Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
  • [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ «17Ν»
  • [03] Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΥΠΕΣΤΗ Η 17Ν
  • [04] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
  • [05] ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
  • [06] Ο Γ. ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ
  • [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Τ. ΜΠΛΕΡ ΕΠΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ -
  • [08] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [10] ΚΟΝΤΡΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ MAYO
  • [11] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟ
  • [12] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΠΛΕΞΟΥΝ ΤΙΣ
  • [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ
  • [14] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΑΣΤΑΣΕ
  • [15] ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΕΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ
  • [16] ΟΡΟΣΗΜΟ Η 4Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑ.Δ.Ε.Ε.
  • [17] ΝΕΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [19] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΑΠΑΓΓΕΙΛΛΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [20] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [21] TA NEA ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [22] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [23] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ι. ΤΖΕΜ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"
  • [24] ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

  • [01] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2002 (18:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Νικηφόρος Τζατζάκης

    Ο 37χρονος δάσκαλος Κωνσταντίνος Τέλιος, του Βασιλείου και της Σοφίας, που κατάγεται από τη Σάμο και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη είναι το άτομο που μετείχε στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» με το ψευδώνυμο «Μάρκος». Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Νικηφόρος Τζατζάκης.

    Ο κ. Τζατζάκης ανακοίνωσε ότι ο Τέλιος παρουσιάστηκε μόνος του στις αστυνομικές αρχές στις 4 σήμερα το απόγευμα και δήλωσε ότι μετείχε σε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην οργάνωση «17 Νοέμβρη». Ο Τέλιος συνελήφθη και ήδη μετάγεται στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ερεύνησαν σήμερα λίγο πριν τη σύλληψή του Τέλιου, δύο διαμερίσματα το ένα στην οδό Πέτρου Συνδίκα και το άλλο στην οδό Γλάδστωνος στη Θεσσαλονίκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα διαμερίσματα αυτά δεν βρέθηκαν όπλα ή προκηρύξεις.

    [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ «17Ν»

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (10:29 UTC+2)

    Σημαντικές αποκαλύψεις περιλαμβάνουν τμήματα των καταθέσεων των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε αυτές περιγράφονται αρκετοί από τους γνωστούς μέχρι στιγμής τρομοκράτες, ενώ υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία αναζητούν οι αστυνομικοί. Ο Βασίλης Τζωρτζάτος εμφανίζεται με το ψευδώνυμο «Σταμάτης», ο Σάββας Ξηρός ως «Μιχάλης», ο Δημήτρης Κουφοντίνας ως «Λουκάς», ο Ηρακλής Κωστάρης ως «Χάρης», ο Γιάννης Σκανδάλης ως «Κόμης», ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ως «Λάμπρος ο Ψηλός» και ο Χριστόδουλος Ξηρός ως «Μανώλης».

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αρνούμαι τις κατηγορίες που μου αποδίδετε και οτιδήποτε σχετικό επιθυμώ να το καταθέσω στον ανακριτή, παρουσία του συνηγόρου μου.

    Βασίλης Ξηρός: Ο Γεωργιάδης προσέφερε αυτές τις βοηθητικές δουλειές στην οργάνωση περίπου για ένα χρόνο και ουσιαστικά σταμάτησε στα μέσα του 1998.

    «Πέραν του Λουκά (Δ.Κουφοντίνα) και του Σάββα δεν έχω συναντήσει άλλα άτομα στο σπίτι της οδού Πάτμου. Τον «Λουκά» έχω επισκεφτεί και στο σπίτι της οργάνωσης στον Πειραιά, όπου επίσης υπήρχαν όπλα, ρουκέτες, εκρηκτικά και άλλα αντικείμενα. Αλλά το 1999 με εντολή «Λουκά» άρχισα να ψάχνω για καινούργιο σπίτι στο Παγκράτι... Ο Γεωργιάδης συνέχισε να συμπαραστέκεται αλλά σε πολύ δευτερεύοντα θέματα. Στις τοποθετήσεις «καλαθιών» στα Μακ Ντόναλτς και στη Ντιτρόιτ Μότορς στην Κηφισίας, καθώς και στην Κράισλερ στην Κατεχάκη και στην Οπελ στη Μεσογείων ήμουν τσιλιαδόρος ή οδηγούσα. Ο Σάββας τα τοποθετούσε και ο «Λουκάς» πρόσεχε. Πηγαίναμε με κλεμμένα αυτοκίνητα, τα οποία παρατούσαμε. Σε κάποιες από τις κλοπές συμμετείχε και ο Τάκης (πιθανότατα ο Ηρακλής Κωστάρης). Τα πρόσωπα με τα οποία εγώ κυρίως συνεργαζόμουνα ήταν τα αδέλφια μου, ο Κουφοντίνας, ο Γεωργιάδης και ένας Τάκης με τον κωδικό «Χάρης».

    Επίσης με τον «Λάμπρο» (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος) και είχα δει κάποιον στον Πειραιά πριν τη δολοφονία Περατικού που μου είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι είναι ο Αρχηγός, αλλά δεν ξέρω τίποτε άλλο για αυτόν. Τα λεφτά τα λέγαμε μαρούλια, τα πιστόλια στυλό, τις βόμβες καλάθια, τις ρουκέτες σωλήνες και όταν θέλαμε να μιλήσουμε για δολοφονία ατόμου λέγαμε ότι θα κάνουμε κάτι για αυτόν. Τα οχήματα καμιόνια και τα γάντια χειρόκτια».

    Χριστόδουλος Ξηρός: «Το 1983 γνώρισα τον Γιάννη Σερίφη και μιλήσαμε πρώτη φορά για πιθανότητα ένοπλης δράσης. Ο Σερίφης με έφερε σε επαφή με τον Κουφοντίνα που μου τον σύστησε ως «Λουκά».

    Ο «Λουκάς» με έφερε σε επαφή με τον «Κόμη». Αυτοί μας δίδαξαν συνωμοτικούς κανόνες και τρόπους κλοπής αυτοκινήτων κ.λπ. Το 1984 μου συνέστησαν τον «Λάμπρο τον Ψηλό», τον «Νικήτα» και τον «Αλέκο» ή «ταινία». Ο «Λάμπρος» είναι σήμερα γύρω στα 60 και ο «Νικήτας» περίπου 55, μετρίου αναστήματος με ελαφρώς σπαστά καστανά μαλλιά, φορούσε γυαλιά μυωπίας και είχε κοιλίτσα.

    Ο «Αλέκος» πρέπει να είναι γύρω στα 45 και το όνομα του είναι Πάτροκλος». Μεταξύ άλλων, ο Χριστόδουλος, ανέφερε στην κατάθεση του πως έκαναν πρόβες προτού χτυπήσουν τους στόχους τους. Για μια επιχείρηση σε βάρος του Αμερικανού αξιωματούχου Ρόμπερτ Τσαντ, αναφέρει: «Αυτός που πήγαινε στο σημείο εκκίνησης του στόχου, δηλαδή την Πλατεία Συντάγματος έπαιρνε τηλέφωνο στο καφενείο που βρισκόταν τη στιγμή που ξεκινούσε ο στόχος και ζητούσε ένα προεπιλεγμένο ανύπαρκτο όνομα.

    Οταν ο καφετζής προσφωνούσε το όνομα και οι δύο καταλάβαιναν ότι ο στόχος ξεκίνησε και μετά από λίγο αποχωρούσαν διακριτικά. Πίστευα ότι η οργάνωση έκανε το σωστό και ότι θα ωθούσε τον κόσμο σε μια αλλαγή. Σιγά σιγά διαπιστώνοντας ότι δεν γινόταν τίποτα διέκοψα την πολιτική μου δραστηριότητα...».

    Βασίλης Τζωρτζάτος: Αναφέρεται στον Χριστόδουλο που τον έβαλε στην οργάνωση το 1985. «Μου γνώρισε τον «Λουκά» με το ψευδώνυμο «Σταμάτης». Στη συνάντηση με τον «Λουκά» μιλήσαμε για στόχους πολιτικούς, αμερικανικούς και οικονομικούς.

    Οι συναντήσεις επαναλήφθηκαν ώσπου κάποια μέρα αποφασίσαμε να σκοτώσουμε τον Μομφεράτο». Επίσης, ο Τζωρτζάτος αναφέρεται στις επιθέσεις κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ το 1985, ενώ περιέγραψε και άλλες δολοφονίες. «Από το 1992 δεν έχω πάρει μέρος σε καμία ενέργεια, μετανοώ για τις πράξεις μου και αποκηρύσσω τέτοιου είδους μορφής πάλης γιατί δεν οδηγεί πουθενά».

    Κώστας Καρατσώλης: Αναφέρεται στο πώς τον μύησε ο κουμπάρος του, Κωστάρης. Του γνώρισε τον «Μιχάλη» (Σάββας Ξηρός) και τον «Λουκά» (Δημήτρης Κουφοντίνας) και του είπε ότι ανήκαν σε κάποια οργάνωση και θα έκαναν κάποιους αγώνες. Τον Ηρακλή Κωστάρης τον αποκαλούσαν «Χάρη».

    Μετά από μερικά ραντεβού μου αποκάλυψε ότι είναι μέλη της «17Ν» και είχαν σχεδιάσει να εισβάλουν στο ΑΤ Βύρωνα για να πάρουν όπλα για την οργάνωση. Δέχτηκα την πρόταση». Αφού δίνει ορισμένα στοιχεία για την επιχείρηση στο ΑΤ, εν συνεχεία αναφέρει ότι: «Από τα τέλη του 1990 δεν έλαβα μέρος σε καμία επιχείρηση.

    Συναντιόμασταν στον Σταθμό Αγίου Νικολάου, στον σταθμό Κάτω Πατησίων, σε μια ψησταριά και σε μια εκκλησία στην περιοχή του σταθμού Κάτω Πατησίων. Εκεί είχαμε πει ότι θα κάνουμε ένα βουλευτή της ΝΔ, το Συκούριο και θα βάλουμε «καλάθια» σε αυτοκίνητα Πρεσβειών.

    [03] Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΥΠΕΣΤΗ Η 17Ν

    Aθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (14:02 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη» θα έχουν μια δίκαιη δίκη αλλά θα δικαστούν ώστε να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους έδωσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι μετά από συστηματική και μεθοδική προσπάθεια επιτεύχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και κάνονας έναν απολογισμό των μέχρι στιγμής ερευνών επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί δέκα άτομα και αναζητείται ακόμη ένα ενώ παράλληλα εξετάζονται τα στοιχεία που προκύπτουν για πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων.

    Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι η υπόθεση της «17 Νοέμβρη» θα κλείσει για την ελληνική πολιτεία μόνο όταν οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι υπεύθυνοι και διαβεβαίωσε ότι στην υπόθεση θα χυθεί άπλετο φως.

    Μιλώντας για τη δημοκρατία στην Ελλάδα σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός βγήκε μεν λαβωμένος από εθνικές καταστροφές και πολέμους αλλά ήταν αποφασισμένος να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών. Στην πορεία αυτή σκιάστηκε από την τρομοκρατία η οποία, όπως είπε, επιχείρησε να υποκαταστήσει την κυρίαρχη λαϊκή βούληση και το κράτος δικαίου. Ωστόσο επισήμανε ότι η «17 Νοέμβη» πολύ πριν ηττηθεί επιχειρησιακά από τις διωκτικές αρχές ηττήθηκε πολιτικά και ιδεολογικά από τη δύναμη της δημοκρατίας αφού κατέστη σαφές ότι η βία δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε ακόμη στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει τους αγώνες και τις θυσίες τους. Τόνισε εξάλλου ότι σήμερα κλείνει ένας ακόμη κύκλος της μεταπολίτευσης και η επόμενη φάση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, για την εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό του, την Ελληνική Αστυνομία, τις εισαγγελικές αρχές αλλά και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Κάλεσε εξάλλου τους νέους της πατρίδας να είναι περήφανοι για τη χώρα μας, να αγωνιστούν για το μέλλον της και να προετοιμαστούν για τη γιορτή των νέων, όπως χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Χρυσοχοϊδη:

    «Εχοντας συναίσθηση της ευθύνης που επιβάλλουν οι στιγμές και της ιδιαίτερης σημασίας των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα της τρομοκρατίας θεωρώ ότι είναι η στιγμή που μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση στις προσπάθειές μας για την εξάρθρωσή της. Γνωρίζετε ότι μια από τις βασικές αρχές λειτουργίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η διάκριση ρόλων και αρμοδιοτήτων. Η διάκριση της πολιτικής από την επιχειρησιακή δουλειά. Για το λόγο αυτό δεν θα αναφερθώ σε επιχειρησιακά θέματα θα με ακολουθήσει όμως στο βήμα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Νασιάκος προκειμένου να σας ενημερώσει για την πορεία των ερευνών.

    Μετά από συστηματική και μεθοδική προσπάθεια, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, τη δημοκρατική νομιμότητα, τους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες καταφέραμε ένα ισχυρότατο πλήγμα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Όπως ξέρετε μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη δέκα άτομα και αναζητείται επιπλέον ένα ενώ παράλληλα εξετάζονται τα στοιχεία που προκύπτουν για πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων καθώς και ο βαθμός συσχέτισής τους. Αν και έχει εξαρθρωθεί ήδη ένα σημαντικό τμήμα της οργάνωσης οι αστυνομικές έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση. Η υπόθεση της 17 Νοέμβρη και συνολικά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα θα κλείσει για την ελληνική πολιτεία μόνο όταν θα είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη όλοι οι υπεύθυνοι.

    Η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος. Σε αυτή την υπόθεση θα χυθεί άπλετο φως. Θα εξιχνιαστεί κάθε πτυχή του τρομοκρατικού φαινομένου στη χώρα μας και στο μεταξύ άρχισαν να δίνονται και θα δοθούν και στη συνέχεια απαντήσεις, όταν αυτό θα είναι εφικτό κατά περίπτωση λεπτομερώς, στις οικογένειες των θυμάτων για τις συνθήκες της οδυνηρής απώλειας των ανθρώπων τους.

    Κυρίες και Κύριοι

    Η δημοκρατία στην χώρα μας είναι μια πολύπαθη υπόθεση. Είναι η πρώτη φορά από τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους που πλησιάζουμε τα τριάντα χρόνια ομαλής δημοκρατικής ζωής. Τα χρόνια αυτά οι πολίτες αυτού του τόπου έδειξαν ότι έχουν αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις. Κάλυψαν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να δημιουργήσουν μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία. Μέσα από ένα πολύχρονο κύκλο που σημαδεύτηκε από εθνικές καταστροφές και πολέμους, από τον εμφύλιο, από τη δικτατορία και την εθνική τραγωδία της Κύπρου βγήκαμε λαβωμένοι μα ταυτόχρονα και αποφασισμένοι να μην γυρίσουμε πίσω, αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ελλήνων πολιτών.

    Αυτή η πορεία τα τελευταία 27 χρόνια σκιάστηκε από την τρομοκρατία. Η ατομική βία παρά και ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού επιχείρησε ατελέσφορα να υποκαταστήσει την κυρίαρχη λαϊκή βούληση και το κράτος δικαίου.

    Για 27 ολόκληρα χρόνια οι καθοδηγητές και φορείς της ατομικής βίας έσπειραν πόνο, έσπειραν θλίψη και ερωτήματα. Έσπειραν υπόνοιες, υπονόμευσαν την εικόνα της χώρας και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Διέσυραν ιδέες και αξίες, διέσυραν ανθρώπους, επιχείρησαν να μετατρέψουν τα θύματα σε θύτες.

    Σήμερα ήρθε η στιγμή να πάρει το λόγο η συντεταγμένη πολιτεία και η δικαιοσύνη για να αποδώσει ευθύνες σε όσους είναι υπεύθυνοι. Για να αποκαλύψει κάθε πλευρά αυτής της μαύρης σελίδας της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Κάθε πλευρά χωρίς καμία εξαίρεση. Ήδη έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη δέκα άτομα εκ των οποίων τα 9 έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους σε σειρά εγκληματικών ενεργειών και ταυτόχρονα τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

    Κυρίες και Κύριοι

    Όλοι όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα, για να πάρει τέλος ο αυταρχισμός και η βία, πιστεύω ότι σήμερα ζουν μέρες δικαίωσης γιατί βλέπουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ξέρει πως η βία δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών, πολύ περισσότερο γιατί οι πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι της εγκληματικότητας, των δολοφονιών και των ληστειών.

    Οι τρομοκράτες δεν δολοφόνησαν μόνο ανθρώπους. Επιχείρησαν να δολοφονήσουν και τον κριτικό λόγο, ενοχοποιώντας τον με τις πρακτικές τους. Επιχείρησαν να δολοφονήσουν τη διαφορετική άποψη, την αμφισβήτηση, το θεμέλιο της δημοκρατίας που είναι το δικαίωμα της διαφωνίας. Γι΄ αυτό και η νίκη μας απέναντι στην τρομοκρατία δεν πρέπει να είναι μόνο η επιχειρησιακή νίκη. Πρέπει να είναι η νίκη της δημοκρατίας. Νίκη του δικαιώματος στη διαφωνία και τη διαφορά. Αλλά και κάτι άλλο. Αν η ανθρωπότητα άλλαξε και προόδευσε μέσα στους αιώνες, αυτό έγινε γιατί υπήρξε η κοινωνική βούληση, η θέληση της πλειοψηφίας, γιατί οι ιδέες έγιναν κτήμα των λαών. Ετσι αλλάζει η ιστορία γιατί η δύναμη των ιδεών είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη των όπλων. Γι΄ αυτό νίκησε η δημοκρατία.

    Η «17 Νοέμβρη» πολύ πριν ηττηθεί επιχειρησιακά από τις διωκτικές αρχές, ηττήθηκε πολιτική και ιδεολογικά από τη δύναμη των ιδεών της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών.

    Κυρίες και Κύριοι

    Οι υπεύθυνοι θα έχουν μια δίκαιη δίκη, όπως αρμόζει στη δημοκρατία μας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα έχουν όμως δίκη. Θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους. Όλες οι υποθέσεις θα εξεταστούν εξονυχιστικά μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως. Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα εκφράζοντας το σύνολο της κυβέρνησης. Κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει τους αγώνες και τις θυσίες τους. Τα χρόνια των φυλακών και των εξοριών. Τα χρόνια που έχασαν από την ίδια τους τη ζωή για να ζούμε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι στη δημοκρατική Ελλάδα.

    Η 17η Νοέμβρη είναι η ανεξίτηλη ιστορική μέρα της σύγχρονης Ελλάδας. Ανήκει σε εκείνα τα παιδιά που υπεράσπισαν την πόρτα του πολυτεχνείου με το αίμα τους. Ανήκει στη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού και ασφαλώς δεν ανήκει σε στυγερούς δολοφόνους. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει τη δυνατότητα και πρέπει να δώσει ενωμένος τη μάχη της αξιοπιστίας της πολιτικής. Ηρθε η ώρα να διαλυθεί η αχνή πάνω από τα πρόσωπά μας Μπορούμε να αποδείξουμε ότι η πολιτική είναι η αναντικατάστατη διαδικασία που μετασχηματίζει το παρόν σε ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα είναι η στιγμή που κλείνει ένας ακόμη κύκλος της μεταπολίτευσης. Η επόμενη φάση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της χώρας μας και το σύνολο του πολιτικού κόσμου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν μέχρι σήμερα και να τους διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι Έλληνες πολίτες να αποκτήσουν το αίσθημα ασφάλειας στη δουλειά, στη γειτονιά τους. Να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας που έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στον καθημερινό αγώνα για την ασφάλεια του πολίτη. Στον Αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Να εξάρω επίσης τη συστηματική προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών κατά την κρίσιμη ερευνητική και ανακριτική διαδικασία. Να ευχαριστήσω κυρίως όμως τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του στις προσπάθειές μας.

    Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ στους νέους και τις νέες της πατρίδας μας και να τους πω ότι πρέπει να είναι περήφανοι για την πατρίδα τους και τους δημοκρατικούς αγώνες των γονιών τους που κανείς πια δεν μπορεί να τους συκοφαντήσει να είναι ακούραστοι εργάτες της δημοκρατίας μας, συλλογικοί διανοούμενοι του μέλλοντός μας, να γίνουν οι πρωταγωνιστές της νέας δίκαιης, ισχυρής και περήφανης Ελλάδας. Ας ετοιμάζονται όλοι οι νέοι για τη μεγάλη παγκόσμια γιορτή τους. Τη γιορτή των νέων όλου του κόσμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας το 2004».

    [04] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 23 Ιουλίου 2002 (09:55 UTC+2)

    Νεκρός είναι ο ηγέτης της Χαμάς Σαλάχ Σεχάντα, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του και τρία από τα παιδιά του κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του ισραηλινού στρατού.

    Νωρίς το πρωί ισραηλινά στρατιωτικά αεροπλάνα ανατίναξαν ένα σπίτι στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν παιδιά.

    Στόχος της επίθεσης ήταν ο ιδρυτής της οργάνωσης, Σαλάχ Σεχάντα, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ.

    «Η Χαμάς πενθεί τον ήρωα, τον ηγέτη Σαλαχ Σεχάντα», αναφέρει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ισμαήλ Χανιγιεχ σε ανακοίνωση. «Όποιος ονειρεύεται αυτό που ονομάζεται ειρήνη, κάνει λάθος. Δεν υπάρχει ειρήνη με το Ισραήλ», συνεχίζεται στην ανακοίνωση.

    Το νοσοκομείο της Σιφα στη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε μία λίστα αποθανόντων με 11 άτομα στην οποία ωστόσο δεν συμπεριλαμβανόταν ο Σεχάντα και τα μέλη της οικογένειας του. Στη λίστα αναφέρονταν δύο βρέφη, ηλικίας οκτώ και 18 μηνών, έξι παιδιά από τριών μέχρι έντεκα χρονών και τρεις ενήλικες. Περισσότεροι από 100 ήταν οι τραυματίες, δήλωσαν οι γιατροί. Ο αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γκιντεον Μεϊρ χαρακτήρισε την επίθεση «χτύπημα εναντίον ενός γνωστού τρομοκράτη που ευθύνεται για εκατοντάδες επιθέσεις εναντίων Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών τα τελευταία δύο χρόνια».

    Η παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε την αγανάκτησή της για το γεγονός που αποτελεί σαμποτάζ των ειρηνευτικών διαδικασιών. Έξω από το νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν περίπου 4.000 Παλαιστίνιοι φωνάζοντας συνθήματα κατά των Ισραηλινών και πυροβολώντας στον αέρα.

    Ν.Κ.

    [05] ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (09:57 UTC+2)

    Ερευνες σε άλλες τέσσερις οργανώσεις σε Αίγινα, Αθήνα, και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν οι αστυνομικές αρχές και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία τις επόμενες μέρες, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οργανώσεις όπως ο "ΕΛΑ", η "1η Μάη", οι "Επαναστατικοί Πυρήνες", καθώς πιστεύεται ότι τα μέλη της "17 Ν" είχαν σχέσεις ή επαφές με τις ομάδες αυτές.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", τα μέλη της "17 Ν" προέρχονταν ή κατέληγαν σε μία από αυτές τις οργανώσεις. Η ΕΛ.ΑΣ. πιστεύει ότι οι συλληφθέντες στη Θεσπρωτία προέρχονταν από τον ΕΛΑ και την 1η Μάη, και ότι ο Κουφοντίνας και οι Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός είχαν σχέση με μέλη της Αντικρατικής Πάλης.

    Οι αρχές στηρίζονται στη θεωρία των "συγκοινωνούντων δοχείων", αφού εκτός από τη "17 Ν" και τον "ΕΛΑ" που έδρασαν τα τελευταία 27 χρόνια, δημιουργήθηκαν και άλλες οργανώσεις που προέρχονταν ή κατέληγαν σε αυτές.

    [06] Ο Γ. ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Για τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών στην προσπάθεια για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης.

    Ο κ. Κατηφόρης τόνισε ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές, προχωρούν συστηματικά και με σοβαρότητα στην πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", η οποία για 27 ολόκληρα χρόνια αποτελούσε μία "ανοιχτή πληγή" για την ελληνική κοινωνία, αλλά και αφορμή για να πληγούν τα εθνικά συμφέροντα και το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη εξιχνίαση των εγκλημάτων και στην αποκάλυψη όλων των υπευθύνων, ώστε να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο τρομοκρατία στην Ελλάδα.

    [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Τ. ΜΠΛΕΡ ΕΠΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ -

    Λονδίνο, 23 Ιουλίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Οι Δήμαρχοι Μόρφου και Λευκονοίκου, Χαράλαμπος Πίττας και Μιχάλης Πήλικος αντίστοιχα, επέδωσαν σήμερα επιστολή στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, με την οποία ζητούν εκ μέρους όλων των κατεχομένων Δήμων τη συμβολή της Βρετανίας για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Νωρίτερα οι δύο Δήμαρχοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε αντικατοχικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, είχαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρομπ Φεν, την οποία χαρακτήρισαν "πολύ εποικοδομητική".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [08] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Λονδίνο, 23 Ιουλίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο καταδίκασε την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα 15 άτομα να χάσουν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Σέιχ Σαλαχ Σαχαντα.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο κ. Στρο που είχε πρόσφατα καταδικάσει και τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών πολιτών επισήμανε ότι ήταν αδικαιολόγητο και απαράδεκτο για τους Ισραηλινούς να ανταποδώσουν κατά τέτοιο τρόπο.

    Τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι αθώοι πολίτες και ιδιαίτερα αθώα παιδιά χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων ενώ εξέφρασε τη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων.

    Κατέληξε λέγοντας ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, την παροχή ασφάλειας στους Ισραηλινούς και την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Συνεδριάζει αύριο στο υπουργείο Ανάπτυξης το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου. Η συνεδρίαση του συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες.

    Το Συμβούλιο, που δημιουργήθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΓΙΑΝ), ορίστηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων της χώρας με βάση ένα σύνολο δεικτών που να συνθέτουν σύστημα αξιολόγησης και σύγκρισης της ανταγωνιστικότητάς της με άλλων χωρών. Ειδικότερα ως έργο του ορίστηκε η καταγραφή των συστημάτων αξιολόγησης και η ανάλυση των επιδόσεων της Ελλάδας στα διάφορα συστήματα, η υιοθέτηση μιας σειράς δεικτών για τη δημιουργία του Ελληνικού συστήματος μέτρησης της ανταγωνιστικότητας, η έκδοση εκθέσεων και εντύπων για την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας και η διασύνδεση της Ελλάδας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή δομή και τις δομές των άλλων χωρών-μελών, και η υποβολή προτάσεων πολιτικής στους τομείς αρμοδιότητάς του.

    Στην πρώτη του συνεδρίαση (5/11/2001) το Συμβούλιο ορίστηκε ως το όργανο παρακολούθησης της εθνικής προσπάθειας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόσο των επιχειρήσεων όσο και, δι' αυτών, της εθνικής οικονομίας, όπου και επωμίζεται ουσιαστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην παρακολούθηση της πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα. Στην αυριανή του συνεδρίαση, ο Υπουργός πρόκειται να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης του ρόλου του Συμβουλίου.

    Το Συμβούλιο θα κληθεί να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τους γενικούς στόχους και κατευθύνσεις της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής με την εξασφάλιση της συμμετοχής όλων των αρμόδιων φορέων, τη συναίνεση και την κινητοποίηση όλων για την υλοποίηση της, να παρακολουθήσει την εφαρμογή της, να αξιολογήσει τις επιδόσεις των φορέων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Το Συμβούλιο σε καμία περίπτωση δεν καλείται να υποκαταστήσει την κυβερνητική λειτουργία ή τους άλλους θεσμοθετημένους φορείς διαβούλευσης, θα αναλάβει όμως ρόλο καταλύτη για την ενεργοποίησή τους και για την προώθηση των αναγκαίων συνεργιών.

    [10] ΚΟΝΤΡΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ MAYO

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν ερωτήματα και θα υπάρξουν στοιχεία» δεν μπορεί να κλείσει η υπόθεση Mayo διατύπωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σχολιάζοντας την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παπαγγελόπουλου προς το Συμβούλιο Εφετών να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι «οι δεσμοί της Mayo με τη Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικοί, όπως διαχρονική είναι και η ροή μαύρου και αδήλωτου χρήματος από τη Mayo προς τα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας και προς πρόσωπα που έχουν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία».

    Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να αποκαλυφθούν και να ανοίξουν οι τροφοδότες λογαριασμοί, ενώ για την πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών σχολίασε πως πρέπει όλοι να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, ακόμα και όταν δεν συμφωνούμε με τις αποφάσεις τους. Υπογράμμισε ωστόσο με έμφαση ότι «και οι κρίνοντες κρίνονται».

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στις δηλώσεις του κ. Λαλιώτη. «Με χυδαίο τρόπο ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, απειλώντας τους δικαστές. Και το κάνει στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ας τον κρίνει ο κάθε δημοκράτης Έλληνας πολίτης.

    [11] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Τη διμερή συμφωνία Ελλάδος - Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων θα υπογράψουν την προσεχή Πέμπτη 25 Ιουλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος και ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας Μίρολιουμπ Λαμπούς.

    Η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας θα γίνει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 15 : 00 μ.μ.

    [12] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΠΛΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λονδίνο, 23 Ιουλίου 2002 (19:47 UTC+2)

    "Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, αυτό θα περιπλέξει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από το χρονοδιάγραμμα των εκλογών αυτών.

    "Μέχρι την περίοδο των εκλογών στην Τουρκία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα χρησιμοποιεί αυτή την προεκλογική περίοδο για να πει ότι δεν είναι η ώρα να προβεί σε υποχωρήσεις", είπε ο κ. Κασουλίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνικό ραδιοσταθμό Λονδίνου "LGR".

    Επεσήμανε, επίσης, ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και τα σχέδια των ΗΠΑ για επιχειρήσεις στο Ιράκ θα περιπλέξουν τα πράγματα στο βαθμό που να μειώνεται η δυνατότητα εκ μέρους του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ καθώς και της Μεγάλης Βρετανίας να ασκήσουν την επιρροή που θα μπορούσαν να ασκήσουν, ούτως ώστε να μην κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται για λύση του Κυπριακού.

    Οσον αφορά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, εξήγησε ότι μέχρι τις πέντε Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις με πέντε συναντήσεις, ενώ μετά τις 23 Αυγούστου θα επαναρχίσουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί ξανά.

    "Μέσα στις επόμενες δέκα συναντήσεις θα φανεί αν επαναβεβαιώνεται η απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε μιαν ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Ολοκλήρωσε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα την απολογία του ενώπιον της τέταρτης τακτικής ανακρίτριας ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος αντιμετωπίζει σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος για τη συμμετοχή του στη "17 Νοέμβρη".

    Εξερχόμενοι από το ανακριτικό γραφείο οι συνήγοροί του Δημήτρης Τεντολούρης και Κώστας Κούρκουλος χαρακτήρισαν πολιτικά τα εγκλήματα της "17 Νοέμβρη" και τόνισαν ότι ο κατηγορούμενος αποκήρυξε το παρελθόν του λέγοντας ότι θεωρεί τις ενέργειες, στις οποίες πήρε μέρος αποκρουστικές.

    Ο κ. Τεντολούρης τόνισε: "O κατηγορούμενος Βασίλης Τζωρτζάτος, όπως προαναγγέλθηκε κατά παράβαση κάθε δικονομικής τάξης από τα ΜΜΕ, ομολόγησε κατά το στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης ότι συμμετείχε κυρίως ως απλός συνεργός σε μία σειρά αξιόποινων πράξεων, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε ενώπιον της ανακρίτριας ως αποκρουστικές. Αυτά μέχρι το 1992, διότι έκτοτε από δεκαετίας δεν έχει καμία σχέση και δεν κατηγορείται για οτιδήποτε".

    Πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος "δηλώνει ότι αποδοκιμάζει αυτό το παρελθόν και το αποκηρύσσει". "Η δήλωση του βέβαια αυτή δεν απαλύνει τον πόνο των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων, ανοίγει όμως ένα νέο κεφάλαιο στη νομική αυτή υπόθεση και ένα κεφάλαιο και για τον τόπο", είπε ο κ. Τεντολούρης και πρόσθεσε:

    "Προσβλέπουμε σε μία δίκαιη δίκη στηριγμένη στον υψηλό νομικό μας πολιτισμό, στα δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά και των θυμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα του κατηγορουμένου, δηλαδή στο σύγχρονο διαφωτισμό και τέλος στηριγμένα στην εφαρμογή των κειμένων διατάξεων. Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παλαίμαχος ποινικολόγος".

    Ο κ. Κούρκουλος δήλωσε από την πλευρά του: "Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τυπικό πολιτικό έγκλημα. Η μετάστασή του και η ονοματοδοσία του στο χώρο του κοινού ποινικού, μπορεί να απενοχοποιεί συνειδήσεις, μπορεί να διευκολύνει ανθρώπους, μπορεί να υπηρετεί το θέαμα, αλλά συσκοτίζει τα πράγματα. Είναι επικίνδυνο για τον εξής λόγο, διότι αποτρέπει την ανάπτυξη της αναγκαίας και ριζικής πολιτικής κριτικής, η οποία έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τώρα στην τρομοκρατία και δεν έγινε με αποτέλεσμα περαιτέρω να της παρέχει απόλυτη ιδεολογική ασυλία. Αρα με ψευδώνυμα δεν λύνονται τα προβλήματα".

    Επισήμανε ότι "δυστυχώς η συμμετοχή σε μία τρομοκρατική οργάνωση, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά από τη μετατροπή του οράματος σε παραλήρημα. Με βάση αυτό το παραλήρημα πίστευε εσφαλμένα ο πελάτης μας ότι συμμετέχει σε μία πολιτική δραστηριότητα τότε, η οποία σήμερα θεωρεί ότι ήταν όχι απλώς αδιέξοδη, αλλά έκανε και κακό".

    Οι δύο δικηγόροι δήλωσαν ότι τόσο ο εντολέας τους, όσο και οι συγκατηγορούμενοί τους συμβάλουν στη διαλεύκανση της αλήθειας και προσβλέπουν σε μέτρα επιείκειας. "Η διαλεύκανση της αλήθειας συνεπάγεται βεβαίως και τη δίκαιη τιμωρία τους μέσα από μία δίκαιη δίκη", είπε ο κ. Κούρκουλος.

    [14] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΑΣΤΑΣΕ

    Βουκουρέστι, 23 Ιουλίου 2002 (19:42 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Φραστική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Ρουμανίας εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Εμίλ Κωνσταντινέσκου ο οποίος συνέκρινε τον κ. Ναστάσε με τον πρώην δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου.

    Συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντινέσκου αποκάλεσε τον Ρουμάνο πρωθυπουργό "αδύναμο άντρα" του οποίου η εξουσία στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εξασθενεί όπως χαρακτηριστικά είπε σταδιακά.

    Τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Ναστάσε αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία καθώς τα μέλη του κόμματός του δεν υπακούουν στις εντολές του.

    Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης σχετικά με την σύσταση του Εθνικού Εισαγγελικού γραφείου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς ενώ σε κοινωνικό επίπεδο επισήμανε ότι παρέχει στο κοινό του δημαγωγικές υποσχέσεις την ώρα που ο λαός υποφέρει καθημερινά από μείζονα κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό της φτώχειας.

    Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Κωνσταντινέσκου γράφει ιστορία κατά έναν άσχημο τρόπο ενώ τον αποκάλεσε δειλό για το γεγονός ότι δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρεία της χώρας το 2000.

    [15] ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΕΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Αναυδοι έχουν μείνει οι περίοικοι στην οδό Λαχανά 8 στην περιοχή Παπάφη της Θεσσαλονίκης, όπου ζουν οι γονείς του 37χρονου δάσκαλου Κωνσταντίνου Τέλιου, ο οποίος παρουσιάστηκε στις αρχές και δήλωσε ότι μετείχε σε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην οργάνωση "17 Νοέμβρη".

    Ο πατέρας του 37χρονου Βασίλειος Τέλιος είναι συνταξιούχος θεολόγος και η μητέρα του Σοφία νοσοκόμα. Το διαμέρισμά τους είναι στο δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Λαχανά 8 και σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα αυτό είναι σε διακοπές.

    Ο Τάσος Ριζόπουλος, επιπλοποιός που έχει κατάστημα στο ισόγειο της πολυκατοικίας δήλωσε ότι είναι μία φιλήσυχη οικογένεια και χαρακτήρισε απίστευτα τα όσα πληροφορήθηκε για τον 37χρονο γιο της οικογένειας. "Αυτό που μου λέτε είναι απίστευτο", είπε χαρακτηριστικά.

    Η γειτόνισα Μαρία Παυλίδη που μένει στην ίδια πολυκατοικία, τόνισε ότι οι γονείς του 37χρονου είναι άνθρωποι της εκκλησίας, πήγαιναν στην εκκλησία τακτικά και ότι οι δύο γιοι τους, τους επισκέπτονταν συχνά. "Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει", ανέφερε.

    Σε ένα άλλο σπίτι στην οδό Γλάδστωνος 5 που, κατά πληροφορίες, διατηρούσε ο Τέλιος ένοικοι της οικοδομής δήλωσαν ότι δεν τον γνώριζαν. Οπως είπαν, πλήρωνε τα κοινόχρηστα στο διαχειριστή, ο οποίος δεν μένει εκεί και δεν ξέρουν τίποτα περισσότερο. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 37χρονος είχε σχέση με ένα σπίτι στην Πέτρου Συνδίκα 14.

    Γ.Χ.

    [16] ΟΡΟΣΗΜΟ Η 4Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑ.Δ.Ε.Ε.

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (19:24 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ορόσημο για την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης του Ελληνισμού ( ΠΑ.Δ.Ε.Ε.) αποτελεί η 4η Γενική Συνέλευσης της, καθώς σε αυτή θα εγκριθεί από τους ομογενείς βουλευτές το καταστατικό λειτουργίας της ένωσης.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. βουλευτής Σουηδίας Νίκος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη για τη στήριξη που παρέχει στην ΠΑ.Δ.Ε.Ε. και τη δυνατότητα να συνεδριάσει για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ΠΑΔΕΕ συνεργάζεται επίσημα με τη Βουλή των Ελλήνων η οποία και παρέχει, μεταξύ άλλων, την αναγκαία τεχνική υποστήριξη για την ιστοσελίδα της www.whiu.gr.

    Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος από την ίδρυσή της το 1996 η ΠΑ.Δ.Ε.Ε. έχει αναπτυχθεί και από 27 μέλη, που είχε τότε, σήμερα αριθμεί 151 μέλη σε 21 κράτη.

    «Βρισκόμαστε στη φάση της ενεργού ανάπτυξης της ένωσης μας, προσπαθώντας να εντοπίσουμε όσο γίνεται πιο πολλούς συναδέλφους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα ως εκλεγμένα μέλη στα κοινοβούλια των αντίστοιχων χωρών τους» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος. Παράλληλα επεσήμανε ότι η ίδρυση της ένωσης εντάσσεται στην στρατηγική ανάπτυξης των παγκοσμίων δικτύων του Ελληνισμού με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι ομογενείς βουλευτές, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών των αποδήμων ελλήνων με την πατρίδα.

    Είναι σαφές ότι η ένωση λόγω της σύνθεσης της έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις άλλες κυβερνήσεις και κοινοβούλια των χωρών εκπροσώπησης και η λειτουργία της δεν εμπλέκεται με τη δραστηριότητα του ελληνικού ΥΠΕΞ. Το ζητούμενο είναι μια χαλαρή σχέση με ουσιαστικό όμως περιεχόμενο και το ελληνικό κοινοβούλιο είναι ο πλέον κατάλληλος θεσμός για τη διαμόρφωση αυτής της σχέσης.

    Αν και η ΠΑ.Δ.Ε.Ε. αποτελεί αυτοδύναμο και ανεξάρτητο δίκτυο, μια βασική προτεραιότητα είναι η διασύνδεση με τους θεσμούς οργάνωσης του Ελληνισμού, το ΣΑΕ, τις ομογενειακές οργανώσεις και την ορθόδοξη εκκλησία. Βασική αρχή του προγράμματος δράσης της ένωσης είναι η δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος που θα υποστηρίζει και θα προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό και θα προβάλλει την Ελλάδα διεθνώς, ενώ συγχρόνως θα υποστηρίζει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο σε ισότιμη βάση και αμοιβαίο όφελος στο πλαίσιο ειδικών δράσεων. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος η Ολυμπιάδα του 2004 είναι μια λαμπρή ευκαιρία για την ΠΑ.Δ.Ε.Ε. να συσπειρώσει τα μέλη της και να αναπτύξει πρωτοβουλίες που θα ενημερώνουν έγκυρα για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας της Ελλάδας και θα συμβάλουν στη διεξαγωγή των καλύτερων ολυμπιακών αγώνων της σύγχρονης εποχής. Παράλληλα ο θεσμός της ιερής εκεχειρίας μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό άξονα δράσεις των ελλήνων βουλευτών σε όλο τον κόσμο με σκοπό την ανάπτυξη ενός νέου, διεθνούς κινήματος ειρήνης.

    Ο Νίκος Παπαδόπουλος ανέλαβε την προεδρεία της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. το 1999 από τον τότε Αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας και σήμερα Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη. Το προεδρείο της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. απαρτίζουν ο βουλευτής Κονέκτικατ - ΗΠΑ Δημήτρης Γιάνναρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Αντιπρόεδροι οι Χρήστος Σύρος από τον Καναδά, Αλεξάντερ Τσαροδέεφ από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και Δημήτρης Φούρας από την Αυστραλία.

    [17] ΝΕΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 23 Ιουλίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Σε νέους βομβαρδισμούς προχώρησαν τα αμερικανικά αεροσκάφη που περιπολούν στην ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πάνω από το νότιο Ιράκ.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, τα αεροσκάφη χτύπησαν στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε η κεντρική αμερικανική διοίκηση, ενώ πρόκειται για απάντηση σε πυρά που δέχτηκαν από την ιρακινή αεράμυνα. Ολα τα αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.

    [18] ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Λονδίνο, 23 Ιουλίου 2002 (19:17 UTC+2)

    O 52χρονος Ροουαν Ουίλιαμς είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι στη θέση του Τζορτζ Κάρεϊ, ο οποίος θα αποχωρήσει τον Οκτώβριο μετά από έντεκα χρόνια. Ο Ουίλιαμς είναι γνωστός για τις φιλελεύθερες απόψεις του και πολύ δημοφιλής στη νέα γενιά κληρικών της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο νέος αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ανοικτά τις γυναίκες επισκόπους και τους ομοφυλόφιλους κληρικούς.

    Ο Ουίλιαμς γεννήθηκε το 1950 στην Ουαλία και έγινε στα 36 του χρόνια ο νεότερος καθηγητής Θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    [19] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΑΠΑΓΓΕΙΛΛΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Οάσινγκτον, 23 Ιουλίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον πέντε ανταρτών από τις Φιλιππίνες που συνδέονται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, πρόκειται για πέντε άτομα μέλη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ η οποία κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη δολοφονία ενός Αμερικανού ιεραποστόλου τον περασμένο μήνα στις Φιλιππίνες.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνδέσει την οργάνωση Αμπού Σαγιάφ με το δίκτυο της Αλ Κάιντα ενώ έχουν προσφέρει ανταμοιβή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους προσφέρουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των πέντε ηγετών της οργάνωσης.

    [20] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ισλαμαμπάντ, 23 Ιουλίου 2002 (19:10 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν διαβεβαίωσε ότι πρόκειται να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στην χώρα το προσεχή φθινόπωρο μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τη δημοκρατία που διοργάνωσε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο για την Κοινοβουλευτική Ανάπτυξη και τη Διαφάνεια.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο Μοινουντίν Χάιντερ δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες, δίκαιες και αμερόληπτες εκλογές παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο αμφισβήτησαν τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοκρατία.

    Σημειώνεται ότι στις 10 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στο Πακιστάν παρουσία ομάδας παρατηρητών της Κοινοπολιτείας.

    [21] TA NEA ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Έξι νέα πρόσωπα εμπλέκει στην πολυσέλιδη απολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός, ενώ ο αδελφός του Βασίλης αναφέρθηκε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες στη δολοφονία του Κ. Περατικού και στις πρόβες δολοφονίας και διαφυγής που ακολούθησε η ομάδα της 17Ν.

    Ο Κώστας Καρατσώλης στην απολογία του αναγνώρισε - και αυτός - τον «Λάμπρο» και ως αρχηγό αλλά και ως μέλος επιχειρησιακής ομάδας σε επίθεση της 17Ν, ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος αναφέρεται με λεπτομέρειες στον σχεδιασμό των δολοφονιών του βιομηχάνου Δ. Αγγελόπουλου, του εκδότη της «Απογευματινής» Νίκου Μομφερράτου καθώς και στη δολοφονική επιχείρηση εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ.

    Ωστόσο μεγάλη σημασία αποκτούν τα μέλη της 17Ν στα οποία αναφέρεται ο Χριστόδουλος Ξηρός, για τα οποία δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ.

    Τρία από τα πρόσωπα αυτά τα αναφέρει με τα συνθηματικά ονόματά τους (οι αστυνομικές αρχές, ωστόσο, γνωρίζουν σε ποια άτομα αντιστοιχούν). Ο ένας έχει το ψευδώνυμο «Νικήτας», είναι 55 ετών και φέρεται να είναι ιδιοκτήτης καταστήματος κεραμικών στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα. Ο άλλος αναφέρεται ως «Αλέκος ή Ταινίας», είναι 45 ετών και το πραγματικό του όνομα είναι Πάτροκλος. Το τρίτο πρόσωπο έχει το κωδικό όνομα «Άρης».

    Τα τρία πρόσωπα για τα οποία ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν σε θέση να αναφέρει και τα ψευδώνυμα και τα πραγματικά τους ονόματα είναι τα παρακάτω:

    Γιάννης Σκανδάλης ή «Κόμης», σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Γύθειο στο τέλος της δεκαετίας του '70.

    Οζτούρκ Γιαβούζ, Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας με το ψευδώνυμο «Αποστόλης» και

    Κώστας Τέλλος ή «Μάρκος», δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη.

    Εκτός αυτών ο Χριστόδουλος Ξηρός ή «Μανώλης» αναφέρεται στη γνωριμία που είχε τα πρώτα χρόνια του στην Αθήνα με τον Γιάννη Σερίφη, τον Αβραάμ Λεσπέρογλου και τον Λευτέρη Αδελείνη. Για τον Γιάννη Σερίφη υπογραμμίζει ότι ήταν το πρόσωπο που τον έφερε σε επαφή με τον Δημήτρη Κουφοντίνα ή «Λουκά», ο οποίος έγινε ο σύνδεσμος ο οποίος τον έφερε σε συνάντηση με τον Γιάννη Σκανδάλη ή «Κόμη».

    Εκτός των μελών της 17Ν, ο Χριστόδουλος Ξηρός σε μια... χειμαρρώδη ομολογία περιγράφει λεπτομερώς κάθε χτύπημα της οργάνωσης, στο οποίο συμμετείχε με διάφορους ρόλους. Είτε ως εκτελεστής είτε ως χειριστής των εκρηκτικών μηχανισμών είτε ως απλό, βοηθητικό μέλος. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις δολοφονικές επιθέσεις της 17Ν, ο «Μανώλης» μαθαίνει εκ των υστέρων, από τα μέσα ενημέρωσης, τα θύματά του!

    «Σε μια συγκέντρωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, περί το τέλος του 1983, γνώρισα το γνωστό συνδικαλιστή Γιάννη Σερίφη και μιλήσαμε πρώτη φορά συγκεκριμένα για πιθανότητα ένοπλης δράσης», αναφέρει για τον Γιάννη Σερίφη. Λίγους μήνες πριν από τη συνάντησή του με τον Γιάννη Σερίφη, μνημονεύει τη γνωριμία που είχε με τον Αβραάμ Λεσπέρογλου και τον Λευτέρη Αδελείνη, με τους οποίους, όπως υπογραμμίζει, «είχαμε συζητήσει παρόμοια θέματα, αλλά δεν μου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη»!

    Έχοντας γνωρίζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Χριστόδουλος Ξηρός περιγράφει τη μύηση, την πρώτη γνωριμία που είχε με μέλος της οργάνωσης. «Ο Κουφοντίνας με έφερε σε επαφή με ένα άλλο πρόσωπο που παρουσιάσθηκε με το όνομα "Κόμης". Όπως έμαθα αργότερα, αυτός ήταν ο Γιάννης Σκανδάλης, ο οποίος προ ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα». Ένα χρόνο αργότερα, το 1984, οι Κουφοντίνας και Σκανδάλης γνωρίζουν τον... «Μανώλη» στον αρχηγό της 17Ν, τον Αλέκο Γιωτόπουλο ή «Λάμπρο ή Ψηλό», στον «Νικήτα», 55 ετών, και σε ένα τρίτο πρόσωπο, τον «Αλέκο ή Ταινία», 45 ετών, που το όνομά του είναι Πάτροκλος.

    [22] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 23 Ιουλίου 2002 (18:54 UTC+2)

    Στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου από τον επικεφαλής του κλιμακίου Τουρκίας του ΔΝΤ, Καχκόνεν, την οποία πραγματοποίησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του κλιμακίου που αφορούσαν στην διεξοδική εξέταση της τουρκικής οικονομίας, υπογράμμισε ότι είναι εφικτοί οι στόχοι για 3% του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και της μείωσης του πληθωρισμού σε 35% για το τρέχον έτος - που έταξε η τουρκική κυβέρνηση παρά την πολιτική ασάφεια που επικρατεί στη χώρα.

    [23] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ι. ΤΖΕΜ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

    Άγκυρα, 23 Ιουλίου 2002 (18:53 UTC+2)

    Μετά την κατάθεση της αίτησης του νέου πολιτικού κόμματος υπό την επωνυμία «Νέα Τουρκία», πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση των ιδρυτικών μελών του, οι οποίοι εξέλεξαν ως αρχηγό του κόμματος τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ και ως Γ.Γ. τον τέως Υπουργό Πολιτισμού, Ιστεμιχάν Ταλαϋ. Όσον αφορά τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων του κόμματος, αυτές δεν πληρώθηκαν με απώτερο σκοπό να καταληφθούν από τον κ. Χουσαμεττίν Οζκάν και τον νυν Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την Οικονομία, Κεμάλ Ντερβίς.

    Η κοινοβουλευτική δύναμη της 'Νέας Τουρκίας' ανέρχεται σε 62 βουλευτικές έδρες και το εν λόγω κόμμα είναι το πέμπτο στο κοινοβούλιο όσον αφορά τον αριθμό των εδρών.

    Η νέα κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο, έχει ως εξής :

    ΜΗΡ (Μπαχτσελί): 127 έδρες, DYP (Τσιλλέρ) : 85, ΑΝΑΡ (Γιλμάζ): 79 έδρες, DSP (Ετζεβίτ) : 65, ΥΤΡ (Τζεμ) : 62, ΑΚΡ (Ερντογάν): 53 έδρες, SP (Κουτάν) : 48, ΤDP (Πισκινσουτ): 3, ΒΒΡ (Γιαζιτζίογλου): 1, Ανεξάρτητοι: 14, Κενές: 13. Σύνολο: 550 έδρες

    Στην ομιλία που πραγματοποίησε μετά την εκλογή του ως αρχηγού της «Νέας Τουρκίας», ο κ. Τζεμ τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές οι οποίες θα είναι προς όφελος της χώρας, ότι αυτός και οι σύντροφοι του ξεκίνησαν για να άρουν τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στο συλλογικό νου και ότι θα υποστηρίξει άνευ όρων τη θέσπιση των Νόμων για εναρμόνιση με την Ε.Ε.

    Υποστήριξε ακόμη ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός (36) των υπουργών, ότι η πολιτική ζωή στην Τουρκία χαρακτηρίζεται από «έλλειψη σοβαρότητας», ότι θα ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας, της έλλειψης παραγωγικότητας και της ανισότητας και υποσχέθηκε ότι θα χαράξει νέα στρατηγική για την επέκταση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία.

    Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στην ματαίωση της σύγκλησης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες μετά από πρόσκληση που είχε απευθύνει προς τους βουλευτές ο Πρόεδρος του, Ιζγκί μετά από σχετική πρόταση που είχαν καταθέσει το DYP και το ΑΚΡ.

    Σημειωτέον ότι η εν λόγω πρόταση είχε υπογραφεί από περισσότερους από 110 βουλευτές (το 1/5 των βουλευτικών εδρών) και για το λόγο αυτό ο κ. Ιζγκι ήταν υποχρεωμένος να απευθύνει την πρόσκληση αλλά η σύγκληση της Ολομέλειας δεν κατέστη δυνατή καθότι απαιτούνταν η παρουσία 184 βουλευτών (το 1/3 των εδρών) πράγμα που δεν έγινε.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εδρών του DYP και του ΑΚΡ είναι 138.

    [24] ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Μόσχα, 23 Ιουλίου 2002 (18:37 UTC+2)

    Διεθνής οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η International Helsinki Federation, κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι επιδίδονται σε εκτελέσεις στην Τσετσενία με στόχο να μειώσουν τον άρρενα πληθυσμό της αποσχισθείσης δημοκρατίας.

    Όπως μετέδωσε το BBC, έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι Τσετσένοι απαγάγονται και δολοφονούνται συστηματικά από ειδικές μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της International Helsinki Federation επισκέφθηκαν την Τσετσενία και την γειτονική Ιγκουσετία και όπως διαπίστωσαν, εντοπίζονταν από 50 έως 80 πτώματα κάθε μήνα μετά τις επιχειρήσεις των ειδικών μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ενώ όπως αναφέρει η έκθεση τα πτώματα ήταν νεαρών ανδρών.

    Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας, αλλά νέα μέτρα επεβλήθησαν στις αρχές του έτους μετά τις πληροφορίες για απαγωγές και εκτελέσεις Τσετσένων με συνοπτικές διαδικασίες.

    Σημειώνεται ότι πρόσφαστα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε ειδικό απεσταλμένο με αρμοδιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία.

    Ο αξιωματούχος, που κατάγεται απ'την Τσετσενία, αναγνώρισε έμμεσα ότι γίνονταν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς υποσχέθηκε ότι θα τεθεί τέρμα στις απαγωγές και στις εξαφανίσεις πολιτών, κάτι που όπως χαρακτηριστικά είπε θα επιτευχθεί εάν δοθούν περισσότερες εξουσίες στις τοπικές τσετσενικές αρχές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 23 July 2002 - 18:13:47 UTC