Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EΠΙΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ
  • [03] ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΤΕΚΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [04] ΓΙΑ 4η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ "ΟΙ
  • [05] ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
  • [07] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
  • [08] ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [09] Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ
  • [10] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ Ή ΟΧΙ
  • [11] ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2003 Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν
  • [12] ΣΕ ΞΑΝΘΗ, ΛΑΡΙΣΑ, ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ ΒΟΛΕΪ
  • [13] Α. ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ: Ο Δ. ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [14] ΛΗΣΤΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΕΓΙΝΕ 31ΧΡΟΝΟΣ
  • [15] ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΟΥ
  • [16] ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 75ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ
  • [18] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [20] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
  • [21] ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ
  • [22] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

  • [01] EΠΙΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2002 (18:06 UTC+2)

    Το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος επιδόθηκε το απόγευμα ταυτόχρονα στη Λευκωσία, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη από τον ειδικό σύμβουλο του κ. Ανάν Αλβάρο ντε Σότο και στη Νέα Υόρκη στον σύμβουλο του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν, από τον αναπληρωτή ΓΓ ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια το σχέδιο θα παρουσιαστεί στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.

    Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι η Άγκυρα είναι δυσαρεστημένη από το σχέδιο. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον νικητή των πρόσφατων τουρκικών εκλογών στην Άγκυρα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως οι ελληνοκύπριοι έχουν βάλει το χέρι τους στο σχέδιο αυτό.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνέρχεται σήμερα ανεπίσημα στις 10 το βράδυ, ώρα Κύπρου, για να ενημερωθεί επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Τα μέλη θα ενημερωθούν από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ, χωρίς να αποκλείεται η ενημέρωση να γίνει κι από τον ίδιο τον Κόφι Ανάν. Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόϊγκεν αναμένει να λάβει γνώση από τον ΟΗΕ για το σχέδιο συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

    Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την Προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς συζήτηση του σχεδίου λύσης για το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης απέστειλε σήμερα πρόσκληση προς τον κ. Κληρίδη για να μεταβεί στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [02] ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (14:39 UTC+2)

    Ενα συμβολικό, από πολλές πλευρές έργο, είναι το πρώτο που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος.

    Είναι η επισκευή στο Σαράγεβο του βομβαρδισμένου Κτιρίου των Κοινών Θεσμών των τριών συνιστωσών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (Σέρβοι-Μουσουλμάνοι-Κροάτες), για την οποία έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση από τον εθνικό Συντονιστή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών Milan Lovric.

    Η επισκευή θα κοστίσει 10.000.000 ευρώ και το 90% του ποσού θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση και το 10% η κυβέρνηση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Η συμφωνία για το πενταετές πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βοσνίας Ερζεγοβίνης υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2002 στο Σαράγεβο και παρέχει το συνολικό ποσό των 19,53 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2002-2006.

    Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει με χαρά και συγκίνηση τη συγκεκριμένη πρόταση, διότι είχε εκφράσει την επιθυμία της να είναι αυτό το πρώτο έργο. Κατά συνέπεια στέλνει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το μήνυμα ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εκταμίσευση του ποσού να γίνει με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο και ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η υλοποίηση του έρηου θα ξεκινήσει εντός του 2002. "Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος συμβολισμός για το ελληνικό, πρόγραμμα από την ανακατασκευή ενός κτιρίου κοινών θεσμών, το οποίο καταστράφηκε από έναν καταλυτικό, για τα ίδια τα Βαλκάνια, εμφύλιο πόλεμο, και το οποίο απεικονίζει, σε μεγάλο βαθμό, τη δύσκολη θέση στην οποία είχαν περιέλθει τα Βαλκάνια", είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:"Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το υπουργείο Εξωτερικών το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρώτης αυτής πρότασης γίνεται στη Θεσσλονίκη, στο κέντρο των εξελίξεων που αφορούν στο ΕΣΟΑΒ".

    Το Κτίριο των Κοινών Θεσμών στέγαζε πριν τον πόλεμο του 1992-95 το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Τους πρώτους μήνες του πολέμου βομβαρδίστηκε και υπεστη εκτενείς ζημιές. Δέχτηκε πυρά από όλες τις πλευρές των αντιμαχομένων και παραμένει αχρησιμοποίητο. Είναι ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια του Σαράγεβο, κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ΄70 και βρίσκεται στην περιοχή "Marijin Dvor", όπως είναι και το ανεπίσημο όνομα του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου μπροστά από αυτό το κτίριο έπεσαν τα πρώτα θύματα από πυροβολισμούς εναντίον του πλήθους. Είναι μέρος ενός συγκροτήματος στο οποίο ένα μικρότερο κτίριο στεγάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

    [03] ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΤΕΚΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    «Δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσουμε στο θέμα της κυριαρχίας», δήλωσε στο CNN Turk ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, σχολιάζοντας το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντεκτάς έκανε λόγο για «εμμετικές επιθέσεις» που δέχεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ κάλεσε την ηγεσία της Κύπρου να πάψει να διατείνεται ότι είναι η μόνη αρχή στο νησί.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, που αναρρώνει στη Νέα Υόρκη μετά από εγχειρήσεις καρδιάς, επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει αύριο την θα ανακοινώσω τις πρώτες του αντιδράσεις, αφότου μελετήσει το σχέδιο.

    Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη βδομάδα να μπορέσει να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο στενός συνεργάτης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουμτάζ Σοϊσάλ, επισήμανε ότι αυτή την περίοδο ο κ. Ντεκτάς δέχεται πιέσεις και αυτό δεν είναι καλό για την υγεία του.

    Επιπλέον, εκτίμησε ότι το σχέδιο δεν θα έχει την μορφή τελεσιγράφου, αλλά θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Πρόσθεσε, δε, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προκαλεί πίεση στην Τουρκία.

    [04] ΓΙΑ 4η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

    Καλαμάτα, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου το Πολιτιστικό Οδοιπορικό "Οι Δρόμοι του Λαδιού και της Ελιάς", το οποίο πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προσέγγιση των λαών της Μεσογείου, μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα την ιστορία, τον πολιτισμό και συμβολισμό της ελιάς.

    Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Οδοιπορικού οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων φορέων αναφέρθηκαν στη σημασία του Οδοιπορικού για την εμπορική προώθηση των ελαιοκομικών προϊόντων και την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού.

    Παράλληλα διατυπώθηκε ο στόχος να προσεγγίσουν τα 220 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μεσόγειο με σκοπό να μυηθούν στην αξία της μεσογειακής διατροφής και της σημασίας του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και στη συμβολική σημασία του πολιτισμού της ελιάς για την κοινωνική και οικονομική ευημερία των λαών. τέλος υποβλήθηκε πρόταση για τη δημιουργία "Ελαιώνα Ειρήνης" σε κεντρικό σημείο του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά στα πρότυπα του "Ελαιώνα της Μεσογείου" στα ανάκτορα του Νέστορα.

    Στη συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΠ συμμετείχαν η αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ελένη Κορωνάκη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γεώργιος Μπενέτος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ευάγγελος Τσίτουρας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γεώργιος Καραμπάτος και παρερεύθησαν εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ελλάδα.

    Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου οι συμμετέχοντες στο οδοιπορικό έφθασαν στη Μυτιλήνη, όπου είχαν συναντήσεις με παραγωγούς της περιοχής και συζήτησαν για τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς και όλη την παραγωγική διαδικασία. Φιλοξενήθηκαν στη Μονή του Αγίου Ραφαήλ, όπου παρακολούθησαν και τη λειτουργία του Εσπερινού.

    Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 είχαν επαφές με επιμελητηριακούς παράγοντες και εν συνεχεία αναχώρησαν για το Αϊβαλί. Συνέχισαν με προορισμό τη Φώκαια, όπου είχαν επαφές, ενώ το βράδυ συμμετείχαν στη μουσική εκδήλωση που διοργανώθηκε λόγω της άφιξης των Οδοιπόρων με θέμα "Ελιά - Γέφυρα Ειρήνης στη Μεσόγειο".

    Σήμερα οι οδοιπόροι είχαν συνάντηση στο Επιμελητήριο της Σμύρνης όπου συναντήθηκαν και συζήτησαν με παράγοντές του και επιχειρηματίες και δόθηκε κοινή συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εν συνεχεία οι οδοιπόροι αναχώρησαν για Κόνυα.

    Στα πλαίσια της ενίσχυσης των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας υπέβαλε πρόσφατα πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να εντάξει δύο πρότυπα έργα υποδομών και μία σειρά θεματικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Πολιτισμός" εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συγχρηματοδότηση της εκτέλεσής τους.

    Η πρόταση πολιτιστικής παρέμβασης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο πρωτότυπων κατασκευών:

    Το "Ελαιουργείο: Καρπός Ελιάς - Πυρήνας Γνώσης και Πολιτισμού", όπως προβλέπεται να ονομαστεί ο χώρος που έχει εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό στο κέντρο της Καλαμάτας, σχεδιάζεται να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ως χώρος τέρψης του πνεύματος, προβάλλοντας την τέχνη, την ιστορία και τον πολιτισμό της ελιάς, σε όλες τις εκφάνσεις του θέματος.

    Ο Πολιτιστικός Πολυχώρος "Ελαιουργείο" θα περιλαμβάνει δύο κύριες πολιτιστικές δομές και θα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Επιμελητηρίου στο κέντρο της Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Κουμάντου. Εκεί θα δημιουργεί ο "Ελαιώνας Χώρος", ένας χώρος αφιερωμένος στο μεσογειακό, παγκόσμιο πολιτισμό και συμβολισμό της Ελιάς, όπως η ζωή και η τέχνη βίωσαν και ανέδειξαν. Εκεί θα στεγαστεί και ο "Ελαιοπυρήνας Χώρος", ένας θεματικός πνευματικός και πολιτιστικός χώρος, στον οποίο θα λειτουργεί βιβλιοθήκη και κέντρο τεκμηρίωσης για τον πολιτισμό και το συμβολισμό της Ελιάς.

    Ακόμη πιο πρωτότυπο θα είναι το "Ελαιοφορείο Μουσείο" που θα περιδιαβαίνει τις πόλεις και τις χώρες, ένας διακομιστής πολιτισμού στους δρόμους του λαδιού και της ελιάς. Θα είναι μία σύγχρονη αυτοκινούμενη - μεταφερόμενη κατασκευή, που από μόνη της θα συνιστά εξαιρετικό δείγμα τέχνης παγκόσμιας σημασίας, καθώς το αντικείμενο τέχνης που θα διακομίζει έχει διεθνή - πρωτογενώς ελληνικό - χαρακτήρα και συμβολισμό.

    Με την ολοκλήρωση των έργων σχεδιάζεται μία σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο (οδοιπορικά, γευσιγνωσίες, συναυλίες, περιοδεύουσες εκθέσεις κ.ά.).

    [05] ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικείας πάλης που ολοκληρώθηκε πριν από 10 περίπου ημέρες στην Χαλκίδα η εθνική ομάδα θα ξεκινήσει και πάλι την προετοιμασία της στις 20 Νοεμβρίου. Κύριος στόχος θα είναι η νέα προετοιμασία της εθνικής ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2003 στη Ρίγα της Λετονίας.

    Στις 10 Ιανουαρίου, η εθνική ομάδα θα πάρει μέρος σε διεθνές τουρνουά που θα γίνει στη Φιλανδία, ενώ τέλη Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει στο ισχυρό τουρνουά του Κλίπαν στη Σουηδία.

    Επίσης η τέταρτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Χαλκίδα Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί εκ νέου η βλάβη που έχει στην ωμική περιοχή.

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την ανάγκη άμεσης διενέργειας προσεισμικών ελέγχων στα σχολικά κτίρια, που επανέρχεται με τραγικό τρόπο μετά τους σεισμούς στην Κεντρική Ιταλία και το χαμό των μικρών παιδιών που καταπλακώθηκαν από τα ερείπια του σχολείου τους, κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη.

    "Τα προβλήματα για τα σχολικά κτίρια της χώρας μας", αναφέρει η κ. Ξηροτύρη "είναι γνωστά και καταγράφηκαν συστηματικά και κατά τους καταστροφικούς σεισμούς των τελευταίων 10ετιών, όπως το 1978 στη Θεσσαλονίκη, μέχρι και το 1999 στην Αθήνα".

    Τονίζει δε ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις σχετικών φορέων και αποτελέσματα πιλοτικών προγραμμάτων επισημαίνουν τα πολλαπλά προβλήματα αντισεισμικής ανεπάρκειας και προτείνουν τη μεθοδολογία αντιμετώπισής τους.

    Όπως εξηγεί η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, προκειμένου το σοβαρό αυτό ζήτημα να αντιμετωπιστεί συστηματικά και βάσει τομεακού προγράμματος, θεσμοθετήθηκαν σχετικές υποχρεώσεις του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ (ΟΣΚ ΑΕ), κατά τη ψήφιση του νόμου 3027/2002. Μάλιστα, προστέθηκε παράγραφος, ότι στο κύριο έργο του ΟΣΚ ΑΕ περιλαμβάνεται και η ευθύνη και μέριμνα για τη σύνταξη και υλοποίηση προγράμματος ελέγχου και ενίσχυσης των σχολικών κτιρίων της χώρας.

    Βάσει των παραπάνω, η κ. Ξηροτύρη ζητά να μάθει από την κυβέρνηση σε ποιο σημείο βρίσκονται τα επιμέρους προγράμματα προσεισμικού ελέγχου σχολικών κτιρίων και αν έχει ξεκινήσει η σύνταξη ολοκληρωμένου προγράμματος του ελέγχου που υπαγορεύει η σχετική παράγραφος του άρθρου 2 του νόμου 3027/2002. Επίσης, ρωτά ποια κονδύλια προβλέπονται για την κάλυψη των σοβαροτάτων αυτών αναγκών.

    [07] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν από τον εθνικό προπονητή και την ΕΟΚ οι παίκτες που θα πάρουν μέρος στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας ανδρών για τους αγώνες με Βέλγιο, Ρουμανία και Δανία στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2003.

    Οι παίκτες που κλήθηκαν από τον κ. Ιωαννίδη είναι οι: Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Χρήστος Χαρίσης, Γιώργος Σιγάλας, Νίκος Χατζηβρέττας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Μιχάλης Κακιούζης, Δημήτρης Παπανικολάου, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Αντώνης Φώτσης, Κώστας Τσαρτσαρής, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Παντελής Παπαϊωακείμ και Ανδρέας Γλυνιαδάκης. 

    Το πρώτο ραντεβού της εθνικής ομάδας έχει δοθεί για τις 17 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωί στο κλειστό της Ηλιούπολης, όπου θα γίνει και ο αγώνας Ελλάδα - Ρουμανία στις 23 Νοεμβρίου.

    [08] ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι ρουμανικές αρχές προχώρησαν σήμερα στη σύλληψη πέντε Ελλήνων φοιτητών στην Κωστάντζα γιατί φέρονται να εμπλέκονται σε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών μαζί με τρεις Ρουμάνους.

    Οι πέντε Ελληνες φοιτητές συνελήφθησαν για 30 μέρες. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Ανίτση (26 ετών), Κωνσταντίνο Βακλόρη (24 ετών), Ηλία Σπυρόπουλο (23 ετών), Άγγελο Πλούμπη (25 ετών) και τον Χρήστο Τσαντιλογιάννη (24 ετών). Οι αρχές συνέλαβαν έναν Ρουμάνο αλλά τον άφησαν ελεύθερο.

    Η αστυνομία βρήκε στα σπίτια των συλληφθέντων περίπου 700 χάπια έκσταση, ποσότητες μαριχουάνας και ηρωίνης.

    [09] Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Από την Επιτροπή Ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ ανακοινώθηκε σήμερα η αξιολόγηση των σωματείων της ομοσπονδίας που καταρτίστηκε με βάση την δραστηριότητα τους την αγωνιστική περίοδο 2002. Η κατάταξη των συλλόγων γίνεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΣΕΓΑΣ με βάση τα αποτελέσματα τους στα διασυλλογικά και πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Πρώτο σωματείο, όπως αναμενόταν άλλωστε είναι ο Πανελλήνιος, τον οποίο ακολουθούν αλλά σε μεγάλη απόσταση Πανιώνιος, ΟΦΗ και Ολυμπιακός.

    Αναλυτικά τα πρώτα 30 σωματεία της αξιολόγησης:

    Πανελλήνιος ΓΣ 22.911

    Πανιώνιος ΓΣ 10.744

    ΟΦΗ 10.159

    ΟΣΦΠ 8.558

    Ελ. Βενιζέλος 8.188

    ΓΑΣ Ευβοϊκός 7.723

    ΓΣ Ηρακλής 7.335

    Τρίτων 6.661

    ΑΣ Πελασγός 6.492

    ΟΦΚΑ Οδυσσέας 6.403

    ΓΕ Πτολεμαίδας 6.131

    ΓΣ Κάδμος 5.608

    Ολυμπιάδα Πατρ. 5.341

    ΑΓΣ Ιωαννίνων 5.144

    ΓΕ Θεσσαλονίκης 5.081

    ΓΣ Τρικάλων 5.075

    ΓΣ Κερατσινίου 4.838

    ΓΣ Έδεσσας 4.633

    ΑΕ Έσπερος 4.614

    ΑΓΕ Βοιωτίας 4.579

    ΓΣ Ηλιούπολης 4.347

    ΓΣ Λιβυκός 4.156

    ΑΟ Κύδων Χ. 4.155

    ΑΣ Ιπποκράτης 4.104

    ΑΟ Φιλοθέης 4.061

    ΓΕ Ηρακλείου 3.956

    Φίλιππος Βέροιας 3.881

    ΠΑΟΚ 3.858

    Κερκυραικός ΓΣ 3.852

    ΓΣ Κηφισιάς 3.796.

    [10] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ Ή ΟΧΙ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΟΗΕ

    Βαγδάτη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του κοινοβουλίου του Ιράκ εισηγήθηκε την απόρριψη της νέας απόφασης του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Σαλίμ αλ Κουμπαϊζί πρότεινε την απόρριψη του ψηφίσματος 1441.

    «Η επιτροπή εισηγείται τα εξής: την απόρριψη της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας σε συμμόρφωση με την επιθυμία του λαού μας που εμπιστεύεται τους εκπροσώπους του» είπε χαρακτηριστικά.

    Μεταξύ άλλων προτείνεται η τελική απόφαση για το εν λόγω θέμα να ληφθεί από το Ιρακινό Επαναστατικό Συμβούλιου του οποίου ηγείται ο Σαντάμ Χουσείν προκειμένου "να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση προστασίας του ιρακινού λαού, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειάς του".

    Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου το οποίο θα αποφασίσει ποια θα είναι η τελική στάση της Βαγδάτης στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο που υπερψήφισαν την περασμένη Παρασκευή τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

    Υπενθυμίζεται ότι το νέο σχέδιο προβλέπει «δυσάρεστες συνέπειες» για τη Βαγδάτη σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με το νέο ψήφισμα.

    [11] ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2003 Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Τον Απρίλιο του 2003 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δίκη των κρατουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

    Την Παρασκευή έφτασε στα γραφεία των συνηγόρων υπεράσπισης και των πολιτικών εναγόντων η γνωστοποίηση του πέρατος της ανάκρισης.

    Η δικογραφία, που υπολογίζεται σε περίπου 6.000 σελίδες, θα διαβιβασθεί εντός των ημερών στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος θα συντάξει τη σχετική πρόταση για την παραπομπή των κατηγορουμένων και στη συνέχεια, η πρότασή του θα εισαχθεί στο Συμβούλιο Εφετών. Με την έκδοση του βουλεύματος από το Συμβούλιο, ο αρμόδιος εισαγγελέας θα πρέπει να ορίσει την έναρξη της δίκης.

    Εξάλλου, ξεκίνησαν σήμερα την αποχή από το συσσίτιο οι οχτώ από τους 11 κρατούμενους στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

    Στην αποχή από το συσσίτιο δεν συμμετέχουν ο Κώστας Τέλιος, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει αλλά και γιατί δεν συμφωνεί με αυτή την ενέργεια, ο Πάτροκλος Τσελέντης και ο Διονύσης Γεωργίαδης.

    Ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού Αριστείδης Φραγκιαδάκης συναντήθηκε σήμερα με όλους τους κρατουμένους των φυλακών και τους ρώτησε αν επιθυμούν να προαυλίζονται όλοι μαζί, γεγονός που σημαίνει ότι χαλάρωσαν των μέτρων ασφαλείας

    με την ολοκλήρωση της ανάκρισης.

    Την Τετάρτη αναμένεται να κάνουν πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, με αίτημα την απελευθέρωση του Γιάννη Σερίφη.

    [12] ΣΕ ΞΑΝΘΗ, ΛΑΡΙΣΑ, ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Η Ξάνθη, η Λάρισα η Λαμία και η Πάτρα θα είναι οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Λιγκ 2003.

    Το πρόγραμμα των αγώνων:

    1ο γουίκεντ: Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Μαϊου στις 21.00: Ελλάδα-Ιαπωνία στην Ξάνθη (γηπ. «Φ. Αμοιρίδης»).

    2ο γουίκεντ: Παρασκευή 23 (Λάρισα, γήπ. Νεάπολης) και Κυριακή 25 Μαίου (Λαμία, γηπ. «Χαλκιοπούλειο»), στις 21.00: Ελλάδα-Αργεντινή.

    4ο γουίκεντ: Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Ιουνίου, (Πάτρα, γηπ Απόλλων, ή Δ. Τόφαλος), στις 21.00: Ελλάδα-Γαλλία.

    [13] Α. ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ: Ο Δ. ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Άρη, τη νέα προσπάθεια προσέγγισης του Δημήτρη Κοντομηνά για νέα οικονομική βοήθεια, αλλά και για την μέχρι τώρα πορεία του Άρη μίλησε σήμερα στο Θεσσαλονίκη Σπορ FM ο Αλκέτας Παναγούλιας.

    «Αν ήταν στο χέρι μου θα έκανα επαγγελματίες την περσινή ομάδα των νέων και

    θα έπαιρνα δύο, τρεις ξένους παίκτες με κύριο στόχο και σκοπό να παραμείνει

    στην Α Εθνική. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Άρη είναι δύσκολη. Αυτό με αναγκάζει να προσπαθήσω να δω από κοντά τον Δημήτρη Κοντομηνά για να μιλήσω για τον Άρη. Όμως θεωρώ πολύ δύσκολο να ξανασχοληθεί με τον Αρη. Και αυτό γιατί ο κ. Κοντομηνάς εμπιστεύθηκε λάθος ανθρώπους. Χάθηκαν από τις μεταγραφές περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα λεφτά αν πήγαιναν κάπου αλλού ίσως να έπιαναν τόπο. Αλλά το κακό έγινε. Αυτό πάντως που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Κοντομηνάς είναι απογοητευμένος».

    Ο κ. Παναγούλιας αναφέρθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί στις

    κερκίδες του Άρη. «Είμαι απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στις κερκίδες του Άρη. Δεν μπορεί ένας άνδρας να πάει στο γήπεδο με το παιδί του και την γυναίκα του. Σήμερα καλός είναι ένας φίλαθλος όταν βρίζει και όταν πετάει καρέκλες. Αυτή είναι η ξεφτίλα του Ελληνικού ποδοσφαίρου που μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω. Αλλά ανάθεμα αν αυτά τα παιδιά που βρίζουν γνωρίζουν την ιστορία του Άρη».

    Παράλληλα ο κ. Παναγούλιας έκανε και την αποκάλυψη. «Εδώ υπάρχουν μέλη της διοικούσας επιτροπής που βρίζουν τους παίκτες. Πώς να μην βρίζουν τα μικρά παιδιά Πάντως έφθασα στο σημείο να ντρέπομαι να πηγαίνω στο γήπεδο».

    [14] ΛΗΣΤΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΕΓΙΝΕ 31ΧΡΟΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Η απόγνωση οδήγησε στη ληστεία τον 31χρονο Χρήστο Καλαφάτη από τα Γιαννιτσά, που λήστεψε την Παρασκευή το πρωί το υποκατάστημα της Εγνατίας Τράπεζας στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης.

    Ο 31χρονος υποστηρίζει ότι έκανε τη ληστεία για να συγκεντρώσει χρήματα για να χειρουργηθεί το 8 μηνών κοριτσάκι του που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την καρδιά του.

    Το κοριτσάκι έχει ήδη χειρουργηθεί μια φορά στο Ωνάσειο, ενώ απαιτείται μια δεύτερη επέμβαση στο Ωνάσειο και μια επέμβαση στο λαιμό που πρέπει να γίνει στο Λονδίνο. Το κόστος των επεμβάσεων ξεπερνά τα 60.000 ευρώ.

    Ο 31χρονος πήρε από τα ταμεία της τράπεζας 14.655 ευρώ, ενώ συνελήφθη λίγο έξω από την Χαλκηδόνα. Σήμερα οδηγήθηκε στον ανακριτή και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί

    [15] ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Γεύμα εργασίας με 80 οικογένειες Παλιννοστούντων Ομογενών του Δήμου Αριδαίας είχε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή διατάξεων του Ν. 2790 και του Ν. 2910 (διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας, προγράμματα στέγασης, αποκατάστασης, επαγγελματικά και εκπαιδευτικά ζητήματα).

    Οπως, τόνισε ο κ. Πασχαλίδης το ΥΜΑ-Θ θα υποστηρίξει γραφεία συντονισμού των δράσεων υποστήριξης των Παλιννοστούντων Ομογενών στους Νομούς και τους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των 3 Περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης.

    [16] ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 75ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα γιορτάστηκαν το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2002, στη Νέα Υόρκη τα 75 χρόνια της ιστορικής κοινότητας του Καθεδρικού ναού του Αγίου Δημητρίου της Αστόρια,. Στο επίσημο δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, όπου παρευρέθηκαν περίπου χίλιοι ομογενείς, τιμήθηκε με το «Οδύσσειο» βραβείο της Κοινότητας ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι πρόκειται για έναν ένθερμο υποστηρικτή της Ελληνικής μάθησης και της παιδείας.

    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιακώβου, ο οποίος και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την σημασία της επετείου για όλο τον Ελληνισμό, αλλά και το γεγονός ότι η οι Έλληνες της Αστόρια εργάστηκαν σκληρά για την Ελληνική Γλώσσα και έκαναν τον Άγιο Δημήτριο εστία φωτός.

    Ο κ. Ιάκωβος ανέφερε επίσης ότι όταν το 1939 ήρθε για πρώτη φορά στην Αμερική πήγε στον Άγιο Δημήτριο για να τον συμβουλευθεί, όπως είπε, ως προς την παραμονή του ή όχι στην Αμερική. Σαν πρόσφυγας τότε, τόνισε, βρήκα στον εαυτό μου, μέσα στο ναό αυτό. Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι δεν είναι οι πλούσιοι που έκαναν το ναό να προοδεύσει, αλλά τα χέρια και οι προσφορές θυσίας των απλών ανθρώπων.

    Για την σημασία της απονομής του βραβείου στον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο μίλησαν δύο εκ των τελειόφοιτων μαθητών του ημερησίου σχολείου της Κοινότητας, ο Κ. Μπελέσης και η Μ. Μενδώρου, που αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερα σημαντική δωρεά του ιδρύματος προς το Σχολείο και την Κοινότητα.

    Με την σειρά του ο κ. Δρακόπουλος αποδεχόμενο το βραβείο, τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και επεσήμανε ότι ο ρόλος των δασκάλων είναι πολύ μεγάλος και οι αξίες που μεταλαμπαδεύδουν στα παιδιά, εξίσου σημαντικές. Στο δείπνο παρέστη και η κ. Μαίρη Δρακοπούλου, μητέρα του τιμώμενου και αδερφή του Σταύρου Νιάρχου. Το ίδρυμα Νιάρχου έχει προσφέρει μέχρι σήμερα 165 εκατομμύρια σ' όλο τον κόσμο και περίπου τα μισά στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα έδωσε 1 εκατομμύριο δολάρια στον τοπικό Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση των αναγκών μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

    Μηνύματα για την επέτειο απέστειλαν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκη κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. Τζόρτζ Πατάκι, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Μαγκριώτης και ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ

    Αλεξάνδρεια, 11 Νοεμβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκετε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ, κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης για σειρά συναντήσεων, μετά το ταξίδι στην Γερμανία, όπου παραβρέθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου ΣΑΕ Ευρώπης από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2002.

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Φρανκφούρτη, ο κ. Ταμβάκης επισήμανε μέσα από την ομιλία με τίτλο Επικοινωνία και Προβολή του ΣΑΕ, Διαπιστώσεις και Προοπτική την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των ομογενών για τις δραστηριότητες του ΣΑΕ, ώστε να ενεργοποιείται η βάση και να μεταφέρονται οι απόψεις της, στο Προεδρείο. Σε μία εποχή όπου η επικοινωνία μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην ίδια την οντότητα ενός οργανισμού, ο Απόδημος Ελληνισμός, και σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΑΕ, ο οργανισμός ομπρέλα της Διασποράς μας, έχει την υποχρέωση στην ίδια του την ύπαρξη να ανοιχτεί προς τα έξω, να αποτελέσει θέμα συζήτησης στην δημόσια σφαίρα, συμβάλλοντας τελικά, στην σφυρηλάτηση των δεσμών συνοχής του και στην περαιτέρω αντιπροσωπευτικότητά του, τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος συνομίλησε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ είχε ιδιαίτερη συνεργασία με το Δίκτυο Νεολαίας της περιφέρειας, το οποίο παρουσίασε με συγκροτημένο τρόπο τις προτάσεις του για το επόμενο διάστημα. Η έμπρακτη υποστήριξη στην Νεολαία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και το μέλλον του ΣΑΕ.

    [18] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Ποιες μόνιμες επενδύσεις έγιναν από το 2000 και εφεξής σχετικά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ρωτά τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σωτήρης Κούβελας, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

    "Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι μια μεγάλη κατάκτηση της Θεσσαλονίκης", τονίζει ο κ. Κούβελας, επισημαίνοντας ότι "φιλοδοξία μας είναι όχι μόνο η ετήσια διοργάνωση, αλλά και οι εκδηλώσεις μονιμότερου και συνεχούς χαρακτήρα. Προϋπόθεση για αυτά είναι να προστίθενται νέες επενδύσεις μονιμότερου χαρακτήρα".

    Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ισχυρίζεται ότι δαπανήθηκαν 200 εκατομμύρια για τον ειδικό φωτισμό της παραλίας από το Λιμάνι έως το Λευκό Πύργο όσο θα διαρκέσει το Φεστιβάλ και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: "Διακόσια εκατομμύρια, πεταμένα, είναι κρίμα".

    Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι σε περιόδους ισχνών αγελάδων η επίδειξη χλιδής και σπατάλης συνιστούν πρόκληση.

    "Ο υπουργός Πολιτισμού που είναι Θεσσαλονικιός και ασφαλώς πονάει το θεσμό, δεν πρέπει να επιτρέπει τέτοια φαινόμενα", σημειώνει ο κ. Κούβελας και προσθέτει: "Μέσα από το Φεστιβάλ είναι ανάγκη και ευκαιρία να περνούν μηνύματα υπευθυνότητας"

    Ζητά δε από τον κ. Βενιζέλο να καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο ο νεοεκλεγείς νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Σκοπός του ταξιδιού του κ. Ψωμιάδη είναι η ενημέρωση για τα προγράμματα που αφορούν την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

    [20] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    Σκόπια, 11 Νοεμβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Η διάσκεψη των πρωθυπουργών των χωρών-μελών της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας θα φιλοξενηθεί από τις 13 έως τις 15 του Νοεμβρίου στην ΠΓΔΜ.

    Στη διάσκεψη θα συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής, οικονομικά θέματα και ζητήματα που αφορούν τα έργα υποδομής

    Μέχρι τώρα επιβεβαίωσαν την συμμετοχή οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ουκρανίας και της Σλοβακίας.

    Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη, ενώ παράλληλα θα οργανωθεί και οικονομικό φόρουμ.

    [21] ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια απέναντι στις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται από τις ραγδαίες εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διήμερης Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Άμυνας των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξάγονται στην Παλαιά Βουλή, στο πλαίσιο της προεδρίας της χώρας μας στον τομέα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε., ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι οι νέες μορφές βίας ή απειλής βίας κάνουν την εμφάνισή τους, οι οποίες επιβάλλουν την αναμόρφωση και των διεθνών οργανισμών ασφαλείας.

    "Το ΝΑΤΟ με την επικείμενη νέα διεύρυνσή του τελεί υπό μετεξέλιξη και η Ε.Ε. για πρώτη φορά ουσιαστικά προσπαθεί να διαμορφώσει τη δική της πολιτική άμυνας και ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό αυτό εγχείρημα έχει δρομολογηθεί εδώ και τρία χρόνια", είπε ο πρόεδρος της Βουλής

    Τόνισε δε ότι παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα, όπως οι προοπτικές των ευρωνατοϊκές σχέσεις, η ετοιμότητα της Ένωσης να αναλάβει με δικά της αποκλειστικά μέσα σοβαρές ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες και η μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.

    [22] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης είναι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Στη σύσκεψη θα γίνει πρώτη αρχική εκτίμηση του σχεδίου που κατατέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος αυτή την ώρα είναι επίσης σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

    Μετά τη λήξη της σύσκεψης στη Λευκωσία ο κ. Κληρίδης θα κάνει δηλώσεις και θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, γύρω στις 8.30 το βράδυ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 11 November 2002 - 19:13:39 UTC