Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΤΗΣ
  • [02] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2001
  • [03] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [04] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ
  • [05] ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΚΑΤΑΒΑΣΗ
  • [06] ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΔΙΑΘΛΟ Ο ΜΠΙΕΡΝΤΑΛΕΝ
  • [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
  • [08] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΖΑΛΑΓΚΙΤΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ
  • [09] ΟΜΟΡΦΟ ΘΕΑΜΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ
  • [10] ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΓΑΕ - ΣΑΕ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ
  • [11] ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1-0 Ο ΠΑΟ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ
  • [12] ΕΓΚΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Φ.Ε.Τ.
  • [13] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΘΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [14] Ο Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ''ΖΕΣΤΑΝΕ'' ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΑΝΟΥ
  • [15] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΑΧΘΗΚΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [16] Η ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ
  • [17] Ο ΛΟΡΘΡΙΤΖ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΟΛ ΣΤΑ ΓΚΕΪΜ
  • [18] Ο ΚΟΥΤΛΟΥΑΪ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [20] ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [21] ΜΟΝΗ ΠΡΩΤΗ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ
  • [22] Ο ΜΑΧΜΟΥΤ ΜΠΑΚΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [23] ΔΙΠΛΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΣΛΑΛΟΜ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (10:35 UTC+2)

    Προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης τροφίμων στη χώρα μας διαπίστωσε ο γενικός διευθυντής της διεύθυνσης υγείας και προστασίας του καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρόμπερτ Κόλεμαν.

    Ο κ. Κόλεμαν συναντήθηκε χθες με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα προβλήματα εντοπίζονται στο θέμα των ελέγχων που πραγματοποιούνται. Δυσλειτουργίες καταγράφηκαν και στα σφαγεία.

    Η Ν.Δ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα και να μην παίζει με τη δημόσια υγεία.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» διαβεβαίωσε ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι στην κρεαταγορά.

    [02] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2001

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (13:46 UTC+2)

    Τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη της ανεργίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2001 δείχνουν μια μείωση του ποσοστού περίπου κατά μία μονάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία ανήλθε σε 10,2%, έναντι 11,1% του αντίστοιχου τριμήνου του 2000.

    Το δεύτερο τρίμηνο του 2001 η ανεργία μειώθηκε ταχύτερα για τις γυναίκες κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 0,6% για τους άνδρες, τα δε ποσοστά ανεργίας για τα δύο φύλα ανέρχονται σε 15,4% και 6,7% αντιστοίχως.

    Το 46,7% των ανέργων (207,5 χιλιάδες) εισήλθαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας (δηλαδή δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν) έναντι 221,3 χιλιάδων στο β' τρίμηνο του 2000, παρουσιάζοντας μείωση 6,2%. Από το συνολικό αριθμό των ανέργων το 40,2% (178,7 χιλιάδες) αναζητούσε αποκλειστικά πλήρη απασχόληση και το 2,1% (9,4 χιλιάδες) αποκλειστικά μερική απασχόληση.

    Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2001 εισήλθαν στην αγορά εργασίας 49.592 άτομα που κατά το προηγούμενο έτος είχαν δηλώσει νοικοκυρές, εκ των οποίων 17.063 βρήκαν απασχόληση και 32.529 κατεγράφησαν ως άνεργες. Επίσης 42.260 άτομα, τα οποία το προηγούμενο έτος ήταν σπουδαστές ή μαθητές, κατεγράφησαν ως άνεργοι.

    Ο αριθμός των ανέργων ηλικίας 15-19 ετών παρουσίασε μείωση κατά 30,4 χιλιάδες άτομα ή 11,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000. Στην ίδια περίοδο το ποσοστό των ανέργων νέας ηλικίας στο σύνολο των ανέργων μειώθηκε από 52,5% σε 51,1%.

    Μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των μακροχρόνια (περισσότερο από 12 μήνες) ανέργων από 285,6 χιλιάδες στο β' τρίμηνο του 2000 σε 241,4 χιλιάδες στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2001 (μείωση 15,5%). Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στο σύνολο των ανέργων μειώθηκε από 58,2% σε 54,3%.

    Τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με το β' τρίμηνο 2000 παρουσίασαν οι περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Β.Αιγαίου. Τα χαμηλότερα συγκριτικά ποσοστά παρουσίασαν οι περιφέρειες Κρήτης, Β.Αιγαίου και Ιοίνων Νήσων, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρουσίασαν οι περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας και Ηπείρου.

    [03] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2002 (13:43 UTC+2)

    Νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, βάσει του οποίου ουσιαστικά θα μπει στη γραμμή εκκίνησης η συνολική αναδιάταξη του χάρτη παραγωγικών δομών της μείζονος Θεσσαλονίκης, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2002. Στο πλαίσιο αυτό, η μετεγκατάσταση οχλουσών βιομηχανιών σε οργανωμένους χώρους και ο αναπροσδιορισμός των οικονομικών και περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα.

    Το σχέδιο νόμου θα καταρτιστεί στο πρότυπο του αντίστοιχου που προετοιμάστηκε για την Αττική, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, στο περιθώριο του 2ου φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, που συνδιοργάνωσαν το ΥΜΑ-Θ, ο ΟΡ.ΘΕ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    "Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διαμορφωθούν όροι βιώσιμης λειτουργίας οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων στη μείζονα Θεσσαλονίκη, μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημιουργίας οργανωμένων χώρων και υποδομών για μετεγκατάσταση των οχλουσών βιομηχανιών και της υποστήριξης των ΒΙΟ.ΠΑ και των ΒΙΠΕ, δια της περαιτέρω διεύρυνσής τους", διευκρίνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το αντίστοιχο σχέδιο νόμου για την περιοχή της Αττικής προωθήθηκε τον Νοέμβριο, δια της κατάργησης του Προεδρικού Διατάγματος 8484 και είχε ως στόχο την αποδέσμευση του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής από τα προβλήματα περιορισμών που ανέκυψαν, λόγω κορεσμού.

    Παράλληλα, ο κ.Τσοχατζόπουλος υπενθύμισε ότι από τις 48 Βιομηχανικές Περιοχές, που προβλέπονται για την περιφέρεια της Αττικής, μόνο δύο έχουν μέχρι σήμερα διαμορφωθεί, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης της ΒΙ.ΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι "στην 3η φάση της υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν από την άνοιξη τα βυρσοδεψεία".

    Ο Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Την ανάγκη άμεσης διασύνδεσης των ελληνικών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα αντίστοιχα της Ε.Ε και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας ότι στο πεδίο αυτό "η Βόρεια Ελλάδα έχει ένα τρομακτικό πλεονέκτημα, αφού αποτελεί τον φυσικό χώρο όπου θα διασυνδεθούν όλα αυτά τα δίκτυα".

    Πάντως, προκειμένου η όλη διαδικασία να αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, τα μεγάλα έργα στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να προσεγγιστούν υπό ένα υπερ-τοπικό πρίσμα. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ.Χριστοδουλάκης, καταλυτικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα διαδραματίσει ο παράγοντας χρόνος, αφού "υπάρχουν μεν πάρα πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν διαρκούν πολύ. Ο χρόνος δεν αποτελεί για εμάς πλεονέκτημα, οπότε όλες οι πρωτοβουλίες πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα".

    Αναφερόμενος εξάλλου στα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης που εκπονούνται κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ο κ.Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι πολλά από αυτά έχουν "κρατικίστικο χαρακτήρα" και δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι το κράτος μπορεί μεν να υποστηρίξει την ανάπτυξη, αλλά δεν μπορεί να την καθοδηγήσει.

    "Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ενθάρρυνση της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Αυτά είναι φαντάσματα του παρελθόντος", είπε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές εναντίον των τραπεζών, για την απουσία εκπροσώπων τους από το σημερινό αναπτυξιακό φόρουμ του ΥΜΑ-Θ, του ΟΡ-ΘΕ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Ο ίδιος τόνισε ότι το κλειδί της ανάπτυξης δεν βρίσκεται πλέον στις κρατικές υποδομές και χρηματοδοτήσεις, αλλά στην ικανότητα του κράτους να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις. "Τα έργα υποδομής, αν και είναι σημαντικά, δεν μπορούν από μόνα τους να διασφαλίσουν την έλευση ιδιωτικών επενδύσεων. Και αν οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν έρθουν, τότε δεν θα δούμε την αναμενόμενη ανάπτυξη και τη συνακόλουθη αύξηση της απασχόλησης", πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τον στόχο της πραγματικής σύγκλισης της Ελλάδας με τους κοινοτικούς εταίρους της, ο κ.Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι "επιβάλλεται ανάπτυξη με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, γιατί χωρίς αυτήν η πραγματική σύγκλιση θα είναι μια αυταπάτη". Υπενθύμισε πάντως, ότι σε επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης, η Ελλάδα διαθέτει προβάδισμα έναντι άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, ενώ τα διαρκώς βελτιούμενα μακροοικονομικά της μεγέθη αποτελούν "προσκλητήριο" για ιδιωτικές επενδύσεις.

    Πάντως, η Ελλάδα θα πρέπει να σπεύσει να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται ενώπιόν της, καθώς αν σήμερα -και για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια- αποτελεί προνομιακό χώρο για επενδύσεις, σε μία δεκαετία τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει άρδην, λόγω της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σχετικά τέλος, με τη Θεσσαλονίκη, ο κ.Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής του 2003, οι Ολυμπιακοί του 2004, αλλά και η ΕΧΡΟ 2007-2008 θα της δώσουν νέα αίγλη και θα την αναδείξουν σε διεθνή πόλη.

    Ο Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    Στο τέλος της άνοιξης αναμένεται να παραδοθεί στο ΥΜΑ-Θ η μελέτη σκοπιμότητας, που ανατέθηκε στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Βόρειας Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα δέχεται φοιτητές από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Πασχαλίδης, τονίζοντας ότι το νέο αυτό πανεπιστήμιο, σε συνδυασμό με το Διεθνές Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας, αποτελούν δύο νέες δράσεις, που έρχονται να προσθέσουν πλεονεκτήματα στις παραγωγικές και εκπαιδευτικές δομές της Θεσσαλονίκης.

    Σχετικά με την ανάληψη της διοργάνωσης της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο κ.Πασχαλίδης υπογράμμισε: <<Θέλουμε μια ΕΧΡΟ σεμνή και ελκυστική και θεωρώ ψευτοδίλημμα το "πρώτα τα έργα" ή "πρώτα η ΕΧΡΟ". Θέλουμε και τα έργα και την ΕΧΡΟ, με την πεποίθηση πως η προοπτική της ΕΧΡΟ θα επιταχύνει τα έργα, κάτι που ήδη συμβαίνει στο λεκανοπέδιο Αττικής με την Ολυμπιάδα του 2004>>.

    Α.Γ

    [04] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2002 (21:09 UTC+2)

    Ο Μακεδονικός συνεχίζει την καλή του πορεία στο πρωτάθλημα της Α2 μπασκετ ανδρών. Κέρδισε σήμερα στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής εκτός έδρας την Χαλκίδα με 67-64. Ο Πανελλήνιος μετά την εντυπωσιακή νίκη εναντίον του Απόλλωνα στην Πάτρα με 69-63 μπήκε στο παιχνίδι της ανόδου.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Απόλλων Π.- Πανελλήνιος 63-69

    ΑΓΕ Χαλκίδας- Μακεδονικός 64-67

    Σπόρτιγκ-Λάρισα 68-79

    ΜΕΝΤ- Π.Φάληρο 81-71

    Ολύμπια Λ.- Ιωνικός Ν. 67-56

    Μίλων- Αλιμος 86-70

    Παπάγου- Αίας Ευόσμου 69-54.

    Η βαθμολογία: Μακεδονικός 36, Απόλλων Π. 34, Ολύμπια Λαρ. 33, Πανελλήνιος 33, ΜΕΝΤ 32, Λάρισα 30, Χαλκίδα 28, Μίλων 27, Π. Φάληρο 26, Παπάγου 26, Ιωνικός Νικ. 25, Αλιμος 25, Αίας Ευόσμου 24, Σπόρτιγκ 20.

    [05] ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΚΑΤΑΒΑΣΗ

    Σολτ Λέικ Σίτι, 16 Φεβρουαρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε ο Βασίλης Δημητριάδης στην υπεργιγαντιαία κατάβαση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι, και εγκατέλειψε.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Νορβηγός Κιέτιλ Αντρέ Ααμοντ με επίδοση 1:21:58. Τα δύο επόμενα δύο μετάλλια κατέκτησαν οι Αυστριακοί Στέφαν Εμπερχάρτερ (1:21.68) και Αντρέας Σίφερερ (1:21.83).

    [06] ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΔΙΑΘΛΟ Ο ΜΠΙΕΡΝΤΑΛΕΝ

    Σολτ Λέικ Σίτι, 16 Φεβρουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στο δίαθλο των 12,5 χιλιομέτρων κατέκτησε ο Νορβηγός Ολε Εϊναρ Μπιέρνταλεν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Σολτ Λέικ Σίτι. Η επίδοσή του ήταν 32:34:6, ενώ χρεώθηκε με 2 βαθμούς ποινής. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Γάλλος Ραφαέλ Ποϊρέ με 33:17.6 και ένα βαθμό ποινής, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γερμανός Ρίκο Γκρος με 33:30.6 και με 2 βαθμούς ποινής.

    [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της αριστεράς, όχι μόνο στις δημοτικές εκλογές, αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο προτείνει ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Κώστας Λαλιώτης.

    Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο κ. Λαλιώτης προτείνει αλλαγές και στον εκλογικό νόμο, αλλαγές που θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο δικομματισμός έχει πεθάνει.

    "Ο μεταπολιτευτικός κύκλος που σηματοδοτήθηκε από το δικομματισμό και τις εναλλαγές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, έχει κλείσει, δηλώνει.

    Ο κ. Λαλιώτης εκτιμά ότι οι συνθήκες για συνεργασία με τα προοδευτικά κόμματα έχουν ωριμάσει σημειώνοντας: "Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς που ιστορικά εκφράζουν μία μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία να βρουν κοινό βηματισμό και να συμπορευτούν. Ο διάλογος μεταξύ των φορέων της κεντροαριστεράς μπορεί να καταλήξει σε πολυκομματική διακυβέρνηση".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Λαλιώτη το στέλεχος του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι τα λόγια δεν αρκούν. "Χρειάζονται πράξεις, απλή αναλογική, στροφή στην κυβερνητική πολιτική, μέτρα υπέρ της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει έμπρακτες αποδείξεις, γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει".

    [08] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΖΑΛΑΓΚΙΤΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Νέο πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε το απόγευμα κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Κώστας Ζαλαγκίτης στο τριπλούν. Το άλμα του Ελληνα πρωταθλητή μας, αθλητή του συλλόγου Τρικάλων ήταν 16.74. Μ' αυτό κατέρριψε την επίδοση του Χρήστου Μελέτογλου που ήταν 16.70 και το είχε σημειώσει στις 17 Ιανουαρίου 1999.

    [09] ΟΜΟΡΦΟ ΘΕΑΜΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ

    Δράμα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Πλούσιο θέαμα, καλή ποιότητα και πολλοί πόντοι. Στοιχεία που συνθέτουν το μυστικό της επιτυχίας σε ένα παιχνίδι. Αυτά όλα υπήρχαν στο Όλα Σταρ Γκέιμ που φιλοξενήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο "Δ. Κραχτίδης" της Δράμας. Επειτα από ένα συναρπαστικό ματς η ομάδα των ξένων νίκησε με 126-125 τους Ελληνες.

    Την γιορτή ομόρφυναν οι πανέμορφες τσίρλιντερς του Ολυμπιακού, η μασκότ του Ηρακλείου (Μινώταυρος), του Ολυμπιακού (Θρυλέων) και του Αμαρουσίου (Λούης). Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης έδωσε το παρών και βρέθηκε στις κερκίδες του πανέμορφου γυμναστηρίου.

    Από τους Ελληνες ξεχώρισαν ο Ντικούδης και ο Αλβέρτης που σημείωσαν 18 και 16 πόντους αντίστοιχα, ενώ πολύ καλή απόδοση από τους ξένους είχαν ο Κουτλουάι και ο Χόλντεν που σημείωσαν 16 και 22 πόντους αντίστοιχα.

    Τα δεκάλεπτα: 29-32, 59-64, 91-89, 125-126.

    ΕΛΛΗΝΕΣ (Γιαννάκης-Παύλου): Χαρίσης 17, Σδράκς 2, Παπαλουκάς 2, Παπανικολάου 7, Σιγάλας 5, Χατζηβρέττας 11, Δαιμαντόπουλος 4, Τσαρτσαρής 2, Ντικούδης 18, Αλβέρτης 16, Παπαδόπουλος 17, Κακιούζης 21, Διαμαντίδης 3.

    ΞΕΝΟΙ (Ομπράντοβιτς-Σάκοτα): Σκιαρά 3, Κουτλουάι 16, Μποντιρόγκα 11, Ολιβερ 3, Γκιμπέρτ, Χόλντεν 22, Καρ 10, Φορντ 8, Μπραγκς 24, Νόλαν 21, Λόρθριτζ 8.

    [10] ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΓΑΕ - ΣΑΕ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Προτάσεις για τη διαμόρφωση κοινών στόχων και πρωτοβουλιών σε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσεις του ΣΑΕ με όλα τα θεσμικά του όργανα και την ελληνική πολιτεία παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης.

    Συγκεκριμένα μίλησε για εξειδίκευση των δράσεων ανά περιφέρεια και δίκτυο με συγκεκριμένα προγράμματα με χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, καθώς και την ανάπτυξη συνεργασίας με τα δίκτυα των Αιρετών και τη Διακοινοβουλευτική, που δεν είναι δίκτυα του ΣΑΕ , καθώς και με την Ομοσπονδία Λειτουργών Ομογενειακών ΜΜΕ.

    Όπως τόνισε ο κ. Δόλλης απαιτείται σχεδιασμός επικοινωνιακής πολιτικής εντός και εκτός Ελλάδας και προώθηση της φυσιογνωμίας και του ρόλου του ΣΑΕ και προβολή των στόχων της παγκόσμιας οργάνωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των σχέσεων του ΣΑΕ με φορείς της Θεσσαλονίκης στον οικονομικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα με την κατάρτιση προγραμμάτων συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και την υπογραφεί προγραμματικών συμβάσεων για την υλοποίησή τους.

    Σε ότι αφορά στο Εθνικό Ταμείο Ομογενών μέσω σχεδιασμού δράσεων θα προωθηθούν οι στόχοι του σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ θα υποστηριχθούν δράσεις ή ενέργειες με αυτοχρηματοδότηση.

    Για το έτος Απόδημης Ελληνίδας ο κ. Δόλλης επεσήμανε ότι πρέπει να σχεδιαστεί κοινό πρόγραμμα εκδηλώσεων σε συνεργασία με το ΣΑΕ εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

    Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού ενθάρρυνε την ανάπτυξη συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων του ΣΑΕ με αντίστοιχες οργανώσεις αποδήμων, όπως τη μη κυβερνητική οργάνωση " Ευρωπαίοι του κόσμου", που έχει μέλη τις περισσότερες οργανώσεις αποδήμων Ευρωπαίων και σχεδιάζει την πρώτη συνάντηση για το Σεπτέμβριο του 2002. Η οργάνωση "Ευρωπαίοι του κόσμου" έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στο ΣΑΕ.

    [11] ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1-0 Ο ΠΑΟ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Τον παλιό καλό καιρό θυμήθηκε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο οποίος πέτυχε το μοναδικό τέρμα του ΠΑΟ επί του Ακράτητου στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου σημείωσε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης στο 34' με κεφαλιά. Η ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν δικαιούνταν καλύτερης τύχης. Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης λίγο έλειψε ο Ακράτητος να ισοφαρίσει και να στείλει στην... κόλαση τους πράσινους. Στο παιχνίδι κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάννη Παθιακάκη.

    Μοναδική κίτρινη κάρτα έδειξε ο διαιτητής κ. Μπισογιάννης του συνδέσμου Θεσσαλονίκης στον Σούχαντσοκ.

    ΠΑΟ (Σέρτζιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Βόκολος, Χένρικσεν, Μπασινάς, Γκαλέτο, Γιάρνι (67' Κόλκα), Μπόατενγκ, Ολισαντέμπε (55' Λυμπερόπουλος), Κωνσταντίνου (80' Βαζέχα).

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ (Γιώργος Παράσχος): Στάουτσε, Ποζαπαλίδης (46' Σούχαντσοκ), Μεσέρδης (59' Μπορέλι), Σέμος, Χάβος, Βελέντζας, Μαγκαφίνης, Τάτσης, Ηλιόπουλος, Κουτσοκώστας, Κάφαλης (73' Μικουλένας).

    [12] ΕΓΚΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Φ.Ε.Τ.

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    "Η πολιτεία δημιούργησε τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, μία ανεξάρτητη και αυτόνομη υπηρεσία, για να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη προστασία της διατροφής και της διακίνησης των τροφίμων στην ελληνική κοινωνία".

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε σήμερα το νέο κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ. στο 11ο χλμ της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης - Θέρμης.

    "Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και ανεξάρτητα στη βάση του ανταγωνισμού. Επομένως, η δική μας φροντίδα περιορίζεται στην εγγύηση των όρων του ανταγωνισμού, ενώ αντίθετα στερούμεθα οιασδήποτε άλλης παρεμβατικής δυνατότητας ελέγχου των τιμών, όπως συμβαίνει άλλωστε σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά", σημείωσε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η ύπαρξη θεσμών ελέγχου δίνει τη δυνατότητα της μετουσίωσης της υποχρεωτικής προστασίας του καταναλωτή σε συγκεκριμένα μέτρα προληπτικής παρέμβασης, τα οποία εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.

    Καταλήγοντας ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο Ε.Φ.Ε.Τ. είναι ένας σημαντικός θεσμός, ο οποίος επεκτείνεται ραγδαία και ανακοίνωσε ότι μετά τη Θεσσαλονίκη ακολουθεί νέο υποκατάστημα στην Πάτρα και την Κρήτη, ώστε να υπάρξει σύντομα αναβάθμιση της δυνατότητας παρέμβασης του φορέα.

    [13] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΘΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Συνεργασία με το προεδρείο και με τους επικεφαλείς των θεσμικών δικτύων του ΣΑΕ είχε σήμερα ο υφ. Εξωτερικών κ. Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα, που θα διαμορφωθεί στις διήμερες εργασίες του προεδρείου του ΣΑΕ σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ του υπ. Εξωτερικών και ελλαδικούς φορείς με ορίζοντα το 2004 θα είναι παραγωγικό και θα συσπειρώνει την ομογένεια , θα την ενισχύσει και βεβαίως θα ενισχύσει και την Ελλάδα.

    " Οι δυνάμεις του Ελληνισμού μαζί μας θα διαμορφώσουνε ένα πρόγραμμα με κορύφωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το πιο μεγάλο και σημαντικό γεγονός της χώρας μας, είναι το τεκμήριο της νέας εποχής για τη χώρα μας, της ισχυρής Ελλάδας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης. Αυτό γοητεύει, καθιστά υπερήφανους και κινητοποιεί τους ομογενείς. Τους δίνει το έναυσμα να επικοινωνήσουν και πάλι με την Ελλάδα και γενικότερα να συνδεθούν με το νήμα του Ελληνισμού" .

    Στο πλαίσιο αυτό όλα τα προγράμματα του ΥΠΕΞ, των υπ. Παιδείας, Πολιτισμού, Μακεδονίας Θράκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων, που με τον ένα ή άλλο τρόπο ασχολούνται με την ομογένεια, θα ενταχθούν σε αυτό τον γενικότερο προγραμματισμό. Όπως επεσήμανε ο υφ. Εξωτερικών μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη συντονισμού και πολλές φορές υπήρχε σπατάλη και απώλεια ανθρώπινου δυναμικού και πόρων.

    "Αυτή η κατάκτηση είναι πολύ σημαντική και για αυτό θα πολλαπλασιάσουμε την παραγωγικότητα και την απόδοσή μας, τόνισε ο κ. Μαγκριώτης. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι οι φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης έχουν κινητοποιηθεί πλέων να συνεργαστούν και να στηρίξουν το ΣΑΕ. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ουσιαστική σχέση και επαφή με το ΣΑΕ.

    Οι ομογενείς μας τίμησαν και όλα τα ελληνικά κόμματα στη βουλή αποφάσισαν η έδρα του ΣΑΕ να είναι η Θεσσαλονίκη, αλλά ουσιαστική σχέση δεν υπήρχε. Χτίζουμε αυτές τις σχέσεις τώρα και πιστεύω ότι είναι το πιο πολύτιμο που έχουμε να κάνουμε για την πόλη μας και για την ομογένεια".

    Σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των υπολοίπων εκδηλώσεων των ομογενειακών οργανώσεων στο χώρο της διασποράς ο κ. Μαγκριώτης ήταν σαφής.

    "Βεβαίως θα συνεχιστεί. Οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι μέλη του ΣΑΕ, αλλά και όσοι δεν είναι, έχουν τα δικά τους προγράμματα. Εμείς θα στηρίξουμε και αυτά τα προγράμματα, απλώς θέλουμε και συζητούμε με τις ομογενειακές οργανώσεις να τα εντάξουνε στην ίδια φιλοσοφία, στους ίδιους στόχους γιατί είναι κοινοί στόχοι της ομογένειας, που συζητούμε και στο ΣΑΕ. Βεβαίως θα τους υλοποιήσουν οι φορείς αυτοί ξεχωριστά ο κάθε ένας με τη δική τους αυτάρκεια και αυτοδυναμία", κατέληξε ο κ. Μαγκριώτης.

    [14] Ο Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ''ΖΕΣΤΑΝΕ'' ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΑΝΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ ο πρόεδρος του Δικεφάλου, Γιώργος Μπατατούδης θέλησε να... ζεστάνει τους παίκτες της ομάδας του. Μοίρασε συνολικά 200 εκατομμύρια, με τα οποία πληρώθηκαν δόσεις συμβολαίων, καθώς και πριμ. Παράλληλα οι παίκτες πληρώθηκαν και το έξτρα πριμ της κατάκτησης του περσινού κυπέλλου.

    Τα προβλήματα όμως δεν λείπουν από τον ΠΑΟΚ και τον προπονητή, Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Συγκεκριμένα ο "Ντούσκο" δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Μάριαν Ζέμαν που υπέστη διάταση στους προσαγωγούς. Ο κ. Μπαγιεβιτς δεν μπορεί να υπολογίζει επίσης, στους τραυματίες Λουτσιάνο, Εγκωμίτη, Καραδήμο και τον τιμωρημένο Βασίλη Μπορμπόκη.

    Η αδικαιολόγητη απουσία του Ιφέανι Ουντέζε σημαίνει και την τιμωρία του παίκτη τη μέρα που έρθει στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του παίκτη δεν πήρε τη βίζα ενώ όταν την εξασφάλισε δεν βόλευαν οι πτήσεις. Μέχρι και αύριο πάντως έχει διαβεβαιώσει ότι θα έρθει στην Ελλάδα.

    [15] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΑΧΘΗΚΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Στα αγροτικά προβλήματα και τις προτάσεις της Ν.Δ. για την επίλυσή τους αναφέρθηκε ο Κώστας Καραμανλής κλείνοντας τις εργασίες της Κ.Ε. του κόμματος.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι χρέος της Ν.Δ. είναι να σταθεί στο πλευρό των αγροτών και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιών, όσων αγροτών έχουν χρέη στις τράπεζες. Επισήμανε ότι δεν νοείται ισχυρή Ελλάδα χωρίς ισχυρή περιφέρεια και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του.

    Απαντώντας στην κριτική του Γ. Βουλγαράκη για τη μη στήριξη κομματικού υποψηφίου στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είπε ότι ο φανατισμός και ο κομματισμός με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη διαφθορά και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του, όταν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει την αξιοκρατία.

    "Στη μελλοντική μας κυβέρνηση το πρώτιστο κριτήριο επιλογής δεν θα είναι η κομματική ταυτότητα, αλλά θα είναι η ικανότητα, η εντιμότητα και το ήθος. Στη μελλοντική μας κυβέρνηση και θέλουμε και θα χρησιμοποιήσουμε ανθρώπους ικανούς και έντιμους, έστω και αν βρίσκονται σε άλλες πολιτικές προτιμήσεις. Αυτή είναι η δύναμη της παράταξής μας. Αυτό είναι το στοιχείο που μας διαφοροποιεί από τους ισοπεδωτές ιδεών και αντιλήψεων", υπογράμμισε.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με αφορμή την κατάσταση στο χώρο της υγείας, λέγοντας ότι οι εικόνες που βλέπει κατά τις επισκέψεις του στα νοσοκομεία είναι τριτοκοσμικές και απαράδεκτες για σύγχρονο κράτος.

    Νωρίτερα στην ομιλία του ο Γιώργος Βουλγάρακης πρότεινε να ζητήσει η Ν.Δ. τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε ότι το αίτημα των εκλογών δεν είναι δικονομικό, αλλά πολιτικό και δεν απευθύνεται σε συνταγματικούς μηχανισμούς, αλλά στην κοινωνία. Ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να έχει τέτοιο ποσοστό που να περιορίζει το ΠΑΣΟΚ σε λιγότερες από 120 βουλευτικές έδρες.

    Τόνισε ότι το κόμμα δεν πρέπει να χάνει την ευκαιρία να αποδεικνύει με άμεσο και ορατό τρόπο τη δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς που κυβερνούν και στο εκλογικό σώμα.

    [16] Η ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Η διεθνής κεντρική μπλοκέρ του ΠΑΟ, Νίκη Καραγκούνη αναδείχθηκε η πιο δημοφιλής Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια, στην ψηφοφορία της επίσημης σελίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (volleyball.gr). Σε συνολικό αριθμό 544 ψήφων η διεθνής μπλοκέρ ελαβε 158 ψήφους και ποσοστό 29,04%.

    Ακολούθησαν οι Σαπαρέφσκα Φίφη (27.02%) - 147 ψήφοι, Ιορδανίδου Σοφία (19.85%) - 108 ψήφοι, Βλάχου Ιωάννα (8.82%) - 48 ψήφοι, Αγγελάκη Σοφία (4.77%) - 26 ψήφοι, Σάλτσεβιτς Τζούλια (3.12%) - 17 ψήφοι, Μπλάμη Πηνελόπη (2.57%) - 14 ψήφοι, Καραγκούνη Μαρία (1.65%) - 9 ψήφοι, Παπάζογλου Βίκυ (1.65%) - 9 ψήφοι, Χατζηνίκου Ελευθερία (1.47%)- 8 ψήφοι.

    [17] Ο ΛΟΡΘΡΙΤΖ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΟΛ ΣΤΑ ΓΚΕΪΜ

    Δράμα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Ο Αμερικανός Ράιαν Λόρθριτζ κέρδισε τον διαγωνισμό καρφωμάτων στο 10ο Ολ Σταρ Γκέιμ που διεξήχθη στη Δράμα. Ο άσος του ΚΑΟΔ με θεαματικά καρφώματα εκτός του ότι γοήτευσε με το θέαμα που πρόσφερε συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία. Βαθμολογήθηκε με 30 βαθμούς για το πρώτο κάρφωμα και με άριστα (40) για το δεύτερο. Την τελευταία στιγμή δεν πήρε μέρος λόγω τραυματισμού ο Κρις Καρ της ΑΕΚ.

    [18] Ο ΚΟΥΤΛΟΥΑΪ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ

    Δράμα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Ο Ιμπραίμ Κουτλουάι κέρδισε τον διαγωνισμό τριπόντων στο 10ο Ολ Σταρ Γκέιμ που φιλοξενήθηκε στο "Δημήτρης Κραχτίδης" της Δράμας. Ο άσος του ΠΑΟ ουσιαστικά πήρε την ρεβάνς της περσινής ''ήττας'' του από τον Μιχάλη Κρητικό.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Εγκάρδια υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τους επικεφαλείς των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών, οι οποίοι συμμετέχουν στη Διάσκεψη των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων που πραγματοποείται στην Αθήνα.

    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη επισκέφθηκαν τον κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος μίλησε με όλους, περισσότερο όμως με όσους έχει συναντηθεί στο παρελθόν κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό.

    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων των Ευρωμεσογειακών χωρών το βράδυ θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Κακλαμάνης στο Μέγαρο Μελά.

    [20] ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Τον έντονο προβληματισμό τους για τη διεθνή τρομοκρατία και την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων των χωρών της Μεσογείου στη Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στην εναρκτήρια ομιλία του υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας προϋποθέτει την εξάλειψη της εξαθλίωσης των λαών και των οικονομικών ανισοτήτων και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.

    "Η σημερινή συνάντηση συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα και την περιοχή μας, αφού πραγματοποιείται κάτω από τη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου" ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

    "Η απρόκλητη αυτή επίθεση έχει καταδικαστεί αμέσως και απερίφραστα από όλη τη διεθνή κοινότητα, όπως επίσης και κάθε άλλη μορφή βίας, που προσβάλλει την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ομόθυμη είναι η θέληση όλων των χωρών και των λαών μας, να αντιμετωπιστεί και να εκριζωθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας" σημείωσε.

    Ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη εκατέρωθεν βία και η αιματοχυσία δεν προκαλεί μόνο απογοήτευση, αλλά και έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο επέκτασης με συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

    Τόνισε ότι εκκρεμότητα δημιουργεί και το Κυπριακό, το οποίο μπορεί και πρέπει να βρει το δρόμο της επίλυσής του σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβαλε την ιδέα της Ολυμπιακής εκεχειρίας ως ευκαιρία για τη διακοπή κάθε πολεμικής σύγκρουσης.

    "Την ιδέα αυτή της εκεχειρίας επαναφέρει η χώρα μου με την ευκαιρία της προσεχούς τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα ως μία πρόταση διεξόδου από το αδιέξοδο των πολεμικών συρράξεων που ταλανίζουν δυστυχώς τον πλανήτη μας", υπογράμμισε.

    Απογοητευμένοι από τη στάση της Ε.Ε. στο Παλαιστινιακό εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών. Ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εθνοσυνέλευσης εξέφρασε τη θλίψη των αραβικών λαών γιατί ο ευρωπαϊκός λόγος αρκείται σε καταγγελίες χωρίς να ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ. Σε διάλογο κάλεσε το Ισραήλ ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των αντιπροσωπειών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    [21] ΜΟΝΗ ΠΡΩΤΗ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2002 (18:33 UTC+2)

    Στο σημαντικότερο παιχνίδι της 16ης αγωνιστικής της Β' εθνικής η Καλαμαριά απέσπασε πολύτιμη ισοπαλία 1-1 από την Καλλιθέα και έτσι έμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας

    Η αθηναϊκή ομάδα αν και προηγήθηκε με τον Τσακμακίδη στο 12', ισοφαρίστηκε πέντε λεπτά πριν τη λήξη με τον Ζουμπούλη (85')

    Στο άλλο παιχνίδι η Προοδευτική γνώρισε την ήττα από τον Αθηναϊκό με 1-0. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 72' ο Τουρέ.

    Αύριο θα γίνουν τα παιχνίδια:

    Καλαμάτα- Αγιος Νικόλαος

    Πατραϊκός- Πανσερραϊκός

    Ολυμπιακός Βόλου- Πανηλειακός

    Χαλκηδόνα- Παναιγιάλειος

    Γιάννινα- Απόλλων

    Η βαθμολογία: Καλαμαριά 28, Προοδευτική 27, Αθηναϊκός 27, ΠΑΣ Γιάννινα 25, Καλλιθέα 24, Χαλκηδόνα 23, Πανηλειακός 22, Πανσερραϊκός 21, Πατραϊκός 20, Ολυμπιακός Βόλου 20, Απόλλων Αθηνών 16, Καλαμάτα 14, Παναιγιάλειος 13, Αγιος Νικόλαος 7.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και μείον ένα βαθμό.

    [22] Ο ΜΑΧΜΟΥΤ ΜΠΑΚΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Πρίστινα, 16 Φεβρουαρίου 2002 (18:27 UTC+2)

    Ο Αλβανός πολιτικός από το Κοσσυφοπέδιο Μαχμούτ Μπακάλι θα είναι ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα του "Συμμαχία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου".

    Ο Ρούτζι Σέφα ανώτατο στέλεχος του κόμματος δήλωσε ότι ο Μπακάλι βρίσκεται ήδη στη Χάγη, αλλά δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσει τη δίκη στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπως επιτάσσουν οι κανόνες του δικαστηρίου για τους μάρτυρες.

    Ο Μπακάλι συμμετείχε στην ανεπιτυχή αποστολή στο Βελιγράδι το Μάιο του 1998, όταν συναντήθηκε με τον Μιλόσεβιτς σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών ανταρτών.

    Λίγες μέρες μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας στο Κόσοβο, οι σερβικές δυνάμεις συνέλαβαν και απείλησαν τον Μπακάλι και άλλα μέλη της αποστολής στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με πηγές.

    Από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε ότι ο Μπακάλι θα είναι ο πρώτος μάρτυρας.

    "Δεν θα δημοσιοποιήσουμε τα ονόματα μαρτύρων πριν έρθουν στο δικαστήριο", δήλωσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Φλοράνς Αρτμαν.

    Ο Μαχμούτ Μπακάλι ήταν κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου από το 1970 έως το 1981 και διαδραμάτισε από το παρασκήνιο σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της επαρχίας έως τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2001, όταν εξελέγη βουλευτής στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου.

    Σύμφωνα με το στέλεχός του κόμματός του και δημοσιεύματα του τύπου του Κοσσυφοπεδίου, ο Μπακάλι αναμένεται να καταθέσει το απόγευμα της Δευτέρας.

    Η κ. Αρτμαν δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί πότε θα αρχίσει η κατάθεση των μαρτύρων, καθώς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν έχει ολοκληρώσει την απολογία του.

    [23] ΔΙΠΛΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΣΛΑΛΟΜ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Σολτ Λέικ Σίτι, 16 Φεβρουαρίου 2002 (18:23 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στο γιγαντιαίο σλάλομ με σνόουμπορντ, γυναικών κατέκτησε η Γαλλίδα Ιζαμπέλ Μπλαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η συμπατριώτισσά της Καρίν Ρουμπί, ενώ την τρίτη θέση η Ιταλίδα Λίντια Τρετέλ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 16 February 2002 - 19:13:48 UTC