Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [02] ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [03] EMMENEI H KYBEΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [04] 2000 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
  • [05] ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΜΠΑΚΑΛΙ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ "ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ" ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [07] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ - ΦΙΣΕΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΘΗΝΩΝ
  • [09] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [11] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Ο ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [12] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΚΕΟΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ
  • [13] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ
  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ
  • [15] ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΣΛΑΒΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [16] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [18] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ "ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ" ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [19] ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΟ
  • [20] ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΕΝΤΖΕΡΗΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [21] ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [22] Η ΕΕ ΕΠΕΒΑΛΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
  • [24] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2002 (10:22 UTC+2)

    Διαφορετικές αντιδράσεις προκάλεσε στο Συνασπισμό η πρόταση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, για συνεργασίες.

    Θετική εμφανίστηκε η Μαρία Δαμανάκη μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash". "Υπάρχουν νέα στοιχεία, για πρώτη φορά τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στα όργανα και να μην σπεύσουμε να την απορρίψουμε", τόνισε η κ.Δαμανάκη. Ακόμη υπογράμμισε πως δεν αφορά τις επόμενες εκλογές και δεν αποτελεί εκμετάλλευση για ψηφοθηρία.

    Αντίθετα, αρνητική ήταν η πρώτη εκτίμηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κόμμα του δεν θα παίξει το ρόλο του ναυαγοσώστη.

    [02] ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002 (10:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: ΑΙΡΜΠΑΣ Α340-300

    Τα περιθώρια για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του εθνικού αερομεταφορέα έχουν εξαντληθεί και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστου Βερελή, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην αυστραλιανή κοινοπραξία IAS.

    Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, σχετικά με τι μέλλει γενέσθαι για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η μείωση πτήσεων και η διακοπή δρομολογίων που είναι ζημιογόνα, η περιστολή των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας, καθώς και η αλλαγή ορισμένων εργασιακών συβάσεων, κυρίως του ιπταμένου προσωπικού.

    Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία IAS με κύριο μέτοχό της τον επιχειρηματία Π. Βαρδινογιάννη είχε ζητήσει παράταση 15 ημερών, η οποία έληξε την Παρασκευή, για να προσκομίσει τις απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις για 102 εκατ. ευρώ, αλλά και για να βρει νέους επενδυτές μετά την αποχώρηση όλων σχεδόν των άλλων μετόχων της κοινοπραξίας.

    Αν και μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής πηγές της κοινοπραξίας, στην οποία συμμετείχαν και οι πιλότοι, έλεγαν ότι οι εγγυητικές επιστολές κατατίθενται, είναι προφανές ότι δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια.

    [03] EMMENEI H KYBEΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

    Aθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2002 (16:36 UTC+2)

    Τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της δημιουργίας θέσεων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΙΚΑ επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας σε δηλώσεις του μετά από ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του δημοσίου. Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι το ζήτημα των γιατρών του ΙΚΑ δεν τέθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο ίδιος όμως αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα.

    Παρουσιάζοντας τη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για το θέμα των γιατρών του ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η πρόταση αυτή προβλέπει την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών των γιατρών του ΙΚΑ κατά 50.000 δραχμές και την έναρξη της διαδικασίας κάλυψης θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προκειμένου οι γιατροί του ΙΚΑ να αφιερωθούν στις ανάγκες περίθαλψης των ασφαλισμένων του Ιδρύματος. Ο κ. Ρέππας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη αποδοχή της πρότασης αυτής από τους γιατρούς του ΙΚΑ που επέλεξαν να συνεχίσουν την απεργία τους. Ο υπουργός Εργασίας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί οι γιατροί του ΙΚΑ να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

    «Όλοι μας πάνω από όλα πρέπει να σεβαστούμε τις ανάγκες των πολιτών ιδιαιτέρως των ασφαλισμένων του ΙΚΑ» είπε ο κ. Ρέππας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής μεικτής σύνθεσης υπό την προεδρία του υφυπουργού Εργασίας Ροβέρτου Σπυρόπουλου, προκειμένου να προετοιμαστεί πρόταση για τον αριθμό και τις ειδικότητες των θέσεων που θα προκηρυχθούν για γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. «Αυτές τις θέσεις είμαστε έτοιμοι να τις καλύψουμε εφόσον βεβαίως οι γιατροί ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

    [04] 2000 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2002 (13:30 UTC+2)

    Εντός των επόμενων ημερών θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας 2.000 δημοτικά σχολεία και μέχρι το τέλος του 2002, υπολογίζεται ότι το 1/3 αυτών θα έχουν τεχνολογικά εργαστήρια. Αυτό δήλωσε ο ειδικός γραμματέας, αρμόδιος για την Κοινωνία της Πληροφορίας στο υπουργείο Οικονομίας, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Με βάση τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, το 95% των Γυμνασίων, Λυκείων και ΤΕΕ της επικρατείας, διαθέτουν ήδη τεχνολογικά εργαστήρια. Πρόσθεσε δε, ότι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των τεχνολογικών εργαστηρίων, έχουν δοθεί από 8 εκατ. δρχ. σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ και από 5 εκατ. δρχ. σε δημοτικά σχολεία, ώστε να διενεργήσουν τοπικούς διαγωνισμούς.

    Το πρόγραμμα η Κοινωνίας της Πληροφορίας, ύψους 1 τρισ. δρχ., όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ίσως το πιο καινοτόμο πρόγραμμα του Γ΄ΚΠΣ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι οριζόντιο, διατομεακό, διατρέχει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και έχει να κάνει με την εφαρμογή της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, τη Δημόσια Διοίκηση, στο χώρο της υγείας, στην ενίσχυση ΜΜΕ, στην κατάρτιση και την απασχόληση, στη δημιουργία υποδομών τηλεπικοινωνιών στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του στην Ευρώπη.

    Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αφορά όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και για την ενεργοποίησή του, έχει ζητηθεί από κάθε περιφέρεια να εκπονήσουν επιχειρησιακά σχέδια, με βάση τα οποία θα ενταχθούν μετά τα έργα, κάθε περιφέρεια στο πρόγραμμα.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, κάθε περιφέρεια έχει ένα ποσό το οποίο αφορά καθαρά δράσεις περιφερειακές, ύψους 5-6 δισ. δρχ., ενώ οι κεντρικές δράσεις έχουν μια περιφερειακή διάσταση.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα απορροφήσει το 10% περίπου του προγράμματος, δηλαδή 100 δισ. δρχ. Σε αυτό το ποσό, συνυπολογίζονται, οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα σχολεία, τα προγράμματα κατάρτισης, η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, η Πληροφορική στην Υγεία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

    [05] ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Με το Χρυσό Κλειδί της πόλης τίμησε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχειακό μέγαρο, παρουσία βουλευτών και φορέων της πόλης, καθώς επίσης και εκπροσώπου του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την τιμητική πρωτοβουλία του δήμου, αλλά και συγκίνηση για την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, με την οποία, όπως είπε, συνδέεται με σχέσεις αγάπης. "Ο δήμος διακρίνεται για τη δημιουργικότητα και τον σημαντικό του ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" είπε.

    Ο κ.Αναστάσιος ανέφερε, επίσης, ότι η πόλη έχει σχετιστεί με την εκκλησιαστική του πορεία, καθώς από εδώ είχε εκφράσει για πρώτη φορά την απορία του για το γεγονός ότι δεν υπηρχε ναός αφιερωμένος στους Θεσσαλονικείς ιεράρχες Κύριλλο και Μεθόδιο, ανησυχία η οποία τον ακολούθησε και στην προσωπική του πορεία στην Αλβανία.

    Αναφερόμενος στους δύο Βυζαντινούς ιεραποστόλους, είπε ότι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και πρόσθεσε με έμφαση ότι παραμένουν επίκαιροι και στο νέο αιώνα για τρεις κυρίως λόγους: για τον ανοιχτό ορίζοντα σκέψης τους, για την κατανόησή τους για τον κόσμο - τον "άλλο" άνθρωπο ή λαό - και για τη δύναμή τους να αποδεχτούν τον Σταυρό. Ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή πορεία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, λέγοντας ότι αναδεικνύει το υπόβαθρο σύνεσης και ανθρωπιάς του, ενώ εξήρε το ιεραποστολικό του έργο και κυρίως την αποστολή που του εμπιστεύτηκε το Πατριαρχείο για την αναστήλωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας. "Ξεπερνώντας τα τεράστια εμπόδια και τα προβλήματα, κατορθώσατε να ανασυγκροτήσετε εκ βάθρων την εκκλησία της Αλβανίας" υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Οφείλουμε πέρα από το εκκλησιαστικό, το κοινωνικό και το αναπτυξιακό έργο σας να εξάρουμε και τη συνεισφορά σας στη σταθεροποίηση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς, που μέσα από το σεβασμό των διεθνών συνθηκών και συνόρων, αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για να περάσουμε από την περίοδο των εντάσεων σε μία μακρά, γόνιμη και δημιουργική περίοδο συνεργασίας για όλους τους λαούς της Βαλκανικής".

    Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων, προσέφερε εκ μέρους τους στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ράβδο του Αγίου Δημητρίου, ως σύμβολο του έργου του, επιταγή 13.000 ευρώ για την ανέγερση ναού Κυρίλλου και Μεθόδου στο Δυρράχιο, καθώς επίσης εικόνα των δύο Αγίων για να τον κρατούν συνδεδεμένο με τη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε.

    Πριν την εκδήλωση απονομής του Χρυσού Κλειδιού της πόλης στον κ. Αναστάσιο, δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, εξέφρασαν διαμαρτυρία, επειδή - όπως υποστηρίζουν σε επιστολή που υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Θρασύβουλος Λαζαρίδης, Αγάπιος Σαχίνης και Σπύρος Βούγιας - δεν ενημερώθηκαν για την απόφαση, γεγονός που το χαρακτηρίζουν ως ένα ακόμη "πολιτικό ατόπημα".

    [06] ΜΠΑΚΑΛΙ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ "ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ" ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Χάγη, 18 Φεβρουαρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου, Μαχμούτ Μπακάλι υποστήριξε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ότι ο τέως πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε σχέδιο για «καμένη γη στο Κοσσυφοπέδιο».

    Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας που κατέθεσε στη Χάγη είπε ότι ο Ντέιβιντ Γκάγιτς, επικεφαλής κρατικής ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο, του είχε αποκαλύψει σε συνάντηση, το 1997 ότι υπήρχε το σχέδιο «καμένη γη» για το Κόσοβο.

    Ο Μπακάλι ανέφερε ότι το σχέδιο προέβλεπε την καταστροφή 700 αλβανόφωνων χωριών, ενώ σε ερώτηση του δικαστή, Πάτρικ Ρόπμπινσον, ποιος βρισκόταν πίσω από αυτό, ο Αλβανός πολιτικός απάντησε: «κατάλαβα ότι αυτό ήταν σχέδιο της Σερβίας ή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.»

    Ο μάρτυρας είπε ότι την άνοιξη του 1998 συναντήθηκε με τον Μιλόσεβιτς δύο φορές και όταν τον ρώτησε σχετικά με τη σφαγή οικογένειας από την σερβική αστυνομία, ο Μιλόσεβιτς απάντησε απλά ότι θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Ο Μπακάλι συνέχισε λέγοντας ότι όταν είπε στον Μιλόσεβιτς πως μεταξύ των νεκρών υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, ο κατηγορούμενος, απάντησε ατάραχος "τους είχαμε δώσει δύο ώρες για να φύγουν".

    Ο Μπακάλι ήταν επικεφαλής της Ενωσης Κομμουνιστών του Κοσόβου από το 1970 μέχρι το 1981 και παραιτήθηκε μετά την καταστολή από τη σερβική αστυνομία των φοιτητικών διαδηλώσεων των Αλβανών.

    [07] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ - ΦΙΣΕΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βόννη, 18 Φεβρουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    του ανταποκτιρή μας Γ. Ευτυχίδη

    Με τον ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ, πρόκειται να συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, που πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.

    Κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Φίσερ, θα τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και ιδιαίτερα για τις εγγύς συναντήσεις του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Κασουλίδης θα έχει συναντήσεις και με άλλα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς επίσης με πολιτικούς παράγοντες και εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και με τους εντεταλμένους της γερμανικής κυβέρνησης, στις συζητήσεις για την ένταξη νέων χωρών στην Ε.Ε. και την επέκτασή της προς Ανατολάς.

    Κατά την παραμονή του μέχρι και την Τετάρτη ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσωπούς των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που παρακολουθούν στενά την πορεία του Κυπριακού.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Τη Νομαρχία Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος για τη Δημαρχία της Αθήνας Χρήστος Παπουτσής και συναντήθηκε με τη Νομάρχη Ελένη Μπεσμπέα.

    Ο κ. Παπουτσής δήλωσε κατηγορηματικά ότι, αν εκλεγεί, θα εξαντλήσει την τετραετία στη Δημαρχία και τόνισε στόχος του είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη συνεργασία για το Δήμο της Αθήνας όχι μόνο προς την αριστερά, αλλά προς όλους τους ενεργούς πολίτες πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις.

    Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε θετική και καλοδεχούμενη την πρόταση του Κώστα Λαλιώτη για συμπόρευση μακράς πνοής με την αριστερά. Επισήμανε ότι στις επαφές που έχει με στελέχη της αυτοδιοίκησης στοχεύει στην κατάρτιση ενός προγράμματος για μία σύγχρονη κοινωνία πολιτών.

    "Ξεκινάτε πολύ καλά", είπε η κ. Μπεσμπέα στον κ. Παπουτσή, αφήνοντας αιχμές για τη συνεργασία της με το Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Η Νομάρχης Αθηνών τόνισε ότι τα πολλά και σύνθετα προβλήματα και το καλώς εννοούμενο συμφέρον του πολίτη δεν πρέπει να εμπλέκονται με τις όποιες παραταξιακές κομματικές ή προσωπικές αντιπαραθέσεις.

    Ο κ. Παπουτσής θα συναντηθεί αύριο με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και την Μαρία Δαμανάκη.

    [09] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Πανικός σημειώθηκε σε νυχτερινό κέντρο, στην περιοχή του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη, όταν δύο νεαροί, υπήκοοι Αρμενίας, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, χωρίς

    ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο Γκάμλετ Αγκατσανιάν, 23 χρόνων και ένας άγνωστος ομοεθνής του εισέβαλαν στο νυχτερινό κέντρο "Καλιγούλας" με σκοπό να απαγάγουν νεαρές γυναίκες που εργάζονται στο κατάστημα ως "στριπτιζέζ". Στο προαύλιο του νυχτερινού κέντρου, ο ομοεθνής συνεργός τους, Ιγνάτιος Βαχαλενίδης, 24 ετών, με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησε τους υπαλλήλους του καταστήματος για να μην ειδοποιήσουν την αστυνομία.

    Ακολούθησε συμπλοκή με υπαλλήλους που βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα και τότε οι δύο αλλοδαποί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα με πολεμικό όπλο Καλάσνικοφ και

    πιστόλι.

    Ακολούθησε πανικός και οι δύο δράστες εξαφανίστηκαν χωρίς να πάρουν μαζί τους τις γυναίκες, ενώ λίγη ώρα αργότερα συνέλαβαν τον Βαχαλενίδη. Από την ασφάλεια αναζητούνται οι δύο αλλοδαποί, ενώ - όπως αποκαλύφθηκε - είχαν μεταβεί στο νυχτερινό κέντρο με κλεμμένο αυτοκίνητο.

    Γ.Χ.

    [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 18 Φεβρουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Το πρώτο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βελιγράδι εγκαινιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη παρουσία του διοικητή της Τράπεζας Θόδωρου Καρατζά και Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Βελιγράδι σημειώνοντας ότι συμπίπτει με μία σειρά γεγονότων που καθιστούν σημαντικότερη τη λειτουργία του καταστήματος.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η Γιουγκοσλαβία βαδίζει το δρόμο της δημοκρατίας με προοπτικές ευοίωνες για συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ενωση υπογραμμίζοντας ότι τις προοπτικές αυτές θα στηρίξει η Ελλάδα, η οποία προ τριετίας είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος και ο βομβαρδισμός δεν είναι λύση και εξαιτίας αυτών χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

    Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας τόνισε στην ομιλία του ότι η επέκταση της Εθνικής στο Βελιγράδι αποτελεί εκπλήρωση παλαιού ονείρου, κάτι που επιβάλλουν τώρα οι διεθνείς εξελίξεις.

    "Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εισήλθε πρόσφατα στην ΟΝΕ. Πιστεύουμε ότι η Γιουγκοσλαβία και οι άλλες βαλκανικές χώρες είναι προορισμένες να μετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά και η Νοτιανατολική Ευρώπη έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο", πρόσθεσε.

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάτζαν Ντίνκιτς, υπογράμμισε ότι η αγορά στη χώρα του είναι ανοικτή και ελεύθερη και ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι η πέμπτη ξένη τράπεζα από τις 48 που έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια λειτουργίας.

    Ο κ. Καρατζάς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα θα γίνει ο σύνδεσμος των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης με όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής αποτελώντας γέφυρα ανάμεσα στις τοπικές και διεθνείς αγορές.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Βελιγράδι

    Ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στη χρηματοοικονομική ζωή της χώρας. Με το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής, αποτελούμενο από 596 καταστήματα και 945 ΑΤΜ, αλλά και ταχύτατα αναπτυσσόμενες εναλλακτικές μεθόδους παροχής υπηρεσιών, ο Ομιλος της ΕΤΕ βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της Ελληνικής τραπεζικής και κεφαλαιαγοράς, ενώ έχει ισχυρή διεθνή παρουσία μέσω του εκτεταμένου δικτύου, το οποίο αποτελείται από 358 μονάδες σε 17 χώρες σε 4 ηπείρους.

    Ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κυριαρχεί στη Νοτιανατολική Ευρώπη αξιοποιώντας τις δυνατότητες των τοπικών αγορών μέσου δικτύου καταστημάτων και θυγατρικών τραπεζών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία και Τουρκία.

    Το κατάστημα του Βελιγραδίου της ΕΤΕ αποτελεί το πρώτο βήμα του σχεδίου ανάπτυξης του Ομίλου της Εθνικής στη Γιουγκοσλαβία. Θα παρέχει στην πελατεία του χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως χρηματοδότηση εισαγωγικού - εξαγωγικού εμπορίου, δανειοδοτήσεις παγίων και κινήσεως κεφαλαίου, έκδοση εγγυητικών επιστολών και αγοραπωλησία συναλλάγματος.

    Επιπροσθέτως, το κατάστημα προσφέρει στην πελατεία του όλες τις μορφές των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα, καθώς και σε συνάλλαγμα.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα συμμετάσχει μέσω των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς της Γιουγκοσλαβίας. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η πρώτη ελληνική τράπεζα στο Βελιγράδι έχει σκοπό να αποτελέσει ένα ισχυρό σύνδεσμο ανάμεσα στην οικονομία της Γιουγκοσλαβίας και στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

    [11] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Ο ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 18 Φεβρουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι ο πρώην διοικητής των σερβικών δυνάμεων στη Βοσνία Ράτκο Μλάντιτς που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία τη δεκαετία του '90 δεν βρίσκεται στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από τον γιουγκοσλαβικό στρατό ο Μλάντιτς δεν είναι στη χώρα και πρόσθεσε ότι ο στρατός δεν τον προστατεύει πια.

    Η Γενική Εισαγγελέας της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε κατηγόρησε τον Κοστούνιτσα ότι προστατεύει τον Μλάντιτς και είπε στο ιταλικό πρακτορείο ΑΝSA την περασμένη εβδομάδα ότι η Χάγη ξέρει που είναι ο Μλάντιτς στο Βελιγράδι, την διεύθυνση του και έχει αποδείξεις γι αυτό.

    Ο κ. Κοστούνιτσα απάντησε ότι οι δηλώσεις της κα Ντελ Πόντε φέρνουν σε δύσκολη θέση το Δικαστήριο και αποτελούν κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

    Οσον αφορα στη δίκη του Μιλόσεβιτς ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας ανέφερε ότι κυριαρχεί η υποκρισία και το κατηγορητήριο έχει ετοιμαστεί πρόχειρα χωρίς να επικεντρώνεται σε σημαντικά θέματα.

    Ο.Κ.

    [12] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΚΕΟΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

    Βουκουρέστι, 18 Φεβρουαρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα μεταβάλλει την εξωτερική της πολιτική αναφορικά με την προστασία των εθνικών της μειονοτήτων.

    "Η πολιτική της Ρουμανίας αναφορικά με τις μειονότητες θα πρέπει να εφαρμόζεται από τις χώρες όπου ζουν Ρουμάνοι" τόνισε ο κ. Γκεοάνα και πρόσθεσε ότι η ρουμανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις αρχές των άλλων χωρών να σεβαστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    Περίπου 500 Ρουμάνοι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Σίμπιου, στην κεντρική Ρουμανία ως ένδειξη αλληλεγγύης για τους Ρουμάνους στο Κισινιόφ που διαμαρτύρονται για την απόφαση των αρχών της Μολδαβίας να καταργήσουν το μάθημα της ρουμανικής ιστορίας στα σχολεία της χώρας και να το αντικαταστήσουν από το μάθημα της ιστορίας της Μολδαβίας.

    [13] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Τη σημασία της ύπαρξης επαρκών κινήτρων για την αναδιάρθρωση της γεωργίας στις υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. χώρες υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Δημητρακόπουλος κατά την έναρξη των εργασιών ημερίδας συνεργασίας για τη γεωργία και τη διεύρυνση με τους υπουργούς Γεωργίας από τις υποψήφιες χώρες.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ακούσει τις απόψεις των υπουργών Γεωργίας από τις υποψήφιες χώρες είναι σημαντική για την κατανόηση των προβλημάτων που υπάρχουν.

    Τόνισε δε, ότι η κατανόηση των προβλημάτων αυτών θα διευκολύνει και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στον τομέα της γεωργίας.

    "Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τον ενθουσιασμό που υπάρχει και στις δύο πλευρές υπέρ της διεύρυνσης" είπε.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος στο περιθώριο της ημερίδας είχε συνομιλίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου με τον γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μιχαήλ Κωνσταντινίδη.

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

    Σόφια, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι απάλλαξε από τα καθήκοντά τους τρεις υφυπουργούς της κυβέρνησης, στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον περασμένο Ιούλιο όταν ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα.

    Πρόκειται για τον υφυπουργό Οικονομικών Ατάνας Κατζάρτσεφ, την υφυπουργό Οικονομίας Λούμπκα Κατσάκοβα και τον υφυπουργό Πολιτισμού Γκάντσο Καραμπαντιάκοφ.

    Ωστόσο δεν δόθηκαν εξηγήσεις για την παύση των υφυπουργών.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Κατζάρκεφ υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποφάσισε την αύξηση της επιβολής των έμμεσων φόρων, γεγονός που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα.

    Η υφυπουργός Οικονομίας κα. Κατσάκοβα είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε σειρά διαφωνιών με τον υπουργό Οικονομίας της Βουλγαρίας Νικολάι Βασίλεφ.

    Εξάλλου σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηε πρόσφατα στην χώρα, η κυβέρνηση έχασε το ποσοστό της δημοτικότητάς της καθώς μόνο το 25% των Βουλγάρων πολιτών δήλωσε ότι εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

    [15] ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΣΛΑΒΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Σκόπια, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Την απέλαση του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Φλορίν Πασνίκου, εντός εφτά ημερών, ζήτησαν σε σημερινή συνεδρίασή τους στο Τέτοβο τα σλαβικά κόμματα, διαφορετικά, όπως υποστήριξαν θα προβούν στον αποκλεισμό των γραφείων του Οργανισμού στην περιοχή και θα εμποδίσουν τη δράση του.

    Τα σλαβικά κόμματα εξήγησαν ότι ο Ρουμάνος εκπρόσωπος προέβη πριν μέρες σε προσβλητική δήλωση, όταν ισχυρίστηκε ότι τα σπίτια των Σλάβων που καταστρέφουν οι Αλβανοί στα χωριά της περιφέρειας Τετόβου και Κουμάνοβου, δεν έχει σχέση με την πολιτική, αλλά είναι έργο εφήβων.

    Σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο της ΠΓΔΜ ο Πασνίκου σε επιστολή του παραδέχεται το λάθος του και ζητά συγνώμη από τους Σλάβους της περιοχής.

    [16] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Ο Παναγιώτης Μανδραφλής ανακοίνωσε τα ονόματα των παικτριών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας Γυναικών για τους φιλικούς αγώνες με την αντίστοιχη της Ρουμανίας στις 22.02.2002 και 24.02.2002. Και οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Στάδιο Πολυκάστρου (ώρα έναρξης 15:00).

    Οι παίκτριες που κλήθηκαν είναι: Ειρήνη Παπαθανασίου (RVV Herculus, Ολλανδία), Ελένη Αναστασάκη (ΑΟ Ηλιούπολης), Κόμη Χριστούδη, Μαρία Λαζάρου (ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης), Ναταλία Χατζηγιαννίδου, Φιλοθέη Μάινου, Σοφία Φωστηροπούλου, Φανή Κατή, Βασιλική Βασιλείου (Φιλυριακός Φλώρινας), Αγγελική Λαγουμτζή, Ευτυχία Μιχαηλίδου, Λίνα Αποστολίδου, Αναστασία Παπαδοπούλου (Καβάλα '86), Φράγκη Σαμαρά (Σειρήνα Γρεβενών), Παναγιώτα Αντωνοπούλου (Ροδόπη '87), Ευτυχία Παπαδοπούλου (Ήφαιστος Περιστερίου), Σμαράγδα Γαρόφλου (Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης), Βίκυ Σουπιάδου, Κική Νέτη, Ντίνα Κατσαϊτη (ΑΕ Αίγινας).

    [17] ΠΓΔΜ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι και εκπροσώπους των τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι υπέγραψαν τη συμφωνία της Οχρίδας.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το νόμο για την αμνηστία, στην εφαρμογή του οποίου επιμένουν τα αλβανικά κόμματα, τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών και άλλους νόμους, που βάσει της συμφωνίας της Οχρίδας, έχουν προτεραιότητα.

    Οπως στην προηγούμενη έτσι και στη σημερινή σύσκεψη δεν πήραν μέρος οι αρχηγοί των δύο αλβανικών κομμάτων, Αρμπέν Τζαφέρι και Ιμέρ Ιμέρι, οι οποίοι έστειλαν τους αντιπροέδρους των κομμάτων τους, υποβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο των συνομιλιών. Ωστόσο, έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, και Δικαιοσύνης Ιτζέτ Μεμέτι, οι οποίοι παρουσίασαν τις απόψεις τους για το νόμο περί αμνηστίας, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια Αλέν Λερουά.

    Πριν την έναρξη των συνομιλιών, οι Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν ότι επιμένουν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 1η Ιουνίου, ημερομηνία με την οποία συμφώνησε και το αλβανικό κόμμα PDP, υπό τον όρο να ψηφιστούν μέχρι τότε οι βασικοί νόμοι που καθορίζει η συμφωνία της Οχρίδας. Το DPA πρότεινε να γίνουν οι εκλογές τον Αύγουστο, και ζήτησε να διεξαχθούν παράλληλα και πρόωρες προεδρικές εκλογές. Το VMRO - DPMNE, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για πρόωρες εκλογές, αφού δεν έχει αποκατασταθεί ο έλεγχος σε όλη την επικράτεια.

    [18] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ "ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ" ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα επέκρινε την "υποκρισία" στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    "Κατά την έναρξη της δίκης δεν υπήρξε νομιμότητα, αλλά επιπολαιότητα και αρκετές ανακρίβειες όσον αφορά τα γεγονότα, ευτελής πολιτική, υποκρισία και ασυνήθιστες ανοησίες", τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα σε συνέντευξη τύπου.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας υπογράμμισε ότι "το κατηγορητήριο συντάχθηκε βιαστικά χωρίς επικέντρωση σε ουσιαστικά ζητήματα και χωρίς εμβάθυνση".

    Ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν "παραμένει πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας" και ότι η χώρα στη Χάγη πρέπει να αμυνθεί και όχι να υπερασπιστεί τον Μιλόσεβιτς. "Ο Μιλόσεβιτς δεν είναι απλός πολίτης, ήταν πρώην αρχηγός κράτους", τόνισε.

    Επισήμανε τέλος ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί νόμος για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης υπογραμμίζοντας ότι "η νομική συνεργασία είναι δυνατή" και πως για το ζήτημα αυτό επιτεύχθηκε συμφωνία στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    [19] ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Ο Παναγιώτης Μανδραφλής ανακοίνωσε τα ονόματα των παικτριών που θα συμμετάσχουν στο κλιμάκιο βόρειας Ελλάδας, απ' όπου θα γίνουν οι προεπιλογές για την Εθνική Ομάδα Νεανίδων.

    Οι παίκτριες που κλήθηκαν είναι: Χριστίνα Τζιουμπουσλή, Ειρήνη Χατζηλιού, Παναγιώτα Τολίκα, Κυριακή Ιωαννίδου, Ευγενία Ζησοπούλου, Χριστίνα Ζαρκάδα (ΑΟ Σειρήνα Γρεβενών), Πασχαλία Παναγιώτου, Σοφία Παναγιώτου, Αννα Κηπουρού, Ευγενία Λιαντά (Δόξα Τριλόφου), Στέλλα Κιαχαγιά (Καβάλα '86), Ανθούλα Αρβανιτάκη, Ανδρονίκη Χουβαρδά, Αναστασία Παπαδοπούλου, Φωτεινή Ντάλλη, Πασχαλιά Καλαμίδα, Δήμητρα Παντελειάδου, Σουλτάνα Παπαδοπούλου (ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης), Γιαννούλα Κωστοπούλου, Χριστίνα Κόλτση, Αλίκη Μαυρίδου (Πιερίδες Μούσες), Ελένη Σοβισλή, Μαρία Γεωργιάδου, Αναστασία Πάντου (Φιλυριακός ΜΕΑΟ), Αγγελική Καρατζά, Ιορδάνα Ραμπέλη, Φιλοθέη Τσαμπαζή, Ελένη Χαραλαμπίδου, Ερασμία Χαραλαμπίδου, Ανδρονίκη (Φιλυρηίς ΜΑΣ Φλώρινα), Ευγενία Δροσίδου (Ροδόπη '87), Αγάπη Κοτζαφίλιου (ΠΑΟΚ Κοζάνης), Κατερίνα Δεληγιάννη, Θεοδώρα Βούλγαρη, Ευαγγελία Γκαραγκονούλη (Κένταυρος Λάρισας), Γλυκερία Γκατσογιάννη, Σπυριδούλα Κουκουλή (Ελπίδες Καρδίτσας).

    [20] ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΕΝΤΖΕΡΗΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Με ενημέρωση γύρω από την Πετοσφαίριση (βόλεϊ) συνεχίστηκαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του προσωπικού του ΑΘΗΝΑ 2004 για τα αθλήματα του Ολυμπιακού Προγράμματος.

    Η παρουσίαση του αθλήματος έγινε στην έδρα της ΟΕΟΑ από το Διευθυντή Αγωνιστικού Τομέα, Αντώνη Δόγαρη, και τη Διευθύντρια Αγωνιστικού Τομέα Παραολυμπιακών Αθλημάτων, Ντίνα Σωτηριάδη.

    Στην ενημερωτική συνάντηση παρέστησαν και μίλησαν για τις εμπειρίες τους, τους νέους κανονισμούς και τα "μυστικά" του βόλεϊ ο ομοσπονδιακός προπονητής και προπονητής της προολυμπιακής ομάδας, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, και ο μάνατζερ των εθνικών ομάδων, Τάσος Τεντζέρης.

    Επίσης έγινε προβολή στιγμιότυπων από τον αγώνα Ελλάδας-Σουηδίας το 1987 στη Γάνδη, όταν η Εθνική μας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο αποτελεί και τη, μέχρι σήμερα, μεγαλύτερη διάκρισή της.

    [21] ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Ο Μακαριώτατος Αρχιεπισκόπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Χριστόδουλος δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι την εθνική μας ομάδα ελπίδων του ποδοσφαίρου, η οποία θα συμμετάσχει στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει τον Μάϊο.

    Απευθυνόμενος προς τους αθλητές επισήμανε ότι "με το ήθος τους ανεβάζουν το επίπεδο και την ποιότητα του ποδοσφαίρου, το οποίο μερικές φορές δυστυχώς ξεφεύγει από τα όρια της ευπρέπειας και της καλώς νοούμενης αθλητικής ιδέας". Και συνέχισε: "Εσείς ωστόσο σέβεστε τον Θεό και τους εκπροσώπους της εκκλησίας, προσεύχεστε και ζητάτε την δύναμή Του, προκειμένου να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας και αυτό σας τιμά ιδιαιτέρως". Τόνισε μάλιστα, πως "κάποτε υπήρξε μια περίοδος που αν κάποιος έκανε τον σταυρό του πριν από ένα αγώνα, αυτό θεωρείτο μια εκδήλωση οπισθοδρομική, η οποία δεν είχε καμία σχέση με την σύγχρονη κοινωνία".

    Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της βίας στα γήπεδα: "Το φαινόμενο αυτό στενοχωρεί και ανησυχεί κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο".

    [22] Η ΕΕ ΕΠΕΒΑΛΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Βρυξέλες, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Στις Βρυξέλες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και να αποσύρουν από την χώρα τους παρατηρητές των εκλογών.

    Η επιβολή κυρώσεων εναντίον του προέδρου και άλλων 19 μελών της κυβέρνησης αφορά στην απαγόρευση των ταξιδιών στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάγωμα λογαριασμών που ενδέχεται να διατηρούν στις 15 χώρες της ΕΕ και επιβολή εμπάργου όπλων στην χώρα.

    Η εν λόγω απόφαση ελήφθη κατόπιν απόφασης των αρχών της Ζιμπάμπουε να εκδιώξουν από την χώρα τον επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ για τις τοπικές εκλογές, Πιέρ Σόρι.

    Η κυβέρνηση εκδίωξε την περασμένη Παρασκευή τον Σουηδό διπλωμάτη καθώς αρνείται να αναγνωρίσει τα διαπιστευτήριά του ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 και 10 Μαρτίου.

    Οι υπουργοί τόνισαν ότι οι κυρώσεις στρέφονται μόνο κατά όσων η ΕΕ θεωρεί ότι είναι υπεύθυνοι για τη βία στην προεκλογική εκστρατεία, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παρεμπόδιση δίκαιης διεξαγωγής εκλογών και είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην θίγουν τους πολίτες και να μην εμποδίζουν τον διάλογο ανάμεσα σε ΕΕ και Ζιμπάμπουε.

    [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Άγκυρα, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπουλέντ Ετζεβίτ επέλεξε ένας Τούρκος οδηγός να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ύστερα από αποτυχημένες προσπάθειες να αποσπάσει την προσοχή του πρωθυπουργού και να συνομιλήσει μαζί του, ο Τούρκος διαδηλωτής επέλεξε να βάλει φωτιά στο όχημά του έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο διαμαρτυρόμενος για τα δυσβάσταχτα χρέη του στα οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.

    Λίγο αργότερα συνελήφθη από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    [24] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ P.G.A.

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για την ανάδειξη της βουλευτού Ελσας Παπαδημητρίου σε μέλος του εικοσιπενταμελούς Διεθνούς Συμβουλίου της PGA (Κοινοβουλευτικοί για Παγκόσμια Δράση) εξέφρασε ο ΓΓ της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας.

    Η κ. Παπαδημητρίου επιλέχτηκε μέλος του εικοσιπενταμελούς Διεθνούς Συμβουλίου μεταξύ τριών υποψηφιοτήτων από την Εκτελεστική Επιτροπή της PGA και θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει ιδέες, προγράμματα, συναντήσεις και διεθνείς συνδιασκέψεις και στην χώρα μας.

    Η P.G.A. είναι το δυναμικότερο Κοινοβουλευτικό Δίκτυο του κόσμου με 1350 μέλη από 103 χώρες μεταξύ των οποίων είναι πρωθυπουργοί, υπουργοί και διεθνούς εμβέλειας κοινοβουλευτικοί που αναλαμβάνουν κοινή δράση για τα παγκόσμια προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή κοινοβούλια.

    Η έδρα της P.G.A. είναι η Νέα Υόρκη ενώ οι ετήσιες συνδιασκέψεις όλων των μελών οργανώνονται ανά τον κόσμο μετά από πρόταση μέλους (ή εθνικής ομάδας μελών). Η agenda της σημερινής δράσης της P.G.A. αφορά στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, στη διαχείριση και πρόληψη συγκρούσεων, στο διεθνές δίκαιο, στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην βιώσιμη ανάπτυξη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 18 February 2002 - 19:14:03 UTC