Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Γ.ΑΡΑΦΑΤ
  • [02] ΜΑΧΗ "ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ" ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [03] ΤΟ 72% ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ
  • [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 2 - 3
  • [05] ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ
  • [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ 0 - 1
  • [09] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 3 - 1
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ
  • [11] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ Π.
  • [12] B' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2 - 0
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΙΓΑΛΕΩ 0 - 2
  • [15] ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: 5η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟ - ΣΚΙΑΘΙΤΗ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΗ
  • [16] ΠΑΛΗ: ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΜΕΙΝΕ Ο Ξ.ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ
  • [17] ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΧΙΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟ
  • [18] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [19] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. 19 - 28
  • [20] Ο Ζ.ΠΑΝΙΖΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΣΑΝ ΡΕΜΟ
  • [21] ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ

  • [01] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Γ.ΑΡΑΦΑΤ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Τη συμπαράσταση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της ελληνικής κυβέρνησης μετέφερε στον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πρόεδρο Αραφάτ, ως τον νόμιμο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού. Τον διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα ενημερώσει άμεσα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα του αποκλεισμού του στη Ραμάλα από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

    Από την πλευρά του ο Αραφάτ μίλησε για τις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται και ζήτησε από την Ελλάδα να ενεργήσει προς την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ προκειμένου να ληφθεί πρωτοβουλία για την άρση του αποκλεισμού του και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δανό υπουργό Εξωτερικών κ. Μέλλερ τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μεσανατολικό.

    [02] ΜΑΧΗ "ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ" ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Μάχη «στήθος με στήθος» δίνουν στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ και το κόμμα της Χρηστιανοδημοκρατικής Ένωσης του Έντμουντ Στόιμπερ, αφού σύμφωνα με τα πρώτα exit-polls τα δυο κόμματα φαίνεται να συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό.

    Συγκεκριμένα, exit-poll του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Infratest Dimap δίνει προβάδισμα στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης με 39% έναντι 37% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, 9,5% των Πρασίνων και 7% του Φιλελεύθερου Κόμματος.

    Ισόπαλα με 38% δίνει τα δυο κόμματα exit-poll του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ενώ τρίτοι έρχονται οι Πράσινοι με 9% και στην τέταρτη θέση οι Φιλελεύθεροι με 7,5%.

    [03] ΤΟ 72% ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (12:23 UTC+2)

    Υψηλό βαθμό εμπλοκής στις δημοτικές εκλογές (62%), καθώς και βεβαιότητα για το ποιον θα ψηφίσει για δήμαρχο Αθηναίων (σε ποσοστό 72%), εμφανίζει το εκλογικό σώμα των Αθηναίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της "Opinion", που διενεργήθηκε για την "Ελευθεροτυπία" και την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Συγκεκριμένα το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές, το 38% αρκετό, το 22,5% λίγο και το 14,8% καθόλου. Ως προς τη βεβαιότητα για το ποιον θα ψηφίσουν για δήμαρχο, το 53% των Αθηναίων δήλωσαν απόλυτα βέβαιοι, το 19,8% μάλλον βάβαιοι, το 13,1% όχι και τόσο βέβαιοι, καθόλου βέβαιοι το 12,4%, ενώ μόλις το 1,7% δεν απάντησε.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι η βεβαιότητα δημαρχιακής ψήφου φτάνει σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ:84%, Ν.Δ. 90%)

    Ειδικότερα στην εν λόγω δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η κ. Μπακογιάννη αθροίζει το 40% της πρόθεσης ψήφου του αθηναϊκού κοινού, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο 20% του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή. Ακολουθούν ο Γιάννης Δημαράς με 8,1% και οι δύο υποψήφιοι της Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης με 2,9% και Σπύρος Χαλβατζής με 3,3%, ο Αρτέμης Αναπλιώτης με 0,1%, άκυρο ή λευκό δήλωσε το 3,2% των Αθηναίων, το 18,4% αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ μόλις το 0,5% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.

    Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η δυναμική που διαμορφώνει η υποψήφια της Ν.Δ. για το δήμο Αθήνας, δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις για εκλογή ενός γύρου. Η κ. Μπακογιάννη σε σταυρούς από τους βουλευτές της Α΄ Αθηνών συσπειρώνει τη μέγιστη δυνατή πρόθεση ψήφου των Αθηναίων ψηφοφόρων της Ν.Δ. (περίπου 90%),ενώ ποσοστό κοντά στο 22% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει την πρόθεσή του να ψηφίσει την υποψήφια της Ν.Δ.

    Την ίδια στιγμή ο κ. Παπουτσής παρουσιάζει συσπείρωση του δικού του κομματικού χώρου αρκετά χαμηλή (57%).

    Ακόμη η κ. Μπακογιάννη, έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού, ως η καταλληλότερη δήμαρχος για την Αθήνα την επόμενη τετραετία, με ποσοστό 44,6% και με την "ψαλίδα" από τον κ. Παπουτσή, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 18,0%, στις 27 μονάδες. Τρίτος έρχεται και πάλι ο Γιάννης Δημαράς με 8,2%, ενώ ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με 2,9%, ο Σπύρος Χαλβατζής με 2,5% και ο Αρτέμης Αναπλιώτης με 0,1%. Επίσης το 9,0% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θεωρεί κανέναν από τους προαναφερθέντες κατάλληλότερο, το 8,8% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 5,8% αρνήθηκε να απαντήσει.

    Η υποψήφια της Ν.Δ. φέρεται να απολαμβάνει της προτίμησης του 83% των εκλογέων της Ν.Δ. 2000, έναντι ενός 48% για τον κ. Παπουτσή από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ 2000, αλλά και του 28,5% των αθηναίων εκλογέων του κυβερνώντος κόμματος.

    Από τους τρεις άλλους υποψήφιους, ο κ. Δημαράς συγκεντρώνει ποσοστό καταλληλότερου δημάρχου ίδιο με το ποσοστό πρόθεσης ψήφισής του, ενώ οι κ. Κουβέλης και Χαλβατζής παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά συναφή προς την απήχησή τους, όπως καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου.

    Επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η δημοτικότητα της κ. Μπακογιάννη, η οποία συγκεντρώνει τη δημοφιλία του 50% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ 2000 (εκτός του 90% του δικού της κομματικού χώρου, ενώ εμφανίζεται περισσότερο δημοφιλής από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, στις τάξεις της αριστεράς.

    Πολύ θετική γνώμη για την κ. Μπακογιάννη φέρεται να έχει το 60,9% των ερωτηθέντων, το 59,4% για τον κ. Δημαρά, το 45% για τον κ. Παπουτσή, το 32,5% για τον κ. Κουβέλη, το 18,3% για τον κ. Χαλβατζή και το 4,6% για τον κ. Αναπλιώτη.

    Τέλος τη διαμόρφωση μιας διπλής συμπεριφοράς στο εκλογικό σώμα των Αθηναίων δείχνουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την αντιπαραβολή της νομαρχιακής και της δημαρχιακής πρόθεσης ψήφου, στην εν λόγω δημοσκόπηση, καθώς οι Αθηναίοι επιλέγουν την κ. Μπακογιάννη και τη Ν.Δ. για το δήμο, ωστόσο ψηφίζουν την κ. Φ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, στη νομαρχία.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 46% όσων εξέφρασαν δημαρχιακή πρόθεση ψήφου για την κ. Μπακογιάννη, κατευθύνεται στην πρόθεση ψήφου υπέρ του κ. Τζαννετάκου στη νομαρχιακή κάλπη και αντιστοίχως, από το κεφάλαιο των δυνάμει ψηφοφόρων της κ. Γεννηματά μόνο το 50% "μεταφέρεται" στη δημαρχιακή πρόθεση ψήφου υπέρ του κ. Παπουτσή.

    Η κ. Γεννηματά συγκεντρώνει το 33,3% της προτίμησης των ερωτηθέντων για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ο κ. Τζαννετάκος το 1,5%, ακολουθεί στην τρίτη θέση ο κ. Καρατζαφέρης με 8,4%, ο κ. Γλέζος με 5,2% και ο κ. Παπαφίλης με 2,2%, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει το 23,9% των ερωτηθέντων. Επίσης λευκό ή αποχή δήλωσε το 4,8%.

    Η εκλογική αυτή συμπεριφορά αποδίδεται, σύμφωνα με την εφημερίδα αφενός στην προβληματικότητα που εμφανίζει η επιλογή της Ν.Δ. να εκπροσωπηθεί από τον συγκεκριμένο υποψήφιο στην υπερνομαρχία και αφετέρου στην έλλειψη πολιτικής δυναμικής που καταγράφεται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, με την επιλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου για το δήμο της Αθήνας, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η δύναμη διεισδυτικότητας των δύο υποψήφιων γυναικών, σε "ξένους" χώρους, που βρίσκεται πέραν μιας κλασικής πολυσυλλεκτικότητας.

    Ωστόσο η εφημερίδα σημειώνει ότι ένα 25% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, εμφανίζονται σχετικά ή απόλυτα αβέβαιοι για την τελική εκλογική επιλογή του, ενώ ένα 10% του αθηναϊκού εκλογικού σώματος, θα ψηφίσει για πρώτη φορά στο δήμο Αθηναίων (λόγω των πρόσφατων ρυθμίσεων για τον τόπο ψηφοφορίας).

    [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 2 - 3

    Ηράκλειο, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Μεταμορφωμένος και ιδιαίτερα αποφασιστικός εμφανίστηκε σήμερα ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά κατάφερε να κερδίσει στο Ηράκλειο της Κρήτης τον ΟΦΗ με σκορ 2 - 3, για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και να επιστρέψει μετά από αρκετό καιρό στις επιτυχίες.

    Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη μπήκαν παθιασμένα στο γήπεδο "Θ.Βαρδινογιάννης" και από το πρώτο λεπτό θέλησαν να αποδείξουν την αξία τους. Η αποφασιστικότητα αυτή μετατράπηκε σε γκολ μόλις στο 8'. Ο Παντελής Καφές βρήκε το δρόμο προς το τέρμα του ΟΦΗ και κατάφερε να δώσει προβάδισμα στον ΠΑΟΚ με σκορ 1 - 0.

    Οι ασπρόμαυροι συνέχισαν να πιέζουν τους κρητικούς και ζευγάρωσαν τα γκολ στο 36' με σκόρερ τον Γιαννάκη Οκκά. Μέχρι το τέλος του α' ημιχρόνου και οι γηπεδούχοι είχαν κάποιες ευκαιρίες, τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν σωστά.

    Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ μπήκε το ίδιο ...φουριόζος. Ο Δικέφαλος εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των παικτών του ΟΦΗ στην άμυνα και κατάφερε να γράψει το 3 - 0 στο 47' με το νεαρό Σαλπιγγίδη που πέρασε στο γήπεδο ως αλλαγή.

    Στα τελευταία λεπτά χαλάρωσε ο ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα ο ΟΦΗ να πετύχει δύο γκολ στο 82' με τον Σολίς και στο 88' με τον Γκόμες.

    [05] ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Απονεμήθηκαν το Σάββατο το βράδυ τα βραβεία του 25ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Ολυμπια». Ακολούθησε το παραδοσιακό γλέντι στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης με μουσική, τραγούδι και πυροτεχνήματα.

    Το πρώτο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας απονεμήθηκε στο Θανάση Νάσκαρη για την ταινία «Προς τη νίκη», για το χιούμορ, την ευρηματικότητα και τη σύγχρονη κινηματογράφηση του θέματος (Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 4.400 ευρώ). Το δεύτερο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας απονεμήθηκε στον Σταύρο Στάγκο για την ταινία «Ο μικρός Ινδιάνος» για το κοινωνικό σχόλιο που επιχειρεί πάνω σε τρόπους και συμπεριφορές της νεότερης γενιάς (το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.350 ευρώ).

    Το πρώτο βραβείο ντοκυμαντέρ απονεμήθηκε στον Αντώνη Μποσκοϊτη για την ταινία «Φλερύ η τρελή του φεγγαριού» (2.950 ευρώ) και το πρώτο βραβείο σπουδαστικής ταινίας στην Αδαμαντία Αρβανίτη για την ταινία «Τα γενέθλια της Λουσίλ» (2.950 ευρώ). Ειδικό βραβείο για την κατηγορία «Ελληνες του κόσμου» απονεμήθηκε στον Θεόδωρο Παπαδουλάκη για την ταινία «Largo» (5.850 ευρώ).

    Ειδικό βραβείο γυναικείας σκηνοθετικής παρουσίας στη μνήμη της Τώνηας Μαρκετάκη απονεμήθηκε στην Ηρώ Σιαφλκιάκη για την ταινία «Contra tempo» (7,330 ευρώ), ενώ ειδικό βραβείο της νομαρχίας Δράμας για ταινία με κοινωνικό προβληματισμό απονεμήθηκε στον Έκτορα Λυγίζο για την ταινία «Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα» (2.935 ευρώ). Το ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» απονεμήθηκε στον Γιάννη Γιαπάνη για την ταινία «Μαυροσκουφίτσα» (που συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για την επόμενη μικρού μήκους ταινία).

    Εξάλλου απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σεναρίου στην Elizabeth Delaney για την ταινία «Largo», φωτογραφίας στον Βαγγέλη Βλαχάκη για την ταινία «Προς τη νίκη», μοντάζ στην Μπονίτα Παπαστάθη για την ταινία «Contra tempo», καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη Θάλεια Ματίκα για την ταινία «Ο μικρός ινδιάνος», ανδρικής ερμηνείας στον Στέλιο Πετράκη για την ταινία «Προς τη νίκη», μουσικής στον Μάριο Στρόφαλη για την ταινία «Ο μικρός ινδιάνος», κοστουμιών στην Ελλη Παπαγεωργακοπούλου για την ταινία «Uranisco Disco», σκηνικών στην Άννα Γεωργιάδου για την ταινία «Uranisco Disco», ηχοληψίας στον Σπύρο Δρόσο για την ταινία «Ο μικρός Ινδιάνος» και σχεδιασμού ηχητικής μπάντας στον Αλέξανδρο Μουζά για την ταινία «Ο νόμος της βαρύτητας».

    Στο 8ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το Grand Prix απονεμήθηκε στην ταινία A man thing του Slawomir Fabicki (Πολωνία) (2.950 ευρώ), ενώ το Β΄ βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Red Wind του Ali Mohammad Ghasemi (Ιράν) (2350 ευρώ). Το βραβείο καλύτερης Βαλκανικής ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία The Kennel» του Bujar Alimani (Αλβανία) (2350 ευρώ) και το βραβείο καλύτερης ταινίας Κινουμένου Σχεδίου στην ταινία «Karl Sundlov» του Johan Hagelback (Σουηδία) (1470) ευρώ. Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία The tale of the floating world του Alain Escall (Γαλλία).

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»

    Ουρανούπολη, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής το τετραήμερο διεθνές συνέδριο «Η τραγωδία τότε και τώρα Από τον Αριστοτέλη στη νέα Χιλιετία».

    Κατά την σημερινή, τελευταία μέρα του συνεδρίου έγινε συζήτηση επί των εισηγήσεων που προηγήθηκαν ενώ διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα. Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες και στοχαστές διεθνούς εμβέλειας από όλο τον κόσμο.

    Στην τελευταία συνεδρίαση τέθηκαν τα ζητήματα της ενοχής και της ντροπής στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ίδια την τραγωδία. Θέματα σχετικά με την τραγωδία τέθηκαν υπό το πρίσμα της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της φιλοσοφίας, της ψυχανάλυσης και της φιλολογίας.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ

    Χίος, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Για προσπάθεια απόδοσης πολιτικής χροιάς σε λόγια και πράξεις του έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του από τη Χίο, απάντησε σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας και του ιδίου ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    «Τα λόγια και τα έργα μας πρέπει να κρίνονται πάντοτε με βάση τις προθέσεις μας. Και τις προθέσεις μας τις ξέρουμε εμείς καλύτερα από οποιονδήποτε τρίτο ο οποίος θέλει να βάλει στο στόμα μας ή περισσότερο στο νου μας πράγματα τα οποία εμείς δεν έχουμε πει ή σκεφτεί» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

    Εξάλλου ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην αποστολή της Εκκλησίας σημειώνοντας πως η Εκκλησία αγωνίζεται για τα πνευματικά πρωτίστως αλλά και για τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. «Αυτός ο αγώνας της Εκκλησίας έχει γίνει ενίοτε αφορμή να παρεξηγείται ο ρόλος της και να εκτιμάται από κάποιους ότι δήθεν υπεισέρχεται σε ξένα χωράφια. Όμως η Εκκλησία δεν ανταγωνίζεται κανέναν και δεν στρέφεται εναντίον κανενός» τόνισε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται από χθες στη Χίο με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Μητρόπολη Χίου, Οινουσών και Ψαρών για τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή. Χθες κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του νησιού ο κ. Χριστόδουλος μίλησε για το νομοσχέδιο για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, ο αρμόδιος υπουργός δικαιοσύνης αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο με σοβαρότατες επιπτώσεις στον ιερό θεσμό της οικογένειας. Είπε ακόμη πως στον διάλογο που θα ξεκινήσει θα συμμετέχει και η Εκκλησία.

    [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ 0 - 1

    Ξάνθη, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Η ΑΕΚ κατάφερε να φύγει από τη Ξάνθη έχοντας στις ...βαλίτσες της τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης. Η Ενωση κέρδισε σήμερα εκτός έδρας την ομάδα της Θράκης με σκορ 1 - 0 για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και διατηρείται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Το μοναδικό γκολ της συνάντησης το πέτυχε στο 11' λεπτό ο Ντέμης Νικολαίδης. Το τέρμα αυτό από ότι φάνηκε ήταν αρκετό για να χαρίσει στην ΑΕΚ την πολύτιμη εκτός έδρας νίκη. Η Ξάνθη μετά το γρήγορο γκολ της Ενωσης προσπάθησε να απαντήσει, όμως δεν εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα τις ευκαιρίες που δημιούργησε.

    Η ΑΕΚ έφτασε έτσι τους 10 βαθμούς και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον Ολυμπιακό, ενώ η Ξάνθη έμεινε στους 5 βαθμούς.

    [09] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 3 - 1

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει σήμερα την αντίσταση του Ηρακλή. Οι κυανέρυθροι κέρδισαν στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης τον Γηραιό με σκορ 3 - 1, για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δημιούργησε ελάχιστες ευκαιρίες και εμφανίστηκε κουρασμένη από τις συνεχείς δύσκολες υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Οι νεοσμυρνιώτες μπήκαν αποφασισμένοι στον αγωνιστικό χώρο και άνοιξαν γρήγορα το σκορ. Προηγήθηκαν μόλις στο 6' λεπτό με τον Λάλικ, ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής στο 10' πέτυχε το δεύτερο του προσωπικό τέρμα και έγραψε το 2 - 0 για τον Πανιώνιο. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν ενώ αντίθετα σε κανένα σημείο του α' ημιχρόνου ο Ηρακλής δεν φάνηκε απειλητικός.

    Στην επανάληψη ο Πανιώνιος διατήρησε την υπεροχή και στο 51' ο Βλτσεκ βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα του Γηραιού και έγραψε το 3 - 0. Ο Ηρακλής κατάφερε να απαντήσει γρήγορα και στο 53' με τον πολωνό Μίετσελ μείωσε σε 3 - 1, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Aθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αναφέρεται με δήλωσή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για ευφάνταστα σενάρια περί ανάμειξης της Εκκλησίας στις διεργασίες του πολιτικού βίου της χώρας και υπογραμμίζει πως τέτοια ανάμειξη ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει γιατί, όπως τονίζει, «η Εκκλησία είναι αφοσιωμένη αποκλειστικά και μόνο στην πνευματική και κοινωνική της αποστολή».

    «Η Εκκλησία τηρεί πάντοτε ίσες αποστάσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα και την ίδια στάση απέναντι σε όσους επιχειρούν να τη μειώνουν, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται. Όσοι δε διασπείρουν τέτοιες «ειδήσεις» υποτιμούν την ακεραιότητα των προσώπων, εκκλησιαστικών και πολιτικών που αποπειρώνται να εμπλέξουν στα ύποπτα παιχνίδια τους» σημειώνει ο κ. Κονιδάρης και υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία εκτιμά πως τα πρόσωπα που στέκονται στο πλευρό της κινούνται με βάση τη φωνή της συνείδησής τους και όχι με βάση τη λογική του «δούναι και λαβείν» που κακόβουλα τους αποδίδεται.

    [11] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ Π. ΠΕΤΡΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου, του υφυπουργού Παιδείας Νίκου Γκεσούλη, εκπροσώπων και των τριών κομμάτων που στηρίζουν τον συνδυασμό «ΕΥΟΣΜΟΣ ΝΕΑ ΠΟΛΗ», του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, και πολλών εκατοντάδων δημοτών του Ευόσμου, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του Κεντρικού Εκλογικού Κέντρου του Συνδυασμού με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Πετρίδη.

    Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στιας ανάγκες που έχει ένας μεγάλος δήμος σαν τον Εύοσμο και αναγνώρισε στο πρόσωπο του Παναγιώτη Πετρίδη την ικανότητα να ανταπεξέλθει σ' αυτές. Μίλησε για τις νέες τεχνολογίες οι οποίες αν αξιοποιηθούν από τον δήμο κατάλληλα θα δώσουν τη δυνατότητα στον πολίτη να εξασφαλίσει καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση. Ο δήμος, είπε ο υπουργός, πρέπει να παρέχει δωρεάν πρόσβαση στην πληροφορία σε όλους τους πολίτες μέσω του διαδικτύου.

    Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης τόνισε ότι το υπουργείο θα βρίσκεται κοντά σε όλα τα προβλήματα του δήμου σε σχέση με την παιδεία. Σε ότι αφορά τη σχολική στέγη, ο υφυπουργός συμφώνησε με την επισήμανση του κ. Πετρίδη ότι ο δήμος ανάλογα με το ρυθμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια χρειάζεται 3 τουλάχιστον σχολεία κάθε χρόνο και όχι κάθε τετραετία.

    Ακολούθησε βίντεο προβολή κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του συνδυασμού.

    Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΥΟΣΜΟΣ ΝΕΑ ΠΟΛΗ», Παναγιώτης Πετρίδης, στο ξεκίνημα της ομιλίας του αναφέρθηκε στη δυναμική παρουσία που είχε η παράταξη του στα τέσσερα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση. Κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι αντί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για την εκτέλεση μεγάλων έργων που θα έπρεπε στα δώδεκα χρόνια που διοικεί το δήμο να είχαν πραγματοποιηθεί, περιορίστηκε μόνο σε έργα βιτρίνας, δημοσίων σχέσεων και γραφειοκρατικής διαχείρισης. Είπε ακόμη, ότι η δημοτική αρχή άφησε ανεκμετάλλευτη την προοπτική να γίνει ο Εύοσμος επίκεντρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τη σύσταση και λειτουργία κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών, αφού είχε ήδη χαρακτηριστεί από το πολεοδομικό σχέδιο ως διαδημοτικό κέντρο. Μίλησε για την ελλιπή αντιμετώπιση των προβλημάτων σε ότι αφορά στα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την υποδοχή παλιννοστούντων, την καθαριότητα, την εξυπηρέτηση πολιτών.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος ανέλαβε τη δέσμευση ότι μαζί με τους συνεργάτες του θα δουλέψουν πρώτα για την επίλυση των ρυμοτομικών προβλημάτων της πόλης με άξονα πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αναφέρθηκε στη δημιουργία διαδημοτικού κέντρου στο στρατόπεδο Παπακυριαζή, στην μεταφορά του γηπέδου του Αγροτικού Αστέρα πάνω από την Περιφερειακή οδό και στη δημιουργία εκεί ενός κέντρου πολλαπλών χρήσεων με υπόγειο χώρο στάθμευσης καθώς και στη δημιουργία αθλητικών υποδομών στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ.

    Υποσχέθηκε άμεση λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και ενίσχυση της ασφάλειας των παιδιών στους σχολικούς χώρους με την τοποθέτηση σχολικών φυλάκων. Μίλησε επίσης, για την τεράστια αξία που έχει για την παράταξη ο πολιτισμός και ο αθλητισμός τονίζοντας την ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων του δήμου καθώς και των ερασιτεχνικών σωματείων και συλλόγων της πόλης ενώ ανακοίνωσε την δημιουργία ενός σύγχρονου management του δήμου με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας.

    Τέλος, ο κ. Πετρίδης κάλεσε κοντά του τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του και είναι οι εξής:

    1 Ανδρούδης Γεώργιος Λογιστής

    2 Αργυρίου Βασίλειος Επαγγελματίας

    3 Αυγουστίδου Φωτεινή Καθηγήτρια φυσικής αγωγής

    4 Βασιλειάδης Ανέστης Δασολόγος

    5 Βοσκόπουλος Γεώργιος Γιατρός, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    6 Γαβριηλίδης Συμεών Γιατρός

    7 Γκαγκαλέτσου Νίκη Επαγγελματίας

    8 Γκουγκούλης Δημήτριος Επιθεωρητής ΕΟΤ

    9 Δάγγας Γρηγόριος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    10 Ζαλίδας Εμμανουήλ Ειδικός χρηματιστηριακών εργασιών

    11 Ζελελίδου Χαρίκλεια Πρόεδρος συλλόγου γονέων & κηδεμόνων 7ου Δ.Σ.

    12 Καμιτσάκης Γεράσιμος-Ευάγγελος Ιδιωτικός υπάλληλος με σπουδές στην οικονομία & διοίκηση

    13 Κατσιούδη Αικατερίνη Βοηθός μικροβιολόγος

    14 Καφαρίδης Απόστολος Μηχανολόγος Μηχανικός

    15 Κουστερίδης Χαράλαμπος Φαρμακοποιός

    16 Κουτρούβα Σταυρούλα Ασφαλίστρια

    17 Λαγαρίας Γρηγόριος Κατασκευαστής

    18 Λεμπετλής Παρασκευάς Επαγγελματίας

    19 Μουρουζίδης Ιωάννης Ιδιωτικός υπάλληλος, Χωροδιδάσκαλος ποντιακών χορών

    20 Μπαλντούμης Θεοχάρης Αστυνομικός τουριστικής αστυνομίας

    21 Μωϋσίδου Νίκη (Νύδρα) Υπάλληλος

    22 Νικολαΐδου Αικατερίνη Επαγγελματίας, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    23 Οταμπασίδης Γεώργιος Πρόεδρος Συλλόγου αυτοκινητιστών

    24 Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής ΤΕΙ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων νομού Θεσσαλονίκης

    25 Πετρίδης Σάββας Συνδικαλιστής ΟΣΕ

    26 Ρασπάκος Χρήστος Ιδιωτικός υπάλληλος, Γραμματέας Ενωσης γονέων Ευόσμου

    27 Ρούμελης Γεώργιος Καθηγητής Φυσικής, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    28 Ρούμεν Αλίκη Διοικητική υπάλληλος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

    29 Ταχματζίδου Ελένη Επαγγελματίας

    30 Τζιάλλας Νικόλαος Αρτοποιός, Γραμματέας Ομοσπονδίας Αρτοποιών

    31 Τοπούζη Μοίρα Καθηγήτρια Ελληνικής & Αγγλικής Φιλολογίας

    32 Τριανταφυλλίδου Σοφία Ιδιωτική Υπάλληλος

    33 Τσαμτζίδου Σοφία Δικηγόρος

    34 Τσαμτσίδου Χριστίνα Λογίστρια

    35 Τσιαδήμος Νικόλαος Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας

    36 Φωτιάδης Νικόλαος Αστυνομικός

    37 Χατζηνικολάου Χαράλαμπος Αρχιτέκτων Μηχανικός

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη: οι υποψήφιοι νομάρχες Γρηγόρης Χατζησάββας και Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο δήμαρχος Σταυρούπολης Σπύρος Μπαρούτας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σταυρούπολης Τάσος Αναστασιάδης και Διαμαντής Παπαδόπουλος και Ελευθερίου Κορδελιού Κώστας Αμανατιάδης, φορείς της πόλης και πολλοί υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι.

    Τις ευχές τους για καλή επιτυχία στον Παναγιώτη Πετρίδη έστειλαν με τηλεγράφημά τους ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης και οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης και Στέλιος Παπαθεμελής.

    [12] B' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Με νίκες συνέχισαν την πορεία τους στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας η Χαλκηδόνα, ο Ατρόμητος και ο Ολυμπιακός Βόλου. Και οι τρεις ομάδες συγκατοικούν πλέον στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με 9 βαθμούς η καθεμία.

    Ο Φωστήρας και η Κέρκυρα αναδείχτηκαν ισόπαλοι και βρίσκονται λίγο πιο πίσω στη βαθμολογία, ενώ αντίθετα ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα του και να κερδίσει τον Απόλλωνα Αθηνών στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας:

    Ατρόμητος - Κασσάνδρα 3 - 0

    Καλαμάτα - Χαλκηδόνα 0 - 1

    Παναιγιάλειος - Καβάλα 3 - 0

    Πανηλειακός - Ολυμπιακός Βόλου 1 - 2

    Αθηναϊκός - Πανσερραϊκός 2 - 4

    Απ.Καλαμαριάς - Απόλλων Αθηνών 0 - 0

    Πατραϊκός - Εθνικός Αστέρας 1 - 1

    Φωστήρας - Κέρκυρα 2 - 2

    Η βαθμολογία μετά την 4η αγωνιστική έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4η αγωνιστική)

    1.Χαλκηδόνα 9

    2.Ατρόμητος 9

    3.Ολυμπιακός Βόλου 9

    4.Κέρκυρα 8

    5.Φωστήρας 8

    6.Απόλλων Αθηνών 7

    7.Πανσερραϊκός 7

    8.Κασσάνδρα 5

    9.Καλαμάτα 4

    10.Αθηναϊκός 4

    11.Πανηλειακός 4

    12.Απ.Καλαμαριάς 4

    13.Εθν.Αστέρας 3

    14.Πατραϊκός 3

    15.Παναιγιάλειος 3

    16.Καβάλα 0

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5η)

    Κασσάνδρα - Χαλκηδόνα

    Κέρκυρα - Ατρόμητος

    Εθν.Αστέρας - Καλαμάτα

    Καβάλα - Φωστήρας

    Ολυμπιακός Βόλου - Πατραϊκός

    Πανσερραϊκός - Παναιγιάλειος

    Απόλλων Αθηνών - Πανηλειακός

    Αθηναϊκός - Απ.Καλαμαριάς

    [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2 - 0

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Η ήττα από το Αιγάλεω ήταν απλά μια κακή παρένθεση. Αυτό απέδειξαν σήμερα οι ποδοσφαιριστές του Αρη που κέρδισαν στο γήπεδο Χαριλάου τον ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 1 - 0, για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι κίτρινοι κατάφεραν παρουσία περίπου 10.000 φιλάθλων τους να επιβληθούν επί του αντιπάλου τους και να κατακτήσουν τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Οι παίκτες του Γιώργου Φοιρού μπήκαν αρκετά δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και από τα πρώτα λεπτά πίεσαν τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το γκολ για τον Αρη ήρθε στο 28' με το Νιρέν Ντεμπά να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα και να σκοράρει απέναντι στην πρώην του ομάδα.

    Στην επανάληψη οι ποδοσφαιριστές του Αρη συνέχισαν να πιέζουν τον ΠΑΣ Γιάννινα και κατάφεραν να ζευγαρώσουν τα τέρματα τους στο 51' λεπτό και πάλι με σκόρερ τον Ντεμπά.

    Μετά τη σημερινή νίκη οι κίτρινοι έχουν εννέα βαθμούς, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα παρέμεινε στους μηδέν μετά από τέσσερις αγωνιστικές του νέου πρωταθλήματος.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΙΓΑΛΕΩ 0 - 2

    Πάτρα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Και το Αιγάλεω κατάφερε να περάσει δίχως απώλεια βαθμών από την Πάτρα. Κέρδισε σήμερα την Παναχαϊκή με σκορ 2 - 0, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Στο α' ημίχρονο το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο με τους γηπεδούχους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους και να ανοίξουν το σκορ. Ωστόσο στην επανάληψη το Αιγάλεω ήταν πολύ καλύτερο και κατάφερε να προηγηθεί 0 - 1 στο 53' λεπτό με τον Ουάνγκα.

    Οι φιλοξενούμενοι στο 62' ζευγάρωσαν τα τέρματα τους με το Νικολόπουλο και έβαλαν τις βάσεις για τη νίκη. Το Αιγάλεω έφτασε τους 8 βαθμούς στο πρωτάθλημα, ενώ η Παναχαϊκή παρέμεινε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με μηδέν βαθμούς και δίχως να έχει πετύχει γκολ.

    [15] ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: 5η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟ - ΣΚΙΑΘΙΤΗ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΗ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Την 5η θέση στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος κωπηλασίας ανδρών - γυναικών που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλη της Ισπανίας κατέλαβε σήμερα το πλήρωμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών με τους Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σκιαθίτη.

    Οι Ελληνες κωπηλάτες κατέλαβαν μια πολύ καλή θέση στον τελικό του αγωνίσματος όπου μετείχαν τα κορυφαία πληρώματα του κόσμου.

    [16] ΠΑΛΗ: ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΜΕΙΝΕ Ο Ξ.ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:12 UTC+2)

    Δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών ο Ξενοφών Κουτσιούμπας, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ελληνορωμαϊκής πάλης που διεξάγεται στη Μόσχα.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής στο μικρό τελικό της κατηγορίας των 120 κιλών ηττήθηκε από τον Ρώσο, Γιούρι Πατρικιέγεφ με 9 - 4 και κατέκτησε έτσι την 4η θέση.

    Ο Ξενοφών Κουτσιούμπας στον ημιτελικό γνώρισε την ήττα από τον Αμερικανό, Ντρέμιες Μπάιερς με 5 - 1.

    [17] ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΧΙΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (19:04 UTC+2)

    Στο θέμα των καταστροφών που προκάλεσαν άγνωστοι στο εκλογικό του κέντρο αναφέρεται ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης με δήλωσή του. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι ορισμένοι ενοχλούνται από την συσπείρωση που παρατηρείται γύρω από το συνδυασμό του «Θεσσαλονίκη Τώρα» και προειδοποιεί πως τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του συνδυασμού του δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε οποιεσδήποτε προσπάθειες τρομοκράτησης και εκφοβισμού.

    «Οι καθαρές, κρυστάλλινες θέσεις του συνδυασμού, η ήδη ευρύτατη συσπείρωση που συνεχίζει και αγκαλιάζει νέους ανθρώπους, η αταλάντευτη συστράτευση όλων στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων της πόλης, προς όφελος των δημοτών θα συνεχίσει να είναι το στίγμα, να είναι η διαφορετική πρόταση, το άλλο όραμα για τη Θεσσαλονίκη των ονείρων και των αναγκών μας» τονίζει ο κ. Σαχίνης. Παράλληλα καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να βάλουν στο περιθώριο τέτοιες ενέργειες και όσους τις προκαλούν.

    Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κ. Σαχίνη θα γίνει αύριο στις 7.30 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    [18] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σκόπια, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (18:59 UTC+2)

    Δύο χειροβομβίδες, που είχαν τοποθετηθεί κάτω από τζιπ ιδιοκτησίας υπαλλήλου του υπουργείου εσωτερικών της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα υπευθύνου της ομάδας των σωματοφυλάκων του πρωθυπουργού, εξερράγησαν το πρωί, στη συνοικία Παλαιό Αεροδρόμιο των Σκοπίων με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο τζιπ και σε άλλα είκοσι τέσσερα αυτοκίνητα που βρισκόταν σταθμευμένα στην περιοχή.

    Σημειώνεται ότι μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, ένταση στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του υπουργού εσωτερικών και αντιπροέδρου του απερχόμενου κυβερνώντος κόμματος VMRO DPMNE Λιούμπε Μπόσκοφσκι περί νόθευσης και παραποίησης του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Μπόσκοφσκι άφησε αιχμές κατά της προέδρου της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής Μίργιανα Λαζάροβα-Τραϊκοφσκα, προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Εκπρόσωποί της επαίνεσαν το έργο της εφορευτικής επιτροπής και κατηγόρησαν τον Μπόσκοφσκι για προσπάθεια παρεμπόδισης της έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα πολιτών και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υπέβαλαν μήνυση κατά του Λιούμπε Μπόσκοφσκι για τα επεισόδια που δημιούργησε, εισβάλοντας στην αίθουσα της Βουλής, όπου συνεδρίαζε η εφορευτική επιτροπή, προκειμένου να εμποδίσει την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων. Μεταξύ των μηνυτών είναι ο Λιουμπομιρ Φρίτσκοφσκι, σύμβουλος του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκοφσκι, ο Ισμαήλ Γκιούνερ ο οποίος συμμετείχε στην κυβέρνηση της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατικών, ο Σάσο Ορντάνοφσκι, αρχισυντάκτης του περιοδικού "Φόρουμ", ο Βλαντιμίρ Μίλτσιν, υπεύθυνος του ιδρύματος "Ανοιχτή Κοινωνία" του Τζορτζ Σόρος και άλλοι.

    [19] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. 19 - 28

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (18:49 UTC+2)

    Ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας κέρδισε άνετα σήμερα εκτός έδρας τον Αρχέλαο Κατερίνης με σκορ 28 - 19, για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, και πλέον βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με Πανελλήνιο και ΣΑΚΑ.

    Ο Πανελλήνιος πέρασε νικηφόρα από τη Θεσσαλονίκη κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ με 26 - 18, ενώ το Κολέγιο Αθηνών επικράτησε εκτός έδρας του ΒΑΟ 25 - 21. Ο Δούκας νίκησε τον Αρη 29 - 22, ενώ το Κιλκίς επιβλήθηκε 30 - 20 του Αθηναϊκού. Τα ΙΕΚ Ξυνή δεν παρουσιάστηκαν στον αγώνα με τον Φίλιππο Βέροιας και κινδυνεύουν με αποκλεισμό.

    [20] Ο Ζ.ΠΑΝΙΖΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΣΑΝ ΡΕΜΟ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (18:46 UTC+2)

    Ο Ζιλ Πανιζί, παρά το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε. αναδείχτηκε νικητής στο ράλι του Σαν Ρέμο. Τον Γάλλο οδηγό ακολούθησε ο Φιλανδός, Μάρκους Γκόνχολμ, ενώ τρίτος ήταν ο Νορβηγός, Πέτερ Σόλμπεργκ. Εκτός βάθρου έμεινε ο Ρίτσαρντ Μπερνς που πήρε την 4η θέση.

    Οι εγκαταλείψεις στο ράλι του Σαν Ρέμο ήταν αρκετές και ξεχώρισαν αυτές των Κάρλος Σάινθ και Τόμι Μάκινεν.

    [21] ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2002 (18:38 UTC+2)

    Επιστροφή στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να εντυπωσιάζουν το τελευταίο διάστημα με τις εμφανίσεις τους, ωστόσο παραμένουν προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Οι ποδοσφαιριστές του Τάκη Λεμονή είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την Τρίτη στην Κύπρο την Μακάμπι Χάιφα για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Οι παίκτες του Ολυμπιακού ολοκλήρωσαν σήμερα το πρωί την προετοιμασία τους για το συγκεκριμένο παιχνίδι και αύριο αναχωρούν για τη Μεγαλόνησο. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Λεμονής ενόψει της αναμέτρησης με τους ισραηλινούς είναι ο Στέλιος Γιαννακόπουλος. Ο διεθνής άσος ταλαιπωρείται από ένα χτύπημα στο πόδι και για προληπτικούς λόγους θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία.

    Από ότι όμως εκτιμά το ιατρικό τιμ θα μπορέσει να δώσει το παρών στη μάχη του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μακάμπι Χάιφα που θα γίνει στο γήπεδο ΓΣΠ της Λευκωσίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 22 September 2002 - 18:13:46 UTC