Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [03] ΓΑΛΛΙΑ: ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΑΡΑΦΑΤ
  • [05] ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
  • [06] ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [07] ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΑΪΚΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [08] ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΛΙΒΥΗΣ, ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΣ ΓΙΑ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΑ
  • [09] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ
  • [10] ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [11] ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • [12] ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΠΟΡΜΠΟΚΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
  • [13] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Α. ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ
  • [14] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
  • [15] ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΕΝΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [16] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [18] ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΥ
  • [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [20] Ο Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [21] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [22] Ο ΜΑΪΚΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [23] ΒΙΡΜΑΝΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΦΕΘΗΚΕ Η ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2002 (10:27 UTC+2)

    Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών διέψευσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δηλώσεις του από τη Ρόδο.

    Τα χαρακτήρισε "φρούδες ελπίδες" κάποιοων και παρατήρησε πως καμιά σοβαρή χώρα δεν θα έκανε εκλογές αυτή την ώρα που καλείται να πάρει σοβαρές αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα. Ζήτησε να σταματήσει η εσωστρέφεια, να μην ασχολούμαστε με τα μικροπολιτικά και τα μικροκομματικά, αλλά να βλέπουμε την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα.

    Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της Ευρωπαικής Ενωσης για να πετύχει την ένταξη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. παρά τα όποια προβλήματα δημιουργεί η Αγκυρα.

    [02] ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2002 (10:31 UTC+2)

    Τη μείωση του χρόνου υπηρεσίας των στρατιωτών στις παραμεθόριες περιοχές, κατά δύο μήνες, ανακοίνωσε χτες στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Οπως εξήγησε το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο μείωσης της συνολικής θητείας, με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, και από την 1/1/2003 οι στρατευμένοι θα υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές 7 αντί για 9 μήνες.

    [03] ΓΑΛΛΙΑ: ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Παρίσι, 6 Μαϊου 2002 (14:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ζακ Σιράκ

    Τον μετριοπαθή κεντροδεξιό πολιτικό Ζαν Πιερ Ραφαρέν διόρισε νέο πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, μέχρι τον Ιούνιο οπότε και θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

    Ο 53χρονος γερουσιαστής παρουσιάστηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και αποδέχτηκε το διορισμό του λίγη ώρα αργότερα από την παραίτηση του Λιονέλ Ζοσπέν ο οποίος υπέστη συντριπτική ήττα στις προεδρικές εκλογές της 21ης Απριλίου, που οδήγησαν τον Σιράκ και τον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λε Πεν σε δεύτερη αναμέτρηση χθες, από την οποία αναδείχτηκε νικητής ο Σιράκ.

    [04] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΑΡΑΦΑΤ

    Ουάσιγκτον, 6 Μαϊου 2002 (20:44 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συμμερίστηκε την απογοήτευση του Ισραήλ σχετικά με τη στάση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ καθώς ετοιμάζεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στον Λευκό Οίκο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, o Μπους σε ομιλία του σε σχολείο στο Σάουθφιλντ Μιτς είπε ότι ο Αραφάτ τον απογοήτευσε και πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός ηγέτης και ότι πιστεύει στην ειρήνη και αγωνίζεται για αυτή.

    Ο κ. Μπους αρνήθηκε να σχολιάσει τα θέματα που θα συζητήσει με τον Σαρόν και αρκέστηκε στο να απαντήσει ότι η συζήτηση είναι ιδιωτική και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που πρέπει να μάθει ότι έχει να του πει.

    Τέλος ο κ. Μπους ανέφερε ότι η άρνηση του Ισραήλ να συναντηθεί με τον Αραφάτ είναι μία έκφραση δυσαρέσκειας στην ανικανότητα του να ηγηθεί των Παλαιστινίων.

    Ο.Κ.

    [05] ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

    Αμστερνταμ, 6 Μαϊου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ο πολιτικός Πιμ Φόρτουιν που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν άγνωστο άνδρα, σε προάστιο έξω από το Άμστερνταμ υπέκυψε στα τραύματα του μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας.

    Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο ακροδεξιός πολιτικός πυροβολήθηκε έξι φορές στο στήθος, στο λαιμό και στο κεφάλι ενώ αναχωρούσε από κτίριο ραδιοφωνικού σταθμού όπου έδωσε συνέντευξη στην περιοχή Χίλβερσουν.

    Η δολοφονία του έρχεται να ταράξει την πολιτική ζωή της χώρας εννιά μέρες πριν από τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Μαίου.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Βιμ Κοκ διέκοψε περιοδεία του στην πόλη Χάαρλεμ και επιστρέφει στο Αμστερνταμ.

    O.K.

    [06] ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 6 Μαϊου 2002 (20:35 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Ρώμη θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς επικεφαλής σερβικής αντιπροσωπείας για συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και εκπροσώπους οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων της Ιταλίας.

    Στη σερβική αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στην Ιταλία θα συμμετέχουν ο υπουργός για τις Οικονομικές Σχέσεις με το εξωτερικό Γκόραν Πίτιτς, ο υπουργός Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων Αλεξάνταρ Βλάχοβιτς, ο υπουργός Οικονομίας Μπόζινταρ Τζέλιτς και η υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μάρια Ράσετα - Βουκοσάβλιεβιτς.

    [07] ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΑΪΚΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Τίρανα, 6 Μαϊου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο ανέβαλε για τον Ιούνιο την προγραμματισμένη για τις 9 Μαίου επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ ο κ. Μάικο ήταν να συναντηθεί με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου αλλά ανέλαβε την επίσκεψη του για τον Ιούνιο γιατί όπως εξήγησε ο ίδιος επιθυμεί να οργανωθεί καλύτερα και να είναι σε θέση να αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στις ΗΠΑ για ορισμένα θέματα.

    Ο κ. Μάικο ανέφερε ότι η αναβολή δεν οφείλεται σε προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών που είναι πολύ καλές έσπευσε να διευκρινίσει.

    O.K.

    [08] ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΛΙΒΥΗΣ, ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΣ ΓΙΑ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΑ

    Ουάσιγκτον, 6 Μαϊου 2002 (20:25 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ακόμη τρία κράτη-την Λιβύη, τη Συρία και την Κούβα ότι κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής και προειδοποίησαν ότι θα αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τυχόν εφοδιασμό τρομοκρατών με τέτοιου είδους όπλα.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, σε ομιλία του με τίτλο «Πέρα από τον Αξονα του Κακού» είπε ότι μαζί με το Ιράκ, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα, -που ο πρόεδρος Μπους τις είχε ονομάσει άξονα του Κακού πριν από μερικούς μήνες-υπάρχουν και άλλα κράτη που κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής κυρίως βιολογικά.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Μπόλτον στην ομιλία του στο Ιδρυμα Κληρονομιάς, ένα συντηρητικό think tank τόνισε ότι μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν νέο κύμα τρομοκρατίας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας ανέφερε ότι τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία και κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής πρέπει να εμποδιστούν και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμμάχους στον αγώνα τους κράτη που αποκηρύσσουν την τρομοκρατία.

    Ο Μπόλτον κατονόμασε τη Λιβύη και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνεχίζει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, χημικών, βιολογικών και βαλλιστικών πυραύλων και συνέχισε λέγοντας ότι η Συρία επίσης είναι σε θέση να κατασκευάσει βιολογικά όπλα.

    Τέλος κατέληξε ότι η Κούβα έχει κάνει προόδους στη κατασκευή βιολογικών όπλων αλλά βοηθάει άλλα κράτη παρίες να δημιουργήσουν οπλοστάσια.

    Ο.Κ.

    [09] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

    Πρίστινα, 6 Μαϊου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μίκαελ Στάινερ ανήγγειλε την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

    Ο κ. Στάινερ δήλωσε ότι με πρωτοβουλία της UNMIK διοργανώνεται την Πέμπτη 10 Μαϊου στην Πρίστινα περιφερειακή Διάσκεψη, στην οποία θα εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και διευθυντές τελωνείων από την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, οι οποίοι θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Ο επικεφαλής της UNMIK εκτίμησε ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων και το οργανωμένο έγκλημα πλήττουν την ευρύτερη περιοχή επισημαίνοντας ότι η Πρίστινα φαίνεται ως κέντρο λαθρεμπορίου και εγκλήματος και ότι στόχος της Διάσκεψης είναι να αποδειχθεί ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί.

    [10] ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Αμστερνταμ, 6 Μαϊου 2002 (20:07 UTC+2)

    Ο πολιτικός Πιμ Φόρτουιν πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε προάστιο έξω από το Άμστερνταμ μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας.

    Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο δεξιός πολιτικός πυροβολήθηκε έξι φορές στο στήθος και στο λαιμό, ενώ αναχωρούσε από κτίριο ραδιοφωνικού σταθμού που έδωσε συνέντευξη στην περιοχή Χίλβερσουν.

    Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πολιτικός υπέκυψε στα τραύματα του. η αστυνομία και το κόμμα του δεν επιβεβαιώνουν ωστόσο κάτι τέτοιο.

    Η επίθεση εναντίον του Φόρτουιν έρχεται εννιά μέρες πριν από τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Μαίου.

    O.K.

    [11] ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2002 (19:53 UTC+2)

    Με προβλήματα θα παραταχθεί την Τετάρτη στο κεκλεισμένων των θυρών γήπεδο Χαριλάου ο Ολυμπιακός, στο τελευταίο κρίσιμο παιχνίδι του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Αρη, όπου θα κριθεί ο φετινός τίτλος.

    Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Αλέκου Αλεξανδρή που τραυματίστηκε στη χθεσινή προπόνηση. Ωστόσο σύμφωνα με το τεχνικό τιμ των ερυθρολεύκων θα μπορέσει να δώσει το παρών στο ματς της Θεσσαλονίκης. Προβλήματα τραυματισμού αντιμετωπίζουν επίσης οι Γκαμπριέλ Αλβες και Ζίζι Ρόμπερτς.

    Πάντως, ο τεχνικός του Ολυμπιακού Τάκης Λεμονής αποφάσισε να συμπεριλάβει όλους τους ποδοσφαιριστές στην αποστολή σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ψυχολογία της ομάδας. Οι ερυθρόλευκοι θα ολοκληρώσουν αύριο το πρωί την προετοιμασία τους και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη.

    [12] ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΠΟΡΜΠΟΚΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2002 (19:42 UTC+2)

    Οι Βασίλης Μπορμπόκης και Παντελής Κωνσταντινίδης είναι ένα βήμα πριν την αποχώρηση τους από το γήπεδο της Τούμπας. Και οι δύο δεν τα βρήκαν με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργο Μπατατούδη, στο οικονομικό και δύσκολα θα συνεχίσουν την καριέρα τους στον Δικέφαλο του Βορρά.

    Αντίθετα, πιο ευχάριστα είναι τα πράγματα για τον Γιώργο Γεωργιάδη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και εδώ πρόβλημα στο οικονομικό. Ο Γεωργιάδης θα συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα με τον Μπατατούδη και θα εξετάσουν εκ νέου το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας τους.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς από την πλευρά του περιμένει τις εξελίξεις στο παραπάνω θέμα και στη συνέχεια θα ανακοινώσει εάν θα παραμείνει στον πάγκο του ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2004.

    Πάντως, οι ανανεώσεις των συμβολαίων βασικών ποδοσφαιριστών απασχολούν τη διοίκηση με αποτέλεσμα το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

    [13] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Α. ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2002 (19:33 UTC+2)

    Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα η ποινικολόγος Αϊντα Τζαβέλα και ο δραπέτης αρραβωνιαστικός της Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Το ζευγάρι συνελήφθη τα ξημερώματα την ώρα που διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν κλείσει τραπέζι για να γιορτάσουν την ονομαστική εορτή του Γιώργου Αγγελόπουλου. Στην ίδια παρέα διασκέδαζαν και άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος Πυλαίας οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Η Α. Τζαβέλα και οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια κατηγορούμενοι για υπόθαλψη φυγά, ενώ ο Γιώργος Αγγελόπουλος κατηγορείται για παραβίαση άδειας.

    Η Αστυνομία τον καταζητούσε εδώ και εβδομάδες καθώς δεν είχε επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την πενθήμερη άδεια που είχε πάρει πριν τις γιορτές.

    [14] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2002 (19:32 UTC+2)

    Αυξημένη είναι η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα με κατεύθυνση την Αθήνα, καθώς ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα παρά την αυριανή αργία.

    Στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου έχει διατεθεί από το μεσημέρι μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ύψος της Κακιάς Σκάλας και από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι το Δαφνί.

    Η δύναμη της Τροχαίας είναι σε επιφυλακή στους σημαντικούς κόμβους στα εθνικά και τα επαρχιακά οδικά δίκτυα.

    Προβλήματα αντιμετώπισαν οι ταξιδιώτες στο Ρίο - Αντίρριο, στην πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, όπου δεν είχε δρομολογηθεί ο αναγκαίος αριθμός φέρι μπόουτ, καθώς οι πλοιοκτήτες και οι λιμενικές αρχές δεν είχαν προβλέψει τη μαζική επιστροφή των εκδρομέων με αποτέλεσμα το μεσημέρι η ουρά των αυτοκινήτων να φτάνει τα 10 χλμ.

    Εως το απόγευμα μπήκαν και άλλα πλοία στη γραμμή, τα οποία εκτελούν το δρομολόγιο Ρίο - Αντίρριο.

    Η κίνηση στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη αύριο καθώς η φετινή έξοδος θεωρείται από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών.

    Και η φετινή πασχαλινή έξοδος δεν ήταν αναίμακτη. Σε όλη τη χώρα έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα 199 τροχαία, στα οποία 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 266 τραυματίστηκαν.

    [15] ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΕΝΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2002 (19:28 UTC+2)

    Προπονήθηκαν κανονικά σήμερα στις εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου οι ποδοσφαιριστές του Αρη, ενόψει του τελευταίου αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο γήπεδο Χαριλάου, κεκλεισμένων των θυρών.

    Ωστόσο τους κίτρινους τους ταλαιπωρούν οικονομικά προβλήματα και όλοι στο στρατόπεδο περιμένουν την άφιξη του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Γιάννη Ζαχουδάνη, στη Θεσσαλονίκη για να δώσει λύσεις. Πλην του οικονομικού, ο Ζαχουδάνης θα πρέπει να ασχοληθεί με τις ανανεώσεις συμβολαίων που λήγουν το καλοκαίρι.

    Οι ποδοσφαιριστές του Αρη από την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν κόντρα στον Ολυμπιακό για τη νίκη, όμως παράλληλα εμφανίζονται απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η διοίκηση τους οφείλει αρκετά χρήματα, ενώ σκέφτονται και το ενδεχόμενο αποχής από τις προπονήσεις.

    [16] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2002 (19:16 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία μπήκε από σήμερα η προετοιμασία των ποδοσφαιριστών του Ηρακλή, ενόψει του τελευταίου αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο. Οι κυανόλευκοι θα προσπαθήσουν την Τετάρτη να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης στο Καυτανζόγλειο στάδιο και να εξασφαλίσουν την έξοδο στην Ευρώπη.

    Το παρών στη σημερινή προπόνηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Σπανουδάκης, ο οποίος δέχτηκε τις ευχές όλων για την ονομαστική του εορτή. Ο κ. Σπανουδάκης ζήτησε ως δώρο από τους παίκτες και τον Αγγελο Αναστασιάδη νίκη επί του Πανιωνίου και κατάκτηση του εισιτηρίου που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Στο μεταξύ, αύριο θα γίνει οριστικά γνωστό εάν μπορεί να πάρει μέρος στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος ο Αλντίν Χατζί. Ο διεθνής αλβανός είναι τραυματίας. Σίγουρα πάντως θα απουσιάσουν από το ματς με τον Πανιώνιο οι Βλάνταν Μιλόγεβιτς και Αντώνης Νατσούρας.

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 6 Μαϊου 2002 (19:03 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ πρέπει να είναι παρόν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό παρά την αντίθετη άποψη του Ισραήλ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέιτσερ δήλωσε εν όψει των συναντήσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους ότι ο Σαρόν πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Αραφάτ γιατί είναι επικεφαλής των Παλαιστινίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press.

    Ο κ. Φλέιτσερ επισήανε ότι ο κύριος στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η επίτευξη της ειρήνης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να σημειωθεί πρόοδος αλλά απαιτείται χρόνος και υπομονή.

    Η υπουργός Παιδείας του Ισραήλ, Λιμόρ Λιβνάτ που συνοδεύει τον Σαρόν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ δήλωσε ότι το Τελ Αβιβ θέλει να πείσει την Ουάσιγκτον και τη διεθνή κοινότητα ότι δεν υπάρχει βιώσιμη ειρήνη με τον Αραφάτ στην ηγεσία των Παλαιστινίων. Η κα Λιβνάτ είπε ότι με ένα τόσο διεφθαρμένο καθεστώς δεν μπορεί το Ισραήλ να κλείσει συμφωνίες και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος αλλά με έναν άλλο ηγέτη των Παλαιστινίων.

    Ο κ. Σαρόν θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Πεντάγωνο και αργότερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο Μπους και την σύμβουλο του σε θέματα ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.

    O.K.

    [18] ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2002 (18:59 UTC+2)

    Ακομψο και παράνομο χαρακτηρίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Βίκτωρ Αρδίττης τον τρόπο που επέλεξαν ορισμένοι ηθοποιοί για να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους, αρνούμενοι να παίξουν και ζητά συγγνώμη από το κοινό για την απροειδοποίητη ακύρωση των παραστάσεων του Θεάτρου.

    "Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγγνώμη από το κοινό του για την ταλαιπωρία που υπέστη ανήμερα το Πάσχα και σήμερα Δευτέρα, όταν προσερχόμενο στις τρεις σκηνές του είδε τις παραστάσεις του Θεάτρου απροειδοποίητα να ακυρώνονται", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

    "Ο άκομψος και παράνομος τρόπος που επέλεξαν κάποιοι ηθοποιοί για να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους, αρνούμενοι να παίξουν και απαγορεύοντας εκ των πραγμάτων και στους συναδέρφους τους να εκπληρώσουν την αποστολή τους, θίγει την ίδια την ουσία της θεατρικής πράξης και το δεσμό του θεάτρου με το κοινό του. Είναι κρίμα που όλα αυτά συμβαίνουν στο τέλος μιας κατά γενική ομολογία επιτυχημένης θεατρικής περιόδου με φανερά σημάδια ενεργοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων του Κ.Θ.Β.Ε.

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να περιφρουρήσει το έργο και την αποστολή του, γιατί δεν μπορεί πλέον να είναι δέσμιο μιας θεατρικά άτοπης και νομοθετικά μη προβλεπόμενης νοοτροπίας νομιμότητας", τονίζει.

    Σημειώνει, ότι στη Θεσσαλονίκη, όπως και παντού στον κόσμο, οι ηθοποιοί απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ανάλογα πρώτα και κύρια με τις ανάγκες των παραστάσεων προσθέτοντας ότι το Κ.Θ.Β.Ε. τηρεί πάντα με ευλάβεια την υποχρέωση που απορρέει από τις συλλογικές συμβάσεις του να απασχολεί κάθε θεατρική περίοδο 100 τουλάχιστον ηθοποιούς.

    "Στις 30 Απριλίου δεν ανανεώθηκαν για την καλοκαιρινή περίοδο οι συμβάσεις ενός μικρού αριθμού υπεράριθμων ηθοποιών που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις καλοκαιρινές παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε.. Τη στιγμή αυτή 114 ηθοποιοί έχουν σύμβαση με το Κ.Θ.Β.Ε.. Η αξίωση μιας δικαιωματικής αργομισθίας δεν μπορεί να αποτελέσει δίκαιη και εύλογη συνδικαλιστική διεκδίκηση. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οφείλει επειγόντως να ανανεωθεί", καταλήγει.

    [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Μαϊου 2002 (18:29 UTC+2)

    Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και ένα ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά σε δύο τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

    Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα στο 2ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής, το όχημα που οδηγούσε ο 21χρονος, Εμμανουήλ Βασιλειάδης ξέφυγε από την πορεία του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να τραυματιστεί σοβαρά ο συνεπιβάτης, Ευάγγελος Κυριακάκης, 23 χρόνων.

    Νωρίτερα, στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Κήπων το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 62χρονος, Συμεών Καραδμανάκης, παρέσυρε και σκότωσε έναν άνδρα, περίπου 45 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

    [20] Ο Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 6 Μαϊου 2002 (18:28 UTC+2)

    Με την κατάθεση του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα συνεχίστηκε η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο μετριοπαθής ακαδημαϊκός περιέγραψε τη θέση του στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία τονίζοντας ότι ήταν σε «κατ' οίκον περιορισμό» και ότι οι συναντήσεις που είχε εκείνη την περίοδο με τον Μιλόσεβιτς, τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαϊνοβιτς έγιναν υπό καθεστώς πίεσης. Πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις και οι φωτογραφίες από τις συγκεκριμένες συναντήσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα χωρίς τη συγκατάθεσή του.

    Ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο Μιλόσεβιτς του επέτρεψε, χωρίς κανένα πρόβλημα, να εγκαταλείψει, στις 4 Μαΐου του 1999, το Κοσσυφοπέδιο και να μεταβεί με την οικογένειά του στην Ιταλία.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι έσωσε τον Ρουγκόβα από απόπειρα δολοφονίας που σχεδίαζαν εναντίον του οι εξτρεμιστές του UCK το Μάιο του 1999.

    «Αν ο UCK δεν ήταν τρομοκρατική οργάνωση, τότε γιατί ήρθατε σε μένα και παρακαλέσατε να σας βοηθήσω να εγκαταλείψετε τη χώρα;", ρώτησε ο κατηγορούμενος. Ο Ρουγκόβα απάντησε ότι όπως και άλλοι Αλβανοί που είχαν παραμείνει στην επαρχία διακατέχονταν από το φόβο μήπως δολοφονηθούν από «τους παραστρατιωτικούς και τους αστυνομικούς». «Ποτέ δεν φοβήθηκα ότι θα με δολοφονήσουν Αλβανοί», είπε.

    «Κοιτάξτε με στα μάτια», του είπε τότε ο Μιλόσεβιτς και του ζήτησε για μία ακόμη φορά να πει εάν δεν τον έσωσε επιτρέποντάς του να φύγει για την Ιταλία. «Δεν είναι αλήθεια, δεν θέλω να είμαι αγενής, αλλά αυτό είναι ψέμα», απάντησε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Ο Μιλόσεβιτς αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Ρουγκόβα ότι ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό και υποστήριξε ότι οι Σέρβοι αστυνομικοί τον προστάτευαν και του «έσωσαν τη ζωή».

    Τόνισε ότι υπήρξαν αρκετές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του και εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς, ενώ ο Ρουγκόβα υποστήριξε ότι Αλβανοί προσπάθησαν να τον απελευθερώσουν.

    Ο κατηγορούμενος ανέγνωσε άρθρο, στο οποίο αναφερόταν ότι έως το Μάιο του 2000 με εντολή του Χασίμ Θάτσι, δολοφονήθηκαν 23 διοικητές του UCK καθώς και λίστα με τα ονόματα στελεχών του κόμματος του Ρουγκόβα, της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου, που δολοφονήθηκαν.

    Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι διαπράχθηκε «γενοκτονία» εναντίον των Σέρβων του Κοσόβου.

    «Σας παρακαλώ, μην τα μπερδεύετε όλα. Δεν υπήρξε γενοκτονία κατά των Σέρβων, ακριβώς το αντίθετο συνέβη», τόνισε ο κ. Ρουγκόβα.

    Ο Μιλόσεβιτς αναφερόμενος στη Διάσκεψη στο Ραμπουϊγιέ υποστήριξε ότι η αλβανική πλευρά ήταν υπέρ ενός "αλβανικού Κοσσυφοπεδίου" και δεν αποδεχόταν την ισότητα όλων των εθνικών κοινοτήτων της επαρχίας, κάτι που πρότεινε η σερβική αντιπροσωπεία.

    Οταν ο κατηγορούμενος παρουσίασε χάρτη της "Μεγάλης Αλβανίας" και ρώτησε τον μάρτυρα αν αυτός είναι ο στόχος του κόμματός του, ο κ. Ρουγκόβα τόνισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο "φίλος του Δικαστηρίου" Μίσα Βλαντιμίροβ ρώτησε το μάρτυρα για τις σχέσεις των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών και του UCK και ο Ρουγκόβα χαρακτήρισε τις επαφές αυτές "ανεπίσημες" και "προσωρινές".

    Σε ερώτηση αν γνωρίζει τι σχέση έχει ο κατηγορούμενος με τους διωγμούς των Αλβανών, ο κ. Ρουγκόβα είπε ότι ο κατηγορούμενος ήταν πρόεδρος και ανώτατος διοικητών των ενόπλων δυνάμεων και ότι "δεν έχει να κάνει άλλο σχόλιο".

    [21] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 6 Μαϊου 2002 (18:22 UTC+2)

    Σε εκδήλωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει απόψε στη Ρόδο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αύριο θα επισκεφθεί το Καστελόριζο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποψινή του ομιλία ο κ. Σημίτης θα αναφερθεί σε θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και στους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές του 2004. Ο κ. Σημίτης θα μιλήσει ακόμη για το έργο της κυβέρνησης στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της κοινωνικής συνοχής και της περιφερειακής ανάπτυξης ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στο αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

    [22] Ο ΜΑΪΚΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Τίρανα, 6 Μαϊου 2002 (18:15 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στις 9 Μαίου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ ο κ. Μάικο θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου.

    O.K.

    [23] ΒΙΡΜΑΝΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΦΕΘΗΚΕ Η ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Γιανγκόν, 6 Μαϊου 2002 (18:14 UTC+2)

    Η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας αποφάσισε να αφήσει ελεύθερη την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Ονγκ Σαν Σου Τσι, που τελούσε επί 19 μήνες σε κατ'οίκον περιορισμό.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, η Ονγκ Σαν Σου Τσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα από τους οπαδούς της όταν έφθασε στο αρχηγείο του κόμματός της στη Ρανγκούν. Έκανε λόγο για μια νέα αυγή στη χώρα και είπε ότι θα εργαστεί για την επάνοδο της δημοκρατίας στη Βιρμανία.

    Η Σου Τσι ευχαρίστησε τις χώρες που είχαν υποστηρίξει την εκστρατεία για την απελευθέρωσή της.

    Πρόσθεσε επίσης ότι τώρα δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση και τις δραστηριότητές της και υποσχέσθηκε να συνεχίσει τον αγώνα της για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βιρμανία.

    Αρνήθηκε να αναφέρει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τις στρατιωτικές αρχές που οδήγησαν στην απελευθέρωσή της.

    Το κόμμα της Ονγκ Σαν Σου Τσι, το Εθνικό Κόμμα για τη Δημοκρατία, είχε πετύχει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές του 1990 ποτέ όμως δεν είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Η Βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση της κας. Αούνγκ επισημαίνοντας ότι τώρα θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ του Εθνικού Κόμματος για τη Δημοκρατία και τοπυ στρατιωτικού καθεστώτος.

    Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι κυβερνήσεις της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων. Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό ήταν πιο επιφυλακτικές υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βιρμανία θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 6 May 2002 - 18:13:44 UTC