Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ
  • [02] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΚΑΙ ΤΗ
  • [04] ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ
  • [05] ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [06] ΣΤΟΥΣ 47 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ"
  • [07] ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΤΣ ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [08] ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΡΤΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [09] ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [11] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
  • [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1 - 2
  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1 - 2
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΑΟΚ 2 - 1
  • [16] ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΟΦΗ 3 - 0
  • [18] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [19] ΠΕΝΘΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
  • [20] TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
  • [21] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2002 (09:25 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα έχει επαφές με αντικείμενο το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΕΑΒ).

    Το πρωί της Κυριακής ο κ.Λοβέρδος θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργου Πασχαλίδη, προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς για το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με το ίδιο αντικείμενο.

    Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τους φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης.

    [02] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Με την απονομή των βραβείων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) και των βραβείων κοινού κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης στον κινηματογράφο Ολύμπιον, έπεσε η αυλαία του 4ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Το βραβείο Fipresci δόθηκε στην μεξικανική ταινία «Η Αγνοούμενη» (Senorita Extraviada) της Λούρδες Πορτίγιο για την «μαχητική της προσέγγιση σε ένα μεγάλο και άλυτο πρόβλημα και για τη δυναμική της έρευνα και τεκμηρίωση».

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε ειδική μνεία στην ελληνική ταινία «Οι Φύλακες του Χρόνου» της Μαργαρίτας Μαντά για «την παρουσίαση της πολιτισμικής συνέχειας μεταξύ των αιώνιων ιστορικών νοημάτων και των απλών ανθρώπων του σήμερα».

    Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στη γερμανική ταινία «Αμαζόνα του Φωτός», (Warrior of light) της Μόνικα Τρέουτ.

    [03] ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΚΑΙ ΤΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΜΠΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 10 Μαρτίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Το ανθρωπιστικό βραβείο «Αθηναγόρα» απένειμε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Μπάρμπαρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, παρουσία χιλίων περίπου ομογενών συμπεριλαμβανομένων και μελών της αμερικανικής βουλής και της γερουσίας.

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τον σεβασμό του στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ τόνισε τη σημασία που απέδιδε ως πρόεδρος στις συμβουλές επιφανών ομογενών. Επίσης αναφέρθηκε στην προσωπική του παρέμβαση για λύση του Κυπριακού στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Τουρκούτ Οζάλ είχαν φτάσει πολύ κοντά σε μια επιτυχή λύση και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

    Από την πλευρά της η Μπάρμπαρα Μπους εξέφρασε τον θαυμασμό της και την αγάπη της για την Ελλάδα την οποία, όπως είπε, έχει επανειλημμένα επισκεφθεί με τον σύζυγό της.

    Εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το σημείο όπου κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Μετέβη επίσης στο χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα η μικρή ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

    [04] ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Τη δημιουργία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να προχωρήσουν οι διοικήσεις των 12 μεγάλων λιμανιών της χώρας, μετά από σύσκεψη που είχαν στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας υπό την προεδρία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη.

    Η Ενωση Λιμένων Ελλάδας θα λειτουργήσει ως δίκτυο συνεργασίας και συνεννόησης των διοικητικών φορέων διαχείρισης και οικονομικής εκμετάλλευσης των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας. Όπως τόνισε ο κ. Ανωμερίτης "στόχος είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των λιμενικών δραστηριοτήτων και την παροχή λιμενικών υπηρεσιών ποιότητας".

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά, Θεσσαλονίκης και άλλων 10 μεγάλων λιμανιών (Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα - Πάτρα - Ηράκλειο - Λαύριο- Ραφήνα - Ελευσίνα - Βόλος - Καβάλα- Αλεξανδρούπολη) που λειτουργούν ήδη ως ανώνυμες εταιρίες.

    Συζητήθηκαν διάφορα θέματα για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των λιμανιών, την πορεία της μετοχοποίησης τους . "Ηταν μια πραγματική ευκαιρία για τις διοικήσεις των 10 λιμανιών που βρίσκονται στη φάση της οργάνωσης της λειτουργίας τους ως ανώνυμες εταιρίες να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, ώστε μέσα από σωστό προγραμματισμό να υπάρξει ανάπτυξη των λιμενικών λειτουργιών και να οικοδομηθεί το αύριο στη λιμενική υποδομή", δήλωσε ο κ. Ανωμερίτης.

    Στη σύσκεψη επίσης παρουσιάστηκε προς τις διοικήσεις των υπολοίπων λιμανιών, η νέα επιχειρηματική δράση προστιθέμενης αξίας του ΟΛΘ ΑΕ για την ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτου Ανάπτυξης Ειδικοτήτων Λιμένων και Συνδυασμένων Μεταφορών σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labour Organization). Mέσα από τη συγκεκριμένη δράση θα αναβαθμιστεί το επαγγελματικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στις λιμενικές δραστηριότητες ιδιαίτερα των λιμένων που ήδη λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες.

    [05] ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν αύριο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 μέχρι 12 βαθμούς. Στην Αθήνα όπου επίσης ο καιρός θα είναι βροχερός η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 μέχρι 17 βαθμούς.

    Λιακάδα θα έχει, αντίθετα, η Λευκωσία όμως θα εκδηλωθούν λίγες αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.

    Ηλιοφάνεια με πιθανότητα λίγων νεφώσεων θα έχουν οι περισσότες πρωτεύουσες των βαλκανικών χωρών. Στο Βελιγράδι η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 μέχρι 14 βαθμούς, στη Βουδαπέστη από 1 μέχρι 11, στο Ζάγκρεμπ από 2 μέχρι 12, στη Μπρατισλάβα από 0 μέχρι 11, στο Σεράγεβο από 4 μέχρι 8, στα Σκόπια από 0 μέχρι 17 και στα Τίρανα από 4 μέχρι 16. Στην Κωνσταντινούπολη θα εκδηλωθούν βροχές ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 μέχρι 11 βαθμούς. Βροχές θα εκδηλωθούν και στη Σόφια όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 μέχρι 13 βαθμούς.

    [06] ΣΤΟΥΣ 47 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ"

    Άγκυρα, 10 Μαρτίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Στους 47 έφτασαν οι νεκροί από την απεργία πείνας στην Τουρκία με τελευταία την 38χρονη Γιετέρ Γκιουζέλ που άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.

    Η 38χρονη κρατούμενη έμεινε άσιτη 272 μέρες διαμαρτυρόμενη, όπως και δεκάδες άλλοι απεργοί πείνας, για τις φυλακές νέου τύπου, γνωστές και ως «λευκά κελιά».

    Η απεργία πείνας των κρατουμένων στην Τουρκία έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2000, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλακές που ήρθαν να αντικαταστήσουν τις παλαιού τύπου. Με το νέο σχέδιο, αντικαθίστανται τα παλιά κελιά στα οποία οι κρατούμενοι ήταν αρκετοί μαζί, με νέα κελιά για δύο με τρεις κρατουμένους, τα οποία όμως, σύμφωνα με τους διαφωνούντες, οδηγούν στην κοινωνική αποξένωση και απομόνωση και ευνοούν την κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια.

    Η κυβέρνηση ωστόσο, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα προωθήσει το νέο σχέδιο, καθώς το παλαιό σύστημα των θαλάμων ευνοούσε τις βίαιες εξεγέρσεις και τον ξεσηκωμό των κρατουμένων.

    Ν.Κ.

    [07] ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΤΣ ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Ξάνθη, 10 Μαρτίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στη Ξάνθη λίγο πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της τοπικής ομάδας με τον Ολυμπιακό.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα όταν ομάδα περίπου 25 χούλιγκαν επιτέθηκε με πέτρες και σιδερόβεργες εναντίον ανυποψίαστων θαμώνων σε καφετέρια του συνδέσμου φιλάθλων Ξάνθης στο κέντρο της πόλης.

    Οι νεαροί έσπασαν βιτρίνες και τραυμάτισαν ελαφρά περαστικούς. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και συνέλαβαν αρκετά άτομα που θα οδηγηθούν αύριο στο αυτόφωρο.

    [08] ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΡΤΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Για το Οπόρτο αναχωρεί αύριο η ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Τρίτη την Πόρτο για τη β' φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο μοναδικός που θα απουσιάσει είναι ο Μικάελσεν που είναι τιμωρημένος με κάρτες. Αντίθετα στην αποστολή ενσωματώθηκε ο Γιάννης Γκούμας, παρά τον μικροτραυματισμό στο ματς με τον Αρη. Ωστόσο ο Σέρχιο Μαρκαριάν είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει ή όχι τον Γκούμα.

    [09] ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Επεσε η αυλαία του φετινού Κυπέλλου "Ακρόπολις" στην ελευθέρα πάλη, αγώνες που ήταν αφιερωμένοι στον έλληνα Ολυμπιονίκη, Γιώργο Χατζηιωαννίδη. Το Κύπελλο κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα που στον τελικό κέρδισε τη Βουλγαρία με 6 - 1. Την τρίτη θέση πήρε η Ισπανία που κέρδισε στον μικρό τελικό την Αλβανία με 5 - 2.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά την 19η αγωνιστική, καθώς κέρδισε στη Ξάνθη την τοπική ομάδα με σκορ 2 - 1. Η ΑΕΚ παρέμεινε στη 2η θέση αφού επικράτησε άνετα επί του ΟΦΗ με 3 - 0, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι τρίτος μετά την ισοπαλία 0 - 0 με τον Αρη.

    Πολύτιμο έδαφος έχασε ο ΠΑΟΚ ο οποίος ηττήθηκε στον Κορυδαλλό από το Αιγάλεω με σκορ 2 - 1, ενώ τρεις πολύτιμους βαθμούς απέσπασε από τον Εθνικό Αστέρα ο Ηρακλής.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (19η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 41

    2.ΑΕΚ 40

    3.Παναθηναϊκός 38

    4.ΠΑΟΚ 35

    5.Ξάνθη 33

    6.Ηρακλής 28

    7.ΟΦΗ 26

    8.Αρης 25

    9.Πανιώνιος 25

    10.Αιγάλεω 18

    11.Ιωνικός 15

    12.Εθνικός Αστέρας 14

    13.Ακράτητος 13

    14.Παναχαϊκή 11

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20η)

    Παναχαϊκή - Πανιώνιος

    Ιωνικός - Αιγάλεω

    Ακράτητος - ΑΕΚ

    ΠΑΟΚ - Ξάνθη

    ΟΦΗ - Αρης

    Ολυμπιακός - Εθνικός Αστέρας

    Παναθηναϊκός - Ηρακλής

    [11] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Προφορική πρόσκληση για συμμετοχή στην διαθρησκειακή συνάντηση των Αθηνών απηύθυνε στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία αντιπροσωπεία της εκκλησίας της Ελλάδας που επισκέπτεται από την Παρασκευή το Βατικανό. Ο γραμματέας του Βατικανού για τις σχέσεις με τα άλλα κράτη μονσινιόρ Τοράν αποδέχτηκε την πρόσκληση.

    Σκοπός της επίσκεψης που πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του πρόεδρου του ποντιφικικού συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας καρδινάλιου Βάλτερ Κάσπερ, είναι η ανταλλαγή απόψεων πάνω στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την σύγχρονη Ευρώπη ( βία, τρομοκρατία, ναρκωτικά, βιοτεχνολογία) και η κατάθεση προτάσεων για μια δημιουργική και ουσιαστική παρουσία των χριστιανικών εκκλησιών στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

    Η αντιπροσωπία της εκκλησίας της Ελλάδας συναντήθηκαν με μέλη του ποντιφικού συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας. Στην έναρξη της συνάντησης διαβάστηκε μήνυμα του αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χριστόδουλου, στο οποίο επισημαίνεται ότι «χωρίς να παραθεωρούμε ή να παραμερίζουμε τα σημαντικά δογματικά θέματα, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα χωρίζουν τις δύο εκκλησίες μας και εμποδίζουν τη συμπροσευχή και τη διακοινωνία, παρά ταύτα εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας για την αντιμετώπιση πολλών φλεγόντων ζητημάτων της εποχής μας».

    Η αντιπροσωπεία της εκκλησίας της Ελλάδας αποτελείται από τους μητροπολίτες Αττικής Παντελεήμονα, Κέρκυρας Τιμόθεο, τους επίσκοπους Αχαίας Αθανάσιο και Θερμοπυλών Ιωάννη και τους αρχιμανδρίτες Επιφάνιο Οικονόμου και Ιγνάτιο Σωτηριάδη

    [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1 - 2

    Ξάνθη, 10 Μαρτίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Από αποβολές τριών ποδοσφαιριστών και από συμπλοκές σημαδεύτηκε η αναμέτρηση Ξάνθη - Ολυμπιακός, για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Παρά τα δυσάρεστα οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να φύγουν αλώβητοι από τη Θράκη καθώς κέρδισαν την ακριτική ομάδα με σκορ 2 - 1, παραμένοντας έτσι στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Η Ξάνθη ήταν πάντως η ομάδα που κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ στο 15' λεπτό με γκόλ του Βάλλας. Ο Ολυμπιακός πίεσε και ισοφάρισε στο 22' με τον γάλλο Κριστιάν Καρεμπέ. Η ομάδα του Πειραιά, που έχασε πολλές ευκαιρίες, πήρε τη νίκη χάρη σε τέρμα που σημείωσε στο 45' ο Οφορίκουε.

    Από το 82' πάντως ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του βραζιλιάνου Ζιοβάνι με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στις καθυστερήσεις η αναμέτρηση σημαδεύτηκε από συμπλοκές ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο. Ο διαιτητής απέβαλε με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Καρεμπέ από τον Ολυμπιακό και τον Καούνος από τη Ξάνθη.

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βόλος, 10 Μαρτίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Στον διάλογο για το ασφαλιστικό και στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της από το Βόλο.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι όσοι συνδικαλιστές μετέχουν στο διάλογο δρουν σε βάρος των εργαζομένων και ζήτησε ανθρώπινες συντάξεις ώστε όσοι βγαίνουν σύνταξη να μην αναγκάζονται να εξακολουθούν να εργάζονται.

    Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές, η κ. Παπαρήγα απηύθυνε κάλεσμα καταψήφισης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενώ χαρακτήρισε τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ως αναμέτρηση συμφερόντων. Εξάλλου έκανε άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κινήματος πολίτες άλλων κομματικών παρατάξεων που έχουν κοινή δράση σε κάποια θέματα με το ΚΚΕ και αγωνιστική στάση.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1 - 2

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ο Ηρακλής έσπασε την κακή παράδοση που τον ήθελε να φεύγει ηττημένος από το γήπεδο της Καισαριανής. Οι κυανόλευκοι κέρδισαν σήμερα στην Αθήνα τον Εθνικό Αστέρα με σκορ 2 - 1 και απέσπασαν τρεις πολύτιμους βαθμούς στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη προηγήθηκαν στο σκορ 0 - 1 στο 17' λεπτό με τον Ακη Στολτίδη. Ο Εθνικός Αστέρας κατάφερε να ισοφαρίσει στο 24' με τον Μπάντοβιτς, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι πήραν τη νίκη χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 30' ο Βαγγέλης Κουτσουρές.

    Με τη σημερινή νίκη ο Ηρακλής κάλυψε κάπως τη διαφορά από τους πρωτοπόρους στο βαθμολογικό πίνακα, στην προσπάθεια που κάνει για έξοδο στην Ευρώπη.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΑΟΚ 2 - 1

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Οδυνηρή ήττα γνώρισε σήμερα στον Κορυδαλλό ο ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς έχασαν από το Αιγάλεω με σκορ 2 - 1 για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας και παράλληλα έχασαν πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια που κάνουν για κατάκτηση ενός εισιτηρίου που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Το παιχνίδι όμως της Νίκαιας ξεκίνησε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς για τον Δικέφαλο του Βορρά, που μπήκε δυνατά στο γήπεδο και κατάφερε να προηγηθεί στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη.

    Στην επανάληψη όμως και συγκεκριμένα στο 57' λεπτό το Αιγάλεω ισοφάρισε σε 1 - 1 με τον Παπουτσή, ενώ οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη χάρη στο τέρμα που σημείωσε στο 88' ο Χλωρός.

    Μετά τη σημερινή ήττα ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας τρεις βαθμούς διαφορά από τον τρίτο Παναθηναϊκό.

    [16] ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Ιωάννινα, 10 Μαρτίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Τρόμο και πανικό σκόρπισε χτες το βράδυ στο χωριό Πεδινή των Ιωαννίνων 30χρονος Αλβανός Αντρέι Φέλα, που μπήκε σε μια ψησταριά οπλισμένος με Καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, επειδή νωρίτερα τον είχαν διώξει γιατί παρενόχλησε μια κοπέλα.

    Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε στο πόδι ο 42χρονος Νίκος Κοτσάλος, που είχε κάνει παρατήρηση στον αλλοδαπό επειδή ενοχλούσε την κοπέλα.

    Οι θαμώνες κατόρθωσαν να αφοπλίσουν τον 30χρονο και τον ξυλοκόπησαν, προκαλώντας του πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι. Ο Φέλα και ο Πετσάλος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΟΦΗ 3 - 0

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Ούτε ο ΟΦΗ μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στην ΑΕΚ. Η Ενωση κέρδισε σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια τους κρητικούς με σκορ 3 - 0, για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για κατάκτηση του τίτλου.

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν πολύ γρήγορα στο σκορ με τον Ντέμη Νικολαίδη στο 6' λεπτό. Ο ΟΦΗ προσπάθησε να απαντήσει, έχασε κάποιες καλές ευκαιρίες, όμως στο 59' ο Βασίλης Λάκης έγραψε το 2 - 0 για την ΑΕΚ.

    Μάλιστα ο ίδιος ποδοσφαιριστής πέτυχε ένα ακόμη τέρμα στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης σφραγίζοντας έτσι τη νίκη της Ενωσης.

    [18] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Στη διοργάνωση το Φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη μιας συνάντησης εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από τις υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες συμφώνησαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας που συναντήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση του Φθινοπώρου θα έχει θέμα το μέλλον της Ευρώπης ενώ για τη διοργάνωσή της θα συσταθούν ομάδες εργασίας από το ΥΜΑ-Θ και την Κυπριακή Βουλή.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι συζήτησε με τον κ. Χριστόφια την πορεία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό. «Το ΥΜΑ-Θ είναι σταθερό στο ενδιαφέρον του για την Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματοα Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος το οποίο φέτος θα το ενισχύσουμε περισσότερο» είπε ο υπουργός και προανήγγειλε συνάντησή του με τον υπουργό Αιγαίου και τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη στις αρχές καλοκαιριού.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι η κατάσταση στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία είναι θετική, τόνισε όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού όπου εμφανίζονται πολλά εμπόδια λόγω της αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς και της Άγκυρας, που τον στηρίζει. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εκτίμησε ότι ο μέχρι στιγμής διάλογος Κληρίδη Ντενκτάς δεν πάει όπως θα ήθελε η κυπριακή πλευρά. «Επιθυμία μας είναι να έχουμε λύσει μέχρι τον Ιούνιο. Η δική μας πλευρά θα προσπαθήσει» σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, τόνισε όμως ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να συμφωνούν και οι δύο. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ο διεθνής παράγοντας να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο απέναντι στη στάση του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, όπως είπε, «κονταροχτυπιέται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου με τις οποίες ο ίδιος έχει συμφωνήσει».

    [19] ΠΕΝΘΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του πόλο. Ο προπονητής της ομάδας πόλο γυναικών της Βουλιαγμένης, Ακης Τσαταλιός, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον Εθνικό στο Κολυμβητήριο του Πειραιά.

    Ο άτυχος 34χρονος τεχνικός έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που έδινε οδηγίες στις παίκτριες του. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατος του προήλθε από έμφραγμα. Αύριο θα πραγματοποιηθεί νεκροψία προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου, ενώ την Τρίτη θα γίνει η κηδεία.

    [20] TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Tιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου θα παραδώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του 4ου Φεστιβάλ, που θα γίνει απόψε στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

    Ο κ. Παναγιώτου θα τιμηθεί για τη στήριξη που πρόσφερε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από τη γέννηση του το 1999, αλλά και για τη συμβολή του στην παραγωγή και προώθηση του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα.

    [21] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Μαρτίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο για διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, υπό τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη των δωρητών για τη χώρα.

    Στην αντιπροσωπεία θα μετέχουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Νίκολα Γκρούγιεφσκι, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Μπεντεντρίν Ιμπραήμι και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Φαϊλάχ Ασλάνι καθώς και ο διευθυντής της Κεντρικής Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων Λιούμπε Τρπέφσκι.

    Η σκοπιανή αντιπροσωπεία αναμένεται να ζητήσει το ποσό των 256 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να διαθέσει τα 185 από αυτά για την κάλυψη του προϋπολογισμού, τα 45 για την αποκατάσταση των συνεπειών από τις πρόσφατες συγκρούσεις στη χώρα και τα 25 για την υλοποίηση της συμφωνίας της Οχρίδας.

    Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και τον επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 March 2002 - 19:13:47 UTC