Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [02] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΤΖΕΝΙΝ
  • [03] T. XYΤΗΡΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΣΠΑΣΕΙ" Η Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
  • [04] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΛΗΣ
  • [05] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [06] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ Κ. ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ
  • [07] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ 50ΧΡΟΝΟΣ
  • [08] Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [09] Η Ν.Ε. ΠΟΛΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Θ. ΣΙΟΥΛΗ
  • [10] ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΙΣ 8 - 9 ΜΑΪΟΥ
  • [11] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ
  • [12] ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΖΕ ΕΛΙΑΣ
  • [13] ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ
  • [14] H AΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ
  • [15] ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ
  • [16] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [17] ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΑΧΕΠΑ
  • [18] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΥΞΕΝΤΗΣ
  • [21] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ

  • [01] ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (11:59 UTC+2)

    Με συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας, τίμησαν οι εργαζόμενοι την Εργατική πρωτομαγιά, αλλά η ανταπόκριση των εργαζομένων δεν ήταν η αναμενόμενη, ίσως διότι η αγορά ήταν ανοικτή, ενώ η αργία της Πρωτομαγιάς μετατέθηκε για την τρίτη ημέρα του Πάσχα.

    Στη Θεσσαλονίκη, έγιναν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες. Στην πλατεία Aριστοτέλους πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που οργάνωσαν το Eργατικό Kέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (EΔOΘ), με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του EKΘ Nίκο Γιανόπουλο και στην οποία παραβρέθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι, εκπροσωποι κομμάτων και συνδικαλιστικών παρατάξεων, κ.ά.

    Συγκέντρωση, οργανώθηκε επίσης από το ελεγχόμενο από το ΚΚΕ «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΠAME) στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Bενιζέλου, με ομιλητή τον Σωτήρη Zαργανόπουλο, μέλος της διοίκησης του EKΘ.

    Kαι στις δυο συγκεντρώσεις κυριάρχησαν συνθήματα κατά της ανεργίας και υπέρ του κοινωνικού κράτους, ενώ έντονος ήταν ο αντιπολεμικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων με αφορμή τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Aκολούθησαν δυο διαφορετικές πορείες, που πέρασαν μπροστά απο το προξενείο των HΠA στην οδο Tσιμισκή, και κατέληξαν στο μνημείο των πεσόντων στην εξέγερση του Mάη του '36, στη διασταύρωση των οδων Eγνατία και Bενιζέλου.

    Στην Αθήνα

    Δύο συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα: Τη μία, οργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και ακολούθησε πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Η δεύτερη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, και οργανώθηκε από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

    Το παρών στις συγκεντρώσεις έδωσαν -μεταξύ άλλων- η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Μανώλης Γλέζος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσερχόμενος στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, δήλωσε ότι «σήμερα αγωνίζονται οι Έλληνες εργαζόμενοι για απασχόληση, για αξιοπρεπή διαβίωση, για κοινωνικό κράτος και κοινωνική προστασία» και ότι «είναι ημέρα αλληλεγγύης για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών, ημέρα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που διεκδικούν ανεξάρτητο κράτος και εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ».

    Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Παλαιστίνιος διπλωματικός εκπρόσωπος Αμπντάλα Αμπντάλα και ο γγ της Κεντρικής Ένωσης Εργαζομένων Βενεζουέλας.

    Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τα συνθήματα επικεντρώθηκαν στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, ενώ ειδική μνεία έγινε για τους μετανάστες. Οι διαδηλωτές επέδωσαν ψηφίσματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού στις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενώ δεν έλλειψε και η καύση ομοιωμάτων του Τζορτζ Ο. Μπους και των Αριέλ Σαρόν.

    Νωρίτερα, 250 περίπου μέλη της Γένοβα 2000 πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και από εκεί κινήθηκαν επίσης προς την αμερικανική και την ισραηλινή πρεσβεία. Επίσης, 100 μέλη των Νέων Αριστερών Ρευμάτων συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια.

    [02] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΤΖΕΝΙΝ

    Νέα Υόρκη, 30 Απριλίου 2002 (21:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάσερ Αραφάτ- Κόφι Ανάν- Ζακ Σιράκ

    Ο γ.γ του ΟΗΕ, Κοφι Αναν προτίθεται να αποσύρει την πρότασή του για διενέργεια έρευνας στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Τζενιν- της πόλης της Δυτικής Οχθης που εδώ και δέκα ημέρες αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραηλ και των Ηνωμένων Εθνών.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση, προέβαλε σειρά όρων για να επιτρέψει την μετάβαση των παρατηρητών του Οργανισμού στην Τζενίν- όρους που όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Αναν , Φρεντ Εκχαρντ, ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι με την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση και ο Σαεμπ Ερεκάτ, υπεύθυνος για τις εξωτερικής σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής σχολίασε ότι σε άλλες περιπτώσεις η πρόταση θα είχε προωθηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Τζενιν λόγω της πίεσης που άσκησε η Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ

    Σύμφωνα και με την Βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία επικαλείται ισραηλινές πηγές, το Ισραήλ βασίζεται στις διαβεβαιώσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις για την έρευνα σε αντάλλαγμα για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Σύμφωνα με τον Εντουρντ Μορτιμερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Επικοινωνιών του ΟΗΕ, οι ισραηλινοί φοβούνται, μήπως κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου.

    Είναι γνωστό, σημείωσε ο κ Μορτιμερ ότι εκκρεμεί μήνυση εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριελ Σαρόν, με παρόμοια κατηγορία στο Βέλγιο.

    Την ίδια ώρα βρετανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι συναντώνται με τον έγκλειστο ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες για την παράδοση σε διεθνή αντιπροσωπεία ομάδας παλαιστινίων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του ισραηλινού υπουργού τουρισμού.

    Ο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε οτι ολοκλήρωσε την επιχείρησή του στην Χεβρόνα με την σύλληψη τουλάχιστον 50 παλαιστινίων.

    Στην διάρκεια την διήμερης επιχείρησης σκοτώθηκαν εννέα παλαιστίνιοι ενώ χθες άλλοι τέσσερις παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Λωρίδα της Γάζας.

    [03] T. XYΤΗΡΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΣΠΑΣΕΙ" Η Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (23:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τηλέμαχος Χυτήρης

    Την άποψη ότι η Β΄ περιφέρεια Αθηνών πρέπει να «σπάσει» σε δύο ή τρία κομμάτια προκειμένου ο βουλευτής να ασκεί καλύτερα τα καθήκοντα του και να είναι πιο κοντά στο λαό που τον ψηφίζει, εξέφρασε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, σε δηλώσεις του μετά τη κυβερνητικών και κομματικών στελεχών υπό τον προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα έρθει ή δεν θα έρθει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ως μέλος της ΔΟΕ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο κ. Χυτήρης επισήμανε ότι «τα έχουμε μελετήσει όλα».

    Ο κ. Χυτήρης δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και περιορίστηκε να σημειώσει ότι «η επικοινωνιακή ομάδα είναι για να δουλεύει και να μη μιλά».

    [04] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαϊου 2002 (15:08 UTC+2)

    Μία σημαδιακή μέρα, μέρα Πρωτομαγιάς, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων και πλήθος κόσμου, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον συνδικαλιστή Θανάση Σιούλη, πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τέως δημοτικό σύμβουλο και γνωστό αθλητικό παράγοντα, που έφυγε από τη ζωή, από την επάρατη νόσο, σε ηλικία μόλις 50 ετών,

    Την νεκρώσιμη ακολουθία, παρακολούθησαν στον Ιερό ναό της Οσίας Ξένης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κύρκος και Βασίλης Γερανίδης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός και Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Καπετανόπουλος, οι δήμαρχοι Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας και Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, αντιπροσωπεία του Δήμου Γρεβενών, σύσσωμη η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, κ.α.

    Στη διαδρομή του Θανάση Σιούλη από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, στους συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και στην τεράστια προσφορά του, αναφέρθηκαν στους επικήδειους λόγους που εκφώνησαν, μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και πόνου, ο Χάρης Καστανίδης, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Κώστας Μαμέλης, εκπρόσωποι του Δήμου Γρεβενών και συνδικαλιστές.

    Ανάμεσα στα δεκάδες στεφάνια που κατατέθηκαν στον τάφο του, ήταν του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, του Άκη Τσοχατζόπουλου, της ΓΣΕΕ, του Δ.Σ. του Άρη Θεσσαλονίκης, των φιλάθλων της θύρας 4 του ΠΑΟΚ, του ΣΕΓΑΣ, του ΟΣΕ, του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης, του Νομάρχη και του Δημάρχου Γρεβενών, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κ.α.

    Η Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ

    Τη βαθύτατη οδύνη τους για το θάνατο του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Θανάση Σιούλη εξέφρασαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

    "Συγκλονισμένοι από το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου Θανάση Σιούλη, καταθέτουμε δημόσια τη μεγάλη οδύνη μας για το θάνατό του, που μας τον στέρησε πολύ νωρίς και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο Θανάσης Σιούλης, πολιτικό και συνδικαλιστικό στέλεχος μεγάλου διαμετρήματος και υψηλής ανταγωνιστικότητας, συμπορεύτηκε μαζί μας, σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, από το 1974 μέχρι και σήμερα.

    Διετέλεσε πολλές φορές μέλος της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ.ά.

    Με το θάνατό του απωλέσαμε έναν πραγματικό σύντροφο, ανιδιοτελή αγωνιστή, ωραίο άνθρωπο. Τον συνοδεύουν στη Μακεδονική γη που θα τον δεχθεί αύριο, οι διαβεβαιώσεις μας για συνέχεια των αγώνων", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [05] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 30 Απριλίου 2002 (23:52 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 9.946,22 μονάδες, με άνοδο 126,35 μονάδων (1,29%), ενώ ο Νasdaq διαμορφώθηκε στις 1.687,90 μονάδες, με κέρδη 30,97 μονάδων (1,87%).

    [06] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ Κ. ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (23:51 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συγκροτήθηκε Ιατρικό Συμβούλιο από ειδικούς επιστήμονες ιατρούς για την εκτίμηση της κατάστασης και την ενδεδειγμένη θεραπεία, του στρατιώτη Κωνσταντίνου Παπαθεοχάρη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του γενικού νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης.

    Το συμβούλιο των ειδικών -όπως ανακοινώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου Θρασύβουλο Βεντούρη- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση του ασθενούς λόγω της βαρύτητας του εγκαύματος, παραμένει εξαιρετικά κρίσημη και η θεραπεία θα συνεχιστεί με τα ενδεδειγμένα μέσα.

    [07] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ 50ΧΡΟΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (23:32 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε σήμερα στις 7πμ σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, στην οδό Αβέρωφ στους Νέους Επιβάτες, ο 50χρονος Α. Χ, κάτοικος εν ζωή Περαίας. Τον άτυχο άντρα βρήκαν εργάτες που δούλευαν στην οικοδομή, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή ο θάνατος του οφείλεται σε πτώση.

    [08] Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Λονδίνο, 30 Απριλίου 2002 (23:29 UTC+2)

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις στη Γαλλία καθώς πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς λίγες μόλις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Τουλάχιστον 3.500 μέλη των ειδικών δυνάμεων έφτασαν από άλλες πόλεις στο Παρίσι όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές διαδηλώσεις.

    Όπως κάθε χρόνο πορεία στο κέντρο του Παρισιού αναμένεται να πραγματοποιήσουν και μέλη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λε Πεν που γιορτάζουν την απομάκρυνση των άγγλων εισβολέων από την Ζαν ντ Αρκ το 15ο αιώνα.

    Η εργατική Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο

    Εν τω μεταξύ τα πρώτα επεισόδια της φετινής εργατικής πρωτομαγιάς σημειώθηκαν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν στα γραφεία μιας εταιρείας, που ασχολείται με την διαχείριση κέντρων για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο.

    Εξάλλου, στην διάρκεια της χθεσινής νύχτας, στο Βερολίνο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

    Στο Λονδίνο δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, που έχουν ληφθεί, αφού, τα τελευταία χρόνια, σημειώνονται επεισόδια στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά.

    Αλλά και στη Βενεζουέλα, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής του προέδρου Ούγκο Τσάβες αναμένεται να πραγματοποιηθούν ξεχωριστές πορείες από υποστηρικτές και αντιπάλους του προέδρου.

    Ανησυχίες για επεισόδια εκφράζονται και για τις Φιλιππίνες, όπου οπαδοί του πρώην Προέδρου της χώρας Τζόσεφ Εστράντα, που βρίσκεται στην φυλακή, θα επιχειρήσουν, πιθανότατα, να φτάσουν στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και στη Νότια Κορέα, όπου οι συνδικαλιστές πραγματοποιούν μεγάλες διαδηλώσεις.

    [09] Η Ν.Ε. ΠΟΛΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Θ. ΣΙΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (23:19 UTC+2)

    Τη βαθύτατη οδύνη τους για το θάνατο του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Θανάση Σιούλη εξέφρασαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

    "Συγκλονισμένοι από το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου Θανάση Σιούλη, καταθέτουμε δημόσια τη μεγάλη οδύνη μας για το θάνατό του, που μας τον στέρησε πολύ νωρίς και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο Θανάσης Σιούλης, πολιτικό και συνδικαλιστικό στέλεχος μεγάλου διαμετρήματος και υψηλής ανταγωνιστικότητας, συμπορεύτηκε μαζί μας, σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, από το 1974 μέχρι και σήμερα.

    Διετέλεσε πολλές φορές μέλος της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ.ά.

    Με το θάνατό του απωλέσαμε έναν πραγματικό σύντροφο, ανιδιοτελή αγωνιστή, ωραίο άνθρωπο. Τον συνοδεύουν στη Μακεδονική γη που θα τον δεχθεί αύριο, οι διαβεβαιώσεις μας για συνέχεια των αγώνων", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η Ν.Ε. θα παραστεί σύσσωμη στην κηδεία του, θα καταθέσει στεφάνι και ο Γραμματέας της Κώστας Μαμέλης θα τον αποχαιρετήσει με επικήδειο.

    [10] ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΙΣ 8 - 9 ΜΑΪΟΥ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (22:56 UTC+2)

    Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Μαΐου εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΤΟΕ.

    Σε ανακοίνωση της ΟΤΟΕ επικρίνεται η στάση των εκπροσώπων των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας: "Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες", αναφέρεται,"δεν είναι επαίτες, διεκδικούν και αξιώνουν αυτά που τους ανήκουν. Γιατί τους ανήκουν και τους αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που "προσφέρουν" οι εργοδότες".

    [11] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (22:36 UTC+2)

    Το θέμα των ομογενών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι εθελοντές το 2004 είναι ένα από τα θέματα που ρυθμίζεται με το μνημόνιο που υπέγραψαν το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

    Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής και του υπουργείου Εξωτερικών είναι 5.000 ομογενείς εθελοντές να δώσουν το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Αγγελοπούλου υπέγραψαν τη Σύμβασης και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την υλοποίηση των κοινών τους δράσεων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο εξειδικεύει το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που είχαν υπογράψει πριν από 1,5 χρόνο.

    Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Εξωτερικών και του "Αθήνα 2004" καθορίζει ότι η Οργανωτική Επιτροπή αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα εσωτερικής διακίνησης των ομογενών εθελοντών και διατροφής, ενώ θα εξετάσει τη δυνατότητα κάλυψης μέρους των εξόδων διακίνησής τους από εθνικούς χορηγούς.

    Το υπουργείο Εξωτερικών θα εξετάσει τη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των ομογενών εθελοντών.

    "Στη βάση αυτού του κειμένου οι συνεργάτες μας, οι αρμόδιες Διευθύνσεις, θα μπορέσουν να συνεχίσουν με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, την ίδια άριστη συνεργασία και δουλειά που έχουν μέχρι τώρα κάνει", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "το υπουργείο Εξωτερικών και όλες οι υπηρεσίες του, ευθύς εξ αρχής, έχουν αγκαλιάσει το μεγάλο ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής προετοιμασίας". "Φιλοδοξούμε, οι Πρεσβείες μας, τα Προξενεία μας, οι Διπλωματικές Αρχές στο εξωτερικό, να αποτελέσουν έναν περαιτέρω δίαυλο επικοινωνίας, προβολής και συνεργασίας με πάρα πολλές χώρες σε όλη τη γη για την προετοιμασία και την ενημέρωση του κοινού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας", τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συνεργασία της "Αθήνα 2004" με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτη για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του απόδημου Ελληνισμού, του Ελληνισμού της διασποράς, με στόχο την υποστήριξη της όλης προετοιμασίας, αλλά και την ενεργοποίηση του κινήματος του εθελοντισμού.

    Σημείωσε ότι η συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών και της "Αθήνα 2004" προχωρά επίσης σε έναν άλλο πολύ σημαντικό τομέα για τη χώρα μας, που είναι ο τομέας της Ολυμπιακής εκεχειρίας.

    Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι το μνημόνιο διευθετεί πολλά πρακτικά θέματα και ότι δίνεται η ευκαιρία στο Υπουργείο Εξωτερικών να παρουσιάζει τη χώρα μας, σε όλα τα μέρη του κόσμου.

    "Αλλά δίνει και μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσουμε την εικόνα της Ελλάδας με τον τρόπο που θέλουμε εμείς. Τη σύγχρονη Ελλάδα, τη φιλόξενη Ελλάδα, την Ελλάδα που τεχνικά, πιστεύει ότι θα είναι ισάξια ή και καλύτερη από άλλους, που είχαν μέχρι τώρα την τιμή και το προνόμιο να διοργανώσουν Ολυμπιακούς Αγώνες και να δώσουμε, όχι απλώς το όνομα της χώρας μας, αλλά το στίγμα της χώρας μας", επισήμανε.

    " Αν και μέχρι τους Αγώνες θα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, αυτό για το οποίο όλοι αγωνιούμε τώρα, για το θέμα της φιλίας των λαών και της εκεχειρίας, θα το δώσουμε με ένα μοναδικό τρόπο, για ένα θέμα, που και αυτό το διαχειριζόμαστε μέσα από αυτό το μνημόνιο, το θέμα της εκεχειρίας", πρόσθεσε.

    Το μνημόνιο προβλέπει τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας με στόχο τη δημιουργία ειδικού προγράμματος για τη σύνδεση της λαμπαδηδρομίας με την ολυμπιακή εκεχειρία.

    Σύμφωνα με το μνημόνιο το υπουργείο Εξωτερικών θα προωθήσει όλα τα θέματα που αφορούν στο ειδικό καθεστώς εισόδου στη χώρα μας της Ολυμπιακής οικογένειας, μέλος της οποίας είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, καθώς είναι επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Ερωτηθείς για την πιθανή επίσκεψη του τέως μονάρχη στην Ελλάδα το 2004 ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι αυτό είναι ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα. "Η Ολυμπιακή Χάρτα καθορίζει τις διαδικασίες, είναι πολύ σαφείς οι διαδικασίες για όλα τα μέλη της ΔΟΕ και για όλα τα μέλη της ευρύτερης Ολυμπιακής Οικογένειας", υπογράμμισε.

    [12] ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΖΕ ΕΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (22:27 UTC+2)

    Περισσότερο σοβαρός από ότι περίμεναν ήταν ο τραυματισμός ο Ζε Ελίας. Και εκεί που οι άνθρωποι του Ολυμπιακού είχαν ανακουφιστεί μαθαίνοντας ότι ο Χρήστος Πατσατζόγλου ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του και ο Καρεμπέ θα δώσει το παρών στην τελική φάση του Μουντιάλ ο τραυματισμός του Ζε Ελίας τους «έκοψε» τα πόδια.

    Ο Βραζιλιάνος άσος συγκρούστηκε στην απογευματινή προπόνηση με τον Βενετίδη και υπέστη βαριά εγκεφαλική διάσειση. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου και αυχένα προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού του. Μέχρι αυτή την στιγμή έχει υποστεί και απώλεια μνήμης. Ωστόσο η κατάστασή του θα εκτιμηθεί αύριο και κανένας γιατρός δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημά του ώστε να δώσει το παρών στις 8 Μαίου με τον Αρη.

    [13] ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

    Λαγκαδάς, 30 Απριλίου 2002 (22:23 UTC+2)

    Διακόσιοι ομογενείς στρατιώτες από την πρώην Σοβιετική Ενωση που υπηρετούν στο στρατόπεδο «Σταύρου Μπαρέτη» στο Λαγκαδά, ξεσηκώθηκαν, καταγγέλλοντας τον διοικητή για ρατσιστική συμπεριφορά, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel. Με πλήρη εξάρτηση και με τα όπλα στα χέρια έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την πύλη του στρατοπέδου.

    Ο σταθμός μετέδωσε ότι οι στρατιώτες, που κατήγγειλαν ότι ο διοικητής τους εξύβρισε, απείχαν από κάθε δραστηριότητα της μονάδας τους. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ζήτησαν από τον διοικητή να τους δίνει συνεχόμενες μέρες άδειας για να μπορούν να εργαστούν και να βοηθήσουν την οικογένεια τους. Τελικά επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, μετά από τη διαβεβαίωση του διοικητή ότι θα εξετάσει τα αιτήματα τους.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Παπαθεοδοσίου επισήμανε ότι δεν επρόκειτο περί ανταρσίας. Οπως ανέφερε, 80 ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση, που υπηρετούν τρίμηνη θητεία και δικαιούνται συνολικά 6 μέρες άδεια αντέδρασαν ζητώντας δεκαήμερη άδεια αμέσως μόλις μετατέθηκαν στη μονάδα από το κέντρο εκπαίδευσης. Πρόσθεσε, δε, ότι οι στρατιώτες δεν απείχαν από τα καθήκοντα τους.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η διοίκηση του στρατοπέδου αντιμετώπισε θετικά τα προβλήματα των στρατιωτών και τους χορήγησε τμηματικά άδεια ενόψει των διακοπών του Πάσχα.

    [14] H AΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (22:21 UTC+2)

    Τα προγράμματα Εθελοντισμού και Ολυμπιακής Παιδείας παρουσίασαν σε μεγάλη

    συγκέντρωση της Ελληνικής Κοινότητας του Νατάλ, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής της ΑΘΗΝΑ 2004 Δήμητρα Ήγκαν, Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού και Κωνσταντίνος Πολίτης, Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Παράλληλα, ο κ. Πολίτης παρέδωσε το υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας στον Έλληνα πρόξενο στο Ντέρμπαν Γεώργιο Στυλιανόπουλο.

    Την εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Ι. Μητρόπολη Γιοχάνεσμπουργκ και

    Πρετόριας, την Ι. Μητρόπολη Ακρωτηρίου Καλής Ελπίδας, και την Ελληνική Κοινότητα Νατάλ, παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 ομογενείς, ανάμεσα στους οποίους πολύ νέοι, με έκδηλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης

    Κασσουλίδης που φανερά συγκινημένος, εξήρε την προσφορά της ελληνικής παροικίας στη Ν. Αφρική ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Ελλαδικό και Κυπριακό Ελληνισμό. "Τα μηνύματα της συναδέλφωσης και της παγκόσμιας ειρήνης, στηρίζουν και ενδυναμώνουν το δίκαιο αίτημα της Κύπρου"- είπε χαρακτηριστικά- " Ο Ελληνισμός της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Κύπρου είναι περήφανος για την επιστροφή των Αγώνων στη γενέτειρά τους. Παρακολουθώντας τους Ολυμπιονίκες μας να κατακτούν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, νιώθουμε περήφανοι κάθε φορά που υψώνεται η ελληνική σημαία, κάθε φορά που ακούμε τον ελληνικό ύμνο.

    Το 2004 είναι σημαντικό για μας καθώς η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τους Αγώνες

    και ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Κύπρος θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόξενος της Ελλάδος στο Ντέρμπαν Γεώργιος Στυλιανόπουλος, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της Οργανωτικής Επιτροπής για

    την εκστρατεία ενημέρωσης στον Ελληνισμό της Ν. Αφρικής, τονίζοντας : "Οι Έλληνες του Ντέρμπαν θα συμβάλουν αποτελεσματικά στη διεξαγωγή των Αγώνων μέσα από τα προγράμματα εθελοντισμού και η παρουσία των στελεχών της ΑΘΗΝΑ 2004 αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία ενημέρωσης για τον ελληνισμό".

    Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ακρωτηρίου Καλής Ελπίδος κ.Σέργιος ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής και διαβεβαίωσε ότι ο Ελληνισμός θα δώσει δυναμικά το παρόν στην Αθήνα το 2004 και τόνισε τη στήριξη της εκκλησίας ιδιαίτερα στο θέμα του εθελοντισμού.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νατάλ, Σάββας Στυλιανού στην προσφώνησή του επεσήμανε ότι οι Έλληνες του Ντέρμπαν έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από το πρόγραμμα εθελοντισμού.

    [15] ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2002 (22:02 UTC+2)

    Μεθαύριο, Μεγάλη Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συζητήσει το θέμα του Τουρκοκύπριου ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελντέν, ο οποίος αφού πέρασε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, υπέβαλε αίτηση για απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το θέμα του Σαμπρί "είναι θέμα για το οποίο θα γνωματεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας και μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει".

    Ερωτηθείς αν θα δοθεί το πράσινο φως στο εν λόγω ποδοσφαιριστή για να παίξει στα κυπριακά γήπεδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα πάρουμε".

    "Δεν θα συζητήσω δημόσια το ποιά θα πρέπει να είναι η απόφαση", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Οπως είπε, "το Υπουργικό Συμβούλιο είναι το αναθεωρητικό σώμα το οποίο αφού ακούσει το Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό και όλους οι οποίοι έχουν λόγο εις αυτό το θέμα, θα πάρει απόφαση".

    Στο μεταξύ για πρώτη φορά, μετά το σάλο που ξέσπασε γύρω από το όνομά του, ο Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής Σαπρί Σελτέν, ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση για απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας, εμφανίστηκε σήμερα σε προπόνηση της ΑΕΚ Λάρνακας.

    Ο Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής έφτασε στο γήπεδο προπονήσεων της ΑΕΚ Λάρνακας λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των δημοσιογράφων ο Σαπρί αρνήθηκε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις και ξεκίνησε αμέσως προπόνηση με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2002 (21:52 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα αρχίσει αύριο την επεξεργασία του άτυπου εγγράφου που υπέβαλε χθες, στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο περιοδείας του σε φράγματα της ελεύθερης Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως το έγγραφο που αποτελείται "από 19 σελίδες, το οποίο πήραμε λίγη ώρα πριν πούμε στη συνεδρίαση και κατά ανάγκη επιφυλάξαμε τα δικαιώματα μας να απαντήσουμε".

    "Την Τετάρτη θα εργάζομαι πάνω στην απάντηση", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κληθείς να προβεί σε εκτίμηση για τη μέχρι τώρα πορεία των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "όχι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος", αποφεύγοντας, ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΑΧΕΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2002 (21:46 UTC+2)

    Τους γιατρούς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη θεωρεί υπεύθυνους η οικογένεια του 60χρονου Κωνσταντίνου Καπή για το θάνατο του τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Όπως υποστηρίζει ο γιος του Γιώργος Καπής, ο άτυχος άντρας ξεψύχησε στους διαδρόμους του νοσοκομείου, περιμένοντας να τον εξετάσουν γιατροί από τα εξωτερικά ιατρεία.

    Ο 60χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 22 Δεκεμβρίου με έντονους πόνους στο στήθος. Σύμφωνα με το γιο του, παρά το γεγονός ότι οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ ανέφεραν ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, οι γιατροί άφησαν τον άτυχο άντρα να περιμένει.

    Ο πρόεδρος του Α' ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Παπακυριαζής δήλωσε ότι το περιστατικό θα εξεταστεί σε βάθος και θα καταλογιστούν ευθύνες.

    Τις επόμενες μέρες ο Γιώργος Καπής θα καταθέσει μήνυση σε βάρος της διοίκησης του νοσοκομείου.

    Πριν από δυο βδομάδες ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Πολυδώρου είχε καταγγείλει ότι και ο δικός του πατέρας πέθανε περιμένοντας να εξεταστεί στα εξωτερικά ιατρεία του ίδιου νοσοκομείου.

    [18] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2002 (21:35 UTC+2)

    Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος είναι πολύ καλύτερα σήμερα και οι θεράποντες ιατροί είναι πολύ ικανοποιημένοι με την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του.

    Αυτό αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη στις 2 το απόγευμα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου ο Αρχιεπίσκοπος εισήχθη το περασμένο Σάββατο με κατάγματα στο κρανίο και στη σπονδυλική στήλη, ύστερα από πτώση στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής.

    Οπως σημειώνεται εξάλλου η παρεχόμενη στον Αρχιεπίσκοπο φαρμακευτική αγωγή ελαττώνεται, προκειμένου αυτός να μπορέσει να κινητοποιηθεί το συντομότερο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι πολύ καλύτερα και "φαίνεται ότι όλα εξελίσσονται ομαλά", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Φρίξος Σαββίδης, αφού ενημερώθηκε το πρωί από τους θεράποντες ιατρούς του Μακαριότατου.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως ο Αρχιεπίσκοπος είναι ωστόσο "πολύ κουρασμένος και θέλει απόλυτη ησυχία". Είπε επίσης πως ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για ακόμη μερικές εβδομάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2002 (21:34 UTC+2)

    Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αμυνας, που εδρεύει στη Γενεύη, απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του 2002 στην Πολιτική Αμυνα της Κύπρου. Η τελετή της απονομής θα γίνει κατά τη διάρκεια των εργασιών της 15ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου του 2002, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Γενεύης.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως το μετάλλιο απονέμεται στην Πολιτική Αμυνα της Κύπρου "για τη συμβολή της στην προαγωγή της Πολιτικής Αμυνας σε διεθνές επίπεδο και το σημαντικό έργο που έχει πρόσφατα επιτελέσει στον τομέα της οργάνωσης Εθελοντικών Ομάδων Διάσωσης και στους άλλους τομείς της Πολιτικής Αμυνας της Κύπρου, που στόχο έχουν την προστασία των ανθρώπων από διάφορες συμφορές".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΥΞΕΝΤΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2002 (21:17 UTC+2)

    Μετά από θητεία είκοσι χρόνων, ο Αυξέντης Αυξεντίου αφυπηρετεί σήμερα από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

    Σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Αυξεντίου δήλωσε ότι δεν ζήτησε παράταση της θητείας του. Ανέφερε επίσης πως όταν του ζητήθηκε, ανέφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τα προσόντα τα οποία πρέπει να έχει ο διάδοχος του, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο άτομο.

    Την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Κληρίδης θα ανακοινώσει την απόφασή του για το νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2002 (21:17 UTC+2)

    ''Το ΠΑΣΟΚ, μαζί με όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερή πορεία της χώρας προς το αύριο'', επισημαίνει στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και το Εκτελεστικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος.

    "Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης της προσφοράς και των θυσιών του Εργατικού Κινήματος για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Τιμούμε την Πρωτομαγιά ως ημέρα σύμβολο της ενότητας, της αλληλεγγύης των εργαζομένων και των διαχρονικών αγώνων για την κοινωνική πρόοδο", τονίζεται στο μήνυμα.

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για έναν διαρκή, θεσμικό, ανοιχτό, δημιουργικό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς με στόχο την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και τη διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής.

    Ο διάλογος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για θετικές λύσεις και προοπτικές, για ευρύτατες συναινέσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.

    Αποτελεί δέσμευση για το ΠΑΣΟΚ η δημιουργική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτού του κοινωνικού διαλόγου. Όλες οι κορυφαίες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης επιδιώκουν να αναφέρονται και να στοχεύουν :

    - στη διαμόρφωση ενός δίκαιου, σύγχρονου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος άρρηκτα δεμένου με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη.

    - στην προστασία των εισοδημάτων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του ελεύθερου χρόνου και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων,

    - στην προάσπιση των ελευθεριών, των κατακτήσεων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων,

    - στην αντιμετώπιση της Ανεργίας με θέσεις εργασίας και προγράμματα απασχόλησης ιδιαίτερα για τους νέους,

    - στη δραστηριοποίηση των Δικτύων κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού", υπογραμμίζεται στο μήνυμα του προέδρου και του Ε.Γ. της Κ.Ε. του Κινήματος.

    "Το ΠΑΣΟΚ μαζί, με όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερή πορεία της χώρας προς το αύριο. Για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, πιο κοντινή στα οράματα και τις προσδοκίες των εργαζομένων", καταλήγει το μήνυμα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 1 May 2002 - 18:14:08 UTC