Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] Τ. ΓΙΑΑΝΙΤΣΗΣ: ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΚΙΝΗΤΑ
  • [04] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [06] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [07] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [08] ΤΑ 120 ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2002
  • [09] ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΠΡΕΒΛΑΚΑ, ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η
  • [10] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ
  • [11] ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΕΝΙ
  • [12] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [13] ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [14] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ Γ' ΓΥΡΟ
  • [15] ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΙΡΙΟ ΝΟΜΟ, ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ
  • [16] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ
  • [17] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [18] ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [19] SFOR: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [20] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [21] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
  • [22] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [23] ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ
  • [24] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

  • [01] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2002 (10:42 UTC+2)

    Στις 3.10 το μεσημέρι, τοπική ώρα (10.10 το βράδυ, ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα περάσει το κατώφλι του γραφείου του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο και θα συνομιλήσει μαζί του γιε περίπου σαράντα λεπτά.

    Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς στη συζήτηση θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα που το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών και τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τις θέσεις των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συγκρότηση του ευρωστρατού, για την οποία οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν συντάξει σχέδιο το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στο Λάακεν. Οι αμερικανικοί ψηφιακοί χάρτες του ΝΑΤΟ που δεν περιλαμβάνουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην Ελλάδα και την Πρωτοχρονιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή "μη φιλική ενέργεια". Επί τάπητος θα τεθεί το θέμα της παγκόσμιας συμμαχίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ επισήμανε ότι θα συζητηθεί και το θέμα της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", για την οποία έχουν παρουσιαστεί σε αμερικανικά ΜΜΕ μια σειρά ανυπόστατων ισχυρισμών, με αποκορύφωμα την εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Βεβαίως ο κ.Μίλερ είπε ότι το περιεχόμενο της εκπομπής δεν απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά η ενέργεια αυτή έχει δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα και το Κυπριακό.

    Σε όλα αυτά τα ζητήματα ο κ. Σημίτης θα δώσει τις ελληνικές απαντήσεις, όπως είπε κατά την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ και θα παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Ειδικά για την τρομοκρατία θα επισημάνει ότι η εξάρθρωση της είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και με τις ΗΠΑ υπάρχει μια καλή συνεργασία στον τομέα αυτό. Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ενισχύει και η δημόσια στήριξη που παρείχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχωρήσεων στα εθνικά θέματα.

    Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μπους, στις 2.30 ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και μετά, στις 4.15 με τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Αμεσως μετά τη λήξη των συνομιλιών οι κ.κ. Τζορτζ Μπους και Κώστας Σημίτης θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και θα απαντήσουν σε περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον υπουργό Αμυνας.

    [02] Τ. ΓΙΑΑΝΙΤΣΗΣ: ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2002 (14:28 UTC+2)

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης διέψευσε κατηγορηματικά στη Βουλή ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε με οποιοδήποτε τρόπο για την εκπόνηση των ψηφιακών χαρτών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού των ΗΠΑ που δεν περιλαμβάνουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ, ο κ. Γιαννίτσης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά:" Η αντίδραση μας ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι αρνητική, ότι οι χάρτες αυτοί δεν πρέπει να κυκλοφορήσουν ούτε να έρθουν ως πρόταση από το ΝΑΤΟ και σε κανένα επίπεδο ούτε σε τεχνικό ούτε σε επίπεδο πρέσβη μας στο ΝΑΤΟ έγινε καμία τέτοια συνεργασία".

    Στη συνέχεια τόνισε ότι "από τον Ιούνιο που προτοεμφανίστηκε η στάση αυτή των ΗΠΑ, η ελληνική πλευρά αντέδρασε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, απορρίπτοντας τους χάρτες αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα και δεν έχουν γίνει αποδεκτοί από το ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια μας είναι αυτοί οι χάρτες να μην κυκλοφορήσουν και να μην γίνουν αποδεκτοί από το ΝΑΤΟ.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Γιαννίτσης η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού των ΗΠΑ ανέλαβε την εκπόνηση αυτών των ψηφιακών χαρτών και εμφανίστηκε με το επιχείρημα ότι προτίθεται να μην εμφανίζει τα θαλάσσια όρια της Ελλάδας και της Τουρκίας γιατί είναι χάρτες συνδυασμένοι για ασκήσεις και έτσι δεν θα απεικονίζονται τα εθνικά τους σύνορα. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, όπως τόνισε, αντέδρασε με κάθε τρόπο και σε κάθε κατεύθυνση, απορριπτικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Κολοζώφ επέμεινε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρέπει να διευκρινίσει αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρμεντ, Ρίτσαρντ Πάουερ, ότι οι χάρτες αυτοί έγιναν σε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες και αν οποιοσδήποτε ελληνικός οργανισμός πήρε μέρος στην επεξεργασία τους.

    Ανταπαντώντας ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι "βεβαίως και δεν υπήρξε καμία συνεργασία για τέτοιους χάρτες" και ότι "δεν πρέπει να δίνουμε βάση σε τέτοια δημοσιεύματα".

    [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΚΙΝΗΤΑ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2002 (14:59 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Διευκρινήσεις για την τοποθέτηση ειδικής συσκευής που απενεργοποιεί τα κινητά τηλέφωνα στο χώρο της Ολομέλειας έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας, το σύστημα αυτό λειτουργεί δοκιμαστικά από την Παρασκευή και η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, αφού συμβουλεύτηκε ειδικούς, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακτινοβολίας ή άλλων παρενεργειών.

    Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, το συγκεκριμένο μηχάνημα για την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων έχει την έγκριση 7326 της ΕΕ, έχει ισχύ ακτινοβολίας 100 μιλιβάτ, ενώ τα κινητά τηλέφωνα έχουν ισχύ 2 βατ. Δηλαδή, η συσκευή αυτή έχει το ένα εικοστό της ισχύς ακτινοβολίας του κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, στηρίχθηκαν και στα στοιχεία του καθηγητή Ουζούνογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι όχι μόνο δε δημιουργεί κινδύνους, αλλά αποτρέπει και τον κίνδυνο που υπάρχει από τα κινητά τηλέφωνα για όσους έχουν βηματοδότη. Πολλά νοσοκομεία το έχουν ήδη προμηθευτεί και το χρησιμοποιούν.

    Στις ενστάσεις μερικών βουλευτών ότι τοποθέτησε το μηχάνημα αυτό που εκπέμπει ακτινοβολία, χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει σχετικά, ο κ. Κακλαμάνης - σύμφωνα με πληροφορίες - απάντησε ότι δεν υπάρχει ούτε πρόβλημα υγείας, ούτε θέμα προσβολής της προσωπικότητας τους, καθώς ο ίδιος ενημέρωσε επανειλημμένα για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης συσκευής τόσο στη διάσκεψη των προέδρων όσο και μέσα στη Βουλή.

    Νωρίτερα, στην Ολομέλεια του Σώματος ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ο πρόεδρος της Βουλής έχει, ανάμεσα στα άλλα αρμοδιότητα, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής των εργασιών της Βουλής.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, συμφώνησε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά τόνισε ότι "από κει και πέρα η χρήση τέτοιων μηχανημάτων, ως σαρωτές συχνοτήτων έχει απαγορευτεί διότι προκαλούν τεράστιες ζημιές σε όσους φέρουν βηματοδότες, ενώ εκπέμπουν και ακτινοβολία.

    Με το μέτρο αυτό που πήρε ο πρόεδρος της Βουλής συμφώνησε, τουλάχιστο για ένα μεταβατικό διάστημα όπως είπε, η αντιπρόεδρος του Σώματος και βουλευτής της ΝΔ, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Ανάμεσα στους βουλευτές που εμφανίστηκαν επικριτικοί ήταν οι, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, Αρης Σπηλιωτόπουλος και Γεράσιμος Γιακουμάτος της ΝΔ, καθώς και ο Γιώργος Δασκαλάκης από το ΠΑΣΟΚ.

    [04] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2002 (14:28 UTC+2)

    Αποτελεσματική στα περισσότερα μέτωπα χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν με την πρόσφατη κακοκαιρία.

    Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Βύρωνα Πολύδωρα της ΝΔ και Λιάνας Κανέλη του ΚΚΕ ο κ. Παπαδήμας αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες αδυναμίες αλλά -όπως ανακοίνωσε- σύντομα όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν ότι υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

    "Μετά την εμπειρία της πρόσφατης κακοκαιρίας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα αδύνατα σημεία που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο όπως και τις όποιες αδυναμίες εντοπίσαμε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ήδη το ν/σ για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμο, βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και είναι ευκαιρία όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουμε για το καλύτερο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαδήμας ο κρατικός μηχανισμός έκανε το καλύτερο ενώ χαρακτήρισε άδικη και υπερβολική την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση.

    "Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή κακοκαιρία και δεν θέλετε να αναγνωρίσετε ότι ήταν πρωτόγνωρη η κινητοποίηση σε άψυχο και έμψυχο υλικό. Η εργώδης προσπάθεια μαζί με τις δράσεις που αναλάβαμε ήταν αποτελεσματική στα περισσότερα επίπεδα" σημείωσε και πρόσθεσε:"Αν όμως έχετε απαίτηση στην Ελλάδα να έχουμε αποτελέσματα όπως στη Γερμανία και στην Σουηδία μην το περιμένετε.Μόλις πριν μία πενταετία εμείς οργανώσαμε την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όταν άλλες χώρες έχουν παράδοση δεκαετιών".

    Ωστόσο από την πλευρά τους τόσο ο βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας όσο και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εμφανίστηκε ανέτοιμη να αντιδράσει πριν εμφανιστεί το πρόβλημα ενώ χαρακτήρισαν απαράδεκτο το φαινόμενο να αποκλείονται οι εθνικοί οδοί.

    "Η κυβέρνηση ήταν παράλυτη, αιφνιδιάστηκε και εμφανίστηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία" υποστήριξε ο κ. Πολύδωρας.

    "Κοινωνική αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει όταν στην ώρα της κρίσης πετάει ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών" επεσήμανε από την πλευρά της η κ. Κανέλη.

    Ο κ. Παπαδήμας αντέτεινε ότι από τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών είχε κινητοποιηθεί με σχετικές οδηγίες και εγκυκλίους προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και με συστάσεις προς τους πολίτες. Πρόσθεσε δε ότι στη διάρκεια της κακοκαιρίας περισσότεροι από 2000 άνδρες, της αστυνομίας, του στρατού και της πυροσβεστικής είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αφού, αποκλείστηκαν περισσότερα από 150 χωριά, υπήρξαν σημαντικές βλάβες στην ηλεκτροδότηση και ύδρευση πολλών περιοχών καθώς και βλάβες στα οδικά δίκτυα.

    Σήμερα, κατέληξε ο υφυπουργός, είναι κάτω από πέντε τα χωριά που έχουν προβλήματα και ελάχιστα αυτά που είναι αποκλεισμένα.

    ΒΟΥΛΗ

    Από Νατάσα Θωμά

    ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης διέψευσε κατηγορηματικά στη Βουλή ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε με οποιοδήποτε τρόπο για την εκπόνηση των ψηφιακών χαρτών στο Αιγαίο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού των ΗΠΑ και στους οποίους δεν υπάρχουν τα εθνικά σύνορα.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ, ο κ. Γιαννίτσης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

    " Η αντίδραση μας ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι αρνητική, ότι οι χάρτες αυτοί δεν πρέπει να κυκλοφορήσουν ούτε να έρθουν ως πρόταση από το ΝΑΤΟ και σε κανένα επίπεδο ούτε σε τεχνικό ούτε σε επίπεδο πρέσβη μας στο ΝΑΤΟ έγινε καμία τέτοια συνεργασία".

    Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "από τον Ιούνιο που προτοεμφανίστηκε η στάση αυτή των ΗΠΑ, η ελληνική πλευρά αντέδρασε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, απορρίπτοντας τους χάρτες αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα και δεν έχουν γίνει αποδεκτοί από το ΝΑΤΟ".

    "Η προσπάθεια μας είναι αυτοί οι χάρτες να μην κυκλοφορήσουν και να μην γίνουν αποδεκτοί από το ΝΑΤΟ" συμπλήρωσε.

    Όπως διευκρίνησε είπε ο κ. Γιαννίτσης η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού των ΗΠΑ ανέλαβε την εκπόνηση αυτών των ψηφιακών χαρτών και εμφανίστηκε με το επιχείρημα ότι προτίθεται να μην εμφανίζει τα θαλάσσια όρια της Ελλάδας και της Τουρκίας γιατί είναι χάρτες συνδυασμένοι για ασκήσεις και έτσι δεν θα απεικονίζονται τα εθνικά τους σύνορα. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, όπως τόνισε, αντέδρασε με κάθε τρόπο και σε κάθε κατεύθυνση, απορριπτικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Κολοζώφ επέμεινε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών πρέπει να διευκρινίσει αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρμεντ Ρίτσαρντ Πάουερ ότι οι χάρτες αυτοί έγιναν σε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες και αν οποιοσδήποτε ελληνικός οργανισμός πήρε μέρος στην επεξεργασία τους.

    Ανταπαντώντας ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι "βεβαίως και δεν υπήρξε καμία συνεργασία για τέτοιους χάρτες" και ότι "δεν πρέπει να δίνουμε βάση σε τέτοια δημοσιεύματα".

    [05] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Με τον αγώνα του Κιλκισιακού με τον Ατρόμητο που θα διεξαχθεί την Κυριακή ολοκληρώνεται και η 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής στο ποδόσφαιρο. Η Κασσάνδρα σκόνταψε σήμερα στα Χανιά, παίρνοντας ισοπαλία 1-1, ενώ της γλυκιά γεύση της νίκης γεύτηκε η Καβάλα σε βάρος της Λάρισας (3-1), η Κέρκυρα και μάλιστα εκτός έδρας με 1-0 επί του Φωστήρα, του Εθνικού επί του Απόλλωνα Κρύας Βρύσης (3-0) και της Ελευσίνας επί της Ναυπάκτου με σκορ 2-0.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής έχουν ως εξής:

    Χανιά - Κασσάνδρα 1-1

    Φωστήρας - Κέρκυρα 0-1

    Καβάλα - Λάρισα 3-1

    Απόλλων Κρ.Βρύσης - Εθνικός 0-3

    Παναιτωλικός - Μαρκό 2-2

    Τρίκαλα - Λεωνίδιο 1-1

    Πανελευσινιακός - Ναυπακτιακός Αστ. 2-0

    Την Κυριακή θα γίνει το παιχνίδι Κιλκισιακός - Ατρόμητος.

    Η βαθμολογία έχει ως εξής: Κασσάνδρα 30, Κέρκυρα 27, Καβάλα 23, Ατρόμητος 22, Κιλκισιακός 21, Φωστήρας 21, Λάρισα 18, Μαρκό 17, Χανιά 16, Εθνικός 16, Ναυπακτιακός 12, Τρίκαλα 12, Πανελευσινιακός 12, Παναιτωλικός 9, Λεωνίδιο 9, Απόλλων Κρ. Βρύσης 3.

    Ο Φωστήρας και ο Πανελευσινιακός έχουν από έναν μηδενισμό και -3 βαθμούς.

    [06] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Ποντγκόριτσα, 10 Ιανουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα ζήτησε τη διεξαγωγή νέας συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων της Γιουγκοσλαβίας με σκοπό να περιοριστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Σολάνα συζητείται η πιθανή διεξαγωγή των συνομιλιών τη ερχόμενη Τετάρτη ή την Παρασκευή.

    Στη νέα συνάντηση αναμένεται να παραστούν ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουμνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

    Στην επικείμενη συνάντηση θα κατατεθούν και οι προτάσεις των τριών ομάδων ειδικών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου που ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους και συνέταξαν τις τελικές προτάσεις τους χθες το βράδυ στο Βελιγράδι.

    [07] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στη Wall Street, καθώς οι προσδοκίες για "ανάρρωση" της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ήταν ικανές να οδηγήσουν σε σημαντική ανάκαμψη τις μετοχές, αλλά όχι αρκετές για να "εδραιώσουν" ένα θετικό κλίμα.

    Στο σκηνικό αυτό, ελλείψει και νέων στοιχείων για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, η αγορά αναζητεί κατεύθυνση.

    Στις 19:55 ώρα Ελλάδας ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,57% και διαμορφώνεται στις 10.036,45 μονάδες, έναντι απωλειών 0,30% για τον Nasdaq που κινείται στην περιοχή των 2.038,66 μονάδων.

    [08] ΤΑ 120 ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2002

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Στόχος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς είναι η δημιουργία 80 Κέντρων Πληροφόρησης Νέων μέσα στο 2002, έτσι ώστε τα Κέντρα να φτάσουν, μαζί με τα 40 που ήδη λειτουργούν, τα 120. Τα παραπάνω τόνισε ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς Γιάννης Ράπτης στη συνάντηση των Κέντρων Πληροφόρησης Βόρειας Ελλάδας, που έγινε στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Θεσσαλονίκης.

    Τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων δημιουργήθηκαν από τη γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους και παρέχουν πληροφορίες στους νέους για την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, την απασχόληση τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Οι πληροφορίες συγκεντρώνονται σε ενιαία ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων που συνδέεται με θεματικές τράπεζες πληροφοριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Σημειώνεται ότι στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν ήδη 11 Κέντρα Πληροφόρησης Νέων και προβλέπεται η δημιουργία άλλων 30 μέσα στο 2002. Το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Θεσσαλονίκης λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 1997 και στεγάζεται στην οδό Τσιμισκή 103.

    [09] ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΠΡΕΒΛΑΚΑ, ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ

    Νέα Υόρκη, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Η κροατική κυβέρνηση ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέσει τέλος στην αποστολή που επιβλέπει την αποστρατιωτικοποίηση της χερσονήσου Πρεβλάκα από το 1996.

    Τον περασμένο μήνα, η Γιουγκοσλαβία και η Κροατία συγκρότησαν μια επιτροπή η οποία θα διευθετήσει τη διαφωνία τους για τα σύνορα. Σε μια επιστολή προς το συμβούλιο, ο Κροάτης πρεσβευτής Ιβάν Σιμόνοβιτς είπε ότι η χερσόνησος δεν συνιστά πλέον απειλή για την ασφάλεια των συνόρων. Ζήτησε τον τερματισμό της αποστολής των Παρατηρητών του ΟΗΕ στην Πρεβλάκα (UNMOP) στις 15 Ιουλίου του 2002.

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμη να διευθετήσει τη διαφωνία και ότι βρίσκει μια εξάμηνη παράταση του έργου των παρατηρητών του ΟΗΕ πολύ χρήσιμη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συζητήσει για το περιεχόμενο έκθεσης για το έργο της UNMOP.

    [10] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ SS-23

    Σόφια, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Μια ομάδα αμερικανών στρατιωτικών ειδικών θα ταξιδέψουν στη Βουλγαρία το Φεβρουάριο σε σχέση με την προγραμματισμένη καταστροφή ενός συγκροτήματος πυραύλων SS-23. Το κοινοβούλιο αποφάσισε τον περασμένο μήνα να καταστρέψει τους πυραύλους, σε μια προσπάθεια να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

    Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα επανατοποθετήσει τη διπλωματική της παρουσία στο Αφγανιστάν, και ότι θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Καμπούλ. Η Σόφια εξετάζει το εάν μπορεί να συμμετάσχει στη Διεθνή Βοηθητική Δύναμη Ασφαλείας που δημιουργείται στο Αφγανιστάν.

    [11] ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΕΝΙ

    Ουάσινγκτον, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Στην απουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, από την Ουάσινγκτον για λόγους ασφαλείας, οφείλεται η αναβολή της συνάντησής του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτης, με τον οποίο ωστόσο είχε 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία.

    Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο άνδρες συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, ενόψει των νέων συνομιλιών, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το θέμα της τρομοκρατίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 και του 2004.

    Ο κ.Τσένι ευχαρίστησε τον κ.Σημίτη για τις προσπάθειες που καταβάλει για τη σταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της "17 Νοέμβρη" εξέφρασε την ελπίδα για αποτελέσματα από τη συνεργασία των δύο χωρών.

    Σημειώνεται ότι αναβολή σε προγραμματισμένες συναντήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου είχε γίνει και με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Τσεχίας, καθώς και με το γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    [12] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ανασκόπηση των πολιτιστικών ειδήσεων από τα Βαλκάνια, από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα:

    -Η ταινία "Nicija zemlja" του βοσνίου σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς (Ουδέτερο Έδαφος) έλαβε υποψηφιότητα στη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ταινία. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες στις 20 Ιανουαρίου. Η ταινία Ουδέτερο Έδαφος θα διαγωνιστεί με την "Αμελί" (Γαλλία), την "Πίσω από τον Ήλιο" (Βραζιλία), το "Γάμο των Μουσώνων" (Ινδία), και την "Ακόμη και η Μητέρα Σου," (Μεξικό).

    -Η βουλγαρική ταινία "Τύχη ενός Αρουραίου" θα προβληθεί σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Παλμ Σπρίνγκς, στην Καλιφόρνια από τις 10 έως τις 21 Ιανουαρίου. Ο σκηνοθέτης Ιβάν Πάβλοφ συμμετέχει στο φεστιβάλ για δεύτερη φορά. Η "Τύχη ενός Αρουραίου" είναι η συμμετοχή της Βουλγαρίας ως υποψήφιας για Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας.

    -Το Ίδρυμα Ανοιχτή Κοινωνία της Βουλγαρίας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την απασχόληση άνεργων ατόμων στην ανακατασκευή ιστορικών τόπων. Η πρώτη ομάδα θα αναστυλώσει μια γέφυρα του 18ου αιώνα και οκτώ συντριβάνια κοντά στην περιοχή της Καβάρνα.

    -Μια μαγνητοσκοπημένη προσφώνηση του πρώην αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον θα ανοίξει την Πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για τον Τουρισμό στη Σόφια από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου. Η διάσκεψη έχει σχεδιαστεί για την προώθηση του "Βουλγαρία -- Η Χώρα των Ονείρων."

    -Ο διαγωνισμός της Μις Παγκόσμιος Τουρισμός του 2002 θα λάβει χώρα στη Ρουμανία τον Ιούνιο. Ο διεθνής διαγωνισμός θα λάβει χώρα στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου του Βουκουρεστίου, στο ορεινό θέρετρο Σινάια και στο νέο Πάρκο του Δράκουλα στην Σιγκισοάρα. Το υπουργείο Τουρισμού θεωρεί το διαγωνισμό μια ευκαιρία για τη διαφήμιση του μύθου του Δράκουλα στο εξωτερικό.

    -Μια φιλανθρωπική δημοπρασία του Ιδρύματος Μπλαγκοβέστι της Σνεζάνα Γκεοργκιέφσκα συγκέντρωσε 58.000 ευρώ για την κατασκευή παιχνιδότοπων για παιδιά με διανοητική καθυστέρηση. Μέρος των κονδυλίων θα δεσμευτούν ως οικονομική βοήθεια για τις οικογένειες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Η Γκεοργκιέφσκα είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

    -Η δανική κυβέρνηση και το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης Μπάλτιτς με έδρα την Κοπενχάγη θα βοηθήσει στην εφαρμογή του περιβαλλοντικού προγράμματος TV Green σε αρκετές περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι εθνικοί σταθμοί στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τη Σλοβενία θα προβάλλουν μια σειρά προγραμμάτων με στόχο την αναβάθμιση των περιβαλλοντικών προτύπων.

    -Η βρετανίδα τραγουδίστρια του μπλουζ Ντάνα Γκιλέσπι άνοιξε το δεύτερο φεστιβάλ τζαζ "Αιώνας του Μπλουζ" στο B.P. Club στο Ζάγκρεμπ στις 8 Ιανουαρίου. Ο πιανίστας Γιόαχιμ Πάλντεν, ο κιθαρίστας Τοντ Σάρπβιλ, ο νεοϋορκέζος τραγουδιστής Μάιλς Γκρίφιθ και το ουγγρικό συγκρότημα Blues Fools θα παίξουν στο φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου.

    -Ο κροάτης σκιέρ Ίβιτσα Κοστέλιτς ήρθε δεύτερος στο πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο Σλάλομ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ελβετικό θέρετρο Αντελμπόντεν στις 6 Ιανουαρίου. Ο Κοστέλιτς ξεκίνησε τη σεζόν με μια εκπληκτική νίκη στον πρώτο αγώνα για το κύπελλο και ξεπέρασε την αδελφή του, Γιάνιτσα Κοστέλιτς, η οποία κέρδισε το γενικό τίτλο του σκί για το 2000-2001.

    -Η κροατική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών πραγματοποίησε ένα συμπόσιο στη μνήμη του Βλαντιμίρ Πρέλογκ (1906-1998) στο Ζάγκρεμπ στις 7 Ιανουαρίου. Ο Πρέλογκ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1975 για επιτεύγματα στον τομέα των οργανικών στοιχείων και στερεοχημείας μαζί με το βρετανό ερευνητή Τζ.Β. Κόμφορτ.

    [13] ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Όταν η Βουλγαρία εξήλθε από τον κομμουνισμό το 1989, έλαβε χώρα ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: κοινότητες διαφορετικής θρησκευτικής πίστης αγωνίστηκαν να δείξουν σεβασμό προς τους ιερούς τόπους και τα τελετουργικά των γειτόνων τους, δημιουργώντας ένα πρότυπο για τις σύγχρονες σχέσεις μεταξύ των εθνικοτήτων.

    Αυτού του είδους η ανεκτικότητα, λέει η Αντονίνα Ζελιάζκοβα, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου μειονοτικών Σπουδών και Διαπολιτιστικών Σχέσεων στη Βουλγαρία, έρχεται μετά από εμπειρία συνύπαρξης ενός αιώνα, κατά τον οποίο μια εθνική ή θρησκευτική κοινότητα ζει παραδοσιακά και εργάζεται πλάι-πλάι η μια με την άλλη, κατορθώνοντας να διατηρήσει τα έθιμα και την κληρονομιά της.

    Δεν είναι σπάνιο άτομα διαφορετικών πίστεων που ζουν στην ίδια περιοχή να συγκεντρώνουν από κοινού δωρεές για την κατασκευή ή αναστύλωση θρησκευτικών τόπων. Παραδείγματος χάρη, εάν οι Μουσουλμάνοι σε μια δεδομένη κοινότητα έχουν ένα δικό τους τέμενος, συσπειρώνονται για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση χρημάτων για την κατασκευή μιας εκκλησίας, και αντίθετα. Πολλοί Πομάκοι (Βούλγαροι Μουσουλμάνοι) και Αθίγγανοι γιορτάζουν ακόμη και χριστιανικές γιορτές.

    Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1998, περισσότερο από το 92 τοις εκατό των ερωτηθέντων Χριστιανών και Μουσουλμάνων έδειξαν ανεκτικότητα για άλλες θρησκείες και τάχθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους υπέρ της ανεξιθρησκείας στη Βουλγαρία. Εκπρόσωποι της εθνικής τουρκικής μειονότητας αξιολόγησαν τις σχέσεις τους με τους Βούλγαρους είτε ως "πολύ στενές" (50 τοις εκατό) είτε "καλές αλλά όχι στενές" (42 τοις εκατό), ενώ το 70 τοις εκατό των Βουλγάρων "δέχεται με κατανόηση" την τουρκική μειονότητα.

    Ανεπίσημοι δεσμοί και καθημερινή επικοινωνία μεταξύ ομάδων διαφορετικών πίστεων στη Βουλγαρία έχουν συχνά βοηθήσει στη διάλυση των εντάσεων που δημιουργήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο. Η εξοικείωση με άλλες πίστες έχει διαλύσει το φόβο για το άγνωστο. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις ιστορικά ακραίας έντασης μεταξύ εθνικοτήτων όπου ο ανεπίσημος μηχανισμός των επαφών μεταξύ τοπικών και εθνικών αρχηγών διαφόρων ομάδων άρχισε να λειτουργεί αμέσως για την αποκατάσταση της ισορροπίας και της ειρήνης σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σε αντίθεση με άλλες περιοχές στα Βαλκάνια όπως το Κοσσυφοπέδιο ή η ΠΓΔΜ, εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες στη Βουλγαρία αναμιγνύονται ελεύθερα η μια με την άλλη. Η συμμετοχή της τουρκικής και μουσουλμανικής μειονότητας στην κυβέρνηση το 2001 προώθησε περαιτέρω την πολυπολιτισμική ενσωμάτωση στην κοινωνία.

    Παρόλη την ιστορία της ανεκτικής συμπεριφοράς και του αμοιβαίου σεβασμού, ωστόσο, μερικά στερεότυπα και ταμπού εξακολουθούν να επιμένουν. Τα στερεότυπα τείνουν, ωστόσο, να μην χαρακτηρίζονται από μίσος ή ξενοφοβία, αλλά μάλλον περισσότερο από ευστροφία.

    Ακόμη και όταν οι κοινότητες θέτουν τα όριά τους, τείνει να υπάρχει μια σιωπηλή κατανόηση μεταξύ τους με την πρόθεση της διευθέτησης των σχέσεων. Παραδείγματος χάρη, σε αντίθεση με την Αλβανία, τη Βοσνία και άλλες βαλκανικές χώρες, η επιγαμία στη Βουλγαρία σπανίζει. Από τις 2,5 εκατομμύρια οικογένειες στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών το 1997, λιγότερες από 50.000 ήταν μικτής εθνικότητας. Από αυτές, το έτερον ήμισυ προέρχονταν γενικά από άλλη χώρα. Η συναναστροφή μεταξύ των εθνικοτήτων επιτρέπεται αλλά η επιγαμία όχι. Οι κοινότητες φέρεται να συμφωνούν ότι εάν ένας μικτός γάμος δεν έχει αίσιο τέλος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εθνική ένταση στον συνοικισμό.

    Ίσως αυτό που είναι πιο χαρακτηριστικό στο βουλγαρικό εθνικό μοντέλο είναι ότι καθορίζεται και ελέγχεται από κάτω -- από τους ανθρώπους που ζουν πλάι-πλάι. Παρά τις απόπειρες καταστρεπτικής παρέμβασης κατά καιρούς από πολιτικούς, ιδεολόγους ή φονταμενταλιστές, οι κοινότητες εξακολουθούν να εργάζονται μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας.

    [14] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ Γ' ΓΥΡΟ

    Βελιγράδι, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Ο μετριοπαθής Αλβανός ηγέτης του Κοσσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη σήμερα στο κοινοβούλιο της επαρχίας για να εκλεγεί πρόεδρος του Κοσσόβου.

    Στο δεύτερο και τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη σήμερα ο Ρουγκόβα έλαβε αντίστοιχα την υποστήριξη 50 και 51 βουλευτών στο αποτελούμενο από 120 έδρες κοινοβούλιο της σερβικής επαρχίας.

    Συγκεκριμένα στο δεύτερο γύρο από τους 118 βουλευτές που παρέστησαν στη συνεδρίαση, 50 ψήφισαν υπέρ του Ρουγκόβα, 26 ψήφοι ακυρώθηκαν, ενώ τέσσερις βουλευτές δεν ψήφισαν.

    Στον τρίτο γύρο που διεξήχθη στη συνέχεια παρέμειναν 80 βουλευτές, από τους οποίους 51 ψήφισαν υπέρ του Ρουγκόβα, 27 ψήφισαν κατά και 2 δεν ψήφισαν.

    Ο Ρουγκόβα δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη για να εκλεγεί και στους δυο σημερινούς γύρους της ψηφοφορίας, αν και στον τρίτο γύρο χρειαζόταν απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών για να εκλεγεί, ενώ στους δύο προηγούμενους έπρεπε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κοινοβουλίου.

    Με τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ενώ παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις προκειμένου το Κόσοβο να αποκτήσει πρόεδρο.

    Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο που είχε διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου ο Ρουγκόβα πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου και ο μόνος υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, είχε πάλι αποτύχει να εκλεγεί, καθώς τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα είχαν μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

    [15] ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΙΡΙΟ ΝΟΜΟ, ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΓΔΜ, Φαϊκ Αρσλάνι, δήλωσε ότι αναμένει τα δύο κύρια κόμματα να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το σχέδιο νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση εντός των ημερών.

    Ο Αρσλάνι είπε στην καθημερινή εφημερίδα των Σκοπίων Νόβα Μακεντόνια ότι η μοναδική διαφωνία που υπάρχει ακόμη αφορά στη διαχείριση και την περιφερειακή διοίκηση της υγείας. Διαβουλεύσεις σε επίπεδο κομμάτων και ειδικών ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα μετά την απόσυρση της προηγούμενης εκδοχής από το κοινοβούλιο. Οι δύο κύριες εθνικές παρατάξεις διαφωνούσαν ριζικά για συγκεκριμένες διατυπώσεις. Η υιοθέτηση του νόμου, ο οποίος προβλέπεται στα ειρηνευτικά σύμφωνα, είναι η μοναδική προϋπόθεση που απομένει για τη διενέργεια μιας διεθνούς διάσκεψης των δωρητών για την ΠΓΔΜ.

    [16] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Βελιγράδι, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ο τελικός γύρος των συνομιλιών για το μέλλον της ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου επαναλήφθηκε στο Βελιγράδι. Ομάδες ειδικών θα επιχειρήσουν να βρουν κοινούς τόπους στις σχέσεις μεταξύ των οντοτήτων στην παρούσα ομοσπονδία και να ανοίξουν πιθανόν το δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις. Ο μαυροβούνιος πρόεδρος Μίλο Ντζουκάνοβιτς υποβαθμίζει τη σημασία των συνομιλιών, λέγοντας ότι η έκβαση δεν θα αποτρέψει το Μαυροβούνιο από τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Είπε επίσης ότι διατηρεί αμφιβολίες για το εάν η Σερβία θα συμφωνήσει στην υιοθέτηση του μοντέλου της ομοσπονδίας Τσεχίας-Σλοβακίας, το οποίο προτείνει εκείνος.

    Την Τρίτη, εν τω μεταξύ, ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ταξίδεψε στην Κίνα, σε μια προσπάθεια τόνωσης των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, επιδιώκοντας να αναδιαπραγματευτεί 320 εκατομμύρια δολάρια χρέους.

    Στο μεταξύ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι σταμάτησαν την κυκλοφορία στο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

    [17] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας, παρουσίασε το προσχέδιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πάταξη της διαφθοράς στον πρωθυπουργό Αντριάν Ναστάζε. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να εξαλείψει τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση και τις δομές της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών, εφαρμόζοντας τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές.

    Το υπουργείο Στρατηγικής και Ανάπτυξης, εν τω μεταξύ, ανέφερε επτά προτεραιότητες στις οποίες σκοπεύει να επικεντρωθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτές περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη του τομέα παραγωγής, η βελτίωση της υποδομής, η υποστήριξη της γεωργίας και ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές, καθώς και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος, της έρευνας και των καινοτομιών, και των τομέων των τηλεπικοινωνιών.

    [18] ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Έναν αγώνα-προσφορά στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και συσπείρωσης όλων των Ελλήνων στην ιδέα και τις αξίες του Εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα δώσουν οι ελληνικές εθνικές ομάδες Μπάσκετ Ανδρών και Ελπίδων, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2002, στις 18.30 στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Πρόκειται για μια από τις εκδηλώσεις που οργανώνει η ΑΘΗΝΑ 2004 την ερχόμενη εβδομάδα στην Κρήτη για να αναδείξει τη μεγάλη διοργάνωση, αλλά και να προσελκύσει Εθελοντές από μια περιοχή, με αναγνωρισμένη την εθνική προσφορά της.

    Τη οργάνωσης του αγώνα μπάσκετ ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης, ο Προπονητής των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ Γιάννης Ιωαννίδης και ο Μάνατζερ των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ Νίκος Φιλίππου.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα επισήμανε: "Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια πτυχή του προγράμματος που έχουμε προετοιμάσει για το Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα, την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε μαζί μας τον υφυπουργό τον κ. Κουράκη, ο οποίος είναι και αυτός Ηρακλειώτης. Αλλά και τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος μας έχει κάνει πολλές φορές να συγκινηθούμε, να κλάψουμε, αλλά πάνω απ' όλα μας έχει κάνει υπερήφανους, αυτός και τα παιδιά του, η ομάδα του μπάσκετ. Στην όλη προσπάθεια που κάνουμε για να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία, όχι απλώς να την έχουμε μαζί μας, αλλά και να συμμετέχει σε όλη αυτή την προσπάθεια, η οποία πιστεύουμε ότι θα αλλάξει την Ελλάδα για το 2004 και μετά το 2004, αποφασίσαμε να οργανώσουμε στο Ηράκλειο, μια ακόμη εκδήλωση. Μια εκδήλωση που θα γίνει πρώτη φορά στο Ηράκλειο, πρώτη φορά στην Κρήτη. Η Εθνική ομάδα Μπάσκετ Ανδρών, λοιπόν, θα παίξει με την Εθνική ομάδα Ελπίδων. Αυτό θεωρούμε ότι έχει μια συμβολική σημασία, καθώς όλες οι ομάδες της κοινωνίας πρέπει και επιβάλλεται να πάρουν μέρος σε αυτή την υπόθεση και βεβαίως να δείξουμε στον κόσμο ότι η οργάνωση του 2004, εκτός από όλα τα άλλα, εκτός από τις οικονομικές παραμέτρους, ενσωματώνει αυτή τη φλόγα. Την αθλητική φλόγα, η οποία έχει αναδείξει πολλές φορές έως τώρα την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και ακόμη περισσότερες στο μέλλον. Σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να είναι σχεδόν συνέχεια στα πιο ψηλά σκαλοπάτια του παγκόσμιου αθλητισμού.

    Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, καταρχήν την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, την Εθνική Ομοσπονδία Μπάσκετ, προσωπικά τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, με τον οποίο μάλιστα μιλήσαμε πριν λίγο και ο οποίος ελπίζουμε να μας κάνει την τιμή να είναι μαζί μας στην Κρήτη. Να ευχαριστήσω τα παιδιά που θα παίξουν στον αγώνα του Ηρακλείου".

    Από την άλλη ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε: "Για να πετύχουν οι Ολυμπιακοί αγώνες, εκτός από τα έργα που είναι θέμα Πολιτείας και 2004, σε όλα τα άλλα, θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι άλλοι έλληνες. Και πιστεύω ότι η εθελοντική προσφορά, αυτή είναι που μετράει και αυτή είναι που μπορεί να κάνει πράγματι αυτούς τους αγώνες να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες, μια κι εμείς οι Έλληνες, όταν θέλουμε κάτι, το πετυχαίνουμε γιατί δουλεύουμε με τη ψυχή μας. Για να ζητούμε, λοιπόν, από ένα απλό πολίτη να συμμετάσχει εθελοντικά, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα οι άνθρωποι του αθλητισμού να συμμετάσχουν. Με αυτό το πνεύμα μιλήσαμε με τη κυρία Πρόεδρο και με την παρότρυνση της Ομοσπονδίας και ειδικά του κ. Βασιλακόπουλου αποφασίσαμε στο λίγο χρονικό διάστημα που έχουμε εμείς τους παίκτες της Εθνικής Ομάδος, να οργανώσουμε ένα παιχνίδι το οποίο να είναι μέσα στο παλίσιο προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδος, ενόψει των δυο δύσκολων αγώνων που έχουμε στις 23 στο Ισραήλ και στις 26 εδώ με τους Ισπανούς. Αποφασίσαμε αυτός ο αγώνας να γίνει στο Ηράκλειο, μια Ολυμπιακή πόλη. Αυτό ήταν το πνεύμα και της Ομοσπονδίας και των παικτών, οι οποίοι πράγματι είπαν: "Κώουτς ο,τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε κι εμείς εθελοντικά την προσφορά αυτή, για να δει ο κόσμος και να βοηθήσει και ο απλός πολίτης". Αυτά και πιστεύω ότι θα είναι παρά πολλή όμορφη η διοργάνωση και είναι ένα πράγμα το οποίο ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα και να το μιμηθούν και άλλες εθνικές ομάδες. Αλλά για μένα το βασικότερο είναι, να αποτελέσει παράδειγμα για τον απλό κόσμο".

    Τέλος ο υφυποργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης τόνισε: "Να τονίσω ότι η Κυβέρνηση και το υφυπουργείο Αθλητισμού αλλά και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θεωρεί ότι η εθελοντική προσφορά είναι μια παρά πολύ μεγάλη υπόθεση για τους πολίτες, για την κοινωνία, για την πατρίδα μας, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη σχέση με το 2004 αλλά και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Εθελοντισμός για μας σηματοδοτεί μια νέα στάση ζωής, μια διαφορετική αντίληψη για την ανθρώπινη δημιουργία αλλά και για τον σημαντικό ρόλο του ατόμου στην κοινωνία. Να τονίσω ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από το υφυπουργείο Αθλητισμού οι ιδιαίτερες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για τον εθελοντισμό. Επιγραμματικά σας αναφέρω τους δυο άξονες στους οποίους θα κινηθούμε: ο ένας άξονας είναι το Γραφείο Εθελοντισμού, το οποίο θα υπάγεται κατευθείαν στον υφυπουργό με συγκεκριμένες δράσεις που θα έχει και επίσης η δημιουργία σελίδας στο Ιντερντέτ, πάλι με συγκεκριμένες δράσεις. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου για την πρωτοβουλία της αυτή, και ιδιαίτερα που όπως πληροφορούμαι, τελειώνει ο Πρώτος Κύκλος εκδηλώσεων για τον Εθελοντισμό στις Ολυμπιακές Πόλεις. Και βεβαίως πρέπει να ευχαριστήσω τον κύριο Γιάννη Ιωαννίδη και τους υπεύθυνους του μπάσκετ, ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και να τιμήσω τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τους παίκτες βέβαια, για την κάθοδο των ομάδων Ανδρών και Ελπίδων στο Ηράκλειο, που είναι μια Ολυμπιακή πόλη, για τον σκοπό του Εθελοντισμού. Και πρέπει επίσης να τονίσω ότι, όπως βλέπουμε όλοι, το μπάσκετ για άλλη μια φορά μεταφέρει το μήνυμα στην κοινωνία και στον κόσμο ότι πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της πατρίδας μας, όλοι οι πολίτες, με στόχο να έχουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Και πάλι τους ευχαριστώ γι΄ αυτή τους την πρωτοβουλία και η συνεργασία μας αυτή θα συνεχισθεί για τον σκοπό που σας είπα".

    [19] SFOR: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Η Δύναμη Σταθεροποίησης υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ (SFOR) στη Βοσνία ανακοίνωσε ότι η Επιχείρηση Συγκομιδή συγκέντρωσε από πολίτες περισσότερο από ένα εκατομμύριο δεσμίδες πυρομαχικών το 2001, καθώς και 3.859 μικρά όπλα, 15.158 χειροβομβίδες, 3.965 νάρκες, 3.654 κιλά εκρηκτικών, και 13.426 όλμους, βλήματα όλμων, οπλοβομβίδες και χειροποίητο πολεμικό υλικό. Η SFOR άρχισε να συγκεντρώνει παράνομα όπλα το 1999 σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ασφάλειας

    [20] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Άγκυρα, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News», δημοσίευσε τα κύρια σημεία διάλεξης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Κιβρίκογλου κατά την προχθεσινή τελετή έναρξης του νέου Στρατιωτικού Κέντρου Ερευνών (Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών και Μελετών «SAREM»). Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κιβρίκογλου φέρεται να έχει πει τα εξής:

    «Η Τουρκία δεν έχει ποτέ παραβιάσει ελληνικό εναέριο χώρο. Όταν τα αεροπλάνα μας πετούν πάνω από την περιοχή μεταξύ των 6 και 10 μιλίων [οι Έλληνες] το θεωρούν αυτό ως παραβίαση του εναέριου χώρου τους. Στην πραγματικότητα, πρόσφατα δεν έχει υπάρξει αύξηση των παραβιάσεων του εναερίου χώρου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτά είναι απλώς ισχυρισμοί των Ελλήνων. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι δύο αεροδιάδρομοι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο ένας εκτείνεται από Βορρά προς Νότο κατά μήκος των ακτών μας και ο άλλος από την Ελλάδα. Αυτοί οι διάδρομοι ονομάζονται G18 και R19. Αυτοί οι δύο αεροδιάδρομοι ενώνονται σε ένα μέρος που γειτονεύει με τη Ντάτσα και περνούν από περιοχές μας για να φτάσουν στην Κύπρο. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δίνει πληροφορίες για τα οπλισμένα μαχητικά της πριν αυτά πετάξουν πάνω από τουρκικές περιοχές και σ' αυτή μας την απαίτηση έχουμε δίκαιο. Επιπλέον, ορισμένα ελληνικά αεροσκάφη φωτογραφίζουν τουρκικές περιοχές. Είναι δικαίωμα μας να έχουμε πληροφόρηση για αυτά τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα. Παρ' όλα αυτά, τα αεροπλάνα μας δεν έχουν ποτέ παραβιάσει ελληνικό εναέριο χώρο. Όμως, όποτε τα αεροπλάνα μας πετούν πάνω από την εναέρια ζώνη μεταξύ 6 και 10 μιλίων κοντά στα ελληνικά νησιά, αυτοί [οι Έλληνες] ισχυρίζονται ότι η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο τους. Καμία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο δεν αποδέχεται τόσο ευρύ εναέριο χώρο. Έτσι, τα αεροπλάνα μας δεν έχουν ποτέ παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας αλλά τα δικά τους το έχουν κάνει και τους έχουμε προειδοποιήσει».

    Σχετικά με το θέμα της ΚΕΠΑΑ ο Κιβρίκογλου ισχυρίστηκε τα εξής :

    «Η Ελλάδα δεν έχει αποσύρει την αντίσταση της σχετικά με την ΚΕΠΑΑ, αλλά υπάρχει μια προσπάθεια για να πειστεί σ' αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια εξέλιξη η οποία θα είναι περίπου 100% υπέρ της Τουρκίας. Είναι σημαντικό για μας αυτή η δύναμη να μην χρησιμοποιηθεί σε κρίσιμες περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει σημαντικότατα συμφέροντα. Εάν αυτή η δύναμη διεξάγει επιχειρήσεις με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να έχουμε δικαίωμα βέτο για να εμποδίζουμε τέτοιες επιχειρήσεις. Τώρα το πρόβλημα με την Ελλάδα αποτελεί θέμα εντός της Ε.Ε.»

    [21] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Άγκυρα, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Σάλο, προκάλεσε στην Τουρκία ένα σχόλιο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελ Ουατάν» της Σαουδικής Αραβίας. Η εφημερίδα έγραψε, επικαλούμενη δηλώσεις αρμόδιου της UNESCO, ότι «εάν η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι αναγκασμένη να αποδεχθεί και κάθε κακό που έγινε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μεταξύ δε αυτών, πρώτη θέση μέσα στα άλλα ανθρωπιστικά αδικήματα κατέχει η γενοκτονία των Αρμενίων».

    Επίσης, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Διεύθυνση Ιστορικών Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριελήφθη η άποψη:  «Το Οθωμανικό Φρούριο είχε κατασκευαστεί με σκοπό την προστασία του μνημείου του Μωάμεθ, αλλά με την κατοχύρωση της ασφάλειας του μνημείου από την Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, έχει ολοκληρωθεί πλέον η αποστολή του Οθωμανικού Φρουρίου».

    Ακόμη, έγινε αναφορά εναντίον της Τουρκίας και στην εφημερίδα «Οκάζ» της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανέφερε ότι η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για την ιστορία είναι η Τουρκία, η οποία αρνούμενη το παρελθόν και την ιστορία της, απέρριψε και την ανατολική ταυτότητά της.

    Το σύνολο σχεδόν του τουρκικού τύπου σχολίασε σαν «αναίδεια» τις Σαουδαραβικές απόψεις.

    [22] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Άγκυρα, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Οριστικοποιήθηκε πλέον η μετάβαση των Τούρκων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Το Γενικό Επιτελείο ανέθεσε καθήκοντα σε λόχο 261 ανδρών. Στην πρώτη φάση, μονάδα 12 ανδρών θα μεταβεί στην Καμπούλ μεταξύ 15-22 Ιανουαρίου, όπου θα προβεί σε προκαταρκτικές εργασίες. Εξάλλου, 6 Τούρκοι αξιωματικοί θα αναλάβουν καθήκοντα στο Στρατηγείο.  Ο ανώτατος βαθμός του τούρκου αξιωματικού που ασκήσει καθήκοντα εκεί θα είναι ο βαθμός του Συνταγματάρχη.

    [23] ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Άγκυρα, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Αίσθηση, προκάλεσε η χθεσινή προσχώρηση στο κόμμα DYP, της Τανσού Τσιλλέρ, του ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην Υπουργού Αγκιάχ Οκτάϋ Γκιουνέρ, ο οποίος πριν από ένα διάστημα είχε παραιτηθεί από το ANAP του Μεσούτ Γιλμάζ.

    Η δύναμη των κομμάτων στο Κοινοβούλιο μετά από την εν λόγω προσχώρηση, διαμορφώνεται ως εξής:

    DSP (Ετζεβίτ) : 130 έδρες, MHP (Μπαχτσελί) : 127, DYP (Τσιλλέρ) : 85, ANAP (Γιλμάζ) : 79 έδρες, ΑΚΡ (Ερντογάν) : 53, SP (Κουτάν) : 48, Ανεξάρτητοι : 16, Κενές : 12 έδρες . Σύνολο : 550 έδρες.

    [24] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Άγκυρα, 10 Ιανουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, αποφάσισε να γίνουν συστάσεις στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για έκπτωση του αρχηγού του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την ιδιότητα του ιδρυτικού μέλους του κόμματος. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

    Όσον αφορά όμως τη λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση της άσκησης από τον Ερντογάν της αρχηγίας του κόμματος, το Δικαστήριο έλαβε αρνητική απόφαση, παμψηφεί.

    Όσον αφορά δε την αφαίρεση της ιδιότητας των ιδρυτικών μελών 6 γυναικών που φέρουν «μαντίλα», το Δικαστήριο έλαβε επίσης αρνητική απόφαση.

    Σημειωτέον ότι οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν μετά από σχετικά αιτήματα του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σαμπίχ Κανάντογλου.

    Οι αποφάσεις δημιούργησαν σύγχυση και οι νομικοί διχάστηκαν. Ορισμένοι απ' αυτούς υποστηρίζουν ότι ο κ. Ερντογάν μπορεί να διατηρεί την ιδιότητά του ως αρχηγού του κόμματος, αλλά δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής -καθότι τελεί υπό απαγόρευση λόγω ποινής που του έχει επιβληθεί- άλλοι δε υποστηρίζουν ότι το αδίκημά του έχει παραγραφεί.

    Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε μόνο για την αφαίρεση της ιδιότητάς του ως ιδρυτικού μέλους, ότι θα συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητες του αρχηγού κόμματος και ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο είναι εκείνο το οποίο θα αποφασίσει αν θα μπορεί ή όχι να εκλεγεί βουλευτής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 10 January 2002 - 19:13:53 UTC