Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 50 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [03] K.KAΡAMANΛΗΣ: ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΓΩΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [05] ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΟΥΕΛ - ΑΡΑΦΑΤ
  • [06] ΕΞΙ ΠΟΛΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟ 2005
  • [07] ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
  • [08] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΦΟΡΑ Ο ΑΡΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΓΥΡΗ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [10] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • [11] Μ. ΓΚΙΟΡΤΣΕΦ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ
  • [12] ΗΠΑ: Ο ΤΣΑΒΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
  • [13] ΣΕ ΖΥΡΙΧΗ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΒΟΣΤΩΝΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [14] ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [15] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΕΞΟΜΑΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
  • [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΗΕ - ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ
  • [17] AΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [18] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
  • [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [20] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ
  • [21] ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ
  • [22] ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΒΟΛΕΪ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [23] ΒΟΛΕΪ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

  • [01] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 50 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 12 Απριλίου 2002 (17:59 UTC+2)

    Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι σε στάση λεωφορείου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, κοντά σε υπαίθρια αγορά, μετέδωσε η ισραηλινή τηλέοραση.

    Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, λίγα λεπτά μετά την έκρηξη αυτόπτες μάρτυρες είδαν τουλάχιστον πέντε σορούς ανθρώπων να μεταφέρονται από τραυματιοφορείς ενώ σάρκα και μέταλα ήταν διασκορπισμένα στο δρόμο.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα και η αγορά Μεχάνε Γιεχούντα ήταν κατάμεστη από μικροπωλητές και από ανθρώπους που ψώνιζαν.

    Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ακόμη ότι ο βομβιστής μπορεί να ήταν γυναίκα και ένας φωτογράφος είπε ότι είδε το κεφάλι μίας γυναίκας στον τόπο της επίθεσης. Η οργάνωση Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    Ο Ντέιβιντ Μπέικερ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι η έκρηξη είναι μία ακόμη δολοφονική επίθεση από Παλαιστίνιους τρομοκράτες κατά αθώων ισραηλινών πολιτών στην πιο πολυσύχναστη αγορά της Ιερουσαλήμ.

    Ο Μπέικερ είπε ακόμη ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν μόνον έναν λόγο ύπαρξης να στηρίζουν την τρομοκρατία.

    Η Ισραηλινή τηλέοραση μετέδωσε ότι την ώρα της έκρηξης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ πετούσε πάνω από την Ιερουσαλήμ και κατευθυνόταν προς το Λίβανο.

    Ο.Κ.

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2002 (11:58 UTC+2)

    Ως μία από τις κρισιμότερες στιγμές του Μεσανατολικού ζητήματος, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, τις συνομιλίες, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό Φλας, «είτε θα φανεί φως στο τούνελ, είτε θα υπάρξει μια πόλωση που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αλλά είναι σίγουρο ότι σιγά-σιγά θα επηρεάσει, δραματικά και τις αραβικές χώρες, το μουσουλμανικό κόσμο, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθούν οι αντιπαραθέσεις και προς την Ευρώπη.

    Η αίσθηση της έλλειψης λύσης τόσα χρόνια στο Παλαιστινιακό είναι βαθιά ριζωμένη ως μια πικρία, στον αραβικό κόσμο και η προσπάθεια του Κόλιν Πάουελ δεν είναι απλά μια προσπάθεια των ΗΠΑ, αλλά γίνεται -μετά από την προχθεσινή συνάντηση στη Μαδρίτη- και προσπάθεια της Ε.Ε. του ΟΗΕ, της Ρωσίας, του Ανάν και Πάουελ. Αυτή τη στιγμή ο Πάουελ έχει εντολή από τις 4 αυτές πλευρές, που ήδη έχουν καταθέσει τις απόψεις τους".

    Ως μία ιδέα που συμπληρώνει τις προσπάθειες της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας χαρακτήρισε την πρόταση του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, για λύση του Παλαιστινιακού και αναγνώριση του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες, ο κ. Παπανδρέου. «Είναι και ένα σημαντικό κλειδί στην τελική επίλυση του προβλήματος. Διότι οι διευθετήσεις που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια είχαν ως επίκεντρο το Παλαιστινιακό αλλά η μελλοντική ύπαρξη του Ισραήλ, η ασφάλειά της αλλά και το αίσθημα ότι η περιοχή της Μ. Ανατολής μπορεί να έχει μια ηρεμία, θα συσχετιστεί και με την ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών κρατών με το κράτος του Ισραήλ, που το θέμα αυτό λύνει και η πρόταση του Σαουδάραβα που υιοθετήθηκε και ομόφωνα από τους Αραβες στη Βηρυτό πριν λίγες βδομάδες».

    Ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αρνητική, μέχρι σήμερα, στάση της κυβέρνησης του Σαρόν, σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία διεθνούς παρέμβασης, ή διάσκεψης όπως έχει προταθεί, για την οποία όμως, όπως είπε, δεν υπάρχει και άλλη διέξοδος. «Αν αφεθούν τα μέλη μόνα τους να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα, για πολλούς λόγους φοβόμαστε, ότι θα συνεχιστεί αυτός ο κύκλος της βίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι είναι έντονος ο φόβος για την ακεραιότητα του Αραφάτ και είναι καθημερινή έκκληση της διεθνούς κοινότητας όπως και της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνο για την προστασία της ακεραιότητάς του αλλά για την απελευθέρωσή του ώστε να μπορεί να κινηθεί.

    «Είναι απαράδεκτο ένας ηγέτης που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή αρχή και είναι ο βασικός συνομιλητής για την οποιαδήποτε λύση να βρίσκεται υπό πολιορκία, από αυτόν με τον οποίο θα πρέπει να συζητήσει προκειμένου να βρεθεί λύση. «Είναι μια απαράδεκτη και παράδοξη κατάσταση σε μια οποιαδήποτε διαδικασία συνομιλιών. Αυτή η κατάσταση και όλες οι παρεμβάσεις δεν έχουνε συμβάλλει. Θα τονίσω βεβαίως ότι επίσης δεν έχουν συμβάλλει και οι βόμβες αυτοκτονίας, καθόλου σ' αυτό το κλίμα. Ασχέτως της αγανάκτησης που μπορεί να υπάρχει οι βόμβες αυτοκτονίας έχουν βοηθήσει τις πιο ακραίες φωνές μέσα στο Ισραήλ να αιτιολογήσουνε και αυτή την πολεμική αντιπαράθεση και την αίσθηση ότι οι Παλαιστίνοι δεν θέλουνε την ύπαρξη του Ισραήλ καν. Αρα λοιπόν πρέπει να υπάρξει διακοπή αυτών των εχθροπραξιών. Κάτι που είναι ένα πρώτο βήμα που θα ζητήσει όχι μόνο ο Κόλιν Πάουελ, αλλά έχει ζητήσει επανειλημμένα και η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα».

    Αναφερόμενος στην πολιτική λύση που πρέπει να προωθήσει η διεθνής κοινότητα, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «Το αίσθημα της ασφάλειας, η ανάγκη ασφάλειας του Ισραήλ, την οποία όλοι μας αναγνωρίζουμε, δεν μπορεί να εμπεδωθεί μέσα από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν θεωρούμε ότι θα εκριζωθεί η τρομοκρατία μέσα από τέτοιες επιχειρήσεις. Αντιθέτως η πολιτική προοπτική είναι αυτή η οποία θα δώσει την ασφάλεια στο Ισραήλ. Δηλαδή η επίλυση του πολιτικού προβλήματος με παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα είναι ένα σοβαρό, υπεύθυνο δημοκρατικό κράτος που θα ελέγχει τους πολίτες τους και θα μπορεί έτσι να ελέγχει τις όποιες πιθανές ομάδες θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τη βία για να συνεχίσουν έναν ιερό ή άλλο πόλεμο.

    Επίσης η πολιτική λύση θα είναι και η πρακτική βάση πάνω στην οποία θα υπάρξει και ευρύτατη συναίνεση και μεταξύ των δύο πλευρών, των πολιτών των δύο πλευρών για ειρηνική και ίσως και φιλική συνύπαρξη στο μέλλον. Αρα λοιπόν δεν θα υπάρχει και βάση για στρατολόγηση τέτοιων βομβιστών αυτοκτονίας.

    Αυτή είναι η πολιτική λύση που θα πρέπει να προωθήσει η διεθνής κοινότητα. Πολλές φορές έχουν πέσει ιδέες, πιστεύω όμως ότι η κρίσιμη στιγμή σήμερα είναι αν θα υπάρξει πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας να πιέσει όπου χρειάζεται για να υπάρξουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

    Τέλος, ερωτηθείς για την κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας για την επίλυση του προβλήματος, ο κ. Παπανδρέου, τονίζει ότι μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει αυτή.

    "Πήραμε μια πρωτοβουλία με μια χώρα με την οποία έχουμε δυσκολίες. Αυτός είναι ο συμβολισμός. Αυτή είναι η δύναμη του συμβολισμού, Ότι εδώ έχουμε δυο χώρες που προαιώνια έχουνε έχθρες, που όλη η υφήλιος γνωρίζει αυτή την εικόνα της αντιπαλότητας, όμως έχουμε πει ότι εμείς προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τα προβλήματά μας με ένα διαφορετικό τρόπο, από αυτό που γίνεται σήμερα στη Μ. Ανατολή. Αυτή είναι η δύναμη του συμβολισμού, που μπορώ να πως ότι ήδη από τις αντιδράσεις και των δύο πλευρών, ιδιαίτερα στον πολιτικό κόσμο και τον απλό πολίτη είναι πολύ θετικές. Εχουμε θετικές αντιδράσεις από τα στελέχη του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή. Χθες ο Σαουδάραβας μου είπε ότι είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία από μόνη της και βεβαίως δεν θα μείνουμε μόνο σ' αυτό το συμβολισμό.

    Η Ελλάδα έχει πάρει, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, συνεχείς πρωτοβουλίες ως μια χώρα της περιοχής, κοντινότερη της Ευρώπης στην περιοχή και οι υφυπουργοί επίσης και με άλλες ομάδες των διπλωματών έχουμε εξαμολυθεί σε διάφορες περιοχές του αραβικού κόσμου.

    Με τον κ. Τζεμ έχουμε τονίσει ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία για να μιλήσουμε και με τις δύο πλευρές, όποτε αυτό γίνει δυνατό. Εμείς θα πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία. Θα δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις με τον Κόλιν Πάουελ και κατά πάσα πιθανότητα μετά την επίσκεψή του θα γίνει και η δική μας επίσκεψη αλλά αυτό θα έχει σχέση και από τα δικά του αποτελέσματα.

    Όμως αυτή η πρωτοβουλία έχει αποτυπωθεί ήδη ως μια θετική πράξη δύο χωρών της περιοχής, μια της Ε.Ε. και μια μουσουλμανική χώρα που έχει ως επιθυμία να γίνει ευρωπαϊκή, ως τις δύο χώρες που δείχνουν έναν άλλο δρόμο, παίρνοντας αυτή την πρωτοβουλία. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν ως προς την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία».

    [03] K.KAΡAMANΛΗΣ: ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΓΩΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (12:03 UTC+2)

    Δεν χωράνε άλλοι εθνικοί εγωισμοί στα Βαλκάνια σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να αφήσει την περιοχή στην τύχη της, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο Φόρουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ν.Δ.

    Επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των οργανισμών που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και πρότεινε τη δημιουργία ενός περιφερειακού μηχανισμού συνεργασίας των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που θα υποβοηθήσει τη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ.Καραμανλή έχει ως εξής:

    Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην διάσκεψη για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές της, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση, αλλά και όλα τα Ιδρύματα που βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή.

    Ιδιαίτερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τη σημαντική συνδρομή του, αλλά και για τη χθεσινή του συνάντηση με τα συγγενικά μας πολιτικά Ιδρύματα για τον συντονισμό της δράσης στα Βαλκάνια.

    Θα ήθελα να ξεκινήσω από εκεί. Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν καταγράψει, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την σημαντική βοήθεια και αρωγή πολλών οργανισμών. Όμως από την πληθώρα των εθνικών και πολυεθνικών προσπαθειών, για να δημιουργηθεί λίγη τάξη μετά το χάος και να δοθεί μία νέα προοπτική στους πολίτες των κρατών που έχουν υποφέρει στην περιοχή μας, έλειψαν ιδιαίτερα ο συντονισμός και το πολιτικό όραμα. Ταυτόχρονα, πολλές προσπάθειες, που μένουν αμνημόνευτες, είναι αυτές που συχνά έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και έχουν και ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για όλους. Τέτοιες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλουν κυβερνητικοί και μη οργανισμοί και ιδρύματα, τα οποία, κατορθώνουν να προβάλλουν αποτελεσματικά σε ηγεσίες και πολίτες το όραμα ότι υπάρχει κάτι καλύτερο μπροστά, υπάρχει προοπτική, υπάρχει διέξοδος. Οτι δεν υπάρχουν διεθνείς θεατές που λένε αυτάρεσκα, ''εδώ είμαστε, ελάτε να μας φτάσετε'', αλλά ενεργοί οργανισμοί, που συμπάσχουν και λένε ''εδώ ήρθαμε, πείτε μας τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε''.

    Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τις συγγενείς μας πολιτικές δυνάμεις να οργανωθούν καλύτερα, να συμμετάσχουν πιο αποτελεσματικά στα πράγματα της χώρας τους, να βοηθήσουν στην εμπέδωση και διεύρυνση της Δημοκρατίας στην περιοχή τους;

    Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε κι εμείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους δεσμούς μας με τις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις στα Βαλκάνια και να τους εντάξουμε σταδιακά στην μεγάλη μας οικογένεια;

    Αυτή την αποστολή αναλάβαμε, πριν από ένα χρόνο στη Σόφια, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε χρόνο και προσπάθεια για να μελετήσουμε τα προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων σε βάθος και να ρωτήσουμε με την σειρά μας: Πως μπορούμε να βοηθήσουμε; Σε αυτή την ερώτηση πρέπει να απαντήσουμε εδώ, στο Forum των δυτικών Βαλκανίων.

    Χθες, όπως ανέφερα, Ινστιτούτα από πολλές χώρες, από την Ελλάδα, αλλά και από την Αυστρία, την Σουηδία, την Μεγάλη Βρετανία, που έχουν αναπτύξει κοινές εκπαιδευτικές δράσεις στην περιοχή, στην χρονιά που μας πέρασε, συναντήθηκαν και με άλλα Ιδρύματα από την Γερμανία, την Τουρκία, αλλά και με το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συναντήθηκαν εδώ για ένα λόγο: συναντήθηκαν για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.

    Στα περισσότερα από όσα ανέφερα, έχουν γίνει ήδη πολλά, στo πλαίσιo της Πρωτοβουλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια που αναπτύσσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τα κόμματά μας. Τα ιδρύματα που μας βοηθούν οργάνωσαν συναντήσεις και διασκέψεις. Πραγματοποίησαν σεμινάρια και εκδηλώσεις. Ακούραστα έχουν προτείνει κατευθύνσεις, έχουν χαράξει δρόμους, έχουν μοιραστεί ιδέες. Έχουν στείλει ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, στις μικρότερες πόλεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο.

    Πραγματοποίησα κι εγώ ο ίδιος ταξίδια στην περιοχή και συναντήθηκα με πολλούς από τους ηγέτες των συγγενικών μας Κομμάτων, αλλά και με κρατικούς αξιωματούχους. Οργανώσαμε επίσης ειδικές συναντήσεις για τις γυναίκες της περιοχής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών, αλλά και για τους νέους, από κοινού με τη νεολαία του ΕΛΚ.

    Σήμερα καλούμαστε όμως να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Θα ήθελα να εξηγήσω γιατί. Την ίδια ώρα που οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων βρίσκουν την αυτοπεποίθηση, που είχαν χάσει και προχωρούν σε αλλαγές, την ίδια ώρα που θετικά νέα - αν και όχι πάντα - έρχονται απ' όλη την περιοχή προς την κατεύθυνση της προόδου των δημοκρατικών διαδικασιών, την ίδια ώρα που οι σειρήνες του τυφλού εθνικισμού αρχίζουν να ακούγονται κακόφωνα, μία σκιά αμφιβολίας πλανάται πάνω από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

    Και είναι μία σκιά που αφορά στο μέλλον των κοινωνιών αυτών. Μία σκιά που αφορά στον ορίζοντα, αφορά στην κατεύθυνση. Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προχωρούν σε ιστορικής σημασίας διαδικασίες διεύρυνσης και ετοιμάζονται να υποδεχτούν νέα μέλη, τα δυτικά Βαλκάνια αισθάνονται αποκομμένα από τις εξελίξεις, απομακρυσμένα από τη νέα πραγματικότητα της Ένωσης. Την ίδια ώρα που χώρες σαν την Σλοβενία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία έχουν ένα ξεκάθαρο αν και ανηφορικό- δρόμο να ακολουθήσουν, αναφορικά με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, άλλες χώρες στην περιοχή αισθάνονται την μελλοντική τους ένταξη τόσο μακρινή προοπτική, που αισθάνονται πως δεν αξίζει να προσπαθούν.

    Το τείχος που έπεσε στο Βερολίνο δείχνει να δίνει σήμερα τη θέση του σ' ένα άλλο που φαίνεται να ανορθώνεται στα δυτικά Βαλκάνια. Και είναι ένα τείχος καχυποψίας, παραίτησης. Ένα τείχος που πρέπει κι αυτό να πέσει.

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας δείχνουν πως αυτό είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να συμβεί. Στη Βοσνία, οι σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν δεν βοήθησαν στη δημιουργία μορφών ανάπτυξης και συνεννόησης που δεν θα εξαρτώνται από την συνεχή παρουσία του διεθνούς παράγοντα. Στο Κοσσυφοπέδιο οι αλλαγές που επιτεύχθηκαν και η επιτυχής εκλογική διαδικασία έχει δημιουργήσει μία δυναμική ελπίδας. Στην Γιουγκοσλαβία, η νέα συμφωνία που δημιουργεί την νέα οντότητα Σερβία Μαυροβούνιο αποτελεί μία συμβολή στη σταθερότητα της περιοχής. Απομένει όμως να δούμε πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή της. Ενώ, όπως μας έδειξαν και τα πολύ πρόσφατα γεγονότα, ο δρόμος προς την καθολική αποδοχή της πλήρους ενσωμάτωσης της χώρας στις διεθνείς διαδικασίες, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος.

    Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είχαμε πρόσφατα μία σειρά από αποφάσεις που δείχνουν να εμπεδώνουν ένα κλίμα ελπίδας και μετριοπάθειας. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτής, έχουν μπροστά τους μόνο ένα δρόμο. Τον δρόμο της λογικής, του διαλόγου, της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Εμείς, ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κάνουμε μία ιδιαίτερη προσπάθεια να βοηθήσουμε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτής και να τις εντάξουμε, όπως και όλες τις άλλες συγγενείς δυνάμεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

    Στην Αλβανία είχαμε επίσης ελπιδοφόρες εξελίξεις για την δημοκρατική σταθερότητα της χώρας αυτής, όπως την συμμετοχή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξανά, στο κοινοβουλευτικό έργο, μετά από πολύμηνη απουσία. Εξακολουθούμε όμως να έχουμε μπροστά μας μία σειρά από δύσκολα προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του διημέρου αυτού.

    Ένα από τα πλέον σημαντικά είναι η πληθώρα των οργανισμών και μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων. Ανάμεσά τους, εξέχουσα θέση έχει το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο, τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσε τον κύριο μοχλό παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας στα πράγματα της περιοχής. Υπάρχει, χωρίς αμφιβολία, μία πρώτη προσπάθεια. Η προσπάθεια όμως αυτή, πολύ απέχει από τα όσα πρέπει να γίνουν για να υπάρξει πραγματική ανασυγκρότηση της περιοχής. Η φετινή ανάθεση του έργου του Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας στον κύριο Έρχαρτ Μπούζεκ, τον οποίο θα έχουμε την χαρά να ακούσουμε αργότερα, δίνει μία νέα πνοή στις διεθνείς προσπάθειες απέναντι στα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    Είμαι βέβαιος ότι από τις συζητήσεις μας εδώ θα προκύψουν νέες ιδέες, που όλοι χρειαζόμαστε πολύ για να δώσουμε σαφείς και αξιόπιστες απαντήσεις στα ζητήματα αυτά. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων μηχανισμών που εμπλέκονται, των πολλών εθνικών απεσταλμένων και διεθνών μεσολαβητών και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται. Θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε τη δημιουργία ενός περιφερειακού μηχανισμού συνεργασίας των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, με τον οποίο θα μπορούσαν να συνδεθούν και οι γειτονικές χώρες, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο μηχανισμός αυτός δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μία προσπάθεια υποκατάστασης του δρόμου τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας μηχανισμός για την υποβοήθησή τους στην προσπάθειά τους αυτή. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με το γείτονά μας. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας. Πρέπει να πιστέψουμε στην περιφερειακή συνεργασία. Όπως είπε χθες και ο Επίτροπος Πάττεν, «θα πετύχουμε μόνο ως ομάδα». Στα Δυτικά Βαλκάνια σήμερα, δεν χωρούν άλλοι ''εθνικοί εγωισμοί''. Γι' αυτό και η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την προσήλωσή μας στην σταθερότητα των συνόρων. Είναι μία αρχή που δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Ιδίως σήμερα.

    Η επίθεση των τρομοκρατών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας προσοχής σε άλλα πεδία, μακρυά από τα Βαλκάνια. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μία μάχη που όχι μόνο κατανοούμε, αλλά και στηρίζουμε. Η μάχη εναντίον όσων σκοτώνουν αμάχους, είναι μία μάχη που δίνουμε και πρέπει να δώσουμε μαζί. Έχουμε όλοι χρέος να μην επιτρέψουμε την παραπέρα ανάπτυξη τρομοκρατικών μεθόδων στα Δυτικά Βαλκάνια, ή οπουδήποτε αλλού. Την ίδια ώρα, οι αδιανόητες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μας φέρνουν μπροστά από ό,τι μπορεί να συμβεί, αν αφήνουμε τα προβλήματα να χρονίζουν. Όταν δηλαδή κοιτάμε τα προβλήματα, ψάχνοντας για εύκολες λύσεις, αντί για ολοκληρωμένα και «μακρόπνοα» σχέδια. Γι' αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε την πολύπαθη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην τύχη της. Γι' αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε τη μεγάλη αποστολή μας στη μέση. Ο σημερινός κόσμος δεν μπορεί να υποφέρει μισοτελειωμένες δουλειές. Δεν μπορεί να υποφέρει άλλο από λύσεις στο πόδι για τη δημιουργία εντυπώσεων.

    Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλύτερη θέση και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο Επίτροπος Πάττεν μίλησε επίσης για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και για τα σχέδια και προγράμματα βοήθειας στην περιοχή, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή είναι μία συνεισφορά που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Μπροστά μας έχουμε μία νέα συγκυρία που δεν μπορεί να περάσει ανεκμετάλλευτη.

    Η Ένωση έχει την ευθύνη και την ιστορική επιλογή να συνεχίσει το σημαντικό της έργο στην ανοικοδόμηση των Βαλκανίων. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καλύτερη διασύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, δίνουν μία άλλη προοπτική στους κατοίκους της και σημαντικές και καινοτόμες προοπτικές ανάπτυξης. Με χαρά θα ακούσουμε την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κυρία Ντε Παλάθιο να μας εξηγεί τις νέες αυτές κατευθύνσεις. Πρώτα απ' όλα όμως, θα πρέπει να βρούμε όλοι μαζί την δύναμη να κοιτούμε μόνο μπροστά, για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Να κοιτούμε μπροστά για το ευρωπαϊκό της μέλλον. Ένα μέλλον που δεν πρέπει πλέον να καλύπτεται από σκιές ασάφειας, όσον αφορά στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Ένα μέλλον σταθερότητας και δημιουργίας. Ένα μέλλον χωρίς υποδείξεις και καταναγκασμούς, αλλά με σαφείς πινακίδες σήμανσης. Είναι το μέλλον που θα μοιραστούμε μαζί, συντομότερα απ' όσο πιστεύουμε.

    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

    [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Aθήνα, 11 Απριλίου 2002 (16:18 UTC+2)

    Διευκρινίσεις για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή την δημοσιοποίηση των σχετικών προτάσεων της ανεξάρτητης επιτροπής που συστάθηκε για το θέμα αυτό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αξιολογήσει ούτε έχει υιοθετήσει τις προτάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση και επισήμανε ότι οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου και διαλόγου με την κυβέρνηση με στόχο ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

    «Πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος γύρω από το θέμα. Να δούμε όλοι τι προτείνεται, να το εξετάσουμε και να συζητηθεί δημόσια, να συζητηθεί και με την κυβέρνηση και μετά από αυτή τη δημόσια συζήτηση, μετά από το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους η κυβέρνηση θα φέρει τη δική της πρόταση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι η σχετική διαδικασία θα γίνει γύρω στα τέλη Μαϊου.

    Σχετικά με τις κατευθύνσεις της φορολογικής πολιτικής επισήμανε πως η κυβέρνηση επιδιώκει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και θα προσπαθήσει να ελαφρύνει τη θέση των εργαζομένων, και των συνταξιούχων και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής, που απασχόλησε κατ΄ εξοχήν το υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εξετάστηκε το Σχέδιο της Ενεργειακής Πολιτικής ως το 2010, για το οποίο προβλέπονται επενδύσεις ύψους 5,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων στην Ελλάδα και την ενεργειακή διασύνδεσή της με την ανατολή και την Ευρώπη. Παράλληλα αναδεικνύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή και συμβάλλει στις προσπάθειες για την προώθηση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    «Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, ένα θεσμικό πλαίσιο που προσαρμόζει τα δεδομένα στη χώρα μας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Απαντάμε έτσι στο ζήτημα της επάρκειας, στην όλο και μεγαλύτερη ζήτηση που είναι αποτέλεσμα της ανόδου του βιοτικού επιπέδου του λαού μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης είπε ακόμη ότι με συνολικές επενδύσεις 5,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών περίπου μέχρι το 2010 αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα οκτώ χρόνια 55.000 θέσεις άμεσης απασχόλησης και 91.000 θέσεις έμμεσης απασχόλησης ενώ στη φάση της ολοκλήρωσης της λειτουργίας του συστήματος οι θέσεις μόνιμης απασχόλησης θα είναι 20.000.

    «Η Ελλάδα με όλες αυτές τις ενέργειες ανατρέπει τη γεωγραφική της απομόνωση. Είμαστε στο άκρο της Ευρώπης, αλλά παύουμε να είμαστε στο άκρο της Ευρώπης και μετατρεπόμαστε με γρήγορο ρυθμό σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αναβαθμίζεται» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    [05] ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΟΥΕΛ - ΑΡΑΦΑΤ

    Ουάσιγκτον, 12 Απριλίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Η βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ ίσως να ματαιώσει τη αυριανή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ είπε ότι ο Πάουελ εξετάζει συνολικά την κατάσταση, με δεδομένη την επίθεση.

    Ο Λευκός Οίκος απαίτησε από τον Αραφάτ να καταδικάσει την επιχείρηση αυτοκτονίας της Παλαιστίνιας καμικάζι, που στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 84.

    [06] ΕΞΙ ΠΟΛΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟ 2005

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Με μεγάλο ενδιαφέρον ολόκληρος ο κόσμος του στίβου περιμένει την απόφαση της ΙΑΑF για την πόλη που θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του 2005.Υποψηφιότητα έχουν καταθέσει έξι πόλεις. Το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, η Βουδαπέστη, το Ελσινκι, η Μόσχα και η Ρώμη. Από αυτές οι τέσσερις έχουν διοργανώσει στο παρελθόν Ολυμπιακούς Αγώνες και δύο παγκόσμια πρωταθλήματα. Η σχετική απόφαση της θα ληφθεί στη σύνοδο της IAAF στις 14 Απριλίου στο Ναιρόμπι (Κένυα).

    Τρεις «θρύλοι» του στίβου της Κένυας θα πραγματοποιήσουν την κλήρωση για την σειρά που οι έξι υποψήφιες πόλεις θα κάνουν την παρουσίαση τους. Προκειται για τον Μόζες Κιπτανούι, την Τέγκλα Λορούπε και τον Μόζες Τανούι που θα κάνουν την κλήρωση αύριο στις 18:00.

    O Mόζες Κιπτανούι ήταν ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής όταν σε ηλικία 19 ετών κέρδισε τα 3000 μ στήπλ το 1991 στο Τόκιο. Στη συνέχεια πέτυχε τρία παγκόσμια ρεκόρ το 1992,3000 μ σε κλειστό, 3000 μ και 3000 μ στήπλ σε ανοικτό στίβο. Το 1995 έγινε ο πρώτος αθλητής μετά τον Χένρυ Ρόνο που κατείχε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 5000 μ και 3000 μ στήπλ. Επίσης έγινε ο πρώτος αθλητής που έσπασε το φράγμα των 8 στα 3000 μ στήπλ.

    Η Τέγκλα Λορούπε ξεκίνησε την καριέρα της με 5000 και 10.000μ, αλλά έγινε γνωστή το 1994 όταν κέρδισε τον μαραθώνιο της Ν. Υόρκης με 2ωρ 27:37.Στη συνέχεια έγινε ένας θρύλος στις κούρσες επί δημοσίας οδού με εκπληκτικά παγκόσμια ρεκόρ 2ωρ 20:47 το 1998 και 2ωρ 20:43 το 1999.Η Τέγκλα ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια στις κούρσες ημιμαραθωνίου της IAAF το 1997,το 1998 και το 1999 και χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια στον μαραθώνιο το 1999 στη Σεβίλλη. Ο Μόζες Τανούι ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 10.000μ το 1991 και δεύτερος πίσω από τον Χαιλέ Γκαμπεσελασιέ το 1993. Το 1995 κέρδισε τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου και κέρδισε τον μαραθώνιο της Βοστώνης το 1996 και το 1998.Πέτυχε την καλύτερη επίδοση του όταν τερμάτισε το 1999 δεύτερος στον μαραθώνιο του Σικάγου με 2 ώρες 06:16.

    [07] ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Aρχίζει αύριο στην Άρτα με τη διεξαγωγή των δύο ημιτελικών, το φάιναλ- φορ του Κυπέλλου γυναικών με την ονομασία «Κωνσταντίνος Παπαναστασίου». Στις 3.00μ.μ. η Αναγέννηση Άρτας θα αντιμετωπίσει τον Παναθλητικό, ενώ στις 5.00 μ.μ. ο Μακεδονικός θα παίξει με τη Νέα Ιωνία. Ο τελικός θα γίνει αύριο στις 12.00 το μεσημέρι.

    Η προπονήτρια της Νέας Ιωνίας, Σοφία Ναϊσίδου αναφορικά με το φαϊναλ φορ τόνισε: «Μέσα από τους τελευταίους αγώνες του Πρωταθλήματος διαφάνηκε ότι το επίπεδο του γυναικείου χάντμπολ έχει ανέβει. Αυτή η ανοδική του πορεία πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί στο φάϊναλ-φορ της Άρτας με τις ομάδες να προσφέρουν πλούσιο θέαμα. Όσον αφορά την ομάδα μου σίγουρα είναι καταπονημένη από τα δύσκολα παιχνίδια που έδωσε το τελευταίο διάστημα. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ξεκούρασης και της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας, πάμε να παίξουμε το χάντμπολ που ξέρουμε και μπορούμε και θα δούμε στο τέλος τι θα καταφέρουμε».

    Η αθλήτρια του Παναθλητικού, Βίκη Καρυπίδου, δήλωσε: «Πιστεύω ότι στο φάϊναλ-φορ του Κυπέλλου στην Άρτα θα γίνουν όμορφοι αγώνες. Η δική μας αποστολή είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσουμε την πρωταθλήτρια Αναγέννηση, η οποία κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και μπροστά στον κόσμο της θα προσπαθήσει να κατακτήσει και τον τίτλο του Κυπέλλου.

    Ο προπονητής του Μακεδονικού, Στέλιος Σεϊρεκίδης, από την πλευρά του σημείωσε: «Το αν το φάϊναλ-φορ του Κυπέλλου γυναικών στην Άρτα θα είναι καλό ως διοργάνωση θα το ξέρουμε στο τέλος. Εύχομαι πάντως να είναι το καλύτερο. Εμείς πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε με αξιώσεις το Κυπελλο, αρχίζοντας με νίκη στον ημιτελικό με τη Νέα Ιωνία. Όσον αφορά για την ονομασία «Κωνσταντίνος Παπαναστασίου» που πήρε το φάϊναλ-φορ θέλω να πω ότι είναι η ελάχιστη τιμή που μπορούμε να κάνουμε σ' έναν αξιόλογο άνθρωπο και πρωτεργάτη του χάντμπολ, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Στο χάντμπολ έβαλε το λιθαράκι για την ανάπτυξη του».

    [08] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΦΟΡΑ Ο ΑΡΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Για το γόητρο θα παίξει ο Αρης αύριο κόντρα στον Ιωνικό. Μπορεί η ομάδα του Μίλαν Μίνιτς να είναι αδιάφορη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάτσει να χάσει με κατεβασμένα τα χέρια. Τα προβλήματα δεν λείπουν και σε αυτή την αγωνιστική, αφού ο τεχνικός της ομάδας κ. Μίνιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Ρένφροε.

    «Ο Αρης είναι ιστορική ομάδα και πρέπει να παίξουμε καλά. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο τεχνικός του κίτρινου συλλόγου και συμπληρώνει: «Προερχόμαστε από δύο άσχημα αποτελέσματα. Αυτά δεν πρέπει να μας επηρεάσουν. Οφείλουμε να τελειώσουμε με αξιοπρέπεια τη χρονιά».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις των παικτών του Αρη, θέλοντας να δώσουν ένα τέλος στην έντονη φημολογία που επικρατεί και που αναφέρει ότι η ομάδα δεν θα αγωνιστεί δυνατά.

    Σήμερα το απόγευμα ο σύμβουλος της ΚΑΕ, Γιάννης Δαμιανίδης είχε συνάντηση με το Υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ΓΓΑ Νίκο Εξαρχο για το θέμα των χρεών, αλλά και του ελέγχου που γίνεται στην ΠΑΕ Αρης.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΓΥΡΗ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Συνάντηση με εκπρόσωπους των βαμβακοπαραγωγών από το μπλόκο του Αξιού είχε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, παρουσία του υπουργού Γιώργου Πασχαλίδη, ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης.

    Ο κ. Αργύρης απάντησε θετικά στο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών του νομού Πέλλας για επανεξέταση των 17.000 στρεμμάτων, που οι αγρότες υποστηρίζουν ότι εξαιρέθηκαν άδικα από το ΟΣΔΕ. Επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας θα εξετάσει τα λάθη που έχουν γίνει στην καταγραφή των εκτάσεων και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επανέλθει με νέα στοιχεία που θα θέσει υπόψη των αγροτών.

    «Εντόπισα σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια προβλήματα από κάποια λάθη που έχουν διαπιστωθεί είτε αυτά έχουν να κάνουν με τις ποσότητες του βαμβακιού είτε τα στρέμματα. Δόθηκε μια εντολή να δούμε τη διόρθωση που μπορεί να υπάρξει γι' αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αργύρης και διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί λύση για τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

    «Θα κάνουμε μια διόρθωση εσωτερική και στα πλαίσια των ενστάσεων ώστε να δικαιώσουμε αυτούς που ζουν αποκλειστικά από το βαμβάκι», επισήμανε.

    Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η συνάντηση θα σημάνει και την αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Αργύρης επισήμανε ότι η λύση των προβλημάτων των βαμβακοπαραγωγών δεν βρίσκεται στα μπλόκα και στα συλλαλητήρια, αλλά στο διάλογο.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι η μη εφαρμογή του κανονισμού σημαίνει απώλεια εσόδων συνολικά για τη χώρα και για τους αγρότες.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναζητάει λύση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με βάση τη νομιμότητα και στο πλαίσιο του κανονισμού.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών της Πέλλας Χρήστος Χατζηαντωνίου, επισήμανε ότι ο κ. Αργύρης ήταν αρνητικός στο αίτημα να πληρωθούν με ενιαία τιμή τα όλα τα βαμβάκια που παρήχθησαν νόμιμα και είναι δηλωμένα στην ΟΣΔΕ

    Χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη για την επανεξέταση των 17.000 στρεμμάτων βαμβακιού και επισήμανε ότι θα τη θέσει υπόψη των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο στη γενική συνέλευση, όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

    Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Αξιού Γιάννης Τουλπεκίδης, ανέφερε ότι «παρόλο που αποδείξαμε στον υφυπουργό ότι η παραγωγή μας ήταν αυξημένη από νόμιμα χωράφια, δεν πληρώνει όλη την ποσότητα του νόμιμου βαμβακιού που παρήγαμε, όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν». «Ερχεται το υπουργείο να τιμωρήσει τους νόμιμους και τους παραγωγικούς αγρότες», σημείωσε.

    [10] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Δώδεκα μαθητές από δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου που φιλοξενούνται από οικογένειες μαθητών του 85ου Δημοτικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης, δέχθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο κ.Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός των αδελφοποιήσεων μεταξύ των σχολείων της Θεσσαλονίκης και του Βελιγραδίου, καθώς και για τις γενικότερες επαφές που έχουν τα σχολεία της πόλης με σχολεία των Βαλκανικών χωρών.

    [11] Μ. ΓΚΙΟΡΤΣΕΦ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Στις αδυναμίες του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη επικεντρώθηκε στην παρέμβασή του στο Φόρουμ που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση και η Ν.Δ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα: "Το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μία νέα προσέγγιση" ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της ΠΓΔΜ Μάριαν Γκιόρτσεφ.

    Επισήμανε ότι Σύμφωνο Σταθερότητας σημαίνει σταθερότητα και ευημερία για τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων στόχοι, οι οποίοι δεν εκπληρώθηκαν στον απαιτούμενο βαθμό τους τελευταίους μήνες και προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν υπόψη οι αδυναμίες, θα οδηγήσουν σε αποτυχία.

    Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του Συμφώνου Σταθερότητας έθεσε το τρίπτυχο διαφάνεια, συντονισμός και πληροφόρηση. Ειδικά για το θέμα της πληροφόρησης, υπογράμμισε ότι πολλές φορές είναι ανεπαρκής και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ελλιπή ενημέρωση για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με στόχο τη συλλογή των όπλων στις περιοχές των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και την ίδρυση γραφείου που θα συντονίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Εδωσε επίσης έμφαση στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών τονίζοντας ότι για να υπάρξει η συμμετοχή των πολιτών πρέπει να ενημερώνονται για τις δράσεις του Συμφώνου.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εξάλειψη της ανισοτήτων των χωρών των Βαλκανίων, ενώ εκτίμησε ότι αν μειωθεί η χρηματοδοτική βοήθεια από την Ε.Ε. προς το Σύμφωνο Σταθερότητας, αυτό θα σημάνει την αύξηση της απόστασης Ε.Ε. και Συμφώνου Σταθερότητας.

    Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη να υπάρξει επιπρόσθετος μηχανισμός,ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας".

    [12] ΗΠΑ: Ο ΤΣΑΒΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

    Ουάσιγκτον, 12 Απριλίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι υπεύθυνος για την κρίση στην Βενεζουέλα είναι ο παραιτηθείς πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες καθώς έδωσε την εντολή να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους εξέφρασε τη θλίψη του για την «απώλεια ανθρώπινων ζωών» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μετά την παραίτηση του Τσάβες.

    [13] ΣΕ ΖΥΡΙΧΗ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΒΟΣΤΩΝΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Για τη Ζυρίχη αναχωρεί αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, προκειμένου να παραστεί στην ομογενειακή εκδήλωση προς τιμή του ακαδημαϊκού Παύλου Τζερμιά.

    Στη συνέχεια ο κ. Μαγκριτώης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου και θα παραστεί στην παρέλαση των ομογενών για την 25η Μαρτίου, ενώ θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, καθώς και με παράγοντες της ομογένειας.

    Την Τρίτη ο κ. Μαγκριώτης θα μεταβεί στη Βοστώνη όπου και θα εγκαινιάσει την έδρα των ομογενών Μαίρης και Χρήστου Παπουτσή στο πανεπιστήμιο του νότιου New Hampshire. Παράλληλα, θα επισκεφτεί τη θεολογική σχολή της Βοστώνης και θα παρακαθίσει σε δείπνο με τους γερουσιαστές και βουλευτές της πολιτείας, μεταξύ των οποίων και ο Μάικλ Δουκάκης.

    [14] ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 12 Απριλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Νέο πολιτικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Ρουμανία μετά την μυστηριώδη αυτοκτονία ενός μέλους της γενικής εισαγγελίας της χώρας ο οποίος μελετούσε υποθέσεις διαφθοράς στην ρουμανική κοινωνία.

    Πρόκειται για τον Κρίστιαν Πανάιτ, 29 χρόνων ο οποίος αυτοκτόνησε στις 10 Απριλίου πηδώντας από το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου του σπιτιού του στο Βουκουρέστι.

    Εν τω μεταξύ οι συνθήκες του θανάτου του Ρουμάνου εισαγγελέα γεννούν πολλά ερωτηματικά καθώς επρόκειτο για ένα ισορροπημένο άτομο χωρίς ψυχολογικές διαταραχές. Ειδικοί που εξετάζουν τις συνθήκες του θανάτου του δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως γιατί ο Πανάιτ δεν επέλεξε να αυτοκτονήσει με τη χρήση όπλου και προτίμησε να πέσει από το μπαλκόνι του σπιτιού του μην έχοντας αφήσει μάλιστα κανένα σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της απόφασής του.

    Ο άτυχος εισαγγελέας εξέταζε πολλά αρχεία διαφθοράς μεταξύ των οποίων και η υπόθεση του εισαγγελέα Αλεξάντρου Λέλε τον οποίο ο ίδιος έκρινε ότι ήταν αθώος και ότι είχε πέσει θύμα της μαφίας.

    Είχε ζητήσει μάλιστα να σταματήσει η ποινική δίωξη εναντίον του ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνεργατών του Πανάιτ ο τελευταίος αυτοκτόνησε καθώς δεν θέλησε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Λέλε τον οποίο θεωρούσε αθώο.

    Σημειώνεται ότι ο Πανάιτ ερευνούσε την ανάμειξη του Λέλε σε κύκλωμα διαφθοράς αφού είχε αθωώσει τον Αντριαν Ταράου, γιο του ηγέτη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που κατηγορείτο για παράνομη διακίνηση υγρών καυσίμων.

    Ο Λέλε μετά την αθώωση του Ταράου απομακρύνθηκε από την υπόθεση και είχε δηλώσει ότι ήταν θύμα της μαφίας και των πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο της δικαιοσύνης. Ο Ταράου έκανε μήνυση κατά του Λέλε και την υπόθεση ερευνούσε ο Πανάιτ.

    [15] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΕΞΟΜΑΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

    Καβάλα, 12 Απριλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Τριήμερη περιοδεία στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη της περιφέρειας με επιπλέον ενίσχυση της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    Σε ομιλία του στην Καβάλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δωθούν τα χρήματα που δικαιούνται όλοι οι δήμοι και νομαρχίες της χώρας για τον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενώ έκανε λόγο για εξομάλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και διαπίστωσε ότι οι φορείς, υπεύθυνα και συνειδητά, άφησαν πίσω τους αντιπαραθέσεις τοπικιστικού χαρακτήρα και κομματικές σκοπιμότητες.

    Για τους συμβασιούχους του ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επανέλαβε ότι εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες και δεν υπάρχει, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, δυνατότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου. Κατά την επίσκεψή του στη νομαρχία Δράμας, ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά οι νέοι στόχοι θα οδηγήσουν στην επίλυσή τους.

    [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΗΕ - ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

    Νέα Υόρκη, 12 Απριλίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για τις 18 και 19 Απριλίου διάλογος ανάμεσα στον ΟΗΕ και το Ιράκ για την επιστροφή στη Βαγδάτη των επιθεωρητών του οργανισμού για το οπλοστάσιο της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η αναβολή ζητήθηκε από τη Βαγδάτη, η οποία δεν επιθυμεί να αποσπαστεί για κανένα λόγο από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

    Οι συζητήσεις θα γίνονταν ανάμεσα στον ΓΓ του Οργανισμού, Κόφι Αναν, και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι.

    [17] AΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΑΕ Αρης υπό την προεδρία του αναπληρωτή προέδρου Κωνσταντίνου Βαρβάτου αποδόθηκαν οι ευθύνες για το θέμα Μόρις. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Αρης αναφέρει: «Αποφασίστηκε ομόφωνα, μετά την προφορική κατάθεση της απολογίας τους οι κ.κ. Πασχάλης Τουντούρης υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος και Μπέτυ Τζώρτζη γραμματέας αγωνιστικού, να υποβάλουν και γραπτώς στο Δ.Σ. την προσεχή εβδομάδα, το υπόμνημά τους μαζί με τα σχετικά έγγραφα τεκμηρίωσης».

    Στο μεταξύ, η ΠΑΕ Αρης, καταδίκασε ομόφωνα τις ακραίες ενέργειες εκ μέρους μερίδας φιλάθλων στο γήπεδο Χαριλάου στον αγώνα με την ΑΕΚ. Επίσης καταδίκασε το επεισόδιο σε βάρος του Κωνσταντίνου Βαρβάτου, στον ίδιο αγώνα. Σε ότι αφορά την κατάληψη των γραφείων θεωρεί ότι ήταν μια υπερβολική αντίδραση εκ μέρους μερίδας φιλάθλων.

    [18] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

    Καράκας, 12 Απριλίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Απορρίφθηκε τελικά το αίτημα του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για μετάβασή του στην Κούβα, δήλωσε ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Ρότζερ Φουενμαγιόρ.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο Τσάβες που κρατείται σε αεροπορική βάση από τον στρατό της χώρας είχε ζητήσει αμέσως μετά την παραίτησή του να του επιτραπεί να μεταβεί στην Κούβα καθώς διατηρεί στενές σχέσεις με τον Φιντέλ Κάστρο.

    Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των ενόπλων δυνάμεων ο Τσαβες θα προσαχθεί σε δίκη.

    [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Νέα Υόρκη, 12 Απριλίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί το βράδυ για την κρίση στην Μέση Ανατολή μετά τη νέα επίθεση στο κέντρο της Ιερουσαλήμ που στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η συνεδρίαση θα γίνει μετά από αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, που ήταν σήμερα στη Γενεύη για να μιλήσει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    Οι εκπρόσωποι των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ενημερωθούν κεκλεισμένων των θυρών για την κρίση στην Μέση Ανατολή από τον αναπληρωτή ΓΓ του οργανισμού Κιεραν Πρεντέργκαστ.

    Η νέα επίθεση ήταν ένα ακόμη πλήγμα στην προσπάθεια για να επιτευχθεί ειρήνη που καταβάλει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή.

    Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλειτσερ είπε πως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους καταδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή.

    Ο.Κ.

    [20] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Σόφια, 12 Απριλίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Η Βουλγαρία μπορεί να στηρίζει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες επισήμανε ο Αμερικανός υφυπουργός για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν στον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας Νικολάι Σβινάροφ που μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Βουλγαρία στο διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενώ ευχαρίστησε την χώρα για την άμεση απάντησή της μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου όταν αντέδρασε ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

    Δεν παρέλειψε να αναφέρει μάλιστα την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης η οποία τάσσεται υπέρ της ένταξης περισσότερων κρατών στην Συμμαχία.

    [21] ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 12 Απριλίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Το ποσό των 56,7 εκατομμυρίων δολαρίων συγκεντρώθηκε στη Σαουδική Αραβία για την παροχή βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη διάρκεια τηλεμαραθώνιου που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Το μισό σχεδόν του παραπάνω ποσού δόθηκε από τον πρίγκιπα Αλ Γουαλίντ Μπιν Ταλαλ. Ειδικότερα, δώρισε το ποσό των 27 εκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια του τηλεμαραθώνιου που διήρκεσε 11 ώρες.

    Σε δηλώσεις του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας τόνισε ότι από το συνολικό ποσό της δωρεάς, 13,5 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων παλαιστινιακών περιοχών ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για την παροχή τροφίμων και ρουχισμού στον παλαιστινιακό λαό.

    Ο πρίγκιπας είχε προσφέρει χρηματικό ποσό και για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου τον περασμένο φθινόπωρο, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από τον τότε δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τζουλιάνι είχε αρνηθεί τη βοήθεια από τον πρίγκιπα, επειδή είχε πληροφορηθεί τις δηλώσεις του τελευταίου σύμφωνα με τις οποίες καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή και να υιοθετήσουν μια πιο μετριοπαθή στάση έναντι των Παλαιστινίων.

    [22] ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΒΟΛΕΪ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Στις 6 Μαϊου θα αρχίσει στην Αθήνα η προετοιμασία της Εθνικής παίδων που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του ίδιου μήνα, με προπονητές τους Νίκο Νεόφυτο και Νίκο Ζαλμά. Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες της ομάδας θα είναι για το Βαλκανικό παίδων που θα γίνει στη Γιουγκοσλαβία (15-21 Ιουλίου).

    Οι 21 παίκτες που επιλέχθηκαν από τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς είναι: Δημητρούδης, Γκάρας (Ορεστιάδα), Πιπέργιας, Δημητριάδης, Παπαδημητρίου (Ηρακλής), Σταυρόπουλος (Κόροιβος), Μπουτάσης (Ίκαρος Έδεσσας), Παντακίδης (Αριστοτέλης Σκύδρας), Κιτσαντάς, Μπάκας (ΕΑ Πατρών), Γεροβασιλείου (Μέγας Αλέξανδρος Θεσ/νίκης), Βαγγέλης (ΑΓΣ Ιωαννίνων), Θεοδώρου (Κένταυρος Χανίων), Παπαδάκης (Πανελλήνιος), Μαντέκας (Απόλλων Πατρών), Τασούλας (Πανερυθραϊκός), Καπίρης (ΑΕΚ), Λοράνδος (ΑΕ Νίκαια), Πετρόπουλος (Παλαμάς Μεσσολογγίου), Πέτσαλης (Άνω Πόλη Άρτας), Μάμαης (Ολυμπιακός).

    Οι Γκάρας, Μπουτάσης, Κιτσαντάς και Παντακίδης θα προπονούνται με την Εθνική εφήβων.

    Στην Αριδαία επίσης θα ξεκινήσει την προετοιμασία της η Εθνική κορασίδων στις 28 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαϊου, με προπονητές τους Μπάμπη Χριστολιάκο και Παναγιώτη Αντωνόπουλο. Οι διεθνείς θα πάρουν μέρος σε τουρνουά (8-10 Μαϊου) στα Γιαννιτσά και την Αριδαία, με τη συμμετοχή της Εθνικής νεανίδων, την Εθνική νεανίδων Βουλγαρίας και την Εθνική γυναικών Κύπρου, ενώ θα συμμετάσχουν και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα που θα γίνει στη Γιουγκοσλαβία (15-21/07/02). Οι 22 παίκτριες που εκλήθησαν είναι οι: Αργυροπούλου, Τσήμα (Ηλυσιακός), Χανδρή (Καμποχώρια), Χατζόγλου, Παντσαρσίδου (Γιαννιτσά), Παρασκευοπούλου (Αίας Ευόσμου), Σκόνδρα (Άρης Θεσ/νίκης), Γεωργαντά, Τοσσούδη, Ντικούδη (Αίας Λάρισας), Καμπουράκη (ΓΑΣ Μεσσαρας), Γκότση (ΓΣ Πετρούπολης), Λαγουδάκη (Ρέθυμνο), Τοκούτση (Ερμής Δράμας), Καραθανάση (Ίρης Ν. Σμύρνης), Λαμπρινίδου (Ορεστιάδα), Μπουτίνα (Νίκη Βόλου), Καραστάθη (ΑΕ Βύρωνα/Αγ. Σώστη), Μαλιγκάνη (Μακεδονικός Αξιού), Γιαννάκου (Κτησιφών), Χρήστου, Καβαθά (Άρης Νικαίας).

    Οι αθλήτριες Αργυροπούλου, Χανδρή, Χατζόγλου και Παρασκευοπούλου θα προπονούνται με την Εθνική νεανίδων.

    [23] ΒΟΛΕΪ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Βρήκε το δίκαιο του ο Ολυμπιακός. Εκδικάστηκε σήμερα η ένσταση της Ορεστιάδας, για κακή συμμετοχή του αθλητή του Ολυμπιακού Γιάνε Χεϊκίνεν, στον ημιτελικό των δύο ομάδων στα πλέι οφ του πρωταθλήματος βόλεϊ. Αποτέλεσμα; Η ένσταση απορρίφθηκε από τον αθλητικό δικαστή Στέφανο Πανταζόπουλο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 12 April 2002 - 18:15:18 UTC