Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [02] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
  • [03] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΗΤΗΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕ ΑΣΘΕΝΗ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [06] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [07] Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ
  • [08] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ 20.000 ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
  • [09] EYΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [10] "ΣΕΙΣΜΟΣ" ΣΤΗ WALL STREET ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ WORLDCOM
  • [11] Η "ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΕΛΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ
  • [12] ΔΙΣ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΣΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
  • [13] ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,38 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
  • [15] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
  • [16] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΗΣ KGB ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
  • [17] ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝΟΥΣ
  • [18] ΠΑΧΤΑΣ: ΤΟ 2002 ΤΟ 1ο ΕΤΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ
  • [19] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ
  • [20] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [21] ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [22] ELBISCO: 4 ΝΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ 10 ΠΑΛΑΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [23] ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2002

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (14:28 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Την εκτίμηση ότι το θέμα του ευρωστρατού δεν λύνεται υπέρ της Ελλάδος εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά την συνάντηση της με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος άνοιξε σήμερα τον κύκλο ενημέρωσης των κομμάτων σχετικά με τα αποτελέσματα της Σεβίλλης.

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι μέσα στην ΕΕ υπάρχει παραδοχή των αξιώσεων της Τουρκίας σημειώνοντας ότι τελικά ότι το ΝΑΤΟ θα κρίνει το οικοδόμημα για τον ευρωστρατό.

    Τέλος η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ στη Σεβίλλη είχε και άλλες επιλογές, όπως το να ασκήσει βέτο ή να αρνηθεί να συμμετάσχει στον ευρωστρατό ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας, δεν το έκανε.

    [02] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ

    Ραμάλα, 26 Ιουνίου 2002 (08:29 UTC+2)

    Τα αμερικανικά σχέδια για νέα παλαιστινιακή ηγεσία, απέρριψε ο Γιασερ Αραφατ, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι και μόνο πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο ηγέτης τους. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν, ενώ τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει και πάλι το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Ραμάλα.

    Ο Γιασερ Αραφατ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη, σχολιάζοντας θετικά την υποστήριξη των ΗΠΑ, σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο, αντίθετος με τη διεξαγωγή εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά την παρούσα φάση, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφι Αναν.

    [03] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (10:25 UTC+2)

    Την αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά και τη μείωση της ηλικίας των χρηστών στη χώρα μας, υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι των θεραπευτικών κοινοτήτων, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

    Ειδικότερα επισημαίνουν ότι το 90% των εφήβων χρηστών που προσέρχονται στις κοινότητες είναι χρήστες ηρωίνης, σε αντίθεση με το παρελθόν που στις ηλικίες αυτές έκαναν χρήση χαπιών και χασίς.

    Παράλληλα εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι ως προς την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα απαραίτητα κονδύλια.

    Επίσης, παρά τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών για το θέμα των ναρκωτικών που αποτελεί πια κοινωνικό πρόβλημα, σημαντικές δυσκολίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και οι πρώην χρήστες ναρκωτικών που έχουν κατορθώσει να απεξαρτηθούν, καθώς η επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο (δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων, εξεύρεση εργασίας) είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

    [04] ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΗΤΗΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕ ΑΣΘΕΝΗ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε τραυματιοφορέας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο οποίος τα ξημερώματα της Παρασκευής φέρεται να ξυλοκόπησε καρκινοπαθή επειδή του ζήτησε επίμονα να του χορηγηθεί οπιούχος ένεση, η οποία θα τον ανακούφιζε από τους πόνους.

    Η σύζυγος του ασθενή κατέθεσε ήδη μηνύσεις εναντίον γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου εμφανίζεται αποφασισμένη να εντοπίσει τους υπεύθυνους και να επιβάλει κυρώσεις.

    Σύμφωνα με την καταγγελία της Ελευθερίας Μαυρομάτη εργαζόμενοι του νοσοκομείου, γιατροί και τραυματιοφορείς κακοποίησαν τον καρκινοπαθή σύζυγό της. Οπως καταγγέλλει ένας τραυματιοφορέας γρονθοκόπησε τον 52χρονο Κώστα Μαυρομάτη, όταν ζητούσε να του χορηγηθεί παυσίπονη ένεση.

    Ο υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το υπουργείο Υγείας μέχρι να ολοκληρωθεί η διενέργειας της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

    Ο Κώστας Μαυρομάτης παρακολουθείται από την Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου Σωτηρία στην Αθήνα, απ' όπου και προσκόμισε το έγγραφο για τη χορήγηση των συγκεκριμένων ενέσεων. Οι γιατροί του νοσοκομείου Ηρακλείου αρνήθηκαν να κάνουν τόσο δυνατή ένεση, χωρίς να ξέρουν τι φάρμακα πήρε ο ασθενής, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλοκές.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Φθάνει την Παρασκευή στην Κύπρο ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Claudio Scajola για διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα υπογράψει δύο συμφωνίες για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, όπως την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την παράνομη διακίνηση προσώπων και την επανεισδοχή ατόμων που μεταβαίνουν παράνομα από τη μια χώρα στην άλλη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Αγκυρα, 26 Ιουνίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ εισήχθη σήμερα ξανά στο νοσοκομείο για νέες ιατρικές εξετάσεις, που θα κρίνουν το πολιτικό του μέλλον, κατά πόσο η κατάσταση της υγείας του του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο Ετζεβίτ πήγε στο νοσοκομείο μετά τη λήξη του αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας του με τη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ετζεβίτ έχει εισαχθεί δύο φορές από τις αρχές Μαίου στο νοσοκομείο και χθες εννέα βουλευτές του κόμματός ζήτησαν την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

    [07] Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των ιπτάμενων δελφινιών, δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, με αφορμή τις διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Πειραιά Γρηγόρης Πεπονής σε βάρος δύο πλοιοκτητριών εταιριών.

    Αναφορικά με τις ελλείψεις που διαπίστωσαν οι εμπειρογνώμονες σε 18 υδροπτέρυγα, ο κ. Ανωμερίτης υπογράμμισε ότι αυτά ίσχυαν τότε και από τότε οι διατάξεις έχουν γίνει πιο αυστηρές, έχουν επιβληθεί πρόστιμα και τα ιπτάμενα δελφίνια είναι πλήρως εφοδιασμένα.

    Ο κ. Ανωμερίτης υπογράμμισε ότι η πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτικών θα λήξει το συντομότερο δυνατόν , ενώ πρόσθεσε ότι στείλει επιστολή στους ναυτικούς, με την οποία θα τους ενημερώσει για τα κυβερνητικά μέτρα.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προσφύγει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στην δικαιοσύνη για την πολιτική επιστράτευση και να δικαιωθεί, ο κ. Ανωμερίτης επισήμανε ότι αν επιλεγεί η δικαστική οδός θα οδηγηθούμε σε μακροχρόνιες δικαστικές εμπλοκές. Πρόσθεσε, δε, ότι το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να επιλυθεί πολιτικά.

    [08] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ 20.000 ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

    Αυλώνας, 26 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές του Αυλώνα στην Αλβανία κατέστρεψαν σήμερα σε πολλά χωριά του νομού, περίπου 20.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΑΤΑ, οι αρχές ανέφεραν ότι η επιχείρηση επικεντρώθηκε στα χωριά Βεζντανίστ, Πενκόβε και Γκουμέντσε όπου κάτοικοι καλλιεργούν φυτά ινδικής κάνναβης στους κήπους των σπιτιών τους.

    Χθες οι αρχές κατέστρεψαν 30.000 δενδρύλλια, ανεβάζοντας στα 420.000 τον συνολικό αριθμό αυτών που καταστράφηκαν το 2002.

    Την περασμένη χρονιά η τοπική αστυνομία κατέστρεψε 230.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και συνέλαβε 72 άτομα με την κατηγορία καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

    Ο.Κ.

    [09] EYΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Άγκυρα, 26 Ιουνίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Το θέμα της υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ο αρμόδιος της κοινότητας για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Φερχόιγκεν ρώτησε τον κ. Χισαρτζικλίογλου πώς θα τεθεί σε εφαρμογή το πακέτο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής ηγετών των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μεν θετικά το γεγονός ότι συζητήθηκαν τα θέματα της θανατικής ποινής, της κουρδικής γλώσσας και της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όμως υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.

    Αναφερόμενος στην πορεία διεύρυνσης ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι στη σύνοδο της Κοπεγχάγης θα ανακοινωθεί ότι μέχρι το 2004 θα γίνουν δεκτές το πολύ δέκα νέες χώρες στην Ε.Ε., ενώ θα δοθούν πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στις υποψήφιες χώρες και θα γίνουν σαφείς αναφορές στην Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», στη συνάντηση Φερχόϊγκεν Χισαρτζικλίογλου τέθηκαν ακόμη το Κυπριακό και η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σεβίλλη.

    Αναφορικά με τη σχέση της Κύπρου με την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. τόνισε ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Τουρκία, το δεύτερο και άκρως σημαντικό θέμα, είναι η Κύπρος. «Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ύπαρξη μιας πολιτικής σχέσης μεταξύ των δυο θεμάτων. Για το θέμα αυτό έγιναν ορισμένες προσπάθειες. Όμως, αυτή τη στιγμή, το μόνο θετικό στο θέμα αυτό είναι το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. Επί 6 μήνες δεν είχαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να επιδείξει περισσότερη ελαστικότητα.

    Από την πλευρά του ο κ. Χισαρτζικλίογλου επεσήμανε πως η τουρκική Κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε για τη διαδικασία όσον αφορά την πορεία προς την Ε.Ε. και ότι γνωρίζει πως οι προσπάθειες θα πρέπει να αυξηθούν. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγόρησε την κοινότητα ότι δεν κρατάει μια ισορροπία μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί αλλά και την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιάλλακτη στάση.

    [10] "ΣΕΙΣΜΟΣ" ΣΤΗ WALL STREET ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ WORLDCOM

    Νέα Υόρκη, 26 Ιουνίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ισχυρό πλήγμα και στην αμερικανική κεφαλαιαγορά έφερε το σκάνδαλο της WorldCom. Η αποκάλυψη ότι ο αμερικανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος απέκρυψε δαπάνες 3,85 δισ. δολ. κατά τα τελευταία 5 τρίμηνα παραποιώντας τις λογιστικές καταστάσεις προκαλεί «σεισμικές δονήσεις» στις μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές του πλανήτη.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές - μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου - κατρακυλούν, λόγω του κύματος ρευστοποιήσεων και οι μετοχές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε κάποια στιγμή, ο δείκτης FTSE 100, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, πλησίασε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών, που είχε φτάσει μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Παρά την αντίδραση της διοίκησης της WorldCom, που απομάκρυνε τον οικονομικό διευθυντή της και ανακοίνωσε οτι θα αναδημοσιεύσει τα αποτελέσματά της για το 2001 και το πρώτο τρίμηνο του 2002, οι αγορές δεν μπορούν να καθησυχάσουν και διαγράφουν πτωτική τροχιά.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται μόλις μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 9.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 9.047,42 μονάδες με απώλειες της τάξης του 0,87%, έναντι απωλειών 0,66% για τον Nasdaq που κινείται στην περιοχή των 1.414,66 μονάδων.

    [11] Η "ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΕΛΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 26 Ιουνίου 2002 (20:09 UTC+2)

    H ιερά σύνοδος της εκκλησίας της ΠΓΔΜ συζήτησε σήμερα την "ανταρσία" του μητροπολίτη Βέλες, Γιόβαν, τον οποίο καλεί να υπερασπιστεί την ενότητα της εκκλησίας, βοηθώντας την να αποκτήσει το αυτοκέφαλο καθεστώς.

    Ο μητροπολίτης της περιφέρειας Βέλες, Γιόβαν ανταποκρίθηκε στην πρόταση της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας και ενέταξε τη μητρόπολή του στο σερβικό πατριαρχείο, θεωρώντας πως έτσι θα βγει από την απομόνωση η σκοπιανή εκκλησία, την οποία δεν αναγνωρίζουν οι υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες.

    [12] ΔΙΣ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΣΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Σε δις ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από το Κακουργοδικείο της Θεσσαλονίκης ο 38χρονος Απόστολος Γιαννούλης, δράστης του διπλού φονικού που είχε σημειωθεί στην Καρύτσα Πιερίας, το βράδυ της Ανάστασης, στο προαύλιο της εκκλησίας.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γιαννούλης το Πάσχα του 2001 βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού του και χωρίς λόγο και αιτία άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως στο συγκεντρωμένο πλήθος. Από τις σφαίρες έπεσε νεκρός ο 11χρονος μαθητής Γιώργος Καραγιάννης και ο καταστηματάρχης Δημήτρης Στούπας, ενώ ο δράστης συνελήφθη την επόμενη μέρα στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

    Σήμερα, στη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σημειώθηκε ένταση καθώς δεκάδες συγγενείς των θυμάτων επιχείρησαν να λιντσάρουν τον

    κατηγορούμενο, αλλά παρενέβησαν οι αστυνομικοί και τους απομάκρυναν από την αίθουσα.

    Στην απολογία του ο 38χρονος υποστήριξε ότι πυροβόλησε στον αέρα τηρώντας το έθιμο της Ανάστασης.

    Γ.Χ.

    [13] ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα όμως το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Στα κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.

    Για την Αττική αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις και είναι πιθανό να βρέξει στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 μέχρι 31 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη για αύριο προβλέπονται νεφώσεις με παροδική βροχή ή καταιγίδα μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 27 βαθμούς.

    Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στη Λευκωσία όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 μέχρι 32 βαθμούς.

    Ηλιοφάνεια αλλά και νεφώσεις προβλέπονται για αύριο στις περισσότερες πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Βελιγράδι από 19 μέχρι 31 βαθμούς, στο Ζάγκρεμπ από 21 μέχρι 31, στην Κωνσταντινούπολη από 22 μέχρι 28, στο Σεράγεβο από 17 μέχρι 29, στα Σκόπια από 22 μέχρι 31, στη Σόφια από 17 μέχρι 28 και στα Τίρανα από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.

    [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,38 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,3% βάσει της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής, ενέκρινε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Γερμανός ΑΒΕΕ. Δικαιούχοι αυτού ορίσθηκαν οι κάτοχοι των μετοχών της έως και τη λήξη της συνεδρίασης της 26/06/2002.

    Επίσης αποφασίσθηκε η πώληση του συνόλου της συμμετοχής της Γερμανός στη Multirama AEBE (41,9%) στον πρόεδρο της εταιρίας, Πάνο Γερμανό. Το τίμημα αυτής της συναλλαγής βασίσθηκε σε ανεξάρτητη μελέτη αποτίμησης και προσδιορίστηκε σε 2,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η εταιρία πλέον επικεντρώνεται σε δύο βασικούς τομείς, οι οποίοι είναι αφενός τα εξειδικευμένα δίκτυα καταστημάτων που πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και αφετέρου η παραγωγή και διάθεση βιομηχανικών συσσωρευτών ενέργειας.

    Το 2001 αποτέλεσε ένα έτος σταθμό, με έντονα αναπτυξιακό προσανατολισμό, δεδομένου ότι η εταιρία συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη σε διεθνείς αγορές, τις οποίες θεωρεί επενδυτικές ευκαιρίες για το άμεσο μέλλον. Η εταιρία δραστηριοποιείται σήμερα στην αγορά της Πολωνίας, όπου διαθέτει 94 καταστήματα, στην αγορά της Ρουμανίας με 50, στη Βουλγαρία με 35, στην ΠΓΔΜ με 8 και στην Κύπρο με 12. Στόχος της είναι η δημιουργία ενός δικτύου που θα αριθμεί 700 καταστήματα έως το 2003, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, αναφέρθηκε πως το 2001 ήταν μια ακόμη ιδιαίτερα πετυχημένη χρονιά κατά την οποία οι συνολικές Πωλήσεις της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 22,4%, φθάνοντας τα 413 εκ. ευρώ και τα Κέρδη προ Φόρων κατά 5,4%, φθάνοντας τα 42,9 εκ. ευρώ. Σε ενοποιημένο επίπεδο, οι Πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 20%, φθάνοντας τα 506 εκ. ευρώ, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων κατά 4,1%, φθάνοντας τα 41,7 εκ. ευρώ.

    Σχετικά με την τρέχουσα οικονομική χρήση, η διοίκηση της εταιρίας προέβλεψε μια αύξηση στις ενοποιημένες Πωλήσεις κατά τουλάχιστον 20% και μια αύξηση στα Κέρδη προ Φόρων κατά περίπου 15%.

    [15] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου ασκήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία σε συνάντηση Εργασίας με θέμα "Εθνικό Κτηματολόγιο: Ακούμε και Σχεδιάζουμε τη βιώσιμη λύση", που οργάνωσε σήμερα ο Τομέας ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. του κόμματος.

    Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενεργή συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων στην προώθηση του προβληματισμού για την κατάρτιση μίας ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής πρότασης εφαρμογής.

    Κατά τη συνάντηση ο Υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Τσιτουρίδης, ο Υπεύθυνος του Κλάδου Κτηματολογίου Νικόλαος Λέγκας και τα μέλη της Επιτροπής Κτηματολογίου της Νέας Δημοκρατίας Π. Ακριτίδης και Χ. Σταύρου, μεταξύ των άλλων επεσήμαναν:

    "Το Κτηματολόγιο, που χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα, με ιδιαίτερα μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες, κατέληξε σε ένα πολύ μεγάλο φιάσκο. Η ανάγκη του Κτηματολογίου είναι επιβεβλημένη, αφού η λειτουργία του είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης και της διευκόλυνσης του έργου της δημόσιας διοίκησης για την προστασία, αξιοποίηση και διαχείριση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής γης".

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. υπογράμμισαν ότι η εξέλιξη της υλοποίησης αυτού του μεγάλου έργου είναι ιδιαιτέρως απογοητευτική.

    "Το έργο που ξεκίνησε το 1994 θα έπρεπε να τελειώσει το 2009. Έπρεπε να περατωθεί σε 15 χρόνια και θα κόστιζε 250 δισ. δρχ. Το έργο πραγματοποιείται μόνο στο 6,4% της έκτασης της χώρας, δεν έχει γίνει καμία τελική κτηματολογική εγγραφή και η βασική εκτίμηση για το συνολικό κόστος είναι πως αυτό θα ξεπεράσει το 1,4 τρισ. δρχ. με νέο χρόνο περάτωσης του έργου, κατά το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το 2015", τόνισαν.

    "Το σημαντικότερο όμως είναι πως, παρά το διεθνή διασυρμό της χώρας, δεν υπάρχει ακόμη σοβαρός στρατηγικός και επιχειρηματικός σχεδιασμός του έργου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται τη χρηματοδότηση του προγράμματος από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και επέβαλε σημαντικά πρόστιμα λόγω κακοδιαχείρισης κοινοτικών πόρων", ανέφεραν.

    "Με δεδομένα τα προβλήματα η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως, έστω και τώρα, θα πρέπει να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε το έργο να καταστεί βιώσιμο και να έχει ορίζοντα περαίωσης. Ακόμη, πως πρέπει να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του έργου, με διαφάνεια και ορθολογισμό στη διαχείριση των δημοσίων πόρων", σημείωσαν.

    [16] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΗΣ KGB ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

    Μόσχα, 26 Ιουνίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών, ερήμην για προδοσία πρώην στρατηγό της KGB ο οποίος μένει τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

    Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ολεγκ Καλούγκιν για αποκάλυψη πληροφοριών, σε βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1994 στις ΗΠΑ, σχετικά με κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Σοβιετικής Ενωσης και για πρόκληση βλάβης στην εθνική ασφάλεια της Ρωσίας με τις δραστηριότητές του.

    Δεν έχει διευκρινιστεί αν η Ρωσία θα προσπαθήσει να πετύχει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

    O.K.

    [17] ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝΟΥΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Σκεπασμένα με τόνους πατάτες βρέθηκαν από την αστυνομία και το ΣΔΟΕ δύο κλεμμένα από την Ιταλία πολυτελή αυτοκίνητα μέσα σε φορτηγό στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης.

    Το φορτηγό με ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας είχε εγκαταλειφθεί πριν από 15 ημέρες σε βενζινάδικο έξω από τα Γιάννενα και σ΄αυτό οδήγησε τους αστυνομικούς η δυσοσμία από τις σάπιες πατάτες.

    Το πιθανότερο είναι τα αυτοκίνητα να έχουν κλαπεί από την Ιταλία και τελικός προορισμός τους να είναι κάποια βαλκανική χώρα ή η Βόρεια Ελλάδα όπου και θα διαλύονταν για να πουληθούν σαν ανταλλακτικά. Στην καμπίνα του φορτηγού δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο, ενώ οι αστυνομικοί βρήκαν κάποια στοιχεία μέσα στα αυτοκίνητα που ενδέχεται να ρίξουν φως στην υπόθεση.

    Από το ΣΔΟΕ ειδοποιήθηκε η Ιντερπόλ και η ιταλική αστυνομία, ώστε να γίνουν και εκεί έρευνες με την ελπίδα ότι θα αποκαλυφθεί διεθνές κύκλωμα κλεμμένων πολυτελών αυτοκινήτων.

    [18] ΠΑΧΤΑΣ: ΤΟ 2002 ΤΟ 1ο ΕΤΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργου Πασχαλίδη και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστου Πάχτα.

    Το Γ' ΚΠΣ 2000-2006 είναι ένα βασικό εργαλείο, ένας βασικός συντελεστής για την πραγματική κοινωνική σύγκλιση, δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης και πρόσθεσε ότι στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης τα τρία ΠΕΠ προσεγγίζουν το 30% του συνόλου των ΠΕΠ της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πάχτας τόνισε ότι έχει συμπληρωθεί περίπου ένας χρόνος από τις εγκρίσεις των Ε.Π. του Γ' ΚΠΣ και 9 μήνες (μέσα Σεπτεμβρίου) από τότε που εντάχθηκε το πρώτο έργο σε Ε.Π , σύμφωνα με τις νέες διαδικασίες του Γ' ΚΠΣ.

    Στο διάστημα αυτό - επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών - καταγράφονται τα εξής στοιχεία για την πορεία υλοποίησής του:

    - Το 61% του συνολικού αριθμού των μέτρων και το 67% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ έχει ενεργοποιηθεί. Δηλαδή έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικές προσκλήσεις προς τους τελικούς δικαιούχους (φορείς υλοποίησης) προκειμένου οι τελευταίοι να υποβάλλουν προτάσεις ένταξης έργων και δράσεων στα ΕΠ

    - Ο νέος διοικητικός μηχανισμός των διαχειριστικών αρχών έχει υποδεχθεί 3.340 προτάσεις έργων και δράσεων από τελικούς δικαιούχους συνολικού προϋπολογισμού 15,7 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 50% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ. Από τα παραπάνω έργα έχουν μέχρι σήμερα αξιολογηθεί, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, 2.477 έργα,

    - Εχουν ενταχθεί στα Ε.Π του Γ' ΚΠΣ και έχουν καταχωρηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, 2.101 έργα, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 10,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 33% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ. Δηλαδή, το 33% του ΚΠΣ έχει ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ετοιμότητα υλοποίησης,

    - Από τον προϋπολογισμό των 10,6 δισ. ευρώ που αφορά εγκεκριμένα και ενταγμένα έργα, έχουν "συμβολαιοποιηθεί" (έχουν αναληφθεί από νομικές δεσμεύσεις) τα 6,1 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 19% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ. Δηλαδή το 19% του ΚΠΣ βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης,

    - Με βάση τις αιτήσεις πληρωμών που έχουν υποβληθεί στην ΕΕ, η εισπραχθείσα κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Οι εισροές αυτές υπερβαίνουν το 14% της συνολικής αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής (21,32 δισ. ευρώ) και αντιστοιχούν στο 97% της αναλογούσας συνδρομής του 2001. Αυτό σημαίνει - τόνισε ο κ. Πάχτας - ότι έχουμε διασφαλίσει πλήρως τις δεσμεύσεις του 2001 στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό για την Ελλάδα, που οφείλουμε (βάσει των νέων κανονισμών) να απορροφήσουμε κατά 100% μέχρι το τέλος του 2003. Με τις αιτήσεις που προγραμματίζουμε να υποβάλλουμε - πρόσθεσε ο κ. Πάχτας - μέχρι το τέλος του 2002 θα διασφαλίσουμε σε μεγάλο ποσοστό και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις μας στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και για το 2002.

    Οπως σημείωσε ο κ. Πάχτας, στοχεύουμε μέχρι το τέλος του 2002 στην πλήρη ενεργοποίηση των μέτρων των ΕΠ του Γ' ΚΠΣ και στην ένταξη έργων και δράσεων στα Προγράμματα που να αντιστοιχούν στο 60% του προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ σε όρους δημόσιας δαπάνης. Δηλαδή μέχρι το τέλος του 2002 τα 2/3 περίπου του αναπτυξιακού προγράμματος θα έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και συνεπώς αυξημένη ετοιμότητα υλοποίησης.

    Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Πάχτας, στοχεύουμε στην επίσπευση του ρυθμού υλοποίησης και στην πραγματοποίηση δαπανών που να αντιστοιχούν στην ακύρωση κάθε κινδύνου απώλειας πόρων και για το 2005.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής και γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος, σημείωσε ότι αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει μια συστράτευση της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος και των Τελικών Δικαιούχων για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας πόρων, διότι η δέσμευση του 2003 που εφαρμόζεται το (κανόνας ν+2) έχει καλυφθεί σε ποσοστό άνω του 75%.

    [19] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Αποκυήματα φαντασίας χαρακτήρισε τα γραφόμενα στον τύπο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    "Υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες στις αμοιβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που πρέπει να καλυφθούν και γι' αυτό γίνεται το νέο μισθολόγιο. Το θέμα της εφαρμογής του νέου μισθολογίου, δηλαδή πόσο χρόνο θα κάνει να γίνει, από πότε ξεκινά και με ποιες διαδικασίες και με ποια βήματα, είναι προς συζήτηση. Όχι αυτό καθ' αυτό το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα γίνει", τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σκανδαλίδης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν επιμέρους διαφορές μεταξύ των υπουργών για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο τόνισε πως δεν υπάρχουν "κόντρες" ή συγκρούσεις, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη ως προς τη χορήγηση των απαραίτητων κονδυλίων.

    Διευκρίνισε ότι οι "επιμέρους διαφορές" ως προς το θέμα εφαρμογής του νέου μισθολογίου αφορούν τακτικές κινήσεις, δηλαδή πότε θα ξεκινήσει, με ποια διαδικασία κλπ..

    "Τις διαφορές, δεν τις έχω δει. Εγώ είμαι ο πρώτος που θα υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είμαι ανεύθυνος ως υπουργός της κυβέρνησης. Οπως είμαι και ο πρώτος που θα υπερασπιστεί τις θεσμικές κατακτήσεις του κοινωνικού διαλόγου και θα υπηρετήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Το ίδιο κάνει και ο κ. Χριστοδουλάκης", επισήμανε.

    Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση μένει σταθερή στη δέσμευσή της να διαμορφώσει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, σταθερή στην άποψή της ότι το νέο μισθολόγιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

    "Μένει, επίσης, σταθερή στην άποψή της ότι το νέο μισθολόγιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση, παράλληλα με τις αλλαγές που συντελούνται στα ζητήματα της αξιοκρατίας της διοίκησης με στόχους και αποτελέσματα, της διοίκησης με γνώση, της πάταξης της διαφθοράς και του πιο αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων, προκειμένου να ολοκληρώσει αυτή τη μεγάλη αλλαγή και να συνδέσει το μισθό με την παραγωγικότητα", είπε.

    Επιπλέον τόνισε ότι η πορεία διαμόρφωσης του νέου μισθολογίου θα κινηθεί ανάμεσα σε δύο βασικούς άξονες, πρώτον στον άξονα της οικονομικής πραγματικότητας, της αντοχής της οικονομίας και του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεύτερον μέσα από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    "Οι προτάσεις της επιτροπής γι' αυτό το θέμα", δήλωσε ο υπουργός, "δεν έχουν έρθει ακόμα στο υπουργείο, δεν τις γνωρίζουμε, άρα ούτε τις υπερασπιζόμαστε, ούτε τις κρίνουμε. Οταν τις λάβουμε θα τις συζητήσουμε".

    Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι στο μεταξύ η κυβέρνηση με την ομάδα των υπουργών - Χριστοδουλάκη, Φλωρίδη με τη συμμετοχή του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου θα χαράξει τη δική της τακτική στα ευρύτερα θέματα που έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό.

    [20] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2002 (19:38 UTC+2)

    «Τα γράμματα, τα βασικά τυπογραφικά στοιχεία, δηλαδή, του γραπτού λόγου, από την εποχή της σκληρής πέτρας μέχρι το σκληρό δίσκο, είναι βασικά στοιχεία της ανθρώπινης ζωής, βασικά στοιχεία του πολιτισμού και της επικοινωνίας», επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, κηρύσσοντας την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου συνεδρίου για την τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία, που διεξάγεται στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι το διαδίκτυο ομογενοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα νέο κώδικα, αλλά την ίδια στιγμή διαφοροποιεί τον πλανήτη σε αυτούς που μπορούν να έχουν πρόσβαση σ' αυτό ως τρόπο επικοινωνίας και σ' αυτούς οι οποίοι είναι πάρα πολύ δύσκολο να το καταφέρουν

    [21] ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 26 Ιουνίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Θύμα κακοποίησης από άγνωστους δράστες έπεσε χτες το βράδυ αστυνομικός στο Τέτοβο.

    Εξάλλου, σήμερα το πρωί, άγνωστοι πυροβόλησαν, μέσα από αυτοκίνητο σε κίνηση την αστυνομική περίπολο σε σταθμό διοδίων στο δρόμο Τέτοβο - Γκόστιβαρ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες είναι συχνό φαινόμενο οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

    [22] ELBISCO: 4 ΝΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ 10 ΠΑΛΑΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Οι στόχοι της Elbisco για το τρέχον έτος παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης.

    Η γενική συνέλευση ενέκρινε τα θέματα της ημερησίας διάταξης που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2001, την αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με κεφαλαιοποίηση των "Αποθεματικών υπέρ το άρτιο" αυξάνοντας την ονομαστική αξία της μετοχής από 0,75 ευρώ σε 1,50 ευρώ. Αποφασίστηκε επίσης η δωρεάν διανομή τεσσάρων νέων μετοχών για κάθε δέκα παλαιές.

    Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα ανέρχεται σε 67.200.000 ευρώ διαιρεμένο σε 44.800.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 1.50 ευρώ η κάθε μία. Η παραπάνω αύξηση και η έκδοση των νέων μετοχών θα πραγματοποιηθεί μετά τις σχετικές εγκρίσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Χ.Α.Α. Οι σχετικές ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήψη των παραπάνω εγκρίσεων, μέσω του τύπου, όπου θα προβλέπονται οι σχετικές λεπτομέρειες για τους δικαιούχους μετόχους.

    Στην ομιλία του προς τους μετόχους, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας Κυριάκος Φιλίππου, θυμίζοντας ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Elbisco Συμμετοχών ανήλθε σε 170 εκατομμύρια ευρώ για το 2001 έναντι 130 εκατομμυρίων ευρώ το 2000, αναφέρθηκε στην πορεία των εταιριών του ομίλου Elbisco, στην Ελλάδα, λέγοντας ότι "βρίσκονται στο στάδιο αφομοίωσης των νέων τους μεγεθών ενώ παράλληλα αναπτύσσονται μέσω της δημιουργίας νέων καινοτόμων προϊόντων και της διείσδυσης τους σε νέες αγορές". Η αύξηση αυτή του κύκλου εργασιών της εταιρίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενοποίηση των αποτελεσμάτων της σκοπιανής εταιρίας Zito Luks, ενώ ο Πρόεδρος του Ομίλου εκτίμησε ότι το 2002 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Elbisco θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    [23] ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα νέα γραφεία της εταιρίας στη Γλυφάδα, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και η Ειδική Γενική Συνέλευση των προνομιούχων μετόχων της εταιρίας Α.Γ.Πετζετάκις ΑΕ.

    Όπως τονίστηκε, από την παρουσίαση της Διοίκησης της εταιρίας ο όμιλος Πετζετάκις την τελευταία διετία με μία σειρά διαδοχικών εξαγορών (στην Ελλάδα, Γερμανία, Καναδά, Ν. Αφρική, Ιταλία, Ισπανία), διαθέτει πλέον ηγετική παρουσία στις αγορές της Ν. Ευρώπης και Ν. Αφρικής, αγορές με δυνατότητες πολλαπλάσιες της ελληνικής.

    Παράλληλα, ο όμιλος έχει υπερδιπλασιάσει το μέγεθος του στην κύρια δραστηριότητά του και έχει αποκτήσει κρίσιμο μέγεθος, το οποίο δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα (έναντι των ανταγωνιστών του στην ευρύτερη περιοχή). Επιπλέον ο όμιλος διαθέτει πρόσβαση στην αγορά της Β. Αμερικής και πλατφόρμα ανάπτυξης στον αναπτυσσόμενο κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων στην Ελλάδα .

    Κατά το 2001 με την ολοκλήρωση του κύκλου εξαγορών, ο όμιλος προχώρησε σε αναδιοργάνωση σε 3 διακριτούς τομείς ανάπτυξης (Petzetakis Eurohose, Petzetakis Greece, Petzetakis Africa) και διαθέτει σήμερα μια σύγχρονη πολυεθνική οργανωτική δομή.

    Οι βασικοί στόχοι για το 2002, όπως επισημάνθηκε είναι αφομοίωση των εξαγορών και των επενδύσεων και η επίτευξη συνεργιών που θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των περιθωρίων κέρδους .

    Η πρόβλεψη για το 2002 είναι ότι οι πωλήσεις θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ έναντι 146 εκ. ευρώ το 2001 και θα επανέλθει σε κερδοφόρα επίπεδα σε σχέση με 8,1εκ.ευρώ ζημιά το 2001. Σημειώνεται ότι ο τομέας Αφρική ήδη παρουσιάζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο ασυνήθιστα υψηλό για την περίοδο (χειμώνα), ο τομέας Eurohose έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει και αναμένεται η ανάκαμψη να συνεχισθεί με εντονότερους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο και ο τομέας Ελλάδα είχε χαμηλό ξεκίνημα στο Α΄ πεντάμηνο και το Β΄ εξάμηνο αναμένεται να αυξηθεί ο ρυθμός πώλησης εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων και του Γ΄ ΚΠΣ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 26 June 2002 - 18:13:38 UTC