Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
  • [02] ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [03] ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [04] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [05] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ 30 ΑΡΝΙΑ
  • [06] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ
  • [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [08] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΤΟΛΗ
  • [10] ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ "ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ" ΤΑ ΠΛΗΘΗ
  • [11] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ "BAR" ΚΑΙ "BIG BROTHER"
  • [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [13] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [14] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [16] ΟΜΑΛΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ
  • [17] ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [18] ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ Η ΝΙΓΗΡΙΑΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΑ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΥ
  • [19] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [22] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
  • [23] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΠΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΣΑΓΙΑΔΑ
  • [24] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΠΑΟ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (11:21 UTC+2)

    Εκτακτα μέτρα για την ομαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου, έχει προγραμματίσει η Τροχαία. Τροχονόμοι βρίσκονται σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών για να ρυθμίζουν την κίνηση.

    Ειδικότερα, αναμένεται να παραχωρηθούν από μία επιπλέον λωριδα κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς εισόδου στην Αθήνα από την Κόρινθο και από τη Λαμία. Αντίστοιχα μέτρα αναμένεται να ληφθούν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.Επι πλέον απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στο εθνικό οδικό δίκτυο από τις 4 έως τις 9 το βράδυ.

    Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία και στη Βόρειο Ελλάδα για τη διευκόλυνση των οδηγών. Τα έκτακτα μέτρα της ισχύουν από το απόγευμα της Παρασκευής όπου για πέντε ώρες απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο του 1,5 τόνου στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Για σήμερα η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ στον ίδιο δρόμο καθώς και στο δρόμο Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης.

    Δυστυχώς και αυτή η έξοδος δεν ήταν αναίμακτη. Από την Παρασκευή μέχρι τις πρώτες πρωινές σήμερα 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 158 τραυματίστηκαν σε 117 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα.

    [02] ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (11:36 UTC+2)

    Με το παραδοσιακό πέταγμα των χαρταετών, που σήμερα θα είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, χάρη στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα, και τα κούλουμα ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αποκριάς.

    Κούλουμα στον Κέδρινο λόφο διοργανώνει για άλλη μία χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και χορευτικά συγκροτήματα των δήμων Θεσσαλονίκης και Αγίου Παύλου, ενώ θα μοιραστούν στους παρευρισκομένους λαγάνες και χαλβάς καθώς και χαρταετοί, ροκάνες και μπάλες.

    Στην Αθήνα οι εναπομείναντες κάτοικοι, που επέλεξαν να παραμείνουν στην πόλη για το τριήμερο, θα σπεύσουν και φέτος στο λόφο του Φιλοπάππου, καθώς ο δήμος Αθηναίων έχει οργανώσει εκδηλώσεις με χορούς τραγούδια και φαγητό για όλους. Επίσης αρκετοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν τις πλαγιές της Πεντέλης και Πάρνηθας, για το πέταγμα των χαρταετών τους.

    Καθαρά Δευτέρα και η ΔΕΗ προειδοποιεί, όπως κάθε χρόνο για τους κινδύνους ηλεκτροπληξίας που συνδέονται με το πέταγμα του χαρταετού. Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού συμβουλεύουν να αποφεύγεται το πέταγμα του χαρταετού κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα να μην επιχειρηθεί η απελευθέρωση του και να ειδοποιηθούν τεχνικοί της ΔΕΗ ή αστυνομικοί.

    Τέλος κανονικά λειτούργησαν το πρωί οι λαϊκές αγορές καθώς και οι φούρνοι για την προμήθεια της λαγάνας.

    [03] ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (11:48 UTC+2)

    Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, εξήγγειλαν για αύριο οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία αντιδρώντας στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

    Σε όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν τη συγκεκριμένη μέρα συνιστάται να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας: 0109666666, 0801-11-4444.

    [04] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 18 Μαρτίου 2002 (13:20 UTC+2)

    Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε διπλωματικό επίπεδο για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη σήμερα το πρωί μετά από αρκετές εβδομάδες.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι πιθανή η αποχώρηση του στρατού από τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι μεγαλύτερη προσπάθεια απο τους Παλαιστίνιους, για να ελεγχθεί η δράση των εξτρεμιστών.

    Παλαιστινιακές πηγές χαρακτήρισαν δύσκολες τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, δήλωσε πως θα αποσυρθούμε από τα παλαιστινιακά εδάφη με την προϋπόθεση ότι κάποιος θα αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής.

    Οι συναντήσεις των Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων θεωρούνται επίτευγμα του Αμερικανού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, που είχε επαφές με τις δυο πλευρές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν.

    Η βία πάντως συνεχίζεται. Τέσσερα άτομα, δύο ισραηλινοί και δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικά επεισόδια στην πόλη Κφαρ Σάμπα και σε εβραϊκό οικισμό βόρεια της Ιερουσαλήμ. Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στο κέντρο της Βηθλεέμ όπου σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών έχασε τη ζωή του ένας ακόμη Παλαιστίνιος, μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσά.

    Επτά Παλαιστίνιοι που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων συνελήφθησαν στη Δυτική Οχθη τη νύχτα σε πέντε επιδρομές του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας, ανακοίνωσε ένας Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    [05] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ 30 ΑΡΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Από νωρίς μερίμνησαν για το πασχαλινό τραπέζι οι άγνωστοι που διέρρηξαν σήμερα τα ξημερώματα το ποιμνιοστάσιο του 59χρονου Ιωάννη Κούρογλου, στην αγροτική περιοχή Καλοχωρίου.

    Οι δράστες έκλεψαν 30 αρνιά συνολικής αξίας 1.467 ευρώ, σύμφωνα με τον παθόντα. Προανάκριση για την υπόθεση διεξάγει το αστυνομικό τμήμα Δεντροποτάμου.

    [06] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ

    Σικελία, 18 Μαρτίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Στο λιμάνι της Κατάνια στη Σικελία δόθηκε το τέλος στην περιπέτεια περισσοτέρων από 1.000 Κούρδων μεταναστών που εντοπίστηκαν χθες από τις ιταλικές αρχές, να ταξιδεύουν με το πλοίο «Μόνικα», σημαίας νήσου Τόνγκα.

    Περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες ήταν γυναικόπαιδα ενώ εχθές το βράδυ, μόλις έγιναν αντιληπτοί από την ακτοφυλακή, οι γυναίκες κρατώντας τα παιδιά τους στα χέρια, απειλούσαν πως θα τα πετάξουν στη θάλασσα, στην περίπτωση που οι αρχές επιδιώξουν να τους απομακρύνουν.

    Οι περισσότεροι αυτές τις ώρες εξετάζονται από Ιταλούς γιατρούς, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το πλοίο φαίνεται να έχει προέλευση από το Λίβανο αλλά οι λαθρομετανάστες προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από την Τουρκία.

    Το γεγονός ωστόσο, προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τουρκία, καθώς οι μεν κατηγορούν τους δε ότι δε ότι δεν παίρνουν μέτρα για να εμποδίσουν φαινόμενα αν το σημερινό.

    Ν.Κ.

    [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2002 (20:22 UTC+2)

    To θέμα «Γυναίκες και Πολιτική» θα αναλύσει η πρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής ΄Ένωσης Γυναικών Τζόι Μέιν σε εκδήλωση που θα γίνει αύριο στις 5.30μμ στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» στην Αθήνα.

    Η κ. Μέιν έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένη της γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας και ως πρόεδρος των γυναικών των Κεντροδεξιών κομμάτων όλου του κόσμου, θα επισημάνει του κινδύνους και τις απειλές, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα η γυναίκα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Επίσης θα αναφερθεί εκτενώς και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γυναίκα για την ισότιμη συμμετοχή της στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και κυρίως στη νέα Ευρώπη του 2001.

    Στο ίδιο θέμα θα αναφερθούν στις ομιλίες τους η γραμματέας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Γυναικών, βουλευτής Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η συντονίστρια της ΟΔΕ Εξωτερικών και Άμυνας, βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης.

    [08] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία των αρχών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Interpol προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα των επτά ατόμων που σκοτώθηκαν κατά την ένοπλη συμπλοκή τους με σκοπιανούς αστυνομικούς, στις αρχές Μαρτίου, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

    Το συμβάν αυτό επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της δράσης εξτρεμιστικών στοιχείων, ισλαμικής προέλευσης, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, μίλησε για τρομοκράτες που σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων στα Σκόπια. Υποστήριξε μάλιστα ότι κάποιοι από αυτούς ήταν Πακιστανοί με πολεμική εμπειρία στο Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια, όπου συνεργάστηκαν με τους Αλβανούς του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

    Ωστόσο οι δυτικοί συνδέουν πολύ επιφυλακτικά τη δράση ισλαμιστών με τη δράση των αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ. Άλλωστε το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν έντονες πιέσεις στη σκοπιανή ηγεσία για την υλοποίηση της συμφωνίας της Οχρίδας που έθεσε τέρμα στις ένοπλες συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας και προβλέπει τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των Αλβανών που ζουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Πάντως δυτικοί αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας εκφράζουν ανησυχίες για τους Πακιστανούς, Σαουδάραβες, Αιγύπτιους, Ιορδανούς, Τυνήσιους, Βόσνιους και άλλους μουσουλμάνους μαχητές που δρουν ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με τους πυρήνες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και του Αλβανικού Εθνικού Στρατού. Σύμφωνα με πηγές δυτικών μυστικών υπηρεσιών, οι Αλβανοί που δρουν στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ από το περασμένο φθινόπωρο έχουν εξοπλιστεί με όπλα αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρήματα για την πληρωμή του οπλισμού αυτού εικάζεται ότι προέρχονται από την πώληση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Στο μεταξύ, μετά και την παγκόσμια κινητοποίηση κατά της τρομοκρατίας λόγω των επιθέσεων του περασμένου Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, το όνομα του Σαουδάραβα κροίσου Οσάμα Μπιν Λάντεν συνδέθηκε με τα Βαλκάνια γενικότερα αλλά και με την ΠΓΔΜ ειδικότερα. Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Los Angeles Times στις 3 Οκτωβρίου του 2001, ανέφερε ότι εκπρόσωπος του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ΠΓΔΜ παρείχε στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των αλβανών βοήθεια ύψους επτά εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ακόμη όμως και πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, ο δυτικός Τύπος αναφερόταν συχνά στην παρουσία μουτζαχεντίν στο Κοσσυφοπέδιο και τη στήριξη του αγώνα των Αλβανών ανταρτών στην περιοχή. Χαρακτηριστικό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, στις 26 Νοεμβρίου του 1998, επισήμαινε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξέταζαν το ενδεχόμενο συνεργασίας του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος τότε ήταν ο κύριος ύποπτος για τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι της Κένυα και το Νταρ Ες Σαλάαμ της Τανζανίας, τον Αύγουστο του 1998, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν διακόσιοι άνθρωποι. Άλλωστε γιουγκοσλαβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφερόταν στην παρουσία του ίδιου του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οργάνωσε ομάδα ισλαμιστών μαχητών.

    Εξάλλου το ισλαμικό στοιχείο στα Βαλκάνια συνδέθηκε με τη δράση ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή. Από το 1994 υπολογίζεται ότι εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία μουσουλμάνοι εξτρεμιστές με πρόσχημα τη συμμετοχή τους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Παρόμοιες οργανώσεις εντοπίστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και τη Βοσνία ενώ μυστικές υπηρεσίες ερευνούν τη δράση και τα αρχεία τους.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2002 οι αρχές της ΠΓΔΜ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε κομβόι της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Μερχαμέντ» από τη Σαουδική Αραβία, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για μουσουλμανικές οικογένειες. Τότε η εφημερίδα «Ντνέβνικ» των Σκοπίων είχε υποστηρίξει σε δημοσίευμά της ότι η οργάνωση συνδέεται με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν «Αλ Κάιντα». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η οργάνωση το 1999 προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανοίξει γραφείο στην ΠΓΔΜ. Αργότερα εγκαινίασε αντιπροσωπεία στο Κοσσυφοπέδιο η οποία και διευθύνει τις δραστηριότητες της οργάνωσης στα Βαλκάνια.

    Απέναντι στη δράση του ισλαμικού στοιχείου στα Βαλκάνια η αμερικανική πλευρά που ενεργοποιήθηκε σθεναρά στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας επιχείρησε να προσεγγίσει τους αλβανούς αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου με αίτημα να διαχωρίσουν τη στάση τους από ακραία ισλαμικά στοιχεία, αίτημα που, σύμφωνα με δυτικές πηγές, έκαναν δεκτό.

    Πάντως η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για μεροληπτική στάση του υπέρ των Αλβανών που υπάρχουν στη χώρα ενώ ο σκοπιανός πρόεδρος Μπορις Τραϊκόφσκι τον περασμένο Νοέμβριο κατηγόρησε τη συμμαχία για σύναψη συμφωνίας με τον Αλβανικό Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό.

    Π.Γ.

    [09] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 18 Μαρτίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Έκκληση για "εκατό τοις εκατό προσπάθειες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων" απηύθυνε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι προς τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, μεταδίδει το BBC.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μετέβη στο Ισραήλ όπου βρίσκεται επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, στρατηγός Άντονι Ζίνι.

    Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει πίσω στους Παλαιστινίους την "ευθύνη για την ασφάλεια" των υπό παλαιστινιακής διοίκησης περιοχών, στις οποίες εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα οι ισραηλινές δυνάμεις.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, είχε δηλώσει ότι θα πραγματοποιούνταν νέα συνάντηση ισραηλινών και παλαιστινίων στρατιωτικών αξιωματούχων παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, στρατηγού Άντονι Ζίνι.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας διευκρόνισε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για εκεχειρία αλλά και για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές που κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα.

    [10] ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ "ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ" ΤΑ ΠΛΗΘΗ

    Λονδίνο, 18 Μαρτίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι κάτοικοι της περιοχής του Γιβραλτάρ διαμαρτυρόμενοι για τις προσπάθειες της Βρετανίας να αλλάξει το εδαφικό καθεστώς της περιοχής, μεταδίδει το BBC.

    Ο επικεφαλής της τοπικής ηγεσία του Γιβραλτάρ, Πίτερ Καρουάνα, εκτιμά ότι έως και 30.000 κάτοικοι θα κατακλύσουν το δρόμο της περιοχής.

    Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της βρετανικής και ισπανικής ηγεσίας συζητούν για το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ, για το οποίο υποστηρίζουν ότι θα έχουν συμφωνήσει μέχρι το καλοκαίρι.

    Οι δύο ηγεσίες φέρονται διατεθειμένες να καταλήξουν σε από κοινού διοίκηση της περιοχής.

    Ωστόσο, η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι οι αλλαγές στο καθεστώς του Γιβραλτάρ οφείλουν πρώτα να γίνουν δεκτές από τους κατοίκους της περιοχής.

    Ώρες πριν την πορεία τα σύνορα του Γιβραλτάρ έκλεισαν μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου έξω από τις εγκαταστάσεις της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας.

    Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι η ισπανική ηγεσία "ξεπουλά" το Γιβραλτάρ στους Βρετανούς.

    Ως ένδειξη διαμαρτυρίας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα και οι κυβερνητικές υπηρεσίες του Γιβραλτάρ.

    [11] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ "BAR" ΚΑΙ "BIG BROTHER"

    Aθήνα, 18 Μαρτίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Με σκληρή γλώσσα μίλησε για τις εκπομπές «Bar» και «Big Brother» ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος.

    «Εχει εξευτελιστεί ο άνθρωπος και έχει φτάσει και θα φτάσει όπως λένε, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα εξευτελισμού», τόνισε.

    Ο κ. Χριστόδουλος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για όσους συμμετέχουν στις δύο εκπομπές. «Τα παιδιά μας που έχουν πάει εκεί μέσα έχουν ανάγκη προσευχής από εμάς. Είναι παιδιά της εκκλησίας και αυτά, είναι παιδιά του Θεού και δεν θα πρέπει να ρίχνουμε επάνω τους τον λίθο του αναθέματος, αλλά θα πρέπει να κλαίμε και εμείς οι ίδιοι για το κατάντημα της ανθρώπινης προσωπικότητος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    «Και είναι όχι προς έπαινο του ελληνικού λαού το ότι προικίζει αυτές τις εκπομπές με την προτίμηση του, διότι αν όλοι αποφασίζαμε να κλείναμε εκείνη την ώρα τους διακόπτες, δεν ξέρω τι ώρα μεταδίδονται αυτά, μη σας περάσει από το μυαλό ότι τα βλέπω κιόλας, μου τα λένε και τα διαβάζω», σημείωσε.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κάλεσε τους πιστούς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να σταματήσουν τα δύο παιχνίδια. «Είναι αίσχος και ντροπή»,πρόσθεσε και άφησε αιχμές και κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. «Θα έπρεπε κάποιος επιτέλους να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας σε αυτό τον τόπο για να σφίξουν λίγο τα λουριά. Διότι δεν είναι ανάγκη μόνο να επικαλούνται κυρώσεις. Πρέπει να επικαλούμεθα την αξιοπρέπεια μας», τόνισε.

    Περαιτέρω, χαρακτήρισε έσχατη κατάπτωση τις δύο εκπομπές που γκρεμίζουν, όπως είπε, κάθε ηθικό βάθρο του πολιτισμού μας.

    [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Με νίκες συνέχισαν την πορεία τους οι τέσσερις πρωτοπόροι και έτσι δεν άλλαξε η κατάσταση στο βαθμολογικό πίνακα. Ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη, 21η, αγωνιστική καθώς κυριαρχεί το ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός.

    Μεγάλη μάχη θα γίνει επίσης όσον αφορά την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και τον υποβιβασμό στη Β' εθνική.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (20η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 44

    2.ΑΕΚ 43

    3.Παναθηναϊκός 41

    4.ΠΑΟΚ 38

    5.Ξάνθη 33

    6.Αρης 28

    7.Ηρακλής 28

    8.Πανιώνιος 26

    9.ΟΦΗ 26

    10.Αιγάλεω 19

    11.Ιωνικός 16

    12.Εθνικός Αστέρας 14

    13.Ακράτητος 13

    14.Παναχαϊκή 12

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (21η)

    Πανιώνιος - Αιγάλεω

    ΑΕΚ - Παναχαϊκή

    Ξάνθη - Ιωνικός

    Αρης - Ακράτητος

    Εθνικός Αστέρας - ΠΑΟΚ

    Ηρακλής - ΟΦΗ

    Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

    [13] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Η ΑΕΚ παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, παρά την ήττα από τον ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός όμως μείωσε τη διαφορά στον ένα πόντο και ακολουθεί στη 2η θέση. Ο Ηρακλής και ο Αρης συνέχισαν με νίκες την πορεία τους.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (22η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 41

    2.Παναθηναϊκός 40

    3.Ολυμπιακός 38

    4.Ηρακλής 37

    5.Πανιώνιος 35

    6.Μαρούσι 33

    7.Περιστέρι 33

    8.ΠΑΟΚ 31

    9.Αρης 31

    10.Ηράκλειο 31

    11.Ιωνικός Ν.Φ. 29

    12.Νήαρ Ηστ 28

    13.Δάφνη 27

    14.ΚΑΟΔ 27

    *Ο Ολυμπιακός έχει ένα μηδενισμό

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (23η)

    Πανιώνιος - Παναθηναϊκός

    Ολυμπιακός - Ηράκλειο

    ΚΑΟΔ - Μαρούσι

    Δάφνη - Ιωνικός Ν.Φ.

    Περιστέρι - Νήαρ Ηστ

    Αρης - ΠΑΟΚ

    ΑΕΚ - Ηρακλής

    [14] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Και τώρα σειρά έχει ο ΠΑΟΚ. Οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Αρη θα ξεκινήσουν από αύριο την προετοιμασία τους για το ντέρμπι που ακολουθεί με τον αιώνιο συμπολίτη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1.

    Οι κιτρινόμαυροι το τελευταίο διάστημα διανύουν περίοδο φόρμας και αποδεικνύουν πως μπορούν να κερδίσουν οποιοδήποτε αντίπαλο. Αλλωστε τις δύο τελευταίες αγωνιστικές έχουν καταφέρει να πάρουν τα ροζ φύλλα από τον Παναθηναϊκό και τη Νήαρ Ηστ. Την ομάδα της Καισαριανής την κέρδισαν με 78 - 75.

    Ο σέρβος προπονητής Μίλαν Μίνιτς, μετά και τη μαθηματική παραμονή της ομάδας στην Α1, θα καταστρώσει τα πλάνα του έτσι ώστε ο Αρης να πάρει ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Επιθυμία και στόχος πλέον των κιτρίνων είναι η έξοδος στην Ευρώπη.

    [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Επέστρεψαν τα χαμόγελα στην ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ μετά την επικράτηση επί της πρωτοπόρου της βαθμολογίας ΑΕΚ στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας με σκορ 85 - 77 για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας.

    Κορυφαίος της αναμέτρησης ήταν ο αμερικανός Μπιλ Εντουαρτς που οδήγησε τον Δικέφαλο του Βορρά στην επικράτηση. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής είναι χαρούμενος από την απόδοση των αθλητών του, παράλληλα όμως αισθάνεται απογοητευμένος από το γεγονός ότι το θετικό αποτέλεσμα ήρθε αργά και δεν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Για τον ΠΑΟΚ ακολουθεί πλέον το ντέρμπι με τον συμπολίτη Αρη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, με τους ασπρόμαυρους να θέλουν να σπάσουν το σερί που τους θέλει ηττημένους όταν αγωνίζονται εκτός έδρας.

    [16] ΟΜΑΛΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Αναίμακτη και ομαλή είναι μέχρι στιγμής η επιστροφή των Θεσσαλονικέων από το τριήμερο της Αποκριάς, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΜΠΕ ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μαρνάς.

    Ιδιαίτερη κίνηση υπάρχει στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από το Καρναβάλι της Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρνάς, η παρουσία της τροχαίας στο σημείο είναι έντονη, αλλά πρέπει και οι οδηγοί να προσέχουν γιατί ακόμα και ένα τροχαίο με υλικές μόνο ζημιές θα δυσχεραίνει την επιστροφή.

    Αρκετή κίνηση υπάρχει στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Ομαλά εξελίσσεται και η επιστροφή στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγοί περνάνε χωρίς να πληρώνουν τα διόδια των Μαλγάρων, λόγω της απεργίας των συμβασιούχων υπαλλήλων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας.

    Για σήμερα απαγορεύεται η διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου στις εθνικές οδού Καβάλας - Θεσσαλονίκης και Νέων Μουδανιών -Θεσσαλονίκης από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ

    [17] ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Σε απόσταση αναπνοής συνεχίζει να ακολουθεί τον Ολυμπιακό στο βαθμολογικό πίνακα η ΑΕΚ, που κέρδισε ευκολότερα από ότι δείχνει το τελικό 1 - 0 τον Ακράτητο στο γήπεδο των Λιοσίων για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος κατέκτησαν το θετικό αποτέλεσμα και βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από τους ερυθρόλευκους. Πλέον θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για το παιχνίδι που ακολουθεί με την Παναχαϊκή στη Νέα Φιλαδέλφεια, ωστόσο τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός.

    Η ΑΕΚ θέλει ένα στραβοπάτημα της ομάδας του Πειραιά προκειμένου να περάσει αυτή στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

    [18] ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ Η ΝΙΓΗΡΙΑΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΑ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΥ

    Λάγος, 18 Μαρτίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Ισλαμικό δικαστήριο της Νιγηρίας εκδικάζει την έφεση της Νιγηριανής Σαφίγια Χουσεΐνι, η οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε θάνατο δια λιθοβομισμού επειδή διέπραξε μοιχεία, μεταδίδει το BBC.

    Η υπόθεση έχει εγείρει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, χριστιανός στο θρήσκευμα, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος με την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

    Η Σαφίγια Χουσεΐνι κατηγορείται ότι διέπραξε μοιχεία καθώς το παιδί που έφερε στον κόσμο γεννήθηκε έξω από τα δεσμά του γάμου.

    Η ίδια υποστηρίζει ότι πατέρας του παιδιού της είναι ο πρώην σύζυγός της. Η εκπρόσωπος της μη εκκλησιαστικής οργάνωσης για την Προστασία και Προώθηση των Δικαιωμάτων των Γυναικών, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών της Νιγηρίας άσχετως θρησκευτικών πεποιθήσεων, Ραβί Ιμπραχίμ, δήλωσε στο BBC ότι αυτό που προέχει στην εν λόγω δικαστική υπόθεση είναι η ισότιμη εφαρμογή του νόμου.

    "Ακόμα κι αν αποδειχτεί η ενοχή της, οφείλουμε να με ποιον η κατηγορούμενη διέπραξε μοιχεία. Και να τιμωρηθεί. Εάν η Χουσεΐνι τιμωρηθεί για μοιχεία, πρέπει να τιμωρηθεί και αυτός με τον οποίο τη διέπραξε. Τότε θα συμφωνήσουμε", είπε η εκπρόσωπος της οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη Νιγηρία.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Η 35χρονη Χουσεΐνι δεν κρατείται σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγηρίας, καθώς βάσει του ισλαμικού νόμου, σαρία, είναι ελεύθερη να ζει στο σπίτι της με την οικογένειά της μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή αθωώτητά της.

    Η Χουσεΐνι ως διαζευγμένη θεωρείται ότι διέπραξε μοιχεία και όχι το παράπτωμα της παράνομης συνουσίας, το οποίο επιβάλλεται στις άγαμες γυναίκες της Νιγηρίας και φέρει ελαφρύτερη ποινή.

    [19] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Τρία ασημένια μετάλλια κατέκτησαν έλληνες καταδύτες στο διεθνές τουρνουά Grand Prix που ολοκληρώθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

    Στο βάθρο των νικητών ανέβηκε ο Νίκος Συρανίδης ο οποίος πήρε τη 2η θέση σε κατάδυση από βατήρα τριών μέτρων. Ο έλληνας πρωταθλητής συγκέντρωσε 394,08 βαθμούς και κατετάγη πίσω από τον κινέζο, Ξιανγκ Ξου.

    Επίσης από ένα ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Αλέξανδρος Σπύρος και Γιάννης Γαβριηλίδης στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα 10 μέτρων. Οι δύο αθλητές συγκέντρωσαν 254,22 βαθμούς.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Χαράρε, 18 Μαρτίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε μετέβησαν ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι και ο Νιγηριανός ομόλογός του, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, όπου θα έχουν συνομιλίες με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μεταδίδει το BBC.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων των τριών ηγετών θα είναι οι πλέον αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

    Η τελετή ορκωμοσίας του Ρόμπερτ Μουγκάμπε πραγματοποιήθηκε χθες με τους διεθνείς παρατηρητές να καταγγέλλουν ότι οι εκλογές ήταν "άδικες και αδιαφανείς".

    Επόμενος σταθμός των Τάμπο Μπέκι και Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο θα είναι το Λονδίνο, όπου θα έχουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ για το αν θα πρέπει ή όχι η Κοινοπολιτεία να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Ζιμπάμπουε.

    Στο μεταξύ, ένας λευκός γαιοκτήμονας σκοτώθηκε εντός της οικίας του σε προάστιο έξω από τη Χαράρε.

    Η Ένωση Λευκών Γαιοκτημόνων ανακοίνωσε ότι ο εκλιπών είχε δεχτεί και στο παρελθόν απειλές από βετεράνους του πολέμου για την ανεξαρτησία της αφρικανικής χώρας.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αυριανή του συνάντηση με τους αφρικανούς ηγέτες ως "η ώρα της αλήθειας".

    "Μία από τις πολλές δεσμεύσεις που κρατούν ενωμένη την Κοινοπολιτεία είναι η αφοσίωσή της στη δημοκρατία", πρόσθεσε ο Τζον Χάουαρντ.

    Αξιωματούχοι της νιγηριανής ηγεσίας δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο πιθανότατα δεν θα στηρίξει την πρόταση περί απομάκρυνσης της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία.

    Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, πάντως, προέβη σε αντιφατικές δηλώσεις.

    Συγκεκριμένα είχε πει ότι μόνο ο λαός της Ζιμπάμπουε είναι υπεύθυνος για τη "μοίρα" του, ωστόσο, αναγνώρισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της αντίρρησης στα όσα συμβαίνουν στην αφρικανική χώρα.

    [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (19:06 UTC+2)

    Προβληματισμός στις τάξεις του Ηρακλή για τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν οι ήττες από Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα και Ολυμπιακό στο Κύπελλο Ελλάδας. Μπορεί οι κυανόλευκοι στο ημίχρονο να προηγούνταν επί των αντιπάλων τους, ωστόσο στην επανάληψη κατάφεραν να χάσουν τα δύο ματς.

    Στο παιχνίδι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό ο Γηραιός κέρδιζε στο 45' με 0 - 1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην επανάληψη όμως δέχτηκε δύο τέρματα και έχασε με 2 - 1.

    Οσο για το ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ είχε το προβάδισμα στο ημίχρονο με 0 - 2, ενώ στο τέλος έχασε με 3 - 2.

    Οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή έχουν διήμερο ρεπό με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο από αύριο ο Αγγελος Αναστασιάδης θα συζητήσει μαζί τους τους λόγους για τους οποίους η ομάδα χαλαρώνει στο β' ημίχρονο και χάνει τα παιχνίδια.

    [22] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2002 (19:02 UTC+2)

    Επέστρεψε το καλό κλίμα στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ μετά τη νίκη επί της Ξάνθης με σκορ 1 - 0 στο γήπεδο της Τούμπας για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι ποδοσφαιριστές του Ντούσαν Μπάγεβιτς αν και δύσκολα κατάφεραν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα, χάρη στο γκολ του Σλάτζαν Σπάσιτς στο 44' λεπτό, ωστόσο το αρνητικό είναι πως δεν μειώθηκε η διαφορά με τους πρωτοπόρους καθώς με νίκες συνέχισαν την πορεία τους Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός.

    Πλέον ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει προετοιμασία για την αναμέτρηση που ακολουθεί με τον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να μην θέλει καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός νέου στραβοπατήματος. Ο σερβοέλληνας τεχνικός για το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Γιασεμάκη Γιασεμή που συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες.

    [23] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΠΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΣΑΓΙΑΔΑ

    Iωάννινα, 18 Μαρτίου 2002 (18:58 UTC+2)

    Εναν πυλώνα της ΔΕΗ, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα έξω από τη Σαγιάδα κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, ανατίναξαν χθες το βράδυ άγνωστοι χρησιμοποιώντας δυναμίτιδα.

    Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της μιλά για δολιοφθορά και προσθέτει ότι οι ζημιές στον πυλώνα, που δεν είχε ακόμη τεθεί σε λειτουργία, θα επιδιορθωθούν εντός των επόμενων ημερών.

    [24] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΠΑΟ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2002 (18:54 UTC+2)

    Χωρίς τον Αλέκο Αλεξανδρή κινδυνεύει να παραταχθεί ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο διεθνής επιθετικός των ερυθρόλευκων τραυματίστηκε στο ματς με τον Εθνικό Αστέρα και μόνο με θαύμα θα προλάβει να είναι έτοιμος έως την ερχόμενη Κυριακή.

    Ο Αλεξανδρής υπέστη υποτροπή σε παλαιότερο τραύμα και σύμφωνα με το ιατρικό τιμ χρειάζονται κάποιες μέρες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Μάλιστα ο τραυματισμός του ποδοσφαιριστή επισκίασε την άνετη νίκη του Ολυμπιακού επί του Εθνικού Αστέρα με σκορ 6 - 0 στο ΟΑΚΑ.

    Η ομάδα του Πειραιά μετά την κατάκτηση των τριών βαθμών παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και πλέον έχει επικεντρώσει όλο το ενδιαφέρον στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που ακολουθεί. Πάντως τη θέση του Αλέκου Αλεξανδρή στην ενδεκάδα αναμένεται να πάρει ο Πίτερ Οφορίκουε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 18 March 2002 - 19:13:55 UTC