Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΟΚΤΩ ΠΑΙΔΙΑ
  • [02] ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
  • [03] ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ-ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ
  • [05] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [06] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
  • [07] Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΟΜΑΔΑ
  • [08] ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [09] ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [10] ΔΟΚΙΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [11] "ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ" ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [12] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΒΡΩΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
  • [13] ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ
  • [14] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [15] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 28 ΚΑΙ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [16] ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
  • [18] ΑΧΜΑΝΤΟΦ:"ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ"
  • [19] ΡΩΣΙΑ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΜΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ
  • [20] ΚΩΛΥΜΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
  • [21] ΣΟΛΑΝΑ: ΟΙ 15 ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [22] ΕΩΣ ΤΟΝ ΝΟΜΕΜΡΙΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ROM TELECOM
  • [23] ΤΡΙΚΑΛΑ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

  • [01] ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΟΚΤΩ ΠΑΙΔΙΑ

    Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2002 (11:53 UTC+2)

    Οκτώ παιδιά που κρατούνταν όμηροι στο θέατρο της Μόσχας απελευθερώθηκαν σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Νωρίτερα, η ρωσική τηλεόραση NTV μετέδωσε εικόνες μέσα από το χώρο που βρίσκεται υπό την κατάληψη των Τσετσένων ανταρτών. Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε εικόνες από τους Τσετσένους αντάρτες, όλοι ντυμένοι στα μαύρα, μασκοφόροι και ζωσμένοι με εκρηκτικά. Η λήψη εικόνων από τους ομήρους δεν επετράπη.

    Ο επικεφαλής της ομάδας των ανταρτών Μοβσάρ Μπασάγιεφ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα απελευθερώσει κι άλλα παιδιά αν μεταδοθεί από την τηλεόραση η συνέντευξή του.

    N.K.

    [02] ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

    Βερολίνο, 25 Οκτωβρίου 2002 (10:21 UTC+2)

    Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες βράδυ η Γερμανία και η Γαλλία όσον αφορά τον περιορισμό των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2007 ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα που θα απασχολήσει τους ηγέτες των 15 στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλες.

    Ο πρωθυπουργός της Δανίας, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας, εξήγησε πως η σχετική συμφωνία επετεύχθη κατά το χθεσινό δείπνο των ηγετών των 15.

    Η Γερμανία, μαζί με τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, είχε προειδοποιήσει πως δεν θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επωμισθεί το κόστος της ένταξης των 10 νέων χωρών στους κόλπους της, μία από τις οποίες είναι η Κύπρος, εάν δεν περιορισθούν οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία τα οποία θα πρέπει να διευκρινισθούν, αλλά η χθεσινή συμφωνία αποτελεί θετικό βήμα και καλό οιωνό για μία σύνοδο κορυφής που θα είναι γεμάτη από σκληρές διαπραγματεύσεις.

    [03] ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ-ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 25 Οκτωβρίου 2002 (07:53 UTC+2)

    Ο Τζον Αλεν Μοχαμεντ και ο έφηβος που τον συνόδευε έχουν συλληφθεί και κρατούνται στις ΗΠΑ, ενώ το όπλο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο τους, επιβεβαιώθηκε ως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στις δολοφονίες των 10 αθώων θυμάτων, που προκάλεσαν τρόμο, στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον.

    Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε μετά από εκτεταμένες αστυνομικές έρευνες, τριών εβδομάδων. Οι αστυνομικές αρχές της κομητείας του Μοντγκόμερι δηλώνουν αποφασισμένες να μην παραδοθούν σε οποιαδήποτε πράξη τρομοκρατίας, ενώ οι συλλήψεις έγιναν σε αυτοκινητόδρομο του Μέριλαντ.

    [04] ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Η αθλητική Χαλκίδα, ντυμένη στα γιορτινά της θα υποδεχθεί εκπροσώπους από 50 χώρες και από τις πέντε ηπείρους, στο 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης γυναικών που θα φιλοξενηθεί 2-3 Νοεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο Κανήθου. Οι 180 και πλέον αθλήτριες, ξεχωριστής ακτινοβολίας, θα παρελάσουν στο διήμερο των αγώνων στα τρία «ταπί που θα προσφέρουν ξεχωριστό θέαμα στους φιλάθλους.

    Ηδη, το 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα της γυναικείας πάλης πέρασε στην ιστορία του αθλήματος, ως διοργάνωση των μεγάλων ρεκόρ, αφού κάθε προηγούμενο σε συμμετοχές κρατών αλλά και αθλητριών, συνετρίβη, με την παρουσία 50 χωρών (μόλις 28 το προηγούμενο πέρυσι στη Σόφια) και με αθλήτριες που ξεπερνούν τις 180 (μόλις 100 ήταν το προηγούμενο ρεκόρ κι αυτό στη Σόφια).

    Οι χώρες που τελικά έχουν δηλώσει συμμετοχή με αθλήτριες είναι 46, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις έχουν δηλώσει μόνο διεθνείς διαιτητές (Αγκόλα, Ν. Αφρική, Αίγυπτος, Ιράν). Συγκεκριμένα, οι χώρες που θα συμμετάσχουν στους αγώνες της Χαλκίδας είναι οι εξής: Γερμανία, Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Κίνα, Καμερούν, Καναδάς, Κονγκό, Κορέα, Ισπανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γουϊνέα Μπισάου, Ουγγαρία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Λιθουανία, Μαδαγασκάρη, Μεξικό, Μολδαβία, Μογγολία, Ν. Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Πολωνία, Περού, Ρουμανία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σουηδία, Ελβετία, Τσεχία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν, Τουρκία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Ουζμπεκιστάν, Βενεζουέλα και Ελλάδα.

    [05] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Βουκουρέστι, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου κατήγγειλε σε επιστολή που έστειλε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την τρομοκρατική πράξη που εκτυλίσσεται στο θέατρο της Μόσχας εκφράζοντας την ανησυχία του για τη ζωή των ομήρων.

    "Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του λαού μου την αλληλεγγύη στον ρωσικό λαό και στην ρωσική κυβέρνηση» αναφέρεται στην επιστολή.

    Μεταξύ άλλων εκφράζεται η αισιοδοξία του κ. Ιλιέσκου για ανεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό χωρίς την απώλεια αθώων πολιτών.

    [06] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

    Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Ευρωπαϊκή συμφωνία για το θέμα του ευρωστρατού επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο κ. Σολάνα διευκρίνισε ότι οι 15 ηγέτες ενέκριναν ένα σχέδιο λύσης για το οποίο έλαβε ο ίδιος την εντολή να διαπραγματευτεί τις προσεχείς μέρες με το ΝΑΤΟ, προκειμένου να λάβει την τελική του διατύπωση κατ' εφαρμογή της Συνθήκης της Νίκαιας.

    «Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και θέλουμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στις 21 και 22 Νοεμβρίου στην Πράγα», υπογράμμισε ο κ. Σολάνα.

    Ικανοποιημένος από την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν οι 15 ηγέτες της ΕΕ, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπαπανδρέου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες διασφαλίζει την αρχή της αυτονομίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών. Πρόσθεσε, δε, ότι με τη συμφωνία αυτή εξασφαλίζεται επίσης η αρχή της μη χρήσης βίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το κείμενο θα γίνει δεκτό από την Τουρκία, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.

    [07] Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα θα αντιμετωπίσει αύριο ο Αρης στο μπάσκετ. «Είμαστε άτυχοι, καθώς θα θέλαμε έναν πιο εύκολο αντίπαλο στην πρεμιέρα από τον Ολυμπιακό. Είναι έμπειρη ομάδα και έχει παίξει ως τώρα πιο δύσκολα παιχνίδια από εμάς σε Ευρώπη και Ελλάδα», ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο νέος τεχνικός των κιτρίνων, Βαγγέλης Αλεξανδρής και συνέχισε: «Ποντάρω πολλά στον κόσμο. Το Παλέ μπορεί να γίνει πολύ δυνατή και καυτή έδρα. Αλλωστε αυτό ίσχυε και ισχύει χρόνια τώρα».

    Αναφορικά με την τιμωρία ο κ. Αλεξανδρής τόνισε: «Σχετικά με την τελευταία τιμωρία, την θεωρώ άδικη, αφού είναι αρχή της χρονιάς και έπρεπε να επιβληθεί απλή επίπληξη. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε στην έφεση». Οσο για τον χορηγό της ομάδας επισήμανε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εγνατία Τράπεζα για τη βοήθεια που μας προσφέρει. Αυτή τη στιγμή από τον ΠΑΟΚ παίρνω λίγαλίγα τα χρήματα που μου οφείλονται. Αλλά είμαι γενικότερα απογοητευμένος από μερικούς φίλους μου εκεί».

    Τέλος, ο τεχνικός της ομάδας αναφέρθηκε και στις επικείμενες αλλαγές που πρόκειται να γίνουν. «Στόχος μου είναι να μείνουν όλοι. Μπορεί να χρειαστούμε ενίσχυση. Αν δω κάτι τέτοιο σαφώς και θα προβούμε σε μια τέτοια κίνηση», τόνισε ο κ. Αλεξανδρής.

    [08] ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης απένειμε σήμερα τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος ''με τις ικανότητες και το κύρος του τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, δικαίωσε τις προσδοκίες μας''.

    Στην ειδική τελετή παρασημοφόρησης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι ''παρά τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη, αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία στην ορθή επίλυση του εθνικού προβλήματος, για αυτό δεν είμεθα διατεθειμένοι να προβούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις για να επιτύχουμε την ένταξη''.

    Αποδεχόμενος με συγκίνηση τη μεγάλη τιμή και έχοντας πλάι του τη σύζυγό του Ανδρούλα και τον μικρό εγγονό του Γιώργο, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''η πορεία της Κύπρου προς την ένταξη δημιούργησε μια νέα δυναμική στο πολιτικό μας πρόβλημα αλλά και ελπίδες ότι θα ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την απαλλαγή από την κατοχή και τη διχοτόμηση και την επανένωση της πατρίδας μας''.

    Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη θα ληφθεί η ιστορική απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Μετά τον αποκλεισμό της από το απλό, η Λένα Δανιηλίδου έχοντας συμπαίκτρια την Ολλανδέζα Βις έμεινε εκτός και στο διπλό του διεθνούς τουρνουά 585.000 δολαρίων, που διεξάγεται στο Λιντς της Αυστρίας. Γνώρισαν την ήττα από τις Ντόκιτς (Αυστραλία)/ Πέτροβα (Ρωσία) με 6-3, 6-4 στον β` γύρο.

    Επίσης στην Αίγυπτο σε τουρνουά 10.000 δολαρίων, που διεξάγεται στη Μανσούραη η Χριστίνα Ζαχαριάδου στον β` γύρο του απλού, αλλά και του διπλού νίκησε στον α` γύρο την γιουγκοσλάβα Χέγκεντους 7-6, 6-4 και στον β` γύρο θα αντιμετωπίσει την ουκρανή Αντίπινα. Στο διπλό με παρτενέρ την ινδή Κακραβίρ θα παίξει στα προημιτελικά με τις Ετζελ, Οσταμπένκο (Ρωσία). 

    [10] ΔΟΚΙΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Γεφύρι της Άρτας θυμίζει η υπόθεση λειτουργίας του νέου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ Στεφανή κατά την επίσκεψή του στις 17 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη ότι «αρχές Αυγούστου θα αρχίσει η μετεγκατάσταση από το παλαιό Νοσοκομείο στο νέο» έμειναν... δηλώσεις, καθώς η ημερομηνία μετακόμισης έχει προσδιορισθεί εκ νέου για τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

    Παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία προκειμένου να εκτιμηθεί συνολικά η κατάσταση.

    Αυτές τις ημέρες γίνεται η προετοιμασία των χώρων κάθε τμήματος προκειμένου το προσωπικό να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον και με τα εργαστήρια που θα υποβοηθούν τις λειτουργίες της κάθε κλινικής.

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί το νοσοκομείο σε εικονική λειτουργία συμπεριλαμβάνοντας και για μια μέρα την δοκιμαστική λειτουργία όλων των χειρουργείων, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας και ασφαλείας του νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού που πρέπει να επανδρώσει το νέο νοσοκομείο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για να λειτουργήσει με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές χρειάζεται 700 γιατρούς (400 ειδικούς και 300 ειδικευόμενους) 2100 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές και 400 άτομα διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

    Σήμερα το νοσοκομείο διαθέτει περίπου 380 γιατρούς, 400νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 50 άτομα διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

    Όσον αφορά τα κτίρια του παλαιού νοσοκομείου που θα αποδεσμευτούν, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για υπηρεσίες υγείας.

    [11] "ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ" ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Να πάρουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στο θέμα της διεύρυνσης ζήτησε από τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ στην παρέμβασή του στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

    Ο κ. Κοξ τόνισε ότι το κεντρικό μήνυμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος είναι "να προχωρήσουμε, χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση, στη διεύρυνση και στο ραντεβού με την ιστορία".

    Αναφερόμενος στην εντολή και τα θέματα της διεύρυνσης παρατήρησε ότι μία κοντόθωρη, λογιστική προσέγγιση του εγχειρήματος της διεύρυνσης, δεν θα δημιουργήσει μόνο νέα εμπόδια, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ενδεχομένως και το ίδιο το εγχείρημα. "Θα ήταν αδιανόητο να φανταστούμε", είπε "ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία η Τσεχική Δημοκρατία ή οποιαδήποτε άλλη από τις υποψήφιες χώρες δεν θα είχε καθαρό όφελος από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα πρώτα χρόνια της συμμετοχής της σ' αυτή. Η διαρθρωτική βοήθεια που προτείνεται για τις υποψήφιες χώρες είναι το απολύτως ελάχιστο. Οτιδήποτε λιγότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα διαρθρωτικά ταμεία, για τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις και τους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς θα ήταν απαράδεκτο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

    Ο κ. Κοξ υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει να δώσει όχι μόνο τη σύμφωνη γνώμη του για τις συνθήκες προσχώρησης, αλλά συναποτελεί και την αρχή του προϋπολογισμού, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει το συνολικό πακέτο της χρηματοδότησης.

    "Εξάλλου, οτιδήποτε λιγότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη των υποψήφιων χωρών και θα θέσει σε κίνδυνο τις μεγάλες προσπάθειες τους για τον μετασχηματισμό των οικονομιών τους", επισήμανε. "Για το γεωργικό τομέα", τόνισε ο κ. Κοξ "ότι είναι πλέον αργά να τεθούν νέοι όροι και προϋποθέσεις στις διαπραγματεύσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης εκφράζουν την προτίμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υποδεχθεί μία ενωμένη Κύπρο στους κόλπους τηςκαι πρόσθεσε: "Ελπίζω ότι θα βρείτε τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσετε την υποστήριξή μας σε όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν κατεπειγόντως την επίτευξη συμφωνίας".

    Σχετικά με την Τουρκία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρατήρησε ότι τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελπίζει ότι οι συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση και τη νέα Μεγάλη Εθνοσυνέλευση που θα προκύψουν από τις εκλογές, θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μπορεί να γίνει σε μία νέα αξιολόγηση της κατάστασης με την πρώτη ευκαιρία.

    Η θετική έκβαση του ιρλανδικού δημοψηφίσματος παραμέρισε το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο για τη διεύρυνση, υπογράμμισε ο κ. Κοξ, ο οποίος ζήτησε από τους "15" να δώσουν μία ξεκάθαρη εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει εις πέρας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. "Εάν δεν το κάνουμε αυτό, είπε, "θα σπείρουμε ανέμους και θα θερίσουμε θύελλες".

    [12] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΒΡΩΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Τελ Αβίβ, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την απόσυρση των δυνάμεών του από το μεγαλύτερο μέρος του αυτόνομου παλαιστινιακού τομέα της Χεβρώνας στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης που έχει καταλάβει από τον Ιούνιο.

    Ωστόσο αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού διευκρίνισε ότι η απόσυρση των δυνάμεων δεν θα ισχύσει για τα υψώματα Αμπού Σνεινέχ και Αλ Σείχ όπου οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν.

    Στις εν λόγω περιοχές διαμένουν περίπου 600 Εβραίοι έποικοι.

    Εν τω μεταξύ σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλλαν με την υποστήριξη αρμάτων μάχης στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης σε αντίποινα για την τελευταία έκρηξη σε ισραηλινό λεωφορείο που είχε ως αποτέλεσμα 14 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους.

    [13] ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Με τον νέο γενικό διευθυντή αλιείας της ΕΕ Τζόρκεν Χόλκουιστ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δρυς επισήμανε στον κοινοτικό αξιωματούχο ότι η χώρα μας υποστηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μεσόγειο και είναι πρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επιτυχία της πολιτικής αυτής.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα μας επιθυμεί να φιλοξενήσει το πρώτο εξάμηνο του 2003 Συνέδριο Αλιείας των Μεσογειακών Χωρών, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων της Επιτροπής. Στο Συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν και τα 23 μεσογειακά κράτη, μέλη και μη μέλη της ΕΕ.

    Όπως επισήμανε ο κ. Δρυς, οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ του συνόλου των χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη πειθαρχία στη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων και να παταχθούν τα φαινόμενα παράνομης καταχρηστικής αλιείας ακόμη και από αλιευτικά σκάφη χωρών, οι οποίες είναι σε μεγάλη απόσταση από τις θάλασσες της Μεσογείου.

    Παράλληλα με τη μεσογειακή διάσταση στης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής,, ο κ. Δρυς υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχουν για τη χώρα μας οι διαρθρωτικοί κανονισμοί για τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου, καθώς και τα κοινωνικοδιαρθωτικά μέτρα που προβλέπονται για τους Ελληνες αλιείς. Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δρυς, δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση να θιγούν, με οποιαδήποτε τρόπο οι σχετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    Επιπλέον, τόνισε το αυξημένο ενδιαφέρον της χώρας μας για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και επισήμανε ότι τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή για την ανάπτυξη του κλάδου κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ο κ. Δρυς επισήμανε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις επί του θέματος και θα ασκήσει την επιρροή της, με βάση τον ηγετικό ρόλο που κατέχει στην παραγωγή και τις εξαγωγές των αντίστοιχων προϊόντων.

    [14] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Εφιαλτικές στιγμές ζει η Μόσχα καθώς οι νέες διαπραγματεύσεις με τους Τσετσένους αντάρτες που κρατούν εκατοντάδες άτομα ομήρους σε θέατρο στη Μόσχα είναι σε αδιέξοδο και οι ένοπλοι απειλούν ότι θα αρχίσουν τις εκτελέσεις από σήμερα το βράδυ.

    Ο Ρώσος διαπραγματευτής Σεργκέι Γκοβορούχιν δήλωσε στο σταθμό NTV ότι οι αντάρτες θα αρχίσουν να σκοτώνουν από σήμερα το βράδυ ομήρους μετά τις 9 ώρα Ελλάδας.

    Οπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο κ. Γκοβορούχιν είπε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει λύση ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του οι αντάρτες θα αρχίσουν τις εκτελέσεις σε λιγότερο από μία ώρα.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ ο πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ συναντήθηκε αργά το απόγευμα με τους ένοπλους αλλά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα η συνάντηση.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι προτάσεις μας είναι σε ισχύ και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε επαφή ώστε να τερματιστεί η κρίση χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 28 ΚΑΙ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, που έχει συγκληθεί από τις 28/2/02 με αντικείμενο τη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης και την προετοιμασία της επόμενης Συντακτικής Συνθήκης της Ε.Ε., συνέρχεται και πάλι τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Η Συνέλευση θα ασχοληθεί τη φορά αυτή ιδιαιτέρως με την εξέταση των συμπερασμάτων, στα οποία κατέληξε η ομάδα εργασίας που ασχολήθηκε με τη "Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων" και το έργο της οποίας ολοκληρώθηκε.

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Ζισκάρ ντ' Εστέν θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη Συνέλευση το αρχικό σχέδιο μιας Συντακτικής Συνθήκης. Τέλος, η Συνέλευση θα πληροφορηθεί για την πρόοδο των εργασιών της ομάδας εργασίας που ασχολείται με τις "Συμπληρωματικές Αρμοδιότητες" στα πλαίσια της Ε.Ε., τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στην επόμενη Ολομέλεια στις 7-8 Νοεμβρίου.

    Σε ότι αφορά τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας για τη "Χάρτα"να σημειωθεί ότι σ΄ αυτά προτείνεται η πλήρης ενσωμάτωσή της στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και η προσχώρηση της Ε.Ε. στην "Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου" του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με βάση τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στη Συνέλευση, αναμένεται η έγκριση αυτής της πρότασης και από την Ολομέλεια με μεγάλο βαθμό συναίνεσης. Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε την ίδια θέση, υπερψηφίζοντας την έκθεση για το "Χάρτη" του Βρετανού φιλελεύθερου Αντριου Ντουφ μέλους του Ευρωκοινοβουλίου και ταυτοχρόνως αντιπροσώπου στη Συνέλευση.

    Αναφορικά με την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης του σχεδίου μιας "Συντακτικής Συνθήκης", να σημειωθεί ότι θα πρόκειται για ένα αρχικό σχέδιο που θα δείχνει τη δομή που μπορούν να έχουν μετά την ολοκλήρωση της Συνέλευσης (κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο του 2003) όλες οι προτάσεις που θα έχει εγκρίνει και διατυπώσει η Ολομέλεια. Μέρος αυτής της νέας Συνθήκης (π.χ. τα πρώτα 100 άρθρα χωρισμένα σε περίπου 20 κεφάλαια) θα μπορούσε να αποτελέσει ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, εφόσον κάτι τέτοιο προταθεί από την Ολομέλεια και γίνει εν συνεχεία αποδεκτό από τις χώρες μέλη στα πλαίσια της επόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    [16] ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Νέο σκάνδαλο διαφθοράς ξέσπασε στη Ρουμανία λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης της χώρας έλαβε χρηματικό ποσό για αντάλλαγμα υπηρεσιών.

    Αυτή την φορά οι εισαγγελικές αρχές συνέλαβαν την κ. Φλόριτσα Ντινκουλέσκου, επικεφαλής του γραφείου Ελέγχου και Καταπολέμησης της Διαφθοράς του οργανισμού SAPARD η οποία κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 190.000 δολαρίων από δυο Ιταλούς πολίτες με αντάλλαγμα να επηρεάσει ορισμένες αποφάσεις του υπουργείου Γεωργίας για τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Αγνωστος κατήγγειλε στις αρχές το εν λόγω περιστατικό ενώ έγινε γνωστό ότι έγινε διάρρηξη στο σπίτι της κ. Ντινκουλέσκου με αποτέλεσμα να κλαπούν 160.000 δολάρια από το αρχικό ποσό.

    Ο οργανισμός SAPARD είναι κρατικός και έχει συσταθεί για να ελέγχει τα χρήματα που δίνει η ΕΕ για μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα.

    [17] Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Οι δύο άνδρες, που συνελήφθησαν χθες ως ύποπτοι για την υπόθεση της δολοφονίας πολιτών από ελεύθερο σκοπευτή στην περιοχή της Ουάσινγκτον, θα κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία που έγινε τον Σεπτέμβριο στο Μοντγκόμερι, ανακοίνωσαν οι αρχές της Αλαμπάμα, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μοντγκόμερι Τζον Ουίλσον δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία κατά του 41χρονου, Τζον Αλεν Μουχάμαντ, και του 17χρονου θετού του γιου, Τζον Λι Μάλβο, για το φόνο μιας γυναίκας σε κάβα στο Μοντγκόμερι στις 21 Σεπτεμβρίου.

    Ωστόσο ο Ουίλσον παραδέχθηκε ότι ενδέχεται να μην μπορέσουν να παραπέμψουν σε δίκη τους δύο συλληφθέντες σε σχέση με την υπόθεση των δολοφονιών στην περιοχή της Ουάσινγκτον από ελεύθερο σκοπευτή.

    [18] ΑΧΜΑΝΤΟΦ:"ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ"

    Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Τσετσενίας Ιλία Αχμάντοφ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της κυβέρνησης της Τσετσενίας με την ομηρία στο θέατρο της Μόσχας που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα.

    Αντίθετα σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων και καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατία.

    Κατέληξε λέγοντας ότι το εν λόγω συμβάν αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της βαρβαρότητας της ρωσικής πλευράς, των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην Τσετσενία.

    [19] ΡΩΣΙΑ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΜΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Εντολή να κλείσει το περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας «Μοσκόβια» και η ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού «Ηχώ της Μόσχας» έδωσε σήμερα το υπουργείο Πληροφόρησης της χώρας με το αιτιολογικό ότι μετέδωσαν τις δηλώσεις των Τσετσένων ανταρτών που κρατούν 700 και πλέον ομήρους στο θέατρο της Μόσχας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα νέα νομοθεσία σχετικά με τον ρόλο των ΜΜΕ στα θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μετάδοση δηλώσεων ατόμων που μετέχουν σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις.

    [20] ΚΩΛΥΜΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Η έντονη αντίδραση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των οπαδών της για την παρουσία του παρατηρητή, Γιάννη Παπαπέτρου στο παιχνίδι του Δικεφάλου με τον Ολυμπιακό ανάγκασε τον παρατηρητή που πριν από τέσσερα χρόνια διαιτήτευσε αγώνα των δύο ομάδων και είχε διακοπεί να δηλώσει κώλυμα. Ετσι αντικαταστήθηκε από τον Σπύρο Παπαδάκο του συνδέσμου Λακωνίας.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ αναφέρει: «Κατόπιν δήλωσης κωλύματος, για προσωπικούς λόγους, του αρχικά κληρωθέντος παρατηρητή διαιτησίας του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (Σάββατο 26.10.2002) κ. Ι. Παπαπέτρου (ΣΔΠ Αθήνας), παρατηρητής του αγώνα θα είναι ο κληρωθείς ως αναπληρωματικός του (κλήρωση της Τετάρτης 23.10.2002) κ. Σπ. Παπαδάκος (ΣΔΠ Λακωνίας)».

    [21] ΣΟΛΑΝΑ: ΟΙ 15 ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Βρυξέλες, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα ανακοίνωσε ότι οι 15 συμφώνησαν στην εκκρεμότητα του ευρωστρατού σήμερα στις Βρυξέλες, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ο εκπρόσωπος της ΕΕ διευκρίνισε ότι οι 15 ηγέτες ενέκριναν ένα σχέδιο λύσης για το οποίο έλαβε ο ίδιος την εντολή να διαπραγματευθεί τις προσεχείς μέρες με το ΝΑΤΟ, για να λάβει την τελική του διατύπωση κατ' εφαρμογή της συνθήκης της Νίκαιας.

    Ο κ. Σολάνα τόνισε ότι "είναι μια σημαντική στιγμή και θέλουμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν από τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στις 21-22 Νοεμβρίου στην Πράγα''.

    [22] ΕΩΣ ΤΟΝ ΝΟΜΕΜΡΙΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ROM TELECOM

    Βουκουρέστι, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η στρατηγική ιδιωτικοποίησης της ρουμανικής εταιρίας Τηλεπικοινωνιών Rom Telecom θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου από τις ρουμανικές αρχές και τους αντιπροσώπους της ελληνικής εταιρίας του ΟΤΕ ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2002 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

    Εξάλλου τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της ελληνικής εταιρίας Τηλεπικοινωνιών αναμένεται να φτάσει στο Βουκουρέστι με σκοπό μα διευθετηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ κατά 200.000 δολάρια.

    Η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες τη παραχώρηση μεγαλύτερου μετοχικού κεφαλαίου στον ΟΤΕ αυξάνοντας το μερίδιο του στην εταιρία στο 51%.

    [23] ΤΡΙΚΑΛΑ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Οι παλιοί πρωταθλητές του στίβου από τα Τρίκαλα, Χρήστος Παπανικολάου και Σοφία Σακοράφα θα τιμηθούν από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη διάρκεια της επίσημης έναρξης του 1ου διεθνούς συνεδρίου κλασσικού αθλητισμού το οποίο θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα από 1-3 Νοεμβρίου.

    Το συνέδριο που έχει τίτλο: «Ο κλασσικός αθλητισμός στο νέο αιώνα» διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συνδιοργανωτές είναι ο ΣΕΓΑΣ, η βασιλική ομοσπονδία κλασσικού αθλητισμού της Ισπανίας (RFEA) και η εθνική σχολή προπονητών κλασσικού αθλητισμού Ισπανίας (ΕΝΕ).

    Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου έχει καλέσει, ως επίσημους ομιλητές, προπονητές παγκοσμίου ακτινοβολίας, Έλληνες και ξένους. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα υπάρξουν ελεύθερες ανακοινώσεις, posters και συζητήσεις κατά ομάδα αγωνισμάτων.

    Στόχος του συνεδρίου είναι να κατατεθούν οι απόψεις οι σχετικές με τη φιλοσοφία που διέπει την προπόνηση αθλητών που βρίσκονται στην αναπτυξιακή φάση (15 - 18 ετών) και αθλητών υψηλού επιπέδου στους δρόμους, στα άλματα και στις ρίψεις. Επίσης να φωτιστεί με σχετικές εισηγήσεις η πλευρά της επιστημονικής υποστήριξης της προπόνησης των αθλητών Κλασσικού Αθλητισμού σε ότι αφορά την εργοφυσιολογία, την βιοκινητική, την αθλητική ψυχολογία, και την αθλητιατρική. Με βάση τις εισηγήσεις των ομιλητών και των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν κατά ομάδα αγωνισμάτων, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την προπόνηση των αθλητών - αθλητριών.

    Το Συνέδριο αυτό είναι το πρώτο που διοργανώνεται στην Ελλάδα στη συγκεκριμένη θεματική περιοχή και αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή προπονητών, ερευνητών, καθηγητών φυσικής αγωγής και φοιτητών από όλο τον κόσμο .

    Προσκεκλημένοι του Συνεδρίου είναι επιστήμονες από την Ισπανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Μαρόκο κ.λ.π. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξουν και ελεύθερες ανακοινώσεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας κατά ομάδα αγωνισμάτων, σεμινάρια κ.λ.π.

    Στα πλαίσια της επίσημης έναρξης του συνεδρίου, ο Διευθυντής για θέματα Κλασικού Αθλητισμού του «Αθήνα 2004» Ευάγγελος Παπαποστόλου, θα παρουσιάσει στους συνέδρους τις εγκαταστάσεις του στίβου που θα χρησιμοποιηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισήγηση σχετική με το "Πρόγραμμα των Εθελοντών του Αθήνα 2004".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 25 October 2002 - 18:13:49 UTC