Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ
  • [02] ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΤΟ ΣτΕ
  • [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [04] ΦΤΩΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ
  • [05] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
  • [06] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΤΗΝ 4Η ΘΕΣΗ ''ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕ'' Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 92η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
  • [08] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [09] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΗΤΤΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
  • [10] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ
  • [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [13] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004
  • [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ TH ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [15] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΤΟ ΚΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [17] ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΑΚΕΛ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [21] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΖΗΤΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [22] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ
  • [23] ΕΚΕΤΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ 2003
  • [24] ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [01] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ

    Νέα Υόρκη, 30 Μαρτίου 2002 (12:28 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές πόλεις, μετά την υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε ειδικό σχέδιο ψηφίσματος.

    Η απόφαση αυτή, καλεί το Ισραήλ να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την πόλη της Ραμάλα, αλλά και τις λοιπές παλαιστινιακές πόλεις της Δυτ. Όχθης, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει την άμεση λήψη μέτρων από τις δύο πλευρές, προς την κατεύθυνση τερματισμού των εχθροπραξιών.

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασερ Αραφατ, εξακολουθεί να βρίσκεται πολιορκημένος από τα ισραηλινά άρματα μάχης στο αρχηγείο του, στη Ραμάλα, ενώ ένας από τους συμβούλους του υποστήριξε ότι ήδη υπάρχει έλλειψη τροφίμων στο προεδρικό μέγαρο, όπου και έχει εγκλωβιστεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    [02] ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΤΟ ΣτΕ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2002 (11:09 UTC+2)

    Δικαίωση για τον υπουργό Υγείας Αλέκου Παπδόπουλου συνιστά η απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε συνταγματικό το νόμο 2889/2001 για την απαγόρευση της διπλής απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών του Ε.Σ.Υ.

    Η απόφαση ελήφθη σε διάσκεψη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά αντίθετα θεσπίστηκε για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

    Πάντως, δεν ήταν λίγες οι διαφωνίες από τους ανώτατους δικαστές για το ποιο είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει την απομάκρυνση των πανεπιστημιακών γιατρών λόγω διπλοθεσίας. Η απόφαση για το αν θα παραπεμφθεί το θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφασιστεί σε νέα διάσκεψη.

    [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2002 (11:09 UTC+2)

    Εκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με αντικείμενο φλέγοντα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, όπως η κατάργηση απευθείας πτήσεων της Ολυμπιακής, το ενδεχόμενο "ναυαγίου" του μετρό, αλλά και η παγκόσμια έκθεση ΕΧΡΟ 2007 ή 2008.

    Στη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η πορεία των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης, θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου και Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Πασχαλίδης, αλλά και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σπύρος Βούγιας.

    Στο μεταξύ, έκκληση προς την κυβέρνηση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την υλοποίηση της σύμβασης που αφορά στο μετρό Θεσσαλονίκης, απεύθυνε χτες ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός ότι το έργο κινδυνεύει με ακύρωση, τη στιγμή που η κατασκευή του έχει προκηρυχθεί προ δεκαετίας.

    Από την πλευρά του πάντως το ΥΠΕΧΩΔΕ εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην κατασκευή του μετρό, προκειμένου επιτέλους να λάβει "σάρκα και οστά" ένα έργο που μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε ήδη από την περίοδο 1990-1993, αλλά δυστυχώς παραμένει στα χαρτιά.

    Σε κάθε περίπτωση, νεότερα για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 645,63 εκατ. ευρώ, θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως, αφού στις 31 Μαρτίου εκπνέει το τελεσίγραφο που δόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ανάδοχο κοινοπραξία, προκειμένου αυτή να αποδείξει ότι έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία δάνεια-κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου.

    Υπενθυμίζεται ότι, με επιστολή της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διευκρινίζει ότι δεν έχει αντίρρηση να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ανάδοχος κοινοπραξία θα προσκομίσει αποδείξεις ότι έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένει εναγωνίως την απάντηση της κοινοπραξίας, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί τί μέλλει γενέσθαι. Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι η κοινοπραξία αναμένει και νέα παράταση της προθεσμίας.

    Γενικότερα η φετινή άνοιξη αποτελεί κρίσιμη περίοδο για την τύχη του έργου, καθώς έως το Πάσχα αναμένεται να φτάσει στο Υπουργείο η εισήγηση της Κομισιόν, σχετικά με το αν οι πρόδρομες εργασίες, που έγιναν για το μετρό, χρηματοδοτήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο.

    Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφανθεί ότι δεν χρηματοδοτήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, τότε οι κυρίως εργασίες δεν αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται να σημειωθούν νέες εμπλοκές στην υλοποίηση του έργου, ανοίγοντας το δρόμο για νέες καθυστερήσεις.

    [04] ΦΤΩΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2002 (11:17 UTC+2)

    Φτωχός συγγενής της Ευρώπης αισθάνεται ο Ελληνας σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης έρευνας η Metron Analysis μετά την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ. Η έρευνα , η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα", δείχνει το άγχος των Ελλήνων απέναντι στο μέλλον και αποτυπώνει το σύμπλεγμα κατωτερότητας που έχουν απέναντι στους πολίτες της ΕΕ.

    Οι Ελληνες είναι βαθιά διχασμένοι από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών ως τις ιδιωτικοποιήσεις , τις συγχωνεύσεις και την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων στη χώρα και αντιμετωπίζουν αυτές τις εξελίξεις με καχυποψία. Επίσης εκφράζουν δυσαρέσκεια για την παιδεία, την οποία θεωρούν ανεπαρκή, αλλά και για την κατάσταση στον τομέα της υγείας. Αισθάνονται ενοχλημένοι από την παρουσία αλλοδαπών την οποία συνδέουν με την αύξηση της εγκληματικότητας, την ανεργία και την σταδιακή γκετοποίηση περιοχών. Αισθήματα καχυποψίας θρέφουν και για την ΕΕ την οποία συνδέουν με την με την επιβεβλημένη υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας. Παρηγοριά τους είναι ότι ο ελληνικός τρόπος ζωής είναι ανώτερος από τον ευρωπαϊκό. Η υστέρηση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αποδίδεται στην αναποτελεσματική διακυβέρνησης της χώρας για σειρά ετών αλλά και στην αντίληψη ότι οι πολιτικοί δρουν δίνοντας προτεραιότητα στο προσωπικό τους συμφέρον. Τελικά αν και σχεδόν όλοι αποδέχονται ότι η Ευρώπη είναι "μονόδρομος" για την Ελλάδα ταυτίζουν την ΕΕ με ένα πολυτελέστατο σπίτι που οι ίδιοι δεν είναι έτοιμοι να μείνουν μέσα.

    [05] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Μόσχα, 30 Μαρτίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία ζητείται η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Ραμάλα και τις άλλες παλαιστινιακές πόλεις.

    Στην Ιερουσαλήμ μεταβαίνουν ειδικοί απεσταλμένοι της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, και πρόκειται να συναντήσουν τον Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται για 2η ημέρα αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    "Η Ρωσία ζητάει από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να εφαρμόσουν αμέσως και πλήρως όλα τα σημεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ.

    Τόνισε ότι έδωσε εντολή στον απεσταλμένο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή Αντρέι Βντοβίν να αρχίσει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του ψηφίσματος του Σ.Α. του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι ο κ. Βντοβίν θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

    [06] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΤΗΝ 4Η ΘΕΣΗ ''ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕ'' Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Στο γκρουπ των πρωτοπόρων μπήκε η Καλλιθέα που μετά την σημερινή της νίκη με 3-1 επί της Καλαμάτας στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής ''σκαρφάλωσε'' στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και περιμένει απλά το στραβοπάτημα των πρώτων για να επωφεληθεί.

    Στο άλλο παιχνίδι η Χαλκηδόνα πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 1-0 στον Πύργο επί του Πανηλειακού.

    Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής είναι:

    Πανηλειακός- Χαλκηδόνα 0-1

    Καλλιθέα- Καλαμάτα 3-1

    Αύριο θα γίνουν τα παιχνίδια

    Απόλλων- Αγιος Νικόλαος

    Παναιγιάλειος- ΠΑΣ Γιάννινα

    Πανσερραϊκός- Ολυμπιακός Βόλου

    Προοδευτική- Πατραϊκός

    Απόλλων Καλαμαριάς- Αθηναϊκός

    Η βαθμολογία: Προοδευτική 40, ΠΑΣ Γιάννινα 38, Καλαμαριά 37, Καλλιθέα 35, Αθηναϊκός 33, Χαλκηδόνα 30, Πανσερραϊκός 29, Ολυμπιακός Βόλου 29, Πανηλειακός 29, Πατραϊκός 27, Απόλλων Αθηνών 23, Καλαμάτα 22, Παναιγιάλειος 18, Αγιος Νικόλαος 11.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και μείον ένα βαθμό.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 92η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2002 (20:32 UTC+2)

    "Τιμούμε σήμερα την 92η επέτειο του Κιλελέρ, τιμούμε την αφετηρία μιας πολυσήμαντης ιστορικής διαδρομής του αγροτικού μας κινήματος. Την κορυφαία στιγμή της πάλης και των αγώνων του για την κατάκτηση των λαϊκών δικαιωμάτων, της Aνεξαρτησίας και της Δημοκρατίας, για την πολιτική απελευθέρωση και την κοινωνική καταξίωση του Έλληνα αγρότη", επισημαίνεται σε μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο του Κιλελέρ.

    "Σήμερα στην 92η επέτειο του Κιλελέρ, ο Έλληνας αγρότης συνεχίζει τους αγώνες. Μπροστάρης μαχητής με ωριμότητα, με στόχους, δίνει τη μάχη της προσαρμογής, του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας. Δίνει το παρών στη μάχη για την ανάπτυξη της γεωργίας μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης της αγοράς, με όρους ανταγωνισμού και συρρίκνωσης των προστατευτικών πολιτικών.

    Σήμερα ο Έλληνας αγρότης μαζί με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστεί στην υπέρβαση παλιών νοοτροπιών και ξεπερασμένων μοντέλων ανάπτυξης.

    Σήμερα ο Έλληνας αγρότης δίνει τη μάχη για ένα νέο ξεκίνημα με προσδοκίες και στόχους, για τη συγκρότηση μιας Εθνικής στρατηγικής για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου. Κύριο στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι οι συνδυαστικές πολιτικές που αφορούν τις παραγωγικές δραστηριότητες, τις υπηρεσίες, τον οικοτουρισμό, τις ποιοτικές δράσεις στο γεωργικό τομέα, την επεξεργασία και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων μέσα από μεταποιητικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις", τονίζεται στο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ.

    "Αυτές οι συνδυαστικές πολιτικές της υπαίθρου σηματοδοτούν την "Πράσινη Ελπίδα" για την προστασία και την ενίσχυση των εισοδημάτων των αγροτών, για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και για την υιοθέτηση νέων ποιοτικών στόχων, για συμπληρωματικές αναπτυξιακές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ποιότητα ζωής και την ευημερία των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου.

    Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνοντας στην πράξη τους άρρηκτους δεσμούς του με την ελληνική αγροτιά, θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στη διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, που ανοίγει νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες και προοπτικές για τους αγρότες, τους κατοίκους της υπαίθρου, αλλά και όλης της Ελλάδας", καταλήγει το μήνυμα.

    [08] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Το παιχνίδι του Άρη με την Παναχαϊκή στην Πάτρα, είναι για την ομάδα της Θεσσαλονίκης από τα καθοριστικότερα του πρωταθλήματος, όσον αφορά στην έξοδό της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο προπονητής της ομάδας, Μπερντ Κράους θεωρεί τη νίκη ως μονόδρομο.

    "Μετά την ήττα της περασμένης αγωνιστικής είναι σημαντικό να κατακτήσουμε τους 3 βαθμούς. Αν η ομάδα μπει με σωστή διάθεση και νοοτροπία στο παιχνίδι, θα κατακτήσει τη νίκη. Η σχέση μου με τους ποδοσφαιριστές είναι πολύ καλή. Δεν είπα ότι φταίνε οι παίκτες για την ήττα. Όταν μια ομάδα χάνει φταίνε το ίδιο και ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές", αναφέρει ο τεχνικός της ομάδας.

    Η αποστολή του Αρη για τον αγώνα με την Παναχαϊκή αποτελείται από τους εξής 19 ποδοσφαιριστές: Κατεργιαννάκη, Πρίλασνιγκ, Λαμπάκη, Λουμπούτη, Παπαδόπουλο, Πασσαλή, Μόρις, Κολτσίδα, Ναγκόλι, Επαλέ, Θεοδωρίδη, Κυζερίδη, Καραλιόπουλο, Λιολίδη, Σκέντζο, Νούσια, Καζαντζή, Χριστοδούλου, Μπάρκογλου.

    [09] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΗΤΤΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2002 (20:08 UTC+2)

    "Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου συνιστούν απερίφραστη ομολογία ήττας", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Χρήστο Πρωτόπαπα.

    "Ενώ μέχρι πρόσφατα, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, έθεταν ως πρώτο στόχο τη νίκη στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλάζει ρότα και παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η πρώτη τους ήττα θα είναι στις Δημοτικές εκλογές. Θα ακολουθήσουν κι άλλες", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [10] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Διακομματική αντιπροσωπεία βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε το μεσημέρι την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθεί στον πρέσβη της χώρας για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και να ζητήσει την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα Παλαιστινιακά εδάφη

    Οι βουλευτές όμως βρήκαν την πρεσβεία κλειστή και δεν μπόρεσαν να επιδώσουν σχετικό ψήφισμα. Ο πρέσβης του Ισραήλ επικαλούμενος την αυριανή γιορτή του Εβραϊκού Πάσχα απουσίαζε, ενέργεια που σχολιάστηκε αρνητικά από τους παριστάμενους βουλευτές.

    "Πιστεύουμε ότι το Σάββατο του Πάσχα είναι πράγματι αξιοσημείωτο, δεν είναι Σάββατο του Πάσχα όμως στην Ελλάδα και θα έπρεπε να σέβονται τη χώρα, στην οποία ζουν και δεν είναι επίσης Σάββατο του Πάσχα για όσους σκοτώνουν αυτή τη στιγμή με κανόνια και με τανκς τον παλαιστινιακό πληθυσμό", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Η βουλευτής της Ν.Δ. Ελσα Παπαδημητρίου ευχήθηκε στην κυβέρνηση του Ισραήλ, "να τους φωτίσει το Πάσχα και το πνεύμα της εορτής, για να αντιληφθούν ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή αφορά και τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και τον κόσμο όλο".

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ έκανε λόγο για "τρομοκρατική ενέργεια του Ισραήλ", η οποία όμως δεν θα είχε συμβεί, "αν δεν είχε πάρει προηγουμένως το πράσινο φως από τους Αμερικανούς".

    Ολοι οι βουλευτές ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ κείμενο διαμαρτυρίας το οποίο αφορά την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ υπογράφουν ολοένα και περισσότεροι βουλευτές όλων των κομμάτων προκειμένου να επιδοθεί στην ισραηλινή πρεσβεία. Τα μέλη του Κοινοβουλίου καλούν την Ε.Ε. να παρέμβει και να δώσει τέλος στην αιματοχυσία και την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην περιοχή.

    [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Οι άσχημες εμφανίσεις του Ηρακλή τις τελευταίες αγωνιστικές έχουν δυσαρεστήσει τον πρόεδρο της ομάδας, Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκειά του σε στενό φιλικό του περιβάλλον, αφού τα αποτελέσματα που φέρνει η αγαπημένη του ομάδα δεν είναι αυτά που επιθυμεί. Ετσι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα παρακολουθήσει αύριο το παιχνίδι του Ηρακλή με τον Ακράτητο στα Ανω Λιόσια, από το αποτέλεσμα του οποίου θα αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει στη συνέχεια.

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα κρατήσει μια στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρι τον επαναληπτικό αγώνα του κυπέλλου με τον Ολυμπιακού, όπου και θα κριθεί η συμμετοχή του Γηραιού στον τελικό ή όχι.

    Οσο για το αυριανό παιχνίδι ο κ. Αναστασιάδης είναι αμφίβολο αν θα χρησιμοποιήσει τον Μιλόγεβιτς, αφού όλη την εβδομάδα δεν κατάφερε να κάνει προπόνηση λόγω τραυματισμού. Τη θέση του θα πάρει πιθανότητα ο Νίκος Κολομπούρδας.

    Κ.Π.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Αυτό το παιχνίδι δεν θα είναι όπως τα άλλα. Θα κρίνει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ποια από τις δύο ομάδες θα συνεχίσει να έχει ελπίδες για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. ΠΑΟΚ και ΠΑΟ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα προσπαθήσουν να πάρουν τη νίκη.

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι το γήπεδο της Τούμπας θα γεμίσει ασφυκτικά. Από την Αθήνα θα έρθουν περίπου 500 οπαδοί της πράσινης ομάδας. Οι παράγοντες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι των "αιωνίων" της Αθήνας την προηγούμενη αγωνιστική. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει: "Επειδή η αθλητική δικαιοσύνη δεν επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον της. Επειδή οι αθλητικές αρχές δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Επειδή η Πολιτεία δεν αποτυπώνει με πράξεις τη βούλησή της για κάθαρση. Επειδή η διαιτησία δεν στέκεται πάντα στο ύψος της. Και επειδή τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τόσο την ομάδα μας όσο και το θεσμό του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Καλούμε όλους τους φιλάθλους μας να συμπαρασταθούν στην ομάδα μας και παράλληλα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Πολιτεία εν όψει του αγώνα της Κυριακής να μην διανοηθούν ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι το άλλοθι για οποιασδήποτε αποφάσεις, ούτε πρόκειται να είναι εξιλαστήριο θύμα συμψηφιστικών καταστάσεων δήθεν αδικιών. Το σωματείο μας έχει αποδείξει ότι σέβεται όλους τους θεσμούς αλλά πάνω από όλα όμως, προασπίζεται τα συμφέροντά του".

    Κ.Π.

    [13] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2002 (18:53 UTC+2)

    : Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα στην κριτική που ασκεί τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Πρωτόπαπας από το Ρέθυμνο, όπου βρίσκεται, τόνισε ότι η Ν.Δ. θα λάβει την απάντηση του ελληνικού λαού στις εκλογές του 2004.

    "Ο αρχηγός της Ν.Δ., ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης ο κ. Καραμανλής στη χθεσινή ιδιαίτερα πολωτική ομιλία που έκανε με το γνωστό αυταρχικό και αλαζονικό ύφος του στην Κ.Ο. του κόμματός του, έδειξε να αντιλαμβάνεται τις δημοτικές εκλογές ως ένα δήθεν πρόκριμα εθνικών εκλογών. Θέλω να θυμίσω ότι η Ν.Δ. είχε πει τα ίδια και μετά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, είχε πει τα ίδια και μετά τις προηγούμενες ευρωεκλογές, και βεβαίως έχοντας καταληφθεί πάντα από το σύνδρομο Σημίτη έχασε τις βουλευτικές εκλογές", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας, στο περιθώριο συνάντησής του με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο κ. Καραμανλής είναι εγκλωβισμένος στη μίζερη πολιτική. Δεν έχει προτάσεις και ζητά, συνέχεια εκλογές", σημείωσε.

    "Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές του 2004 που είναι και ο στόχος", επισήμανε.

    Αναφορικά με την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για το Δήμο της Αθήνας ο υπουργός Τύπου σχολίασε: "Η κ. Μπακογιάννη επειδή είναι μια ιδιαίτερα έξυπνη πολιτικός προτίμησε ένα πεδίο, στο οποίο το κόμμα της έχει καταγράψει επιτυχίες. Σε αντίθεση με την ενεργό πολιτική όπου η Ν.Δ. κινδυνεύει να μείνει το κόμμα της μόνιμης ήττας".

    [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ TH ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2002 (18:41 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η 1η Ημερίδα των αδειούχων για την κατασκευή, διανομή και διάθεση των Αυθεντικών Προϊόντων ΑΘΗΝΑ 2004.

    Στην Ημερίδα, γενικός εισηγητής ήταν ο Γιώργος Μπόλος Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εισιτηρίων, ο οποίος ανάπτυξε τις βασικές κατευθύνσεις και τον σχεδιασμό της Οργανωτικής Επιτροπής για τη προώθηση των προϊόντων των αδειούχων. Στη συνέχεια μίλησε η Θεοδώρα Μάντζαρη, Διευθύντρια Εικόνας και Ταυτότητας η οποία παρουσίασε τους τρόπους εφαρμογής του οράματος των Ολυμπιακών Αγώνων και των αξιών τους σε γραφικά στοιχεία όπως το έμβλημα καθώς και σε εφαρμογές, προϊόντα και χώρους Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η Πέννυ Μικελοπούλου Διευθύντρια του Προγράμματος Εμπορίας Προιόντων, η οποία ανέπτυξε τους στόχους και τη στρατηγική του προγράμματος, ο Χάρης Διαμαντίδης Διευθυντής Τομέα Λιανεμπορίου, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού δικτύου διανομής. Ο Ανδρές Τσοχαντάρης , Διευθυντής Χορηγιών της ΑΘΗΝΑ 2004 , αναφέρθηκε στις σχέσεις με τους Ελληνες και Διεθνείς Χορηγούς καθώς και στο ρόλο και στη σημασία του χορηγικού προγράμματος.

    Στην Ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι εταιρειών οι οποίοι έχουν κηρυχθεί για 28 κατηγορίες προϊόντων. Οι αδειούχοι ενημερώθηκαν για την επιτυχημένη πορεία της πρώτης φάσης του Προγράμματος Εμπορίας Προϊόντων που έληξε στις 31.12.2001, αλλά και για τους στόχους του προγράμματος για το μέλλον.

    Έγινε επίσης εκτεταμένη ενημέρωση για την σωστή χρήση των σημάτων της ΑΘΗΝΑ 2004 και για τα οφέλη που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό.

    Πληροφορήθηκαν επίσης σχετικά με τις συνέργιες που μπορούν να επιτευχθούν με τους χορηγούς, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ συζητήθηκαν τρόποι μεγιστοποιήσεις των κερδών για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

    [15] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λάρνακα, 30 Μαρτίου 2002 (18:37 UTC+2)

    Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών, αποφάσισαν το πρωί σε σύσκεψή τους στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των παραγωγών της Κύπρου.

    Οι εκπρόσωποι χαρακτήρισαν την απόφαση "ένδειξη καλής θέλησης" εκ μέρους τους, μετά τη δέσμευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για διορισμό διυπουργικής επιτροπής που θα μελετήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προειδοποιούν όμως με επέκταση των κινητοποιήσεων σε παγκύπρια κλίματα εάν δεν επιλυθούν τα βασικά προβλήματά τους.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΤΟ ΚΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λευκωσία, 30 Μαρτίου 2002 (18:21 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) της Κύπρου, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο Κούλλη Μαυρονικόλα, επισκέφθηκε σήμερα την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Κύπρο, για να εκφράσει προς τον Παλαιστίνιο Πρέσβη τη συμπαράσταση του Κινήματος προς τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΚΙΣΟΣ καταδικάζει με βδελυγμία τη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους, που κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου και ηθικής, "εισέβαλε στη Ραμάλα και σπέρνει τον τρόμο και το θάνατο στον παλαιστινιακό λαό και τη νόμιμη ηγεσία του".

    Το ΚΙΣΟΣ καλεί τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση "να αναλάβουν άμεση δράση για την ανακοπή της ωμής και κυνικής βίας του Ισραήλ και να τερματίσουν τη σιωπή τους, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να υποχρεώσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνή νόμο".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΑΚΕΛ

    Λευκωσία, 30 Μαρτίου 2002 (18:18 UTC+2)

    Διεθνής διάσκεψη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, διοργανώνεται από το ΑΚΕΛ, στις 5 και 6 Απριλίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΑΚΕΛ ανησυχώντας "από την επιδείνωση της κατάστασης και το λουτρό αίματος στην Παλαιστίνη" και ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις αριστερών και προοδευτικών κομμάτων από το εξωτερικό, διοργανώνει τη συγκεκριμένη διάσκεψη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Λευκωσία, 30 Μαρτίου 2002 (18:16 UTC+2)

    Απαισιόδοξη αναφορικά με την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, παρουσιάστηκε σήμερα η Αντιπρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Πέτρα Μπλες, η οποία επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με την κ. Μπλες, είπε ότι έχει συναντήσει "πλήρη κατανόηση τόσο για το Κυπριακό όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ" και πήρε τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία "είναι στο πλευρό μας στην προσπάθεια για ειρηνική λύση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, αλλά και στην ένταξη της Κύπρου με ή χωρίς λύση στο Κυπριακό."

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λευκωσία, 30 Μαρτίου 2002 (18:01 UTC+2)

    Εντονότατη ανησυχία και θλίψη εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη χρήση βίας και τις οποιεσδήποτε ενέργειες με θύματα αθώους πολίτες τόσο Ισραηλινούς όσο και Παλαιστινίους.

    Σε σημερινή γραπτή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εκφράζει "την πλήρη συμπάθεια της κυβέρνησης προς τον Πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ και καλεί τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν αμέσως από τη Ραμάλα και τις Παλαιστινιακές Περιοχές."

    "Η Κυπριακή Κυβέρνηση", αναφέρεται στην ανακοίνωση, "εκφράζει την εντονότατη ανησυχία και θλίψη της για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καταδικάζει τη χρήση βίας και τις οποιεσδήποτε ενέργειες με θύματα αθώους πολίτες, Ισραηλινούς και Παλαιστινίους".

    Καλεί ακόμη για "αυστηρή τήρηση της συμφωνηθείσης εκεχειρίας και για άμεση έναρξη διαλόγου για διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και για συντήρηση των επαπειλούμενων προοπτικών ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 30 Μαρτίου 2002 (16:58 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να ενεργοποιηθούν περισσότερο στο Κυπριακό και να υπερασπισθούν τις θέσεις των ψηφισμάτων των ΗΕ σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, αλλά ιδιαίτερα στην ουσία επίλυσης του προβλήματος.

    Ο κ. Χριστόφιας συμφώνησε με τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ότι τα ΗΕ είναι ό,τι καλύτερο για τις δύο πλευρές, τονίζοντας πως τα ΗΕ και τα ψηφίσματά τους αποτελούν "την καλύτερη εγγύηση" για το Κυπριακό και εξέφρασε την ευχή όπως ακολουθηθούν και τύχουν εφαρμογής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΖΗΤΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 30 Μαρτίου 2002 (16:51 UTC+2)

    Tην έγκριση του ποσού των 43.652.700 δολαρίων ζητά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, για την κάλυψη των εξόδων της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Η εισήγηση αυτή του Γενικού Γραμματέα περιλαμβάνεται σε έκθεσή του, η οποία αφορά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2002 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2003. Ως γνωστό οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου καταβάλλουν εθελοντικά 20.505.500 δολάρια, για την κάλυψη του προϋπολογισμού της Δύναμης.

    Αιτιολογώντας το αίτημά του, ο Κόφι Ανάν υπενθυμίζει "ότι από τις εχθροπραξίες του 1974 το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε σειρά ψηφισμάτων που απαιτούν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εκτελεί επιπρόσθετες λειτουργίες, ιδιαίτερα ως προς τη διατήρηση ουδέτερης ζώνης μεταξύ των γραμμών της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών δυνάμεων, όπως και της ντεφάκτο κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Αυγούστου του 1974".

    Ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει πως "απουσία επίσημης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, το στρατιωτικό στάτους κβο παραμένει το κριτήριο βάσει του οποίου η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αξιολογεί αν μεταβολές συνηγορούν παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2002 (16:06 UTC+2)

    Tην ανάγκη δημιουργίας δικτύου ερευνητικών κέντρων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, τα οποία θα μετουσιώσουν σε πράξη το όραμα για την "Εγνατία της Ανάπτυξης", υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την ομιλία του στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας του ΕΚΕΤΑ.

    Τα κέντρα αυτά θα μπορούσαν να λειτουργούν κατά το πρότυπο του ΕΚΕΤΑ, ανάγοντας σε πρώτη προτεραιότητα τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. "Τα ερευνητικά κέντρα επιβάλλεται να συνεργαστούν με τις επιχειρήσεις, για να βοηθήσουν στην πράξη την αναπτυξιακή διαδικασία. Στα νέα δεδομένα η έρευνα επιβάλλεται να συνδεθεί με την παραγωγή", τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Από την πλευρά του, o πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθηγητής Ιάκωβος Α.Βασάλος, διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός των 162 εκτελούμενων ερευνητικών προγραμμάτων του Κέντρου ανήλθε πέρυσι σε 40,9 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ξεκίνησαν 147 συνεργασίες με εταιρίες.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το ύψος του τακτικού προϋπολογισμού του Κέντρου προσέγγισε πέρυσι τα 9,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ''μερίδα του λέοντος" - ήτοι 2,37 εκατ.- αντιστοιχεί σε έσοδα από προγράμματα με επιχειρήσεις. Κατά τα λοιπά, 2,21 εκατ. προήλθαν από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και 2,27 εκατ. από ανταγωνιστικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Επιπλέον, 0,87 εκατ. αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις από δημόσιες επενδύσεις και 1,47 εκατ. σε επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού.

    "Για κάθε ευρώ επιχορήγησης, που λαμβάνει το ΕΚΕΤΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό, τα έσοδα του από έξωθεν πηγές είναι τρία ευρώ, δηλαδή το τελικό ποσό τετραπλασιάζεται. Πάντως, για τη σταθερότητα του Οργανισμού, η Πολιτεία πρέπει να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες του Κέντρου, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ", διευκρίνισε ο κ.Βασάλος.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΕΤΑ, όπου σήμερα απασχολούνται 232 εργαζόμενοι, ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2000, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (6ο χιλιόμετρο Χαριλάου-Θέρμης).

    ΤΑ 4 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ

    ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΤΟΥ ΕΚΕΤΑ

    Υπό τη σκέπη του Κέντρου λειτουργούν σήμερα τα ερευνητικά ινστιτούτα Χημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ), Πληροφορικής (ΙΠ.ΤΗΛ), Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝ.Α) και Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ), τα οποία έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο. Μάλιστα, τα τρία από τα τέσσερα έχουν εξασφαλίσει τον τίτλο των Κέντρων Αριστείας.

    Για παράδειγμα, το IΤΧΗΔ έχει ήδη αναδειχτεί και βραβεύτηκε από διεθνή επιτροπή κριτών ως ερευνητικός φορέας επιστημονικής και βιομηχανικής αριστείας. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΕΤ, με βαθμό "άριστα" και χρηματοδότηση 500.000 ευρώ. Επιπλέον, το ινστιτούτο έχει αναδειχτεί σε μόνιμο συνεργάτη των ΕΛΠΕ, της ΒΡ, της Borealis και της Solvay, αλλά και άλλων πολυεθνικών.

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται και το Ινστιτούτο Πληροφορικής, το οποίο αξιολογήθηκε ως διεθνές κέντρο αριστείας, σε 3D Στερεοσκοπική Απεικόνιση και Πολυμέσα και προτάθηκε για χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ. Ενας από τους βασικούς στόχους του ινστιτούτου είναι η δημιουργία εταιρίας spin-off, με στόχο την αξιοποίηση των ερευνητικών του αποτελεσμάτων.

    Ερευνητικά προγράμματα και έργα, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει κατά τους 14 πρώτους μήνες της λειτουργίας του το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ. Μάλιστα, το Ι.ΜΕΤ έχει ήδη εισέλθει σε τροχιά ανάδειξής του σε αναγνωρισμένο -πανευρωπαϊκά- κέντρο Αριστείας για τις μεταφορές σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Τέλος, αξιόλογο έργο έχει να επιδείξει το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας, το οποίο μπορεί να παράσχει ζωτικής σημασίας βοήθεια στον ελληνικό παραγωγικό ιστό, με τις έρευνες που υλοποιεί στον τομέα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την παραγωγή και τον έλεγχο των σπόρων και του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού και των τροφίμων- ποτών.

    [23] ΕΚΕΤΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ 2003

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2002 (15:32 UTC+2)

    Στη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τεχνολογίας στα Βαλκάνια, το οποίο θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του 2003, προσανατολίζεται το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

    Η δημιουργία του παρατηρητηρίου θα μπει στη "γραμμή εκκίνησης" ήδη από το τρέχον έτος, καθώς εντός του 2002 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή φορέων-"κεραιών" του ΕΚΕΤΑ στη Σόφια και το Βουκουρέστι, ενώ ακολούθως θα στελεχωθούν αντίστοιχα γραφεία στα Σκόπια, τα Τίρανα και το Βελιγράδι.

    Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ηλεκτρονικό κόμβο συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, που αφορούν στην τεχνολογική στάθμη των βαλκανικών χωρών. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, σε συνεργασία και με την Ελληνο-αμερικανική πρωτοβουλία για την τεχνολογική συνεργασία στα Βαλκάνια (ΙTCB), θα πωλούνται ακολούθως στους ενδιαφερόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις.

    "Ετσι, οι policy makers θα μπορούν να διαμορφώνουν την πολιτική τους για τις εν λόγω αγορές βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων, ενώ οι επιχειρήσεις θα γνωρίζουν ακριβώς σε ποιους τομείς διανοίγονται προοπτικές, ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα τα επενδυτικά τους ανοίγματα. Από την πλευρά του, το ΕΚΕΤΑ θα απολαύσει τα οικονομικά οφέλη του όλου εγχειρήματος", δήλωσε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων- ο συντονιστής της πρωτοβουλίας ITCB, Iωάννης Μπακούρος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος των Εθνικών Συντονιστών Προγραμμάτων ΕΥΡΗΚΑ.

    ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ

    ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ

    ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΖΩΝΗ

    Μάλιστα, το Παρατηρητήριο Τεχνολογίας σχεδιάζεται να αποκτήσει στο μέλλον "παρακλάδια" και προς τις παρευξείνιες χώρες, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπακούρος, στο περιθώριο της εορταστικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλου, για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη λειτουργία του ΕΚΕΤΑ.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, καθηγητής Ιάκωβος Α. Βασάλος, ανακοίνωσε ότι ήδη υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, το τεχνικό δελτίο για την προκήρυξη του έργου κατασκευής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΚΕΤΑ, ύψους επένδυσης 7,3 εκατ. ευρώ.

    Η δημιουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων, όπου θα φιλοξενηθούν τα τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα του Κέντρου, θα χρηματοδοτεί από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το έργο αναμένεται να αποπερατωθεί εντός διετίας. Σημειώνεται ότι οι ανάγκες του ΕΚΕΤΑ για κτιριακές υποδομές διευρύνονται διαρκώς: σύντομα αναμένεται να προστεθεί στο επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου το ερευνητικό ινστιτούτο Στερεών Καυσίμων της Πτολεμαΐδας, ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται να ενταχθούν υπό τη σκέπη του και άλλοι επιστημονικοί φορείς.

    Α.Γ

    [24] ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αγρίνιο, 30 Μαρτίου 2002 (14:43 UTC+2)

    Αιχμές κατά της κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος περιοδεύει στην Αιτωλοακαρνανία.

    Ο κ. Καραμανλής, που επισκέφθηκε το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή Νεοχωρίου, αλλά και την παράκαμψη του Αγρινίου, τόνισε ότι "είναι απαράδεκτη, είναι εμπαιγμός για τους πολίτες αυτής της χώρας τέτοια έργα που μπορούν να αλλάξουν την μοίρα της ελληνικής περιφέρειας να καρκινοβατούν".

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής έκανε νέο άνοιγμα συνεργασίας σε όλους τους πολιτικούς χώρους. "Ως αυριανή κυβέρνηση θα χρειαστούμε τις υγιείς δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα για να δώσουμε τη μάχη για την πραγματική πρόοδο για την πραγματική ευημερία", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε ακόμη το Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Θεόκλητο ενώ το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό στο δεύτερο διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Αγρίνιο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 30 March 2002 - 19:13:49 UTC