Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
  • [03] ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΡΑΦΑΤ
  • [04] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ
  • [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ 2 - 0
  • [06] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ
  • [07] ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
  • [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΕ ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΛΩΝΗ
  • [09] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ
  • [10] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [11] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ ΕΚΑΝΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [12] Α1 ΒΟΛΕΪ: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 3 - 0 ΣΕΤ
  • [13] ΣΟΒΑΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ Ν. ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΙ Γ. ΚΟΚΛΩΝΗ
  • [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 78 - 61
  • [17] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ
  • [18] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ" Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
  • [19] ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΕΙΠΕ Η ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΞΑΝΘΗ 1 - 1
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΡΗΣ 2 - 2
  • [22] ΑΙΧΜΕΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΠΑΟΚ - ΣΑΚΑ 27 - 26
  • [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  • [01] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Tόκιο, 3 Μαρτίου 2002 (19:06 UTC+2)

    Στο παλάτι του αυτοκράτορα Ακιχίτο θα γίνει αύριο η επίσημη υποδοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα που θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Οι σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Σημίτη ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στον οικονομικό τομέα, λόγω της οικονομικής θέσης της Ιαπωνίας, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο καθώς η Ιαπωνία μετέχει στην ομάδα των επτά ισχυροτέρων κρατών του κόσμου (G7).

    Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας ο κ. Σημίτης θα έχει συναντήσεις με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιουνισίρο Κοϊζούμι με τον οποίο θα υπογράψει διμερή συμφωνία συνεργασίας.

    Οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα καλή τη μεταξύ τους συνεργασία, δεδομένου ότι έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις από το 1900. Από την μία πλευρά η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το ρόλο της Ιαπωνίας στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου ενώ η Ιαπωνική πλευρά αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Παράλληλα η ελληνική αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην Ιαπωνία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις οικονομικού χαρακτήρα επαφές που θα έχουν έλληνες επιχειρηματίες με ιάπωνες συναδέλφους τους. Σημαντικό τμήμα των επαφών του κ. Σημίτη αναμένεται να αποτελέσει και η συνεργασία Ελλάδας Ιαπωνίας στον τομέα του πολιτισμού καθώς η ιαπωνική πλευρά αντιμετωπίζει με θαυμασμό την ιστορία του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού. Εξάλλου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, η ελληνική πλευρά εκφράζει ενδιαφέρον και για την εμπειρία της Ιαπωνίας στον τομέα αυτό.

    Τον κ. Σημίτη συνοδεύουν στην Ιαπωνία η σύζυγός του Δάφνη, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος και σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών.

    Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το Εθνικό Μουσείο στο Τόκιο, παρακολούθησαν αναπαράσταση της κατασκευής μιας παγόδας και ενημερώθηκαν για τα στοιχεία της ζωής της Ιαπωνίας από το 1830. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε το εμπορικό Κέντρο του Τόκιο.

    Την Τρίτη ο κ. Σημίτης θα έχει επαφές με οικονομικούς παράγοντες της Ιαπωνίας αλλά και με Ιάπωνες δημοσιογράφους ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Κιότο.

    Ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας το βαρύνοντα ρόλο της Ιαπωνίας διεθνώς, καθώς και τη σημασία της οικονομίας και της τεχνολογίας της χώρας αυτής.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2002 (12:32 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή", ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, και στο ερώτημα γιατί δεν τις ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά πως δεν τις ζητάει εφόσον δεν μπορεί να τις επιβάλλει.

    Ο κ. Καραμανλής αποκλείει κάθε συζήτηση τροποποίησης του ισχύοντος εκλογικού νόμου καθώς, όπως υπογραμμίζει, δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για μια τέτοια συζήτηση και προαναγγέλλει ότι θα αντιδράσει, στο ενδεχόμενο αλλαγής, με κάθε νόμιμο τρόπο.

    Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτίθεται στην κυβέρνηση για τη στάση της στο πρόβλημα της διαπλοκής, ενώ τονίζει την εκτίμηση και το σεβασμό του στην Αριστερά με την οποία εντοπίζει σημεία πιθανής συμφωνίας, όπως οι κανόνες διαφάνειας, η εξωτερική πολιτική και η θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας.

    [03] ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 3 Μαρτίου 2002 (14:58 UTC+2)

    Η κλιμάκωση της βίας στην Μέση Ανατολή τις τελευταίες μέρες έχει οδηγήσει την ισραηλινή κυβέρνηση στο να προσανατολίζεται προς απομάκρυνση του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ από τη θέση αυτή.

    Το Ισραήλ κατηγορεί τον Αραφάτ για τις επιθέσεις των δυο τελευταίων ημερών στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 19 Ισραηλινοί και ο Νταν Ναβεχ, υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το να τερματιστεί η ηγεσία του Αραφάτ.

    Ο κ. Ναβεχ τόνισε ότι κατά τη γνώμη του ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ είναι να μην ηγείται πια της Παλαιστινιακής Αρχής Ο Αραφάτ.

    Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα για να εξετάσει νέα πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τα τελευταία χτυπήματα των Παλαιστινίων κατά ισραηλινών στόχων. Χθες εννιά Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες αλ-Αξά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

    Ο.Κ.

    [04] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ

    Βιέννη, 3 Μαρτίου 2002 (18:28 UTC+2)

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης ανακηρύχτηκε η Νίκη Ξάνθου. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο μήκος και να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στο 27ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Βιέννη.

    Η Νίκη Ξάνθου πήρε την πρώτη θέση στο μήκος με άλμα 6.74 μέτρα στην έκτη και τελευταία της προσπάθεια. Νωρίτερα η ρωσίδα Ολγα Ρουμπλιόβα είχε πηδήξει επίσης 6.74 όμως το δεύτερο άλμα της ελληνίδας αθλήτριας ήταν μεγαλύτερο από της αντιπάλου. Η Ξάνθου είχε άλμα στα 6.65μ σε αντίθεση με της Ρουμπλιόβα που ήταν στα 6.59μ.

    "Είμαι πολύ χαρούμενη που πήρα ένα μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες. Το πολεμούσα και το κυνηγούσα πολύ καιρό όμως είχα σταθεί άτυχη. Το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ήμουν σε πολύ καλή μέρα και ελπίζω να τα πάω ακόμη καλύτερα στο μέλλον", δήλωσε η ροδίτισσα πρωταθλήτρια.

    Εκτός όμως από τη Νίκη Ξάνθου στον τελικό του μήκους σημειώθηκε νέα ελληνική επιτυχία. Η Στέλα Πιλάτου πήρε την 5η θέση με άλμα στα 6.57 μέτρα.

    [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ 2 - 0

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με αντίπαλο την ΑΕΚ. Οι πράσινοι εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους και κέρδισαν με σκορ 2 - 0 την Ενωση, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ετσι, μετά το αποτέλεσμα του ντέρμπι στην κορυφή της βαθμολογίας βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ενώ στη 2η θέση συγκατοικούν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Λίγο πιο πίσω ακολουθεί ο ΠΑΟΚ.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο γήπεδο και στο 11' κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Μικάελσεν από τον Γεωργέα. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Αγγελος Μπασινάς που έγραψε το 1 - 0 για τον Παναθηναϊκό. Οι παίκτες του Σέρχιο Μαρκαριάν συνέχισαν να πιέζουν τον αντίπαλο και στο 21' διπλασιάστηκαν τα τέρματα. Σκόρερ ο Γιώργος Καραγκούνης.

    [06] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βόλος, 3 Μαρτίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Για δυνάμεις που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης έκανε λόγο από το Βόλο ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για δυνάμεις που θα ήθελαν να διαμορφώσουν άμεση, βίαιη και ξαφνική πολιτική κρίση, παίζοντας με τους θεσμούς, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή αποκαλώντας συνεχώς τον πρωθυπουργό υπηρέτη αλλότριων συμφερόντων από τα δικά τους, για να εξαναγκάσουν με μια διαδικασία μια παράταξη να οδηγηθεί σε πρόωρη ουσιαστικά υποχώρηση από την ευθύνη της διακυβέρνησης και σε παραίτηση τον πρωθυπουργό.

    [07] ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

    Καμπούλ, 3 Μαρτίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ισχυρός σεισμός έπληξε την ευρύτερη περιοχή της νότιας και κεντρικής Ασίας με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα άτομο να βρει τραγικό θάνατο ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες στην αφγανική πρωτεύουσα.

    Δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται στην Καμπούλ και περισσότερα από 26 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό της πόλης.

    Στο Τζαλαλαμπάντ έξι μαθήτριες τραυματίστηκαν όταν μέρος του σχολικού κτιρίου κατέρρευσε.

    Στο Πακιστάν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις τραυματίες εκ των οποίων οι τρεις είναι παιδιά.

    Το Αμερικάνικο γεωλογικό ινστιτούτο στο Γκόλντεν εκτίμησε ότι το μέγεθος της σεισμικής δόνησης ήταν 7,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ ενώ Πακιστανοί και Ινδοί σεισμολόγοι έκαναν λόγο για 6,7 Ρίχτερ.

    Σύμφωνα με το αμερικάνικο ινστιτούτο πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή μετά το σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ του 1983.

    N.K.

    [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΕ ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΛΩΝΗ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Θερμά συγχαρητήρια στην Νίκη Ξάνθου, τη Γεωργία Κοκλώνη για τις επιτυχίες τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου έδωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    «Η Ελλάδα, στον αθλητισμό και ειδικότερα στο στίβο, κάνει το καθήκον της και επιταχύνοντας πραγματοποιεί άλματα μπροστά. Η Νίκη Ξάνθου με το 6,74 και το χρυσό μετάλλιο στο Άλμα εις Μήκος αλλά και η Γεωργία Κοκλώνη με το χάλκινο μετάλλιο στα 60 μέτρα απέδειξαν για άλλη μια φορά τα μεγάλα ψυχικά αποθέματα των Ελλήνων αθλητών», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

    «Αξιοσημείωτες και οι επιδόσεις των υπολοίπων αθλητών μας, που εδραιώνουν την πεποίθηση ότι ο ελληνικός στίβος θα κάνει και πάλι το καθήκον του ενόψει, μάλιστα, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004», πρόσθεσε.

    [09] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ

    Καμπούλ, 3 Μαρτίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Μετά την αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση των αμερικανικών και αφγανικών χερσαίων δυνάμεων, την επιθετική δράση έχουν αναλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη.

    Όπως μεταδίδει το BBC, βομβαρδιστικά τύπου B-52 εξαπολύουν επιθέσεις στην ορεινή περιοχή Σαχ-ι-Κοτ στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα, με τις οικογένειές τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ρίξει τουλάχιστον 80 βόμβες στην περιοχή.

    Όσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους Αφγανοί στρατιώτες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πόλη Γκαρντέζ και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω επιθέσεις.

    Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι τα στρατεύματά τους συνάντησαν σθεναρή αντίσταση των μελών του δικτύου Αλ Κάιντα αλλά και των πρώην Ταλιμπάν.

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης και δύο Αφγανοί σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής στρατιωτικής επιχείρησης στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Αφγανός γιατρός τόνισε ότι τουλάχιστον ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν τουλάχιστον έξι Αμερικανοί στρατιώτες.

    Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν έχουν πληροφορίες ως προς τον ακριβή αριθμό των μαχητών της Αλ Κάιντα που κρύβονται στην περιοχή.

    Η αφγανική στρατιωτική ηγεσία, πάντως, εκτιμά, ότι υπάρχουν 3.000 με 5.000 μαχητές, οι οποίοι εθεάθησαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδος σε τοπικές αγορές από όπου προμηθεύονταν τρόφιμα.

    Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές αφγανικές δυνάμεις προχωρούν "μεθοδικά" με στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    [10] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Ιερουσαλημ, 3 Μαρτίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Στρατιωτικές επιχειρήσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης πραγματοποιεί από το πρωί ο ισραηλινός στρατός ως απάντηση στις νέες επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ και οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 19 Ισραηλινούς, μεταδίδει το BBC.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών με άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού.

    Τα ξημερώματα, 10 τουλάχιστον Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν όταν οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον οδοφράγματος του ισραηλινού στρατού κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης. Την ευθύνη ανέλαβαν προ ολίγου με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι "ταξιαρχίες του τεμένους Αλ-Ακσά", οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ.

    Ένας ακόμη Ισραηλινός σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έκρηξη βόμβας.

    Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, η οποία εκτός του δράστη άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου.

    Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Νικ Τσάιλντς, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δέχεται πιέσεις από όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της βίας στην περιοχή.

    Από το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του όσον αφορά την αντίδραση του Ισραήλ στις νέες επιθέσεις των Παλαιστινίων.

    Η εξέγερση των Παλαιστινίων, Ιντιφάντα, ξεκίνησε προ 17 μηνών και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.

    [11] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ ΕΚΑΝΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2002 (20:41 UTC+2)

    «Η Νίκη Ξάνθου με τη νέα μεγάλη της επιτυχία έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Η πρώτη θέση που κατέκτησε καταδεικνύει ότι η πίστη σε υψηλούς στόχους σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά και την επιμονή οδηγούν στην κορυφή», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου από την Ελληνίδα αθλήτρια.

    «Τη συγχαίρω ολόψυχα και της εύχομαι υγεία και δύναμη, ώστε να επαναλάβει τον θρίαμβό της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας», κατέληξε.

    [12] Α1 ΒΟΛΕΪ: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 3 - 0 ΣΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ κέρδισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη την Ολυμπιάδα για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 κατηγορίας των ανδρών και επέστρεψε στην 4η θέση της βαθμολογίας. Ο Δικέφαλος του Βορρά δυσκολεύτηκε αρκετά για να κάμψει την αντίσταση του αντιπάλου του. Αναλυτικά τα σετ του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιάδα έληξαν: 25 - 17, 25 - 22 και 27 - 25.

    [13] ΣΟΒΑΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργεί στο νομό Κοζάνης η εκμετάλλευση του λιγνίτη από τους πέντε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στην περιοχή (Λιπτολ, Πτολεμαϊδας, Καρδίας, Αγίου Δημητρίου Αμυνταίου). Αυτό προκύπτει από την ν εργασία που παρουσίασαν οι Ν. Παπαδάκης, Α. Μπένος, Α. Πηγαδάς, Κ. Πηγαδάς, Κ. Δελίδου, Α. Γρηγοριάδου και Β. Κουτσογιαννόπουλος, από το εργαστήριο Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, στο 1ο περιβαλλοντικό συνέδριο Μακεδονίας, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Η επιφανειακή εκμετάλλευση του λιγνίτη, σε συνδυασμό με τις τεράστιες εκσκαφές και αποθέσεις που δημιουργούνται έχουν ως αποτέλεσμα τη δέσμευση μεγάλων εκτάσεων γης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τη διαταραχή της χλωρίδας και της πανίδας, την πρόκληση σοβαρών αλλοιώσεων στη μορφολογία και στην αισθητική της περιοχής, την πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα (μείωση υγρασίας εδάφους, μείωση παροχής ή και αποξήρανση φυσικών πηγών, ρύπανση υδάτων) και τη μεταβολή της κοινωνικοοικονομικής δομής της περιοχής.

    Βασικός ρύπος της περιοχής παραμένουν τα αιωρούμενα σωματίδια, (ανάπιπτα, σκόνη, κονιορτός, τέφρα ) και ιδίως τα αποκαλούμενα σωματίδια μικρού μεγέθους (ΡΜ10 ), καθώς έχουν καταγραφεί και μέσες τιμές 180-200μg/m3 .

    Οι επιστήμονες κρίνουν απολύτως απαραίτητη τη διευκρίνιση της χημικής σύστασης των αιωρούμενων σωματιδίων και ιδιαίτερα της περιεκτικότητας τους σε τοξικά και επικίνδυνα σωματίδια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο 1965-1990, η βρεφική θνησιμότητα (θάνατοι βρεφών σε 1.000 γεννήσεις ζώντων) και η αδρή θνησιμότητα (θάνατοι από κάθε αιτία ανά 1000 άτομα) στο νομό Κοζάνης, ακολουθούν την ίδια μακροχρόνια εξέλιξη με εκείνη του συνόλου της Ελλάδας.

    Οι θάνατοι από νεοπλασίες και αγγειοκαρδιοπάθειες εμφανίζουν ανοδική τάση στην Κοζάνη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, τόσο η ειδική θνησιμότητα όσο και η αδρή θνησιμότητα στο νομό Κοζάνης, δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτή στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας.

    Οι επιστήμονες προτείνουν την ενοποίηση των σταθμών μέτρησης ρύπανσης και των διαφόρων υπηρεσιών που πραγματοποιούν μετρήσεις (Νομαρχία, ΔΕΗ,ΤΕΙ) και την υπαγωγή τους σε ένα όργανο που θα λειτουργήσει σαν Αρχείο Υγείας της Περιφέρειας, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα συμβάντα υγείας του πληθυσμού της περιοχής, καθώς και οι μετρήσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

    Το Αρχείο Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα είναι μόνιμος θεσμός επιδημιολογικής παρακολούθησης που θα καταγράφει και θα συσχετίζει τις περιβαλλοντικές συνθήκες με την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού της περιοχής.

    [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΕ Ν. ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΙ Γ. ΚΟΚΛΩΝΗ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Τα θερμά του συγχαρητήρια στην ελληνίδα πρωταθλήτρια Νίκη Ξάνθου, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στη Βιέννη, εκφράζει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του.

    «Έκανες υπερήφανους όλους τους Έλληνες με τη μεγάλη σου επιτυχία. Σου αποστέλλω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου. Απέδειξες ότι με σοβαρή δουλειά και αυτοπεποίθηση, η ελληνική ψυχή μπορεί να μεγαλουργήσει. Σου εύχομαι ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και διακρίσεις στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τσοβόλας στο τηλεγράφημά του στην Νίκη Ξάνθου.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο κ. Τσοβόλας και στην νεαρή πρωταθλήτρια Γεωργία Κοκλώνη που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 60 μέτρα, στη Βιέννη. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ αναφέρει ότι η επιτυχία αυτή γέμισε χαρά και υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες και εύχεται ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και διακρίσεις στο μέλλον.

    [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Η ΑΕΚ συνεχίζει να παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά τη νίκη που πέτυχε επί του Αμαρουσίου, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να πλησιάσει την κορυφή και να κερδίσει εκτός έδρας τη Δάφνη. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην 3η θέση μετά την επικράτηση επί του Ηρακλή, που είναι πλέον 4ος.

    Επίσης ξεχώρισε η νίκη του Αρη επί του ΚΑΟΔ και η εκτός έδρας ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ιωνικό Ν.Φ. Αναλυτικά η βαθμολογία στην Α1 μπάσκετ, απομένει ο αγώνας Δάφνη - Παναθηναϊκός, έχει ως εξής.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (19η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 37

    2.Παναθηναϊκός 33

    3.Ολυμπιακός 32

    4.Ηρακλής 32

    5.Πανιώνιος 30

    6.Μαρούσι 29

    7.Περιστέρι 28

    8.Ηράκλειο 26

    9.ΠΑΟΚ 26

    10.Αρης 26

    11.Ιωνικός Ν.Φ. 26

    12.Νήαρ Ηστ 24

    13.ΚΑΟΔ 24

    14.Δάφνη 22

    *Ο Ολυμπιακός έχει ένα μηδενισμό

    *Δάφνη και Παναθηναϊκός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20η)

    Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

    Πανιώνιος - Ολυμπιακός

    ΠΑΟΚ - Ηράκλειο

    ΚΑΟΔ - Περιστέρι

    Νήαρ Ηστ - Δάφνη

    Ηρακλής - Ιωνικός Ν.Φ.

    Μαρούσι - Αρης

    [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 78 - 61

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει σήμερα στο κλειστό της Γλυφάδας την αντίσταση του Ηρακλή, για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με σκορ 78 - 61 και αναρριχήθηκαν στην 3η θέση της βαθμολογίας.

    Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης οι παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς έδειξαν διάθεση να καθαρίσουν το παιχνίδι και να αποσπάσουν το ροζ φύλλο. Στο ημίχρονο μάλιστα ο Ολυμπιακός προηγούνταν με 9 πόντους διαφορά (34 - 25).

    Στην επανάληψη παρά την προσπάθεια των αθλητών του Ηρακλή, οι γηπεδούχοι διατήρησαν τον έλεγχο και έφτασαν δίχως προβλήματα στην επικράτηση. Κορυφαίοι από τον Ολυμπιακό οι Φόρεστ και Φορντ που σημείωσαν 15 και 14 πόντους αντίστοιχα, ενώ από τον Γηραιό ξεχώρισαν οι Χατζηβρέττας και Διαμανατίδης με 11 πόντους ο καθένας.

    Σημειώνεται πως ο Ηρακλής αγωνίστηκε κόντρα στους ερυθρόλευκους δίχως τον Ερικ Μικ που αναχώρησε για τις ΗΠΑ λόγω οικογενειακού προβλήματος και του Ρόντνι Μπλάκνει που είναι τραυματίας.

    [17] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

    Μπογκοτά, 3 Μαρτίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Η γερουσιαστής Μάρθα Καταλίνα Ντάνιελς, που άνηκε στο φιλελεύθερο κόμμα του κοινοβουλίου της Κολομβίας δολοφονήθηκε περίπου 40 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Μπογκοτά.

    Η σορός της βρέθηκε χθες κοντά στο συνοικισμό Σιπακόν. Μια ακόμη γυναίκα και ο οδηγός του αυτοκινήτου, που ήταν μαζί με τη γερουσιαστή βρέθηκαν επίσης νεκροί. Όλοι είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, ενώ η επίθεση σημειώθηκε σε ένα δάσος όπου βρίσκονταν στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής αποστολής.

    Ν.Κ.

    [18] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ" Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2002 (19:51 UTC+2)

    «Μεγάλο ασθενή» και «ανοιχτή πληγή» της χώρας χαρακτήρισε τον δημόσιο τομέα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στο 5ο συνέδριο της ΔΑΚΕ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο δημόσιος τομέας λειτουργεί και κινείται βραδύτατα, διακατεχόμενος από μονοκομματικό πνεύμα και αποβαίνει βλαπτικός για το συμφέρον του τόπου από την στιγμή που το κυβερνών επί 20ετια κοόμμα θεσμοποίησε με προτροπή στη πράξη την ανικανοκρατία και τη μετριοκρατία

    «Δυστυχώς για την χώρα, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εγκατέστησαν τη μονοκομματική φιλοσοφία, την παθολογική καχυποψία και τον ερασιτεχνισμό σε κάθε γρανάζι του Δημοσίου τομέα καθιστώντας τον δυσκίνητο, ανεπαρκή αντιλειτουργικό και αντιπαραγωγικό», τόνισε.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του συνδικαλισμού, τόνισε ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων. Οφείλει να αναδειχθεί και να αναδείξει το ρόλο του ως ισότιμου και υπεύθυνου κοινωνικού εταίρου».

    «Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. δεν θέλει κομματικούς ινστρούχτορες στο χώρο του συνδικαλισμού και της κοινωνίας. Αντίθετα, θέλει ανοιχτές σχέσεις και ειλικρινή διάλογο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και θα την τιμήσουμε», συμπλήρωσε.

    «Η Ν.Δ. θέτει έναν και ουσιώδη όρο για την επαναδραστηριοποίηση όλων των Ελλήνων καθολική συμφιλίωση , λαϊκή ενότητα και αίσθημα βεβαιότητας των πολιτών για το μέλλον τους. Τα συνθήματα των διαχωριστικών γραμμών, του ταξικού μίσους, της δημαγωγίας και του φανατισμού, διδάσκουν πως δεν είναι οι εχθροί ή οι αντίπαλοι, αλλά τα ιδανικά, εκείνα που συσπειρώνουν τους πολίτες», κατέληξε.

    [19] ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΕΙΠΕ Η ΕΛΒΕΤΙΑ

    Βέρνη, 3 Μαρτίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Ναι, στη συμμετοχή τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είπαν οι Ελβετοί, που βρίσκονταν εκτός εδώ και πενήντα χρόνια, μεταδίδουν τα Διεθνή Ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Το δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στη χώρα έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή των Ελβετών στον ΟΗΕ, με το 55 τις εκατό του συνόλου να έχει ψηφίσει υπέρ και το υπόλοιπο 45 κατά.

    Η διαφορά ωστόσο, μέχρι το τέλος ήταν ελάχιστη ώσπου το «ναι» της Ζυρίχης καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα. Από τα 23 καντόνια στα οποία είναι διαιρεμένη η χώρα τα 12 ήταν υπέρ και τα 11 κατά.

    «Αν υπάρχει κάποιος νικητής από αυτές τις εκλογές, αυτός είναι η χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Τζοσεφ Νταίς.

    Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε γίνει το 1986 για τον ίδιο λόγο, η πλειοψηφία ήταν αρνητική.

    Ν.Κ.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΞΑΝΘΗ 1 - 1

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν σήμερα στο Καυτανζόγλειο στάδιο Ηρακλής και Ξάνθη, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι δύο αντίπαλοι αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 1 - 1, παρουσία περίπου 4.000 φιλάθλων. Το τελικό αποτέλεσμα σαφώς και ικανοποιεί τους φιλοξενούμενους που έχουν βάλει "πλώρη" για έξοδο στην Ευρώπη.

    Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να προηγηθεί μόλις στο 3' λεπτό με τον βραζιλιάνο, Φοφόνκα Εντερσον. Η Ξάνθη ισοφάρισε λίγο αργότερα, στο 19', με τον Σταύρο Λαμπριάκο.

    Στη συνέχεια της αναμέτρησης και οι δύο αντίπαλοι είχαν πολλές, καλές ευκαιρίες ωστόσο κανένας δεν μπόρεσε να βρει εκ νέου το δρόμο προς τα δίχτυα και να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΡΗΣ 2 - 2

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που έγινε σήμερα στην Καισαριανή ο Εθνικός Αστέρας και ο Αρης αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 2 - 2, για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τη συμπλήρωση του 90λεπτου, στερώντας από τους κιτρινόμαυρους δύο πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνουν για έξοδο στην Ευρώπη.

    Ωστόσο ο Εθνικός Αστέρας ήταν αυτός που προηγήθηκε στο σκορ μόλις στο 10' λεπτό με κεφαλιά του Παπανδρέου. Ο Αρης ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με απευθείας χτύπημα φάουλ του Δημήτρη Μάρκου, που επέστρεψε και πάλι στην ενδεκάδα.

    Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι ήταν αρκετά απειλητικοί και στο 60' κέρδισαν πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Τέσοβιτς, όμως ο Φάνης Κατεργιαννάκης απέκρουσε το πέναλτι και έτσι παρέμεινε το 1 - 1. Και ενώ ο Εθνικός Αστέρας έχανε ευκαιρίες στο 88' ο Απόστολος Λιολίδης βρήκε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και έδωσε το προβάδισμα στον Αρη με σκορ 2 - 1.

    Και ενώ οι κίτρινοι προσπαθούσαν να διατηρήσουν τη νίκη, οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 2 - 2 στο 90' με τον Εντουσέι.

    [22] ΑΙΧΜΕΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Φλώρινα, 3 Μαρτίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου άφησε η τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας από τη Φλώρινα για την παραίτηση του πρώην αρχηγού ΓΕΝ Γιώργου Θεοδωρουλάκη.

    «Ο άνθρωπος που έχει την κύρια ευθύνη για την αποτυχία και την καταστροφή του Χρηματιστηρίου, ο άνθρωπος, ο οποίος είχε την κύρια ευθύνη, μαζί με τον πρωθυπουργό του, για την ανακατανομή του μεγαλύτερου ποσού του εισοδήματος των Ελλήνων από τους φτωχούς στους πλούσιους που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδος, δεν δικαιούται να επαναλάβει αυτά του τα κατορθώματα στο στράτευμα», τόνισε.

    Η κ. Μπακογιάννη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές, λόγω «των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός».

    [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΠΑΟΚ - ΣΑΚΑ 27 - 26

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Με νίκη του ΠΑΟΚ επί του Κολεγίου Αθηνών έπεσε σήμερα η αυλαία της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε επί του ΣΑΚΑ με σκορ 27 - 26 στη Θεσσαλονίκη.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Πανελλήνιος κέρδισε εύκολα τα Βριλήσσια 43 - 24, ενώ ο Φίλιιπος Βέροιας νίκησε τον Αρη Νικαίας 25 - 21. Ο Αρχέλας και ο Ιωνικός Ν.Φ. αναδείχτηκαν ισόπαλοι 24 - 24, ενώ ο Δούκας επικράτησε επί του Λεωνίδα 26 - 15.

    [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Αλλαγή φρουράς στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Β' εθνικής κατηγορίας μετά το τέλος της 18ης αγωνιστικής. Η Προοδευτική αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση καθώς κέρδισε με σκορ 2 - 0 τον Αγιο Νικόλαο. Αντίθετα, ο Αθηναϊκός έχασε την χρυσή ευκαιρία να βρεθεί στην κορυφή αφού ηττήθηκε στην έδρα του από τον Απόλλωνα Αθηνών με 1 - 0.

    Στη 2η θέση της βαθμολογίας συγκατοικούν ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Απόλλων Καλαμαριάς. Η ομάδα των Ιωαννίνων αναδείχτηκε ισόπαλη 0 - 0 στην Πάτρα με τον Πατραϊκό, ενώ η Καλαμαριά κέρδισε δύσκολα στη Θεσσαλονίκη με σκορ 1 - 0 τον Πανσερραϊκό.

    Σπουδαία νίκη πήρε σήμερα και η Καλλιθέα, που επικράτησε με 2 - 0 επί του Παναιγιάλειου και διατηρεί ελπίδες για άνοδο στην Α' εθνική. Ακόμη ο Ολυμπιακός Βόλου κέρδισε 2 - 1 την Χαλκηδόνα, ενώ η Καλαμάτα πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς από τον Πανηλειακό με σκορ 1 - 0.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (18η αγωνιστική)

    1.Προοδευτική 33

    2.ΠΑΣ Γιάννινα 32

    3.Απ.Καλαμαριάς 32

    4.Αθηναϊκός 30

    5.Καλλιθέα 28

    6.Ολυμπιακός Βόλου 27

    7.Πανσερραϊκός 23

    8.Πατραϊκός 23

    9.Χαλκηδόνα 23

    10.Πανηλειακός 22

    11.Απόλλων Αθηνών 20

    12.Καλαμάτα 20

    13.Παναιγιάλειος 17

    14.Αγιος Νικόλαος 8

    *Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και -1 βαθμό.

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (19η)

    Αγιος Νικόλαος - Πανσερραϊκός

    Πανηλειακός - Προοδευτική

    Παναιγιάλειος - Απ.Καλαμαριάς

    Απόλλων Αθηνών - Καλαμάτα

    ΠΑΣ Γιάννινα - Καλλιθέα

    Χαλκηδόνα - Αθηναϊκός

    Ολυμπιακός Βόλου - Πατραϊκός


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 3 March 2002 - 19:13:48 UTC