Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
  • [02] ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΡΙΟ
  • [03] ΝΕΚΡΟΙ 11 ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [05] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [07] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [08] ΤΗΝ ΚΛΗΤΕΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Η ΝΔ
  • [09] ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ: ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [10] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004
  • [11] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΠΙΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  • [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [13] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ
  • [15] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΑΘΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ
  • [16] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [18] ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
  • [19] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
  • [20] ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ
  • [21] ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [22] ΤΟ 70% ΤΟΥ Π. Ε. Π. ΕΒΡΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2002
  • [23] ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [24] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

  • [01] ΝΕΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

    Τελ Αβίβ, 8 Μαϊου 2002 (10:13 UTC+2)

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην ισραηλινή πόλη Ρισχόν Λετζιόν, νοτίως του Τελ Αβίβ, μεταδίδει το BBC.

    Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων δήλωσε ότι από την έκρηξη κατέρρευσε μέρος τριώροφου κτιρίου, που στέγαζε κοινωνική λέσχη, και ότι δεκάδες τραυματίες παρέμεναν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου.

    Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - η ισλαμική οργάνωση Χαμάς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε την επίθεση ως "μια νέα δολοφονική επίθεση κατά των Ισραηλινών".

    "Είναι ξεκάθαρο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν εγκατέλειψε τις τρομοκρατικές ενέργειες", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μπέικερ.

    Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα κατά των υπαιτίων.

    [02] ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΡΙΟ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2002 (12:35 UTC+2)

    Σε μαρτύριο εξελίσσεται για χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα η επιστροφή στο «κλεινόν άστυ». Ειδικότερα, με αρκετή αντοχή πρέπει να είναι εξοπλισμένη οι εκδρομείς που επιστρέφουν στην πρωτεύουσα από τη Δυτική Ελλάδα, καθώς από το πρωί στο Ρίο-Αντίρριο, όπου και χθες σημειώθηκαν αρκετά προβλήματα, η ουρά των αυτοκινήτων έχει φτάσει τα 19 χιλιόμετρα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή εμποδίζουν την προσέγγιση των πλοίων στις προβλήτες.

    Η πορθειακή γραμμή λειτουργούσε αρχικά με μόνο εννέα πλοία και μόνο από τη Δυτική Προβλήτα, ενώ το πρωί προστέθηκαν άλλα τέσσερα πλοία και από το μεσημέρι μπήκαν στη γραμμή επιπλέον πέντε πλοία. Τα οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί κατά μήκος της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων και τα προβλήματα με την πολύωρη καθυστέρηση για τους οδηγούς αρχίζουν περίπου από το ύψος του Μεσολογγίου. Σημειώνεται ότι μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα πέρασαν από το πορθμεία 22 χιλιάδες αυτοκίνητα.

    Αυξημένη είναι και η κίνηση στις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας. Η Τροχαία έχει παραχωρήσει επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας στην Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το 53ο έως το 56ο χιλιόμετρο στην Κακιά Σκάλα, και από το 27ο έως το 10ο χιλιόμετρο στην Ελευσίνα. Στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας η κίνηση διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Η Τροχαία, βρίσκεται από χθες το μεσημέρι σε επιφυλακή προχωρώντας στη λήψη των απαραίτητων μέτρων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυομ, ενώ κάνει εκκληση στους οδηγούς να οδηγούν προσεχτικά, να φοράνε τις ζώνες ασφαλείας να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ να μην κάνουν αντικανονικές προσπεράσεις και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

    Ωστόσο, και φέτος η έξοδος βάφτηκε με αίμα και συγκεκριμένα από τη Μεγάλη Τετάρτη, που άρχισε η έξοδος, η οποία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα έγιναν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 242 τροχαία ατυχήματα με 31 νεκρούς και 329 τραυματίες. Τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα έγιναν την Κυριακή του Πάσχα

    [03] ΝΕΚΡΟΙ 11 ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 8 Μαϊου 2002 (10:24 UTC+2)

    Έντεκα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα από βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Καράτσι του Πακιστάν, μεταδίδει το BBC.

    Όλα τα θύματα είναι Ευρωπαίοι πολίτες που επέβαιναν στο λεωφορείο, το οποίο εξερράγη έξω από ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η βόμβα που προκάλεσε την έκρηξη δεν είχε τοποθετηθεί μέσα στο λεωφορείο, αλλά μέσα σε άλλο όχημα το οποίο προσέκρουσε πάνω στο λεωφορείο.

    Τα πρώτα στοιχεία που έδωσε η πακιστανική αστυνομία έδειχναν ότι τα θύματα ήταν Γερμανοί, κάτι, που όμως διαψεύσθηκε αργότερα.

    Η Γαλλική πρεσβεία στο Πακιστάν ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ότι εννέα από τους νεκρούς είναι Γάλλοι πολίτες, υπάλληλοι κατασκευαστικής εταιρείας που δούλευαν για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η έκρηξη άφησε ένα τεράστιο κρατήρα στη μέση του δρόμου και διέλυσε όλα τα παράθυρα του ξενοδοχείου.

    Οι Δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στο Πακιστάν εξαιτίας της Αλίκης δυσαρέσκειας που επικρατεί στη χώρα κατά του στρατιωτικού ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ και της πολιτικής του υποστήριξης προς τη στρατιωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Aθήνα, 8 Μαϊου 2002 (14:10 UTC+2)

    Την ιδιαίτερη σημασία της επικείμενης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η επίσκεψη του Κόφι Ανάν στη Μεγαλόνησο αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, κυρίως όμως από την τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά.

    «Είναι ένα ταξίδι ιδιαίτερης σημασίας γιατί λίγες φορές έχουν επισκεφθεί το νησί Γενικοί Γραμματείς του ΟΗΕ και αυτό δείχνει τη σημασία που δίνει η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ ακόμη περισσότερο για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε ακόμη με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στα Βαλκάνια, το θέμα του ευρωστρατού και ζητήματα που αφορούν στην ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν έγινε πρόταση από ελληνικής πλευράς ούτε υπήρξε αίτημα προς την Ελλάδα να αποδεχτεί η χώρα μας τους 13 παλαιστίνιους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον ναό της Γεννήσεως. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει την πρόθεσή της να βοηθήσει στη μετακίνηση των παλαιστινίων σε τρίτη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την επίλυση του προβλήματος στη Μέση Ανατολή και την εκτόνωση της κατάστασης στον ναό της Γεννήσεως και επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο του ελληνικού πατριαρχείου στις εξελίξεις.

    [05] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 8 Μαϊου 2002 (20:52 UTC+2)

    Ενας Γερμανός στρατιώτης της αποστολής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη στο δρόμο Τέτοβο - Λέσνιτσα.

    Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων οι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του της βάσης του ΝΑΤΟ στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου. Ο ένας τραυματίας κατά τη μεταφορά υπέκυψε στα τραύματά του.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2002 (20:47 UTC+2)

    "Μισό αιώνα μετά την ιστορική διακήρυξη για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, η Ευρώπη ετοιμάζεται να γυρίσει νέα σελίδα", επισημαίνει η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου σε δήλωσή της για την Ημέρα της Ευρώπης.

    "Τα μεγάλα θέματα της Πολιτικής Ενοποίησης και της Διεύρυνσης αποτελούν το επίκεντρο των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Ενα μέλλον που η ευρωπαϊκή και οι εθνικές ηγεσίες, αλλά κυρίως οι λαοί δεν πρέπει να επιτρέψουν να επισκιαστεί από τη διαφαινόμενη ενεργοποίηση των καρκινογόνων πολιτικών κυττάρων του ακροδεξιού μηδενισμού, του λαϊκισμού, της ευρωφοβίας και της απλουστευτικής θέσης του "αντί" σε όλα", υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου.

    "Αν πριν από 50 χρόνια η έκκληση του Robert Schuman απευθύνθηκε προς τις ηγεσίες των λαών της Ευρώπης, σήμερα η υλοποίηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους αφορά όχι μόνο τους ηγέτες, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά", καταλήγει στη δήλωσή της.

    [07] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 8 Μαϊου 2002 (20:23 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Εξωτερικής Πολιτικής της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να καταρτίσουν το τελικό κείμενο της κοινής διακήρυξης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ το οποίο θα υιοθετήσουν την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο της συνάντησής τους στην παραδουνάβια πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής για την Εξωτερική Πολιτική η ρουμανική πλευρά ζήτησε το κείμενο της διακήρυξης να αναφέρεται στην "Άνοιξη των Νέων Συμμάχων" που διοργανώθηκε με επιτυχία στην Ρουμανία τον περασμένο Μάρτιο.

    Στο κείμενο θα υπάρχει σχετική αναφορά και στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Σόφια.

    Σημειώνεται ότι οι δυο επιτροπές επιθυμούν στην κοινή διακήρυξη να τονίσουν το γεγονός της βελτίωσης των διμερών σχέσεων το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να λάβουν πρόσκληση για την σύνοδο της Πράγας του ΝΑΤΟ τον προσεχή Νοέμβριο με τελικό σκοπό την ένταξή τους στους κόλπους της Συμμαχίας.

    [08] ΤΗΝ ΚΛΗΤΕΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Η ΝΔ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2002 (20:20 UTC+2)

    Την κλήτευση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βάσει των διατάξεων του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, ζήτησαν 24 βουλευτές της ΝΔ, με αίτησή τους στον πρόεδρο της εν λόγω επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες για τα πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

    Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης τροχαίας της ΕΛ.ΑΣ. απογοητευτικά, από τις 27-4-2002 έως και 7-5-2002, σε σύνολο 518 ατυχημάτων έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά 72 και ελαφρά άλλοι 394.

    Ακόμη αναφέρονται στις ουρές στα διόδια, στο μποτιλιάρισμα στην περιοχή Αντιρρίου και τονίζουν ότι "αποδεικνύουν, χωρίς αμφιβολία, ότι η οδική ασφάλεια, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την κατασκευή των δρόμων, την κυκλοφορία και την επαρκή αστυνόμευση, πάσχει δραματικά στη χώρα μας. Και τούτο όταν το από τον Μάιο του 1996 σχεδόν ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την μελέτη του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων παραμένει πάντοτε, ουσιαστικά, γράμμα κενό περιεχομένου".

    [09] ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ: ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ουάσινγκτον, 8 Μαϊου 2002 (20:07 UTC+2)

    Την άποψη ότι οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες για ειρήνη στην Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο ο κ. Πάουελ καταδίκασε ανάλογα περιστατικά ζητώντας παράλληλα τις υπόλοιπες χώρες να πράξουν το ίδιο.

    Τόνισε μάλιστα ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στους ηγέτες αραβικών χωρών, στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να εργαστούν για τη λήξη της βίας στην περιοχή.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να λάβει μέτρα για το σταμάτημα των επιθέσεων.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα ενημέρωσε τον παλαιστινιακό λαό ότι έχει ζητήσει από τις δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών πολιτών.

    Εξέφρασε μάλιστα την πλήρη δέσμευσή του και την ετοιμότητα να συμμετάσχει μαζί με τη διεθνή κοινότητα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [10] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2002 (20:06 UTC+2)

    "Γεμάτα Στάδια, ευχαριστημένοι άνθρωποι". Σ' αυτό το σύνθημα συμπυκνώνεται η πολιτική καπνίσματος που θα εφαρμόσει η "ΑΘΗΝΑ 2004" κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Μια πολιτική που σέβεται όσους δεν καπνίζουν, αλλά και αυτούς που διατηρούν τη συνήθεια του καπνίσματος, ακόμη και κατά τη συμμετοχή τους σε μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα απαγορεύεται το κάπνισμα:

    - Στους χώρους παροχής Υπηρεσιών Υγείας

    - Στα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς

    - Στους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους

    Η "ΑΘΗΝΑ 2004" θα εναρμονίσει τους περιορισμούς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και τις ανάγκες της διοργάνωσης.

    Έτσι, σύμφωνα με την πολιτική που έχει ήδη εγκριθεί, το κάπνισμα θα απαγορευτεί:

    - Σε όλες τις κλειστές αθλητικές και μη εγκαταστάσεις (competition and non-competition venues), π.χ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αλλά και στο Κεντρικό Γραφείο Τύπου-MPC).

    - Στους αγωνιστικούς χώρους όλων των εγκαταστάσεων.

    - Στις κερκίδες και στους βοηθητικούς χώρους των ανοικτών εγκαταστάσεων (π.χ. Beach Volley-ball).

    Ωστόσο, σε όλες τις εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν "περιοχές καπνιστών" (smoking areas), οι οποίοι θα πληρούν όλους τους κανόνες πυρασφαλείας, αλλά και τους υγειονομικούς κανονισμούς (π.χ. θα βρίσκονται σε απόσταση από χώρους σίτισης). Οι "περιοχές καπνιστών" θα διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για τη "φιλοξενία" των καπνιστών (π.χ. θα βρίσκονται σε σκιερό σημείο, θα διαθέτουν καρέκλες και τραπέζια, θα βρίσκονται κοντά σε χώρους διάθεσης αναψυκτικών και καφέδων).

    Επιδίωξη της "ΑΘΗΝΑ 2004" είναι να διοργανώσει "Αγώνες αντικαπνιστικούς" (Non-Smoking Games), αλλά χωρίς να διαταράξει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των καπνιστών και αντικαπνιστών.

    Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των "Αγώνων χωρίς κάπνισμα", σχεδιάζεται μια εκστρατεία ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης, ώστε να πειστεί για την αναγκαιότητα των μέτρων και την ωφέλεια που μπορεί να προκύψει σε όλους.

    Η πολιτική καπνίσματος, ως πρακτική δράση της εκάστοτε Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, εισήχθη από τους Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992. Έκτοτε εφαρμόζεται σε όλες τις διοργανώσεις, χωρίς να συναντά αντιδράσεις από όσους συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με οιαδήποτε ιδιότητα.

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ εφαρμόστηκαν αντίστοιχα μέτρα και επιπροσθέτως απαγορεύτηκε η διαφήμιση και πώληση καπνού σε όλες τις περιοχές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    [11] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΠΙΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2002 (20:01 UTC+2)

    Απόπειρα δυσφήμησης και σπίλωσης του κύρους του δήμου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τον ισχυρισμό της τροφικής δηλητηρίασης που υπέστη δημότης από τα εδέσματα που προσφέρθηκαν την Κυριακή του Πάσχα σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη νέα παραλία.

    "Εκφράζουμε τη έντονη αγανάκτησή μας διότι η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση, εντελώς εσφαλμένα και όλως αβασάνιστα μετέδωσε ως είδηση τις ανωτέρω ανυπόστατες και εκ του πονηρού εκπορευόμενες φήμες. Τούτο μάλιστα, παρά το γεγονός ότι επί του όλου ζητήματος υπήρξαν σαφείς και εμπεριστατωμένες εξηγήσεις τόσο εκ μέρους του αρμόδιου για τις εκδηλώσεις του δήμου, Βασίλειου Γάκη, όσο και από τον πρόεδρο του νοσοκομείου 'Παπανικολάου' κ.Βεντούρη, καθώς και από τους αρμόδιους γιατρούς των νοσοκομείων 'Παπανικολάου' και 'Λοιμωδών'" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

    Οπως υποστηρίζει πρόκειται για μία "απροκάλυπτη απόπειρα δυσφήμησης και σπίλωσης του κύρους του δήμου", ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στους δημότες να ενωθούν σε εκδήλωση χαράς και αγάπης, και σχετίζει το συμβάν με "με μεθοδεύσεις που προέρχονται από κακοβουλία και κακή πρόθεση", ενόψει των δημοτικών εκλογών.

    Τέλος, αναφέρει ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του και να αναζητήσει ποινικές και αστικές ευθύνες κατά του ιδιώτη που "διέδωσε τις φήμες", ενώ κατέθεσε αβάσιμη έγκληση κατά παντός υπευθύνου, αξιώνοντας να λάβει ο δήμος από τον συγκεκριμένο ιδιώτη αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, τα οποία θα διαθέσει στο δημοτικό βρεφοκομείο "Αγιος Στυλιανός".

    [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Λονδίνο, 8 Μαϊου 2002 (20:00 UTC+2)

    Ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται στη Ζιμπάμπουε κατέθεσαν αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εναντίον του υπό αμφισβήτηση νόμου για τα μέσα ενημέρωσης που έχει ψηφιστεί και τον οποίο χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματικό.

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι ανταποκριτές ισχυρίζονται ότι ο νέος νόμος για τα μέσα ενημέρωσης που υπογράφτηκε από τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε τον περασμένο Μάρτιο παραβιάζει την ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων.

    Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον νόμο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον οχτώ συνολικά δημοσιογράφων ενώ η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί το νόμο απαραίτητο προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των δημοσιογραφικών κανόνων που έχει επέλθει στον χώρο της ενημέρωσης.

    [13] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Σκόπια, 8 Μαϊου 2002 (19:44 UTC+2)

    Στο δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" για την υπόθεση των εφτά εκτελεσθέντων αναφέρεται σχεδόν το σύνολο των ιδιωτικών ΜΜΕ της ΠΓΔΜ.

    Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ τους παρουσίασε ως τρομοκράτες ενώ σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" πρόκειται για λαθρομετανάστες από το Πακιστάν. Ο τύπος διατηρεί επιφυλάξεις για το δημοσίευμα, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός CITEL που πρόσκειται στην κυβέρνηση - για να μειώσει την αξιοπιστία της Ελευθεροτυπίας - μετέδωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Ελλάδα να επιστρέψει 73,4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προσέφερε η ΕΕ στο χρονικό διάστημα 1996 - 2000 σαν ανθρωπιστική βοήθεια προς την ΠΓΔΜ, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία και συνίστατο σε αποστολή εσπεριδοειδών. Όπως υποστηρίζεται, η Αθήνα τα πούλησε στις χώρες αυτές αντί να τα προσφέρει δωρεάν.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" γράφει ότι το VMRO - DPMNE επιδιώκει να ψηφιστεί νόμος που να αποκλείει τις προεκλογικές συμμαχίες των κομμάτων. Η αντιπολίτευση αντιδρά και θεωρεί ότι ένας τέτοιος νόμος θα είναι αντισυνταγματικός διότι η αντιπολίτευση ήδη έχει πραγματοποιήσει μία συμμαχία στην οποία παίρνουν μέρος η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών, το Σοσιαλιστικό κόμμα και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

    Η αλβανόφωνη εφημερίδα "Φάκτι" καταγγέλει ότι ομάδες ενόπλων δρουν σε διάφορα χωριά στην περιφέρεια Τετόβου, Κουμάνοβου και Σκοπίων, από όπου συγκεντρώνουν χρήματα εξ ονόματος του ΟΝΑ. Τα χρήματα συγκεντρώνονται με τη βία από εμπόρους και επιχειρηματίες, τους οποίους εξανάγκασαν να παραχωρήσουν 10-20.000 ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ένοπλοι δεν έχουν σχέση με τον ΟΝΑ αλλά πρόκειται για απατεώνες.

    Τέλος, στον Τύπο της ΠΓΔΜ γίνεται αναφορά για το αίτημα των μειονοτήτων (Σέρβοι, Βόσνιοι, Ρομ κ.α.) να εκπροσωπηθούν στη Βουλή με έναν βουλευτή, ο οποίος δεν θα εκλέγεται αλλά θα διορίζεται. Στο αίτημα αυτό αντιδρούν τα πολιτικά κόμματα.

    [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2002 (19:44 UTC+2)

    Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στο ζήτημα του ευρωστρατού είναι το θέμα της Ερώτησης προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, καθηγητής, Προκόπης Παυλόπουλος, η Συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βουλευτής Επικρατείας Π. Μολυβιάτης.

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι "οι χειρισμοί της Κυβέρνησης - του Πρωθυπουργού, ιδίως δε των συναρμόδιων Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας- σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα και, ειδικότερα, το κρίσιμο ζήτημα του λεγόμενου ευρωστρατού εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά και προσθέτουν νέες ανησυχίες. Συγκεκριμένα:

    - Για έναν ολόκληρο χρόνο η Κυβέρνηση -παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις της Νέας Δημοκρατίας- άφησε να εξελίσσεται μια εξωθεσμική διαδικασία που κατέληξε στο κείμενο της Άγκυρας και κινδυνεύει να δημιουργήσει βάση τετελεσμένων γεγονότων, επικίνδυνες συνέπειες για την ασφάλεια Χώρα μας, αφού η αποδοχή του κειμένου αυτού ακυρώνει τον ένα από τους δύο βασικούς στόχους της ένταξής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παραβιάζει την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και εγκλωβίζει τις δράσεις της Ε.Ε. στη βούληση κρατών μη μελών.

    - Μετά την αποκάλυψη του κειμένου της Άγκυρας και την έντονη αντίθεση και αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας -την οποία τεκμηριωμένα και κατ' επανάληψη διατύπωσε ο Πρόεδρος της κ. Κώστας Καραμανλής- ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη ότι το κείμενο αυτό, για την Ελλάδα, είναι θεσμικώς και πολιτικώς ανύπαρκτο.

    - Λίγο αργότερα, όμως ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σε πλήρη αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, αποκάλυπτε σε συνέντευξή του στις 12 Μαρτίου- ότι γίνονται συζητήσεις με βάση το κείμενο της Άγκυρας.

    - Στη συζήτηση δε που έγινε στη Βουλή για την κύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας, οπότε και πάλι το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε και πάλι ότι "δεν πέρασαν τα όσα ισχυρίζεται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας", εξαπέλυε απαράδεκτη επίθεση υποστηρίζοντας ότι "αυτά που ανέφερε ο κ. Καραμανλής είναι μια παραπλανητική άποψη των πραγμάτων" και διεμήνυε ότι "η Νέα Δημοκρατία προσφέρει κραυγές και φόβο"!

    - Στην ίδια συζήτηση, ο Πρωθυπουργός επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας ότι "κακώς, κάκιστα κάποιοι μιλούν συνεχώς περί Τουρκίας και σχέσεων με την Τουρκία", υποστήριζε πως πρέπει να "λέμε ότι δεν υπάρχει σωστή ρύθμιση ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ" και τόνιζε ότι ο ίδιος, στις ομιλίες του, ποτέ δεν αναφέρθηκε στην Τουρκία. Και βεβαίωνε ότι μετέτρεψε το πρόβλημα από Ελληνοτουρκικό σε πρόβλημα Τουρκίας και Ευρώπης. Εάν αυτό είναι αληθές γιατί άρχισε διάλογος της Ευρώπης με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία;

    - Στη συνέχεια, άλλοτε ανοικτά και άλλοτε με διαρροές, άλλοτε ευθέως και άλλοτε υπαινικτικά, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας αφήνουν να νοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προβάλει "βέτο" αν δεν αλλάξει "η συμφωνία της Άγκυρας".

    - Στο ίδιο αυτό διάστημα ο Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι ακολουθούσε εντελώς διαφορετική γραμμή. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Καθημερινή" (της 5.5.2002) απόρρητο κοινοτικό έγγραφο αναφέρει ότι στη συνάντηση (της 15ης Απριλίου) με τους Ευρωπαίους ομολόγους του δεν πρόβαλε καμία συγκεκριμένη και σθεναρή αντίρρηση.

    Ανάμεσα στ' άλλα το κοινοτικό έγγραφο αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει: Ότι στο θέμα του ευρωστρατού "η κατάσταση χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός". Ότι ασκείται πίεση από τις ΗΠΑ "μέσω των κρατών-μελών". Ότι "τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ήθελαν να απορρίψουν εξ ολοκλήρου το κείμενο της Άγκυρας". Ότι "η Ελλάδα είναι ανοιχτή να συζητήσει μια λύση χρησιμοποιώντας το κείμενο της Άγκυρας ως βάση" και μάλιστα με αλλαγές που "να είναι αποδεκτές από την Τουρκία και όχι να στρέφονται εναντίον της".

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. τονίζουν ότι από τα παραπάνω εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά, στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας:

    - Γιατί δεν ενημερώνουν υπεύθυνα τη Βουλή και τον Ελληνικό Λαό για την κατάσταση που διαμορφώνεται, τις θέσεις και τις προθέσεις της Κυβέρνησης;

    - Ποιες προοπτικές διαγράφονται και ποιος φέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, καθώς υπάρχει αφενός το αρνητικό ενδεχόμενο διπλωματικής απομόνωσης της Χώρας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και, αφετέρου, το απαράδεκτο για τα ελληνικά συμφέροντα κείμενο της Άγκυρας;

    - Πως συμβαίνει ο μεν Πρωθυπουργός να υποστηρίζει ότι "κακώς κάκιστα" κάποιοι αναφέρονται στην Τουρκία, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών δίνει έμφαση στον παράγοντα Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι "οι αλλαγές στο κείμενο πρέπει να είναι αποδεκτές από την Τουρκία";

    - Τι σημαίνει το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του, υπογραμμίζει ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τηρούν άτεγκτη στάση; Ομολογεί ότι χωρίς την αντίδραση της Αντιπολίτευσης η Κυβέρνηση θα δεχόταν το κείμενο της Άγκυρας; Ή αξιοποιεί τη στάση της Αντιπολίτευσης για να ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Χώρας, πράγμα το οποίο εξ αρχής επεδίωκε η Νέα Δημοκρατία; Εάν όμως πράγματι συμβαίνει αυτό πώς ο Υπουργός Εξωτερικών δεν βρήκε κανένα άλλο από τα τόσα πολλά και τόσο σοβαρά επιχειρήματα επί της ουσίας του θέματος;

    - Αναγνωρίζει τώρα ο Πρωθυπουργός ότι οι τοποθετήσεις μας τις οποίες ο ίδιος επέκρινε ισχυριζόμενος ότι "η Νέα Δημοκρατία προσφέρει κραυγές και φόβους", αποτελούν, όχι μόνο εθνική θέση αλλά και προσφορά διπλωματικού όπλου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση;

    - Αναγνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι το κόμμα που έχει θέσεις και σχέδιο δράσεων για κάθε τομέα, το κόμμα το οποίο, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα, είναι η Νέα Δημοκρατία;

    - Γιατί ο Πρωθυπουργός ισχυριζόταν στη Βουλή ότι ήταν παραπλανητικές οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τώρα αποκαλύπτεται το ακριβώς αντίθετο;

    - Σε τι οφείλονται οι αντιφατικές τοποθετήσεις Πρωθυπουργού, Υπουργού Εξωτερικών και Υπουργού Εθνικής Άμυνας;

    - Σε τι οφείλονται οι διαδοχικές διαφοροποιήσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος τη μια κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για λανθασμένες τοποθετήσεις και από την άλλη εμφανίζεται να υιοθετεί τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, από τη μια κατηγορεί αβάσιμα για πατριδοκαπηλία και από την άλλη γίνεται πρωταγωνιστής μιας θλιβερής έκφανσης πολιτικού καιροσκοπισμού;

    - Οι διαφοροποιήσεις του Πρωθυπουργού αποτελούν προϊόν πραγματικής κυβερνητικής αλλαγής σ' ό,τι αφορά την υπεράσπιση των εθνικών υποθέσεών μας και την ουσία της εξωτερικής πολιτικής ή συνιστούν μιαν ακόμη μεθόδευση, που υπαγορεύεται από την προσωπική ανασφάλειά του και την επιδίωξη αποδυνάμωσης των ισχυρών δελφίνων του; Έχει, δηλαδή, συζητηθεί στο πλαίσιο της Κυβέρνησης η αλλαγή θέσης και έχει αποφασισθεί σκλήρυνση της τακτικής της ή επιχειρούνται προσωπικές διαφοροποιήσεις για ιδιοτελείς σκοπιμότητες με σοβαρούς κινδύνους για τη Χώρα;

    - Είναι αληθές ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει ότι "η κατάσταση χειροτερεύει"; Και εάν ναι, πόσο αδύναμη έχουν καταστήσει την "ισχυρή Ελλάδα", οι χειρισμοί μιας Κυβέρνησης, που ούτε καν το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" μπορεί να αξιοποιήσει, ούτε τις θέσεις της Χώρας να προωθήσει;

    [15] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΑΘΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2002 (19:38 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη των εκπροσώπων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τριάθλου, στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ο Πρόεδρος της ITU Les Mac Donald και ο Τεχνικός Σύμβουλος Michel Gignoux, ενημερώθηκαν παρουσία του Εντεταλμένου Σύμβουλου της ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρου Καπράλου, από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Αγώνων, Γιάννη Γιαννουρή και στελέχη της Διεύθυνσης Αθλημάτων, για την πρόοδο της προετοιμασίας που αφορά στη διοργάνωση του Ολυμπιακού τουρνουά του Τριάθλου. Στην συνάντηση συμμετείχαν και τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου, Ανδρέας Γαλανός και Γιάννης Παπαιωάννου.

    Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τριάθλου ενημερώθηκαν ειδικότερα για τους τομείς αθλητικού εξοπλισμού, φιλοξενίας, doping, των test events, του αγωνιστικού προγράμματος, των τηλεοπτικών μεταδόσεων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ITU ξεναγήθηκαν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Τριάθλου στην Βουλιαγμένη, καθώς και σ' εκείνες της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στην Βάρη, όπου προβλέπεται να φιλοξενηθούν αξιωματούχοι, διαιτητές και κριτές, κατά την διάρκεια των Αγώνων του 2004.

    Ο Καναδός Πρόεδρος της ITU, Les Mc Donald, δήλωσε μεταξύ άλλων και μεγάλος φιλέλληνας. "Ζω στο Βανκούβερ όπου υπάρχει μεγάλη Ελληνική παροικία και έχω πολλούς Έλληνες φίλους. Υποστήριξα θερμά την υποψηφιότητα της Αθήνας διότι πιστεύω πως η επιστροφή των Αγώνων στην χώρα που τους γέννησε συνδυάζει τον Αθλητισμό, με τον Πολιτισμό και την Ιστορία. Είμαι σίγουρος κρίνοντας από το επίπεδο της ενημέρωσης που είχαμε ότι όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε, οι εκθέσεις προόδου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, συμβαδίζουν με όσα λέω".

    [16] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Καρδίτσα, 8 Μαϊου 2002 (19:34 UTC+2)

    Mε μια μαζική προσέλευση από κάθε γωνιά της Eλλάδος, που ξεπερνά τους 1.000 "Iταλοσπουδαγμένους", πραγματοποιείται από 17-19 Mαΐου 2002 στη Λίμνη Nικολάου Πλαστήρα (Kαρδίτσα) το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο όλων των Eλλήνων που σπούδασαν στην Iταλία.

    Για πρώτη φορά γίνεται μια συντονισμένη πανελλήνια προσπάθεια να ανταμώσουν στη Λίμνη Nικολάου Πλαστήρα οι Iταλοσπουδαγμένοι Έλληνες και η συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

    Σκοπός του Συνεδρίου είναι ν΄ αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος όλων των Eλλήνων Eπιστημόνων των Πανεπιστημίων Iταλίας στη διαμόρφωση μιας άλλης αισθητικής αντίληψης στην Eλληνική κοινωνία.

    Στο ιστορικό αυτό 1ο Συνέδριο θα τεθούν οι βάσεις μιας μόνιμης πανελλήνιας οργάνωσης των Eλλήνων που σπούδασαν στην Iταλία.

    Tο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο πραγματοποιείται στο κέντρο της Eλλάδας και σ΄ ένα πανέμορφο τοπίο, στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος τόσο οι προερχόμενοι από τη Bόρεια Eλλάδα όσο και από τη Nότια.

    Tο Συνέδριο θα πλαισιωθεί με Πανελλήνια Έκθεση Zωγραφικής Eλλήνων που σπούδασαν στην Iταλία, βραδιά Iταλικής και ντόπιας Mουσικής, ξενάγηση σε ιστορικά μοναστήρια, βραδιές γευσιγνωσίας με Iταλική και ντόπια παραδοσιακή κουζίνα κ.λπ.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι ν΄ αναδειχτεί ο σημαντικός ρόλος όλων των Eλλήνων Eπιστημόνων των Πανεπιστημίων Iταλίας στη διαμόρφωση μιας άλλης αισθητικής αντίληψης στην Eλληνική κοινωνία.

    Πάνω από 50.000 έλληνες έχουν σπουδάσει στην Iταλία από τη δεκαετία του ΄50 και κουβαλώντας την προηγμένη Iταλική κουλτούρα και παιδεία διαπρέπουν σε πολλούς τομείς της Δημόσιας και Iδιωτικής ζωής της χώρας μας.

    Tο θέμα του Συνεδρίου είναι: "H συμβολή του έλληνα επιστήμονα των ιταλικών πανεπιστημίων στη διαμόρφωση της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης στην ελληνική κοινωνία και στην αναπτυξιακή πορεία της Eλλάδος" (Πολιτική, Oικονομική, Πνευματική).

    Στο Συνέδριο λαμβάνουν μέρος επίσης σημαντικές προσωπικότητες από Iταλία.

    Στο ιστορικό αυτό Συνέδριο που γίνεται για πρώτη φορά οι Iταλοσπουδαγμένοι Έλληνες, θα συζητήσουν τις παρακάτω επτά θεματικές ενότητες:

    1. Eλλάδα - Iταλία, περιφερειακές δυνάμεις στη σύγχρονη πολιτική σκηνή (Eυρώπη - Bαλκάνια, Mέση Aνατολή).

    2. H συμβολή του Έλληνα Eπιστήμονα των Iταλικών Πανεπιστημίων στη διαμόρφωση της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης στην Eλληνική κοινωνία. Συμπεριλαμβάνεται η συμβολή των Δημάρχων και της αυτοδιοίκησης.

    3. Oρθοδοξία και Kαθολικισμός στη σύγχρονη κοινωνία. H Oρθοδοξία στην Iταλία σήμερα.

    4. H παρουσία και συμβολή της Eλλάδας στην ανάπτυξη του παλαιότερου και σύγχρονου Iταλικού Πολιτισμού. Διάσημοι Έλληνες στην Iταλία. O ρόλος των ελληνικών κοινοτήτων και των Eλλήνων φοιτητών σήμερα στην Iταλία.

    5. H Eλληνική γλώσσα και η εκπαίδευση των Eλλήνων στην Iταλία. Συνεργασία Eλληνικών και Iταλικών Πανεπιστημίων. Έδρες νεοελληνικών σπουδών στην Iταλία.

    6. Oικονομική συνεργασία Eλλάδας - Iταλίας. Aναπτυξιακή συνεργασία και προοπτική. Kοινή αγροτική πολιτική και ενεργειακή σύνδεση. Oικοτουρισμός στην Eλλάδα και στην Iταλία.

    7. Oι φοιτητικές παρατάξεις της δεκαετίας του ΄70 και ΄80, το φοιτητικό κίνημα στην Iταλία και οι σχέσεις τους με το σήμερα. Σχέση και αλληλοεπίδραση του Iταλικού πολιτικού συστήματος με το Eλληνικό.

    Tο Συνέδριο διοργανώνει ο Eλληνοϊταλικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας σε συνεργασία με το Eλληνικό-Iταλικό Eπιμελητήριο της Aθήνας, την Aναπτυξιακή Kαρδίτσας (AN.KA.), το E.B.E. Kαρδίτσας, το Δήμο Nεβρόπολης, το T.E.E. Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα των Yπουργείων Tύπου και Aιγαίου.

    Για περισσσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του προέδρου του Eλληνοϊταλικού Συλλόγου Kαρδίτσας κ. Nίκου Eυθυμιάδη 04410-75440, 42896, - fax 04410-21970.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 8 Μαϊου 2002 (19:34 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Σερβίας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα φτάσει αύριο στο Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας, όπου θα τον υποδεχθούν ο Πατριάρχης των Σέρβων Παύλος, Μέλη της Ιεράς Συνόδου, Πολιτειακοί, Διπλωματικοί και Εκκλησιαστικοί παράγοντες.

    Οι δύο Προκαθήμενοι θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 12 Μαίου, Πατριαρχικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα Βελιγραδίου και την Δευτέρα 13 Μαίου, εγκαίνια θεμελίων του νέου Ιερού Ναού στο Κραγκούγιεβατς.

    Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου κατά την παραμονή του στην Σερβία

    θα έχει επίσημες συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Πατριάρχη των Σέρβων Παύλο, τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Σερβίας, την πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και με τους Πρέσβεις της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

    Ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί επίσης την Ιερά Μητρόπολη Mαυροβουνίου, τις

    Ιερές Επισκοπές Σιρμίου, Μπάτσκας, Βανάτου, Σουμαδίας, Μπρανιτσέβου και

    Ερζεγοβίνης, Ιερές Μονές στο Βελιγράδι, Κοβιλίο, Ραβάνιτσα, Μανάσια και Ντβρντος, Ιερούς Ναούς στο Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Ζρένιανιν, Οπλενατς και Τρέμπινιε τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και την Ιερατική Σχολή Καρλοβικίου.

    Την Τρίτη 13 Μαίου, ο Πατριάρχης θα μεταβεί στο Μαυροβούνιο όπου θα έχει

    συναντήσεις με το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιο, καθώς και με Πολιτειακούς και Διπλωματικούς παράγοντες.

    Την Πέμπτη 16 Μαίου ο Πατριάρχης θα επιστρέψει στην έδρα του. Τον Πατριάρχη θα συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομος και Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Κοντοβάς και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

    [18] ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

    Βόλος, 8 Μαϊου 2002 (19:32 UTC+2)

    Περισσότεροι από 20.000 ήταν οι επισκέπτες της Mαγνησίας την πασχαλινή περίοδο, οι οποίοι διάλεξαν κάποιο από τα καταλύματα της περιοχής, ενώ χιλιάδες ακόμη φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια τις ημέρες των γιορτών.

    H μεγάλη κίνηση, όπως γράφει η τοπική εφημερίδα του Βόλου «Θεσσαλία», τόνωσε εκτός από τον τουρισμό και την εμπορική αγορά του Bόλου με πολλούς καταστηματάρχες, κυρίως στους τομείς ένδυσης και υπόδησης, να δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι.

    Ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού είδαν την κίνηση να αυξάνεται σημαντικά τη M. Πέμπτη και τη M. Παρασκευή, κυρίως με την έλευση εκδρομέων από Aθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της επικράτειας, ενώ σημαντική ήταν και η έξοδος των Bολιωτών. Oι περισσότερες μετακινήσεις ολοκληρώθηκαν το M. Σάββατο, ενώ χθες άρχισε η επιστροφή των ταξιδιωτών στις εστίες τους.

    H πληρότητα σε οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών άγγιξε το 100% ενώ και σε άλλα καταλύματα οι πληρότητες ήταν ικανοποιητικές ξεπερνώντας το 50% κατά μέσο όρο.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΄Eνωσης Ξενοδόχων Mαγνησίας, καλύφθηκαν περίπου 6.000 κλίνες στη χερσαία Mαγνησία, καθώς πολλοί ξενοδόχοι προσέφεραν ανταγωνιστικά "πακέτα" υπηρεσιών σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, σε δελεαστικές τιμές.

    Στα νησιά των B. Σποράδων η κίνηση ήταν επίσης μεγάλη (υπολογίζονται σε 10.000 οι εκδρομείς) με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση εκτάκτων δρομολογίων επιβατηγών πλοίων και υδροπτέρυγων από και προς Bόλο και ΄Aγ. Kωνσταντίνο, ενώ σε 3.000 υπολογίζονται οι αλλοδαποί, οι οποίοι βρίσκονται αυτή την περίοδο σε Σκιάθο, Σκόπελο και Aλόννησο.

    Xθες εκτελέστηκαν δύο έκτακτα δρομολόγια E/Γ πλοίων από τα νησιά προς το Bόλο και συγκεκριμένα κατέπλευσαν στο λιμάνι του Bόλου στις 12 το μεσημέρι το "XAPOYΛA" και στις 7.30 μ.μ. το "MAKEΔΩN", στις 4 μ.μ. κατέπλευσε επίσης στο Bόλο υδροπτέρυγο με έκτακτο δρομολόγιο από τα νησιά, ενώ στις 7.15 μ.μ. απέπλευσε για B. Σποράδες υδροπτέρυγο, εκτελώντας επίσης έκτακτο δρομολόγιο.

    Tη Σκιάθο επέλεξαν για μια ακόμη φορά για τις πασχαλινές τους διακοπές πολλοί επώνυμοι, μεταξύ των οποίων το ζεύγος Kούρκουλου - Λάτση, ο Δ. Σαββόπουλος, ο ποινικολόγος Aλ. Kατσαντώνης, ο εφοπλιστής Ποταμιάνος, ο Nομάρχης Mαγνησίας κ. Π. Σκοτινιώτης, ο βουλευτής της N.Δ. κ. Aθ. Nάκος κ.α.

    Aξίζει να τονιστεί πως την τελευταία 5ετία το Άγιο Φως μεταφέρεται με ιδιωτικό αεροπορικό μέσο του εφοπλιστή Ποταμιάνου στη Σκιάθο κι εν πομπή στη συνέχεια, συνοδεία των Aρχών της πόλης, στο Mητροπολιτικό Nαό, ενώ στη συνέχεια με πλωτά μέσα μεταφέρεται σε Σκόπελο και Aλόννησο.

    [19] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2002 (19:31 UTC+2)

    Μέχρι τις 12 Μαΐου θα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις τους οι παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, δικαιούχοι κοινοτικών επιδοτήσεων για την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου. Η κατάθεση θα γίνεται στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, βάσει μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ υπουργείου Γεωργίας και ΠΑΣΕΓΕΣ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και την αμοιβή των Ενώσεων για την ολοκλήρωση του φακέλου κάθε παραγωγού.

    Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν φωτοτυπίες ταυτότητας, του αριθμού λογαριασμού στην Α. Τ. Ε. και του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας. Επίσης, θα πρέπει να καταθέτουν τα ενοικιαστήρια, τα τιμολόγια και τα καρτελάκια χρήσης πιστοποιημένων σπόρων.

    [20] ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2002 (19:31 UTC+2)

    Κατασκηνώσεις εθελοντικής εργασίας διοργανώνει και φέτος το καλοκαίρι το WWF Ελλάς σε έξι περιοχές, σημαντικής οικολογικής αξίας, της χώρας μας. Οι κατασκηνώσεις διοργανώνονται στη λίμνη Κερκίνη, τους Αμπελόκηπους Ζακύνθου, το Δέλτα Αξιού, το Δέλτα Έβρου, το δάσος της Δαδιάς και τα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές άτομα ηλικίας 19 έως 35 ετών.

    Στόχος των κατασκηνώσεων εθελοντικής εργασίας είναι η κατανόηση των εθελοντών για το έργο που υλοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση στα προγράμματα πεδίου και να συμβάλλουν σε αυτό, προσφέροντας κυρίως στον καθαρισμό προστατευόμενων περιοχών και στη σήμανση ή τη διάνοιξη μονοπατιών. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 14 Ιουνίου στα γραφεία του WWF Ελλάς.

    [21] ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 8 Μαϊου 2002 (19:30 UTC+2)

    Στο στάδιο της υποβολής των δικαιολογητικών για την έκδοση οικοδομικής άδειας και εν αναμονή της έγγραφης διαβεβαίωσης του υπουργείου Εσωτερικών για την κάλυψη της οικονομικής διαφοράς στο χρηματοδοτικό σχήμα, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο, βρίσκεται το έργο κατασκευής διοικητηρίου στην Αλεξανδρούπολη.

    Αυτό αναφέρεται στην απάντηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Έβρου σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Έβρου Θεοφάνης Δημοσχάκης. Στην απάντηση, υπογραμμίζεται επίσης ότι οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου κινήθηκαν εξ' ολοκλήρου από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και περιελάμβαναν την εξεύρεση και το χαρακτηρισμό κατάλληλου οικοπέδου, την εκπόνηση πλήρους τεχνικής μελέτης και την προετοιμασία φακέλου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί δάνειο 5,8 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση του διοικητηρίου, το οποίο θα στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη.

    [22] ΤΟ 70% ΤΟΥ Π. Ε. Π. ΕΒΡΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2002

    Αλεξανδρούπολη, 8 Μαϊου 2002 (19:29 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2002, θα έχει υλοποιηθεί το 70% του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος που αφορά το νομό Έβρου, κατέθεσε ο αντινομάρχης Έβρου κ. Γιώργος Κούρτογλου. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, παρουσίασε την πορεία των έργων που έχουν ενταχθεί στο Π. Ε. Π., υποστηρίζοντας ότι η ολοκλήρωσή τους θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής που επιχειρείται στο σύνολο του νομού. Το πρόγραμμα προσανατολίζεται σε τρεις βασικούς τομείς που αφορούν τον αγροτικό τομέα, την εκπαίδευση και την οδοποιία. Ο προϋπολογισμός των έργων του αγροτικού τομέα ανέρχεται σε 6 δις δραχμές, στην εκπαίδευση έχουν προ ενταχθεί έργα 3,7 δις ενώ για την οδοποιία, έργα ύψους 4,7 δις.

    [23] ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Καστοριά, 8 Μαϊου 2002 (19:28 UTC+2)

    Τον επόμενο μήνα αναμένεται η παράδοση του έργου της επέκτασης του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου Αριστοτέλης στο ΄Αργος Ορεστικό Καστοριάς, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που πήρε την περασμένη εβδομάδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο υπουργός δικαιοσύνης και βουλευτής του νομού Φίλιππος Πετσάλνικος. Το διάστημα αυτό οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει στην τοποθέτηση ασφαλτοτάπητα.

    [24] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Κέρκυρα, 8 Μαϊου 2002 (19:28 UTC+2)

    Αύριο Πέμπτη, στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, το Ιόνιο Ωδείο διοργανώνει μουσική θεατρική παράσταση με την Μελίνα Μποτέλη.

    Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιήθηκε στην Κασσιόπη εις ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας της Κασσωπήτρας. Στο μεταξύ το πρωί στις 11 θα γίνει η λιτάνευση της εικόνα της Παναγίας στον κεντρικό δρόμο της Κασσιόπης.

    Ο Δήμος Κερκυραίων σε συνεργασία με τη Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία των Αθηνών και το Ίδρυμα "Άννα Φρανκ", συνδιοργανώνουν στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου έκθεση ντοκουμέντων με τίτλο "Άννα Φρανκ, μια σύντομη ζω ή, μια αιώνια ιστορία". Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα λειτουργεί έως το τέλος του μηνός 10 1 το πρωί και 6 9 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 20:30.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 8 May 2002 - 18:13:48 UTC