Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΕΕ
  • [03] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
  • [04] ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ
  • [05] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [07] ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΜΑΪΟ
  • [08] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [09] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ
  • [10] ΠΟΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 13 - 5
  • [11] ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • [12] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
  • [13] ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
  • [14] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [15] ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ Β' ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
  • [16] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ
  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΤΑΙΡΟ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [18] ΩΣ ΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΖΗΝΩΝ ΑΕ
  • [19] ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ
  • [20] ''ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ'' ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΑ
  • [21] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [22] ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
  • [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ
  • [24] ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (10:04 UTC+2)

    Με την ψηφοφορία επί της εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου για τις οργανωτικές αλλαγές που θα συζητηθούν στην οργανωτική συνδιάσκεψη στις 5 και 6 Ιουλίου, ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα οι εργασίες της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες άρχισαν χθες με την εισήγηση του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Κώστα Σημίτη.

    [02] ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΕΕ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (12:06 UTC+2)

    Σε σχέδιο κοινής δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατέληξαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σχέδιο προβλέπει - μεταξύ άλλων - την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών για "ύποπτα" άτομα και σύσταση κοινών ομάδων έρευνας για "τρομοκρατικές" πράξεις στις οποίες εμπλέκονται πρόσωπα, ομάδες ή οντότητες που περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο της Ε.Ε. (ανάμεσά τους είναι και η 17Ν).

    Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικο, η πανευρωπαϊκή αυτή αστυνομική και δικαστική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα γίνεται κατ΄απόλυτη προτεραιότητα, κυρίως μέσω της EUROPOL και της EUROJUST, με τη δημιουργία ειδικών υπηρεσιών στην Ελληνική Αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

    Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" τα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο είναι τα εξής: Κάθε κράτος - μέλος ορίζει ειδικευμένη υπηρεσία εντός των αστυνομικών αρχών, η οποία έχει πρόσβαση και συγκεντρώνει όλες τις σχετικές πληροφορίες που προέρχονται από τη διενέργεια ποινικής έρευνας σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις και αφορούν κάποια από τα πρόσωπα ή τις οργανώσεις της "ευρωλίστας".

    Επίσης, οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των αστυνομιών, με συνδετικό κρίκο την EUROPOL, αφορούν την εξακρίβωση της ταυτότητας του προσώπου ή της εμπλεκόμενης ομάδας, τις υπό έρευνα πράξεις και τις ειδικές συνθήκες τέλεσής τους, τη σχέση τους με άλλες περιπτώσεις τρομοκρατικών πράξεων, τη χρήση τεχνολογικών επικοινωνιών και την απειλή που παρουσιάζει η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής.

    Οπως προβλέπεται στο σχέδιο, ειδική δικαστική αρχή αναλαμβάνει τη συνεργασία και σε δικαστικό επίπεδο, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών για εκκρεμείς δικαστικές έρευνες και υποθέσεις.

    Η δικαστική συνεργασία περιλαμβάνει εκτός των παραπάνω αστυνομικού τύπου στοιχείων και την τυχόν ύπαρξη αιτήσεων δικαστικής συνδρομής, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών παραγγελιών που έχουν γίνει από άλλο κράτος - μέλος για τέτοιες περιπτώσεις.

    Ολα τα κράτη - μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε πληροφορία περιλαμβάνεται σε φάκελο, έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που προέκυψε ή κατασχέθηκε σε ποινική έρευνα ή διαδικασία, θα είναι αμέσως προσιτή ή διαθέσιμη στις αρχές άλλου κράτους - μέλους, το οποίο πραγματοποιεί ή ενδέχεται να αρχίσει έρευνα για τρομοκρατικές πράξεις εναντίον των ίδιων προσώπων ή ομάδων.

    Το ίδιο επείγουσα θεωρείται και η διεκπεραίωση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής μεταξύ των κρατών - μελών για υποθέσεις τρομοκρατίας, καθώς και οι αιτήσεις αναγνώρισης και εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων τις οποίες υποβάλλει άλλο κράτος σχετικά με αυτές τις υποθέσεις.

    Τα κράτη -μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σύσταση κοινών ερευνητικών ομάδων για ποινικές υποθέσεις σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις.

    [03] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (10:59 UTC+2)

    Πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και κυρίως έλεγχο των λεγόμενων "κρυφών" δαπανών (below -the - line spending) που επιβαρύνουν άμεσα το δημόσιο χρέος, προτείνει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση μέσω της ετήσιας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του μήνα.

    Οι δαπάνες αυτές είναι οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, οι επιδοτήσεις προς τις ΔΕΚΟ που εμφανίζονται ως κεφαλαιακές μεταβιβάσεις και άλλα κονδύλια υπέρ της άμυνας που δεν καταγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό.

    Οπως γράφει "Το Βήμα", ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει το στόχο της μείωσης του χρέους στο 60% του ΑΕΠ το 2010, είναι αναγκαία η εμφάνιση πλεονασμάτων 9% του ΑΕΠ ετησίως, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Αντιθέτως, σημειώνει ότι αν ελεγχθούν οι δαπάνες που προαναφέρθηκαν τότε είναι εφικτό να δημιουργηθούν σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

    Ο ΟΟΣΑ δηλώνει "απαισιόδοξος" για την αποτελεσματικότητα του ελέγχου των δαπανών, με αποτέλεσμα να προβλέπει ότι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2002 θα είναι 0,5% και όχι 0,8% που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, ασκεί έμμεση κριτική στην επιβάρυνση εξαιτίας των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων - ισοδυναμούν περίπου με το 0,5% του ΑΕΠ - και των κοινωνικών μέτρων της περιόδου 2002-2004.

    Ο διεθνής οργανισμός κρούει εμμέσως τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή αύξηση των δαπανών εξαιτίας των επικείμενων εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "η μελέτη της εξέλιξης των δημοσίων δαπανών από το 1960 ως σήμερα δείχνει ότι οι δαπάνες δεν αυξάνουν ομαλά, αλλά ακολουθούν έναν κύκλο, ο οποίος αυξάνει ταχύτερα κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου και μειώνονται τα χρόνια που ακολουθούν".

    [04] ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2002 (12:39 UTC+2)

    Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (εκδήλωση ενδιαφέροντος) για την κατασκευή της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας της Θεσσαλονίκης.

    Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται από τα υπουργεία Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του έργου είναι δύο.

    Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ - σύμφωνα με δημοσίευμα του "Επενδυτή" - είναι όχι μόνο να προκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός, αλλά και να ολοκληρωθεί η πρώτη του φάση έως το τέλος Αυγούστου. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου κάνει λόγο για ολοκλήρωση της διαδικασίας προεπιλογής έως τα τέλη του χρόνου, κατάθεση τεχνικών και οικονομικών προσφορών έως τον Ιούνιο του 2003, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν αυτές και στα τέλη του ίδιου έτους να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος -παραχωρησιούχος του έργου, με στόχο την παράδοση στα μέσα του 2003.

    Τα μοντέλα, τα οποία προτάθηκαν από το χρηματοοικονομικό σύμβουλο του δημοσίου (Bank of Amerika - ΕΤΕΒΑ) στηρίζονται σε δύο παραδοχές. Το κόστος του έργου το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 323 εκατ. ευρώ και την επιβολή (σε κάθε περίπτωση) τελών διοδίων της τάξεως των 0,70 έως 1,00.

    Το πρώτο βασικό σενάριο βασίζεται στην αποκλειστική χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου από ίδια και δανειακά κεφάλαια του αναδόχου. Το δεύτερο σενάριο στηρίζεται στη γνωστή "συνταγή" της συγχρηματοδότησης με κεφάλαια τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και του αναδόχου, εκδοχή που αν προκριθεί θα παραχωρηθεί στον ανάδοχο το δικαίωμα της είσπραξης των διοδίων για περίοδο (20-25 χρόνια) που θα αποτελέσει αντικείμενο της προσφοράς του.

    [05] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Από την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους παίκτες που θα μείνουν ή θα φύγουν από τον Ηρακλή. Η επιστροφή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την Καλαμάτα θα δώσει το έναυσμα για τις επικείμενες μεταγραφικές κινήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μείνουν εκτός ομάδας οι Ραμπέρτ, Κολομπούρδας, Νασιόπουλος και Κορμαρής. Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Νασιόπουλο, λέγεται ότι θα μετακομίσει σε ομάδα του εξωτερικού, ενώ ο Κώστας Κορμαρής θα μείνει ελεύθερος και θα ψάξει για ομάδα.

    Ωστόσο πολύ κοντά στην απόκτηση του Παρασκευά Αντζα από τον Ολυμπιακό, βρίσκεται ο Γηραιός, ενώ στα υπ' όψιν της ομάδας βρίσκεται και ο Μιχάλης Καψής της ΑΕΚ.

    [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    "Μέχρι τώρα η κυβέρνηση απλώς βρισκόταν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Με τη σημερινή ομιλία του κ. Σημίτη με θλίψη διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε νευρική κρίση", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τη δευτερολογία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

    "Την έχει ήδη συμπαρασύρει το ρεύμα και ταξιδεύει χωρίς πυξίδα με αδύναμο καπετάνιο και με κουρασμένο πλήρωμα στο πολιτικό τους ναυάγιο", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Οι ύβρεις, τα ψέματα και τα διχαστικά κηρύγματα δεν πρόκειται να τη σώσουν".

    [07] ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Κατά 0,8 εκατοστιαίες μονάδες ενισχύθηκε ο δομικός πληθωρισμός-περιλαμβάνει τη μεταβολή των τιμών όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, εκτός των καυσίμων και οπωροκηπευτικών- κατά τον Μάιο και ανήλθε σε 4,2%, από 3,4% που ήταν τον Απρίλιο.

    Με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών και όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, η ανοδική τροχιά που διέγραψε ο δομικός πληθωρισμός κατά τον περασμένο μήνα, οφείλεται στην άνοδο των τιμών των υπηρεσιών-με εξαίρεση αυτών των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών- κατά 5,8% τον Μάιο από 4,3% τον Απρίλιο.

    Ε.Α.

    [08] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την παραμονή του Βαγγέλη Αλεξανδρή στον ΠΑΟΚ. Η διοικούσα επιτροπή της ομάδας σκέφτεται το συντομότερο να συναντηθεί με τον Ελληνα προπονητή για να συζητήσει την πιθανή ανανέωση του συμβολαίου του. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο κ. Αλεξανδρής ζήτησε από τον Αρη μικρό χρονικό περιθώριο για να απαντήσει στην πρόταση που του έγινε.

    Μετά το θέμα προπονητή, το οποίο πρόκειται να λυθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η διοίκηση του ΠΑΟΚ θα αρχίσει να συζητάει με τους παίκτες προτείνοντάς τους αναπροσαρμογές συμβολαίων με μειωμένες οικονομικές αποδοχές.

    [09] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ"

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Επενδυτικά σχέδια ύψους 200 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Με βάση τη σχετική προκήρυξη, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επιχειρήσεις μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια, πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1999.

    Στις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του εν λόγω προγράμματος, εντάσσονται το ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν προσωπικό από πέντε ως και 150 άτομα, να παρουσιάζουν μέσο κύκλο εργασιών για την τριετία 1999-2001 από 200 χιλιάδες ευρώ ως και 20 εκατ. ευρώ και να πληρούν το κριτήριο ανεξαρτησίας.

    Το μέγιστο ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν, είναι 250 χιλιάδες ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα είναι 40% του συνολικού προϋπολογισμού.

    Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στην προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης για την ισότιμη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στη δικτυακή οικονομία και αφορά στην επιτάχυνση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και πρακτικών του ηλεκτρονικού επιχειρείν από τις ΜΜΕ, μέσω δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων για την ηλεκτρονικοποίηση των λειτουργιών τους.

    Ε.Α.

    [10] ΠΟΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 13 - 5

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Με το "δεξί" ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της η εθνική ομάδα πόλο νεανίδων στο τετραεθνές τουρνουά της Βαρκελώνης. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε εύκολα το αντίστοιχο της Γερμανίας με 13-5. Σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκε η Κελίνα Κάντζου, η οποία πέτυχε 4 τέρματα.

    Τα επτάλεπτα: 4-2, 2-1, 4-2, 3-0

    Οι νεάνιδες προετοιμάζονται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα γίνει στην Λουλ της Πορτογαλίας από 28 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου.

    [11] ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ηράκλειο, 15 Ιουνίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Σε μία σεμνή, συγκινητική τελετή το ΤΕΙ Κρήτης απένειμε σήμερα το ετήσιο βραβείο του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στο νησί.

    Την απονομή έκανε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη επισημαίνοντας ότι συνδέεται στενά με την πνευματική αγωγή, άρα καθίσταται τμήμα της παιδείας.

    Για την ζωή και την πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη μίλησε ο Μητροπολίτης Καστελίου, Διάνου και Αρκαλοχωρίου, Ανδρέας.

    Ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του στάθηκε στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, εξέφρασε τη συγκίνηση και τη βαθύτατη χαρά του για την απονομή του βραβείου και τόνισε: "Είναι πανθομολογούμενον ότι από την αρμονικήν και ισόρροπον σύνθεσιν των τεχνολογικών επιτεύξεων και των πνευματικών αξιών θα εξαρτηθεί η ποιότης του πολιτισμού και η επιβίωσις της ανθρωπότητας".

    [12] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Η ΟΤΟΕ έκρινε ως ικανοποιητικές τις νέες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που αφορούν στα Ταμεία των τραπεζών και αποφάσισε να μην συνεχίσει τις κινητοποιήσεις στις τράπεζες.

    Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε ο τερματισμός των απεργιακών κινητοποίησεων.

    Σύμφωνα με τις αλλαγές, τα Ταμεία Αυτασφάλειας μπορούν να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ και να αλλάξει το καταστατικό τους με σύμφωνη γνώμη του διοικητικού τους συμβουλίου και μετά την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης από εγκεκριμένο μελετητικό οίκο. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης ο υπουργός Εργασίας - ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο του Ταμείου - θα καθορίζει το συνολικό ποσό του εφάπαξ που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι.

    Η ΑΔΕΔΥ και η συνδικαλιστική αντιπολίτευση της ΓΣΕΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Τρίτη 18 του μήνα.

    [13] ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΤΑ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πώληση του 49% των μετοχών του Καζίνου της Πάρνηθας στην κοινοπραξία ΗYATT- Ελληνική Τεχνοδομική αποφάσισε να εισηγηθεί στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων η διοίκηση της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ).

    Οι λόγοι που οδήγησαν τη διοίκηση της ΕΤΑ στην απόφαση αυτή, είναι η νέα προσφορά που υπέβαλε η εν λόγω κοινοπραξία, η οποία ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε ποσοστό 19,44% έναντι της προηγούμενης, που ήταν 92,1 εκατ. ευρώ, καθώς και το ότι βάσει της αποτίμησης που πραγματοποίησε ο αποτιμητής American Appraisal, η προσφορά της κοινοπραξίας Hyatt-Ελληνική Τεχνοδομική, υπερβαίνει κατά 15 εκατ. ευρώ το τίμημα για την ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας, καθώς αυτό ανέρχεται στο ποσό των 95,4 εκ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, με βάση τους εκπροσώπους της προσωρινής πλοιοδότριας κοινοπραξίας, το τίμημα για το 49% των μετοχών του Καζίνου Πάρνηθας αντιστοιχεί σε 19 φορές τα καθαρά μετά φόρων ετήσια κέρδη των 4 δισ. δραχμών που πραγματοποιεί ετησίως το συγκεκριμένο Καζίνο.

    E.A.

    [14] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Πολύγυρος, 15 Ιουνίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Υπέρ του τερματισμού της αποχής των δικηγόρων από τα πολυμελή πρωτοδικεία τάχθηκε η Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που συνήλθε σήμερα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

    Υπό την προεδρία του Δημήτρη Παξινού, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Ολομέλεια συζήτησε τη στάση των δικηγόρων έναντι των προβλημάτων που θεωρούν ότι θα προκύψουν από την εφαρμογή του Ν.2915/2001, περί πολιτικών δικών και ειδικότερα από τις διατάξεις όπως: προθεσμίες και πιθανές μεταβολές. Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι όλοι της χώρας απέχουν από την εκδίκαση δικών στα πολυμελή πρωτοδικεία, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

    Η Ολομέλεια τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή για τερματισμό της αποχής από τις 16 Σεπτεμβρίου 2002, υπό τον όρο ότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις για τροποιήσεις του Ν.2915/2001 που ήδη έχουν κατατεθεί στον αρμόδιο υπουργό.

    Συζητήθηκαν επίσης τα φορολογικά θέματα που αφορούν τον κλάδο και συγκεκριμένα την πιθανή επιβολή Φ.Π.Α. στις δικηγορικές αμοιβές. Οι δικηγόροι θεωρούν ότι τυχόν επιβολή Φ.Π.Α. στις αμοιβές τους θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη σημερινή κατάσταση και θα καταστήσει απρόσιτη την προσφυγή του πολίτη στη δικαιοσύνη με όλες τις δυσμενείς συνέπειες.

    Η Ολομέλεια των Προέδρων εξουσιοδότησε τη Συντονιστική Επιτροπή να προχωρήσει άμεσα σε συζητήσεις τόσο με την ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, όσο και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να πειστούν περί της μη επιβολής Φ.Π.Α. στις αμοιβές των δικηγόρων. Κατέστησαν, παράλληλα σαφές ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά τους.

    Την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας απασχόλησαν και ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό τους.

    Πριν από την έναρξη των εργασιών με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής τιμήθηκε ο τ. πρύτανης του ΑΠΘ, ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης, ο οποίος κατάγεται από τη Βάβδο Χαλκιδικής.

    Οι εργασίες της Ολομέλειας θα συνεχιστούν αύριο. Μετά το πέρας των εργασιών οι σύνεδροι θα πραγματοποιήσουν τον περίπλου του Αγίου Ορους.

    [15] ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ Β' ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Δύο αμυντικοί αναδείχθηκαν από την ΦΙΦΑ ως οι καλύτεροι παίκτες των δύο πρώτων παιχνιδιών που έγιναν στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου που διεξάγεται στα γήπεδα της Απω Ανατολής.

    Συγκεκριμένα στον αγώνα μεταξύ της Γερμανίας και της Παραγουάης MVP παίκτης αναδείχθηκε ο Γενς Γέρεμις, η συμβολή του οποίου ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική στην πρόκριση της Γερμανίας, ενώ στο άλλον αγώνα (αυτό μεταξύ της Αγγλίας και της Δανίας) όπου το εισιτήριο της πρόκρισης πήραν οι Αγγλοι, κορυφαίος παίκτης αναδείχθηκε ο Ρίο Φέρντιναντ.

    [16] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (18:56 UTC+2)

    Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ η εισήγηση του προέδρου και του εκτελεστικού γραφείου για την συνδιάσκεψη, πλην της κας Μαρίας Φραγκιαδάκη, η οποία καταψήφισε την εισήγηση.

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου τόνισε ότι η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι οργανωτική, είναι ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, στο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας.

    Η συνδιάσκεψη, πρόσθεσε ο κ. Λαλιώτης, δεν είναι μια θεωρητική αναζήτηση ή μια πολύ πρακτική κατάληξη καταφατικών διευθετήσεων είτε σε υψηλό είτε σε χαμηλό παρονομαστή, συνδέεται ο παρονομαστής πάντα με τις συμφωνίες μας ή τις διαφωνίες μας, η συνδιάσκεψη συνδέεται με τη συγκυρία, με τα πρωτάγματα και τα διακυδεύματα της συγκυρίας.

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τόνισε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφυπνιστεί και να αντεπιτεθεί με δημιουργικές πολιτικές γιατί είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε όλοι αυτό που θέλουμε ανεξάρτητα από την όποια κριτική διατυπώνει ο καθένας από μας. "Η Ελλάδα αλλάζει, οι Έλληνες δημιουργούν".

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΤΑΙΡΟ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 15 Ιουνίου 2002 (18:52 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής, αρμόδιος για τα εγκλήματα πολέμου, Πιέρ Ρισάρ Προσπέρ, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να δει τη Γιουγκοσλαβία ως εταίρο στην υπόθεση της έκδοσης των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και επεσήμανε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα από το Βελιγράδι προκειμένου να αποφευχθούν οι οικονομικές κυρώσεις.

    Οπως ανέφερε, η συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με τη Χάγη βελτιώνεται, ενώ πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι θα έχει τη βοήθεια που χρειάζεται για να αναλάβει τις δίκες εγκληματιών πολέμου στο έδαφός του.

    Ε.Ρ.

    [18] ΩΣ ΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΖΗΝΩΝ ΑΕ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Στις 18 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι δημόσιες εγγραφές της εταιρίας Ζήνων ΑΕ για την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ. Η δημόσια εγγραφή της εταιρίας πραγματοποιείται με τη μέθοδο του book building και κύριος Ανάδοχος έχει οριστεί η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

    Η εταιρία διαθέτει 972.970 μετοχές, εκ των οποίων οι 927.220 διατίθενται με δημόσια εγγραφή και οι 45.750 με ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ το ανώτατο εύρος τιμής ορίστηκε στα 5,9 ευρώ το maximum και στα 5,36 ευρώ το minimum.

    Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρία όπως τόνισε στο ΜΠΕ η διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών, Ντόρα Βελώνια, θα διατεθούν για την υλοποίηση μέρους του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας, το οποίο είναι συνολικού ύψους 1,5 δισ. δρχ.

    Ειδικότερα, ποσό ύψους 400 εκατ. δρχ. θα διατεθεί για τη δημιουργία νέου κτιρίου γραφείων, 150 εκατ. δρχ. για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού επιχειρείν και 200 εκατ. δρχ. για την ανάπτυξη της θεματικής ηλεκτρονικής αγοράς ASP και από 100 εκατ. δρχ. για το Laser περιβαλλοντικών μετρήσεων και για το Business process re-engineering.

    Ποσό ύψους 150 εκατ. δρχ. θα διατεθεί για την αυτοματοποίηση σε ιχθυοκαλλιέργειες, 280 εκατ. δρχ. για την έρευνα και ανάπτυξη και 120 εκατ. δρχ. για τον πάγιο εξοπλισμό.

    Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση κάνει λόγο για κύκλο εργασιών ύψους 2.933 δισ. δρχ., έναντι 2,674 δισ. το 2001 και κέρδη προ φόρων σε 609 εκατ. δρχ., από 550 εκατ. δρχ. το περυσινό έτος.

    Το μικτό κέρδος προ αποσβέσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρίας, αναμένεται να ανέλθει σε 968 εκατ. δρχ., έναντι 974 εκατ. δρχ. πέρυσι και το λειτουργικό αποτέλεσμα (προ αποσβέσεων) σε 791 εκατ. δρχ., από 793 εκατ.

    Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν κατά το 2002 σε 789 εκατ. δρχ., από 783 εκατ. πέρυσι, τα κέρδη προ αποσβέσεων και φόρων σε 726 εκατ. δρχ., από 680 εκατ. το 2001 και τα κέρδη μετά από φόρους σε 395 εκατ. δρχ., από 344 εκατ.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία δραστηριοποιείται σε ευρύτατο φάσμα τεχνολογιών αυτοματοποίησης, που αφορά στο σχεδιασμό και κατασκευή σύνθετων αυτόματων ιδιοσυσκευών, προγραμματιζόμενο λογικό έλεγχο μηχανών και διαδικασιών, πληροφοριακά συστήματα παρακολούθησης της παραγωγής και στον ποιοτικό έλεχο προϊόντων μέσω υπολογιστικής όρασης.

    Σημειώνεται ότι η εταιρία Ζήνων ΑΕ, ανήκει στην ευρωπαϊκή "ελίτ" των εταιριών που ασχολούνται με την ρομποτική, ενώ έχει καταστήσει το όνομά της συνώνυμο της εισαγωγής των ρομπότ στην Ελληνική Βιομηχανία και του νεωτερισμού στο πεδίο αυτοματοποιήσεων.

    [19] ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2002 (18:49 UTC+2)

    Ο Κώστας Κατσουράνης μπορεί να θεωρείται από σήμερα παίκτης της ΑΕΚ. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ενωσης Μάκη Ψωμιάδη συμφώνησε να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι τελικές υπογραφές θα μπουν την Τρίτη. Όμως μέχρι τότε τίποτε δεν αλλάζει.

    Ο παίκτης για την συνεργασία του με την ΑΕΚ θα έχει απολαβές ύψους 100.000 ευρώ ετησίως. Αξίζει να επισημανθεί ότι έμεινε ελεύθερος από την Παναχαϊκή και είχε συζητήσεις και με τον Ολυμπιακό, ενώ αποτέλεσε στόχο και του Αρη.

    Ο Κατσουράνης έχει 94 συμμετοχές με 14 γκολ (11 σουτ, 2 κεφαλιές, 1 πέναλτι) στην Α' Ενική, 28 παιχνίδια με ένα γκολ (κεφαλιά) στην Β' Εθνική και 28 συμμετοχές με 3 γκολ (σουτ, κεφαλιά και πέναλτι) στο Κύπελλο Ελλάδος. Στην Εθνική Ελπίδων έχει παίξει 17 φορές σε ένα διάστημα 28 μηνών.

    [20] ''ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ'' ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΑ

    Τόκιο, 15 Ιουνίου 2002 (18:44 UTC+2)

    Η Αγγλία πιάνοντας εξαιρετική απόδοση δε δυσκολεύτηκε να επιβάλει το ρυθμό της και να κερδίσει με 3-0 τη Δανία. Ετσι προκρίθηκε πανηγυρικά στους «8» του παγκοσμίου κυπέλλου.

    Το γρήγορο γκολ του Φέρντιναντ, έδιωξε το άγχος από τους παίκτες της Αγγλίας με αποτέλεσμα οι νικητές να τελειώσουν το πρώτο ημίχρονο με διαφορά τριών γκολ και παράλληλα να «καθαρίσουν» την υπόθεση πρόκριση. Από την άλλη οι Δανοί βρέθηκαν σε κακή μέρα και δημιούργησαν ελάχιστες ευκαιρίες.

    Η Αγγλία προηγήθηκε στο 5' όταν ο Φέρντιναντ έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στην αγκαλιά του Σόρενσεν, αλλά ο τελευταίος δεν μπόρεσε να τη συγκρατήσει με αποτέλεσμα αυτή να καταλήξει στα δίχτυα. Το 2-0 έγινε στο 22' με έξυπνο σουτ του Οουεν, ενώ το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε στο 44' όταν ο Μπέκαμ έστρωσε στον Χέσκεϊ και ο τελευταίος με σουτ έστειλε την μπάλα κάτω από το σώμα του Σόρενσεν

    Η αναμέτρηση έγινε στο γήπεδο Νιγκάτα Μπιγκ Σουάν, ενώ διαιτητής ήταν ο Γερμανός Μάρκους Μερκ.

    ΔΑΝΙΑ (Ολσεν): Σόρενσεν, Τέφτινγκ (60' Κ. Γιένσεν), Χένρικσεν, Λάουρσεν, Χέλβεγκ (7΄Μπόγκελουντ), Γκράβενσεν, Γκρονγκιερ, Τόμασον, Σαντ, Γιένσεν, Ρόμενταλ.

    ΑΓΓΛΙΑ (Ερικσον): Σίμαν, Μιλς, Κόουλ, Σινκλέρ, Φέρντιναντ, Κάμπελ, Μπέκαμ, Σκόουλς (49' Ντάιερ), Οουεν (46' Φάουλερ), Χέσκεϊ, Μπατ.

    [21] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (18:41 UTC+2)

    Στην κατάργηση της εισφοράς του 10% του κράτους προς το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, αφορά η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, καθώς το Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών θα χρηματοδοτείται πλέον με το 1% του ΑΕΠ.

    Σημειώνεται ότι η εισφορά του 10% θα καταργείται και για τα άλλα ταμεία από τη στιγμή της ένταξής τους στο Ενιαίο Ταμείο, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αφορά στο ό,τι κατά τα έτη από το 2003 ως και το 2008 το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ θα χρηματοδοτείται με κυμαινόμενα ποσά που αντιστοιχούν με 1% του ΑΕΠ περίπου και για τα έτη 2009 ως 2032 με ποσό ίσο με το 1% του ΑΕΠ.

    Για τα μελλοντικά αναλογιστικά ελλείμματα, προβλέπεται ότι θα καλύπτονται από ένα αποθεματικό, το οποίο θα διαμορφωθεί από ειδικά ομόλογα, τα οποία δεν είναι ρευστοποιήσιμα πριν από τη λήξη τους και έχουν σταθερές και διασφαλισμένες πραγματικές αποδόσεις.

    Για τις ενισχύσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς το ΙΚΑ ΤΕΑΜ, σημειώνεται ότι θα αναπροσαρμόζονται σε περίπτωση ένταξης άλλων ταμείων σε αυτό, ώστε να μην επιβαρύνουν το έλλειμμά του, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα ελλείμματα αυτών των ταμείων θα καλύπτονται από το κράτος μέχρι την ένταξή τους στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Πάντως, σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης των συνολικών οικονομικών μεγεθών που επηρεάζουν το αναλογιστικό έλλειμμα του ΙΚΑ ΤΕΑΜ θα υπάρξουν πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι.

    Μιλώντας για το νέο σύστημα χρηματοδότησης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι υπερβαίνει σε πόρους το παλαιό, τουλάχιστον μέχρι το 2032. «Η κυβέρνηση επιλέγει μια σταθερή χρηματοδότηση, η οποία θα είναι ευθέως ανάλογη ως προς την αύξηση του ΑΕΠ και έτσι, για τα επόμενα 2-3 χρόνια, θα καλύπτει ακριβώς τα ελλείμματα. Μετά, μέχρι το 2018, θα υπερέχει των ελλειμμάτων, ενώ το χρονικό διάστημα μέχρι το 2030 θα υπολείπεται των ελλειμμάτων. Η ιδέα είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό στο ΙΚΑ, τη δεύτερη δεκαετία του 2000, το οποίο, με τις κατάλληλες αποδόσεις, θα φτάσει για τη χρηματοδότηση της δύσκολης περιόδους. Εξ΄ αυτού του λόγου και μόνο, θα πρέπει να αποκτήσει το χαρακτηριστικό των ειδικών ομολόγων τα οποία δεν είναι ρευστοποιήσιμα, παρά μόνο στη λήξη τους, για να μην μπει κάποιος σε πειρασμό, ρευστοποιώντας τα, να υποσκάψει το μέλλον αυτών που θα πάρουν σύνταξη μετά το 2020», διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου.

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν κηρύξει για την προσεχή Τρίτη η ΑΔΕΔΥ και η συνδικαλιστική αντιπολίτευση της ΓΣΕΕ, μαζί με ομοσπονδίες εργαζομένων, αντιδρώντας έτσι στο νομοσχέδιο.

    Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο, καθώς όπως υποστηρίζουν, η κυβέρνηση εσπευσμένα προώθησε τη μεταρρύθμιση προς ψήφιση από τη Βουλή, παρά τις εκφρασμένες αντιρρήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Στο μεταξύ, η καθυστέρηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για το θέμα του ασφαλιστικού των ναυτικών οδήγησε την Εκτελεστική της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην απόφαση για κήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων από τις 6 το πρωί της Τρίτης 18 Ιουνίου.

    Ε.Α.

    [22] ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2002 (18:35 UTC+2)

    Η πρόκριση της Γερμανίας στους «8» του παγκοσμίου κυπέλλου ικανοποίησε απόλυτα τους παίκτες, αλλά και τον προπονητή, Ρούντι Φέλερ. Ο τελευταίος μάλιστα μετά το τέλος του παιχνιδιού επισήμανε: "Η Παραγουάη είναι πολύ δύσκολη ομάδα. Μας έκανε τη ζωή δύσκολη. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε ευκολότερη αποστολή. Όμως καταφέραμε να κερδίσουμε και αυτό είναι που μετράει. Η συνέχεια θα είναι δύσκολη. Σαφώς θα πρέπει να προσέξουμε. Για μένα είναι το ίδιο. Είτε το Μεξικό, είτε οι ΗΠΑ, θα είναι ένα σκληρό ζευγάρι για μας. Δεν έχω προτιμήσεις", επισήμανε ο κ. Φέλερ.

    Από την άλλη πλευρά, ο προπονητής της Παραγουάης, Τσέζαρε Μαλντίνι, αφού επισήμανε ότι θα εγκαταλείψει το πόστο της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας τόνισε αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού και την πρόκριση της Γερμανίας: «Η Γερμανία προκρίθηκε δίκαια. Ηταν πολύ δύσκολο παιχνίδι, χωρίς πολλές φάσεις. Ηταν φανερό πως όποιος σημείωνε γκολ, θα έπαιρνε και τη νίκη».

    [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2002 (18:32 UTC+2)

    "Τις τελευταίες ημέρες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δείχνει βαθύτατα επηρεασμένος από τον νεοεισελθόντα στην Κυβέρνηση Υπουργό Υγείας κ. Στεφανή", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    "Οι δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα και τα όσα επισημάνθηκαν κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύουν ότι στην παρούσα συγκυρία ο νέος Υπουργός Υγείας έχει πολύ δουλειά και ότι με τις επιστημονικές του γνώσεις μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στο κόμμα του. Ενα κόμμα που, όπως ο ίδιος ο Γραμματέας του ομολόγησε, πάσχει από σύνδρομα πολιτικού αυτισμού", πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [24] ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Πράγα, 15 Ιουνίου 2002 (18:31 UTC+2)

    Το κεντροαριστερό κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται να προηγείται στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τσεχίας, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

    Οπως φαίνεται μέχρι στιγμής οι Σοσιαλδημοκράτες του Βλαντίμιρ Σπίντλα, προηγούνται με 30% έναντι 26% της δεξιάς Αστικής Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού, Βάτσλαβ Κλάους. Αναμένεται ωστόσο ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, γεγονός που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού. Καθοριστικό ρόλο σε αυτές αναμένεται να παίξει ένας συνασπισμός δύο κομμάτων του κέντρου με την ονομασία "Συνασπισμός" που φαίνεται να συγκεντρώνει το 17% των ψήφων.

    Οι Κομμουνιστές συγκεντρώνουν το 13% και μέχρι στιγμής κανένα άλλο κόμμα δεν έχει λάβει ποσοστό άνω του 5% για να διεκδικήσει έδρα στη Βουλή.

    Η νέα κυβέρνηση, η πέμπτη από τη ''Βελούδινη Επανάσταση'' του 1989, θα οδηγήσει τη χώρα σε ένταξη στην ΕΕ, πιθανώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 15 June 2002 - 18:13:46 UTC