Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ
  • [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [05] ΜΠΙΛ ΑΝΤΚΟΚΣ: ΕΚΑΝΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 2004
  • [06] Η Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ
  • [07] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - KAVALA OIL
  • [08] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΡΕΛΗ ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΙ
  • [10] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [11] ΑΝΑΛΗΘΗ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΜΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
  • [12] ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ ΚΑΙ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
  • [13] ΓΑΛΛΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΧΤΩ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
  • [14] Ο Λ. ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ
  • [15] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [17] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [18] Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΓΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ
  • [19] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [21] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [23] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2002 (12:39 UTC+2)

    Η Ελλάδα θα επιμείνει στην ξεχωριστή αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και δεν πρόκειται να γίνει δεκτή λύση του Κυπριακού αντίθετη με τα συμφέροντα του ελληνισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα του ευρωστρατού και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου ενώ σημείωσε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να υποβάλλει σχέδιο για την λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Συζητήσαμε ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την απόφαση που πάρθηκε για το θέμα του ευρωστρατού και τις εξελίξεις σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Θέλω να επαναλάβω ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρά ομαλά. Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ένταξη της Κύπρου. Έχει αποφασιστεί στο Ελσίνκι ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης.

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρόκειται, όπως φαίνεται, να υποβάλλει ένα σχέδιο για τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Το σχέδιο αυτό θα το εκτιμήσει η κυπριακή κυβέρνηση, θα το συζητήσουμε μαζί της και θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κάποια λύση που δεν εγγυάται τα όσα αποτελούν προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού, παραδείγματος χάρη την τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη σωστή λειτουργία της πολιτείας. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μια τέτοια λύση και δεν είναι ορθή η άποψη ότι εμείς πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όποια λύση μόνο και μόνο για την ένταξη. Επαναλαμβάνω: τα δύο αυτά θέματα μπορεί να είναι συγγενή, τα δύο αυτά θέματα μπορεί να έχουν το ένα επιρροή στο άλλο αλλά με βάση την απόφαση του Ελσίνκι το καθένα κρίνεται χωριστά και εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό».

    [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης συνεχάρη τον επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές στην Τουρκία.

    Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη, και ανέφερε ότι σχεδιάζει περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα επισκεφθεί την Αθήνα τις προσεχείς μέρες, πιστεύοντας ότι αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών.

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Για συστηματική παραπλάνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και για διαρκή ψέματα στον ελληνικό λαό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση της Ομάδας των Συντονιστών με θέμα την κατάσταση στην Οικονομία.

    «Η Κυβέρνηση Σημίτη παραπλανούσε συστηματικά την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Υποστήριζε ότι οι προϋπολογισμοί ήταν πλεονασματικοί, ενώ, όπως τονίζαμε και όπως αποδεικνύεται από τις εκθέσεις της Eurostat, ήταν πλασματικοί» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της ΝΔ για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα είπε ότι η Κυβέρνηση υποστήριζε πως το δημόσιο χρέος το 2001 ήταν στο 99,6% του ΑΕΠ και, μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδέχθηκε ότι φτάνει το 105,1% του ΑΕΠ.

    «Η ελληνική οικονομία είναι υπερχρεωμένη και το δημόσιο χρέος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο, που θα καθορίσει την πορεία της χώρας προς το μέλλον. Η συμπεριφορά αυτής της Κυβέρνησης, για την οποία προσωπικά ευθύνεται ο κ. Σημίτης, τραυματίζει καίρια την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και αφαιρεί τη βάση για κάθε γόνιμη συζήτηση» σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι πίσω από την εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνει η Κυβέρνηση, με όλες αυτές τις αλχημείες της δημιουργικής λογιστικής, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία πολύ απέχει από την πραγματική σύγκλιση.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι η Κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική, που αποδεικνύεται αδιέξοδη, γεγονός που απέδειξε και ο ελληνικός λαός καταδικάζοντας την πολιτική αυτή στις πρόσφατες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη να υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση στη χώρα η οποία θα κάνει πράξη τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά και θα προχωρήσει σε πλήρη δημοσιονομική απογραφή έτσι ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια για την οικονομία.

    [04] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ-Αβίβ, 5 Νοεμβρίου 2002 (12:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπέντζαμιν Νετανιάχου

    Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και τη διάλυση του κοινοβουλίου (Κνεσετ) μέσα σε διάστημα 90 ημερών, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρον, μετά την αποτυχία των προσπαθειών του, για τη συγκρότησης κυβέρνησης, με την υποστήριξη των ακροδεξιών κομμάτων.

    Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε έξι ημέρες μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού εθνικής ενότητας, που στιγματίστηκε από την αποχώρηση των δύο υπουργών του Εργατικού Κόμματος. Οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Σιμον Περες και Άμυνας, Μπεντζαμιν Νετανιαχου διαφώνησαν για τα οικονομικά κεφάλαια που προωθούσε ο Σαρον προς τους 145 εβραϊκούς οικισμούς της Δυτ. Όχθης.

    [05] ΜΠΙΛ ΑΝΤΚΟΚΣ: ΕΚΑΝΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Ο Μπιλ Αντκοκς μίλησε από καρδιάς και έκλεψε την παράσταση την περασμένη Παρασκευή στην επίσημη συνέντευξη τύπου του 20ου Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών. Ο κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής (2ωρ 11: 07) που μένει όρθιο 33 ολόκληρα χρόνια, ήλθε στην Αθήνα προσκεκλημένος του ΣΕΓΑΣ για να τιμηθεί. Το «γέρικο ρεκόρ του παρέμεινε ακατάρριπτο και φέτος παρά την επίθεση εννέα Κενυατών δρομέων με εξαιρετικούς χρόνους.

    «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι αυτές τις μέρες στην Αθήνα για τον Μαραθώνιο, που θα γίνει στην κλασική διαδρομή. Αυτή τη στιγμή, ο συγκεκριμένος αγώνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Στις μέρες μου όποιος έκανε Μαραθώνιο τον έλεγαν «τρελό». Σήμερα χαίρομαι που υπάρχουν τόσοι πολλοί «τρελοί» σε όλο τον κόσμο οι οποίοι τρέχουν Μαραθώνιο» είπε ο Βρετανός θρυλικός Μαραθωνοδρόμος, που εργάζεται στην ομοσπονδία στίβου της Βρετανίας.

    Ο κ. Αντκοκς, 60 ετών, είναι ένθερμος φιλέλληνας. Μάλιστα έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στη χώρα μας για διακοπές. Με εξαιρετικό κέφι και καλή αίσθηση του χιούμορ κέρδισε όλους όσους του μίλησαν. Σε παρατήρηση του νικητή του 20ου Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών Μάρκ Σάινα (Κένυα) ότι δεν πιστεύει ότι έτρεξε σε αυτή τη διαδρομή πριν από 33 χρόνια και έκανε αυτό τον χρόνο, απάντησε: «Έκλεψα». Η αλήθεια όμως είναι ότι στον «αλησμόνητο Μαραθώνιο του Απριλίου του 1969 ο Μπίλ Αντκοκς σε ολόκληρη την κούρσα έτρεχε πλάι - πλάι με τον περίφημο Ιάπωνα Κένζι Κιμιοχάρα, που τελικά τερμάτισε δεύτερος. Να θυμηθούμε πώς περιγράφει την μονομαχία των δύο ανδρών ο τότε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Νικόλαος Παπαρέσκος στο περιοδικό της ελληνικής ομοσπονδίας (Απριλιος - Μάιος 1969): «..Και αρχίζει πια ένας αγών στήθος με στήθος επί πέντε χιλιόμετρα, μεταξύ 30 και 35 χιλιομέτρου που θα μείνει αλησμόνητος και που τον έχασαν όσοι ασχολούνται με την αθλητική ψυχολογία και δεν τον είδαν. Ο Ιάπων με αποτυπωμένη στο πρόσωπο του την φιλοτιμία, την αποφασιστικότητα και το πείσμα της φυλής του και ο Αγγλος με το απέραντο αίσθημα της ασφαλείας, το οικονομικό τρέξιμο, τον αυτοέλεγχο και την ανεξάντλητη καρδιοπνευμονική λειτουργία.

    Αλησμόνητα στάθηκαν τα λεπτά που πετούσαν στη νίκη τρέχοντας. Επί 5 χιλιόμετρα κοντά - κοντά οι δύο τους. Είχαν συμπλέξει τα γρήγορα βήματα τους και τις ρυθμικές αναπνοές τους με έναν τέτοιο ρυθμικό τρόπο που θαρρούσες πως βρισκόσουν μπροστά σε μια δίδυμη μηχανή, μια και μόνη και αδιαίρετη. Τα βλέμματα τους , ο ιδρώς τους, το ύφος της συνέπειας και αυτό το ασύλληπτο σε ομορφιά, ρυθμός αρμονία και χάρη τρέξιμο τους είχαν τόσο πολύ συντονιστεί ώστε όταν ο Αγγλος στο 35ο χιλιόμετρο ξέφυγε πετώντας για το τέρμα διέλυε και αποσυνέθετε το ζεύγος αυτό των δυνάμεων που είχε δημιουργήσει την αλησμόνητη αρμονική ενότητα, μας έκανε να φανταζόμεθα ότι επανερχόμεθα από έναν άλλο μεγαλειώδη κόσμο. Σπανίως ο αθλητισμός βρήκε πιστότερη έκφραση και πιο μεγαλοπρεπή ερμηνεία από τις στιγμές εκείνες. Εν τω μεταξύ ο Αγγλος συνεπής στην αρχή ότι οι δικοί του χάνουν όλες τις μάχες και κερδίζουν την τελευταία, προχωρεί ακάθεκτος στο τέρμα, έχει διατρέξει τα 10 χιλιόμετρα μεταξύ 30 και 40 σε 30 λεπτά και το ένα πεντάρι σε 14:58. Μπαίνει στο στάδιο ενώ όλοι εφαίνοντο ανέτοιμοι να τον υποδεχθούν και έκπληκτοι δια την πρόωρη εμφάνισή του, διατρέχει την μέχρι του νήματος διαδρομή ελαφρά, άνετα, ξεκούραστα και το κόπτει σε 2ωρ 11:07.8. Τον ακολουθεί ο γενναίος Ιάπων σε 2ωρ 13:25.8, ο Τούρκος Ακτσάι, όσο ποτέ δυνατός σε 2ωρ 15:07.3, ο Αιθίοψ Μάμο Βόλντε σε 2ωρ15:17.2, ο άλλος Τούρκος Ακτάς σε 2ωρ 16:43.4 με έκτο τον Ντεμίσιε Βόλντε με 2ωρ 19:27.0, ενώ ακολουθούν 32 ακόμη δρομείς εις την μεγάλη πλειοψηφία με νέα ατομικά - και εθνικά αν υπάρχουν ρεκόρ».

    Ο κ Αντκοκς κάνοντας σύγκριση των Μαραθώνιων της δεκαετίας του 1960, με αυτόν του 2002 παρατηρεί: «Το πρόβλημα είναι ότι αυτήν την περίοδο υπάρχουν πολλοί Μαραθώνιοι και οι αθλητές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν σε όλους. Στις μέρες μας τρέχαμε σε αγώνες και την επόμενη ημέρα επιστρέφαμε στη δουλειά μας. Σήμερα ο αθλητισμός είναι δουλειά. Είναι κρίμα γιατί στις μέρες μας όλοι βλέπουν το συγκεκριμένο αγώνισμα ως επάγγελμα, ενώ δεν ξέρουν ότι ο Μαραθώνιος είναι η ιστορία του αθλητισμού. Οι σύγχρονοι αθλητές δεν καταλαβαίνουν από ιστορία, απλά πηγαίνουν να τρέξουν εκεί που θα κάνουν την καλύτερη συμφωνία».

    Σε μια ακόμα αποκάλυψη από καρδιάς (μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου) είπε: «Έκανα αίτηση για να έλθω στην Αθήνα στους Ολυμπιακούς του 2004 και να δουλέψω σαν εθελοντής. Όμως δεν ξέρω ακόμα αν θα τα καταφέρω να το σκάσω από τη γυναίκα μου, γιατί οι αγώνες συμπίπτουν με τις διακοπές μας και τα τελευταία χρόνια την αφήνω μόνη της για να πηγαίνω στους αγώνες».

    [06] Η Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Θύμα της ανικανότητας, της απραξίας αλλά και της αλαζονείας της κυβέρνησης να αποδεχτεί τη συνεργασία που όλα τα κόμματα και όλοι φορείς προσφέρουν χαρακτήρισε την υπόθεση της Ολυμπιάδας η υπεύθυνη του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η κ. Πετραλιά κάλεσε την κυβέρνηση να καθιερώσει θεσμούς πλήρους διαφάνειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ώστε να δημιουργήσει κλίμα εθνικής ομοψυχίας που είναι προϋπόθεση για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ, σχολίασε πως ο κ. Όσβαλντ χρησιμοποιεί επικριτική γλώσσα όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και διπλωματική γλώσσα όταν βρίσκεται στην Ελλάδα. «Βεβαίως ο κ. Όσβαλντ δεν επεσήμανε, ούτε μπορούσε άλλωστε, ότι όλα όσα γίνονται ή δεν γίνονται στο 2004 πέρα από την εικόνα της χώρας έχουν άμεση επίπτωση και στη τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων αφού αυξάνουν έως και δύο φορές το κόστος έργων και δράσεων» είπε η κ. Πετραλιά.

    Σχετικά με το θέμα των έργων που θα κάνει ο ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα για την Ολυμπιάδα του 2004, η κ. Πετραλιά σχολίασε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον επανασχεδιασμό και τον κατακερματισμό τους, κάτι που δεν γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που ήδη πλήρωσαν δισεκατομμύρια για την μελέτη τους. Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το θέμα.

    [07] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - KAVALA OIL

    Aθήνα, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο κατέθεσε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σαλαγκούδης, σχετικά με το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου και της Kavala Oil Ν.2779/99.

    Ο κ. Σαλαγκούδης σημειώνει ότι με τον σχετικό νόμο κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Kavala Oil με την οποία μεταβιβάστηκαν τα κοιτάσματα Πρίνου Νότιας Καβάλας στην εν λόγω εταιρία. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Kavala Oil συμμετέχει η εταιρία Ευρωτεχνική κατά 67% και ο συνεταιρισμός των εργαζομένων με 33%. Η σύμβαση θεωρήθηκε ως χαριστική δεδομένου ότι έγινε χωρίς διαγωνισμό, κατά παράβαση του Ν.2289/95 και της ευρωπαϊκής οδηγίας 94/22/ΕΚ που προβλέπουν διαδικασίες διαγωνισμών και όχι αδιαφανών αναθέσεων.

    Επίσης ο συντονιστής της ΝΔ αναφέρει ότι η εταιρεία «Ευρωτεχνική» υποχρεώθηκε στη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων μέσα σε 22 μήνες από την ισχύ της σύμβασης ενώ μέχρι στιγμής η πρώτη εσωτερική γεώτρηση χαρακτηρίστηκε ερευνητική, δεν έγινε ακόμη η δεύτερη ερευνητική γεώτρηση και έχουν ήδη παρέλθει 34 περίπου μήνες από την ισχύ της σύμβασης.

    Ο κ. Σαλαγκούδης ρωτά τον υπουργό ανάπτυξης αν όλη η διαδικασία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της σύμβασης του Ν2779/99 είναι σύμφωνη με τον νόμο, αν θα εκτελεσθεί ή όχι η δεύτερη ερευνητική γεώτρηση από τους αναδόχους και τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την πλήρη εκτέλεση των υποχρεώσεων που ανάλαβαν οι ανάδοχοι έναντι του Δημοσίου.

    [08] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελών εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 1ο Σαλόνι Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, που διοργάνωσαν από 31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου ο σύλλογος Wolu-Europe και η κ. Daniel Caron, Aντιδήμαρχος του Woluwe και βουλευτής των Βρυξελλών. Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Pronti και Βέλγων υπουργών και έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Woluwe των Βρυξελλών.

    Με φαντασία αλλά και υπευθυνότητα οι υπεύθυνοι του περιπτέρου της κοινότητας το διαμόρφωσαν με τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης έπαιρνε μια «γεύση» από Ελλάδα μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τον εθελοντισμό αλλά και για τον ελληνισμό των Βρυξελλών. Το περίπτερο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελών επισκέφθηκε η κυρία Daniel Caron η οποία συνομίλησε επί μακρόν με την Πρόεδρο της κοινότητας κ. Τεγγελίδου και την ευχαρίστησε για την επιτυχή παρουσία του ελληνικού περιπτέρου, αλλά και για τη γενικότερη συμβολή της στην πρώτη αυτή διοργάνωση.

    Όπως δήλωσε στο Τhe Greek European Magazine η κ. Caron, ευαισθητοποιημένη η ίδια σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης, σκοπός του πρώτου αυτού σαλονιού είναι η προβολή των τόπων και περιοχών της ΕΕ με τις ιδιαιτερότητές τους και τις κατ΄εξοχήν ίδιες δράσεις τους στο κοινό του Βελγίου και των Βρυξελλών. Είναι, ακόμα, να δώσει την ευκαιρία στους έλκοντες την καταγωγή τους απ΄ αυτές τις περιοχές-περιφέρειες της ΕΕ να δείξουν τις δράσεις που αναπτύσσουν με απώτερο σκοπό να βοηθηθούν οι ίδιοι κατά την μακρά ή όχι παραμονή τους στο Βέλγιο. Ευκαιρία επί πλέον να δείξουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τους πλούτο και να προβληθούν τουριστικά.

    Δ.Ρ.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΡΕΛΗ ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΙ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών (διευρωπαϊκά δίκτυα, κοινός διατλαντικός ευρωπαϊκός χώρος, οδική ασφάλεια, τιμολόγηση όλων των τύπων μεταφορών) ανέπτυξε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

    Ειδικότερα, τη Δευτέρα ο κ. Βερελής συναντήθηκε με την Βελγίδα υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ιζαμπέλ Ντουράντ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο και ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού Περιφερειών και Μεταφορών για τα θέματα που θα προωθήσει το υπουργείο κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

    Ο κ. Βερελής επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης των αρχών της Λευκής Βίβλου των μεταφορών, μέσω της οποίας θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η υλοποίηση έργων που θα υποστηρίξουν τον συνδυασμό θαλασσίων και σιδηροδρομικών μεταφορών για την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων. Παράλληλα, ο κ. Βερελής αναφέρθηκε στην ανάγκη ισόρροπης και ορθολογικής ανάπτυξης οριζοντίων και κάθετων αξόνων σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται και η είσοδος νέων μελών και η διεύρυνση της ΕΕ.

    Σήμερα ο κ. Βερελής συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογο του Γκιλ ντε Ρομπιέν.

    [10] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Tίρανα, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Συναυλία της αλβανικής ορχήστρας εγχόρδων «New Sounds» πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα της Ακαδημίας των Τεχνών στα Τίρανα, υπό τη διεύθυνση του Ελληνα μαέστρου του Ιδρύματος Τσακάλωφ, Γεώργου Χλίτσιου και παρουσία εκπροσώπων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα. Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονταν οι «Πέντε ελληνικοί χοροί» του Σκαλκώτα καθώς και συνθέσεις του Αλβανού Γκιον Σιμόνι.

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο χώρο της πρεσβείας ο πρέσβης Δημήτρης Ηλιόπουλος δήλωσε ότι η φιλοσοφία τόσο της χθεσινής συναυλίας όσο και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έγιναν στο παρελθόν είναι η κοινή προβολή του ελληνικού και του αλβανικού πολιτιστικού στοιχείου. Ο κ. Ηλιόπουλος γνωστοποίησε ότι για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η πρεσβεία προγραμματίζει συναυλία με την Ορχήστρα της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης την οποία θα διευθύνει Έλληνας μαέστρος καθώς και κονσέρτο ενός Αλβανού βιολονίστα και ενός Ελληνα πιανίστα.

    [11] ΑΝΑΛΗΘΗ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΜΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Αναληθή είναι τα σενάρια περί απόφασης του Ντέμη Νικολαϊδη να μην παίξει στα επόμενα παιχνίδια της ΑΕΚ. Την συγκεκριμένη είδηση διέψευσε ο προπονητής της Ενωσης, Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Μάλιστα επεσήμανε στην ιστοσελίδα του συλλόγου: «Ουδέποτε ο Ντέμης Νικολαϊδης μου είπε ότι έχει κάποιο πρόβλημα και δεν θέλει ν` αγωνιστεί στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και τη Ρόμα. Είχαμε μία συζήτηση, όπως γίνεται με όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας όταν χρειάζεται, η οποία πρέπει να μένει μεταξύ μας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πριν από τους κρίσιμους αγώνες της ομάδας δημιουργούνται ανύπαρκτα θέματα».

    Από την άλλη ο Ντέμης Νικολαϊδης τόνισε λακωνικά. «Δεν ασχολούμαι», δίνοντας έτσι τέλος στην έντονη φημολογία περί της συγκεκριμένης απόφασής του.

    Επίσης όσον αφορά τον Βασίλη Τσάρτα, ο Ναουσαίος μέσος έχει από την 1η Νοεμβρίου δικαίωμα προσφυγής, καθώς δεν έχει εισπράξει περίπου 550.000 ευρώ που του οφείλονται βάση συμβολαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο παίκτης σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί οικονομικά θα προβεί στην προσφυγή.

    [12] ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ ΚΑΙ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    Aθήνα, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Επεστράφησαν στους Βασίλη Τζωρτζάτο και Δημήτρη Κουφοντίνα οι χειρόγραφες σημειώσεις που τους είχαν αφαιρεθεί χθες κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου από ομάδα δεσμοφυλάκων. Οι δύο κρατούμενοι για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» όπως και άλλοι κρατούμενοι στους οποίους έγινε έλεγχος, αντέδρασαν έντονα για το συμβάν ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας απείχε από το συσσίτιο.

    Για συνήθη έλεγχο στο πλαίσιο του σωφρονιστικού κώδικα έκαναν λόγο οι αρχές. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» οι οποίοι έκαναν λόγο για ενέργεια που δεν προβλέπεται στον αντιτρομοκρατικό νόμο και δεν διασφαλίζει μια δίκαιη δίκη.

    [13] ΓΑΛΛΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΧΤΩ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

    Παρίσι, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας συνέλαβαν οχτώ άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον συναγωγής στην Τυνησία τον περασμένο Απρίλιο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άτομα μεταξύ των οποίων και 14 Γερμανοί τουρίστες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι συλλήψεις έγιναν στην πόλη Λιόν μετά από διεξαγωγή ερευνών, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν ανακρίσεις.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων για την επίθεση στη συναγωγή Γκρίμπα στο νησί Τζέρμπα της Τυνησίας για την οποία την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [14] Ο Λ. ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Λευτέρης Σούμποτιτς παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου ενόψει του αγώνα με τη Βιλερμπάν για την 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού μίλησε για τον Αλέξη Αμανατίδη, τις ενδεχόμενες αλλαγές στο ρόστερ, αλλά και για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

    Για το θέμα του Αμανατίδη τόνισε: "Εγώ ξέρω ότι δεν είμαι κουφός. Ο προπονητής δεν ακούει, αλλά μιλάει. Μετά το παιχνίδι με την  Παρτιζάν τα άκουσαν όλοι. Χωρίς βρισιές και χωρίς μείωση προσωπικότητας", σημείωσε ο κ. Σούμποτιτς και συνέχισε: "Όσο για αυτό που λεει ότι του οφείλονται τέσσερις μήνες, η πρώτη δόση του συμβολαίου του ήταν για τις 30 Σεπτεμβρίου. Είπε ψέμα ότι είναι απλήρωτος τέσσερις μήνες. Δεν ξέρω ποιος τον βάζει, αλλά σίγουρα κάποιος είναι πίσω απ' όλα  αυτά. Πριν φύγει ή ακόμα και όταν έφυγε θα έπρεπε να μιλήσει με κάποιον από την ομάδα. Τον πρόεδρο, τον μάνατζερ, τον δικηγόρο, τον προπονητή. Οποιονδήποτε κι όχι να κάνει δηλώσεις μέσω των εφημερίδων. Η φυγή του με τον τρόπο που έγινε, σίγουρα πείραξε την ομάδα. Αρκετά όμως ασχοληθήκαμε με αυτό το  θέμα. Το μυαλό μας είναι μόνο στη Βιλερμπάν".

    Για τις ενδεχόμενες αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας ο τεχνικός της ομάδας επισήμανε: "Όλοι ξέρουμε ότι ο Αμανατίδης έπαιζε στην ομάδα σαν Έλληνας κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν Έλληνες ψηλοί παίκτες ελεύθεροι. Για να πάρουμε ψηλό πρέπει να διώξουμε κάποιον παίκτη και αυτή  τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Τη δεδομένη περίοδο κάθε δυο μέρες έχουμε παιχνίδια. Δεν γίνεται να αλλάζουμε την ομάδα. Αν δούμε ότι στο μέλλον υπάρχει πρόβλημα, θα κοιτάξουμε να βρούμε λύση".

    Για το παιχνίδι με την Βιλερμπάν επισήμανε: "Το μυαλό μας είναι αποκλειστικά και μόνο στη Βιλερμπάν. Είναι η πιο πλήρης ομάδα του ομίλου. Παίζει γρήγορο μπάσκετ σε όλο, αλλά και στο μισό γήπεδο. Εμείς, πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι μετά τις δυο ήττες από Παρτιζάν και Ηρακλή, γιατί αλλιώς η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν τα παρατάω ούτε εγώ, ούτε οι παίκτες μου. Αναλαμβάνω την ευθύνη και τονίζω ότι πιστεύω πολύ στα παιδιά. Ξέρουμε ότι  η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά στα δύσκολα φαίνονται οι μεγάλες ομάδες. Μπορεί  ο φετινός Ολυμπιακός να μην έχει κάποιο μεγάλο όνομα στο ρόστερ του, αλλά έχει καλούς παίκτες. Δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι ήταν πιο εύκολο για μας να κερδίσουμε εκτός τον Άρη, τον ΠΑΟΚ  και την Σλασκ από το να κερδίσουμε εντός έδρας την Παρτιζάν και τον Ηρακλή. Ο φετινός Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος έτσι ώστε σε κάθε αγώνα θα πρέπει οι παίκτες να δίνουν πάνω από το 100% των δυνατοτήτων τους. Φαίνεται όμως δεν είναι εύκολο αυτό να γίνεται σε κάθε παιχνίδι".

    Ο Λευτέρης Σούμποτιτς μίλησε και για του φιλάθλους της ομάδας: "Αυτή η ομάδα θέλει ένα κλικ για να πάρει  μπροστά. Μια καλή νίκη εντός έδρας για να ξεπεράσουμε αυτό το σερί των ηττών στο γήπεδό μας. Δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις στους φίλους της ομάδας. Εγώ θέλω τα λόγια να γίνονται πράξη μέσα στο γήπεδο. Παράπονο δεν έχω από κανέναν και τίποτα ακόμα δεν έχει χαθεί σε μια πολύ περίεργη χρονιά στην οποία οι μετεγγραφές ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, μέχρι πριν το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς δεν ξέραμε τι θα ισχύσει με τους κοινοτικούς Β" ζώνης και  το μπάτζετ όλων των ομάδων είναι μειωμένο. Θέλουμε μια μεγάλη νίκη για να πάρουμε μπροστά και αυτή θα γίνει είτε με τον κόσμο, είτε χωρίς. Σίγουρα τους χρειαζόμαστε δίπλα μας και στο χέρι μας είναι να επιστρέψει ο κόσμος στο  γήπεδο. Να ξέρετε ότι γνωρίζουμε καλά από που έρχεται η λάσπη, αλλά δεν θα αφήσουμε κανένα να κάνει κακό στην ομάδα. Τον Ολυμπιακό θέλουν να τον πυροβολούν όλοι. Έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά ψέματα και απίστευτα παραμύθια τα οποία ξέρουμε από που  έρχονται. Όλοι είναι εναντίον μας και εμείς είμαστε μόνοι μας. Αυτοί είμαστε και αυτοί  θα παλέψουμε για  τον Ολυμπιακό".

    Για Έβανς και Μάρκοβιτς δήλωσε: "Ο Μόρις Έβανς μπορεί να μας βοηθήσει στο σκοράρισμα, στα ριμπάουντ στην άμυνα και στο γρήγορο παιχνίδι, όταν παίζει μαζί με τον Χαρίση. Σίγουρα  με τον Ηρακλή έδειξε ότι θέλει λίγο χρόνο για να δεθεί με την ομάδα. Είναι όμως πολύ καλός παίκτης.

    Από τον  Μάρκοβιτς περιμένουμε αυτά που τον φέραμε να κάνει στον Ολυμπιακό.  Είναι σκόρερ, αλλά παίζει και καλή  άμυνα όπως έκανε με τον Άρη, τον ΠΑΟΚ, τη Σλασκ. Και για αυτόν είναι θέμα ρυθμού".

    Για τον Ζρέτκο Κάτανετς και τα όσα γράφονται για μεσολάβησή του στον ερχομό του στον Ολυμπιακό, ο τεχνικός των ερυθρολεύκων δήλωσε: «Εγώ είμαι στην ΚΑΕ. Πριν από δυο χρόνια όταν ήμουν στον Πανιώνιο, θυμάμαι και πάλι ότι οι εφημερίδες έγραφαν ότι ο Κάτανετς συζητάει με τον Ολυμπιακό. Δεν θυμάμαι όμως να έλεγαν  ότι μιλάω εγώ για αυτόν. Τι είμαι εγώ, μάνατζερ; Αυτές είναι γελοιότητες που προέρχονται από κάποιους που θέλουν να κάνουν κακό στην ομάδα. Με τον Ζρέτκο είμαστε φίλοι εδώ και 25 χρόνια, από τότε που πήγαμε μαζί στην Ολίμπια και  τα καλοκαίρια παίζαμε μαζί μπάσκετ. Μάλιστα όταν είχαμε παίξει με τον Άρη στο φάιναλ φορ του Μονάχου και αυτός έπαιζε στη Στουτγκάρδη, δεν είχε πάει στην προπόνηση και είχε πληρώσει πρόστιμο για να έρθει να με δει. Άλλο όμως φιλία και άλλο η επαγγελματική σχέση. Εγώ από ποδόσφαιρο ξέρω μόνο το οφσάιντ, το γκολ και το φάουλ. Πριν από το παιχνίδι με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε μιλήσει με τον πρόεδρο. Αυτό και τίποτα άλλο».

    [15] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ

    Καβάλα, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής οδηγήθηκαν οι τέσσερις Αλβανοί υπήκοοι, που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας Καβάλας, για τις ληστείες που έγιναν την περασμένη Πέμπτη σε τράπεζες της Ελευθερούπολης Καβάλας.

    Οι Αλβανοί υπήκοοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας για συμμετοχή σε ληστεία, για οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

    Σήμερα οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια Καβάλας η σύζυγος και ο γιος του Καβαλιώτη επιχειρηματία, που θεωρείται ο εγκέφαλος των ληστειών, και πήραν 24ωρη προθεσμία για να απολογηθούν αύριο.

    Η ανακρίτρια Καβάλας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον καταζητούμενο Καβαλιώτη επιχειρηματία, ο οποίος είναι τραυματισμένος στο πόδι και, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Ανδριανούπολης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές τις επόμενες μέρες θα τον εκδώσουν στη χώρα μας.

    Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο συμμετοχής του και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες, όπως το τριπλό φονικό στη Θάσο πριν από δύο χρόνια.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και η υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας κα Βάσω Παπανδρέου, στο πλαίσιο γεύματος που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    «Είναι μία συνάντηση που την κάνουμε και θα την κάνουμε συχνά. Έχουμε να συζητήσουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και γενικότερα θέματα. Νομίζω ότι ενδιαφέρουν και τις δύο πάρα πολλά θέματα που γίνονται ή που πρέπει να γίνουν.

    στο Ελληνικό υπάρχει μία καθυστέρηση. Όπως γνωρίζεται υπάρχει δικαστική εμπλοκή. Περιμένουμε τα αποτελέσματα, αλλά μόλις μας δώσουν το ο.κ. θα προχωρήσουμε γρήγορα. Έχουν γίνει ήδη σημαντικές πρόδρομες εργασίες και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το έργο θα είναι έτοιμο στην ημερομηνία που προβλέπεται», τόνισε η κ. Παπανδρέου.

    Από την άλλη η Γιάννα Αγγελοπούλου επισήμανε: «Κατ' αρχήν θα απαντήσω όπως απάντησε η Υπουργός, ότι είναι φυσικό και να τρώμε μαζί και να τα λέμε και να συζητάμε τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και να έχουμε επαφές στο επίπεδο της ανθρώπινης σχέσης. Και βεβαίως πάρα πολύ ωραία περάσαμε και σας ευχαριστούμε που ρωτάτε.

    Αυτή τη φορά εγώ πήρα την πρωτοβουλία να καλέσω τη Βάσω. Ως προς τα άλλα θέματα σε σχέση με την προετοιμασία είναι θέμα αρχής να μην απαντήσω. Θα περιμένετε και θα περιμένουμε όλοι την Παρασκευή που και η Συντονιστική Επιτροπή θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα και θα σας πούμε και εμείς τα δικά μας σχόλια. Ευχαριστούμε πολύ».

    [17] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Γιάννενα, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί από τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Βασίλης Παπαχρήστου. Ο Ελληνας τεχνικός πλήρωσε τελικά τη νύφη για την μέτρια πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ αναφέρει: «Η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα ανακοινώνει ότι η συνεργασία της με τον προπονητή της ομάδας, Βασίλη Παπαχρήστου, λύθηκε σήμερα κοινή συναινέσει. Η διοίκηση ευχαριστεί τον κ Παπαχρήστου για τις υπηρεσίες του και εντός των ημερών θα ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του».

    Ωστόσο ο κ. Παπαχρήστου κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες. Όμως πλήρωσε το τίμημα Αρκεί να σημειωθεί ότι την προετοιμασία του ξεκίνησε με οκτώ παίκτες. Ο κ. Παπαχρήστου αποχαιρέτησε το απόγευμα τους παίκτες του ΠΑΣ και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στην δύσκολη προσπάθεια τους. Υποψήφιοι για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι οι Νίκος Αναστόπουλος, Νίκος Αλέφαντος και Στάθης Σταθόπουλος.

    [18] Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΓΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βουκουρέστι, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Ελληνας κακοποιός Κώστας Πάσσαρης απέρριψε σήμερα ενώπιον ανακριτών όλες τις κατηγορίες για φόνους και κλοπές που του έχουν απαγγελθεί στην Ελλάδα.

    Ο Πάσσαρης κατέθεσε ενώπιον δυο Ελλήνων ανακριτών που μετέβησαν στο Βουκουρέστι ενώ παρόντες στην ανακριτική διαδικασία ήταν και δυο Ρουμάνοι δικαστές και ο εισαγγελέας της υπόθεσης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Πάσσαρης αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δολοφονία δυο αστυνομικών τον Φεβρουάριο του 2001 στην Ελλάδα οπότε και απέδρασε από τις ελληνικές φυλακές.

    Ο ίδιος αρνείται επίσης και τις κατηγορίες της διπλής δολοφονίας και της ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στις 24/25 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι.

    Η δικαστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 18 Νοεμβρίου.

    Ο Πάσσαρης συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2000 όταν αυτός και δύο Ρουμάνοι ενεπλάκησαν σε επεισόδιο στην πλατεία Βάθης όπου σκότωθηκε ο ένας Ρουμάνος και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

    [19] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Εντονες πιέσεις ρευστοποιήσεων δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, ύστερα από τα εντυπωσιακά κέρδη που κατέγραψαν κυρίως την προηγούμενη εβδομάδα, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει μεγάλες ζημιές σε ποσοστό 4,58%. Αποτέλεσμα ήταν να ανακοπεί η έντονη ανοδική πορεία που κατέγραψε η αγορά τις τελευταίες έξι ημέρες και ο Γενικός Δείκτης να παρουσιάσει σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 4,07%, υποχωρώντας στις 107,16 μονάδες. Στα υψηλά επίπεδα των 9,9 εκατομμυρίων λιρών διαμορφώθηκε και σήμερα η αξία των συναλλαγών, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συνολικά σχεδόν το ήμισυ του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντική πτώση σε ποσοστό 4,71% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 413,52 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Τη θέση του Ντέιβιντ Βον θα πάρει ο Τάιρον Ουάσινγκτον όπως ανακοινώθηκε από την Ολύμπια Λάρισας. Ο 26χρονος Αμερικανός συμφώνησε με τη Θεσσαλική ομάδα και αναμένεται την Πέμπτη να έρθει στην Ελλάδα. Το νέο απόκτημα της ομάδας πέρσι αγωνίστηκε στην Ιταλία με τη Φαμπριάνο, ενώ φέτος ξεκίνησε τη χρονιά στον Ερυθρό Αστέρα.

    [21] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Την ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο της σημερινής τοποθέτησης του αρμόδιου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με το Συμπρόεδρο της ΜΚΕ, ο κ. Φερχόιγκεν κατέστησε απολύτως σαφές ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης θα ληφθεί και δεν θα αναβληθεί υπό το ενδεχόμενο υποβολής σχεδίου από το ΓΓ του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε επίσης ότι εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, οι διαπραγματεύσεις για τη λύση θα συνεχιστούν και μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης.

    Το τρίτο και σημαντικότερο, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, έχει να κάνει με το περιεχόμενο που η ΕΕ αναμένει να έχει το έγγραφο του ΓΓ, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν δεν πρέπει να αφίσταται σημαντικά ή να είναι αντίθετο με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το ΓΓ του ΟΗΕ, με τον οποίο συζητά τις πολιτικές και τεχνικές πτυχές ενδεχόμενου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, ώστε αν επιτευχθεί συμφωνία να είναι συμβατή με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις θεμελιώδεις αρχές της και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ενώπιον της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου, ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Κοινότητας Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει γραπτό σχέδιο πρότασης του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση Κυπριακού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν υπάρξει δεν θα αντιβαίνει στο κοινοτικό κεκτημένο. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η Επιτροπή έχει καθήκον να εξετάσει λεπτομερώς ένα τέτοιο σχέδιο και να δώσει στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα της ανάλυσής της.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της τάξης και την προστασία των Τούρκων φιλάθλων στον επαναληπτικό ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟ - Φενέρμπαχτσε, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας και τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι και ο ίδιος ο ΠΑΟ καταβάλλει ιδιαίτερα σημαντική και φιλότιμη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

    «Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή και να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία πνεύματος ανησυχίας. Πρέπει να συμβάλουμε ο καθένας από όπου μπορεί, στη δημιουργία κλίματος ευθύνης, ηρεμίας και σοβαρότητας» τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας γιατί πρόκειται για μια γιορτή του αθλητισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 5 November 2002 - 19:13:43 UTC