Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] TH ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-
  • [03] ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΤΣΑΣΟΥΛΕ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΣ
  • [05] ΚΑΙ Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΔΗΓΕΤΕΙΤΑΙ
  • [07] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
  • [09] ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [10] KATA ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΕΟ ΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ
  • [11] ΣΤΟΝ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ 4Χ100
  • [12] ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [13] ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗ
  • [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [15] ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [16] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ
  • [17] ΑΝΑΓΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ
  • [18] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
  • [19] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [20] ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΛΗΣΤΕΥΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ
  • [21] ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΠΑΡΚΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
  • [24] Ο ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ MVP ΤΗΣ 17ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ

  • [01] ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (08:28 UTC+2)

    Οι σεισμογραφικοί σταθμοί, συνεχίζουν να καταγράφουν δεκάδες μετασεισμούς στην Τουρκία, μετά το χθεσινό καταστροφικό σεισμό των έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος και είχε ως συνέπεια το θάνατο περίπου 45 ατόμων και των τραυματισμό περίπου 200 στην επαρχία Αφιόν.

    Εκατοντάδες άτομα πέρασαν το βράδυ έξω από τα σπίτια τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ ομάδες προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σπεύσει στην περιοχή μεταφέροντες σκηνές και κουβέρτες στους πληγέντες. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη σε απόσταση 500 χλμ.

    Οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει περισσότερους των 100 σεισμών, από τους οποίους οι 30, ξεπέρασαν τους τρεις βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    [02] TH ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΤΖΕΜ

    Νέα Υόρκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (14:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ισμαήλ Τζεμ- Γιώργος Παπανδρέου

    Τη σημασία της έναρξης διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο την εξεύρεση σημείων σύγκλισης που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ που συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ.

    Οι διερευνητικές επαφές θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων εξωτερικών ενώ η επόμενη συνάντηση Παπανδρέου Τζεμ θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Φεβρουαρίου.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμη το Κυπριακό και την προσπάθεια των δύο χωρών για την κοινή διοργάνωση του ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2008. Παπανδρέου και Τζεμ αναφέρθηκαν και στην από κοινού πρωτοβουλία Ελλάδας και Τουρκίας για υποστήριξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ως υποψήφιες χώρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «υπάρχει ανάγκη να δούμε την ευθύνη μας ως ανεπτυγμένες χώρες απέναντι στη φτώχεια, απέναντι στις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν, κοινωνικές και πολιτικές».

    [03] ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (14:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ίον Ιλιέσκου

    Της Νατάσας Θωμά

    Η προώθηση των πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων θα είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει αύριο στη Ρουμανία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες, τόσο με τον πρόεδρο Ίον Ιλιέσκου όσο και με τον πρωθυπουργό Αντριάν Αναστάσε, όσο και με άλλους Ρουμάνους αξιωματούχος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

    Ακόμα θα συζητηθούν οι σχέσεις Ρουμανίας - ΕΕ και η προοπτική ένταξης της Ρουμανίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.Ο κ. Σημίτης θα μεταφέρει την πολιτική βούληση της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή.Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο αναπληρωτής και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Ανδρέας Λοβέρδος οι οποίοι θα έχουν αντίστοιχες διαβουλεύσεις με τους ομολόγους τους.

    [04] ΤΣΑΣΟΥΛΕ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΣ

    Σκόπια, 4 Φεβρουαρίου 2002 (13:39 UTC+2)

    Tη συνεχή ανάπτυξη που γνωρίζουν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της χώρας του με την Eλλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Τσάσουλε, επισημαίνοντας ότι μοναδικός ανασχετικός παράγοντας για να φθάσουν οι σχέσεις αυτές στο άριστο επίπεδο είναι το θέμα της ονομασίας.

    "Πριν από καιρό συζητήσαμε με τον κ.Παπανδρέου για το παράλογο πρόβλημα το οποίο δεν επιτρέπει στις ήδη πολύ καλές οικονομικές σχέσεις να γίνουν άριστες, διότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ", είπε ο κ.Τσάσουλε μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία της "Nτόιτσε Βέλλε" και απαντώντας στην ερώτηση αν συζήτησε στη Νέα Υόρκη το θέμα του ονόματος με τον Ελληνα ομόλογό του.

    "Για την Ελλάδα έχει σημασία οι ελληνικές επενδύσεις να εξακολουθήσουν να είναι σταθερές", σημείωσε ο κ.Τσάσουλε και πρόσθεσε: "Γι' αυτό είναι παράλογο να διαφιλονικούμε γύρω από το όνομα".

    Ο κ.Τσάσουλε επισήμανε ότι οποιαδήποτε "ριζοσπαστική αντιμετώπιση του θέματος, όπως συνέβη στο παρελθόν, μπορεί να οδηγήσει την ΠΓΔΜ που είναι τώρα σταθερή, σε μια νέα κρίση", η οποία κατά τον υπουργό Εξωτερικών θα θίξει και το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο, διότι όπως εξήγησε: "Το κεφάλαιο αυτό είναι συνδεδεμένο μ' ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων πολιτών της Ελλάδας, μετόχων, ανθρώπων που διαθέτουν χρήματα στις τράπεζες, μεγάλων εργοδοτών που έκαναν επενδύσεις στη χώρα, όπως τα ΕΛ.ΠΕ, η Εθνική Τράπεζα, η Αλφα Τράπεζα, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ". "Για να μη μιλήσουμε για το εμπόριο για τα καπνοβιομηχανικά συγκροτήματα και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Επομένως αν εμείς πέσουμε σε κρίση όλοι αυτοί θα υποστούν σοβαρές ζημίες", πρόσθεσε.

    Ο κ.Τσάσουλε εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι με το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ της Νέας Υόρκης έγινε πλέον ξεκάθαρο για την Ελλάδα ότι "η ΠΓΔΜ έχει ανάγκη από οικονομική ένταξη, να περάσει δηλαδή από το καθεστώς του συνδεδεμένου μέλους της ΕΕ σε ισότιμο μέλος όσο το δυνατόν συντομότερα". Αυτή η διαδικασία, υπογράμμισε, καταλήγοντας "πρέπει να αναπτυχθεί δια μέσου της Ελλάδας, η οποία είναι μέλος της ΕΕ".

    [05] ΚΑΙ Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Η Ορεστιάδα είναι η ομάδα που συμπληρώνει το παζλ της τετράδας του φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο όπως αποφάσισε σήμερα η ΕΟΠΕ θα διεξαχθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης. Οι ακρίτες δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα όπως άλλωστε αναμένονταν. Επικράτησαν του Ρεθύμνου με 3-1 σετ σε ένα παιχνίδι όπου η διαφορά δυναμικότητας έγινε εμφανέστατη από το πρώτο κιόλας λεπτό.

    Τα σετ: 25-19, 25-21, 27-29, 25-18.

    Ορεστιάδα: Πόλακ, Ελγκέτα, Μπαρμπούδης, Παπάζογλου, Πέτκοβιτς, Κίτσιος/ λ- Βλασακίδης, Παρασκευαΐδης, Κεμανετζής, Πέτρογλου

    ΠΟ Ρεθύμνου: Ρόχας, Πιρχόνεν, Πανούσος, Σπανόπουλος, Ουτζής, Δεσλής/ λ- Παπαδημητρίου, κωστακόπουλος, Μπελουμπέκοφ, Μιχελάκης

    [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΔΗΓΕΤΕΙΤΑΙ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ευθύνη όλων είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη προσωπικότητα και στους θεσμούς και η τήρηση του μέτρου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ στην οποία εξετάστηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    Αναφερόμενος στην επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Σημίτης τόνισε ότι δεν είναι ενημέρωση ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας διαβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση θα προασπίσουν τον ομαλό πολιτικό βίο από κάθε αήθη επίθεση, "απ' όπου και αν προέρχεται, όποια μεταμφίεση και αν χρησιμοποιεί".

    "Το δημοκρατικό μας πολίτευμα είναι ισχυρό, γιατί στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια ελεύθερης βούλησης όλων των Ελλήνων πολιτών. Και αυτό φάνηκε τις τελευταίες μέρες", επισήμανε και υπογράμμισε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να ποδηγετείται από κανένα ατομικό ή άλλο συμφέρον, ούτε μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία όταν χειραγωγούνται οι πολίτες.

    "Συζητήσαμε στο Εκτελεστικό Γραφείο τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η αήθης επίθεση σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου σε συνδυασμό με τις προαναγγελίες ότι θα οδηγηθούμε σύντομα σε εκλογές επιβάλλουν ορισμένες διαπιστώσεις", τόνισε.

    "Ο ελληνικός λαός παρακολούθησε τις τελευταίες μέρες ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα όταν ξεπερνιούνται τα όρια ευθύνης και ελευθερίας που μας παρέχει η δημοκρατία. Γιατί η δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα, σεβασμό στους θεσμούς και τήρηση του μέτρου.

    Αυτό είναι ευθύνη όλων. Κανείς δεν εξαιρείται. Η ενημέρωση είναι ένα υπέρτατο αγαθό. Δεν αφορά εντυπώσεις. Αφορά τη συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες, τη συμμετοχή στη γνώση. Ο σωστά ενημερωμένος πολίτης είναι ο ενεργός πολίτης, ο πολίτης που δημιουργεί. Δεν είναι ενημέρωση όμως ο ευτελισμός κάθε έννοιας αξιοπρέπειας. Η διαστρέβλωση της αλήθειας, η συκοφαντία οδηγούν στην υποβάθμιση και στην κατάπτωση του πολιτιστικού μας επιπέδου, οδηγούν στην απαξίωση των θεσμών και ρόλων, στην προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης", υπογράμμισε.

    "Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική, μία σύγχρονη χώρα. Κατάφερε με μεγάλη προσπάθεια να αποκτήσει σήμερα μία επίζηλη θέση και προοπτική στην Ευρώπη και στο σύγχρονο κόσμο. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ θα προασπίσουμε με ευθύνη λόγου και έργου τον ομαλό πολιτικό βίο από κάθε αήθη επίθεση, απ' όπου και αν προέρχεται, όποια μεταμφίεση και αν χρησιμοποιεί. Η δημοκρατία δεν μπορεί να ποδηγετείται από κανένα ατομικό ή άλλο συμφέρον, ούτε μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία όταν χειραγωγούνται οι πολίτες.

    Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε δώσει μάχες για την προάσπιση των ελευθεριών των πολιτών και ιδίως της ελευθερίας της πληροφόρησης που μας ενδιαφέρει όλους και θα δώσουμε αγώνες και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, όταν και όποτε χρειάζεται αποφασιστικά. Η κατοχύρωση των δημοκρατικών θεσμών, η διαφάνεια των οικονομικών δραστηριοτήτων, η διάκριση των ρόλων μέσα στο συνταγματικό μας σύστημα, η τήρηση κανόνων δεοντολογίας και ευπρέπειας, είναι και θα είναι το καθημερινό μας μήνυμα", σημείωσε.

    "Ηδη την επόμενη εβδομάδα συζητείται σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή στην κυβερνητική επιτροπή το νομοσχέδιο που καθορίζει το ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτητών των ΜΜΕ και οικονομικών σχέσεων με το δημόσιο. Ταυτόχρονα με την ίδια συζήτηση της κυβερνητικής επιτροπής ανοίγουμε την εξέταση για τις αρχές της δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν τις εκπομπές ειδήσεων και ενημέρωσης, όπως και σχέσεις ποιότητας των ειδήσεων και μετρήσεων ακροαματικότητας.

    Επισπεύδεται επίσης με ταχείς ρυθμούς η οριστική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που σημαίνει χορήγηση των αδειών και κλείσιμο αυτού του θέματος των αδειών", ανέφερε.

    "Το δημοκρατικό μας πολίτευμα είναι ισχυρό, γιατί στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια ελεύθερης βούλησης όλων των Ελλήνων πολιτών. Και αυτό φάνηκε επίσης τις τελευταίες μέρες. Η αποφασιστική αντίδραση όλων των πολιτικών κομμάτων δείχνει τη δύναμη αυτού του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο χέρι όλων μας, των κομμάτων και των πολιτών είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας, η αναβάθμιση της ποιότητας που διακρίνει την κοινωνία. ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε ταγμένοι να πετύχουμε την αναβάθμιση αυτής της ποιότητας. Θα επιτύχουμε επιτυγχάνοντας το κύριο έργο μας, την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αφορούν την εξέλιξη του τόπου, την πρόοδο και ευημερία του ελληνικού λαού, των μεγάλων προβλημάτων, τα οποία καθορίζουν τη σταθερή πορεία αυτού του τόπου. Αυτά είναι το μέλημά μας και αυτά θα αντιμετωπίσουμε και με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμίσουμε και το σύνολο της πορείας της χώρας", κατέληξε.

    [07] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Ανδρέας Μιχαλόπουλος ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής μας ομάδας των ελπίδων για τον φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη της Σουηδίας, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου (15:00) στο Δημοτικό Στάδιο Λιτοχώρου "Πύρρος Δήμας".

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Δημήτρης Παπαδόπουλος (Μπέρνλι), Γιάννης Αμανατίδης (Γκρόιτερ Φιρτ), Λάμπρος Βαγγελής (Σιένα), Στάθης Ταυλαρίδης (Άρσεναλ), Στέφανος Κοτσόλης, Μηνάς Πίτσος (Παναθηναϊκός), Νίκος Αναστασόπουλος, Σωκράτης Πέτρου, Σπύρος Βάλλας (SKODA Ξάνθη), Κώστας Λουμπούτης, Γιώργος Θεοδωρίδης, Γιώργος Καζαντζής (Άρης), Βαγγέλης Νάστος (ΠΑΟΚ), Γιώργος Κυριαζής, Γιώργος Βακουφτσής (Ηρακλής), Ξενοφών Γήττας (ΠΑΣ Γιάννινα), Δημήτρης Σαλπιγγίδης (Καβάλα), Κώστας Κατσουράνης (Παναχαϊκή), Ανδρέας Κουτελιέρης (Μαρκό), Γιάννης Ταραλίδης (Πανηλειακός), Ανέστης Αγρίτης (Αιγάλεω), Αλέκος Μουτίδης (Πανσερραϊκός).

    "Μετά τους αγώνες με την Τουρκία ανοίγει για μας ένας κύκλος φιλικών αγώνων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για την τελική φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος", τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Μιχαλόπουλος ενόψει του αγώνα με τους Σουηδούς.

    [08] ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    "Ο αγώνας αυτός αποτελεί την έναρξη της προετοιμασίας μας για την προκριματική φάση του EURO 2004 που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θέλουμε να πάμε καλά σε αυτούς τους αγώνες και έτσι θέλουμε μέχρι τότε να δοκιμάσουμε πολλά πλάνα και σχήματα. Κλήθηκαν 20 ποδοσφαιριστές, χωρίς όμως να κλείνω την πόρτα και σε άλλους παίκτες", τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρέχαγκελ και συνέχισε: "Ολοι οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. Ξέρω την απόδοσή τους ανά πάσα στιγμή. Θέλω να πιστεύω ότι στο παιχνίδι με τη Σουηδία θα βρεθεί στο πλευρό μας πολύς κόσμος. Χωρίς τη βοήθειά του δεν θα έχει αντίκρισμα η προσπάθειά μας. Αλλωστε η εθνική ομάδα είναι υπόθεση όλων".

    Να τονίσουμε ότι η αποστολή της εθνικής θα συγκεντρωθεί τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί προπόνηση στο γήπεδο Πανοράματος.

    [09] ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Πολλές αλλαγές στη σύνθεση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου έκανε ο ομοσπονδιακός προπονητής ποδοσφαίρου, Οτο Ρέχαγκελ. Σήμερα ανακοίνωσε με πολλές... αλλαγές την αποστολή θα συμμετάσχει στην αποστολή για το φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη της Σουηδίας που θα γίνει την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο γήπεδο Χαριλάου.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, κάλεσε μόλις έναν ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού (Πατσατζόγλου). Εκτός εθνικής έμεινε ο Κατεργιαννάκης, ενώ κάλεσε τους Νικοπολίδη και Χαλκιά. Οι ποδοσφαιριστές είναι: Αντώνης Νικοπολίδης, Γιώργος Σεϊταρίδης, Σωτήρης Κυργιάκος, Παναγιώτης Φύσσας, Γιώργος Καραγκούνης, Νίκος Λυμπερόπουλος (Παναθηναϊκός), Κώστας Χαλκιάς (Ηρακλής), Χρήστος Πατσατζόγλου (Ολυμπιακός), Νίκος Νταμπίζας (Νιουκάστλ), Τάσος Κατσαμπής, Παντελής Καφές, Γιώργος Γεωργιάδης, Παντελής Κωνσταντινίδης (ΠΑΟΚ), Θοδωρής Ζαγοράκης, Βασίλης Τσάρτας, Μιχάλης Κασάπης, Ντέμης Νικολαϊδης (ΑΕΚ), Ζήσης Βρύζας (Περούτζια), Νίκος Μαχλάς (Αγιαξ), Αγγελος Χαριστέας (Αρης).

    [10] KATA ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΕΟ ΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Απορριπτική ήταν η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για την μονιμοποίηση των 170 συμβασιούχων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ).

    Το Νομικό Συμβούλιο έκρινε συνταγματικό το νόμο 2839 του 2000 περί μονιμοποιήσεων που ορίζει ότι δεν υπολογίζεται ως προϋπηρεσία ο χρόνος υπηρεσίας μετά από την προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα.

    Στο Νομικό Συμβούλιο είχε απευθύνει αίτημα το υπουργείο Εσωτερικών μετά από αίτημα συμβασιούχων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, οι οποίοι λόγω των ασφαλιστικών μέτρων δεν συμπλήρωναν τη διετία που απαιτούσε ο νόμος για να μονιμοποιηθούν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επαναπροκήρυξη των θέσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η επαναπρόσληψη των 170 συμβασιούχων του ταμείου.

    [11] ΣΤΟΝ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ 4Χ100

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιάννη Κουράκη επισκέφθηκαν σήμερα οι αθλήτριες Φρόσω Πατσού, Όλγα Καϊδαντζή, Γεωργία Κοκλώνη και Αγγελική Τσιολακούδη. Οι τρεις πρώτες, μαζί με την Κατερίνα Θάνου που βρίσκεται στο εξωτερικό για προετοιμασία, αποτελούν την Εθνική Ομάδα Σκυταλοδρομίας 4 Χ 100, που κατέλαβε την 7η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Έντμοντον και η τελευταία, την 8η θέση στον Ακοντισμό.

    Ζήτησαν από τον κ. Κουράκη να τους δοθεί πριμ για την εξαιρετική τους διάκριση στον Καναδά, αν και ο νόμος προβλέπει πριμ μόνο για τις θέσεις 1 έως 6 σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.

    Ο κ. Κουράκης διαβεβαίωσε τις αθλήτριες ότι σύντομα θα διευθετηθεί το θέμα και θα βρίσκεται κάθε στιγμή κοντά τους, και αυτές, με τη σειρά τους, του υποσχέθηκαν μετάλλια το 2004.

    Τόσο οι αθλήτριες, όσο και ο προπονητής τους Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, επεσήμαναν ότι τον τελευταίο καιρό "όλα λειτουργούν καλύτερα και αυτό φαίνεται από την καταβολή οδοιπορικών και μισθών.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Ευαγγελόπουλος επισήμανε: "Θέσαμε στον Υφυπουργό το πρόβλημα του πριμ. Ο Υφυπουργός ήταν πολύ εγκάρδιος. Είναι κοντά στο στίβο. Οι αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι τώρα δείχνουν ότι δίνει μια προτεραιότητα, στο πιο αρχαίο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το στίβο. Υποσχέθηκε ότι θα σταθεί δίπλα μας και αυτό είναι πολύ θετικό για τα κορίτσια. Το ίδιο ισχύει και για την ακοντίστρια μας Αγγελική Τσιολακούδη.

    Του θίξαμε επίσης και το πρόβλημα της προετοιμασίας των αθλητών του στίβου, λόγω των έργων που θα γίνουν στα στάδια. Μας υποσχέθηκε ότι το θέμα είναι σε προτεραιότητα. Νομίζω ότι τα πράγματα κυλάνε ομαλά και θα έχουμε πολύ καλούς αθλητές το 2004".

    Από την άλλη η κ. Πατσού τόνισε: "Ο Υφυπουργός ήταν πολύ θετικός στο αίτημα που του θέσαμε. Μας είπε ότι θα λύσει το πρόβλημα μας, είτε αν μπορέσει θα θεσμοθετήσει τη λύση, διαφορετικά με κάποιο άλλο τρόπο.

    Ο κ. Κουράκης μας αντιμετώπισε με πολύ γλυκό τρόπο. Ήταν πολύ θετικός απέναντί μας. Μας διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά, για να είμαστε απερίσπαστοι στην προετοιμασία μας.

    Όσον αφορά τους μισθούς μας και τα οδοιπορικά, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για μας, και τα οποία συνήθως καθυστερούσαν με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα και με την προετοιμασία μας, τώρα υπάρχει θετική εξέλιξη.

    Πιστεύω μετά τη συνάντησή μας, που ήταν σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Κουράκης θα είναι κοντά μας και θα μας στηρίζει πάντα".

    [12] ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Εμμεση αναφορά στο θέμα της επίθεσης κατά του πρόεδρου της Δημοκρατίας και στα σενάρια που την συνέδεσαν με τις πρόωρες εκλογές έκανε κατά έκανε κατά τη διάρκεια της κοπής της πίττας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή χρονιά στους παριστάμενους και ένας δημοσιογράφος απάντησε «και χωρίς εκλογές». «Αυτό το ελπίζουν κάποιοι, αλλά», σχολίασε ο πρωθυπουργός, εννοώντας ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2001 ήταν μια χρονιά δημιουργική και πρόσθεσε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έθεσε το πλαίσιο για τη δράση του Κινήματος τα επόμενα χρόνια. Τόνισε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της χώρας, η ισχυρή κοινωνία, η εμπέδωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, η κοινωνική και οικονομική σύγκλιση.

    «Ο χρόνος που έρχεται θα είναι ένας χρόνος που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις προοπτικές μας, ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εχουμε επίσης να λύσουμε σημαντικά προβλήματα για τον τόπο, το παράδειγμα είναι το ασφαλιστικό, αλλά και σε αυτά τα θέματα, όπως στα χρόνια που πέρασαν, θα δείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, να παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες θα ανοίγουν νέους δρόμους», τόνισε.

    Ο κ. Σημίτης συζήτησε σε σύσκεψη που είχε με στενούς τους συνεργάτες την πρόσφατη πολιτική κρίση που πυροδότησε ακόμη και σενάρια πρόωρων εκλογών, ενώ κοινή ήταν η εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια. «Μετά τη γενική κατακραυγή ελπίζουμε να σταματήσει εδώ αυτή η ιστορία και να μην συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός έκοψε την πίτα των υπαλλήλων του Μεγάρου Μαξίμου και σε σύντομη ομιλία του προέβλεψε ότι ο χρόνος αυτός θα είναι δύσκολος, αλλά συναρπαστικός

    [13] ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Στο περιθώριο πήγε, τουλάχιστον για λίγους μήνες, το θέμα της ειδικής εκκαθάρισης των ομάδων του Αρη και του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ. Ετσι η νέα ημερομηνία που θα κληθούν να εκδικαστούν οι συγκεκριμένες αιτήσεις των ομάδων ορίστηκε για τις 13 Μαίου.

    Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα μια νέα καθυστέρηση επίλυσης των χρεών των δύο ΚΑΕ. Και με δεδομένο ότι η ακροαματική διαδικασία θα κρατήσει περισσότερο από μήνα, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η όποια απόφαση παρθεί, αυτή αναμένεται να βγει το ερχόμενο καλοκαίρι. Δίχως να λαμβάνεται υπ' όψιν ότι μπορεί να καθυστερήσει εκ νέου η εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια λόγω των γνωστών ελληνικών κωλυμάτων. Αλλά και ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης θα πρέπει να γίνει η πρόσκληση δημοσίου ενδιαφέροντος και να βρεθούν ενδιαφερόμενοι για να γίνει η διαδικασία του πλειστηριασμού. Το ζητούμενο πάντως είναι αν θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι. Γιατί όλοι ενώ θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά του ΠΑΟΚ και του Αρη, περιμένουν πρώτα τις όποιες εξελίξεις για τη ρύθμιση των χρεών.

    [14] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    "Ανοιξη στο χειμώνα" τιτλοφορείται η συναυλία που θα δώσει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων την Παρασκευή στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Σκοπός της συναυλίας, που διοργανώνει η λέσχη ΗΔύΠΟΛΙΣ, είναι η οικονομική και ηθική ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων παιδιών με σύνδρομο Down.

    Συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή του καλλιτέχνη θα δοθεί την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

    [15] ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο στη Νίκαια επισκέφθηκαν ο αρμόδιος του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας για θέματα ΠΕΣΥ - Νοσοκομείων Αττικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Π. Μελάς, ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος βουλευτής Β΄ Πειραιά Αν. Νεράντζης και ο βοηθός Νομάρχη Πειραιά, εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ στο Δ.Σ. του Γ΄ ΠΕΣΥ Σταμ. Βερυκοκίδης και συνομίλησαν με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αλ. Νομικό.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και να συμβάλλουν στην επίλύση τους με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Τόνισαν όμως την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο το Νοσοκομείο να λειτουργήσει με κομματικά κριτήρια ή τακτικές που θα υποβαθμίζουν την απόδοσή του.

    Στη συνέχεια οι κ.κ. Μελάς, Νεράντζης και Βερυκοκίδης ζήτησαν να ενημερωθούν για την μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, την αναστολή λειτουργίας έξι θαλάμων δυναμικότητας 35 κλινών που συνεχίζεται από το σεισμό του 1999, τη μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό που έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν δύο κλίνες της ΜΕΘ και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, με χαρακτηριστικότερο αυτό της ανεπάρκειας των πλυντηρίων.

    Μετά την ενημέρωση, τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν χώρους του Νοσοκομείου.

    [16] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    "Οι αγρότες μας -γεωργοί και κτηνοτρόφοι- έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και βρίσκονται στους δρόμους για να αναζητήσουν λύσεις στα αδιέξοδα που τους οδήγησε η κυβερνητική αδιαφορία και ανυπαρξία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας.

    "Αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα τεράστια προβλήματά τους, αλλά και γενικότερα για την οικονομική καχεξία της υπαίθρου, είναι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία σχεδόν είκοσι χρόνια", τόνισε ο κ. Σιούφας και κάλεσε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο "να εγκαταλείψουν τις αοριστολογίες και τις υπεκφυγές και να προχωρήσουν σε ουσιαστικό, ειλικρινή και γόνιμο διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".

    "Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί", κατέληξε.

    [17] ΑΝΑΓΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

    Βουκουρέστι, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην ιδιωτικοποίηση και την αναδιοργάνωση των ρουμανικών επιχειρήσεων του δημοσίου σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Εργασίας της Ρουμανίας Μάριαν Σίρμπου.

    Η υπουργός Εργασίας συναντήθηκε σήμερα με μέλη του ΔΝΤ και συζήτησαν τους στόχους που έχει πετύχει η Ρουμανία το 2001 καθώς και τον τρόπο καταβολής των μισθών για το 2002.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας ζήτησαν από την Ρουμανία να αυξήσει σταδιακά τους μισθούς το 2002 ιδιαίτερα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

    [18] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ

    Ρώμη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβάνοφ συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους αυξημένους κινδύνους από τη βιοτρομοκρατία.

    Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας στον επιχειρησιακό τομέα, στην ιστορική, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Ρόμπερτσον, συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική ακαδημία της Συμμαχίας στη Ρώμη.

    "Είναι σίγουρα η πρώτη φορά που ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα", δήλωσε ο κ. Ρόμπερτσον στους δημοσιογράφους στο περιθώριο σεμιναρίου στο οποίο συμμετέχουν ανώτατοι στρατηγοί και αξιωματικοί από τη Ρωσία και τις 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

    "Η στενή συνεργασία ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι κεντρικός πυλώνας της παγκόσμιας μάχης κατά της τρομοκρατίας. Χωρίς τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παραγόντων ασφάλειας στην Ευρώπη, δεν μπορεί να λειτουργήσει η αντιτρομοκρατική στρατηγική", τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας υπογράμμισε ότι "ήρθε η ώρα η συνεργασία στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας να συγκεκριμενοποιηθεί με πρακτικά βήματα", προσθέτοντας ότι βασικό πεδίο δράσης είναι η αντιμετώπιση της απειλής της βιοτρομοκρατίας.

    "Η εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες της πυρηνικής ιατρικής δίνει στους τρομοκράτες τη δυνατότητα "να κλέβουν, να αγοράζουν και να αποκτούν πυρηνικά όπλα και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Προς το παρόν φαίνεται πιθανή η χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από τρομοκράτες", πρόσθεσε.

    Ο κ. Ρόμπερτσον τόνισε ότι επιθέσεις για τα αποθέματα νερού ή την εξουσία μπορούν να υπάρξουν σε οποιαδήποτε περιοχή.

    "Ο Μπιν Λάντεν μπορεί να έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη ενός ΑΚ-47, αλλά ο ανιψιός του μπορεί να κρατάει το ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας πήρε αποστάσεις από τη στάση των ΗΠΑ έναντι των χωρών του "άξονα του κακού" του Iράκ, του Iράν και της B. Kορέας.

    "Δεν αρκεί να έχεις ένα ραβδί και να χτυπάς τους πάντες. Για να προχωρήσεις σε στρατιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται αποδείξεις", απάντησε ο κ. Ιβάνοφ ερωτηθείς αν η Μόσχα στηρίζει την επέκταση των στρατιωτικών επιθέσεων και εναντίον του Ιράν, που κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι παρέχει στήριξη στους ισλαμιστές τρομοκράτες.

    Τόσο ο κ. Ρόμπερτσον όσο και ο κ. Ιβάνοφ συμφώνησαν ότι η στρατιωτική δράση είναι το ένα όπλο κατά της τρομοκρατίας και ότι θα πρέπει επίσης η πολιτική και οικονομική στήριξη σε εξτρεμιστικές ομάδες να τερματιστεί.

    Ο κ. Ρόμπερτσον τόνισε ότι για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας απαιτείται στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, για την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης όσον αφορά την έρευνα και προστασία από τις βιολογικές, χημικές και πυρηνικές επιθέσεις.

    "Είναι ένας τομέας στον οποίο η Ρωσία έχει εμπειρία και μπορεί να συμβάλει", τόνισε.

    [19] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ανοιχτή είναι από το απόγευμα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, αφού οι αγρότες, μετά από δύο αποκλεισμούς - στις 12.30 και στις 5.30 - παρέταξαν και πάλι τα τρακτέρ τους στις άκρες του δρόμου. Οι αγρότες θα συνεχίσουν και αύριο τους συμβολικούς αποκλεισμούς, όσο η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θα συναντάται με τους εκπροσώπους των συντονιστικών επιτροπών.

    Στον Προμαχώνα Σερρών, ο δρόμος προς το τελωνείο είναι επίσης ανοιχτός από το απόγευμα μέχρι και αύριο στις 9.00 το πρωί, όταν θα ξανακλείσει, σε αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης των αγροτών με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Σε περίπτωση που η συνάντηση δεν θα έχει τα επιθυμητά για τους αγρότες αποτελέσματα, αναμένεται σκλήρυνση της στάσης τους και δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

    Στο μπλόκο των Κερδυλλίων στο νομό Σερρών, παραμένουν 500 αγροτικά οχήματα, ενώ για αύριο θα γίνουν περιοδικοί αποκλεισμοί του δρόμου και το μεσημέρι θα μοιραστούν λουλούδια στους οδηγούς.

    [20] ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΛΗΣΤΕΥΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Αναστάτωση προκάλεσε στο 2ο δημοτικό σχολείο της Νέας Περάμου η σύλληψη του 40χρονου δάσκαλου Νικόλαου Δαβασάκη.

    Ο 40χρονος μαζί με τον συνομήλικο του ξυλουργό Λεωνίδα Γκίνη κατηγορούνται ότι λήστεψαν το τελευταίο 15νθήμερο τέσσερα σούπερ μάρκετ και καταστήματα στην περιοχή της Ελευσίνας, της Νέας Περάμου και του Ασπροπύργου για να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

    Ο ξυλουργός συνελήφθη χτες μετά από ληστεία σε ζαχαροπλαστείο της Νέας Πέραμου, ενώ ο δάσκαλος συνελήφθη σήμερα το πρωί. Οι δύο συλληφθέντες θα απολογηθούν αύριο στον 18ο τακτικό ανακριτή.

    [21] ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Εφοδο σε κατάστημα με ηλεκτρονικά παιχνίδια στην οδό Κοτοπούλη 10 στην Ομόνοια έκαναν λίγο μετά τα μεσάνυχτα μέλη του ΣΔΟΕ..

    Διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις, ενώ τα 47 μηχανήματα που ελέχθησαν έφεραν το ειδικό σήμα του υπουργείου Οικονομικών. Ενας παίχτης βρέθηκε να παίζει τυχερό παιχνίδι και κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία Συνολικά 45 μηχανήματα του καταστήματος μεταφέρθηκαν για έλεγχο στα εργαστήρια της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος και τις επόμενες μέρες οι ειδικοί ηλεκτρονικοί θα αποφανθούν αν έχουν μετατραπεί οι πλακέτες τους.

    Οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ έχουν ενταθεί μετά από το θόρυβο που ξέσπασε για τα «φρουτάκια» και μέσα στον Ιανουάριο κατάσχεσαν στην Αθήνα πάνω από 200 μηχανήματα.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 5 και 6 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής πολιτικής, Νίκο Χουντή, όπου θα συζητήσουν με αξιωματούχους του νησιού τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Κασουλίδη, τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Παναγιώτη Δημητρίου, τους αντιπροέδρους ΑΔΗΚ, Γιώργο Λυκούργο και Έντουιν Ιωσηφίδη, και με τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργο Περδίκη.

    Την Τετάρτη, ο κ.Κωνσταντόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, τον πρόεδρο Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γ. Ομήρου, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Τάσο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο Νέων Οριζόντων, Ν. Κουτσού, με τον πρόεδρο Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου καθώς και με αντιπροσωπείες τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΠΑΡΚΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Η έλλειψη επαρκών ελέγχων και η πρόχειρη κατασκευή των κτηρίων θεωρείται από τον επικεφαλής του σεισμολογικού ινστιτούτο Καντιλί Αχμέτ Μετέ Ισίκαρα οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο 44 άτομα χθες στην επαρχία Αφιόν της Τουρκίας.

    Ο γνωστός σεισμολόγος επισήμανε ότι οι παραπάνω αιτίες ισοδυναμούν με διάπραξη φόνου και απεύθυνε έκκληση σε ιδιωτικές και δημόσιες τράπεζες για παροχή οικονομικής βοήθειας στους σεισμοπαθείς.

    Σαράντα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 300 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσαν κτίρια στην επαρχία Αφιόν εξαιτίας του σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999 στην Τουρκία ο γνωστός σεισμολόγος άρχισε εκστρατεία απαιτώντας από τις αρμόδιες αρχές να φροντίσουν για την ασφάλεια των κτηρίων και τη διεξαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης για τους κινδύνους αλλά και την προστασία από τους σεισμούς.

    Επανειλημμένες φορές έχει απευθύνει προειδοποιήσεις στον τουρκικό λαό να σεβαστεί την φύση διαφορετικά όπως ανέφερε "η φύση δεν θα σε σεβαστεί".

    [24] Ο ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ MVP ΤΗΣ 17ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Ο κεντρικός του ΠΑΟΚ Νίκος Σμαραγδής (20 ετών, 2.03μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 17ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών. Στον αγώνα ΠΑΟΚ - Άρης 3-0, ο Σμαραγδής κέρδισε 11 πόντους, με 1 άσο, 6/8 επιθέσεις (75% αποτελεσματικότητα), 4 μπλοκ, ενώ είχε 2 άμυνες.

    Οι κορυφαίοι της 17ης αγωνιστικής ανά κατηγορία είναι: Πόντοι: Φαμπρίς Μπρι (Παναθηναϊκός) 18.5, επίθεση: Τομ Χοφ (Ηρακλής) 78%, υποδοχή: Χόρχε Ελγκέτα (Ορεστιάδα) 90%, μπλοκ: Νικολάι Ζελιάσκοφ (ΠΑΟΚ) 5, άσοι: Νταβίντ μιούρεκ (Παναθηναϊκός) 6, άμυνες: Κώστας Στοιβαχτής, Χρύσανθος Σαμουήλης (Ιωνικός ΝΦ), Α. Παπαδημητρίου (Ρέθυμνο), Γιώργος Στεφάνου (ΑΕ Νίκαια), Χρήστος Δημητρακόπουλος (Παναθηναϊκός) 6.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 4 February 2002 - 19:13:58 UTC