Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [02] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ
  • [03] Τ. ΜΙΛΕΡ :ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ Η ΘΡΑΚΗ
  • [04] ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ ΣΕ ΑΙΤΗΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ
  • [05] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: Η Ν.Δ. ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΕΟΑΝΑ - ΑΡΑΦΑΤ
  • [07] ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΤΟΚΛΕ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [08] ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ 96-49
  • [09] Η Δ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΨΩΜΙΑΔΗ
  • [10] ΜΟΝΙΜΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [11] ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Τ.τ.Ε.
  • [12] ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ
  • [13] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΔΡΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ 2001
  • [14] ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο Φ. ΣΑΝΤΟΣ
  • [15] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΟΚ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
  • [16] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [17] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΚΕΑ
  • [18] ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [19] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [20] ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [21] ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ
  • [22] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΡΑΚ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [23] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ AIPS ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
  • [24] ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

  • [01] ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2002 (14:04 UTC+2)

    Από δύο βασικά σημεία περνά ο δρόμος για την εξασφάλιση της πλήρους απασχόλησης και την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με εκείνες της ευρω-ζώνης. Πρόκειται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του για την ελληνική οικονομία.

    Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να αποτελέσει μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, επεσήμανε ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος προβλέπει ότι ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας, ανά μονάδα προϊόντος θα επιταχυνθεί φέτος μεταξύ 3% και 3,5% από 2,9% το 2001 (ενώ στην ευρωζώνη ο αντίστοιχος ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,8% από 2,4% 2001).

    Παράλληλα, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,5%, επίπεδο μη συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών. "Η προς τα άνω απόκλιση από τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη συνεπάγεται περιορισμό της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας", διευκρίνισε ο κ.Παπαδήμος και πρόσθεσε: "Εάν αποκλίσεις αυτού του μεγέθους προσλάβουν μονιμότερο χαρακτήρα, η σωρευτική επίπτωσή τους στην ανταγωνιστικότητα θα είναι σοβαρή με αρνητικές επιδράσεις στα πραγματικά εισοδήματα και την απασχόληση».

    Επιπλέον, η ΤτΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, βραδύτερο εν συγκρίσει με το 3,8%, που αναμένει η κυβέρνηση. Σύμφωνα πάντως, με τον κ. Παπαδήμο, παράγοντες όπως το Γ' ΚΠΣ και οι Ολυμπιακοί θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, η ευνοϊκή τους επίδραση όμως θα "εξατμιστεί" μετά την επόμενη πενταετία.

    Κατά συνέπεια, για να εξασφαλιστεί πιο μόνιμη κατάσταση ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης, επιβάλλεται να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, η συγκράτηση και ο έλεγχος των πρωτογενών δαπανών, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η βελτίωση της αγοράς εργασίας.

    [02] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ

    Τελ-Αβίβ, 29 Απριλίου 2002 (08:11 UTC+2)

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αποδέχθηκαν το αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει την άρση του αποκλεισμού του Γιασερ Αραφατ, που του επιτρέπει να φύγει από το αρχηγείο του στη Ραμάλα, μετά από ένα μήνα αποκλεισμού του.

    Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει επίσης, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές, και ελευθερία κινήσεων του Παλαιστίνιου ηγέτη, στις περιοχές αυτές.

    Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι καλούνται να παραδώσουν σε αμερικανοβρετανική ομάδα ασφαλείας εκείνους τους Παλαιστίνιους, την έκδοση των οποίων ζητά το Ισραήλ. Μεταξύ αυτών και οι τέσσερις Παλαιστίνιοι που καταδικάστηκαν από παλαιστινιακό δικαστήριο για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβεμ Ζεεβι.

    [03] Τ. ΜΙΛΕΡ :ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ Η ΘΡΑΚΗ

    Κομοτηνή, 29 Απριλίου 2002 (11:00 UTC+2)

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, στη διάρκεια διήμερης περιοδείας του στη Θράκη, τόνισε με έμφαση : "Θεωρούμε την θέση της Θράκης γεωστρατηγική και πως η Θράκη είναι το γεωγραφικό κέντρο μιας περιοχής που στο παρελθόν θεωρούσαμε περιοχή απειλών σήμερα όμως είναι περιοχή ευκαιριών" για να προσθέσει: "Ο κόσμος έχει αλλάξει, επικεντρωνόμαστε πλέον στην ανάπτυξη". Άλλωστε συμπλήρωσε πως αν ήταν πρέσβης πριν 20 χρόνια στις επισκέψεις του θα συνοδευόταν από τον ακόλουθο άμυνας ή τον πολιτικό ακόλουθο ενώ σήμερα είναι μαζί του ομάδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Πρόσθεσε δε πως οι συζητήσεις που έχει τις τελευταίες ημέρες είναι για ενδεχόμενες επιχειρηματικές συνεργασίες.

    Ξεκαθάρισε πάντως πως ο ρόλος του δεν είναι να κατευθύνει επενδύσεις σε συγκεκριμένη περιοχή, συμπληρώνοντας όμως, ότι το σημαντικό θέμα της επίσκεψης του είναι "η εκκίνηση μιας διαδικασίας" τονίζοντας ότι "αυτό έχει ήδη συμβεί, υπάρχει επικοινωνία με το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο και με το εμπορικό τμήμα του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Η επιχειρηματική διασύνδεση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, σημείωσε ο κ. Μίλερ και πρόσθεσε πως αυτό που ο ίδιος μπορεί να κάνει είναι να απευθυνθεί στους αμερικανικούς επενδυτές λέγοντάς τους πως "αξίζει τον κόπο η περιοχή της Θράκης".

    Και τούτο διότι, όπως είπε, υπάρχουν πέντε θετικά σημεία για την περιοχή, τα επιχειρησιακά κίνητρα, το πανεπιστήμιο που δημιουργεί μορφωμένο δυναμικό, το ήρεμο περιβάλλον στο οποίο διαβιούν οι κάτοικοι, το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Τουρκία είναι καλύτερες από ποτέ και τέλος στον τομέα των μεταφορών η Εγνατία που το 97 όταν έφυγε από την Ελλάδα ήταν στα χαρτιά, ενώ σήμερα υπάρχει, αν κι όπως συμπλήρωσε "δεν ολοκληρώθηκε". "Θα προσπαθήσω να πείσω τους επιχειρηματίες- επενδυτές να διερευνήσουν την περιοχή" υπογράμμισε ο κ. Μίλερ. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις και αναφορικά με τη θητεία του ως πρέσβης στην Ελλάδα είπε πως προσπαθεί να μη κάνει προβλέψεις αλλά να κάνει το καλύτερο δυνατόν καθημερινά.

    Για τις σχέσεις της χώρας του με Ελλάδα και Τουρκία σημείωσε "δεν τις βλέπω σαν παιχνίδι που θα έχει σκορ" και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν σπουδαία ιστορική σχέση με την Ελλάδα, σχέση που έχει τα δικά της προτερήματα. Οι ΗΠΑ - είπε ο κ. Μίλερ - έχουν επίσης μια αξιόλογη σχέση με την Τουρκία, αλλά οι δύο σχέσεις "είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη". Ερωτηθείς περί αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα σημείωσε ότι "υπάρχει αλλά πολύ μικρότερος από το 1985" όταν πρωτοήρθε στη χώρα μας. Τέλος ερωτηθείς για τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντεκτάς και για τον ρόλο των ΗΠΑ απέφυγε, διπλωματικά, να δώσει συγκεκριμένη απάντηση όμως ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενώ άλλοτε ο Τύπος "ήταν απ' έξω μόλις τελείωνε η συνάντηση καμιά φορά και πριν τελειώσει ή πριν αρχίσει, τώρα υπάρχει κάτι σαν γνήσιο μπλάκ-άουτ του Τύπου" και ότι "αν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις πραγματικά πρέπει να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών."

    [04] ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ ΣΕ ΑΙΤΗΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ

    Βρυξέλλες, 29 Απριλίου 2002 (13:43 UTC+2)

    Απέρριψε τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το αίτημα της Βρετανίδας Νταϊαν Πρίτι να της επιτραπεί να θέσει τέλος στη ζωή της. Η 42χρονη Πριτι έθεσε το θέμα της ευθανασίας και ζήτησε να επιτραπεί στο σύζυγό της να τη βοηθήσει να δώσει τέλος στη ζωή της, καθώς μια νευρολογική διαταραχή την κατέστησε παράλυτη και το μόνο που μπορεί να κινήσει είναι το κεφάλι της.

    Η προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακολούθησε την απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου της Βρετανίας που ήταν αρνητική.

    Ν.Κ.

    [05] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: Η Ν.Δ. ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2002 (21:00 UTC+2)

    "Η στρατηγική του μεσαίου χώρου - η στρατηγική του Κώστα Καραμανλή - στην οποία οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν έχουν θέση πλέον στην πορεία για το μέλλον του τόπου, προσδιορίζει το άνοιγμα της Ν.Δ. και στην κοινωνία και σε όλους τους πολίτες της", δήλωσε ο ΓΓ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας.

    "Αυτή η στρατηγική υπαγορεύει να μην αποκλείουμε τίποτε. Και ασφαλώς μπορούμε να ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικότητα από το χώρο της αριστεράς", επισήμανε.

    Σε ότι αφορά τις προσωπικότητες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός Ν.Δ. όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Στέφανος Μάνος, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, είπε:

    "Η Νέα Δημοκρατία μας χωρά όλους και μας χρειάζεται όλους. Πιστεύω ότι και στη πολυσήμαντη μάχη των εκλογών της Αυτοδιοίκησης θα πάρουν όλοι θέση. Δεν χαρίζουμε κανέναν στο ΠΑΣΟΚ."

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΕΟΑΝΑ - ΑΡΑΦΑΤ

    Βουκουρέστι, 29 Απριλίου 2002 (20:59 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στην Ραμάλα στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Μέση Ανατολή για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξήχθησαν στο αρχηγείο του Αραφάτ ο τελευταίος χαιρέτησε τις προσπάθειες της Ρουμανίας για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Μέση Ανατολή.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Γκεοάνα μετέφερε στο Παλαιστίνιο ηγέτη μήνυμα συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου Ίον Ιλιέσκου ενώ εξήρε την απόφαση του Ισραήλ να αφήσει ελεύθερο τον Αραφάτ μετά από την σχετική πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης ενημέρωσε τον κ. Γκεοάνα ότι πρόκειται να ξεκινήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Οι δυο άντρες συζήτησαν και για την επικείμενη συνάντηση στις 2 Μαίου στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ισπανίας προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Γκεοάνα συναντήθηκε νωρίτερα και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    [07] ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΤΟΚΛΕ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Τίρανα, 29 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Ο Σπάρτακ Πότσι μέλος του προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι η παραίτηση του προέδρου της Βουλής Ναμίκ Ντόκλε είναι οριστική.

    Ο Πότσι μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΣΚ είπε ότι ο Ντόκλε είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί και δεν απέδωσαν οι προσπάθειες μελών της επιτροπής να τον πείσουν να αναθεωρήσει την άποψη του.

    Ο κ. Πότσι όταν ρωτήθηκε αν στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν οι πιθανοί διάδοχοι του Ντόκλε απάντησε ότι ακόμη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η απόφαση για παραίτηση επιβλήθηκε στον Ντόκλε και πρόσθεσε ότι έτσι έγινε και με τον πρώην πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα.

    Ο Μπερίσα είπε ότι ο Ντόκλε μπορεί να παραιτηθεί για οτιδήποτε άλλο αλλά όχι για την απόφαση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φέχμι Αμπντίου σχετικά με την αποπομπή του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Ρακίπι.

    Τέλος, ο Μπερίσα τόνισε ότι ο Αμπντίου δεν μπορεί ποτέ να επιβάλει με τις αποφάσεις του τίποτα στη βουλή.

    Ο.Κ.

    [08] ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ 96-49

    Εδεσσα, 29 Απριλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη επί της Ιρλανδίας με 96-49 πέτυχε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Εδεσσα. Ετσι μετά από αυτή τη νίκη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προκρίθηκε στην τελική φάση. Αύριο στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου θα τεθεί αντιμέτωπη με την Ρωσία και από το αποτέλεσμα του αγώνα θα κριθεί αν τελικά καταφέρει να πάρει την πρώτη θέση.

    Τα δεκάλεπτα: 26-9, 46-18, 67-40, 96-49.

    [09] Η Δ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΨΩΜΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Tη στήριξή της στην υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης εξέφρασε η διοικούσα επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στη σημερινή της συνεδρίαση.

    Τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, βουλευτές, πολιτευτές και κομματικά στελέχη, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το τελικό αποτέλεσμα, τόνισαν, ωστόσο, ότι οι εκλογές δεν χαρίζονται αλλά κερδίζονται με δουλειά και αγώνα.

    Επιπλέον, διατύπωσαν τη βεβαιότητα ότι ο υποψήφιος νομάρχης με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει και το συνδυασμό που θα καταρτίσει θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που, όπως επισήμαναν, τον τιμούν επανειλημμένα στη μακρά πολιτική του διαδρομή.

    [10] ΜΟΝΙΜΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 29 Απριλίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Την μόνιμη αστυνομική παρουσία στα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Παιδείας Εστελ Μορις σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με θέμα την παιδική εγκληματικότητα.

    Όπως μετέδωσε το BBC, περίπου 100 αστυνομικοί θα επιτηρούν σχεδόν 60 σχολεία στο Λονδίνο, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Νιούκαστλ και το Μπέρμινχαμ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενώ η παρουσία τους δεν θα περιορίζεται μόνο στο σχολικό προαύλιο αλλά ακόμη και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

    Το μέτρο αναμένεται να καταστήσει πιο ασφαλή τα σχολεία σε κεντρικές πόλεις της χώρας ενισχύοντας τα μέτρα πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται και βοηθώντας το έργο των εκπαιδευτικών οι οποίοι αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες για την τήρηση της τάξης.

    Μεταξύ άλλων, η υπουργός, ανέφερε ότι το πρόβλημα της παιδικής εγκληματικότητας ξεκινάει συχνά από το σχολικό περιβάλλον ενώ συνδέεται άρρηκτα με τις περιπτώσεις έλλειψης πειθαρχίας στα βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    [11] ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Τ.τ.Ε.

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει άσκησε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    "Με την 'Εκθεση του Διοικητή της Τ.τ.Ε. επιβεβαιώνονται δυστυχώς τα εξής:

    - Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,5%, δηλαδή σε επίπεδα άνω του 70% υψηλότερα από τον πληθωρισμό της Ζώνης του Ευρώ. Αυτό σημαίνει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα στα πραγματικά εισοδήματα και την απασχόληση.

    - Ο ρυθμός οικονομικής ανόδου θα κινηθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης το 2002.

    - Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν λιμνάσει όπως αποδεικνύει και η παρωδία του ασφαλιστικού, του φορολογικού, των αποκρατικοποιήσεων. Το κράτος παραμένει αναποτελεσματικό και δαπανηρό και υπάρχει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα που δεν μπορεί φυσικά να καλυφθεί με την δημιουργική λογιστική", δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

    "Η κυβέρνηση αυτή που περιορίζεται σε ρόλο θεατή και καταναλίσκεται σε επικοινωνιακές ασκήσεις δεν μπορεί με την ανικανότητα και την ατολμία της να οικοδομήσει την οικονομία που έχει ανάγκη η χώρα", υπογράμμισε.

    [12] ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 29 Απριλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στα σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια της Γερμανίας στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στο σχολείο της Ερφούρτης την περασμένη Παρασκευή.

    Στην Ερφούρτη το συγκεκριμένο σχολείο παρέμεινε κλειστό σήμερα ενώ οι μαθητές του συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης για ενός λεπτού σιγή στις 11.05 τοπική ώρα, την ώρα που έγινε γνωστή η ομηρία στο σχολείο της περιοχής.

    Ωστόσο, όπως μετέδωσε το BBC, οι μαθητές του σχολείου ζήτησαν από τις αρχές να ανοίξουν το σχολείο και πάλι το συντομότερο δυνατό.

    Σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε οι καθηγητές του σχολείου, γονείς και μαθητές συμφώνησαν με τοπικούς αξιωματούχους ότι το σχολείο δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μνημείο.

    Η αιματηρή επίθεση της Παρασκευής έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση με θέμα το καθεστώς οπλοφορίας στη Γερμανία καθώς ήδη 10 εκατομμύρια όπλα βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών στην Γερμανία.

    Η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας εξέφρασε την οδύνη της για το γεγονός ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιαιες ως ένδειξη πένθους.

    [13] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΔΡΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ 2001

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό τοπίο με αυξομειώσεις των βουλευτικών εδρών σε 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, προκύπτουν από την απογραφή του 2001, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Συγκεκριμένα, 9 περιφέρειες χάνουν από 1 έως 2 έδρες, ενώ 4 περιφέρειες κερδίζουν από 1 έως 4 έδρες. Οι μονοεδρικές περιφέρειες αυξάνονται από 6 σε 8.

    Οι έδρες της Α' περιφέρειας Αθηνών μειώνονται από 19 σε 17, της Α' περιφέρειας Πειραιώς από 7 σε 6 και της περιφέρειας Φθιώτιδας από 6 σε 5. Στη Φωκίδα οι έδρες μειώνονται από 2 σε 1, στην Αρκαδία από 4 σε 3, στη Μεσσηνία από 6 σε 5, στη Θεσπρωτία από 2 σε 1, στη Μαγνησία από 6 σε 5, στην Πέλλα από 5 σε 4.

    Στις «κερδισμένες» περιφέρειες είναι η Β' Αθηνών, όπου οι έδρες αυξάνονται από 38 σε 42, ενώ στην περιφέρεια Αττικής οι έδρες αυξάνονται από 9 σε 12, στην Α' Θεσσαλονίκης από 14 σε 16 και στα Δωδεκάνησα από 4 σε 5.

    Στις έξι υπάρχουσες μονοεδρικές (Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Γρεβενά, Σάμος) προστίθενται η Θεσπρωτία και η Φωκίδα, όπου οι έδρες μειώνονται από 2 σε 1.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την διόγκωση ορισμένων περιφερειών, όπως η Β' Αθηνών.

    [14] ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο Φ. ΣΑΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Η κατάκτηση του κυπέλλου από την ΑΕΚ έδωσε φτερά στους παίκτες της Ενωσης.

    Πετυχημένη χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ο Φερνάντο Σάντος. «Θέλουμε το πρωτάθλημα, αλλά δεν εξαρτάται από μας. Μέχρι και το τέλος θα αγωνιστούμε για το καλύτερο και θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Ολυμπιακός με τον Άρη. Εξαρτιόμαστε από τρίτους», τόνισε ο Σάντος και συνέχισε: «Η χρονιά που πέρασε ήταν πετυχημένη. Καταφέραμε να πάρουμε το κύπελλο. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν μας έρχονται όπως τα θέλουμε».

    [15] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΟΚ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία του ΠΑΟΚ με την Γιουβέντους. Στις επαφές του Γιώργου Μπατατούδη με τον γενικό διευθυντή της Γιουβέντους Λουτσιάνο Μότσι συζητήθηκαν θέματα ουσίας. Η ενίσχυση του ΠΑΟΚ με έμψυχο υλικό της Γιουβέντους και η καλύτερη οργάνωση των υποδομών του ΠΑΟΚ απασχόλησαν ιδιαίτερα Μπατατούδη και Μότσι στις τρεις συναντήσεις που είχαν στην Ιταλία.

    Ο τομέας των υποδομών, κατά την Γιουβέντους, είναι ο πιο αποτελεσματικός και σίγουρος για την δημιουργία ομάδας με προοπτική. Και είδαν οι άνθρωποι της Ιταλικής ομάδας, με πρώτο τον γενικό υπεύθυνο των τμημάτων υποδομής κ. Λεονάρντι, ότι στον ΠΑΟΚ υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να γίνει αυτή η δουλειά και να αποδώσει άμεσα.

    Στο μεταξύ ο προπονητής της β' ομάδας της Γιουβέντους κ Γκασπαρίνι, στην οποία μετέχουν παίκτες έως και 21 χρόνων, εισηγήθηκε στον γενικό διευθυντή της ομάδας του κ Μότσι να ζητήσει από τον ΠΑΟΚ δύο παίκτες του, τον Κανακούδη και τον Κισκαμπάνη, να μετάσχουν με την Γιουβέντους σ' ένα τουρνουά που θα γίνει στις 18 και 19 Μαίου στην Ελβετία. Στις προθέσεις του ίδιου προπονητή είναι να ζητήσει πέραν των δύο και τους Κοντέων και Ελευθεριάδη για να μετάσχουν με την Γιουβέντους σ' ένα τουρνουά, που εντός Ιουνίου, θα γίνει στην Ιταλία.

    Στο πλαίσιο της συνεργασίας, στέλεχος της Γιουβέντους προτίθεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ για να βοηθήσει με την εμπειρία του στον γενικό σχεδιασμό των υποδομών- ένας σχεδιασμός ο οποίος θα βασισθεί στα δεδομένα της Ιταλικής ομάδας.

    Ο Γιώργος Μπατατούδης είναι προσκεκλημένος του Λουτσιάνο Μότσι στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας μεταξύ της Πάρμα και της Γιουβέντους που θα διεξαχθεί στις 11 Μαίου.

    [16] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 29 Απριλίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ κατάφεραν να κερδίσουν πίσω την θέση τους στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την οποία την στερήθηκαν πέρσι για πρώτη φορά από την ίδρυση του οργάνου το 1947.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο Αμερικανός αξιωματούχος Σιχαν Σιβ δήλωσε ότι τώρα που οι ΗΠΑ είναι ξανά στην επιτροπή επιθυμούν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για να προωθούν το έργο της και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

    Η Ουάσιγκτον επέστρεψε στην επιτροπή που αποτελείται από 53 μέλη και έχει ως έργο τις έρευνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Η θέση των ΗΠΑ στην επιτροπή σιγουρεύτηκε καθώς η Ιταλία και η Ισπανία απέσυραν τις υποψηφιότητες τους ώστε οι ΗΠΑ να έχουν μία από τις τέσσερις θέσεις που δόθηκαν σε δυτικά κράτη.

    Η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ιρλανδία κέρδισαν τις υπόλοιπες τρεις θέσεις.

    O.K.

    [17] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΚΕΑ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ενα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει η Ομάδα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, που συστάθηκε τον Απρίλιο του 2001 με πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για τη μελέτη του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση και το σχεδιασμό μιας σειράς δράσεων για την αντιμετώπισή του.

    Βασικός στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μέσα από τη σύσταση της ΟΚΕΑ, ήταν η θεσμοθέτηση ενός ειδικού συντονιστικού οργάνου με αντικείμενο τη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων που διακινούν και εμπορεύονται γυναίκες και παιδιά σε εθνική και διεθνή κλίμακα.

    Στους 12 μήνες λειτουργίας της η ΟΚΕΑ, ανέπτυξε αξιόλογη δράση και συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια κατανόησης και αντιμετώπισης του φαινομένου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο και των γενικών κατευθύνσεων του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης ανέπτυξε συνεργασία με διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Ειδικότερα, κατά την περίοδο Μάιος 2001 - Απρίλιος 2002, η ΟΚΕΑ πραγματοποίησε τις εξής δράσεις:

    - Πρότεινε σχέδιο νόμου σχετικά με τη δίωξη εγκλημάτων που αφορούν την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση και την προστασία των θυμάτων.

    - Δημιούργησε αρχείο με αποφάσεις και διακηρύξεις διεθνών οργανισμών, καθώς και με το θεσμικό πλαίσιο άλλων χωρών αναφορικά με το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων.

    - Συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών, σε ημερίδες και συνέδρια διαφόρων φορέων, ενώ σύντομα θα εκδώσει διμηνιαία ειδική έκδοση (newsletter) με στόχο την ενημέρωση σχετικά με τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα και διεθνώς.

    - Συνέβαλε σημαντικά στην ειδικότερη ενημέρωση και εκπαίδευση αστυνομικών πάνω στο ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό το θέμα "trafficking" εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλων των βαθμίδων της Αστυνομικής Ακαδημίας.

    - Ολοκληρώνει σύντομα την πρότασή της για δημιουργία μιας πρότυπης υπηρεσίας της Αστυνομίας με σκοπό την αποτελεσματικότερη δράση ενάντια στην εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα.

    Ο ΟΚΕΑ συγκροτήθηκε από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικό σύμβουλο του υπουργού Δημόσιας Τάξης, εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και κοινωνικό επιστήμονα ειδικό σε θέματα εμπορίας ανθρώπων, υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Η ομάδα με διευρυμένη τη σύνθεσή της από εκπροσώπους συναρμόδιων υπουργείων και με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργείται, θα επεκτείνει τις δράσεις της με σκοπό την ολοκλήρωση του έργου της, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους τομείς του εθελοντικού επαναπατρισμού, καθώς και της προστασίας και αρωγής των θυμάτων.

    [18] ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Μόσχα, 29 Απριλίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Πρόοδο φαίνεται να σημειώνουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα του αφοπλισμού, μετά τις συνομιλίες του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ με τον Aμερικανό ομολογό του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που έφτασε στη Ρωσία μετά από περιοδεία στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν. Oι υπουργοί Αμύνης των δύο χωρών είχαν συνομιλίες δύο ωρών στη Μόσχα.

    Οπως μετέδωσε το BBC oι δύο χώρες μελετούν τα τελευταία σημεία νέας συνθήκης για την μείωση των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων και ελπίζουν ότι η συνθήκη θα είναι έτοιμη για υπογραφή σε σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο μήνα.

    Και οι δύο πλευρές θέλουν να μειώσουν τα πυρηνικά τους όπλα κατά ένα τρίτο.

    Η Ρωσία όμως διαφωνεί με τις ΗΠA που θέλουν να αποθηκεύσουν και όχι να καταστρέψουν τις πυρηνικές κεφαλές.

    [19] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Βερολίνο, 29 Απριλίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο διεξαγωγής τρομοκρατικών επιθέσεων στην χώρα τις προσεχείς τρεις εβδομάδες.

    Το Ομοσπονδιακό γραφείο αρμόδιο για την καταπολέμηση εγκλημάτων (BKA) τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή ημερομηνία της επίθεσης ούτε πληροφορίες για τον τόπο και τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί.

    Στόχοι υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται αμερικανικές, βρετανικές και εβραϊκές τοποθεσίες και κτήρια που βρίσκονται στην χώρα.

    Εξάλλου σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung μέλη της Αλ Κάιντα έχουν καταστρώσει σχέδιο για την ομηρία περίπου 300 με 400 ατόμων στην Γερμανία, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία.

    Σύμφωνα με το υποτιθέμενο σχέδιο τα μέλη της Αλ Κάιντα θα ζητήσουν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μελών της οργάνωσης προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους ως αντάλλαγμα τα άτομα που θα θέσουν υπό την ομηρία τους.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η γερμανική αστυνομία έχει εντατικοποιήσει τα μέτρα ασφαλείας ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό τριών βασικών υπόπτων που θα πρωταγωνιστήσουν στην εν λόγω τρομοκρατική επίθεση.

    [20] ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Την προετοιμασία της στην Αριδαία ξεκίνησε χθες η Εθνική βόλεϊ νεανίδων, ενόψει των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές Παναγιώτης Αντωνόπουλος και Μπάμπης Χριστολιάκος κάλεσαν τις εξής αθλήτριες: Ευαγγελία Κρέσσου (Παναθηναϊκός), Βάσω Νικούλη (ΕΑ Λάρισας), Λάουρα Κόρνια, Άννα Σαλούστρου (Κτησιφών), Ελευθερία Κωστίδου, Ελίνα Παπαδοπούλου (Άρης), Ιουλία Χανδρή (Καμποχώρια), Γεωργία Ρωμοσιού (Ιωνικός ΝΦ), Ελένη Χατζόγλου (Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών), Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Ελένη Κιόση (Αίας Ευόσμου), Ειρήνη Δημητρίου (ΧΑΝΘ), Δωροθέα Καζαντζή (Ολυμπιακός), Αριστέα Γιακούμπ (ΑΟ Αμπελοκήπων), Ευδοξία Αργυροπούλου (Ηλυσιακός), Δήμητρα Τσιριμώκου (Ακαδημία Φιλία).

    Από τις 8 έως τις 10 Μαϊου η Εθνική νεανίδων θα λάβει μέρος σε φιλικό τουρνουά που θα γίνει στα Γιαννιτσά, με αντιπάλους την Εθνική κορασίδων, την εθνική νεανίδων Βουλγαρίας και την Εθνική γυναικών Κύπρου.

    Από τις 13 Μαϊου η προετοιμασία των νεανίδων θα συνεχιστεί στην Αθήνα έως και τις 21 Μαίου όταν και θα αναχωρήσουν για το Ούζιτσε της Γιουγκοσλαβίας για τα ματς του Β' προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού. Αντίπαλοι της Εθνικής θα είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γιουγκοσλαβία, η Ουκρανία και η Πορτογαλία.

    Στην προετοιμασία της Εθνικής θα βοηθήσουν οι Γιάννης Αδαμίδης (κλιμάκιο Δυτ. Μακεδονίας), Μπαμπης Καλογιαννίδης (κλιμάκιο Δράμας, Καβάλας, Σερρών) και Τρύφωνας Γιόντης (προπονητής πυρήνα και κλιμακίου Σκύδρας).

    [21] ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Στο Μεσολόγγι, βρίσκεται από χθες η Εθνική ομάδα βόλεϊ εφήβων για προετοιμασία, ενόψει των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στις 2 Μαϊου, η Εθνική θα αντιμετωπίσει την εθνική Ελπίδων σε φιλικό παιχνίδι (ώρα 17.30), ενώ στις 13 Μαϊου θα επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχεια της προετοιμασίας.

    Στις 21 Μαϊου, η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για τη Λετονία όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του Γ' προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (στη Ρίγα). Αντίπαλοι του εθνικού μας συγκροτήματος είναι η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Σουηδία και η Ελβετία.

    Οι αθλητές που ξεκινούν σήμερα την προετοιμασία στο Μεσολόγγι είναι οι: Σπύρος Αναστασίου, Θανάσης Κούλας (Ναυπηγεία), Άκης Χριστοδούλου (Δεξαμενή), Γιάννης Παντακίδης (Αριστοτέλης), Μανώλης Παρασκευαϊδης, Δημήτρης Γκαράς (Ορεστιάδα), Βασίλης Μπουτάσης (Ίκαρος Έδεσσας), Ανδρέας Γκόρτσανιουκ (Ηρακλής), Χρυσοβαλάντης Πελτέκης (Ρέθυμνο), Κώστας Τζανταρμάς, Τάσος Νταντής (Νέα Βύσσα), Δημήτρης Ριζόπουλος (ΑΟ Σερρών), Δημήτρης Ωρολογάς (Άρης), Γιώργος Κιτσαντάς (ΕΑ Πατρών), Δημήτρης Πατσιαλής (Άθλεση Ηρακλείου), Γιώργος Παπασιδέρης (Πανερυθραϊκός).

    Τον ομοσπονδιακό προπονητή Άρη Αγγελόπουλο πλαισιώνουν οι κ.κ. Κούστας και Λιάπης.

    [22] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΡΑΚ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Παρίσι, 29 Απριλίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Επικράτηση του Ζακ Σιράκ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών προβλέπουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης στην Γαλλία.

    Όπως μετέδωσε το BBC, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να λάβει ποσοστό από 74% έως 81% των ψήφων στις 5 Μαίου ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ζαν Μαρί Λεπέν κυμαίνεται μεταξύ 19 και 26%.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Απριλίου σε δείγμα 922 Γάλλων πολιτών.

    [23] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ AIPS ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Η Παλαιστίνη έγινε επίσημα μέλος (το 141ο) της Διεθνούς Ενωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS). Την απόφαση έλαβε το 65ο παγκόσμιο Συνέδριο αθλητικών συντακτών, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Αρχαία Ολυμπία.

    Την εγγραφή της Παλαιστίνης, ψήφισαν όλες οι χώρες εκτός από το Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του οποίου ανέφερε ότι δεν υφίσταται κράτος της Παλαιστίνης, αλλά «Παλαιστινιακή Αρχή». Το Συνέδριο όμως, δεν έκανε δεκτή την θέση αυτή, δεδομένου ότι η Παλαιστίνη είναι και μέλος της ΔΟΕ. Πάντως, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών, συναντήθηκαν και έδωσαν τα χέρια στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

    Την κίνηση αυτή, χαιρέτισαν δεκάδες σύνεδροι, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ως θετικό σημάδι για την προσέγγιση των λαών. Μάλιστα, στην διάρκεια της παρουσίασης του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τον Γενικό Διευθυντή, Σταύρο Λαμπρινίδη, του έγινε πρόταση να αξιοποιήσει την κίνηση αυτή.

    Ο Ελληνας πρέσβης παρουσίασε την δράση και τους στόχους του Κέντρου, το οποίο ιδρύθηκε από την ΔΟΕ μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου. Στόχος του Κέντρου, είναι η διακοπή των εχθροπραξιών και η επίτευξη Εκεχειρίας για 17 ημέρες στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως συνέβαινε στην Αρχαία Ελλάδα. «Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεδομένου ότι σήμερα, υπάρχουν στον κόσμο 40 εστίες σύγκρουσης, αλλά αγωνιζόμαστε με βάση συγκεκριμένα προγράμματα», τόνισε ο κ Λαμπρινίδης.

    Η παρέμβαση του κ Λαμπρινίδη στο Συνέδριο, είχε προγραμματισθεί να διαρκέσει 20 λεπτά και ξεπέρασε τα 90', λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των πολλών ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από τα μέλη των αντιπροσωπειών.

    Την σημαία της AIPS παρέλαβαν οι Πορτογάλοι, δεδομένου ότι το Συνέδριο του 2003 θα γίνει στο Πόρτο, ενώ την διοργάνωση του 2004 ανέλαβε το Μαρόκο.

    [24] ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Με δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις, που υπεγράφησαν από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Ρέππα, ολοκληρώνεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το πλαίσιο διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων παρείχε τη δυνατότητα επενδύσεων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών φορέων και μέσω δημιουργίας αμοιβαίων κεφαλαίων. Παράλληλα, προβλέπονταν ότι για κάθε επένδυση στο Χρηματιστήριο απαιτούνταν προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας.

    Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται τώρα ως εξής: Βάσει της διατάξεως νόμου, η οποία περιλήφθηκε στον πρόσφατο νόμο για την επιχειρηματικότητα, αλλάζει ο ρόλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων.

    Η Επιτροπή αυτή, από εδώ και πέρα θα ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των επενδύσεων και κατά πόσο αυτές γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς, ενώ πλέον δεν θα απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής.

    Εκδόθηκε κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας καθορίζονται οι Κανόνες Επενδυτικής Συμπεριφοράς για την Αξιοποίηση της κινητής Περιουσίας των Ασφαλιστικών οργανισμών, ενώ σημειώνεται ότι την εφαρμογή αυτών των κανόνων επιβλέπει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Παράλληλα, υπογράφηκε η κοινή Υπουργική Απόφαση για την «Πρόσληψη Συμβούλων Διαχείρισης από τους ασφαλιστικούς φορείς», βάσει της οποίας οι Ασφαλιστικοί Φορείς μπορούν να προχωρήσουν στην πρόσληψη επαγγελματιών συμβούλων διαχείρισης των αποθεματικών τους.

    Τέλος, υπογράφηκε η κοινή Υπουργική Απόφαση για την ανασύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας, η οποί αναβαθμίζεται και τίθεται πλέον υπό την προεδρία του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Στο μεταξύ, οι ασφαλιστικοί φορείς, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μπορούν να προσλαμβάνουν συμβούλους διαχείρισης για την αξιοποίηση της περιουσίας τους με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ως εξής:

    Αρχικά θα πρέπει να προβαίνουν σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του Τύπου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και στην πρόσκληση ενδιαφέροντος θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα προς διαχειρίση περιουσιακά τους στοιχεία, η διάρκεια συνεργασίας, η διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης, οι δικαιούμενοι συμμετοχής σύμβουλοι και ο τρόπος προσδιορισμού της αμοιβής τους.

    Τέλος, ορίστηκαν και τα νέα μέλη της επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, με αναπληρωτή του τον Νικόλαο Αλεξόπουλο, τη θέση του αντιπροέδρου ανέλαβε ο Αλέξανδρος Βουσβούνης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αναπληρωτή του τον Χαρίλαο Μερτζάνη και ως μέλος ορίστηκε ο Ιωάννης Σιδηρόπουλος, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με αναπληρωτή του τον Αναστάσιο Καραγιάννη.

    Ως μέλοι της επιτροπής ορίστηκαν και οι Ιωάννης Μπαλαντίνας, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Μπακαλέξης, εκπρόσωπος του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, Γεράσιμος Βουδούρης, εκπρόσωπος του Ταμείου Σύνταξης και Αυτ. Υγειονομικών και Σάββας Ρομπόλης, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

    Παράλληλα, στην επιτροπή θα συμμετέχουν η Καλομοίρα Κατσομίτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Παπαδόπουλο και η Μαρία Αντωνοπούλου, εκπρόσωπος του ΙΚΑ, ως μέλος με αναπληρώτρια την Ελισάβετ Παντελιού - Ζουρντουρίδου.

    Γραμματείς της Επιτροπής, ορίστηκαν ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος και η Αικατερίνη Κονδυλοπούλου, υπάλληλος της ΓΓΚΑ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 April 2002 - 18:14:17 UTC