Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [03] ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
  • [06] ΥΠOΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ
  • [07] ΝΤ. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [08] Γ. ΛΟΥΛΗΣ: ΧΑΜΕΝΗ ΑΠΟ ΧΕΡΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΣΚΛΗΡΟΥ ΡΟΚ"
  • [09] ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΠΡΟΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
  • [11] ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ
  • [12] ΠΓΔΜ: ΤΡΟΠΟΥΣ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ 4 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΑΤΟΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [14] ΝΗΡΕΥΣ: ΑΝΟΔΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ
  • [15] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ
  • [16] ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ KAI DOTT GALINA
  • [17] ΟΙ ΜΑΣΑΙ ΔΩΡΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 14 ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ
  • [19] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [20] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ
  • [21] CONNECTION: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ 6,8% ΣΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ 2002
  • [22] ΝΕΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ CRETA FARM
  • [23] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (13:58 UTC+2)

    Εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη επιτέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    Η ιδιότυπη ακυβερνησία συνεχίζεται, είπε και κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι ακολουθεί τακτική διχασμού του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως ενιαίο σχήμα, οι υπουργοί αδυνατούν να συνεννοηθούν και ο πρωθυπουργός καθημερινά αποδεικνύεται ανήμπορος να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

    Απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος είπε πως οι ρόλοι που έχουν σήμερα δεν προδικάζουν τίποτα ούτε μοιράζουν καρέκλες. Προειδοποίησε πως όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα πατάξει φαινόμενα αλαζονείας μόλις εκδηλωθούν.

    Ο κ. Καραμανλής θεωρεί δεδομένη την ομοψυχία στα εθνικά θέματα και επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί δεν τον ενημέρωσε σχετικά με τις μεταβολές που επήλθαν στο κείμενο για τον ευρωστρατό.

    Εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, μίλησε για κακοδιαχείριση στην υλοποίηση του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τόνισε πως η Ν.Δ. θα ξεκινήσει τη διακυβέρνηση της χώρας με πλήρη δημοσιονομική απογραφή.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    "Όλοι - πιστεύω - συμφωνούμε ότι η πορεία της χώρας μας σκιάζεται, εδώ και καιρό, από ένα βαρύ νεφέλωμα, που περιορίζει την ορατότητα, επηρεάζει και καθιστά απρόβλεπτες τις εξελίξεις. Τα εθνικά ζητήματά μας βρίσκονται σε αποφασιστικής σημασίας καμπή. Η οικονομία επιβαρύνεται επικίνδυνα. Το κράτος βουλιάζει στο καθεστώς της διαφθοράς και της ασυδοσίας. Η καθημερινότητα γίνεται αβάστακτη για τους πολλούς συμπολίτες μας. Όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα στη διακυβέρνηση του τόπου. Η Κυβέρνηση έπαυσε να λειτουργεί ως ενιαίο σχήμα και η ιδιότυπη ακυβερνησία παρατείνεται, χωρίς τέλος. Οι υπουργοί αδυνατούν να συνεννοηθούν και ο Πρωθυπουργός, καθημερινά, αποδεικνύεται ανήμπορος να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και όλα αυτά όπως ο ίδιος ομολογεί αποβαίνουν σε βάρος του τόπου. Ταυτόχρονα, η πολιτική ζωή φορτίζεται επικίνδυνα από την προσπάθειά του να ανοίγει χαρακώματα του παρελθόντος και να προκαλεί διχαστική πόλωση.

    Πριν από λίγο καιρό, η Κυβέρνηση υπερηφανευόταν ότι, με δικές της πρωτοβουλίες, έρχονται στην επιφάνεια όλα τα εθνικά ζητήματά μας. Σήμερα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι άλλοι είχαν - και έχουν - συμφέρον να επιδιώξουν την "πακετοποίηση" διαφορετικών μεταξύ τους ζητημάτων. Και αυτό δεν το δεχόμαστε. Συσχετισμοί δεν νοούνται και συμψηφισμοί δεν γίνονται δεκτοί. Ακόμη πιο ξεκάθαρα φαίνεται ότι ορισμένα εξτρεμιστικά κέντρα της Άγκυρας και ο εκπρόσωπός τους στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη επιδιώκουν τη δημιουργία τεχνητής έντασης. Απαντούμε με επαγρύπνηση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Θέλουμε την ειρήνη και επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους γειτονικούς λαούς, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού. Θέλουμε, περισσότερο από κάθε άλλο, την άμεση λύση του Κυπριακού, ώστε να επωφεληθούν από την ένταξη στην Ε.Ε. όλοι οι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Η Κύπρος θα είναι στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει στις αρχές του 2003, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

    Θέλω ακόμα να επαναλάβω ότι η ομοψυχία των Ελλήνων στα εθνικά ζητήματά μας είναι δεδομένη. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στηρίζουμε τις θέσεις και υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της χώρας μας. Εμείς, δεν διστάσαμε - και δεν πρόκειται να διστάσουμε ποτέ - να βάλουμε πλάτη στις εθνικές υποθέσεις. Το πράξαμε ακόμη κι όταν ο Πρωθυπουργός κακοποιούσε τις θέσεις μας για τον Ευρωστρατό και μας κατηγορούσε στο Κοινοβούλιο ότι "προσφέρουμε κραυγές και φοβίες". Αρθρώνοντας καθαρή φωνή προς κάθε κατεύθυνση - και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Κυβέρνηση - καταστήσαμε σαφές, ότι η λειτουργία του ευρωστρατού δεν μπορεί, ούτε να αντιβαίνει στην αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης, ούτε να ακυρώνει τον έναν από τους δύο σκοπούς της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια (την κατοχύρωση, δηλαδή, της ασφάλειάς μας). Στηρίξαμε έμπρακτα το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας. Αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να συρθεί στις θέσεις μας και να ακολουθήσει τα βήματά μας. Ανταποκριθήκαμε άμεσα στη στήριξη που μας ζητήθηκε. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση δεν μας έχει ενημερώσει ακόμη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Προεδρία. Λυπούμαστε για τη συμπεριφορά της και ελπίζουμε να σπάσει το αδιέξοδο. Επαναλαμβάνουμε, πάντως, ότι η όποια ρύθμιση πρέπει να εξασφαλίζει ουσιαστικά τα συμφέροντά μας και όχι μόνο κάποια προσχήματα.

    Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλούν τα δεδομένα, που αφορούν την οικονομία και τις προοπτικές της. Φαίνεται ξεκάθαρα πια, ότι η κυβερνητική ανεπάρκεια, η έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής, η διαφθορά του κατεστημένου, καθηλώνουν τον τόπο σε τέλμα. Όλοι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, η Ε.Ε, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, εύσχημα, αλλά με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφιβολίες, αποκαλύπτουν σοβαρά προβλήματα και πλασματικά στοιχεία στην εικόνα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, δικαιώνουν τις επισημάνσεις μας και πιστοποιούν ότι οι λύσεις βρίσκονται στις δικές μας προτάσεις.

    Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εκτροπής, αφού τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση και οι δαπάνες μεγάλες υπερβάσεις.

    Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σκαρφάλωσε πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (στο 4,4%, το Μάρτιο) και το ύψος αυτό επιφυλάσσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις.

    Το χάσμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διπλασιαστεί μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ενώ υποχωρεί ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, μειώνονται οι εξαγωγές μας και η χώρα υποβαθμίζεται κατά 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.

    Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται ουσιαστικά - εάν, δηλαδή, ληφθούν υπόψη και τα κρυφά χρέη - σε επίπεδα που δίνουν στη χώρα, δυστυχώς, μια ακόμη αρνητική πρωτιά στην ευρωζώνη. Η αλήθεια - και δεν κρύβεται πια - είναι ότι η Κυβέρνηση, επιστρατεύοντας και μάλιστα σε τερατώδη έκταση - τη δημιουργική λογιστική, μεταφέρει βάρη του παρόντος στους επόμενους προϋπολογισμούς και αφαιρεί σημαντικά έσοδα του μέλλοντος. Με προμέτοχα, προέσοδα, τιτλοποιήσεις και τραπεζικές ρυθμίσεις, δημιουργεί ένα δεύτερο, ένα κρυφό χρέος, που ούτε η ίδια ξέρει σε ποιο ακριβώς ύψος βρίσκεται.

    Βαφτίζει τα ελλείμματα δημόσιων επιχειρήσεων, αναπτυξιακές επενδύσεις. Μοιράζει ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία και την Αγροτική. Ρυθμίζει, εκτός προϋπολογισμού και δημοσίου χρέους, τις οφειλές των νοσοκομείων, προς τους προμηθευτές τους. Έφτασε στο σημείο να προεισπράττει ακόμη και τα μελλοντικά έσοδα των λαχείων. Την ίδια μεθόδευση χρησιμοποιεί τώρα και στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. ''Εμπνεύστηκε'' τη συγκρότηση εταιρείας για τα Ολυμπιακά Ακίνητα για να δανείζεται και να προεισπράττει κρυφά από τον προϋπολογισμό και το επίσημο δημόσιο χρέος. Καταγγέλλουμε επίμονα την πρακτική αυτή, αλλά η Κυβέρνηση εκτοξεύει ύβρεις εναντίον μας. Σήμερα οι μεθοδεύσεις της:

    - Στηλιτεύονται από το ΔΝΤ (που κάνει λόγο για ''επιβαρύνσεις κάτω από το χαλί'').

    - Καταγγέλλονται από τον ΟΟΣΑ (που προειδοποιεί ότι η δημιουργία δημόσιου χρέους ''κάτω από το τραπέζι'' απειλεί την οικονομία και τις προοπτικές της).

    - Δε γίνονται δεκτές από την Ε.Ε. που απαιτεί επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χρέους.

    Έχουμε πει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι - και το επαναλαμβάνω - ότι τίποτε δεν πρόκειται να μείνει κρυφό και τίποτε δεν θα περάσει αδιερεύνητο. Ολοι οι συνάδελφοι υποχρεούμαστε να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε κάθε τι που επιχειρούν να κρύψουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρουν ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσει με πλήρη δημοσιονομική απογραφή. Το λέω για δεύτερη φορά. Είναι δέσμευση για μας αυτό. Τεράστιας σημασίας ζητήματα - με ευθύνες που δεν διαγράφονται και δεν λησμονούνται -εγείρονται, προπάντων, σ' ό,τι αφορά την απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Προεκλογικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι ''θα ξεκινήσουμε με αναμμένες μηχανές''. Σήμερα ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος επισημαίνει ζητήματα αδιαφάνειας και απαιτεί να σταματήσουν οι πρακτικές, που καταλήγουν σε απευθείας αναθέσεις. Οι μηχανές αποδεικνύονται σκουριασμένες.

    Όμως τα ζητήματα που εγείρονται είναι τεράστια. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις. Σε πολλά έργα οι κακοτεχνίες φτάνουν τα όρια της επικινδυνότητας και απαιτούνται ανακατασκευές. Είναι, πλέον, σχεδόν αδύνατο να βρεθεί έργο που προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό του. Οι συμπληρωματικές συμβάσεις αποτελούν πλέον μόνιμη πρακτική, μόνιμη μέθοδο παρανομίας.

    Ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπός υπογραμμίζει ότι σε κάθε ένα από τα τέσσερα έργα που ελέγχθηκαν από εμπειρογνώμονες της Κοινότητας η δημοπράτηση είχε γίνει με μη ολοκληρωμένες μελέτες. Καταγράφει παραστατικά τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται. ''Η σύναψη μιας σύμβασης'', υπογραμμίζει ο Μπαρνιέ, ''δεν είναι το τέλος μιας διαδικασίας'', αλλά ''η αρχή μιας διαπραγμάτευσης που οδηγεί στην απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, σημαντικών επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων''.

    Την ίδια πρακτική των συμπληρωματικών συμβάσεων στηλιτεύει και το Ελεγκτικό Συνέδριο στις τελευταίες εκθέσεις του. Πρόκειται για μια καλοστημένη μεθόδευση παρανομιών, για μια πρακτική αδιαφάνειας, που συνδέει την Κυβέρνηση με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των αγρίως φορολογουμένων πολιτών. Ένα έγκλημα με πρωταγωνιστή το νοσηρό κομματικό κατεστημένο και προστάτη την ίδια την Κυβέρνηση.

    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γνώριζε το έγκλημα, αλλά, έως τώρα, αδρανούσε. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τι συμβαίνει, όταν μιλούσε για την ευκολία με την οποία παραβιάζεται η νομιμότητα. Γιατί όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνονταν και γίνονται με τη σύμπραξη της Κυβέρνησής του. Γιατί σ' όλα αυτά οι κυβερνητικές ευθύνες είναι υπαρκτές και άμεσες. Τα πεπραγμένα των Υπουργείων, που εμπλέκονται στα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου ιδίως μάλιστα του ΠΕΧΩΔΕ βρίθουν κακοδιαχείρισης και πολλών άλλων στοιχείων που προκαλούν παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι συμπληρωματικές συμβάσεις στο Β΄ ΚΠΣ εγείρουν ζήτημα για ποσά που υπερβαίνουν το 1 τρισ. δρχ. Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχουν ελλείμματα τουλάχιστον 500 δισ. με τα έργα του ΠΕΧΩΔΕ στο Γ΄ ΚΠΣ για πόρους που διατέθηκαν σε προγενέστερο χρόνο για συμπληρωματικές συμβάσεις. Η παρακολούθηση της Κυβέρνησης στον Τομέα αυτό, από σήμερα, γίνεται ασφυκτική. Η παρακολούθηση θα είναι πλέον καθημερινή. Σε όλα τα επίπεδα. Για κάθε περίπτωση. Το έγκλημα αυτό πρέπει να σταματήσει. Η αλήθεια, η αλγεινή πραγματικότητα δεν αμφισβητείται πια από κανένα.

    Οι συναρμόδιοι υπουργοί συνομολογούν το πρόβλημα και επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες. Ο Πρωθυπουργός, όμως, προσπαθεί να διαψεύσει την πραγματικότητα και δίνει εντολή για επιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία. Στα τεράστια ερωτήματα που εγείρονται εκ των πραγμάτων - ερωτήματα που θέτουμε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα - ο Πρωθυπουργός δεν βρίσκει να πει ούτε κουβέντα. Αντιθέτως, μάλιστα, επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες του, να δραπετεύσει στον περασμένο αιώνα, να διχάσει και να αποπροσανατολίσει την κοινωνία. Αυτή είναι η οικονομική διαχείριση και αυτή η πρακτική τους. Και την αλήθεια αυτή υποχρεούμαστε να την φωτίσουμε σε όλες τις διαστάσεις της, σε όλους τους επιμέρους τομείς. Να αναδείξουμε, συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα, τα στοιχεία που συνθέτουν την παρακμιακή πραγματικότητα, το καθεστώς της αδιαφάνειας. Να ρίξουμε φως στις υποθέσεις που εξελίσσονται κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση της Κυβέρνησης. Να εντείνουμε την πίεση που ασκούμε, για να βάλουμε τέλος στις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις, που ναρκοθετούν την πορεία της χώρας μας. Να ξέρουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, ότι υποχρεούνται να δώσουν εξηγήσεις.

    Για το Χρηματιστήριο.

    Όταν ο Πρωθυπουργός ομολογεί, σήμερα, πως δεν θα ήταν σοβαρός, εάν έλεγε στους επενδυτές τι να κάνουν, υποχρεούται να εξηγήσει, γιατί το έκανε προεκλογικά; Γιατί διαβεβαίωνε ότι είναι χαμηλές οι τιμές των μετοχών, την ώρα που ήξερε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο;

    Για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Παραμένουν ακόμη τα ερωτήματα για τις αποικιοκρατικές συμβάσεις, τη διάλυση της υπηρεσίας ελέγχου, τα αθεώρητα βιβλία, τους ισολογισμούς που δεν δημοσίευαν. Πώς και γιατί τα τρία σχέδια εξυγίανσης και μια διαδικασία πώλησης κατέληξαν σε φιάσκο; Πώς και γιατί σπατάλησαν 3 δισ. ευρώ, για να φτάσουν στην εμπορική απαξίωση της εταιρείας;

    Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Η Κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώσει αμέσως τη Βουλή για την υπογραφή της σύμβασης. Να διευκρινίσει αν υπάρχουν, πέραν των προβλεπόμενων στη διακήρυξη, συμφωνίες για κατασκευή τέταρτου υποβρυχίου, ή ανακατασκευές άλλων πολεμικών πλοίων. Να πει ποιος θα πληρώσει τα ελλείμματα, που δημιουργήθηκαν, από την έναρξη του διαγωνισμού έως σήμερα, και ξεπερνούν τα 12 δισ. δρχ.; Τι θα γίνει με τις ρήτρες των καθυστερήσεων που προβλέπουν οι συμβάσεις για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ;

    Για τον ΟΤΕ.

    Αξιώνουμε διευκρινίσεις για τις δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρουμανία, την Αρμενία και τη Σερβία. Όπως, επίσης, και για την αναφορά της UBS WARBURE, ότι η συμμετοχή του ΟΤΕ στη ROM TELECOM δεν ξεπέρασε τα 170 εκατ. δολ., τη στιγμή που ο οργανισμός αναφέρει επενδύσεις 600 εκατ. δολ.

    Για τα Δημόσια Εργα.

    Η Αττική Οδός που ξεκίνησε από 400 δισ., φτάνει τώρα στα 1,3 τρισ. Ο Πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά τι ακριβώς γινόταν με τις συμπληρωματικές συμβάσεις, αλλά δεν έκανε τίποτα. Βολευόταν, προφανώς, από την αδιαφάνεια και χρωστά εξηγήσεις.

    Το έργο Τυθορέα- Λιανοκλάδι - Σήραγγα Καλλιδρομίου της ΕΡΓΟΣΕ, ξεκίνησε με αρχική σύμβαση 37,7 δισ., αναθεωρήθηκε στα 44 δισ. το 1999 και θα ανέλθει τελικά στα 190 δισ.

    Ο Πρωθυπουργός όμως όπως γράφει στον Κοινοτικό Επίτροπο δεν βλέπει ούτε αστοχίες, ούτε υπερβάσεις κόστους.

    - Η περίπτωση του Κτηματολογίου είναι πολύ γνωστή, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λησμονείται. Απεικονίζει, όχι μόνο τις μεθοδεύσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, αλλά και τις πρακτικές της Κυβέρνησης. Οι ύβρεις εναντίον της Δικαιοσύνης, επειδή τόλμησε να διερευνήσει την υπόθεση είναι νωπές.

    Για τη μηχανοργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Πέρα από τα γνωστά προβλήματα του TAXIS, αποκαλύπτεται τώρα ότι τα στοιχεία από το περίφημο έντυπο Ε9 - η εισαγωγή των οποίων στοίχισε στο Δημόσιο 3 δισ. δρχ. - δεν μπορεί να αξιοποιηθούν. Πέντε χρόνια μετά την υποβολή του Ε9 ο εκσυγχρονισμός γυρίζει στο σημείο μηδέν, με μοναδικό, ως τώρα, αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και ένα τεράστιο κόστος στο κράτος. Η Κυβέρνηση, όμως, παραπλανά τη Βουλή! Και το ερώτημα είναι, τι προσπαθεί να κρύψει; Ποια συμφέροντα ικανοποιούνται;

    Οι ευθύνες στην κατασπατάληση και την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος, είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Υπενθυμίζω:

    Τις δηλώσεις νυν και πρώην υπουργών για ''παίγνια συμφερόντων'', και απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από ανεξέλεγκτες συμβάσεις. Πιο πρόσφατη η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι ''υπάρχει σπατάλη στις Ενοπλες Δυνάμεις, δεν χωρά καμμία αμφιβολία''.

    Τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι η διαφθορά και η ευκολία, με την οποία παραβιάζεται η νομιμότητα, έχουν προσλάβει ενδημικό χαρακτήρα.

    Τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καταγράφουν μεθοδεύσεις παρανομιών με την ανοχή και τη σύμπραξη της Κυβέρνησης.

    Τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

    Τις πρόσφατες επισημάνσεις του αρμοδίου Κοινοτικού Επιτρόπου για τυπικές δημοπρατήσεις, που καταλήγουν σε απευθείας αναθέσεις.

    Τις διαπιστώσεις διεθνών οργανισμών, που κατατάσσουν τη χώρα μας πρώτη μεταξύ των εταίρων της στην παραοικονομία και τη διαφθορά.

    Tο πρόβλημα της οικονομίας είναι κατεξοχήν πολιτικό. Είναι πρόβλημα μιας Κυβέρνησης, που δεν έχει και δεν μπορεί να εφαρμόσει κανένα πρόγραμμα. Πρόβλημα μιας Κυβέρνησης που αδυνατεί να διαχειριστεί το παρόν και κλέβει το μέλλον του τόπου. Μιλά σήμερα ο Πρωθυπουργός για πραγματική οικονομική σύγκλιση. Η αλήθεια είναι ότι, σε όλη την προηγούμενη πενταετία, η Ελλάδα ήταν σταθερά στην τελευταία θέση των ''15''. Εχει τις 3 από τις 7 πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης. Κρατά τα σκήπτρα της φτώχειας, με ένα στα τέσσερα νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα τελευταία 5 χρόνια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι πρώτη στην αύξηση της ανεργίας σ' ολόκληρη την Ευρώπη και πρώτη στην ανεργία των νέων. Η πραγματικότητα, όμως, φαίνεται πολύ χειρότερη, απ' ό,τι δείχνουν οι αριθμοί. Γιατί το ΔΝΤ - στην τελευταία έκθεσή του εντοπίζει αδυναμίες στα στατιστικά στοιχεία. Και αυτό, βέβαια, εγείρει ευρύτερα ζητήματα αναξιοπιστίας και καθεστωτικής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών. Κυρίως, όμως, διότι ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, υπάρχει μείωση της απασχόλησης. Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά στο παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο να μειώνεται ταυτόχρονα και η απασχόληση και η ανεργία. Και αυτό οδηγεί σε ένα ακόμη ανησυχητικό συμπέρασμα: Ότι, εκτός από το κρυφό χρέος, υπάρχει και μια κρυφή ανεργία. Μια ανεργία που, σκόπιμα ή μη, δεν μετριέται και δεν υπολογίζεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

    Για το Ασφαλιστικό, η Κυβέρνηση επιλέγει τη "μη λύση". Μόλις πριν από ένα χρόνο, υποστήριζε ότι κινδυνεύει το σύστημα και ομόφωνα αποφάσιζε κυνικά μέτρα. Τώρα - λιγότερο από ένα χρόνο μετά - αλλάζει διαμετρικά θέση. Δεν άλλαξε, βέβαια, το πρόβλημα. Άλλαξαν, όμως, οι προθέσεις της Κυβέρνησης. Εξαγγέλλει εντελώς διαφορετικά μέτρα. Στηρίζεται, ουσιαστικά, στους νόμους της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους τη μια δημοκοπικά καταγγέλλει και την άλλη εκθειάζει. Στο κεφαλαιώδες ζήτημα της χρηματοδότησης, αντί να απολογηθεί που δεν ανταποκρίθηκε ως τώρα στις υποχρεώσεις που έχει το κράτος, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, αντί να δώσει εξηγήσεις για τα τεράστια χρέη στα ταμεία, παραπέμπει τα πάντα στο μέλλον. Για άλλη μια φορά, αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς και δίνει ακάλυπτες επιταγές στους ασφαλισμένους. Η λύση που σοφίστηκε είναι ο δημόσιος δανεισμός. Καμιά ουσιαστική διαρθρωτική παρέμβαση. Καμιά πρόβλεψη για την κατασπατάληση των πόρων των Ταμείων, που επισημαίνεται ακόμη και από το ΔΝΤ. Καμιά έγνοια για τα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος.

    Στην πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν επιχειρεί παρά μόνο να συγκαλύψει και να μεταθέσει το πρόβλημα. Όμως! Κανένας νόμος δεν μπορεί να δώσει λύση στο Ασφαλιστικό, αν δεν αντιμετωπισθούν οι παράγοντες που ανατρέπουν την ισορροπία του. Κυρίως, μάλιστα, το δημογραφικό, η ανεργία, η μαύρη αγορά εργασίας, η αποδιοργάνωση των Ταμείων, η κατασπατάληση των πόρων τους, η αναποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, η έκταση της παραοικονομίας και η εισφοροδιαφυγή. Εμείς ως Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν χρειάστηκε, αναλάβαμε το πολιτικό κόστος της μεταρρύθμισης. Ολοι αντιλαμβάνονται, ότι, αν σήμερα δίδονται οι συντάξεις, είναι χάρη στη δική μας πολιτική. Με την ίδια υπευθυνότητα στεκόμαστε και τώρα απέναντι στα προβλήματα που, για δεύτερη φορά, δημιούργησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση από το Σεπτέμβριο. Δεν είμαστε ούτε υπέρ «σκληρών», ούτε υπέρ λαϊκίστικων μέτρων. Είμαστε υπέρ των μέτρων, που αντιμετωπίζουν πραγματικά το πρόβλημα.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην εσχατιά των θετικών και στην πρωτιά των αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών δεικτών της Ε.Ε. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις σ' ό,τι αφορά τις δημόσιες και πρώτοι στις ιδιωτικές δαπάνες για την Παιδεία. Το 1/3 του συνολικού κόστους για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καταβάλλεται εξ ιδίων από τις ελληνικές οικογένειες. Οι Έλληνες δαπανούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους πολύ περισσότερα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους. Το κόστος για τη μόρφωση έγινε το πιο βαρύ φορτίο για κάθε οικογένεια. Και αυτό δεν συμβιβάζεται, ούτε με τις υποσχέσεις για κοινωνικό κράτος, ούτε με τις συνταγματικές επιταγές για δωρεάν Παιδεία και ισότητα ευκαιριών. Οι διπλές βάρδιες, οι τεράστιες ελλείψεις σύγχρονων μέσων, τα βιβλία και οι δάσκαλοι που φτάνουν στη μέση της χρονιάς, καθώς κι ένα τεράστιο πρόβλημα φοιτητικής στέγης, συνθέτουν την εικόνα στη δημόσια Παιδεία. Την ίδια στιγμή, είμαστε πρώτοι στην εξαγωγή φοιτητών, γιατί η Κυβέρνηση αναγνωρίζει μη κρατικά πανεπιστήμια μόνον εάν και εφόσον λειτουργούν εκτός των συνόρων μας. Τροφοδοτούμε, δηλαδή, με το συνάλλαγμά μας την απασχόληση στο εξωτερικό, την ώρα που εδώ καλπάζει η ανεργία, εξαιτίας δογματικών αγκυλώσεων της Κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Ελλάδα - όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν - είναι πρώτη μεταξύ των ''15'' στην ανεργία απόφοιτων Μέσης Εκπαίδευσης και δεύτερη (μετά την Ισπανία) στην ανεργία πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, αποκαλύπτεται, όμως, και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Οι έρευνες της Eurostat επισημαίνουν ότι οι Έλληνες δαπανούμε τα περισσότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό για υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα είμαστε οι πλέον δυσαρεστημένοι. Συνολικά διαθέτουμε για δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας το 9% του ΑΕΠ. Όμως! Από το σύνολο αυτό οι δημόσιες δαπάνες καλύπτουν μόνο το 54% (και είναι οι μικρότερες στην Ε.Ε.), ενώ οι ιδιωτικές φθάνουν το 46% (και είναι οι μεγαλύτερες στην Ε.Ε.). Ενώ η χώρα μας διαθέτει ικανό επιστημονικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό δυναμικό, η Κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, αφού οι πόροι που διαθέτει είναι ανεπαρκείς και η οικονομική διαχείριση βρίσκεται στον αέρα. Ακόμη και ο αρμόδιος Υπουργός επισημαίνει το πρόβλημα και τονίζει ότι οι προϋπολογισμοί που καταρτίζονται είναι πλασματικοί: Αυτή είναι η περίφημη εκσυγχρονιστική οικονομική διαχείριση. Αυτό είναι το κοινωνικό κράτος του εκσυγχρονισμού. Με δανεικά και ο λογαριασμός στην επόμενη Κυβέρνηση.

    Επίμονα και ανυποχώρητα η Νέα Δημοκρατία δίνει σκληρό αγώνα για τη διαρκή βελτίωση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνομαι ότι ο αγώνας αυτός ενοχλεί και προκαλεί τη μανία εκείνων, που εκπροσωπούν καθεστωτικές αντιλήψεις και εκείνων που συνεταιρίζονται στο τρίγωνο της διαπλοκής. Αυτοί που στράτευσαν το κράτος στην υπηρεσία του κόμματος, αυτοί που επιστράτευσαν το χρήμα και τα Μέσα που τους συνδέουν, εναντίον όλων των άλλων, αυτοί που ενεργοποίησαν παρακρατικούς μηχανισμούς σε παράνομες ελληνοποιήσεις, αυτοί που άσκησαν καθεστωτικές παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο, ενοχλούνται από τον αγώνα μας για τη Δημοκρατία. Εφάρμοσαν και δεν μπορούν να το αρνηθούν - σχέδια που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Ξέρουν ότι είναι υπόλογοι για τις καθεστωτικές πρακτικές, που πλήττουν τη Δημοκρατία και επιχειρούν να ξεφύγουν με διχαστικές κραυγές.

    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να επιχειρεί παραχάραξη της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Δεν τόλμησε να σταθεί απέναντι στη διωκόμενη διαπλοκή. Δεν δίστασε, όμως, να στραφεί εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της παράταξης που πρωταγωνίστησε στη θέσπιση του πιο δημοκρατικού Συντάγματος, στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην εδραίωση της πολιτικής ομαλότητας και σταθερότητας. Ποιοι, εναντίον ποίων; Οι εκπρόσωποι του κατεστημένου εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, που μάχεται, για να θωρακιστεί με νέους θεσμούς η Πολιτεία. Ξέχασαν, άραγε, τα φαιδρά ψευδομαθηματικά προσχήματα που προέβαλλαν στην προεκλογική περίοδο, για να απορρίψουν τις προτάσεις μας για εγγύηση του δημοκρατικού παιχνιδιού σε σχέση με το πολιτικό χρήμα και τα media; Ξέχασαν ότι είναι η Νέα Δημοκρατία που πρότεινε και επέβαλε (κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος) τις εγγυήσεις για το πολιτικό χρήμα; Αποδεικνύεται - ναι ή όχι;- ότι, παρά την αρχική πολιτικά ανεύθυνη και θεσμικά ατεκμηρίωτη άρνησή τους, αναγκάστηκαν να δεχθούν (τουλάχιστον στην Επιτροπή) τις προτάσεις μας:

    - Για τη δωρεάν παραχώρηση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα.

    - Για την απαγόρευση αγοράς επιπλέον χρόνου.

    - Για τον περιορισμό της σπατάλης χρήματος από τους υποψηφίους.

    - Για τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων, σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων διαφάνειας.

    Είναι ή δεν είναι δικές μας οι προτάσεις αυτές; Αποδεικνύεται - ναι ή όχι; - ότι η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο έχει θέσεις, αλλά αναγκάζει κιόλας την Κυβέρνηση να σέρνεται πίσω απ' αυτές τις θέσεις;

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Αποτελεί, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ιδιότυπης ακυβερνησίας. Είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που ομολόγησε την πραγματικότητα και προειδοποίησε ποιους άραγε; - ότι η αβεβαιότητα αυτή αποβαίνει σε βάρος του τόπου. Ωστόσο, μετά το Συνέδριο του κόμματός του και τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του, η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. Ο ίδιος αδυνατεί - όπως λένε οι κορυφαίοι του κόμματος να συντονίσει την Κυβέρνηση. Οι υπουργοί (ουσιαστικά οι ίδιοι άνθρωποι από διαφορετικές θέσεις), γκρεμίζουν όσα άφησαν στα χαρτιά οι προκάτοχοί τους. Σηκώνουν παντιέρα και μετατρέπουν τα Υπουργεία σε προσωπικά βιλαέτια, οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, στρατευμένα στη μάχη της διαδοχής.

    - Ο Υπουργός Άμυνας επισημαίνει έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής, ενώ αποκαλύπτει πως δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών για τις εθνικές υποθέσεις μας.

    - Ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης εξαγγέλλει νέο πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας, ανατρέποντας την πολιτική του προηγούμενου.

    - Ο νέος Υπουργός Οικονομίας στέλνει τα δικά του μηνύματα ''παραιτώντας'' δύο υποδιοικητές της Αγροτικής και τον πρόεδρο του ΕΛΚΕ, γιατί τόλμησε να μιλήσει για αδιαφάνεια.

    - Η νέα Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγκάζει σε παραίτηση το Δ.Σ. του Κτηματολογίου και αφήνει αιχμές για τον προκάτοχό της.

    - Υπουργοί ξιφουλκούν κατά της έκθεσης για το φορολογικό, την οποία εξυμνεί ο αρμόδιος Υπουργός.

    - Οι συναρμόδιοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκονται σε διαρκείς αντιπαραθέσεις, ενώ η προετοιμασία συνεχίζεται με τεράστιες υπερβάσεις κόστους.

    - Κορυφαία στελέχη της κυβερνητικής παράταξης επαναλαμβάνουν ότι ο τόπος δεν κυβερνάται και ρίχνουν τις ευθύνες στα υπόγεια του Μαξίμου.

    Όλα, πλέον, τα γεγονότα πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν είχε και δεν έχει ενιαία γραμμή. Δεν έχει θέσεις και συγκεκριμένη στόχευση αποδεκτή από εκείνους που τη συγκροτούν και από εκείνους που τη στηρίζουν. Δεν έχει πρόγραμμα. Δεν έχει σχέδιο διακυβέρνησης. Δεν κυβερνά. Φαίνεται ξεκάθαρα, πια, ότι ο Πρωθυπουργός, ανήμπορος να ανταποκριθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις του και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου, υποτάχθηκε στις επιταγές των Δολιανών. Συστηματικά και προσχεδιασμένα επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία, να προκαλέσει οξύτητα, να κρυφτεί στα χαρακώματα του φανατισμού και του φθόνου. Ελλείψει στόχων και οράματος, έκανε στόχο του τη Νέα Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Αυτοδιοίκηση. Αδύναμος να τραβήξει μπροστά, προσπαθεί να αποδράσει στον περασμένο αιώνα. Κάποτε αυτοπροβαλλόταν σαν μαέστρος ορχήστρας. Τώρα αποφάσισε να παίζει σε ροκ εκτροπές και να μοιράζει αυτόγραφα. Κρίμα. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα πολιτικές για το μέλλον και όχι θέατρο από το χρεοκοπημένο παρελθόν. Γιατί δεν κυβερνιέται έτσι ένας τόπος. Γιατί μπορούσε κι ο ίδιος να επιλέξει για το τέλος της θητείας του κάτι καλύτερο.

    Θεωρούμε βέβαιο ότι, στο επόμενο διάστημα, ο Πρωθυπουργός θα αναπτύξει νέες διχαστικές και επιθετικές επιχειρήσεις. Οι δελφινομαχίες των κορυφαίων της Κυβέρνησής του θέτουν σε άμεση αμφισβήτηση την ύπαρξή του και τα σύνδρομα Γκουτιέρες και Ζοσπέν, τον εξωθούν στα άκρα και σε ακρότητες. Ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος. Και ο σύμβουλος αυτός είναι πια μόνος και μόνιμος σύντροφός του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ στο Συνέδριο του κόμματός του έθετε σαν πρώτο πολιτικό στόχο του τη νίκη στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, τώρα ισχυρίζεται πως δεν αποτελούν ούτε δημοψήφισμα για την Κυβέρνησή του ούτε πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Δεν τόλμησε καν να στηρίξει τους υποψήφιους του κόμματός του. Δεν δίστασε, όμως, να επιτεθεί εναντίον της Αυτοδιοίκησης και των υποψηφίων, που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία. Χρεώνει προκαταβολικά την αποτυχία στα πρόσωπα που επέλεξε και ταυτόχρονα επιτίθεται εναντίον των άλλων. Οι συμπεριφορές, που ήδη παρακολουθούμε, προειδοποιούν για το κλίμα που καλλιεργούν. Δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Επιβάλλουν επαγρύπνηση. Το συμφέρον του τόπου απαιτεί αποκαλυπτική, πρωτότυπη και δημιουργική Αντιπολίτευση. Απαιτεί ένταση των προσπαθειών και συλλογική κινητοποίηση.

    Θέλω να υπενθυμίσω, ότι, πριν ένα χρόνο, για να ενισχύσουμε τη δημοκρατικότητα και τη συλλογικότητα των δράσεών μας, θέσαμε σε εφαρμογή το νέο Κανονισμό Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας. ''Διαμορφώνουμε'', έλεγα, τότε, ''ένα Κανονισμό, που θα ισχύει για όσο χρονικό διάστημα θα είμαστε στη θέση της Αντιπολίτευσης. Οι όποιες δομές και οι όποιοι ρόλοι προκύψουν από τη διαδικασία αυτή αφορούν την περίοδο ως τις εκλογές. Δεν προδικάζουν τίποτε και δεν μοιράζουν καρέκλες. Αφορούν την καλύτερη λειτουργία μας στη Βουλή. Αποβλέπουν στην εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού συντονισμού και μιας νέας δυναμικής συλλογικότητας''. Σήμερα είναι φανερό ότι οι στόχοι που θέσαμε προωθούνται με τρόπο ικανοποιητικό. Επιδίωξή μας, όμως, είναι να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι. Μπροστά στο καλό υπάρχει πάντα το καλύτερο.

    Θέλω ακόμη να πω - το είπα στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω ότι η κοινωνία κουράστηκε από την αλαζονεία, το ναρκισσισμό, την αυταρέσκεια των στελεχών της Κυβέρνησης και του κατεστημένου. Απεχθάνεται εκείνους που την υποτιμούν και την περιφρονούν. Απαιτεί σεμνότητα, σοβαρότητα και μετριοπάθεια απ' όλους. Η κοινωνία δείχνει ξεκάθαρα την επιλογή της, αλλά και την αξίωσή της να αναδείξουμε τον πολιτικό πολιτισμό μας, να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου. Φαινόμενα, όπως αυτά που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εξουσία δεν πρόκειται να περάσουν στη δική μας παράταξη, στη δική μας Κυβέρνηση. Τάσεις αποστασιοποίησης από την κοινωνία, τάσεις αλαζονείας και αυταρέσκειας, θα αποκρουστούν πριν προλάβουν να εκφραστούν.

    Θέλω, καταλήγοντας, ευθέως να σας πω ότι αυτό το καλοκαίρι είναι χρόνος δουλειάς. Για μία, ακόμη πιο δυναμική, σύγκρουση με τα προβλήματα της κοινωνίας. Για την παραγωγή πολιτικής, τη συμπλήρωση και την εξειδίκευση του προγράμματός μας, την προβολή της εναλλακτικής πρότασής μας για τη διακυβέρνηση του τόπου. Για επαφή και συνεργασία με όλους τους τοπικούς και επαγγελματικούς φορείς, τα επιμελητήρια, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους πολίτες στις υποβαθμισμένες συνοικίες και τις ξεχασμένες περιοχές της χώρας. Να βρεθούμε πιο κοντά στους αγρότες. Πιο κοντά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Πιο κοντά στους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας μας. Να βρεθούμε πιο κοντά στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Πιο κοντά στους νέους και τις νέες της Πατρίδας μας. Να είμαστε εκεί που κτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Κοντά στην ξεχασμένη Ελλάδα. Κοντά στους απλούς ανθρώπους. Να ακούμε κάθε πολίτη, ό,τι κι αν ψήφισε χθες, ό,τι κι αν πρόκειται να ψηφίσει αύριο. Να ξέρουμε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του. Να αντλούμε ιδέες από ολόκληρη την κοινωνία. Να είναι σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη διακυβέρνηση του τόπου στους ικανούς και τους καταξιωμένους, χωρίς να ρωτούμε ποια είναι η ιδεολογική προέλευση και η πολιτική τοποθέτησή τους. Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους.

    Ζούμε ώρες ευθύνης. Ώρες εθνικής επαγρύπνησης. Προχωρούμε μπροστά με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο. Δύναμη εμπιστοσύνης, σταθερότητας και σιγουριάς. Οι περιστάσεις, όμως, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Εμπιστευόμαστε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαχωρισμούς. Καλή δύναμη.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Πεκίνο, 3 Ιουνίου 2002 (12:29 UTC+2)

    Συνάντηση διάρκειας μισής ώρας, είχε σήμερα στις 15.00 (10.00π.μ. ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο της Κίνας Jiang Zemin στο επιβλητικό κτίριο «Ο Οίκος του Λαού» (Βουλή).

    Καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο κ. Jiang Zeming θυμήθηκε την προ διετίας επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και την εκεί συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό: « Συναντηθήκαμε στην Αθήνα και είσαστε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Κίνα εδώ και δεκαέξι χρόνια (η προηγούμενη ήταν του Ανδρέα Παπανδρέου το 1986). Σας καλωσορίζουμε πάρα πολύ θερμά».

    Ο πρόεδρος της Κίνας έπρεπε να φύγει αμέσως για την επαρχία Κασάκ, αλλά, όπως είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ήθελε πριν να τον συναντήσει.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας στον Πρόεδρο Jiang Zemin , δήλωσε:

    «Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά είμαι εδώ. Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στην Κίνα, λόγω της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης. Αλλά όταν έρχεται κανείς εδώ, διαπιστώνει ότι είναι μια χώρα με εξαιρετικό δυναμισμό, μια χώρα που προοδεύει πάρα πολύ γοργά. Κι αυτό πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ θετικό, όχι μόνο για την Κίνα, για τον κινέζικο λαό, για το κινέζικο έθνος, αλλά πιστεύω και για ολόκληρο τον κόσμο. Διότι ο σημερινός κόσμος χρειάζεται περισσότερους πόλους για να αναπτύσσεται.

    Όπως είπατε προηγουμένως, είχατε επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από δυο περίπου χρόνια. Ο κόσμος από τότε έχει αλλάξει ριζικά, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και θα φέρω ως παράδειγμα τη σχέση του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

    Στη συνέχεια αποχώρησαν οι δημοσιογράφοι και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν και με τη συμμετοχή των μελών της Ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο διευθυντής του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, ο Διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [03] ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2002 (11:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ταξί

    Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών για την οργάνωση της αγοράς των ταξί, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης, Πάρις Κισσάς. Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι χρίζει ορισμένων βελτιώσεων, ενώ τόνισε ότι σύντομα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί θα καταθέσει στο υπουργείο τις δικές της πρότασεις.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κισάς τάχθηκε υπέρ της προοπτικής για σύσταση ανώνυμων εταιριών ή συνεταιρισμών και τόνισε ότι ο νόμος διασφαλίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κλάδου. «Είμαστε υπέρ της σύστασης ανωνύμων εταιριών και συνεταιρισμών για όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούν», είπε ο κ. Κισάς και πρόσθεσε ότι «το επάγγελμα έχει ανάγκη από αλλαγές».

    Επισήμανε ότι ο διάλογος της Ομοσπονδίας με το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να είναι εποικοδομητικός και ότι «δεν θα πρέπει να είναι διάλογος μεταξύ κωφών». Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη αύξησης της «σημαίας», καθώς επίσης του χιλιομετρικού κομίστρου.

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ο μορφωτικός και πολιτιστικός Σύλλογος "Δίαυλος Ελλήνων" με ανακοίνωσή του καταγγέλει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) για την όπως ισχυρίζεται ψευδή, προσβλητική κι ανιστόρητη επίθεσή του εναντίον φίλων και μελών του Συλλόγου και τονίζει ότι "Αυτή η επίθεση δεν είχε σκοπό να ζημιώσει μόνο το Σύλλογο, αλλά και την Ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Ελλάδος".

    Ο Σύλλογος καταγγέλει επίσης και τα μέλη της πολιτικής οργάνωσης φοιτητών ιατρικής του Α.Π.Θ. για την ανακοίνωση που εξέδωσαν και αναφέρει ότι τα μέλη του ειρηνικά διαδήλωσαν μπροστά στο περίπτερο της έκθεσης βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο φιλοξενούσε βιβλία Σκοπιανών και Βουλγάρων που έφεραν το όνομα "Μακεδονία", επίσης δε είχαν περιεχόμενο προπαγανδιστικό, ανθελληνικό, προσβλητικό.

    "Οι Έλληνες, 300 περίπου, που βρέθηκαν στις 28 Μαϊου στο περίπτερο αυτό ΔΕΝ ΕΚΑΨΑΝ, ΔΕΝ ΕΣΧΙΣΑΝ, ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ. Απλά, παρουσία υπευθύνων της έκθεσης, κατέβηκαν τα ανιστόρητα βιβλία από τα ράφια και τοποθετήθηκαν πάνω σ' ένα τραπέζι.

    Αυτοί οι Έλληνες δεν φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα, δεν δημιούργησαν την παραμικρή φασαρία! Υπήρχαν εκεί, εκτός των συγκεκριμένων Ελλήνων, επισκέπτες της έκθεσης, καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας που μπορούν να πιστοποιήσουν την ειρηνική διαμαρτυρία. Υπάρχει επίσης φωτογραφικό υλικό και βιντεοκασέτα", σημειώνει ο σύλλογος.

    Και καταλήγοντας παρατηρεί: "Η Ιστορία της Μακεδονίας, της Ελλάδος, βρίσκεται πιο πάνω από τα εφήμερα συμφέροντα του ΕΠΣΕ και των περίεργων αριστεριστών".

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Επίσκεψη εργασίας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για θέματα Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 αποτελούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ι. Σπανουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή Ασφαλείας, Γ. Πλάκα, τον Αναπληρωτή Διευθυντή Ασφαλείας, Ν. Χειμάρρα, τον Σύμβουλο Διοίκησης της ΟΕΟΑ σε θέματα Ασφαλείας, Peter Ryan και τον Διευθυντή της ΔΑΟΑ,Υποστράτηγο Β.Κωνσταντινίδη.

    Η επίσκεψη έγινε κατόπιν συνεννόησης και σχετικού αιτήματος του Διευθυντή Κλάδου Ασφαλείας του ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγου Β. Γιαννόπουλου, ο οποίος και υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία της ΟΕΟΑ, συνοδευόμενος από επιτελείς του Πενταγώνου. Στη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Υφυπουργό Άμυνας, αρμόδιο για θέματα Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, Λάζαρο Λωτίδη, καθώς και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Γ. Αντωνακόπουλο, όπου διαπιστώθηκε η πρόοδος σε θέματα συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Ασφάλεια των Αγώνων. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της ΟΕΟΑ και της ΔΑΟΑ επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, όπου ενημερώθηκε σχετικά με τους τρόπους και τις διαδικασίες εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικότερα έγινε αναλυτική παρουσίαση του Συστήματος Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφορικής (ΣΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, όπως και μια γενικότερη ενημέρωση για τον μηχανισμό χειρισμού κρίσεων στο ΓΕΕΘΑ.

    [06] ΥΠOΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Σύμβαση ανάθεσης έργου για την ανάπλαση της οδού Βασ. Ολγας υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Στη σύμβαση περιλαμβάνονται έργα ανάπλασης και ανακατασκευής πεζοδρομίων, έργα ηλεκτροφωτισμού, κατασκευή διαβάσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ, νέες θέσεις στάθμευσης κ.α.

    Το έργο, προϋπολογισμού 820 εκατομμυρίων δραχμών θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και όπως δήλωσε ο κ.Παπαγεωργόπουλος θα δημιουργηθεί νέα εικόνα της πόλης, καθώς έχουν δρομολογηθεί και οι αναπλάσεις στην οδό Ανατολικής Θράκης στην Κάτω Τούμπα, στην οδό Μητροπόλεως, στην οδό Πολυδώρου, ενώ έχει εγκριθεί η ανανέωση και συμπλήρωση του δημοτικού φωτισμού στα δημοτικά διαμερίσματα Α, Γ, Δ, Ε.

    [07] ΝΤ. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2002 (20:38 UTC+2)

    «Δεν θέλω θα φύγει από την ΑΕΚ ο Ντέμης Νικολαϊδης. Είναι πολύ καλός παίκτης και όπως τον θέλει ο κόσμος, έτσι τον θέλει η διοίκηση και ο προπονητής», τόνισε το απόγευμα στον Θεσσαλονίκη Σπορ Εφ Εμ και στην εκπομπή «Εδώ είναι Βαλκάνια», ο προπονητής της Ενωσης, Ντούσαν Μπάγιεβιτς και συνέχισε αναφερόμενος στην προετοιμασία της νέας του ομάδας. «Αυτό τον καιρό μιλάω με πολλούς παίκτες και παρακολουθώ επίσης πολλούς. Επίσης ρυθμίζω τις τελευταίες λεπτομέρειες της προετοιμασίας της ομάδας μου».

    Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς αναφέρθηκε και στον κόσμο της ΑΕΚ. «Η σχέση που είχα εγώ με τον κόσμο παλιότερα δεν θα γίνει όπως ήταν. Θέλω τον κόσμο στο πλευρό μου. Πρέπει να κοιτάξει το καλό της ομάδας και να σταθεί δίπλα της. Μου αρέσει να βλέπω μπροστά και σε καμιά περίπτωση δεν κοιτάω πίσω. Εχω μεγάλη διάθεση για να συνεργαστώ με όλους όσους βρίσκονται κοντά στην ομάδα. Αγαπάω την ΑΕΚ και θέλω να πάει η ομάδα πολύ καλά».

    Σχολιάζοντας για την παραμονή του στην Θεσσαλονίκη ο κ. Μπάγιεβιτς επισήμανε: «Τα 2,5 χρόνια που έζησαν στην Θεσσαλονίκη πέρασα πολύ καλά. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Εύχομαι στον ΠΑΟΚ ότι καλύτερο και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οσο για τις άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης εύχομαι και αυτές να ξεπεράσουν το συντομότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

    Δεν ξέχασε να αναφερθεί και για τον Αγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος καθώς δείχνουν τα πράγματα θα τον διαδεχθεί στον Δικέφαλο. «Ο Αγγελος είναι καλός προπονητής και εύχομαι να κάνει καλή παρουσία στον ΠΑΟΚ. Του εύχομαι καλή επιτυχία».

    Τέλος εξεδήλωσε και την προτίμησή του για μερικές ομάδες που μετέχουν στο Μουντιάλ. «Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε η Βραζιλία, η Ιταλία, η Δανία και η Σουηδία. Συμπαθώ όμως την Βραζιλία και την Ισπανία και τις εύχομαι ότι καλύτερο στο παγκόσμιο κύπελλο».

    [08] Γ. ΛΟΥΛΗΣ: ΧΑΜΕΝΗ ΑΠΟ ΧΕΡΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΣΚΛΗΡΟΥ ΡΟΚ"

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Tην πεποίθηση ότι η τακτική του «σκληρού ροκ» που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ είναι «χαμένη από χέρι» στη μάχη με την στρατηγική κατά των διαχωριστικών γραμμών της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης, μιλώντας στο σεμινάριο επιμόρφωσης στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

    Τόνισε, δε, ότι στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της οικονομίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε ήρεμος και ψύχραιμος, εκπέμποντας αυτοπεποίθηση για την πορεία του κόμματος του, ενώ αντίθετα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχασε τον έλεγχο και παρουσιάστηκε νευρικός και αγχωμένος.

    Όπως είπε ο κ. Λούλης, το ΠΑΣΟΚ θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση στο παρελθόν, αλλά η Νέα Δημοκρατία πρέπει να παίξει το παιχνίδι με τους δικούς της όρους για να προσεγγίσει τον στόχο της, που είναι οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επικοινωνιακή στρατηγική, αλλά χρησιμοποιεί την τακτική των χαρακωμάτων γιατί απέδωσε στο παρελθόν. Τέλος, υπογράμμισε, ότι ο κ. Σημίτης δεν πείθει όταν ακολουθεί τη στρατηγική των διαχωριστικών γραμμών, «ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου», αντίθετα χαλάει την καλή εικόνα του σοβαρού και τεχνοκράτη που είχε στο παρελθόν.

    [09] ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΠΡΟΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Με βάση όλα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες για την συμμετοχή του Αλέξη Αλεξανδρή στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Χρήστου Παπουτσή, ο τελευταίος με επιστολή που εξέδωσε αναφέρει:

    "Αγαπητέ Αλέξη,

    Έλαβα την επιστολή σου με την οποία μου εκθέτεις τους προβληματισμούς και το επιβαρημένο πρόγραμμα των υποχρεώσεων σου, λόγοι που σε αναγκάζουν να αναθεωρήσεις την απόφαση σου να διεκδικήσεις μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

    Κατανοώ απόλυτα τις σκέψεις σου. Συμφωνώ ότι η πρώτη σου προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η εξαιρετική επαγγελματική σου σταδιοδρομία και η συνέχεια της ολόπλευρης προσφοράς σου στην Εθνική Ομάδα και στον Ολυμπιακό. Ιδιαίτερα μάλιστα αυτήν την περίοδο που ο Πρωταθλητής Ελλάδος ξεκινά την προετοιμασία του για μια ακόμη διάκριση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στον Ολυμπιακό και προσωπικά σε εσένα ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις από αυτές που έχεις μέχρι σήμερα στη γεμάτη συνέπεια και ήθος πορεία σου.

    Θέλω για μια ακόμη φορά να σε ευχαριστήσω για τη θέληση που εξέφρασες να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας για να κάνουμε την Αθήνα μια Όμορφη Πόλη και να σε διαβεβαιώσω ότι η κοινή μας αντίληψη για την ενίσχυση του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα και η δημιουργία πολλών νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας θα συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δημοτικού μας προγράμματος".

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Επίσκεψη εργασίας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Aμυνας για θέματα Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" αποτελούμενη από το διευθύνοντα σύμβουλο, Ι. Σπανουδάκη, τον γενικό διευθυντή ασφαλείας, Γ. Πλάκα, τον αναπληρωτή διευθυντή Ασφαλείας, Ν. Χειμάρρα, το σύμβουλο διοίκησης της ΟΕΟΑ σε θέματα Ασφαλείας, Peter Ryan και τον διευθυντή της ΔΑΟΑ, υποστράτηγο Β.Κωνσταντινίδη.

    Η επίσκεψη έγινε κατόπιν συνεννόησης και σχετικού αιτήματος του Διευθυντή Κλάδου Ασφαλείας του ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγου Β. Γιαννόπουλου, ο οποίος και υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία της ΟΕΟΑ, συνοδευόμενος από επιτελείς του Πενταγώνου.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Υφυπουργό Αμυνας, αρμόδιο για θέματα Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, Λάζαρο Λωτίδη, καθώς και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Γ. Αντωνακόπουλο, όπου διαπιστώθηκε η πρόοδος σε θέματα συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Ασφάλεια των Αγώνων.

    Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της ΟΕΟΑ και της ΔΑΟΑ επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, όπου ενημερώθηκε σχετικά με τους τρόπους και τις διαδικασίες εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικότερα έγινε αναλυτική παρουσίαση του Συστήματος Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφορικής (ΣΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, όπως και μια γενικότερη ενημέρωση για τον μηχανισμό χειρισμού κρίσεων στο ΓΕΕΘΑ.

    [11] ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που εκδόθηκε την 1 Μαϊου 2002 για τη ρύθμιση θεμάτων διαδικασιών επιλογής και πρόσληψης συμβούλων διαχείρισης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, απέστειλε επιστολή προς την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την οποία τους καλεί να προτείνουν εκπροσώπους τους, ως μέλη για τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα έχει ως έργο τον έλεγχο των διαδικασιών και των κριτηρίων αξιολόγησης των Συμβούλων Διαχείρισης που θα επιλέξουν με απόφασή τους τα Δ.Σ. των Ασφαλιστικών Φορέων.

    Η δυνατότητα στους Ασφαλιστικούς Φορείς να προσλαμβάνουν, με απόφαση του Δ.Σ. τους και κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συμβούλους διαχείρισης για την αξιοποίηση της περιουσίας τους παρέχεται με το Ν.2469/97.

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προτίθεται να συγκροτήσει την προαναφερόμενη Ειδική Επιτροπή, προκειμένου, με όρους απόλυτης διαφάνειας και αδιαμφισβήτητων κριτηρίων, να ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης των Συμβούλων Διαχείρισης, που θα συνδράμουν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων.

    [12] ΠΓΔΜ: ΤΡΟΠΟΥΣ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ 4 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Σκόπια, 3 Ιουνίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Συνάντηση εμπειρογνωμόνων των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ που υπέγραψαν τη συμφωνία της Οχρίδας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια, προκειμένου να βρουν τρόπους για την ομαλή λειτουργία της Βουλής.

    Η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε πριν μερικές μέρες τη διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής διότι διαφώνησε με τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την εκλογή του προέδρου της γενικής εκλογικής επιτροπής για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Η θέση των Σοσιαλδημοκρατών είναι ότι ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να εκλέξει τον πρόεδρο της κεντρικής εκλογικής επιτροπής και ότι ο πρόεδρός της θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, από νομομαθείς και από καθηγητές του πανεπιστήμιου. Η κυβέρνηση περιόρισε την εκλογή του προέδρου μόνο από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Ένα επιπλέον αμφισβητούμενο θέμα είναι η γλώσσα που θα χρησιμοποιείται στα ψηφοδέλτια. Τα αλβανικά κόμματα ζήτησαν όλα τα ψηφοδέλτια στη χώρα να είναι δίγλωσσα (στα σλαβικά και αλβανικά), ενώ η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών επέμεινε ότι μόνο στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αντιστοιχεί σε πάνω από 20%, μπορούν τα ψηφοδέλτια να είναι δίγλωσσα.

    Ε.Ρ.

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΑΤΟΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Η νίκη της Ιταλίας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε ικανοποίησε τον σύνολο των παικτών και πολύ περισσότερο τον προπονητής της ομάδας, Τζιοβάνι Τραπατόνι, ο οποίος αναφέρθηκε μετά το τέλος της αναμέτρησης στο γρήγορο γκολ του Κριστιάν Βιέρι.

    «Ηταν πολύ σημαντικό ότι πετύχαμε γρήγορα το πρώτο γκολ. Όλα μετά έγιναν πιο εύκολα. Στην επανάληψη σε κάποια σημεία παρουσιάσαμε κάποια σημάδια κόπωσης. Ηταν όμως πολύ δύσκολο να προσαρμοστούμε αμέσως στις συνθήκες του Σαπόρο. Είναι ένα στάδιο κλειστό που σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιουργούσε μερικές φορές αποπνικτική ατμόσφαιρα», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδας της Ιταλίας.

    Από την άλλη ο τεχνικός του Εκουαδόρ Ερνάν Νταρίο Γκόμες επισήμανε: «Ηταν ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Μετέχουμε για πρώτη φορά σε τέτοια διοργάνωση και είναι πολύ σκληρό να αντιμετωπίζεις μια ομάδα όπως είναι η Ιταλία. Οι παίκτες μου ήταν νευρικοί. Σε γενικές γραμμές τα πήγαμε πολύ καλά. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι πολύ δυνατή ομάδα, ίσως μια από τις πιο ισχυρές στη διοργάνωση».

    [14] ΝΗΡΕΥΣ: ΑΝΟΔΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της "ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε" κατά το α' τρίμηνο του 2002, παρά τις σημαντικές αντιξοότητες που χαρακτήρισαν την πορεία του κλάδου κατά την περίοδο αυτή.

    Σε επίπεδο Ομίλου τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 20 εκατ.ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2001 (αύξηση 11%). Η μητρική εταιρία πραγματοποίησε κύκλο εργασιών το α' τρίμηνο 2002 ύψους 11,18 εκατ.ευρώ (αύξηση 2,9% έναντι του α' τριμήνου 2001).

    Η δραματική μείωση των περιθωρίων κέρδους, όμως, λόγω της μείωσης των τιμών των ψαριών κατά την προηγούμενη περίοδο οδήγησαν σε συμπίεση της κερδοφορίας της μητρικής εταιρίας. Έτσι η «ΝΗΡΕΑΣ Α.Ε.» εμφανίζει κέρδη 679.485 ευρώ κατά το α' τρίμηνο 2002 (ήτοι 231,53 εκατομμύρια δρχ έναντι 255,66 εκατομμύρια δρχ. το α' τρίμηνο του 2001). Η μείωση αυτή κατά 24 εκατομμύρια δρχ. ή 9,4% θεωρείται πλήρως αντιστρέψιμη εντός του 2002. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα του κλάδου αφενός τα χαρακτηρίζει έντονη εποχικότητα (με χειρότερη περίοδο το α' τρίμηνο του έτους), αφετέρου είναι σημαντική η βελτίωση -προσφάτως- των τιμών των ψαριών. Προς την ίδια - θετική κατεύθυνση- αναμένεται να επιδράσει και η βελτίωση των πωλήσεων γόνου που αποτελεί το κατεξοχήν κερδοφόρο κομμάτι πωλήσεων του Ομίλου.

    Για το επόμενο τρίμηνο η διοίκηση του Ομίλου Νηρεύς προσδοκά σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων του.

    Σε επίπεδο Ομίλου παρά την κατά 10% αύξηση των πωλήσεων, τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2002 ήταν ζημιογόνα κατά 974.000 ευρώ.

    Όμως και για τον Όμιλο προβλέπεται σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων 2002 καθώς και οι εταιρίες του που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους αναμένεται να εμφανίσουν θετικά αποτελέσματα.

    [15] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ελεύθεροι αφέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του 20ου τακτικού ανακριτή και του αρμόδιου εισαγγελέα ο γκαλερίστας Κώστας Μιραράκης και ο εκτιμητής έργων τέχνης, Κώστας Φωκάς, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν εικόνες και αρχαία νομίσματα.

    Οι δύο απολογήθηκαν στον ανακριτή, κατηγορούμενοι για αρχαιοκαπηλία και διακεκριμένη κλοπή, ωστόσο, στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με μοναδικό περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    Η σύλληψη των δύο ανδρών έγινε μετά από παρακολούθηση αστυνομικών, οι οποίοι θεώρησαν ύποπτες τις συναντήσεις τους με ορισμένα άτομα. Ενας αστυνομικός τους πλησιάσε ως υποψήφιος αγοραστής και έτσι διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους τις εικόνες και τα νομίσματα. Στην απολογία τους υποστήριξαν ότι τα νομίσματα προέρχονταν από κληρονομιά και ότι οι εικόνες ήταν του 19ου αιώνα, επιχρωματισμένες με ειδικό υλικό.

    [16] ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ KAI DOTT GALINA

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Στη σύσταση νέας, κοινής εταιρίας με την ιταλική εταιρία Dott Galina προχώρησε η Αλουμύλ Μυλωνάς. Η νέα εταιρία θα ονομάζεται Γ.Α. Βιομηχανία Πλαστικών Υλών ΑΕ, με έδρα στη ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς και θα δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή και εμπορία πολυκαρβονικών φύλλων, εξαρτημάτων και πλαστικών προφίλ.

    Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας θα συμμετέχουν ισόποσα η Αλουμύλ Α.Ε. και η Galina με 50%.

    [17] ΟΙ ΜΑΣΑΙ ΔΩΡΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 14 ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ναϊρόμπι, 3 Ιουνίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Μέλη της φυλής των Μασάι στην Κένυα δώρισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες 14 αγελάδες σε έκφραση συμπαράστασης για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η φυλή Μασάι τώρα ενημερώθηκε για τα τραγικά γεγονότα καθώς ζουν κάτω από συνθήκες πλήρους απομόνωσης σε μια απομακρυσμένη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τανζανία.

    Η δωρεά πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας ενός φοιτητή από την Κένυα που έτυχε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ο οποίος και ενημέρωσε τους συμπατριώτες του για τα τραγικά γεγονότα.

    Το... δώρο παρέλαβε εκπρόσωπος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ναϊρόμπι.

    [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρου Ρουσόπουλου στα σχόλια του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη για την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή στην Κ.Ο. του κόμματος.

    "Όπως πάντα επίκαιρος, ο κ. Χυτήρης επιλέγει να παριστάνει τον Κινέζο, αγνοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας στον υφυπουργό Τύπου.

    [19] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Χάγη, 3 Ιουνίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε ενημερωθεί από το 1996 για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραττε η σερβική αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο, κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο Φρέντερικ Ειμπραχαμς, μέλος της οργάνωσης Human Rights Watch, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Ο Εϊμπραχαμς είπε ότι μία έκθεση για τις καταχρήσεις της σερβικής αστυνομίας στο Κόσοβο σε βάρος των Αλβανών είχε σταλεί το 1996 στον Μιλόσεβιτς και πρόσθεσε ότι εστάλη σε αυτόν και δεύτερη έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σερβία, από το Νοέμβριο του 1996 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1997 όπως και μια ακόμη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κόσοβο, το 1998.

    Ο Ειμπραχαμς ανέφερε ότι τα έγγραφα εστάλησαν στον Μιλόσεβιτς μέσω ταχυδρομείου, μέσω φαξ και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    O.K.

    [20] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ

    Aθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Στην απόφασή του να μην κατέλθει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αναφέρεται ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος με δηλώσεις του στο «Εθνος». Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή, ανεξάρτητη από τις πολιτικές εξελίξεις και υπογραμμίζει ότι η απόφασή του είναι οριστική.

    «Όταν κάποιος μπαίνει στην πολιτική δεν σημαίνει ότι υπογράφει και συμβόλαιο ισόβιας παραμονής του, ότι θα πεθάνει με την πολιτική» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «είναι μια προσωπική απόφαση. Αυτό δε σημαίνει ότι αποσύρομαι από την πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ δεν το χαρίζω σε κανέναν. Δεν ιδιωτεύω, όμως στις προσεχείς εκλογές δεν θα είμαι υποψήφιος».

    [21] CONNECTION: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ 6,8% ΣΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ 2002

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Στο ποσό των 6.463,7 χιλ. ευρώ ανήλθαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της Connection στο πρώτο τρίμηνο του 2002, έναντι 6.052,6 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2001, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,8%.

    Η αύξηση των πωλήσεων προκύπτει από την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων στρατηγικών στόχων του Ομίλου, ο οποίος αναπτύσσει εντατικά τη δραστηριοποίησή του σε πολλαπλά τμήματα της αγοράς ένδυσης και υπόδησης και διαμέσου των θυγατρικών του. Κατά το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις της μητρικής εταιρίας ανήλθαν σε 4.384,0 χιλ. ευρώ, έναντι 4.488,5 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2001, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 2,3%, γεγονός που οφείλεται στην ελαφρά κάμψη που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις και προκύπτει κυρίως από την καθυστερημένη (εποχιακά) περίοδο του Πάσχα, που παραδοσιακά συνδέεται με έντονη αγοραστική κίνηση.

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικά εμφανίζονται τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης, τα οποία διαμορφώθηκαν για τον Όμιλο σε 4.264,9 χιλ. ευρώ, έναντι 3.936,8 χιλ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,3% και για τη μητρική εταιρία σε 3.044,1 χιλ. ευρώ, έναντι 2.786,6 χιλ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,2%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2002 σε 1.649,3 χιλ. ευρώ, έναντι 1.669,6 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2001, εμφανίζοντας μικρή μείωση κατά 1,2%, και της μητρικής εταιρίας σε 3.354,5 χιλ. ευρώ, έναντι 3.077,8 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9%. Παρά τη βελτίωση των σημαντικότερων μεγεθών της εταιρίας τόσο σε ενοποιημένη βάση όσο και σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, η αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων και η διατήρηση των αποσβέσεων σε υψηλά επίπεδα, συνέβαλλαν σε μείωση των καθαρών ενοποιημένων αποτελεσμάτων του Ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε 197,8 χιλ. ευρώ, έναντι 339,2 χιλ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2001, και της μητρικής εταιρίας σε 179,8 χιλ. ευρώ, έναντι 299,7 χιλ. ευρώ πέρυσι.

    Σημειώνεται ότι, η δημοσιευθείσα ενοποιημένη συνοπτική λογιστική κατάσταση 31/03/2002 της Connection δεν περιλαμβάνει τον Όμιλο Μουριάδη, καθώς ο τελευταίος δεν έχει συντάξει ενοποιημένο ισολογισμό.

    [22] ΝΕΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ CRETA FARM

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Νέα εξαγορά στρατηγικής σημασίας πραγματοποίησε στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της πολιτικής η εταιρία Creta Farm.Συγκεκριμένα η εταιρία εξαγόρασε τα πάγια στοιχεία (οικόπεδο, εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό) της βιομηχανίας τροφίμων Καρνα ΑΕ. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο 23ο χιλ. Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Κρυονερίου σε οικοπεδική έκταση 14.300 τ.μ. με 9.500 τ.μ. δομημένους χώρους.

    Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, με κατάθεση κλειστών προσφορών που έγινε από την Αγροτική Τράπεζα. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται συνολικά σε 8.805 εκ. Euro (3δις δρχ.) και η αποπληρωμή του θα γίνει μέσω leasing 15ετούς διάρκειας. Οι εγκαταστάσεις απαρτίζονται από ένα σύγχρονο βιομηχανικό συγκρότημα με δυναμικότητα παραγωγής 50 τόνων προϊόντων κρέατος ημερησίως και σύγχρονες εγκαταστάσεις γραφείων 2.000 τ.μ..

    Η Creta Farm θα αξιοποιήσει το παραπάνω ακίνητο δημιουργώντας ένα παραγωγικό διακομιστικό και οικονομικό κέντρο, αυξάνοντας έτσι την παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου στον τομέα της δευτερογενούς παραγωγής και την αποτελεσματικότητα του δικτύου διανομής της. Η διοίκηση εκτιμά ότι η ανωτέρω επένδυση θα επιδράσει θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας και των logistics της εταιρίας.

    [23] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Hμερίδα με θέμα "e-πικοινωνώ. Το internet στην Ελλάδα" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών, με στόχο την ενίσχυση της χρήσης του διαδικτύου από τους Ελληνες.

    Η ημερίδα θα διεξαχθεί ταυτόχρονα, μέσω Internet, στο αμφιθέατρο των Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ενώ η παρακολούθηση των εργασιών της θα είναι δυνατή από τους χρήστες μέσω του δικτυακού τόπου της otenet.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν διασυνδέσεις μεταξύ σχολείων της Ελλάδας και του εξωτερικού με στόχο τη ζωντανή ανταλλαγή απόψεων - προτάσεων και εμπειριών.

    Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αναφέρονται στους άξονες: e-government, e-europe, e-communication, e-commerce, e-greece.

    Εχουν κληθεί να παρέμβουν η γενική διεύθυνση έρευνας της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Γιακουμάκης, ο ειδικός γραμματέας της κοινωνίας της πληροφορίες, κ.Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, εκπρόσωποι των εταιριών OTENET, Internet Hellas, Hellas on Line, Forthnet, καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου.

    Γνωστοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί θα φωτίσουν με τις παρεμβάσεις του τις άγνωστες πτυχές του Internet και θα συζητήσουν με το κοινό πως οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την επικοινωνία, την εργασία, την ενημέρωση, αλλά και την ψυχαγωγία μέσω του διαδικτύου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 3 June 2002 - 18:13:53 UTC