Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΕΝΤΚΑΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  • [03] Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • [04] ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ - ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [05] ΛΕΪΤΙ: ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΤΗΝ
  • [06] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΖΑΚΑΓΙΕΦ
  • [07] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
  • [08] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [09] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ''ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ''
  • [10] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [11] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ - ΜΙΤΡΕΒΑ
  • [13] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ "ΟΚΤΑ"
  • [14] ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
  • [15] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [16] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ
  • [17] ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [19] ΣΤΗΝ ΠΑΣΕΓΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [20] ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2003 ΖΗΤΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [21] H N.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ
  • [22] ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ KAPITAL BANΚA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ
  • [23] ANAΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

  • [01] ΝΤΕΝΤΚΑΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

    Κωνσταντινούπολη, 11 Δεκεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα μπορέσει να υπογράψει το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κοπεγχάγη.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο κ. Ντενκτάς επεσήμανε ότι ''υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις'' στο αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε χθες ο κ. Ανάν, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το νέο χάρτη που προτάθηκε από τα ΗΕ.

    Παράλληλα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να αποφύγει τις συνομιλίες, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο λεγόμενος ''υπουργός εξωτερικών'' Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μεταβαίνει στην Κοπεγχάγη, ''για να δώσει το μήνυμα ότι είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων''.

    ''Θέλουμε χρόνο για να συζητήσουμε με την ελληνοκυπριακή πλευρά'', είπε.

    ''Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις στο νέο σχέδιο των ΗΕ, αλλά τα κύρια αιτήματά μας, παραμένουν'', είπε ο κ. Ντενκτάς, για να υποστηρίξει ότι μετά την υποβολή του αναθεωρημένου σχεδίου, ο ίδιος επιθυμεί διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ισχυρίστηκε ότι διαπιστώνει πρόβλημα σχετικά με τα θέματα της κυριαρχίας και της επιστροφής των προσφύγων.

    ''Θελήσαμε να πραγματοποιήσουμε επαφές με την ελληνοκυπριακή πλευρά μετά τη λήψη του νέου σχεδίου, αλλά η πρωτοβουλία μας δεν έτυχε ανταπόκρισης'', ισχυρίστηκε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (17:55 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς υποσημειώσεις διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εν όψει της επικείμενης Συνόδου του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επίλυση του θέματος όμως τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά μέχρι τη σύνοδο και η Ελλάδα επιδιώκει τη διατήρηση της δυναμικής για την επίλυση του θέματος.

    Σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και εκτίμησε ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τείνει περισσότερο στη γαλλογερμανική πρόταση.

    Ειδικότερα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα θα κλείσει στη συζήτηση που θα γίνει για την ένταξη αύριο βράδυ στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Παράλληλα είπε ότι μεγαλύτερα προβλήματα έχουν άλλες πια χώρες σε ότι αφορά την ένταξή τους, παρά η Κύπρος.

    Εξέφρασε δε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την επιβεβαίωση της ημερομηνίας τελικής ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007.

    Για το Κυπριακό είπε ότι "τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά, όμως οπωσδήποτε θα γίνουν προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για τη λύση".

    "Η Κύπρος θα μπει χωρίς υποσημειώσεις. Παράλληλα, εμείς θα επιδιώξουμε να διατηρηθεί η δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού" είπε ο υπουργός και τόνισε ότι είναι ευθύνη των Τουρκοκυπρίων να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τα σχέδια που έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση ώστε ακόμη και το ελληνικό, το ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου να μπει μόνο του και να μην ενταχθούν τα κατεχόμενα. "Όπως έγινε και στη Γερμανία, όταν εντάχθηκε η Δυτική Γερμανία, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το κοινοτικό κεκτημένο στην τότε κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Όταν έγινε τότε η ένταξη της Γερμανίας, συντάχθηκε ένα πρωτόκολλο που έλεγε πολύ απλά ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο ανατολικό κομμάτι το κοινοτικό κεκτημένο εκ των πραγμάτων λόγω της διαίρεσης και ότι μόλις λυθεί το πρόβλημα και επανενωθεί η Γερμανία, αυτομάτως θα εφαρμοσθεί το κοινοτικό κεκτημένο και θα ενταχθεί το υπόλοιπο κομμάτι" απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας ότι παρόμοιο πρωτόκολλο προετοιμάζει η Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτό, θα ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος τυπικά όμως το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο βόρειο τμήμα λόγω των συνθηκών αλλά από τη στιγμή που θα υπάρξει η επανένωση αυτομάτως θα υπάρξει και η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    [03] Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2002 (18:46 UTC+2)

    To σκεπτικό της απόφασής της, με βάση την οποία ζητά από την Ελλάδα την ανάκτηση μέρους των ενισχύσεων που είχαν χορηγηθεί από το ελληνικό κράτος στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αναλύει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα τονίζει ότι το συνολικό ποσό των 194 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε μετά το 1998 από το κράτος στην Ολυμπιακή επέτρεψε στην εταιρεία να υπόκειται σε προτιμησιακή μεταχείριση έναντι ανταγωνιστών της, προκαλώντας τη στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

    Ωστόσο η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το δάνειο ύψους 19,5 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ της Ολυμπιακής Αεροπορίας δεν συνιστούσε ενίσχυση ενώ η αποζημίωση που εισέπραξε η ΟΑ για τη μετεγκατάστασή της στο νέο αερολιμένα των Σπάτων και η εφαρμογή συντελεστή ΦΠΑ 8% επί των εσωτερικών πτήσεων αποτελούσαν μέτρα συμβατά με τους κανόνες του ανταγωνισμού.

    Κατόπιν αυτών, η Ελληνική Δημοκρατία υποχρεούται να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει κατ΄ εφαρμογήν αυτής της απόφασης, εντός διαστήματος δύο μηνών από την κοινοποίησή της.

    Πιο συγκεκριμένα, μετά την εξέταση της υπόθεσης διαπιστώθηκε πως η Ολυμπιακή ενισχύθηκε με παράνομες ενισχύσεις που της χορηγήθηκαν και δεν κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή. Βάσει της απόφασης της Επιτροπής του 1998, η Ολυμπιακή Αεροπορία έλαβε ενισχύσεις για την αναδιάρθρωσή της, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονταν σεβαστοί οι 24 επιβαλλόμενοι όροι που συνοδεύονταν από την υποχρέωση δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης και υποβολής τακτικών εκθέσεων που θα πιστοποιούσαν την τήρηση των εν λόγω όρων καθώς και από την υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Στόχος του προγράμματος αναδιάρθρωσης, που κάλυπτε το χρονικό διάστημα 1998-2002, ήταν η παροχή στην Ολυμπιακή Αεροπορία της δυνατότητας να καταστεί εκ νέου βιώσιμη, χάρη στην εντατικοποίηση των προσπαθειών ελέγχου των δαπανών και βελτίωσης της παραγωγικότητας.

    Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή, κανείς από τους χρηματοοικονομικούς στόχους δεν επιτεύχθηκε, δεν εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα της εταιρείας, δεν τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και η Επιτροπή δεν έλαβε ποτέ τις τακτικές εκθέσεις.

    Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι αποτέλεσμα των νέων παράνομων ενισχύσεων ήταν η προτιμησιακή μεταχείριση της Ολυμπιακής λόγω του φορολογικού και νομικού της καθεστώτος, καθώς η εταιρεία διέπεται από τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας που εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ή τις ΔΕΚΟ ενώ προβαίνει σε ετεροχρονισμένη πληρωμή των φορολογικών της οφειλών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και επωφελείται από τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η υποδομή διανομής των καυσίμων.

    [04] ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ - ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (11:48 UTC+2)

    Με τα δεσμά του γάμου ενώθηκαν σήμερα το πρωί, μέσα στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Αγγελική Σωτηροπούλου, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη".

    Τα δύο φερόμενα μέλη της "17 Ν" πάντρεψε ο αντιδήμαρχος του Κορυδαλλού, Γιώργος Δημόπουλος, ενώ ως μάρτυρες παρέστησαν στην τελετή η δικηγόρος του ζεύγους, Ιωάννα Κούρτοβικ και η Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ.

    Επίσης στο γάμο βρέθηκαν η μητέρα του Δημήτρη Κουφοντίνα, η αδελφή και ο γιος της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Εκτορας. Μετά το τέλος της γαμήλιας τελετής το ζευγάρι οδηγήθηκε και πάλι στα ειδικά κελιά.

    [05] ΛΕΪΤΙ: ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Οι σύμβουλοι του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν στην ΠΓΔΜ ακόμα και αν οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ αντικαταστήσουν τις δυνάμεις της Συμμαχίας. Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Μαρκ Λέιτι, ο οποίος μετέβη σήμερα στα Σκόπια ενόψει της αντικατάστασης της αποστολής «Κεχριμπαρένια Αλεπού», από τη νέα αποστολή του ΝΑΤΟ «Συμμαχική Αρμονία», που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Λέιτι, αν μετά από τρεις μήνες το επιχειρησιακό τμήμα του ΝΑΤΟ αντικατασταθεί από τις δυνάμεις της ΕΕ οι σύμβουλοι της Συμμαχίας θα παραμείνουν για να βοηθήσουν την μεταρρύθμιση του σκοπιανού στρατού.

    Ο κ. Λέιτι εκτίμησε ότι η «Κεχριμπαρένια Αλεπού» εκπλήρωσε την αποστολή της με μεγάλη επιτυχία, η κρίση ξεπεράστηκε, υπάρχουν όμως προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

    Η νέα αποστολή είναι μικρότερη, αποτελείται μόνο από 450 άντρες (η προηγούμενη είχε περίπου 1000), ενώ διοικητής της θα είναι ο Ιταλός στρατηγός Τσάμι

    [06] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΖΑΚΑΓΙΕΦ

    Λονδίνο, 11 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Ο απεσταλμένος του προέδρου της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, Αχμεντ Ζακάγεφ κάλεσε σήμερα τη Δύση να επέμβει στην Τσετσενία με τον ίδιο τρόπο με αυτόν που επενέβη στο Κόσοβο και να εγκαταστήσει δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή με σκοπό να τερματιστεί η διένεξη με τους Ρώσους.

    ''Η μόνη λύση για να τερματιστούν τα προβλήματα στην Τσετσενία είναι η επέμβαση της Δύσης, της Ευρώπης, με άλλα λόγια να εφαρμοστεί μια μέθοδος σαν αυτήν που επελέγη για το Κόσοβο'', είπε χαρακτηριστικά ο Ζακάγιεφ σε συνέντευξη Τύπου.

    [07] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

    Ουάσιγκτον, 11 Δεκεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Υεμένη να πάρει τους πυραύλους Σκουντ που βρέθηκαν σε βορειοκορεάτικο πλοίο από Ισπανικές και Αμερικανικές δυνάμεις στον Ινδικό Ωκεανό, ανέφεραν αξιωματούχοι της Υεμένης.

    Όπως μετέδωσε το CNN, η απόφαση των ΗΠΑ ήρθε καθώς η Υεμένη τις διαβεβαίωσε ότι οι πύραυλοι προορίζονταν για το στρατό της χώρας για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

    Οι ΗΠΑ συμφώνησαν τελικά να αφήσουν ελεύθερο το βορειοκορεατικό πλοίο, το οποίο σταμάτησαν σκάφη του ισπανικού πολεμικού ναυτικού και οι αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν 15 πύραυλοι Σκουντ, 15 συμβατικές κεφαλές εξαιρετικά μεγάλης ισχύος και 85 κιβώτια με χημικά που προορίζονταν για κάποιο λιμάνι της Μέσης Ανατολής.

    [08] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Να οριστεί εισαγγελέας, αρμόδιος για τις υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο, ζητάει με επιστολή που απέστειλε προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Κρουσταλλάκη ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ζητάει επίσης να εξεταστούν κατά προτεραιότητα έξι υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν τις Διευθύνσεις Γεωργίας, Ιωαννίνων και Πειραιά, για παράνομες εντάξεις σε αγροτικά προγράμματα και εκμετάλλευση γεωργικών γαιών και τις Διευθύνσεις Πολεοδομίας Ζακύνθου, Χαλκιδικής, Ανατολικής Αττικής και Θεσσαλονίκης για παράνομες διαδικασίες έκδοσης και αναθεώρησης πολεοδομικών αδειών, καθώς και ελέγχους αυθαιρέτων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε το μεσημέρι με το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Κωνσταντίνο Δαφέρμο, ο οποίος ανέλαβε τη θέση αυτή από την περασμένη εβδομάδα, και τον προέτρεψε να προχωρήσει σε πράξεις που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο.

    Ο κ. Σκανδαλίδης αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Δαφέρμου ως Γενικού Επιθεωρητού Δημόσιας Διεύθυνσης τόνισε ότι οι ενισχυμένες αρμοδιότητες που του δίνει ο Νόμος, που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή ουσιαστικά επιτρέπουν μια ποιοτική μεταβολή στην αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς, ανοίγουν έναν δρόμο καινούριο σε μια υπόθεση που συνεχώς ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Δαφέρμος δήλωσε πως αποδέχθηκε την περασμένη Τρίτη την πρόταση του πρωθυπουργού για αυτή τη θέση, γιατί του αρέσουν τα στοιχήματα και οι αγώνες όπως χαρακτηριστικά είπε επισημαίνοντας ότι θα συμβάλλω όσο μπορεί στην πάταξη της διαφθοράς, η οποία είναι ο σκοπός της ζωής του.

    "Δεν επιτρέπεται το κράτος να έχει υπαλλήλους που εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού και του χρήματος του ελληνικού λαού και της ηθικής και της παιδείας", σημείωσε.

    "Θα ξεκινήσουμε από τα μεγάλα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις μεγάλες εστίες, θα προχωρήσουμε σε βάθος και θα προσπαθήσουμε, ό,τι συναντούμε μπροστά μας να το αντιμετωπίζουμε", είπε τονίζοντας ότι από τις πρώτες ενέργειες που θα κάνει, είναι να καταγράψει τις εκκρεμείς υποθέσεις και το χρόνο από τον οποίο εκκρεμούν, ούτως ώστε να επέμβει αμέσως, καθώς και ότι θα επισκεφθεί και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να του ζητήσει να τον βοηθήσει.

    [09] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ''ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ''

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ μετά την περσινή ένοπλη σύγκρουση είναι πιο σταθερή, χάρη στη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ, τόνισε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Βλάντο Μπούτσκοφσκι μιλώντας στην υπουργική διάσκεψη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Ρώμη.

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να δρουν στην χώρα «συμμορίες εγκληματιών». Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ανάγκη να φυλάγονται καλύτερα τα σύνορα με το Κόσοβο και την Αλβανία όπου βρίσκουν καταφύγιο οι εξτρεμιστικές ομάδες.

    [10] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Την Κυριακή θα ορκιστεί ο νεοεκλεγείς νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η τελετή ορκωμοσίας του κ. Ψωμιάδη θα γίνει στις 12.30μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

    [11] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο των γιορτών γνωστοποίησε με ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

    Από τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, έως την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9πμ έως τις 8.30μμ. Το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9πμ και θα κλείσουν στις 4μμ, ενώ την Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, θα ανοίξουν στις 9πμ και θα κλείσουν στις 5μμ.

    Την Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9πμ έως τις 8.30μμ και την Τρίτη, παραμονή Χριστουγέννων, από τις 9πμ έως τις 4μμ. Τα Χριστούγεννα και την Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

    Την Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9πμ και θα κλείσουν στις 8.30μμ, ενώ το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, από τις 9πμ έως τις 4μμ. Την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

    Την Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9πμ έως τις 8.30μμ και την Τρίτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις 9πμ έως τις 4μμ. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Πρωτοχρονιά, καθώς και την Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, σε αντικατάσταση της αργίας της 22ας Δεκεμβρίου.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ - ΜΙΤΡΕΒΑ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Με τον Αμερικανό ομόλογή της Κόλιν Πάουελ συναντήθηκε η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ

    Η κ. Μίτρεβα ενημέρωσε τον κ. Πάουελ για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, οι οποίες είναι η διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, η εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

    Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει καλύτερο φίλο στον κόσμο από τις ΗΠΑ και ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει την πλήρη συμπαράσταση της χώρας του.

    Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναμένεται να συναντηθεί απόψε με τον δεύτερο στην ιεραρχία του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Στίβεν Χάτλι.

    [13] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ "ΟΚΤΑ"

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Το συνταγματικό δικαστήριο της ΠΓΔΜ ακύρωσε το νόμο με τον οποίο επικυρώθηκε η διμερής συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, που αφορούσε την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων και την αγορά του διυλιστηρίου «ΟΚΤΑ»

    Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης τονίζεται ότι η συμφωνία δίνει προνόμια και μονοπωλιακό καθεστώς στην εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια», που αγόρασε το διυλιστήριο «ΟΚΤΑ».

    Επιπλέον, επισημαίνεται στην απόφαση ότι όταν τέθηκε το θέμα στη Βουλή για επικύρωση δεν ήταν γνωστά όλα τα άρθρα της συμφωνίας κι αυτό είναι αντισυνταγματικό.

    [14] ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

    Μπογκοτά, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Δολοφονική απόπειρα εις βάρος του προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε απετράπη στην πόλη Μεντεγίν, βορειοδυτικά της χώρας.

    Ο ηγέτης του κολομβιανού κράτους χρειάστηκε να ανατρέψει ολόκληρο το πρόγραμμά του και βρίσκεται στον περίβολο της τέταρτης ταξιαρχίας του Μεντεγίν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας, με πληθυσμό 3 εκατομμύρια κατοίκους, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

    Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απόπειρα.

    [15] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Άνοιξε ο δρόμος προς τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τον ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη χθεσινή υπερψήφιση του «πακέτου» συνταγματικών τροποποιήσεων από το κοινοβούλιο της γείτονος.

    Όπως γράφει ο σημερινός τουρκικός Τύπος, με το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων το οποίο ελευθερώνει τον δρόμο για την εκλογή του ηγέτη του ΑΚΡ ως βουλευτή, αντικαθίσταται η διατύπωση του άρθρου 76 του Συντάγματος «δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτέςαυτοί οι οποίοι έχουν αναμιχθεί σε αναρχικές ενέργειες ή ενέργειες που έχουν ιδεολογικούς σκοπούς ή έχουν υποδαυλίσει τέτοιες ενέργειες», με τη διατύπωση «αυτοί οι οποίοι έχουν αναμιχθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες ή έχουν υποδαυλίσει τέτοιες ενέργειες».

    Ακόμη, προστίθεται στο άρθρο 78 με το οποίο ρυθμίζονται οι αναπληρωματικές εκλογές η διάταξη: «Σε περίπτωση κατά την οποία δεν απομείνει στο Κοινοβούλιο βουλευτής ο οποίος εκπροσωπεί ένα νομό ή μία εκλογική περιφέρεια, διεξάγονται αναπληρωματικές εκλογές στο νομό αυτό την πρώτη Κυριακή μετά την παρέλευση 90 ημερών από την εκκένωση της τελευταίας έδρας του στο Κοινοβούλιο».

    Με το ίδιο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων θεσπίζεται προσωρινό άρθρο βάσει του οποίου η παράγραφος του άρθρου 67, που ορίζει ότι «οι τροποποιήσεις των νόμων περί εκλογών δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν», δεν θα ισχύσει στις πρώτες αναπληρωματικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν σ' αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο.

    Υπέρ της τροποποίησης του άρθρου 76 ψήφισαν 439 βουλευτές, υπέρ της τροποποίησης του άρθρου 78 ψήφισαν 437 και υπέρ του προσωρινού άρθρου 442.

    Το γεγονός ότι οι υπέρ των τροποποιήσεων ψήφοι υπερέβησαν τις 400 ερμηνεύεται από τις εφημερίδες ως ένδειξη πως δεν θα απαιτηθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την οριστικοποίησή τους.

    [16] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ

    Κοπεγχάγη, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ και συζήτησαν μεταξύ άλλων τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού.

    ''Ο Ράσμουσεν είχε ένα τηλεφώνημα από τον Μπους, θέμα της συζήτησης ήταν οι μελλοντικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ'', αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ράσμουσεν, είπε στον Μπους πως θα υποβάλλει την πρόταση της δανικής προεδρίας σχετικά με την Τουρκία στη διάρκεια του επίσημου δείπνου αύριο Πέμπτη, στην Κοπεγχάγη.

    [17] ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Περιοχές του νομού Πιερίας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών θα επισκεφθεί αύριο ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

    Ο κ. Αργύρης θα έχει συναντήσεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους των αγροτών της Πιερίας προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση των ζημιών και να δοθούν κατευθύνσεις για την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:11 UTC+2)

    Συνάντηση με ομάδα 35 δημοσιογράφων από τη Βουλγαρία είχε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της UNESCO για τις γυναίκες και την ειρήνη στις Βαλκανικές χώρες. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων από την περιοχή του Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

    Όπως τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, Ελλάδα και Βουλγαρία βαδίζουν στον κοινό ευρωπαϊκό δρόμο και κάνουν πιο στέρεα την διαβαλκανική συνεργασία για τη σταθερότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι την άνοιξη του 2004 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα διάβαση Δράμας Εξοχής Γκότσε Ντέλτσεφ μαζί με τους άλλους εν λειτουργία κάθετους της Εγνατίας Οδού.

    «Επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε το 2008 την Παγκόσμια Έκθεση ΕΧΡΟ με θέμα τα «Ανθρώπινα Δίκτυα» στη Θεσσαλονίκη, μια ΕΧΡΟ διαβαλκανικής αντιπροσωπευτικότητας. Γι΄ αυτό ζητάμε τη θετική ψήφο της Βουλγαρίας στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ που θα κρίνει την επιλογή της πόλης που θα αναλάβει την ΕΧΡΟ του 2008» είπε ο κ. Πασχαλίδης και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη, ευρωπαϊκή καρδιά των Βαλκανίων, θέλει και μπορεί να εκφράσει το σύνολο της ΝΑ Ευρώπης στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο το 2008 πως τα πολύπαθα Βαλκάνια έχουν πια εισέλθει στο δρόμο της ανασυγκρότησης, της βιώσιμης ειρήνης και ανάπτυξης».

    [19] ΣΤΗΝ ΠΑΣΕΓΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Για εμπαιγμό των αγροτών και περιορισμό του εισοδήματός τους έκανε λόγο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΔ, επισκέφθηκε την ΠΑΣΕΓΕΣ. «Και από αυτόν τον προϋπολογισμό, όπως προέκυψε από την συζήτηση, οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μία κυβέρνηση που τους εμπαίζει, που περιορίζει συνεχώς το εισόδημά τους και μειώνει με την πολιτική της τις τιμές, ενώ αυξάνει το κόστος παραγωγής» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στην Κοπεγχάγη όπου θα συζητηθεί η διεύρυνση, εκτός από την ένταξη της Κύπρου που είναι κυρίαρχο ζήτημα, μας ενδιαφέρουν και άλλα θέματα όπως η γεωργική πτυχή της διεύρυνσης. Για το λόγο αυτό ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ πρότεινε το 2003 να αφιερωθεί στην προστασία της αγροτικής παραγωγής.

    Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την ερήμωση της υπαίθρου, διότι δεν προχώρησε ούτε στα έργα, ούτε στις πολιτικές που χρειάζεται για την στήριξη των αγροτών με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την γη τους αφού ο ένας στους τρείς υποχρεώνεται να ζει κάτω και από τα όρια της φτώχιας. Επίσης, όπως είπε, ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του ευθύνονται ακόμη για το ότι δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν τις άμεσες ενισχύσεις βασικών αγροτικών προϊόντων.

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας της ΝΔ Αλ. Κοντός επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2003 χαρακτηρίζεται ως προϋπολογισμός ένδειας για τους αγρότες, αφού με βάση τα στοιχεία του προβλέπονται μειωμένες ενισχύσεις, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Γεωργίας, που αν συνδυαστούν με την χαμηλή απορροφητικότητα των προηγούμενων ετών αποδεικνύουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

    [20] ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2003 ΖΗΤΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι η χώρα του θα κατορθώσει να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μέχρι το 2003 κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης εμφανίστηκε ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της σημερινής πτήσης του προς την Κοπεγχάγη.

    Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού NTV, αναφοριά με το Κυπριακό, ο κ. Ερνογάν εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με τον χάρτη που συνοδεύει το αναθεωρημένο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «στη βελτιωμένη έκδοση του σχεδίου των Ην. Εθνών οι χάρτες περιορίσθηκαν μεν σε έναν, αλλά και αυτός ο χάρτης δεν μου αρέσει».

    Τόνισε δε την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ενώ ισχυρίστηκε ότι του έχει δοθεί η εντύπωση πως η ένταξη του «ελληνοκυπριακού τομέα», όπως είπε, ενδέχεται να αναβληθεί για μικρό διάστημα.

    [21] H N.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Aθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:02 UTC+2)

    Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση την οποία ζητείται από την Ελλάδα η ανάκτηση μέρους των ενισχύσεων που είχαν χορηγηθεί από το ελληνικό κράτος στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ, σχολίασε ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αν. Παπαληγούρας.

    «Το δυσβάσταχτο πρόστιμο των 200 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις κυβερνητικές λαθροχειρίες, επισφραγίζει την αμετάκλητη απαξίωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και το εξευτελιστικό τέλος του εθνικού μας αερομεταφορέα» είπε ο κ. Παπαληγούρας και πρόσθεσε: «Σήμερα, πια, η Ολυμπιακή δεν πωλείται. Ούτε καν ξεπουλιέται. Χαρίζεται. Χαρίζεται με εσπευσμένες διαδικασίες από μια κυβέρνηση που από ανικανότητα ή δολιότητα ή και τα δύο επέφερε τη διάλυση του εθνικού αερομεταφορέα ».

    [22] ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ KAPITAL BANΚA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:01 UTC+2)

    Στα "χαρτιά" φαίνεται ότι θα παραμείνει η εξαγορά του 80% της σερβικής Kapital Banka από την Εμπορική Τράπεζα, καθώς, σύμφωνα με στελέχη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, τελικώς δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι που περιλαμβάνονταν στην συμφωνία του περασμένου Ιουλίου μεταξύ των δύο πλευρών.

    «Η Εμπορική Τράπεζα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην εξαγορά της Kapital Banka, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι της συμφωνίας», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της Εμπορικής υπεύθυνο για τις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Flash.gr.

    Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι δεν έχουν καταβληθεί τα 23,5 εκατ. ευρώ, που αποτελούσαν το τίμημα για την εξαγορά του 80% της σερβικής τράπεζας._

    [23] ANAΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Στο χορό της αναπροσαρμογής των επιτοκίων μπήκε σήμερα και η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας τις αντίστοιχες κινήσεις άλλων εμπορικών τραπεζών της χώρας μας, οι οποίες με τη σειρά τους έσπευσαν να ενσωματώσουν τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο ταμιευτηρίου της Πειραιώς διαμορφώνεται στο 1,5%, ενώ σε ορισμένους καταθετικούς λογαριασμούς όπως το «Αποδοτικό Ταμιευτήριο» φθάνει στο 2,5%. Παράλληλα, η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου του καταθετικού λογαριασμού για μισθοδοσίες και συντάξεις «Πειραιώς Αποδοχών», που φθάνει στo 2,5%. Η μεσοσταθμική μείωση στα επιτόκια καταθέσεων δεν ξεπερνά το 0,30%.

    Η τράπεζα μείωσε επίσης τα βασικά επιτόκια όλων των κατηγοριών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, κατά 0,25%. Στα στεγαστικά δάνεια μείωσε τά επιτόκια σταθερής διάρκειας για 3 έτη από 6,1% σε 6%, για 5 έτη από 6,3% σε 6,2% και για 10 έτη από 7% σε 6,8%. Το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων παραμένει αμετάβλητο στο 5,75%, ενώ και το προνομιακό (κυμαινόμενο) στεγαστικών δανείων παραμένει στο 5,5%.

    Επίσης, μειώνεται το βασικό επιτόκιο πιστωτικών καρτών VISA και MasterCard από 15,50% σε 15,25% και της πιστωτικής κάρτας Πειραιώς VISA Gold από 14,50% σε 14,25%. Για τους κατόχους των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επί ένα εξάμηνο, ισχύει ειδικό πρόγραμμα αυτόματης μείωσης του βασικού επιτοκίου κατά 1,75%.

    Το βασικό επιτόκιο στα προσωπικά και καταναλωτικά σταθερού επιτοκίου διαμορφώνεται σε 9,75% και 9% αντίστοιχα. Το επιτόκιο για τα ανακυκλούμενα προσωπικά δάνεια παραμένει αμετάβλητο σε 11,50%._


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 11 December 2002 - 19:13:43 UTC