Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
  • [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [05] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Α. ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ
  • [06] ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΖΕΡ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [08] ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [09] ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ Β΄ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [10] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ "ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ"
  • [11] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [12] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • [13] 15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [14] ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 2,5 ΕΤΩΝ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
  • [15] ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ "ΥΠΟΠΤΑ" ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗ ΘΑΣΟ
  • [16] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [17] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [18] ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ
  • [19] ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Η
  • [20] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [21] Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ
  • [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ "MAYO"
  • [23] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ
  • [24] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΚΟΣΟΒΟ

  • [01] ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (09:34 UTC+2)

    Στην υπογραφή της Εθνικής Ασφαλιστικής Συμφωνίας, η οποία ευαγγελίζεται την οριστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού για τις επόμενες δεκαετίες, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν.Χριστοδουλάκης και οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις).

    Το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης προς τους κοινωνικούς εταίρους συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- και στην προχτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Χριστοδουλάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, η υπογραφή της εθνικής ασφαλιστικής συμφωνίας, αποτελεί «τομή» και οδηγεί στην οριστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού για τις επόμενες δεκαετίες.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση του κ. Χριστοδουλάκη με τους κοινωνικούς φορείς, αναμένεται ειδικότερα να οριστικοποιηθεί κάθε είδους διαφορά του δημοσίου με το ΙΚΑ, που αφορά σε υποχρεώσεις του κράτους προς το ίδρυμα από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να διαγραφούν οι υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς το Δημόσιο που ανέρχονται στο ποσό των 1,7 τρισ. δρχ. και, παράλληλα, θα χορηγηθεί ποσό 1,3 τρισ. δρχ. για να κλείσουν οριστικά οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.

    Στο μεταξύ, από τον επόμενο προϋπολογισμό αναμένεται να χορηγηθούν πιστώσεις ύψους 500 δισ. δρχ. προς το ΙΚΑ, που αφορούν σε οφειλές του ιδρύματος σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Σημειώνεται ότι για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του συστήματος θα καταβάλλεται 1% του ΑΕΠ.

    [02] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΦΙΚΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2002 (12:00 UTC+2)

    "Έντονα αντικοινωνική πράξη ανεύθυνων και ασυνείδητων ατόμων", χαρακτηρίζει ο ομότιμος καθηγητής γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος τη διαρροή πληροφοριών για την έλευση ισχυρών σεισμών σε τέσσερις περιοχές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας " ο κ. Παπαζάχος με απόρρητο έγγραφό του που κοινοποίησε στις αρμόδιες για την αντισεισμική προστασία αρμόδιες

    υπηρεσίες ζητεί επειγόντως από την πολιτεία τη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση των επικείμενων ισχυρών σεισμών. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα ο

    κ. Παπαζάχος προσδιορίζει τις τέσσερις περιοχές όπου αναμένονται δονήσεις της τάξης των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι περιοχές αυτές είναι το νοτιοδυτικό και το ελληνικό τόξο (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα), η περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων και η βορειοδυτική Τουρκία.

    Ο ομότιμος καθηγητής με γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι η διαρροή πληροφοριών, που αφορούν εκτιμήσεις της χωροχρονικής εξέλιξης της σεισμικής δράσης αποτελεί έντονα αντικοινωνική πράξη ανεύθυνων και ασυνείδητων ατόμων. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαζάχος ( που δεν διαψεύδει την κοινοποίηση του εγγράφου του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες) η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών δεν συμβάλλει στην ορθή λύση του προβλήματος της

    αντισεισμικής προστασίας, αλλά αντίθετα δημιουργεί πρόσθετα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

    "Η ακριβής πρόγνωση των σεισμών δεν είναι προς το παρόν εφικτή και συνεπώς οι πολίτες δεν πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ανάλογα δημοσιεύματα", καταλήγει ο κ. Παπαζάχος.

    [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (12:08 UTC+2)

    Να ερευνηθούν και οι λογαριασμοί του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απαντλωντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των λογαριασμών της λιβεριανής εταιρίας "MAYO".

    "Εμείς είμαστε ευτυχείς διότι η εισαγγελική έρευνα προχωρεί εις βάθος και διευκολύνουμε την έρευνα αυτή", είπε και πρόσθεσε:"Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να αρνηθούμε την έρευνα των λογαριασμών της Ν.Δ., δεχτήκαμε να γίνει η έρευνα των λογαριασμών και προσκομίσαμε και όλα τα στοιχεία. Το μόνο σχόλιο το οποίο κάνω είναι, ότι όταν θα έχει τελειώσει η έρευνα για τη Ν.Δ., ελπ΄ζιω ότι το ΠΑΣΟΚ θα δείξει την ίδια προθυμία για να ερευνηθούν και οι δικοί του λογαριασμοί, διότι εκεί κατ΄εξοχήν υπάρχει η βεβαιότητα ότι διακινείται <<μαύρο χρήμα>>".

    Στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει διακνηθεί "μαύρο χρήμα" έστω και εν αγνοία της Ν.Δ., απάντησε:"Για τη Ν.Δ., όχι. Εμείς είμαστε βέβααιοι, αλλά περιμένετε, θα το δείξει η εισαγγελική έρευνα. Εμείς δεχόμαστε την εισαγγελική έρευνα. Θα γίνει έρευνα της Δικαιοσύνης και στο άλλο κόμμα. Αυτό είναι το θέμα, το οποίο θα έλθει αμέσως μετά. Οταν εμείς θα έχουμε τελειώσει".

    [04] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (13:23 UTC+2)

    Στις ΗΠΑ, για λόγους υγείας, μεταβαίνει ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Από το γραφείο τύπου του εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:"Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναχωρεί μεθαύριο, Σάββατο, 25 Μαίου 2002, για το Φοίνιξ Αριζόνας, Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να υποβληθεί σε αποκατάσταση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής με ενδοαυλική τοποθέτηση αρτηριακού μοσχεύματος".

    [05] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Α. ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (21:00 UTC+2)

    Πλήρες, αντικειμενικό και αμερόληπτο, ώστε να επιτρέπει στον αναγνώστη να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα χαρακτήρισε το βιβλίο του Αγγελου Μπρατάκου, "Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας", ο γγ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας, κατά την παρουσίασή του.

    Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη, τα οποία πραγματεύονται τις πέντε περιόδους που διήνυσε το κόμμα, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, αλλά και την επίδραση των αρχηγών του. Στην αρχή παρατίθενται σημαντικά στοιχεία από την παράλληλη ιστορία της πολιτικής στην Ελλάδα, στο βαθμό που επηρεάζουν την πορεία της ΝΔ.

    "Μας προσφέρει μια επιστημονικά δομημένη καταγραφή της ιστορικής διαδρομής της Νέας Δημοκρατίας με αναλυτικές προεκτάσεις στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ανταποκρίνεται με τρόπο αξιοθαύμαστο στη σύγχρονη περί ιστορίας αντίληψη. Ανταποκρίνεται, δηλαδή, στην κρατούσα άποψη ότι "Ιστορία είναι η γνώση του παρελθόντος, για την κατανόηση του παρόντος, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του μέλλοντος" τόνισε ο κ. Σιούφας.

    Ο συγγραφέας αφιερώνει εκατό σελίδες για τη ζωή και την πολιτική διαδρομή του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση ως την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια περιγράφει τη διακυβέρνηση Καραμανλή από το '74 ως το '80, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των κ.κ. Ράλλη και Αβέρωφ κατά την περίοδο 80-84.

    Το τρίτο μέρος του βιβλίου αφορά στην περίοδο της ηγεσίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1984-1993), όταν θα ξεκινήσει η πορεία του προς την εξουσία, ενώ ακολουθεί ένα κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη '90-'93. Το τέταρτο μέρος είναι αφιερωμένο στην "πρόσφατη περίοδο", κατά την οποία ο Μιλτιάδης Έβερτ είναι ο πρώτος αρχηγός του κόμματος που προέρχεται από τα στελέχη που μπήκαν στη Βουλή μετά τη μεταπολίτευση, ενώ οι τελευταίες 180 σελίδες του βιβλίου αφιερώνονται στην προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    "Διαβάζοντας το βιβλίο του Αγγελου Μπρατάκου ξανάζησα τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Πατρίδας μας. Ξανάζησα τους αγώνες και τις αγωνίες μας. Και τεκμηρίωσα, για μια ακόμη φορά, την άποψη που είχα πάντοτε. Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντοτε το κόμμα που εξέφρασε τα μεγάλα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Για τη Νέα Δημοκρατία, ουδέποτε το κομματικό συμφέρον υπερίσχυσε του δημόσιου συμφέροντος. Αντιθέτως το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε πάντοτε ταυτόσημο με το συμφέρον του Ελληνικού Λαού. Με απλές λέξεις η Νέα Δημοκρατία δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της και εξελίχθηκε με τους μετέπειτα αρχηγούς της για να υπηρετεί τον τόπο και το λαό μας. Γι' αυτό δεν θα μπορούσα παρά να προσυπογράψω ανεπιφύλακτα τις τελευταίες γραμμές του βιβλίου, που αφορούν το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που ιστορικά εξέφρασε τις κορυφαίες εθνικές στρατηγικές επιλογές που σφράγισαν τη μοίρα του τόπου κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να χαράξει και τη νέα στρατηγική που χρειάζεται η Ελλάδα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα" τόνισε.

    [06] ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (20:54 UTC+2)

    Ελεύθεροι με καθεστώς προσωρινής διαμονής είναι από σήμερα οι δύο Παλαιστίνιοι, πρώην έγκλειστοι στο ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, που μεταφέρθηκαν στη χώρα μας από την Κύπρο. Ο 22χρονος φοιτητής Μαμντού Καλβουντία και ο 21χρονος αστυνομικός της παλαιστινιακής αρχής στη Βηθλεέμ Μοχάμεντ Μουχάνα θα φιλοξενηθούν για ένα χρόνο στη χώρα μας.

    Σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Αθήνα δήλωσαν ότι εύχονται να ζήσουν στο εξής μια φυσιολογική ζωή και ότι παραμένει βασική προτεραιότητα τους η επιστροφή στην Παλαιστίνη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

    Επιπλέον, επισήμαναν την αντίθεση τους στο να σκοτώνονται πολίτες είτε αυτοί είναι Παλαιστίνιοι, είτε Ισραηλινοί και διέψευσαν τους ισχυρισμούς της ισραηλινής πλευράς ότι κρατούσαν ομήρους εντός του ναού της Γέννησης. Οι δύο Παλαιστίνιοι ευχαρίστησαν τη χώρα μας για τη συμβολή της στη αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και για τη φιλοξενία που τους παρέχει.

    Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπντάλα Αμπντάλα δήλωσε ότι δεν εκκρεμεί καμία κατηγορία σε βάρος των Παλαιστινίων, προσθέτοντας ότι είναι ελεύθεροι πολίτες και την προστασία τους κατά τη διάρκεια παραμονής στη χώρα μας έχει αναλάβει η ελληνική αστυνομία

    Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τους δύο Παλαιστίνιους τρομοκράτες. «Οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται για το θάνατο αθώων ανθρώπων και για την εισβολή μέσα στο ναό της Γέννησης», τονίζεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΖΕΡ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 23 Μαϊου 2002 (20:51 UTC+2)

    Στην Αλβανία έφτασε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο των Τιράνων ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Μειντάνι.

    Στη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στα Τίρανα ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο κ. Μειντάνι και τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο.

    [08] ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2002 (20:49 UTC+2)

    Τηλεφωνικά έμαθε ότι δεν θα συνεχίσει την συνεργασία του στην ΠΑΕ Ηρακλής ο Αγγελος Αναστασιάδης. Η συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος το μεσημέρι βρέθηκε στα γραφεία του συλλόγου στην Μίκρα.

    Ετσι μετά από την τροπή της συγκεκριμένης απόφασης ο κ. Αναστασιάδης είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί με οποιαδήποτε ομάδα του κάνει επίσημη πρόταση. Ωστόσο έντονη η φημολογία που τον θέλει να αναλαμβάνει την τύχη του ΠΑΟΚ, έπειτα από την παραίτηση του Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Φυσικά εξελίξεις θα υπάρξουν σύντομα

    Στον Ηρακλή επικρατέστερος προπονητής που θα καλύψει τη θέσης του απερχόμενου Αναστασιάδη είναι ο Σπύρος Λιβαθηνός, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Παράλληλα συνεχίζει να βρίσκεται στη λίστα ο Κρίστο Μπόνεφ που είχε επαφή με τους ανθρώπους του Ηρακλή την προηγούμενη εβδομάδα.

    [09] ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ Β΄ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 23 Μαϊου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ο πάπας Ιωάννη Παύλος Β' έφτασε σήμερα στη Βουλγαρία το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τον Παπα θα υποδεχθεί ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής του στην χώρα ο 82χρονος Ποντίφικας θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Μάξιμο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ενώ θα έχει συναντήσεις και με τους ηγέτες της μουσουλμανικής και της εβραϊκής κοινότητας

    Σημειώνεται ότι στη Βουλγαρία μένουν περίπου 80.000 Καθολικοί οι οποίοι υπέφεραν από διώξεις στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

    Η καθολική κοινότητα περίμενε με ιδιαίτερη ανυπομονησία την επίσκεψη του πνευματικού τους ηγέτη στην Βουλγαρία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πάπας θα εκμεταλλευθεί την επίσκεψή του στην ορθόδοξη χώρα ώστε να μεταφέρει το μήνυμα της ενότητας των δυο εκκλησιών.

    Βούλγαροι αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία η επίσκεψη του Ποντίφικα στην Σόφια να αυξήσει την επιρροή της χώρας στη Δύση δίνοντας μια καλή εικόνα στο εξωτερικό και απομακρύνοντας την προσοχή από καίρια προβλήματα όπως αυτό της φτώχειας.

    Εκφράζεται παράλληλα η ελπίδα ότι η επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β' θα ενισχύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Ο πάπας θα αναχωρήσει από την Βουλγαρία την Κυριακή.

    [10] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ "ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Κορυφαίοι αθλητές του στίβου αναμένεται να πάρουν μέρος και φέτος στο Γκραν Πρι «Τσικλητήρεια» το οποίο διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά στο ΟΑΚΑ (10 Ιουνίου) ο Πανελλήνιος.

    Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά παρών θα δώσει ο Αμερικανός «χρυσός» Ολυμπιονίκης των 100μ και παγκόσμιος πρωταθλητής του αγωνίσματος Μόρις Γκριν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα την πρώτη του εμφάνιση στα 100μ.

    Εκτός του Γκριν στο μίτινγκ αναμένεται να πάρουν μέρος και άλλοι γνωστοί σπρίντερ με διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα. Μεταξύ τους, ο Ατο Μπόλτον, ο Μπέρναρντ Γουίλιαμς, ο Τζέισον Γκάρντενερ, ο Σον Κρόφορντ και ο Τζον Ντράμοντ. Στο επί κοντώ, θα έχουμε τη συμμετοχή του Αυσραλού παγκόσμιου πρωταθλητή στο Εντμοντον, Ντιμίτρι Μαρκόφ, του Πολωνού επίσης παγκόσμιου πρωταθλητή της σφυροβολίας, Σάιμον Ζικλόφσκι, καθώς και του νεαρού Σουηδού τριπλουνίστα Κριστιάν Ολσον, που ήταν 2ο στο Εντμοντον και το Μάρτιο στη Βιέννη ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο. Συνολικά αναμένεται να συμμετάσχουν 171 ξένοι αθλητές και 60 Ελληνες.

    [11] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 23 Μαϊου 2002 (20:37 UTC+2)

    Νέα επίθεση εναντίον στόχων της ιρακινής αεράμυνας πραγματοποίησαν αμερικανικά αεροσκάφη. H αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη βομβάρδισαν δύο στόχους μετά από επίθεση που δέχτηκαν ενώ περιπολούσαν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα νότια της χώρας και επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.

    Οπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε στο Βερολίνο ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

    Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης δεν βλέπει το λόγο για εικασίες.

    [12] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2002 (20:34 UTC+2)

    Η χθεσινή νίκη του ΠΑΟΚ επί του Αμαρουσίου έδωσε φτερά στους παίκτες του Δικεφάλου που υποσχέθηκαν να πετύχουν μια ακόμη νίκη, η οποία θα τους ανάψει το πράσινο φως για την κατάκτηση της 7ης θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη. Το μεγάλο ραντεβού έχει δοθεί για το Σαββάτο στο κλειστό του Αγίου Θωμά.

    «Σε αυτό το σημείο που φθάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Σίγουρα το Μαρούσι είναι πολύ καλή ομάδα και θα πρέπει προσέξουμε. Ουσιαστικά είναι ένα παιχνίδι που θα κρίνει ολόκληρη την χρονιά», τονίζει ο προπονητής του Δικεφάλου, Βαγγέλης Αλεξανδρής.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις του Τζιμ Ολιβερ, ο οποίος αναφέρει ότι μπορεί η ομάδα του να πάρει το εισιτήριο της Ευρώπης. «Είμαστε καλύτερη ομάδα και πιο πλήρης. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε τη νίκη και φυσικά να εξασφαλίσουμε την έξοδό μας στο ΦΙΜΠΑ ΚΑΠ.

    [13] 15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 23 Μαϊου 2002 (20:33 UTC+2)

    Τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίστηκαν όταν αυτονομιστές αντάρτες πέταξαν χειροβομβίδα σε όχημα ασφαλείας που περιπολούσε στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το περιστατικό συνέβη στην πόλη Σοπόρε ενώ η χειροβομβίδα εξερράγη σε κεντρικό δρόμο της πόλης καθώς οι αυτονομιστές έχασαν τον στόχο τους.

    Καμία στρατιωτική οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό ενώ μεταξύ των τραυματιών υπήρξαν και άτομα των δυνάμεων ασφαλείας.

    [14] ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 2,5 ΕΤΩΝ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2002 (20:29 UTC+2)

    Σε φυλάκιση δυόμισυ ετών ο καθένας καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης ο πρώην διοικητής στο αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας

    Θεσσαλονίκης και ένας ακόμα συνάδελφός του που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση απελευθέρωσης πέντε κρατουμένων.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αστυνομικοί του τμήματος, τον Ιούνιο του 1998, συνέλαβαν σε οίκο ανοχής της Θεσσαλονίκης τέσσερις νεαρές αλλοδαπές και ένα άτομο

    ελληνικής καταγωγής και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα για σειρά ποινικών αδικημάτων. Ο υπαστυνόμος, τότε αξιωματικός ασφαλείας Σάββας Σωτηριάδης, εμφανίστηκε στο τμήμα και ζήτησε από τους συναδέλφους του να απελευθερώσουν τους κρατούμενους με εντολή του τότε διοικητή (απόστρατου σήμερα) Παντελή Κέκερη.

    Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο η δικογραφία, που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί σε βάρος των πέντε συλληφθέντων - δεν κοινοποιήθηκε στην εισαγγελία, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση των Δικαστικών Αρχών.

    Γ.Χ.

    [15] ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ "ΥΠΟΠΤΑ" ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2002 (20:25 UTC+2)

    Μεγάλες ποσότητες "ύποπτων" τσιγάρων εντοπίστηκαν στο φορτηγό πλοίο "Rena" - με σημαία Βολιβίας - που προσάραξε το πρωί τη Τετάρτης στη Θάσο, γεγονός που προκάλεσε την άμεση επέμβαση των λιμενικών και δικαστικών αρχών.

    Οι τοπικές διωκτικές αρχές αρνούνται να ανακοινώσουν το παραμικρό μέχρις ότου ολοκληρωθεί η προανάκριση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποσότητες τσιγάρων ήταν

    φορτωμένες σε φορτηγά αυτοκίνητα που βρίσκονται στο γκαράζ του φορτηγού πλοίου, ενώ από το λιμεναρχείο Καβάλας κλήθηκαν για να δώσουν καταθέσεις ο Ρώσος καπετάνιος και το πενταμελές πλήρωμα των Ουκρανών ναυτικών.

    Τρία ρυμουλκά και άλλα σκάφη του Λιμεναρχείου κατάφεραν να αποκολλήσουν το φορτηγό πλοίο, ενώ χάρη στις προσπάθειες των λιμενικών αποφεύχθηκε η ρύπανση της

    θαλάσσιας περιοχής. Το "Rena" είχε αποπλεύσει από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, ενώ οι λιμενικές αρχές και η εισαγγελία Καβάλας ερευνούν σε ποιους ανήκουν τα τσιγάρα, αν είναι νόμιμα και σε ποιο λιμάνι επρόκειτο να μεταφερθούν.

    Γ.Χ.

    [16] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2002 (20:20 UTC+2)

    Ημερίδα, με θέμα τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, οργανώθηκε σήμερα στην αίθουσα διασκέψεων του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μέλαθρου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του σωματείου αθλητών με αναπηρίες "Θερμαϊκός".

    Στην Ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δ. Χατζίρη, το Τμήμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και πλήθος τοπικών φορέων, η Γενική Διευθύντρια των Παραολυμπιακών Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004, Ιωάννα Καρυοφύλλη αναφέρθηκε στην προετοιμασία των Αγώνων, υπογραμμίζοντας κυρίως τη σημασία της διοργάνωσης των Παραολυμπιακών για τη χώρα.

    Τόνισε, πάντως, ότι αποφασιστικής σημασίας για τη στήριξη της προσπάθειας των Ελλήνων αθλητών θα είναι η παρουσία των Ελλήνων φιλάθλων στους Αγώνες του 2004.

    [17] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 23 Μαϊου 2002 (20:18 UTC+2)

    Οι συνθήκες ζωής των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βελτιωθεί τη δεκαετία του 90 σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ίδρυμα Annie E. Casey.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης του ιδρύματος, έχει μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που ζουν στα όρια της φτώχειας.

    Συγκεκριμένα το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας μειώθηκε κατά 28%, οι περιπτώσεις αυτοκτονίας των εφήβων μειώθηκαν κατά 25%, ο αριθμός των εφήβων που είναι άνεργοι χωρίς να διαθέτουν την βασική μόρφωση μειώθηκε κατά 20% ενώ το ποσοστό των παιδιών που ζουν στα όρια της φτώχειας μειώθηκε κατά 5%.

    Ωστόσο πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε οικογένειες χαμηλών αποδοχών που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες οικονομικές ανάγκες.

    Περίπου 7% των παιδιών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα της φτώχειας ενώ ποσοστό της τάξεως του 14% στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ιδρύματος Ντούγκλας Νέλσον η οικονομική ανάπτυξη τη δεκαετία του 90 συντέλεσε στην αύξηση των εισοδημάτων των φτωχών οικογενειών περιορίζοντας το πρόβλημα της φτώχειας παρά το γεγονός ότι ακόμη τα προβλήματα παραμένουν.

    [18] ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (20:16 UTC+2)

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί στις ΗΠΑ.

    «Δεν είναι τίποτα. Θα κάνω μια μικρή επέμβαση εκεί. Αποκατάστασης ανευρύσματος αορτής αλλά δεν θα γίνει ανοικτή επέμβαση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τόνισε, δε, ότι το πρόβλημα είναι καινούργιο και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου τσεκ-απ, προσθέτοντας ότι αποφάσισε να κάνει αμέσως την επέμβαση γιατί δεν του αρέσει να αφήνει εκκρεμότητες.

    Ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ το Σάββατο, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη για να βρεθεί κοντά στον πατέρα της. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιστρέψει στις 3 Ιουνίου.

    [19] ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Η "ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2002 (20:14 UTC+2)

    Η «ντριμ τιμ» της Αρσης Βαρών, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΟΑΒ, Γιάννη Σγουρό και τον εθνικό προπονητή, Χρήστο Ιακώβου, επισκέφθηκαν σήμερα το σπίτι της Αρσης Βαρών στην Νίκαια, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο των εργασιών στο ολυμπιακό έργο.

    Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Σγουρός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του έργου «Μετά από χρόνια αποκτούμε το δικό μας σπίτι και γι΄ αυτό είμαι πολύ συγκινημένος. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την πολιτεία, επειδή το σπίτι της άρσης βαρών είναι το δώρο της Πολιτείας».

    Από την άλλη ο Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας τόνισε: «Αισθάνομαι δέος που βρίσκομαι στο χώρο που μετά από δύο χρόνια θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά όχι μόνο το 2004, αλλά το 2008 στο Πεκίνο».

    [20] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (20:04 UTC+2)

    Στα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό Συμβούλιο, στις επαφές του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα και στο αίτημα της ΝΔ να ανοίξουν οι λογαριασμοί του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ολόκληρη η ενημέρωση έχει ως εξής:

    "Γεια σας. Να ζητήσω, εκ των προτέρων, συγνώμη για την καθυστέρηση στην έναρξη της σημερινής συνάντησής μας, που οφείλεται στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και τη συνεχιζόμενη συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Χυτήρης, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες και έπρεπε να ανταποκριθώ εγώ, παράλληλα και στα δύο.

    Θα ήθελα, ξεκινώντας με θέματα του Υπουργείου μας που συζητήθηκαν στη Βουλή, να σας ενημερώσω ότι τα πρώτα δύο άρθρα του νόμου ψηφίστηκαν σήμερα, κατά πλειοψηφία. Οπως γνωρίζετε, χθες, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής, κατά πλειοψηφία επίσης.

    Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 3, η οποία θα γίνει την Τρίτη και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της ψήφισης του νομοσχεδίου. Αρα, αναμένεται, μέχρι το βράδυ της Τρίτης, να τελειώσει η ψήφιση του νομοσχεδίου και αυτό να γίνει νόμος του κράτους.

    Στη συνέχεια, θα ήθελα να αναφερθώ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που -όπως γνωρίζετε- είχε αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει αναλυτική αναφορά από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, που πιθανόν να γίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν θα επαναλάβω τα πολλά και σημαντικά που ειπώθηκαν. Η κα Παπανδρέου έκανε, πράγματι, μια πολύ σημαντική και πλήρη τοποθέτηση σήμερα. Θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει η ίδια για όλα αυτά τους συντάκτες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της.

    Θα ήθελα, απλώς, να σταθώ σε δύο σημεία: Το πρώτο, σχετικά με την εισαγωγική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και το δεύτερο, ένα πολιτικό θέμα που έθιξε κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

    Στην εισαγωγική παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Τόνισε ότι οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της τουρκο-κυπριακής πλευράς, όπως εκφράζεται από τον κ. Ντενκτάς. Ο κ. Ντενκτάς επιμένει, ουσιαστικά, σε δύο κράτη και σε μια πολύ χαλαρή ομοσπονδία, η οποία στην ουσία δεν θα μπορεί να αποφασίζει, διότι τα πάντα θα είναι στην αίρεση της ομοφωνίας των δύο Προέδρων. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλες τις πιθανές εξελίξεις για το Κυπριακό. Βεβαίως, αναμένουμε και την έκθεση που θα υποβάλει ο κ. Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Πάντως, εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι η κυπριακή πλευρά, με τη συμβολή και της Ελλάδας, έδειξε διάθεση να βρεθεί λύση, στο πλαίσιο βεβαίως των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ομως, προσκρούει, μέχρι αυτή τη στιγμή -και το λέω αυτό διότι, όπως γνωρίζετε, οι συνομιλίες συνεχίζονται- στην αδιαλλαξία της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Είναι, πράγματι, σε ιδιαίτερα δύσκολη φάση οι συνομιλίες. Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε. Συμφώνησαν οι δύο ηγέτες για τη στάση, για τη βάση στην οποία θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Βεβαίως, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει την ευθύνη και εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειές του, ολόπλευρα. Πάνω σε αυτά, έγινε χθες πλήρης διάλογος και αντηλλάγησαν απόψεις.

    Συζητήθηκαν, επίσης, τα θέματα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως γνωρίζετε, στις 16 Οκτωβρίου θα υποβληθεί η έκθεση της Ε.Ε. και αναμένεται, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, να ληφθεί η απόφαση. Υπάρχει αισιοδοξία. Εξάλλου, δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η απόφαση της Ε.Ε., όπως αυτή εκφράστηκε και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πρόντι, αλλά και από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Φερχόιγκεν. Αναγνωρίζεται, όμως, ότι μπορεί, είναι πιθανό, να υπάρξουν δυσκολίες. Γι` αυτό το λόγο, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το καλό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή να διατηρηθεί. Πρωτοβουλίες, βεβαίως, και προς τη ολλανδική προεδρία που έπεται της ισπανικής, αλλά και προς όλες τις χώρες, ώστε να ενημερωθούν, ιδιαίτερα όλες οι νέες κυβερνήσεις, για τις θέσεις μας, να διατηρηθεί -όπως είπα- το κλίμα που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή και να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας, στόχο κοινό με την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., με απόφαση της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

    Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός "χρειάζεται προσοχή, εγρήγορση και στενή παρακολούθηση". "Πρέπει", κατέληξε ο κ. Σημίτης, "διαρκώς να έχουμε το νου μας και να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις".

    Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Πρωθυπουργός έκανε μια άλλη παρατήρηση, η οποία αφορούσε ένα θέμα που συνδέεται με τις δημοτικές εκλογές. Τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός: "Η Ν.Δ. προσπαθεί να θέσει ως πολιτικό ζήτημα των δημοτικών εκλογών το αν η κυβέρνηση είναι καλή ή όχι. Το πολιτικό ζήτημα των δημοτικών εκλογών, όμως, είναι το αν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις απέδωσαν ή όχι". Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι σε αυτές τις δημοτικές εκλογές το διακύβευμα δεν είναι η κυβέρνηση, ότι εκείνο το οποίο διακυβεύεται είναι το μέλλον και η πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα δημοψήφισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ως προς την εισαγωγική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, είπατε ότι είπε πως μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Θέλω να ρωτήσω, εάν αφορά γενικώς τη διεύρυνση αυτή η παρατήρηση και η ανησυχία ή ειδικότερα την Κύπρο.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν αλλάξει αρκετές κυβερνήσεις στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα δημιουργηθεί κάποιο θέμα ή όχι. Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζουμε. Εμείς βαδίζουμε, με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις και αυτές στηρίζουμε. Υπάρχουν οι αποφάσεις, όπως έχουν εκφραστεί από τους κυρίους Πρόντι και Φερχόιγκεν. Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες, είτε διότι θα εγερθούν προβλήματα από την τουρκική πλευρά, είτε -διότι δεν γνωρίζουμε το τι μπορεί να πράξει η κάθε κυβέρνηση- από κυβερνήσεις χωρών που μετέχουν στην Ε.Ε. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή στο παρελθόν, ένας εκπρόσωπος του κόμματος που πλειοψήφησε στην Ολλανδία είχε πει ότι πρέπει να συναρτηθεί η ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού. Είναι μια άποψη που βρίσκεται έξω από το πλαίσιο της Ε.Ε. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία, να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., να συνεννοηθούμε με τη Δανική Προεδρία (ο κ. Κληρίδης θα συναντήσει το Δανό Πρωθυπουργό), να προωθήσουμε αυτή την κοινή θέση μας. Εκείνο που πρέπει να τονίσω είναι η σταθερή πίστη μας -και θα επιμείνουμε σε αυτό- ότι η διεύρυνση πρέπει να γίνει και μάλιστα με τους κανόνες και τα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε. Οπως γνωρίζετε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η πρώτη που πληροί τα κριτήρια αυτά και η έκθεση, βεβαίως, θα υπάρξει τον Οκτώβριο.

    ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας άκουσα πριν να λέτε ότι "θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία". Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύει αυτό που παλαιότερα λεγόταν, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Λευκωσία ότι "συναποφασίζομεν". Η Ελλάδα και η Κύπρος συναποφασίζουν;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνεργαζόμαστε στενά. Είναι ιδιαίτερα επιτυχής και καρποφόρα η συνεργασία μας με τον Πρόεδρο Κληρίδη, σε όλους τους τομείς. Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αποφασίζει η Ε.Ε. Συνεργαζόμαστε στενά, ώστε να πετύχουμε τον κοινό στόχο: Την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Την ώρα της ψηφοφορίας, δεν θα είμαστε -όπως γνωρίζετε- και οι δύο στο τραπέζι. Θα είναι μόνον ο κ. Σημίτης. Ομως, θα πρέπει να δουλέψουμε και οι δύο μαζί, απόλυτα συνεννοημένοι, όπως είμαστε και θα είμαστε, για να πετύχουμε τον κοινό στόχο. Διότι πριν από την ώρα που θα ληφθεί η απόφαση, πρέπει να έχει προηγηθεί πολύ σημαντική δουλειά, την οποία πρέπει να κάνουμε και οι δύο -και εργαζόμαστε μαζί- στην ίδια κατεύθυνση.

    ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώ για το σύνολο του κυπριακού προβλήματος.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο θέμα του Κυπριακού υπάρχει συνεχής ενημέρωση και επαφή. Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα βήματα. Για παράδειγμα θα ήθελα να σας θυμίσω ότι υπήρξε συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον κ. Σημίτη στην Μπαρτσελόνα, πριν από λίγες εβδομάδες. Είχαμε τη δεύτερη συνάντηση, χθες. Και σήμερα υπάρχει συνεχής πολιτική επικοινωνία. Υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτόν τον τομέα. Βεβαίως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά εμείς στηρίζουμε ολόπλευρα αυτές τις προσπάθειές της.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Βουλή, αλλά και στους δημοσιογράφους ότι αναχωρεί για την Αμερική, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να του ευχηθούμε περαστικά και γρήγορη επάνοδο.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Ωστόσο, σήμερα βλέπουμε και πρωτοσέλιδα που αφορούν τη Mayo, τους γνωστούς λογαριασμούς και την εντολή του εισαγγελέα να ανοιχτούν περίπου 50 λογαριασμοί σε όλη την Ελλάδα. Θέλω να ρωτήσω σε τι προσβλέπει η κυβέρνηση από αυτή την έρευνα, δεδομένου ότι στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι πολλά από αυτά τα ποσά μπορεί να προέρχονται και από ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, αυτή η έρευνα γίνεται μετά από προσκόμιση στοιχείων στον εισαγγελέα, από το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Ο κ. Λαλιώτης παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα, κατ` επανάληψη, παρέδωσε τα στοιχεία που είχε και ζήτησε τη σχετική έρευνα. Ο εισαγγελέας μελέτησε αυτά τα στοιχεία και αποφάσισε να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος και να ανοίξουν οι λογαριασμοί. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος, να έρθουν όλα στο φως. Τότε η Δικαιοσύνη θα καθορίσει ποιοι θα αναλάβουν τις ευθύνες.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Μητσοτάκης πάντως σε δήλωσή του ζητά να ανοιχτούν και οι λογαριασμοί του ΠΑΣΟΚ.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ορθά έδωσε όλα τα στοιχεία που είχε στη Δικαιοσύνη και ενημέρωσε και τον ελληνικό λαό, έτσι όποιος από τη Ν.Δ. διαθέτει στοιχεία, δεν έχει παρά να μιμηθεί τον κ. Λαλιώτη. Να τα καταθέσει στον εισαγγελέα και παράλληλα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, ο κ. Κουλούρης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, άσκησε έντονη και σκληρή κριτική, τόσο κατά του κ. Χριστοδουλάκη που παρίστατο στην εκπομπή, όσο και κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε άρρωστο το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και καταφέρθηκε με μεγάλη ένταση, τόσο κατά της πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Σημίτης, όσο και κατά του υπουργικού σχήματος. Εχετε κάποιο σχόλιο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν επιθυμώ να σχολιάσω δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Συνδέετε αυτές τις δηλώσεις με την αδικαιολόγητη απουσία, χθες, πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την ονομαστική ψηφοφορία για το βασικό μέτοχο, δεδομένου ότι οι ίδιοι μας είπαν ότι θα απέχουν γιατί ήθελαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν αποδίδει καμία πολιτική σημασία. Πάντα υπάρχουν απουσίες. Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, απουσίες υπήρχαν από όλα τα κόμματα και μάλιστα πολλές. Ουδέποτε ήταν και οι 300 βουλευτές σε κάποια ψηφοφορία, πέρα από τις ιδιαίτερα προγραμματισμένες ψηφοφορίες, όπως για παράδειγμα αυτή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις ονομαστικές ψηφοφορίες που κατατίθενται την παραμονή για τα νομοσχέδια, πάντα υπάρχουν απουσίες. Δεν έχουμε να δώσουμε καμία πολιτική ερμηνεία σε αυτό.

    ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι ο κ. Σημίτης στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να θέσει ως πολιτικό ζήτημα το αν η κυβέρνηση είναι καλή ή κακή, αλλά το πολιτικό ζήτημα είναι αν είναι καλή ή κακή η Τοπική Αυτοδιοίκηση@

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις απέδωσαν ή όχι.

    ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό συμπεριλαμβάνει και όσους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήκουν στο κόμμα σας;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς ανοίγουμε μια συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μέλλον της. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν κρίναμε ότι κάποιοι εκπρόσωποι της Τοπικής ή και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, δεν τους παρείχε στήριξη το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα έδωσε τη στήριξή του σε αυτούς που θεωρεί ικανούς, που κάνουν καλά τη δουλειά τους, που εξυπηρετούν τον πολίτη και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργούν τους όρους της τοπικής ανάπτυξης και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Θα προσέξατε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, σε νυν δημάρχους ή νομάρχες, το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε τη στήριξή του. Είναι μια πράξη ευθύνης που έρχεται πλήρως να συμφωνήσει με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού. Η Ν.Δ. δεν κάνει το ίδιο και μεγάλο μέρος της κριτικής μας στρέφεται απέναντι στην αντίληψη της Ν.Δ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία παρ` όλο ότι είναι ένας θεσμός που του δόθηκαν ιδιαίτερες δυνατότητες -θα έλεγα πολύ μεγάλες δυνατότητες για την τοπική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη κινήματος γειτονιάς- η Ν.Δ. την αντιλαμβάνεται ως έναν ιμάντα μεταβίβασης εντολών ή ως ένα χώρο όπου θα ικανοποιήσει απλώς μικροκομματικές επιδιώξεις. Εννοώ αυτή τη θέληση για δήθεν δημοψήφισμα -μια απαράδεκτη πολιτική έννοια- για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκεί στρέφεται η κριτική του Πρωθυπουργού. Είναι λογικό η κυβέρνηση να ζητά, να αναμένει ανταπόκριση, από τη στιγμή που δίνει τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων και οικονομικούς πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι αυτό είναι για το καλό της ελληνικής κοινωνίας και του Ελληνα πολίτη και δεν έχει να κάνει με κομματικές επιδιώξεις. Εχει να κάνει με το ρόλο, αλλά και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Αυτός ο ρόλος και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης κρίνονται σε αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτό είναι το δημοψήφισμα: Για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ΜΙΧΑΗΛ: Θα θέλατε να μας πείτε, εάν κάποιοι από τους Νομάρχες ή Δημάρχους που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και είναι στελέχη ή προσκείμενοι στη Ν.Δ., ανταποκρίθηκαν σε αυτό το ρόλο, θα θέλατε να τους υποστηρίξετε;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ανοίξουμε μια συζήτηση, η οποία δεν θα καταλήξει πουθενά, γιατί ξέρετε ότι έχουμε περίπου χίλιους δήμους. Αυτό έχει να κάνει με το κόμμα, οι ανακοινώσεις του οποίου, είναι σαφείς. Πολλές φορές, έχουν υποστηριχθεί ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί συνδυασμοί. Αναζητήστε τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και θα έχετε απάντηση. Ομως, επιτρέψτε μου να σας πω ότι εμείς κρίνουμε με βάση το καλό και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι με βάση το πώς θα κερδίσουμε κάποιον πολιτικό αντίπαλο σε κάποιο δήμο. Διότι έχουν εκδηλωθεί και έχουμε δει δημοσιευμένα τέτοια φαινόμενα.

    ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω εάν μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού επί των συνομιλιών με τον κ. Κληρίδη, υπήρξε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο γι αυτό το θέμα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι.

    ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Κουλούρης προτίμησε έναν τηλεοπτικό σταθμό για να ασκήσει κριτική και όχι από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Κουλούρης έχει το θάρρος της γνώμης του και πάντα λέει τις απόψεις του, τις οποίες δεν θέλω να σχολιάσω.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εκτός από τους πέντε αδικαιολόγητα απόντες στη χθεσινή ψηφοφορία....

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απόντες υπήρχαν από όλα τα κόμματα, οι οποίοι εκτιμώ ότι είναι αδικαιολόγητοι και αυτοί, κατά την έννοια που δίνετε κι εσείς.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Οι συγκεκριμένοι του ΠΑΣΟΚ το δήλωσαν....

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είδα καμία δήλωση.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Υπήρξαν άλλοι 17 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους για να απαλλαγούν από την υποχρέωση ή έστω το δικαίωμα να ψηφίσουν μετά με επιστολές. Ούτε σε αυτό η κυβέρνηση αποδίδει πολιτική σημασία; Το γεγονός, δηλαδή, ότι τελικώς 22 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θέλησαν να πάρουν θέση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου...

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι δέκα και παραπάνω από αυτούς ήταν στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς ήταν με τέτοια ιδιότητα που δεν επέτρεπε επιστολική ψήφο. Σε επίσημη αποστολή, για παράδειγμα, ήταν ο κ. Χυτήρης, ο οποίος ψήφισε με επιστολή, αλλά δεν προσμετρήθηκε η ψήφος τους. Από κει και πέρα, υπήρχαν πάρα πολλοί, που έλειπαν για ιδιωτικούς λόγους και δεν δικαιούνται να στείλουν επιστολική ψήφο. Οπως γνωρίζετε οι ονομαστικές ψηφοφορίες γίνονται αιφνιδιαστικά. Την παραμονή είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία γι αυτό το νομοσχέδιο. Οπως είναι φυσικό κάποιος δεν μπορούσε να γυρίσει από την Αμερική, όπως συνέβη με συγκεκριμένο συνάδελφο. Επίσης, υπήρχαν πολλοί υπουργοί που απουσίαζαν, εντός ή εκτός Ελλάδας, σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις από τις οποίες δεν μπορούσαν να απουσιάζουν. Το ίδιο έγινε και με βουλευτές των άλλων κομμάτων. Εάν προσέξατε έλειπαν πολλοί βουλευτές από τη Ν.Δ., η οποία ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία. Δηλαδή, αυτοί συμφωνούν με το νομοσχέδιο; Θα τους ρωτήσουμε. Αλλά, φοβάμαι ότι κι αν τους ρωτήσουμε, θα μας πουν ότι δεν συμφωνούν. Προφανώς, άλλος θα ήταν άρρωστος, άλλος εκτός Αθηνών και άλλος θα είχε προγραμματισμένη υποχρέωση. Το ίδιο έγινε και με τα κόμματα της Αριστεράς. Μην προσπαθούμε μονίμως να βρίσκουμε ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Χθες, επιβεβαιώθηκε η κυβερνητική σταθερότητα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 15 ψήφους διαφορά. Δεν ήταν οριακή η διαφορά, ήταν 15 ψήφοι. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι περίπου τόση είναι η διαφορά ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση , με δεδομένο το σύνολο της αντιπολίτευσης που καταψήφισε επί της αρχής.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία προτείνεται το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, μέχρι να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός και εάν τελικά αποσύρθηκε η τροπολογία για το δεύτερο σημείο εκπομπής ενημερωτικών ραδιοφωνικών σταθμών στην Αττική;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν υπήρχε κανένας λόγος. Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σωστό και κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει. Βεβαίως, εκτιμώ ότι την Τρίτη θα περάσει και το σχετικό άρθρο, γιατί δεν υπήρξε λόγος, περί του αντιθέτου, μέχρι τώρα, με μια ίσως εξαίρεση. Επίσης, θέλω να σας επισημάνω ότι είναι αναγκαίο και τυπικό να παραταθεί η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, έως να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός, ο οποίος θα προχωρήσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να κλείσουν όλοι οι ιδιωτικοί σταθμοί στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Καλό είναι να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο, το οποίο τίθεται και με αυτό το νόμο.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, ως όπλό, ως διαπραγματευτικό χαρτί τον καθορισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, ως μοχλό πίεσης για την προώθηση της κυπριακής ένταξης;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προωθούμε την κάθε διαδικασία με βάση τις αρχές που έχουμε διακηρύξει. Εχουμε ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σύμφωνα βεβαίως με τον κανονισμό της Κοινότητας. Δεν κάνουμε συμψηφισμούς. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανονισμός. Ο ίδιος κανονισμός υπήρξε και για την Κύπρο, που εφαρμόστηκε. Ο ίδιος κανονισμός που εφαρμόστηκε στη μια περίπτωση θα εφαρμοστεί και στην άλλη. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ομως, δεν υπάρχει θέμα διαπραγματεύσεων σε αυτά. Εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τα κριτήρια, πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. Αυτός είναι ο κανόνας.

    ΚΑΠΠΟΣ: Στις δυσκολίες που πιθανολόγησε ο Πρωθυπουργός, σε σχέση με την Κύπρο και για τις οποίες ζήτησε προσοχή, εγρήγορση, στενή παρακολούθηση κ.λπ. συμπεριλαμβάνονται δυσκολίες που είναι αποκλειστικά πολιτικής υφής ή και στρατιωτικής;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ομιλεί για δυσκολίες πολιτικής υφής, για αντιδράσεις στο πολιτικό πεδίο. Δεν έχουμε κάποια άλλη εκτίμηση, αυτή τη στιμγή.

    ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή στην Κύπρο υπάρχει διαφορετική εκτίμηση, ως προς το στρατιωτικό πεδίο εννοώ...

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτά τα ζητήματα διαπιστώνεις τις δυσκολίες που έχεις μπροστά σου. Οι δυσκολίες ένταξης είναι πολιτικής υφής. Για την ένταξη δεν υπάρχουν δυσκολίες στρατιωτικής υφής. Για παράδειγμα, δεν εκτιμώ ότι η Δανία θα μας κηρύξει πόλεμο. Αρα, στο θέμα της ένταξης οι δυσκολίες θα είναι πολιτικής υφής.

    ΚΑΠΠΟΣ: Προφανώς, η εισήγηση του Πρωθυπουργού και με βάση τα όσα μας αναλύσατε, δεν ήταν μόνο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ήταν για το σύνολο του Κυπριακού.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δυσκολία ένταξης είναι πολιτικής υφής. Από κει και πέρα, εάν εννοείτε για τις γενικότερες σχέσεις μας με την Τουρκία, σας επαναλαμβάνω ότι θέλουμε πολιτική ειρήνης, καλής γειτονίας, οικονομικής συνεργασίας, που να λύνει τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν με τη γείτονα χώρα. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ισχυροί αμυντικά. Είμαστε ισχυροί αμυντικά και έτοιμοι, διότι αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του έθνους μας.

    ΖΑΧΑΡΕΑ: Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δεν πρόκειται να συνδέσουμε τον ευρωστρατό με την ένταξη της Κύπρου;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ότι πληροφορήθηκα, επειδή έφυγα γύρω στις 12, δεν έγινε συζήτηση για το θέμα του ευρωστρατού.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σημερινά δημοσιεύματα εμφανίζουν δύο τουλάχιστον από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης διατεθειμένους να επαναφέρουν, κατά την αυριανή τους συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, το αίτημα για Συμβούλιο των Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με δεδομένη της βούληση του κ. Σημίτη να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση στα εθνικά θέματα, αντιμετωπίζει ίσως το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να το αποδεχθεί, αυτή τη φορά;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να αφήσουμε τα θέματα που συνδέονται με τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, να εξελιχθούν αύριο. Διότι είναι ένα θέμα που πρέπει οι ίδιοι να δουν. Βεβαίως, θέλω να υπενθυμίσω, ότι η κυβέρνηση έχει αναφερθεί σε αυτό το θέμα, κατ επανάληψη, και προβλέπεται από το Σύνταγμά μας ποιό θα είναι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ο σχετικός νόμος είναι στην τελική του επεξεργασία από το υπουργείο Εξωτερικών, και μετά θα δοθεί για διάλογο.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη, προδιέγραψα ποιά είναι η στάση μας σε αυτό το θέμα".

    [21] Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (20:03 UTC+2)

    Η πρόγνωση των σεισμών είναι ευαίσθητο θέμα και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των επιστημόνων, επισήμανε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, σχολιάζοντας τη διαρροή έκθεσης του καθηγητή Βασίλη Παπαζάχου, που προβλέπει ισχυρούς σεισμούς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    «Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων γιατί χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία, επιτέλους να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ειδικά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και για να δίνουν κοινές εκτιμήσεις και προτάσεις», τόνισε η κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης σημείωσε ότι «κάθε χρόνο έρχονται πολλά έγγραφα τέτοια και αν αθροίσουμε τις περιοχές είναι περίπου όλη η Ελλάδα». «Η Πολιτεία παίρνει κάθε φορά τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε

    [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ "MAYO"

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (20:03 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο αποδέχεται αλλά και συμβάλλει θετικά στην έρευνα που πραγματοποιεί η δικαιοσύνη, παρότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό αντικείμενο" δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ερωτηθείς για την υπόθεση της "MAYO".

    Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε την εισαγγελία να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στη διεκπεραίωση της υπόθεσης, έτσι ώστε, όπως είπε, "να μην σέρνεται επί μακρόν, να συντηρείται και να ανασύρεται από τον κ. Λαλιώτη, όποτε το κόμμα του βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, όπως συμβαίνει και τώρα".

    Κατήγγειλε επίσης ότι στις εκλογές του 2000 η μετακίνηση των ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ έγινε με μαύρο χρήμα και κάλεσε τη δικαιοσύνη να ερευνήσει την υπόθεση και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει τους λογαριασμούς του.

    [23] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2002 (19:59 UTC+2)

    Στο θέμα του δημοσιονομικού ελέγχου επί των κρατικών δαπανών αναφέρονται σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οι βουλευτές της Ν.Δ. Αδάμ Ρεγκούζας, Νικόλαος Νικολόπουλος, Θεόδωρος Σκρέκας και Ηλίας Καλλιώρας.

    Επικαλούμενοι πληροφορίες, τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση του δημοσιονομικού ελέγχου που ασκείται επί των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, στα υπουργεία, στην περιφέρεια, σε Νομούς και Νομαρχίες με την υπαγωγή μέρους των αρμοδιοτήτων τους (έλεγχο, εκκαθάριση των δαπανών, έκδοση των τίτλων πληρωμής - εντάλματος) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Περιφερειακών Υπηρεσιών σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς που τις διέπει και την ανάθεση κυρίως της άσκησης δειγματοληπτικών ελέγχων σε νεοσυνιστώμενες υπηρεσίες στο υπουργείο Οικονομικών.

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ενδυνάμωση των προληπτικών και κατασταλτικών ελέγχων των δημοσίων δαπανών που οδηγεί στην εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς.

    Επίσης σημειώνουν ότι με βάση τα πρόχειρα σχέδια νόμου, που κυκλοφορούν τελευταία στο υπουργείο Οικονομικών, προκύπτουν τεράστια ερωτηματικά σχετικά με τα υπό δημιουργία "Κέντρα Δημοσιονομικού Ελέγχου", όπως μετεξέλιξη του προληπτικού δημοσιονομικού ελέγχου, σε απλή διαπιστωτική λειτουργία ύπαρξης πιστώσεων του προϋπολογισμού ή ταύτιση και ζητούν να ενημερωθούν για το θέμα αυτό.

    Ζητούν ακόμη να ενημερωθούν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αποκέντρωση της συνευθύνης στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, η εγκατάσταση και χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας, που σίγουρα οδηγούν στην πάταξη της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

    [24] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΚΟΣΟΒΟ

    Σκόπια, 23 Μαϊου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ανησυχία επικρατεί στην ΠΓΔΜ για την προσπάθεια αμφισβήτησης από τη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου της συμφωνίας για τα σύνορα ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και για το χθεσινό επεισόδιο κατά το οποίο Αλβανοί ένοπλοι του Κοσόβου έβαλαν με ρουκέτες σε φυλάκιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη διακήρυξη που πρόκειται να ψηφίσει η Βουλή του Κοσόβου, συνέκρινε την κατάσταση στην περιοχή με αυτή ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει συνεχή κίνδυνο, ενώ δεν απέκλεισε νέα πλήγματα στα σύνορα και στο μέλλον, ακόμη και αν διευθετηθεί το καθεστώς του Κοσόβου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Σλόμπονταν Τσάσουλε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη των γεγονότων και επεσήμανε ότι η διακήρυξη της Βουλής του Κοσόβου δεν έχει υποχρεωτική ισχύ, μπορεί, ωστόσο, αργότερα να χρησιμοποιηθεί ως βάση για συνεχείς πιέσεις για το θέμα των συνόρων.

    Αναφερόμενος στα περιουσιακά ζητήματα, διευκρίνισε ότι θα λυθούν, δηλαδή θα δοθεί δυνατότητα στους χωρικούς από τις δύο πλευρές των συνόρων να καλλιεργούν ανεμπόδιστα τα χωράφια τους.

    Ο υπουργός Αμυνας, Βλάντο Πόποφσκι, χαρακτήρισε τη χθεσινή επίθεση στο φυλάκιο στα σύνορο με το Κόσοβο "προγραμματισμένη" και πρόσθεσε ότι αποτελεί μέρος της εξτρεμιστικής πολιτικής που ακολουθούν οι αρχές της Πρίστινα.

    Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, εξέδωσε δήλωση χθες το βράδυ με την οποία προειδοποιεί της αρχές του Κοσόβου να σεβαστούν τη συμφωνία για τα σύνορα και ταυτόχρονα καταδικάζει τις βιαιότητες των Αλβανών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 23 May 2002 - 18:14:01 UTC