Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ "ΟΧΙ" ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ & 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ
  • [04] ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ & ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ν.ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
  • [05] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [07] ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΊ ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΞΗΡΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ
  • [08] ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ 12 ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ
  • [09] ΣΤΙΣ 3/12 Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
  • [10] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [11] ΣΤΟΝ ALPHA Ο ΑΡΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [13] ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [14] ΠΤΩΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [16] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 9ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [17] ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΝΕΙ Ο ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
  • [18] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [19] ΠΕΝΤΕ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [20] ΤΟ FORUM 2002 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [21] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [22] Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [23] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002 (14:56 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Το ρητό "κρείττον εστί το σιγάν" απηύθυνε προς τη Ν.Δ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποζημιωση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Απευθυνόμενος στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Πρωτόπαπας είπε: "όσο δεν σιωπούν μας αναγκάζουν να τους θυμίζουμε το αίσχος της σύμβασης του 1992 που έδιναν στον έκπτωτο μονάρχη, το Μον Ρεπό, το Πολυδένδρι και μεγάλο μέρος του Τατοϊου".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ επί της απόφασης του Ευρωπαικού Δικαστηρίου είπε ότι οι μνήμες από το ΄92 δεν έχουν σβήσει και αναφέρθηκε και στο άγος της μεταφοράς με τα "κοντέινερ" αντικειμένων αμύθητης αξίας, με την ανοχή της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η στάση της και οι αήθεις επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού , κατέληξε, οφείλονται στην αγωνία της να συγκαλύψει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει λόγω της σημαντικής μερίδας φιλοβασιλικών βουλευτών που έχει στους κόλπους της.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ "ΟΧΙ" ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    "Η Κύπρος θα είναι στο πρώτο κύμα της ένταξης. Η Κύπρος θα είναι στις χώρες που θα ενταχθούν στις 12 του Δεκέμβρη. Το "όχι" μας σε τακτικούς ελιγμούς για να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου, θα είναι κατηγορηματικό", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη δευτερολογία του κλείνοντας τις εργασίες της κοινής συνόδου της Κ.Ε. και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι αναγκαία εθνική ενότητα και ομοψυχία για την επίτευξη των στόχων επισημαίνοντας ότι "μόνο αν υπάρχει ενότητα θα έχουμε αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα".

    Τόνισε ότι την κρίσιμη αυτή περίοδο, πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι "δεν μας ταιριάζει η ανασφάλεια και ο φόβος", τονίζοντας ότι πρέπει να μας διακρίνει αυτοπεποίθηση ώστε να πετύχουμε μια λύση στο Κυπριακό που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνισμού στην Ελλάδα και στην Κύπρο".

    "H λύση", υπογράμμισε ο Κ. Σημίτης, "δεν μπορεί να είναι μια λύση, η οποία θα παραπέμπει στην κατάσταση πριν από το 1974 ή μετά από αυτή τη χρονιά". "Πρέπει να είναι βιώσιμη και δίκαιη", σημείωσε και πρόσθεσε ότι η σημερινή συγκυρία βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού. "Αυτή πιέζει πολύ περισσότερο την τουρκοκυπριακή πλευρά και γι' αυτό βλέπουμε ότι έχει αμφιβολίες για τη στάση της, έχει δισταγμούς, αλλά δεν μπορεί να πει ότι "αρνούμαστε το διάλογο", σημείωσε.

    Τόνισε ότι υπάρχει μια διεθνής συσπείρωση στο Κυπριακό, η οποία επίσης βοηθά. "Εάν χαθεί, μπορεί σε λίγους μήνες να δούμε το Κυπριακό να χάνει το διεθνή χαρακτήρα του. Αυτό το χαρακτήρα που το ανέδειξε. Και να περιπίπτει σε ένα πρόβλημα δύο Κοινοτήτων ή σε ένα πρόβλημα ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως ήταν επί πολλές δεκαετίες", ανέφερε.

    Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη θέση ότι προχωρούμε σε ένα συμβιβασμό ήττας, τόνισε ότι πολιτική ήττας είναι η πολιτική που θέλει τη διχοτόμηση του νησιού. "Είναι η πολιτική που ακυρώνει όλα μαζί τα βήματα που επιτελέσαμε τα τελευταία χρόνια για να ανατρέψουμε την κατάσταση της κατοχής. Αυτή την πολιτική δεν θα την ακολουθήσουμε. Δεν έχουμε λόγο να την ακολουθήσουμε. Δεν θα γκρεμίσουμε όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια", σημείωσε.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε παλαιότερα με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός ο Κρανιδιώτης σε συνομιλία που είχαν είχε υποστηρίξει ότι η διχοτόμηση είναι κακή λύση, αλλά χειρότερη είναι η διπλή ένωση, που θα οδηγήσει να υπάρχουν σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην Κύπρο.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτή την περίοδο σπρώχνουμε εμείς τους άλλους για να πάρουν αποφάσεις.

    "Απαιτούμε εμείς τώρα από την Τουρκία θετικές κινήσεις άρσης της κατοχής και απομάκρυνσης. Ακύρωσης της προοπτικής διχοτόμησης. Και αυτό δεν το απαιτούμε με λόγια, όπως το κάναμε τόσα χρόνια. Εχουμε διαμορφώσει μια κατάσταση, ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε πρακτικά τις θέσεις μας. Το βλέπουμε. Σπρώχνουμε τους άλλους για να πάρουν αποφάσεις, εκεί που παλιά έλεγαν ότι έχει λυθεί το θέμα", είπε και πρόσθεσε:

    "Αποδεικνύουμε ότι δεν έχει λυθεί το θέμα. Και βρίσκονται στην ανάγκη αυτοί να δράσουν. Και να δράσουν σύμφωνα με τις αναμονές της Διεθνούς Κοινότητας".

    "Oλα αυτά", τόνισε ο κ. Σημίτης, "δείχνουν ότι η εθνική στρατηγική, την οποία διαμορφώσαμε το '94 και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το '94 και μετά, έχει οδηγήσει στην ωρίμανση της κατάστασης, στο να αλλάξουν θεαματικά οι όροι του παιχνιδιού. Έχει οδηγήσει εμάς να διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο στους όρους του παιχνιδιού".

    Καταλήγοντας επισήμανε ότι όλες οι δυνάμεις χρειάζονται στη διαπραγμάτευση αυτή με κοινό στόχο. "Ολες οι δυνάμεις της Ελλάδας, του ελληνισμού ενωμένες, με ευθύνη, με ψυχραιμία, με σοβαρότητα για τον αγώνα τον οποίο περιμένουμε δεκαετίες, για τον αγώνα τον οποίο προετοιμάσαμε για 10 χρόνια, ήρθε η στιγμή να τον δώσουμε αποφασισμένοι", υπογράμμισε.

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ & 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002 (14:46 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με αφορμή την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επερώτησης στη Βουλή.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Κώστα Σημίτη να πει όλη την αλήθεια για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι ένας πρωθυπουργός που συνειδητά ψεύδεται, διαπράττει μέγιστο πολιτικό ολίσθημα και ζημιώνει τη χώρα εν γνώσει του.

    "Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόβαλε, ως υπέρτατο στοιχείο της πολιτικής του, τον μύθο της λεγόμενης διαχειριστικής δεινότητας και περιορίστηκε στο κυνήγι των αριθμών. Εξαιτίας δογματικών αγκυλώσεων, πελατειακών σχέσεων και διαπλεκόμενων εξαρτήσεων, οι κυβερνήσεις της τελευταίας οκταετίας δεν θέλησαν και δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής, τονίζοντας ότι το πρώτο κεφάλαιο της κυβερνητικής διαχείρισης φέρει τον τίτλο "διαφθορά" και το δεύτερο τιτλοφορείται "Πολιτική απάτη".

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε δέκα προτάσεις για την οικονομία. Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Καραμανλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης για την οικονομία είναι το εξής:

    "Είναι γνωστό σε όλους ότι η Οικονομία δεν είναι απλά και μόνο άσκηση λογιστικής. Εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, που συνδιαμορφώνουν το γενικότερο κλίμα, το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, τις προοπτικές που διαγράφονται. Απαιτεί στόχευση και σχέδιο πορείας. Απαιτεί όραμα και πρόγραμμα. Είναι, σε τελική ανάλυση, ζήτημα κατεξοχήν πολιτικό. Παρόλα αυτά, οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, προτίμησαν μια λογιστική διαχείριση, την οποία αποκάλεσαν ''εκσυγχρονισμό''.

    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προέβαλε, σαν υπέρτατο στοιχείο της πολιτικής του, το μύθο μιας υποτιθέμενης διαχειριστικής ''δεινότητας''! Περιορίστηκε στο κυνήγι κάποιων αριθμών και αυτοπροβαλλόταν σαν διαχειριστής μοναδικής ικανότητας!! Εξαιτίας δογματικών αγκυλώσεων, πελατειακών σχέσεων και διαπλεκομένων εξαρτήσεων, οι Κυβερνήσεις της τελευταίας 8ετίας δεν θέλησαν και δεν μπόρεσαν ν' ακολουθήσουν τον δρόμο της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Περιορίζομαι να υπενθυμίσω ότι:

    1ον: Επέβαλαν περισσότερες από 80 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Εισέπραξαν τεράστια ποσά από μετοχοποιήσεις. Και, κυρίως, είχαν στη διάθεσή τους πρωτόγνωρες κοινοτικές εισροές. Διαχειρίστηκαν περίπου 100 τρισ. δρχ., που σημαίνει, όσα δεν είχαν όλες μαζί οι μεταπολεμικές Κυβερνήσεις.

    2ον: Παρ' όλα αυτά, η χώρα μας είναι σήμερα στις πρώτες θέσεις των ''15'' σ' ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, τον πληθωρισμό, την ανεργία, τη διεύρυνση της φτώχειας, τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι, ταυτόχρονα, στις τελευταίες θέσεις σ' ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, τις νέες τεχνολογίες.

    3ον: Απλά μαθηματικά αποδεικνύουν, ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, η πραγματική σύγκλιση θ' απαιτήσει περίπου 80 χρόνια.

    4ον: Όλοι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, η Ε.Ε., η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνουν καίριες αδυναμίες της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

    Φαίνεται ξεκάθαρα, πια, ότι η Κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο, το χρήμα και τις πιο μεγάλες ευκαιρίες που είχε η χώρα. Έδειξε ότι δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Απέδειξε ότι δεν έχει όραμα, δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Το μόνο που αυτάρεσκα επικαλούνταν, ως τώρα, ήταν κάποιοι δείκτες για την ΟΝΕ. Μα, είναι τώρα οι ίδιοι εκείνοι δείκτες (το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα, ο πληθωρισμός), που αντικατοπτρίζουν την παταγώδη αποτυχία, την ανευθυνότητα και την ακαταλληλότητά της.

    Πίσω από την εικονική πραγματικότητα που πρόβαλλε η Κυβέρνηση, αποκαλύπτεται συστηματική παραχάραξη βασικών στοιχείων της οικονομίας, με πλαστούς και κρυμμένους αριθμούς. Η δήθεν ''διαχειριστική ικανότητα'' έγινε συνώνυμη με τη διαφθορά του κατεστημένου, την υποταγή της Κυβέρνησης σε οργανωμένα συμφέροντα, τη συστηματική και συνειδητή εξαπάτηση της Βουλής και της κοινωνίας. Είναι λυπηρό που αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ τέτοιες διατυπώσεις. Είναι, όμως, ακόμη πιο θλιβερό το γεγονός ότι κι αυτές οι αυστηρές διατυπώσεις δεν επαρκούν για την περιγραφή της σημερινής πραγματικότητας.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Το πρώτο κεφάλαιο της κυβερνητικής διαχείρισης φέρει τον τίτλο ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Ενδεικτικά και μόνον επισημαίνω:

    · Οι προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται με εξαιρετικές διαδικασίες, που εγείρουν ισχυρές υπόνοιες για μίζες και μεσάζοντες. Και θέλω μόνο μια φράση να προσθέσω. Το ζήτημα δεν είναι μόνον οικονομικό. Δεν είναι μόνον κοινωνικό. Είναι και εθνικό. Και αυτό το ζήτημα δεν θα μείνει εδώ.

    · Η ανάθεση έργων και προμηθειών του Δημοσίου (όπως καταγγέλλουν, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους), γίνεται με παράνομες μεθοδεύσεις, που συνεπάγονται καταλήστευση του δημόσιου χρήματος.

    · Σχεδόν όλα τα δημόσια έργα παρουσιάζουν τεράστιες κακοτεχνίες και καθυστερήσεις, ενώ το κόστος τους εκτινάσσεται σε ύψη διπλάσια και τριπλάσια του αρχικού προϋπολογισμού τους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το έργο του Κηφισού, που, ενώ έπρεπε να κοστίσει 55 δισ. και να ολοκληρωθεί το 2000, έχει ήδη ξεπεράσει τα 120 δισ. και βρίσκεται ακόμη στα μισά.

    · Η ίδια κατάσταση εντοπίζεται και στα ολυμπιακά έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων από τα 906 δισ. δρχ. πέρυσι, έφτασε τα 1330 δισ. δρχ., χωρίς να συνυπολογίζονται το ολυμπιακό χωριό, το τραμ, η ενοποίηση των ολυμπιακών χώρων.

    · Οι αποκρατικοποιήσεις (με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη SOFTEX και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) αποκαλύπτουν σκάνδαλα πολύ μεγάλων διαστάσεων.

    · Τα διαδοχικά σχέδια εξυγίανσης της Ολυμπιακής, κρύβουν συμβάσεις αποικιοκρατικού τύπου και τεράστιες παρανομίες, που φόρτωσαν 1000 δισ. δρχ. στους φορολογούμενους και έφεραν την εταιρεία σε κατάσταση εμπορικής απαξίωσης.

    · Οι επενδύσεις του ΟΤΕ στα Βαλκάνια προωθούνται με αδιαφανείς διαδικασίες, υψηλό ρίσκο και όρους, που υπηρετούν το μονοπωλιακό προμηθευτή του Οργανισμού, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

    · Η πρώτη φάση του Κτηματολογίου, αφού κόστισε πολλαπλασίως περισσότερα από όσα υπολογίζονταν, έληξε με την επιβολή βαρύτατου πρόστιμου, περίπου 20 δισ. δρχ., από την Ε.Ε. Εξαιτίας αδιαφανών χειρισμών της Κυβέρνησης, η χώρα στερείται τεράστιους πόρους. Η Κυβέρνηση, όμως, αντί ν' απολογηθεί, αντί να ζητήσει συγγνώμη, βρίζει τη Δικαιοσύνη και επιβάλλει ''κτηματόσημο'' στους ιδιοκτήτες. Φορτώνει τις δαπάνες και τα πρόστιμα για την κακοδιαχείριση και την καταλήστευση στους πολίτες.

    · Οι επιδοτήσεις και οι χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά προγράμματα υπόκεινται στους αδυσώπητους όρους μιας συντεχνίας καρεκλοκένταυρων, που απαιτεί μέσο, μίζα και χρονόσημο. Υπενθυμίζω τις δηλώσεις συναδέλφων του κυβερνώντος κόμματος για ''παίγνια συμφερόντων'', για επιβολή του ''νόμου της ομερτά'', για ''αδιαφανείς διαδικασίες'', για ''αεριτζήδες'' και ''εταιρείες μαϊμούδες'', που λυμαίνονται τεράστια κονδύλια. Και ρωτούμε:

    - Μπορεί ένας τόπος να σταθεί στα πόδια του με τέτοιες πρακτικές;

    - Μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, όταν το σαθρό νομικό πλαίσιο αποκλείει σχεδόν ένα εκατομμύριο επιχειρηματίες, για χάρη μισής ντουζίνας οργανωμένων συμφερόντων;

    - Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός που προπαγανδίζει η Κυβέρνηση;

    - Αυτή είναι η διαχείριση για την οποία υπερηφανεύεται ο Πρωθυπουργός;

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Το δεύτερο κεφάλαιο της κυβερνητικής διαχείρισης τιτλοφορείται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ.

    · Από το 1995, η Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία τερατώδη χρήση της λεγόμενης δημιουργικής λογιστικής. Από τη μια, αφαιρεί (με προμέτοχα, τιτλοποιήσεις και προεισπράξεις) πόρους από τους προϋπολογισμούς επόμενων χρόνων. Και, από την άλλη, μεταφέρει (με νομοθετικές και τραπεζικές ρυθμίσεις) τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις στο επόμενο διάστημα. Δημιουργεί τεράστια κρυφά χρέη και, ελαφρά τη καρδία, τα μεταθέτει στις επόμενες Κυβερνήσεις. Για να πληρώσει χρέη 1,4 δισ. δρχ., έφτασε στο σημείο να δεσμεύσει ακόμη και τα μελλοντικά έσοδα από τα λαχεία.

    · Τα τελευταία τρία χρόνια (συνθέτοντας χαλκευμένα στοιχεία και αποκρύπτοντας πολλά άλλα), η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταρτίζει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και ότι, τάχα, μειώνει δραστικά το δημόσιο χρέος.

    · Μόλις πρόσφατα (κάτω από την πίεση των ελέγχων της Eurostat), η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού ήταν εικονικά, ψεύτικα δηλαδή, και ότι το δημόσιο χρέος είναι κατά εφτά (7) ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο, απ' ό,τι η ίδια ισχυριζόταν. Αναγνώρισε, δηλαδή, η ίδια η Κυβέρνηση εξαπάτηση της Βουλής και του λαού. Ομολόγησε η ίδια την πολιτική απάτη της εικονικής οικονομίας.

    · Η Τράπεζα της Ελλάδος (στην ετήσια έκθεσή της, στη σελ. 207) αποκαλύπτει ότι, την περασμένη χρονιά, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης έφτασε το 4,5% του ΑΕΠ.

    · Μόλις πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους ήρθε να καταδείξει άλλη μια απόκρυψη δαπανών, που αναλογούν στο 3,9% του ΑΕΠ. Και το ποσοστό αυτό δίνει νέες διαστάσεις στο έλλειμμα του τρέχοντος, δήθεν, πλεονασματικού προϋπολογισμού. Όπως, επίσης, και πολύ μεγάλες διαστάσεις στο έλλειμμα αξιοπιστίας, φερεγγυότητας και σοβαρότητας της Κυβέρνησης.

    · Μόλις προχθές, ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος υπογράμμιζε ότι ''η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν τις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις, καθώς το χρέος τους παραμένει σαφώς πάνω από το 100% του ΑΕΠ''. Αναφέρθηκε στην ''αποτυχία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων'' και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αντίδραση της Επιτροπής''.

    · Δυστυχώς, όμως, οι ... '' εκσυγχρονιστικές'' αυτές πρακτικές δεν σταματούν ούτε τώρα. Επισημαίνω ενδεικτικά και μόνο - ότι, προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών τους στις ρυθμίσεις για τα χρέη των νοσοκομείων (ύψους 330 δισ.), άρχισαν να δημιουργούνται νέοι απλήρωτοι λογαριασμοί, που φτάνουν ήδη τα 210 δισ. δρχ.

    · Επιπλέον, παραμένουν ακόμη τα πλασματικά πλεονάσματα, που κατασκευάζονται στους δημόσιους οργανισμούς, όπου τα ελλείμματα, όχι μόνο δεν καταγράφονται, αλλά βαφτίζονται κιόλας ''επενδυτικά κεφάλαια''.

    · Παραμένουν ελλειμματικοί, αλλά εμφανίζονται με πλεονάσματα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    · Παραμένουν χρέη από δάνεια, που εγγυήθηκε το ελληνικό Δημόσιο και έχουν ήδη καταπέσει. Υπενθυμίζω ακόμη ότι εφέτος εισέπραξε δύο φορές τέλη κυκλοφορίας. Και ότι συνήθισε, πια, τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, να μεθοδεύει βραχυχρόνια αγορά δημόσιου χρέους από τις Τράπεζες. Το 2000 ήταν 3 δισ. ευρώ και το 2001 περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Αυτή είναι η διαχείριση για την οποία υπερηφανεύεται η Κυβέρνηση. Η ασυδοσία, η κατασπατάληση και η καταλήστευση δημόσιου χρήματος, δεν έχουν προηγούμενο. Η χάλκευση βασικών στοιχείων της οικονομίας μετατράπηκε σε επιστήμη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η συστηματική και προσχεδιασμένη εξαπάτηση της Βουλής και του λαού προσλαμβάνει χαρακτήρα πολιτικής απάτης. Δεν διασφαλίζεται, όμως, με τις πολιτικές, τις πρακτικές και τις αλχημείες αυτές, η ανάπτυξη και η πρόοδος. Δεν κερδίζεται με ρυθμούς της Κυβέρνησης Σημίτη η νέα εποχή. Σίγουρα, όμως, η ελληνική οικονομία μπορεί να σταθεί γερά, να προχωρήσει δυναμικά και να φτάσει πολύ ψηλότερα. Υπενθυμίζω:

    Πρώτον, το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που κατόρθωσε, στο ίδιο διάστημα, ν' ανεβάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 83,5% στο 116% του μέσου όρου των ''15'' . Αλλά, βέβαια, η Ιρλανδία, όπως μας έχει πει σ' αυτήν την αίθουσα ο κ. Σημίτης, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.

    Και, δεύτερον, τη μόλις πρόσφατη επισήμανση του ΟΟΣΑ, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας μπορούσε να επιταχυνθεί κατά 11-12 ποσοστιαίες μονάδες, εάν είχαμε γνήσιες αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση μονοπωλιακών κλάδων.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Οι μύθοι που βγήκαν μέσα από την ψευδή λογιστική απεικόνιση καταρρέουν. Η Οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Διαφωνήσαμε - και διαφωνούμε - κάθετα με την πολιτική αντίληψη της συντηρητικής διαχείρισης. Πιστεύαμε - και πιστεύουμε - στην ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ρήξεων και τομών. Προτείναμε - και προετοιμάζουμε συστηματικά - μία επιθετική οικονομική πολιτική, βασισμένη σε ισχυρές και δικαιωμένες θέσεις:

    1ον: Μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, με άμεση πάταξη της γραφειοκρατίας, απαρέγκλιτη τήρηση της αξιοκρατίας, νομοθετική σεισάχθεια και σύγχρονο management.

    2ον: Άνοιγμα των αγορών στον ελεύθερο ανταγωνισμό, προώθηση πραγματικών (και όχι μόνο εισπρακτικών) αποκρατικοποιήσεων, άρση των κρατικών μονοπωλίων.

    3ον: Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών, εγγύηση της σταθερότητάς του και αντικειμενικοποίηση της λειτουργίας, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι συναλλαγές.

    4ον: Διαφάνεια στα οικονομικά του κράτους, που θ' αρχίσει με πλήρη δημοσιονομική απογραφή, θα διασφαλίζεται με την καθαρότητα και την ακρίβεια στη διατύπωση των δημόσιων λογαριασμών και θα στηρίζεται στο σεβασμό του δημόσιου χρήματος.

    5ον : Διαμόρφωση αποτελεσματικού πλαισίου διαφάνειας σε κάθε δραστηριότητα του Δημοσίου. Επιτέλους, πρέπει ν' αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης.

    6ον: Ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας της πληροφορίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος αδειών, τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους.

    7ον: Υλοποίηση εθνικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης, με ολοκληρωμένες περιφερειακές παρεμβάσεις και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής της χώρας.

    8ον: Ενίσχυση κρίσιμων παραγωγικών τομέων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός, ως απαραίτητη προϋπόθεση για το ζωντάνεμα της ξεχασμένης Ελλάδας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελεί το σύγχρονο κοινωνικό εφιάλτη.

    9ον: Εξωστρέφεια της οικονομίας, με έμφαση στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, τη στήριξη του εμπορίου, την αναβάθμιση των μεταφορών.

    10ον: (και άμεσα επιτακτικό): Επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, τη νέα γενιά της Πατρίδας μας, με άμεση σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας για να μην παράγουμε ανέργους.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Είναι βέβαιο, ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πραγματικό άλμα ανάπτυξης και ευημερίας για όλους. Μπορεί ν' αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και να διασφαλίσει μια νέα δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη και να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Μπορεί να γεφυρώσει τα κοινωνικά και περιφερειακά χάσματα, που άνοιξε η σημερινή πολιτική της συντηρητικής διαχείρισης.

    Εξίσου βέβαιο, όμως, είναι ότι από την Κυβέρνηση αυτή κανένας πια, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα. Αντιθέτως, μάλιστα. Οσο η κατάσταση επιδεινώνεται και όσο η Κυβέρνηση αισθάνεται πιο έντονα τους τριγμούς του εδάφους, που φεύγει κάτω από τα πόδια της, τόσο περισσότερο θα καταφεύγει σε καθεστωτικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

    Διαπιστώνεται, ήδη, μια αγχώδης προσπάθειά της να στηρίξει κάθε υπόλογο στη Δικαιοσύνη, για εγκλήματα εναντίον του δημοσίου συμφέροντος, να κρατήσει γερά το καθεστώς της ατιμωρησίας, να ευτελίσει τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν ύβρεις εναντίον της Δικαιοσύνης, όταν ζητήθηκε η διεύρυνση του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου, εξαιτίας του οποίου καταστράφηκε ένας ολόκληρος κόσμος. Κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν ύβρεις εναντίον της Δικαιοσύνης, όταν παρενέβη, για να διερευνήσει το σκάνδαλο του Κτηματολογίου, εξαιτίας του οποίου η χώρα έχασε τεράστιους κοινοτικούς πόρους και οι πολίτες πληρώνουν βαρειά τα σπασμένα της καταλήστευσης και τα πρόστιμα της Ε.Ε. Κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν ύβρεις εναντίον της Δικαιοσύνης, όταν ζήτησε τη διερεύνηση σκοτεινών υποθέσεων της διαπλοκής της με οργανωμένα συμφέροντα, εξαιτίας των οποίων χάνονται δεκάδες δισεκατομμύρια. Κυβερνητικά στελέχη εξαπολύουν τώρα ύβρεις εναντίον Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, εναντίον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επειδή εντόπισε και ανέφερε κρυφά χρέη, που αποκαλύπτουν την πλασματικότητα προηγούμενων προϋπολογισμών και τη σαθρή βάση, στην οποία στηρίζεται ο νέος προϋπολογισμός.

    Θέλετε να ακούσετε το κωμικοτραγικά παράλογο; Πού φτάσαμε; Οι υπόλογοι επιχειρούν να εμφανιστούν σαν κατήγοροι. Οι υπόλογοι απαγορεύουν τη διερεύνηση σκανδάλων. Οι υπόλογοι ξιφουλκούν, για να διαβάλουν τους θεσμούς και να τρομοκρατήσουν τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ελπίζω να το καταλαβαίνουμε όλοι πια αυτό, χωρίς φόβο και πάθος. Οφείλω, όμως, να πω ότι ματαιοπονούν. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους. Οι πολίτες καταγράφουν, μία προς μία, τις καθεστωτικές και την αντιδημοκρατική νοοτροπία. Οι πολίτες είδαν, έμαθαν, ξέρουν κι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

    Το μόνο που απέμεινε στον Πρωθυπουργό, προτού εγκαταλείψει την εξουσία, είναι να πει, έστω και τώρα, ολόκληρη την αλήθεια. Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας Πρωθυπουργός, που συνειδητά ψεύδεται, διαπράττει μέγιστο πολιτικό ολίσθημα. Είναι ένας Πρωθυπουργός, που εν γνώσει του ζημιώνει τη χώρα"._

    [04] ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ & ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ν.ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002 (12:46 UTC+2)

    Αναπροσαρμογές στην εθνική οικονομική πολιτική και ταχεία προώθηση διαρθρωτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργάνας, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και ο ρυθμός του πληθωρισμού να συγκλίνει σταδιακά προς επίπεδο συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών.

    Παράλληλα, τονίζει ότι ο δρόμος για την επιτάχυνση της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με εκείνες της Ε.Ε, αλλά και για την επίτευξη πλήρους απασχόλησης, περνά από δύο κομβικά σημεία: την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και την εξασφάλιση της αναγκαίας συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

    Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει το 2002 τον υψηλότερο (μαζί με την Ιρλανδία) ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχωριου Προϊόντος μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ και επομένως θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος προς την πραγματική σύγκλιση.

    Οπως επισημαίνει ο κ. Γκαργκάνας, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, άμεση προτεραιότητα έχει η σταδιακή επάνοδος στις συνθήκες σταθερότητας των τιμών που είχαν επιτευχθεί το 1999 και στις αρχές του 2000.

    "Αναμφίβολα, η ενιαία νομισματική πολιτική συντελεί στην επίτευξη υψηλού βαθμού σταθερότητας των τιμών μακροπρόθεσμα. Όμως, η πολιτική αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ειδικές οικονομικές συνθήκες κάθε χώρας που μετέχει στη νομισματική ένωση. Επομένως πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στην εθνική οικονομική πολιτική και να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ώστε ο ρυθμός πληθωρισμού να συγκλίνει σταδιακά προς επίπεδο συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών", υπογραμμίζεται στο κείμενο της έκθεσης.

    Eπιπλέον, σύμφωνα με τον "τιμονιέρη" της Κεντρικής Τράπεζας, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεργήσουν στη διαμόρφωση μισθολογικών αυξήσεων και τιμολογιακής πολιτικής, που θα είναι συμβατές με τη σταθερότητα των τιμών. Εάν εφαρμοστεί η κατάλληλη οικονομική πολιτική και εξασφαλιστεί η αναγκαία συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, η ελληνική οικονομία θα καταστεί περισσότερο δυναμική εντός της ζώνης του ευρώ, ώστε οι στόχοι της πραγματικής σύγκλισης και της πλήρους απασχόλησης να πραγματοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    Στο μεταξύ, συνεκτιμώντας τα δεδομένα των τελευταίων μηνών, τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή οικονομική σκηνή, ο κ.Γκαργκάνας εξάγει δύο κεντρικά συμπεράσματα: πρώτον, ότι η αυξημένη αβεβαιότητα που κυριάρχησε στη διεθνή οικονομική σκηνή, είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

    Όπως εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ στην Ελλάδα σημείωσε σχετικά μικρή επιβράδυνση το 2002 (σε 3,4%, από 4,1% το 2001), παρόλο που:

    α) Ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως και στη ζώνη του ευρώ υπήρξε σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι αναμενόταν

    β) Υποχώρησαν σημαντικά και χαρακτηρίστηκαν από έντονη μεταβλητότητα οι τιμές των μετοχών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και

    γ) Επιδεινώθηκαν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές. Η αυξημένη εμπιστοσύνη και ο υψηλός βαθμός οικονομικής σταθερότητας που διαμορφώθηκε στη χώρα με την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, η σημαντική εισροή πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των έργων για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συνέβαλαν ουσιωδώς στη διατήρηση του ρυθμού ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας σε σχετικά υψηλό επίπεδο.

    Έτσι η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει το 2002 τον υψηλότερο (μαζί με την Ιρλανδία) ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ και επομένως θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος προς την πραγματική σύγκλιση.

    Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, παρά τη βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, το εγγύς μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις. Στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην ευρύτερη οικονομία της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, απαιτείται εφαρμογή κατάλληλης εθνικής οικονομικής πολιτικής και περαιτέρω προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις οι οποίες, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, προκύπτουν για τη δημοσιονομική και τη διαρθρωτική πολιτική, καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα για τους εξής λόγους:

    α) Ο ρυθμός πληθωρισμού της Ελλάδος, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,6% φέτος με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, υπερβαίνει το μέσο όρο του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

    β) Η ανεργία παραμένει και αυτή υψηλή, παρόλο που εμφανίζει σημεία υποχώρησης.

    γ) Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται. Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν την ύπαρξη διαρθρωτικών αδυναμιών και υποδηλώνουν την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ (105,3% εφέτος), σε συνδυασμό με τις δυσμενείς μακροπρόθεσμες δημογραφικές προοπτικές, καθιστά επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης για την ταχύτερη μείωσή του.

    Όπως αναφέρει ο κ. Διοικητής στη συνοδευτική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η Έκθεση εξετάζει και αναλύει τις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά το δεύτερο έτος μετά την υιοθέτηση του ευρώ και την εφαρμογή της ενιαίας νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος στη χώρα μας.

    Στην Έκθεση αρχικά επισημαίνεται, ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ήταν φέτος βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν, θα συνεχιστεί το 2003, αλλά οι προβλέψεις για το ρυθμό οικονομικής ανόδου, είναι λιγότερο αισιόδοξες από ό,τι πριν από μερικούς μήνες.

    Όσον αφορά στη ζώνη του ευρώ, οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης του ακαθαρίστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) θα υποχωρήσει εφέτος στο 0,7-0,8% (από 1,5% το 2001), αλλά αναμένουν ότι θα επιταχυνθεί στο 1,8-2,0% το 2003. Εξάλλου, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει διαμορφωθεί εφέτος σε επίπεδα άνω του 2%, αλλά αναμένεται να επανέλθει σταδιακά σε επίπεδα κάτω από 2% στη διάρκεια του 2003.

    Στην Έκθεση εξετάζονται αναλυτικά, η πορεία του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, οι εξελίξεις στις αγορές χρήματος, πιστώσεων και κεφαλαίων, καθώς και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις για την οικονομική πολιτική.

    Σημειώνεται τέλος ότι στην Έκθεση περιλαμβάνεται ειδικό παράρτημα για τη μεταβολή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών σε κατοικίες και μετοχές κατά την περίοδο 1995-2001, καθώς και αναλυτική παρουσίαση και αξιολόγηση της εν εξελίξει μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης._

    [05] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Με το παιχνίδι της Νίκης Βόλου με τον Αγροτικό Αστέρα που έγινε χθες (κέρδισε με 1-0 η ομάδα της Θεσσαλονίκης), άνοιξε η αυλαία της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής.

    Στο γήπεδό τους οι Λύκοι θα υποδεχθούν το Λεωνίδιο, ενώ στο γήπεδο Αλκαζάρ η Λάρισα αντιμετωπίζει τον Θρασύβουλο, και ο Ποσειδών Ν. Πόρων στο Λιτόχωρο τα Τρίκαλα.

    Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής είναι:

    14:30 (Εργοτέλη) Εργοτέλης-Καστοριά

    15:00 (Ναυπάκτου) Ναυπακτιακός-Αχαρναϊκός

    15:00 (Καλοχωρίου) Λύκοι-Λεωνίδιο

    15:00 (Αλκαζάρ) Λάρισα-Θρασύβουλος Φυλής

    15:00 (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Αγιος Νικόλαος

    15:00 (Περιβολίων) Χανιά-Κιλκισιακός

    15:00 (Περιστέρι) Εθνικός Πειραιώς-Μαρκό

    15:00 (Λιτοχώρου) Ποσειδών Νέων Πόρων-Τρίκαλα

    15:00 (Αγ. Δημητρίου) Αγιος Δημήτριος-Βύζας Μεγάρων

    Χθες έγινε το παιχνίδι: Νίκη Βόλου-Αγροτικός Αστέρας 0-1.

    [06] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Πέντε πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος άρσης βαρών κορασίδων που ολοκληρώθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας. Τα πέτυχαν η Μαρία Πιπιλιαρίδου του Σπόρτινγκ Πυλαίας στην κατηγορία των 48κ. σηκώνοντας 58κ. στο αρασέ, 70κ. στο ζετέ και 127,5κ. στο σύνολο. Επιδόσεις που αποτελούν νέα πανελλήνια ρεκόρ. Επίσης στην ίδια κατηγορία η Χάρις Καστρίτση κατέρριψε και αυτή δύο φορές τα ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ με 55κ. και 57,5κ. αντίστοιχα.

    Τα αποτελέσματα του πανελληνίου πρωταθλήματος κορασίδων α' κατηγορίας είναι:

    44 κιλά: 1. Βασιλική Κελεκιάν (Σπάρτακος Γλ.) 82,5, 2. Δήμητρα Ζιάρκα (Σπάρτακος Σ.) 80

    48 κιλά: 1. Μαρία Πιπιλιαρίδου (Σπάρτακος Θεσ.) 127,5, 2. Χάρις Καστρίτση (Σπόρτιγκ Πυλαίας) 120, 3. Γεωργία Κελεκιάν (Σπάρτακος Γλ.) 92,5

    53 κιλά: 1. Ειρήνη Αρχοντίδου (Υπερίων Τρ.) 120, 2. Ευαγγελία Καλογραία (Σπόρτιγκ Πυλ.) 117,5, 3. Θεοπίστη Φωτιάδου (Σπάρτακος Θεσ.) 100

    58 κιλά: 1. Αγγέλα Παπαδοπούλου (ΦΟ Αριδαίας) 127,5, 2. Ιωάννα Καυταλιανού (Σπόρτιγκ Πυλ.) 117,5, 3. Κυριακή Παπαδοπούλου (Σπόρτιγκ Πυλ.) 115

    63 κιλά: 1. Ευστρατία Παπαδοπούλου (Σπόρτιγκ Π.) 127,5, 2. Πολυξένη Στρούζα (ΠΑΚ Χαλάνδρι) 122,5, 3. Ελένη Λάπου (Ν.Πετρίτσι) 120

    69 κιλά: 1. Λευκοθέα Γαϊτάνου (Ηρακλής Κ.) 150, 2. Βίκυ Παναγιωτίδου (ΑΓΕ Θεσσαλονίκη) 145, 3. Αντωνία Βρουχάκη (ΧΑΝΘ) 122,5.

    +69 κιλά: 1. Φιλλιπ.Παναγιώτογλου (Σπάρτακος Θ.) 145, 2. Παναγ. Κοχλιαρίδου (ΑΓΕ Θεσσαλονίκη) 127,5, 3. Ευαγγελία Μαυρίδου (Απόλλων) 127,5.

    Πριν από το πανελλήνιο πρωτάθλημα, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες πρόκρισης γυναικών. Τα αποτελέσματα είναι:

    53κ.: Κωνστ. Κεραμιδάρη (Σπόρτιγκ Πυλ.) 95

    58κ.: Βασιλική Ζάντζα (Δόξα Πεύκης) 87,5

    63κ.: Ειρήνη Εμμανουηλίδου (Ατλας Καλ.) 125

    69κ.: Μαρία Κουμουνδούρου (Μεσσηνιακός) 105

    +75κ.: Μιρίλντα Ναούμη (Μεσσηνιακός) 90.

    [07] ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΊ ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΞΗΡΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Την παραπομπή σε δίκη 18 προφυλακισμένων στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών. Παράλληλα ο κ. Καρούτσος ζητά να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο Αυγουστίνος Ξηρός.

    Όπως έγινε σήμερα γνωστό, στην πρότασή του, έκτασης 813 σελίδων, ο κ. Καρούτσος προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και για ηθική αυτουργία για όλες τις πράξεις που αποδίδονται στους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Σχετικά με το θέμα της παραγραφής, προτείνει την οριστική παύση, λόγω παραγραφής, της δίωξης για τις υποθέσεις του Ρίτσαρντ Γουέλς, το 1975, του Ευάγγελου Μάλιου, το 1976 και των Πέτρου και Σταμούλη το 1980.

    Εξάλλου ο εισαγγελέας Εφετών προτείνει την απαλλαγή ορισμένων κατηγορουμένων από ορισμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα τάσσεται υπέρ της απαλλαγής του Θεολόγου Ψαραδέλλη από την κατηγορία της συμμετοχής στις δολοφονίες Τσάντες και Βελούτσου και της απαλλαγής του Ηρακλή Κωστάρη από την κατηγορία για την απόπειρα κατά του Γιώργου Πέτσου και την υπόθεση Σόντερς.

    Η αξιολόγηση των προτάσεων Καρούτσου από το τριμελές Συμβούλιο Εφετών αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» θα αρχίσει στις 3 Μαρτίου.

    Το μεσημέρι ο Σάββας Ξηρός μεταφέρθηκε, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείριση και στα δύο του μάτια ώστε να μη χάσει την όρασή του. Σημειώνεται ότι ο Σάββας Ξηρός εδώ και δύο εβδομάδες αρνείται να πάρει τα φάρμακά του. Ο Ξηρός αναμένεται να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

    [08] ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ 12 ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

    Μομπάσα, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές στην Κένυα ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται υπό κράτηση 12 άτομα που φέρεται ότι είναι ύποπτα για τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται έξι Πακιστανοί, τέσσερις Σομαλοί, ένας Ισπανός και μία Αμερικανίδα.

    Επιπλέον τις πρώτες ώρες συνελήφθη και ένας Κενυάτης ο οποίος τελικά κρίθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι οι Πακιστανοί και οι Σομαλοί συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα και βρίσκονταν υπό κράτηση την στιγμή των επιθέσεων.

    Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές έκριναν ότι η κατάθεσή τους θα μπορούσε να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό των δραστών.

    [09] ΣΤΙΣ 3/12 Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Η τελετή λήξης του 20ου Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα «Congress» του ξενοδοχείου PRESIDENT. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί όλοι όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση των αγώνων: εργαζόμενοι, κριτές, συνεργάτες, εθελοντές, κρατικοί φορείς κλπ στους οποίους θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα. Επίσης θα γίνουν οι απονομές σε όλες τις κατηγορίες στο μαραθώνιο και στα 10.000 μ.

    Οι πρώτοι σε κάθε κατηγορία είναι:

    ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

    ΑΝΔΡΕΣ:

    Κατηγορία κάτω των 34 ετών

    1. Μάρκ Σάινα (Κένυα) 2ωρ 18:16

    Κατηγορία 35-39 ετών:

    1. Έλνται Κορίρ (Κένυα) 2ωρ 18:51

    Κατηγορία 40-44 ετών:

    1. Γιάννης Περήφανος (Ελλας) 2ωρ 43:27

    Κατηγορία 45-49:

    1. Εριτος Μπερτούτσι (Ιταλία) 2ωρ 44:25

    Κατηγορία 50-54:

    1. Έρνστ Σνέλλ (Αυστρία) 2ωρ 54:33

    Κατηγορία 55-59 ετών:

    1. Μύρων Σφακιανάκης (Ελλάς) 3ωρ 15:34

    Κατηγορία 60-64 ετών:

    1. Ελευθέριος Μαυρόπουλος (Ελλάς) 3ωρ 24:52

    Κατηγορία 65-69 ετών:

    1. Χάνς Μόλλερ (Δανία) 3ωρ 27:44

    Κατηγορία 70-74 ετών:

    1. Γεώργιος Γκαβριελάτος (Ελλάς) 4ωρ 19:15

    Κατηγορία άνω των 75 ετών:

    1. Ανομέας Ραμπάκας (Ελλάς) 4ωρ 11:08

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

    Κατηγορία κάτω των 34 ετών:

    1. Σόνια Κρόλικ (Γερμανία) 2ωρ 37:26

    Κατηγορία 35-39 ετών:

    1. Σπυριδούλα Σούμα (Ελλάς) 2ωρ 51:07

    Κατηγορία 40-44 ετών:

    1. Αριστέα Νικολοπούλου (Ελλάς) 3ωρ 13:59

    Κατηγορία 45-49 ετών:

    1. Γεωργία Κάρταλη (Ελλάς) 3ωρ 47:38

    Κατηγορία 50-54 ετών:

    1. Γκραζιβίλλα Σκαπούζι (Ιταλία) 3ωρ 37:06

    Κατηγορία 55-59 ετών:

    1. Μπέττυ Χόρστμαν (ΗΠΑ) 3ωρ 49:02

    Κατηγορία 60-64 ετών:

    1. Λούπε Σαντιάγκο (ΗΠΑ) 4ωρ 13:59

    Κατηγορία 65-69 ετών:

    1. Κουμίκο Τακέι (Ιαπωνία) 4ωρ 12:28

    ΔΡΟΜΟΣ 10.000 μ:

    ΑΝΔΡΕΣ:

    Κατηγορία μέχρι 14 ετών:

    1. Νίκος Κουδρομιχάλης (Ε) 33:58

    Κατηγορία 15-18 ετών:

    1. Ηλίας Μαυροειδέας (Ε) 29:48

    Κατηγορία 19-34 ετών:

    1. Μιχάλης Γελασάκης (Ε) 27:32

    Κατηγορία 35-39 ετών:

    1. Γιάννης Κλεάνθους (Κύπρος) 29:49

    Κατηγορία 40-44 ετών:

    1. Νίκος Νικολέτος (Ε) 32:31

    Κατηγορία 45-49 ετών:

    1. Γκόρντον Γουίτσον (Ε) 32:27

    Κατηγορία 50-54 ετών:

    1. Κάρλος Κυριάκος (Ε) 31:58

    Κατηγορία 55-59 ετών:

    1. Κώστας Παντεσπίτης (Ε) 35:28

    Κατηγορία 60-64 ετών:

    1. Πιέρ Ντεμπόλντ (Γαλλία) 39:12

    Κατηγορία 65-69 ετών:

    1. Εμμανουήλ Παπαδάκης (Ε) 40:21

    Κατηγορία 70-74 ετών:

    1. Αλέξανδρος Παντελάτος (Ε) 40:09

    Κατηγορία άνω των 75 ετών:

    1. Κυριάκος Καζάκος (Ε) 59:02

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

    Κατηγορία κάτω των 14 ετών:

    1. Δανάη Τσιμπίδη (Ε) 37:47

    Κατηγορία 15-18 ετών:

    1. Ελένη Νικολοπούλου (Ε) 34:28

    Κατηγορία 19-34 ετών:

    1. Όλγα Μπάναχ (Ε) 31:47

    Κατηγορία 35-39 ετών:

    1. Αφφα Γουίλιαμς (Αγγλία) 39:50

    Κατηγορία 40-44 ετών:

    1. Διονυσία Μπαρζούκα (Ε) 45:38

    Κατηγορία 45-49 ετών:

    1. Μπάρμπαρα Γκαλαγουέι (ΗΠΑ) 49:36

    Κατηγορία 50-54 ετών:

    1. Σίγκφριντ Ράννεφελντ (Γερμανία) 44:03

    Κατηγορία 55-59 ετών:

    1. Ιωάννα Χιρόκο Εγκούτσι (Ε) 49:01

    Κατηγορία 60-64 ετών:

    1. Έμμα Μάνγκολντ (Γαλλία) 51:01

    Κατηγορία 70-74 ετών:

    1.Σοφία Κατάκη (Ε) 1ωρ 05:37.

    [10] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ιστορική χαρακτήρισε την παρούσα στιγμή για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον οποίο ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, το Κυπριακό, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία και την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιτέλους πρέπει να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. Για τη στάση του Ντενκτάς εκτίμησε ότι ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική της κωλυσιεργίας και της αναβολής γιατί δεν θέλει να προχωρήσει το θέμα επί της ουσίας. Ωστόσο είπε ότι οι Tουρκοκύπριοι αγωνιούν για τη λύση και ενδεικτική της στάσης αυτής ήταν η διαδήλωση που έγινε στα κατεχόμενα υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε ό,τι αφορά εξάλλου την στάση της Τουρκίας επισήμανε ότι τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά και ενόψει του ταξιδιού του στην Άγκυρα στις 4 Δεκεμβρίου είπε ότι θα διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο τα παραπάνω μηνύματα ισχύουν.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι τα χρονικά όρια για την επίλυση του Κυπριακού είναι ασφυκτικά μέχρι την σύνοδο της Κοπεγχάγης, διαβεβαίωσε όμως ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες.

    Ερωτηθείς, για το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως δεν ήταν το θέμα της πρωινής σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, τόνισε όμως ότι η χθεσινή απόφαση κλείνει μια ανωμαλία που υπήρχε από το παρελθόν. Σχετικά δε με το ενδεχόμενο ο τέως βασιλιάς να επισκεφθεί την Ελλάδα είπε ότι η χώρα μας εφαρμόζει τους νόμους και στην περίπτωση που ως Έλληνας υπήκοος ή ως υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληροί τις προϋποθέσεις βεβαίως θα μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

    [11] ΣΤΟΝ ALPHA Ο ΑΡΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Είπαν «ΟΚ» τελικά οι παράγοντες του Αρη και αποφάσισαν να δώσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τα εντός έδρας παιχνίδια στον ALPHA. Οι «κίτρινοι» μετά από αυτή την συμφωνία θα πάρουν περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ στο «πακέτο» της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η παραχώρηση των μετοχών της ΠΑΕ στον Α.Σ. με ταυτόχρονη αποπληρωμή τριών επιταγών ύψους 1,3 εκατομμυρίων Ευρώ που βρίσκονται στα χέρια δανειστών του κ. Ζαχουδάνη, από τον κ. Κοντομηνά.

    Μετά την επίτευξη της συμφωνίας όλοι οι παράγοντες του συλλόγου είχαν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι τόσο για την επίτευξη μιας σημαντικής απόφασης, όσο και για την συνεργασία τους με τον Δημήτρη Κοντομηνά. Το ευχάριστο πάντως είναι ότι θα αποφευχθεί και ο περιβόητος πλειστηριασμός του Ν. Ρυσίου. Ετσι το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ALPHA.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Για το Λονδίνο αναχωρεί την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης προκειμένου να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την προβολή του πολιτισμού της Κύπρου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επ' ευκαιρία της ένταξής της στην Ε.Ε.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο ο κ. Μαγκριώτης θα παρακολουθήσει την Κυριακή το βράδυ, στο London Palladium, τη συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου που διοργανώνουν το υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μ. Βρετανίας.

    Αναφερόμενος στο πολιτικό στίγμα των εκδηλώσεων ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι "η Ελλάδα στέκεται ακαταπόνητος αρωγός στη δύσκολη πορεία της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.", τονίζοντας παράλληλα ότι "η Ευρώπη αισθάνεται πως με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ένα κομμάτι της γυρίζει στη φυσική του θέση".

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης τόνισε ότι "η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο στα πρώτα βήματα της ευρωπαϊκής της πορείας, μιας πορείας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας".

    Τη Δευτέρα, ο κ. Μαγκριώτης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Γρηγόριος, ενώ θα συναντηθεί και με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Λονδίνου.

    [13] ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Από την ΕΠΥΑ του ΣΕΓΑΣ εγκρίθηκαν οι μετακινήσεις Ελλήνων πρωταθλητών του στίβου για χειμερινή προετοιμασία στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι στην Μεγαλόνησο είχαν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους οι επίλεκτοι αθλητές μας και την περασμένη άνοιξη (Απρίλιο - Μάιο). Ο εθνικός προπονητής Οδυσσέας Παπατώλης είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο την Κύπρο για να επιθεωρήσει τους χώρους και είχε συνεργασία με στελέχη του Κυπριακού αθλητισμού όπως ο κ. Παπακώστας διευθυντής της ΚΟΑ και ο κ. Γεωργαλίδης τεχν. Σύμβουλος της ΚΟΕΑΣ.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους Έλληνες πρωταθλητές επέλεξαν και πάλι την Λεμεσό. Αναλυτικά:

    -Λεμεσός: Από 1-22 Δεκεμβρίου: Φρόσω Πατσού, Νίκη Μητροπούλου, Γιάννα Καφετζή, Μιχάλης Τομαράς (προπονητής Ν. Κολοβός).

    -Λεμεσός: Από 10-21 Δεκεμβρίου: Περικλής και Σωτήρης Ιακωβάκης (προπ. Μαρία Σωτηρακοπούλου)

    -Λευκωσία: Από 13 -31 Δεκεμβρίου: Χρύσα Ιακώβου, Αθανασία Τσουμελέκα, Χριστίνα Κοκότου, Εφη Δανιήλ, Νικολέτα Χαραλαμποπούλου, Παναγιώτης Στρουμπάκος, Λευτέρης Θανόπουλος, Αγγελος Θωμόπουλος, Βασίλης Παπαιωάννου, Λευτέρης Σταματόπουλος (προπ. Νικ. Δημητριάδης)

    -Λεμεσός: Από 30 Νοεμβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου: Γεωργία Κοκλόνη (προπ. Αντώνης Γιαννουλάκης).

    -Λεμεσός: Από 1-14 Δεκεμβρίου: Πρόδρομος Κορκίζογλου (προπ. Γιώργος Μυλωνάς).

    -Λεμεσός: Από 1-14 Δεκεμβρίου: Φανή Χαλκιά, Παναγιώτα Κουτρούλη, Αρης Γκαβέλας, Τάσος Γκούσης, Χριστόφορος Χοίδης, Δημήτρης Πιέτρης (προπ. Γιώργος Παπαγιωτόπουλος).

    [14] ΠΤΩΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Πτωτικά κινήθηκε στο 9μηνο του 2002 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της επιχείρησης Τεχνική Ολυμπιακή, αφού υποχώρησε στο ποσό των 1.276 εκατ. ευρώ, έναντι 1.347 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της επιχείρησης,

    η μείωση του κύκλου εργασιών της αντικατοπτρίζει την πτώση των πωλήσεων της θυγατρικής Tousa στο 9μηνο του 2002 κατά 3,3%, κυρίως λόγω της πώλησης της εταιρίας Westbrooke.

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της επιχείρησης, τα οποία έφθασαν στο ποσό των 85 εκατ. ευρώ, έναντι 116 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2001, καταγράφοντας πτωτική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 26,6%, μετά δε την αφαίρεση των κερδών της μειοψηφίας, 81 εκατ. ευρώ, έναντι 111 εκατ. ευρώ (μείωση 27%).

    Η πτώση αυτή, με βάση τη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας, οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στις δαπάνες συνολικού ύψους περίπου 33,5 εκατ. ευρώ που απαιτήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2002, για την συγχώνευση των Homebuilding εταιρειών του ομίλου Newmark Homes και Engle Homes, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2002, και που επιβαρύνουν το οικονομικό έτος 2002.

    Οι συνολικές υποχρεώσεις της επιχείρησης κατά το συγκεκριμένο διάστημα, ακολούθησαν φθίνουσα πορεία, αφού όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, ανήλθαν στο ποσό των 649 εκατ. ευρώ, από 776 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 16,4% με παράλληλη μετάταξη του μεγαλύτερου όγκου των υποχρεώσεων του ομίλου από βραχυπρόθεσμες σε μακροπρόθεσμες (των οκτώ και δέκα ετών) αναλογία μακροπροθέσμων υποχρεώσεων προς βραχυπρόθεσμες 1,8 έναντι 0,08 του 2001. Σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ανέρχονται στο ποσό των 542 εκατ. ευρώ, έναντι 529 εκατ. ευρώ του 2001, αυξημένα δηλαδή σε ποσοστό 2,4%.

    [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Με το παιχνίδι του Αθηναϊκού με τη Χαλκηδόνα θα ανοίξει αύριο η αυλαία της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' Εθνικής. Την Κυριακή η Καλαμαριά θέλει μόνο τους βαθμούς της νίκης προκειμένου να παραμείνει στις προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στην μεγάλη κατηγορία. Στη Κασσάνδρεια η τοπική ομάδα θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ σημαντικά παιχνίδια θα γίνουν στον Πύργο μεταξύ του Πανηλειακού και του Ατρόμητου, αλλά και στο γήπεδο των Σερρών μεταξύ του Πανσερραϊκού και της Καβάλας.

    Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής είναι:

    Αύριο

    15:00 (Βύρωνα) Αθηναϊκός-Χαλκηδόνα

    Κυριακή

    15:00 (Κασσάνδρεια) Κασσάνδρα-Ολυμπιακός Βόλου

    15:00 (Ριζούπολη) Απόλλων Αθηνών-Εθνικός Αστέρας

    15:00 (Καλαμαριά) Απόλλων Καλαμαριάς-Κέρκυρα

    15:00 (Πύργος) Πανηλειακός-Ατρόμητος Αθηνών

    15:00 (Αίγιο) Παναιγιάλειος-Καλαμάτα

    15:00 (Προσφυγικά) Πατραϊκός-Φωστήρας

    15:00 (Σέρρες) Πανσερραϊκός-Καβάλα.

    [16] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 9ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Δύο σημαντικά παιχνίδια θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής. Στο Χαριλάου, ο Αρης θα υποδεχθεί τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, με στόχο να συνεχίσει την καλή του πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ στη Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ μετά το εκπληκτικό παιχνίδι της με τη Μακάμπι στο πλαίσιο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, θα αντιμετωπίσει τον φιλόδοξο ΠΑΟΚ.

    Από την άλλη ο ΠΑΟ υποδέχεται στη Λεωφόρο τον ΠΑΣ Γιάννινα που καίγεται για βαθμούς, ενώ θεωρητικά εύκολο απόγευμα θα περάσει η Ξάνθη που θα αντιμετωπίσει στην έδρα της το Αιγάλεω. Τέλος στην Αθήνα η Καλλιθέα υποδέχεται τον Πανιώνιο που θέλει τη νίκη προκειμένου να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

    Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής είναι:

    Αύριο

    17:00 (Νέα Ευκαρπία) Ηρακλής-Προοδευτική

    Κυριακή

    15:00 (Ξάνθη) Ξάνθη-Αιγάλεω

    15:00 (Νεάπολη) Ιωνικός-Ακράτητος

    15:00 (Καλλιθέα) Καλλιθέα-Πανιώνιος

    15:00 (Θ. Βαρδινογιάννης) ΟΦΗ-Παναχαϊκή

    17:00 (Α. Νικολαΐδης) ΠΑΟ-Γιάννινα

    17:00 (Χαριλάου) Αρης-Ολυμπιακός

    19:00 (Νίκος Γκούμας) ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

    [17] ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΝΕΙ Ο ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Γενικό κάλεσμα των οπαδών της ΑΕΚ έκανε ο Ντέμης Νικολαϊδης. Ο διεθνής επιθετικός της ΑΕΚ, με δηλώσεις του στο SuperSport FM επισήμανε ότι πρέπει στο εξής να δίνουν το παρών σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. «Με στεναχωρεί ιδιαίτερα όταν βλέπω το γήπεδο άδειο. Ελάτε στο γήπεδο κι ας με βρίσετε. Μπορεί να φταίει το σύστημα, αλλά θεωρώ ότι όλα διορθώνονται», επισήμανε ο Ντέμης Νικολαϊδης.

    Ο ίδιος πάντως αναφέρθηκε και στην απόφασή του να μην συνεχίσει την καριέρα του στην Αντερλεχτ. «Οταν είχα συμφωνήσει να πάω στην Αντερλεχτ, εσείς με πείσατε να μείνω. Τότε άφησα την καριέρα μου, γιατί οι φίλαθλοι μου είπαν ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Τώρα αυτοί δεν κάνουν το ίδιο».

    Τέλος, ο Νικολαϊδης αναφέρθηκε και στο χθεσινό παιχνίδι με τη Μακάμπι. «Δούλεψε άψογα το σύστημα του Μπάγεβιτς. Χθες είχαμε πολύ πειθαρχία. Μετά το 4-0 θα μπορούσαν να πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο και κρατήσαμε καθαρό το σκορ», συμπλήρωσε ο Νικολαϊδης.

    [18] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Το αυριανό ντέρμπι στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ είναι αυτό που ξεχωρίζει στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ ανδρών. Επειτα από χθεσινή απόφαση του ΑΣΕΑΔ ο αγώνας αυτός θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

    Την Κυριακή ο Ηρακλής επιχειρεί επικίνδυνη έξοδο στα Ανω Λιόσια κόντρα στην ΑΕΚ, ενώ ο Μακεδονικός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο κλειστό της Ν. Σμύρνης με αντίπαλο τον Πανιώνιο.

    Το πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι:

    Αύριο

    Aλεξάνδρειο 21.00 Αρης - ΠAOK (Mαστραφτσής - Xατζής)

    Σπόρτιγκ 17.00 ΠΑΟ - Mαρούσι (Σχινάς - Tαβουλαρέας)

    N. Σμύρνης 19.00 Πανιώνιος - Mακεδονικός (Σπυρίδωνος - Tανατζής)

    Kορυδαλλού 17.30 Oλυμπιακός - Hράκλειο (Καρούσης - Hλιόπουλος)

    Nεάπολης 17.00 Oλύμπια Λ. - Περιστέρι (Xριστοδούλου - Tζάμος)

    Κυριακή

    Iωνικού NΦ 19.00 Iωνικός NΦ - Nήαρ Hστ (Bορεάδης - Aναστόπουλος)

    Aνω Λιοσίων 17.00 AEK - Hρακλής (Παπαδημητρίου - Δέλλας).

    [19] ΠΕΝΤΕ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Η Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης των προπονητών και των αθλητών της, πραγματοποίησε λίγο πριν την έναρξη του πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων - κορασίδων Α' κατηγορίας, που διεξάγεται στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας, ενημερωτικό σεμινάριο με αποδέκτες τους προπονητές και τους αθλητές με κύριο θέμα το ντόπινγκ και το νέο αθλητικό νόμο.

    Για το θέμα του ντόπινγκ μίλησε ο ιατρός της ΕΟΑΒ, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος ανέλυσε όλες τις παραμέτρους και τις αρνητικές συνέπειες που έχει στους αθλητές, ενώ το δεύτερο θέμα που αφορούσε την ενημέρωση για το νέο αθλητικό νόμο και τις αλλαγές που θα επιφέρει στο ελληνικό αθλητισμό, ανέλυσε ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Ηλίας Λακουμέντας. Την ομιλία των κ.κ. Βιρβιδάκη και Λακουμέντα παρακολούθησε ο πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, Χρήστος Ζαφειρίου, καθώς και πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΟΑΒ που βρίσκονται στην Πυλαία για τους αγώνες.

    Το πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων- κορασίδων διεξάγεται υπό το βλέμμα του ομοσπονδιακού προπονητή, Χρήστου Ιακώβου, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους αθλητές που μετέχουν σε αυτό. «Οι αγώνες είναι πολύ καλοί και αναμένονται πολύ καλές επιδόσεις. Είναι μια ευαίσθητη ηλικία, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Σε συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς προπονητές των κλιμακίων τα παιδιά που αξίζουν πολύ σύντομα θα ενταχθούν στις εθνικές ομάδες και θα αποτελέσουν το μέλλον της άρσης βαρών», τόνισε ο κ. Ιακώβου.

    Στον αγωνιστικό τομέα ξεχώρισαν τα πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορία των 48κ., τα οποία σημείωσε η Μαρία Πιπιλιαρίδου. Η αθλήτρια του Σπάρτακου Θεσσαλονίκης σήκωσε 58κ. στο αρασέ, 70κ. στο ζετέ και 127,5κ. στο σύνολο. Επιδόσεις που αποτελούν νέα πανελλήνια ρεκόρ. Επίσης στην ίδια κατηγορία η Χάρις Καστρίτση κατέρριψε και αυτή δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο αρασέ με 55κ. και 57,5κ. αντίστοιχα.

    [20] ΤΟ FORUM 2002 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φιλoξενείται στη Θεσσαλονίκη το Forum Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών, στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθεί διήμερο συνέδριο με θέμα: "Η κινητικότητα στις τέχνες 'Ουτοπία - Πραγμάτωση'" στη νέα πτέρυγα της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, καθώς και δέκα διαφορετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Το συνέδριο του Forum 2002 ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, στη διάρκεια του οποίου θα γίνουν ομιλίες και παρουσιάσεις εκθέσεων, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων των περίπου 100 καλεσμένων από 15 κράτη της ΝΑ Ευρώπης και του Καυκάσου.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Forum 2002 οργανώνονται τέσσερις εκθέσεις φωτογραφίας - στις οποίες για πρώτη φορά συμμετέχουν συνολικά 83 σύγχρονοι Καυκάσιοι καλλιτέχνες - έκθεση residence, φεστιβάλ κινηματογράφου, φετιβάλ βίντεο, επαφές των καλεσμένων με Ελληνες καλλιτέχνες, επισκέψεις σε στούντιο καλλιτεχνών, παρουσίαση περιοδικών κ.α.

    Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου, ένας από τους βασικούς σκοπούς του Forum 2002 είναι η δημιουργία μίας μόνιμης και διαρκούς πλατφόρμας ανάπτυξης και προώθησης των ευρωπαϊκών πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών, ιδιαίτερα αυτών της ΝΑ Ευρώπης, μέσα από την υποστήριξη και διάδοση των σύγχρονων καλλιτεχνικών εκφράσεων. "Η Ευρώπη έδωσε περισσότερο βάρος στον τεχνικο-οικονομικό τομέα και άφησε τον πνευματικό και πολιτιστικό κόσμο, που όμως είναι απαραίτητα στοιχεία για το μέλλον της Ευρώπης" δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Apollonia, και εκ των διοργανωτών του Forum, Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

    Όπως είπε, τα αποτελέσματα από τις προηγούμενες διοργανώσεις του Forum ήταν θετικά και δημιουργήθηκαν νέες συνεργασίες μεταξύ των καλλιτεχνών. "Η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει το ρόλο του καταλύτη στην προσπάθεια δημιουργίας μίας πλατφόρμας για συνδιαλλαγές, συμπαραγωγές και κινητικότητα μεταξύ των καλλιτεχνών", είπε χαρακτηριστικά.

    Το Forum διοργανώνεται απο το 2000 από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Apollonia και την ArtBox, ενώ υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΕ και υλοποιείται με τη συνεργασία του ΑΠΘ, του Μουσείου Φωτογραφίας, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Μύλου.

    [21] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Πράγα, 29 Νοεμβρίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη Δημοκρατία της Τσεχίας για το αν η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο πρόεδρος της χώρας Βάκλαβ Χάβελ υπέγραψε το σχετικό νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή του εν λόγω δημοψηφίσματος.

    Σύμφωνα με τον νέο νόμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί εντός 30 ημερών μετά την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης με την ΕΕ.

    Σε περίπτωση που ο λαός της χώρας αρνηθεί την ένταξη τότε θα πρέπει να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία σε διάστημα δυο χρόνων.

    Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μεταξύ των 10 υποψήφιων προς ένταξη χωρών που αναμένεται να ολοκληρώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη στις 12 και 13 Δεκεμβρίου και να ενταχθούν στην ΕΕ το 2004.

    [22] Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 29 Νοεμβρίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Την στήριξή του στη στάση που υιοθέτησε κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εκφράζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της σημερινής του συνεδρίασης, που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες. «Το Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στον "πρόεδρο της ΤΔΒΚ",

    κ. Ντενκτάς, για την τελευταία στάση που τήρησε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων (στο Κυπριακό)» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκε η κατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης στην επικράτεια, υπό το φως των εκθέσεων που αφορούν στην ασφάλεια κατά τον τελευταίο μήνα, στρατιωτικά ζητήματα, θέματα εξωτερικής πολιτικής και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [23] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

    Βενετία, 29 Νοεμβρίου 2002 (19:04 UTC+2)

    Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε εργοστάσιο χημικών στα περίχωρα της Βενετίας, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στην περιοχή, κατάφεραν μετά από δυο ώρες να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για διαρροή χημικών, ωστόσο ο δήμαρχος της Βενετίας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 29 November 2002 - 19:14:17 UTC