Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ
  • [02] ΚΡΙΤΙΚΗ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΙΣΡΑΗΛ
  • [03] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ICAO ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
  • [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [06] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2003
  • [07] ΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΪΣΟΕΣ Ο ΠΑΟΚ
  • [08] ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΝΤ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] Κ. ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΩ ΣΑΧΙΝΗ, ΣΤΗΡΙΖΩ ΒΟΥΓΙΑ
  • [11] ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
  • [12] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Φ. ΦΙΣΛΕΡ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ - ΡΑΪΣ
  • [14] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
  • [15] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [16] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [17] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΑ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΓΓΙΞΑΝ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [18] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Φ. ΝΑΝΟ
  • [19] ΓΙΑ "ΥΒΡΕΙΣ" ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΖΗΤΑ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [21] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ
  • [22] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
  • [23] ΡΑΤΣΑΝ: ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠΕΤΚΟ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [24] ΑΠΟ 8 - 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η 17η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ KOSMIMA

  • [01] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Στις σημερινές δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ για αγγλική έκθεση περί ύπαρξης ιρακινού οπλοστασίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο περιθώριο της ευρωασιατικής συνάντησης κορυφής που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα εξετάσει το βρετανικό φάκελο όμως αν επιχειρηθεί μονομερής δράση κατά του Ιράκ και έξω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ θα υπάρξει τεράστιος κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη.

    «Εμείς μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις θα εξετάσουμε το φάκελο αυτό για να δούμε πως τεκμηριώνεται η απειλή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι αν καθιερωθούν μονομερείς παρεμβάσεις δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για τη διεθνή κοινότητα και αυτό δεν συμβιβάζεται με το διεθνές σύστημα δικαίου. Τα Ηνωμένα Εθνη ιδρύθηκαν ακριβώς για να υπάρχει μια κοινή απόφαση γύρω από τα θέματα αυτά».

    [02] ΚΡΙΤΙΚΗ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΙΣΡΑΗΛ

    Ουάσιγκτον, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (08:51 UTC+2)

    Κριτική ασκεί η κυβέρνηση Μπους έναντι των πολεμικών επιλογών του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σαρον, στην προσπάθεια του να απομονώσει τον Γιασερ Αραφατ, σε κάθε επίπεδο, καθώς ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν προς την κατεύθυνση της ειρήνης, αλλά και την αναδιοργάνωση της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τους Παλαιστινίους να μην υποστηρίζουν την τρομοκρατία, υπενθυμίζοντας το βασικό όρο που έχει θέσει η Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η ισραηλινή επιθετικότητα θα έχει ως συνέπεια τη σκλήρυνση της στάσης του αραβικού κόσμου, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον, προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για ενδεχόμενο πολεμικό πλήγμα κατά του Ιράκ.

    [03] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2002 (22:57 UTC+2)

    Σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο κατά της επαπειλούμενης επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ καλούν ο Μίκης Θεοδωράκης και 30 καλλιτέχνες, πρυτάνεις, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και αγωνιστές της ειρήνης.

    Το συλλαλητήριο, που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, θα πραγματοποιηθεί, στις 26 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ, στο πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τις πρεσβείες του Ιράκ και το Ισραήλ.

    Την διακήρυξη για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου υπογράψουν, μεταξύ άλλων, ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γρηγόρης Φελώνης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ο πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου Γιάννης Βαβούρας, ο ηθοποιοός Κώστας Καζάκος, ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, η δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ, η πρώην βουλευτής Πειραιά και μέλος της πρωτοβουλίας "Γένοβα 2001" Στέλλα Αλίφέρη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξορισθέντων Φυλακισμένων 1967-1974 Μιχάλης Βάρδανης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, ο δημοσιογράφος Πάνος Γκαργκάνας, ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης, το μέλος της "Πράσινης Πολιτικής" Κώστας Διάκος, ο φυσικός Νίκος Καίσαρης, ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, το μέλος της Πρωτοβουλίας για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Ελλάδα Πέτρος Κωνσταντίνου, ο ιστορικός Δημήτρης Λιβιεράτος, ο δημοσιογράφος Μωυσής Λίτσης, ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Γιώργος Μιχαηλίδης, ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος, ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης Χάρης Παπαμάργαρης, ο πρόεδρος της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης-Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Γιάννης Σηφακάκης, η δημοσιογράφος Μαρία Στύλλου και η δημοσιογράφος Αστέρω Χριστοδουλίδου.

    [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ICAO ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (11:02 UTC+2)

    Σχέδια πτήσεων από όλα τα αεροσκάφη θα ζητήσει η Ελλάδα κατά τη σύνοδο του Διεθνούς Αεροπορικού Οργανισμού (ICAO), με αφορμή τα αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του «Το Βήμα».

    Για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, με το οποίο υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και θα συνδεθεί η τρομοκρατία με τα εθνικά θέματα, η Ελλάδα στηρίζεται στη συμπαράσταση των ΗΠΑ, που ήδη εφαρμόζουν παρόμοια μέτρα μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα εκδόσει αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις χώρες, στην οποία θα επισημαίνει ότι έχει το δικαίωμα, εκ του διεθνούς αεροπορικού δικαίου, να αναγνωρίζει, να αναχαιτίζει και να καταρρίπτει κάθε αεροσκάφος που εισέρχεται απροειδοποίητα στο χώρο της αεροπορικής της ευθύνης.

    [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    "Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση μου" για παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Νίκος Κόσης.

    Ο κ. Κόσης είπε ότι υπέβαλε σήμερα το απόγευμα γραπτώς την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με την παράκληση όπως την δεχθεί.

    Κληθείς να αναφέρει τους λόγους της παραίτησης του, ο κ. Κόσης είπε ότι επαφίεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ''αν θέλει, να αναφέρει τους λόγους''.

    Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Κόσης αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη "για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλλε όλα τα χρόνια της υπηρεσίας μου ως Υπουργός".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2003

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Στα χέρια των μελών του υπουργικού συμβουλίου θα βρίσκεται αύριο προς έγκριση το προσχέδιο του Kρατικού Προϋπολογισμού του 2003, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί για συζήτηση στις αρμόδιες υποεπιτροπές της Bουλής των Ελλήνων, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

    Τα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον τακτικό προϋπολογισμό είναι αφενός η συγκρατημένη πρόβλεψη για τον ρυθμό αύξησης των εσόδων και αφετέρου η περισσότερο φιλόδοξη (έστω και μειωμένη κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας συγκριτικά με εφέτος) πρόβλεψη για τις δαπάνες.

    Και για τα δύο αυτά μεγέθη ο προβλεπόμενος ρυθμός θα είναι 5,3%, ενώ ειδικώς για τις μισθολογικές δαπάνες θα εγγραφεί ποσοστό αύξησης 5,6%. Πρόκειται για ένα κονδύλι που θα ανέρχεται κοντά στα 15 δισ. ευρώ και που θα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των συνολικών δαπανών του Tακτικού Προϋπολογισμού χωρίς τους τόκους.

    [07] ΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΪΣΟΕΣ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Η μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί του ΟΦΗ δεν στάθηκε αφορμή για να χαλαρώσουν οι παίκτες. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού ο τεχνικός της ομάδας Αγγελος Αναστασιάδης θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους γνωρίζοντας ότι η συνέχεια για την ομάδα του είναι δύσκολη. Και με δεδομένο ότι θα υπάρξει αναβολή της 5ης αγωνιστικής, τότε είναι ευκαιρία για τον Μακεδόνα τεχνικό αφενός να ξεκουράσει τους τραυματίες (θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το συντομότερο το πρόβλημά τους) και αφετέρου να κάνει στους παίκτες του μια μίνι προετοιμασία ώστε να τους έχει έτοιμους όταν θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα.

    Το θετικό στους παίκτες είναι ότι η νίκη στο Ηράκλειο έφερε και πάλι τα χαμόγελα. Ολοι μαζί δουλεύουν σκληρά για να καλύψουν τα λάθη και τις αδυναμίες που έχουν παρουσιαστεί στα τελευταία παιχνίδια, έτσι ώστε να φανούν ακόμη πιο δυνατοί στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Και μπορεί το πρωτάθλημα να είναι αμφίβολο για το πότε θα ξεκινήσει, όμως αυτό που προβληματίζει τους παίκτες είναι ο αγώνας ρεβάνς με την πορτογαλική Λέισες που θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου στο γήπεδο της Τούμπας.

    Εξιτήριο πήρε χθες από το νοσοκομείο ο Σλάτζαν Σπάσιτς μετά την αρθροσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε και έτσι από το μεσημέρι βρίσκεται στο σπίτι του. Ο σέρβος θα επανέλθει στην ενεργό δράση περίπου σε 15 μέρες, οπότε σε ένα περίπου μήνα θα είναι απολύτως έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Από την άλλη ο Ιφεάνι Ουντέζε δείχνει να ξεπερνά το πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο και τις επόμενες μέρες θα μπει και αυτός στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων. Σε μικρό χρονικό διάστημα (πιθανόν σε 10 ημέρες) θα επανέλθει ο Διονύσης Χασιώτης, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια του ιατρικού τιμ για να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει από το παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ.

    [08] ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

    Πρίστινα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Γραφείο στην Πρίστινα προτίθεται να ανοίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο να διευκολύνει τις δραστηριότητές του στο Κοσσυφοπέδιο και τις επαφές του με τις τοπικές Αρχές.

    Ο υποδιευθυντής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΔΝΤ, Δημήτρης Ντεμέκης, συναντήθηκε στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊραμ Ρετζέπι, τον οποίο ενημέρωσε για τα σχέδια του χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην επαρχία.

    Ε.Π.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Άγκυρα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Αντικείμενο σχολιασμών από μερίδα του τουρκικού Τύπου έγινε η αποδοχή από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο υποψηφιοτήτων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Εκλογικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητα του ισλαμιστή μεγαλοεπιχειρηματία Φαντίλ Άκγκιουντούζ, ο οποίος κατηγορείται για μεγάλη απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και καταζητείται από την Interpol. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα , ο Άκγκιουντούζ ζει στο εξωτερικό διαφεύγοντας τη σύλληψή του και έθεσε υποψηφιότητα μέσω του δικηγόρου του.

    Ακόμη, το Εκλογικό Συμβούλιο έκανε δεκτή και την υποψηφιότητα του Οράλ Τσελίκ, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σταρ» είναι αναμεμειγμένος σε υπόθεση δολοφονίας και θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του αρχισυντάκτη της «Μιλλιέτ» Αμπντί Ιπεκτσί. Επίσης κατηγορείται ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην απόπειρα δολοφονίας του Πάπα.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη πως παρά το γεγονός ότι ο Οράλ Τσελίκ είχε συλληφθεί το 1986 στη Γαλλία για εμπορία ναρκωτικών και είχε φυλακισθεί, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απεφάνθη ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα υποψηφιότητα του Τσελίκ καθότι έχει μεν καταδικαστεί στο εξωτερικό, αλλά δεν του έχει επιβληθεί ποινή στην Τουρκία.

    Σημειώνεται πάντως ότι οι κατηγορίες εις βάρος του Τσελίκ ο οποίος παραδόθηκε στην Τουρκία το 1996 έχουν παραγραφεί.

    [10] Κ. ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΩ ΣΑΧΙΝΗ, ΣΤΗΡΙΖΩ ΒΟΥΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Δεν στηρίζει τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Αγάπιο Σαχίνη, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Σπυριούνης, ο οποίος διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία προέβη σε δήλωση υποστήριξης του κ. Σαχίνη, που έχει την υποστήριξη του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της ΕΔΗΚ, της Περιφερειακής Ενωσης και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

    "Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τον Σπύρο Βούγια στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Γρηγόρη Χατζησάββα στη Νομαρχία", δήλωσε ο βουλευτής και πρόσθεσε πως μια απόφασή του να μην υποστηρίξει τον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον υποψήφιο του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ θα σήμαινε ταυτόχρονα και την απομάκρυνση του από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει πως κυκλοφόρησε σε μέσα ενημέρωσης η πληροφορία ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Σαχίνη. Επισήμανε ότι ο κ. Σαχίνης του τηλεφώνησε και τον προσκάλεσε στη χτεσινοβραδινή προεκλογική εκδήλωσή του στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Του απάντησε ότι δεν μπορεί, εξέφρασε την εκτίμηση στο πρόσωπό του και την ελπίδα ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης θα τον τιμήσει και πάλι. "Πέραν αυτών τίποτε άλλο, και σε καμιά περίπτωση η στάση μου αυτή δεν σημαίνει ότι στηρίζω την υποψηφιότητά του", παρατήρησε ο κ. Σπυριούνης.

    [11] ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ

    Άγκυρα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Για προσάρτηση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    «Εάν η Ε.Ε. συνεχίσει τα εσφαλμένα βήματά της και επιχειρήσει να δεχθεί στους κόλπους της το ελληνικό τμήμα της Κύπρου τότε αυτό θα είναι πραγματική προσάρτηση. Η Ένωση έτσι θα έχει προσαρτήσει ένα τμήμα της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γκιουρέλ και έσπευσε να προσθέσει ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν θα είναι μια κίνηση η οποία θα δίνει δυνατότητες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ούτε θα δίνει δυνατότητες στην ομαλή εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ»..

    Σύμφωνα εξάλλου με την εφημερίδα «Ραντικάλ», ο Τούρκος υπουργός, τόνισε ότι οι ΗΠΑ τηρούν αντικειμενικότερη στάση απ' ότι η ΕΕ στο κυπριακό και αυτό διότι, όπως είπε, δεν συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντά τους. «Όμως, είναι δύσκολο να θεωρήσουμε ότι η Τουρκία έχει πείσει πλήρως τις Η.Π.Α. για τις θέσεις της όσον αφορά στο θέμα της Κύπρου», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μιλλιέτ», κατά τις συναντήσεις που είχε ο Τούρκος υπουργός στις ΗΠΑ, «του ζητήθηκε να κάνει η Αγκυρα ορισμένες κινήσεις για το κυπριακό, ώστε οι Η.Π.Α. να έχουν τη δυνατότητα να την βοηθήσουν στο θέμα της Ε.Ε.».

    [12] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Φ. ΦΙΣΛΕΡ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο αρμόδιος για τη Γεωργία επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φρανς Φίσλερ.

    Ο επίτροπος θα συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, Γιώργο Δρυ με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητάς τους και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τα προεδρεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ.Φίσλερ θα έχει συναντήσεις, στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών, καθώς και άλλων συναφών φορέων και ΜΚΟ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με την ενδιάμεση επανεξέταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης θα συναντηθεί με εκπροσώπους αλιευτικών οργανώσεων προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προτάσεις της Επιτροπής για τη νέα πολιτική για την Αλιεία, καθώς και με τον τομεάρχη Γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μπασιάκο.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ - ΡΑΪΣ

    Τίρανα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Tη διαβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τις προσπάθειες ένταξης της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές, καθώς και ότι θα συνδράμει οικονομικά την Αλβανία για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, έδωσε η Κοντολίζα Ράις σύμβουλος ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, στον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ιλιρ Μέτα, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την επιστροφή του στα Τίρανα.

    Σύμφωνα με τον κ.Μέτα, η οικονομική συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και αναμένεται το 2003 να χορηγηθούν μέσω της USAID 30 εκατ.δολάρια.

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αμερικανικού κεφαλαίου στην Αλβανία, ο κ.Μέτα τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ενθάρρυνση των επενδύσεων κυρίως στον τομέα των αερομεταφορών. «Ηδη μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες αερομεταφορών έχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι σε όλες σχεδόν τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ έθιξε και το θέμα του μελλοντικού στάτους του Κοσσυφοπεδίου, επαναλαμβάνοντας στους συνομιλητές του τη θέση της αλβανικής κυβέρνησης. «Η Αλβανία σέβεται το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Η απόφαση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη και τη σταθερότητα της περιοχής», τόνισε.

    [14] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Παράνομες και καταχρηστικές έκρινε το Δικαστήριο τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι γιατροί του ΙΚΑ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την πρόσληψη 5.500 συμβασιούχων συναδέλφων τους και αύξηση των αποδοχών τους. Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η διοίκηση του Ιδρύματος.

    [15] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Κλέαρχος Λιάτης

    Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν σχεδόν όλες τις περιοχές της Αλβανίας, το τελευταίο 48ωρο.

    Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 μέρες, τις πληγείσες περιοχές, ενώ συγκροτήθηκε διυπουργική επιτροπή για την διαχείριση της κρίσης με επικεφαλής τον πρωθυπουργός Φατος Νάνο.

    Ενημερώνοντας χθες το κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή, διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με τον Φάτος Νάνο, 260 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν καλυφθεί με νερό, εκ των οποίων τα 200 χιλιάδες στη Λέζια, 7.500 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και 2000 οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ τέθηκαν εκτός λειτουργίας πέντε σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Λόγω των βροχοπτώσεων και των ζημιών που έχουν υποστεί τα οδοστρώματα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αργυροκάστρου-Κακαβιάς και Αργυροκάστρου - Τεπελενίου, και σε δεκάδες επαρχιακούς δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, οι υλικές ζημιές, μόνο στο βορρά της Αλβανίας ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

    [16] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Περισσότερο στην ανυπαρξία οικονομικής πολιτικής και λιγότερο στη διεθνή αρνητική συγκυρία, οφείλονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Αλογοσκούφης.

    Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει επειγόντως πολιτική, καθώς αυτή που εφαρμόζεται σήμερα δεν εκμεταλλεύεται δεόντως τα όποια θετικά δεδομένα υπάρχουν. «Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής. Δυστυχώς, όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση αυτές τις ημέρες, δεν συνιστούν κάτι τέτοιο. Έχουμε πάλι μια από τα ίδια», καταλήγει ο κ.Αλογοσκούφης.

    [17] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΑ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΓΓΙΞΑΝ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Βελιγράδι, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ παραχώρησαν στη Σερβία δωρητές από το εξωτερικό από την αρχή του 2001 ως σήμερα, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ο σέρβος υπουργός, αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις με το εξωτερικό, Γκόραν Πίτιτς.

    Το 25% των ξένων δωρεών δαπανήθηκαν στον ενεργειακό τομέα, για τον εκσυγχρονισμό του, αλλά και για αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από το εξωτερικό. Ο κ.Πίτιτς τόνισε ότι ένα από τα σημαντικά σχέδια που υλοποιήθηκαν χάρη στις δωρεές από το εξωτερικό είναι η επισκευή της τρίτης μονάδας παραγωγής του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Νίκολα Τέσλα», για την οποία η Ε.Ε. παραχώρησε 50 εκατ. ευρώ.

    Από το συνολικό ποσό που έλαβε από δωρεές το υπουργείο οικονομικών σχέσεων με το εξωτερικό, 240 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα, 93 εκατ. για την αγροτική ανάπτυξη, 70 εκατ. για την υγεία και 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

    Ε.Π.

    [18] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Φ. ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Κλέαρχος Λιάτης

    Με το παράσημο του Σκεντέρ Μπέη τιμήθηκε χθες ο πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, για τη συμβολή του στις δημοκρατικές εξελίξεις στην Αλβανία.

    Τον πρωθυπουργό παρασημοφόρησε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου. Ο κ.Νάνο τιμήθηκε για τη συμβολή του στον εξευρωπαϊσμό των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, στη δημιουργία πνεύματος κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων χώρας, στη συγκρότηση και ενίσχυση των θεσμών του αλβανικού κράτους καθώς και για τη συμβολή του στη διαδικασία προσέγγισης της Αλβανίας με τις ευρωατλαντικές δομές.

    Από την τελετή απουσίαζαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γεγονός που σχολιάζεται από το σύνολο των εφημερίδων.

    [19] ΓΙΑ "ΥΒΡΕΙΣ" ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Με κατηγορίες για «ύβρεις» και «αποπροσανατολιστικές κορώνες» απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα για «μίζερη προσπάθεια υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας" από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε αυτή τη δήλωση, απαντώντας σε προηγούμενες κατηγορίες του κ. Ρουσόπουλου περί πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει «εικονικό προϋπολογισμό» και αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

    «Οι αποπροσανατολιστικές κορώνες του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αλλάζουν την πραγματικότητα: Η χώρα μας είναι πρώτη στον πληθωρισμό και ταυτόχρονα τελευταία στην ανταγωνιστικότητα και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Η επιμονή της Κυβέρνησης να υποστηρίζει αυτάρεσκα ότι "όλα πάνε καλά", όχι μόνο δεν επιλύει τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, αλλά οδηγεί σε αδιέξοδα. Με τους ρυθμούς ΠΑΣΟΚ θα χρειαστούν πολλές ακόμη δεκαετίες για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν τόσο. Δικαιούνται και μπορούν πολύ περισσότερα».

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΖΗΤΑ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Ζάγκρεμπ, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Αίτημα για διοργάνωση συνάντησης με τρεις υπηκόους της Κροατίας απέστειλε η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην επιτροπή της κροατικής κυβέρνησης, αρμόδια για τη συνεργασία με τη Χάγη, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στο Ζάγκρεμπ.

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβιτσα Ράτσαν ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι την Κυριακή στο Ζάγκρεμπ έφτασε από τη Χάγη μόνο το ένταλμα σύλληψης για τον στρατηγό Γιάνκο Μπομπέτκο, ωστόσο, οι κροατικές εφημερίδες γράφουν ότι η Εισαγγελία του ΔΠΔ, με νέα επιστολή της, ζητά να συναντήσει τρεις Κροάτες, τους οποίους ίσως εντάξει στην λίστα των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου.

    Δημοσιογράφοι στο Ζάγκρεμπ τονίζουν ότι οι τρεις ύποπτοι, δεν είναι αξιωματικοί του κροατικού στρατού και πριν από ένα χρόνο είχαν συναντηθεί με εισαγγελείς του ΔΠΔ που ήρθαν στο Ζάγκρεμπ και κατέθεσαν για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου στην Κροατία.

    Ε.Π.

    [21] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΠΔ

    Ζάγκρεμπ, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Η Διεθνής Αμνηστία, μέσω του γραφείου της στη Κροατία, κάλεσε τους κατοίκους της χώρας να αντισταθούν στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον για εξαίρεση των αμερικανών στρατιωτών από τη δικαιοδοσία του νέου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Η οργάνωση, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα κροατικά μέσα ενημέρωσης, προέτρεψε τους Κροάτες να επισκεφτούν τη σελίδα της στο Ιντερνετ και να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι αρνούνται να εξουσιοδοτήσουν την κυβέρνηση του Ιβιτσα Ράτσαν να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για παροχή αμνηστίας σε αμερικανούς υπηκόους.

    Οι συμπληρωμένες δηλώσεις θα αποσταλούν από το Ζάγκρεμπ στις Βρυξέλλες στις 28 Σεπτεμβρίου και θα παραδοθούν στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., μαζί με τις δηλώσεις που συγκεντρώνονται σε άλλες χώρες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας θα συνεδριάσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πάρουν επίσημη θέση επί του αιτήματος της Ουάσιγκτον.

    Ε.Π.

    [22] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

    Ζάγκρεμπ, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Στην Κροατία μεταβαίνει σήμερα ο επίτροπος του ΟΑΣΕ, αρμόδιος για τις εθνικές μειονότητες, Ραλφ Εκεους, προκειμένου να ενημερωθεί για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα.

    Ο κ.Εκεους θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβιτσα Ράτσαν, θα συνομιλήσει με τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις μειονότητες και στη συνέχεια θα συναντηθεί με στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    Ε.Π.

    [23] ΡΑΤΣΑΝ: ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠΕΤΚΟ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Ζάγκρεμπ, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβιτσα Ράτσαν κατέστη σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συλλάβει και να εκδώσεις τη Χάγη τον πρώην αρχηγό του ΓΕΣ, Γιάνκο Μπομπέτκο, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά Σέρβων, τα οποία διαπράχθηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου.

    «Στο κατηγορητήριο που εκδόθηκε κατά του Μπομπέτκο, αλλά και στα κατηγορητήρια κατά των Κροατών στρατηγών Ραχίμ Αντέμι και Αντε Γκοτόβινα, υπάρχουν στοιχεία τα οποία για μας είναι μη αποδεκτά. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να υπερασπίσει την αλήθεια για τον πόλεμο στην Κροατία. Γνωρίζουμε ότι τον αγώνα για την απόδειξη της αλήθειας η Κροατία μπορεί να τον πληρώσει ακριβά, διότι ήδη δεχόμαστε φιλικές προειδοποιήσεις να συνεργαστούμε με τη Χάγη» δήλωσε ο Ράντσαν μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τη συνεργασία με το ΔΠΔ, στην οποία πήραν μέρος ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Κροατίας χθες συναντήθηκε με εκπροσώπους των βετεράνων του εμφυλίου πολέμου, στους οποίους υποσχέθηκε ότι οι αρμόδιες Αρχές της χώρας δεν θα ενεργήσουν βάσει του νέου εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε προχθές το Διεθνές Δικαστήριο κατά του στρατηγού εν αποστρατεία. «Δεν δίνουμε τον Μπομπέτκο, αλλά πρέπει να ετοιμαστούμε να δεχτούμε τις συνέπειες» είπε ο Ράτσαν στον πρόεδρο της ένωσης των βετεράνων πολέμου, Ντάμιρ Βαράζντινατς.

    Ο Μπομπέτκο κατηγορείται ότι το Σεπτέμβριο του 1993, στη διάρκεια της επιχείρησης των κροατικών δυνάμεων ασφαλείας στο θύλακα Μέντακ, κοντά στο Γκόσπιτς της Κροατίας, διέταξε τη δολοφονία, μετά από βασανισμό, περίπου εκατό Σέρβων αμάχων και αιχμαλώτων στρατιωτών και την κατεδάφιση 300 κατοικιών και άλλων κτιρίων.

    Ε.Π.

    [24] ΑΠΟ 8 - 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η 17η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ KOSMIMA

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζει η φετινή 17η διεθνής έκθεση κοσμήματος ρολογιών πολύτιμων λίθων μηχανημάτων και εξοπλισμού KOSMIMA 2002, που διοργανώνει η HELEXPO ΑΕ, από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης είναι τρία: πρώτον, ότι επανήλθε στην έκθεση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εισαγωγών Ωρολογίων, δεύτερον ότι έχει δηλώσει συμμετοχή το σύνολο σχεδόν των παλαιών εκθετών και τρίτον, ότι καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρηματιών, που επιθυμούν να δώσουν το «παρών» στη διοργάνωση για πρώτη φορά.

    «Η 17η KOSMIMA, η εμβέλεια της οποίας ξεπερνά τα Ελληνικά όρια και επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα την πλαισιώσουν, αποτελεί μια πολύτιμη για την ελληνική παραγωγή έκθεση, η οποία συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της, αλλά και στον εξαγωγικό προσανατολισμό ενός κλάδου με παράδοση αιώνων», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

    Τα εκθέματα της KOSMIMA είναι: κοσμήματα, ωρολόγια, πολύτιμοι λίθοι, αργυρά και επάργυρα σκεύη, συσκευασία, διακόσμηση βιτρινών, μηχανήματα επεξεργασίας, εξοπλισμός και προγράμματα H/Y. Η KOSMIMA απευθύνεται μόνο σε εμπορικούς επισκέπτες, εισαγωγείς και εμπορικούς αντιπροσώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το ενδιαφέρον των οποίων για τη φετινή διοργάνωση, καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένο.

    Το γεγονός αυτό, πηγάζει από τον έντονα εμπορικό χαρακτήρα των προηγούμενων και ιδιαίτερα της περσινής διοργάνωσης, η οποία κατά γενική ομολογία, ήταν απόλυτα επιτυχής, αφού επισφραγίσθηκε από σημαντικές εμπορικές πράξεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 24 September 2002 - 18:13:47 UTC