Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΛΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [02] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
  • [03] ΤΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ
  • [04] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [05] ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
  • [06] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
  • [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ Ο ΠΑΟΚ
  • [08] ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΥΒΕΛΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ
  • [09] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
  • [10] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [12] "ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ" ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΕ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
  • [13] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΡΑΤΗ
  • [14] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ
  • [15] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [16] ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ... ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [17] Η ΝΔ ΓΙΑΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  • [18] ΝΔ: Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
  • [19] ΕΚΚΛΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΕ ΑΡΑΦΑΤ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
  • [20] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [21] ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [22] ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΣΑΠΕ ΑΠΕΣΤΕΛΕ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
  • [23] ΣΕ ΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ 15ΧΡΟΝΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ
  • [24] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΘΗΚΕ 35ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ

  • [01] ΒΟΛΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 2 Απριλίου 2002 (15:01 UTC+2)

    Χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού υποστηριζόμενες από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν εισβάλει στη Βηθλεέμ όπου συγκρούστηκαν με παλαιστίνιους μαχητές.

    Οι δρόμοι της πόλης έχουν ερημώσει καθώς οι κάτοικοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε ιερέας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κοντά σε ναό της περιοχής κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες.

    Συνολικά ο ισραηλινός στρατός έχει εισβάλει τις τελευταίες ημέρες στις πόλεις Βηθλεέμ, Τουλκαρέμ, Καλκιλία και Ραμάλα. Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές σημειώθηκαν και πάλι συγκρούσεις κοντά στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα.

    Νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να «κρατήσουν τον δρόμο της ειρήνης ανοιχτό» αλλά σημείωσε ότι έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τον εαυτό τους και συνέστησε στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ να ελέγξει τη βία στη Μέση Ανατολή.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 2 Απριλίου 2002 (16:52 UTC+2)

    Την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για το μήνυμά του, κοινοποίησε ο Γιάσερ Αραφάτ, με την ελπίδα η φωνή του θα εισακουστεί και από τη λοιπή διεθνή κοινότητα. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα ο κύκλος αίματος. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα συγκρότησης του δικού του κράτους, αλλά και οι κάτοικοι του Ισραήλ το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σήμερα στο Κάιρο επαφές με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα καθώς και άλλους Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με το Μεσανατολικό.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον πρεσβευτή του Ισραήλ Νταβίντ Σασόν, ο οποίος χαρακτήρισε αστεία τα σενάρια περί απομάκρυνσης του Γιάσερ Αραφάτ σε τρίτη χώρα.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    [03] ΤΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2002 (10:49 UTC+2)

    Τροπολογία που απαγορεύει στα φροντιστήρια και άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τις εξετάσεις προσομοίωσης, κατά το πρότυπο των πανελληνίων, προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα η παράβαση των σχετικών διατάξεων θα συνιστά ποινικό αδίκημα με βαρύτατες συνέπειες και πειθαρχικές όπως η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

    Εν τω μεταξύ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες, ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχθούν από 21 Μαϊου έως 10 Ιουνίου.

    [04] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (09:43 UTC+2)

    Ολα τα μεγάλα θέματα της Θεσσαλονίκης θα τεθούν επί τάπητος στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που θα γίνει στις 2 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου, Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, Μεταφορών Χρήστου Βερελή, Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη και του υφυπουργού Μεταφορών Σπύρου Βούγια.

    Στη σύσκεψη θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του κυβερνητικού έργου στη Θεσσαλονίκη και μετά από αυτή αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για το Μετρό, την υποθαλάσσια αρτηρία και τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Εκθεσης (EXPO) του 2007 ή 2008. Η μελέτη σκοπιμότητας για την EXPO έχει ολοκληρωθεί και χτες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης παρέδωσε τους τρεις τόμους της στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, που μαζί με τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του. Οπως είπε ο δήμαρχος μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα οριστεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την EXPO και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003.

    Ο κ. Πασχαλίδης δεσμεύτηκε ενώπιον του δημάρχου και των μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής ότι στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη θα μεταφέρει το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου και άλλων φορέων της πόλης να μην υλοποιηθεί η απόφαση της Ολυμπιακής Αεροπορίας για περικοπή τριών απευθείας πτήσεων από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" προς το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Αμστερνταμ.

    Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την προετοιμασία για την ανάληψη της προεδρίας της προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003 και της Συνόδου Κορυφής.

    [05] ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2002 (21:58 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    «Η ελπίδα και η πίστη μας είναι το μόνο που μας έχει απομείνει. Ζούμε δραματικές στιγμές, που δεν θυμάμαι να έχω βιώσει στα τόσα χρόνια που ζω στα Ιεροσόλυμα. Οι δρόμοι στην παλαιά πόλη είναι έρημοι, παντού υπάρχουν τανκ και τίποτα δεν λειτουργεί. Οι σκηνές που διαδραματίζονται θυμίζουν δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν θυμάμαι ούτε το 1967, αλλά και το 1973 να ζήσαμε τέτοιες καταστάσεις».

    Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 47χρονος οδοντίατρος Νίκος Νίνος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων, ο οποίος έχει γεννηθεί, ζει και εργάζεται στον χριστιανικό τομέα των Ιεροσολύμων.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που είχε ο ίδιος, σήμερα βομβαρδίστηκε καθολική εκκλησία στη Βηθλεέμ και ο πάτερ Ζακ του Τάγματος των Σεζιάνων είναι βαριά τραυματισμένος.

    Επίσης αναφέρει και την ειρηνική πορεία 200 και πλέον κληρικών από όλα τα δόγματα, που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι από την Πύλη του Δαυίδ για να φτάσει στο Αμερικανικό Προξενείο και το γραφείο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με αίτημα να σταματήσουν οι αιματηρές εχθροπραξίες και να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος.

    «Πρέπει να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Αναρωτιέμαι πόσοι είναι αυτοί που κυνηγάει ο Σαρόν και δεν μπορεί να τους συλλάβει. Έκλεισαν όλους τους οικισμούς, όπου ζουν απλοί άνθρωποι, εργάτες που δεν φταίνε σε τίποτα» επισημαίνει ο κ. Νίνος.

    Ο ίδιος είναι σε συνεχή επαφή με τους λίγους εναπομείναντες στα Ιεροσόλυμα, στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ Έλληνες. Μέχρι αργά χθες το βράδυ μάταια προσπαθούσε να περάσει στη Βηθλεέμ. Πάντως μας διαβεβαιώνει ότι προς το παρόν όλοι είναι καλά.

    «Μας λένε ανόητους που έχουμε μείνει εδώ, λέει με κάποια πικρία. Κάποτε ήμασταν πάνω από 7.000, ενώ σήμερα μετράμε 300. Εδώ είναι ο τόπος μας, εδώ γεννηθήκαμε. Οι πρόγονοί μου ήρθαν από τη Μικρά Ασία. Που να πάω, να φεύγω συνέχεια? Δεν ξέρω τι θα αποφασίσουν τα τρία μας παιδιά, όμως θα ήθελα να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και αυτά στον τόπο που γεννήθηκαν".

    Εν όψη των εορτών του Πάσχα ο κ. Νίνος εκφράζει την ευχή να γιορτάσουν ειρηνικά την Ανάσταση του Χριστού και ελπίζει συγγενείς και φίλοι και να τα καταφέρουν να πάνε στα Ιεροσόλυμα για τα συνεορτάσουν.

    «Αυτό θα μας δώσει κουράγιο και να μην ξεχνάμε ότι είναι και μια στήριξη για το Πατριαρχείο μας. Κάνουμε σκέψεις ως ελληνική κοινότητα να στείλουμε το Πάσχα στον πρόεδρο Μπους Άγιο Φως, ως σύμβολο και μήνυμα ειρήνης από τους Αγίους Τόπους, μαζί και μια μικρή μακέτα των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης από ξύλο ελιάς. Η φλόγα της πίστεως, της αλήθειας και της αναγέννησης είναι πιο ισχυρή από τη φωτιά της τρομοκρατίας και του πολέμου», κατέληξε ο κ. Νίνος.

    [06] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2002 (21:51 UTC+2)

    Η μάχη των δημοτικών εκλογών είναι πολιτική και συνδέεται άμεσα με την πορεία και την ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν αποτελούν δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική.

    Ο κ. Σημίτης σε δηλώσεις του κατά τη συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ που είχε ως αντικείμενο συζήτησης τις δημοτικές εκλογές καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι μια προοδευτική πλειοψηφία να εκφραστεί σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης της ευρύτερης κεντροαριστεράς σε κάθε δήμο, σε κάθε κοινότητα, σε κάθε νομό, είτε από τον α' γύρο είτε στο β΄γύρο.

    Όσον αφορά τις προτάσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη περί επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε "είναι άκαιρες οι απόψεις του, όπως είπα και στον ίδιο και δεν βοηθούν την προσπάθεια, την οποία κάνουμε".

    Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σημίτης, η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που είχε αποφασιστεί στο Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιουνίου.

    [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (21:46 UTC+2)

    Και τώρα ο Πανιώνιος. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αυτό που βλέπουν οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή, αφού από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τον Δικέφαλο όσον αφορά την έξοδό του στην Ευρώπη. Τα εναπομείναντα παιχνίδια είναι και τα πλέον καθοριστικά, αφού να κερδίσουν "στοιχήματα" όπως με την ΑΕΚ, Αρη και Περιστέρι.

    Στον αγωνιστικό τομέα αυτό που χαροποίησε τον κ. Αλεξανδρή είναι ότι ξεκίνησαν προπονήσεις οι Κόμματος, Κολντεμπέλα και Λημνιάτης, ενώ πιθανότατα από αύριο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι Νόλαν και Σιγάλας.

    Φιλικό παιχνίδι αναμένεται να δώσει την Παρασκευή ή το Σάββατο ο ΠΑΟΚ προκειμένου να κρατήσει σε καλό αγωνιστικό επίπεδο τους παίκτες του εν όψει του παιχνιδιού με τον Πανιώνιο.

    [08] ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΥΒΕΛΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (21:36 UTC+2)

    "Eργα ακούμε και έργα δεν βλέπουμε. Συμπληρώνονται οκτώμισι χρόνια απραξίας για το μετρό από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα αποφάσισαν να μεταθέσουν το Βατερλώ τους κατά εννέα μήνες, δηλαδή όσο τους χρειάζεται για να ξεπεράσουν το σκόπελο των δημοτικών εκλογών", υπογράμμισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των υπουργών που συμμετείχαν στη διυπουργική επιτροπή για τα έργα της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Κούβελας διερωτάται αν η εξαγγελία για τη διεκδίκηση της ΕΧPO αποτελεί απόφαση για πορεία ξυπόλητων στα αγκάθια. "Η ΕΧΡΟ δεν είναι έκθεση ιδεών, είναι έκθεση έργων. Μια πόλη χρειάζεται προετοιμασία ανάλογη με εκείνη των Ολυμπιακών αγώνων. Με επιτυχίες Γκίνες στην απραξία και την αναβλητικότητα, ΕΧΡΟ δεν κερδίζεται", καταλήγει.

    [09] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (21:31 UTC+2)

    Εφθασε στην Αθήνα η Μπαρτσελόνα, προκειμένου αύριο να αντιμετωπίσουν στον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Η αναμέτρηση είναι δύσκολη. Αυτό τουλάχιστον επισήμαναν κατά την άφιξή τους οι Ισπανοί. Ο τερματοφύλακας της ομάδας Ρομπέρτο Μπονάνο αρκετά συγκρατημένος επισήμανε: "Περιμένουμε την ίδια καυτή ατμόσφαιρα. Το παιχνίδι είναι δύσκολο και αρκετά επικίνδυνο", τόνισε ο άσος της "Μπάρτσα" και συνέχισε: "Αν χάσουμε ακόμη και με 1-0 αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Μπορούμε να το ανατρέψουμε στην Ισπανία. Όμως δεν ήρθαμε στην Αθήνα με αυτό το σκεπτικό"

    Από την άλλη ο Ιταλός αμυντικός Φραντσέσκο Κόκο τόνισε πως η ομάδα του έχει τον πρώτο λόγο και πως αυτό θα πρέπει να το αποδείξει μέσα στο γήπεδο. "Το παιχνίδι με τον ΠΑΟ είναι δύσκολο, αλλά εμείς είμαστε το φαβορί. Θα είναι άλλος ένας τελικός. Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε καυτή έδρα. Το βασικό για μας είναι να αποφύγουμε την ήττα", συμπλήρωσε ο Κόκο.

    [10] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΕ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2002 (21:25 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Άγγελου Στάγκου στη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ.

    Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι ωστόσο διατύπωσαν επιφυλάξεις όχι ως προς την δημοσιογραφική του επάρκεια αλλά για τις ικανότητες του στο μάνατζμεντ. Από την πλευρά τους ΚΚΕ και ΣΥΝ ψήφισαν παρών.

    Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η κρατική τηλεόραση να κάνει ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός και να γίνει οδηγός στη διαμόρφωση ενός καλύτερου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που θα βασίζεται στην αξιοπιστία.

    Διαβεβαίωσε ακόμα ότι η ενημέρωση θα βασίζεται στην αντικειμενικότητα και την ισομερή αντιμετώπιση όλων των πολιτικών δυνάμεων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στόχος του είναι η ΕΡΤ να μην λειτουργεί ως κυβερνητική παραφυάδα.

    Υπογράμμισε ακόμα ότι το μάνατζμεντ θα χαρακτηρίζεται από σεβασμό στο δημόσια χρήμα, από δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα.

    Επίσης υποσχέθηκε καλύτερες και θελκτικότερες ενημερωτικές εκπομπές που θα αφορούν και τις εργασίες της Βουλής ενώ σε ότι αφορά τα οικονομικά της ΕΡΤ ανέφερε ότι φέτος προβλέπεται ζημιά 3 δις δρχ από την αγορά των δικαιωμάτων του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου.

    Ο κ. Στράγκος έδωσε έμφαση στη θέληση του να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ ενώ μίλησε και για την ανάγκη να ενισχυθεί το τεχνικό προσωπικού στο οποίο υπάρχει δραματικό έλλειμμα όπως ανέφερε ενόψει και της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

    Κληθείς από πολλούς βουλευτές να εκφράσει την άποψη του σχετικά με τις μετρήσεις τηλεθέασης τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο ερώτημα και δεν έχει τα δεδομένα για να απαντήσει έχει όμως τις επιφυλάξεις του ως προς την αντικειμενικότητα τους.

    Απαντώντας στις παρατηρήσεις βουλευτών της ΝΔ όπως του Δημήτρη Σιούφα και του Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με την σκληρή κριτική που έχει ασκήσει κατά καιρούς στο κόμμα τους μέσω των άρθρων του και κατά πόσο μπορεί να είναι αντικειμενικός τώρα με τα νέα του καθήκοντα ο κ. Στάγκος υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

    "Οι απόψεις μου στην αρθρογραφία που εξέφρασα ήταν οξύτατες και προς πάσα κατεύθυνση. Όσες φορές καταφέρθηκα κατά της ΝΔ άλλες τόσες το έκανα και για το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν είχα καμία κομματική εξάρτηση οικονομική ή άλλη ούτε είχα ποτέ θέση στο δημόσιο τομέα".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι όλοι περιμένουν από την ΕΡΤ καλύτερες μέρες και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την ατμομηχανή για ριζική αλλαγή στο θολό τηλεοπτικό τοπίο που υπάρχει σήμερα με ευθύνη των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και των ιδιοκτητών τους.

    Τέλος πρότεινε στον νέο πρόεδρο της Κρατικής Τηλεόρασης να μελετήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας εταιρίας μετρήσεων από την ΕΡΤ κάτι που προβλέπεται όπως είπε από τον νόμο.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2002 (21:23 UTC+2)

    Μονοήμερη επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Ο κ. Ράσμουσεν θα συναντηθεί στις 1μμ με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ στις 2.30μμ θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    [12] "ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ" ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΕ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (21:22 UTC+2)

    Το όνομα του συνθέτη του Ολυμπιακού ύμνου Σπύρου Σαμαρά. θα φέρει το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου ανδρών 2002 που θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα στις 27 και 28 Απριλίου. Το Δ.Σ της ΟΧΕ με ομόφωνη απόφασή του, ύστερα από εισήγηση της ΔΕΠ, αποδέχτηκε την ομόφωνη απόφαση-πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Κερκυραίων, για την ανάληψη του φάιναλ-φορ του Κυπέλλου ανδρών και έδωσε στη συγκεκριμένη διοργάνωση το όνομα του κορυφαίου Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμαρά. Με αυτό τον τρόπο τιμά τον μουσουργό, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό ύμνο, αλλά και όλο το έργο του εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και παράλληλα υπογραμμίζει μέσω του χάντμπολ, την σύζευξη, αθλητισμού και Πολιτισμού. Το Δ.Σ. της ΟΧΕ, απέστειλε συγχαρητήριο έγγραφο προς τον δήμαρχο της Κέρκυρας Χρύσανθο Σαρλή και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Καλούδη και τους ευχαριστεί για την πολύτιμη συμβολή τους στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

    [13] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΡΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (21:17 UTC+2)

    Ελάχιστο φόρο τιμής στον Ανδρέα Μουράτη απέθεσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Στην εκδήλωση όπου έδωσαν τον παρών ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης, ο Δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές θυμήθηκαν τις παλιές καλές στιγμές του παλιού ποδοσφαιριστή του "Θρύλου".

    Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναμειγνύεται σε περίεργα... γεγονότα. Και αυτό γιατί σκοπός του είναι να κατακτήσει το έκτο πρωτάθλημα. Οσο για το κίνητρο για την κατάκτησή του; Να το αφιερώσει στον Ανδρέα Μούρατη. "Ο Ολυμπιακός είναι θρύλος", ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της ομάδας και παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους φιλάθλους στην Ελλάδα. Παράλληλα με δηλώσεις του στήριξε τον προπονητή του Ολυμπιακού κ. Λεμονή και τους παίκτες του.

    Από την άλλη ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Αγραπίδης τόνισε τη μεγάλη αξία που έχει ο Ολυμπιακός για τον Πειραιά μιας και αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση της περιοχής.

    [14] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2002 (21:12 UTC+2)

    Την έκκλησή του στην ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε και σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ παράλληλα καταδίκασε ως τρομοκρατικές τις ενέργειες των Παλαιστινίων κατά αθώων Ισραηλινών.

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Ισραήλ να προβεί στην πρώτη κίνηση καλής θέλησης, δίνοντας εντολή για άμεση εκεχειρία και άρση του αποκλεισμού του Γιασέρ Αραφάτ και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με κάθε πλευρά που μπορεί να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης.

    Σε αυτή την κατεύθυνση είχε επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προεδρεύοντα στην ΕΕ, για πρωτοβουλία της Ενωσης στην περιοχή, την οποία έκρινε αναγκαία. Εκτίμησε ότι το Σαυδαραβικό σχέδιο ειρήνης μπορεί να αποτελέσει βάση για συνομιλίες και προειδοποίησε ότι από αυτή την κατάσταση θα κριθεί η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας.

    Ολόκληρη η δήλωση του κ.Σημίτη έχει ως εξής:

    "Ο αποκλεισμός του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα, η κήρυξη της πόλης από τους Ισραηλινούς σε στρατιωτική ζώνη, η εν εξελίξη επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε πόλεις της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και οι τρομοκρατικές ενέργειες των Παλαιστινίων κατά αθώων πολιτών του Ισραήλ, θέτουν όπως ξέρουμε όλοι το σκηνικό της βίας και του αίματος, τροφοδοτώντας έτσι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η περιοχή.

    Απηύθυνα προχθές έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μία απόφαση που δείχνει την αλλαγή απόψεων που υπάρχει στην παγκόσμια κοινότητα, απόφαση για την αποχώρηση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού από τη Ραμάλα, να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη ζωή του νόμιμου ηγέτη του παλαιστινιακού λαού και να άρει τον αποκλεισμό. Την έκκληση αυτή την επαναλαμβάνω και σήμερα. Φρονώ ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, σε μία κίνηση καλής θέλησης, θα μπορούσε ως πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, να διατάξει μία άμεση εκεχειρία.

    Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές της με τη διεθνή κοινότητα, με τον ΟΗΕ, με την ΕΕ, με τις ΗΠΑ, με τον αραβικό σύνδεσμο και τις αραβικές χώρες να προωθεί την ιδέα μίας ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς. Οπως ανέφερα μίλησα και με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, πρωθυπουργό της Ισπανίας, κ.Αθνάρ, για την πιθανότητα μίας πρωτοβουλίας της ΕΕ την οποία θεωρώ απαραίτητα. Η Ελλάδα, όπως δήλωσα στον κ.Αθνάρ, είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλους εκείνους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κρίσης. Δηλώνει την ετοιμότητά της και απόδειξη είναι η επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο, να συνεχίσει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την παύση των εχθροπραξιών.

    Πιστεύουμε ακράδαντα πως η ειρηνική διαδικασία αποτελεί μονόδρομο. Η Ελλάδα πιστεύει στην ειρήνη, η εξωτερική της πολιτική βασιζεται στη συνεννόηση και στο διάλογο. Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει να πάρουν οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διακρίνονται από την προσήλωσή τους στις αρχές του διεθνούς δικαίου, την τήρηση των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών και την εφαρμογή των ψηφισμάτων της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπάρχουν ειρηνευτικά σχέδια όπως το Σαουδαραβικό, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης. Είναι αυτή η ώρα που κρίνεται η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας".

    [15] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (21:10 UTC+2)

    Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και στον ηγέτη τους Γιάσερ Αραφάτ διοργάνωσαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη το ΕΚΘ και η παλαιστινιακή παροικία της πόλης.

    Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στο συλλαλητήριο το ΕΚΘ και η παλαιστινιακή παροικία καταδικάζουν τις « βάρβαρες επιθέσεις του κατοχικού στρατού του Ισραήλ, σε βάρος των Παλαιστινίων».

    Επίσης, καλούν την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ, για να σταματήσουν οι σφαγές στην Παλαιστίνη, να τερματιστεί η ομηρία του Γιάσερ Αραφάτ, και να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

    Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής παροικίας Ασόσκι Σούτκι και ο δήμαρχος Συκέων Σίμος Δανιηλίδης.

    Ακολούθησε πορεία που πέρασε από το αμερικανικό προξενείο και κατέληξε στην Καμάρα.

    [16] ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ... ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Το παιχνίδι του Ηρακλή την ερχόμενη Κυριακή με αντίπαλο την Παναχαϊκή είναι από τα πλέον καθοριστικά. Ο προπονητής της ομάδας, Αγγελος Αναστασιάδης αναζητά σε αυτό το ματς από τους παίκτες του μόνο τη νίκη. Αλλωστε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέα απώλεια.

    "Πρέπει να κερδίσουμε πάση θυσία την Παναχαϊκή. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, την στιγμή που χάσαμε από τον Ακράτητο", αναφέρει ο τεχνικός της ομάδας που στο βάθος της σκέψης του είναι και το παιχνίδι του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

    Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Σπανουδάκης αναμένεται να έρθει αύριο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μιλήσει στους ποδοσφαιριστές του, μεταφέροντας παράλληλα και την επιθυμία του προέδρου της ΠΑΕ, Βαγγέλη Μυτιληναίου για κατάληψη μιας θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη, καθώς επίσης και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Στο πλαίσιο του Προγράμματος "Ολυμπιακή Παιδεία", ο Ηρακλής θα επισκεφτεί την ερχόμενη Πέμπτη (13:30) το Σχολικό Συγκρότημα που βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρου 17-19 και περιλαμβάνει το 26ο Γυμνάσιο, το 32ο Γυμνάσιο και το 23ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

    Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, μέλη του τεχνικού τιμ, της διοίκησης και των βετεράνων, καθώς επίσης ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παπαδόπουλος, ο Υπεύθυνος του Προγράμματος κ. Φίνος και ο Προϊστάμενος Α' Γραφείου κ. Παρισσόπουλος.

    Η αντιπροσωπεία του Ηρακλή θα μιλήσει στους μαθητές, ενώ θα δοθούν εισιτήρια του αγώνα Ηρακλής - Παναχαϊκή της Κυριακής 7 Απριλίου. Στο συγκεκριμένο αγώνα, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά η "Κερκίδα Ολυμπιακής Παιδείας" στη Θύρα 16 του Καυτανζογλείου.

    Οι Βαγγέλης Πίτκας και Κώστας Μπάρμπας της ομάδας Νέων του Ηρακλή κλήθηκαν στην Εθνική ομάδα Νέων εν όψει του αγώνα με το Βέλγιο (10 Απριλίου 2002). Οι δύο παίκτες θα επιστρέψουν στο σωματείο τους το απόγευμα της 11ης Απριλίου.

    [17] Η ΝΔ ΓΙΑΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Απόδειξη της ανικανότητας και ανευθυνότητας της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση πολεμικού αεροσκάφους τύπου Ντακότα στο αεροδρόμιο Μακεδονία ο υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΝΔ Αθανάσιος Χειμάρας και ο συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος Νικήτας Κακλαμάνης.

    «Πριν λίγες μόλις ημέρες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής διαπίστωνε ότι το σύστημα ενόργανης προσγείωσης I.L.S. στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για λειτουργία του από τον Δεκέμβριο. Για την επισήμανση μάλιστα της κυβερνητικής ανακολουθίας και αναξιοπιστίας, δέχτηκε λεκτική επίθεση από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Βερελή. Σήμερα, ένα ακόμη γεγονός ήρθε να αποδείξει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης», υπογραμμίζουν σε γραπτή ανακοίνωση τους οι κ.κ. Χειμάρας και Κακλαμάνης.

    «Μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας επιχείρησε σήμερα αναγκαστική προσγείωση στο ίδιο αεροδρόμιο, γιατί δεν κατέβαιναν οι τροχοί του. Διαπιστώθηκε όμως ότι δεν υπήρχε στο αεροδρόμιο πυροσβεστικός αφρός επίστρωσης διαδρόμου και ειδικό μηχάνημα επίστρωσης, που είναι απολύτως απαραίτητα μέσα ασφάλειας για αυτές τις περιπτώσεις. Ευτυχώς, τελικά, οι τροχοί του αεροσκάφους κατέβηκαν και δεν θρηνήσαμε θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μήνες, είχε ζητηθεί να μεταφερθεί από τα παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, στη Θεσσαλονίκη, το όχημα επίστρωσης που υπήρχε εκεί. Δεν μεταφέρθηκε, όμως, επειδή προβλήθηκαν λόγοι ελλείψεως χρημάτων για τη μεταφορά του», προσθέτουν.

    «Αν αναλογιστεί κανένας ότι στερείται πυροσβεστικού αφρού επίστρωσης, ειδικού μηχανήματος επίστρωσης και συστήματος I.L.S. το μεγαλύτερο κρατικό αεροδρόμιο της χώρας, σε μια πόλη που είναι το κέντρο των Βαλκανίων, και ότι κάποιο ανάλογο γεγονός έγινε πριν από περίπου δύο χρόνια στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τότε θα καταλάβει τι μπορεί να συμβαίνει στα περιφερειακά αεροδρόμια», αναφέρουν.

    «Η κυβέρνηση οφείλει να εξοπλίσει τα ελληνικά αεροδρόμια με τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας. Χρήματα υπάρχουν από τα τέλη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων (Σπατόσημο) που όμως, με πρόσφατο νόμο, προορίζει δυστυχώς για άλλες χρήσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της», καταλήγουν.

    [18] ΝΔ: Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Η διεκδίκηση της EXPO από τη Θεσσαλονίκη δεν αντισταθμίζει τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα υποδομών, δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ, Σάββας Τσιτουρίδης, αναφερόμενος στα όσα εξαγγέλθηκαν σήμερα μετά την υπουργική σύσκεψη.

    Ο τομεάρχης της ΝΔ υποστήριξε ότι τα μεγάλα έργα υποδομών σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, όπως η ΠΑΘΕ, η Εγνατία οδός, το Μετρό και η υποθαλάσσια αρτηρία, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2007, ημερομηνία έναρξης της EXPO και τονίζει ότι οι επανάληψη των δεσμεύσεων και τα νέα χρονοδιαγράμματα εντείνουν την αίσθηση του εμπαιγμού στους πολίτες.

    "Σε κάθε περίπτωση το να δεσμεύεται μία κυβέρνηση τώρα που κλείνει τον κύκλο της ότι θα κάνει ό,τι δεν έκανε μία ολόκληρη 8ετία, προφανώς βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη σοβαρότητα που πρέπει να υπάρχει όταν πρόκειται για την ανάπτυξη μίας ευαίσθητης περιοχής" τονίζει.

    [19] ΕΚΚΛΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΕ ΑΡΑΦΑΤ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

    Βουκουρέστι, 2 Απριλίου 2002 (21:02 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει την υποστήριξη της προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου ο πολιτικός διάλογος μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου σε επιστολή που έστειλε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο κ. Ιλιέσκου κάλεσε τον παλαιστίνιο ηγέτη να θέσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να σταματήσει την τρομοκρατική δράση, να αναγνωρίσει και να τιμωρήσει τους υπευθύνους.

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειές σας οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν και δημόσια έκκληση για σταμάτημα των τρομοκρατικών ενεργειών θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ" τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος πρόεδρος.

    Ο κ. Ιλιέσκου επανέλαβε την στάση της Ρουμανίας για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα πρέπει να συνυπάρξει με το Ισραήλ.

    Σε ξεχωριστή επιστολή που έστειλε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ο Ρουμάνος πρόεδρος εκφράζει τα συλλυπητήρια του για τα θύματα των τελευταίων επιθέσεων εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Ρουμανίας σε προσπάθειες που αποσκοπούν στο σταμάτημα της βίας στην περιοχή.

    [20] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 2 Απριλίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς. Περίπου δώδεκα ισραηλινά άρματα εισήλθαν στη Τζενίν το απόγευμα, ενώ στα περίχωρα της πόλης έχουν συγκεντρωθεί 150 ακόμη τανκς και θωρακισμένα οχήματα.

    Την ίδια ώρα, στη Βηθλεέμ μαίνονταν οι μάχες Ισραηλινών και Παλαιστινίων γύρω από τον ναό της Βασιλικής.

    Παράλληλα, περίπου 400 Παλαιστίνιοι που είχαν παγιδευτεί από τους Ισραηλινούς στο καταφύγιο του διοικητή των τοπικών μονάδων ασφαλείας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, παραδόθηκαν, έπειτα από συμφωνία με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες, ενώ οι άνδρες συνελήφθησαν.

    [21] ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαιώνιση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης επέρριψε η διοικούσα επιτροπή του νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ,η οποία την κατηγορεί ότι προσπαθεί να ξεγελάσει τους πολίτες για να σωθεί από το επερχόμενο "ναυάγιο" των δημοτικών εκλογών.

    Με αφορμή τη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για τα έργα της Θεσσαλονίκης σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, η διοικούσα επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έδωσε πάλι υποσχέσεις στους Θεσσαλονικείς, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τα ίδια σχέδια που επί χρόνια αδυνατεί να εφαρμόσει, δίνει νέα παράταση για το Μετρό, επιφυλάσσεται να επανεξετάσει τη διακοπή των πτήσεων από τη Θεσσαλονίκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επαναλαμβάνει γενικές υποσχέσεις για τραμ, θαλάσσια συγκοινωνία κ.α.

    "Προφανώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η μόνη υπεύθυνη για τη διαιώνιση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης ή ανακάλυψε ξανά την Αμερική ή προσπαθεί να ξεγελάσει τους Θεσσαλονικείς ώστε να μπορέσει να σωθεί από το επερχόμενο για αυτήν ναυάγιο των δημοτικών εκλογών" υποστηρίζεται.

    [22] ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΣΑΠΕ ΑΠΕΣΤΕΛΕ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Οι δύο επιστολές προς τον ΕΣΑΠΕ με κύριο θέμα τις αποκαλύψεις που αφορούν τους "στημένους" αγώνες απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Πέτρος Καλαφάτης. Οι συγκεκριμένες επιστολές είναι:

    "Κύριε πρόεδρε,

    Είναι θέμα και ηθικής τάξης, πέρα από την ουσία της υπόθεσης για την οποία υπάρχουν εντεταλμένα όργανα που πρέπει να επιληφθούν, η περαιτέρω παραμονή του κ. Λάμπρου Μάρη, όχι μόνον στο προεδρείο, αλλά και στη διοίκηση της ΕΠΑΕ.

    Από τη στιγμή που φέρεται εμπλεκόμενος σε υπόθεση επηρεασμού διαιτητή με στόχο την ομάδα μας για τους αγώνες με ΟΦΗ και Παναθηναϊκό και εφ' όσον ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, να ζητηθεί η παραίτησή του από το κυρίαρχο σώμα.

    Δεν είναι δυνατόν κ. Πρόεδρε να επηρεάζει τις τύχες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πρόσωπο που φέρεται εμπλεκόμενο σε ένα σκάνδαλο νοθείας του πρωταθλήματος με θύμα την ομάδα μας".

    Το περιεχόμενο της δεύτερης επιστολής είναι:

    "Κύριε πρόεδρε,

    Για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος,

    Για την διαφύλαξη του κύρους του ποδοσφαίρου,

    Για τα οποία τόσος αγώνας γίνεται και επειδή οι αποκαλύψεις για τη νόθευση του πρωταθλήματος στην περυσινή περίοδο παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και επειδή, ακόμη, η κυρίως θιγόμενη, από τη νόθευση αυτή, είναι η ομάδα μας, ζητούμε να κινηθεί η αθλητική δικαιοσύνη και να επιβάλλει τα νόμιμα σε όσους εμπλέκονται στη νόθευση όχι μόνον σε επίπεδο προσώπων, αλλά και ομάδων, οι οποίες φέρονται ωφελημένες από τις συγκεκριμένες κινήσεις νόθευσης.

    Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες".

    [23] ΣΕ ΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ 15ΧΡΟΝΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο στις 9 το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη του Ελληνογερμανού Φρανς Κονσταντίν Μπέρινγκ για υπόθεση αποπλάνησης 15χρονης

    Αμερικανίδας.

    Ο 45χρονος Ελληνογερμανός συνελήφθη το Φεβρουάριο του 2001 στην Αθήνα όταν οι γονείς της ανήλικης Αμερικανίδας Λίνσεϊ Σάντρογκ είχαν καταγγείλει ότι την έπεισε - στη διάρκεια επικοινωνίας που είχαν μέσω του Ιντερνετ - να έρθει στην Ελλάδα. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για αρπαγή και αποπλάνηση ανηλίκου κατ΄ εξακολούθηση και για παράβαση του νόμου περί ασέμνων, καθώς ο Μπέρινγκ κατηγορείται επίσης από την

    αστυνομία για συμμετοχή σε κυκλώματα που διοχετεύουν παράνομα πορνογραφικό υλικό μέσω του διαδικτύου.

    Όπως αποκαλύφθηκε από τις έρευνες, η ανήλικη άρχισε να επικοινωνεί από τις ΗΠΑ καθημερινά με τον Ελληνογερμανό μέσω του Ιντερνετ οπότε την έπεισε να εγκαταλείψει την οικογένειά της και να έρθει στην Ελλάδα για να τον συναντήσει.

    Την εκδίκαση της υπόθεσης θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι του προξενείου των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να καλυφθεί από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Γ.Χ.

    [24] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΘΗΚΕ 35ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε 35χρονος από το Χαϊδευτό Καβάλας όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε προσέκρουσε σε ανάχωμα αρδευτικού καναλιού στη Χρυσούπολη με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι πόρτες, να πάρει φωτιά το αυτοκίνητο και ο ίδιος να απανθρακωθεί.

    Οι συγγενείς εκφράζουν απορίες για το θάνατό του Παύλου Γαβρά, πατέρα δύο παιδιών, καθώς το αυτοκίνητο βρέθηκε 200 μέτρα μακριά από τον κεντρικό δρόμο, ενώ τα αίτια της φωτιάς στο αυτοκίνητο δεν έχουν γίνει γνωστά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 2 April 2002 - 19:13:53 UTC