Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 45ΑΡΙ ΤΗΣ 17Ν ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ
  • [02] ΤΟ Β' ΠΑΚΕΤΟ ΦΟΡΟ-ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ AYΡΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [03] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [04] 270.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1997-2001
  • [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [06] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣΑ
  • [08] Η 29η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [09] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
  • [11] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [12] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΜΕ ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ - ΛΑΜΠΟΥΣ
  • [13] ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΤΕΜΗ ΡΟΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΠΛΟΥ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝAIΟΥ
  • [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [16] ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ HARVARD OLYMPIA SUMMER SCHOOL ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ
  • [17] ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΑΥΑΓΗΣΕ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [18] ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [19] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [20] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  • [21] ΜΠΟΥΡΙΝΙ ΣΤΗΝ ΜΑΣΣΑΛΙΑ
  • [22] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΡΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [23] ΒΙΟΧΑΛΚΟ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΒΙΤΕ - ΒΕΜΕΤ
  • [24] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 45ΑΡΙ ΤΗΣ 17Ν ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (13:35 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι, τα αδέλφια του Σάββα Ξηρού, Χριστόδουλος και Βασίλειος καθώς και ο Διονύσιος Γεωργιάδης προσήχθησαν για κατάθεση στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και εξετάζονται σε σχέση με τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος, εξάλλου, παρουσίασε ένα από τα δύο ιστορικά 45άρια της οργάνωσης που βρέθηκε στο κρησφύγετο οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι και χρησιμοποιήθηκε σε επτά δολοφονίες και μία ένοπλη επίθεση.

    Συγκεκριμένα προσήχθησαν για κατάθεση οι Χριστόδουλος Ξηρός του Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας που γεννήθηκε το 1958 στην Ακαμάτρα Ικαρίας Σάμου όπου και κατοικεί, Βασίλειος Ξηρός του Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας που γεννήθηκε το 1972 στην Κοζάνη και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, Μάρκου Μπότσαρη 7 και Διονύσιος Γεωργιάδης, του Παναγιώτη και της Δέσποινας που γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη όπου και διαμένει στην οδό Πασσαλίδη 55.

    Σε ό,τι αφορά στο 45άρι της «17 Νοέμβρη» που βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως 73, χρησιμοποιήθηκε είτε μόνο του είτε και με άλλο όπλο στις παρακάτω υποθέσεις:

    *Δολοφονία αστυνομικών Παντελή Πέτρου και Σωτήρη Σταμούλη την 16.1.1980. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα δύο πιστόλια διαμετρήματος 0,45 που χρησιμοποιήθηκαν.

    *Δολοφονία Νικολάου Μομφεράτου και Παναγιώτη Ρουσέτη την 21. 2. 1985. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα δύο πιστόλια διαμετρήματος 0,45 που χρησιμοποιήθηκαν.

    *Δολοφονία Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη τη 1.3.1988.

    *Δολοφονία βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, την 29.6.1989. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα δύο πιστόλια διαμετρήματος 0,45 που χρησιμοποιήθηκαν.

    *Τραυματισμός βουλευτή Ελευθέριου Παπαδημητρίου την 21.12.1993. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν το άλλο ήταν περίστροφο διαμετρήματος 0,38 Smith & Wason.

    *Δολοφονία βρετανού στρατιωτικού ακολούθου ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς την 8.6.2000.

    Όπως διαπιστώθηκε από τις εργαστηριακές συγκριτικές εξετάσεις που έγιναν στο Εργαστήριο Πυροβόλων Όπλων και Ιχνών Εργαλείων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, το πιστόλι Model 1911 A1 διαμετρήματος 0,45, βρέθηκε με γεμιστήρα και απαλειμμένο τον αύξοντα αριθμό σειράς του. Οι εργαστηριακές συγκριτικές εξετάσεις με άλλες εκκρεμείς υποθέσεις συνεχίζονται.

    [02] ΤΟ Β' ΠΑΚΕΤΟ ΦΟΡΟ-ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ AYΡΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (10:21 UTC+2)

    Το πράσινο φως για τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένεται να ανάψει αύριο η κυβερνητική επιτροπή, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές αλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

    Παράλληλα, η επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει το νέο καθεστώς φορολόγησης των offshore εταιριών, αλλά και κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πάντως, για μετά τις δημοτικές εκλογές παραπέμπονται οι αποφάσεις για τις αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης, τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

    Ειδικότερα, μετά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, αναμένεται να ανακοινώσει σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, ενώ

    Παράλληλα, το δεύτερο πακέτο μέτρων της φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένεται να περιλαμβάνει ειδική διάταξη, βάσει της οποίας προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής των μετοχών των εισηγμένων, αλλά και μη Ανωνύμων εταιριών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση όμως ότι οι αναλογούντες φόροι θα γίνουν επενδύσεις στην επιχείρηση.

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται με το νέο νομοσχέδιο καταδεικνύουν ότι το οικονομικό επιτελείο εγκατέλειψε μάλλον τις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργακόπουλου και σχεδιάζει τη φορολογική μεταρρύθμιση με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού.

    [03] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 17 Ιουλίου 2002 (16:48 UTC+2)

    Τη θέση ότι η πόρτα της Ευρώπης είναι ανοιχτή ώστε η Αλβανία και οι άλλες χώρες των Βαλκανίων να δρομολογήσουν την πορεία τους προς αυτήν εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε σήμερα στα Τίρανα διαδοχικές επαφές με τον Πρωθυπουργό της χώρας Παντελή Μάικο, τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τη μελλοντική πρόσβαση και ένταξη και της Αλβανίας αλλά και των άλλων χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί αυτό, όπως είπε, θα είναι μεγάλη εγγύηση για τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη της περιοχής. «Από την άλλη πλευρά ενθαρρύνουμε πάντα την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και των δημοκρατικών κανόνων και πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για τη βελτίωση και την ακόμα πιο καρποφόρα συνεργασία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Εξάλλου ο κ. Καραμανλής εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τον απόλυτο σεβασμό και τις καλές συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία, θέμα που, όπως ανέφερε, έθεσε σήμερα σε όλους τους συνομιλητές του.

    [04] 270.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1997-2001

    Βρυξέλλες, 17 Ιουλίου 2002 (11:02 UTC+2)

    Στο ύψος των 270.000 περίπου υπολογίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν ότι ανέρχονται οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο μεταξύ 1997 - 2001. Η Κομισιόν δεν θέλει να επιβεβαιώσει επίσημα σήμερα τον αριθμό αυτό, που τον θεωρεί άκρως ικανοποιητικό, διότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τους υπολογισμούς της, κάτι που θα φανεί στην ετήσια σχετική έκθεσή της του προσεχούς Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα, πάντως, με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Ημερησία", δημιουργήθηκαν σε ολόκληρη την Ενωση των 15 χωρών - μελών, κατά την πενταετία 1997 - 2001, 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων -και αυτό είναι το ιδιαίτερα ευχάριστο- τα 6 εκατομμύρια καλύφθηκαν από γυναίκες. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην «Ανακοίνωση» της αρμόδιας για τις κοινωνικές υποθέσεις επιτρόπου, Αννας Διαμαντοπούλου, προς το συμβούλιο των υπουργών, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης, ότι στο ίδιο διάστημα υπήρξε μια αύξηση του απόλυτου αριθμού του ενεργού πληθυσμού της Κοινότητας της τάξης των 5 εκατομμυρίων ατόμων και μια μείωση της ανεργίας που αφορά 4 εκατομμύρια άτομα. Με άλλα λόγια, το ποσοστό της κοινοτικής ανεργίας από 10,1% του ενεργού πληθυσμού κατά το 1997 μειώθηκε στο 7,5% το 2001.

    Ως προς την Ελλάδα, η κοινοτική στρατηγική για την απασχόληση συνέβαλε στη βελτίωση των εθνικών σχεδίων ανάπτυξης της απασχόλησης και στην αποτελεσματικότητα του συντονισμού δράσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς όπου εμπλέκονται πολλοί φορείς καθώς και στη διατύπωση νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης (ΟΑΕΔ) που συνεχίζεται ακόμη.

    Από το 1998, άρχισε, επίσης, δειλά και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής αγοράς εργασίας, με πολύ μικρά βήματα στον τομέα της μερικής απασχόλησης και με τη γονική άδεια. Βήματα πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, με τη συμβολή της κοινοτικής στρατηγικής για την απασχόληση, και στον τομέα ίσων ευκαιριών με το Εθνικό Σχέδιο Ισότητας και τη μείωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλλων σε ό,τι αφορά την ανεργία. Μειώθηκαν, επίσης, οι εισφορές για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, πράγμα που συνέβαλε στην αύξηση των εργαζομένων γυναικών.

    Βήματα έγιναν επίσης τόσο με την επαγγελματική κατάρτιση όσο και με τη μείωση της φορολογίας της εργασίας (εισφορές εργοδότη - εργαζομένου) στις νέες προσλήψεις και στους χαμηλόμισθους ανειδίκευτους εργάτες, ενώ τέλος παρατηρείται βελτίωση τα δύο τελευταία χρόνια στον τομέα της επιχειρηματικότητας (νέοι και γυναίκες).

    [05] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Επίσημη πληροφόρηση προς τους δημοσιογράφους για το θέμα της τρομοκρατίας από τα αρμόδια υπουργεία με επίσημη καθημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών προτείνει η ΕΣΗΕΑ, ώστε να περιοριστούν οι διαρροές και η διοχέτευση πληροφοριών "εξ εγκύρων πηγών" - των οποίων κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το αληθές περιεχόμενο ή τη σκοπιμότητα.

    Σε ανακοίνωση του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι "επεσήμανε έγκαιρα το πρόβλημα που δημιουργεί ο καταιγισμός σεναρίων, ονοματολογίας και συστηματικής παραπληροφόρησης σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, με το οποίο ασχολούνται οι αρμόδιες διωκτικές και ανακριτικές αρχές".

    "Σεβόμενοι τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος ζητήσαμε από τους συναδέλφους δημοσιογράφους σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να υπηρετήσουν με ευθύνη την έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.

    Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλε η επίσημη πληροφόρηση προς τους δημοσιογράφους από τα αρμόδια υπουργεία με επίσημη καθημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών. Μόνον έτσι θα περιορίζονταν οι διαρροές και η διοχέτευση πληροφοριών "εξ εγκύρων πηγών" - των οποίων κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το αληθές περιεχόμενο ή την σκοπιμότητα - και θα αντιμετωπιζόταν η ανεύθυνη δημοσιογραφία", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [06] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Το πρόγραμμα της φιλοξενίας των Παραολυμπιακών Αγώνων εξέτασε κατά τη συνεδρίασή της της 15ης Ιουλίου η Συμβουλευτική Επιτροπή για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 για τις ανάγκες των αθλητών, των συνοδών και των διαιτητών κριτών θα χρησιμοποιηθούν περίπου 7000 κρεβάτια στο πλήρως προσβάσιμο Παραολυμπιακό χωριό.

    Επίσης για τις ανάγκες της ευρύτερης Παραολυμπιακής οικογένειας έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται περίπου 2800 δωμάτια ξενοδοχείων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Από αυτά το 20% περίπου αντιστοιχούν σε ξενοδοχεία πολυτελείας, το 30% σε Α' κατηγορίας και τα υπόλοιπα 50% σε Β' κατηγορίας.

    Για τις ανάγκες των θεατών με αναπηρία έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΤ (92/7/14-2-95), κάθε νέο ξενοδοχείο άνω των 20 δωματίων υποχρεούται να έχει προσβάσιμα δωμάτια για άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 10% επί του συνολικού αριθμού των δωματίων, με μέγιστη υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση, 10 προσβάσιμα δωμάτια.

    Τέλος, εξετάστηκε η πρόοδος σε θέματα προσβασιμότητας στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στην πόλη. Όπως διαπιστώθηκε οι αρμόδιοι μηχανισμοί έχουν ενεργοποιηθεί, με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣΑ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Παξινό είχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της "Ομορφης Πόλης" που είναι δικηγόροι.

    Ο κ. Παπουτσής συζήτησε με τον κ. Παξινό τις προτάσεις του συνδυασμού του για επέκταση του μετρό στα δικαστήρια της Ευελπίδων, αλλά και για κατασκευή παιδικών σταθμών στην περιοχή για τα παιδιά των δικηγόρων.

    "Πιστεύω ότι ο Δήμος της Αθήνας και ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να συνεργαστούν, για να διαμορφώσουμε, την Χάρτα Δικαιωμάτων του Δημότη. Γιατί ο δημότης πρέπει να είναι ενημερωμένος για όλα τα δικαιώματα, τα οποία έχει", τόνισε ο κ. Παπουτσής.

    Επιπλέον επισήμανε ότι ο Δήμος της Αθήνας και ο Δικηγορικός Σύλλογος, μπορούν να συνεργαστούν καθοριστικά, στο θέμα της προάσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών.

    "Πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε, γιατί αυτό είναι και το συμφέρον και το δικό μας, και του Δημάρχου Αθηναίων και γενικότερα, των πολιτών που ζουν και ασφυκτιούν σ' αυτή την πόλη", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παξινός.

    [08] Η 29η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 17 Ιουλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία θα γίνουν στις 29 Σεπτεμβρίου μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, επικαλούμενο πηγές του κυβερνώντος συνασπισμού DOS.

    Η πρόεδρος της σερβικής βουλής Νατάσα Μίσιτς είπε ότι θα συζητηθεί το θέμα των εκλογών σε συνεδρίαση της βουλής την Παρασκευή.

    Η θητεία του νυν προέδρου Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, που καταζητείται από τη Χάγη λήγει τον Δεκέμβριο του 2002.

    Ο.Κ.

    [09] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Μαδρίτη, 17 Ιουλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Οι ισπανικές αστυνομικές αρχές συνέβαλλαν ένα ακόμη άτομο που θεωρείται ύποπτο για σύνδεση με το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πρόκειται για τον Καμάλ Χαντίντ Καρ, Ισπανός πολίτης Συριακής καταγωγής που πιθανολογείται ότι υπήρξε συνεργάτης ενός εκ των τριών ατόμων που συνελήφθησαν χθες στην Ισπανία με την κατηγορία της συνεργασίας με την Αλ Κάιντα.

    Σημειώνεται ότι οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν χθες τρεις υπόπτους στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με πλάνα από διάφορα αμερικανικά μνημεία μεταξύ των οποίων και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

    Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο οι αστυνομικές αρχές της Ισπανίας έχουν συλλάβει συνολικά 24 άτομα που θεωρείται ότι διατηρούν δεσμούς με την τρομοκρατία.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Ανδρο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος συνοδευόμενος από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, τον υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη και οι βουλευτές Ελισάβετ Παπαζωή και Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος που έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού στις επαφές του με τους τοπικούς παράγοντες αναφέρθηκε στην ιστορική, ναυτική και πολιτιστική παράδοση και προσφορά της Ανδρου.

    Ο Δήμαρχος της Ανδρου Δημήτρης Γιαννίτσης αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φίλο όλων των Ελλήνων πολιτών και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στο νησί.

    "Εύχομαι πάντοτε στις Κυκλάδες, στο Αιγαίο να είναι πάντοτε το κέντρο της Ελλάδας, υπό την έννοια όχι τη γεωγραφική, αλλά υπό την έννοια του ενδιαφέροντος, του πολιτισμού, της ομορφιάς που εκφράζει", επισήμανε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και στη συνέχεια τέλεσε τα αποκαλυπτήρια των προτομών των ευεργετών Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στο ομώνυμο πολιτιστικό κέντρο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θα εγκαινιάσει έκθεση χαρτών στην Καϊρειο Βιβλιοθήκη.

    [11] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 17 Ιουλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Αναβλήθηκε για τις επόμενες δυο ημέρες η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που διεξάγεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

    Η αναβολή της δίκης προκλήθηκε λόγω τω προβλημάτων υγείας του κ. Μιλόσεβιτς και συγκεκριμένα λόγω της υψηλής πίεσης που παρουσίασε.

    Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλεται η δίκη λόγω προβλημάτων υγείας του Μιλόσεβιτς.

    Η δίκη θα ξεκινήσει ξανά τη Δευτέρα στις 22 Ιουλίου.

    [12] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΜΕ ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ - ΛΑΜΠΟΥΣ

    Σκόπια, 17 Ιουλίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Γιουγκοσλαβία στη διάρκεια της οποίας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Γκόραν Σβιλάνοβιτς και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της χώρας Μίρολιουμπ Λάμπους.

    Αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με τον κ. Σβιλάνοβιτς αποτέλεσε η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων καθώς και ο καθορισμός των συνόρων μεταξύ των δυο χωρών.

    Οι δυο άντρες συμμερίστηκαν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα που θα δυσχεραίνουν τις καλές διμερείς σχέσεις.

    Οι συνομιλίες του κ. Τσάσουλε με τον κ. Λάμπους αφορούσαν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο κρατών καθώς και το ζήτημα της διανομής της περιουσίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    [13] ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Τις δέκα καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, που αναδείχθηκαν με ψηφοφορία στο Ιντερνέτ παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων.

    Μάλιστα για πρώτη φορά η κ. Παπανδρέου και οι υπεύθυνοι του ΕΟΤ βράβευσαν και τους Δημάρχους των περιοχών, στις οποίες ανήκουν οι συγκεκριμένες παραλίες σε ειδική εκδήλωση που έγινε σήμερα στην ''Αίγλη'' Ζαππείου.

    Η ομορφότερη και καθαρότερη παραλία της χώρας ανακηρύχθηκε η Φαλάσαρνα Χανίων με βάση την ψηφοφορία που έγινε μέσω Ιντερνετ στην ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ www.thalassa.gr. Η Φαλάσαρνα Χανίων πήρε την πρωτιά από το Μύρτο Κεφαλλονιάς που κρατούσε τα σκήπτρα για αρκετά χρόνια σύμφωνα με τους 50.000 επισκέπτες - ψηφοφόρους της σχετικής ιστοσελίδας.

    Οι υπόλοιπες εννέα παραλίες που ψηφίστηκαν κατά σειρά, είναι: Ο Μύρτος Κεφαλλονιάς, το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας, ο Αγ. Προκόπιος Νάξου, οι Κουκουναριές Σκιάθου, η Χρυσή - Γαϊδουρονήσι Λασιθίου, ο Αγ. Νικόλαος Καρπάθου, το Βάι - Φοινικόδασος Λασιθίου, τα Βατερά της Λέσβου και το Κάθισμα Λευκάδας.

    Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Επιτροπής της Ε.Ε. η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 97,1% των ακτών που πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας της γαλάζιας σημαίας.

    Η κ. Παπανδρέου στην ομιλία της τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τις ομορφότερες ακτές και τις καθαρότερες θάλασσες στη Μεσόγειο, γεγονός που αποδεικνύεται και από το μεγαλύτερο ποσοστό των ''γαλάζιων σημαιών'' που απέσπασε φέτος η χώρα μας. Σημείωσε ότι και η ποιότητα των παράκτιων νερών είναι πολύ καλή και βελτιώνεται συνεχώς κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, όπως και τα προγράμματα ανάπλασης και καθαρισμού των ακτών.

    Συγκεκριμένα, το 99,4% των ελληνικών ακτών κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, ενώ το 97,1% των παραλίων που ελέγχθηκαν, έχουν νερά εξαιρετικής ποιότητας. Ετσι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το ποσοστό των ακτών που πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας της ''γαλάζιας σημαίας''.

    Για το 2001 απονεμήθηκαν 354 "γαλάζιες σημαίες" της Ευρώπης σε αντίστοιχες παραλίες της χώρας μας.

    Η κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι για μία ακόμη χρονιά θα μεταδίδονται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς καθημερινά τα γνωστά δελτία ακτών, με τις ακτές που είναι κατάλληλες για κολύμβηση.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδοτεί τον καθαρισμό των ακτών με 1,5 εκ. ευρώ, τα οποία διατίθενται στους Δήμους από τις Περιφέρειες. Μέσω αυτού του προγράμματος έχουν καθαριστεί σε 40 Νομούς ακτές μήκους 900 χλμ., ενώ έχουν απομακρυνθεί περίπου 15.000 τόνοι απορριμμάτων.

    [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΤΕΜΗ ΡΟΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΠΛΟΥ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝAIΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Μία μοναδική συναυλία θα δώσει αύριο ο διεθνούς φήμης Έλληνας τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος στη Νικήτη Χαλκιδικής στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 32ου Διεθνούς Κολυμβητικού Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου. Ο Ντέμης Ρούσσος θα ερμηνεύσει παλιές αξέχαστες επιτυχίες του αλλά και νέα τραγούδια που φλερτάρουν με την έθνικ στη συναυλία του που θα πραγματοποιηθεί στο κάμπινγκ του Αη Γιάννη.

    Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι μεταξύ άλλων σχολίασε και τη δράση της 17 Νοέμβρη και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Αναφερόμενος στην υπόθεση της τρομοκρατίας είπε: «Μετά την εμπλοκή του Βασίλη Βασιλικού, τι λέτε; Θα πρέπει να ανησυχώ και εγώ που ζω στο Παρίσι από τη δεκαετία του '70;" Και πρόσθεσε πως «Δεν μπορεί να υπάρξει συνεχόμενη δράση από μία τέτοια οργάνωση αν δεν υπάρχει κάλυψη από κυβερνητικές ή μυστικές υπηρεσίες». Ο Ντέμης Ρούσσος διευκρίνισε ότι δεν προσάπτει κατηγορίες σε κανέναν συγκεκριμένα.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Ολυμπιάδας του 2004 ευχήθηκε να πάνε όλα καλά, αλλά εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για την προετοιμασία, γιατί όπως είπε, αυτές υπάρχουν και στο εξωτερικό.

    Ο Ντέμης Ρούσσος χαρακτήρισε φίλους του την Νάνα Μούσχουρη, τον Λουτσιάνο Παβαρότι, το Βαγγέλη Παπαθανασίου και το δήμαρχο Σιθωνίας Γιάννη Τζίτζιο. Ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής μετέχει σχεδόν αφιλοκερδώς στην αυριανή συναυλία και λόγω της φιλίας του με το δήμαρχο Σιθωνίας αλλά και λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα του διάπλου στον οποίο μετέχουν και άτομα που έχουν ξεφύγει από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

    Τέλος, αναφερόμενος στα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Άννα Βίσση, η Δέσποινα Βανδή, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Νότης Σφακιανάκης είπε ότι αυτοί δεν κάνουν διεθνή καριέρα στο εξωτερικό με τις συναυλίες που δίνουν στα μεγάλα στάδια αλλά απευθύνονται στην ελληνική ομογένεια.

    [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Τη δέσμευση του Ελληνο - ρουμανικού επιχειρηματικού συμβουλίου στην ανάπτυξη της της ελληνικής επενδυτικής παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην κατεύθυνση αυτή η εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των εταιριών - μελών του.

    Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα ανήκει στις μεγαλύτερες επενδύτριες χώρες στη Ρουμανία με συνολικό ύψος επενδύσεων που αγγίζει τα 2 δισ. δολ. τα τελευταία 12 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 75% περίπου του παραπάνω ποσού έχει επενδυθεί από τις 27 εταιρίες - μέλη του Ελληνο - ρουμανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

    Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Αθήνα Caius Traian Dragomir, ο οποίος συνοδευόταν από τον Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας στην Αθήνα Viorel Bolovan.

    Ο κ.Dragomir σε ομιλία που απηύθυνε στους εκπροσώπους των εταιριών - μελών του Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη στήριξης παρόμοιων φορέων οι οποίοι προάγουν τις διμερείς σχέσεις, ενώ τόνισε επίσης ότι η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στη Ρουμανία αποτελεί την βασική υποδομή για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    [16] ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ HARVARD OLYMPIA SUMMER SCHOOL ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Αρχαία Ολυμπία, 17 Ιουλίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης και παρουσίασης των εργασιών του Harvard Olympia Summer School στην Αρχαία Ολυμπία που διοργανώνεται από το Ολυμπιακό Κέντρο Μελέτης Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού (Olympic Center for Hellenic Studies) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κόκκαλη.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο Αμερικανός Πρέσβης Τόμας Μίλερ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαος Ζούμπος, η Ελένη Κόκκαλη μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κόκκαλη και πολλοί άλλοι - ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και οι τοπικές αρχές.

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Ευθυμίου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι Τόμας Μίλερ, Ν. Ζούμπος, ο Δήμαρχος Ολυμπίας κ. Αηδόνης, ο καθηγητής Μαρκ Σελ του Harvard Olympia Summer School και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κόκκαλη, καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης.

    Ο κ. Ευθυμίου αφού συνεχάρη τους εμπνευστές και διοργανωτές αυτής της πρωτοβουλίας τόνισε ότι το πλεονέκτημα της παιδείας και η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση έχει επιφέρει λαμπρούς καρπούς. Το θερινό σχολείο είπε, ενθαρρύνεται ως θεσμός για την συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Αποτελεί πεδίο διεθνούς συνεργασίας για την εδραίωση της ειρήνης και την αντιμετώπιση της αντιπαλότητας, των φοβιών, και την επιβολή μοντέλων πάνω σε άλλα. Θέλουμε είπε, ένα κόσμο αξιών και πολιτισμού.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι διότι η χώρα μας έχει τον καλύτερο δείκτη συμμετοχής από όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Σημείωσε ότι η σχολική διαρροή μεταξύ των τσιγγάνων και μουσουλμάνων έχει αντιστραφεί και φτάνει μόνο το 25%.

    Τέλος υπογράμμισε ότι το 58% των παιδιών μας στην Ελλάδα συμμετέχει στην ανώτατη εκπαίδευση, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του και τα συγχαρητήριά του για τη συνεργασία του Harvard, κορυφαίου θεσμού στην εκπαίδευση με επίσης κορυφαίους θεσμούς της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι το θερινό πρόγραμμα του Harvard στην Αρχαία Ολυμπία συμβολίζει την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σ' αυτό τον ιερό χώρο. Εξήρε την προσφορά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και υπογράμμισε ότι τέτοιες δραστηριότητες όπως το θερινό Πανεπιστήμιο του Harvard έχουν θετικές επιπτώσεις για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του φανατισμού.

    Σημειώνεται ότι το Harvard Olympia Summer Program είναι ένα από τα τρία επίλεκτα προγράμματα που προσφέρει το Harvard Summer School εκτός Αμερικής, και ταυτόχρονα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί στην Ελλάδα.

    Με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προβολή της διαπολιτισμικής επικοινωνίας μέσα από τη μελέτη λογοτεχνικών, ιστορικών και φιλοσοφικών πονημάτων της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Το Harvard Olympia Summer Program προσφέρει ένα εντατικό πρόγραμμα μαθημάτων για πέντε εβδομάδες με κεντρικό θέμα την Ιδέα της Ευρώπης σε επιλεγμένους φοιτητές από την Ευρώπη και την Αμερική. Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν είναι το γλωσσικό και εκπαιδευτικό μέλλον της Ευρώπης, το νέο πρόσωπο του εθνικισμού και η διαχρονική έννοια της πόλης. Εκτός από τα ημερήσια σεμινάρια και τις δραστηριότητες στην Ολυμπία, οι φοιτητές θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές στις Μυκήνες, το Μιστρά, την Μονεμβασιά και τους Δελφούς και θα παρακολουθήσουν δύο παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

    Το Harvard Olympia Summer Program πραγματοποιείται, όπως προαναφέρθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κόκκαλη. Ετσι, δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές του προγράμματος να συμμετέχουν με υποτροφίες που καλύπτουν δίδακτρα και διαμονή. Καθώς οι δυνατότητες ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων υψηλού επιπέδου βρίσκουν όλο και πιο πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι η παρούσα πρωτοβουλία θα διευρυνθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον, με συμμετοχή περισσοτέρων φοιτητών, διδασκόντων και υποστηρικτών.

    [17] ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΑΥΑΓΗΣΕ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Δεν κατάφερε να πείσει τον Λευτέρη Ελευθερίου να έρθει στην Θεσσαλονίκη και τον Αρη ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Αρης, Λάμπρος Σκόρδας, που βρέθηκε στην Κύπρο προκειμένου να συζητήσει με τους ανθρώπους της ΑΕΚ Λάρνακας. Και αυτό γιατί ο κυπριακός σύλλογος ζήτησε μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα, με αποτέλεσμα η μεταγραφή να χαλάσει.

    «Ενώ αρχικά στις συζητήσεις που κάναμε από τη Θεσσαλονίκη τα είχαμε βρει, μόλις πήγα στο νησί ανέβασαν πέντε φορές τα χρήματα που ήθελαν για τον Ελευθερίου", υποστήριξε ο Λάμπρος Σκόρδας που απογοητεύτηκε από την στάση που κράτησε η ομάδα της Κύπρου.

    Παίκτης του Αρη είναι ο Πανόπουλος που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους κίτρινους για τα επόμενα 1+1 χρόνια. Για κάθε χρόνο παραμονής του στο Χαριλάου θα εισπράττει 170.000 ευρώ. Ο έλληνας τεχνικός κρίνει πως ο παίκτης μπορεί να βοηθήσει πολύ την ομάδα κατά τη διάρκεια της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο Πανόπουλος θα ακολουθήσει κανονικά την Παρασκευή την αποστολή στο Αννόβερο της Γερμανίας όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

    [18] ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Τα νέα έντυπα των λογαριασμών του ΟΤΕ, παρουσίασε σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού. Με το νέο έντυπο ο καταναλωτής βλέπει αμέσως τι χρεώνεται και για ποιο διάστημα, καθώς περιέχεται πλήρης και αναλυτική ενημέρωση για τις χρεώσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη κατανόηση του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα σύγκρισης των υπηρεσιών που παρέχονται με τον ανταγωνισμό και ενημέρωσης για τις νέες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

    Στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία του λογαριασμού και στη δεύτερη αναλυτικά όλα τα τέλη. Στις επόμενες σελίδες εμφανίζονται ομαδοποιημένες οι χρεώσεις, έτσι ώστε ο καταναλωτής να ενημερώνεται αναλυτικά για το που έγιναν τα τηλεφωνήματα.

    [19] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Ιερουσαλήμ, 17 Ιουλίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ προσανατολίζεται στο να διορίσει έναν πρωθυπουργό μετά την ανακήρυξη Παλαιστινιακού κράτους αφού γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο του 2003, ανέφερε ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press.

    Ο Ναμπίλ Σααθ, είπε ότι σε ένα ανεξάρτητο κράτος είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας πρωθυπουργός γιατί επιλύει πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά και ο πρόεδρος δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτά.

    Ο Σααθ αποκάλυψε ότι ο Αραφάτ υπέγραψε διάταγμα που του ζητά να συστήσει ομάδα νομικών που θα εξετάσει τις προτάσεις για διορισμό πρωθυπουργού και άλλες συνταγματικές αλλαγές.

    Με την μεταφορά κάποιων εξουσιών στον πρωθυπουργό ενδέχεται να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αρνούνται να διαπραγματευτούν με τον Αραφάτ. Τον προηγούμενο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να διαλέξουν την ηγεσία τους που δεν θα ανέχεται την τρομοκρατία.

    Ο Ρανααν Γκισιν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν είπε ότι η ιδέα ο Αραφάτ να παραμείνει στην προεδρία είναι αποδεκτή από το Τελ Αβίβ αν δεν σταθεί εμπόδιο σε σημαντικές αλλαγές.

    Ο Γκισιν είπε ότι το ερώτημα είναι πως θα βρεθεί τρόπος ώστε η επιρροή του Αραφάτ να μην είναι επικίνδυνη και πρόσθεσε ότι όσο ο τελευταίος θα ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας των Παλαιστινίων και τα χρήματα που διαθέτουν δεν θα συντελεστεί καμία αλλαγή.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σενάριο που θέλει τον Αραφάτ πρόεδρο και τον διορισμό πρωθυπουργού είναι πιθανόν να συζητηθεί από την Ουάσιγκτον.

    Ο Σααθ τόνισε ακόμη ότι οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι θα ανακηρύξουν κράτος τον Ιανουάριο που θα γίνουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν την δημιουργία «προσωρινού» Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αρχή με τις εσωτερικές συμφωνίες του 1990-που καλύπτουν τα δυο τρίτα της Λωρίδας της Γάζας και το 42% της Δυτικής Οχθης. Τα τελικά σύνορα και άλλα θέματα θα ρυθμιστούν αργότερα.

    Οι Παλαιστίνοι στο παρελθόν απέρριψαν την ιδέα νέων εσωτερικών συμφωνιών αλλά οι δηλώσεις Σααθ αφήνουν περιθώρια για επανεξέταση του θέματος.

    Ο Σαεμπ Ερεκατ, Παλαιστίνιος αξιωματούχος που θα οργανώσει τις εκλογές τον Ιανουάριο δήλωσε ότι είναι πρόωρο να συζητάει κανείς για μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση ενώ οι Ισραηλινοί έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των πόλεων της Δυτικής Οχθης.

    Ο.Κ.

    [20] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Από την 1η Οκτωβρίου του 2002 τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός για την εμπορία και τις υπηρεσίες πώλησης των αυτοκινήτων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υποχρεωτική εφαρμογή του προβλέπεται από την 1η Οκτωβρίου του επόμενου έτους. Η μεταβατική περίοδος δόθηκε ώστε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις.

    Ο κανονισμός στοχεύει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας και στη σύγκλιση των τιμών, που στα μοντέλα μικρού κυβισμού οι διαφορές φτάνουν μέχρι και 35%.

    Με τον νέο κανονισμό ένας αντιπρόσωπος θα μπορεί να εκπροσωπεί περισσότερες μάρκες αυτοκινήτων στον ίδιο χώρο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να διατηρούν αποκλειστικούς αντιπροσώπους οι οποίοι θα πουλούν αυτοκίνητα στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας.

    Περαιτέρω η Κομισιόν έκανε δεκτό το αίτημα των αυτοκινητοβιομηχανιών, για μια πρόσθετη μεταβατική περίοδο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2005 για την ελευθερία εγκατάστασης των αντιπροσωπειών σε άλλο κράτος μέλος χωρίς την άδεια του κατασκευαστή.

    Ακόμη, ένας πωλητής αυτοκινήτων δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένος να παρέχει ο ίδιος υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών. Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο ανταγωνισμός στον κλάδο των συνεργείων επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων .

    Υπολογίζεται, ότι ο στόχος της σύγκλισης των εργοστασιακών, χωρίς φόρους, τιμών θα επιφέρει κάποια πίεση για αυξήσεις των τιμών στις χώρες με χαμηλές εργοστασιακές τιμές όπως είναι η Ελλάδα, η Δανία και η Φινλανδία. Η πίεση αυτή όμως αναμένεται να εκδηλωθεί σταδιακά από το 2005 και μόνο εάν δεν υπάρξει μείωση της φορολογίας.

    Τέλος, σημειώνεται ότι οι κατασκευαστές υποχρεούνται να παρέχουν τεχνογνωσία και στα μη εξουσιοδοτημένα μικρότερα συνεργεία έτσι ώστε να μπορούν να προσφεύγουν σε αυτά, με ασφάλεια, όσοι είναι κάτοχοι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

    [21] ΜΠΟΥΡΙΝΙ ΣΤΗΝ ΜΑΣΣΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Με ήττα ξεκίνησαν οι Μιχαλόπουλος / Μπελιγράτης τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο Όπεν της Μασσαλίας στο μπιτς βόλεϊ. Η ελληνική ομάδα έχασε από τους Αμερικανούς Ουόνγκ / Μέτσγκερ με 2-0 (21-17, 21-17) σε 37', είναι όμως άγνωστο πότε θα δώσουν τον επόμενο αγώνα τους για το γαλλικό τουρνουά του World Tour.

    Αιτία είναι το δυνατό μπουρίνι, το οποίο ξέσπασε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης και έχει οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή των αγώνων της ημέρας.

    [22] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΡΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Η Ρόδος είναι έτοιμη να φιλοξενήσει από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου το Όπεν του World Tour 2002 στο μπιτς βόλεϊ και η Ομοσπονδία έτοιμη για την άψογη διοργάνωσή του. Την πεποίθησή τους για την αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία του σπουδαιότερου επαγγελματικού τουρνουά που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας εξέφρασαν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, δίνοντας «ραντεβού στη Ρόδο».

    Ο διευθυντής του τμήματος μπιτς βόλεϊ της ΕΟΠΕ, Αλέκος Παρασκευόπουλος άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή στην Αίγλη του Ζαππείου, προβάλλοντας ένα clip ειδικά φτιαγμένο για τη διοργάνωση.

    «Το ΟΠΕΝ της Ρόδου είναι το κορυφαίο επαγγελματικό τουρνουά, που έχει ποτέ γίνει στη χώρα μας. Δεν πρόκειται να απουσιάσει κανένα από τα σπουδαία ονόματα του διεθνούς beach volley, γεγονός που εξηγείται με δύο λόγους. Καταρχήν η Ρόδος είναι ένα πολύ όμορφο νησί και αποτελεί πόλο έλξης των αθλητών, στους οποίους επίσης προκαλεί περιέργεια η διεξαγωγή ενός Όπεν για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

    Στη συνέχεια ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις διεθνείς προδιαγραφές του αθλήματος: «Στόχος της FIVB είναι να φτάσει το beach volley στα επίπεδα της Formula 1 και του τέννις. Τα δείγματα είναι μέχρι στιγμής πολύ ικανοποιητικά, αφού περίπου 750 εκατ. τηλεθεατές σε περισσότερες από 100 χώρες παρακολούθησαν πέρυσι αγώνες του Παγκοσμίου Σιρκουί, ενώ πάνω από 500.000 φίλαθλοι γέμισαν τα γήπεδα στα αντίστοιχα τουρνουά».

    Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΠΕ, Αγγελος Τζίμος, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του προέδρου της Ομοσπονδίας, Θανάση Μπελιγράτη, που βρίσκεται στη Μασσαλία, συνοδεύοντας τις εθνικές μας ομάδες στο γαλλικό Όπεν. «Ευχαριστούμε τον Δήμο Ροδίων, τους χορηγούς και τη ΓΓΑ για τη βοήθεια που μας παρείχε. Το beach volley έχει γίνει πλέον θεσμός. Το τουρνουά της Ρόδου αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, που διεξάγεται εφέτος επί ελληνικού εδάφους. Θα συμμετάσχουν σε αυτό οι κορυφαίες γυναικείες ομάδες του κόσμου και ευελπιστούμε οι αθλήτριες μας θα εκπροσωπήσουν επάξια τα ελληνικά χρώματα. Στόχος είναι να δώσουμε ανταποκριθούμε με επιτυχία στις απαιτήσεις της διοργάνωσης, έτσι ώστε η FIVB να μας εμπιστευτεί και την επόμενη χρονιά ένα μεγάλο τουρνουά» είπε ο κ. Τζίμος για να καταλήξει: «Ραντεβού στη Ρόδο»!

    Ο Γιώργος Γεωργιάδης, διευθυντής του γραφείου του ΓΓΑ, Νίκου Έξαρχου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διοργάνωσης του Όπεν της Ρόδου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: «Πρόκειται για μια κορυφαία διοργάνωση, η οποία για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα μας. Παράλληλα θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο test event για το Αθήνα 2004. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικότατα, τόσο από αγωνιστικής όσο και από οργανωτικής πλευράς, και όλοι μαζί θα γιορτάσουμε την επιτυχία».

    Εκ μέρους των «οικοδεσποτών», ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Ροδίων, Κάλλιστος Διακογεωργίου είπε: «Η Ρόδος είναι νησί των ολυμπιονικών, είναι νησί των Ιποτών, ένα νησί δοκιμασμένο στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Πιστεύω ότι με τη στήριξη της ΕΟΠΕ και του Υπουργείου Αθλητισμού, θα πετύχουμε και σε αυτή την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει. Όσοι θα παρακολουθήσουν το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός θα βγουν κερδισμένοι και εμείς θα έχουμε την ηθική ικανοποίηση της επιτυχίας».

    Η εταιρεία Promospor έχει αναλάβει την ευθύνη της προώθησης της διοργάνωσης και ο εκπρόσωπός της, Γιάννης Ευαγγελόπουλος τόνισε: «Το τουρνουά της Ρόδου είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, την Πολιτεία, την Ομοσπονδία, τους χορηγούς και φυσικά εμάς. Έχει διαστάσεις test event ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη λόγω της παγκόσμιας κάλυψης, που έχει αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός».

    Η ΕΒΓΑ, που συνοδεύει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό beach volley, στηρίζει και τη σπουδαιότερη διοργάνωση του αθλήματος που έχει γίνει στη χώρα μας. «Η ΕΒΓΑ έχει ενωθεί με το beach volley. Ο χαρακτήρας του αθλήματος ταιριάζει με τα προϊόντα μας. Με αφορμή τη διοργάνωση του Όπεν της Ρόδου, η εταιρεία μας αποδεικνύει τον προσανατολισμό της προς τη διεθνή αγορά» είπε η εκπρόσωπος της EΒΓΑ, κα Ευτυχία Φιλαλήθη.

    Τον θαυμασμό του για το όραμα του Δήμου Ροδίων εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Καζίνο της Ρόδου, κ. Ενρίκο Εϊντάν, ο οποίος ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή για την επιλογή της και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους στο όμορφο νησί των Ιπποτών.

    Εκτός τερέν μιλούν οι διοργανωτές. Πάνω στην άμμο, όμως, μιλούν οι αθλήτριες, οι οποίες θα είναι οι πρωταγωνίστριες του Όπεν. Οι ομάδες των Κίτσου/ Τσιαρτσιάνη, Χούντα/ Σκουλά, Αρβανίτη/ Μπουζουνιεράκη έδωσαν το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου-οι Σφυρή/ Καραντάσιου και Νικολαΐδου/ Ορδουλίδου βρίσκονται στη Μασσαλία για το γαλλικό Όπεν-και μίλησαν για τους στόχους τους.

    Η Πόλα Κίτσου και η Μαριάνα Χούντα ευχαρίστησαν την ΕΟΠΕ για τη συμβολή της στην εξασφάλιση wild card για την ομάδα τους. «Ήταν η ηθική ανταμοιβή της προσπάθειας, που έχουμε καταβάλλει όλη αυτήν τη χρονιά, λαμβάνοντας μέρος σε διεθνή τουρνουά, με δικά μας έξοδα και με τη βοήθεια του χορηγού μας. Η Ομοσπονδία αναγνώρισε την όρεξη μας για δουλειά και μας προώθησε για την εξασφάλιση μιας θέση στο κυρίως ταμπλό» είπαν οι δύο αθλήτριες.

    «Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα να διοργανώνει ένα τέτοιο τουρνουά, ειδικότερα ενόψει του 2004. Η χώρα μας έχει δείξει και στο παρελθόν με το τσάλεντζερ του Ξυλοκάστρου ότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Για εμάς η συμμετοχή μας είναι μια πρόκληση» τόνισε η Εμμανουέλα Σκουλά, ενώ η παρτενέρ της, Μαριάνα Χούντα συμπλήρωσε: «Είμαστε ευχαριστημένες για την ευκαιρία που μας δίνεται και αισθανόμαστε δέος που θα βρεθούμε απέναντι στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου».

    Οι νεαρές Αρβανίτη, Μπουζουνιεράκη, από την πλευρά τους, συμφώνησαν ότι η συμμετοχή τους στο Όπεν της Ρόδου θα αποτελέσει μια μεγάλη εμπειρία για αυτές.

    [23] ΒΙΟΧΑΛΚΟ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΒΙΤΕ - ΒΕΜΕΤ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2002 (19:12 UTC+2)

    Το "πράσινο φως" για την συγχώνευση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ, την ΕΒΙΤΕ ΑΕ και τη ΒΕΜΕΤ ΑΕ έδωσαν σήμερα οι μέτοχοι της πρώτης, κατά τη διάρκεια της β' επαναληπτικής γενικής συνέλευσής τους.

    Εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης και τροποποιήθηκε το άρθρο 33 του καταστατικού της εταιρίας περί απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις.

    Επίσης, αποφασίστηκε η μετατροπή του κεφαλαίου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ σε ευρώ. Συνέπεια της μετατροπής αυτής και της συγχώνευσης, είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4.001.149,68 ευρώ. Μετά την αύξηση το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα ανέρχεται σε 59.842.227,30 ευρώ και θα διαιρείται σε 119.474.091 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης.

    [24] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Ουάσινγκτον, 17 Ιουλίου 2002 (18:52 UTC+2)

    Υπέρ της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τάχθηκε σήμερα σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνίεβσκι.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Πολωνό ομόλογό του φανέρωσε την αποδοχή των Ηνωμένων Πολιτειών για τις οικονομικές και δημοκρατικές μετερρυθμίσεις που προώθησε η Πολωνία καθώς και την αποδοχή της θέσης που κατέχει η χώρα στο ΝΑΤΟ.

    Αντικείμενο των συνομιλιών των δυο προέδρων αποτέλεσε το θέμα της αγοράς από την Πολωνία αμερικανικών μαχητικών, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η αμερικανική οικονομία, οι σχέσεις με την Ρωσία και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενοι στο θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που είναι έτοιμα να συμμεριστούν τις ευθύνες της ένταξης θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

    "Σκοπός μας είναι η ελευθερία και η ασφάλεια να κατακλύσει την ευρωπαϊκή ήπειρο, από τον Ατλαντικό ωκεανό και την Μεσόγειο μέχρι την Βαλτική και την Μαύρη Θάλασσα" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ευχαρίστησε μάλιστα τον κ. Κβασνίεβσκι για την προσφορά της Πολωνίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενώ ο τελευταίος χαρακτήρισε καλό του φίλο τον κ. Μπους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 July 2002 - 13:12:15 UTC