Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [03] ΓΙΑ 4 ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [05] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΓΑΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [06] Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΑΠΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΦΥΡΩΣΕΙ ΤΟ
  • [07] ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΤΗΣ Δ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
  • [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ
  • [10] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [11] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
  • [12] ΙΡΑΝ: ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ 16 ΙΕΡΟΔΟΥΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [13] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΛΟΓΩ ΙΟΥ ΓΡΙΠΗΣ
  • [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ-ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [15] Η ΙΤΑΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ
  • [16] ΕΡΓΟ ΥΨΟΥΣ 55,2 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ALTEC
  • [17] ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΚ ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ
  • [18] ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [19] ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΛΑΝΤΕΝ
  • [20] Ο ΓΚΑΡΘΟΝ ΖΗΤΗΣΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ
  • [21] ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [22] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΡΟΠΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ
  • [23] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΓΔΜ -
  • [24] ΑΦΙΞΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [01] ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 17 Απριλίου 2002 (13:57 UTC+2)

    Γεμάτος πικρία εμφανίστηκε ο Γιάσερ Αραφάτ μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Παόυελ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατηγόρησε τον Αριέλ Σαρόν ότι συνεχίζει την επιθετική πολιτική του και την κατάληψη εδαφών στη Δυτική όχθη παρότι υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων.

    Ακόμη, ο Αραφάτ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση Μπους και στη Διεθνή Κοινότητα να δράσουν συλλογικά και να τον βγάλουν από την απομόνωση.

    Ο Πάουελ βρισκόμενος στο τέλος της δεκαήμερης ειρηνευτικής αποστολής του, αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου στην Ιερουσαλήμ, λίγο πριν αναχωρήσει για Κάιρο και από εκεί για Ουάσινγκτον.

    N.K.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2002 (14:25 UTC+2)

    Προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική δίνει η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και σημείωσε πως η σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων με τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι κεντρικός στόχος της χώρας και της κυβέρνησης.

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, Παιδείας Πέτρος Ευθυμιού και οι υφυπουργοί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Πρόνοιας Δημήτρης Θάνος, Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Μετά τη σύσκεψη που διήρκεσε δυόμισι ώρες, ο Πρωθυπουργός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

    «Η σύγκλιση με τα επίπεδα της ΕΕ είναι κεντρικός στόχος της χώρας και της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η σύγκλιση αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική. Οφείλει να είναι πρωτίστως κοινωνική.

    Oι οικονομικές επιτυχίες πρέπει να μεταφράζονται διαρκώς σε κοινωνική πρόοδο. Κανένας να μην μένει πίσω. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής για την Κοινωνική Ενσωμάτωση. Μιας πολιτικής που απασχόλησε σήμερα αυτή την ευρεία διυπουργική σύσκεψη.

    Μας απασχόλησε ιδίως η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη 2001 - 2003. Στη σύσκεψη αυτή έγινε ανασκόπηση της πορείας της κοινωνικής πολιτικής, με βάση το Εθνικό Σχέδιο, τα περασμένα χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι:

    · Η προτεραιότητα που δίδουμε στον κοινωνικό τομέα στην επιδίωξη της κοινωνικής σύγκλισης - αποτυπώνεται ευκρινώς στα στοιχεία των δαπανών της κοινωνικής πολιτικής. Τα χρόνια που πέρασαν, η Ελλάδα διέθεσε περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής στην κοινωνική αλληλεγγύη. Το διέθεσε σε συντάξεις, επιδόματα, περίθαλψη, πρόνοια και σε κοινωνικές υπηρεσίες. Μειώσαμε έτσι την απόστασή μας από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    · Η προτεραιότητα αυτή αποδίδει καρπούς. Βελτιώνουμε τη θέση όλων και των λιγότερο ευνοημένων. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., η περίοδος της σταθεροποίησης στη χώρα μας δεν συνοδεύτηκε από μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λιγότερο ευνοημένων. Αντίθετα, βελτίωσε τη θέση των ασθενεστέρων. Η συμμετοχή τους στην πρόοδο του τόπου ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλά, αλλάζουμε την εικόνα.

    · Εντείνουμε σήμερα τις προσπάθειες αυτές, αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα όλων των ενεργειών μας και κυρίως εφαρμόζουμε μια πολιτική με στόχους.

    · Γι' αυτό οι προσπάθειές μας εστιάζονται κυρίως στους ηλικιωμένους, στα άτομα που κατοικούν σε μειονεκτικές περιοχές, στους άνεργους.

    · Η πολιτική μας λαμβάνει υπ' όψιν ότι ο αποκλεισμός δεν είναι μόνο οικονομικό φαινόμενο. Δημιουργείται και από οικογενειακά προβλήματα, από τη μοναξιά, από την ηλικία και γι' αυτό χρειάζεται, πέρα από πόρους, κι άλλες υπηρεσίες.

    Στο Εθνικό Σχέδιο υπάρχουν δράσεις σε όλες τις κατευθύνσεις. Πολλές δράσεις. Ενδεικτικά αναφέρω:

    ¨ Την έμφαση στην προστασία των χαμηλών συντάξεων.

    ¨ Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» προσφέρουν νέου είδους υπηρεσίες.

    ¨ Τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας βελτιώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.

    ¨ Επιπροσθέτως υπάρχουν και τα προγράμματα για τους παλιννοστούντες, για τους μετανάστες, για τους τσιγγάνους.

    Όλα αυτά δείχνουν ότι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού αφορά την κοινωνία όλους μας.

    Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή σύσκεψη χαρακτηρίστηκε από τρεις λέξεις κλειδιά: Συντονισμός, Αποκέντρωση, Συστράτευση.

    Ψ Συντονισμός και παρακολούθηση όλων των κυβερνητικών δράσεων. Συμφωνήσαμε στη δημιουργία ενός σχήματος το οποίο θα παρακολουθεί ακόμα στενότερα τις εξελίξεις.

    Ψ Αποκέντρωση στην κοινωνική πολιτική, για την ανάληψη μεγαλύτερου και ουσιαστικότερου ρόλου από την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ψ Τέλος, Συστράτευση όλων στη μάχη για την κοινωνική ένταξη. Ο στόχος θα επιτευχθεί αν προστεθεί στην προσπάθεια του κράτους, η προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων, της αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Γι' αυτό θα επιληφθεί ένα Κοινωνικό Φόρουμ το οποίο θα λειτουργεί ως μόνιμος χώρος δομημένου διαλόγου μεταξύ του Κράτους και της Κοινωνίας των πολιτών.

    Η κοινωνία του Αύριο είναι κοινωνία ευημερίας και συνοχής.

    Δεν δεχόμαστε τον αποκλεισμό ως «αναγκαίο κακό» της κοινωνίας, κάθε άλλο μάλιστα.

    Μια κοινωνία συνοχής που κατακτά τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών, δεν χτίζεται με την αποδοχή τέτοιων φαινομένων. Δεν χτίζεται με κενολογίες, ούτε με ευχολόγια, ούτε με έλλειψη θέσεων και προγράμματος.

    Χτίζεται με πρωτοβουλίες, με πρόγραμμα, με σύγχρονη κοινωνική πολιτική. Αυτή την πολιτική διαμορφώνουμε και εφαρμόζουμε. Με συνέπεια και με συνεχή εργασία, διορθώνουμε τις υστερήσεις, χτίζουμε σε υγιείς βάσεις και προχωράμε όλο και ταχύτερα για μια κοινωνία πιο δίκαιη. Μια κοινωνία η οποία προστατεύει τους ασθενέστερους. Μια κοινωνία με συνοχή και ευαισθησία».

    [03] ΓΙΑ 4 ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2002 (09:52 UTC+2)

    Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει 45 Εργατικά Κέντρα της χώρας, μεταξύ των οποίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, για το ασφαλιστικό.

    Συγκεκριμένα θα υπάρξει ταλαιπωρία στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη θα ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

    Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει για αύριο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Εργατικά Κέντρα της χώρας προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό. Μάλιστα οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων καλούν την ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10:30 στο ΕΚΘ.

    [04] ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2002 (09:50 UTC+2)

    Ανοιξαν από τις 8 το πρωί οι κάλπες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας προκειμένου να διεξαχθούν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ.

    Περισσότεροι από 110.000 φοιτητές και σπουδαστές υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επιλέγοντας ανάμεσα σε 172 φοιτητικούς και 54 σπουδαστικούς συλλόγους.

    Οι φοιτητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους βιβλιάριο σπουδών και αστυνομική ταυτότητα, ενώ οι σπουδαστές των ΤΕΙ οφείλουν να επιδεικνύουν είτε την ταυτότητα, είτε το διαβατήριο ή το δίπλωμα τους.

    [05] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΓΑΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2002 (21:08 UTC+2)

    «Θέλω να μείνω στον ΠΑΟΚ. Δεν θέλω να φύγω». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Σιγάλας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ομάδας, Βασίλη Οικονομίδη, λίγη ώρα μετά την απόρριψη της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων από το πρωτοδικείο της Αθήνας. Ετσι ο παίκτης πρόκειται να δώσει συνέχεια στην υπόθεση στα αθλητικά δικαστήρια. Στη συνάντηση -όμως- που είχε με τον κ.Οικονομίδη εξήγησε ότι προέβη σε τέτοια κίνηση για να εξασφαλίσει τα χρήματα που του οφείλει η ΚΑΕ χωρίς να έχει κάτι προσωπικά με την ομάδα ή τους ανθρώπους της διοίκησης.

    Η συζήτηση στα γραφεία της ΚΑΕ κράτησε αρκετή ώρα και οι δύο πλευρές έμειναν απόλυτα ικανοποιημένες. Οπως όλα δείχνουν ο παίκτης πιθανόν να μείνει στην ομάδα και τη νέα σεζόν, υπογράφοντας το νέο του συμβόλαιο αφού πρώτα ρυθμιστούν οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ τους.

    Κ.Π.

    [06] Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΑΠΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΦΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2002 (21:06 UTC+2)

    "Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Πασχόντων στο Σκαραμαγκά, μία μέρα μετά τη συνάντηση του κ. Σημίτη με το Γραμματέα του κόμματός του κ. Λαλιώτη για τη νέα επικοινωνιακή πολιτική και, κυρίως, μία ημέρα πριν την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εργατικών κέντρων της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, για πολλοστή φορά, τα ίδια ακριβώς μέτρα για την υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική της παραπαίουσας κυβέρνησής του", δήλωσε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.

    "Ξαναμίλησε για οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μέχρι πρότινος μας διαβεβαίωνε ότι αυτοί οι στόχοι είχαν επιτευχθεί με την είσοδό μας στη ζώνη του Ευρώ.

    Μίλησε για αύξηση δαπανών στο χώρο της Υγείας, όταν πολύ καλά γνωρίζει ότι η χώρα μας στον τομέα αυτό είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (54% Δημόσιες Δαπάνες), ενώ είναι πρώτη στις ιδιωτικές δαπάνες (46%).

    Μίλησε για αύξηση του ποσοστού των κοινωνικών δαπανών, αποκρύπτοντας ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των εισφορών εκ μέρους των εργαζομένων (Στοιχεία Eurostat).

    Επανέλαβε ο ίδιος και ο προπαγανδιστής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρέππας τα ίδια προγράμματα που είχαμε ακούσει και πέρυσι για τους ηλικιωμένους, την βοήθεια στο σπίτι, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους παλιννοστούντες κ.λ.π.", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    "Η απέλπιδα αυτή προσπάθεια του κ. Σημίτη, ούτε το προσωπικό του προφίλ πρόκειται να βελτιώσει, ούτε το έλλειμμα μεταξύ Κυβέρνησης και Κοινωνίας πρόκειται να γεφυρώσει. Και βεβαίως ούτε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός για την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση πρόκειται να λειτουργήσει", κατέληξε.

    [07] ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΤΗΣ Δ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται το θέμα της απόδοσης και της πλήρους αξιοποίησης των στρατοπέδων Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παύλου Μελά και Ζιάκα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του στρατοπέδου Καρατάσου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση των δημάρχων Αμπελοκήπων Α. Σταματουλάκη, Κορδελιού Ευ. Λαφαζανίδη, Νεάπολης Γρ. Χατζησάββα, Πολίχνης Θ. Παπαδόπουλου, Σταυρούπολης Σ. Μπαρούτα και του αντιδημάρχου Κορδελιού Π. Παπαβραμίδη με τον Γενικό Διευθυντή και συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου μεταξύ των δημάρχων και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, συζητήθηκαν οι τελικές προτάσεις των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υπουργό στις 23 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας δήλωσε βέβαιος ότι η προσπάθεια των δημάρχων για την αξιοποίηση των στρατοπέδων θα αποδώσει καρπούς όχι μόνο για τη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά για ολόκληρη την πόλη.

    [08] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Χάγη, 17 Απριλίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ολλανδίας παραιτήθηκε σήμερα τι μεσημέρι ακολουθώντας το παράδειγμα της κυβέρνησης, εξαιτίας της έκθεσης για τις ευθύνες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας όσον αφορά στη σφαγή της Σρεμπρένιτσας στη Βοσνία, το 1995.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, o αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Αντ βαν Μπάαλ, συμφώνησε να αποχωρήσει από το αξίωμά του μετά τη συνάντησή του με τον παραιτηθέντα υπουργό Αμυνας, Φραντ ντε Γκράβε.

    Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας για την αποτυχία των Ολλανδών στρατιωτών, που τον Ιούλιο του 1995 είχαν αναλάβει την προστασία της Σρεμπρένιτσας να εμποδίσουν τη σφαγή 7.500 μουσουλμάνων από τις δυνάμεις των Σερβοβόσνιων.

    [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Την Κύπρο επέλεξαν οι περισσότεροι από τους Έλληνες πρωταθλητές για την προετοιμασία τους εν όψει των υποχρεώσεών τους στον ανοικτό στίβο. Κάποιοι βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται να μεταβούν εντός των ημερών. Στη Λεμεσό θα προπονηθούν από 29 Απριλίου μέχρι 10 Μαίου οι Κώστας Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Παπάζογλου, και στο ίδιο χρονικό διάστημα οι Νίκος Γκιόσης, Μαρούλα Παπαγεωργίου. Στο Παραλίμνι γυμνάζεται η Φλώρα Ρεντούμη και στη Λεμεσό η Εύη Νεσούδη, όπου βρίσκονται ήδη και οι Νίκη Ξάνθου, Δημήτρης Φιλίνδρας, Τάσος Μακρυνικόλας, Παναγιώτα Κουτσιομάρη.

    Στην Καλαμάτα βρίσκεται ήδη για προετοιμασία μαζί με τον Ολυμπιονίκη του Σίδνει στο δέκαθλο Έρκι Νούλ, ο Πρόδρομος Κορκίζογλου ενώ εντός των ημερών αναμένεται να μεταβούν και οι: Γεωργία Τσιλιγκίρη, Χρύσα Γκουντενούδη, Χριστίνα Χατζή, Παναγιώτης Σαρρής, Χριστίνα Πανάγου, Αριστοτέλης Γκαβέλας, Χριστόφορος Χοίδης.

    Στο Ηράκλειο της Κρήτης πηγαίνει ο Αλέξης Αλεξόπουλος και ο Γιώργος Ντούπης, στην Τρίπολη οι Αρετή Αμπατζή, Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, Ευδοκία Τσαμόγλου, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, στο Βόλο η Θάλεια Ιακωβίδου, η Δήμητρα Εμμανουήλ και στη Ρόδο οι Δήμητρα Μάρκου, Σταμάτης Λένης, Δημήτρης Συρράκος.

    [10] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες θα έχουν αύριο οι περισσότερες περιοχές της χώρας. Άστατος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με βροχές και καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 μέχρι 16 βαθμούς.

    Αραιές νεφώσεις θα εκδηλωθούν αύριο στη Λευκωσία που θα έχει θερμοκρασία από 14 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις με βροχές θα έχουν αύριο οι περισσότερες βαλκανικές πρωτεύουσες. Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο Ζάγκρεμπ, το Σεράγεβο, τα Σκόπια και τη Σόφια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Βελιγράδι από 4 μέχρι 16 βαθμούς, στο Ζάγκρεμπ από 9 μέχρι 16, στην Κωνσταντινούπολη από 6 μέχρι 16, στα Σκόπια από 8 μέχρι 12, στη Σόφια από 6 μέχρι 12 και στα Τίρανα από 9 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

    [11] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Το οδοιπορικό τους στον Ελληνισμό της Αφρικής συνεχίζουν τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να ενημερώσουν την ομογένεια για τα προγράμματα Εθελοντισμού και Ολυμπιακής Παιδείας.

    Η αποστολή, της οποίας ηγείται η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού Δήμητρα Ήγκαν, αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Πολίτη, Διευθυντή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Ηρακλή Κέλλη, Στέλεχος Εκπαίδευσης κοινού, Κατερίνα Θανασούλα, Συντονίστρια Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνο Καμπούρογλου, δημοσιογράφο.

    Την Κυριακή 21 Απριλίου, 2002, η Δήμητρα Ήγκαν και ο Κωνσταντίνος Πολίτης θα παρουσιάσουν στο auditorium της Bibliotheca Alexandrina ημερίδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-ΑΘΗΝΑ 2004, στις 12:00-15:00. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας.

    Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2002, η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα: «Εθελοντισμός και Ομογένεια» στο Αβερώφειο Λύκειο Αλεξανδρείας, αίθουσα «Ιουλία Σαλβάγου» και ώρα 18:30-19:30.

    Ενώ, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα μιλήσει με θέμα «Εισαγωγή στην Ολυμπιακή Παιδεία».

    Παράλληλα, το Στέλεχος Εκπαίδευσης Ηρακλής Κέλλης, θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας ΑΘΗΝΑ 2004», ενώ προγραμματίζεται ειδική ενότητα για τα παιδιά, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα διδαχθούν την ιστορία των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ανάλογες δραστηριότητες έχουν προγραμματιστεί και στο Νοτιοαφρικανικό Ελληνικό, Εκπαιδευτικό και Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Γιοχάνεσμπουργκ (SAHETI) στις 24 Απριλίου 2002.

    Η αποστολή θα μεταβεί στη συνέχεια στη Νότιο Αφρική, όπου προγραμματίζονται παρουσιάσεις σε κεντρικές κοινότητες του Γιοχάνεσμπουργκ, Κέϊπ Τάουν και Ντέρμπαν.

    Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2002, και ώρα 10:00-13:30, τα μέλη της αποστολή θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας στους 780 έλληνες μαθητές, και τους εκπαιδευτικούς στο Νοτιοαφρικανικό Ελληνικό, Εκπαιδευτικό και Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Γιοχάνεσμπουργκ (SAHETI) (corner Lingsfield Road & Civin Drive, Senderwood).

    Η παρουσίαση των προγραμμάτων Εθελοντισμού και Ολυμπιακής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί και στην ελληνική Κοινότητα Germiston (25/04/02), στο Γιοχάνεσμπουργκ, την ελληνική Κοινότητα Cape Town (26/04/02) και την ελληνική κοινότητα Durban (28/04/02).

    Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Πατριάρχου και Πάπα Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρου και συνδιοργανώνονται από την Ι. Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής και τις ελληνικές κοινότητες Κέϊπ Τάουν και Ντέρμπαν.

    [12] ΙΡΑΝ: ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ 16 ΙΕΡΟΔΟΥΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Τεχεράνη, 17 Απριλίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού στην πόλη Μασχάντ του Ιράν ο δολοφόνος 16 ιερόδουλων γυναικών.

    Όπως μετέδωσε το BBC, πρόκειται για τον Σαίντ Χανάι 40 χρόνων ο οποίος ομολόγησε τα εγκλήματα τα οποία είχε διαπράξει δηλώνοντας ότι ποτέ δεν μετάνιωσε για τις πράξεις του τις οποίες χαρακτήρισε θέλημα Θεού.

    Θύματά του υπήρξαν κυρίως ιερόδουλες ηλικίας μεταξύ 25 και 50 χρόνων τις οποίες ο δράστης στραγγάλιζε στο σπίτι του όταν έλειπαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

    Αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται στο Ιράν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, δεν επιτράπηκε στα μέλη της οικογένειάς του να είναι παρόντα στη διάρκεια της εκτέλεσης η οποία δεν έγινε δημόσια.

    [13] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΛΟΓΩ ΙΟΥ ΓΡΙΠΗΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Νέα ερωτηματικά δημιουργεί ο θάνατος 35χρονης γυναίκας στο νοσοκομείο Ιωαννίνων μετά τους δύο θανάτους από οξεία μυοκαρδίτιδα στην Κρήτη. Καθώς τα συμπτώματα και τα αίτια θανάτου είναι τα ίδια στις παραπάνω περιπτώσεις, τα ακριβή συμπεράσματα θα εκδοθούν, όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, τόσο για το περιστατικό των Ιωαννίνων όσο και για τις δύο περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην Κρήτη.

    Η Μαρία Λισγάρα, από τα Κατσικά Ιωαννίνων, νοσηλευόταν επί τέσσερις μέρες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με συμπτώματα βαριάς γρίπης. Παρουσίασε επιπλοκές και οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπήρχε υγρό στην καρδιά της. Σύμφωνα με τις ενδείξεις η απλή νόσος εξελίχθηκε σε περικαρδίτιδα. Η γυναίκα έπαθε δύο ανακοπές, οι γιατροί κατάφεραν όμως να την επαναφέρουν. Κατέληξε όμως το Σάββατο, μόλις βγήκε από το χειρουργείο.

    Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί και νεκροψία, επειδή δεν το ήθελαν οι συγγενείς της.

    Κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας βρίσκεται στη Σητεία της Κρήτης και επιχειρεί να ερευνήσει τις περιπτώσεις των δύο θανάτων.

    Η μυοκαρδιτίδα είναι μία από τις σπάνιες επιπλοκές της καρδιάς που μπορούν να παρουσιαστούν και τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της γρίπης, έντονοι πόνοι στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία και πυρετός. Αν κάποιοι παρουσιάσουν τα συμπτώματα αυτά πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις σε οργανωμένα κέντρα. Ετσι θεωρείται σπάνιο να αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο.

    Στην Κόρινθο, ένας 35χρονος νοσηλεύεται από την Κυριακή στο νομαρχιακό νοσοκομείο. Παρουσίασε υψηλό πυρετό και οι γιατροί βρήκαν και σε αυτή την περίπτωση υγρό στην καρδιά. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι η επιπλοκή διαγνώστηκε έγκαιρα και ο ασθενής ακολούθησε την κατάλληλη αγωγή. Η κατάστασή του βελτιώθηκε.

    Για το θάνατο του 20χρονου καταδρομέα στο Μάλεμε της Κρήτης δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία για τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του. Αρχικά ως αιτία είχε ανακοινωθεί η στένωση ολόκληρης της αορτής, ο ιατροδικαστής όμως βρήκε υγρό στην καρδιά του και οι εξετάσεις συνεχίζονται.

    Το είδος του ιού που προκάλεσε τους θανάτους δεν έχει προσδιοριστεί και οι εξετάσεις συνεχίζονται στο Ινστιτούτο Παστέρ, όπου έχουν σταλεί ορισμένα από τα ευρήματα.

    [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ-ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Βουκουρέστι, 17 Απριλίου 2002 (20:41 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ιταλικές εταιρείες όπως η Marconi και η Finmecanica σκέφτονται να επενδύσουν στην ρουμανική οικονομία καθιστώντας πιο στενές τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ρουμανία συζήτησε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Άντριαν Ναστάζε τρόπους ανάπτυξης των διμερών οικονομικών, πολιτισμικών και πολιτικών σχέσεων.

    "Ιταλοί επιχειρηματίες έχουν ανοίξει τις πύλες τους στην Ρουμανία και ευχόμαστε να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις ώστε να τους ενθαρρύνουμε να επενδύσουν στην χώρα μας" επισήμανε ο κ. Ναστάζε.

    Σημειώνεται ότι η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ρουμανία ενώ το ύψος των συναλλαγών αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αναφορικά με την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ο κ. Μπερλουσκόνι υποστήριξε τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται από την ρουμανική κυβέρνηση προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ενοποιημένη Ευρώπη χωρίς την Ρουμανία".

    [15] Η ΙΤΑΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 17 Απριλίου 2002 (20:37 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ θα ενδυναμώσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Άντριαν Ναστάζε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βουκουρέστι.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ των χωρών που σέβονται τις αξίες της Ευρώπης.

    "Η ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ αποτελεί ηθική υποχρέωση" πρόσθεσε.

    "Πάντα θεωρούσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει στους κόλπους της όλους τους λαούς που έχουν τις ίδιες χριστιανικές ρίζες και συμμερίζονται τις ίδιες αρχές, τις αξίες του πολιτισμού και της παράδοσης" ανέφερε.

    Επισήμανε μάλιστα ότι η Ρουμανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο θέμα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση.

    [16] ΕΡΓΟ ΥΨΟΥΣ 55,2 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ALTEC

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Έργο ύψους 55,2 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της σύμβασης μέχρι και 50% του αρχικού ποσού, ανέλαβε στη Ρουμανία, μετά από διεθνή διαγωνισμό, η ALTEC, μέσω της θυγατρικής της Sysware Romania SRL.

    Ειδικότερα, το έργο αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος της κρατικής εταιρίας πετρελαιοειδών της Ρουμανίας PETROM S.A.

    Η υλοποίηση της σύμβασης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 20 μηνών, ενώ παράλληλα, προβλέπονται υπηρεσίες υποστήριξης για τα προσεχή τρία χρόνια.

    [17] ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΚ ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Για το διάστημα από τις 22 Απριλίου ως και τις 22 Μαίου, ορίστηκε η περίοδος αποδοχής, για τη δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών της ΓΕΚ προς τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ που κατέθεσε η διοίκηση της πρώτης εταιρίας.

    Η πρόταση αφορά στην ανταλλαγή 1.044.000 κοινών ονομαστικών της Τέρνα, έναντι 1.357.200 κοινών ανώνυμων μετοχών της Ερμής, με σχέση ανταλλαγής 1,3 μετοχές της Ερμής για κάθε 1 μετοχή της Τέρνα.

    Με βάση σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας ΓΕΚ, η εταιρία δεσμεύεται να αποκτήσει 1.044.000 μετοχές της Τέρνα, που αντιστοιχούν στο 5,4789% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της. Οι μετοχές αυτές αθροιζόμενες με αυτές που ήδη κατέχει η ΓΕΚ, άμεσα ή έμμεσα, αντιστοιχούν σε συνολική συμμετοχή ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Τέρνα συν 40 μετοχές.

    Υπενθυμίζεται, και βάση της ανακοίνωσης της διοίκηση της ΓΕΚ, ότι η συγκεκριμένη εταιρία κατέχει σήμερα, άμεσα ή έμμεσα, 8.483.420 μετοχές της Τέρνας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 44,5213% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Τέρνας. Σύμβουλος της ΓΕΚ είναι η EFG Telesis Finance Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

    Σημειώνεται ότι η δημόσια πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις αποδοχής που θα υποβληθούν θα αφορούν 1.044.000 μετοχές της Τέρνα κατ ελάχιστο και ταυτόχρονα κατ ανώτατο όριο. Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η συγκεκριμένη προϋπόθεση, η δημόσια πρόταση παύει να ισχύει.

    [18] ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 17 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα των 23 υπόπτων για εγκλήματα πολέμου που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, καλώντας τους να συμφωνήσουν να παραδοθούν σε τρεις ημέρες.

    Οι νομικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη εκείνων που δεν θα παραδοθούν έχουν ξεκινήσει. Στη λίστα βρίσκονται ο πρώην ηγέτης των σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς.

    [19] ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΛΑΝΤΕΝ

    Ντουμπάι, 17 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν πρωταγωνιστεί σε νέο βίντεο στο οποίο χαιρετίζει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και το πλήγμα που έφεραν στην αμερικανική οικονομία.

    Όπως ανέφερε το Ρόυτερς, ο Λάντεν στο βίντεο, που μετέδωσε ο σταθμός Ενωση Μεταδόσεων για τη Μέση Ανατολή MBC, λέει ότι οι απώλειες στην αγορά της Γουόλ Στρητ έφθασαν το 16% και αυτό είναι ρεκόρ πτώσης από την ημέρα που άνοιξε το χρηματιστήριο.

    Το κανάλι ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία ότι το βίντεο γυρίστηκε τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου 2001.

    Ο Λάντεν στο βίντεο λέει ότι περισσότερο από 1τρις εκατομμύριο δολάρια απώλειες προκάλεσαν αυτές οι επιτυχημένες και ευλογημένες επιθέσεις και μακάρι ο Θεός να ευλογήσει τους μάρτυρες και να τους δεχθεί στον παράδεισο.

    O.K.

    [20] Ο ΓΚΑΡΘΟΝ ΖΗΤΗΣΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ

    Μαδρίτη, 17 Απριλίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ο Iσπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ζήτησε άδεια για να ανακρίνει για την υπόθεση Πινοσέτ τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ που θα μεταβεί στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου.

    Oπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, o Γκαρθόν που είχε προκαλέσει την προσωρινή σύλληψη του πρώην δικτάτορα της Χιλής, στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ τον Νοέμβριο του 1998 στο Λονδίνο, ζητά από τις βρετανικές αρχές να επιβεβαιώσουν την παρουσία του Κίσινγκερ στο Λονδίνο, καθώς έχει προγραμματίσει να μιλήσει σε ένα σεμινάριο επιχειρηματιών.

    Ο Iσπανός δικαστής ζητά να ανακρίνει τον Κίσινγκερ για το ρόλο των ΗΠΑ στη διάρκεια της δικτατορίας στη Χιλή και την επιχείρηση ''Κόνδoρα'' με στόχο την καταδίωξη των εξόριστων αντιπάλων του Πινοσέτ.

    [21] ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 17 Απριλίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα που θα πιστοποιούν ότι το κοίτασμα υδρογονανθράκων που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νέας Περάμου και Αγίου Ορους, 4 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Πρίνου, είναι εκμεταλλεύσιμο.

    Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές όσον αφορά την ποιότητα του πετρελαίου και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων χημικών αναλύσεων το συγκεκριμένο πεδίο μπορεί να δώσει 12.000-15.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για τα επόμενα 15 χρόνια.

    Σήμερα ο Δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης ενημερώθηκε από τους ειδικούς της Kavala Oil που διαχειρίζεται τα πετρέλαια για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και για τις προσδοκίες τους αναφορικά με το νέο κοίτασμα.

    Αν και το τελικό πόρισμα θα ανακοινωθεί μετά τα αποτελέσματα του τεστ καύσης και τ σύνταξη της οικονομικοτεχνικής μελέτης υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα είναι εκμεταλλεύσιμο. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για το τελικό τεστ καύσης που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις προσδοκίες των ειδικών.

    [22] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΡΟΠΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Λοδνίνο, 17 Απριλίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Βρετανοί κομάντος του βασιλικού ναυτικού σε συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν οχυρά της Αλ Κάιντα σε ορεινές περιοχές στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν μαχητές Ταλιμπάν και μέλη της οργάνωσης της Αλ Κάιντα.

    Όπως μετέδωσε το BBC, μέχρι στιγμής οι περίπου 500 Βρετανοί στρατιώτες δεν έχουν εντοπίσει μαχητές Ταλεμπάν γεγονός που επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι οι μαχητές έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και κατευθυνονται προς τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

    Ωστόσο έχουν βρεθει μέχρι στιγμής διάφορα χαρτιά, χάρτες και ραδιοφωνικές συσκευές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την συγκέντρωση πληροφοριών.

    Εκτιμάται ότι η διεξαγωγή των επιχειρήσεων από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη ενώ αναμένεται να δυσκολεύσει ακόμη περισσότερο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

    Στην ίδια περιοχή είχε διεξαχθεί τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική επιχείρηση Ανακόντα, στην οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο οκτώ αμερικανοί και εκατοντάδες Αφγανοί μέλη της Αλ Κάιντα και μαχητές Ταλεμπάν έχασαν τη ζωή τους.

    [23] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΓΔΜ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σκόπια, 17 Απριλίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Η αναγγελία για την οριοθέτηση των συνόρων ΠΓΔΜ - Γιουγκοσλαβίας προκάλεσε νέες αντιδράσεις των Αλβανών του Κόσοβου, οι οποίοι αμφισβήτησαν εκ νέου τη σχετική συμφωνία Σκοπίων - Βελιγραδίου.

    Στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα Σκόπια οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ της Ε.Ε και του ΟΑΣΕ επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ, τόνισαν ότι είναι τετελεσμένο γεγονός και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

    Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ιρένα Γκιουζέλοβα, σχολιάζοντας την αυξανόμενη ένταση με αφορμή την επικείμενη χάραξη των συνόρων, επισήμανε ότι η Ε.Ε. χαιρέτισε τη συμφωνία και ότι η στρατηγική της είναι η στήριξη της ακεραιότητας των χωρών της περιοχής.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κριστόνι Ρικάρντο τόνισε ότι το ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη συμφωνία και υπενθύμισε ότι η ΠΓΔΜ και η KFOR υπέγραψαν συμφωνία για τον έλεγχο των συνόρων από την πλευρά του Κοσόβου από μονάδες της KFOR.

    Το θέμα συζήτησαν στη σημερινή συνάντηση που είχαν στα Σκόπια ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ με το διοικητή της KFOR στρατηγό Μαρσέλ Βαλεντίν.

    Ο διοικητής της KFOR ενημέρωσε τον κ. Τράικοφσκι για τις προσπάθειες της KFOR να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα ΠΓΔΜ - Γιουγκοσλαβίας, από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων των κατοίκων της μεθορίου και από τις δύο πλευρές και εφαρμογής μέτρων, ώστε να σταματήσει η παράνομη διέλευση των συνόρων.

    [24] ΑΦΙΞΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Απριλίου 2002 (20:22 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία και η Ιταλία μελετούν σήμερα νέα οικονομικά προγράμματα προκειμένου να δώσουν νέα ώθηση στις διμερείς συναλλαγές επισήμανε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Άντριαν Ναστάζε από το αεροδρόμιο Otopeni του Βουκουρεστίου όπου υποδέχθηκε τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι εκτιμάει τα μέτρα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η ρουμανική κυβέρνηση και τόνισε την υποστήριξη της Ιταλίας για την ένταξη της Ρουμανίας στις ευρω-ατλαντικές δομές.

    Σημειώνεται ότι η Ιταλία αποτελεί τον βασικό ξένο επενδυτή στην Ρουμανία ενώ η αξία των συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 17 April 2002 - 18:14:02 UTC