Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [02] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [04] ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"
  • [05] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΕΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [06] A. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ
  • [07] ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
  • [08] ΣΤΗΝ SWISSPORT LAMDA HELLAS Η ΕΠΙΓΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
  • [09] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΤΗ ΤΕΔΚΝΑ
  • [10] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΜΑ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
  • [12] ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [13] ΡΟΥΜΑΝΙΙΑ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [14] ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ
  • [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΛΑΚΟΜΠ
  • [16] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ
  • [17] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΤΩΝ ΛΙΘΟΥΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ
  • [18] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ
  • [19] Ο ΒΕΛΙΜΙΡ ΡΑΝΤΟΓΙΕΒΙΤΣ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [21] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
  • [22] ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ: "ΝΑΙ" ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [23] ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ RAND ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2002 (10:03 UTC+2)

    Θέσεις μάχης στις εθνικές οδούς έχουν πάρει οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές στο βαμβάκι και τον καπνό και ζητώντας επιδοτήσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους από την πρόσφατη θεομηνία.

    Η τιμή που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το βαμβάκι στις 31 Ιανουαρίου αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις, καθώς οι αγρότες θα αποφασίσουν εάν θα πραγματοποιήσουν ή όχι μπλόκα. Προς το παρών προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

    Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, που έχουν συγκεντρωθεί στα Τέμπη. Περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί στην εθνική οδό, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή μια λωρίδα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και μια προς Αθήνα. Οι επικεφαλής των κινητοποιήσεων βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα χωριά προκειμένου να βγάλουν περισσότερα τρακτέρ στους δρόμους.

    Σήμερα επίσης θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης ώστε να αποφασίσει για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις ενόψει και της Agrotica. Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν ομάδες περιφρούρησης των τρακτέρ σε κομβικά σημεία του νομού, όπως τα Μάλγαρα, το Δερβένι και στο χώρο του αεροδρομίου.

    Οι συνδικαλιστές αγρότες της Χαλκιδικής και των Σερρών ήδη έχουν προχωρήσει σε πολύωρες καταλήψεις των δρόμων, στον κόμβο της Σωζόπολης, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής και στον κόμβο του Προμαχώνα, προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Την ίδια πρόθεση, να κλείσουν δηλαδή τους δρόμους, έχουν και οι αγρότες του Κιλκίς, ενώ υπό κατάληψη από παραγωγούς βρίσκεται η νομαρχία της Δράμας.

    [02] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002 (11:47 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 είναι εθνική υπόθεση και για την κυβέρνηση δίνουν την εικόνα της ισχυρής Ελλάδας η οποία αντραποκρίνεται σε μεγάλα στοιχήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ζήτησε τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος.

    Ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε το υπό κατασκευή Ολυμπιακό Χωριό, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες που εκτελούνται και υπογράμμισε:

    «Βρισκόμαστε σήμερα στο χώρο, όπου οικοδομείται το Ολυμπιακό Χωριό.

    Σήμερα, τα κτίσματα του Ολυμπιακού Χωριού εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Μια νέα πολιτεία κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς. Η πρόοδος στην κατασκευή της είναι εμφανής.

    Μια νέα πολιτεία δημιουργείται και μάλιστα με κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς αμέσως μετά το 2004, 2300 πρότυπες εργατικές κατοικίες θα παραδοθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

    Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεσθε- για ένα έργο πρώτης προτεραιότητας για την ολυμπιακή προετοιμασία και ταυτόχρονα ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας για το Λεκανοπέδιο.

    Το Ολυμπιακό Χωριό είναι ένα έργο με σημαντικές «πρωτιές» ανάμεσα στα άλλα Ολυμπιακά Έργα, πέρα από το μέγεθός του:

    · Ωρίμασε πιο γρήγορα και ξεκίνησε πρώτο ήδη από τις αρχές του 2001.

    · Ο σχεδιασμός των επιμέρους τμημάτων του γίνεται με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, εξασφαλίζονται οι μετα-ολυμπιακές χρήσεις όλου του συγκροτήματος.

    · Αναφερόμαστε σ' ένα νέο προάστιο της Αθήνας, με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, όρους δόμησης, πράσινο, υποδομές.

    · Συνεισφέρει σημαντικά στην εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στο χώρο του Ολυμπιακού Χωριού θα ήθελα και πάλι να τονίσω όπως το έχω κάνει κατ' επανάληψη- ότι για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση. Πρόκειται για μια αυτονόητη αλήθεια. Την αυτονόητη αυτή αλήθεια δεν θα κουραστούμε ποτέ να την επαναλαμβάνουμε.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για μας η εικόνα της ισχυρής Ελλάδας που ανταποκρίνεται σε μεγάλα στοιχήματα. Είναι η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, που κινείται δυνατά προς το μέλλον. Της Ελλάδας που εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς.

    Η σημερινή Ελλάδα δεν επαναπαύεται στις δάφνες ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά μάχεται, μέσα από σύγχρονες δράσεις, για να κατοχυρώσει τόσο τις σημερινές, όσο και τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας.

    Και επειδή, κατά καιρούς, τίθενται καλόπιστα ή κακόπιστα ερωτήματα, όπως σε τι θα ωφελήσουν τους Έλληνες, τους πολίτες αυτής της χώρας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα ήθελα πρώτα απ' όλα να υπογραμμίσω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ισχυρός μοχλός ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας. Και αυτό γιατί:

    · Δυναμώνουν την εθνική οικονομία και δίνουν μια αποφασιστική ώθηση στο ρυθμό ανάπτυξης, από σήμερα και για χρόνια μετά το 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενισχύουν το ΑΕΠ της χώρας με αύξηση περίπου 0,5% το χρόνο μέχρι το 2004, κατά 1,3% το 2004 και κατά 0,3% -0,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2004.

    · Δημιουργούν 30.000 με 40.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο για νέες και νέους επιστήμονες, για εργαζόμενους και υπαλλήλους στον τομέα της διοίκησης, των κατασκευών, του τουρισμού, των μεταφορών και των νέων τεχνολογιών. Από αυτές τουλάχιστον το 40% θα παραμείνουν και μετά το 2004.

    · Εισάγουν διοικητικές πρακτικές πρωτόγνωρες για τη διοίκηση, για την τήρηση ανελαστικού χρονικού προγραμματισμού, προσφέρουν τεχνογνωσία σε τεχνολογίες αιχμής και ενισχύουν τους παραγωγικούς τομείς της χώρας, τον κατασκευαστικό τομέα και τον τουρισμό.

    · Προωθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ταυτόχρονη δημιουργία 38 νέων μεγάλων αθλητικών και οδικών έργων, αλλά και έργων μεταφορών και φιλοξενίας που βελτιώνουν λειτουργικά και αισθητικά την Αθήνα και της προσδίδουν τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου μητροπολιτικού κέντρου. Η Αθήνα αλλάζει, η Αττική αλλάζει.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι δύο μεγάλα και ισότιμα προγράμματα. Το πρόγραμμα «Αθήνα 2004» και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» που αφορά όλους τους δήμους, όλους τους νομούς, όλες τις περιφέρειες της χώρας. Διότι για μας η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εντάχθηκε στη λογική μας για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενεργοποιούν μείζονα αθλητικά και οδικά έργα, αλλά και έργα αναπλάσεων στις Ολυμπιακές πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Βόλου. Για τους αγώνες προχωρά ένα ευρύ φάσμα έργων και παρεμβάσεων στην Αρχαία Ολυμπία. Ένα εθνικό οδικό δίκτυο νέων αθλητικών υποδομών σε ολόκληρη την περιφέρεια.

    Όλα τα έργα που υλοποιούνται πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Με την εκπόνηση σύνθετων περιβαλλοντικών μελετών και με τη συστηματική τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    Όλα τα έργα και οι διαγωνισμοί τους γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με σεβασμό στην εθνική και την κοινοτική νομοθεσία.

    Εκφράζω την απόλυτη βεβαιότητα ότι μπορούμε να φτάσουμε στον τελικό στόχο, τη διοργάνωση δηλαδή ξεχωριστών Ολυμπιακών Αγώνων, Αγώνων που αρμόζουν στην Ελλάδα, Αγώνων του μέτρου και του ανθρώπου, Αγώνων που θα εκπέμψουν το μήνυμα μιας σύγχρονης Ελλάδας, με παρουσία ποιότητας και πολιτισμού στην εποχή μας.

    Όλα αυτά προϋποθέτουν τη συμμετοχή όλων μας. Τη δημιουργική συμμετοχή όλων των δυνάμεων: Των πολιτικών κομμάτων, της δημόσιας διοίκησης, του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας, όλων των πολιτών. Του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας. Είναι και αυτή μια αυτονόητη αλήθεια.

    Και αυτή η συμμετοχή προϋποθέτει με τη σειρά της κλίμα εμπιστοσύνης, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μεγάλες προκλήσεις. Το έχουμε δείξει. Θα το αποδείξουμε για μια ακόμη φορά».

    [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 29 Ιανουαρίου 2002 (15:43 UTC+2)

    Σαν βόμβα, έπεσε γύρω στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, η παραίτηση του αλβανού πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα από το αξίωμά του σε στιγμή που η αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο, είχε φτάσει στο αποκορύφωμα.

    Ο 32χρονος Ιλίρ Μέτα, απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου των Τιράνων, που κατείχε το πρωθυπουργικό αξίωμα από τον Οκτώβριο του 1999, μετέβη γύρω στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, στο Προεδρικό Μέγαρο και υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι την παραίτησή του.

    Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων "Τόπαλ Μπάνια" και την τηλεόραση "TV Κλαν", ο κ. Μέτα το απόγευμα, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου στο "Παλάτι των Συνεδρίων", θα εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην υποβολή της παραίτησης. Αργά το απόγευμα, επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως και η Διευθυντική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, η οποία και θα ορίσει τον διάδοχο του κ. Μέτα στη θέση του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου.

    [04] ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο πλοίαρχος του «Εξπρές Σάμινα» Βασίλης Γιαννακής, καθώς ο εφέτης ειδικός ανακριτής Νίκος Καραδημητρίου έκανε δεκτή την αίτηση του.

    Στον καπετάνιο του μοιραίου πλοίου επιβλήθηκε καταβολή εγγύησης 6 εκ. δρχ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στις 1 και 15 του μήνα στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

    Αίτηση αποφυλάκισης έχει υποβάλλει και ο υποπλοίαρχος του «Εξπρές Σάμινα» Τάσος Ψυχογιός.

    [05] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΕΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Πέμπτη στις 17.15 στο ΟΑΚΑ την Καλλιθέα στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου. Ο προπονητής του "Θρύλου" ο Τάκης Λεμονής ζήτησε από τους παίκτες του να προσέξουν πάρα πολύ και να επιδιώξουν να εξασφαλίσουν την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα.

    Στην αποστολή για το μεθαυριανό παιχνίδι με την Καλλιθέα για το Κύπελλο, συμπεριελήφθησαν 18 παίκτες. Εκτός αποστολής έμειναν οι Αλεξανδρής, Ανατολάκης, Γιαννακόπουλος, Ελευθερόπουλος, Ζε Ελίας, Οφορίκουε, Ρόμπερτς, Σηφάκης, Τζόρτζεβιτς και Χούτος.

    Σε ομιλία του προς τους παίκτες ο τεχνικός της ομάδας Τάκης Λεμονής, τόνισε:

    "Η Καλλιθέα είναι ομάδα που πρωταγωνιστεί στη Β΄ Εθνική. Μας ενδιαφέρει πολύ και το Κύπελλο και αλίμονο αν δεν δούμε το ματς όπως αυτά του πρωταθλήματος. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι."

    Αύριο οι "ερυθρόλευκοι" θα προπονηθούν στις 17:00 και μετά οι ποδοσφαιριστές που συμπεριλαμβάνονται στην αποστολή θα αποσυρθούν στο ξενοδοχείο.

    [06] A. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

    Τρίπολη, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ εφαρμόζεται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

    «Κάποιοι προσδοκούσαν ότι θα έμενε στα χαρτιά. Δεν γίνεται. Όμως, αυτό που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι πολύ σημαντικό βήμα για την εφαρμογή ενός μεγάλου εγχειρήματος στο χώρο της υγείας. Όμως θα είχε μείνει μισό αν δεν προχωρήσουμε εκεί που υπάρχει η μεγάλη αδυναμία του συστήματος που είναι η ενιαία δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που δεν υπάρχει στη χώρα μας».

    [07] ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Την προετοιμασία των έργων των Περιφερειακών Προγραμμάτων στην Τσεχία ανέλαβε η Ευρωσύμβουλοι ΑΕ. Η ανάθεση του έργου είναι αποτέλεσμα επιτυχούς κρίσης διεθνούς διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχε η εταιρία.

    Το έργο αναφέρεται στην προετοιμασία - ωρίμανση έργων που εντάσσονται στα πλαίσια των περιφερειακών προγραμμάτων της Τσεχίας και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια των Προενταξιακών Ενισχύσεων του Υπουργείου Περιφερειακής Πολιτικής και τριών Περιφερειακών Μονάδων, οι οποίες επίσης έχουν ενταχθεί στα Προενταξιακά Προγράμματα.

    Το έργο προβλέπει την πλαισίωση των Μονάδων αυτών με Διεθνείς αλλά και τοπικούς εμπειρογνώμονες, με κύριο στόχο την ουσιαστική υποστήριξη της ωρίμανσης (μέσω μελετών, προετοιμασίας τευχών πληροφόρησης, κτλ.) μεγάλου αριθμού έργων όπως βιομηχανικές περιοχές, τεχνολογικά πάρκα, έργα τουρισμού, κέντρα διανομών, περιφερειακοί δρόμοι, περιβαλλοντικά έργα για την επίτευξη της τελική τους ένταξης για χρηματοδότηση και υλοποίηση.

    Το συμβόλαιο έχει δεκάμηνο ορίζοντα υλοποίησης, είναι ύψους 850.000 ευρώ, ενώ ως υπεργολάβος της Ευρωσύμβουλοι για την απασχόληση Τσέχων ειδικών-εμπειρογνωμόνων αναφέρεται τοπική εταιρία τεχνικών μελετών στην Πράγα.

    Το έργο αυτό αναμένεται να αποτελέσει πέρα από το οικονομικό του μέγεθος μια ουσιαστική βάση για την μακροχρόνια εδραίωση της Ευρωσύμβουλοι στην αγορά της Τσεχίας σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και ειδικών υποδομών, απαραίτητων για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    [08] ΣΤΗΝ SWISSPORT LAMDA HELLAS Η ΕΠΙΓΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Την επίγεια εξυπηρέτηση στον κρατικό αερολιμένα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης ανέλαβε μετά από σχετικό διαγωνισμό η εταιρία Swissport Lamda Hellas AE, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Lamda Development

    H Swissport Lamda Hellas, στην οποία συμμετέχουν εξ ημισείας η εταιρεία του ομίλου Λάτση και η Swissport International, αναλαμβάνει τη διαχείριση αποσκευών, την εξυπηρέτηση αεροσκαφών στην πίστα, καθώς και την διακίνηση φορτίου και ταχυδρομείου.

    [09] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΤΗ ΤΕΔΚΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και ο Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής κ. Γεώργιος Μαστοράκος, συνυπέγραψαν σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης.

    Πρόκειται για ένα κείμενο με το οποίο ουσιαστικά διασφαλίζεται η αποδοτική συνεργασία μεταξύ ΑΘΗΝΑ 2004 και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το οποίο ανταποκρίνεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του πολυσύνθετου εγχειρήματος της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, λαμβάνοντας υπόψη το πολυάριθμο των Δήμων της Αττικής, αλλά και το γεγονός ότι η εμπλοκή του καθενός διαφοροποιείται σημαντικά. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος, που το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη ΤΕΔΚΝΑ εξειδικεύει σε τρεις κατηγορίες τους Δήμους.

    Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οι Δήμοι με τους οποίους η ΑΘΗΝΑ 2004 έχει υπογράψει ή θα υπογράψει διμερή Μνημόνια Συνεργασίας, στη δεύτερη οι Δήμοι από τους οποίους διέρχεται η Μαραθώνια διαδρομή και στην Τρίτη οι Δήμοι που εμμέσως εμπλέκονται στην Ολυμπιακή προετοιμασία.

    "Η σημερινή μας συνάντηση δεν είναι μια τελετή υπογραφής, αλλά μια συνάντηση-προσκλητήριο προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει ενεργά στη γενικότερη προετοιμασία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων", είπε η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. "Είμαστε αναγκαστικοί συνοδοιπόροι", τόνισε, απευθυνόμενη στους 40 και πλέον Δημάρχους που ήσαν παρόντες. Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέμβει στο χώρο και την πόλη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Υπογράμμισε ότι τα Μνημόνια δεν υπάρχουν απλώς για να τα υπογράφουμε, αλλά να τα εφαρμόζουμε και κάλεσε τους Δημάρχους να προχωρήσουν αμέσως σε αποφάσεις και έργα.

    Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Μαστοράκος αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα που πρέπει να αναλάβουν οι Δήμοι, υπογράμμισε ότι η ΤΕΔΚΝΑ προχώρησε εγκαίρως στη δημιουργία του Γραφείου Υποστήριξης και Προετοιμασίας Ολυμπιακών Αγώνων, με σκοπό το συντονισμό, την παροχή κατευθύνσεων και τεχνογνωσίας προς όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Παρόντες κατά την υπογραφή του Μνημονίου, εκτός από τους Δημάρχους, ήσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Ιωάννης Σπανουδάκης και ο Σύμβουλος Διοίκησης κ. Κώστας Ζαχαρόπουλος.

    ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Σε περίπου 100 ανώτερους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας, οι οποίοι μετέχουν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Σχολής Εθνικής Άμυνας, μίλησε το πρωί η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ αναφέρθηκε στην πορεία προετοιμασίας της διοργάνωσης, αλλά και στη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Στην προσφώνησή του ο Διοικητής της Σχολής Στρατηγός Ανδρέας Υφαντής αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της κας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και υπογράμμισε ότι ήδη έχει συγκροτηθεί στο ΓΕΕΘΑ ειδικό επιτελικό Γραφείο για το συντονισμό των δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στην Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004 υποβλήθηκαν από τους μαθητές της Σχολής πολλές ερωτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αναφέρονταν στην προβολή που θα έχει η χώρα μας με αφορμή τους Αγώνες, αλλά και στα όσα θα μείνουν ως κληρονομιά στον τόπο μας από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [10] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΜΑ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Το μόνο ανοιχτό εδαφικό θέμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αναγνωρίζει η Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    «Είναι πολύ συγκεκριμένη η θέση της Ελλάδας και αυτό μας επιτρέπει να πηγαίνουμε και στις επαφές που έχουμε, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στην Τουρκία με μια πολύ συγκεκριμένη θέση, η οποία διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε.

    Η συντονίστρια της ΟΔΕ Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι διάλογος μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας, το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Συνάντηση συνεργασίας για θέματα της πόλης της Θεσσαλονίκης είχαν σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ο υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. και Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, η στάθμευση, η καθαριότητα, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, καθώς και το πρόβλημα των ναρκωτικών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τόνισε ότι παρακολουθεί την πολύ καλή δουλειά του κ. Μπαρμπουνάκη για τη μείζονα Θεσσαλονίκη σε θέματα κυρίως περιβάλλοντος, τις παρεμβάσεις του στα θέματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης.

    "Γνωριζόμαστε από παλιά, είμαστε σύντροφοι, είμαστε συνεργάτες και εργαζόμαστε στο ίδιο σχέδιο, το σχέδιο της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Άκουσα με προσοχή τις απόψεις του και ειλικρινά παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα βήματά του στο σήμερα και στο αύριο. Έχουμε τα ίδια όνειρα για τη Θεσσαλονίκη και θέλουμε αυτή η πόλη να ζήσει πραγματικά καλύτερες ημέρες..", τόνισε ο κ. Πασχαλίδης.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν συζητήθηκε και κάτι άλλο ο κ. Πασχαλίδης απάντησε: "Ας μη σας τα πούμε όλα, ας κρατήσουμε και κάτι μυστικό το οποίο ίσως αποδειχθεί κοινό μυστικό".

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαρμπουνάκης ευχαρίστησε τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης που άκουσε τις απόψεις του τόσο για τον Σύνδεσμο Ο.Τ.Α. όσο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    "Συζήτησα με τον κ. Πασχαλίδη τόσο ως δημοτικός σύμβουλος όσο και ως πολίτης αυτής της πόλης, μια πόλη που από τα φοιτητικά του χρόνια τη ζει και την αγαπάει και πιστεύω ότι με συνεργασία και του ίδιου του υπουργού αλλά και των φορέων της πόλης θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για ένα καλύτερο αύριο για του στόχους αυτής της πόλης που είναι η διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής της Ελληνικής Προεδρίας το 2003, η συμμετοχή της πόλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και η διοργάνωση της Διεθνούς ΄Εκθεσης EXPO του 2007", σημείωσε.

    [12] ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Ωρες μετράει ο ΠΑΟΚ για το αυριανό παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος θα προσπαθήσει να κάνει το μεγάλο πέταγμα, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του όπως την προηγούμενη Κυριακή στο πρωτάθλημα. Αυτή την φορά όμως στο θεσμό του κυπέλλου. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγιεβιτς είναι αποφασισμένοι να πετύχουν, αισιοδοξώντας για κάποιο θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην ΑΕΚ.

    Η αποστολή ήδη βρίσκεται στην Αθήνα. ο τεχνικός της ομάδας δεν έχει πάρει μαζί του τον Βασίλη Μπορμπόκη που είναι τραυματισμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπάγεβιτς θα χρησιμοποιήσει το ίδιο αγωνιστικό που χρησιμοποίησε την προηγούμενη Κυριακή. "Αλλο είναι το πρωτάθλημα και άλλο το κύπελλο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μας βοηθήσει για τη συνέχεια", αναφέρει ο Τάσος Κατσιαμπής.

    Σήμερα το βράδυ αναμένεται από την Ολλανδία ο Μάριαν Ζέμαν. Ο παίκτης θα αποτελέσει την τελευταία μεταγραφή του ΠΑΟΚ στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Το νέο απόκτημα του Δικεφάλου θα ξεκινήσει με την επιστροφή του ΠΑΟΚ από την Αθήνα τις προπονήσεις με την νέα του ομάδα.

    [13] ΡΟΥΜΑΝΙΙΑ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Βουκουρέστι, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η παρουσία των ρουμανικών αρχών στο Ίντερνετ θα είναι στο εξής περισσότερο ενεργή προκειμένου να ενημερώσουν την διεθνή κοινή γνώμη για την πραγματικότητα της ρουμανικής κοινωνίας και να καταπολεμήσουν πιθανές επιθέσεις ανακοίνωσε σήμερα ο σύμβουλος του προέδρου Ίον Ιλιέσκου για θέματα εθνικής άμυνας Ιοαν Τάλπες κατά τη διάρκεια συνέλευσης του Εθνικού Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας.

    Ο κ. Τάλπες αναφέρθηκε στα δυο e-mail με την ονομασία Αρμαγεδών Ι και Αρμαγεδών ΙΙ που στάλθηκαν στα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζοντας πληροφορίες για την άσχημη κατάσταση του ρουμανικού στρατού αλλά και πληροφορίες για την απόρρητη ζωή του πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάζε.

    Ο σύμβουλος του προέδρου τόνισε ότι ανάλογες αναφορές "στέλνουν στο εξωτερικό την εικόνα μιας Ρουμανίας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση".

    "Ο "Αρμαγεδών" είναι ένα θέμα που αφορά την ρουμανική κοινωνία" πρόσθεσε προσθέτοντας ότι παρέχεται στο εξωτερικό η άποψη ότι η χώρα αντιμετωπίζει κρίση και ότι το θέμα της διαφθοράς εμπλέκει ακόμη και αυτούς που θα έπρεπε να την καταπολεμήσουν.

    Ο κ. Τάλπες υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος να απαντήσει κανείς σε τέτοιου είδους "επιθέσεις" είναι να προβάλλει την πραγματική εικόνα της χώρας μέσω του Ίντερνετ.

    [14] ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Λάρισα, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά από σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου στα Τέμπη.

    Οι αγρότες θα κλείνουν καθημερινά την εθνικό οδό για μισή ή μία ώρα, αλλά δεν θα προχωρήσουν σε επ' αόριστο αποκλεισμούς για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

    Την Παρασκευή το συντονιστικό όργανο των αγροτών αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Την Κυριακή θα γίνει πανθεσσαλική σύσκεψη στα Τέμπη, με τη συμμετοχή δημάρχων της περιοχής και φορέων, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκφράσουν την συμπαράσταση τους στους αγρότες.

    Για τη Δευτέρα προβλέπεται συνάντηση του συντονιστικού οργάνου των αγροτών με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

    Εξάλλου, στις 5 το απόγευμα και για 45 λεπτά οι αγρότες του νομού Μαγνησίας απόκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΛΑΚΟΜΠ

    Βουκουρέστι, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο επιχειρηματίας Σορίν Οβίντιου Βάντου και ο Μίχαϊ Λάκομπ ανακρίνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις της Ρουμανίας και δεν επιτρέπεται σε κανέναν από τους δύο να περάσει τα σύνορα της χώρας μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

    Ο Βάντου που εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο με την ρουμανική Discount Bank και ο Λάκομπ, γενικός διευθυντής της εταιρείας Dramiral ανακρίθηκαν χθες από τις αστυνομικές αρχές οι οποίες δεν αποφάσισαν ωστόσο την κράτησή τους. Οι δυο τους κατηγορούνται για οικονομικές ατασθαλίες.

    [16] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ

    Κίτο, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους Μπόινγκ 727 της εταιρείας TAME, του Ισημερινού, το οποίο χάθηκε χθες το βράδυ από τα ραντάρ ενώ πετούσε κοντά στις Ανδεις. Σωστικά συνεργεία από τον Ισημερινό και την Κολομβία εντόπισαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 92 άτομα κοντά σε ηφαίστειο στην νότια Κολομβία.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισημερινού Μαρσέλο Μέρλο μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της χώρας Κίτο δεν ανέφερε αν υπάρχουν τυχόν επιζώντες.

    Το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από το κολομβιανό έδαφος κάνοντας τον τελευταίο κύκλο προτού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης της πόλης Τουλκάν, κατόπιν και της σχετικής άδειας προσγείωσης που είχε λάβει ο πιλότος.

    O.K.

    [17] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΤΩΝ ΛΙΘΟΥΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

    Βίλνιους, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    57,1% των Λιθουανών δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μελλοντικό δημοψήφισμα σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Vilmorus.

    Μόνο το 16,8% των Λιθουανών δήλωσε ότι προτίθεται να καταψηφίσει την πρόταση για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ποσοστό που μειώθηκε αισθητά από τον περασμένο Δεκέμβρη όταν το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 26,3% του πληθυσμού.

    Σύμφωνα με την έρευνα μειώθηκε και το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει σήμερα στο 26,1%.

    Σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική επιτροπή για την ένταξη στην ΕΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των υποστηρικτών για την ένταξη στην Ευρώπη αυξήθηκε αισθητά λόγω της ιδιαίτερης προσοχής που δόθηκε στο εν λόγω θέμα από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, από τους εμπειρογνώμονες και τους πολιτικούς με αποτέλεσμα ο μέσος Λιθουανός να διαθέτει σήμερα πληρέστερη ενημέρωση.

    Η δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1.009 άτομα διενεργήθηκε από τις 17 μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, σχεδόν τρεις εβδομάδες ύστερα από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στις 12 από τις συνολικά 15 χώρες μέλη της ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η Λιθουανία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη το 2000 και αισιοδοξεί να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις το 2002 έτσι ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ το 2004.

    [18] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΖΟΓΟ"

    Πάτρα, 29 Ιανουαρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου διέταξε ο εισαγγελέας Πατρών. Αύριο θα κληθεί να καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ενώ τις επόμενες μέρες θα καταθέσει ο δημοσιογράφος και όσοι εμπλέκονται με την υπόθεση.

    [19] Ο ΒΕΛΙΜΙΡ ΡΑΝΤΟΓΙΕΒΙΤΣ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 29 Ιανουαρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβική Βουλή όρισε το γεωπόνο Βέλιμιρ Ραντόγιεβιτς υπουργό Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας μετά την παραίτηση του Σλόμπονταν Κράποβιτς στα μέσα Ιανουαρίου.

    Ο Ραντόγιεβιτς, 46 ετών είναι ανώτατο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου (SNP) το οποίο συμμετέχει μαζί με το συνασπισμό "Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS) στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

    Μία από τις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Αμυνας είναι να καταστήσει δυνατή τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη" που θα ανοίξει το δρόμο για στενότερη συνεργασία με τη Συμμαχία, τόνισε ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκισα Πέσιτς πριν την ψηφοφορία στα δύο σώματα της Ομοσπονδιακής Βουλής.

    Στο Συμβούλιο των Πολιτών υπέρ του Ραντόγιεβιτς ψήφισαν 83 βουλευτές, 29 κατά, 6 δεν ψήφισαν και βρέθηκαν 6 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Στο Συμβούλιο των Δημοκρατιών υπέρ του Ραντόγιεβιτς ψήφισαν 25 βουλευτές, 4 κατά, 2 δεν ψήφισαν και βρέθηκαν 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Ο πρώην υπουργός Αμυνας Σλόμπονταν Κράποβιτς παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας.

    Ωστόσο δημοσιεύματα του τύπου στο Μαυροβούνιο ανέφεραν ότι ο Κράποβιτς αντιτάχθηκε στην απόφαση του πρόεδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα να μην απολύσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγό Νεμπόισα Πάβκοβιτς, παρά τις πιέσεις από τους εταίρους του συνασπισμού "Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας" και τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Κοστούνιτσα είχε δηλώσει το Δεκέμβριο ότι αρνήθηκε την παραίτηση του Πάβκοβιτς.

    Ο Πάβκοβιτς ορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο από τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Σαράγιεβο, 29 Ιανουαρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ είχε συνομιλίες με τον Βόσνιο ομόλογό του Ζλάτκο Λαγκούμτζια στο Σαράγιεβο και υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και του αθλητισμού για τα έτη 2002-2004.

    Ο κ. Τζεμ επισκέφθηκε ακόμη τα τουρκικά στρατεύματα της Δύναμης Σταθεροποίησης που εδρεύουν στην πόλη Ζένιτσα.

    O.K.

    [21] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν από τις 6 έως τις 8 και στις 11 και 12 Φεβρουαρίου οι γιατροί του ΙΚΑ.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), οι γιατροί διεκδικούν την μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων του ΙΚΑ, την επαναχορήγηση του επιδόματος εξομάλυνσης που παίρνουν οι άλλοι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, το ιατρικό βαθμολόγιο και την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασφαλισμένους.

    «Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για την αποτροπή «αλλαγής ταμπέλας» στα υπάρχοντα πολυιατρεία του ΙΚΑ με τα γνωστά προβλήματα, που θα «γονατίσουν» όταν προστεθούν σε αυτά, άλλα 4.000.000 ασφαλισμένων, όπως φαίνεται από το επεξεργασμένο νέο πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από το υπουργείο Υγείας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Οι ιατροί του ΙΚΑ ζητούν την συμπαράσταση των ασφαλισμένων στο Ιδρυμα και προσθέτουν ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας όλα τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.

    [22] ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ: "ΝΑΙ" ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 29 Ιανουαρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Δ.Π.Δ. για εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο της βήμα προς βήμα συνεργασίας τόνισε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς από την Χάγη ύστερα από την συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Γιάζις βαν Αρστεν.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες πριν από την παράδοση νέων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στις αρχές του Δικαστηρίου.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ηγέτες του Βελιγραδίου θα πρέπει να ξεπεράσουν την πάνω από δέκα χρόνια προπαγάνδα που υπήρχε στην χώρα με αποτέλεσμα να φέρονται ως εθνικοί ήρωες ορισμένοι από τους καταζητούμενους.

    "Θα πρέπει να πείσουμε τον λαό ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα και ότι όσοι τα διέπραξαν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη" τόνισε.

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε μάλιστα το γεγονός ότι οι αρχές του Βελιγραδίου παρέδωσαν τον νούμερο ένα καταζητούμενο του Δικαστηρίου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και πρόσθεσε ότι οι ανακριτές του Δ.Π.Δ. έχουν πρόσβαση σε μάρτυρες που ζουν στη Γιουγκοσλαβία.

    Σημειώνεται ότι η μονοήμερη επίσκεψη του κ. Σβιλάνοβιτς στη Χάγη πραγματοποιείται με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας για την προώθηση και την προστασία των επενδύσεων της Ολλανδίας στη Γιουγκοσλαβία.

    [23] ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ RAND ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Η νέα ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προϊόν εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπόνησε η Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Αναλύσεων RAND, με χορηγία του ιδρύματος Κόκκαλη.

    Την μελέτη που έχει τίτλο "Η Νέα Γεωπολιτική της Ελλάδας", παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ιδρύματος, Σωκράτης Κόκκαλης στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, σε ειδική εκδήλωση όπου μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν μέλη της κυβέρνησης, του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου, της στρατιωτικής ηγεσίας και πρέσβεις ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών.

    Σύμφωνα με την μελέτη, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργό διεθνή παίχτη με σημαντική αυτονομία, αλλά και αγωγός της παγκοσμιοποίησης στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάρη στις ελληνικές επενδύσεις, το εμπόριο και τους ισχυρούς πολιτικούς και παραδοσιακούς δεσμούς με την περιοχή.

    Ακόμη, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι αναγνωρίσιμο μέγεθος αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό της, την πολιτική της σταθερότητα και αξιοπιστία. Τέλος, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα καλείται να πρωταγωνιστήσει στην αναβάθμιση των υποδομών στη Βαλκανική και στην ένταξη της περιοχής στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Η έκδοση της μελέτης στηρίχθηκε σε σειρά συναντήσεων και συζητήσεων ερευνητών της RAND, του Ιδρύματος Κόκκαλη και άλλων Ιδρυμάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε την άριστη συνεργασία που έχει το υπουργείο Εξωτερικών με το Ίδρυμα Κόκκαλη για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση και ευθύνη να συμβάλει στην σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής.

    "Η ελληνική εξωτερική πολιτική στοχεύει στην ένταξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι διακοινοτικές συνομιλίες συνδέονται και αυτές με την ευεργετική επίδραση της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, η λειτουργία της οποίας δεν μπορεί παρά να έχει θετικές επιπτώσεις και στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Κόκκαλης κατά τη ομιλία του, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της μελέτης, η οποία αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και αναλύει ψύχραιμα και ρεαλιστικά τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των ευρύτερων διεθνών σχέσεων της Ελλάδας του σήμερα.

    "Χάρη στο κύρος της RAND και την ποιότητα της ερευνητικής δουλειάς, που έχει γίνει, φιλοδοξούμε η μελέτη αυτή να γίνει θετικό σημείο αναφοράς για την Ελλάδα στη διεθνή βιβλιογραφία και στα διεθνή κέντρα αποφάσεων", δήλωσε ο κ. Κόκκαλης.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης που "θέλει την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε ενεργό διεθνή παίκτη" και στην εξωτερική πολιτική που ασκείται σήμερα, ως προϊόν του ευρύτερου εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

    Ο κ. Κόκκαλης τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα για την αναβάθμιση των υποδομών στη ΝΑ Ευρώπη και στην ένταξη της περιοχής στην ΕΕ. "Η ΝΑ Ευρώπη έχει σήμερα την ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, να αναπτύξει τη δημοκρατία, την οικονομία και την κοινωνία των πολιτών της", είπε και επεσήμανε ότι είναι ανάγκη η ΕΕ να ξεπεράσει την παραδοσιακή της εσωστρέφεια και τις γραφειοκρατικές της αγκυλώσεις και να διαμορφώσει το πολιτικό όραμα της ενωμένης Ευρώπης από τον Ατλαντικό ως τη Ρωσία.

    "Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει η Ελλάδα αποφασιστικά κατά την προεδρεία της στην ΕΕ το 2003", κατέληξε.

    Α.Τ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 29 January 2002 - 19:13:50 UTC