Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
  • [02] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
  • [03] ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
  • [04] ΕΕ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [05] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ
  • [07] ALPHA BANK: ΚΕΡΔΗ 347 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2001
  • [08] ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΙΒΙΤΣΑ
  • [09] ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [10] ΠΕΘΑΝΕ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 6 ΜΗΝΩΝ
  • [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ MIG 21- ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ
  • [12] ΜΕΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET - ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [13] Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Λ. ΤΖΙΟΛΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
  • [15] ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ
  • [16] ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ
  • [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Α.
  • [18] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
  • [19] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΡΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [21] ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ
  • [22] ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: ΘΑ ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ 8.000 ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΙ ΧΟΙΡΟΙ
  • [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΧΩΡΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

  • [01] ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

    Aθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (14:36 UTC+2)

    Να καταργήσει όλα τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή στη σημερινή συνεδρίασή της με θέμα την αντιμετώπιση του ζητήματος του παράνομου τζόγου. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, σε 15 μέρες θα υπάρχει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

    «Η απόφασή μας είναι απλή, καθαρή και ομόφωνη. Καταργούνται τα κάθε μορφής ηλεκτρονικά παιχνίδια, δηλαδή και τα τεχνικά από τους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

    [02] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (10:41 UTC+2)

    Στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα και επηρεάζει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη χτεσινοβραδινή του ομιλία στα Ιωάννινα, σε δείπνο προς τιμή του από το Δήμο Ιωαννιτών, με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης.

    "Μια ατμόσφαιρα δυσωσδίας καλύπτει σήμερα την πολιτική του ζωή του τόπου", σχολίασε ο κ. Στεφανόπουλος. Παρατήρησε ότι φαίνεται πως ¨δεν επιτελούμε όλοι το καθήκον μας κατά τον τρόπο που επιβάλλεται" και πρόσθεσε:"Η κυβέρνηση οφείλει και αυτή να εκπληρώνει την υποχρέωση της, να υπάρχουν νόμοι αυστηροί, οι οποίοι όχι απλώς να καταδιώκουν, αλλά να καταστέλλουν κάθε επιθυμία προσβολής των νόμων, κάθε πράξη που διαταράσσει την ληρεμη πολιτική ζωή και κοινωνική γαλήνη. Πέρα από τις κυβερνήσεις έρχονται οι εισαγγελικές και διωκτικές αρχές που είναι υποχρεωμένες να επεμβαίνουν χωρίς καθυστε΄ρηση και ανοχή και χωρίς διάθεση αυστηρότητας, αλλά με διάθεση νομιμότητας, χωρίς να εγκαταλείπεται κανένα περιστατικό που έρχεται σε γνώση τους. Αλλά καλείται και η τηλεόραση να παίξει το ρόλο της-και γενικώς τα ΜΜΕ-και πιστεύω ότι τον επιτελεί τον ρόλο της, μόνο που τον νοθεύει προσπαθώντας να εμπλέκει πολιτικούς σε πράξεις καταδικαστέες ασφαλώς, αλλά που δεν χρειάζονται παρουσία πολιτικών για να προσελκύσουν την εντύπωση του κόσμου. Κάνει αυτό το λάθος. Θα πρέπει να περιστείλει τη δραστηριότητα της στο μέτρο που και εκεί το καθήκον επιβάλλει".

    [03] ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (14:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Στη φάση της ανάκρισης περνά πλέον η υπόθεση της δίωξης για έξι αδικήματα που ασκήθηκε κατά του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη και η οποία προκάλεσε πολιτικούς διαξιφισμούς και προσωρινό «πάγωμα» στο ΧΑΑ.

    Ως υπεύθυνος για την παραπέρα δικαστική έρευνα ορίστηκε ο 4ος ειδικός ανακριτής Γεώρ. Πουρνάρας, στον οποίο έχει ανατεθεί η ανάκριση γύρω από άλλη μία εξαιρετικά σημαντική δικογραφία, αυτήν του Εθνικού Κτηματολογίου, που ύστερα από τις διώξεις του Γ. Γεράκη προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος πρωτοδίκης (που εισήλθε στο σώμα το 1985 και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών) πρόκειται να παραλάβει ίσως και σήμερα την 110σέλιδη δικογραφία - πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλου και πιθανότατα θα προχωρήσει σε κλήσεις των περίπου 35 μαρτύρων που κατέθεσαν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ στο τέλος της έρευνας αναμένεται να καλέσει σε απολογία τον Σ. Κόκκαλη.

    Εντούτοις, δεν αποκλείεται η κλήση του επιχειρηματία να γίνει και νωρίτερα, αφού πρέπει να διευκρινιστούν πάρα πολλά σημεία της ογκώδους δικογραφίας.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ανάκριση θα στραφεί με αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς διάφορες χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Ρωσία, Κύπρο) καθώς χρειάζεται η διερεύνηση πολλών στοιχείων, αλλά και η κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να στηριχθούν οι ενδείξεις για τις κατηγορίες της κατασκοπίας, της απάτης, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (το μεγαλύτερο σκέλος των κατηγοριών αφορά το ρωσικό ΛΟΤΤΟ).

    Χθες, πάντως, διευκρινίστηκε ότι και η κατηγορία της δωροδοκίας έχει ασκηθεί σε βαθμό κακουργήματος, ενώ το κατηγορητήριο έχει συνδεθεί με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

    Την ίδια στιγμή, ενώ η κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας αποδίδεται στον επιχειρηματία, η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας (επίσης κακουργηματική) στρέφεται κατά παντός υπευθύνου.

    Γεγονός που σημαίνει ότι η ανάκριση θα πρέπει να εντοπίσει αν υπήρξαν πρόσωπα και ποια, που χρηματίστηκαν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον επιχειρηματία.

    Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι η ανάκριση της συγκεκριμένης υπόθεσης, μπορεί να κρατήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα (ίσως και 1 - 2 χρόνια), όπως συνήθως συμβαίνει με κάθε είδους δικαστική έρευνα, που πρέπει να αναζητήσει στοιχεία από το εξωτερικό, να παραγγείλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ή να διερευνήσει για πρόσωπα που εμπλέκονται σε off - shore εταιρείες.

    Η θητεία του Γ. Πουρνάρα τελειώνει κανονικά τον προσεχή Απρίλιο, αλλά μπορεί κάλλιστα να παραμείνει στο ίδιο πόστο για να συνεχίσει την ανάκριση.

    Οι δυσχέρειες της ανάκρισης είναι πολύ μεγάλες, αφού πέραν της Γερμανίας, χρειάζεται η αναζήτηση στοιχείων και στη Ρωσία, ή σε άλλες χώρες εκτός του κοινοτικού χώρου, όπου τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής είναι δυσκολότερο να ικανοποιηθούν έγκαιρα.

    Σχετικά με τα αδικήματα, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει σε όλες τις περιπτώσεις ποινές κάθειρξης (μεγαλύτερες των 5 ετών). Ειδικά για την κατασκοπία, που τιμωρείται με κάθειρξη 5 - 25 ετών, μπορεί να επιβληθεί και ισόβια κάθειρξη εφόσον κριθεί ότι το αδίκημα τελέστηκε σε περίοδο πολέμου (στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς επιστράτευσης με το διάταγμα του 1974 από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο).

    Μέχρι ισόβια κάθειρξη μπορεί να φθάσουν και άλλες κατηγορίες, εφόσον ευσταθήσει ο συσχετισμός τους με τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

    [04] ΕΕ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Τεχεράνη, 21 Φεβρουαρίου 2002 (21:09 UTC+2)

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αφγανιστάν Κλάους Πέτερ Κλάιμπερ επισήμανε ότι η ΕΕ δεν συμφωνεί με τους ισχυρισμούς από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τους οποίους το Ιράν αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για το Αφγανιστάν.

    "Δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις αλλά ελπίζουμε πάνω από όλα να μην επηρεάσουν την πολιτική του Ιράν για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν", τόνισε ο κ. Κλάιμπερ σε συνέντευξη τύπου ολοκληρώνοντας τη διήμερη παραμονή του στο Ιράν.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ιράν αποτελεί μια πολύ σημαντική χώρα για την ανοικοδόμηση και την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν προσθέτοντας ότι χωρίς την βοήθεια του η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν θα αποτύχει.

    Ο Ευρωπαίος απεσταλμένος τόνισε μάλιστα ότι η χώρα πρόκειται να συμμετάσχει στη δημιουργία αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και θα συνεισφέρει οικονομικά στον τομέα της εκπαίδευσης, πληρώνοντας τους μισθούς των εκπαιδευτικών στα πανεπιστήμια της Καμπούλ και βοηθώντας στην παροχή βιβλίων και σχολικού εξοπλισμού.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον η Τεχεράνη επέτρεψε σε μαχητές της Αλ Κάιντα και σε μέλη του καθεστώτος των Ταλιμπάν να εισβάλλουν στο έδαφός της, κάτι που αρνούνται Ιρανοί αξιωματούχοι ενώ η χώρα συμπεριλαμβάνεται και στο λεγόμενο "άξονα του κακού" για τον οποίο έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος.

    [05] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Κανένα νησί δεν θα μείνει χωρίς θαλάσσια συγκοινωνία, δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από τη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο με τους βουλευτές, το νομάρχη, δημάρχους και φορείς του νομού Δωδεκανήσου. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Καλύμνου, της Πάτμου και της Λέρου κράτησαν κλειστές τις δημόσιες υπηρεσίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεπαρκή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία

    «Για την φετινή περίοδο 2002 δεν υπάρχει κανένα θέμα, θα εκτελεστούν κανονικά όλα τα συνήθη δρομολόγια. Το υπουργείο με υπουργική απόφαση πρότεινε για την περίοδο 2002-2003 εικοσιεννέα κύριες γραμμές προς όλα τα Δωδεκάνησα από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, Ελευσίνα, Βόλο, Σύρο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, ’γιο Νικόλαο, Σάμο, Ρόδο, Δεκαοχτώ τοπικές γραμμές από Ρόδο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Πάτμο, Λέρο και έντεκα γραμμές δρομολόγησης πλοίων αρμοδιότητας υπουργείου Αιγαίου, ενδοδιασύνδεσης όλων των νησιών», τόνισε ο κ. Ανωμερίτης.

    «Απέναντι στις προτάσεις οι οποίες, έχουν υποβληθεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Νόμο, περί αποδοχής, συμπλήρωσης ή προκήρυξης όλων των γραμμών, διαδικασίες οι οποίες έχουν αρχίσει και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήδη το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) θα συνέλθει στις 5 Μαρτίου για την πρώτη γενική συμφωνία επί των προτάσεων. Όπως είναι γνωστό μετά από γνώμη του Σ.Α.Σ μπορούν να επιβάλλονται στους πλοιοκτήτες υποχρεώσεις δημοσίας υπηρεσίας για τη δρομολόγηση πλοίων», πρόσθεσε.

    «Το κράτος, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών της ενίσχυσης των περιφερειών και με τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για ισόρροπη ανάπτυξη, θα φροντίζει πάντα για την ασφάλεια, την ποιότητα και τον συνεχή εκσυγχρονισμό των θαλασσίων συγκοινωνιών ακόμα και για το πιο μικρό νησί της ελληνικής περιφέρειας, μέσα πάντα σ' ένα ορθά κατανεμημένο ρεαλιστικό δίκτυο εξυπηρέτησης», κατέληξε

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές Κοσμάς Σφυρίου, Αριστείδης Παυλίδης, Δημήτρης Κρεμαστινός και Βασίλης Καρανικόλας, ο νομάρχης Σ. Καραγιάννης, ο έπαρχος Καλύμνου και οι δήμαρχοι Καλύμνου, Πάτμου, Λέρου και Αστυπάλαιας.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων με σκοπό την εξέταση αιτημάτων τους συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας.

    Πάγιο αίτημα των συνταξιούχων των Ταμείων των Τραπεζών αλλά και των εργαζομένων σε Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ ΟΤΕ) αποτελεί η ενσωμάτωση της ΑΤΑ στις συντάξιμες αποδοχές.

    Ο υπουργός δεσμεύτηκε στην εξέταση του θέματος αυτού μέσα στο πλαίσιο της κυβερνητικής βούλησης για τη λήψη πρωτοβουλιών ώστε, να υπάρξει σταδιακή εξομάλυνση των διαφοροποιήσεων και άρση των ανισοτήτων στις συνταξιοδοτικές παροχές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει χωρίς την ύπαρξη επαρκούς κοινωνικής αιτιολόγησης.

    Επισήμανε ότι το θέμα αυτό, αφού καθορισθούν όλες οι κοινωνικές και οικονομικές του παράμετροι, θα τεθεί σε διάλογο με τους ενδιαφερομένους πριν από τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.

    Τόνισε τέλος ότι ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος θα διεξαχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προσφέρεται για τη συνολική εξέταση και αξιολόγηση του ανωτέρω θέματος.

    [07] ALPHA BANK: ΚΕΡΔΗ 347 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Αύξηση κατά 10% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων, σε απλή βάση της Alpha Bank, αφού ανήλθαν σε 347 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 315 εκατομμυρίων το 2000, ενώ σε ενοποιημένη βάση, τα κέρδη προ φόρων, και μετά από δικαιώματα τρίτων, διαμορφώθηκαν σε 344 εκατομμύρια, έναντι 373 το 2000.

    Τα αποτελέσματα του 2001 κρίνονται ικανοποιητικά, μετά από πτώση ενός έτους των επιτοκίων, λόγω της εισαγωγής του ευρώ και μεγάλων διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές.

    Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση διανομή μερίσματος 310 δραχμών ανά μετοχή (0,91 ευρώ).

    [08] ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΙΒΙΤΣΑ ΡΑΤΣΑΝ

    Ζάγκρεμπ, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κροατίας αποκάλυψε σχέδια για την αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με σκοπό αυτές να προσαρμοστούν με τις δημοκρατικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο Κροάτης πρωθυπουργός Ίβιτσα Ράτσαν ανακοίνωσε ότι ο νέος νόμος που πρόκειται να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο την 1 Απριλίου θα αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα για τη βελτίωση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, η κατάσταση των οποίων δεν είναι καλή.

    Σύμφωνα με τον νόμο θα μειωθεί ο αριθμός των μυστικών υπηρεσιών από τέσσερις σε τρεις και η εργασία τους θα επιτηρείται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με σκοπό την αποφυγή καταχρήσεων.

    [09] ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, μελών της διοίκησης του Ιδρύματος και του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας, Δημήτρη Ρέππα.

    Η ολομέλεια των γιατρών του ΙΚΑ θα συγκληθεί εκτάκτως αύριο για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Από τη συνάντηση διαφάνηκε ότι οι γιατροί θα επεξεργαστούν πολύ σοβαρά τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας και τη συμβιβαστική πρόταση της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι γιατροί θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στον πρωτοβάθμιο φορέα υγείας, θα αυξηθούν οι αποδοχές τους και μια ανοιχτή επιτροπή θα αναλάβει να ασχοληθεί με το εργασιακό θέμα των γιατρών του ΙΚΑ.

    Οι προτάσεις του υπουργείου δεν παρέκκλιναν από τις αρχικές, αλλά ήταν πιο συγκεκριμένες και πιο σαφείς. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε την πρόταση "συμβιβαστική και λογική" και επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει σαφής: ο εκσυγχρονισμός, η εξυγίανση του συστήματος διορισμών στο ΙΚΑ, ώστε οι γιατροί που προσλαμβάνονται να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μόνιμοι, χωρίς να διαθέτουν ιδιωτικό ιατρείο.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ.Ρέππας δεσμεύτηκε στη δημιουργία ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση και επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

    [10] ΠΕΘΑΝΕ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 6 ΜΗΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Απαρηγόρητοι είναι οι γονείς ενός βρέφους μόλις 6 μηνών, που πέθανε κατά τη μεταφορά του από το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

    Το αβάπτιστο κοριτσάκι νοσηλεύονταν την τελευταία βδομάδα στο νοσοκομείο «Γενηματάς» στις 14 Φεβρουαρίου με βρογχειολύτιδα. Η κατάσταση του επιδεινώθηκε σήμερα τα ξημερώματα και παρουσίασε σηψαιμία.

    Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά του κοριτσιού στην εντατική μονάδα του «Ιπποκράτειου», αλλά το βρέφος κατέληξε. γονείς του κατηγορούν τους γιατρούς για αμέλεια.

    Νωρίς το μεσημέρι διενεργήθηκε στο βρέφος νεκροψία - νεκροτομή, που έδειξε πνευμονικό εγκεφαλικό οίδημα, ενώ αναμένονται οι ιστολογικές εξετάσεις.

    Οι γονείς του βρέφους, κατηγορούν τους γιατρούς για αμέλεια, και θα καταθέσουν μήνυση σε βάρος του νοσοκομείου «Γιώργος Γεννηματάς».

    [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ MIG 21- ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Μαχητικό αεροσκάφος τύπου MIG 21 συνετρίβη σε λίμνη στην νότια Ρουμανία κοντά στην πόλη Καλαράσι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο πιλότος.

    Το αεροσκάφος ανήκε στην στρατιωτική αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία και συνετρίβη για άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες την ώρα που εκτελούσε στρατιωτική άσκηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου ’μυνας ο πιλότος 41 χρόνων ήταν ένας από τους πιο έμπειρους της στρατιωτικής αεροπορίας καθώς ανήκε σε ειδική ομάδα πιλότων που συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές.

    Ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας στον τόπο του δυστυχήματος.

    Σημειώνεται ότι από το 1991 έχουν συντριβή συνολικά 13 αεροσκάφη τύπου MIG 21 στην Ρουμανία κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων προκαλώντας τον θάνατο οχτώ πιλότων.

    [12] ΜΕΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET - ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Ουάσινγκτον, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Μεικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στον βιομηχανικό δείκτη και στον δείκτη υψηλών τεχνολογιών. Ο Dow Jones σημειώνει οριακή άνοδο 0,17% και βρίσκεται στις 9.958,49 μονάδες, ενώ ο Nasdaq πτώση 1,54% στις 1.748,23 μονάδες.

    Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, λίγο πριν το κλείσιμο παρουσίασαν άνοδο. Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη, της τάξης του 1,03% και διαμορφώθηκε στις 5.075,60 μονάδες. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 0,81% με αποτέλεσμα να προσεγγίζει τις 4.818,95 μονάδες. Στην αγορά του Παρισιού ο δείκτης CAC σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,14% και διαμορφώθηκε στις 4.287,22 μονάδες.

    [13] Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Αιχμές κατά του πρωθυπουργού διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου από τα Ιωάννινα.

    «Ολοι γνωρίζουμε, και τούτο το τονίζω δεν αποτελεί σχολιασμό των θέσεων του πρόεδρου της Δημοκρατίας, ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διάλυση, ότι η διαφθορά κλονίζει τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Μόνο ο κ. Σημίτης, ή δεν το καταλαβαίνει ή δεν θέλει να το καταλάβει», υπογράμμισε.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Λ. ΤΖΙΟΛΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Την διαβεβαίωση ότι με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα προέλθουν από την επικείμενη μεταρρύθμιση του συστήματος θα διασφαλίζονται τα κατώτατα όρια συνάξεων, έλαβαν σήμερα από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λευτέρη Τζιόλα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Συνδικάτου Μετάλλου "Ο Προμηθέας".

    Ο κ. Τζιόλας τόνισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι ο κοινωνικός διάλογος με τους εταίρους θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου, ενώ οι προτάσεις που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου.

    "Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους είναι αυτός που θα οδηγήσει στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης" επισήμανε ο Τζιόλας, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συνεισφέρουν με προτάσεις στην διατύπωση του τελικού κειμένου που θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή, "καθώς το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αφορά την κοινωνία στο σύνολό της".

    [15] ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τον ορθό λόγο τη σωστή στιγμή, όπως πάντα», τόνισε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Στεφανόπουλου από τα Ιωάννινα.

    Πρόσθεσε, δε, ότι καλό είναι όλοι μας ακούμε τον κ. Στεφανόπουλο. «Πιστεύω ότι μίλησε για το ρόλο που πρέπει να έχει ο καθένας στο δημοκρατικό μας σύστημα και πώς να σέβεται ο ίδιος πρώτα το ρόλο αυτόν. Εχει δίκαιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατέληξε.

    [16] ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Την τύχη με το μέρος τους είχαν δύο νεογέννητα αρκουδάκια που βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Μοναχίτι Γρεβενών, εγκαταλειμμένα από τη μητέρα τους και κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι εκείνη να επιστρέψει 3 ημέρες αργότερα.

    Το πιθανότερο είναι ότι η μητέρα εγκατέλειψε τα μωρά της επειδή ενοχλήθηκε από τσοπανόσκυλα που εισέβαλλαν στη φωλιά.

    Τα δύο μόλις 4 εβδομάδων αρσενικά αρκουδάκια βρήκε κτηνοτρόφος, ο οποίος τα παρέδωσε θηροφύλακα και αυτός με τη σειρά του τα μετέφερε στο δασαρχείο Γρεβενών, όπου πέρασαν το πρώτο βράδυ σε ένα χαρτοκιβώτιο.

    Τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι κτηνίατροι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που έσπευσαν από το Νεστόριο, αφού τα εξέτασαν και τα περιποιήθηκαν, τα τοποθέτησαν με ιδιαίτερη προσοχή πίσω στη φωλιά τους, την οποία υπέδειξε ο κτηνοτρόφος. Η φωλιά, σκαμμένη από τη μητέρα αρκούδα στη ρίζα ενός μαυρόπευκου, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και είχε ιδιαίτερα καλή μόνωση.

    Οι δύο επιστήμονες έμειναν στην περιοχή για δύο ημέρες παρακολουθώντας από ασφαλή απόσταση την προσπάθεια των μικρών να προσελκύσουν πίσω τη μητέρα με το κλάμα τους. Τελικά, την Τετάρτη το μεσημέρι, οι κτηνίατροι αντιλήφθηκαν το ενήλικο θηλυκό να προσεγγίζει τη φωλιά σε απόσταση 200μ και τότε αποχώρησαν.

    Το περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να μην ενοχλείται η αρκούδα κατά τη ευαίσθητη φάση του χειμέριου ύπνου, κυρίως όταν πρόκειται για ενήλικο θηλυκό σε φάση αναπαραγωγής. Στην ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων, τα μικρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και απόλυτα εξαρτημένα από τη μητέρα. Η επαφή με ανθρώπους αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ενώ η πλέον ενδεδειγμένη τροφή είναι το μητρικό γάλα, όπως ακριβώς ισχύει και με τα βρέφη.

    Οι κτηνίατροι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ακολουθώντας τις αρχές του διεθνούς πρωτοκόλλου φρόντισαν ώστε η επέμβαση τους να είναι η μικρότερη δυνατή και η επαναφορά στη φωλιά η ταχύτερη δυνατή. Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές τα δύο μικρά είχαν μικρότερες από 50% πιθανότητες να επιζήσουν.

    Η επιβίωση των δύο νεογέννητων είναι πολύ σημαντική γιατί εμπλουτίζει τον ήδη μικρό πληθυσμό της καφέ αρκούδας στη χώρα μας, που δεν ξεπερνά τα 160 άτομα.

    [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Α.

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Επίλογο ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος τις σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    "’ξιος ο μισθός αυτών που δεσμεύονταν για μια ισχυρή Ολυμπιακή. Μικροί, μοιραίοι και άβουλοι τώρα προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου. Αντί ως Πόντιοι Πιλάτοι, όμως, να νίπτουν τας χείρας τους, θα πρέπει να απαντήσουν στον ελληνικό λαό σε μερικά ερωτήματα:

    - Πού πήγαν τα 1000 δισ. δραχμές, που κατασπαταλήθηκαν, τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε προγράμματα δήθεν εξυγίανσης;

    - Πώς, αυτοί που απέτυχαν στα περίφημα προγράμματα εξυγίανσης, τα οποία οι ίδιοι κατάρτισαν, οδηγώντας στην πλήρη απαξίωση της Ολυμπιακής, θα καταφέρουν τώρα να την εξυγιάνουν οικονομικά;

    - Πώς, αυτοί που έκαναν καθεστώς την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και τον κομματισμό, θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία της εταιρείας με σύγχρονη αντίληψη και σε συνθήκες προσανατολισμένες στον διεθνή ανταγωνισμό;", τόνισε.

    "Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο, παρά προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι υπόλογοι για τις τεράστιες ευθύνες στη διάλυση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Για τις τεράστιες ευθύνες στην απαξίωση του Εθνικού Αερομεταφορέα"", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [18] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

    Βουκουρέστι, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ’ντριαν Ναστάσε εξέφρασε την ελπίδα από την Μόσχα όπου βρίσκεται να επιστρέψουν σύντομα στην χώρα του ρουμανικά έργα τέχνης που μεταφέρθηκαν στην Ρωσία στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ρουμάνων ειδικών ρουμανικά έργα τέχνης, κοσμήματα και 90 τόνοι χρυσού που ανήκαν στην ρουμανική βασιλική οικογένεια μεταφέρθηκαν στην Ρωσία με σκοπό να προστατευτούν κατά τη διάρκεια του πολέμου ενώ ορισμενα από αυτά εστάλησαν αργότερα πίσω.

    Ο κ. Ναστάσε εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να πείσει τις ρωσικές αρχές στη διάρκεια της παραμονής του στην Μόσχα να επιστρέψουν τους θησαυρούς που έχουν ανεκτίμητη αξία για τους Ρουμάνους πολίτες.

    [19] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Συλλαλητήριο στο πάρκο Ελευθερίας και στη συνέχεια πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα στην Αθήνα.

    Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η ΟΛΜΕ.

    Οι ενώσεις με αυτή την εκδήλωση εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζουν την πολιτική του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και ζητούν από την κυβέρνηση ουσιαστικότερες παρεμβάσεις για το Παλαιστινιακό ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς.

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΡΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Σαράγιεβο, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Βολφγκανγκ Πέτριτς με σκοπό τη διεξαγωγή συνομιλιών με Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους.

    Αντικείμενο των επικείμενων συνομιλιών θα αποτελέσουν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή ενώ θα εξεταστεί η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον.

    Ο κ. Πέτριτς θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς και τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Ζάρκο Κόρατς.

    Τη Δευτέα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς.

    [21] ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    «Αδιέξοδο βρήκε μπροστά της η κυβέρνηση που περίμενε ότι η ποινικοποίηση της απεργίας των συμβασιούχων ιατρών του ΙΚΑ θα οδηγούσε και σε λήξη των κινητοποιήσεών τους. Η κυβέρνηση, ανίκανη να πάρει πολιτικές αποφάσεις για την άρση των αδικιών που υφίσταται ο κλάδος, βρίσκεται τώρα πλήρως εκτεθειμένη απέναντι στους 5.500 ανασφάλιστους ιατρούς και, κυρίως απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του Ιδρύματος», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος

    «Παρά την δικαστική απόφαση η οποία έκρινε την απεργία «παράνομη και καταχρηστική», το αποτέλεσμα στην πράξη είναι ότι η απεργία συνεχίζεται, με συμμετοχή των ιατρών στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ», τόνισε και κάλεσε τον διοικητή του ΙΚΑ να αφήσει τις απειλές περί απολύσεων, χαρακτηρίζοντας αυτή τη συμπεριφορά αντιδημοκρατική.

    « Η τρομοκρατία που έχει εξαπολυθεί ενάντια στους απεργούς ιατρούς είναι πρωτοφανής και θυμίζει άλλες εποχές, που όλοι έχουμε καταδικάσει. Οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων ούτε ποινικοποιούνται, ούτε γίνονται αντικείμενο εκβιασμού», επισήμανε.

    «Εκείνο που είναι ξεκάθαρο και, αποτελεί όνειδος για την κυβέρνηση είναι η απερίγραπτη ταλαιπωρία που, υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Ιδρύματος. Η Νέα Δημοκρατία, συμπαρίσταται στον αγώνα των συμβασιούχων ιατρών, αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι. Καλεί την κυβέρνηση να συναισθανθεί και αυτή τις επιπτώσεις και να μιλήσει ξεκάθαρα επιτέλους στους συμβασιούχους και στις οικογένειές τους, που ζουν επί μήνες στην αβεβαιότητα», υπογράμμισε.

    Ο κ. Γιακουμάτος κάλεσε την κυβέρνηση να «προχωρήσει στην ασφάλιση και την επαγγελματική κατοχύρωση των 5.500 συμβασιούχων Ιατρών που υπηρετούν επί 17 χρόνια στο ΙΚΑ» και τάχθηκε υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

    Επιπλέον, ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ να προβούν σε άμεσες προσλήψεις ορισμένων ειδικοτήτων (νευρολόγοι ορθοπεδικοί καρδιολόγοι) και ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, ώστε να εξαλειφθούν οι ουρές και η ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών.

    «Εμείς λέμε «ναι» στους Ιατρούς του ΙΚΑ σε πλήρη αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση», κατέληξε.

    [22] ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: ΘΑ ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ 8.000 ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΙ ΧΟΙΡΟΙ

    Βρυξέλες, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Οι αρχές του Λουξεμβούργου θα θανατώσουν 8.000 χοίρους ύστερα από την ανακάλυψη ότι έχουν εκτεθεί στην ασθένεια του αφθώδη πυρετού.

    Τα ζώα που έχουν εκτεθεί υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού αριθμού χοίρων στο Λουξεμβούργο.

    Η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές ζώων αλλά και του χοιρινού κρέατος από την χώρα καθώς εντοπίστηκαν τρία περιστατικά μόλυνσης των ζώων από την ασθένεια.

    Η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές μέχρι και της 15 Μαρτίου για να αποτρέψει ενδεχόμενη εξάπλωση της ασθένειας.

    [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΧΩΡΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    "Με τη σημερινή απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ομολογούν ότι η χώρα, με δική τους ευθύνη, βουλιάζει στη διαφθορά. Ομολογούν ότι οι παράνομοι δρουν ανεξέλεγκτοι", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Αφού ομολογούν ότι διέλυσαν το κράτος, άρα ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν τα αυτονόητα και να εφαρμόσουν τους νόμους, τότε η μόνη ''λογική'' που απομένει στην κυβέρνηση Σημίτη είναι η λογική του ''πονάει δόντι, κόβει κεφάλι''", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Το ζητούμενο, όμως, αλλά και προαπαιτούμενο για την εφαρμογή οποιασδήποτε απόφασης είναι να υπάρξει ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου το οποίο θα μπορεί να ελέγχει τους κανόνες που θέτει και θα τιμωρεί τους παρανομούντες", κατέληξε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 21 February 2002 - 19:13:56 UTC