Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
  • [04] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [05] ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΚ, ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΣΑΚ
  • [06] YΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΤΗΣ
  • [07] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [08] ΚΩΛΥΣΕ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [09] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
  • [10] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [11] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ...
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ FILA ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
  • [14] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑTAΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ "ΑΕΚ" ΑΝΕΛΑΒΕ Η J&P ΑΒΑΞ
  • [15] ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [16] ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ''ΜΑΪΛΛΗΣ''
  • [17] ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ "ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ"
  • [18] ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΖΟΥΝΤΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΥ CISM
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ ΚΑΙ ΤΟΝ
  • [20] Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [21] Ο ΜΕΛΙΝΤΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΠΑΣΣΑΡΗ
  • [22] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 91 ΔΗΜΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΧΕΡΙΑ
  • [23] Η ΤΖΙΧΑΝΤ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [24] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

  • [01] Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (10:17 UTC+2)

    Στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα προχωρήσουν τα κόμματα, τα οποία καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα των πολιτών, να μετρήσουν κέρδη και ζημίες, να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να καθορίσουν την πολιτική τους μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2004, στις οποίες έχουν στραμμένη την προσοχή τους.

    Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί ικανοποίηση διότι σε ότι αφορά τον αριθμό των νομαρχιών συγκράτησε τη δύναμη που είχε το 1998 και δεν επαληθεύθηκαν τα αρνητικά σενάρια τα οποία είχαν ως βάση το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση πριν το καλοκαίρι. Ικανοποίηση υπάρχει και για τη νίκη της Φώφης Γεννηματά στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Το πρώτο συμπέρασμα στο κυβερνών κόμμα είναι πως δεν δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει απερίσπαστη την πορεία και την πολιτική της. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είπε ότι δεν πέρασε η προσπάθεια της Ν.Δ. να μετατρέψει τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση σε δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και σημείωσε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

    Παρά την ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί και προβληματισμός από τις απώλειες που είχε στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, την εκλογή από τον πρώτο γύρο του δημάρχου και νομάρχη Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, και την απώλεια Δήμων, που παραδιακά εκλέγονταν δήμαρχοι με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, στο λεκανοπέδιο Αττικής. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να απασχολήσουν τις συνεδριάσεις των καθοδηγητικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ.

    Ικανοποίηση επικρατεί και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον τόνο αυτής έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του είναι η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ κορυφαία στελέχη της σημείωναν ότι ο χάρτης της Ελλάδας, που δείχνει το συσχετισμό των νομαρχιών, έχει γίνει μπλε. Η ικανοποίηση οφείλεται και στις νίκες των υποψηφίων της Ν.Δ. στους τρεις μεγάλους Δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά). Η ήττα του υποψηφίου της Ν.Δ. στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, Γιάννη Τζαννετάκου, είναι αυτή που αναμένεται να προκαλέσει έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος τις επόμενες μέρες. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα ακούσει και θα αξιολογήσει τα μηνύματα των πολιτών (έμμεση αναφορά στην άρνηση ψηφοφόρων της Ν.Δ. να στηρίξουν τον κ. Τζαννετάκο), ενώ αρκετά στελέχη που είχαν διαφωνήσει με την επιλογή του θα θέσουν το ζήτημα στα κομματικά όργανα.

    Στο ΚΚΕ δεν υπάρχει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των εκλογών και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από τη δήλωση της γενικής γραμματέως Αλέκας Παπαρήγα ότι δεν δημιουργήθηκε ρήγμα στα δύο μεγάλα κόμματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα μηνύματα των εκλογών κι επισήμανε την ανεξαρτησία των πολιτών που δεν εκχωρούν την πολιτική τους συνείδηση. Ζήτησε αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση των επαναληπτικών εκλογών.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε ότι έπεσαν οι μάσκες του δικομματιμού και κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πάρει τα μηνύματα και να αλλάξει την πολιτική του.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Aθήνα, 20 Οκτωβρίου 2002 (22:24 UTC+2)

    Για αποτυχία της απόπειρας της Νέας Δημοκρατίας να κομματικοποιήσει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των εκλογών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κυβερνών κόμμα θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εκλογών, τόνισε την ανάγκη καθαρών λύσεων στην πολιτική και εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης σε όλους τους δημάρχους και τους νομάρχες της χώρας ανεξάρτητα από την κομματική τους αναφορά. Είπε ακόμη ότι ο λαός απέρριψε την χροιά του δημοψηφίσματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τόνισε ότι δεν υπάρχει συνολικό πολιτικό μήνυμα και διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την αριστερά είναι πολιτική που θα συνεχιστεί.

    Ο κ. Σημίτης συνεχάρη όλους τους νέους δημάρχους και νομάρχες και τους νέους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους. Παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους πολίτες για τη συμβολή τους, επισήμανε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ολοκληρώθηκαν ομαλά σε όλη τη χώρα ενώ για τον νέο τρόπο εκλογικής διαδικασίας είπε ότι εφαρμόστηκε με επιτυχία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, γεγονός που μας φέρνει στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για την ισχυροποίηση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ενώ αναφερόμενος στη σημασία των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. «Όλες οι παρατάξεις, όλοι οι νομάρχες και οι δήμαρχοι, όλοι οι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να αγωνιστούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια ώστε να δικαιώσουν τις προσδοκίες των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά και τους ευχήθηκε όλους καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους.

    «Αυτές οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έδειξαν ότι το κύριο ζητούμενο των πολιτών ήταν και είναι μια αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών. Οι πολίτες αρνήθηκαν την άποψη ότι οι εκλογές αποτελούσαν ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης. Με ωριμότητα προτίμησαν να θέσουν ως πρώτο και κυρίαρχο κριτήριο το συμφέρον της πόλης και του νομού τους. Αυτό είναι μια ηχηρή αρνητική απάντηση σε όσους θέλησαν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα αυτών των εκλογών. Ο ελληνικός λαός δεν επέτρεψε την εκμετάλλευση της ψήφου του. Ψήφισε για το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η αποτυχημένη, όπως βλέπουμε σήμερα απόπειρα ακραίου κομματισμού των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών έδειξε τη μεγάλη αδυναμία της συντηρητικής πολιτικής. Χτίζεται αποκλειστικά πάνω στην άρνηση και την κενή συνθηματολογία. Δεν ακολουθεί σταθερές αρχές, διακριτές θέσεις και δημιουργικά επιχειρήματα».

    Με αφορμή το ποσοστό που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η εμφάνιση ακραίων πολιτικών μορφωμάτων δεν είναι ανεξάρτητη από την παραπάνω τακτική της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα της χωρίς κριτήρια οικειοποίησης των πιο ασύμβατων απόψεων. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από καθαρές θέσεις στην πολιτική αντιπαράθεση.

    Για την τακτική του ΠΑΣΟΚ είπε ότι απηύθυνε έκκληση για συσπείρωση γύρω από ένα ενιαίο διακομματικό πλουραλιστικό και προοδευτικό ρεύμα με σκοπό την ανάδειξη που ασπάζονται το όραμα για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. «Αυτό επιτεύχθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας» τόνισε και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται την ετυμηγορία των πολιτών σε κάθε νομό και κάθε δήμο όμως θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα ξεχωριστά και με προσοχή. «Η μελέτη των αποτελεσμάτων θα αποτελέσει για μας τη βάση για την ενδυνάμωση ενός σύγχρονου προοδευτικού και δημοκρατικού ρεύματος» πρόσθεσε.

    «Οι εκλογές τελείωσαν. Ας κοιτάξουμε μπροστά για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για τα μεγάλα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με το παρόν και το μέλλον της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θα βρεθούν το Κυπριακό, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική ανάπτυξη, η ασφάλεια και σταθερότητα της οικονομίας, η προώθηση της απασχόλησης, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και η ανάδειξη του πολιτισμού και των δυνατοτήτων της Ελλάδας σε σχέση με την Ολυμπιάδα του 2004.

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2002 (23:02 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ είναι η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

    «Σήμερα κέρδισε η αυτοδιοίκηση, σήμερα κέρδισε η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι δύναμη εμπιστοσύνης, δύναμη ευθύνης και σιγουριάς, δύναμη που εκφράζει τη βούληση μιας πλατειάς κοινωνικής πλειοψηφίας, που θέλει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα πιο αποφασιστικά», επισήμανε.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε το κόμμα του « τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης και αύριο ως κυβέρνηση του τόπου» θα συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους και τους νομάρχες που εκλέχθηκαν.

    «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ιδέες, οι αρχές οι αντιλήψεις μας είναι σήμερα κυρίαρχο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πήραν θέση κατά της πόλωσης, κατά της μισαλλοδοξίας κατά του διχασμού. Πήραν θέση εναντίον των καθεστωτικών αντιλήψεων και μεθοδεύσεων», ανέφερε.

    «Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τις απαιτήσεις της κοινωνίας που πιστεύει και θέλει να είμαστε εμείς η επόμενη κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα του εκλογικού αποτελέσματος με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και βεβαίως με τη σιγουριά ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα νέο δυναμικό άλμα στο αύριο που μας περιμένει. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά», κατέληξε.

    [04] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουαλήμ, 21 Οκτωβρίου 2002 (18:33 UTC+2)

    Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα αυτοκίνητο το οποίο την στιγμή της έκρηξης βρισκόταν κοντά στο λεωφορείο.

    Το λεωφορείο εκτελούσε τη διαδρομή Χαντέρα Αφούλα ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των επιβαινόντων.

    Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό ενώ διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    [05] ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΚ, ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΣΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Σε τέσσερα βασικά θέματα τα οποία περιελάμβανε η ατζέντα των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει οι διοικήσεις της ΕΟΚ, του ΕΣΑΚΕ και του ΠΣΑΚ, υπήρξε συμφωνία στη σημερινή 3η κατά σειρά συνάντηση των τριών φορέων του ελληνικού μπάσκετ.

    Πρώτον, αποφασίστηκε να συνταχθεί νέος τύπος συμβολαίων που θα υπογράφουν οι ΚΑΕ και οι μπασκετμπολίστες και στα οποία θα περιλαμβάνονται το ασφαλιστικό θέμα, καθώς και οι τρόποι επίλυσης των οικονομικών διαφορών. Ο ΕΣΑΚΕ και ο ΠΣΑΚ δεσμεύτηκαν να συντάξουν το κείμενο του νέου τύπου που θα έχουν τα συμβόλαια, ενώ το περιεχόμενο των άρθρων και των θεμάτων που θα περιλαμβάνουν θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνάντηση των τριών πλευρών.

    Δεύτερον, αποφασίστηκε να εκφραστεί η αντίθεση και των τριών φορέων στην ρύθμιση του νόμου που επιβάλλει στην ΕΟΚ, στον ΕΣΑΚΕ και στον ΠΣΑΚ να συγκροτούν την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΕΟΔΑΚ, μόνο με δικηγόρους επί Αρείω Πάγω.

    Τρίτον, εκφράστηκε η κοινή βούληση για την αξιόπιστη ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών των ΚΑΕ προς τους αθλητές από τα παρελθόντα έτη.

    Τέταρτον, αποφασίστηκε ότι η προβλεπόμενη από το νέο αθλητικό νόμο εγγυητική επιστολή, ύψους 10 τοις εκατό του προϋπολογισμού κάθε ΚΑΕ, θα εξασφαλίζει την καταβολή των πιθανών οφειλών προς τους αθλητές και τους προπονητές.

    Η 4η συνάντηση της ΕΟΚ, του ΕΣΑΚΕ και του ΠΣΑΚ θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου, στα γραφεία της ομοσπονδίας.

    [06] YΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ UNFORGETTABLE

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Σκηνές από διάσημα night club όλου του κόσμου θα μεταφέρουν στο θέατρο Βεργίνα στο Regency Casino της Θεσσαλονίκης, οι μουσικοί, οι χορευτές και οι τραγουδιστές που θα πάρουν μέρος στην παράσταση Unforgettable.

    H πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος και τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του συλλόγου.

    Στην παράσταση θα συμμετάσχουν δεκαπέντε τραγουδιστές, χορευτές και μουσικοί που θα επιχειρήσουν να αναβιώσουν την ατμόσφαιρα από το Μoulin Rouge του Παρισιού, το Savoy Ballroom της Νέας Υόρκης, το Copa Cabana της Λατινικής Αμερικής και το Whisky a Go Go του Λονδίνου.

    Oι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και θα ξεκινούν στις 10.30μμ.

    [07] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Ραμάλα, 21 Οκτωβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Ο Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε την επίθεση κατά ισραηλινού λεωφορείου στο βόρειο Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από δέκα πολίτες, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Ξέρετε καλά ότι η παλαιστινιακή ηγεσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε επιθέσεις κατά Παλαιστίνιων και Ισραηλινών πολιτών. Απορρίπτουμε τέτοιου είδους επιθέσεις», τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης έξω από την έδρα του στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ραμάλα.

    Παλαιστίνιος που οδηγούσε παγιδευμένο αυτοκίνητο το έριξε πάνω στο ισραηλινό λεωφορείο κοντά στην πόλη Χαντέρα. Την ευθύνη ανέλαβε η Τζιχάντ.

    [08] ΚΩΛΥΣΕ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το παιχνίδι ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Πανιώνιο στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα της Β΄ φάσης του κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε στο γήπεδο του Μακεδονικού στη Νέα Ευκαρπία.

    Την αναμέτρηση παρακολούθησαν περίπου 4000 φίλαθλοι. Οι γηπεδούχοι έχοντας κακή ψυχολογία δεν μπόρεσαν να κάνουν το παιχνίδι τους. Σε αντίθεση με τους παίκτες του Πανιωνίου που μπήκαν με αξιώσεις και κυνήγησαν τη νίκη. Ετσι όλα θα κριθούν στον επαναληπτικό αγώνα που θα γίνει στη Νέα Σμύρνη.

    Οι κλασικές ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες ήταν λιγοστές. Στο 10' η κεφαλιά του Ερολ απέκρουσε ο Χαλκιάς, ενώ στο 39' ο Γκώνιας βρήκε τον Φοφόνκα και ο τελευταίος έπιασε δυνατό σουτ, αλλά ο Ντρόμπνι απέκρουσε με όμορφη προσπάθεια.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Δούρος του συνδέσμου Κορίνθου. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Βρέντε, Μίετσελ, Μιλόγεβιτς - Πίντε, Φερεκίδη, Μάντζιο, Λάλικ και Μπελά.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Βρέντε (80΄ Χατζί), Νεμπεγλέρας, Φοφόνκα, Ξενίδης, Μιλόγεβιτς, Στολτίδης, Γκώνιας, Μίετσελ, Κατσαμπής, Μουράτι (62΄ Χάγκαν).

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Φερεκίδης, Βλτσεκ, Χόρκι, Ερόλ, Μπελά (71΄ Χασιώτης), Λαγωνικάκης, Πίντε (87΄ Γιαννόπουλος), Μάντζιος, Λάλικ, Ραγκουέλ (46΄ Σίλιακ).

    [09] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Για τη συγκίνηση, τη χαρά, αλλά κυρίως την ευθύνη που τη γεμίζει το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών μίλησε, σήμερα, η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα, μια χαρούμενη μέρα. Πρέπει να πω ότι νιώθουμε όλοι πολύ μεγάλη συγκίνηση, χαρά και κυρίως πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη» τόνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως «ένα ποσοστό που ξεπερνά το 60% στην Αθήνα, είναι ένα ποσοστό που δημιουργεί τεράστια αίσθηση ευθύνης. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να μην απογοητεύσουμε κανέναν από όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν χθες».

    Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε πολύ θετικά τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως αυτό που έχει σημασία από σήμερα «είναι να στρωθούμε όλοι στη δουλειά».

    Σε δημοσιογραφική παρατήρηση πως «δύο γυναίκες (η ίδια και η Φώφη Γεννηματά) σώσατε τα δύο μεγάλα κόμματα», η κ. Μπακογιάννη απάντησε χαρακτηριστικά: «Μη μας αντιμετωπίζετε μόνο ως γυναίκεςΣημασία έχει να υπάρχουν δήμαρχοι, να υπάρχουν νομάρχες που να μπορούν να παράγουν έργο».

    Αναφέρθηκε, επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αντίπαλό της στη «μάχη» για την Αθήνα, Χρήστο Παπουτσή, υπογραμμίζοντας ότι «στο Δήμο της Αθήνας θα δουλέψουμε όλοι μαζί».

    [10] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 21 Οκτωβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Δύο άτομα ανακρίνονται από την αμερικανική αστυνομία, που διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό του ελεύθερου σκοπευτή, ο οποίος έχει σκορπίσει τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον, σκοτώνοντας εννέα άτομα από τις 2 Οκτωβρίου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο πρώτος άνδρας εντοπίστηκε μέσα σε λευκό φορτηγάκι, που ήταν σταθμευμένο δίπλα σε τηλεφωνικό θάλαμο ενός βενζινάδικου στην κομητεία Ενρίκο. Ο δεύτερος άνδρας συνελήφθη «κοντά στην περιοχή», ανέφεραν οι αρχές.

    [11] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ...

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ο Νίκος Παπαδόπουλος και ο Πέτρος Πασσαλής βρέθηκαν το πρωί στην Αθήνα στη σύσκεψη του ΠΣΑΠ, προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους για την μείωση κατά 20% των αποδοχών τους. «Δεν δεχόμαστε τη μείωση αποδοχών και εάν κάποιος πρόεδρος προτείνει σε παίκτη μείωση. Τότε θα έχει να κάνει με όλους τους ποδοσφαιριστές. Πάντως μας άφησαν αισιόδοξα μηνύματα», τόνισε το απόγευμα ο αρχηγός του Αρη, Νίκος Παπαδόπουλος.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Σαλαχεντίν Μπασίρ να ανεβάζει συνεχώς τους ρυθμούς του και όλα δείχνουν ότι θα καταφέρει να δώσει το παρών στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ στο γήπεδο της Λεωφόρου. Επίσης αρκετές πιθανότητες να προλάβει το ματς της Αθήνας έχει και ο Ανδρέας Σκέντζος, καθώς σύμφωνα με το ιατρικό τιμ ο τραυματισμός του στο πόδι παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Αντίθετα θα απουσιάσει ο Μιχάλης Πανόπουλος, που ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας.

    «Είναι δύσκολο ματς. Ο ΠΑΟ είναι καλή ομάδα και η αλλαγή προπονητή θα δώσει μεγάλη ώθηση στους παίκτες της ομάδας. Εμείς όλο αυτό το διάστημα έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Η προετοιμασία στα Τρία Πέντε Πηγάδια θα έχει βοηθήσει. Πιστεύω ότι αν παίξουμε με τον τρόπο με τον οποίο γνωρίζουμε θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο Νίκος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟ στην Αθήνα.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Με τον αναπληρωτή βοηθό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβη Λιν Πασκόε, συναντήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, ενόψει και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον των δύο χωρών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της εν λόγω περιοχής σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης.

    Επίσης, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρασίας, καθώς και των σχέσεων τους με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την περαιτέρω προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής τους ανάπτυξης και των επιχειρηματικών συνεργασιών.

    Από την πλευρά του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε πως η Ελλάδα, ως μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, έχει αναλάβει στο παρελθόν πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ FILA ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πάλης γυναικών, που θα φιλοξενηθεί από 1 ως 3 Νοεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσος Καμπούρης» της Χαλκίδας. Οι εκπρόσωποι της ΕΟΦΠ, διευθετούν τις τελευταίες εκκρεμότητες.

    Στη Χαλκίδα την προηγούμενη των αγώνων έχει προγραμματιστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία του αθλήματος FILA να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση υπό τον νέο πρόεδρο, Ελβετό, Ράφι Μαρτινέτι.

    [14] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑTAΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ "ΑΕΚ" ΑΝΕΛΑΒΕ Η J&P ΑΒΑΞ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Την κατασκευή των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων της «ΑΕΚ» ανέλαβε η εταιρία η J&P - ΑΒΑΞ Α.Ε. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 61,6 εκατ. ευρώ.

    Το αντικείμενο του έργου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της επιχείρησης, περιλαμβάνει την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, χωρητικότητας 32.000 θέσεων, με στέγαστρο και υπόγειους χώρους στάθμευσης 2.000 θέσεων, η κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ χωρητικότητας 8.000 θέσεων όπως επίσης και τρία κλειστά γήπεδα πολλαπλών χρήσεων για μπάσκετ και βόλεϊ. Στο έργο περιλαμβάνεται ακόμη η κατασκευή ξενώνα αθλητικών αποστολών 60 κλινών, συνεδριακού κέντρου, καταστημάτων και κέντρων αναψυχής.

    Το έργο χαρακτηρίζεται ως Ολυμπιακό και οι κατασκευές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαίου 2004 (Ολυμπιακή προθεσμία).

    [15] ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Παρουσία του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 7μμ, στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών η πανηγυρική έναρξη των διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο συντονιστής του κύκλου σπουδών Ιστορίας Αρχαιολογίας Ν. Μουτσόπουλος.

    Στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης, ένας θεσμός 15 χρόνων, μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς της Ιατρικής - Βιολογίας, της Ιστορίας - Αρχαιολογίας, της Νομικής και Θεολογίας.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν έναν έως και τέσσερις κύκλους μαθημάτων. Απαιτείται μόνο ένα δίωρο παρακολούθησης την εβδομάδα για κάθε τμήμα..

    Οι εισηγητές των μαθημάτων είναι καθηγητές Πανεπιστημίου καθώς και καταξιωμένοι επιστήμονες από κάθε κλάδο και παρουσιάζουν τα θέματα των μαθημάτων σε κατανοητή γλώσσα.

    Αναλυτικά στον κύκλο της Νομικής εξετάζονται χρήσιμα θέματα για τους σύγχρονους πολίτες, όπως το Δίκαιο και η Τρομοκρατία, η Διεθνής προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, η εναρμόνιση της πολιτικής δικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η φορολογία των πολιτών, κ.ά.

    Στον Ιατρικό κύκλο παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες για την πρόοδο της ιατρικής σε διάφορους τομείς όπως η ορθοπεδική χειρουργική, η ρύπανση του περιβάλλοντος από βαριά μέταλλα, η έννοια των μεταλλαγμένων τροφίμων, καθώς και οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος του AIDS.

    Στον κύκλο της Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Τέχνης παρουσιάζονται κυρίως θέματα για την ιστορία του Βυζαντίου και τέλος στον κλάδο της Θεολογίας τα θέματα που αναλύονται δεν είναι μόνο θρησκευτικού ενδιαφέροντος αλλά έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα.

    Οι εγγραφές συνεχίζονται τις εργάσιμες ημέρες από τις 7.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. στο Κέντρο Πληροφόρησης - Νεότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται μέσα στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, (πλατεία ΧΑΝΘ). Οσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου μπορούν να τηλεφωνήσουν στο νούμερο: 0310 286-509.

    [16] ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ''ΜΑΪΛΛΗΣ''

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Τα πάγια στοιχεία, καθώς και την επωνυμία της ιταλικής FAI Srl, εξαγόρασε ο όμιλος εταιριών Μαϊλλη. Η ιταλική εταιρία δραστηριοποιείται στην αγορά μηχανών θερμοσυρρίκνωσης και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 8 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της, το πραγματοποιεί στις αγορές της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής.

    [17] ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ "ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Κατεδαφίζεται το Νοέμβριο το «Νίκος Γκούμας». Ο αγώνας της ΑΕΚ με την Γκενκ για την προτελευταία αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου, πιθανόν θα είναι το τελευταίο παιχνίδι της Ενωσης που θα δώσει στο συγκεκριμένο γήπεδο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του εργολάβου το έργο θα κοστίσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο θα είναι έτοιμο τον Μάϊο του 2004. Η σύμβαση με τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο προβλέπει εργασίες κατεδάφισης του «Νίκος Γκούμας», εκσκαφών και ανέγερσης των νέων εγκαταστάσεων, που θα περιλαμβάνουν γήπεδο ποδοσφαίρου, χωρητικότητας περίπου 32.000 θέσεων. Το γήπεδο του Ακράτητου κατά πάσα πιθανότητα θα ανακατασκευασθεί με έξοδα της ΑΕΚ προκειμένου να αποτελέσει την έδρα της Ενωσης για το ελληνικό πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

    [18] ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΖΟΥΝΤΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΥ CISM

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Θετικός ήταν ο απολογισμός της εθνικής μας ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο Ενόπλων Δυνάμεων (CISM) που διεξήχθη στο Πεκίνο. Στη διοργάνωση που μετείχαν 32 χώρες, ο Γιάννης Τσαπάρας στην κατηγορία των 90 κιλών με δύο νίκες κατάφερε να κατακτήσει την 7η θέση, όπως και ο Χάρης Παπαϊωάννου στην κατηγορία των +100 κιλών.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΙΕΡΟΥ ΤΑΦΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον μητροπολίτη Ναζαρέτ Κυριακό και τον αρχιμανδρίτη Ιερού Τάφου Ιεροσολύμων Χρύσανθο, οι οποίοι συνοδεύουν την αποστολή του Τιμίου Ξύλου στην Θεσσαλονίκη, είχε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε στο ξεκίνημα μιας περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, καθώς επίσης και στην επικείμενη μετάβαση διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης στα Ιεροσόλυμα .

    Όπως είναι γνωστό το Τίμιο Ξύλο των Ιεροσολύμων εκτίθεται για προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου από την προηγούμενη εβδομάδα.

    [20] Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη που είχε πετύχει ποτέ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι οι αριθμοί καθαρά καταδεικνύουν την πραγματικότητα και εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός έστειλε το πολιτικό μήνυμα σ' αυτήν την αποτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, Κυβέρνηση.

    «Ελπίζω για το καλό του τόπου ότι η Κυβέρνηση αυτή, θα το λάβει υπόψη της και για όσο λίγο καιρό ακόμα είναι στην εξουσία, θα διορθώσει ό,τι μπορεί. Και αυτό κυρίως αφορά την πορεία αυτού του τόπου και όχι της Κυβέρνησης, η οποία τις επόμενες εκλογές, φαίνεται καθαρά πλέον ότι θα τις χάσει», πρόσθεσε ο κ Σουφλιάς.

    [21] Ο ΜΕΛΙΝΤΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΠΑΣΣΑΡΗ

    Βουκουρέστι, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ενώπιον των δικαστικών αρχών εμφανίστηκε σήμερα ο Γκάμπριελ Μελίντε το άτομο που ο Έλληνας κακοποιός Κώστας Πάσσαρης υπέδειξε ως τον δράστη της διπλής δολοφονίας και της ένοπλης ληστείας στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος "Le Petit Bijou" στο Βουκουρέστι.

    Στην κατάθεσή του ο βασικός πλέον μάρτυρας αρνήθηκε τις εν λόγω κατηγορίες του Πάσσαρη καθώς και την κατηγορία ότι συμμετείχε νωρίτερα με τον Ελληνα κακοποιό σε ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην πόλη Μπραιλα στη νοτιοδυτική Ρουμανία.

    Αντιθέτως ισχυρίστηκε ότι έχει ισχυρό άλλοθι καθώς τη νύχτα της διπλής δολοφονίας και της ένοπλης ληστείας βρισκόταν σε ένα πάρτι με φιλικά του πρόσωπα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο ίδιο πάρτι παρευρέθη και ο Πάσσαρης ο οποίος αφού ήπιε αρκετή ποσότητα αλκοόλ έφυγε για να συναντήσει την ιερόδουλη Μιόρα Μπαντίλα με την οποία είχε μιλήσει στο τηλέφωνο λίγο πριν την αναχώρησή του από το σπίτι.

    Ο Μελίντε συνέχισε την κατάθεσή του λέγοντας ότι γνώρισε τον Πάσσαρη στο διαμέρισμα της οικογένειας Αντρει οι οποίοι ήταν οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος όπου διέμενε ο Ελληνας κακοποιός και ότι δεν γνώριζε τίποτα για το εγκληματικό του παρελθόν για το οποίο έμαθε αργότερα προς κατάπληξή του από το Ίντερνετ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Πάσσαρης κουβαλούσε πάντοτε μαζί του ένα όπλο προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι φοβόταν. Ερωτηθείς σχετικά με ένα μπλε κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στη σκηνή του φόνου ο Μελίντε ισχυρίστηκε ότι ανήκε στον Ελληνα κακοποιό.

    Σημειώνεται ότι πολλοί είναι όσοι εκτιμούν ότι ο Γκάμπριελ Μελίντε υπήρξε το πρόσωπο που παρέδωσε τελικά τον Πάσσαρη στα χέρια των αστυνομικών αρχών.

    [22] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 91 ΔΗΜΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΧΕΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Αλλαγές στα χρώματα του εκλογικού χάρτη έφεραν οι δημοτικές εκλογές, καθώς 91 δήμοι άλλαξαν χέρια σε σχέση με τις εκλογές του 1998. Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες.

    Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε είκοσι δήμους από το ΠΑΣΟΚ, δέκα από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, δύο από ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ, δύο από το ΚΚΕ, έναν από τον ΣΥΝ, έναν από ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ και έναν από ΔΗΚΚΙ - ΠΟΛΑΝ.

    Το κυβερνών κόμμα απέσπασε 12 δήμους από τη ΝΔ, επτά από ΝΔ - ΠΟΛΑΝ, δύο από το ΔΗΚΚΙ, έναν από το ΚΚΕ και έναν από τον ΣΥΝ. Σε συνεργασία με τον Συνασπισμό, το ΠΑΣΟΚ επίσης κέρδισε πέντε δήμους από τη ΝΔ, δύο από ΝΔ - ΠΟΛΑΝ και έναν από το ΚΚΕ.

    Όσο για το ΚΚΕ κερδίζει ένα δήμο από τη ΝΔ, ένα δήμο από ΝΔ - ΠΟΛΑΝ και ένα δήμο από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

    Τέλος, ο Συνασπισμός κερδίζει ένα δήμο από τη Νέα Δημοκρατία, ένα δήμο από το ΠΑΣΟΚ, έναν από το ΚΚΕ, έναν από ΝΔ - ΠΟΛΑΝ και έναν από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΚΚΙ.

    Σημειώνεται ότι σε 71 δήμους η εκλογική μάχη εξελίχθηκε σε ντέρμπι, ενώ σε εφτά από αυτούς ο νικητής είχε προβάδισμα από 1 έως 15 ψήφους.

    [23] Η ΤΖΙΧΑΝΤ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Η οργάνωση Ισλαμικό Τζιχάντ με τηλεφώνημα αγνώστου άνδρα στα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων ΑFP ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση σε ισραηλινό λεωφορείο κοντά στην τοποθεσία Πάρντες Χάννα στο βόρειο Ισραήλ.

    Πηγές της ισραηλινής πυροσβεστικής υπηρεσίας ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον οκτώ έως εννέα ενώ νοσοκομειακές πηγές δήλωσαν ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 30, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    [24] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Σριναγκάρ, 21 Οκτωβρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Κλιμάκωση της έντασης έχει παρατηρηθεί στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών με αποτέλεσμα δέκα άτομα να χάσουν τη ζωή τους στο τελευταίο κύμα των συγκρούσεων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τέσσερις αντάρτες, τρεις αξιωματούχοι του στρατού, ένας αστυνομικός, ένας πολίτης και ένας ακτιβιστής έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Κασμίρ.

    Η ένταση έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην περιοχή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 October 2002 - 18:13:37 UTC