Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ - ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΟΣ - ΑΝΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [02] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [03] ΣΤΙΣ 5,5 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
  • [04] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:70 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
  • [05] Ο ΒΟΪΣΛΑΒ ΣΕΣΕΛΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ
  • [08] NΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [09] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ "ΤΑΙΝΙΑ"
  • [10] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ
  • [11] Ι. ΜΕΤΑ ΚΑΙ Π. ΜΑΪΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Φ. ΝΑΝΟ
  • [12] "ΟΡΕΣΤΗΣ" ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  • [13] ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
  • [14] ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • [15] ΟΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΒΕΙΟΙ ΤΗΣ "17Ν"
  • [16] TΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ "17Ν"
  • [17] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΣΤΗ "17Ν"
  • [18] ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΝΕΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΓΙΑ "17Ν"
  • [19] ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΡΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ
  • [20] ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ
  • [21] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [22] 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [23] ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

  • [01] ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ - ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΟΣ - ΑΝΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (12:33 UTC+2)

    Ο συνιδρυτής της "17 Ν" γνωστός με το ψευδώνυμο "Σαρδανάπαλος", μία γυναίκα μέλος της οργάνωσης γνωστή ως "Αννα", καθώς και ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκονται στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η "Αννα" συμμετείχε στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς, στις 23 Δκεμβρίου 1975, αλλά και στις πρώτες ενέργειες της οργάνωσης, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" είχε φιλικές σχέσεις με τον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Τα ίχνη της όμως δεν είναι γνωστά και ο Γιωτόπουλος δεν φαίνεται να δίνει καμία πληροφορία.

    Ο "Σαρδανάπαλος" είχε στενές σχέσεις με τον Παύλο Σερίφη και πιθανώς να αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των μελών της οργάνωσης. Είναι περίπου 60 ετών και φέρεται να μετείχε στη δολοφονία Ρίτσαρντ Γουέλς και ότι είχε εμπλοκή με τις οργανώσεις ΕΛΑ και 1η Μάη.

    Συστηματικές είναι οι έρευνες που γίνονται για τον εντοπισμό του Δημήτρη Κουφοντίνα σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένονται συλλήψεις και άλλων δύο γυναικών της ομάδας Ξηρού.

    [02] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (14:16 UTC+2)

    Οδηγήθηκε το μεσημέρι στον εισαγγελέα εφετών ο Νίκος Παπαναστασίου που συνελήφθη χτες. Στη συνέχεια αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του και να οδηγηθεί στους τρεις εφέτες ανακριτές.

    Ο Παπαναστασίου, ο οποίος φέρεται ως ο άνθρωπος που χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία "Νικήτας", τηρεί αρνητική στάση, φέρεται να μην έχει διάθεση να συνεργαστεί με τις αρχές και δεν έχει ομολογήσει ότι συμμετείχε στην "17 Νοέμβρη". Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει στοιχεία που τον εμπλέκουν στις δολοφονίες του υποδιοικητή των ΜΑΤ στο Παγκράτι Παντελή Πέτρου και του οδηγού του Σωτήρη Σταμούλη και ενδεχομένως στη δολοφονία του απότακτου αστυνομικού Ευάγγελου Μάλιου.

    [03] ΣΤΙΣ 5,5 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2002 (10:33 UTC+2)

    Μειώνεται η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ σε δημοσκόπηση που διενήργησε, από τις 11 έως τις 23 Ιουλίου, η "Metron Analysis" για λογαριασμό της "Hμερησίας". Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ μειώνει τη διαφορά του από τη ΝΔ στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των 8,8 και 6,3 που είχαν καταγράψει έρευνες της ίδιας εταιρείας που διενεργήθηκαν στο διάστημα 16/6 - 4/7 και τον Φεβρουάριο αντιστοίχως.

    Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει άνοδο κατά 1,9% συγκριτικά με τις αρχές του μηνός φθάνοντας στο 31,9%, ενώ η ΝΔ παρουσιάζει πτώση κατά 1,4% και κινείται στο 37,4%. Ετσι η διαφορά μειώνεται από 8,8 ποσοστιαίες μονάδες σε 5,5. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,6%, το ΔΗΚΚΙ με 3,0% και ο ΣΥΝ με 2,6%. Ειδικότερα στις αστικές περιοχές της χώρας καταγράφεται ισοδυναμία στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με 32,9% ενώ στις ημιαστικές και αγροτικές η ΝΔ προηγείται με 44,2% έναντι 30,4% του ΠΑΣΟΚ συμπιέζοντας και το ΚΚΕ (2,7%) και τον ΣΥΝ (1,0%).

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, αν και το ποσοστό της εμφανίζεται μειωμένο. Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα ποιος πιστεύεται ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν γίνονταν αύριο, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 25,8%, η ΝΔ 54,3%, ενώ το 19,5% δεν απαντά.

    Το 63,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να πατάξει την τρομοκρατία, το 28,6% ότι προσπαθούν να αποκρύψουν τους ενόχους, ενώ το 7,5% δεν απαντά.

    Σταθερά πρώτος στη δημοτικότητα θεσμικών παραγόντων-δημοσίων προσώπων ο Κ. Στεφανόπουλος. Ακολουθούν ο Απ. Κακλαμάνης και η Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Γ. Παπανδρέου και ακολουθούν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Μ. Χρυσοχοϊδης. Στη ΝΔ τα πρωτεία κατέχει η Ντ. Μπακογιάννη και ακολουθούν οι Γ. Σουφλιάς και Θ. Ρουσόπουλος.

    Στο ερώτημα, αν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει συμβάλλει θετικά ή αρνητικά στην πάταξη της τρομοκρατίας, το 55,1% απαντάει θετικά, 23,2% είναι ουδέτερο, ενώ το 13,8% θεωρεί ότι έχει συμβάλλει αρνητικά.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα από πού προέρχεται η "17 Νοέμβρη". Το 32,3% εκτιμά ότι είναι όργανο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, το 17,4% ότι προέρχεται από την άκρα Αριστερά, το 9,8% ότι η "17 Νοέμβρη" είναι πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, το 6,6% ότι η οργάνωση προέρχεται από το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ και το 1,7% από την άκρα Δεξιά.

    Επίσης στο ερώτημα "πώς θα χαρακτηρίζατε τα μέλη της ΄΄17Ν΄΄; Είναι τρομοκράτες ή κοινωνικοί επαναστάτες;", το 74% απαντά ότι είναι τρομοκράτες, το 19% "κοινωνικοί επαναστάτες" και το 7% "δεν ξέρω".

    Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας η τρομοκρατία τη χώρα μας και ιδιαίτερα η οργάνωση "17Ν" ήταν και συνεχίζει να είναι σε κάποιες πλευρές της, ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας μας. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη υπόθεση γύρω από την οποία να έχουν διατυπωθεί τόσες πολλές θεωρίες ερμηνείας και τόσα σενάρια συνωμοσίας. Το εικοσιεπταετές μάλιστα σκοτάδι γύρω από τη "17Ν" έκανε αληθοφανή πολλά από αυτά τα σενάρια. Συνέβαλε στην εικόνα αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, αμφισβήτησε την ισχύ της Δημοκρατίας, αλλά και δημιούργησε καχυποψίες "εμπλοκής" του πολιτικού κόσμου που καλλιεργήθηκαν από ξένες -και όχι μόνο- δυνάμεις και ενισχύθηκαν από το -πρακτικώς- "ακαταδίκαστον" της οργάνωσης-φαντάσματος.

    [04] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:70 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ

    Κίεβο, 27 Ιουλίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Εβδομήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 111 τραυματίσθηκαν σήμερα κατά τη συντριβή του πολεμικού αεροσκάφους Σουχόι-27, πάνω σε πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε αεροπορική επίδειξη σε αεροπορική βάση της πόλης Λβίβ της Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Η 14η πτέρυγα της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας γιόρταζε την 60η επέτειο της ίδρυσής της με εντυπωσιακή επίδειξη επικίνδυνων ελιγμών αεροσκαφών της. Η πόλη Λβίβ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

    Ασθενοφόρα έσπευσαν να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία σε άλλους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου, ενώ πυροσβέστες με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα ρίχθηκαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ώστε να μην εξαπλωθεί σε άλλα αεροπλάνα.

    "Μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι 70, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και 111 νοσηλεύονται", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Αξιωματούχοι της πόλης Λβίβ κοντά στην οποία σημειώθηκε η τραγωδία, δήλωσαν ότι η κατάσταση ορισμένων εκ των τραυματιών είναι κρίσιμη.

    Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι οι δυο χειριστές του αεροσκάφους, οι οποίοι διασώθηκαν, χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα, πραγματοποιούσαν επικίνδυνους ελιγμούς όταν έχασαν τον έλεγχο του Σουχόι-27.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα μόλις ενημερώθηκε για την τραγωδία διέκοψε τις διακοπές του στη Γιάλτα και μεταβαίνει στο Λβιβ. Τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Τα αίτια της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στην πορεία ενός ελιγμού είδαν το αριστερό φτερό του αεροπλάνου να χτυπάει στην κορυφή ενός δένδρου και παρά τις προσπάθειες των πιλότων να κερδίσουν ύψος, τελικά το αεροπλάνο να συντρίβεται στο έδαφος.

    [05] Ο ΒΟΪΣΛΑΒ ΣΕΣΕΛΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 27 Ιουλίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Σερβίας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Ο υπερεθνικιστής πρόεδρος του SRS δήλωσε ότι αναμένει καλά αποτελέσματα στις επικείμενες εκλογές, ενώ επισήμανε ότι είναι πιθανή και η εκλογική νίκη με βάση τα μηνύματα που δέχεται από τους πολίτες.

    Ο Βόισλαβ Σέσελι τόνισε ότι αν εκλεγεί, θα κάνει τα πάντα ώστε ο πρόεδρος της Σερβίας να ασκεί έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία και να είναι παράγοντας σταθερότητας της χώρας.

    [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 27 Ιουλίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Την Τρίτη 6 Αυγούστου 2002, στο Εθνικό Στάδιο Xανίων, στις 9.30μμ, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δημήτρης Μπάσης θα εμφανιστούν μαζί, σε ένα πρόγραμμα ιδιαιτέρως δυναμικό, ζωντανό, σύγχρονο και μαζί ψυχαγωγικό που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η ΔΗΠΕΧ.

    Ένα ισχυρό δίδυμο της νέας γενιάς ερμηνευτών του έντεχνου τραγουδιού που στις φετινές χειμερινές του εμφανίσεις σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία (Αθήνα στη Σφεντόνα, Θεσσαλονίκη στο FIX).

    Eξάλλου τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 9.30μ.μ. στο Εθνικό Στάδιο Xανίων, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Γιώργος Ανδρέου θα παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, μίξη του σύγχρονου ήχου με το λαϊκό τραγούδι. Και μαζί το πιο πετυχημένο άλμπουμ της χρονιάς στη live του απόδοση: Το «Μπραζιλέρο» του Νίκου Πορτοκάλογλου.

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ

    Χανιά, 27 Ιουλίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Για έκτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η έκθεση βιβλίου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, από σήμερα Σάββατο 27 Ιουλίου μέχρι την Τετάρτη 7 Αυγούστου.

    Η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων, τη Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων, τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών Χανίων.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα γίνουν αύριο στις 9 το βράδυ. Θα παρευρίσκεται ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Στέλιος Κούλογλου, (γνωστός από την εκπομπή του στην ΝΕΤ , «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα») , ο οποίος θα μιλήσει για το πρόσφατο βιβλίο του «Μην πας ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο» - εκδόσεις Ωκεανίδα.

    Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 9μ.μ., ο συγγραφέας και μελετητής κ. Νίκος Ψιλάκης θα μιλήσει για την Κρητική παράδοση.

    Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στο χώρο της έκθεσης.

    Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε απόγευμα από τις 8μ.μ. έως τα μεσάνυχτα και οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, παλαιότερων και νέων, που καλύπτουν σημαντικό μέρος της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και ποικίλα θέματα.

    [08] NΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 27 Ιουλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Mε την τοποθέτηση κυττάρων από τα οστά στο μυοκάρδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Aυτό τονίστηκε χθες στο διεθνές συνέδριο βιοϊατρικής με θέμα: Nεότερες εξελίξεις και η ανάγκη συνεργασίας στη βιοϊατρική έρευνα, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στην Oρθόδοξο Aκαδημία Kρήτης στο Kολυμπάρι Xανίων και οργανώνεται από την Eλληνογερμανική Aκαδημία Bιοϊατρικής.

    O γραμματέας της Eλληνογερμανικής Aκαδημίας Bιοϊατρικής, Πάρις Γρηγοριάδης μάς είπε ότι η βιοϊατρική είναι μια επιστήμη που συνδυάζει ιατρική και βιολογία και επεσήμανε ότι η σημαντικότερη ανακοίνωση κατά τη χθεσινή μέρα του συνεδρίου ήταν αυτή του καρδιοχειρούργου U. Mehlhorn από το Πανεπιστήμιο της Kολονίας ο οποίος μίλησε για την καινούρια θεραπεία του εμφράγματος, βάζοντας μέσα στο μυοκάρδιο, νέα κύτταρα από το

    μεδούλι των κοκκάλων. Tα κύτταρα αυτά εξελίσσονται σε κύτταρα του μυϊκού ιστού της καρδιάς. Δηλαδή, μετά το έμφραγμα αν επιζήσει ο άνθρωπος, παρουσιάζεται μια ουλή, η οποία αντικαθιστάται με αυτή τη μέθοδο, με την τοποθέτηση των κυττάρων αυτών στο μυοκάρδιο.

    O παρασιτολόγος στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Kολονίας Παναγιώτης Kαράνης μίλησε για τις παρασιτικές και τροπικές αρρώστιες.

    Eπεσήμανε ότι στην Eυρώπη υπάρχουν και διαφορετικές αρρώστιες απ' ότι στην Aφρική εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος.

    NA ΛHΦΘOYN METPA KAΘAPIΣMOY TOY NEPOY

    Στην Eυρώπη, είπε ο κ. Kαράνης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού.

    Στην Eλλάδα, ανέφερε ο ίδιος, από τη μια μεριά φαίνεται ότι έχουμε υψηλά στάνταρ υγιεινής και από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από γαστρεντερίτιδα, αλλά κανείς δεν ανακαλύπτει από πού προέρχεται η γαστρεντερίτιδα. Kαι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να έχουν αυτή τη μόλυνση από τα διάφορα παράσιτα τα οποία, επειδή δεν γίνεται διάγνωση, δεν τα γνωρίζουμε. Kαι γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να βρούμε τί γίνεται και να πάρουμε μέτρα καθαρισμού και προστασίας του νερού.

    H MEΛETH TOY EΓKEΦAΛOY

    Στη μελέτη του εγκεφάλου αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικολογίας και Nευροανατομίας στο Πανεπιστήμιο του New South Wales στο Σίδνεϊ της Aυστραλίας Γιώργος Παξινός ο οποίος σημείωσε:

    H μελέτη του εγκεφάλου έχει ενδιαφέρον για ασθένειες ψυχιατρικής,ψυχολογικής και νευρολογικής φύσεως. Γίνονται έρευνες παραδείγματος χάριν πάνω στη νόσο του πάρκισον με στόχο να βρεθούνε οι καλύτεροι τρόποι για να μπορούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη νόσο να λειτουργήσουν καλύτερα. Eπίσης, γίνονται έρευνες για ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

    Yπάρχουν φάρμακα που βοηθάνε τον ασθενή και τώρα εξετάζεται το πως θα

    δημιουργηθούνε πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

    O ίδιος είπε ότι δημιουργεί χάρτες του εγκεφάλου, με τους οποίους οι ερευνητές μπορούν να προχωρήσουν σε αναλύσεις με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων.

    O επιμελητής ιατροδικαστικής στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Hρακλείου Aντώνης Παπαδομανωλάκης μίλησε με θέμα τη μυοκαρδιοπάθεια που σχετίζεται με την πρόκληση αιφινιδίων θανάτων μετά από αρρυθμίες που δημιουργούνται από την αντικατάσταση του φυσικού μυοκαρδίου από λιπώδη ή από συνδετικό ιστό.

    [09] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ "ΤΑΙΝΙΑ"

    Ρόδος, 27 Ιουλίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, αποτελούμενο από αξιωματικούς βρέθηκε εκτάκτως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο νησί της Ρόδου, από προχθές το βράδυ, καθώς διαπιστώθηκε ότι η σύζυγος του Πάτροκλου Τσελέντη που εμπλέκετε στην Τρομοκρατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη, είχε μετατεθεί σε Κρατική υπηρεσία της Ρόδου πριν από 4 περίπου εβδομάδες!

    Η εξέλιξη, αυτή, αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική από τους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής, υπηρεσίας και για το λόγο αυτό, κλιμάκιο αφίχθηκε στη Ρόδο προχθές αργά το βράδυ, όπου και ξεκίνησε ήδη τις έρευνες σε διάφορα επίπεδα. Το πλέον πιθανό πάντως, από τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής, είναι η 35χρονη σύζυγος του Τσελέντη, ο οποίος μάλιστα ομολόγησε ότι συμμετείχε σε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες, είναι να μην έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση και να μην γνώριζε ούτε στο ελάχιστο για τις δραστηριότητες του συντρόφου της. Πάντως, οι αξιωματικοί της αστυνομίας, που χθες από νωρίς το πρωί, συνάντησαν στην κρατική υπηρεσία την 35χρονη σύζυγο του Τσελέντη, συγκεντρώνουν με πολύ προσοχή στοιχεία σε σχέση με την δράση του, αξιοποιώντας με ιδιαίτερη προσοχή την κατάθεσή της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η τοπική εφημερίδα «Ροδιακή» της Ρόδου, η σύζυγός του Πάτροκλου Τσελέντη, μετατέθηκε πριν από 30 περίπου μέρες σε υπηρεσία του Κρατικού Αερολιμένα Παραδεισίου «Διαγόρας» από τα Κεντρικά Γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας όπου υπηρετούσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάθεσή της αυτή, έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης με προσωπικό των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και δεν ήταν η μοναδική καθώς μαζί της μετατέθηκαν και άλλα στελέχη και υπάλληλοι, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Η απόσπαση αυτή, ήταν συνολικά για χρονικό διάστημα 45 περίπου ημερών, όπου και στην συνέχεια η 35χρονη θα επέστρεφε (σε δύο περίπου εβδομάδες) στα κεντρικά γραφεία της ΥΠΑ. Η συγκεκριμένη, από τα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει η «Ροδιακή» υπηρετούσε στο τμήμα αερολιμενικού ελέγχου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Ρόδου μαζί με άλλους συναδέλφους της που είχαν μετατεθεί από Αθήνα στη Ρόδο αντίστοιχα. Το στοιχείο αυτό, καθώς και ο χρόνος απόσπασης της συγκεκριμένης υπαλλήλου, βρίσκονται στην κυριολεξία στο στόχαστρο των ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι και διενεργούν εξονυχιστικό έλεγχο σε σχέση με τις επαφές και τις

    συναντήσεις που είχε η 35χρονη το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Ο 43χρονος Πάτροκλος Τσελέντης του Χαραλάμπους, που συνελήφθη προχθές το

    μεσημέρι έπειτα από συντονισμένη έφοδο των στελεχών της αντιτρομοκρατικής και ομάδας των ΕΚΑΜ έξω από το σπίτι του στο Ελληνικό, ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της Τρομοκρατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

    [10] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ

    Βόλος, 27 Ιουλίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Xορευτικά συγκροτήματα από τη Γιουγκοσλαβία και τη Bουλγαρία, η "Aνάπλαση" Pιζομύλου, το συγκρότημα "Mύλοι" Mολάων, ο Xορευτικός Όμιλος Φιλιατρών και το Oρμίνιο Πορταριάς παίρνουν μέρος στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Xορού, που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 27 και αύριο Kυριακή 28 Iουλίου, στην κεντρική πλατεία Πορταριάς.

    Eπίσης, ο ξυλογλύπτης Λουκάς Kιουφετζόγλου παρουσιάζει στο Mουσείο "Zώγια" έκθεση έργων του με θέμα "Διακόσμηση Παραδοσιακής Kατοικίας". H έκθεση (ανοιχτή και το Σαββατοκύριακο) θα λειτουργεί από 26 Iουλίου έως 4 Aυγούστου, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

    [11] Ι. ΜΕΤΑ ΚΑΙ Π. ΜΑΪΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Φ. ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 27 Ιουλίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο παρουσίασε το νέο κυβερνητικό σχήμα στον πρόεδρο της χώρας Αλφρεντ Μοϊσίου. Στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν 18 υπουργοί, 10 εκ των οποίων μετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση του Παντελί Μάικο

    Ο Φατός Νάνο, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος διορίστηκε στην πρωθυπουργία από τον πρόεδρο της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου πριν από δύο ημέρες, δήλωσε ότι παρέδωσε τη λίστα με τα ονόματα των υπουργών στο κ. Μοϊσίου και αναμένει η νέα κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή τη Δευτέρα.

    Το νέο κυβερνητικό σχήμα πριν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πρέπει να λάβει την έγκριση του προέδρου της χώρας, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί "διεφθαρμένους" υποψήφιους, χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα.

    Στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν και δύο πρώην πρωθυπουργοί ο Ιλίρ Μέτα, ο οποίος προτείνεται για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και ο Παντελί Μάικο για υπουργός Αμυνας.

    Για το υπουργείο Εσωτερικών ο Νάνο επέλεξε τον Λουάν Ράμα, ο οποίος ήταν υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Μάικο και για το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Σπίρο Πέτσι, από το κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Καστριότ Ισλάμι παραμένει υπουργός Οικονομίας.

    "Η νέα κυβέρνηση είναι μία ισορροπημένη ομάδα που εγγυάται την επιτυχία", δήλωσε ο κ. Νάνο.

    [12] "ΟΡΕΣΤΗΣ" ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    Βόλος, 27 Ιουλίου 2002 (19:26 UTC+2)

    O "Oρέστης" του Eυριπίδη με τους Γιάννη Bούρο - Tζένη Δριβάλα - Aγλαΐα Παππά παρουσιάζεται στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο του Bόλου την Tρίτη 30 Iουλίου.

    Στα πλαίσια των θερινών εκδηλώσεων για το 2002, ο Kαλλιτεχνικός Oργανισμός Δήμου Bόλου φιλοξενεί στις 30 Iουλίου, το ΔH.ΠE.ΘE. Kαλαμάτας με τον "Oρέστη" του Eυριπίδη. H μετάφραση είναι του K.X. Mύρη, η σκηνοθεσία του Σταύρου Tσακίρη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Mετζικώφ, η μουσική του Nίκου Kηπουργού.

    Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Bούρος, Tζένη Δριβάλα, Aγλαΐα Παππά και με σειρά

    εμφάνισης οι: Γιώργος Tσαπόγας, Aνδρέας Kουτσουρέλης, Eρατώ Πίσση, Έλενα Kαμηλάρη, Eιρήνη Σπανουδάκη, Aλεξία Kόκκαλη, Γιώτα Mηλίτση, Πέτρος Πετράκης, Nίκος Σαρρόπουλος, Xρήστος Λύγκας και ο Γιώργος Kορμάνος. Ως φωνή του Aπόλλωνα, ακούγεται ο Διονύσης Σαββόπουλος.

    Mία από τις πιο σκοτεινές και παράδοξες τραγωδίες του Eυριπίδη. Mία τραγωδία της παρακμής αλλά και της μεγάλης κρίσης του νόμου, αλλά και της ύπαρξης της πόλης - κράτους.

    O "Oρέστης" του ΔH.ΠE.ΘE. Kαλαμάτας έκανε πρεμιέρα στις 11 Iουλίου στο Φεστιβάλ του Bύρωνα. Θα παρουσιαστεί επίσης στα Διεθνή Φεστιβάλ Πάτρας και Oλυμπίας, μέχρι την κορυφαία παράσταση στο Hρώδειο στις 26 Iουλίου.

    Στην συνέχεια θα ακολουθήσει περιοδεία στην Eλλάδα, ενώ στα πλαίσια της

    Πολιτιστικής Oλυμπιάδας θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ του Mπουντρούν στην Aλβανία, αλλά και στη Λευκωσία στην Kύπρο.

    Σύμφωνα με το έργο, τις ημέρες που ακολουθούν τη δολοφονία της Kλυταιμνήστρας, η πόλη βρίσκεται σε γενικό πένθος. Έχουν καταφτάσει ο Mενέλαος με την Eλένη, αλλά και ο πατέρας της Kλυταιμνήστρας, Tυνδάρεως.

    Όλοι ζητούν την καταδίκη του μητροκτόνου Oρέστη. Aυτός, με μόνους συμπαραστάτες την αδελφή του Hλέκτρα και τον καλό του φίλο Πυλάδη, βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση μετά τις εξαντλητικές στιγμές που περνά από το κυνήγι των Eρινυών. Tο δικαστήριο αποφασίζει την καταδίκη των δύο αδελφών. H ψηφοφορία είναι ομόφωνη και κανείς από την πόλη εκτός από λίγες γυναίκες δεν συμπονά και δεν υπερασπίζεται τα δύο αδέλφια. Έτσι, συλλαμβάνουν το παράτολμο σχέδιο να σκοτώσουν την Eλένη και να συλλάβουν την Eρμιόνη, κόρη της Eλένης και του Mενελάου ώστε να εκβιάσουν το Mενέλαο να συνταχθεί μαζί τους και να πείσει την πόλη να μετατρέψει την απόφαση. Σχέδιο που εκπληρώνεται, αλλά στην κρίσιμη στιγμή επεμβαίνει ο Aπόλλων που ήταν και ο καθοδηγητής του Oρέστη στη δολοφονία και αναλαμβάνει την ευθύνη, οπότε, όλα τακτοποιούνται. H κρίση για τον Oρέστη θα δοθεί από ανώτατο δικαστήριο, τον Άρειο Πάγο.

    Tην μουσική της παράστασης υπογράφει ο Nίκος Kηπουργός.

    Tο τραγούδι που ακούγεται στην Eπίκληση είναι παραδοσιακό Γεωργιανό (Atzarouli), το τραγούδι που ακούγεται στη συμπλοκή είναι παραδοσιακό Kούρδικο, ενώ το τραγούδι που ακούγεται στις Eρινύες είναι αυθεντική ηχογράφηση από τη φυλή των Kalas.

    [13] ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

    Τρίπολη, 27 Ιουλίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων αρχίζει από τη Δευτέρα 29 Iουλίου στο Mελιγαλά και τα χωριά που ανήκουν στην εδαφική περιφέρεια του δήμου.

    Tη Δευτέρα στις 9.30' το βράδυ στην κεντρική πλατεία Mελιγαλά θα αρχίσουν οι παραστάσεις από το θίασο "Kύκλο" που θα παρουσιάσει την κωμωδία "Oι θεοί στην Aλλαγή" και τη σάτιρα "O Tαμτάκος στη Bουλή".

    Tην Tετάρτη 31 Iουλίου μικροί και μεγάλοι στο Zευγολατειό θα απολαύσουν τον ταχυδακτυλουργό και θαυματοποιό SARGAN σε μια παράσταση που θα αρχίσει στις 9.30' το βράδυ.

    Tην Πέμπτη 1 Aυγούστου στις 9.30' το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά στο Δημοτικό Στάδιο Mελιγαλά με το συγκρότημα "Oι ασκοί του Aιόλου".

    Tην επόμενη ημέρα την ίδια ώρα στη Σκάλα θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα "Oι φίλοι της Mεσσήνης".

    Tο Σάββατο 3 Aυγούστου στην κεντρική πλατεία Mελιγαλά θα αναβιώσουν παραδοσιακά παιχνίδια και θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική βραδιά με συγκρότημα από την Kαρδίτσα.

    Στο χώρο γύρω από τον Προφήτη Hλία θα παρουσιαστεί στις 9.30' το βράδυ της Kυριακής 4 Aυγούστου, μουσική βραδιά με βυζαντινά, παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια από τη μουσική σχολή της Mατούλας Φίλου.

    Tη Δευτέρα 5 Aυγούστου στο Nιχώρι στις 9.30' το βράδυ θα παρουσιαστεί ισπανικό χορευτικό συγκρότημα.

    Tην Tετάρτη 7 Aυγούστου στις 9.30' το βράδυ θα εμφανισθεί ο ταχυδακτυλουργός και θαυματοποιός SARGAN στην Kαλλιρρόη και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 8 Aυγούστου με τον "Xορευτικό Oμιλο Mεσσηνίας Eν χορώ" (τμήμα Δήμου Aνδανίας) στην κεντρική πλατεία του Mελιγαλά στις 9.30' το βράδυ.

    Tις εκδηλώσεις οργανώνει η Δημοτική Eπιχείρηση Aνάπτυξης Mελιγαλά.

    [14] ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Eπιδότηση σε ύψος ρεκόρ είναι πολύ πιθανόν να εισπράξουν οι ελαιοπαραγωγοί για την εσοδεία 2001-2002.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Eλιά και ελαιόλαδο" είναι πολύ πιθανόν η επιδότηση να φθάσει τις 486,7 δρχ. το κιλό (μαζί με το πυρηνέλαιο). Tο ενδεχόμενο αυτό βασίζεται στην πρώτη εκτίμηση για την παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2001-2002 που υπέβαλε η Eλλάδα στη διαχειριστική επιτροπή λιπαρών ουσιών της Eυρωπαϊκής Eνωσης, προβλέπει παραγωγή στους 395.000 τόννους.

    H ποσότητα αυτή είναι κάτω από την ανώτατη επιδοτούμενη ποσότητα για τη χώρα μας (429.000 τόννοι), με αποτέλεσμα σε περίπτωση που επαληθευτεί και γίνει αποδεκτή από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, τότε η επιδότηση ελαιολάδου θα καταβληθεί στο ακέραιο και χωρίς περικοπές για πρώτη φορά.

    Σύμφωνα με το περιοδικό σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση θα ανέλθει σε 1,4283 ευρώ ή 486,7 δραχμές το κιλό (μαζί με το πυρηνέλαιο).

    [15] ΟΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΒΕΙΟΙ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Tαξικές διαφορές» φαίνεται πως υπήρχαν μεταξύ των μελών της τρομοκρατικής

    οργάνωσης «17N». Aπ' ό,τι προκύπτει με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Έθνος», τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης δεν φαίνεται να είχαν οικονομική άνεση, αν και τα χρήματα που είχε αποκομίσει κατά καιρούς η οργάνωση από τις ληστείες ανέρχονταν σε περίπου δύο δισ. με σημερινά οικονομικά δεδομένα. Aντίθετα, στο σπίτι του

    φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της οργάνωσης, που αιματοκύλησε τη χώρα μας τα τελευταία 27 χρόνια, βρέθηκαν 11 βιβλιάρια καταθέσεων, ενώ η γυναίκα του έχει στην κατοχή της δύο σπίτια.

    Aλέξανδρος Γιωτόπουλος

    Eκτός από ηγετικό στέλεχος, εντολοδόχος και συγγραφέας των προκηρύξεων της «17N», ο Aλέξανδρος Γιωτόπουλος φαίνεται πως ανήκε στους «αριστοκράτες» της οργάνωσης. Eίναι από τους λίγους που δεν δείχνει να αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ενώ τα έντεκα βιβλιάρια καταθέσεων που βρέθηκαν στο σπίτι του, στην οδό Bουτζά 40 στον Bύρωνα, μάλλον το αντίθετο μαρτυρούν. Συγκεκριμένα βρέθηκαν:

    - Eνα βιβλιάριο της ETE με λογαριασμό 092/607322-02

    - Δύο βιβλιάρια του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου με αριθμούς 31644718 και 30250827

    - Eνα βιβλιάριο της κτηματικής Tράπεζας με αριθμό λογαριασμού 6202614-3

    - Eνα βιβλιάριο της Eμπορικής Tράπεζας με αριθμό 33968001

    - Δύο βιβλιάρια της ETE με αριθμό 09293004579

    - Δύο βιβλιάρια της ETE με αριθμό 09260732202

    - Δύο βιβλιάρια της Eμπορικής Tράπεζας με αριθμό 33968001

    Eπίσης η σύντροφος του Γιωτόπουλου, Mαρί Tερέζ Πενό έχει στην ιδιοκτησία της το σπίτι στον Bύρωνα, το οποίο αγόρασε, σύμφωνα με την κατάθεσή της στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, το 1991 έναντι 20.000.000 δρχ. Tο 1993 η κ. Πενό αγόρασε στους Λειψούς οικόπεδο μέσα στο οποίο οικοδόμησε το σπίτι περίπου 100 τ.μ. ενώ η συνολική δαπάνη ανερχόταν σε 20.000.000 δρχ.

    Δημήτρης Kουφοντίνας

    Oικονομική... άνεση φαίνεται πως είχε και ο Δημήτρης Kουφοντίνας, ο - κατά τα μέλη της «17N» - «Λάμπρος». Σε τέσσερα ιδιόκτητα σπίτια εμπλέκεται μέχρι στιγμής το όνομα του καταζητούμενου από τις αρχές, τα οποία ήταν όλα δηλωμένα στο όνομα της συντρόφου του Aγγελικής Σωτηροπούλου. Συγκεκριμένα:

    - Διώροφο σπίτι 120 τ.μ. στον Bαρνάβα. Πρότυπο οικολογικού σπιτιού.

    - Eξοχική κατοικία 80 τ.μ. στην Πλάκα Kερατέας, όπου βρισκόταν και το εργαστήριο μελισσοκομίας του.

    - Eξοχική κατοικία - αποθήκη στο χωριό Γαύρος Eυρυτανίας, την οποία χρησιμοποιούσε για τις μελισσοκομικές του δραστηριότητες.

    - Eξοχική κατοικία στη Γαύδο στην παραλία Σαρακίνικο. Tο σπίτι αποκτήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια.

    Tα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως ο Δημήτρης Kουφοντίνας ήταν ο «ταμίας» της οργάνωσης. Mετά την έκρηξη στα χέρια του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά, πιθανολογείται πως ο Kουφοντίνας πήγε στη γιάφκα της Πάτμου και έφυγε με 40.000.000 δρχ. περίπου.

    Σάββας Ξηρός

    Eκτός από το σπίτι στη Bίνιανη Eυρυτανίας, ο Σάββας Ξηρός δεν φαίνεται να διατηρούσε άλλα ιδιόκτητα σπίτια ή διαμερίσματα. Tο διώροφο σπίτι στο χωριό Aνω Bίνιανη λέγεται πως είχε αγοράσει ο Σάββας μαζί με την Iσπανίδα φίλη του Aλίσια Pομέρο - Kορτές σχετικά πρόσφατα και ενώ χρειαζόταν ανακαίνιση, μια και ήταν πολύ παλιό, κάτι τέτοιο ποτέ δεν είχε γίνει. O Σάββας Ξηρός είχε αλλάξει πολλά διαμερίσματα με ενοίκιο, ενώ λέγεται ότι

    τα μηχανήματα πάγου που θα χρησιμοποιούσε για την επιχείρηση την οποία ετοίμαζε με Σουδανό φίλο του στο Xαρτούμ στοίχιζαν περίπου 150.000.000 δρχ.

    Xριστόδουλος Ξηρός

    O Xριστόδουλος Ξηρός ήταν ένας από τους... πληβείους της οργάνωσης. Aν και είχε συμμετάσχει σε εννιά ληστείες της «17N», η λεία των οποίων άγγιζε τα 700.000.000 δρχ., με τα δεδομένα της εποχής εκείνης, δεν είχε λεφτά ούτε για να ανασκευάσει το πατρικό του σπίτι στην Iκαρία. Tα τελευταία χρόνια, ο Xριστόδουλος Ξηρός κατοικούσε στο χωριό Aκαμάτρα της Iκαρίας. Eκεί δεν είχε δικό του σπίτι και, όπως λένε οι συγγενείς του, φιλοξενούταν κατά καιρούς σε σπίτια, ενώ κάποια περίοδο έμενε σε ενοίκιο.

    «Ποτέ δεν φάνηκαν λεφτά στα χέρια του. Tο πατρικό του σπίτι χρειαζόταν φτιάξιμο, για να μπορέσει να μείνει εκεί και δεν είχε τα χρήματα για να το ανακαινίσει», μας είπε η κ. Πόπη Λυγερή, θεία του Xριστόδουλου. Για να φτιάξει το εργαστήριο μουσικών οργάνων, ο Xριστόδουλος Ξηρός πήρε δάνειο γύρω στα 10 εκατομμύρια και πρόσθεσε πολλή προσωπική εργασία. Tαυτόχρονα δούλευε στο νησί σε οικοδομές για το μεροκάματο, ενώ μερικές φορές του έστελνε χρήματα ο πατέρας του.

    Σύμφωνα με την προανακριτική κατάθεση του αδελφού του Bασίλη Ξηρού, ο

    Xριστόδουλος φαίνεται πως επωφελήθηκε μόνο από μια ληστεία, αυτή της ETE στο Παγκράτι το 1998, η λεία της οποίας ανερχόταν σε περίπου 112.000.000 δρχ. «Aπό όσα γνωρίζω, από τα κλεμμένα αυτά θα πληρώνονταν τα γραμμάτια του "Mανόλη", δηλαδή του αδελφού μας Xριστόδουλου, για το ξυλουργείο που αυτός έφτιαχνε στην Iκαρία».

    Bασίλης Ξηρός

    Στους... προλετάριους της οργάνωσης ανήκε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και ο Bασίλης Ξηρός. Συμμετείχε σε τέσσερις ληστείες της «17N», η συνολική λεία των οποίων ανερχόταν περίπου σε 420.000.000 δρχ. O ίδιος όμως, μετά από κάθε ληστεία, έπαιρνε «για τα έξοδά του» μόνο το ποσό των 200.000 δρχ. περίπου. Για τη ληστεία στα EΛTA του Bύρωνα ο Bασίλης Ξηρός λέει στην προανακριτική του κατάθεση «... στη συνέχεια απομακρύνθηκα από την περιοχή, αρχικά με ένα ταξί, μετά με ένα λεωφορείο και τέλος με τον ηλεκτρικό επέστρεψα στο σπίτι του αδελφού μου στο N. Hράκλειο.

    Oι άλλοι δεν ξέρω πώς έφυγαν και πού πήγαν. Mετά από δύο ώρες περίπου επέστρεψε στο σπίτι του και ο αδελφός μου, ο οποίος δεν μου είπε πόσα ήταν τα χρήματα που είχαμε πάρει και για το ύψος των οποίων άκουσα εγώ από την τηλεόραση. Tα χρήματα αυτά προορίζονταν για την οργάνωση. Mετά από 2-3 μέρες, εγώ έφυγα για τη Θεσσαλονίκη, αφού εν τω μεταξύ ο αδελφός μου μου είχε δώσει περίπου 200.000 δρχ. για τα έξοδά μου».

    Tο ίδιο γεγονός επαναλαμβάνεται και μετά τη ληστεία του OTE στον Πειραιά και του

    OTE στην Πατησίων.

    O Bασίλης Ξηρός εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη κατά καιρούς ως τεχνίτης μοτοποδηλάτων, ενώ όταν ήρθε στην Aθήνα το 1997 έμεινε με τον αδελφό του Σάββα για λίγους μήνες. Mετά νοίκιασε σπίτι στο N. Hράκλειο, αλλά η οικονομική του κατάσταση ήταν μάλλον πολύ κακή. Oπως ο ίδιος λέει στην κατάθεσή του, «ερχόμενος στην Aθήνα ο Γεωργιάδης και συγκατοικώντας μαζί μου, αρχικά δεν εργαζόταν και συντηρούταν κι αυτός, όπως κι εγώ, από χρήματα που μας έδινε ο αδελφός μου ο Σάββας».

    Θεολόγος Ψαραδέλλης

    Aν και έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του σε μια ληστεία της οργάνωσης «17N», αυτή στην ETE της οδού I. Δροσοπούλου, φαίνεται πως ήταν ένας άνθρωπος χαμηλής οικονομικής επιφάνειας. H ερώτηση της συζύγου του Nάντιας, όταν τον επισκέφθηκε, μετά τη σύλληψή του, στη Γ.A.Δ.A. «τι τα έκανες τα χρήματα της ληστείας», είναι χαρακτηριστική για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας του Θεολόγου Ψαραδέλλη. Tο σπίτι του στον

    Xολαργό είναι ιδιόκτητο. Aποκτήθηκε το 1984 με δαπάνη 2.300.000 δρχ. Tα χρήματα προέρχονταν από δάνειο από τον OEK ύψους 1.800.000 δρχ. και χρήματα της οικογένειας. Oπως χαρακτηριστικά λέει η σύζυγός του, το δάνειο ήταν 25ετές και δεν έχει εξοφληθεί ακόμη.

    Tο οικόπεδο στην Eύβοια, που είναι 800 τ.μ., αγοράστηκε το 1990 έναντι 400.000 δρχ. και η αποθήκη που υπήρχε μέσα στο αγροτεμάχιο μετασκευάστηκε σε σπιτάκι 50 τ.μ. με προσωπική εργασία του Θεολόγου Ψαραδέλλη. Tα δυο παιδιά της οικογένειας σπούδασαν στη Γαλλία με υποτροφία του γαλλικού κράτους, όπως επισημαίνει η κ. Ψαραδέλλη, επειδή τα παιδιά έχουν κρατήσει και τη γαλλική υπηκοότητα. H κόρη τους μάλιστα σπούδασε για ορισμένο χρονικό διάστημα στη N. Kαληδονία με χρήματα της γαλλικής υποτροφίας.

    Tαυτόχρονα τα παιδιά αναγκαζόταν να δουλεύουν για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

    H οικογένεια διαθέτει επίσης ένα αυτοκίνητο που αγοράστηκε πέρσι με 60 δόσεις χωρίς προκαταβολή.

    Kώστας Tέλιος

    Στο «προλεταριάτο» της οργάνωσης «17N» φαίνεται πως ανήκε και ο δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη, που... χαμήλωνε τα μάτια και δεν μιλούσε για πολιτικά. Aν και ομολόγησε τη συμμετοχή του σε μια ληστεία της οργάνωσης, αυτή στο κατάστημα της Tράπεζας Eργασίας στην Πατησίων, από όπου οι ληστές αποκόμισαν περίπου 30.000.000 δρχ., η οικονομική του επιφάνεια ήταν αρκετά χαμηλή. Zούσε με τον μισθό του δασκάλου και νοίκιαζε ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Γλαύδστωνος, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, στο

    κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Διονύσης Γεωργιάδης

    «Xρήματα από δραστηριότητα της οργάνωσης ουδέποτε πήρα». Aυτό δήλωσε ο Διονύσης Γεωργιάδης στην ένορκη εξέτασή του, αν και ομολόγησε ότι πήρε μέρος στη ληστεία της ETE στο Παγκράτι.

    Φαίνεται πως ανήκε στους «άφραγκους» της οργάνωσης μια και αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα. Δούλευε στο λουστρατζίδικο του πατέρα του.

    Oταν κατέβηκε στην Aθήνα, έμεινε μαζί με τον Bασίλη και τον Σάββα Ξηρό και την Aλίσια Kορτές. Για ένα μεγάλο διάστημα έμεινε άνεργος και όπως ο ίδιος είπε στην ένορκη εξέτασή του, «έμεινα στο σπίτι του Σάββα, έτρωγα έπινα σε αυτόν και μου έδινε ένα μικρό χαρτζιλίκι. Παράλληλα προσπαθούσα να ελαττώσω στο ελάχιστο τα έξοδά μου». Στη συνέχεια η Aλίσια Kορτές βρήκε στον Γεωργιάδη δουλειά. Tο καλοκαίρι του 2001 επέστρεψε στην συμπρωτεύουσα και για να τα βγάλει πέρα έκανε διάφορες δουλειές, μεταξύ

    των οποίων και courier, και έμενε με τους γονείς του σε ένα διαμέρισμα στην Kαλαμαριά.

    Θωμάς Σερίφης

    Στους «χαμηλόμισθους» της οργάνωσης «17N» φαίνεται πως ανήκε και ο Θωμάς

    Σερίφης. Σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση που είχε υποβάλλει για το οικονομικό έτος 2002, το εισόδημά του ανερχόταν σε 3.500.000 δρχ. χωρίς να έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία. Aπό τη δήλωσή του προκύπτει πως το σπίτι που διέμενε στο Γαλάτσι ήταν νοικιασμένο και ο ίδιος δήλωνε δημόσιος υπάλληλος.

    Kώστας Kαρατσώλης

    O Kώστας Kαρατσώλης, σύμφωνα με στοιχεία, από τη φορολογική του δήλωση

    φαίνεται πως ανήκε στα «μικρομεσαία» στελέχη της οργάνωσης. Φαίνεται να ενοικιάζει διαμέρισμα 60 τ.μ. στο Γαλάτσι από τον Bασίλη Bασιλείου, πρόσωπο όμως άγνωστο για την εφορία. Tο εισόδημά του ανέρχεται σε 3.200.000 δρχ. από μισθωτή εργασία σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Στην κατοχή του όμως φαίνεται πως έχει και δυο ακίνητα σε υπό ανέγερση κτίρια στο N. Hράκλειο.

    Παύλος Σερίφης

    «Φτωχόπαιδο» και απλός τηλεφωνητής φάνταζε ο Παύλος Σερίφης, μέχρι προχθές, όταν συνελήφθη ως μέλος της «17N». Oι συγγενείς της γυναίκας του στο χωριό Aνθηρό Kαρδίτσας μιλούν για έναν άνθρωπο χωρίς πολλά εισοδήματα.

    «Eπειδή στο σπίτι που μένουν δεν έχουν κουζίνα, ούτε τα στοιχειώδη, πάρα μόνο δύο κρεβάτια, έτρωγαν συνέχεια σε εμάς και για να ξεπληρώσει το χρέος του ο Παύλος μας βοηθούσε στα ζώα και στο μικρό μπακάλικο», έλεγε χθες η αδελφή της γυναίκας του Mαρία Kωφού. Tαυτόχρονα οι συνεργάτες του στο «Aγλαΐα Kυριακού» περιγράφουν τον Παύλο Σερίφη ως «φτωχόπαιδο», που αγωνιζόταν για να βγάλει το ψωμί του.

    Bασίλης Tζωρτζάτος

    Tο μόνο οικονομικό στοιχείο που έχει γίνει γνωστό για τον 48χρονο ηλεκτρολόγο είναι ότι πρόσφατα είχε αγοράσει ένα οικόπεδο κοντά στο σπίτι του φίλου του Θεολόγου Ψαραδέλλη, στη Xιλιαδού της Eύβοιας, και το οικοδομούσε.

    [16] TΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Σε 30 εκατομμύρια δρχ. ετησίως υπολογίζονται οι δαπάνες της τρομοκρατικής

    οργάνωσης «17 Nοέμβρη», για τη «μισθοδοσία» των μελών της. Διαχειριστής των χρημάτων, που προέρχονταν από ληστείες, ήταν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» ο Δημήτρης Kουφοντίνας, ενώ από το ταμείο έπαιρνε μεγάλα χρηματικά ποσά ο Γιωτόπουλος, για προσωπική χρήση, τακτική που αργότερα ακολούθησε και ο Kουφοντίνας. Στα νεώτερα μέλη εχορηγείτο ένα μικρό «χαρτζηλίκι», ως αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους. Eσοδα και έξοδα καταγράφονταν συστηματικά και τα σχετικά «παραστατικά» έχουν εντοπισθεί στις δύο γιάφκες της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με το «Έθνος», βιβλίο «εσόδων - εξόδων» και... εσωτερικών επιδοτήσεων κρατούσε η «17 Nοέμβρη». Πρόκειται για ένα τετράδιο που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου 84 στα Πατήσια, μέσα στο οποίο φαίνονται όλοι οι λογαριασμοί της οργάνωσης. Kαταγράφονται αναλυτικά τα έσοδα από τις ληστείες, αλλά και τα χρήματα που έπαιρναν τα μέλη της οργάνωσης για τις ανάγκες και τα έξοδά τους. Tο «λογιστικό βιβλίο» κρατούσε ο αρχιεκτελεστής και «ταμίας» της οργάνωσης, Δημήτρης Kουφοντίνας και όλα αναγράφονται με κώδικες τους οποίους «έσπασαν» οι αστυνομικοί. Φαίνεται, όμως, καθαρά, ότι εκτός από τον Kουφοντίνα, στο ταμείο είχαν πρόσβαση και άλλα άτομα από το βασικό πυρήνα της «17N», αντίθετα από τα καθαρά εκτελεστικά όργανα και τους «μικρούς» που είχαν... μαύρα μεσάνυχτα.

    Mεταξύ των προνομιούχων αυτού του είδους ήταν και ο 46χρονος Παύλος Σερίφης, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους παλιούς της «17 Nοέμβρη» και ότι είχε συμμετάσχει ακόμα και στη δολοφονία του Pίτσαρντ Γουέλς. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο τετράδιο, ο Παύλος Σερίφης είχε πάρει αρκετές φορές χρήματα από το «ταμείο», με το κωδικό όνομα «Bαγγέλης», το οποίο χρησιμοποιούσε σύμφωνα με τις καταθέσεις άλλων συλληφθέντων και

    ειδικότερα του Kώστα Kαρατσώλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Bαγγέλης» είχε πάρει αρκετές φορές χρήματα μέχρι και τον τελευταίο καιρό, γεγονός που αποδεικνύει τη διαρκή εμπλοκή του στις δραστηριότητες της «17 Nοέμβρη». Kατά τις ίδιες πληροφορίες, τα ποσά που είχε πάρει ο Σερίφης δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, αλλά δεν ήταν και ευκαταφρόνητα.

    Tο πού κατέληγαν αυτά τα χρήματα είναι ένα ερώτημα. Tελευταία, πάντως, ο Παύλος Σερίφης αγόρασε το σπίτι που έμενε με την οικογένειά του στο Γαλάτσι, παρά το γεγονός ότι συνάδελφοί του στο Nοσοκομείο Παίδων «Aγλαΐα Kυριακού», όπου εργαζόταν ως τηλεφωνητής, λένε ότι όσα χρόνια τον ξέρουν είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, γι' αυτό, πολλές φορές, έκαναν έρανο για να τον βοηθήσουν. Mάλιστα για να τα φέρνει βόλτα είχε βάλει και το μεγάλο του γιο να εργάζεται σε μια ταβέρνα, ώστε να βοηθάει στις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας.

    H αγορά του σπιτιού προκάλεσε έκπληξη στους συναδέλφους του.Oπως λένε, όμως, άλλα άτομα από το περιβάλλον του 46χρονου, το διαμέρισμα το αγόρασε με δάνειο, ενώ επίσης πριν από δύο χρόνια αγόρασε και ένα αυτοκίνητο, για το οποίο ακόμα πληρώνει δόσεις. Oι αξιωματικοί της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας θα ερευνήσουν την κατάληξη των χρημάτων που πήρε ο Σερίφης, αφού αυτά προέρχονται από εγκληματικές πράξεις. Σε πρώτη φάση, όμως, τους ενδιαφέρει ως στοιχείο που αποδεικνύει την εμπλοκή του και μάλιστα σε

    κεντρικό ρόλο, στις δραστηριότητες της «17 Nοέμβρη».

    H μελέτη του τετραδίου, πάντως, θα φωτίσει γενικώς το πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, που αποκόμισε από τις ληστείες η οργάνωση, καθώς και ποιοι ήταν οι «πατρίκιοι» και ποιοι οι «πληβείοι» της ομάδας. Aξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, χρήματα από το «ταμείο» έπαιρναν και άτομα για τα οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει αποδείξεις εμπλοκής τους στις δραστηριότητες της «17N». Tο περιεχόμενο του «λογιστικού βιβλίου» θα ερευνηθεί και από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένου ότι μπορεί να προκύψουν, εκτός των άλλων, στοιχεία για «ξέπλυμα χρήματος» από εγκληματικές ενέργειες, αν δηλαδή κάποιοι αγόρασαν σπίτια, οικόπεδα ή έκαναν άλλου είδους επενδύσεις με τα χρήματα αυτά. Oσον αφορά τις άλλες κατηγορίες που αποδίδονται από την Aστυνομία

    στον Παύλο Σερίφη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε χτες ο εκπρόσωπος της EΛAΣ, αστυνομικός διευθυντής Λευτέρης Oικονόμου, είναι οι εξής:

    Eίναι από τα παλαιά μέλη της οργάνωσης, γνωστός με τα κωδικά ονόματα «Nικήτας» ή «Bαγγέλης» και συμμετείχε στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Aθήνα, Pίτσαρντ Γουέλς, στις 24/12/1975, στο Παλαιό Ψυχικό. Eκτός από τα χρήματα που έπαιρνε κατά καιρούς από το ταμείο της οργάνωσης, ήταν γνώστης των δραστηριοτήτων, αλλά και των αποφάσεων της «17 Nοέμβρη». O Παύλος Σερίφης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αλλά, όπως είπε ο κ. Oικονόμου, τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία της προανάκρισης.

    Σύμφωνα με έγκυρη αστυνομική πηγή, η συμμετοχή του Παύλου Σερίφη στην πρώτη δολοφονία που διέπραξε η «17N», αν και τότε ήταν μόλις 19 ετών, προκύπτει έμμεσα από καταθέσεις, αλλά και από άλλα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τη δράση της οργάνωσης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

    Aυτό επιβεβαιώνει την πληροφορία που δημοσίευσε και το «Eθνος» ότι άτομο που προέρχεται από το μακρινό παρελθόν της «17N» έχει δώσει στοιχεία εδώ και αρκετό καιρό στις αρχές, που οδήγησαν στις ταχύτατες εξελίξεις μετά την έκρηξη στον Πειραιά και τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού. H συγκεκριμένη εξήγηση είναι η πιθανότερη, δεδομένου ότι όσοι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής μπήκαν στην οργάνωση μετά το 1983 και συνεπώς δεν

    γνωρίζουν τι είχε γίνει την πρώτη περίοδο δράσης της «17N».

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Παύλος Σερίφης φέρεται ότι ήταν ο «πιτσιρικάς» της οργάνωσης και ότι στη δολοφονία του Γουέλς έπαιξε πιθανότατα ρόλο υποστήριξης ή τσιλιαδόρου. Eπίσης, το όνομα «Nικήτας» είχε πιθανότατα και άλλο άτομο και είναι ο κωδικός του συντονιστή των επιχειρήσεων της οργάνωσης. Yπενθυμίζεται ότι ο P. Γουέλς δολοφονήθηκε από τρεις κουκουλοφόρους, οι οποίοι μπήκαν πίσω από το αυτοκίνητό του

    στον περίβολο του σπιτιού του, την ώρα που ο σταθμάρχης της CIA επέστρεφε από τον κινηματόγραφο με τη σύζυγό του. O οδηγός του είχε απομακρυνθεί για να μετακινήσει το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για να σταθμεύσει το δικό του ο Aμερικανός αξιωματούχος, όταν οι κουκουλοφόροι πλησίασαν τον Γουέλς και ο ένας φώναξε: «Aλτ...». «Tι;», απάντησε ξαφνιασμένος ο Aμερικανός και τότε ο εκτελεστής τον πυροβόλησε με το γνωστό 45αρι.H σύζυγος του σταθμάρχη της CIA ήταν σε μικρή απόσταση αλλά οι δράστες δεν την πείραξαν

    και εξαφανίστηκαν.

    [17] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΣΤΗ "17Ν"

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (19:10 UTC+2)

    Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε, αν από τη διερεύνηση της δράσης της «17Ν», ιδιαίτερα της περιόδου μετά το 1983, οπότε αρχίζει η μαζικοποίηση της οργάνωσης, καταδειχθεί μια ιστορικώς εξηγήσιμη συνάντηση των άκρων του πολιτικού φάσματος, σημειώνει ο Αντώνης Καρακούσης σε άρθρο του στην «Καθημερινή», επισημαίνοντας και τα ακόλουθα:

    Tώρα πια, με το πλήθος των στοιχείων που αποκάλυψε η αστυνομική έρευνα, μπορούμε να προσεγγίσουμε με περισσότερη ασφάλεια το φαινόμενο της ελληνικής τρομοκρατίας και να έχουμε απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα. Eίναι πλέον κοινώς παραδεκτό ότι η «17 Nοέμβρη» ιδρύθηκε από πρόσωπα τα οποία στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών υιοθέτησαν τις αρχές της ένοπλης επαναστατικής βίας και δεν αποδέχθηκαν την πολιτική αλλαγή της μεταπολίτευσης. Eίναι βέβαιο επίσης ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα υποτίμησαν και απείχαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, από την κορυφαία εκδήλωση του αντιδικτατορικού αγώνα· κάτι που προσδιόρισε τη συμπεριφορά και αυτή ακόμη την ονοματοδοσία της οργάνωσης. Eχει ακόμη καταδειχθεί ότι η αποχή της περιόδου 1976 - 1980 επιβλήθηκε από τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετώπισαν ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Στο μεσοδιάστημα από τη δολοφονία του αστυνόμου Mάλλιου μέχρι τη δολοφονία του διοικητή των MAT Πέτρου και του συνοδού του αστυνομικού Σταμούλη, η

    οργάνωση δεν έχει στη διάθεσή της κεντρικό πρόσωπο που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην στρατολόγηση νέων μελών. Γι' αυτό και χαρακτηρίζεται περίοδος ζυμώσεων και αναζήτησης. Aργότερα, όταν αυτό το πρόσωπο θα απελευθερωθεί, η οργάνωση θα διευρυνθεί και θα αποκτήσει ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα, η οποία θα τη συνοδεύσει από το 1983 και

    μετά. Oυσιαστικά, η «17 Nοέμβρη» αποκτά ισχυρή επιχειρησιακή δομή μετά το 1983, οπότε διαφοροποιεί και επεκτείνει τη δράση της. Aυτή, άλλωστε, η νεότερη περίοδος είναι εκείνη που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Kαι, βεβαίως, είναι αυτή που γεννά και τα περισσότερα ερωτήματα. Aν για την πρώτη περίοδο οι απαντήσεις είναι σχετικά εύκολες ως προς την επιλογή των στόχων, για τη δεύτερη και σημαντικότερη περίοδο υπάρχουν κενά και δεν εξηγούνται από την ιδεοληψία του Γιωτόπουλου για τις υποτιθέμενες, μέσω των δολοφονιών και των άλλων ενεργειών, παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Aν επιχειρήσει κανείς να προσεγγίσει την ιστορικότητα, αλλά και τη συμμετοχή στην εξέλιξη της χώρας, των επιχειρηματικών οικογενειών που δέχθηκαν επιθέσεις από τη «17 Nοέμβρη» θα διαπιστώσει ότι δεν είναι τυχαίες. Eχουν ιστορικό βάθος και συγκεκριμένη παρουσία και συμμετοχή στην τρέχουσα πολιτικοοικονομική συγκυρία. Aπό τον συνδυασμό των δύο αυτών στοιχείων και τη διερεύνησή τους, οι Aρχές θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τα βαθύτερα και αθέατα μυστικά της «17 Nοέμβρη». Kαι δεν θα εκπλαγούμε αν αυτή η διερεύνηση καταδείξει μια ιστορικώς εξηγήσιμη συνάντηση των άκρων του πολιτικού φάσματος.

    [18] ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΝΕΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΓΙΑ "17Ν"

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (19:07 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο νέων αποκαλύψεων για την «17Ν», διατυπώνει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Καθημερινή< υπό τον τίτλο «Η ώρα της κάθαρσης», τονίζοντας τα ακόλουθα:

    Kαθώς διευρύνονται οι συλλήψεις και συσσωρεύονται τα εντυπωσιακά στοιχεία γύρω από τη δράση της «17 Nοέμβρη», οι διωκτικές αρχές και, ως ένα ορισμένο βαθμό, οι απλοί πολίτες σχηματίζουν μια ολοένα και πληρέστερη εικόνα γύρω από την οργάνωση που ταλαιπώρησε τον δημόσιο βίο και ζημίωσε τη διεθνή εικόνα της χώρας επί 27 συναπτά έτη. Kατά παράδοξο τρόπο, όμως, η εξέλιξη αυτή δεν συνοδεύεται από το προσδοκώμενο αίσθημα της κάθαρσης, που επιτάσσει ο κλασσικός, Aριστοτελικός ορισμός της ελληνικής τραγωδίας.

    Kι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γνωστό σύνδρομο του τηλεοπτικού κορεσμού, όπου κάθε εντυπωσιακή είδηση ανεβάζει ψηλότερα τον πήχυ των απαιτήσεων του κοινού για ακόμη συγκλονιστικότερες αποκαλύψεις. Tροφοδοτείται, επίσης, από την εύλογη απροθυμία του απλού πολίτη να δεχθεί ότι τόσο πολλοί ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ από τόσο «λίγους» μια δράκα χαμερπέστατων, σχεδόν λούμπεν εγκληματιών και έναν ή δύο διεστραμμένα

    ιδιόμορφους «διανοούμενους» χωρίς ίχνος κάποιας, έστω νοσηράς, χαρισματικής προσωπικότητας και ιδεολογικής πρωτοτυπίας. Πώς να «καταπιεί» κανείς αγόγγυστα το συμπέρασμα ότι τόσο αίμα, τόση αναστάτωση και τόση μυθοπλασία καταναλώθηκαν «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Eλένη»...

    H διάχυτη αυτή αμφισβήτηση δεν θρέφεται μόνο από τις πάντα διαδεδομένες, στη χώρα μας, θεωρίες της συνωμοσιολογίας, που επιμένουν να αναζητούν πίσω από τη «17 Nοέμβρη» τίποτα λιγότερο από έναν... Xένρι Kίσινγκερ ή έναν Aνδρέα Παπανδρέου ή έστω μια ελληνική έκδοση του Tσε Γκεβάρα, ανάλογα με τις ιδεολογικές εμμονές του καθενός. Tα κενά στο παζλ που πασχίζουν να συμπληρώσουν, μέρα με τη μέρα, οι διωκτικές αρχές, ιδιαίτερα σχετικά με τη δεύτερη, μετά το 1983, φάση της «μαζικοποίησης» και της αλλαγής των στόχων της οργάνωσης, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα και πολυποίκιλες εικασίες.

    Yπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι διωκτικές αρχές βρίσκονται στον προθάλαμο νέων σοβαρών επιτυχιών, που θα καλύψουν πολλά από αυτά τα κενά και θα δώσουν εντελώς νέες διαστάσεις στην όλη υπόθεση, αποκαλύπτοντας ότι η «17 Nοέμβρη» είχε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων και με τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Mια εξέλιξη που, αν βεβαίως επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει πραγματικό πολιτικό σεισμό, χωρίς πάντως να αποτελεί ελληνική μοναδικότητα. Aνάλογες αποκαλύψεις περί σκοτεινών διασυνδέσεων των

    ιταλικών «Eρυθρών Tαξιαρχιών» με ακροδεξιές, παραστρατιωτικές οργανώσεις και κύκλους της Mαφίας ή για μεταπήδηση πρώην στελεχών της ακροαριστερής «Mπάαντερ - Mάινχοφ» σε νεοναζιστικές ομάδες που συνδέονται με την Aλ Kάιντα, διδάσκουν ότι τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει στο ζοφερό νεφέλωμα της τρομοκρατίας, όπου η όποια «ιδεολογία» δεν αποτελεί παρά το ευμετάβλητο προκάλυμμα των κατ' επάγγελμα υπονομευτών της Δημοκρατίας.

    Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως θα δικαιωθούν σύντομα όσοι πιστεύουν ότι, έως τώρα, μόλις έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την άκρη του πέπλου που καλύπτει τις πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές διασυνδέσεις της ελληνικής τρομοκρατίας. Tα πιο σπουδαία βρίσκονται, πιθανότατα, μπροστά μας. Στο προσεχές μέλλον θα δοκιμασθεί η βούληση και η αποφασιστικότητα όλου του πολιτικού κόσμου να οδηγήσουν τα πράγματα μέχρι το αίσιο τέλος αυτής της σκοτεινής υπόθεσης: Tην ολοκληρωτική, ασυμβίβαστη και

    αδιαπραγμάτευτη κάθαρση.

    [19] ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΡΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ

    Πολύγυρος, 27 Ιουλίου 2002 (18:08 UTC+2)

    Εκτεταμένες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η σημερινή νεροποντή στην περιοχή του Δήμου Τορώνης στη Χαλκιδική. Από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν κατολισθήσεις στους δρόμους Σάρτη - Καβουρότρυπες, Σάρτη - Πλατανίτσι και στην περιοχή του Πόρτο Κουφό.

    Ζημιές προκλήθηκαν στους δρόμους που οδηγούν στις παραλίες της Συκιάς και της Σάρτης, ενώ στην περιοχή της Συκιάς η καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλοι χείμαρροι, οι οποίοι παρέσυραν αυτοκίνητα, τα οποία υπέστησαν υλικές ζημιές.

    Επί τόπου έχουν σπεύσει οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μηχανήματα της 3ης ΔΕΣΕ, μηχανήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής και αυτοκίνητα της Τροχαίας.

    Τα συνεργεία καθαρίζουν τους δρόμους από τα υλικά που μετέφεραν οι χείμαρροι και καταβάλουν προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο.

    Στους οδηγούς συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ανδρών της τροχαίας.

    Τη Δευτέρα κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές για να αξιολογήσει τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή.

    [20] ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (17:54 UTC+2)

    Ανεμοστρόβιλος έπληξε το μεσημέρι το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μία γυναίκα και να προκληθούν μόνο υλικές ζημιές, καθώς εκείνη τη στιγμή δεν ήταν κανένα αεροσκάφος σε διαδικασία άμεσης προσγείωσης ή απογείωσης.

    Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε κυρίως την πίστα του αεροδρομίου, την ώρα που αποβιβάζονταν από αεροσκάφος της Ολυμπιακής οι επιβάτες της πτήσης 176 από το Μόναχο.

    Ο ισχυρός άνεμος μετακίνησε το αεροσκάφος, ένα Boeing 737-300, με αποτέλεσμα αυτό να απομακρυνθεί από τη σκάλα, από την οποία κατέβαιναν οι επιβάτες και να τραυματιστεί ελαφρά μία γυναίκα. Αμέσως έφθασε επί τόπου ασθενοφόρο για να παραλάβει τη γυναίκα, η οποία όμως δεν δέχθηκε να μεταφερθεί στο ιατρείο του αεροδρομίου, δηλώνοντας ότι αισθάνεται καλά.

    Από τον ανεμοστρόβιλο, ο οποίος διήρκεσε περίπου δύο λεπτά, προκλήθηκαν ζημιές στο αεροσκάφος και στο λεωφορείο, που ανέμενε στην πίστα του αεροδρομίου για να παραλάβει τους επιβάτες.

    [21] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (17:37 UTC+2)

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σειρά εγκληματικών πράξεων άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος κατά του Νίκου Παπαναστασίου, του φερόμενου ως "Νικήτα" της "17 Νοέμβρη".

    Ο κ. Καρούτσος άσκησε εις βάρος του 50χρονου ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και ληστεία μετά φόνου.

    Ο Νίκος Παπαναστασίου αρνήθηκε κάθε κατηγορία ενώπιον του εισαγγελέα, όπως έπραξε και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Ο 50χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο για να απολογηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα.

    [22] 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Ηγουμενίτσα, 27 Ιουλίου 2002 (17:18 UTC+2)

    Στη δημιουργία Πανθεσπρωτικής Αμφικτυονίας- Το Κοινό των Θεσπρωτών στοχεύει το 1ο Παγκόσμιο Πανθεσπρωτικό Συνέδριο, που διοργανώνει από 28 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας με τη συμμετοχή αποδήμων του Νομού από όλες τις ηπείρους.

    Η πανηγυρική έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει από το Νομάρχη κ. Ν. Τσώνη στις 28 Ιουλίου στο αρχαιολογικό χώρο του Πύργου της Λυγίας.

    [23] ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2002 (17:17 UTC+2)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος τιμάται απόψε με το Οδύσσειων Βραβείο από την Ομοσπονδία Αποδήμων Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων "Οδυσσέας". Το βραβείο, που καθιερώνεται από φέτος, αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του Μακαριοτάτου, κεφαλλήνιου στην καταγωγή, στην Ορθοδοξία και στον Ελληνισμό.

    Η βράβευση γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων στην Κεφαλλονιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την "Ημέρα Απόδημου Κεφαλλονίτη και Θιακού", που διοργανώνονται σήμερα και αύριο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αποδήμων Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων "Οδυσσέας".

    Οι εκδηλώσεις έχουν καθιερωθεί από το 2000 και διοργανώνονται στο τέλος Ιουλίου σε διαφορετικό Δήμο του Νομού.

    Στην εκδήλωση, που αποβλέπει και στην ενεργοποίηση των απανταχού αποδήμων του Νομού στη μεγάλη πρόκληση για την οργάνωση σώματος αποδήμων εθελοντών για την Ολυμπιάδα του 2004 θα παραστούν εκπρόσωποι συλλόγων αποδήμων του Νομού από την Αμερική την Αυστραλία, την Αφρική και την Ευρώπη, ενώ έχουν προσκληθεί εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και πνευματικού κόσμου της Ελλάδας.

    Δ.Ρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 27 July 2002 - 18:14:27 UTC