Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ 5 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ
  • [03] ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΙΡΑΚ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [05] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΒΟΣΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ
  • [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΠΘ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΡΑΝΑΔΑΣ
  • [07] Η Ν.Δ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ Π. ΦΑΣΟΥΛΑ
  • [08] ΗΠΑ: ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [10] Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
  • [11] ΒΑΤΣΠΑΓΙ: Η ΙΝΔΙΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ
  • [12] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΜΠΕΙΡΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
  • [13] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [15] ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ EUROPEAN DYNAMICS - TRW SYSTEMS EUROPE
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
  • [18] ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
  • [19] ΤΟ 2ο ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [20] ΟΙ 15 ΥΠΕΞ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
  • [21] Ο ΓΚΑΒΡΙΛΟΦ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [22] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  • [23] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ
  • [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ "9,84"

  • [01] ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ 5 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002 (09:47 UTC+2)

    Νεκροί εντοπίστηκαν οι πέντε επιβαίνοντες του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, τύπου Agusta A109, που κατέπεσε τα ξημερώματα στα βουνά της Ανάφης. Δεύτερο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο της τραγωδίας και ανέσυρε τα πτώματα.

    Πρόκειται για τον πιλότο, Βασίλη Χαμτζίδη, τον ελβετό συνκυβερνήτης, Στεφάν Μάγιερ, το γιατρό, Χρήστο Αντύπα, το νοσηλευτή, Λευτέρη Φερεντίνο και την ασθενή, Αννα Δαμίγου.

    Στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου και των πέντε επιβαινόντων πήραν μέρος παραπλέοντα πλοία, δύο C-130, δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο Κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού, τρία περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος.

    Το Augusta συνετρίβη στο όρος Βίγλα της Ανάφης, όπου είχε πάει τα ξημερώματα από τη Ρόδο για να παραλάβει την ασθενή. Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε βλάβη στα όργανα.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (18:09 UTC+2)

    "Ο λαός περιμένει από μας να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα δρόμο προόδου και δημιουργίας. Θέλει μαζί με το έργο και σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης από όλους μας. Ο καθένας μας κρίνεται από τη δράση του. Αντίπαλός μας είναι ο εαυτός μας", τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη δευτερολογία του, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της Κ.Ε.

    Αναλυτικότερα ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ο λαός έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ γιατί αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτελέσει, γιατί αναγνωρίζει ότι εμείς έχουμε υπερασπίσει και προωθήσει κάθε φορά τα βήματα τα οποία οδηγούν σε καλύτερη λειτουργία της κοινωνίας. "Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε μια πολιτική παράταξη για να απαντάμε στις ανασφάλειες που βιώνει ο λαός μας, όπως όλοι οι λαοί. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και να διευρύνουμε τα κεκτημένα του" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση είπε: "Ο λαός θέλει μαζί με το έργο και σοβαρότητα. Θέλει αίσθημα ευθύνης απ' όλους μας. Ο λαός δεν θέλει και σίγουρα καταδικάζει προσωπικές αντιπαραθέσεις, κόντρες. Το ΠΑΣΟΚ και ο ελληνικός λαός δεν επιτρέπει και δεν θέλει το έργο μας να υποτιμάται και να υποβαθμίζεται από λόγια και συμπεριφορές ακόμα και των ίδιων προσώπων που επιτελούν έργο. Να μην υποβαθμίζουμε και να μην ευτελίζουμε αυτό που κάνουμε με τη συμπεριφορά μας".

    Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι "λαϊκίζει και βρίζει ασταμάτητα" κάτι που δείχνει τον πανικό της, το φόβο της να μην αποκαλυφθεί το τι πράγματι είναι.

    "Θέλει την εξουσία για την εξουσία. Θέλει ένα πελατειακό κράτος, όπως υπήρχε παλιά στον τόπο" κατέληξε ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας την για έλλειψη θέσεων, προτάσεων, προγράμματος.

    Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι:

    "Η έξοδος από το κλίμα της μιζέριας και της ηττοπάθειας δεν θα πραγματοποιηθεί επειδή εμείς θα κάνουμε ηχηρές εκκλήσεις. Χρειάζεται πολιτική βούληση για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης".

    Κυρίαρχο αίτημα, πρόσθεσε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι η ασφάλεια στη σύνταξη, στην υγεία, στη μάθηση, στο περιβάλλον, στην απασχόληση. Είναι μια πολύ μεγάλη απαίτηση, είναι λαϊκό αίτημα. Πρέπει να παράξουμε αποτελεσματική, αποδεκτή πολιτική για το συμφέρον του λαού και του τόπου και όχι να διαχειριστούμε την υλοποίηση πολιτικών κατευθύνσεων".

    Για να αντιστρέψουμε το κλίμα χρειάζεται να μπούμε στην μικροοικονομία, χρειάζεται να μπούμε στις δομές της παραγωγής της κοινωνίας, των υπηρεσιών του κράτους δημοκρατίας για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη λύση ώστε ο τόπος να νοιώσει ότι συμμετέχει στο αποτέλεσμα.

    Η πολιτική αυτή, κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι η μόνη ολοκληρωμένη απάντηση στην παραπολιτική και κυρίως απέναντι στη Ν.Δ. Διότι έχουμε πολιτική και πολιτικές, διότι διαθέτουμε προοδευτικές, κοινωνικές, αποτελεσματικές πολιτικές.

    [03] ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Λευκάδα, 16 Ιουνίου 2002 (17:21 UTC+2)

    Για νοοτροπία επαγγελματιών της εξουσίας και για εμπόριο διχασμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο δήμο Καρυάς Λευκάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ναρκωτικό της εξουσίας οδηγεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο εμπόριο της διχόνοιας, χωρίς να μπορεί να επιδειχθεί έργο, χωρίς να υπάρχει όραμα και έμπνευση. Το αποτέλεσμα, συμπλήρωσε, είναι ο ελληνικός λαός να μην έχει πια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής κάλεσε την κυβέρνηση να διαχειριστεί τις τελευταίες μέρες της εξουσίας της με την αξιοπρέπεια που επιβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και το ήθος των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά.

    «Παρατηρούμε, με θλίψη, τον Πρωθυπουργό και την ηγετική ομάδα της Κυβέρνησης, όσο περνά ο καιρός και όσο δυσκολεύουν τα πράγματα γι' αυτούς, να εκτρέπονται σε μια κατεύθυνση, η οποία είναι εθνικά επιβλαβής. Είναι φανερό, πλέον, ότι η νοοτροπία που υπάρχει στον ηγετικό πυρήνα της σημερινής Κυβέρνησης είναι η νοοτροπία των επαγγελματιών της εξουσίας. Είναι εκείνοι που θέλουν να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, χωρίς ιδιαίτερα να ενδιαφέρονται, όχι μόνο πια για το έργο που θα παράγουν - γιατί δεν παράγεται έργο και το ξέρουμε όλοι, αλλά ούτε για τη ζημιά που πιθανόν να προξενήσουν με τις επιλογές και τις συμπεριφορές τους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ερήμωση της περιφέρειας και οι ανισότητες που υπάρχουν στις δύσκολες περιοχές της χώρας μας, όπως η νησιωτική Ελλάδα και οι ορεινές ή δύσβατες περιοχές της. Μιλώντας για τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζεται ώστε να ξεκινήσει η εξισορρόπηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. «Έχουμε ένα δόγμα που λέει: Κανείς δεν δικαιούται να μιλάει για ισχυρή Ελλάδα, εάν δεν είναι ισχυρή η ελληνική περιφέρεια», σημείωσε.

    Στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία της ισότητας ευκαιριών όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το αν ζουν στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα ή όχι και έστειλε το μήνυμα της ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι ο χώρος αυτός πρέπει να είναι ο «μπροστάρης» στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Όπως σημείωσε, οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας είναι εκείνοι που ξέρουν καλύτερα απ' όλους τα προβλήματα, καλούνται να δώσουν τις πιο βιώσιμες προτάσεις και, σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση, να τις υλοποιήσουν.

    «Το μήνυμα της εποχής είναι συνεργασία, συνεννόηση, εμπιστοσύνη, πρωτοβουλία στους ενεργούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας» τόνισε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε πόρους για την αυτοδιοίκηση και προώθηση της θεσμικής της αναβάθμισης. Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ανεξάρτητα από πολιτικές παρατάξεις και ιδεολογική αφετηρία.

    «Γνωρίζετε ότι δίνουμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα. Και πιστεύουμε ότι η επόμενη Κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Όμως, το κλειδί για την επιτυχία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι το να έχει οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες. Ακόμα και εκείνους που δεν την ψηφίζουν» τόνισε.

    [04] ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΙΡΑΚ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Παρίσι, 17 Ιουνίου 2002 (07:34 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο δεξιός συνασπισμός του προέδρου Ζακ Σιράκ στη Γαλλία, κερδίζει 392 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ οι σοσιαλιστές ελέγχουν μόλις 173.

    Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, καθώς οι σοσιαλιστές δε θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ και το ακροδεξιό κόμμα του Ζαν Μαρι Λεπεν δε μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο κοινοβούλιο.

    Προβληματισμός επικρατεί από την απάθεια, αλλά και την αποχή των Γάλλων πολιτών.

    [05] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΒΟΣΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Σεράγεβο, 17 Ιουνίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Οι προοπτικές προώθησης της συνεργασίας Ελλάδας και Βοσνίας στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου επιβεβαιώθηκαν στις συναντήσεις που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, με τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, που συνοδεύεται από εκπροσώπους των ελληνικών εταιριών ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων δικτύων και μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας της Βοσνίας, στην προώθηση διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων, στη συνεργασία για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη συμμετοχή της Βοσνίας στην υλοποίηση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Βοσνίας, από τις χώρες παραγωγής της Κασπίας προς την κεντρική Ευρώπη.

    Η Βοσνία συμφώνησε με τις ελληνικές προτάσεις και εξέφρασε την πλήρη διάθεση για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Μπερίζ Μπέλκιτς ευχαρίστησε τον κ. Τσοχατζόπουλο για τη συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Βοσνίας και ιδιαίτερα για την ένταξή της στο ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης, ενώ για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών επεσήμανε ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής.

    Ο πρωθυπουργός της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Αλία Μπεχμέν, τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη σε θεσμικό επίπεδο για τη συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, προωθώντας την απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα αυτό, με την πρόσφατη ψήφιση σχετικού νόμου που εισάγει και την ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Πρόσθεσε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από τη Βοσνία ως συνέχεια του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας και ζήτησε την παρέμβαση του Ελληνα υπουργού για χρηματοδότηση της μελέτης του αγωγού.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων, Αζρά Χατζιαχμέτοβιτς, αλλά και με τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντι Ασντάουν, με τον οποίο συζήτησε για την ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα, καθώς και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

    Ο κ. Ασντάουν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμμετοχή της στη SFOR και για τη συμβολή της στην ανασυγκρότηση και στη διασφάλιση της ειρήνης, ενώ χαιρέτισε την ελληνική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή της Βοσνίας στην προώθηση των ολοκληρωμένων διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Σερβικής δημοκρατίας, Μλάντεν Ιβανιτς, και με τον υπουργό Εξωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια. Αργότερα αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου θα συναντηθεί με την αναπληρωτή υπουργό Δημοσίων Εργων, τον υπουργό Τουρισμού, τον υπουργό Οικονομίας και την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

    [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΠΘ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΡΑΝΑΔΑΣ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Ιουνίου 2002 (20:56 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Γρανάδας, καθώς και την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία "Πάρκου Επιστημών" στην Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αντίστοιχου του Πάρκου της Γρανάδας, συνεδρίασαν σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή τα μέλη της Ισπανικής Αντιπροσωπείας από την Περιφέρεια της Ανδαλουσίας τα οποία από χθες πραγματοποιούν επίσκεψη στη Θράκη.

    Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων σε αυτή ήταν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των δύο Περιφερειών ΑΜ-Θ και Ανδαλουσίας καθώς και με τους Δήμους Γρανάδας και Άδρας.

    Μεταξύ των άλλων αποφασίστηκαν. Η στήριξη και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων.

    Υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Πάρκου Επιστημών της Γρανάδας με στόχο τη μεταφορά της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία αντίστοιχου πάρκου και στην Περιφέρεια. Επίσης συμφωνήθηκε και η υπογραφή και νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Κομοτηνής και Γρανάδας για συνεργασία στους τομείς Πολιτισμού και Παιδείας.

    Σε δηλώσεις του ο γεν. γρ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Άρης Παπαδόπουλος είπε "ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο μιας νέας συνεργασίας που θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, είτε αυτοί αφορούν προγράμματα της ΕΕ, είτε αφορούν προτάσεις της Περιφέρειας στο πλαίσιο του προγράμματος Ιντερέγκ 3".

    [07] Η Ν.Δ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ Π. ΦΑΣΟΥΛΑ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση κατά του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Π. Φασούλα", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Είναι χρέος όλων μας να απομονώσουμε και να χτυπήσουμε την τρομοκρατία. Και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προσωπική ακεραιότητα όλων των πολιτών", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [08] ΗΠΑ: ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

    Ουάσινγκτον, 17 Ιουνίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε τελικά σχέδιο που επιτρέπει στις αστυνομικές δυνάμεις να διεξάγουν ελέγχους σε επιβάτες λεωφορείων και τις αποσκευές τους για πιθανή κατοχή όπλων και ναρκωτικών παρά τις αρχικές αντιδράσει ότι ενδεχόμενη απόφαση θα καταπατήσει τα ατομικά δικαιώματα.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, οι δικαστές ψήφισαν υπέρ του νέου σχεδίου αψηφώντας προειδοποιήσεις ότι οι έλεγχοι από τις αστυνομικές δυνάμεις θα πρέπει να διεξάγονται εφόσον οι επιβάτες προειδοποιηθούν ότι έχουν το δικαιώματα να αρνηθούν τη διεξαγωγή έρευνας.

    Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκτιμάται ως νίκη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους καθώς δεν θέτει κανένα εμπόδιο πλέον στις έρευνες των αρχών προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μαζικών μέσων ενημέρωσης μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Hμερίδα με θέμα τις δραστηριότητες του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας (Human Security Network) διοργανώνουν την Τετάρτη 26 Ιουνίου η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ - Hellenic Aid) του Υπουργείου Εξωτερικών και το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών "Γιάννος Κρανιδιώτης".

    Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και θα μιλήσουν ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Χάτον, ο γενικός Διευθυντής της ΥΔΑΣ - Hellenic Aid, ο διευθυντής του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, πρέσβης Σταύρος Λαμπρινίδης, ο Επίσκοπος Ρηγίου και διευθυντής του γραφείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Εμμανουήλ, η διευθύντρια της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Ορθοδόξων Εκκλησιών IOCC στην Αθήνα Δέσποινα Κατσιβελάκη, ο αντιπρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα Νικήτας Κανάκης και ο διευθυντής του Διεθνούς Πρωτοβουλίας κατά των ναρκών Κωνσταντίνος Τζεβελέκος.

    [10] Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002 (20:48 UTC+2)

    «Ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του ΕΚΑΒ και στις οικογένειες των νεκρών», δήλωσε ο συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, σχετικά με την συντριβή ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Ανάφη, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 5 επιβάτες του.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι «το 1998, οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης κατέληξαν σε πόρισμα, στο οποίο αναφέρονταν συγκεκριμένες ελλείψεις του ΕΚΑΒ, στον τομέα των αεροδιακομιδών» και διερωτάται κατά πόσο ελήφθησαν υπόψη αυτές οι επισημάνσεις.

    «Από τον Ιούνιο του 2001, υπάρχει αρχικό πόρισμα, στο οποίο καταλογίζονται περίπου 20 αιτίες για την πτώση του πρώτου ελικοπτέρου και το οποίο η Κυβέρνηση δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα. Αναγκάστηκα να το κάνω εγώ σήμερα, αφού το παρέλαβα, πριν λίγες μέρες, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στο ίδιο πόρισμα - που το τελικό του κείμενο ακόμα δεν έχει εκδοθεί - υπάρχει ξεχωριστό κομμάτι με περίπου 30 συστάσεις βελτίωσης της λειτουργίας του ΕΚΑΒ σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές», πρόσθεσε.

    «Ρωτώ σήμερα τον νέο υπουργό Υγείας: Ελήφθησαν υπόψη, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι συστάσεις; Εχουν υλοποιηθεί; Εχουν σχέση με το νέο ατύχημα; Αυτήν την ώρα δεν θέλω να πω τίποτε άλλο, σεβόμενος το ότι υπάρχουν πέντε άταφοι νεκροί», κατέληξε.

    [11] ΒΑΤΣΠΑΓΙ: Η ΙΝΔΙΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ

    Νέο Δεχλί, 17 Ιουνίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Την άποψη ότι η Ινδία ήταν στο χείλος ενός πολέμου με το Πακιστάν και προετοιμαζόταν για σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχάρι Βατσπαγί.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η Ινδία βρέθηκε πολύ κοντά σε ενδεχόμενο πολέμου με το Πακιστάν ενώ όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Βατσπαγί "το έθνος ήταν προετοιμασμένο για πόλεμο" ενώ οι δυνάμεις στα σύνορα περίμεναν να λάβουν τη σχετική διαταγή.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ενώ υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία η Ινδία γνώριζε κατά βάθος ότι το γειτονικό Πακιστάν δεν θα οδηγηθεί σε αυτή την παράλογη πράξη.

    Ωστόσο ο Ινδός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι τώρα πλέον ο κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης με τη γείτονα χώρα έχει εξαφανισθεί.

    [12] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΜΠΕΙΡΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Ιδιαίτερα έμπειρος πιλότος ήταν ο Βασίλης Χαμτζίδης, κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που συνετρίβη στα βουνά της Ανάφης.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο πιλότος δεν ενημέρωσε για την απογείωση γιατί περίμενε να πάρει το ελικόπτερο λίγο ύψος. Σημειώνεται ότι το κοντινό αεροδρόμιο της Σαντορίνης ήταν ανοιχτό και είχε οπτική επαφή με το ελικοδρόμιο, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε σχεδόν αμέσως να εντοπίσει τους αγνοούμενους.

    O πιλότος δεν εξέπεμψε ΣΟΣ, ενώ οι πρώτες ενδείξεις για το ατύχημα παραπέμπουν σε βλάβη στα όργανα.

    Το ελικόπτερο τύπου Augusta Bell αναχώρησε στις 00. 50 από το αεροδρόμιο της Ρόδου έφθασε στην Ανάφη, απ' όπου παρέλαβε την ασθενή. Απογειώθηκε στις 2.10 για να επιστρέψει την Ρόδο και 5 λεπτά αργότερα χάθηκαν τα ίχνη του. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τις 4.00 τα ξημερώματα.

    Η γιατρός της Ανάφης είχε ζητήσει αρχικά να μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από την Αθήνα και την Κρήτη, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των καιρικών συνθηκών.

    Οι σωροί των νεκρών μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη και από εκεί με C-130 στην Ελευσίνα, όπου διακομίστηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Την ιατροδικαστική εξέταση διενεργεί ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης.

    Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2001 είχε συντριβεί ανοιχτά του Σουνίου άλλο ένα ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, τύπου Augusta Bell.

    [13] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF), Τάμας Άγιαν, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της IWF και Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Γιάννη Σγουρό και την βοηθό Γενικού Γραμματέα, Φανή Ζώρα.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρος Καπράλος καλωσόρισε θερμά τον Τάμας Άγιαν, τονίζοντας πως είναι ένας φίλος της Ελλάδας που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει την βοήθειά του.

    Ο Πρόεδρος της IWF, ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Αγώνων, Γιάννη Γιαννουρή, την Διευθύντρια Αθλητικού Σχεδιασμού, Ελένη Μιχοπούλου, την Διευθύντρια Υπηρεσιών Αθλημάτων, Anita Spring, τον Διευθυντή Αθλήματος, Γιώργο Ηλιού και στελέχη της Διεύθυνσης Αθλημάτων, για την πρόοδο στην προετοιμασία της διοργάνωσης του Ολυμπιακού τουρνουά της Άρσης Βαρών.

    Ο κ. Άγιαν ενημερώθηκε ειδικότερα για την πρόοδο στους τομείς του αγωνιστικού προγράμματος, του test event, του αθλητικού εξοπλισμού, του doping, των μεταφραστικών υπηρεσιών και της φιλοξενίας.

    Εκπρόσωποι των Ολυμπιακών προσαρμογών και της Γ.Γ.Α. παρουσίασαν αναλυτικά σχέδια, της υπό κατασκευή Ολυμπιακής εγκατάστασης της Άρσης Βαρών στη Νίκαια την οποία ο κ. Άγιαν επισκέφτηκε το απόγευμα.

    Ο Πρόεδρος της IWF, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην προετοιμασία. «Τα στελέχη της οργανωτικής Επιτροπής είναι άριστα καταρτισμένα και προετοιμασμένα άριστα να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει. Συζητήσαμε πολλά θέματα και έλαβα ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, διότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, κάτι το οποίο έχουν τονίσει τόσο ο κ. Ρογκ, όσο και ο κ. Όσβαλντ. Το τουρνουά της Άρσης Βαρών είμαι πεπεισμένος πως θα είναι από τα πιο επιτυχημένα των Αγώνων το 2004, γιατί είναι ένα άθλημα πολύ επιτυχημένο και δημοφιλές στην Ελλάδα».

    [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002 (20:43 UTC+2)

    «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην απόπειρά του να επιδείξει πλούτο λεξιλογίου έπεισε για την πενία των πολιτικών επιχειρημάτων του», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα για το ασφαλιστικό.

    «Είναι πράγματι πολύ δύσκολο για τον κ. Πρωτόπαπα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να πείσει τους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους ότι η απορύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση συνιστά μεταρρύθμιση. Ότι η φυγή από τα προβλήματα του σήμερα και η μετάθεσή τους στο μέλλον αποτελούν δείγματα κυβερνητικής υπευθυνότητας και αξιοπιστίας», επισήμανε.

    «Κατά τα λοιπά θα του συνιστούσαμε να μην αποτολμά «ρητορικά σχήματα» όπως τα σημερινά. Γιατί είναι σαφές - μετά και από όσα μόλις προχθές ακούστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ - ότι αναφορές σε βάρκες, «γαλέρες» και λοιπά πλεούμενα παραπέμπουν ευθέως στο ναυάγιο της κυβέρνησης Σημίτη», κατέληξε.

    [15] ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Ζαμποάνγκα, 17 Ιουνίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Επίθεση από άγνωστους οπλοφόρους δέχθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες σε χωριό κοντά στο νησί Μπασιλάν νότια στις Φιλιππίνες χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πρόκειται για την πρώτη επίθεση εναντίον των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στο νησί Μπασιλάν από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν εστάλησαν στην περιοχή.

    Σκοπός της αμερικανικής παρουσίας είναι να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες του νησιού προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον της μουσουλμανικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ που εικάζεται ότι συνδέεται με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ EUROPEAN DYNAMICS - TRW SYSTEMS EUROPE

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Τη συνεργασία τους για την παροχή μεγάλου φάσματος υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανακοίνωσαν οι εταιρίες European Dynamics και Trw Systems Europe.

    Η συνεργασία θα εστιάσει αρχικά στο μεγάλο αριθμό υφιστάμενων απειλών οι οποίες είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και αφορούν τη φυσική ασφάλεια, την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και την ασφάλεια δεδομένων. Η συνεργασία προτείνει ολοκληρωμένα συστήματα ασφάλειας για την αντιμετώπιση όλων αυτών των κινδύνων.

    Η Trw είναι μία αμερικανική εταιρία, με έδρα το Οχαϊο των ΗΠΑ, περισσότερους από 93.000 εργαζόμενους, κύκλο εργασιών για το 2001 16,4 δισ. δολ και πάνω από 100 χρόνια επιχειρησιακής παρουσίας. Η εταιρία έχει εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα των ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας σε ένα μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων ανά τον κόσμο, στις οποίες περιλαμβάνονται η Αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας (Εθνικό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων) και το ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, ΗΠΑ.

    Η European Dynamics, είναι μία εταιρία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων προηγμένης τεχνολογίας, με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της ασφάλειας συστημάτων μέσω της υλοποίησης σημαντικών μελετών και έργων για λογαριασμό διεθνών Οργανισμών. Στους πελάτες της συμπεριλαμβάνονται άνω των 12 διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΝΑΤΟ, EUROPOL, κλπ.).

    Η εταιρία συνεργάζεται ήδη εδώ και μήνες με την TRW με σκοπό την ανάλυση και μελέτη των αναγκών και την προετοιμασία ενός ανταγωνιστικού και σύγχρονου πακέτου λύσεων στον τομέα της ασφάλειας για την Ολυμπιάδα του 2004.

    Για το σκοπό αυτό οι δύο εταιρίες λειτουργούν ήδη γραφείο στην Αθήνα, με στόχο την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων και το συντονισμό των εργασιών και έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές με αρμόδιους φορείς και στελέχη τους, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσίασαν το εύρος των δυνατοτήτων τους.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δέχθηκε σήμερα εθιμοτυπικά στο γραφείο του το νέο Πρέσβη της Αρμενίας στην Αθήνα Βαχράν Καζαγιάν και τον πρόεδρο της Αρμενικής Κοινότητας κ. Κονταξιάν.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφού καλωσόρισε το νέο Πρέσβη της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με την πόλη του Κιουμπρί, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου με την μετάβαση αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Αρμενία. Ο Δήμαρχος τόνισε τη συμπαράσταση του Δήμου στην προσπάθεια του Αρμενικού λαού και των κατοίκων του Κιουμπρί για την ανοικοδόμηση της πόλης.

    [18] ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Σταθερότητα επεκράτησε και τον Μάιο στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι οποίες επωφελήθηκαν από τη νευρικότητα που κυριάρχησε στις χρηματιστηριακές αγορές εξ αιτίας των εξελίξεων στο οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι τα επιτόκια παρέμβασης θα παραμείνουν σταθερά επαληθεύθηκαν από τη στάση αναμονής που τήρησαν τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Federal Reserve στις αρχές Ιουνίου.

    Στην ελληνική αγορά ομολόγων, η αξία συναλλαγών σημείωσε σημαντική αύξηση, και έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος του τρέχοντος έτους, ενώ οι τιμές κινήθηκαν παράλληλα με τις εξελίξεις στις αντίστοιχες αγορές της Ευρώπης. Η μέση διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς παρέμεινε σταθερή, στις 34 μονάδες βάσης (bps) για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (31 bps) κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 24.5.2002.

    Η αξία των συναλλαγών στην Ηλεκτρογενή Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) ανήλθε στα 51,53 δισ. ευρώ τον Μάιο, έναντι 38 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 28,03 δισ. ευρώ τον Μάιο 2001. Μεταξύ των ομολόγων, τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα (52% του συνόλου των συναλλαγών) συγκέντρωσαν οι τίτλοι με διάρκεια μέχρι 5 έτη. Στο σύνολο των 9.214 εντολών που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 47% αφορούσε σε αγορά και το 53% σε πώληση τίτλων.

    Οι τιμές των ομολόγων κατά τη διάρκεια του μήνα κινήθηκαν, γενικά, εντός περιορισμένων ορίων. Στο τέλος Μαΐου οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τίτλοι έκλεισαν με μικρές απώλειες, ενώ οι μακροπρόθεσμοι με μικρά κέρδη. Ειδικότερα, τα ομόλογα διάρκειας 3 έως 7 ετών υπέστησαν ζημίες από 2 έως 6 bps σε σύγκριση με το τέλος Απριλίου, ενώ στα 10ετή και 20ετή ομόλογα τα κέρδη ήταν της τάξεως των 15 και 29 bps αντίστοιχα, και η τιμή κλεισίματος των 15ετών ομολόγων παρέμεινε σταθερή (108,00 στο τέλος Μαΐου από 107,99 στο τέλος Απριλίου).

    Οι αποδόσεις παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα του Απριλίου. Η κλίση της καμπύλης αποδόσεων περιορίσθηκε ελαφρώς (flatter yield curve) μετά τη μείωση της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ 3ετών και 20ετών ομολόγων σε 125 bps στο τέλος Μαΐου από 129 bps στο τέλος Απριλίου.

    Ε.Σ.

    [19] ΤΟ 2ο ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Το Δεύτερο Χορηγικό Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποιείται την Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Ιουνίου, στο Ξενοδοχείο Αστέρας στη Βουλιαγμένη (συγκρότημα Ναυσικά, αίθουσα Congress). Συμμετέχουν σε αυτό στελέχη των Μεγάλων Εθνικών Χορηγών, των Διεθνών Χορηγών, στελέχη της Διεύθυνσης Marketing της ΔΟΕ, καθώς και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει στις 10:00 π.μ της Τετάρτης 19 Ιουνίου, η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Στη συνέχεια ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μάρτων Σίμιτσεκ θα παρουσιάσει τη δομή της εταιρείας και το θέμα των Λειτουργιών Εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια του Συνεδρίου, θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν στις σχέσεις της ΑΘΗΝΑ 2004 με τους Χορηγούς καθώς και στην ενεργοποίηση των προγραμμάτων τους στη πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα οποία συντονίζονται από τον Γενικό Διευθυντή Μάρκετινγκ Γεώργιο Μπόλο και τον Διευθυντή Χορηγιών Αντρέα Τσοχαντάρη.

    [20] ΟΙ 15 ΥΠΕΞ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Λουξεμβούργο, 17 Ιουνίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη συνάντησή τους σήμερα στο Λουξεμβούργο, σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

    Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπήρξε διάσταση απόψεων αναφορικά με το εάν η ΕΕ θα πρέπει να απειλήσει με κυρώσεις τις χώρες που δεν συνεργάζονται μαζί της για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Την παραπάνω πρόταση υπέβαλλε η ισπανική προεδρία βρίσκοντας ανταπόκριση από τις 12 εκ των 15 κρατών μελών.

    Η Γαλλία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο προέβαλαν αντιρρήσεις.

    Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Σεβίλλη στις 21 και 22 Ιουνίου.

    [21] Ο ΓΚΑΒΡΙΛΟΦ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ο Ιβαΐλο Γκαβρίλοφ αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του 2ου Όπεν του Πανελληνίου Σιρκουΐ μπιτς βόλεϊ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκαβρίλοφ είχε αναδειχτεί πολυτιμότερος αθλητής και στο 1ο Όπεν του Ρεθύμνου. Τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες κέρδισε η Θάλεια Κουτρουμανίδου, που μαζί με την Κατερίνα Νικολαϊδου κατέκτησαν την πρώτη θέση του τουρνουά.

    [22] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι στην αυριανή 24ωρη απεργία για το ασφαλιστικό που έχουν κηρύξει η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α και επομένως θα είναι κλειστή η Χωματερή των Ταγαράδων.

    Η Αντιδημαρχία παρακαλεί τους δημότες να μην κατεβάσουν αύριο τα σκουπίδια.

    [23] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ

    Λονδίνο, 17 Ιουνίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Την άποψη ότι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θα κερδίσει στις βουλευτικές εκλγές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στη Γερμανηία εξέφρασε ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ μιλώντας στην πρώτη του κομματική ομιλία από το 1999.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο κ. Κολ κάλεσε τους συνέδρους να αφήσουν στο παρελθόν το σκάνδαλο της CDU, το λεγόμενο σκάνδαλο των "μαύρων λογαριασμών" και να συνεργαστούν με τη Συντηριτική Σοσιαλιστική Ένωση (CSU) για το τελικό αποτέλεσμα.

    Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Έντμουντ Στόιμπερ, του επικεφαλής της CSU τόνισε ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό υποψήφιο ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη γερμανική βουλή.

    Αναφερόμενος στον Γερμανό καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τόνισε ότι δεν κατόρθωσε να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας που παραμένει ιδιαίτερα υψηλό παρά τις αρχικές του υποσχέσεις.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η συμμαχία CDU/CSU συγκεντρώνει ποσοστά 38-39%, ενώ το SPD, το κόμμα του κ. Σρέντερ ακολουθεί με ποσοστό 32-36%.

    [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ "9,84"

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 98,4" επισκέφθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής με την ευκαιρία συμπλήρωσης 15 χρόνων από την ίδρυσή του.

    Ο κ. Παπουτσής που παρουσίασε το νέο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού του "Ομορφη Πόλη" Γιώργο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. του "9,84" από την ίδρυσή του.

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε την ανάγκη ο "Αθήνα 9,84" να λειτουργήσει ως χώρος έκφρασης των οργανώσεων των ενεργών πολιτών της Αθήνας και εκπομπής μηνυμάτων της αυτοδιοίκησης.

    "Ο "98,4" μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης των πολιτών του Δήμου της Αθήνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που θα συμμετέχουν στην μητροπολιτική οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", τόνισε.

    Ο κ. Παπουτσής ξεναγήθηκε από το γενικό διευθυντή του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Βασίλη Ταλαμάγκα στα στούντιο, απ' όπου απηύθυνε χαιρετισμό στους Αθηναίους πολίτες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 17 June 2002 - 18:13:49 UTC