Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΣΑΣΟΥΛΕ
  • [03] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΚΟΥΡΣΑ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟY ΕΥΡΩ
  • [04] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [06] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ
  • [08] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "ΕΘΝΟΥΣ"
  • [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ
  • [11] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ
  • [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
  • [13] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
  • [14] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [15] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΩΝ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΣΑΣΟΥΛΕ
  • [17] ANΔΡΟΓΥΝΟ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  • [18] ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΑΣΕ
  • [19] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
  • [20] ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [21] EΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΟΔΗΓΟ ΤΑΞΙ
  • [22] AΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ
  • [23] EFG EUROBANK: ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2002 (12:14 UTC+2)

    Στον αστερισμό του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας κινείται η κυβέρνηση. Βασική επιδίωξη είναι να παρουσιαστεί η Ελλάδα στις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή της διάσταση, ως κράτος - μέλος του αποκαλούμενου «σκληρού πυρήνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και χρησιμοποιεί επισήμως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει και τις ενέργειες του κυβερνητικού επιτελείου λίγες ημέρες πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας, Γιάννη Ζαφειρόπουλο. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η Νέα Υόρκη. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κ. Κόφι Ανάν και με στελέχη της ελληνικής ομογένειας. Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου εκτός από τη συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο με παράγοντες του αμερικανικού πολιτικού βίου.

    Σύσκεψη προετοιμασίας

    Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για την προετοιμασία του ταξιδιού, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ο υφυπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, καθώς επίσης και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Νίκος Θέμελης και Γιώργος Πανταγιάς. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε όλο το πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και εκφράστηκε η επιθυμία περαιτέρω εμβάθυνσης και σύσφιξης αυτών των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικό στοιχείο της σύσκεψης ήταν ότι τα θέματα που άπτονται των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα οι μελλοντικές αποστολές της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης (ΕRRF), δηλαδή του «ευρω-στρατού» και το Κυπριακό, εξετάσθηκαν στη διεθνή τους διάσταση και όχι στο στενό πλαίσιο της διαφοράς απόψεων που παρατηρείται με την Τουρκία.

    Ασφαλώς η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους περιλαμβάνει το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο, η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς δίνει έμφαση στη διεθνή διάσταση και τις επιπτώσεις των προσκομμάτων που παρεμβάλει η τουρκική πλευρά, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και τη συμβατότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων διεθνούς ασφάλειας. Η τελική σύσκεψη πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΣΑΣΟΥΛΕ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2002 (11:31 UTC+2)

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Τσάσουλε, συναντάται σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνάντηση θα τεθεί το θέμα της ονομασίας της χώρας εκτός από την επέκταση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ο κ.Τσάσουλε φέρεται να είναι έτοιμος να θέσει στον κ. Παπανδρέου την εισήγηση του Κέντρου Διεθνών Κρίσεων (ΙCG) για την υιοθέτηση του ονόματος «Ανω Μακεδονία» από την Ελλάδα και την αναγνώριση της πΓΔΜ διεθνώς με το όνομα «Ρεπούμπλικα Μακεντόνια».

    [03] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΚΟΥΡΣΑ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟY ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Εντυπωσιακή κούρσα ανόδου σημειώνει το ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τη ζήτηση που παρατηρείται εξαιτίας της φυσικής κυκλοφορίας του.

    Το απόγευμα, η ισοτιμία ευρώ /δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 90,38 σεντς, ενώ νωρίτερα ανήλθε και στα 90,66 σεντς. Κατώτατη τιμή της ημέρας ήταν τα 88,86 σεντς.

    [04] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης επαφίεται στην "καλοσύνη" του καιρού, υπογράμμισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας.

    H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι οι αρμόδιοι, δεν ασχολούνται με τον καθαρισμό οποιουδήποτε αποδέκτη ομβρίων υδάτων στη Θεσσαλονίκη και στο πολεοδομικό συγκρότημα, πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η πρακτική που εφαρμόζει το υπουργείο είναι ο ένας να μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες στον άλλο. "Αυτό άραγε αποτελεί και δικαιολογία για μετάκλιση των ευθυνών; Αν οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις πλημμυρίσουν τη Θεσσαλονίκη τίποτα δεν μπορεί να μας εκπλήξει. Τότε, δεν θα είναι εύκολο αρμόδιοι και αναρμόδιοι να κρύβονται ο ένας πίσω από τον άλλο", κατέληξε

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο νέος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος.

    Μετά την συνάντηση ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι ο κ. Λιακόπουλος ανέλαβε το έργο του περιφερειάρχη σε μια σημαντική στιγμή για την πόλη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα καθώς πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το 2003, των Ολυμπιακών αγώνων το 2004 και της διοργάνωσης της EXPO το 2007 ή 2008.

    "Το Γ΄ ΚΠΣ βρίσκεται σε μια καμπή, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη ετοιμάσει ένα σημαντικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει ένα νέο έτος προετοιμασίας σημαντικών γεγονότων που θα ζήσει η πόλη, αναφέρομαι στους τρεις βασικούς ορίζοντες", δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης.

    Ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε αισιοδοξία και ρεαλισμό για μια σειρά έργων που αφορούν την πόλη αλλά και την Κεντρική Μακεδονία, όπως αθλητικές υποδομές, έργα εξωραϊσμού των εισόδων της πόλης, το Δυτικό Τόξο, η γέφυρα της Ποτίδαιας, που σύντομα θα δοθεί στην κυκλοφορία, η σύνδεση της Έκτης Προβλήτας με την Εγνατία, ο ενιαίος φορέας του Σεϊχ - Σου και ο ενιαίος φορέας Θερμαϊκού.

    [06] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Μικρής διάρκειας διακοπές ρεύματος ταλαιπωρούν το κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις 7 το απόγευμα. Σ

    ύμφωνα με τη ΔΕΗ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο δίκτυο παροχής ρεύματος αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμη τι ακριβώς το προκάλεσε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε μέχρι στιγμής περίπου 30 κλήσεις για απεγκλωβισμό από ασανσέρ.

    [07] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Αντιπολεμική συγκέντρωση κατά της συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν, διοργανώνει την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στην Καμάρα η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

    Η οργάνωση, σε ανακοίνωση της, καταδικάζει την πρωτοβουλία και υπογραμμίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί "συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα με σκοπό να εξαργυρώσει τυχοδιωκτικά της υποταγή της στους ΝΑΤΟϊκούς".

    Τέλος, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη αναφέρεται και στον προσανατολισμό της κυβέρνησης να συμμετάσχουν στο σώμα και μη εθελοντές, λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος των στρατιωτικών και των απλών οπλιτών.

    Α.Τ.

    [08] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Σόφια, 3 Ιανουαρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς στην Λευκωσία αναφέρεται η βουλγάρικη εφημερίδα "Ντούμα".

    Σε άρθρο με τίτλο, "Ο ανανεωμένος διάλογος για την Κύπρο - πρώτα αποτελέσματα", η εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά ότι "οι δύο άνδρες θα καταβάλλουν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος των αγνοούμενων στο νησί" και ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης για πρώτη φορά τα τελευταία 27 χρόνια, μετέβη στο νότιο τμήμα της διχοτομημένης Κύπρου.

    Α.Τ.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "ΕΘΝΟΥΣ"

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Η τουρκική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου δεν αφορά τα σύνορα της χώρας μας ούτε έχει σχέση με το ελληνικό FIR ούτε με δήθεν γκρίζες ζώνες", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος".

    Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρξε έκδοση αυτής της notam από την Τουρκία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφορά, ούτε τα σύνορα της χώρας μας, ούτε θέματα που σχετίζονται με το FIR Αθηνών, ούτε με τις δήθεν "γκρίζες ζώνες", που είδαμε σήμερα σε κάποιες αναφορές. Η υπόθεση αυτή αφορά δύο αεροδιάδρομους: τον λεγόμενο Green 18, μεταξύ Σάμου και βορείου Ρόδου και τον Red 19 από το Σούνιο στη Ρόδο.

    Οι δύο αυτοί αεροδιάδρομοι, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τους οποίους χρησιμοποιεί η Πολιτική Αεροπορία και ελέγχει η ΥΠΑ, σε κάποια σημεία τους διέρχονται από το FIR Κωνσταντινούπολης. Ο ένας μάλιστα διέρχεται και πάνω από τουρκικό έδαφος. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποδίδουμε στο θέμα αυτό σημασία μεγαλύτερη από ό,τι έχει. Θα υπάρξουν σχετικές συνεννοήσεις, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

    [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Σκόπια, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσκο Γκεοργκίεφσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" χαρακτηρίζει την Ελλάδα σαν τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ έχει ανάγκη από ένα είδος οικονομικής και τελωνειακής σύνδεσης με την Ελλάδα καθώς και πολιτικής και πολιτιστικής προσέγγισης προκειμένου να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της στην ΕΕ, ενώ τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι "δεν έχει τεθεί θέμα συνομοσπονδίας με την Ελλάδα".

    "Καλή και αποδεκτή" χαρακτήρισε την πρόσφατη πρόταση της International Crisis Group για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα σιωπά" και δεν έχει ανταποκριθεί θετικά ούτε έχει υπάρξει σχετική δημόσια συζήτηση επί της πρότασης.

    Επιπλέον, τόνισε ότι αν κατά το 2001 δεν πραγματοποιούνταν ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ, η χώρα θα είχε καταρρεύσει οικονομικά. Οι επενδύσεις, συνέχισε, ωφελούν αμοιβαία και τις δυο χώρες καθώς η Ελλάδα αποκτά "ζώνη ασφαλείας" και η ΠΓΔΜ πρόσβαση στον οικονομικό χώρο της ΕΕ.

    Σε άλλη συνέντευξη του προς την δημόσια τηλεόραση της ΠΓΔΜ και σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επανάληψης των εχθροπραξιών στην ΠΓΔΜ ο Γκεοργκίεφσκι ανέφερε ότι "υπάρχουν ενδείξεις για ένα δεύτερο γύρο συγκρούσεων με τους Αλβανούς ίσως όχι στην ΠΓΔΜ αλλά στο Κοσσυφοπέδιο, στην Νότια Σερβία ή ακόμη και στην Ελλάδα".

    Α.Τ.

    [11] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ

    Μόσχα, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Ο υπουργός Σιδηροδρόμων της Ρωσίας Νικολάι Ακσενένκο παραιτήθηκε σήμερα από το αξίωμα του μετά από κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για οικονομικές ατασθαλίες σε αυτό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο κ. Ακσενένκο κατηγορείται για ατασθαλίες που αφορούσαν την πρόσληψη υπαλλήλων και την πληρωμή μισθών που δεν καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό.

    Ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε αμέσως την παραίτηση του Ακσενένκο που παραδέχθηκε ότι ευθύνεται ηθικά για τα προβλήματα που υπάρχουν στο υπουργείο του και πρόσθεσε ότι η αποχώρηση του είναι προς το συμφέρον όλων.

    Ο.Κ.

    [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    "Οι προθέσεις της κυβέρνησης, όπως τις ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτε περισσότερο, παρά επιχείρηση, αναζήτησης νομοθετικού άλλοθι, μπροστά στις τεράστιες ευθύνες της για το κλίμα αδιαφάνειας που η ίδια καλλιέργησε, με πράξεις και παραλείψεις της, όλα αυτά τα χρόνια" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχετικά με τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση με καθυστέρηση αναγκάζεται σήμερα να δεχτεί κάποιες από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, αφού από το 1997, στο πλαίσιο της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος, καθόρισε με σαφήνεια τις θεσμικές εγγυήσεις για τη διαφάνεια στη διαχείριση του πολιτικού χρήματος και ζήτησε την ένταξή τους στο κείμενο του υπό αναθεώρηση Συντάγματος.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας προέβλεπαν μεταξύ άλλων:

    Την πλήρη απαγόρευση, άμεσης ή έμμεσης, συμμετοχής στην ιδιοκτησία ηλεκτρονικών ΜΜΕ σε πρόσωπα, που έχουν υπό την ιδιοκτησία τους επιχειρήσεις εκτέλεσης συμβάσεων Δημοσίων Έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών και έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι φυσικού προσώπου.

    Τη δωρεάν παραχώρηση ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα και την απαγόρευση αγοράς περαιτέρω χρόνου εκ μέρους τους. Η ρύθμιση, μάλιστα, αυτή, δεν είναι δυνατόν να αφορά μόνο την προεκλογική περίοδο, αλλά συνολικά την τετραετία.

    Την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία και τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά και το "πόθεν έσχες" των βουλευτών.

    Παράλληλα, χαρακτηρίζει το σημερινό ενδιαφέρον της κυβέρνησης "ανεύθυνο και υποκριτικό", επειδή, όπως υποστηρίζει οι σημερινές προτάσεις της είναι παντελώς ανεπαρκείς, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών κομμάτων, βουλευτών και υποψηφίων βουλευτών.

    [13] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

    Μπουένος Αϊρες, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής από τον πρόεδρο της χώρας, Εδουάρδο Ντουάλντε, ο οποίος επέλεξε σημαίνοντα στελέχη του κόμματος των Περονιστών.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, σημαντική προσωπικότητα στη κυβέρνηση είναι ο Κάρλος Ρουκάουφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπουένος Αϊρες και ισχυρό στέλεχος των Περονιστών. Στο ίδιο κόμμα ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών, ο Χόρχε Ρέμες Λενίκοφ.

    Ο οικονομολόγος Λενίκοφ, 53 ετών, ο οποίος θεωρείται πραγματιστής, ήταν επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του νυν προέδρου της χώρας από το 1989 μέχρι το 1997, όταν ήταν διοικητής της περιφέρειας του Μπουένος Αϊρες.

    Ο κ. Λενίκοφ ανακοίνωσε ότι αύριο θα αποκαλύψει τα νέα μέτρα για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

    [14] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και η έκδοση της notam από τις τουρκικές αρχές απασχόλησαν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης:

    "Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκαν τρία θέματα:

    Εγινε ανασκόπηση από τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη σε ό,τι αφορά τα προβλήματα από την εισαγωγή του Ευρώ. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πολύ καλή ανταπόκριση, τόσο της κρατικής μηχανής, όσο και του τραπεζικού συστήματος στην εισαγωγή του νέου νομίσματος. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή που πραγματοποιείται, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., τις δώδεκα χώρες της Ευρωζώνης. Η πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά. Σημειώθηκε αυξημένη κινητικότητα στις Τράπεζες, οι οποίες ήταν προετοιμασμένες και ανταποκρίθηκαν στα ζητήματα εισαγωγής του νέου νομίσματος. Παρατηρήθηκαν κάποια μικροπροβλήματα στα διόδια και την ΕΥΔΑΠ, που -όπως γνωρίζετε- ήδη έχουν αντιμετωπιστεί.

    Σήμερα, ήταν εκεί ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης και διαπιστώθηκε η ομαλή ροή και στις δύο περιπτώσεις. Εχουν ήδη στηθεί περίπτερα του υπουργείου Οικονομικών σε όλες τις λαϊκές αγορές για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα, βέβεια, όλοι οι πολίτες μπορούν, καλώντας τον αριθμό 198, να έχουν σχετικές πληροφορίες. Υπάρχει, επίσης, συνεχής συνεννόηση με το ΣΔΟΕ, για εντατικούς ελέγχους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Θέλουμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς, με όλους τους Ελληνες, προκειμένου αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, αυτό το άνοιγμα στη νέα εποχή με την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος να γίνει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη χώρα μας. Και έτσι ακριβώς θα γίνει.

    Συζητήθηκαν οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα από τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές. Για το θέμα αυτό, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις. Είναι μια μεγάλη τομή που προετοιμάζεται και θα προωθηθεί με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από τη Διακομματική Επιτροπή. Επιχειρούμε να θέσουμε όρους πλήρους διαφάνειας στην πολιτική ζωή και το πολιτικό μας σύστημα. Πιστεύουμε ότι αποτελεί τομή στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της απεξάρτησης της πολιτικής από τα οποιαδήποτε συμφέροντα -κυρίως τα οικονομικά- που θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος. Σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις, εκτός από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, θα υπάρξουν από τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη.

    Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής από ανώτατους δικαστικούς, καθηγητές νομικών σχολών των Πανεπιστημίων, εκπροσώπους των δικηγορικών Συλλόγων και εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, για την εκπόνηση ενός πανελλαδικού σχεδίου χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων παντός βαθμού και δικαιοδοσίας, τακτικών ή μεταβατικών, με κύρια κριτήρια τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης, την εύρυθμη λειτουργία της και, πάνω από όλα, την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών. Για κάθε μεταβολή στην οργάνωση των δικαστηρίων θα ζητείται, βεβαίως, η γνώμη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του δικαστηρίου.

    Ανατέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, η μέριμνα για την υλοποίηση αυτής της απόφασης.

    Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, με αφορμή τη notam που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχουν εκδοθεί και άλλα αντίστοιχα έγγραφα από την Τουρκία ή από άλλες χώρες που να αφορούν εναέρια ή χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο παρελθόν, υπήρξε έκδοση αυτής της notam από την Τουρκία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφορά, ούτε τα σύνορα της χώρας μας, ούτε θέματα που σχετίζονται με το FIR Αθηνών, ούτε με τις δήθεν "γκρίζες ζώνες", που είδαμε σήμερα σε κάποιες αναφορές. Η υπόθεση αυτή αφορά δύο αεροδιάδρομους: Το λεγόμενο Green 18, μεταξύ Σάμου και βορείου Ρόδου και το Red 19 από το Σούνιο στη Ρόδο. Οι δύο αυτοί αεροδιάδρομοι, τους οποίους χρησιμοποιεί η Πολιτική Αεροπορία και ελέγχει η ΥΠΑ, σε κάποια σημεία τους διέρχονται από το FIR Κωνσταντινούπολης. Ο ένας μάλιστα διέρχεται και πάνω από τουρκικό έδαφος. Είναι λογικό, λοιπόν, στο πλαίσιο κάποιων συνεννοήσεων να γίνονται και τέτοιες κινήσεις. Δεν πρέπει να αποδίδουμε στο θέμα αυτό σημασία μεγαλύτερη από ό,τι έχει. Θα υπάρξουν σχετικές συνεννοήσεις, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Από τρίτες χώρες;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή αυτό έχουμε.

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις στο ίδιο θέμα: Η πρώτη είναι εάν έχει απαντήσει η ΥΠΑ στην τουρκική notam θετικά ή αρνητικά.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις της ΥΠΑ με την τουρκική πλευρά, όταν εκτιμηθεί ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος.

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, από τις 24 Οκτωβρίου δεν έχει γίνει τίποτα.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η λέξη "τίποτα" δεν είναι σωστή. Κάθε φορά μια υπηρεσία εκτιμά πότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να κάνει τις σχετικές συνεννοήσεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είτε στο ελληνικό έδαφος, είτε στο FIR Αθηνών. Αυτό θέλουμε να είναι κατανοητό. Κάποια στιγμή αυτός ο αεροδιάδρομος που χρησιμοποιεί η Πολιτική μας Αεροπορία διέρχεται από το FIR ξένης χώρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις και στο παρελθόν υπήρξαν κάποια προβλήματα, έγιναν συνεννοήσεις και ξεπεράστηκαν. Με τον ίδιο τρόπο, θα επιλεγεί ο καταλληλότερος χρόνος για να γίνουν συνεννοήσεις, γιατί η Τουρκία επικαλείται θέματα ασφάλειας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, εμείς έχουμε τον έλεγχο του αεροδιαδρόμου.

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Το δεύτερο ερώτημά μου είναι: Είπατε, προηγουμένως, ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει τέτοιες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Στο παρελθόν δεν έχουμε υποβάλει ποτέ σχέδια πτήσεως σε αυτούς τους αεροδιάδρομους. Θέλω να ρωτήσω εάν από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, τα αεροσκάφη που περνούν από αυτούς τους αεροδιάδρομους έχουν υποβάλει σχέδια πτήσεως στο FIR Κωνσταντινούπολης.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όλα αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που κρίνει σκόπιμο κάθε φορά η ΥΠΑ. Σας είπα ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο σύνολό του. Ούτως ή άλλως, εμείς ελέγχουμε τον αεροδιάδρομο. Δεν πρόκειται ούτε για "γκρίζες ζώνες", ούτε για θέμα παραβάσεων -το συγκεκριμένο βεβαίως- στο FIR Αθηνών, ούτε και για θέμα παραβίασης του ΕΕΧ, αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Ο συγκεκριμένος αεροδιάδρομος περνάει από το FIR που ανήκει στη διαδικασία άλλης χώρας.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Να εικάσουμε, λοιπόν, ότι ο "χρησμός" που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας περί τρικυμιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα αυτό;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Παπαντωνίου, εξερχόμενος της Κυβερνητικής Επιτροπής, εξ όσων γνωρίζετε, έχει πει ότι το όλο θέμα δεν αφορά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αφορά την ΥΠΑ. Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, τόσο οι χθεσινές, όσο και οι προ ολίγων ημερών, αφορούν άλλα ζητήματα σχετικά με τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο. Είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα.

    ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σας απασχόλησε στην Κ.Ε. η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λόγω της εκτεταμένης συζήτησης για τα άλλα θέματα, ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρόλαβε να ενημερώσει την Κ.Ε. γιατί είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομόλογό του της Δημοκρατίας των Σκοπίων. Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους. Την πρώτη ημέρα της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο. Στη συνέχεια, θα πάει στο λεγόμενο «ground zero» με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, για μια έμπρακτη έκφραση τιμής προς τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Θα γίνει μια ειδική εκδήλωση για την ελληνική ομογένεια. Επίσης, θα έχει συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν, μετά την οποία θα γίνουν δηλώσεις. Τη δεύτερη ημέρα, την Πέμπτη, θα υπάρξουν προγραμματισμένες συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίες θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθούν οι ώρες. Στις 3.25 της ίδιας ημέρας, θα γίνει η συνάντηση στο Λευκό Οίκο του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Πέντε σημεία εκτιμά η ελληνική πλευρά ως τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες: Το πρώτο, αφορά τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο με τη δημιουργία ενός γενικότερου σχεδίου εξάλειψης των εστιών κρίσης στην ευρύτερη και ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το τρίτο αφορά το Κυπριακό και την αναζήτηση λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Το τέταρτο αφορά την πορεία της Ε.Ε., ιδιαίτερα μετά την εισαγωγή του Ευρώ και τη σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Βεβαίως, θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως επίσης και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πόσο καιρό χρησιμοποιεί η ΥΠΑ τους δύο αεροδιάδρομους;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτός ο αεροδιάδρομος για συγκεκριμένες πτήσεις χρησιμοποιείται, εδώ και πολύ καιρό, από την ΥΠΑ.

    ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η πρώτη τουρκική παρέμβαση πότε εκδηλώθηκε;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχε γίνει μια notam το 1998 και μέσα από τις συνεννοήσεις που υπήρξαν το θέμα επιλύθηκε. Τώρα, η τουρκική πλευρά για λόγους ασφαλείας -όπως αναφέρει- μετά το τρομοκρατικό κτύπημα, εξέδωσε τη σχετική notam αυτή. Εκτιμούμε ότι με τις αναγκαίες συνεννοήσεις και τις επαφές το θέμα θα αντιμετωπιστεί.

    ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πόσο θα διαρκέσει η συνάντηση των δύο ηγετών;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτά τα ζητήματα, όπως γνωρίζετε, υπάρχει πάντα ένας προγραμματισμός, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με το εύρος των θεμάτων, τα οποία θα τεθούν και από την πορεία των συνομιλιών.

    ΣΚΟΥΡΗΣ: Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη δυσφορία του έναντι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, για τον Ευρωστρατό και το θέμα των συνόρων;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση τιμά και σέβεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ουδέποτε σχολιάζει τις δηλώσεις του.

    ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ενώ συζητήσατε το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχει δοθεί το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, ενώ άλλες χρονιές δινόταν από το περασμένο καλοκαίρι, γιατί το κάνατε;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα σας απαντήσει σε αυτό το θέμα.

    ΣΚΟΥΡΗΣ: Η κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει τη συνδρομή των βρετανικών αρχών για το θέμα της ΜΑΥΟ και το λογαριασμό, με δεδομένο ότι είχαν γίνει δηλώσεις από αυτούς που κατέθεσαν στο λογαριασμό, ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με φοροδιαφυγή.  

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει κάποια συγκεκριμένη κίνηση, για το θέμα, αυτή τη στιγμή. 

    ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, φαντάζομαι θα γνωρίζετε ότι με κάποια δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε χθες, επιχειρείται δικαστικά αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και κυρίως όσον αφορά τα συνδρομητικά κανάλια. Θα ήθελα το σχόλιό σας. 

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι σκόπιμο, αυτή τη στιγμή, να σχολιάσουμε βιαστικά τις όποιες κινήσεις προς τη Δικαιοσύνη. Είναι γνωστό ότι ως κυβέρνηση προχωρούμε βάσει ενός προγράμματος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ηδη, πρέπει να σας πω ότι έχουμε απαντήσει στο ΕΣΡ για τις ραδιοφωνικές άδειες της Θεσσαλονίκης. Εχω την απάντηση του ΕΣΡ για την περιοχή των Αθηνών και βάσει αυτής, ετοιμάζουμε την τελική υπουργική απόφαση. Προχωρούμε πάντα σε συνεργασία με το ΕΣΡ, και στα υπόλοιπα σημεία, διαγωνισμούς και προκηρύξεις. Μια από αυτές αφορά και τη συνδρομητική επίγεια τηλεόραση. Και σε αυτά τα ζητήματα υπάρχουν κάποιες προσφυγές. Θα υπερασπίσουμε τις απόψεις μας με κάθε τρόπο. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, δεν επεμβαίνει στη Δικαιοσύνη.

    ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα, το οποίο χρήζει σχολιασμού, ότι, χθες, 2 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε μια τόσο κρίσιμη απόφαση, όταν είχαν προηγηθεί τόσες ημέρες αργιών. Εικάζεται μάλιστα ότι έγιναν παρεμβάσεις τρίτων, κυρίως ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών προς αυτή την κατεύθυνση.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό, αυτά είναι δικές σας πληροφορίες. Δεν μπορώ να έχω τέτοια άποψη. Η θέση μας έχει καθοριστεί και είναι αυτή που δημιουργεί την πολιτική των ίσων ευκαιριών και δικαιοσύνης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτήν την πολιτική υπερασπιζόμαστε Από κει και πέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

    ΚΟΥΙΝ: Στο δεύτερο σημείο των συζητήσεων που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Μπους για τη δημιουργία σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα ήθελα περισσότερες διευκρινίσεις. Και κατά τη γνώμη σας, τί έχει συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να έχουν καταντήσει τρικυμιώδεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε σε ένα φαινόμενο πολλαπλασιασμού των παραβιάσεων και παραβάσεων στο τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι σαφές ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει πολλές και ποικίλες εξηγήσεις και επισημάνθηκε για να ενημερωθεί σχετικά η Διεθνής Κοινότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο. Είναι λογικό η ελληνική πλευρά να κάνει κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της -και αυτό το τονίζω- προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για τη συμπεριφορά και τις κινήσεις της άλλης πλευράς.

    Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας -όπως γνωρίζετε- είμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή. Πολλές χώρες της Βαλκανικής αντιμετώπισαν προβλήματα, εμφυλίους πολέμους και άλλες ένοπλες συγκρούσεις το τελευταίο διάστημα και σε πολλές από αυτές έχουν επέμβει ειρηνευτικές δυνάμεις της Διεθνούς Κοινότητας. Υπάρχουν στην περιοχή σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πάντοτε βέβαια με συνεννόηση και διάλογο. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να μην επιτρέψουν στην όποια εστία κρίσης να αναζωπυρωθεί. Να έχουμε μόνιμα ένα καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας, ομαλότητας, συνεργασίας και διαλόγου στην περιοχή.

    ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του, λίγο νωρίτερα, έκανε λόγο για μια σειρά θεσμικών αλλαγών που έχουν στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας με πρώτο θέμα τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μπορείτε να μας πείτε κάποιες από τις επόμενες αλλαγές;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την πρώτη αλλαγή. Οποιες άλλες κινήσεις πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του πολιτικού μας συστήματος να είστε βέβαιοι ότι θα τις κάνουμε, πάντα χωρίς αιφνιδιασμούς, με διάλογο, ενημέρωση και προσπάθεια για διακομματική συνεννόηση.

    ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση μελετά, δηλαδή, τρόπο αλλαγής εκλογής βουλευτών;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βιάζεστε !! Η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, όχι μόνο μελετά, αλλά προωθεί ζητήματα διαφάνειας στη σχέση οικονομίας και πολιτικής διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων, διαφάνειας στους τρόπους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Η θέση μας είναι σαφής: Κανόνες και διαφάνεια παντού, σε κάθε έκφραση της πολιτικής μας ζωής. Αυτό θα αναβαθμίσει το πολιτικό μας σύστημα. Θα ενισχύσει την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών. Είμαστε σε αυτή τη φάση. Μετά την κατάρτιση και ψήφιση αυτού του νόμου, είναι λογικό ότι θα συζητήσουμε και βεβαίως ανάλογα με τις συζητήσεις θα αποφασίσουμε -διότι δεν υπάρχει καμία απόφαση αυτή τη στιγμή- για τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος.

    ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να φθάσετε, δηλαδή, μέχρι αλλαγής του εκλογικού συστήματος, όσο αυτό το επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Σύνταγμα έχει σαφείς περιορισμούς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι επόμενες εκλογές, του 2004, θα γίνουν -εκτός εάν υπάρξει ευρύτατη διακομματική συνεννόηση, την οποία δεν βλέπω αυτή τη στιγμή- με το ισχύον εκλογικό σύστημα.

    ΣΚΟΥΡΗΣ: Μπορείτε να το αλλάξετε για τις άλλες εκλογές, όμως, κ. Υπουργέ.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αλλάζουμε τα εκλογικά συστήματα ανάλογα με τις εκλογές που γίνονται. Μας ενδιαφέρει να υπάρχουν σαφείς κανόνες, κανόνες γνωστοί, χωρίς κανέναν αιφνιδιασμό, κανόνες που να οδηγούν στην αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Σε αυτή τη φάση αντιμετωπίζουμε θέματα διαφάνειας και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών. Αυτή είναι η αγωνία μας. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μόλις ολοκληρώσουμε το πρώτο μέρος αυτής της μεγάλης και θετικής πιστεύουμε για όλους και ιδιαίτερα για τον πολιτικό κόσμο παρέμβασης. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων που δεν ξέρουμε, ούτε πόσο θα διαρκέσει, ούτε πού θα καταλήξει για τα υπόλοιπα ζητήματα που συνδέονται με το πολιτικό σύστημά μας. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε σχετική συζήτηση με αυτό το θέμα, αυτή τη στιγμή, δεν έχει κανένα περιεχόμενο.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο νομοσχέδιο που θα έρθει για τα οικονομικά των κομμάτων έχετε και τη συναίνεση της Ν.Δ.. Όμως, ο κ. Καραμανλής έχει πει ότι σε θέματα που αφορούν αλλαγή εκλογικού νόμου και ενδεχομένως τον τρόπο ανάδειξης των βουλευτών δεν μπαίνει σε διάλογο. Πώς θα το αντιμετωπίσετε. Θα πάτε μόνοι σας αν δεν υπάρχει;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θεωρώ πρόωρη αυτή τη συζήτηση. Ιδιαίτερα πρόωρη.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Στο προηγούμενο θέμα. Τις παραινέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κ. Σκανδαλίδη, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, με την πολιτική ηγεσία του τόπου, θα τις λάβει υπόψη της η κυβέρνηση στους όποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς της;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση εκτιμά, σέβεται, πάντα συνεργάζεται και λαμβάνει υπόψη της και τις παραινέσεις και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις οποίες τιμά και σέβεται όλος ο ελληνικός λαός, τιμούν και σέβονται όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

    ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή μας παραθέσατε, εν είδει κύκλων, τις πέντε ενότητες θεμάτων που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα ήθελα να ρωτήσω -επειδή έχει απασχολήσει πρόσφατα την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή επικαιρότητα- εάν το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού και της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί εντάσσεται από την ελληνική πλευρά σε κάποια από τις ενότητες;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πέντε κύρια ζητήματα. Η συζήτηση φυσικά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα θέματα. Να χρησιμοποιούμε κατ` αρχήν τον όρο δύναμη ταχείας παρέμβασης, γιατί αποδίδει το πραγματικό περιεχόμενο. Θα συζητήσουμε για την πορεία της Ε.Ε. και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Μετά το Ευρώ, αρχίζει για την Ε.Ε. μια νέα εποχή. Προκύπτει μια νέα ατζέντα θεμάτων και βεβαίως σε αυτά εντάσσονται και τα θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, όπως και τα θέματα της σύγκλισης, της διεύρυνσης και των σχέσεων της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Κάτω, λοιπόν, από την "ομπρέλα" όλων αυτών των θεμάτων, ο ηγέτης μιας ευρωπαϊκής χώρας που προχωρεί στην καρδιά της Ευρωζώνης, ο Κώστας Σημίτης, είναι λογικό ότι να συζητήσει συνολικά αυτά τα θέματα, όπως και τα θέματα των διμερών σχέσεων με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

    Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από την απάντηση που δώσατε μου δημιουργείται η απορία αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στην αμερικανική πλευρά και αυτό το θέμα των ανησυχιών που υπάρχει μέχρι τέλος του 2002, ενόψει και της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., για κλιμάκωση αυτής της έντασης.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αφορά τις ΗΠΑ το θέμα της ένταξης της Κύπρου. Όπως γνωρίζετε αφορά την Ε.Ε

    Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, η στάση της Τουρκίας.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε επίσης ότι η Ε.Ε. έχει λάβει τις αποφάσεις της και όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πρόντι, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Λευκωσία, το θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο και δεν συνδέεται με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Σαφώς, θα γίνει συζήτηση για το θέμα επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα. Σχετική συζήτηση θα έχουμε και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Γνωρίζετε ότι στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου Κληρίδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Είναι λογικό να συζητήσει το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο μιας υπερδύναμης που είναι οι ΗΠΑ.

    Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η παρέμβασή μου ήταν για το αν θα θέσετε το θέμα για τη στάση που τηρεί η Τουρκία.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το όλο θέμα θα τεθεί με τον τρόπο που σας είπα.

    ΜΟΥΡΤΗΣ: Με την ευκαιρία που αναφέρεστε στο Κυπριακό, θα ήθελα να ρωτήσω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η υπόθεση εργασίας σας πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί, όπως ευχόμαστε και δουλεύουμε.

    ΜΟΥΡΤΗΣ: Εικάζεται ότι θα πραγματοποιηθεί.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια θετική πορεία που εργαζόμαστε για να πραγματοποιηθεί και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Γνωρίζετε ότι αυτή η θετική πορεία πρέπει να συνεχιστεί έως ότου να ολοκληρωθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Προς τα εκεί, λοιπόν, πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και είναι η πρώτη σε επίπεδο πλήρωσης των κριτηρίων από τις άλλες υπό ένταξη χώρες. Πρέπει, όμως, να ολοκληρωθεί αυτή η πορεία και η Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις της στην πραγμάτωση αυτού του στόχου.

    ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κύπρο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να εντάξει στο πρόγραμμά του την επίσκεψη στην Κύπρο. Ο χρόνος, όμως, θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

    ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ: Ένα άλλο θέμα που αφορά την επαρχία: Το θέμα του Εφετείου της Κρήτης συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή; Υπήρξε κάποια απόφαση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την απόφαση σας την είπα. Εξάλλου εκδόθηκε και κυβερνητική ανακοίνωση. Συγκροτήθηκε επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς, από καθηγητές νομικών σχολών, από εκπροσώπους δικηγορικών Συλλόγων (θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους), από εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η επιτροπή αυτή θα δουλέψει κάτω από τη μέριμνα και την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εκπόνηση ενός πανελλαδικού σχεδίου χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων, όλων των βαθμών -και όχι μόνον των εφετείων- και κάθε δικαιοδοσίας, τόσο των τακτικών, όσο και των μεταβατικών, με κύρια κριτήρια τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης, την εύρυθμη λειτουργία της και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δουλειά που θα γίνει για όλη την Ελλάδα, ώστε να αποφασιστεί πώς θα είναι το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης από χωροταξικής πλευράς και με ποιόν τρόπο θα διασφαλιστεί το κύρος της, και να εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο τρόπο ο πολίτης. Βεβαίως, η επιτροπή θα λάβει υπόψη της και τη γνώμη της ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν πρόκειται για διοικητικά δικαστήρια.

    ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της notam: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει ολιγωρία από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να εκδώσει notam, αμέσως μετά την τουρκική notam τον Οκτώβριο ή αν είναι πολιτική απόφαση να γίνουν διαπραγματεύσεις για την έκδοση της notam.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην αποδίδετε τη σημασία που δεν πρέπει σε όλη αυτή την υπόθεση και μην προσδίδουμε δραματικά χαρακτηριστικά. Ηδη, σας ανέπτυξα πως έχει το θέμα. Εχω απαντήσει.

    ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Δεν έθεσα στρατιωτικό θέμα, κ. Εκπρόσωπε.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω δώσει πλήρη απάντηση. Να είστε βέβαιος ότι θα βρεθεί η καλύτερη λύση."

    [15] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΩΝ

    Σόφια, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων, Κ. Πασκάλεφ, ότι "η Βουλγαρία θα επιμείνει η Ελλάδα να επισπεύσει την κατασκευή τεσσάρων νέων συνοριακών διόδων, ώστε να τεθούν σε λειτουργία πριν την Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 2004, οπότε και αναμένεται μεγάλο κύμα τουριστών και αθλητών στη χώρα" αναφέρεται η εφημερίδα "Ντνέβνικ" με τίτλο "Η Βουλγαρία θα επιμείνει οι συνοριακές δίοδοι με την Ελλάδα να λειτουργήσουν πριν την Ολυμπιάδα".

    Οπως δήλωσε ο κ.Πασκάλεφ στην εφημερίδα, τα προβλήματα σχετικά με την κατασκευή των διόδων αναμένεται να επιλυθούν κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Βουλγαρίας, Κώστα Σημίτη και Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο μεθοριακός σταθμός "Ιλιντεν" στο δρόμο Γκότσε Ντέλτσεφ - Δράμα, θα είναι έτοιμος έως τα τέλη του 2002. Τότε πρέπει να ολοκληρωθεί, επίσης, η κατασκευή του δρόμου έως τον μεθοριακό σταθμό, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα PHARE. Το υπουργείο Ανάπτυξης της Βουλγαρίας θα υπογράψει συμφωνία με την βουλγαρική κατασκευαστική εταιρία "Σικόνκο" και με την ελληνική "προοδευτική" για την κατασκευή τούνελ μήκους 155 μέτρων στο συνοριακό σταθμό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες μέχρι που έχουν φτάσει οι εργασίες από ελληνικής πλευράς.

    Ο μεθοριακός σταθμός "Μακάζα" στο βουλγαρικό έδαφος θα κατασκευαστεί έως το 2004. Η αξία του ανέρχεται στο ποσό των 10,2 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος του οποίου θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό.

    Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης είπε, επίσης, ότι με την ελληνική πλευρά πρέπει να διευκρινιστούν και οι όροι χρησιμοποίησης αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας από ξένες ολυμπιακές ομάδες, ωστόσο, αρκετές από τις εγκαταστάσεις αυτές δεν πληρούν τους όρους για ολυμπιακή προετοιμασία, ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή χορηγεί πόρους μόνο μετά από συμφωνία με τις ενδιαφερόμενες αθλητικές ομάδες.

    Η Βουλγαρία πρέπει, επίσης, να διαπραγματευτεί για να συμπεριληφθούν αξιοθέατά της στα πακέτα τουριστικών υπηρεσιών, τα οποία θα προτείνει η Ελλάδα για την Ολυμπιάδα. Σύμφωνα με εκπροσώπους του τομέα του τουρισμού, όμως, η καθιέρωση ΦΠΑ στις προτεινόμενες στο εξωτερικό υπηρεσίες από τις αρχές του 2002 δε συμβάλει στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου αυτού. Οπως δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού τουρισμού, Ντόνκα Σοκόλοβα, "αφού το κοινοβούλιο επέβαλε το ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, τώρα, ο Πασκάλεφ μας συμβουλεύιε τι πρέπει να κάνουμε. Οι ελληνικες τουριστικές εταιρίες - πρόσθεσε - ενδέχεται να εκτοπίσουν εξ ολοκλήρου τις βουλγαρικές από την αγορά".

    Ο κ.Πασκάλεφ είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ντάρικ" ότι "δύο είναι οι τρόποι προστασίας των βουλγαρικών συμφερόντων κατά τη μεταφορά πετρελαίου από την Κασπία Θάλασσα στη Δυτική Ευρώπη: ετήσια τέλη μεταφοράς, ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων, και ενδεχόμενο μερίδιο συμμετοχής στις εταιρίες που θα αναλάβουν την κατασκευή των πετρελαιαγωγών". Εκτίμησε ότι δεν θα αρχίσει η υλοποίηση κάποιου από τους δύο πετρελαιαγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς - Αυλώνα, κατά το 2002. Οπως είπε, η κατασκευή του δεύτερου θα εξαρτηθεί από τους πετρελαϊκούς γίγαντες "Σεβρόν" και Τέξακο", ενώ η τύχη του άλλου συνδέεται με τις δυνατότητες της Ρωσίας για τη μεταφορά αρκετών ποσοτήτων πετρελαίου προς την Αλεξανδρούπολη και από εκεί στις χώρες της ΕΕ.

    Η "Ντούμα" με τίτλο "Πιέζουν τη Βουλγαρία για τον πετρελαιαγωγό μέσω Μπουργκάς" αναφέρει ότι παρά τα εκκρεμή θέματα των επενδυτών γύρω από τους πετρελαιαγωγούς, οι πιέσεις στη Βουλγαρία αυξάνονται. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συνέστησε όπως η Βουλγαρία δηλώσει σαφώς τη θέση της , αν δηλαδή είναι έτοιμη ή όχι να συμμετάσχει στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Οπως δήλωσε ο Πασκάλεφ, η κατασκευή των πετρελαιαγωγών είναι αποκλειστικά πολιτικό θέμα, το οποίο συνδέεται κατ΄ εξοχήν με τη διαμάχη ΗΠΑ - Ρωσίας για υπεροχή στα Βαλκάνια και διεξάγεται από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΣΑΣΟΥΛΕ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του Σκοπιανού ομολόγου του Σλόμπονταν Τσάσουλε, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι συνεχίζεται στον ΟΗΕ η συζήτηση για το όνομα της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι τον τελικό λόγο θα έχουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του κ. Τσάσουλε πολύ σημαντική για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του ο κ. Τσάσουλε εκτίμησε ως θετικό το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν φιλικές σχέσεις και «ανταλλάσσουν απόψεις» για το όνομα της ΠΓΔΜ. Τόνισε, δε, ότι η ΠΓΔΜ έχει κοινά οικονομικά συμφέροντα με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να προωθήσουν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Τέλος, έκανε λόγο για παρερμηνεία της δήλωσης του με την οποία έλεγε ότι θα παραιτηθεί εάν η χώρα του δεν αναγνωριστεί ως «Μακεδονία».

    [17] ANΔΡΟΓΥΝΟ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

    Ναύπλιο, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένα ανδρόγυνο στη Νέα Κίο Αργολίδας, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του λόγω του παγετού, χτύπησε σε μια βάρκα και στη συνέχεια βυθίστηκε στο ποτάμι.

    Ο 48χρονος Μανώλης Παπαρτεμίδης και η 41χρονη σύζυγος του Σοφία Καταγιά κάλεσαν σε βοήθεια. Κάτοικοι της περιοχής έπεσαν στο ποτάμι, αλλά δεν μπόρεσαν να τους βοηθήσουν. Τελικά το άτυχο ζευγάρι απεγκλωβίστηκε από άντρες της πυροσβεστικής, αλλά ήταν πολύ αργά.

    [18] ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΑΣΕ

    Σκόπια, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Για αδιαφορία κατηγορούν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ οι κάτοικοι της περιοχής του Τετόβου στην ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για "εθνική εκκαθάριση" από Αλβανούς αντάρτες.

    Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι καθημερινά πραγματοποιούνται ληστείες, λεηλασίες και κάθε είδους καταστροφές σε βάρος του σλαβικού πληθυσμού, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πυρποληθεί 300 σπίτια και καταστήματα και έχουν καταστραφεί 54 εκκλησίες και μοναστήρια.

    Χθες στο Τέτοβο, οι Αλβανοί αντάρτες έβαλαν φωτιά σε σωφρονηστήριο ανηλίκων, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν πυροβολισμοί από τα γύρω χωριά.

    [19] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Βουκουρέστι, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:11 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι Ρουμάνοι πολίτες δεν βιάζονται να ταξιδέψουν στις χώρες μέλη της συνθήκης του Σένγκεν τις πρώτες μέρες του 2002, μετά την άρση του καθεστώτος της έκδοσης βίζας που ίσχυε γι αυτούς από την ΕΕ.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας Βίκτορ Μίτσουλα δήλωσε ότι ο αριθμός των Ρουμάνων πολιτών που ταξίδεψαν σε χώρες της Σένγκεν τις τρεις πρώτες μέρες του 2002 ήταν πολύ χαμηλότερος από ότι αναμενόταν. Εκπρόσωπος των συνοριακών φρουρών της Ρουμανίας ανέφερε ότι μόνο 10.100 Ρουμάνοι ταξίδεψαν σε χώρες της ΕΕ από την 1 Ιανουαρίου και οι περισσότεροι από αυτούς ζουν ήδη σε αυτές.

    Οι περισσότεροι Ρουμάνοι κατευθύνθηκαν προς την Ιταλία ενώ αυτή τη περίοδο δεν εισήλθαν Ρουμάνοι στην Ελλάδα.

    Από την 1η Δεκεμβρίου του 2001 η ρουμανική κυβέρνηση υιοθέτησε διάταγμα με το οποίο κάθε Ρουμάνος που θέλει να πάει σε χώρα μέλος της συνθήκης Σένγκεν πρέπει να έχει 100 Ευρώ για κάθε μέρα διαμονής του, ιατρική περίθαλψη και εισιτήριο με επιστροφή.

    [20] ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:11 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη τη Ρουμανία και το θερμόμετρο πέφτει συνεχώς κάτω από το μηδέν ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού τις επόμενες μέρες και οι θερμοκρασίες θα πέσουν μέχρι και 22 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

    Πολλοί δρόμοι στην ανατολική και δυτική Ρουμανία έχουν μπλοκαριστεί από τα χιόνια και αρκετοί τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι σε χιονοδρομικά κέντρα, ενώ σε ορισμένες περιοχές το χιόνι ξεπέρασε το 1,5 μέτρο και οι τοπικές αρχές προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους.

    Δέκα χωριά σε όλη τη χώρα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και σήμερα το αεροδρόμιο του Ιασίου δεν λειτούργησε και πολλά δρομολόγια τρένων καθυστέρησαν εξαιτίας του χιονιού που κάλυψε ράγες σε διάφορες περιοχές.

    [21] EΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΟΔΗΓΟ ΤΑΞΙ

    Λάρισα, 3 Ιανουαρίου 2002 (19:03 UTC+2)

    Αγριο έγκλημα με θύμα τον 29χρονο οδηγό ταξί Γιάννη Δαλαγιάννη από το Ζάρκο Τρικάλων αποκαλύφθηκε το πρωί στη Λάρισα. Το θύμα είχε πυροβοληθεί δύο φορές εξ επαφής και οι κάλυκες από το πυροβόλο όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης βρέθηκαν στο κάθισμα του συνοδηγού. Το κίνητρο του εγκλήματος δεν ήταν η ληστεία, αφού τα χρήματα και τα τιμαλφή που είχε μαζί του ο ταξιτζής δεν είχαν αφαιρεθεί.

    Οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση. Στη Λάρισα αναμένεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Αττικής για να βοηθήσει στην εξιχνίαση της δολοφονίας.

    [22] AΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ

    Ηράκλειο, 3 Ιανουαρίου 2002 (18:57 UTC+2)

    Εξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας αγκυροβόλησε το δουλεμπορικό σκάφος , το οποίο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς υπέστη μηχανική βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο ανοιχτά της Σητείας. Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 246 άτομα, στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί Κουρδικής καταγωγής. Χθες 43 επιβάτες στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο και φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ ορισμένοι από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

    Οι λιμενικές αρχές έχουν συλλάβει δύο άτομα, τον φερόμενο ως πλοίαρχο και ένα μέλος του πληρώματος τους οποίους ανακρίνουν. To σκάφος, που σύμφωνα με ορισμένα έγγραφα ονομάζεται «Aldin Kaptan» και φέρεται ως τουρκικού νηολογίου κατασχέθηκε

    [23] EFG EUROBANK: ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2002 (18:55 UTC+2)

    Συμφωνία για τη Νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επιτεύχθηκε μεταξύ της διοίκησης της EFG Eurobank Ergasias, του αντιπροσωπευτικού Σωματείου και του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας.

    Με τη νέα Σύμβαση, που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, ρυθμίζονται εκκρεμή εργασιακά θέματα και δίνονται σημαντικές παροχές.

    Ειδικότερα, στη νέα Σύμβαση περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες, ευνοϊκές για το προσωπικό της EFG Eurobank Ergasias, ρυθμίσεις:

    *Μέχρι την 30η Ιουνίου 2003, η Τράπεζα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην προβεί σε καταγγελία σύμβασης εργαζόμενου, που θα οφείλετο αποκλειστικά σε οικονομοτεχνικούς, διαρθρωτικούς ή οργανωτικούς λόγους.

    *Μηνιαίο επίδομα απόκτησης τέκνου, το οποίο καλύπτει όσα παιδιά γεννήθηκαν μετά την 1/10/2000 και κλιμακώνεται από 150 μέχρι 300 ευρώ ανά τέκνο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας.

    *Αποταμιευτικό πρόγραμμα παιδιών, με συμμετοχή της Τράπεζας κατά 50 75% στη δαπάνη, για όσους το επιθυμούν, ακόμη και σε περίπτωση αδυναμίας ή άρνησης των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων να καλύψουν το δικό τους ποσοστό συμμετοχής. Αυτό ισχύει και για όσους εργαζομένους δεν ανήκουν σε συνδικαλιστική οργάνωση.

    *Εκπαιδευτικά βραβεία για αριστούχους υπαλλήλους καθώς και αριστεύσαντα τέκνα υπαλλήλων, από 300 έως 6.000 ευρώ.

    *Μείωση επιτοκίου προσωπικών δανείων στο 3% ετησίως και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής σε 48 μήνες.

    *Δώρο γάμου ύψους 1.000 ευρώ ως έκτακτη παροχή.

    *Σύσταση επιτροπής για την εκπόνηση μελέτης παροχής κινήτρων και παροχών σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης.

    *Ρύθμιση του εφάπαξ συνταξιοδότησης κατά τρόπο ευνοϊκό για τους υπαλλήλους της πρώην Τράπεζας Εργασίας και με πλήρες δικαίωμα προσωπικής επιλογής.

    *Βελτίωση παροχών συμπληρωματικής κάλυψης ιατρικών δαπανών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 3 January 2002 - 19:13:51 UTC