Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O K. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [02] ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ FENTANYL ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ
  • [03] ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ 17 Ν ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
  • [04] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 4% ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2003
  • [05] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [06] ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΟΒΕΤΟ ΑΠΕΔΩΣΕ Ο ΤΑΜΠΟ
  • [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
  • [08] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ
  • [09] Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΕΣΥ
  • [10] ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΕΝΤΑΝΥΛΗΣ
  • [11] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ
  • [13] ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ
  • [14] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
  • [15] Ο IRA ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ
  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
  • [17] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [18] Ο Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  • [19] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΙCK BOXING
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [21] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ
  • [22] ΙΝΚΑ: ΤΟ 91% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ
  • [23] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ
  • [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [01] O K. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Aθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (17:04 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ενδέχεται να τεθούν στην Ελλάδα δύσκολα ερωτήματα και η χώρα μπορεί να κληθεί να προβεί σε κρίσιμες επιλογές για το Κυπριακό διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους ενημέρωσε για τη σύνοδο στις Βρυξέλλες και τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Ο πρωθυπουργός συνέστησε σύνεση και ψυχραιμία σημειώνοντας πως εικασίες και υποθέσεις εξυπηρετούν μόνο όσους ενδιαφέρονται για εντυπωσιασμούς ενώ η προχειρότητα δεν ταιριάζει σε μια εθνική υπόθεση αλλά τη βλάπτει.

    «Τα Ηνωμένα Εθνη επεξεργάζονται σχέδιο προτάσεων για τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Αυτό ήταν από πολύ καιρό αίτημα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι κατά την πορεία προς την ολοκλήρωση της ένταξης δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες και μήνες μπορεί να μας τεθούν δύσκολα ερωτήματα, να κληθούμε να προβούμε σε κρίσιμες επιλογές. Χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία για να προχωρήσουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Για το θέμα του ευρωστρατού, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες και διευκρίνισε ότι σύμφωνα με την προωθούμενη λύση, τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούν να προσφεύγουν στη χρήση βίας ή σε απειλή χρήσης βίας ή να προωθούν αλλαγή των εξωτερικών συνόρων.

    Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα, ως χώρα που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αμυντικά θέματα, έκανε το καθήκον της διατυπώνοντας προτάσεις και διαμορφώνοντας λύσεις και γι΄ αυτό ελπίζει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από όλους τους άλλους εμπλεκόμενους. «Η ευθύνη ανήκει σε αυτούς για να διευκρινιστούν ασάφειες και να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση το σημαντικό ρόλο που έχει στη διεθνή κοινότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    [02] ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ FENTANYL ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

    Μόσχα, 30 Οκτωβρίου 2002 (18:14 UTC+2)

    Το αέριο που χρησιμοποιήθηκε για να τεθεί τέλος στην ομηρία σε θέατρο της Μόσχας ήταν παράγωγο του Fentanyl, ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας, Γιούρι Τσεβτσένκο.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας μετέδωσε ότι αυτό το αέριο είναι αναισθητικό που χρησιμοποιείται στην ιατρική και θεωρητικά δεν μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

    Η κατάσταση της υγείας των ομήρων επιδεινώθηκε από την έλλειψη νερού, τροφής, οξυγόνου και από την ακινητοποίηση τους, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

    [03] ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ 17 Ν ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (10:44 UTC+2)

    Νέες συλλήψεις ατόμων για την υπόθεση της τρομοκρατίας, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής από τις δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές, αναμένονται στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Φλας», οι συλλήψεις αφορούν 3-4 άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας Ξηρού. Ειδικότερα επιβαρυντικά στοιχεία για ένα ακόμη από τα αδέρφια Ξηρού φέρεται ότι έχει ήδη στη διάθεσή του ο εφέτης ανακριτής, Λεωνίδας Ζερβομπεάκος. Πρόκειται για ένα εκ των δύο αποτυπωμάτων που εντοπίστηκαν, σε βιβλίο στη γιάφκα της οδού Πάτμου και σε κομμάτι λαμαρίνας που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, το οποίο έχει ταυτιστεί με αυτό μέλους της οικογένειας Ξηρού, που βρίσκεται εκτός Κορυδαλλού.

    [04] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 4% ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (13:19 UTC+2)

    Σε επίπεδα χαμηλότερα του 4% τοποθετεί τον πήχη των προσδοκιών του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2003, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

    Ειδικότερα, ο κ.Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε νέα υπόθεση για το ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος και εκτιμά πως θα διαμορφωθεί ελαφρώς χαμηλότερα του 4%, έναντι 4,1% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2003.

    Η αναθεωρημένη αυτή εκτίμηση εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει πιο ρεαλιστικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα για το επόμενο έτος, αλλά καλύτερα οι εκτιμήσεις μας να κινούνται πιο χαμηλά και να επαληθεύονται ή να προκύπτουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

    Κατόπιν τούτου, ο προϋπολογισμός αναμένεται να καταρτιστεί με βάση προσδοκώμενο ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, γεγονός που οδηγεί σε αλλαγές σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που προβλέπεται στο προσχέδιο (πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ) μπορεί να επιτευχθεί, εάν υπάρξουν περικοπές δαπανών, αλλά μάλλον θα αναπροσαρμοστεί, μετά και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat)._

    [05] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Για ομολογία του πρωθυπουργού περί αντιμετώπισης ως «πακέτο» ασχέτων μεταξύ τους ζητημάτων έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στη σύνοδο των Βρυξελλών δεν έγινε κανένας συμψηφισμός ανάμεσα στο θέμα του «ευρωστρατού» με άλλα ζητήματα.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επικαλούμενος δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες τόνισε πως ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει «να προχωρήσει η διεύρυνση πάση θυσία» και «να κλείσει το θέμα της ένταξης της Κύπρου» ενώ με αυτό το κριτήριο καθορίζεται και η ελληνική στάση. Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης είχε πει: «Έχουμε ως κύριο στόχο να κλείσουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής οι προϋποθέσεις, ώστε κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις για τη διεύρυνση».

    Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντιμετώπισε ως ''πακέτο'' άσχετα μεταξύ τους ζητήματα (Διεύρυνση Ευρωστρατός ΚΑΠ) και επιχείρησε να δικαιολογήσει τις διαπραγματευτικές υποχωρήσεις του στα μείζονα θέματα του Ευρωστρατού και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προβάλλοντας την προτεραιότητα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα σχετικά με την τοποθέτηση Καραμανλή περί ουσιαστικής ταύτισης του κειμένου των Βρυξελλών για τον ευρωστρατό με το κείμενο της Άγκυρας ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε και πάλι δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία είναι «άλλο το έγγραφο των Βρυξελλών και άλλο το έγγραφο της Άγκυρας. Υπάρχει μια αλλαγή στην παράγραφο 2''.

    «Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Σημίτης ομολόγησε ότι η μόνη αλλαγή στα 18 άρθρα του κειμένου της Άγκυρας που ''επετεύχθη'' αφορά την γενικόλογη προσθήκη της παραγράφου 2 για τα αυτονόητα: ότι δηλαδή η διαχείριση κρίσεων του ΝΑΤΟ δεν θα αναλάβει δράση εναντίον της Ε.Ε. ή μελών της και ότι δεν θα παραβιάζει τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και τόνισε πως ο κ. Σημίτης ομολόγησε ότι παραμένει αναλλοίωτο το επίμαχο άρθρο 12 που παρέχει στην Τουρκία τη δυνατότητα να εμποδίζει τη δράση του Ευρωστρατού στο Αιγαίο και την Κύπρο.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επισήμανε ότι η συμφωνία για το πάγωμά της σημαίνει σημαντική μείωση κονδυλίων, μετά το 2006, για τους Έλληνες αγρότες. Μείωση που θα προέλθει τόσο από τη μερική μόνο τιμαριθμοποίησή τους, όσο και λόγω της μελλοντικής κατανομής τους σε 25 χώρες, αντί των σημερινών 15.

    [06] ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΟΒΕΤΟ ΑΠΕΔΩΣΕ Ο ΤΑΜΠΟ ΜΠΕΚΙ

    Λονδίνο, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Ο προέδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι απέδωσε την ευθύνη στους λευκούς ακροδεξιούς για τις βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Σοβέτο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα βόμβες εξερράγησαν η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστεί ένα άλλο.

    Σε συνέντευξη τύπου στο Κέιπ Τάουν, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις μπορεί να είναι η αρχή τρομοκρατικής εκστρατείας.

    "Οι πληροφορίες που έχει εδώ και καιρό η κυβέρνησή μας δείχνουν ότι η ακροδεξιά έχει σκοπό να αρχίσει μια τέτοιου είδους εκστρατεία για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέκι προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να τρέφουν ελπίδες ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση.

    [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

    Αγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι η χώρα του θα βρει ανοιχτή την «πόρτα» της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό- πρωτοσέλιδο- δημοσίευμά της η εφημερίδα Milliyet, με τίτλο «Η Ευρώπη δίνει ημερομηνία», ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν, πως «στις Βρυξέλλες έχει δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα υπέρ της Τουρκίας. Έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα να προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα για την Τουρκία στην Κοπεγχάγη. Αυτή τη στιγμή η ημερομηνία για "υπό όρους διαπραγματεύσεις" θεωρείται μεγαλύτερη πιθανότητα».

    Ο κ. Γιλμάζ υπογράμμισε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα εξασφαλιστεί κάποια θετική απόφαση στην Κοπεγχάγη, τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνει σωστή χρήση του χρόνου που απομένει έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε πως η αποδοτικότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά την κρίσιμη εκλογική μάχη της 3ης Νοεμβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα των εκλογών και η αποδοτικότητα της κυβέρνησης μετά τις εκλογές μπορεί να επηρεάσουν θετικά την απόφαση που θα ληφθεί. Γι' αυτό και θα πρέπει να συσταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές και να συνεχιστούν οι σχετικές προετοιμασίες μέχρι τη συνάντηση κορυφής στην Κοπεγχάγη».

    [08] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

    Αλεξάνδρεια, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ολιγόωρη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος ο Ζ΄ πριν αναχωρήσει για περιοδεία στη Νότιο Αφρική.

    Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προήδρευσε συνεδρίασης στο Πατριαρχικό Γραφείο Αθηνών, η οποία ασχολήθηκε με τρέχοντα θέματα της Ιεραποστολής και του Πατριαρχείου και είχε αρκετές επαφές με φίλους του Πατριαρχείου τους οποίους και διαφώτισε για το πολύπλευρο έργο που επιτελείται στην Αφρική.

    Τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Γέρων Μέμφιδος κ. Παύλο και Λεοντουπόλεως κ. Διονύσιο και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο αναχώρησε για ποιμαντική περιοδεία στη Νότιο Αφρική.

    Στο διεθνές αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας υποδέχθηκαν, ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Πρέσβης της Κύπρου Ηλίας Ηλιάδης και τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, Χριστόφορος Γεροντούδης, Αθως Παπαευρυπιάδης καθώς και ο Αντώνης Αντωνιάδης.

    Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου κατευθύνθηκε στην Ιερά Μητρόπολη όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Μετά από σύντομο χαιρετισμό προς τον κλήρο και το λαό συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κινσάσα Σπυρίδωνα Θεοχαρόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για σημαντικά θέματα του Ελληνισμού και της Ιεραποστολής στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αφρικής. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συναντήθηκε με το νέο Συντονιστή Εκπαίδευσης Νοτίου Αφρικής Ιωάννη Στάϊκο όπου συζήτησαν για θέματα παιδείας, διάδοσης και προστασίας της Ελληνικής γλώσσας στην Αφρικανική ήπειρο. Και στις δύο συναντήσεις τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας Ελληνικής Πολιτείας και Πατριαρχείου και η υποστήριξη του πολύπλευρου Ιεραποστολικού και κοινωνικού έργου.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης δέχθηκε την επίσκεψη της οικογενείας του Αθου Παπαευρυπιάδη και στη συνέχεια τον Βασίλη Μαγδαληνό, Συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αφρικής-Ασίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εργασίες του Συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, και τον δημοσιογράφο και εκδότη Γρηγόριο Καποτάκη.

    Οι επαφές του Πατριάρχη συνεχίστηκαν με την επίσκεψη μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Κοινότητας του Μπενόνι και της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, όπου ενημέρωσαν τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου για το έργο τους στην Νότιο Αφρική και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκεί Ελληνισμός. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τους διαβεβαίωσε για την αγωνία και ευαισθησία του στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και

    τους συνεχάρη για την παραδειγματική συνεργασία τους με το Πατριαρχείο και τη Μητρόπολη, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο για τον Ελληνισμό και την Ιεραποστολή.

    Τέλος, ο Πατριάρχης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την σημασία της διατήρησης αλλά και της ενίσχυσης του Ελληνισμού στη Νότιο Αφρική.

    Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συναντήθηκε με τον οικείο Μητροπολίτη ο οποίος τον ενημέρωσε για διοικητικά, Ιεραποστολικά και ποιμαντικά θέματα της επαρχίας του. Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις καλές προθέσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, όπως το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας στηρίζει ηθικά και υλικά το έργο των δύο Μητροπόλεων του Θρόνου στη Νότιο Αφρική.

    Μετά από σύντομη συνάντηση με την οικογένεια του Ρέβελλα, Ευεργέτου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μετέβη στο σπίτι του Χριστοφόρου Γεροντούδη, ο οποίος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη και της συνοδείας του και στο οποίο παρέστησαν πολλοί παράγοντες της Παροικίας.

    Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου μετέβη αεροπορικώς στην έδρα της Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος, Κέιπ Τάουν, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο και τον Αθω Παπαευριπιάδη.

    [09] Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΕΣΥ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Για στάσιμη κατάσταση του τηλεϊατρικού δικτύου του ΕΣΥ εδώ και πολλά χρόνια κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αυτή την χειμερία νάρκη έρχονται να διακόψουν τα περιστασιακά «εγκαίνια» νέων ιατρείων από τον κ. Σημίτη, μονάχα όμως σε προεκλογικές περιόδους με πρόσφατο παράδειγμα το αγροτικό ιατρείο Αργυρίου στις 26/9/02».

    Ο κ. Κακλαμάνης σημειώνει ότι το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας απαντώντας σε ερώτησή του για το θέμα είχε κάνει λόγο για «λειτουργικό δίκτυο του ΕΣΥ που περιλαμβάνει 42 τηλεϊατρεία (τηλεπικοινωνιακούς κόμβους) σε ολόκληρη την χώρα με κέντρο το Σισμανόγλειο Αττικής». Ωστόσο υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα το δίκτυο αυτό κάθε άλλο παρά «λειτουργικό» είναι καθώς πολλοί από αυτούς τους κόμβους δεν διαθέτουν κάμερα για να μεταδίδουν ιατρικές πληροφορίες αλλά στηρίζονται στη χρήση Φαξ για να αντιμετωπίζουν σοβαρά καρδιολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά. Παράλληλα κανένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως Πανελλαδικό κέντρο παροχής τηλεϊατρικών υπηρεσιών του ΕΣΥ και δεν υπάρχει αξιοποίηση των ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που παρέχονται στους κόμβους να είναι περιορισμένες λόγω της χαμηλής χωρητικότητας του δικτύου. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για εφεδρική γεννήτρια σε απομονωμένες περιοχές με πρόβλημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο Τηλεϊατρικής από το υπουργείο υγείας και πρόνοιας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ ΚΠΣ.

    «Οι εξαγγελίες του κ. Στεφανή για ανάπτυξη της Τηλεϊατρικής στην χώρα μας (και ιδιαίτερα στα νησιά της άγονης γραμμής) μετά το τελευταίο ατύχημα του ΕΚΑΒ (19/6/02) έχουν μείνει στα χαρτιά Η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου που θα βοηθήσει στην μείωση των αεροδιακομιδών και στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο που κατά τα φαινόμενα θα επιτευχθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» προσθέτει ο κ. Κακλαμάνης.

    [10] ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΕΝΤΑΝΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Η Ρωσία δήλωσε ότι το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στο θέατρο της Μόσχας, για την άρση της πολιορκίας των Τσετσένων ανταρτών, ήταν παράγωγο του φεντανίλ, (Φεντανύλη) μιας ισχυρής οπιούχου ναρκωτικής ουσίας που χρησιμοποιείται ως αναισθητικό.

    Η ουσία αυτή είναι πολύ δραστική και χρησιμοποιείται για γενική αναισθησία ή μερική νάρκωση και στην θεραπεία καρκινοπαθών.

    Η Φεντανύλη είναι ένα σχετικά ασφαλές αναισθητικό αλλά άμα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες ακόμη και τον θάνατο.

    Κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες των οπιοειδών όπως η φεντανύλη είναι η αναπνευστική καταστολή, η ναυτία και ο εμετός.

    Τα χαρακτηριστικά της Φεντανύλης ως φαρμακευτικής ουσίας έχουν ως εξής:

    ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

    Αναισθητικά

    Ναρκωτικά αναλγητικά

    ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

    Πρόκληση αναλγησίας κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, καρδιαγγειακή χειρουργική, νευροληπταναλγησία, συμπλήρωμα τοπικής ή περιοχικής αναλγησίας.

    ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

    Αναπνευστική ανεπάρκεια, αλκοολισμός, παραλυτικός ειλεός, οξεία κοιλία αγνώστου αιτιολογίας, κύηση, γαλουχία.

    ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

    Παράταση της αναπνευστικής καταστολής, μυϊκή δυσκαμψία, ναυτία, έμετοι, υπέρταση, βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία.

    [11] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αγία Πετρούπολη, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και του Δήμου Θεσσαλονίκης υπέγραψαν σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης Βλ. Γιάκοβλεφ, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου παρέστησαν αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και οι γενικοί πρόξενοι της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Μπόικο και της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κ. Λάκατζης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε συγκινημένος για την παρουσία του στην Αγία Πετρούπολη και εξέφρασε τη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία αυτής της γέφυρας που θα στηριχτεί, όπως είπε, στους πυλώνες του πολιτισμού, της ιστορίας και του δυναμισμού των δύο πόλεων, στα κοινά χαρακτηριστικά τους και τις κοινές προοπτικές τους. Επισήμανε ότι στόχος της κοινής προσπάθειας των δύο πόλεων είναι η ανάπτυξη μιας σχέσεως συνεργασίας και συναδέλφωσης και η οικοδόμηση μιας γέφυρας ανάμεσα σε δύο μεγάλα ευρωπαϊκά μητροπολιτικά κέντρα.

    Στη συνέχεια παρατέθηκε από τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης επίσημο γεύμα, κατά το οποίο ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι στις 31 Μαρτίου η Αγία Πετρούπολη θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης Ρωσίας και τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη τάσσεται στο πλευρό της αδελφής πόλης για μια πετυχημένη διοργάνωση, ενόψει και του εορτασμού των 300 χρόνων από την ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης. «Την επέτειο αυτή είμαστε διατεθειμένοι να τη γιορτάσουμε με διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εμείς, στη Θεσσαλονίκη, για να μοιραστούμε την κοινή πορεία των πόλεών μας στο μέλλον» πρόσθεσε.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν αργότερα το περίφημο μουσείο Ερμιτάζ.

    Αύριο αντιπροσωπείες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του κ. Παπαγεωργόπουλου θα υπογράψουν πρωτόκολλα αδελφοποίησης με τα αντίστοιχα επιμελητήρια της Αγίας Πετρούπολης. Επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου θα επισκεφθούν τη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης.

    [12] ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Η Ρωσία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει την τσετσενική εκπροσώπηση στην Κωνσταντινούπολη μετά την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο θέατρο της Μόσχας με αποτέλεσμα 119 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" ζητήθηκε επισήμως από την κυβέρνηση της Άγκυρας να απαγορευτεί και η λειτουργία όλων των οργανώσεων που πρόσκεινται φιλικά στους Τσετσένους παρέχοντάς τους χρηματική βοήθεια για την συνέχιση του ένοπλου αγώνα τους.

    [13] ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

    Μόσχα, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Η πλειοψηφία της ρωσικής κοινής γνώμης εκτιμάει ότι οι δράστες της ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας σχετίζονται με τη διεθνή τρομοκρατία σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Monitoring.ru.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 82% των Ρώσων υποστηρίζει ότι οι Τσετσένοι αντάρτες που εισέβαλαν στο κτήριο του θεάτρου είχαν σχέση με κέντρα διεθνούς τρομοκρατίας ενώ την αντίθετη άποψη εκφράζει το 14% των ερωτηθέντων.

    Επιπρόσθετα το 88% των Ρώσων πολιτών εκφράζει φόβους για ενδεχόμενο εκδήλωσης και άλλων τρομοκρατικών ενεργειών στο μέλλον.

    Σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.500 πολιτών την χρονική περίοδο 24 έως 26 Οκτωβρίου.

    [14] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ηλίας Πλασκοβίτης, θα μιλήσουν στο συνέδριο με θέμα «Η διεύρυνση της ΕΕ: Νέα πρόκληση για την ύπαιθρο», που θα γίνει από τις 1 έως τις 3 Νοεμβρίου, στη λίμνη Πλαστήρα.

    Στόχος του συνεδρίου είναι αφενός η διερεύνηση των ευκαιριών που δημιουργεί η διεύρυνση της ΕΕ, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους φορείς και τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον αγροτικό χώρο και αφετέρου η ανάδειξη των δυνατοτήτων του αγροτικού χώρου και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν οι παραπάνω ευκαιρίες.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Θεσσαλίας Ιωάννης Καρατζιώτης, ενώ εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι ευρωβουλευτές Δ. Κουλουριανός και Ι. Παττάκης, ο διευθυντής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδας Γ. Μαρκοπουλιώτης και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Ξ. Λουράντος.

    [15] Ο IRA ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Μπέλφαστ, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις επαφές του με τη Διεθνή Επιτροπή Αφοπλισμού για τη Βόρεια Ιρλανδία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, στην εν λόγω ανακοίνωση που θα δημοσιευθεί αύριο στην ρεπουμπλικανική εφημερίδα An Phoblacht ο IRA επιρρίπτει ευθύνες στη βρετανική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για την εν λόγω κίνηση καθώς δεν τηρεί όπως αναφέρει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

    Τονίζεται ωστόσο ότι η απόφαση για κατάπαυση του πυρός δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθώς ο IRA «παραμένει δεσμευμένος στην αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    «Η εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων οργάνων» είναι το θέμα του ευρωπαϊκού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

    Στο συνέδριο κορυφαίοι επιστήμονες του ιατρικού και νομικού κόσμου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τον υπό ένταξη χωρών, θα αναλύσουν και θα κωδικοποιήσουν τους τρόπους ενιαίας αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν από την εμπορευματοποίηση των ανθρωπίνων οργάνων σώματος, ως μιας κατηγορίας οργανωμένου εγκλήματος.

    Παράλληλα, θα καταγράψουν τις διογκούμενες ανάγκες για την εξεύρεση μοσχευμάτων και τα κοινωνικά, τα ηθικά και επιστημονικά διλήμματα της πολιτισμένης ανθρωπότητας απέναντι στο πρόβλημα.

    Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή, στις 9.30πμ στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, με την ομιλία του καθηγητή Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτή διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών Νικόλαου Κλαμάρη.

    Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος και ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Δικαστικών και Εσωτερικών Θεμάτων της ΕΕ Γιουέργκεν Μέρτς.

    [17] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Περισσότερους από 40 διαγωνισμούς για την ανάθεση του έργου της διατροφής αθλητών, συνοδών, κριτών-διαιτητών, μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας, δημοσιογράφων, θεατών, εργαζομένων και εθελοντών, θα προκηρύξει το δίμηνο Νοεμβρίου Ιανουαρίου η ΑΘΗΝΑ 2004.

    Με τους διαγωνισμούς αυτούς θα καλυφθεί το μεγαλύτερο διατροφικό πρόγραμμα που έχει ποτέ διεκπεραιωθεί στη χώρα μας και το οποίο αναφέρεται στα μεγάλα αθλητικά κέντρα και τις μεμονωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και τις μη αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τις τέσσερις άλλες Ολυμπιακές πόλεις της χώρας. Το γεγονός ότι απόφαση της διοίκησης της ΑΘΗΝΑ 2004 είναι να επιλεγούν ανάδοχοι που θα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν "καθετοποιημένες" διατροφικές υπηρεσίες (ο καθένας από αυτούς θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε όλες τις κατηγορίες "πελατών" από πρόχειρο φαγητό, έως πλήρη γεύματα και θα καλύπτει ο καθένας μια εγκατάσταση συνολικά) και με δεδομένο ότι οι αριθμοί των "πελατών" ανά Ολυμπιακή εγκατάσταση διαφέρουν σημαντικά, σημαίνει ότι οι διαγωνισμοί απευθύνονται σε μεγάλες και σε μικρές επιχειρήσεις του επισιτιστικού κλάδου.

    Το ενδιαφέρον, όπως είναι ευνόητο, για τους διαγωνισμούς αυτούς εκδηλώνεται ιδιαίτερα ζωηρό και είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών παραγωγής τροφίμων, συμμετείχαν σήμερα σε ειδική ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, έπειτα από αίτημα που διατύπωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

    "Η εθνική πρόκληση είναι να πετύχει η χώρα μας σε όλους τους τομείς της διοργάνωσης, σε μια περίοδο που θα βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας" τόνισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ο Σπύρος Καπράλος, ο οποίος επεσήμανε ότι "σε ότι στον τομέα της διατροφής, έχουμε θέσει στόχο, τον οποίο τονίζουμε σε κάθε περίπτωση, να προβάλλουμε την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα. Εδώ ακριβώς, καλείστε όλοι εσείς, να βοηθήσετε και να συμβάλλετε ώστε να αξιοποιηθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία που παρουσιάζεται".

    [18] Ο Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2000

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Την ανάγκη αναζήτησης ευθυνών όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο για παραβάσεις και παρανομίες στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης με αφορμή την Ετήσια Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου Οικονομικού Ετους 2000.

    "Η Ετήσια Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου Οικονομικού Ετους 2000 αναδεικνύει περίτρανα, μεταξύ των άλλων, τα έργα και ημέρες του κ. Λαλιώτη στα δημόσια έργα με κύρια χαρακτηριστικά τη σωρεία παραβάσεων και παρανομιών στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Δυστυχώς η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και επί των ημερών της κας Βάσως Παπανδρέου. Οι ευθύνες βεβαίως δεν είναι προσωπικές, αφορούν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και το σύνολο της κυβέρνησης", υπογράμμισε.

    Ο κ. Τσιτουρίδης επισήμανε ότι "η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές της για την αποδόμηση του σαθρού και διαπλεκόμενου καθεστώτος στην παραγωγή των δημοσίων έργων στη χώρα". "Βεβαίως η αναζήτηση των ευθυνών δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο", πρόσθεσε.

    [19] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΙCK BOXING

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Μεγάλη είναι η συμμετοχή των νεαρών αθλητών του Kick Boxing που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στο φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα το οποίο θα διεξαχθεί στο Βόλο, στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2002. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κατηγορίες εφήβων και παίδων οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 150, δέκα μέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας δηλώσεως συμμετοχής.

    Συνολικά στην κορυφαία αυτή διοργάνωση αναμένεται να δώσουν το παρών και να διεκδικήσουν τους φετινούς τίτλους του Πανελληνίου στα πέντε αγωνιστικά στυλ (Point Contact, Light Contact, Full Contact, Low Kick, Oriental) περισσότεροι από 500 αθλητές και αθλήτριες όλων των κατηγοριών. 

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε χτες το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, οι γενικοί γραμματείς Βιομηχανίας Α. Μιτσής, Εμπορίου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Ερευνας - Τεχνολογίας Δ. Δενιόζος, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών ήταν ο Ελληνας ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Κουκιάδης.

    Στην εισήγηση του ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, την προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο στη συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τις επιτροπές του ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

    Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διεύρυνσης της ΕΕ, με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε ως αφετηρία μιας νέας προοπτικής για την ΕΕ.

    [21] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ

    Λονδίνο, 30 Οκτωβρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα έντεκα τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου που μετέφερε τουρίστες στη Νότια Αφρική.

    Όπως μετέδωσε το BBC, το λεωφορείο που μετέφερε Βρετανούς και Καναδούς τουρίστες ανετράπη κοντά στο Πιετ Ρετιέφ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

    Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίο ανετράπη λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομείο της περιοχής.

    [22] ΙΝΚΑ: ΤΟ 91% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης η αυριανή, ωστόσο, βρίσκει το 91% των Ελλήνων να μην έχουν ή να έχουν ελάχιστες δυνατότητες αποταμίευσης, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Ακόμη το 21-28% των Ελλήνων εμφανίζεται να έχει πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειωδών αναγκών (στέγαση - διατροφή) και το 65% να συντηρεί το μοντέλο της ζωής του με την προσφυγή στο δανεισμό.

    Το ΙΝΚΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το 1/5 των Ελλήνων δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται καταναλωτές με τη σύγχρονη έννοια του όρου, ενώ τα 3/5 ζουν με δανεικά.

    Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, ο πλέον επιβαρυντικός παράγοντας για την κατάσταση αυτή είναι το κόστος ζωής. Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα της καθιερωμένης 61ης Πανελλήνιας Ερευνας Τιμών του Κέντρου Εποπτείας Τιμών ΙΝΚΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στις 16 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής).

    Συγκεκριμένα ο μέσος όρος αύξησης τιμών μεταξύ Οκτωβρίου 2001 και Οκτωβρίου 2002 είναι 10,14%, ο μέσος όρος αύξησης των τιμών μεταξύ Ιανουαρίου 2002 και Οκτωβρίου 2002 είναι 5,91%. Στο 71% των προϊόντων παρουσιάστηκε αύξηση τιμών, ενώ στο 58% των προϊόντων η αύξηση είναι μεγαλύτερη του επίσημου γενικού δείκτη.

    Η έρευνα τιμών δείχνει ακόμη ένα σημαντικά αυξημένο κόστος ζωής στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, στοιχείο το οποίο καταγράφεται για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση. Συγκεκριμένα στα επώνυμα τυποποιημένα είδη, οι διαφορές τιμών από την αντίστοιχη πρωτεύουσα του Νομού φθάνουν και στο 13%. Γενικά η περιφέρεια έχει κατά κανόνα υψηλότερες τιμές.

    Επίσης η ανοδική τάση των παραπόνων "οικονομικής δυσπραγίας" (παράπονα για το ψωμί, την ΔΕΗ και τις μισθώσεις Ακινήτων) εκτός από τα συνολικά παράπονα για το κόστος ζωής τα οποία πρωτεύουν δείχνουν την επάνοδο ενός κλίματος μιζέριας και εισοδηματικής οικονομικής απαισιοδοξίας. Για παράδειγμα τα παράπονα για τις μισθώσεις ακινήτων στο 10μηνο του 2002, ξεπέρασαν ήδη το σύνολο των αντίστοιχων παραπόνων του 2001. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΔΕΗ ενώ τα παράπονα για το ψωμί πλησιάζουν ήδη τον αντίστοιχο αριθμό του συνόλου του 2001.

    Το ΙΝΚΑ κατέγραψε το δεκάμηνο του 2002 107.567 παράπονα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τις τιμές ευρώ, τα τρόφιμα και τον τoυρισμό.

    To Κόστος Ζωής, καταλαμβάνει την πρώτη θέση, στον Πίνακα Παραπόνων του ΙΝΚΑ κατά το 10μηνο του 2002, και το πλήθος τους ξεπέρασε (ήδη από τον Αύγουστο) τον αντίστοιχο αριθμό του συνόλου του 2001.

    [23] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση μεθοδεύει, με τη μυστική της διπλωματία και μέσω του ΟΗΕ, το κλείσιμο του Κυπριακού με Συνομοσπονδία, την οποία απατηλά θα εμφανίσει ως Ομοσπονδία, προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε.», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.

    «Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει το πρώτο παγκόσμιο προηγούμενο, για να προωθηθεί στο μέλλον και η συνεκμετάλλευση ή η διχοτόμηση του Αιγαίου κατά παράβαση των Διεθνών Συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

    Επίσης, η Κυβέρνηση μεθοδεύει την αποδοχή της απαράδεκτης πρότασης της Άγκυρας για τον Ευρωστρατό, με παράλληλη απεμπλοκή των δικαιωμάτων των Ελλήνων αγροτών», υπογράμμισε.

    «Τελικά, η κυβέρνηση με τη δουλοπρεπή και ενδοτική της εξωτερική πολιτική, υπονομεύει τα εθνικά και οικονομικά μας συμφέροντα, προς όφελος των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης και της Τουρκίας», ανέφερε.

    «Το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει ενώπιον του ελληνικού λαού και του ελληνισμού τις πιο πάνω αναφερόμενες απαράδεκτες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τον καλεί ν' αντισταθεί σ' αυτόν τον πολύμορφο κατήφορο», κατέληξε.

    [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Η ΕΠΟ ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα των επαναληπτικών αγώνων για τη β΄ φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Οι αγώνες που θα μεταδοθούν όλοι τηλεοπτικά, ξεκινούν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 27 του ίδιου μήνα με τη συνάντηση Αγίου Δημητρίου - Αιγάλεω.

    Το πρόγραμμα συνοπτικά είναι:

    6.11.2002 Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟΚ (15:00-ΕΑΚ Βόλου)

    6.11.2002 Ολυμπιακός Π.-Καλλιθέα (15:00-Ριζούπολης)

    6.11.2002 Ξάνθη-Παναθηναϊκός (17:00-Ξάνθης)

    6.11.2002 Χαλκηδόνα-ΑΕΚ (19:00-Νεάπολης)

    13.11.2002 Εθνικός Αστέρας-Εργοτέλης (17:00-Καισαριανής)

    13.11.2002 Πανιώνιος-Ηρακλής (17:30-Πανιωνίου)

    14.11.2002 Ακράτητος-Καλαμάτα (15:00-Ι. Παθιακάκης)

    14.11.2002 Αρης-Πατραϊκός (17:30-Χαριλάου)

    16.11.2002 ΟΦΗ-Κέρκυρα (15:00-Θ. Βαρδινογιάννης)

    27.11.2002 Αγιος Δημήτριος-Αιγάλεω (19:30-Αγίου Δημητρίου).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 30 October 2002 - 19:13:40 UTC