Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
  • [03] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ
  • [04] ΕΝΟΧΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ "ΦΑΛΚΟΝ" - ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΝΝΕΑ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [08] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [09] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η Ν.Δ. ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ
  • [10] ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • [11] Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
  • [12] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
  • [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ
  • [14] ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
  • [15] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [16] ΝΕΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ
  • [17] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [20] Η ΕΚΑ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ
  • [21] ΗΠΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [22] ΥΠΕΡ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [23] ΚΥΝΙΚΟΣ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [24] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (17:37 UTC+2)

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν λίγο μετά τη τις 4.30μμ ο φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Παύλος Σερίφης που θεωρείται ότι ανήκει στον ηγετικό πυρήνα και το μέλος της οργάνωσης Κωνσταντίνος Τέλιος.

    Η μεταγωγή τους από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, αξιωματικοί της τροχαίας, περιπολικά και συμβατικά οχήματα της ασφάλειας. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ ακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή.

    Σημειώνεται ότι από χτες βρίσκονται στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού άλλα οχτώ μέλη της «17 Νοέμβρη», οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο Ηρακλής Κωστάρης, ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης, ο Διονύσης Γεωργιάδης και ο Θωμάς Σερίφης.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (10:46 UTC+2)

    Η σύλληψη του Δημήτρη Κουφοντίνα παραμένει πρώτος στόχος των διωκτικών αρχών, οι οποίες αναμένεται να στραφούν τώρα στην εξάρθρωση και των υπολοίπων τρομοκρατικών οργανώσεων, από τις οποίες αναμένουν στοιχεία για τον θεωρούμενο συνιδρυτή της "17 Νοέμβρη" με το κωδικό όνομα "Σαρδανάπαλος".

    Αναφορικά με τον "νούμερο 1 καταζητούμενο" από την ΕΛΑΣ, τον Δ. Κουφοντίνα, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι πάρα πολλές και αντικρουόμενες.

    Στην πραγματικότητα, η αντιτρομοκρατική δεν φαίνεται να γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται, αλλά θεωρεί ότι "πρέπει να πιαστεί άμεσα, διότι μπορεί να κάνει ζημιά", όπως αναφέρει στην εφημερίδα "Tα Nέα" κυβερνητικό στέλεχος.

    Προτεραιότητα παραμένει όμως και ο εντοπισμός και η σύλληψη του "Αρη", με τον οποίο μπορεί να κλείσει ο επιχειρησιακός κύκλος της δεύτερης γενιάς των τρομοκρατών. Τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς της φαίνεται πως δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Ο κατονομαζόμενος από τον Κωνσταντίνο Τέλιο και τον Χριστόδουλο Ξηρό ως "Νικολάκης" μπορεί να περάσει το κατώφλι της Αντιτρομοκρατικής τις επόμενες ημέρες. Ο Ηλίας Γαγγλίας, φοροτεχνικός από την Ικαρία, που υποδεικνύεται από τους δύο παραπάνω, μίλησε την Κυριακή σε δημοσιογράφους και ισχυρίστηκε ότι είχε μία απλή γνωριμία μαζί τους.

    Το ζήτημα

    "Σαρδανάπαλου"

    Το λεπτότερο ζήτημα παραμένει γύρω από το πρόσωπο του συνιδρυτή της "17 Νοέμβρη", του λεγόμενου "Σαρδανάπαλου". Αν και η Aστυνομία γνωρίζει το όνομά του, εκτιμά ότι τα στοιχεία που διαθέτει δεν επαρκούν για την προσαγωγή του. Στόχος της Aντιτρομοκρατικής είναι να στρέψει τώρα τις προσπάθειές της στην εξάρθρωση και των άλλων οργανώσεων που έχουν εμφανιστεί μετά το 1975, καθώς η θεωρία των "συγκοινωνούντων δοχείων" επιβεβαιώνεται πλήρως.

    Πρώτη στη λίστα της ΕΛΑΣ βρίσκεται η "1η Μάη", ένα από τα θεωρούμενα παρακλάδια του ΕΛΑ. Οι εκτιμήσεις μιλούν ότι πιθανή εξάρθρωση της συγκεκριμένης οργάνωσης θα δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύλληψη του λεγόμενου "Σαρδανάπαλου". Σημειώνεται ότι ο Παύλος Σερίφης φέρεται να έχει πει ότι το πρόσωπο με το χαρακτηριστικό αυτό όνομα είναι ο θείος του, Γιάννης Σερίφης.

    Επίσης, ο Χρ. Ξηρός δήλωσε στην απολογία του ότι ο Γ. Σερίφης τον σύστησε το 1983 στον Δ. Κουφοντίνα. Ο Σ. Ξηρός, επίσης, φέρεται να έχει δώσει στον εισαγγελέα I. Διώτη περαιτέρω λεπτομέρειες και να έχει εξηγήσει ότι το όνομα αυτό δεν είναι κωδικός του συγκεκριμένου ανθρώπου στην οργάνωση, αλλά χαρακτηρισμός του "Λάμπρου" (Γιωτόπουλος) προς το πρόσωπό του.

    Ο ίδιος ο Γ. Σερίφης, με συνεντεύξεις του στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και στο "Eθνος" της Κυριακής, αρνήθηκε κάθε σχέση με τη "17Ν" και δήλωσε αντίθετος με την τρομοκρατία.

    Τρία πρόσωπα

    Τρία πρόσωπα έχουν απομείνει, σύμφωνα με τις αρχές, για την εξάρθρωση των επιχειρησιακών ομάδων της "17 Νοέμβρη". Πρόκειται για τους "Αρη", "Σαρδανάπαλο", "Αννα". Xθες οδηγήθηκε στον ανακριτή ο φερόμενος ως "Νικήτας-1", Νίκος Παπαναστασίου που αρνείται κάθε ανάμιξη. Ο Σ. Ξηρός φέρεται να ολοκλήρωσε την προανακριτική απολογία του και υπέγραψε, παρουσία του εισαγγελέα Ι. Διώτη.

    Oπως έγινε γνωστό, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Εφετών, Κυριάκο Καρούτσο, και η προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού για τη συμμετοχή και τη δράση του στη "17Ν", προκειμένου να ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος βομβιστής - αγιογράφος φέρεται να κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η οργάνωση ετοίμαζε κύμα βομβιστικών επιθέσεων και κτυπήματα με ρουκέτες, ενώ αποκάλυψε πως στις 29 Ιουνίου είχε κατέβει στον Πειραιά με τον Δ. Κουφοντίνα.

    Ο Σάββας Ξηρός φέρεται να θεωρεί πως η σύλληψη του 44χρονου μελισσοκόμου με τα πολλά ονόματα θα είναι δύσκολη επειδή εκείνος είχε μελετήσει τέσσερα ή πέντε σχέδια διαφυγής.

    Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι το μέλος της "17Ν" περιέγραψε με λεπτομέρειες τα τρομοκρατικά κτυπήματα στα οποία ο ίδιος συμμετείχε και αποκάλυψε άλλες επιθέσεις, στις οποίες δεν έχουν αναφερθεί τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης που έχουν συλληφθεί. Ο εισαγγελέας Κ. Καρούτσος αναμένεται να μελετήσει τη δικογραφία που θα του διαβιβάσει ο κ. Διώτης και δεν αποκλείεται να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του Σάββα Ξηρού. Στη συνέχεια η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο.

    "Μάχη" με τον χρόνο

    Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι δικαστικές αρχές, προκειμένου να μην παραγραφούν υποθέσεις δολοφονιών από τη "17Ν". Στο όριο βρίσκονται οι υποθέσεις των εκτελέσεων του Τζορτζ Τσάντες και του Νίκου Βελούτσου, που σημειώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου του 1983.

    Οι δολοφονίες που διαπράχθηκαν τον Νοέμβριο του 1983 παραγράφονται τον ίδιο μήνα του 2003. Eτσι, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει έως αυτό το χρονικό όριο να έχει εκδοθεί βούλευμα που θα παραπέμπει τους δράστες σε δίκη. Η επίδοση του βουλεύματος θα αναστείλει την παραγραφή για ακόμα πέντε έτη. Καθώς έχουν παρέλθει 20 χρόνια χωρίς τη δίωξη των ενόχων, οι υποθέσεις δολοφονίας του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς (1975), του Ευάγγελου Μάλλιου (1976), και των Παντελή Πέτρου και Σωτήρη Σταμούλη (1980) έχουν παραγραφεί και δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον κάποιου γι' αυτές. Η αποκάλυψη των δολοφόνων έχει μόνο ιστορική αξία.

    Επίσης, η ληστεία μετά φόνου είναι κακούργημα και παραγράφεται μετά την πάροδο 20 χρόνων από τη διάπραξή του. Eτσι, η ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων και η δολοφονία του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη (1984) δεν έχει παραγραφεί. Ωστόσο, δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη για άλλες ληστείες που πραγματοποιήθηκαν έως τον Ιούλιο του 1987, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα παραγράφεται στα 15 χρόνια, εκτός και εάν χαρακτηριστούν ότι διαπράχθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο- η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι αδίκημα διαρκές και διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

    [03] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Άγκυρα, 30 Ιουλίου 2002 (09:07 UTC+2)

    Σήμερα συνεδριάζει η συνταγματική επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου, με κεντρικό θέμα τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ αύριο ή την Πέμπτη αναμένεται η εκ νέου σύγκλιση τη ολομέλειας, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπουλεντ Ετσεβιτ εμμένει στις απόψεις του, εκφράζοντας φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, με επίκεντρο τις διεθνείς δανειοδοτήσεις.

    [04] ΕΝΟΧΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ "ΦΑΛΚΟΝ" - ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΝΝΕΑ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2002 (22:15 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή επέβαλε κατά πλειοψηφία το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον πιλότο Ιωάννη Ανδρουλάκη που κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή σχετικά με την υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας με το πρωθυπουργικό "Φάλκον", στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Κωνσταντίνας Κόλλια και έκρινε αθώους το συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, Γρηγόρη Σινέκογλου, και άλλους οκτώ τεχνικούς υπεύθυνους για τη συντήρηση του "Φάλκον".

    Στη μοιραία πτήση προς Βουκουρέστι, το αεροσκάφος παρουσίασε ταλαντώσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής για τη χρηματική ικανοποίηση των συγγενών των θυμάτων για ψυχική οδύνη και όσων τραυματίστηκαν για ηθική βλάβη. Τα χρήματα αυτά δεν θα καταβληθούν έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση στο Εφετείο.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (20:50 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση, δυστυχώς, συνεχίζει να βλέπει όνειρα θερινής νυκτός, αποκομμένη από την πραγματικότητα", επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    "Αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πράγματι πιστεύει ότι η κατάσταση στον Τουρισμό ''εξελίσσεται ισορροπημένα χάρη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης'' και ότι ''τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Τουρισμός είναι πολύ μικρότερα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι άλλες Μεσογειακές χώρες'', τον συμβουλεύουμε να κάνει τον κόπο και να ρωτήσει τους Εκπροσώπους των φορέων του Τουρισμού, οι οποίοι στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, έθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ (3 δισ. δραχμών) χορήγησε σε 103 οικογένειες σεισμοπλήκτων της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 για την αγορά ή την ανέγερση κατοικιών το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Καθένας από τους δικαιούχους θα λάβει δωρεάν βοήθεια που θα κυμαίνεται από 70.000 ευρώ μέχρι 117.000 ευρώ.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, ο οποίος ήταν υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, όταν εκδηλώθηκε ο καταστροφικός σεισμός επισήμανε ότι έζησε από κοντά τις προσωπικές περιπέτειες και τραγωδίες χιλιάδων οικογενειών.

    "Με μεγάλη ικανοποίηση και μετά από μία άψογη και διαφανή διαδικασία είμαστε σήμερα σε θέση με τη βοήθεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να δώσουμε τη δυνατότητα σε 103 οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα ή είχαν βαρειά τραυματισμένους να αποκτήσουν και πάλι δική τους στέγη", υπογράμμισε.

    "Το ύψος της δωρεάς αντιστοιχεί σε 1173,88 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο", ανέφερε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ανδρονίκη Μπούμη και πρόσθεσε ότι η επιλογή των δικαιούχων έγινε βάσει των κριτηρίων που καθορίζουν οι νόμοι 2801/2000 και 2963/2001, από ειδική επιτροπή, στην οποία προήδρευε ανώτερος δικαστικός και μετείχαν ως μέλη εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (μέλος ΔΕΠ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (20:25 UTC+2)

    "Ο κ. Καραμανλής συνεχίζοντας να εμφανίζεται ως μετά Χριστόν προφήτης, αποφάσισε τώρα να ασχοληθεί με τα προβλήματα του τουρισμού, ενώ γνωρίζει ότι η περίοδος εξελίσσεται και τα πράγματα βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους", τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τον Τουρισμό στην χώρα μας.

    "Εν πάση περιπτώσει κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εκείνο όμως που θέλουμε να του επισημάνουμε είναι ότι θα έπρεπε να ξέρει ότι η κατάσταση εξελίσσεται ισορροπημένα χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Τουρισμός είναι πολύ μικρότερα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι άλλες μεσογειακές χώρες", επισήμανε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε: "Αν κάτι έχει να προσφέρει η Νέα Δημοκρατία έχει καλώς. Αλλά η καταστροφολογία δεν αποτελεί προσφορά".

    [08] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Για απουσία σχεδιασμού και έλλειψη στρατηγικής στον τομέα του τουρισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με τη συμμετοχή εκπροσώπων

    όλων των φορέων του τουριστικού κλάδου.

    "Ο ελληνικός τουρισμός διέρχεται πρωτοφανή κρίση. Μια κρίση με σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την εθνική Οικονομία. Μία κρίση που είναι το επακόλουθο της μακροχρόνιας κυβερνητικής ολιγωρίας και της έλλειψης συγκροτημένης πολιτικής για τον τουρισμό", δήλωσε κ. Καραμανλής μετά τη σύσκεψη.

    "Αυτοί που κυβερνούν τη χώρα 20 χρόνια τώρα, έχουν αποτύχει παταγωδώς να βάλουν τις βάσεις μίας δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης. Η ανυπαρξία στόχων, επιτελικού σχεδιασμού και στρατηγικής είναι πασιφανής. Οι υπουργοί Ανάπτυξης αλλάζουν συνεχώς και υπάρχει πλήρης ασυνέχεια τουριστικής πολιτικής", επισήμανε και πρόσθεσε:

    "Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε., τον Μάιο που μας πέρασε, ο Ελληνας Υπουργός απουσίαζε. Και όλα αυτά συμβαίνουν 2 μόλις χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μία συγκυρία που θα μπορούσε, αν η Κυβέρνηση επεδείκνυε την απαιτούμενη σοβαρότητα, να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για τον ελληνικό τουρισμό και την Οικονομία μας".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι συνέπειες είναι τραγικές, ιδιαίτερα για τις παραδοσιακά τουριστικές περιοχές και τους επαγγελματίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό για την επιβίωσή τους επισημαίνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή τουριστική περίοδο δείχνουν σμίκρυνση του χρόνου παραμονής και πτώση της εισοδηματικής στάθμης και της ποιότητας των εισερχόμενων τουριστών.

    "Απέναντι σε αυτή την κρίση, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση το μόνο που κάνουν, είναι να παρακολουθούν με απάθεια την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος να υποβαθμίζονται και την τουριστική περίοδο να συρρικνώνεται", ανέφερε.

    "Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Και όχι μόνο παρακολουθεί από κοντά το μείζον αυτό πρόβλημα, αλλά και έχει καταθέσει εγκαίρως τις ολοκληρωμένες προτάσεις της, που αποτελούν ρεαλιστικές λύσεις", τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προετοιμάσει, από σήμερα κιόλας, τη χώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο.

    "Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανευθυνότητα. Απαιτεί όραμα, απαιτεί στρατηγική, απαιτεί υπευθυνότητα", κατέληξε.

    [09] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η Ν.Δ. ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει το έργο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας.

    «Αναγνωρίζουμε με ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα δικαίωσης τα ως τώρα θετικά αποτελέσματα. Η θέση της Ν.Δ. απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας -το οποίο, πέρα από το αίμα το οποίο έφερε, έκανε τρομακτική ζημιά στη διεθνή θέση της χώρας μας- υπήρξε συνεπής και αταλάντευτη. Η επιτυχία των Διωκτικών Αρχών κάνει κάθε πολίτη να νοιώθει ικανοποίηση και εμάς δικαίωση. Κανένας, άλλωστε, δεν μπορεί να λησμονεί ότι από τον χώρο μας υπήρξαν νεκροί, υπήρξαν τραυματίες. Και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Πιστεύουμε ότι τίποτε πια δεν μπορεί να μείνει στο σκοτάδι», τόνισε.

    «Για την πλήρη εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ας μην λησμονούμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός βεβαιώνει ότι ξέρουμε μόνο ελάχιστα έως τώρα. Κατά συνέπεια είναι πολλά εκείνα που πρέπει να ερευνηθούν και να απαντηθούν. Απαιτείται συνεπώς όλοι οι πολιτικοί να επιδείξουμε υπομονή και υπευθυνότητα, γιατί οι έρευνες συνεχίζονται. Και οι έρευνες όπως όλα δείχνουν- γίνονται με επαγγελματισμό και σοβαρότητα», επισήμανε.

    Απαντώντας σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα, ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι «στοιχειώδης πολιτική ευπρέπεια επιβάλλει να μη παραποιούνται οι θέσεις των άλλων μόνο και μόνο για να δικαιολογηθούν συκοφαντικές επιθέσεις.

    «Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η έκρηξη στα χέρια ενός τρομοκράτη δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Από τη στιγμή, όμως, που προβάλλει ένα ισχυρισμό ο οποίος δημιουργεί σύγχυση στην κοινή γνώμη και τροφοδοτεί διάφορες υπόνοιες υποχρεούται να απαντήσει: Πρώτον: Αφού δεν ήταν -κατά την άποψή του- τυχαίο το γεγονός, τι ήταν; Και δεύτερον: Αφού δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ποιος και γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Οφείλει, λοιπόν, είτε να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, είτε να ανακαλέσει ως μικροκομματική και ανεύθυνη την τοποθέτησή του», ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν η Νέα Δημοκρατία θα άλλαζε την ηγεσία της Αστυνομίας σε περίπτωση που αναλάμβανε τη τη διακυβέρνηση της χώρας τους επόμενους μήνες, επισήμανε ότι το κόμμα «δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει τους πετυχημένους και τους ικανούς».

    [10] ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    Βουκουρέστι, 30 Ιουλίου 2002 (19:42 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Έλληνας κακοποιός Κώστας Πάσσαρης αρνήθηκε σήμερα ενώπιον των δικαστών, στο κακουργιοδικείο του Βουκουρεστίου ότι υπήρξε ο δράστης της διπλής δολοφονίας και ης ένοπλης ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, τη νύχτα της 24ης προς 25 Νοεμβρίου.

    Όταν ρωτήθηκε από τους δικαστές να πει αν αποδέχεται τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, ο Πάσσαρης υπέδειξε ως υπεύθυνο των παραπάνω εγκληματικών ενεργειών τον Φλορίν Μελίντε ο οποίος αναμένεται σύντομα να καταθέσει ενώπιον των δικαστικών αρχών. Ο Μελίντε είναι φίλος του Πάσσαρη και συμμετείχαν σε ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Γαλάτσι τον Νοέμβριο του 2001. Ο Μελίντε δεν έχει φυλακιστεί και θα καταθέσει σύντομα στη δίκη.

    Ο Πάσσαρης εξήγησε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισα το οποίο νοίκιαζε στο Βουκουρέστι δεν εκλάπησαν από το ανταλλακτήριο Le Petit Bijou του Βουκουρεστίου αλλά αντίθετα από ένα ανταλλακτήριο στην πόλη Γαλάτσι στην ανατολική Ρουμανία, όπου μοιράστηκαν τη λεία με τον Μελίντε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις έρευνες που είχε διεξάγει τον περασμένο Νοέμβριο η ρουμανική αστυνομία δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή Πάσσαρη στην ληστεία στο Γαλάτσι παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών.

    Αναφερόμενος στην κατάθεση της Μιοάρα Μπαντίλα η οποία παραδέχθηκε ότι βρισκόταν στην ένοπλη ληστεία στο Βουκουρέστι ο Πάσσαρης επισήμανε ότι ομολόγησε την συμμετοχή της σε μια προσπάθεια να απαλύνει τη θέση της και να κερδίσει την εύνοια των δικαστών, αφού κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.

    Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 30 αστυνομικοί βρίσκονταν σήμερα στο κτίριο που έγινε η δίκη του Έλληνα κακοποιού ενώ πέντε οχήματα της αστυνομικής υπηρεσίας συνόδευαν το όχημα που μετέφερε τον Πάσσαρη στο δικαστήριο.

    [11] Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί άσκησε ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

    «Ο λύκος και αν εγέρασε δεν ξέχασε τις φορομπηχτικές του συνήθειες. Η κυβέρνηση, πιστή στη φοροεισπρακτική της πολιτική, επιχειρεί, σε ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι επαγγέλλεται τη φορολογική μεταρρύθμιση, να επιβάλει νέους φόρους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αύξηση κατά 10% των τελών κυκλοφορίας ούτε για την προείσπραξή τους από το Νοέμβριο», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

    «Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης; Μήπως η, εκ νέου, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα ακυρώσει στην πράξη τις όποιες φοροελαφρύνσεις εξαγγέλλει σήμερα;», υπογράμμισε.

    [12] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Προφυλακιστέος κρίθηκε ο φερόμενος ως "Αλέκος" ή "Ταινίας" της "17 Νοέμβρη", Πάτροκλος Τσελέντης, η απολογία του οποίου στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάτροκλος Τσελέντης ομολόγησε, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή του στη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Κάτω Πετράλωνα και τη δολοφονία του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, στη δολοφονία του εκδότη της "Απογευματινής" Νικόλαου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου, του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Γουίλιαμ Νορντίν, την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Αμερικανού Τζορζ Κάρος, την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του γιατρού Ζαχαρία Καψαλάκη, καθώς και στην κλοπή οπλισμού στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα.

    Λίγο πριν της 2.30μμ, οπότε και ξεκίνησε η απολογία του, ο Πάτροκλος Τσελέντης είχε συνεργασία με τον δικηγόρο του Αριστείδη Οικονομίδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες παρόντες στην απολογία ήταν και οι αναπληρωτές εφέτες ανακριτές Παναγιώτης Πετρόπουλος και Θεοχάρης Μπίρμπος.

    Αύριο δεν αποκλείεται να γίνει η μεταγωγή του Πάτροκλου Τσελέντη στον Κορυδαλλό.

    [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και στο σύνολο της ΕΛΑΣ για τις πολύ σημαντικές επιτυχίες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, έδωσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ ενημερώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας.

    "Ελπίζω - και αυτό προκύπτει και από τη συνάντηση με τον υπουργό - ότι με την ίδια αποτελεσματικότητα θα γίνουν και τα επόμενα βήματα, ώστε η τρομοκρατία να ξεριζωθεί τελείως από την Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση.

    "Αυτή είναι η μόνη απάντηση που πρέπει να δοθεί - με πανεθνική συναίνεση - σε αυτούς που δολοφόνησαν συνανθρώπους μας, σε αυτούς που υπονόμευσαν τη δημοκρατία και σε αυτούς που τόσα χρόνια τώρα τραυμάτισαν το κύρος και την αξιοπρέπεια της χώρας μας", υπογράμμισε.

    [14] ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Αλεξανδρούπολη, 30 Ιουλίου 2002 (19:08 UTC+2)

    της Ο. Ορφανίδου

    Σε δύο μεγάλα θέματα θα εστιασθεί το ενδιαφέρον του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 20 - 30 Αυγούστου.

    Το ένα αφορά την πορεία των έργων στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Εβρου και το δεύτερο τις εξελίξεις που σημειώνονται σχετικά με την Ακαδημία Σπουδών Θαλάσσης.

    Αναφορικά με το λιμάνι, όπως τόνισε ο Νομάρχης Εβρου, Γιώργος Ντόλιος, "επειδή έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος όσον αφορά τις εργασίες που έχουν προγραμματισθεί να εκτελεσθούν, θα τεθεί ως αίτημα η άμεση εκτέλεση των μελετών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επανέναρξη των έργων έως το τέλος του 2002. Τα έργα αφορούν το δίαυλο του λιμανιού, την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης του και τη δημοπράτηση υποδομών στον ευρύτερο χώρο.

    Προς αυτή την κατεύθυνση έχει εγκριθεί μια συλλογική απόφαση μελετών με πιστώσεις 250 εκ. και από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζονται τα τεύχη για όλες τις μελέτες που αφορούν το χωροταξικό σχέδιο.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Ανωμερίτης θα ανακοινώσει το φορέα κατασκευής που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου της Ακαδημίας Σπουδών Θαλάσσης (Σχολή Λιμενοφυλάκων). Για το θέμα αυτό υπάρχουν δύο σκέψεις. Η πρώτη να κατασκευασθεί από την ΔΕΠΟΣ και η δεύτερη να αναληφθεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Στην παρούσα φάση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει προχωρήσει σε κατάρτιση χωροταξικού σχεδίου τοποθετώντας τα προβλεπόμενα κτίρια στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για τη δημιουργία του έργου.

    [15] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 30 Ιουλίου 2002 (18:57 UTC+2)

    της Ο. Ορφανίδου

    Ενα πάγιο αίτημα των Εβριτών που ζουν μόνιμα στη Γερμανία και αφορά την αεροπορική σύνδεση της με τον ακριτικό νομό της Ελλάδας θα γίνει πραγματικότητα, αφού τα Χριστούγεννα του 2002 η Aegean θα ξεκινήσει τις πρώτες πτήσεις Στουτγκάρδη - Αλεξανδρούπολη, ενώ βασικός στόχος της αεροπορικής εταιρίας για το επόμενο καλοκαίρι είναι να υπάρχει εβδομαδιαία πτήση για τη μόνιμη σύνδεση των δύο περιοχών.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Νομάρχης Εβρου Γιώργος Ντόλιος. Εξάλλου, στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τη Λέσβο και για την οποία εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 200 εκ. δρχ. από τα υπουργεία Αιγαίου και Μακεδονίας - Θράκης.

    "Στην πρόσφατη επίσκεψη των υπουργών στη Σαμοθράκη, θέσαμε το θέμα της δημιουργίας αυτής της σύνδεσης, ενώ καταφέραμε και πείσαμε τους υπουργούς Ν. Σηφουνάκη και Γ. Πασχαλίδη για την αναγκαιότητα της σύνδεσης αυτών των νησιών με την Αλεξανδρούπολη. Αυτή η μεταξύ τους επικοινωνία θα έχει τεράστια σημασία για το Νομό μας και κυρίως για τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο του", επισήμανε ο κ. Ντόλιος.

    Τέλος, εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη προς την Τουρκία για να δεχθεί τη σύνδεση Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης - Ιμβρου.

    [16] ΝΕΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ

    Λονδίνο, 30 Ιουλίου 2002 (18:47 UTC+2)

    Ενα νέο βραβείο για μεταφράσεις από τα ελληνικά στα αγγλικά στηρίζει το Eλληνικό Iδρυμα Πολιτισμού στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Times Literary Supplement. Το βραβείο θα απονέμεται από τη Society of Authors του Λονδίνου και η πρώτη απονομή έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Hμέρα Mετάφρασης, στο QueeElizabeth Hall στο Λονδίνο παρουσία της μεγάλης Aμερικανίδας συγγραφέως Σούζαν Σόνταγκ.

    Tο βραβείο των 1.000 στερλινών θα δοθεί σε μια αγγλική μετάφραση ελληνικού έργου (πεζογραφία, ποίηση ή θεατρικό έργο), που κυκλοφόρησε την περίοδο 1997-2001 στη βρετανική αγορά.

    [17] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

    Σίδνεϊ, 30 Ιουλίου 2002 (18:47 UTC+2)

    Στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας του Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry (HACCI), που περιλαμβάνει ομιλίες διακεκριμένων επιχειρηματιών και ειδικών σε θέματα που αφορούν τα μέλη του φορέα, αλλά και γενικά την ομογένεια, εντάσσεται η αυριανή ομιλία του Μαρκ Μπούρης, πρόεδρου του μεγάλου δανειοδοτικού οργανισμού Wizard Mortgage Corporation με 138 υποκαταστήματα στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, στο Σίνδεϊ με θέμα «Η οικοδόμηση του Εμπορικού Ονόματος Wizard - Προσωπικές Προοπτικές, Στρατηγικές Διορατικότητες».

    Το Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry ιδρύθηκε το 1985 και συγκεντρώνει στις τάξεις του περισσότερους από 6.000 ομογενείς επιχειρηματίες από όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας.

    Κάθε χρόνο το HACCI διοργανώνει τουλάχιστον δέκα εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση της συνεργασία και τη δικτύωση με την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας, για κοινές επενδύσεις. Χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι ότι έχει καταφέρει να συσπειρώσει νέους ομογενείς επιχειρηματίες, άνδρες και γυναίκες δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι σήμερα έχουν πάρει και τα ινία της διοίκησης του.

    Δ.Ρ.

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

    Μελβούρνη, 30 Ιουλίου 2002 (18:23 UTC+2)

    «Οι Έλληνες στον σύγχρονο κόσμο» είναι το θέμα του έκτου συνεδρίου της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, που διοργανώνει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης από 2 έως 4 Αυγούστου 2002.

    Στο συνέδριο αναμένεται να καταθέσουν εισηγήσεις περισσότεροι από 40 σύνεδροι από την Αυστραλία και το εξωτερικό.

    Κύριος ομιλητής της διοργάνωσης θα είναι ο διακεκριμένος νεοελληνιστής καθηγητής Peter Mackridge του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Όλες οι ομιλίες είναι ανοικτές για το κοινό.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 30 Ιουλίου 2002 (18:20 UTC+2)

    Διμερή συμφωνία πενταετούς διάρκειας στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων υπέγραψαν στα Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Μπεσνίκ Φετάι. Το συνολικό ποσό που η Ελλάδα θα διαθέσει στην ΠΓΔΜ ανέρχεται στα 74,80 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι υποδέχθηκε νωρίτερα τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην περιοχή.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι χαιρέτησε την ελληνική πρωτοβουλία για την οποία ανέφερε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη βελτίωση των σχέσεων των κρατών της Βαλκανικής ενώ θα ενισχύσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

    Εκτίμησε μάλιστα ότι το συνολικό ποσό των 74,80 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν στην ΠΓΔΜ θα διατεθούν όχι μόνο για έργα ανασυγκρότησης αλλά επιπλέον και για έργα υποδομής της χώρας.

    [20] Η ΕΚΑ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (18:20 UTC+2)

    Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) προτίθεται να τιμήσει τον πρόεδρο του Ωνάσειου Ιδρύματος Στέλιο Παπαδημητρίου για την ανεκτίμητη προσφορά του για τρεις περίπου δεκαετίες προς των Αιγυπτιώτη ελληνισμό και το πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

    Η εκδήλωση θα γίνει στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και στην Αλεξάνδρεια, όπου ο κ. Παπαδημητρίου διδάχτηκε τα πρώτα του γράμματα.

    Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε με πρωτοβουλία του προέδρου Στέλιου Παπαδημητρίου τη συντήρηση και αναπαλαίωση του ιερού ναού του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια. Υπολογίζεται να διατεθούν περίπου 600.000 Ευρώ από το ίδρυμα, σε ανταπόκριση σχετικού αιτήματος του πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρου Ζ', ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να διασώσει τον περικαλλή ναό του Ευαγγελισμού.

    [21] ΗΠΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Ουάσινγκτον, 30 Ιουλίου 2002 (18:13 UTC+2)

    Με την ελπίδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αμερικανικές επιχειρήσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπέγραψε τη νέα νομοθεσία για την πάταξη της διαφθοράς.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σύμφωνα με το νέο νόμο αυξάνονται οι ποινές για οικονομικά σκάνδαλα ενώ παρέχονται εισαγγελικές αρμοδιότητες για την πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς.

    "Όχι επιπλέον χρήματα για τους εγκληματίες" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχόμενος δύσκολες στιγμές στους παραβάτες την ώρα που υπέγραφε τη νομοθεσία στον Λευκό Οίκο.

    Τόνισε μάλιστα ότι μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν θα επιτραπεί ο φόβος και η διαφθορά να υποθάλψουν την οικονομία της χώρας.

    [22] ΥΠΕΡ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 30 Ιουλίου 2002 (18:12 UTC+2)

    Η Συνταγματική Επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 3 Νοεμβρίου. Το θέμα παρεπέμφθη για οριστικοποίηση της απόφασης στην Ολομέλεια του σώματος που θα συνεδριάσει αύριο.

    Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι 19 βουλευτές όλων των κομμάτων πλην των τριών βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς που ψήφισαν κατά, μετέδωσε το ΒΒC.

    [23] ΚΥΝΙΚΟΣ Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 30 Ιουλίου 2002 (18:10 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ξεκίνησε την Τρίτη στο κακουργιοδικείο του Βουκουρεστίου, η δίκη του έλληνα κακοποιού Κώστα Πάσσαρη που κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία δύο υπαλλήλων ανταλλακτηρίου συναλλάγματος, στο κέντρο της Ρουμανικής πρωτεύουσας, στις 24 Νοεμβρίου 2001.

    Πρώτη μάρτυρας, εξετάσθηκε η Ρουμάνα φίλη του, Μιοάρα Μπαντίλα, η οποία περιέγραψε με λεπτομέρειες πως ο καταζητούμενος από την ελληνική αστυνομία Πάσσαρης, διέπραξε το διπλό έγκλημα.

    Η Μπαντίλα, ιερόδουλος και φίλη του Ελληνα κακοποιού είπε στο δικαστήριο ότι την νύχτα της διπλής δολοφονίας από την 24 προς 25 Νοεμβρίου 2001 ήταν μαζί του στο ιταλικό εστιατόριο «Λα Τρατορια» στο κέντρο του Βουκουρεστίου και μετά την πήγε σε ένα ιντερνετ καφέ όπου της έδειξε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου τη δράση του στην Ελλάδα και τις δολοφονίες που έχει διαπράξει.

    Η Ρουμάνα, συνέχισε λέγοντας ότι μετά πήγε με τον Πάσσαρη να βρουν ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος γιατί ο Ελληνας μακελάρης ήθελε να της αποδείξει πως μπορούσε να «βγάλει 50 δολάρια» και πρόσθεσε ότι πριν μπουν στο ανταλλακτήριο «Le petit bijou», ο Πάσσαρης έβγαλε ένα όπλο που είχε πάνω του και το όπλισε. Η νεαρή γυναίκα είπε στο δικαστή ότι δεν ήθελε να εισέλθει στο ανταλλακτήριο γιατί φοβόταν και αρνήθηκε αλλά ο Πάσσαρης την άρπαξε και την ανάγκασε να εισέλθει μαζί του στον χώρο του ανταλλακτήριου.

    Η Μπαντίλα συνέχισε λέγοντας ότι αρχικά ο Πάσσαρης καλησπέρισε τους δυο υπαλλήλους στα ρουμανικά και μετά πυροβόλησε εναντίον του ενός και αμέσως μετά πυροβόλησε και τον άλλο στο στήθος. Ενώ συνεχίζοντας είπε ότι ο δεύτερος άνδρας δεν πέθανε αμέσως και παρακαλούσε τον Πάσσαρη να τον λυπηθεί αλλά εκείνος τον πυροβόλησε αρκετές φορές.

    Η συνεργός του Πάσσαρη στη συνέχεια ανέφερε στο δικαστήριο ότι μετά ο κακοποιός πήρε τα χρήματα και την βιντεοκασέτα που υπήρχε στο σύστημα παρακολούθησης του ανταλλακτηρίου και εκείνη τη στιγμή ένας νεαρός μπήκε στο χώρο και βλέποντας τους δυο νεκρούς υπαλλήλους, προσπάθησε να φύγει. Ο Πάσσαρης, που εκείνη τη στιγμή δεν κρατούσε όπλο, άρπαξε τον νεαρό που κατάφερε όμως να ξεφύγει, ενώ αμέσως μετά είπε στη φίλη του ότι αν κρατούσε όπλο θα τον σκότωνε.

    Αργότερα ο Πάσσαρης και η Μπαντίλα επέστρεψαν σε ένα από τα δύο σπίτια που είχε νοικιάσει στο Βουκουρέστι και εκεί την απείλησε να μην τον καρφώσει στις αρχές γιατί στην κασέτα φαινόταν ότι ήταν κι εκείνη στο ανταλλακτήριο άρα ήταν συνεργός του.

    Η νεαρή Ρουμάνα επισήμανε ότι ο Πάσσαρης τη μία τη σημάδευε με το όπλο και της έλεγε ότι θα την σκοτώσει γιατί ξέρει πάρα πολλά και την άλλη στιγμή γελούσε και της είπε ότι αστειευόταν.

    Ο Πάσσαρης θα απολογηθεί μετά την εξέταση των μαρτύρων, ενώ το δικαστήριο δεν δέχθηκε αίτημα του για αναβολή της δίκης.

    [24] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2002 (18:07 UTC+2)

    Η καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κώστας Λαλιώτης.

    «Η Σύνοδος του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2003, αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία στιγμή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν σημαντικά θέματα και ασφαλώς θα ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν τόσο την ευρύτερη περιοχή μας, τα Βαλκάνια, όσο και τα νέα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Διότι πλέον θα είμαστε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, 25 κράτη-μέλη και όχι μόνο 15», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Όπως ανέφερε, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι πολιτικές και οργανωτικές πτυχές της Συνόδου Κορυφής, καθώς και το θέμα της ασφάλειας. «Φυσικά, επιδίωξή μας είναι και το θέμα της ασφάλειας να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς τι θα γίνει με τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της «17 Νοέμβρη» τώρα που φαίνεται ότι έκλεισε ο κύκλος των εκτελεστών, ο κ. Παπανδρέου απάντησε : «Επ' αυτών, ας μην σας δώσω εγώ, ως μη αρμόδιος υπουργός, απαντήσεις. Νομίζω όμως πως η πράξη τα λέει όλα».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη. «Αυτό που απασχολεί είναι να γίνει η Σύνοδος σωστά και με τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και της πόλης», πρόσθεσε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 30 July 2002 - 18:13:43 UTC