική αξία 0,59 ευρώ ανά μετοχή. γ) οι μέτοχοι της «MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» θα διατηρήσουν τον αριθμό μετοχών που ήδη κατέχουν με αναπροσαρμοσμένη όμως την ονομαστική αξία σε 0,59 ευρώ ανά μετοχή. Από την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την έγκριση από το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών του Ενημερωτικού Δελτίου που συντάχθηκε για την εν λόγω συγχώνευση, θα ανακοινωθεί δια του Τύπου η ημερομηνία πιστώσεως των λογαριασμών των παλαιών μετόχων της «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και της «ΑΛΦΑΓΚΡΑΦ Α.Ε ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ» με τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης. Με τον ίδιο τρόπο θα ανακοινωθούν η ημερομηνία και οι λοιπές λεπτομέρειες αναφορικά με την καταβολή στους δικαιούχους του προϊόντος που θα προκύψει από την εκποίηση των κλασματικών δικαιωμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στη Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Μετόχων (αρμόδιος κος. Χαράλαμπος Τσαγκούρος Τηλ. 210-4899706).

    MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε.Β.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών η υπ' αριθμ. Κ2 16156/16-12-2002 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση των ανωνύμων εταιρειών: Α) «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», Β) «ΑΛΦΑΓΚΡΑΦ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ» από την «MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Οι εγγεγραμμένοι στις 17-12-2002 μέτοχοι των παραπάνω εταιρειών δικαιούνται τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης κατά την συμφωνηθείσα σχέση ανταλλαγής. Ειδικότερα: α) κάθε μέτοχος της «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» θα ανταλλάσσει 1 κοινή ονομαστική μετοχή της εταιρείας αυτής με 0,99 νέες μετοχές της «MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» , με ονομαστική αξία 0,59 ευρώ ανά μετοχή. β) κάθε μέτοχος της «ΑΛΦΑΓΚΡΑΦ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ» θα ανταλλάσσει 1 κοινή ονομαστική μετοχή της εταιρείας αυτής με 1,143097 νέες μετοχές της «MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με ονομαστική αξία 0,59 ευρώ ανά μετοχή. γ) οι μέτοχοι της «MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» θα διατηρήσουν τον αριθμό μετοχών που ήδη κατέχουν με αναπροσαρμοσμένη όμως την ονομαστική αξία σε 0,59 ευρώ ανά μετοχή. Από την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την έγκριση από το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών του Ενημερωτικού Δελτίου που συντάχθηκε για την εν λόγω συγχώνευση, θα ανακοινωθεί δια του Τύπου η ημερομηνία πιστώσεως των λογαριασμών των παλαιών μετόχων της «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και της «ΑΛΦΑΓΚΡΑΦ Α.Ε ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ» με τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης. Με τον ίδιο τρόπο θα ανακοινωθούν η ημερομηνία και οι λοιπές λεπτομέρειες αναφορικά με την καταβολή στους δικαιούχους του προϊόντος που θα προκύψει από την εκποίηση των κλασματικών δικαιωμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στη Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Μετόχων (αρμόδια κα. Μαρία Ζήση Τηλ. 210-2512411).

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Σύμφωνα με το άρθρο 10 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Ε.Κ. περί προαναγγελίας συναλλαγών από μετόχους εισηγμένων με ποσοστό τουλάχιστον 10%, η εταιρία ΚΟΥΜΠΑΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με την από 18/12/2002 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι από 20/12/2002 έως 31/12/2002 προτίθεται να πουλήσει 450.000 μετοχές, ήτοι ποσοστό 11,84% της εισηγμένης DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. Οι ως άνω συναλλαγές θα διενεργηθούν μέσω της Ν. ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΑΧΕ. Στοιχεία υπόχρεου: ΚΟΥΜΠΑΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Επωνυμία εταιρίας: DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Απόκτηση / Εκχώρηση Δικαιωμάτων: Εκχώρηση. Ποσοστό υφιστάμενης συμμετοχής υπόχρεου μετόχου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας: Ποσοστό 11,84%. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 450.000 τεμάχια, % του συνόλου των μετοχών: 11,84%. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 20/12/2002 έως 31/12/2002. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΑΧΕ.

    ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

    Η εταιρία Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην χώρα μας αποτελεί σήμερα μία αγορά των 2,64 δις ευρώ περίπου, η οποία, ενώ για την περίοδο 1991 - 2000 κινείτο με μία δυναμική τάση ετήσιας αύξησης 17%, τα δύο τελευταία έτη παρουσιάζει κάμψη και η αύξηση έχει περιοριστεί στο 2,5%. Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην παρουσίαση που πραγματοποίησε 'Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ' στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, την Τετάρτη 18/12/2002. Οι προοπτικές της ιδιωτικής ασφάλισης στο άμεσο μέλλον στη χώρα μας παρά τις δυσμενείς συνθήκες της τελευταίας διετίας, παραμένουν μεγάλες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αντίστοιχα μεγέθη πληθυσμού παρουσιάζουν ασφαλιστική δαπάνη πάνω στο ΑΕΠ πολλαπλάσια της αντίστοιχης Ελληνικής. Οι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα είναι οι εξής: Συγχωνεύσεις, απορροφήσεις ή και ακόμη αποχωρήσεις επιχειρήσεων που θα διαμορφώσουν ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα στην αγορά. Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η οποία θέτει σε νέα βάση τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιριών οι οποίες καλούνται να συμπληρώσουν τα κενά της κοινωνικής ασφάλισης. Ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί εποπτείας. Φορολογικά κίνητρα. Θεσμοθέτηση όρων και προϋποθέσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Διαμεσολαβητή Ασφαλίσεων. Η θέση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ με βάση τα στοιχεία του 2001 είναι η πρώτη ως προς την παραγωγή και το μερίδιο αγοράς που ανέρχεται σε 18,6%. Στους κλάδους ζημιών καταλαμβάνει την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 21,2% ενώ κατέχει την δεύτερη θέση στον κλάδο ζωής με μερίδιο αγοράς 15,8%. Οσον αφορά τα στοιχεία που η εταιρία έχει ήδη δημοσιοποιήσει, σημειώθηκε αύξηση κατά 11,9% στην παραγωγή ασφαλίστρων το 9μηνο του 2002. Η παραγωγή αυτή ανήλθε σε 442,6 εκατ. ευρώ έναντι 395,50 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Οι κλάδοι ζημιών μετέχουν κατά 61,7% στην παραγωγή αυτή, ενώ οι κλάδοι ζωής κατά 38,3%.»

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής στην συνεδρίαση της 11/12/2002 απεφάσισε να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, την 15/01/2003 με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ με καταβολή μετρητών και διάθεση ενός εκατομμυρίου μετοχών προς τους εργαζόμενους με περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Επίσης, το Δ.Σ. απεφάσισε την εκχώρηση του προτιμησιακού δικαιώματος 1,6 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών της Τράπεζας, τις οποίες κατέχει σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 ΚΝ 2190/1920, στους βασικούς μετόχους της. Τέλος, το Δ.Σ. απεφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών της Τράπεζας μέχρι ποσοστού 10% σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 ΚΝ 2190/1920.»

    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 17ης Δεκεμβρίου 2002, το καθαρό μέρισμα της χρήσεως 01/07/2001 30/06/2002 είναι 10 λεπτά ανά μετοχή, ποσό απαλλαγμένο από κάθε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με το Ν. 2065/92. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι εκ των μετόχων είναι κάτοχοι μετοχών της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕΕ στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α. στις 17 Δεκεμβρίου 2002. Από την 18η Δεκεμβρίου 2002 οι μετοχές διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα του παραπάνω μερίσματος. Το πιο πάνω μέρισμα θα διανεμηθεί μέσω αποστολής στους δικαιούχους επιταγών της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias. Η διανομή του μερίσματος θα αρχίσει περίπου μετά από ένα μήνα και θα προηγηθεί ανακοίνωση στον τύπο για την ενημέρωση των μετόχων. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή άλλη πληροφορία οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Επενδυτικών Σχέσεων της εταιρίας, τηλ. 210-5703150 ή 210-5703167.

    ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε.

    Σύμφωνα με την με αριθμό 5/204/14.11.2000 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σχετικά με δημοσίευμα της 17/12/2002 της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ με θέμα 'Απόφαση τον Ιούνιο για Μινωικές - HFD' και άλλων δημοσιευμάτων, η εταιρία ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ επιθυμεί να δηλώσει ότι: «Η εταιρία μας έχει αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εκπόνηση μελέτης με σκοπό τη χρηματοοικονομική αξιοποίηση της συμμετοχής της, κατά 31,6%, στην εταιρεία HELLAS FLYING DOLPHINS Α.Ν.Ε.. Σε περίπτωση πρόκρισης κάποιας από τις λύσεις που θα προταθούν από το σύμβουλο, το Δ.Σ. της εταιρείας θα θέσει υπ' όψιν της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων την εν λόγω πρόταση. Η Διοίκηση της Εταιρίας όπως και κατά το παρελθόν, δεσμεύεται για την έγκαιρη ενημέρωση και την δημοσιοποίηση γεγονότων ή πληροφοριών που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περιουσιακή ή οικονομική κατάσταση των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ.»

    LOGICDIS Α.Ε.

    Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιεύσεων σχετικά με τον προορισμό των προσυμφωνημένων πακέτων μετοχών, συνολικά 2.930.959 μετοχών, που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 2002, η εταιρία LogicDIS ανακοινώνει τα εξής: «Οι συγκεκριμένες μετοχές προέρχονται από αγορά ιδίων μετοχών που έχει ήδη ανακοινώσει και πραγματοποιήσει η LogicDIS, με σκοπό τη στήριξη της τιμής της μετοχής. Συγκεκριμένα η LogicDIS στις 16 Δεκεμβρίου 2002, κατείχε συνολικά 4.803.440 ίδιες μετοχές (ποσοστό 6,7791%), Μέρος των μετοχών αυτών και συγκεκριμένα 2.930.959 μετοχές (ποσοστό 4,1365%) πωλήθηκε στους λοιπούς, πλην της LogicDIS, Μετόχους της εταιρείας Information Dynamics. H εν λόγω αγορά μετοχών της LogicDIS από τους Μετόχους της Information Dynamics καταδεικνύει τη θετική διάθεση των δύο πλευρών για τη στήριξη της συνεργασίας τους.»

    ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. της 12/12/2002, η εταιρία ΠΡΟΟΔΟΣ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Α.Ε. με την από 18/12/2002 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι το θέμα «Λύση ή συνέχιση της Εταιρίας, της οποίας η διάρκεια προβλέπεται, κατά το καταστατικό της, ότι λήγει το 2080», τέθηκε προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, μετά από επιστολή Μετόχων που αντιπροσωπεύουν πάνω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Το Δ.Σ. με την από 10/10/2002 ομόφωνη απόφασή του, θα εισηγηθεί τη συνέχιση της Εταιρίας για τους λόγους που θα αναλυθούν εκτενώς στη Γενική Συνέλευση.

    ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., που αφορούσε τις ενέργειες που έγιναν από την εταιρία ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε. για την αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην υπαγωγή της εταιρίας στην ειδική κατηγορία υπό επιτήρηση, η εταιρία ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η θέση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η συνεχής προσπάθεια ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέλθει η διαπραγμάτευση της μετοχής στην κύρια κατηγορία του Χ.Α. Προς το σκοπό αυτό κατευθύνονται οι προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα: 1. Η εξεύρεση Στρατηγικού Επενδυτή για συμμετοχή στην εταιρία και 2. Η συνεργασία με ξένη εταιρία για την διεύρυνση της παραγωγής στον τομέα Κλιματισμού με νέα προϊόντα. 3. Επέκταση των πωλήσεων Θέρμανσης και Κλιματισμού στη λιανική πώληση με ανάπτυξη των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα με το σύστημα Franchising μέσω της εταιρίας «Ήφαιστος Α.Β.Ε.Ε.Μ.» και βάσει της υπογραφείσης συμβάσεως συνεργασίας. 4. Η ενίσχυση των εξαγωγών με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις. Σημειώνουμε ότι είναι σταθερή πολιτική της εταιρίας μας να μην ανακοινώνουμε δημοσίως τις προσπάθειες που καταβάλει η εταιρία, πριν αυτές φτάσουν στο στάδιο της οριστικής υλοποίησής τους ώστε να μη παρασύρεται το επενδυτικό κοινό σε βεβιασμένες και πιθανόν λαθεμένες επιλογές.»

    COCA - COLA Ε.Ε.Ε. Α.Ε.

    Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως A.Ε. (Coca-Cola Τρία Έψιλον) (Χ.Α.:EEEK, NYSE:CCH, LSE:CCB, ASX:CHB) ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του προανακοινωθέντος σχεδίου της για την εξαγορά από κοινού με την Τhe Coca-Cola Company (TCCC) της εταιρείας Dorna Apemin S.A., του μεγαλύτερου εμφιαλωτή φυσικού ανθρακούχου μεταλλικού νερού στη Ρουμανία. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η TCCC απέκτησαν από κοινού το 94.5% των μετοχών της εταιρείας Dorna Apemin η οποία παράγει τα προϊόντα με τα διακριτικά Dorna, White Spring, and Poiana Negri. Η εταιρεία Dorna Apemin, η οποία λειτουργεί από το 1995 κατέχει μερίδιο περίπου 13% στη ρουμανική αγορά μεταλλικού νερού, με συνολικές πωλήσεις όγκου περίπου 90 εκατομμυρίων λίτρων. Η απόκτηση της εταιρείας Dorna Apemin αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στη στρατηγική διαρκούς ανάπτυξης νέων προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της TCCC, η οποία αποσκοπεί στη διεύρυνση και ενίσχυση του εύρους των μη αλκοολούχων ποτών στις 26 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Coca-Cola Τρία Έψιλον. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές μη αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής προϊόντων Coca-Cola στον κόσμο, σύμφωνα με τον όγκο πωλήσεων. H Eταιρεία δραστηριοποιείται σε 26 χώρες με πληθυσμό πλέον των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι μετοχές της Coca-Cola Τρία Έψιλον διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με παράλληλη εισαγωγή στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και της Αυστραλίας.

    ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκε η συγχώνευση της Εταιρίας ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ και της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, της σχετικής ως άνω αποφάσεως καταχωρηθείσας στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών την 13.12.2002.

    SPACE HELLAS Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, την 16/12/2002, έλαβε την ακόλουθη απόφαση: Εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όπως πραγματοποιηθεί με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,02 ευρώ και τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρίας. Με τον τρόπο αυτό το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα ανέρχεται σε 8.424.358,400 ευρώ και διαιρείται σε 26.326.120 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 0,320 ευρώ η κάθε μία. Η εν λόγω αύξηση εκ 526.522,400 ευρώ συνολικά, θα καλυφθεί κατά ένα μέρος και συγκεκριμένα κατά 59.619,610 ευρώ από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρίας και κατά ένα άλλο μέρος και συγκεκριμένα κατά 466.902,790 ευρώ από την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών υπέρ το άρτιο. Τέλος η Γενική Συνέλευση απεφάσισε παμψηφεί την τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρίας, μετά την αποφασισθείσα αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

    ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε.

    Η εταιρία ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΕΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την Απόφαση EK 5/204 άρθρο 4 παρ. 1 περίπτωση θ', γνωστοποιούμε ότι, μετά την αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας "VIDEOSONIC A.E." σύμφωνα με την από 17/12/2002 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, η εταιρία "VIDEOSONIC A.E." στην οποία η εταιρία μας "ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε." ήδη συμμετέχει με ποσοστό 30% θα συμπεριλαμβάνεται εφ' εξής στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας, εφόσον πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις του άρθρου 42ε παρ. 5 του Κ.Ν. 2190/1920.»

    CHIPITA INTERNΑTIONAL Α.Ε.

    Η εταιρία CHIPITA INTERNATIONAL ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Άρθρο του οικονομικού τύπου, την Κυριακή 16/12/2002 δημοσίευσε την πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Chipita βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την εξαγορά άλλης εισηγμένης, η κεφαλαιοποίηση της οποίας υπερβαίνει ελαφρώς τα 100 εκατ. ευρώ. Η ανωτέρω πληροφορία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα καθ΄ όσον η Chipita δεν διαπραγματεύεται με καμία εισηγμένη εταιρία για την εξαγορά της. Επίσης σε άρθρο του οικονομικού τύπου της Δευτέρας 17/12/2002 αναφέρθηκε, εκ παραδρομής, ότι η Chipita έχει πουλήσει τον κλάδο αρτοσκευασμάτων Bake Rolls στην εταιρία Kατσέλης. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπενθυμίσουμε ότι η δραστηριότητα, η οποία πουλήθηκε στην εταιρία Κατσέλης στις αρχές του 2002 αφορά την παραγωγή ψωμιού για τοστ καθώς και το εμπορικό σήμα Μister Bread και όχι τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα Bake Rolls. Τα Bake Rolls αποτελούν ένα από τα βασικά προϊόντα της εταιρίας με ισχυρή παρουσία τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό και η εταιρία ούτε είχε, ούτε έχει καμία πρόθεση να πουλήσει τον κλάδο αυτό.»

    Ο. ΔΑΡΙΓΚ & ΣΙΑ ΑΒΝΕ

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2002, το Διοικητικό της Συμβούλιο, αποφάσισε την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Εταιρίας που αποφασίστηκε από την Α' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 14 Οκτωβρίου 2002. Το εν λόγω δάνειο καλύφθηκε μερικά και το συνολικό ύψος του δανείου ανήλθε τελικά σε Euro 5.428.418,88, έναντι του οποίου η Εταιρεία θα εκδώσει συνολικά 53.832 ονομαστικές ομολογίες, ονομαστικής αξίας 100,84 κάθε μίας. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης προέβλεπε ότι ο ύψος του δανείου θα μπορούσε να ανέλθει σε μέχρι Euro 13.049.401,88. Από το εν λόγω δάνειο, ο κ. Κ. Κουταλίδης ανέλαβε τελικά ποσό των Euro 5.124.991,32, (ήτοι 50.823 ομολογίες) ενώ ποσό Euro 303.427,56 (ήτοι 3.009 ομολογίες) καλύφθηκε από τρίτους μετόχους με την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης. Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η Εταιρία προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών τίτλων που θα ενσωματώνουν τις ομολογίες και οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για παραλαβή από τους δικαιούχους ή από τα πρόσωπα που τυχόν έχουν υποδείξει εγκαίρως οι δικαιούχοι μετά την 6η Ιανουαρίου 2003 από τα γραφεία της Εταιρίας (Βαλαωρίτου 4 & Βουκουρεστίου -Αθήνα). Για κάθε δικαιούχο θα εκδοθεί ένας τίτλος που θα ενσωματώνει το σύνολο των ομολογιών που δικαιούται, εκτός εάν ο δικαιούχος δηλώσει στην Εταιρία μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2002 ότι επιθυμεί περισσότερους τίτλους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Αλκιβιάδη Γούναρη, Υπεύθυνο Εξυπηρέτησης Μετόχων, στα τηλ. 22210 74151 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Η Διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε., ανακοινώνει ότι την 17.12.2002 η Τράπεζα αγόρασε 719.253 κοινές ανώνυμες μετοχές της Εταιρίας EUROCAMBIO ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. που αντιστοιχούν στο 9,00474% του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου και, έτσι, συνολικώς κατέχει σήμερα το 50,92962% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίαση του στις 17-12-2002, ενέκρινε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης.

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Α/ Η εταιρία PRAXIS INTERNATIONAL ΑΧΕΠΕΥ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωστοποιούμε ότι ο κ. Κανταρτζόπουλος Μιχαήλ σύμφωνα με την από 16/09/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. σχετικά με την προαναγγελία συναλλαγών, του άρθρου 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την απόκτηση του επιδιωκόμενου όγκου των 713.000 μετοχών, ήτοι ποσοστού 5% επί του συνόλου των μετοχών της ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε., στο χρονικό διάστημα 16/09/2002 έως 16/12/2002 μέσω της PRAXIS INTERNATIONAL ΑΧΕΠΕΥ έχει αποκτήσει από τις 17/11/2002 μέχρι και τις 16/12/2002 τον αριθμό των 25.050 μετοχών της ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε. Αντίστοιχα σας γνωστοποιούμε ότι ο κ. Τόλης Νικόλαος σύμφωνα με την από 16/09/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. σχετικά με την προαναγγελία συναλλαγών, του άρθρου 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την απόκτηση του επιδιωκόμενου όγκου των 713.000 μετοχών, ήτοι ποσοστού 5% επί του συνόλου των μετοχών της ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε., στο χρονικό διάστημα 16/09/2002 έως 16/12/2002 μέσω της PRAXIS INTERNATIONAL ΑΧΕΠΕΥ έχει αποκτήσει από τις 17/11/2002 μέχρι και τις 16/12/2002 αριθμό των 11.140 μετοχών ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.»

    Β/ Η εταιρία ΑΤΛΑΣ Α.Χ.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της προαναγγελίας συναλλαγών της 16/09/2002 του πελάτη μας Τόλη Νικολάου προς το Χ.Α., που αφορά γνωστοποιήσεις προθέσεων συναλλαγών για αγορά 713.000 μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε. και βάσει του άρθρου 10 παρ. 1 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εταιρία μας ως μία από τις ορισθείσες Ε.Π.Ε.Υ. από τον ως άνω πελάτη για την κατάρτιση των συναλλαγών, προβαίνει στην αναφορά συναλλαγών που έχει ως εξής: Αγορές 18/11/2002 έως 16/12/2002: Καμία συναλλαγή αγοράς. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι κατά το διάστημα 16/09/2002 έως και 16/12/2002, η Εταιρία μας συνολικά προέβη σε αγορά 117.030 μετοχών ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.»

    Γ/ Η εταιρία ΑΤΛΑΣ Α.Χ.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της προαναγγελίας συναλλαγών της 16/09/2002 του πελάτη μας Κανταρτζόπουλου Μιχαήλ προς το Χ.Α., που αφορά γνωστοποιήσεις προθέσεων συναλλαγών για αγορά 713.000 μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε. και βάσει του άρθρου 10 παρ. 1 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εταιρία μας ως μία από τις ορισθείσες Ε.Π.Ε.Υ. από τον ως άνω πελάτη για την κατάρτιση των συναλλαγών, προβαίνει στην αναφορά συναλλαγών που έχει ως εξής: Αγορές 18/11/2002 έως 16/12/2002: Καμία συναλλαγή αγοράς. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι κατά το διάστημα 16/09/2002 έως 16/12/2002, η Εταιρία μας συνολικά προέβη σε αγορά 16.500 μετοχών ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.»

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Α/ Ο κ. Κανταρτζόπουλος Μιχαήλ με επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της από 16/09/2002 επιστολής προαναγγελίας συναλλαγών σχετικά με την αγορά μετοχών ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ κατά το διάστημα από 16/09/2002 έως 16/12/2002, σας γνωρίζω ότι κατά το εν λόγω διάστημα προέβην σε αγορά 211.760 μετοχών ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ, μέσω των PRAXIS INTERNATIONAL ΑΧΕΠΕΥ και ATLAS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε. Η μη ολοκλήρωση, στο σύνολό της, της προαναγγελθείσας πράξης οφείλεται κυρίως στην μη επαρκή προσφορά μετοχών. Είναι δεδομένο ότι στις προθέσεις μου εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η αγορά μετοχών ΔΙΕΚΑΤ, κάθε δε πράξη στα πλαίσια της πρόθεσής μου αυτής θα προαναγγελθεί με νεότερη επιστολή μου.»

    Β/ Ο κ. Νικόλαος Τόλης με επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από την 5/204/14.11.2000 (άρθρο 10, παρ. 1) απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και σε συνέχεια της από 16/09/2002 επιστολής προαναγγελίας συναλλαγών σχετικά με την αγορά μετοχών ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ κατά το διάστημα από 16/09/2002 έως 16/12/2002, σας γνωρίζω ότι κατά το εν λόγω διάστημα προέβην σε αγορά 179.530 μετοχών ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ, μέσω των PRAXIS INTERNATIONAL ΑΧΕΠΕΥ και ATLAS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε. Η μη ολοκλήρωση, στο σύνολό της, της προαναγγελθείσας πράξης οφείλεται κυρίως στην μη επαρκή προσφορά μετοχών. Είναι δεδομένο ότι στις προθέσεις μου εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η αγορά μετοχών ΔΙΕΚΑΤ, κάθε δε πράξη στα πλαίσια της πρόθεσής μου αυτής θα προαναγγελθεί με νεότερη επιστολή μου.»

    QUALITY & RELIABILITY Α.Ε.

    Η εταιρία QUALITY & RELIABILITY ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Quality & Reliability (Q&R), εταιρία του Ομίλου Πουλιάδη, ανακοίνωσε την εξαγορά του 35% της εταιρείας πληροφορικής Revolution Ltd. στην Ουγγαρία, αποκτώντας με την στρατηγική κίνηση αυτή πρόσβαση σε μια ακόμα από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Η ουγγρική εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 και η έδρα της βρίσκεται στη Βουδαπέστη. Οι βασικές της δραστηριότητες είναι: η προώθηση τυποποιημένων διοικητικό-οικονομικών εφαρμογών για μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις, η ανάπτυξη λογισμικού tailor-made Πληροφοριακών Συστημάτων, η προώθηση λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και η παροχή outsourcing υπηρεσιών για τον Τραπεζικό τομέα. Το προσωπικό της εταιρείας ανέρχεται σήμερα σε 55 άτομα περίπου, η πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από μηχανικούς λογισμικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες. Τα τυποποιημένα προϊόντα που προωθεί η εταιρεία στην τοπική αγορά είναι: το SOHO που λειτουργεί σε single-user περιβάλλον και απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις, το COMPACT, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 10 χρηστών, το OFFICE, που απευθύνεται σε μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 20 χρηστών, και το ZΕΝΙΤ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όλα τα ανωτέρω προϊόντα καλύπτουν την μηχανογράφηση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών μια επιχείρησης. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που σήμερα χρησιμοποιούν κάποιο από τα προϊόντα της Revolution ανέρχεται σε 9.000 περίπου. Η προώθηση των προϊόντων αυτών στην τοπική αγορά γίνεται τόσο μέσω της εταιρείας όσο και μέσω δικτύων πώλησης (καταστήματα, άλλες επιχειρήσεις). Για την τρέχουσα οικονομική χρήση (2002) οι προβλέψεις της εταιρείας αναφορικά με τον κύκλο εργασιών ανέρχονται σε 1.500.000 ΕΥΡΩ. ενώ για τα κέρδη σε 280.000 ΕΥΡΩ, ενώ για την επόμενη οικονομική χρήση (2003) οι προβλέψεις αναφορικά με τον κύκλο εργασιών ανέρχονται σε 2.000.000 ΕΥΡΩ και για τα κέρδη σε 360.000 ΕΥΡΩ. Οι προβλέψεις αυτές αφορούν στις δραστηριότητες της εταιρείας πριν την συμμετοχή της Q&R, και συνεπώς τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας θα είναι σαφώς βελτιωμένα μετά την παρούσα συνεργασία. Η πολύ σημαντική αυτή συμφωνία εντάσσεται στα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια της Q&R που προβλέπουν την επέκταση της εταιρείας σε αγορές εκτός της Ελλάδας. Η Ουγγαρία κατέχει σήμερα ηγετική θέση μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας επιδείξει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια. Η χώρα είναι από αυτές που θα ενταχθούν πρώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την γρήγορη ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια. Η Ουγγαρία λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από την Ε.Ε. μέχρι την ένταξη της σε αυτήν. Κάθε χρόνο περίπου 1 δις ΕΥΡΩ επενδύονται στην χώρα και μεγάλο μέρος αυτών προέρχονται από τα προγράμματα PHARE και TACIS που έχουν σαν στόχο της εφαρμογή τεχνολογιών της πληροφορικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.. Η βοήθεια αυτή θα λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. Η Q&R με τη συμφωνία αυτή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο top management της Ουγγρικής εταιρείας στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό στην προώθηση στην τοπική αγορά των δικών της προϊόντων λογισμικού. Αναλυτικότερα στρατηγικός άξονας της συνεργασίας αυτής θα είναι η προώθηση στην αγορά του λογισμικού διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων της Q&R (ORAMA ERP). Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις η αγορά των συστημάτων αυτών στην Ουγγαρία αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε οι επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα να εκσυγχρονιστούν και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του ανταγωνισμού που θέτει η Ε.Ε. Σύμφωνα με αναλύσεις της αγοράς το 76,2% των μεσαίων και μεγάλων εταιρειών στην Ουγγαρία δεν διαθέτουν σήμερα ERP. Επίσης η ουγγρική εταιρεία θα προωθήσει στην αγορά έτοιμα προϊόντα της Q&R στον χώρο του e-commerce και της εξ' αποστάσεως κατάρτισης (e-learning). Με την κίνηση αυτή, η Q&R αποκτά δυναμική παρουσία σε μια ακόμα διεθνή αγορά θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία ενός πολυεθνικού ομίλου στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και δύο περίπου χρόνια η Q&R δραστηριοποιείται με επιτυχία στην αγορά της Κεντρική Ευρώπης μέσω της θυγατρικής της Quality & Reliability International με γραφεία στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο καθώς και στην Πολωνική αγορά μέσω της θυγατρικής της ALATUS Ltd, η οποία εντάχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον όμιλο της Q&R. H εταιρεία ακόμα διαθέτει παρουσία και μέσω της θυγατρικής της European Profiles στην Σόφια, στη Μόσχα και στο Κίεβο. Η στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας σε νέες διεθνείς αγορές (μέσω εξαγορών ή ίδρυσης θυγατρικών) θα ενταθεί τους επόμενους μήνες με άμεση προτεραιότητα την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αγορά των Βαλκανίων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το περσινό κύκλο εργασιών που αφορά στην πώληση μη τυποποιημένου λογισμικού και συναφών υπηρεσιών, το 20% περίπου προέρχεται από εξαγωγές. Στόχος της εταιρείας είναι μέσω της εξάπλωσης των δραστηριοτήτων της και σε άλλες χώρες, να επιτύχει εντός της επόμενης τριετίας την αύξηση των εξαγωγών της σε ποσοστό 50% του συνολικού κύκλου εργασιών.»

    ΣΠ. ΤΑΣΟΓΛΟΥ Α.Ε. - DELONGHI

    Ανακοινώνεται από την Εταιρεία ότι κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 17/12/2002, κατά την οποία παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες το 72% περίπου του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας (1) παρουσιάσθηκε και εγκρίθηκε από το Συνέλευση το σχέδιο ανασυγκρότησης, αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης της Εταιρίας, που κατήρτισε το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας, οι κύριες δράσεις του οποίου είναι: (α) ο σταδιακός περιορισμός των δραστηριοτήτων της στον τομέα των λευκών ηλεκτρικών συσκευών κατά τα έτη 2003 2004, (β) να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δραστηριότητα της διανομής και διάθεσης ηλεκτρικών μικροσυσκευών, που παρουσιάζει ικανοποιητικό περιθώριο μικτού κέρδους, (γ) έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση των θυγατρικών εταιρειών ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΣΟΓΛΟΥ Α.Ε.Ε. (που εξυπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα) και ΣΑΤΕΛΕΚΤΡΙΚ Α.Ε., μετά την απόκτηση από την Εταιρεία των μετοχών που ανήκουν σε μειοψηφούντες μετόχους, προκειμένου να επωφεληθεί η εταιρεία από τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν (δ) μετεγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων και περικοπές των λειτουργικών εξόδων της Εταιρείας, (2) εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση η από 28/11/2002 ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με την οποία αποφασίσθηκε η διάθεση του προϋπολογιζομένου ως αδιάθετου την 31/12/2002 υπόλοιπου (ευρώ 221.928,24) εκ των αντληθέντων κεφαλαίων που προορίζονταν να διατεθούν στην κατηγορία επενδύσεων Aναδιάρθρωση και Εκσυγχρονισμός Λογισμικού, σύμφωνα με το αρχικό επενδυτικό σχέδιο της Εταιρείας, να διατεθεί, λόγω ολοκληρώσεως της επένδυσης αυτής, για την χρηματοδότηση των τρεχόντων εργασιών της Εταιρείας, σύμφωνα και με την από 28/6/2002 απόφαση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, (3) εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση η από 12/10/2002 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με την οποία αποφασίσθηκε να διατεθεί ποσό ευρώ 450.000 Ευρώ, από ίδια διαθέσιμα της Εταιρείας, για την υλοποίηση της κατηγορίας επενδύσεων του επενδυτικού σχεδίου της Εταιρείας για την μείωση των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων από κεφάλαια κίνησης, (4) εγκρίθηκε, η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης της κατηγορίας επενδύσεων για τη μείωση του βραχυπροθέσμου δανεισμού της Εταιρείας, σύμφωνα με το αρχικό επενδυτικό σχέδιο αλλά και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μετόχων, να χρησιμοποιούνται στο μέλλον, πέραν του προϊόντος που θα προέλθει από τη διαχείριση και ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας, (α) ίδια διαθέσιμα της Εταιρείας και (β) το προϊόν που τυχόν θα προκύψει από την διάθεση ακινήτων της ιδιοκτησίας της Εταιρείας με σύμβαση χρηματοδοτικής μισθώσεως (sale & lease back) και (5) τέλος τροποποιήθηκε το άρθρο 2 του καταστατικού περί σκοπού της εταιρείας, προκειμένου να καταστεί πληρέστερο και κωδικοποιήθηκε το καταστατικό της Εταιρείας. Επίσης κατά τη Συνέλευση ανακοινώθηκε ότι: (α) ολοκληρώθηκε την 16/12/2002 η απόκτηση ποσοστού 5,55% της θυγατρικής εταιρείας ΣΠ. ΤΑΣΟΓΛΟΥ Α.Ε., το οποίο κατείχε μειοψηφών μέτοχος και έτσι η εταιρεία αυτή κατέστη κατά 100% θυγατρική της εισηγμένης εταιρείας, (β) η εκτίμηση ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας θα ανέλθει κατά την τρέχουσα χρήση σε 17 εκ. Ευρώ περίπου, (γ) οι προβλέψεις πωλήσεων της Εταιρείας για το έτος 2003, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 16 εκ. Ευρώ και για το έτος 2004 από 17 εκ. έως 20 εκ., παρά τον περιορισμό της δραστηριότητας στον κλάδο των λευκών ηλεκτρικών συσκευών.

    ΕΔΡΑΣΗ - Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία ΕΔΡΑΣΗ - Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε. γνωστοποιεί ότι μείωσε τη συμμετοχή της στην εταιρία EDRAFOR SAL με έδρα το Λίβανο κατά 14% και ήδη κατέχει το 35% της εν λόγω εταιρίας.

    ΕΣΚΙΜΟ Α.Β.Ε.

    Η εταιρία ΕΣΚΙΜΟ ΑΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Η Διοίκηση της ESKIMO A.B.E. ενημερώνει ότι το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου έγινε παρουσίαση της εταιρείας στο Ξενοδοχείο HYATT REGENCY στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από τον ΣΕΗΣΕΤ στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Money Show παρέστη μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων επενδυτών και φορέων της πόλης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ιωάννης Παντούσης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους παρισταμένους για την μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας καθώς και για τις εξελίξεις και το ακολουθούμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρείας F.G. EUROPE A.E. από την ESKIMO A.B.E., και να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Η επόμενη προγραμματισμένη παρουσίαση σε επενδυτές της εταιρείας θα γίνει στα Ιωάννινα την 21/12/02 ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00΄ στο Ξενοδοχείο ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΑΛΛΑΣ. Με την παρουσίαση αυτή ολοκληρώνεται ο κύκλος των ενημερώσεων για το 2002. Τον Ιανουάριο του 2003 θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος των παρουσιάσεων της εταιρείας. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στην Αθήνα στις 28/1/2003 στην ιστορική αίθουσα του Χ.Α.»

    ΠΕΡΣΕΥΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «H Διοίκηση της Περσεύς Προϊόντα Ειδικής Διατροφής Α.Β.Ε.Ε., ανακοινώνει εκτάκτως ότι μετά την σημαντική βελτίωση των μεγεθών της Εταιρίας, κατά την διάρκεια του α' ενδεκαμήνου 2002, αναθεωρούνται οι μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένες προβλέψεις αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης του 2002 ως εξής: Τα λειτουργικά αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε Euro 6,1 εκατ. (έναντι αρχικής πρόβλεψης Euro 4,6 εκατ. και μετέπειτα αναθεώρησης σε Euro 5,5 εκατ.) το 2002, από Euro 1,2 εκατ. το 2001, σημειώνοντας αύξηση κατά 408%. Σ' αυτή τη βάση η Εταιρία εκτιμά ότι τα καθαρά προ φόρων κέρδη για το έτος 2002, θα διαμορφωθούν περίπου στο ποσό των Euro 4,4 εκατ. έναντι Euro 374 χιλ. το 2001. Η Διοίκηση της Περσεύς, θα εξακολουθήσει να προβαίνει σε τριμηνιαίες ανακοινώσεις σχολιάζοντας την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της Εταιρίας καθώς και σε έκτακτες ανακοινώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί ουσιώδης (θετική ή αρνητική) απόκλιση από τις δημοσιοποιημένες προβλέψεις. Περαιτέρω, η Διοίκηση θα προσκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Περσεύς, εντός του Ιανουαρίου 2003, προκειμένου να επαναληφθεί η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης των μετόχων για την χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια του επενδυτικού προγράμματος εξαγορών της Εταιρίας και του αυξημένου κύκλου εργασιών της.»

    *Γ) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε.

    Α/ Η εταιρία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε. και ο κ. Βεργέτης Σπυρίδων, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ως άνω εταιρίας, με την από 18/12/2002 επιστολή τους προς το Χ.Α. γνωστοποιούν ότι ο κ. Βεργέτης Σπυρίδων προέβη ο ίδιος ατομικά την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002, σε πώληση 100.000 τεμαχίων της εν λόγω εταιρίας με μέση τιμή πώλησης 8,64 Ευρώ. Η αξία συναλλαγών ανήλθε σε 864.000 Ευρώ.

    Β/ Η εταιρία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε. και η κα Γουρνάκη Βεργέτη Μαρία, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ως άνω εταιρίας, με την από 18/12/2002 επιστολή τους προς το Χ.Α. γνωστοποιούν ότι η κα Γουρνάκη Βεργέτη Μαρία προέβη η ίδια ατομικά την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002, σε αγορά 105.000 τεμαχίων της εν λόγω εταιρίας με μέση τιμή κτήσης 8,64 Ευρώ. Η αξία συναλλαγών ανήλθε σε 907.119,00 Ευρώ.

    ΛΑΝ ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ

    Α/ Η εταιρία ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. με την από 17/12/2002 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΛΑΝ ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ. Η μεταβολή αυτή εμπίπτει στην δέσμευση που ανέλαβε η ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ έναντι του Δ.Σ. του Χ.Α., κατά την έγκριση του Ε.Δ. της ΛΑΝΝΕΤ ΑΕΒΕΤ, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία για να επιτευχθεί επαρκής διασπορά των μετοχών της εταιρίας ΛΑΝΝΕΤ ΑΕΒΕΤ βάσει όσων ορίζει το άρθρο 3 του Π.Δ. 350/85. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΛΑΝ ΝΕΤ Α.Ε.Β.Ε.Τ. Υπόχρεος: ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 59,60%, μετά τη μεταβολή 59,31%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 6.993.897, μετά τη μεταβολή 6.959.247. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 59,60%, μετά την μεταβολή 59,31. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 11.734.000. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 17/12/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 17/12/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 18/12/2002.

    Β/ Η εταιρία ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ με την από 17/12/2002 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί μεταβολή ποσοστού του Ομίλου της στη μετοχή ΛΑΝ ΝΕΤ Α.Ε.Β.Ε.Τ. στο 69,59%, ήτοι 8.165.397 τίτλοι. Τα τεμάχια και το ποσοστό του Ομίλου της στην ως άνω μετοχή κατανέμονται ως εξής: ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.: 1.045.820 τεμάχια, ποσοστό 8,91%. ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε.: τεμάχια 6.959.247, ποσοστό 59,31%. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.: τεμάχια 8.400, ποσοστό 0,07%. ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ: τεμάχια 76.010, ποσοστό 0,64%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ Α.Ε.: τεμάχια 73.540, ποσοστό 0,63%. NSM INVESTMENTS LIMITED, τεμάχια 2.380, ποσοστό 0,02%. Σύνολο: Τεμάχια 8.165.397, ποσοστό 69,59%.

    ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

    Α/ Η κα Μαρία Λυβερ. Κώτσια με την από 18/12/2002 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι στις 17/12/2002, μέσω του Χ.Α., προέβη στην αγορά 28.220 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε., ήτοι ποσοστού 0,193% επί του συνολικού αριθμού 14.654.478 μετοχών της εταιρίας. Αριθμός μετοχών πριν την αγορά 719.640 κοινές ανώνυμες μετοχές, ήτοι ποσοστό 4,91% του μετοχικού κεφαλαίου. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου μετά την μεταβολή 5,103% (747.860) κοινές ανώνυμες μετοχές. Επίσης, η κα Μαρία Λυβερ. Κώτσια γνωστοποιεί ότι δεν μετέχει με οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση της εταιρίας. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. Υπόχρεος: Μαρία Κώτσια. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας 0,193%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 4,91%, μετά τη μεταβολή 5,103%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 719.640, μετά τη μεταβολή 747.860. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 4,91%, μετά την μεταβολή 5,103%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 14.654.478. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 17/12/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 17/12/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 18/12/2002.

    Β/ Ο κ. Αχιλλέας Λυβερ. Κώτσιας με την από 18/12/2002 επιστολή του προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι στις 17/12/2002, μέσω του Χ.Α., προέβη στην αγορά 14.000 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε., ήτοι ποσοστού 0,096% επί του συνολικού αριθμού 14.654.478 μετοχών της εταιρίας. Αριθμός μετοχών πριν την αγορά 726.901 κοινές ανώνυμες μετοχές, ήτοι ποσοστό 4,96% του μετοχικού κεφαλαίου. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου μετά την μεταβολή 5,056% (740.901) κοινές ανώνυμες μετοχές. Επίσης, σημειώνεται ότι δεν μετέχει με οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση της εταιρίας. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. Υπόχρεος: Αχιλλέας Κώτσιας. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας 0.096%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 4,96%, μετά τη μεταβολή 5,056%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 726.901, μετά τη μεταβολή 740.901. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 4,96%, μετά την μεταβολή 5.056%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 14.654.478. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 17/12/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 17/12/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 18/12/2002.

    ΓΕΝΕΡ Α.Ε.*

    Β' Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/12/2002, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00, στα γραφεία της εταιρίας, επί της οδού Αρχελάου 28, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Εκλογή νέου Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002. 2. Τροποποίηση άρθρου 15 του καταστατικού σχετικά με την εκλογή του Δ.Σ. 3. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αφ'ενός μεν με κεφαλαιοποίηση της διαφοράς η οποία προέκυψε από αναπροσαρμογή παγίων και αφ'ετέρου με κεφαλαιοποίηση ειδικών αποθεματικών φορολογηθέντων βάσει του αρθ. 8 του ν. 2579/1998 και τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού περί μετοχικού κεφαλαίου. 4. Παράταση ή/και διαφοροποίηση, έναντι των δεσμεύσεων του ενημερωτικού δελτίου και της από 28-06-2002 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, του αδιάθετου υπολοίπου των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με ημερομηνία 12-6-2000, όπως αυτή διαφοροποιήθηκε με τις από 18-05-2001 και 27-12-2001 αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Παροχή συναφών εξουσιοδοτήσεων προς το ΔΣ. 5. Προέγκριση αμοιβής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2002 και καθορισμός της αμοιβής των. 6. Διάφορες ανακοινώσεις.

    [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Επίδειξη δύναμης έκανε ο Ποσειδών Ν. Πόρων στο γήπεδο του Λιτοχώρου κερδίζοντας με 5-0 τον Εθνικό στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής. Το σκορ της ημέρας πέτυχε ο Εργοτέλης στην Κρήτη νικώντας με 6-0 τα Χανιά, ενώ σπουδαία εκτός έδρας νίκη (1-2) στα Τρίκαλα επί της ομώνυμης ομάδας πέτυχαν οι Λύκοι ανεβαίνοντας στην 3η θέση στον πίνακα της βαθμολογίας. Τέλος στο γήπεδο του Ευόσμου ο Αγροτικός Αστέρας δεν δυσκολεύτηκε να επιβληθεί του Ναυπακτιακού με 4-1, μένοντας και αυτός ζωντανός στο κυνήγι της ανόδου.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής είναι: Αγροτικός Αστέρας-Ναυπακτιακός 4-1, Αγιος Νικόλαος-Θρασύβουλος 1-1, Κιλκισιακός-Λεωνίδιο 1-0, Μαρκό-Αχαρναϊκός 2-0, Τρίκαλα-Λύκοι 1-2, Βύζας Μεγάρων-Νίκη Βόλου 4-1, Αγιος Δημήτριος-Λεβαδειακός 2-1, Εργοτέλης-Χανιά 6-0, Ποσειδών Νέων Πόρων-Εθνικός 5-0, Καστοριά-Λάρισα 2-0.

    Η βαθμολογία: Ποσειδών Νέων Πόρων 35, Λεβαδειακός 30, Λύκοι 30, Αγροτικός Αστέρας 29, Θρασύβουλος 27, Εργοτέλης 26, Αγιος Δημήτριος 25, Νίκη Βόλου 23, Αχαρναϊκός 21, Μαρκό 20, Καστοριά 20, Κιλκισιακός 19, Λεωνίδιο 19, Τρίκαλα 18, Αγιος Νικόλαος 16, Βύζας 16, Χανιά 13, Εθνικός 12, Λάρισα 12, Ναυπακτιακός 3.

    Η Λάρισα έχει ένα μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς.

    [16] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΙΕΡΕΑ ΣΕ ΔΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα - μεταξύ των οποίων και ένας ιερέας - παραπέμπονται σε δίκη για υπεξαίρεση, αρχαιοκαπηλία και για κατοχή οπλισμού. Πρόκειται για τον 30χρονο Κωνσταντίνο Τσαβδαρίδη, εφημέριο στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Καμπάνη Κιλκίς, ενώ συγκατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Ιωάννης Κλωναρίδης, 46 ετών, Ιωάννης Τσομίδης, 40 και Αλέξανδρος Κυριακίδης 46 ετών.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2000 όταν αστυνομικοί της ασφάλειας

    βρήκαν και κατέσχεσαν στο σπίτι του Κλωναρίδη - στο χωριό Καμπάνη - δύο στήλες, με ανάγλυφες παραστάσεις, της ελληνιστικής περιόδου, αρχαία νομίσματα, φυσίγγια, όπλα και σφραγίδες. Επίσης βρέθηκαν πέντε εικόνες και ένα Αγιο Ποτήριο - που σύμφωνα με την αστυνομία - τα έκλεψε από την εκκλησία όπου ήταν εφημεριος ο 30χρονος ιερέας.

    Και οι τέσσερις παραπέμπονται στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, ενώ με

    βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία ένας στυνομικός - συγγενής του ιερέα - που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην υπόθεση.

    Γ.Χ.

    [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    «Μετά από 20 χρόνια ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο κ. Σημίτης, πρωθυπουργός επί 6 χρόνια, αναζητεί - όπως κάνει πάντα - άλλοθι για την αποτυχία του, να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

    «Αλλοτε, φταίει η «άλλη Ελλάδα». Αλλοτε, φταίνε οι Κυβερνήσεις, από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Αλλοτε, φταίει η διεθνής κρίση. Σήμερα, ακούσαμε ότι φταίνε οι παράλογες αναμονές του πληθυσμού», πρόσθεσε.

    Ο κ. Σημίτης βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του εξάντλησαν τις αντοχές και τις ανοχές του ελληνικού λαού, κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [18] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 1,24 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Οσλο, 18 Δεκεμβρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Οικονομική βοήθεια ύψους 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκαν να παράσχουν οι δωρήτριες χώρες το 2003 για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν στη διάρκεια συνομιλιών στο Όσλο της Νορβηγίας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, τα χρήματα θα δαπανηθούν για έργα υποδομής στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα καθώς και σε προγράμματα εκπαίδευσης των κοριτσιών του Αφγανιστάν.

    Η αφγανική κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Ασραφ Γκανι Αχμαντζαι εξέφρασε την ελπίδα οι υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας να είναι δεσμευτικές ακόμη και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ ο Νορβηγός υφυπουργός Εξωτερικών Vidar Helgesen τόνισε ότι το εν λόγω χρηματικό ποσό μπορεί να αυξηθεί καθώς δεν έχουν ολοκληρώσει τις προσφορές τους ορισμένες χώρες και να αγγίξει ακόμη και το ποσό των 2,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [19] ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο ιρακινό έδαφος συνεχίζονται με επισκέψεις των επιθεωρητών όπλων σήμερα σε έξι τοποθεσίες όπου θεωρείται ότι κρύβονται όπλα μαζικής καταστροφής.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασσίν Ραμαντάν σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι επιθεωρήσεις βρίσκονται σε καλό στάδιο την ώρα που Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την ακρίβεια της έκθεσης που παρέδωσε το Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη.

    Εν τω μεταξύ αύριο αναμένεται η επίσημη αμερικανική απάντηση αναφορικά με την έκθεση του Ιράκ καθώς σήμερα το απόγευμα προσέρχονται σε σύσκεψη οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου επί ζητημάτων ασφαλείας με σκοπό να εξετάσουν σε συνεργασία με τον Τζορτζ Μπους τις επόμενες κινήσεις της Ουάσινγκτον.

    Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Τζοζρτ Μπους πρόκειται να κατηγορήσει το Ιράκ για ουσιώδη παραβίαση του ψηφίσματος 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς ωστόσο να επικαλεστεί την ελλιπή ιρακινή έκθεση για έναρξη πολέμου.

    Αύριο αναμένονται επίσης και οι εκτιμήσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ καθώς και του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Ο κ. Μπαραντέι επισήμανε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία απόδειξη για την ανάπτυξη από το Ιράκ πυρηνικού προγράμματος μετά το 1998, αν και η έρευνα των επιθεωρητών βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια.

    «Έως τώρα δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ότι οι εγκαταστάσεις άλλαξαν από το 1998» δήλωσε ο Μπαραντέι σε εφημερίδα της Αιγύπτου.

    [20] ΑΡΧΙΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 18 Δεκεμβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Τους πρώτους ασθενείς δέχθηκε χθες το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως παλαιότερα είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ ΑΜΘ κ. Στράτος Χασάπης, θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» της τριτοβάθμιας περίθαλψης στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Από χθες λοιπόν το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο φιλοξενεί 30 ασθενείς, ενώ έγινε και η πρώτη χειρουργική επέμβαση με απόλυτη επιτυχία από το Διευθυντή της Β΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής ΔΠΘ Κωνσταντίνο Σιμόπουλο. «Το όνειρο και το όραμα που είχαμε, σήμερα γίνεται πραγματικότητα» είπε ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε «ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία του Νοσοκομείου με κάποιες κλινικές (Τεχνητός Νεφρός, Αιματολογική κλινική, Νεφρολογική, Ουρολογική, Α΄ Παθολογική, Πανεπιστημιακή Γυναικολογική) και μέχρι τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση από το παλαιό στο νέο Νοσοκομείο. Η πρώτη εγχείριση εξελίχθηκε ομαλότατα και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε πραγματικά τον εξαιρετικό εξοπλισμό», είπε και κατέληξε: «Θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι μας αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω ότι η λειτουργία αυτού του Νοσοκομείου θα ανταμείψει πραγματικά όλους μας, και τους ασθενείς, οι οποίοι άξιζε τον κόπο να περιμένουν τόσο πολύ, όπως και εμάς για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πραγματικά περιβάλλον με συνθήκες αντάξιες ενός πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και μιας τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας».

    Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες σχετικά με τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου και του Τμήματος Ιατρικής Σχολής είπε: «Νομίζω πως εδώ λειτουργούμε ένα μοντέλο που είναι καινούργιο και μοναδικό στην Ελλάδα και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Το μοντέλο της συνλειτουργίας των πανεπιστημιακών κλινικών και των τμημάτων του ΕΣΥ νομίζω ότι χρειάζεται καλή διάθεση. Αν υπάρχει καλή διάθεση μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα. Μέχρι στιγμής ο προγραμματισμός είναι σωστός και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

    Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Π. Σιούτας είπε: «Πριν από λίγους μήνες σας είχα πει τρεις λέξεις, έργα όχι λόγια. Σήμερα είμαστε στη φάση όπου το έργο είναι ορατό και ορατό σημαίνει ότι από τις 16 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η υλοποίηση της μετεγκατάστασης με στόχο να υλοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου. Η λειτουργία του παλαιού νοσοκομείου θα είναι παρελθόν οριστικό μέχρι το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου θα αποκοπεί πλήρως το παλαιό Νοσοκομείο και όλο το φορτίο της λειτουργίας θα το αναλάβει το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

    Το νέο Νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε στην περιοχή Δραγάδα, λίγο έξω από την πόλη, 6 χλμ., στο δρόμο προς Κομοτηνή, είναι δυναμικότητας 671 κλινών (διπλάσια από το παλαιό), ενώ σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει με 340. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο. Διαθέτει τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, κατασκευαστικά και από άποψη ιατρικού εξοπλισμού.

    Φορέας κατασκευής του έργου ήταν η ΔΕΠΕΝΑΜ, ενώ το κόστος του ήταν 16 δισ. δρχ.

    Το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας ΑΜΘ στην τριτοβάθμια περίθαλψη και είναι το μεγαλύτερο σε ωφέλιμη επιφάνεια Νοσοκομείο στην Ελλάδα.

    Το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο έχει επιφάνεια περίπου 200.000 τ.μ. Περιλαμβάνει όλες τις μονάδες (εμφραγμάτων, τεχν. νεφρού, εντατικές θεραπείες, τεχνητές γονιμοποιήσεις, βραχεία νοσηλεία, κλπ.), επίσης Διαγνωστικά Εργαστήρια (μικροβιολογίας, αξονικής τομογραφίας, αγγειογραφίας, πυρηνικής ιατρικής, κυτταρολογίας κλπ.). Επίσης διαθέτει πλήρη τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τμήμα επειγόντων περιστατικών κ.ά.

    [21] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΤ ΚΟΞ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Στην Αθήνα φτάνει αύριο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάτ Κοξ, συνοδευόμενος από τους Προέδρους Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

    Ο κ. Κόξ θα φθάσει στην Αθήνα αύριο το βράδυ, μετά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη Ζαππείου την Παρασκευή το πρωί, ενώ μία ώρα νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα απευθυνθεί, στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασής της, προς την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

    Στη σύσκεψη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν, εκτός από τον Πατ Κοξ και οι Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Δανία και την Ιταλία.

    Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες που ο κ. Κοξ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα (η πρώτη ήταν στις 9-10 Δεκεμβρίου και αφορούσε αποκλειστικά το θέμα της Διεύρυνσης). Η σημασία της συνάντησης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι, τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και οι Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων, οι οποίοι αποτελούν μαζί τη λεγόμενη «Διάσκεψη των Προέδρων» (το «Πολιτικό Γραφείο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, που θα παρουσιασθούν τον Ιανουάριο του 2003 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    [22] ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Τα ταπεινά και φθηνότερα τρόφιμα (όσπρια, κατεψυγμένα, αμυλώδη, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, κ.λ.π.), κερδίζουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, όπως γνωστοποιεί η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας που διευκρινίζει ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όχι μόνο στα καταστήματα των περιοχών και δήμων όπου κατοικούν οικογένειες χαμηλού εισοδήματος αλλά και σε περιοχές και δήμους όπου κατά πλειοψηφία κατοικούν οικογένειες μεσαίων και υψηλότερων εισοδημάτων.

    Η συμπεριφορά αυτή των καταναλωτών ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα της διάχυσης της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας αλλά και της οικονομικής απαισιοδοξίας ακόμη και σε κοινωνικές ομάδες όχι χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες όμως, έχοντας διαμορφώσει ένα δαπανηρότερο μοντέλο ζωής στο οποίο πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν προσχωρούν σε περικοπές δαπανών, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα εμφανείς.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Έρευνα Στεγαστικής Συμπεριφοράς ΙΝΚΑ, 1980 2000 σε δείγμα 4.117 οικογενειών, που κατοικούσαν, το 1980, στον Δήμο Αθηναίων, μόνο 1.059 εξακολουθούν να μένουν στον ίδιο Δήμο (ποσοστό 25,72%).

    Οι υπόλοιπες 3.058 (ποσοστό 74,27%) κατοικούν πλέον σε άλλο Δήμο, με εντυπωσιακή προτίμηση στα Βόρεια Προάστια και γενικότερα σε περιοχές με υψηλότερο κόστος αγοράς ή ενοικίασης κατοικίας.

    Η μη ομαλή συνέχιση της σχέσης εισοδημάτων κόστους ζωής δείχνει να έχει ανατρέψει οικογενειακούς προγραμματισμούς και να έχει δημιουργήσει μία «νέα τάξη» πολιτών, η οποία αδυνατεί να συνεχίσει το ίδιο μοντέλο καταναλωτικής συμπεριφοράς και πρέπει να επιστρέψει σε παλαιότερα, πράγμα εξαιρετικά δυσχερές για πρακτικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους.

    Αυτή η νέα κατηγορία, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, δυναμιτίζει τον όποιο «ορθολογισμό» κοινωνίας και αγοράς και αποτελεί την σημαντικότερη ίσως πρόκληση στην οποία θα πρέπει να απαντήσουν Κόμματα, Ο.Τ.Α., Συνδικάτα και Κοινωνικά Κινήματα. Σε μια νέα εποχή μάλιστα, κατά την οποία οι μύθοι έχουν καταπέσει, οι ηγεσίες έχουν αποδυναμωθεί, η αναμονή καλύτερων ημερών «στο μέλλον» δεν γίνεται αποδεκτή και η «πειθαρχία» στις οδηγίες οργανωμένων μαζικών φορέων, όποιας μορφής, έχει χαλαρώσει.

    Το Ινστιτούτο Καταναλωτών αναφέρει ότι απαιτούνται νέες πολιτικές αλλά και πρακτικές, όχι μόνο από τα Κόμματα, τους Ο.Τ.Α., τα Συνδικάτα και τα Κοινωνικά Κινήματα αλλά και από την Βιομηχανία και το Εμπόριο. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι κοινωνικές πιέσεις θα αυξηθούν και πιθανότατα τα φαινόμενα αντικοινωνικών πρακτικών τμημάτων της κοινωνίας και οικονομίας, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα αλλά και την υγεία /ασφάλεια των πολιτών καταναλωτών.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του ΙΝΚΑ, παρουσιάζεται αύξηση του ποσοστού των καταναλωτών, οι οποίοι αγοράζουν «λίγα λίγα» αυξάνοντας την συχνότητα των επισκέψεων στα καταστήματα τροφίμων και αντίστοιχη μείωση των «μια και έξω» μαζικών αγορών, ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι επίσης φανερή η διαφοροποίηση της σύνθεσης των αγορών, αφού παρουσιάζεται άνοδος των φθηνότερων τροφίμων.

    [23] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: "ΝΑΙ" ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

    Βουδαπέστη, 18 Δεκεμβρίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Η Ουγγαρία ενέκρινε αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν αεροπορική στρατιωτική βάση της χώρας με σκοπό να εκπαιδεύσουν εξόριστα μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας Ζότλαν Γκαλ επισήμανε ότι οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να έλθουν τον Ιανουάριο στην αεροπορική βάση Taszar, 120 μίλια νοτιοανατολικά της Βουδαπέστης.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την έγκριση να εκπαιδεύσουν συνολικά 3.000 άτομα, Ιρακινούς ή αραβικής καταγωγής που ζουν στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανήκουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

    Σημειώνεται ότι η άδεια εκπαίδευσης των Ιρακινών και χρήσης της αεροπορικής βάσης ισχύει για το έτος 2003, για δυο γύρους εκπαίδευσης, όχι μεγαλύτερης διάρκειας των 90 ημερών η κάθε μία.

    Επιπλέον θα επιτραπεί η χρήση της αεροπορικής βάσης σε επιπλέον 1.000 ειδικούς εκπαιδευτικούς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 18 December 2002 - 19:13:45 UTC