Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  • [02] ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ
  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
  • [04] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [05] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [06] ΤΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [07] EΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [08] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΧΑΡΑ Ο ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ
  • [09] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΜΙΕΤΣΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΑΡΑ ΤΟΥ
  • [10] Λ. ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ: ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
  • [11] Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
  • [12] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΕ 3-0
  • [13] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [14] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗ
  • [16] ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΤΕ
  • [17] ΣΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η COCA COLA 3E ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ
  • [18] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΙΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΛΩΣΕΙ
  • [19] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [20] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ Ε.Ν.Α.
  • [21] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ
  • [22] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [23] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [24] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΣΕ "ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ" ΚΑΙ "ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ"

  • [01] ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

    Ρέθυμνο, 5 Οκτωβρίου 2002 (14:48 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Ρέθυμνο η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η ενεργοποίηση του Ευρωστρατού εντός του έτους 2003, μία ενεργοποίηση την οποία θα προωθήσει ιδιαίτερα η Ελληνική Προεδρία. Από τη Σύνοδο, ορίστηκαν ομάδες εργασίας, οι οποίες μέχρι την 1η Μαρτίου 2003, θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Επίσης, υπήρξε σαφής πολιτική δέσμευση για ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, το σοβαρότερο πρόβλημα, είναι η εξεύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται για την δημιουργία του Ευρωστρατού και την προμήθεια των απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Για το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στην Ευρωπαίκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, ο προεδρεύον της Συνόδου, υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι η συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Προσθέτοντας ότι η Ελληνική συμμετοχή στα θέματα Άμυνας είναι 6η κατά σειρά στους 15 της Ε.Ε., κιαυτό γιατί η χώρα μας, παρά τα οικονομικά μεγέθη, διαθέτει πολύ ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις από πολλές άλλες χώρες της κοινότητας.

    Επίσης, συζητήθηκε η μεσογειακή Διάσταση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την άμυνα, ιδιαίτερα μετά το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου. Στο θέμα αυτό, εξετάσθηκε διεξοδικά ένα πλαίσιο συνεργασίας των Ευρωπαϊκών και των μεσογειακών χωρών για την αντιμετώπιση των κοινών κινδύνων που απειλούν την ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό, η Ελληνική προεδρία διοργανώνει στις 1 και 2 Νοεμβρίου στη Ρόδο σεμινάριο με στόχο την ενεργοποίηση της συμμετοχής των μεσογειακών χωρών, με τελικό στόχο τη συμμετοχή τους σε κοινές ασκήσεις αλλά και ενδεχομένως επιχειρήσεις με την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Επέμβασης.

    Επίσης, ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν η κοινή εκπαίδευση για στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη σε θέματα ασφάλειας, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για την ΠΓΔΜ και την παράταση της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων που σταθμεύουν εκεί.

    Τέλος για το θέμα του Ιράκ, το Συμβούλιο Κορυφής των υπουργών Άμυνας, εξέφρασε ομόφωνα την ευχή να έχει επιτυχή έκβαση η διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το θέμα αυτό.

    [02] ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2002 (14:53 UTC+2)

    Προκλητικότατος εμφανίζεται στην πρώτη του συνέντευξη ο φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη», Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος επέλεξε την εφημερίδα «Λαμιακός Τύπος», προκειμένου να σπάσει τη σιωπή του. Ο «Λάμπρος» της 17Ν αποποιείται των ισχυρισμών της αστυνομίας ότι αυτός είναι ο αρχηγός της οργάνωσης, ενώ επιτίθεται στην ελληνική αστυνομία και στα πολιτικά κόμματα, υπερασπιζόμενος παράλληλα την ένοπλη βία.

    «Ο ρόλος του αρχηγού είναι αστυνομικό κατασκεύασμα, τονίζει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και επισημαίνει: «΄Ένας αστυνομικός εγκέφαλος δεν μπορεί να καταλάβει οργάνωση χωρίς αρχηγό. Τώρα πια είναι γνωστό ότι η αστυνομία με θεωρούσε αρχηγό της 17Ν τουλάχιστον από τα τέλη του 2000. Είχε ανακρίνει συγγενείς μου, που δεν τους είχα γνωρίσει ποτέ ή παλιούς γνωστούς μου από τη Γαλλία. Ερεύνησαν σπίτια συγγενών μου, εν αγνοία τους και προσπάθησαν να στήσουν προβοκάτσιες. Ασφαλίτες ή ξένες μυστικές υπηρεσίες με παρακολουθούσαν από τα Χριστούγεννα του 2001 και το τελευταίο τετράμηνο πριν τη σύλληψή μου, δύο φορές τηλεφώνησαν στο σπίτι μου, ζητώντας τον «Αλέξανδρο». Διαπίστωσαν ότι δεν είχα καμία σχέση με παράνομες οργανώσεις και εκμεταλλεύθηκαν την, μάλλον τυχαία έκρηξη στον Πειραιά, για να με «δέσουν», όπως είπαν, με τα προκατασκευασμένα «ευρήματα». Η αστυνομία ψάχνοντας αρχηγό με ένα σύμφωνα με τις καταθέσεις του μέλος της 17Ν σοβαρά τραυματισμένο στα χέρια του, σχεδόν τυφλό, με ελαττωμένη ακοή και σε άμεσο κίνδυνο ζωής, μπορούσε βέβαια να κάνει τις απαιτούμενες κατασκευές που με αλυσιδωτούς εκβιασμούς τις μετέτρεψε σε καταθέσεις προσώπων».

    Για τη 17Ν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σημειώνει: «Η δραστηριότητα της 17Ν και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων γεννήθηκε φυσιολογικά από τις εντάσεις και τις ταξικές αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας, από την ανικανότητα της αστικής τάξης να επιλύσει κατά την μεταπολίτευση τα χρόνια προβλήματά της από την προϊούσα απαξίωση των ελίτ». Σε άλλο σημείο λέει ότι «οι βίαιες ενέργειες της 17Ν θα ήταν τρομοκρατία αν στόχευσαν διακριτικά και τυφλά στον κόσμο, πράγμα που δεν έγινε ποτέ σε κανένα απολύτως τμήμα των λαϊκών στρωμάτων δεν ένιωσε ανασφάλεια ή φόβο από τη δράση της 17Ν. Η δραστηριότητα της 17Ν ήταν ένοπλος πολιτικός αγώνας αντάρτικο πόλης με διακηρυγμένο στόχο της ανατροπής του καπιταλιστικού καθεστώτος για ένα αντιγραφειοκρατικό σοσιαλισμό με λαϊκή εξουσία. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τα κείμενα».

    Αναφερόμενος στην τρομοκρατία ισχυρίζεται ότι είναι η «τυφλή βία των κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων», ενώ σημειώνει ότι «η ένοπλη βία αντλεί τη νομιμοποίησή της από τα εγκλήματα των πολιτικών ελίτ». Τονίζει δε ότι «η άποψη ότι επαναστάτες αγωνιστές είναι κοινοί εγκληματίες δεν είναι καινούργια. Είναι διαχρονικό φαινόμενο. Μπορεί να μην έχουμε Τουρκοκρατία, η εθνική μας ανεξαρτησία όμως είναι από ισχνή έως ανύπαρκτη».

    Ο «Λάμπρος» αναφέρεται και στις συνθήκες κράτησης τονίζοντας ότι είναι ο μόνος κρατούμενος που βρίσκεται σε παράνομο καθεστώς πλήρους απομόνωσης για πάνω από δύο μήνες, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, αφού και στο χώρο προαυλισμού είναι μόνος. «Η κατάσταση αυτή αντί να βελτιώνεται, όπως υπόσχονται οι αρμόδιοι επιδεινώνεται. Μου αλλάζουν συνεχώς χώρο προαυλισμού, χειροτερεύουν οι ώρες επικοινωνίας με το συνήγορό μου, περιορίζουν τις επισκέψεις της συντρόφου μου από δύο ημίωρα την εβδομάδα σε ένα, περιορίζουν την τηλεφωνική επικοινωνία από απεριόριστη που ήταν, σε ουσιαστικά τρία άτομα. Ο λόγος αυτής της ειδικής μεταχείρισης είναι προφανής, θέλουν μέσω της συνεχούς απομόνωσης να μου προκαλέσουν ψυχολογικές διαταραχές».

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ

    Κόρινθος, 5 Οκτωβρίου 2002 (14:14 UTC+2)

    Για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην Κόρινθο όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακών και Εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας Premjer.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι στις εκλογές χρειάζεται να αναδειχθεί μια προοδευτική πλειοψηφία που θέλει και μπορεί να αναδείξει στην τοπική ηγεσία ικανά πρόσωπα με δημιουργικό έργο, σύγχρονο όραμα και προοδευτικό πρόγραμμα.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενώ είχε υιοθετήσει ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι εκλογές για τη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση τον τελευταίο καιρό κάνει λόγο «τρόπον τινά εθνικές εκλογές» και πρέπει οι ψηφοφόροι να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση.

    Ο λόγος του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Δίνουμε μάχη γι' αυτούς τους δύο θεσμούς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και δίνουμε μάχη, γιατί, όπως γνωρίζετε, οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εκείνο που προώθησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και έδωσε νέα υπόσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το σχέδιο «Ι. Καποδίστριας».

    Εμείς πιστεύουμε ότι η πρόοδος της χώρας και η περιφερειακή ανάπτυξη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

    Μπαίνουμε, λοιπόν, στην τελική ευθεία και κρίνεται τις επόμενες μέρες και τις δύο Κυριακές της εκλογής ποια θα είναι η ηγεσία σε τοπικό επίπεδο στη Νομαρχία και στο Δήμο.

    Αυτό δεν είναι κάτι αδιάφορο. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί με την αποκέντρωση όλο και περισσότερες δραστηριότητες έχουν περάσει στις Νομαρχίες και τους Δήμους. Πολλά απ' αυτά που θέλουμε εξαρτώνται από τις Νομαρχίες και τους Δήμους.

    Το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Κορινθίας, όπου βρισκόμαστε σήμερα, είναι ένας θεσμός που προωθήθηκε από τη Νομαρχία και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας νομού Κορινθίας. Μπορεί μία άλλη Νομαρχία με άλλη πολιτική νοοτροπία, με συντηρητική νοοτροπία να μην θέλει τέτοιους θεσμούς, να μη θέλει νέους να κινητοποιούνται, να μη θέλει άλλες σκέψεις και απόψεις, αλλά να θέλει μόνο να ακολουθεί την πεπατημένη.

    Ή μπορεί μια Νομαρχία, επειδή οι ζημιές που συμβαίνουν σε ένα Νομό για παράδειγμα και κατά την αντίληψή της ότι πρέπει να χρεώνονται αποκλειστικά στην κεντρική κυβέρνηση, να μην ενδιαφέρεται να κινήσει τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς (που υπάγονται στη δικαιοδοσία της) αποζημίωσης των αγροτών.

    Επομένως, έχει τεράστια σημασία η Νομαρχία και ο Δήμος να είναι σε χέρια ανθρώπων που έχουν ανοιχτό μυαλό και ανοιχτό ορίζοντα.

    ΰ Γι' αυτό χρειάζεται αγώνας και κινητοποίηση και συσπείρωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε κάθε Νομό και σε κάθε Δήμο.

    ΰ Χρειάζεται αγώνας για συσπείρωση και κινητοποίηση όλων των προοδευτικών πολιτών σε κάθε Νομό, σε κάθε Δήμο, σε κάθε Κοινότητα.

    ΰ Χρειάζεται αγώνα και συσπείρωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των άλλων κομμάτων, τα οποία έχουν μια άποψη της κοινωνίας που προωθεί την αλλαγή και την πρόοδο, για να αναδειχθεί μια προοδευτική ηγεσία στους Νομούς και τους Δήμους της χώρας.

    Γιατί έτσι θα προοδεύσει η Ελλάδα, γιατί έτσι θα προχωρήσουμε τον εκσυγχρονισμό.

    Όπως ακούσατε, η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υιοθέτησε μια άλλη άποψη: Ενώ πριν έλεγε ότι αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και αποφασίζουμε γι' αυτήν, προ 15 περίπου ημερών είπε ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές για τη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά είναι τρόπον τινά- εθνικές εκλογές και πρέπει οι ψηφοφόροι να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.

    Γιατί αυτό; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί εν τω μεταξύ οι ψηφοφόροι, ο ελληνικός λαός, η κοινή γνώμη για να πω ακριβέστερα, έστειλε ήδη ένα μήνυμα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση:

    Ψ Έστειλε το μήνυμα ότι πρώτα απ' όλα οι επιλογές της, οι επιλογές της σε πρόσωπα συναντούν ισχυρή αντίσταση.

    Ψ Έστειλε το μήνυμα ότι η μάχη αυτή είναι πάνω σε προγράμματα, είναι πάνω σε θέσεις. Και ως εκ τούτου, αυτή που δεν έχουν πρόγραμμα, αυτοί που δεν έχουν θέσεις δεν είναι αποδεκτοί.

    Ψ Έστειλε το μήνυμα ότι άνθρωποι οι οποίοι υποστήριζαν ακροδεξιές απόψεις (π.χ. να καίγονται βιβλία) ή ήσαν αλλοπρόσαλλοι στα απόψεις τους, δεν μπορεί να είναι εκείνοι οι οποίοι καθοδηγούν τις τοπικές κοινωνίες.

    Γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε την προηγούμενη στάση της και καταφεύγει τώρα στο διχασμό και την καταστροφολογία. Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει.

    Αλλά με την τακτική της, μια να προβάλλει τους υποψήφιούς της και μετά να λέει «δεν με ενδιαφέρουν οι υποψήφιοι, αλλά εκείνο που ενδιαφέρει είναι το μήνυμα στην κυβέρνηση», τι κάνει;

    · Πρώτα απ' όλα η ίδια λέει ότι οι υποψήφιοί μου δεν αξίζουν, ότι οι υποψήφιοί μου δεν πείθουν, δεν είναι καλοί. Σ' αυτό συμφωνούμε μαζί της!!!

    · Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η Νέα Δημοκρατία απαξιώνει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκηση. Έρχεται στην παλιά της άποψη, τη γνωστή της άποψη ότι «τι τη θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Είναι μια περιττή, αναγκαστική πολυτέλεια. Εκείνο που έχει σημασία είναι η κεντρική εξουσία. Εκείνο που έχει σημασία είναι τα πελατειακά δίκτυα. Εκείνο που έχει σημασία είναι τα δίκτυα εξουσίας, τα οποία θέλουμε να πάρουμε εμείς και χάρη σ' αυτά τα δίκτυα εξουσία μετά θα σας εξυπηρετήσουμε». Αυτή είναι μια άλλη άποψη, η οποία υποβαθμίζει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μια άλλη άποψη, η οποία οδηγεί στο παρελθόν.

    Και εγώ θα πω απλά: Δεν πάμε πίσω!

    Χρειάζεται, λοιπόν, μια προοδευτική πλειοψηφία που θέλει και μπορεί να αναδείξει στην τοπική ηγεσία ικανά πρόσωπα με δημιουργικό έργο, σύγχρονο όραμα και προοδευτικό πρόγραμμα».

    [04] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σάμος, 5 Οκτωβρίου 2002 (14:18 UTC+2)

    Σκληρή γλώσσα κατά του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποίησε από τη Σάμο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατηγορώντας το για πολωτικές προσπάθειες και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του κομματός του από γνωστούς και χρεοκωπιμένους προπαγανδιστές.

    Σε ομιλία του στο εκλογικό κέντρο του υποψήφιου Νομάρχη κ. Θ. Θαλασσινό, τον οποίο υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει εγκλωβιστεί σ΄ ένα φαύλο κύκλο απάθειας και απραγίας και αδυνατεί να βγει από αυτόν. Έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια δυναμικής φυγής προς τα εμπρός. Γιατί δεν μπορεί. Γιατί το μόνο που της έμεινε είναι το σύνδρομο της παρελθοντολογίας».

    Η ομιλιά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

    «Σας ευχαριστώ για αυτή την υποδοχή. Σας ευχαριστώ γιατί με τους αγώνες σας φέρνετε τη Νέα Δημοκρατία στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Θέλω να ξέρετε ότι ακούμε τη φωνή σας και στεκόμαστε δίπλα σας. Η Νέα Δημοκρατία ακούει τους Σαμιώτες. Ακούει τους Ικαριώτες. Ακούει τους Φουρνιώτες. Για μας δεν υπάρχει ''μια άλλη Ελλάδα'' εδώ. Δεν υπάρχει ''εκείνη'' και ''ετούτη'' η Ελλάδα. Δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, η άποψη που διατύπωνε ο Πρωθυπουργός την ώρα που βυθιζόταν το Σάμινα. Μας χωρίζει άβυσσος από τη θέση αυτή. Γιατί η καρδιά της Ελλάδας εδώ κτυπά! Στους ίδιους αγώνες βρισκόμαστε. Για τους ίδιους στόχους παλεύουμε. Θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη για όλους.

    Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι, βρίσκονται στην καρδιά κάθε Έλληνα. Λείπουν, όμως, από τη σκέψη εκείνων που κυβερνούν. Λείπουν από κάθε κυβερνητικό προγραμματισμό. Και αυτό δεν είναι μια απλή κυβερνητική παράλειψη. Είναι λάθος, οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών διαστάσεων. Είναι περιφρόνηση του πλούτου που έχουμε και αφήνουμε να πάει χαμένος. Γιατί πέρα από την ομορφιά του φυσικού τοπίου, πέρα από τη δική σας εργατικότητα, η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι είναι ένα ζωντανό κομμάτι της Ελλάδας, σε ένα αρχιπέλαγος που χρόνια υποφέρει. Υποφέρει από την κρατική αδιαφορία. Υποφέρει από την αλαζονεία των κυβερνώντων. Υποφέρει από την έλλειψη ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης, να κάνει καλύτερη τη ζωή των νησιωτών μας.

    Η Κυβέρνηση αυτή έχει εγκλωβιστεί σ΄ ένα φαύλο κύκλο απάθειας και απραγίας και αδυνατεί να βγει από αυτόν. Έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια δυναμικής φυγής προς τα εμπρός. Γιατί δεν μπορεί. Γιατί το μόνο που της έμεινε είναι το σύνδρομο της παρελθοντολογίας. Όμως! Δεν αντέχει η νησιωτική Ελλάδα άλλη εγκατάλειψη. Δεν αντέχει άλλες υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα. Δεν αντέχει διαχωρισμούς και διακρίσεις ούτε σε βάρος των πολιτών, ούτε σε βάρος ολόκληρων περιοχών. Η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου αποτελεί επείγουσα εθνική επιταγή. Απαιτούνται παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς. Απαιτείται ανταπόκριση του Κράτους, στις υποχρεώσεις του. Η συμπεριφορά των υπευθύνων στα θύματα των πυρκαγιών του 2000 που έπληξαν τη Σάμο, συνιστά πρόκληση. Η βραδύτητα με την οποία κινείται ο κρατικός μηχανισμός για την αποκατάσταση των ζημιών από τις περσινές πλημμύρες, είναι αδιανόητη. Οι άνθρωποι που άκουγαν τότε υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση των καταστροφών περιμένουν ακόμη. Η Σάμος περιμένει ακόμη. Για πόσο ακόμη; Ως πότε, επιτέλους; Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση. Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Οι λύσεις δεν μπορεί να πάνε, ακόμη πιο πίσω. Η Ελλάδα, γνωστή σ΄ ολόκληρο τον Κόσμο για το αιγαιοπελαγίτικο νησιωτικό μεγαλείο χρειάζεται επιτέλους μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική. Χρειάζεται ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά μας - και ιδίως, για τους ακριτικούς Νομούς. Χρειάζεται να προχωρήσουμε, όλοι μαζί, άμεσα και αποφασιστικά, στην υλοποίηση ενός νέου ολοκληρωμένου προγράμματος, για την τοπική ανάπτυξη, την τουριστική αναβάθμιση, την τόνωση της απασχόλησης. Χρειάζεται αναβάθμιση των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Σύγχρονα και ασφαλή πλοία. Λιμάνια με στοιχειώδη επάρκεια.

    Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι πρέπει να αποκτήσουν τη μεταξύ τους τακτική σύνδεση. Και όχι μόνο. Χρειάζεται επέκταση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και με τα άλλα (πέρα από τον Πειραιά) μεγάλα λιμάνια της χώρας. Χρειάζεται (για τοπικούς και για εθνικούς λόγους)ολοκλήρωση του λιμανιού του Πυθαγορείου και η λειτουργία μαρίνας. Είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν, χωρίς καθυστερήσεις, οι παρεμβάσεις για ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Ο περιφερειακός δρόμος στο Βαθύ, η παράκαμψη Μαραθόκαμπου, αλλά και η εσωτερική σύνδεση των ορεινών χωριών, δεν αποτελούν στην εποχή μας πολυτέλειες. Αποτελούν βασικές αναγκαιότητες και δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Χρειάζεται κρατική ενίσχυση για να προχωρήσουν τα έργα στη Σάμο. Να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Υγείας. Να προχωρήσει ο βιολογικός καθαρισμός. Να βελτιωθούν, σύντομα και αποτελεσματικά, οι υποδομές που αφορούν στην ποιότητα ζωής. Τα νησιά μας δεν χρειάζονται άλλες υποσχέσεις. Χρειάζονται έργα. Και τα χρειάζονται τώρα.

    Απαιτείται, πρωτ΄ απ΄ όλα, εγρήγορση στο πλαίσιο της ΕΕ και κάθε αναγκαία παρέμβαση, ώστε να εξασφαλιστεί και για την περίοδο μετά το 2006η κάλυψη, κατά προτεραιότητα, της νησιωτικής Ελλάδας, η κάλυψη των απομονωμένων και υστερουσών περιοχών της χώρας από το ''στόχο 1'' των Διαρθρωτικών Ταμείων. Να διασφαλιστεί, έγκαιρα και αποτελεσματικά, η υποστήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειάς τους από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Τα νησιά μας έχουν μεγάλες δυνατότητες. Για να τις αξιοποιήσουν, όμως, απαιτείται σχέδιο. Απαιτείται αφοσίωση. Χρειάζεται να χαράξουμε, επιτέλους, μια μακροπρόθεσμη τουριστική πολιτική, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μια πολιτική που να θέτει ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, να επιδιώκει την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, και να σέβεται το περιβάλλον. Μοιράζουν εδώ και είκοσι χρόνια υποσχέσεις για τουριστική αναβάθμιση! Πώς όμως; Και με ποια Κυβέρνηση; Ποιους πόρους; Ποιο σχέδιο; Να σας θυμίσω τι έλεγαν για τις λουτροπηγές της Ικαρίας; Υποσχέθηκαν 35 εκατομμύρια ευρώ. Στο δρόμο τα έκαναν, δυόμισι. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει δει ούτε μισό. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Απόλυτη αναξιοπιστία. Και αυτό δεν είναι δικαίωμα καμιάς Κυβέρνησης.

    Η Σάμος, με τόση φυσική ομορφιά, μπορεί και πρέπει να στοχεύσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σχεδιασμός. Χρειάζεται πρόγραμμα. Χρειάζεται κρατική στήριξη για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Χρειάζεται κυβερνητική βούληση. Αυτό είναι σήμερα το βασικό ζητούμενο. Η πάλη για τη διεκδίκηση του αυτονόητου. Η πάλη για τη διεκδίκηση του δικαιώματος συμμετοχής στην ανάπτυξη και τους καρπούς της. Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει ως Κυβέρνηση να προχωρήσει στην επανασύσταση Υπουργείου Τουρισμού, για να έχει ένα φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής αυτής, ένα κέντρο συντονισμού των πολυδιασπασμένων σήμερα αρμοδιοτήτων. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη συστηματική προβολή της χώρας και του τουριστικού προϊόντος, με μια καλά σχεδιασμένη και επαρκώς χρηματοδοτούμενη πολιτική επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, προτάσσουμε την εφαρμογή ενός νέου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού νόμου, που να αίρει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, και να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού, όσο και στα ενδιαφέροντα των ντόπιων επιχειρηματιών.

    Η πολιτική του δήθεν ''εκσυγχρονισμού'', η κυβερνητική άποψη του ''όποιος μπορέσει, μπόρεσε'', δεν πάει άλλο. Η ανυπαρξία συγκροτημένης πολιτική στοιχίζει ακριβά στη χώρα. Επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους πολίτες. Δημιούργησε απόγνωση σε χιλιάδες οικογένειες. Εξάντλησε την αντοχή της κοινωνίας. Τα αποτελέσματα είναι πασιφανή και οι κίνδυνοι επισημαίνονται από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς.

    - Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αντί να ενισχύεται, υποχωρεί.

    - Οι εξαγωγές μειώνονται και οι εισαγωγές αυξάνονται.

    - Οι εισροές από τον τουρισμό έπεσαν, για πρώτη φορά φέτος, πιο κάτω από εκείνες της προηγούμενης χρονιάς.

    - Ο πληθωρισμός είναι στο διπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου.

    - Η ακρίβεια σε βασικά είδη φέρνει σε δύσκολη θέση τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά η Κυβέρνηση κατηγορεί όλους τους άλλους.

    - Οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες διευρύνονται.

    - Περίπου δυόμισι εκατομμύρια συμπατριώτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    - Η περιφέρεια, η οποία θα έπρεπε να είναι κέντρο ζωντάνιας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, αδειάζει απελπιστικά.

    - Η ανεργία προκαλεί απόγνωση. Τα στοιχεία που επικαλείται η Κυβέρνηση είναι το ίδιο αναξιόπιστα μ' εκείνα που κατασκεύαζε, για να εξαπατά τους Έλληνες σ΄ ό,τι αφορά τα κρυφά χρέη. Η αλήθεια, όμως, δεν κρύβεται πια. Γιατί η ανεργία χτυπά, σήμερα, κάθε ελληνική οικογένεια. Γιατί οι εκθέσεις της Ελληνίδας Επιτρόπου και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ταυτίζουν την Κυβέρνηση με την υψηλότερη ανεργία, που γνώρισε ποτέ ο Τόπος.

    - Ένας στους δέκα Έλληνες, που θέλουν να εργαστούν δεν βρίσκει δουλειά.

    - Ένας στους τρεις νέους που κυκλοφορούν δίπλα μας είναι άνεργος.

    - Η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό ανέργων μακράς διαρκείας, έναντι του κοινοτικού μέσου όρου.

    - Η Ελλάδα, 23 χρόνια μετά την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, βρίσκεται πιο πίσω, σε κοινωνικούς δείκτες, ακόμη και από χώρες, που περιμένουν ακόμη την ένταξή τους.

    Ο τόπος χρειάζεται, επειγόντως, μία νέα, επιθετική οικονομική πολιτική, βασισμένη στο τρίπτυχο Εκπαίδευση Ανάπτυξη - Απασχόληση. Μόνο έτσι μπορεί να μπει φρένο στην ανεργία. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    Είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε τους παραγωγικούς τομείς της Οικονομίας. Να δώσουμε έμφαση στον Τουρισμό, τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία και την Αλιεία, Να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δημιουργούν τις εφτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας. Να βάλουμε φρένο στη μαύρη αγορά εργασίας.

    Τώρα, που ολόκληρη η Ευρώπη συνειδητοποιεί τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης, είναι η ώρα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και σ΄ αυτόν τον τομέα. Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει, εδώ και αρκετό καιρό, τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Βρήκαμε θετική ανταπόκριση στην Ευρώπη. Δεν είδαμε, όμως, ανάλογη σπουδή από την Κυβέρνηση. Περιμένει, προφανώς, να δει τι θα κάνουν οι άλλοι. Αυτή είναι η τακτική της. Τα θαλάσσια σύνορά μας πρέπει να προστατευθούν. Τώρα, που η χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία και την υποχρέωση να αναπτύξει ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Να δημιουργήσει συμμαχίες με τις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Να επιτύχει απτά αποτελέσματα.

    Βασικό πρόταγμα του κυβερνητικού προγράμματός μας αποτελεί η επανίδρυση του κράτους. Σχεδιάζουμε να αναβαθμίσουμε τον επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο της Κεντρικής Διοίκησης:

    - Μεταφέροντας εκτελεστικές αρμοδιότητες στην περιφέρεια.

    - Παραμερίζοντας το τέρας της γραφειοκρατίας.

    - Επιβάλλοντας αρχές και κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας.

    Σχεδιάζουμε να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά το ρόλο της Αυτοδιοίκησης:

    - Αναθέτοντας στους αιρετούς εκπροσώπους κάθε τοπικής κοινωνίας όλες τις εκτελεστικές αποφάσεις τοπικού ενδιαφέροντος.

    - Αλλά και διαθέτοντας τους πόρους, τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση, για ν' αναλάβει ουσιαστικά το ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει, στη νέα εποχή. Να αναλάβει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις, που ορίζουν οι τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την τοπική ανάπτυξη.

    Είναι ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει ενεργά, ουσιαστικά και αποφασιστικά, στις διαδικασίες προγραμματισμού, για τη σύνταξη των Περιφερειακών Προγραμμάτων, την έγκριση και την εφαρμογή τους. Είναι ανάγκη εσείς που ζείτε τα προβλήματα των νησιών, εσείς που ξέρετε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν, εσείς που έχετε υπόψη τις πιο αποτελεσματικές λύσεις, εσείς να έχετε τον πρώτο λόγο στην ανάπτυξη των νησιών μας.

    Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί το θεσμό της Πολιτείας και της Δημοκρατία, που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αποτελεί το χώρο, στον οποίο μπορεί να ευδοκιμεί περισσότερο απ' ό,τι σε οτιδήποτε άλλο επίπεδο ο πολιτικός διάλογος, η σύνθεση απόψεων, η συνένωση προσπαθειών. Γιατί, σ' αυτό ακριβώς το επίπεδο, υπάρχει αμεσότερη σχέση μεταξύ των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών και των καθημερινών προβλημάτων τους. Αλλά και γιατί τα προβλήματα αυτά δεν έχουν κανένα κομματικό χρώμα. Δεν είναι ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα, ούτε γαλάζια. Είναι προβλήματα που αφορούν κάθε οικογένεια, κάθε πολίτη, κάθε νέα και νέο. Και στον αγώνα αυτό, τον αγώνα για την τοπική ανάπτυξη τον αγώνα για λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, τον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής προχωρούμε όλες και όλοι μαζί. Απαιτούμε αρμοδιότητες, πόρους, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορεί η Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και τις απαιτήσεις της νέας εποχής.

    Βρισκόμενος στην ακριτική αυτή γωνιά της πατρίδας μας, αισθάνομαι την ανάγκη ν' αναφερθώ επιγραμματικά και κατηγορηματικά στις εθνικές υποθέσεις μας. Θέλουμε να είναι η Χώρα μας παράγοντας ειρήνης σ΄ ολόκληρη την περιοχή. Θέλουμε να αφοσιωθούμε σε έργα ανάπτυξης, δημιουργίας και προόδου. Και ό,τι θέλουμε για μας το επιδιώκουμε και για τους γείτονες μας. Επιδιώκουμε σχέσεις συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους. Δεν ζητούμε, παρά μόνο το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Δεν απαιτούμε, παρά μόνο το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλο την άμεση επίλυση του Κυπριακού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί ολόκληρη κατά το πρότυπο της Γερμανίας στην Ε.Ε. Διεύρυνση χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει. Είναι βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα οι εθνικές υποθέσεις μας εισέρχονται σε φάση καθοριστικών εξελίξεων. Η κρισιμότητα των περιστάσεων επιτείνεται εξαιτίας των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ.

    Ο διεθνής ορίζοντας είναι εξαιρετικά φορτισμένος Ζούμε ώρες ευθύνης και εθνικής επαγρύπνησης. Και οι ώρες αυτές επιβάλλουν συστράτευση των δυνάμεων και συνένωση των προσπαθειών μας. Στηρίζουμε τις πάγιες θέσεις του Ελληνισμού και αρθρώνουμε ξεκάθαρη φωνή προς κάθε κατεύθυνση. Θέτουμε ως γνώμονά μας την εθνική ομοψυχία και τη διαμόρφωση ήπιου πολιτικού κλίματος. Περιφρονούμε τις προκλήσεις, τις πολωτικές προσπάθειες και τις συκοφαντικές επιθέσεις, των γνωστών και χρεοκοπημένων προπαγανδιστών. Απλώνουμε τα χέρια σ' όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Αυτή είναι η πάγια στρατηγική μας. Και αυτή τη στρατηγική ακολουθούμε στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Γι' αυτό επιλέξαμε και υποστηρίζουμε ανθρώπους που λειτουργούν ενωτικά και διεκδικητικά. Ανθρώπους (όπως ο δικός σας Νομάρχης, ο κ. Θαλασσινός Θαλασσινός) που διακρίνονται για το έργο τους. Γιατί η επανεκλογή τους αποτελεί εγγύηση προσφοράς. Γιατί δεν συμβιβάζονται με την απραγία της Κυβέρνησης και την απόπειρά της να κρύβει τα τοπικά προβλήματα. Γιατί θεμελιώνουν μια νέα προοπτική. Σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε αταλάντευτα στο άνοιγμά μας σ' ολόκληρη την κοινωνία. Γιατί η θέση μας αυτή δεν οφείλεται σε τακτικίστικη επιλογή. Είναι γνώμονας που προκύπτει από την ιδεολογία μας και την πίστη μας για το μέλλον του τόπου. Είναι η στρατηγική που χαράξαμε και ακολουθούμε, προτάσσοντας τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, της πατρίδας, του Έθνους μας.

    [05] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Ο Αρης πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος. Κέρδισε έστω και δύσκολα με 80-79 (ημίχρονο 49-48) το Περιστέρι και έτσι θα δώσει το παρών στο φάιναλ φορ του θεσμού.

    Η αναμέτρηση είχε πάθος και ένταση και κράτησε σε υψηλά επίπεδα την αδρεναλίνη των φιλάθλων στο Αλεξάνδρειο.

    Σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκαν οι Σόλομον και Νικολαϊδης που σημείωσαν 19 και 20 πόντους αντίστοιχα.

    Τα δεκάλεπτα ήταν: 26-17, 49-48, 59-66, 80-79.

    ΑΡΗΣ: Σόλομον 19 (4), Ραϊσεβιτς, Λάππας 1, Νικολαϊδης 20 (4), Γκαγκαλούδης 1, Αγγέλοφ 2, Λικχολίτοφ 5, Στακ 17 (1), Γκργκατ 15.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 8 (1), Παπαμακάριος 6 (2), Γουέδερς 11 (2), Πελεκάνος 2, Τζόνσον 9 (1), Γιοβανόφσκι 16 (3), Γλυνιαδάκης 2, Ιμπεζα, Σιμπίλσκι 11 , Δορκοφίκης 14 (1).

    [06] ΤΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Ναούρο, 5 Οκτωβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Αλλά τρία μετάλλια κατέκτησε η εθνική μας ομάδα της άρσης βαρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων που διεξάγεται στο Νουόρο της Σαρδηνίας.

    Στην κατηγορία των 75 κιλών, η Χριστίνα Ιωαννίδη κατέκτησε δύο ασημένια στο ζετέ και στο σύνολο με 130κ. και 230κ. αντίστοιχα και ένα χάλκινο μετάλλιο στο αρασέ με 100κ. Η επίδοσή της στο αρασέ είναι πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων, ενώ αυτές στο ζετέ και στο σύνολο πανελλήνια ρεκόρ γυναικών και νεανίδων.

    «Είμαι ευχαριστημένη. Εκανα ένα καλό αγώνα κατέρριψα ρεκόρ και πήρα τρία μετάλλια», τόνισε μετά το τέλος των αγώνων η 20χρονη πρωταθλήτριά μας.

    Στην ίδια κατηγορία, η Δήμητρα Καμμένου πήρε τρεις δέκατες θέσεις με 75κ. στο αρασέ, 90 στο ζετέ και 165κ. στο σύνολο.

    [07] EΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Το εμπορικό κέντρο της Αθήνας επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, επικεφαλής του συνδυασμού "Ομορφη Πόλη", Χρήστος Παπουτσής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμο Αρσένη και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για εγκατάλειψη και εξαθλίωση της πόλης των Αθηνών. "Το ίδιο πράγμα ακούμε από τους καταστηματάρχες αλλά και τους πολίτες που βρίσκονται σήμερα εδώ. Οτι θέλουν αλλαγή στον δήμο της Αθήνας. Θέλουν να τελειώσει η υπόθεση της εγκατάλειψης, γιατί η εγκατάλειψη έχει βασανίσει τους καταστηματάρχες, έχει βασανίσει τους πολίτες, έχει υποβαθμίσει το κέντρο που πρέπει να είναι το στολίδι της πόλης μας", σημείωσε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι ο κόσμος του εμπορικού κέντρου επιτίθεται στις σφυγμομετρήσεις και θα τις νικήσει. "Η όμορφη πόλη δεν θα είναι όνειρο στις 20 Οκτωβρίου, θ' αρχίσει να γίνεται καθημερινή πραγματικότητα", επισήμανε.

    [08] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΧΑΡΑ Ο ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Μεγάλη επιτυχία για τον Έλληνα πρωταθλητή του τένις Βασίλη Μαζαράκη. Προκρίθηκε στον τελικό του τουρνουά 25.000 δολαρίων που διεξάγεται στην Μπουχάρα του Ουζμπεκιστάν κερδίζοντας τον Γιουγκοσλάβο, Γιάνκο Τιπσάρεβιτς με 6-2, 6-0.

    Στον τελικό θα αντιμετωπίσει τον Ολλανδό Τζον Φαν Λότουμ, ο οποίος κέρδισε στον άλλο ημιτελικό τον Σουηδό Ντάνιελ Αντερσον με 6-2, 6-2.

    [09] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΜΙΕΤΣΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΑΡΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Δημόσια συγνώμη ζητάει με δήλωσή του στο επίσημο site της ΠΑΕ Ηρακλής από τους φιλάθλους, τους συμπαίκτες του, καθώς και τον προπονητή του, ο Πολωνός Μίετσελ σχετικά με τα όσα έγιναν λίγες ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης του Γηραιού με την Ανόρθωση.

    Συγκεκριμένα ο παίκτης υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα (νευρίασε και έβρισε αδικαιολόγητα τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς) έπειτα από υπόδειξη που του έγινε στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί αμέσως από την αποστολή, αλλά και να ενημερωθεί η διοίκηση για το συμβάν.

    Σε δήλωσή του ο παίκτης τονίζει: «Αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να απευθυνθώ προς τη διοίκηση, τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου και τους οπαδούς της ομάδος και να ζητήσω συγνώμη για τη στάση και συμπεριφορά μου απέναντι στον προπονητή μου. Ηταν λάθος μου και το ομολογώ. Αισθάνομαι ότι με την ενέργειά μου αυτή ζημίωσα την ομάδα. Θέλω ακόμη να δηλώσω ότι θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της ομάδας και του προπονητή, υποσχόμενος να κάνω τα πάντα για να πετύχω τους στόχους μας».

    [10] Λ. ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ: ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Αυτό και αν δεν είναι ντέρμπι. Ο λόγος για το αυριανό παιχνίδι μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ για το κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ.

    «Και οι δύο ομάδες δεν βρισκόμαστε σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Όμως αυτό που μετράει δεν είναι το φορμάρισμα, αλλά πως θα είσαι στην δεδομένη στιγμή. Θα δώσουμε τα πάντα για να νικήσουμε και να προκριθούμε», τονίζει ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Λευτέρης Σούμποτιτς. Επίσης σχολιάζει και την απόφαση της αστυνομικής διεύθυνσης, να αφήσει πολύ μεγάλη "νεκρή ζώνη" μεταξύ των φιλάθλων. «Oταν άκουσα την απόφαση είπα ότι για μια ακόμα φορά έχουμε μπροστά μας γελοία γεγονότα. Το σίγουρο είναι πως όπως και να παίξουμε θα στοχεύουμε τη νίκη», συμπλήρωσε ο προπονητής των ερυθρολεύκων.

    Για την μεγάλη αναμέτρηση μίλησε και ο Μίλαν Τόμιτς. «Oλα τα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού μοιάζουν μεταξύ τους. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι παίκτες ζουν για τέτοια παιχνίδια, διότι αγωνίζονται μεταξύ τους οι δύο καλύτερες ελληνικές ομάδες», αναφέρει ο έμπειρος παίκτης της ομάδας του Πειραιά.

    [11] Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

    Κόρινθος, 5 Οκτωβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Σε όλο το φάσμα της πολιτικής της κυβέρνησης για τους νέους και τη νέα γενιά, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων στην Κόρινθο, όπου παρακολούθησε τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακών και Εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας Premjer.

    O κ. Σημίτης εξήρε την σημασία των Κέντρων Πληροφόρησης Νέων, ενώ επισήμανε ότι η νεολαία είναι κριτική και απαιτητική, αλλά δεν είναι αδιάφορη. "Λένε πολλοί ότι η νεολαία είναι αδιάφορη. Δεν είναι αδιάφορη. Είναι αδιάφορη σε ορισμένα φαινόμενα, τα οποία και εμείς πρέπει να αρνούμαστε ή να μην τα αποδεχόμαστε. Είναι αδιάφορη σε τυποποιημένους λόγους, σε ρητορικά σχήματα. Είναι αδιάφορη στο παραδοσιακό, το δεδομένο, το οποίο δικαίως δεν τους λέει τίποτε. Και ταυτόχρονα η νεολαία είναι απαιτητική, που σημαίνει μερικές φορές ότι είναι ενοχλητική και καλώς είναι ενοχλητική. Γιατί οι νέοι μας θέλουν μια διαφορετική προσφορά και διαφορετικές ιδέες απ' αυτές που επικρατούσαν παραδοσιακά στη χώρα μας", σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ένα από τα προγράμματα που θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, αφορά την απασχόληση 5000 ανέργων νέων, ηλικίας 18 30 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους που δεν είχαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία να μπουν στην αγορά εργασίας.

    Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τους νέους αγρότες έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με τις ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις, την ευνοϊκή χρηματοδότηση με τις μεγάλες επιδοτήσεις επιτοκίων και τις ουσιαστικές ενισχύσεις για πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών (που μπορούν να φτάσουν μέχρι και το ποσό των 13.500 ευρώ για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές).

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απαντάει στην εικονική πραγματικότητα των ναρκωτικών, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. Οπως ανέφερε, από τις αρχές του 2002 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οκτώ νέα Κέντρα Πρόληψης, δύο Μονάδες Εφήβων, ενώ επέκτεινε τη λειτουργία της και η Μονάδα Υποκατάστασης στον Πειραιά. "Άμεσα αναμένεται να λειτουργήσουν δύο Μονάδες Υποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες, μαζί με τη Μονάδα Μακράς Διαρκείας στην Αθήνα, αναμένουμε να απορροφήσουν πάνω από 600 άτομα της λίστας αναμονής. Επίσης, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Εφήβων στη Θεσσαλονίκη, δύο Θεραπευτικά Προγράμματα Ενηλίκων σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, μία Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης χρηστών στον Πειραιά και το Κέντρο Υποστήριξης Αποφυλακισμένων στην Αθήνα. Ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με τις διοικήσεις Νοσοκομείων προχωρεί στη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων υποκατάστασης, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στόχος μας είναι η κατάργηση της λίστας αναμονής που είναι λίστα για τη ζωή, γιατί η ζωή δεν περιμένει", σημείωσε.

    "Και θέλω επίσης να τονίσω με αφορμή αυτό ότι με λυπεί ιδιαίτερα και πρέπει να λυπεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία το φαινόμενο ότι, όταν είναι να δημιουργήσουμε Κέντρα Πρόληψης, βρίσκονται κάποιοι (δήμοι, άνθρωποι) που λένε "όχι εδώ σε μας, αλλά κάπου αλλού". Όλοι έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε. Δεν εξαιρείται κανένας. Και βεβαίως όλοι οι Έλληνες έχουμε κοινωνική ευθύνη. Και αυτό δεν είναι κοινωνική ευθύνη να σπρώχνουμε τα προβλήματα σε άλλους ή να μην θέλουμε να τα αντικρίζουμε. Πρέπει να τα αντικρίζουμε, γιατί έτσι κτίζουμε μια σωστότερη κοινωνία", ανέφερε.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσει στην Κόρινθο πανεπιστημιακή σχολή, που θα ενταχθεί στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καταβληθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2002 οι αποζημιώσεις στους αμπελουργούς της Κορινθίας, που υπέστησαν ζημιές λόγω της κακοκαιρίας

    [12] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΕ 3-0

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα των ανδρών ηττήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία με 0-3 σετ (21-25, 17-25, 21-25), στο πρώτο ματς της φάσης των "16" του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Αργεντινής. Η εθνική μας έκανε πολλά λάθη. Ωστόσο το αποτέλεσμα για τους περισσότερους ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο.

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ: Γκιούρδας 8, Χατζηαντωνίου 3, Κουρνέτας, Τσακιρόπουλος 4, Ρουμελιώτης 8, Μπάεφ 4, λίμπερο ο Δημητρακόπουλος, αλλαγές Κυριαζής 4, Μποζίδης, Ντράκοβιτς, Πανταλέων 4, Λάππας 1.

    ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μπόσκαν 11, Μέστερ 5, Γκρμπιτς Ν. 6, Γκέριτς 11, Βούγιεβιτς 4, Μίλκοβιτς 15, λίμπερο ο Μίγιτς.

    Στο άλλο ματς του ομίλου οι Ηνωμένες Πολιτείες νίκησαν την Κίνα με 3-0 (25-23, 30-28, 25-19).

    Στις 2.10 ξημερώματα Κυριακής, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αγώνας θα μεταδοθεί απ' ευθείας από την ΕΤ 1.

    [13] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Οι έντονες αποδοκιμασίες των οπαδών του Ηρακλή κατά την άφιξη της αποστολής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από την Λευκωσία, προβλημάτισαν τον προπονητή και τη διοίκηση της ομάδας.

    Ο αποκλεισμός από το θεσμό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αναγκάζει τον μεγαλομέτοχο και πρόεδρο της ομάδας, Ευάγγελο Μυτιληναίο να πάρει κάποιες αποφάσεις. Αυτές όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα παρθούν εν θερμώ. Τη Δευτέρα θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για να ακούσει τις απόψεις των "πρωταγωνιστών" πριν αποφασίσει οτιδήποτε.

    Οι σύνδεσμοι φιλάθλων του Ηρακλή, με ανακοινώσεις τους κατηγορούν παίκτες και προπονητή για τον αποκλεισμό και καλούν τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Μυτιληναίο να πάρει σωστές αποφάσεις που θα βοηθήσουν το μέλλον του συλλόγου.

    Κ.Π.

    [14] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (19:06 UTC+2)

    Υποκινούμενη θεωρεί την απεργία των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που θα διεκδικήσει και πάλι το αξίωμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

    "Η με πληρωμένα ραδιοφωνικά μηνύματα υποκινούμενη απεργία των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την πόλη. Τα απορριμματοφόρα της υπηρεσίας καθαριότητας βρίσκονται ακινητοποιημένα, γιατί οι υποκινητές της απεργίας απαγορεύουν στους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν, να κινήσουν τον μηχανισμό καθαριότητας και να καθαρίσουν την πόλη από τα σκουπίδια μέσα σε 24 ώρες", τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    "Καταγγέλλω για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε στη Βουλή να αποδεχθεί κοινή τροπολογία, που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ., του Κ.Κ.Ε. και του ΣΥΝ, προκειμένου να επιτραπεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης να καταβάλει τα αναδρομικά από το "πριμ παραγωγικότητας" για το διάστημα 1993-96, ύψους 6,9 δισ. δρχ., στους εργαζομένους", κατέληξε.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (19:04 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του υποψήφιου δήμαρχου Καλαμαριάς Δημήτρη Σταμάτη, που έχουν τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στην ομιλία του στο εκλογικό κέντρο του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην διαφημιστική εκστρατεία του υποψηφίου νομάρχη Γρηγόρη Χατζησάββα, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την υποστήριξή του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τονίζοντας ότι "είμαστε συμπαραστάτες, στον αγώνα τον έντιμο, τον σωστό που κάνει, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού, απέναντι σε αντιπάλους, οι οποίοι μέσα στον πανικό τους προσπαθούν να αναβιώσουν ή και να δημιουργήσουν και να κατασκευάσουν πολλές φορές ζητήματα τα οποία μπορεί να δείξουν ότι υπήρξαν ή υπάρχουν ακραίες συμπεριφορές που είναι σαφώς καταδικαστέες από όλους μας.

    Πρώτος σε ακραία συμπεριφορά είναι ο κ. Σημίτης. Προσπαθεί να ξεφύγει από το ναυάγιο που τον περιμένει υβρίζοντας και κατεβάζοντας το πολιτικό επίπεδο και έχοντας μια ακραία συμπεριφορά, η οποία δεν είναι πολύ διαφορετική από τις ακραίες συμπεριφορές που ο ίδιος καταγγέλλει", υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

    "Τον καλούμε έστω και την τελευταία ώρα, ο ίδιος και οι συνεργάτες του να ανταποκριθούν σε ένα πολιτισμικό περιβάλλον που απαιτείται για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης κατανοούν αυτή την πολιτική μας θέση, είμαι σίγουρος ότι καταδικάζουν την πολυδάπανη αρνητική διαφήμιση και είμαι σίγουρος ότι συμπαρίστανται στον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Εμείς στις 13 Οκτωβρίου δεν θα πανηγυρίσουμε, αλλά θα αισθανθούμε δικαιωμένοι", κατέληξε.

    Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε σίγουρος για τη νίκη του. "Οι πολίτες του νομού μας με τους οποίους συνομιλούμε καθημερινά αγκαλιάζουν και στηρίζουν την προσπάθειά μας. Με σχέδιο και πρόγραμμα για νομαρχία ανθρώπινη και αποτελεσματική, που σχεδιάζει και δημιουργεί για το κοινό καλό. Λέμε "ναι" στην ευπρέπεια και στον πολιτικό πολιτισμό. Λέμε "όχι" στη συκοφαντία, τη λάσπη και τις ύβρεις. Ολοι μαζί γυρίζουμε σελίδα. Είμαστε δυνατοί, είμαστε γνήσιοι, είμαστε νικητές", τόνισε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εκλογικό κέντρο του Δημήτρη Σταμάτη, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η επιλογή του έγινε "για να δώσει μια νικηφόρα προοπτική στη μάχη των δημοτικών εκλογών στον δήμο Καλαμαριάς". "Εμείς εξηγήσαμε σε κάποιους γιατί επιλέξαμε τον κ. Σταμάτη, τώρα αυτοί είναι υπεύθυνοι να εξηγήσουν γιατί δεν κατάλαβαν ή γιατί απευθύνονται στον λαό της Καλαμαριάς και χαλάνε σε μια στιγμή μάχης αυτή την οικογενειακή σύμπνοια, που θα έπρεπε να υπάρχει ώστε να κερδιθεί ο δήμος Καλαμαριάς", επισήμανε.

    Ο κ. Σταμάτης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μεϊμαράκη για την επίσκεψή του υπογράμμισε ότι βασικό στοιχείο του πρόγραμματος του συνδυασμού του είναι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Καλαμαριάς.

    Πρόσθεσε, δε, ότι για το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του "Καλαμαριά-πιο ψηλά", επέλεξε πρόσωπα που αγαπούν το δήμο, γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν διάθεση να προσφέρουν.

    [16] ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΤΕ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2002 (18:29 UTC+2)

    Νέα σειρά προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου, διαθέτει από τη Δευτέρα έως τις 11 Οκτωβρίου η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), στο πλαίσιο της επιδίωξής της για την προσφορά πολλαπλών επενδυτικών επιλογών στους πελάτες της.

    Πρόκειται για ειδικής μορφής προθεσμιακές καταθέσεις, που παρέχουν 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη και δυνατότητα απόδοσης μεγαλύτερης από τα απλά καταθετικά προϊόντα, η οποία εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών δεικτών που συνδέονται με την επένδυση.

    Τα χαρακτηριστικά των νέων αυτών επενδυτικών προϊόντων συνοψίζονται στα εξής: -Επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με την πορεία του 6μηνιαίου επιτοκίου EURIBOR. Η διάρκεια της επένδυσης είναι 3 έτη, με έναρξη την 14η Οκτωβρίου του 2002 και λήξη την 14η Οκτωβρίου του 2005, ενώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 6.000 ευρώ. Ο επενδυτής λαμβάνει κάθε εξάμηνο ετησιοποιημένη απόδοση 4,20% εάν το 6μηνιαίο EURIBOR στην αρχή του εξαμήνου (ημερομηνίες παρατήρησης: 11/10/2002, 11/4/2003, 13/10/2003, 13/4/2004, 13/10/2004 και 13/4/2005) βρίσκεται μεταξύ των ορίων 2,70% και 5%.

    -Επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με την πορεία του δείκτη FTSE/ASE-20. Η διάρκεια του προϊόντος είναι 6 μήνες, με έναρξη την 14η Οκτωβρίου του 2002 και λήξη την 14η Απριλίου του 2003, ενώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 6.000 ευρώ. Στη λήξη ο επενδυτής λαμβάνει, απόδοση 4,50% (ετησιοποιημένη), εάν η τιμή του δείκτη την 11η Απριλίου 2003 (ημερομηνία τελευταίας παρατήρησης) είναι μεγαλύτερη από την τιμή του δείκτη την 14η Οκτωβρίου 2002 (ημερομηνία πρώτης παρατήρησης). Ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 1% (ετησιοποιημένη) επί του αρχικού κεφαλαίου σε κάθε άλλη περίπτωση.

    -Επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με την μεταβολή της ισοτιμίας EUR/USD. Η διάρκεια του προϊόντος είναι 6 μήνες, με έναρξη την 14/10/2002 και λήξη την 14/4/2003, ενώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 6.000 ευρώ. Ο επενδυτής λαμβάνει στη λήξη ετησιοποιημένη απόδοση 7,5%, εάν η ισοτιμία EUR/USD διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της επένδυσης εντός του εύρους ± 4,2% από την ισοτιμία έναρξης της επένδυσης και

    2%, εάν έστω και μια ημέρα η ισοτιμία EUR/USD κλείσει εκτός του εύρους ± 4,2%, αλλά διατηρηθεί για την υπόλοιπη διάρκεια της επένδυσης εντός του εύρους ±8% από την ισοτιμία έναρξης της επένδυσης.

    [17] ΣΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η COCA COLA 3E ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2002 (17:51 UTC+2)

    Την Παρασκευή θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι μετοχές της Coca-Cola Eλληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. ("Coca-Cola Τρία Έψιλον"). Κύριος σκοπός της εισαγωγής είναι να αυξηθεί η συγκρισιμότητα της Coca-Cola Τρία Έψιλον με τις υπόλοιπες ομοειδείς με αυτήν εταιρίες σε διεθνές επίπεδο και η προβολή της στους κύκλους των διεθνών οικονομικών αναλυτών.

    Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρίας είχε ανακοινώσει από την 20η Μαΐου 2002 ότι επιδιώκει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων της.

    Περαιτέρω, οι μέτοχοι της Coca-Cola Tρία Έψιλον, Socomex S.A. της ομάδας Kar-Tess και Refreshment Product Services Inc., θυγατρική της The Coca-Cola Company, ενημέρωσαν τη διοίκηση του ομίλου, ότι λόγω της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας, δεν προτίθενται να προβούν στην προσφορά των μετοχών που είχε ανακοινωθεί την 6η Σεπτεμβρίου 2002.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία δραστηριοποιείται σε 26 χώρες με πληθυσμό πλέον των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ σημειώνεται ότι οι μετοχές της Coca-Cola Τρία Έψιλον διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ, με παράλληλη εισαγωγή στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αυστραλίας.

    [18] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΙΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΛΩΣΕΙ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2002 (17:28 UTC+2)

    "Ο κ. Σημίτης αναζητά σανίδα σωτηρίας σε φαντάσματα του παρελθόντος και επιχειρεί, για μια ακόμη φορά, να διχάσει και να πολώσει. ΄O,τι όμως και αν εφεύρει, ο ελληνικός λαός δεν αποπροσανατολίζεται και δεν παγιδεύεται. Οι Έλληνες πολίτες έχουν ταυτίσει τον κ. Σημίτη και την Κυβέρνησή του με την ανεργία, την ακρίβεια, την έξαρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, τη δραματική υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κόρινθο.

    "Οι Έλληνες αγρότες βιώνουν την περιφρόνηση και την εγκατάλειψη της κυβέρνησης. Οι μικρομεσαίοι γνωρίζουν τα τελευταία έξι χρόνια μια πρωτόγνωρη φορολογική επιδρομή που τους ωθεί σε αδιέξοδο. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, έξι χρόνια τώρα, βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Ενάμισι εκατομμύριο πολίτες παρασύρθηκαν από την κυβέρνηση και έχασαν στο Χρηματιστήριο τους κόπους μιας ζωής", επισήμανε.

    "Όλοι αυτοί, ολόκληρος ο ελληνικός λαός, καταδικάζουν την κυβέρνηση Σημίτη και τις πολιτικές της επιλογές. Στις 13 και στις 20 Οκτωβρίου θα τους στείλουν ηχηρό και καταλυτικό μήνυμα", κατέληξε.

    [19] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Κόρινθος, 5 Οκτωβρίου 2002 (17:24 UTC+2)

    Η κυβέρνηση έχει δώσει πειστικές απαντήσεις σε θέματα όπως η οικονομική σταθερότητα, η ενίσχυση της οικονομίας της χώρας και οι ρυθμοί ανάπτυξης, η κοινωνική πολιτική, η παιδεία, η υγεία, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κλείνοντας την πολιτική ομιλία του στην Κόρινθο, όπου βρίσκεται προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακών και Εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας Premjer.

    Πρόσθεσε, δε, ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει στη χώρα μας μια πρωτόγνωρη σταθερότητα, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που λειτούργησε τη Δημοκρατία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους. "Ο λαός αναγνωρίζει το πρωτεύον και σημαντικό, το εκτιμά και γι' αυτό, αυτό που κάνουμε, το στηρίζει. Γι' αυτό μας στηρίζει", τόνισε.

    "Βεβαίως, και δεν έχουμε λύσει όλα τα θέματα. Μάλιστα, εκείνοι που ισχυρίζονται ότι εμείς λέμε κάτι τέτοιο, δεν έχουν καμιά αντίληψη του τι επιδιώκουμε με την πολιτική μας: Να θέσουμε το πλαίσιο, τις σταθερές κατευθυντήριες γραμμές και πάνω σ' αυτές να προχωρήσουμε και να πετύχουμε. Πετυχαίνουμε! Και ταυτόχρονα δίνουμε απαντήσεις στον πολίτη για τα καθημερινά του θέματα", ανέφερε.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της που έχει ως στόχο να συγκλίνει η Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει. Δημιουργούμε την καινούρια Ελλάδα. Μαχόμαστε και θα πετύχουμε το όραμά μας", κατέληξε.

    [20] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ Ε.Ν.Α.

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (17:11 UTC+2)

    Περίπου το 64% των νέων της Θεσσαλονίκης θα ήθελαν να μείνουν και στο μέλλον στην πόλη, ωστόσο, μεγάλο ποσοστό βλέπει ότι σε 10 15 χρόνια θα μετατραπεί σε μία δεύτερη Αθήνα, καθώς και ότι η αγορά εργασίας της ανταποκρίνεται σε μικρό βαθμό στις προσδοκίες τους. Περίπου το 45% θέλουν να εργάζονται σε δική τους επιχείρηση, δε συμμετέχουν στα κοινά επειδή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν κάτι και θαυμάζουν σε μεγάλο ποσοστό τους ακαδημαϊκούς, καθηγητές και επιστήμονες.

    Τις απαντήσεις αυτές έδωσαν οι νέοι της Θεσσαλονίκης σε έρευνα που πραγματοποίησε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου η Κίνηση Ε.Ν.Α. (Κίνηση για Ενεργούς Νέους Ανθρώπους), ένας νέος φορέας στην πόλη που έχει συσταθεί από συλλόγους νέων, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες τοπικές δυνάμεις. Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από 821 νέους και νέες (423 άνδρες και 398 γυναίκες), ηλικίας 18 30 ετών, που διαμένουν σε διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Το επίπεδο μόρφωσης των ερωτηθέντων είναι στο 46% από ΑΕΙ, στο 33% από ΤΕΙ, στο 11% από ΙΕΚ, στο 6% από ιδιωτικές σχολές και στο 4% από λύκειο.

    Οσον αφορά την αγορά εργασίας στην πόλη, το 40,07% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ανταποκρίνεται λίγο στις προσδοκίες του με βάση τα τυπικά του προσόντα, το 37,76% αρκετά, το 15,35% όχι και μόλις το 6,82% απάντησε ναι. Στην ερώτηση «που θα ήθελες να εργάζεσαι;» το 45,07% απάντησε σε δική του επιχείρηση, το 27,65% ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ υπέρ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα τάχθηκε μόλις το 13,64%.

    Επίσης το 59,1% των νέων θα ήθελε να διοργανώνονταν περισσότερες συναυλίες στην πόλη και το 49,1% περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις. Το 37,6% θα ήθελε περισσότερες θεατρικές παραστάσεις και το 16% περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων.

    Για το θέμα του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης το 35,08% πιστεύει ότι σε 10-15 χρόνια θα έχει γίνει Εμπορικό και Οικονομικό Κέντρο των Βαλκανίων, το 32,89% ότι θα γίνει μία δεύτερη Αθήνα και το 19,12% μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Το 12,91% πιστεύει ότι θα μείνει όπως είναι σήμερα.

    Κρίνοντας από τον τρόπο ζωής και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη ποσοστό 63,95% θα ήθελε να μείνει και στο μέλλον στην πόλη, το 22,66% θα ήθελε να έχει μία ευκαιρία να μετακομίσει στο εξωτερικό και το 13,4% να μετακομίσει σε άλλη πόλη της Ελλάδας.

    Στο θέμα της ανεργίας, φαίνεται ότι το 61,27% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο σημαντικότερος λόγος για το φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη είναι η αναντιστοιχία των πτυχιούχων με τις θέσεις εργασίας, το 18,51% θεωρεί ότι αιτία είναι η απουσία μεγάλων εταιρικών σχημάτων, βιομηχανικών μονάδων και έργων υποδομής, το 13,15% το αποδίδει στη μετανάστευση από τις γειτονικές χώρες και το 7,06% στη μη ανάπτυξη του τομέα της παροχής υπηρεσιών στην πόλη. Στην ερώτηση εάν η τοπική αυτοδιοίκηση εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων της πόλης, ποσοστό 53,35% απάντησε "λίγο", το 25,94% απάντησε "αρκετά", το 18,27% "όχι" και μόλις το 2,44% απάντησε θετικά.

    Οσον αφορά την αποποινικοποίηση των "μαλακών" ναρκωτικών, το 59,07% πιστεύει ότι δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος, το 10,35% ότι θα βοηθήσει και ένα ποσοστό 30,57% εκτιμά ότι "ίσως" βοηθήσει.

    Για τους λόγους που οι νέοι δε συμμετέχουν στα κοινά το 64,19% πιστεύει ότι "δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι", το 61,39% ότι "δεν εκφράζεται από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα κοινά", το 26,8% "δεν πιστεύει ότι έχει να κερδίσει κάτι" και τέλος το 6,21% επειδή "δεν έχει χρόνο".

    Για τις ομάδες της πόλης στην επόμενη αγωνιστική περίοδο το 52,39% βλέπει ότι η πορεία θα είναι στάσιμη, το 31,86% ότι θα έχουν πτωτική πορεία και το 15,75% ότι θα έχουν ανοδική πορεία. Επίσης το 52,38% δηλώνει απρόθυμο να στρατευθεί ως εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μόλις το 17,30% πρόθυμο, ενώ το 30,33% παρουσιάζεται αναποφάσιστο.

    Οι νέοι της πόλης θαυμάζουν σε ποσοστό 54,8% τους καθηγητές ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, το 49,9% συγγραφείς και ανθρώπους των τεχνών, το 50,2% τους γονείς και τα αδέλφια του, το 19,4% τους αθλητές και το 7,55% τους πολιτικούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι 0% συγκέντρωσαν οι κατηγορίες των ηθοποιών τραγουδιστών τηλεπαρουσιαστών και οι κληρικοί. Τέλος, για το πώς επιδιώκουν ή ανταποκρίνονται οι νέοι της πόλης στο φλερτ, το 46,77% απάντησε «κάτι κάνουν», το 21,68% αρκετά, το 21,56% καθόλου και το 9,99% πολύ.

    Η Κίνηση Ε.Ν.Α. ιδρύθηκε από νέους της Θεσσαλονίκης με την προσδοκία να ενεργοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερους νέους προκειμένου να συμβάλλουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περίοχης και να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους. Φιλοδοξία της είναι "να αποτελέσει προοδευτικό ρεύμα σκέψης, να κάνει αισθητή την παρουσία της στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης και να αναδείξει τη διάθεση των νέων για ενεργή συμμετοχή".

    [21] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2002 (16:56 UTC+2)

    Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2003.

    Η ελληνική οικονομία αποτελεί όαση ισχυρής ανάπτυξης μέσα σε μία κλυδωνιζόμενη διεθνή οικονομία, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα μείνει στο απυρόβλητο.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει ενδογενείς δυνάμεις που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στη παγκόσμια οικονομία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσίασε στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη το δυσμενές και το αισιόδοξο σενάριο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003.

    Το πρώτο σενάριο είναι αυτό που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,1% για το 2003. Πρόκειται για το αισιόδοξο σενάριο, αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

    Το δεύτερο σενάριο, το απαισιόδοξο, χαμηλώνει τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης στο 3% - 3,1%, με αντίστοιχες προσαρμογές στα υπόλοιπα μεγέθη του Προϋπολογισμού.

    E.A.

    [22] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2002 (16:44 UTC+2)

    Αναπροσαρμόζεται από τη Δευτέρα το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) ανά νόμισμα στο λογαριασμό χορηγήσεων Alpha 605 σε συνάλλαγμα της Alpha Bank.

    Ειδικότερα το ΕΔΕ για το δολάριο των ΗΠΑ, διαμορφώνεται στο 4,10%, για το γιεν Ιαπωνίας, στο 2,35%, για το Φράγκο Ελβετίας στο 3% και για τη λίρα Αγγλίας στο 6,20%.

    [23] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2002 (16:37 UTC+2)

    Για το διάστημα από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 25 Οκτωβρίου έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 7/10

    ΕΛΓΕΚΑ

    Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων την τροποποίηση του καταστατικού της Εταιρίας.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 9/10

    ΚLEEMAN HELLAS

    Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 2 μετά το μεσημέρι, στα γραφεία της στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, με θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

    ΤΡΙΤΗ 15/10

    ΣΕΛΟΝΤΑ  Α.Ε.Γ.Ε.

    Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της στη Λεωφόρο Συγγρού, με θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων την έγκριση συγxώνευσης με απορρόφηση της Εταιρίας  "ΤΡΙΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ".

    ΤΕΤΑΡΤΗ 16/10

    NEXUS

    Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο "Holiday Inn", με θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων την απαλλαγή μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας.

    ΠΕΜΠΤΗ 17/10

    O.T.E. A.E.

    'Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 2 μετά το μεσημέρι, στο διοικητικό μέγαρο του οργανισμού, στο Μαρούσι, με θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων την την τροποποίηση του καταστατικού του Οργανισμού.

    ΠΕΜΠΤΗ 24/10

    ΑΘΗΝΑ

    'Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 2 το μεσημέρι, στην έδρα της στο Χαλάνδρι Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

     

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/10

    SEX FORM AE

    'Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 10 το πρωί, στην έδρα της, με θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

    ΠΡΟΜΟΤΑ

    'Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, στις 9 το πρωί, στην έδρα της, τη Γλυφάδα Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

    [24] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΣΕ "ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ" ΚΑΙ "ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ" ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2002 (15:23 UTC+2)

    Μήνυμα αποδοκιμασίας στα "πράσινα και γαλάζια" ψηφοδέλτια έστειλε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων "γελοία και επικίνδυνη".

    Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα τηρήσει τη συνεπή στάση του "απεγκλωβισμού" από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών και μίλησε για το στόχο του κόμματος να συγκροτήσει μία μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο το σχήμα αυτό να κατέλθει ενωμένο στις εθνικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δύναμη.

    Ακόμη αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύτιμες για την πληροφόρηση και τη διαμόρφωση συνειδήσεων, ωστόσο, όπως είπε οι ερωτήσεις τους είναι αρκετά κατασκευασμένες. Για τις διαφημιστικές καμπάνιες των κομμάτων ενόψει των εκλογών είπε ότι "χειραγωγούν και εξαγοράζουν" ψηφοφόρους και υποψηφίους.

    Η κ.Παπαρήγα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τάση που θα αποτυπωθεί στις προσκείμενες τοπικές εκλογές. "Εχουμε και την πίστη και την αισιοδοξία ότι ο ελληνικός λαός, ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων θα έχει βγάλει συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα για την τετραετία που μας πέρασε, και ως προς τις τοπικές αρχές αλλά και ως προς το πως πάνε γενικά τα πολιτικά πράγματα με ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γνώμη μας λοιπόν είναι ότι την επόμενη μέρα της 13ης και 20ης Οκτώβρη ο ελληνικός λαός θα έχει καταφέρει, αξιοποιώντας αυτή την ωρίμανση και την πείρα του, να μειώσει όσο γίνεται πιο αποφασιστικά τα γαλάζια κατά πλειοψηφία και τα πράσινα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια" είπε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να κατακτήσουν νέες θέσεις οι συνδυασμοί που στηρίζει και μετέχει το ΚΚΕ με άλλες δυνάμεις όπως είνει το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, τοπικές κινήσεις, οικολογικές ομάδες κ.α.

    Για τα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων δήλωσε ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές και χαρακτήρισε τη μεταξύ τους αντιπαράθεση "γελοία, απατηλή και πολύ επικίνδυνη", αφού όπως είπε είναι άνευ ουσίας και σημασίας. Η θέση αυτή κρίνει, όπως είπε, και τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στον πρώτο και δεύτερο γύρο των εκλογών. "Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε συνεπή στάση και στους δύο γύρους. Η στάση μας είναι ενιαία: απεγκλωβισμός από τα δύο κόμματα και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο" υπογράμμισε.

    Η κ.Παπαρήγα τόνισε ότι υπάρχει και άλλος πόλος συσπείρωσης, πέρα από τα μεγάλα κόμματα, που μπορεί να εκφράσει το λαό, και πρόσθεσε ότι στόχος του ΚΚΕ είναι να δημιουργήσει μία μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα έχει δύναμη και δεν θα εκφράζεται μόνο μέσα από τις εκλογές. "Θα είναι μεγάλη ζημιά εάν η δυσαρέσκεια προς το ΠΑΣΟΚ στραφεί προς τη ΝΔ, όπως και ο φόβος προς τη ΝΔ να οδηγήσει λαϊκά στρώμματα να παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει άλλος δρόμος και πόλος συσπείρωσης που μπορεί να εκφράσει τον λαό", δήλωσε αναφερόμενη στη συνεργασία για τις τοπικές εκλογές του ΚΚΕ με το ΔΗΚΚΙ και την Κομμουνιστική Αριστερά, αλλά και στο μέλλον που μπορεί να έχει αυτή.

    Σχετικά με τις διαφημιστικές καμπάνιες, έκανε λόγο για "φαλκίδευση του εκλογικού δικαιώματος. "Υπάρχουν και τα αόρατα δεσμά και η χειραγώγηση και εξαγορά μέσω του χρήματος. Πέρα από τα τεράστια έξοδα που γίνονται για αυτή την καμπάνια υπάρχουν και άλλα έξοδα που δεν μπορούμε να τα δούμε για την εξαγορά υποψηφιοτήτων, ψήφων ή άσκηση πίεσης για να μην τεθούν υποψηφιότητες" είπε.

    Οσον αφορά την ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ είπε ότι γίνεται για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και καταλόγισε στην κυβέρνηση μη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου. "Αντί η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης να διαμορφώνουν ενιαίο μέτωπο κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ψάχνουν να βρουν τρόπους νομιμοποίησης του πολέμου, μέσω του ΣΑ του ΟΗΕ. Για μας δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης αυτου του πολέμου" τόνισε και ζήτησε να μη δωθούν διευκολύνσεις, να μη χρησιμοποιηθούν εγκαταστάσεις στο ελληνικό έδαφος από τις ΗΠΑ. "Πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο stop. Για μας είναι σημείο κρίσης και για τις τοπικές αρχές, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, αν η πόλη αυτή θα έχει νομάρχες και δημάρχους που θα είναι με την πλευρά των φιλειρηνικών δυνάμεων ή θα είναι εκείνοι που θα δεξιόνονται τα διάφορα γεράκια του πολέμου, όποιο καπέλο και αν φορούν".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 5 October 2002 - 18:13:38 UTC