Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΛΙΠΟΝΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ ΣΕ
  • [02] ΕΤΟΙΜΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [03] ΒΡΑΧΟΣ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
  • [04] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [06] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
  • [07] ΠΑΛΗ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Γ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [08] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ «ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ»
  • [09] ΕΠΑΦΕΣ ΡΕΠΠΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [10] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΝ
  • [11] ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ 9.500 ΕΥΡΩ
  • [12] "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑΝΚΕΡ
  • [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
  • [14] ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ
  • [15] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [16] O ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤRON
  • [17] Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [20] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [21] Η ΑΝΣΑΛΝΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΠΑΙΚΤΡΙΑ ΣΤΗ 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [22] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΤΕΛΟΥ
  • [23] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΖΑΡΙΑ
  • [24] ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΛΙΠΟΝΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Aθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (18:04 UTC+2)

    Στην ανάγκη, κατά τη διεύρυνση της ΕΕ, να ληφθούν υπόψη οι προηγούμενες αποφάσεις και ιδίως η απόφαση που ελήφθη στο Ελσίνκι, όσον αφορά την Κύπρο, ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου, συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Φιλανδίας Κώστας Σημίτης και Πάβο Λίπονεν σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στην Αθήνα.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Κύπρος έχει τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις χώρες που είναι συνυποψήφιες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόβλημα για την ένταξή της ενώ σε ό,τι αφορά στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος χαιρέτισε την πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια από όλες τις πλευρές για να καταλήξει η διαπραγμάτευση, σε σχέση με την πρόταση, σε ένα θετικό αποτέλεσμα, ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτό το θέμα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν πάνω στην πρόταση με τον Γενικό Γραμματέα.

    Σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο κ. Σημίτης είπε πως πρέπει να υπάρχει ένα θετικό μήνυμα από την Ε.Ε. προς την Τουρκία για να στηριχθεί η προσπάθεια που κάνουν στη γειτονική χώρα οι πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να εφαρμοστούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να προσαρμοστεί η Τουρκία στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελλάδας στο διάστημα που θα έχει την προεδρία της ΕΕ ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διεύρυνσης, την υλοποίηση των αποφάσεων της Λισσαβόνας κατά τη Σύνοδο που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες, το Μάρτη, την επίλυση του θέματος του προϋπολογισμού καθώς και τα θέματα της μετανάστευσης, της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και το θέμα του Ιράκ.

    Ο κ. Σημίτης εξάλλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων με τη Φιλανδία.

    Από την πλευρά του ο Φιλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση της χώρας του ότι ακόμα και εάν δεν επιλυθεί αυτό καθ' εαυτό το πρόβλημα της Κύπρου, θα πρέπει να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. Παράλληλα τόνισε πως υποστηρίζει τις συνομιλίες επί του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. «Η Τουρκία είναι υποψήφια και ο λόγος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Συνεπώς, πρέπει να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στην Κοπεγχάγη, προτείνοντας μια ημερομηνία για την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Λιπόνεν.

    Ο Φιλανδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη για την υποστήριξη της Ελλάδας στο θέμα της Βόρειας Διάστασης και στο θέμα του Προγράμματος Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος. Επισήμανε εξάλλου τη σημασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες ενώ σχετικά με τη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη δομή στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα προκύψει μετά τη διεύρυνση.

    [02] ΕΤΟΙΜΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (17:01 UTC+2)

    Ετοιμη φαίνεται να είναι η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, που επικαλείται πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η απάντηση που ετοιμάστηκε μετά από συνεργασία του λεγόμενου «υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας» της «ΤΔΒΚ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ, Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν, αλλά και των αρμοδίων της Διεύθυνσης Κυπριακών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, εστάλη σήμερα στον κ. Ντενκτάς για να εξεταστεί για τελευταία φορά.

    Η επιστολή αναμένεται σήμερα να διαβιβαστεί στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη από τις αρχές της λεγόμενης «ΤΔΒΚ».

    [03] ΒΡΑΧΟΣ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

    Καλαμάτα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (09:20 UTC+2)

    Σε πρόσκρουση με βράχο οφείλεται ο εκτροχιασμός του τρένου του ΟΣΕ τα ξημερώματα, έξω από τη Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου. Η επιβατική αμαξοστοιχία αμέσως μετά την πρόσκρουση, κατέπεσε σε χαράδρα βάθους περίπου 100 μέτρων στη δύσβατη περιοχή Χάνοι.

    Ο οδηγός του τρένου, Γιώργος Τσουκαλής, που νοσηλεύεται τραυματίας στο νοσοκομείο Καλαμάτας αναφέρθηκε στο πως ακριβώς συνέβη το ατύχημα: "Είχε πέσει ένας βράχος που είχε ύψος ένα μέτρο και κάλυπτε και τις δύο σιδηροτροχιές. Το βράχο τον είδα σε απόσταση περίπου οχτώ μέτρων και φρέναρα. Ομως σε τέτοια απόσταση δεν προλαβαίνει να γίνει τίποτα. Σταθήκαμε όλοι τυχεροί. Εφυγε το τρένο μετά την πρόσκρουση στο βράχο, σηκώθηκε στον αέρα, εκτροχιάστηκε το πρώτο βαγόνι, στη συνέχεια το δεύτερο και πέσαμε στη χαράδρα".

    Στο μεταξύ, για προληπτικούς λόγους εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας άλλοι οχτώ από τους 28 επιβάτες του τρένου. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση τους δεν εμπνέει ανησυχία.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ.Κωνσταντινίδης και κλιμάκιο της διοίκησης του ΟΣΕ μετέβησαν στο σημείο του εκτροχιασμού και εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στους τραυματίες και τις οικογένειες τους.

    Ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, αναφερόμενος στο περιστατικό υποστήριξε: "Ο βράχος έπεσε από πολύ ψηλά. Ηταν πολύ μεγάλος και αυτό ήταν το πρόβλημα. Οι συντηρήσεις της γραμμής γίνονται πολύ συχνά γι αυτό το λόγο ο ΟΣΕ έχει τα λιγότερα ατυχήματα".

    [04] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Άγκυρα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (11:38 UTC+2)

    Ανοίγει ο δρόμος της πρωθυπουργίας για τον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ακύρωσε τις εκλογές στο Σιίτ γιατί δεν είχε στηθεί κάλπη στο χωριό Ντογάνκιοϊ με αποτέλεσμα να μην ψηφίσουν 706 πολίτες. Οι εκλογές στο Σίιρτ θα επαναληφθούν το Φεβρουάριο του 2003.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να εκλεγεί βουλευτής λόγω της απαγόρευσης που του επιβλήθηκε βάσει του άρθρου 312 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικας γιατί είχε διαβάσει ένα ποίημα στο Σίρτ . Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Συντάγματος της Τουρκικής Δημοκρατίας και του νόμου περί εκλογής βουλευτών οι καταδικασθέντες βάσει του άρθρου 312, όπως ο Ερντογάν, δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές ακόμη και αν τους χαριστεί η ποινή.

    Η κυβέρνηση του ΑΚΡ προσανατολίζεται στην αναθεώρηση του άρθρου 76 του Συντάγματος και του νόμου περί εκλογής βουλευτών. Ήδη ο αντιπρόεδρος τους ΑΚΡ Χαγιατί Γιαζιτζί δήλωσε ότι το άρθρο 76 του Συντάγματος μπορεί να αλλάξει σε διάστημα 10-15 ημερών Αν συμβεί αυτό ο Ερντογάν μπορεί να ζητήσει την άρση της απαγόρευσης που ισχύει εις βάρος του μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές του Φεβρουαρίου στο Σίιρτ όπου μπορεί να εκλεγεί βουλευτής. Ωστόσο για να μπορέσει να εκλεγεί ο Ερντογάν θα πρέπει να παραιτηθεί από τη λίστα του ΑΚΡ ο Μερβάν Γκιούλ, ο μόνος υποψήφιος του κόμματος που εξελέγη στο Σίιρτ.

    Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την άρση της απαγόρευσης εις βάρος του πρώην αρχηγού του φιλοκουρδικού κόμματος HADEP Μουράτ Μποζλάκ και του προέδρου του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ οι οποίοι επίσης θα έχουν δικαίωμα να κατέβουν στις εκλογές ως υποψήφιοι. Να σημειωθεί ότι με την ακύρωση των εκλογών ακυρώνεται και η εκλογή τριών βουλευτών του Σίιρτ ανάμεσα στους οποίος και ο ανεξάρτητος Φαντίλ Ακγκιουντούζ , ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ με κόκκινο σήμα.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την αποκλειστική οικονομική ζώνη ίσως υπογραφεί τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης ύστερα από συνάντησή του με τον Πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Κύπρο, Ομάρ Μετουάλι.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι ''υπάρχουν ένα - δύο μικροσημεία διατύπωσης τα οποία είχε υποδείξει η δική μας πλευρά και ο Αιγύπτιος Πρέσβης τα έχει υποβάλει στο Κάιρο'' και όπως ο Αιγύπτιος Πρεσβευτής του ανέφερε σήμερα ''δεν προβλέπει να υπάρξει πρόβλημα, οπότε η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί ίσως τον προσεχή μήνα''.

    Οπως είπε ο Υπουργός Εμπορίου παρόμοιες συμφωνίες προωθούνται με το Λίβανο και τη Συρία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMAS Eco Management and Audit Scheme), το οποίο αποβλέπει στη συνεχή βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων ενός οργανισμού ή μιας εγκατάστασης, θα εφαρμοστεί σε όλες τις Ολυμπιακές αθλητικές και μη αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί και σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους βρίσκονται αυτές. Στόχος να εισαχθούν και τηρηθούν οι υψηλότερες προδιαγραφές σε όλο το φάσμα των λειτουργιών τους, κατά τη διάρκεια των Αγώνων σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, να ελεγχθούν και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λειτουργιών τους σε:

    Ρύπανση Αέρα, Υδάτων & Εδάφους Υπεδάφους,

    Περιβαλλοντική Διαχείριση Αερίων & Υγρών Αποβλήτων,

    Περιβαλλοντική Διαχείριση Στερεών & Επικίνδυνων Αποβλήτων (προωθώντας τις αρχές της ανακύκλωσης),

    Ορθολογική Διαχείριση Ενέργειας & Υδάτων.

    Άλλωστε, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με την γνωστή «Ατζέντα 21», η οποία εκδόθηκε το 1992, ενστερνίζεται τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης και τοποθετεί το Περιβάλλον και την προστασία του, ως τον τρίτο πυλώνα του Ολυμπισμού, μετά τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

    Με αυτό το δεδομένο, η ΑΘΗΝΑ 2004 έχει θέσει ως βασικό παράγοντα στη λειτουργία κάθε εγκατάστασης, τη συμμόρφωση της στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Σημειώνουμε ότι το εθνικό περιβαλλοντικό πλαίσιο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ένα πρώτο και άμεσα συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρόγραμμα EMAS, άρχισε να εφαρμόζεται από το Δήμο Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και με εταίρο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), τόσο στα όρια του Δήμου, όσο και στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ). Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (χρηματοδοτικό πρόγραμμα Life) το οποίο τιτλοφορείται GALA (Green Games & Local Authorities) θα ισχύσει ως τον Σεπτέμβριο του 2004 και προβλέπει, μεταξύ άλλων:

    Την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων στο ΟΑΚΑ στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.

    Την έκδοση ενημερωτικού υλικού σχετικά με την εφαρμογή του EMAS στην Αυτοδιοίκηση και σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Την έκδοση ενημερωτικού υλικού για τη διαχείριση αθλητικών διοργανώσεων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

    Την διοργάνωση συμμετοχικών διαδικασιών.

    Τη διοργάνωση σεμιναρίων περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

    Την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής επίδοσης των Αγώνων του 2004.

    Τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης είναι στην ουσία διαχειριστικά εργαλεία τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και σε αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο η συμμόρφωση των λειτουργιών τους στην αρχές της Αειφορίας.

    [07] ΠΑΛΗ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Γ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Με εντυπωσιακό τρόπο έκλεισαν φέτος οι παλαιστές μας τις εξόδους τους στο διεθνή χώρο, μετέχοντας στο τουρνουά της Γαλλίας και στα δύο στιλ.

    Ο Γιώργος Κουτσιούμπας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 96κ., ενώ στο ίδιο στιλ ο Βασίλης Μότσιος στα 60κ. αναδείχθηκε 4ος. Στην ελευθέρα ο Απόστολος Τασκούδης στα 60κ. και ο Σταμάτης Γιαγιάς στα 96κ. αναδείχθηκαν έκτοι, ενώ ο Θεοδόσης Παυλίδης κατέλαβε την έβδομη θέση.

    Στο μεταξύ, ξεκίνησε η χειμερινή προετοιμασία της εθνικής ομάδας πάλης γυναικών. Τα κορίτσια της Λίας Νικολάου δουλεύουν πάνω σε ένα νέο σύστημα προπόνησης (στίβο μάχης κ.α.) που εφαρμόζουν εδώ και καιρό οι Σουηδοί. Οι αθλήτριες που προετοιμάζονται στην Καλαμάτα είναι: Πουμπουρίδου Σ., Τσιμπανάκου, Κολώνη, Παπαβασιλείου, Χριστοδουλάκη, Σιάβου (γυναίκες), Σταματάκου, Σκουλίδα, Αθανασιάδου, Πουμπουρίδου Κατ., Τράντζα και Παπαδοπούλου (νεάνιδες).

    [08] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ «ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ»

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Για κομματικές σκοπιμότητες που δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα του τόπου έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας σχολιάζοντας την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για την «Παράλληλη Προεδρία» που θα παρακολουθεί την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Σιούφας απέστειλε στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών τον κατάλογο με τα ονόματα των τεχνοκρατών που εργάζονται συστηματικά και αθόρυβα και δίχως κανένα προσωπικό όφελος, στο πλαίσιο της "Παράλληλης Προεδρίας", καθώς επίσης και ανακοινώσεις για τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας του κόμματος, που υπενθυμίζουν, κατά τη ΝΔ, την έγκαιρη και μεθοδική αντιμετώπιση εκ μέρους του κόμματος υποθέσεων μείζονος σημασίας για τη χώρα μας.

    «Πρώτ' απ' όλα, είναι περίεργο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται από μια πρωτοβουλία του κόμματος, που είναι γνωστή από τον περασμένο Απρίλη, όταν συγκροτήσαμε, ανά τομέα, ειδικές ομάδες επιστημόνων και τεχνοκρατών για το σκοπό αυτό» είπε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε πως «είναι ακατανόητο να ενοχλείται η Κυβέρνηση από μια πρωτοβουλία, που έχει σκοπό την ενίσχυση της Ελληνικής Προεδρίας, την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της χώρας μας στην ευθύνη που αναλαμβάνει, την προώθηση ζητημάτων ειδικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας».

    «Το μόνο κατανοητό είναι η μιζέρια και η μικροψυχία της Κυβέρνησης. Διότι τα συμπτώματα αυτά αποτελούν μόνιμα χαρακτηριστικά της. Τα είδαμε κατ' επανάληψη στο παρελθόν. Τα είδαμε ξεκάθαρα ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόταν στη μεγάλη επιτυχία της διεθνούς συνάντησης που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

    [09] ΕΠΑΦΕΣ ΡΕΠΠΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Σειρά επαφών με τους ομολόγους του υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Βελγίου, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και με τους Ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους είχε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, στο περιθώριο του Συμβούλιου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Στις συναντήσεις αυτές έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

    Ο Έλληνας υπουργός προέβαλε το θέμα της αναμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση, δίδοντας έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και των ανέργων μεγάλης ηλικίας, η οποία μπορεί επιτευχθεί με την επένδυση στους Ανθρώπινους Πόρους, καθώς και στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των αναπήρων, καθώς το 2003 έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκό έτος για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

    Έμφαση έδωσε επίσης τόσο στο τρίπτυχο ευελιξία, ποιότητα και προστασία των εργαζομένων, όσο και στα θέματα κοινωνικής προστασίας, τονίζοντας οτι το συνταξιοδοτικό σύστημα η επάρκεια και η δημοσιονομική βιωσιμότητα του αποτελούν εγγύηση για τον εργαζόμενο και σημαντική συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού μοντέλου. Κατά την ανταλλαγή απόψεων προέκυψε ότι η ανάπτυξη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, είναι εξίσου σημαντική με την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας της Ε.Ε.

    Ο κ. Δ. Ρέππας τον οποίο συνοδεύουν οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.κ. Ελ. Τζιόλας και Ρ. Σπυρόπουλος, καθώς και η γενική γραμματέας του υπουργείου Ι. Πανοπούλου και η Ειδική Συντονίστρια για θέματα Συμβουλίου Απασχόλησης και Προεδρίας Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην συνάντησή του με την ηγεσία των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων συζήτησε ιδιαίτερα το θέμα της ευελιξίας της αγοράς εργασίας μέσω της προώθησης της προσωρινής απασχόλησης.

    Συμφωνήθηκε ότι η ευελιξία είναι σημαντικός παράγοντας υπό την προϋπόθεση ότι συνδυάζεται με ελκυστικές θέσεις εργασίας, δηλαδή θέσεις εργασίας με ποιότητα και προστασία του εργαζόμενου.

    Κλείνοντας τις εργασίες της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως ο επόμενος Προεδρεύων Υπουργός, ο κ. Ρέππας, συνεχάρη τη Δανική Προεδρία για το έργο της και ανακοίνωσε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

    [10] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΝ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Δέσμη τεσσάρων μέτρων προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τις ανατιμήσεις στην αγορά, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη σύσκεψη που είχε με φορείς της αγοράς.

    Όπως επισήμανε, το πρώτο τρίμηνο του 2003 θα προωθηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την διαφάνεια στην πώληση των αγροτικών προϊόντων, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο της αρμόδιας επιτροπής.

    Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το παρατηρητήριο τιμών και θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής που ερευνά το συνολικό θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει καμπάνια για την ενημέρωση του καταναλωτή και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτού του μέτρου θα συναντηθεί με την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για να συζητήσει τη συμβολών των ΜΜΕ στη διαμόρφωση του κλίματος στην αγορά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από ομαλότητα, ασφάλεια, επάρκεια και ποιότητα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στις τιμές ορισμένων υπηρεσιών, όπως το πρόχειρο φαγητό, οι εταιρίες στάθμευσης και τα ελεύθερα επαγγέλματα.

    [11] ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ 9.500 ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ καλείται να πληρώσει στον ΟΤΕ για λογαριασμό τηλεφώνου 50χρονη από τη Θεσσαλονίκη η οποία καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα απάτης από άγνωστο άτομο.

    Συγκριμένα, όπως υποστηρίζει η Ευφροσύνη Σιδηροπούλου, άγνωστο άτομο - που

    διαμένει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - χρησιμοποίησε παράνομα τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητάς της προκειμένου να εξασφαλίσει τηλεφωνική σύνδεση.

    Αποτέλεσμα ήταν να της σταλεί μηνιαίος λογαριασμός - 9.554 για την ακρίβεια - για την τηλεφωνική σύνδεση, που όπως υποστηρίζει, δεν είναι δική της.

    Η 50χρονη κατέθεσε ήδη στην εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά και ζητάει να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος για να αποκαλυφθεί η απάτη που στήθηκε σε βάρος της και να παραπεμφθούν σε δίκη οι υπαίτιοι.

    Γ.Χ.

    [12] "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑΝΚΕΡ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε "μαύρη λίστα" με 66 πετρελαιοφόρα 13 χωρών, των οποίων η είσοδος στα λιμάνια της Ε.Ε. θα απαγορευθεί, επειδή παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

    Από τα 66 πλοία, τα 26 φέρουν σημαία της Τουρκίας, 12 του Αγίου Βινκέντιου και των Γρεναδίνων, εννέα της Καμπότζης. Επίσης, Αλγερία, Παναμάς και Σάο Τομέ έχουν από τρία πλοία στη "μαύρη λίστα" με τη σημαία τους, Βολιβία, Αίγυπτος και Ρουμανία από δύο και Ονδούρα, Λίβανος, Μαρόκο και Συρία από ένα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ακόμη την οριστική απαγόρευση μεταφοράς βαρέως μαζούτ σε πετρελαιοφόρα μονού κύτους και καλεί τα κράτη μέλη να αποφανθούν επί του νέου αυτού μέτρου στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης στις 12 - 13 Δεκεμβρίου.

    Η Κομισιόν προχώρησε στη σύνταξη της "μαύρης λίστας" των επικίνδυνων πλοίων μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στις ισπανικές ακτές της Γαλικίας η διαρροή πετρελαίου από το πετρελαιοφόρο Prestige, που βυθίστηκε πριν από λίγες ημέρες.

    Τα εν λόγω μέτρα συνοδεύονται από επίσημο διάβημα προς τα κράτη - μέλη για την επίσπευση και προκαταβολική εφαρμογή των μέτρων για τη θαλάσσια ασφάλεια που θεσπίστηκαν μετά το προ τριετίας ναυάγιο του ERIKA, προκειμένου να προστατευθούν οι ακτές και οι πολίτες της Ευρώπης από νέες καταστροφές, όπως είχαν δεσμευθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας τον Δεκέμβριο του 2002.

    Από πλευράς της η Επιτροπή έχει ήδη λάβει μέτρα επίσπευσης της σύστασης και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

    "Τα λόγια δεν αρκούν. Πρέπει να περάσουμε στις πράξεις και να εφαρμόσουμε πλήρως τα μέτρα για τη θαλάσσια ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι ευθύνη του καθενός μας και μόνο η αυστηρή εφαρμογή του συνόλου των μέτρων μπορεί να αποτρέψει τη διέλευση πλοίων - ωρολογιακών βομβών", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για τις μεταφορές και την ενέργεια Λογιόλα ντε Παλάθιο.

    Τόνισε ακόμη την ανάγκη ριζικής αλλαγής των διεθνών κανόνων, ιδίως σε ό,τι αφορά την ποινική και οικονομική ευθύνη. "Ωστόσο μόνο, εάν μιλάμε με μία και μόνη φωνή στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού θα αυξήσουμε το ειδικό μας βάρος", πρόσθεσε.

    [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Με την υπογραφή διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας ολοκληρώθηκε στη Σόφια η 3η Διεθνής Συνάντηση των Δημάρχων των Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων.

    Στη σημερινή του ομιλία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη οικονομικής αποκέντρωσης των δήμων από τις κυβερνήσεις και στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής αρχής της επικουρικότητας, που σημαίνει αποφάσεις και έργα κοντά στον πολίτη, με έμφαση την δυνατότητα συγκέντρωσης τοπικών φόρων. Αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο ενημέρωσης, δικτύωσης και ενεργοποίησης των δήμων από την Εκτελεστική Γραμματεία και τις Υπηρεσίες της που θα εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα βήματα θα είναι η έκδοση ενός μηνιαίου εντύπου newsletter και η δημιουργία της ιστοσελίδας του Δικτύου.

    Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του κ. Παπαγεωργόπουλου στη δρομολόγηση κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διασυνοριακής συνεργασίας, πολιτιστικής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, αστικών αναπλάσεων και προστασίας του περιβάλλοντος, και βέβαια ενεργοποίησης των οργάνων του Δικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υποβολή προτάσεων στην Ε.Ε. απαραίτητη είναι η συμμετοχή πόλης μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Θεσσαλονίκη ήδη έχει πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες, με το πρόγραμμα Οld Sofia (αναπαλαιώσεις στη Σόφια), με τη δημιουργία του Δικτύου Αστικών Τεχνολογιών (UTN) από τη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία των πόλεων Βιέννη, Βενετία, Γράτς, Λίντς, Ξάνθη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Λιουμπλιάνα, Σεράγεβο, Σόφια, Τίρανα, Οδησσός και Κρακοβία στο πλαίσιο του προγράμματος Intereg IIC.

    Στη διακήρυξη τους οι δήμαρχοι των μεγάλων βαλκανικών πόλεων δεσμεύονται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και εφαρμογή της οικονομικής αποκέντρωσης για την ενίσχυση του ρόλο και της αποτελεσματικότητας των τοπικών αρχών, την παροχή άμεσης πρόσβασης των τοπικών αρχών στην ΕΕ και σε άλλες χρηματοδοτικές πηγές, την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις σε κοινά προβλήματα.

    [14] ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να εξετάσουν την έκθεση που αναμένεται να καταθέσει έως τις 7 Δεκεμβρίου το Ιράκ σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ επισήμανε την ανάγκη διεξοδικής μελέτης της εν λόγω έκθεσης γεγονός που θα διαρκέσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναλόγως με την έκταση της έκθεσης που θα παραδώσει το Ιράκ.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την ιρακινή θέση για μη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής ο κ. Φλέισερ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό πριν από την παράδοση της έκθεσης για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    [15] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ κέρδισε το ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής στην Α1 χάντμπολ ανδρών με τον Πανελλήνιο. Επιβλήθηκε στο κλειστό της Κυψέλης των «Ολυμπιονικών» με 20-18 και έτσι πήρε βαθμολογική ανάσα. Ετσι μετά τη ήττα από τον ΠΑΟΚ ο Πανελλήνιος έχασε πολύτιμο έδαφος, γεγονός που μειώθηκε αισθητά η απόστασή του από τον δεύτερο στη βαθμολογία, Φίλιππο Βέροιας.

    Η βαθμολογία: Πανελλήνιος 23, Φίλιππος 22, ΑΣΕ Δούκα 19, ΓΑΣ Κιλκίς 19, Ιωνικός ΝΦ 18, ΣΑΚΑ 17, ΠΑΟΚ 13, Αθηναϊκός 11, ΒΑΟ 5, Αρης Νίκαιας 5, Αρχέλαος 4.

    Τα ΙΕΚ Ξυνή αποβλήθηκαν από το πρωτάθλημα.

    [16] O ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤRON

    Aθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Σημαντική άνοδο της τάξης του 20% στην επιρροή του Συνασπισμού (από 3% σε 3,6%) διαπιστώνει το Γραφείο Τύπου του Κόμματος σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron.

    Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο ΣΥΝ είναι το μόνο κόμμα (πλην του ΚΚΕ που έχει άνοδο κατά 0,1%) που συγκεντρώνει ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από αυτό των βουλευτικών εκλογών (3,6% έναντι 3,2%). Επίσης τονίζεται ότι ο ΣΥΝ εμφανίζει αύξηση συσπείρωσης (79% έναντι 60,9%) στους ψηφοφόρους του 2000 και ταυτόχρονα επιλέγεται από σημαντικό ποσοστό της ευρύτερης Αριστεράς και των νέων ψηφοφόρων (4%) και του ΠΑΣΟΚ (1,6%). Τέλος ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος έχει, κατά τη μέτρηση, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής επιρροής και το μικρότερο ποσοστό αρνητικής επιρροής από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού επισημαίνει ότι το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας ήταν πυκνό από πολιτικές εξελίξεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η τρομοκρατία και το Κυπριακό και υπήρξαν οι πολιτικές διεργασίες και τα αποτελέσματα που σημάδεψαν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε όλη τη χώρα. Επίσης σε κρίσιμα θέματα, όπως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και το ζήτημα του Κυπριακού ο ΣΥΝ εκτιμά ότι υπάρχει μία ουσιαστική έγκριση των απόψεων του κόμματος.

    [17] Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Βερολίνο, 3 Δεκεμβρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Η Τουρκία λόγω της προοπτικής ένταξής της στην ΕΕ και των πιέσεων που ασκούνται πάνω της από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι αλλάζει γνώμη και άρχισε να κινείται στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της ''Deutsche Welle''

    ο κ. Βασιλείου είπε ότι εάν η απάντηση της Τουρκίας στο σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ''είναι θετική, τότε μπορούμε να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού".

    "Από τη στιγμή που δείξει καλή διάθεση και δεν είναι ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε'', σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για μια χρονική αναβολή της ένταξης της Κύπρου, ο κ. Βασιλείου είπε πως ο ίδιος δεν προβλέπει και δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

    ''Δεν το προβλέπω αυτό και δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό να γίνει'', είπε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Η έντονα ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών οδήγησε σήμερα το ΧΑΚ στο επίπεδο των 106 μονάδων και σε σημαντική άνοδο της τάξης του 2,16%. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 106,52 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί στην άνοδο του Χρηματιστηρίου, σημειώνοντας μεγάλα κέρδη σε ποσοστό 3,05%. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε και το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    Μεγάλα κέρδη της τάξης του 3,07% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων μετοχών, κλείνοντας στις 428,83 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης για το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης από σήμερα μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου, απευθύνει η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών.

    Κατά το τριήμερο θα διεξαχθούν συγκεντρώσεις στην Καμάρα και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης ενώ την Πέμπτη το απόγευμα θα διεξαχθεί παλλαϊκή συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο ενάντια στο σχέδιο Ανάν. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Κυπριακό προξενείο.

    [20] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Aθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσει αύριο σε συνεδρίασή της η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες ενέργειές της. Ομιλητές στη συνεδρίαση θα είναι: ο Γεράσιμος Αρσένης, η Σοφία Αντωνοπούλου (καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου), ο Ηλίας Λέγγερης, ο Γιώργος Συλλούρης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας) και ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    Συντονιστής στην εκδήλωση θα είναι ο δημοσιογράφος Μάρκος Μουζάκης.

    [21] Η ΑΝΣΑΛΝΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΠΑΙΚΤΡΙΑ ΣΤΗ 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Η διαγώνια του Άρη Μίρνα Ανσάλντι (25 ετών, 1.87μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερη παίκτρια της 10ης αγωνιστικής της Α1 γυναικών στο βολεϊ. Η Ανσάλντι, στο ματς Αίας Ευόσμου-Άρης 1-3 κέρδισε 22 πόντους, με 20/34 επιθέσεις (59% αποτελεσματικότητα), 1 άσο και 1 μπλοκ, ενώ είχε και 3 άμυνες.

    Οι κορυφαίες της 10ης αγωνιστικής ανά κατηγορία είναι: Πόντοι: Νίκη Γκαραγκούνη (Παναθηναϊκός) 23, επίθεση: Αλμπένα Μποζίλοβα (Φιλαθλητικός) 64%, υποδοχή: Ράντι Τένεβα (Βριλήσσια) 88%, μπλοκ: Κρεμένα Τριφόνοβα (ΑΕΚ), Βάια Δίρβα (ΕΑ Λάρισας), Τζουλιέτα Μπόργκι (ΖΑΟΝ) 5, άσοι: Ρούξι Ντουμιτρέσκου (Βριλήσσια) 6, άμυνες: Δήμητρα Σιώρη (Ολυμπιακός) 17.

    [22] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΤΕΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (19:01 UTC+2)

    Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης

    στη διάρκεια δίκης για τη δολοφονία 42χρονου με κατηγορούμενους τη σύζυγό του και τον εραστή της.

    Συγγενείς του θύματος (του 42χρονου Παναγιώτη Μίτελου) επιτέθηκαν και επιχείρησαν να λιντσάρουν τους κατηγορούμενους εραστές με αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικές δυνάμεις. Τελικά, οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους εξαγριωμένους συγγενείς από τη δικαστική αίθουσα και η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001 ο στρατιωτικός

    Βασίλης Πατρίκης συνεννοήθηκε με την ερωμένη του Παρασκευή Μίτελου και δολοφόνησε

    - χτυπώντας με λοστό στο κεφάλι - τον 42χρονο, στο χωριό Προφήτης Ηλίας Πέλλας.

    Ο Πατρίκης συνελήφθη ύστερα από τέσσερις μέρες στη στρατιωτική μονάδα της Σάμου,

    όπου υπηρετούσε και ομολόγησε.

    Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

    Γ.Χ.

    [23] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΖΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (18:58 UTC+2)

    Υπαστυνόμος - που υπηρετεί στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής- συνελήφθη από συναδέλφους του σε καφενείο της Κατερίνης την ώρα που έπαιζε ζάρια μαζί με άλλα δέκα άτομα.

    Όπως ανακοινώθηκε από τη υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας ο

    υπαστυνόμος (τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν) συνελήφθη επ' αυτοφώρω μαζί με τους δέκα συμπαίκτες του ανάμεσά τους και μια γυναίκα - την ώρα που έπαιζαν το απαγορευμένο παιχνίδι. Κατασχέθηκαν 10.000 ευρώ περίπου και 800 δολάρια ΗΠΑ.

    Γ.Χ.

    [24] ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Μελβούρνη, 3 Δεκεμβρίου 2002 (18:48 UTC+2)

    Δύο Έλληνες υπουργοί και μια υφυπουργός θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτόρια μετά τις πολιτειακές εκλογές του περασμένου Σαββάτου, όπου το Εργατικό κόμμα διατηρήθηκε στην εξουσία αυξάνοντας εντυπωσιακά την πλειοψηφία του.

    Όπως ανακοίνωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Στιβ Μπρακς, στη νέα κυβέρνησή, κατά την δεύτερη θητεία του, θα συμμετέχουν και οι ομογενείς Γιάννης Πανταζόπουλος, ο οποίος ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση και Φάνος Θεοφάνους, ο οποίος ήταν ο πρώτος ομογενής υπουργός στη Βικτώρια επί κυβέρνησης Τζόαν Κέρνα πριν επτά χρόνια, αλλά είχε μείνει εκτός κυβέρνησης κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

    Επίσης θα αναλάβει υφυπουργός και η ομογενής Τζένη Μικάκου. Ο κ. Μπράκς θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας την πλήρη σύνθεση της κυβέρνησής του και σε ποια υπουργεία θα τοποθετηθούν τα μέλη της.

    Δ.Ρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 3 December 2002 - 19:13:39 UTC