Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [02] ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ 10 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [04] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ 78% ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [05] ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [06] ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [07] ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ Ο ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ
  • [08] ΧΑΒΕΛ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΑΤΑΙΗ Η ΘΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [09] ΣΤΑ 70 ΔΙΣ. ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΤΖΕΤΑΚΙ ΣΤΟ 2002
  • [10] ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ
  • [11] AYΞΗΣΗ 12,95% ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΤΟ 2001
  • [12] ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΜΠΗΤΡΟΣ - THYSSEN
  • [13] ΣΤΑ 57 ΔΙΣ. Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ ΛΟΥΛΗ
  • [14] Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟ 2001
  • [15] ΣΤΙΣ 28/1 ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [16] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [17] OI ΜΥΛOI ΚΕΠΕΝΟΥ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [18] ΣΤΑ 7,8 ΔΙΣ. Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ΤΟ 2002
  • [19] ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ COSMOTE ΣΕ ΕΥΡΩ
  • [20] Η ΕΛΛΑΔΑ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [21] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΝΕΙ Η EVEREST
  • [22] ΕΝΤΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΤΑΝΕΟ
  • [23] ΠΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Γ.ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ - ΛΑΝ ΝΕΤ

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Βρυξέλλες, 1 Ιανουαρίου 2002 (18:11 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της από τις χώρες της Ευρωζώνης η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων του Ευρώ σε αυτές γίνεται χωρίς προβλήματα.

    Ο Γεράσιμος Θωμάς, εκπρόσωπος του Επίτροπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της ΕΕ, Πέντρο Σόλμπες δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει επικοινωνία με χώρες της Ευρωζώνης και οι πρώτες αναφορές για το Ευρώ είναι θετικές και πρόσθεσε ότι πολλά άτομα βγάζουν χαρτονομίσματα από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών και δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το νέο νόμισμα.

    Η Κομισιόν αναμένεται μέχρι αύριο το μεσημέρι να έχει στη διάθεση της επίσημα στοιχεία για την πορεία εισαγωγής του Ευρώ στις 12 χώρες της ΕΕ.

    Ο.Κ.

    [02] ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Λονδίνο, 1 Ιανουαρίου 2002 (16:26 UTC+2)

    Οι φάκελοι που αποδέσμευσε το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών και που αφορούν τις εξελίξεις στη χώρα μας πρίν από τριάντα χρόνια είναι περίπου 35.

    Εντάσσονται κυρίως στην αρχειακή σειρά FCO 9 και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος γεγονότων που σημάδεψαν το έτος 1971.

    Η σύλληψη και η απέλαση της Αμαλίας Φλέμινγκ , η επίσκεψη του Σπύρου Αγκνιου στην Ελλάδα και η κατάρρευση των συμφωνιών που είχε κάνει ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη χούντα των συνταγματαρχών είναι ορισμένα από τα σημαντικά θέματα που τη χρονιά εκείνη απασχόλησαν τους Βρετανούς διπλωμάτες.

    Αλλα ζητήματα που προβλημάτισαν τη βρετανική διπλωματία ήταν η κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων , η δράση των ελλήνων κομμουνιστών , οι σχέσεις του καθεστώτος της 21ης Απριλίου με τις Βαλκανικές χώρες , ο ρόλος των Αμερικανών και οι πιθανότητες που είχε ο Κωνσταντίνος να επιστρέψει στην Ελλάδα

    Σημειώνουμε ότι οι δύο φάκελοι (FC0 9/ 1383 , 1384) για τον πρώην βασιλιά παραμένουν κλειστοί.

    Οι σχέσεις της χούντας με το Μακάριο και η μυστική επάνοδος του Γρίβα στην Κύπρο προβλημάτισαν επίσης τους "μανδαρίνους" του Φόρειν Οφις.

    Γι' αυτά τα δύο όμως σημαντικά θέματα οι πληροφορίες είναι πολύ περισσότερες στην αρχειακή σειρά που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία .

    [03] ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ 10 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 1 Ιανουαρίου 2002 (17:37 UTC+2)

    Δέκα Πακιστανοί στρατιωτες σκοτώθηκαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε συγκρούσεις με τον ινδικό στρατό στο Κασμίρ. Ανώτερος Ινδός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ινδικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη στην περιοχή του Κασμίρ και σκότωσαν δέκα Πακιστανούς στρατιώτες, ενώ κατέστρεψαν 12 υπόγεια καταφύγια.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, υποστήριξε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με το Πακιστάν ακόμη και για το ζήτημα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ αν το Ισλαμαμπάντ εγκαταλείψει την «αντι-ινδική νοοτροπία» του.

    Η Ινδία υποστηρίζει ότι το Πακιστάν πρέπει να σταματήσει την υποστήριξη που παρέχει στους ισλαμιστές αυτονομιστές του Κασμίρ, όμως το Ισλαμαμπάντ τονίζει ότι στηρίζει μόνο ηθικά τον αγώνα τους.

    Το υπουργείο Αμυνας της Ινδίας διέψευσε τις κατηγορίες του Πακιστάν ότι συνεχίζει την ανάπτυξη δυνάμεων της κατά μήκος των συνόρων όπου τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ένταση.

    [04] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ 78% ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Ζάγκρεμπ, 1 Ιανουαρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Χωρίς κρατικές δεσμεύσεις είναι πλέον το 78% του εξωτερικού εμπορίου της Κροατίας, καθώς σήμερα τέθηκαν σε ισχύ συνολικά 10 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, που υπέγραψε πέρυσι η κυβέρνηση του Ιβιτσα Ράτσαν.

    Ειδικότερα, σε εφαρμογή τέθηκαν οι διατάξεις της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Κροατίας-Ε.Ε., που αφορούν στο εμπόριο προϊόντων προς και από τις χώρες της Κοινότητας, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες-μέλη της EFTA και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ουγγαρία, τη Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

    Σημειώνεται ότι βάσει των διατάξεων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, που υπέγραψαν πέρυσι η Κροατία και η Ε.Ε., όλα τα κροατικά προϊόντα, με εξαίρεση το κρασί και το κρέας, θα εξάγονται ελεύθερα στις χώρες-μέλη της Κοινότητας. Αντίθετα, οι εισαγωγές από χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα απαλλάσονται από τους τελωνειακούς δασμούς βαθμιαία και κατά κατηγορίες προϊόντων, ως το τέλος του 2008.

    Ε.Π.

    [05] ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Στο κλειστό γυμναστήριο Γ. Ιβάνωφ, από αστυνομικούς της Υποδ/νσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσ/νίκης, συνελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα ακόμη τρία άτομα. Η 18χρονη Μοσχίδου Πυργούλα συνελήφθη διότι σε σωματική έρευνα που της έγινε, πριν εισέλθει στο γυμναστήριο για διασκέδαση σε νόμιμη μουσική εκδήλωση που πραγματοποιούνταν, βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν δυο αυτοσχέδια τσιγάρα χασίς.

    Αργότερα συνελήφθη ο 22χρονος Γρατσώνης Παναγιώτης, διότι βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ένα μικρόδεμα ηρωίνης και στην κερκίδα του παραπάνω γυμναστηρίου, συνελήφθη ο 23χρονος Καρακατσάνης Ιωάννης, διότι βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δύο χάπια έκσταση (XTC) και δύο μικροδέματα που περιείχαν 0,3 γραμμάρια παραισθησιογόνου ναρκωτικής ουσίας.

    [06] ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 1 Ιανουαρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Με γλέντι γιόρτασαν τον ερχομό του νέου έτους οι Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο.

    Μακριά από την πατρίδα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα αναζητούν λίγη ζεστασιά στην αγκαλιά του φίλου και του συναδέλφου που μοιράζεται μαζί τους την ιδιαίτερη αυτή στιγμή. Κάποιοι ωστόσο παρέμειναν μελαγχολικοί αφού η νοσταλγία τους είναι μεγάλη για τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά.

    [07] ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ Ο ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Σκόπια, 1 Ιανουαρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι "θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος κρίσης" με τους Αλβανούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο γύρο αυτό θα συμπεριλαμβάνεται και η χώρα του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων.

    "Πιστεύω ότι ο αλβανικός εξτρεμισμός θα πραγματοποιήσει ένα ακόμη γύρο κρίσης. Μπορεί αυτό να συμβεί και στο Κοσσυφοπέδιο", είπε ο Γκεοργκίεφσκι. Η μεγάλη αστάθεια στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο και ο κίνδυνος αυτή η αστάθεια να μεταφερθεί έξω από τα σύνορα, οι μεγάλες ποσότητες οπλισμού που έχουν συγκεντρωθεί στις περιοχές αυτές, αλλά και μεγάλος αριθμός "διοικητών" των Αλβανών ενόπλων που είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση της διεθνούς κοινότητας, είναι κατά τον Γκεοργκίεφσκι οι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν μια νέα ένταση στην περιοχή. "Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο γύρος της κρίσης αυτής θα είναι η πρόκληση για έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου", πρόσθεσε.

    Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΠΓΔΜ και τον επίλογο των δεκάμηνων εχθροπραξιών ο Γκεοργκίεφσκι είπε: "Αν ξεκινήσουμε από τη θέση ότι πολεμήσαμε με συμμορίες τρομοκρατών και εξτρεμιστών πιθανότατα θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι όχι μόνο χάσαμε τον πόλεμο αλλά ότι προσεβλήθη και η αξιοπρέπειά μας. Αν όμως παραδεχθούμε ότι ο εχθρός της ΠΓΔΜ ήταν πολύ ισχυρός, γιατί πρόκειται για ένα είδος συνομωσίας ισχυρών διεθνών παραγόντων, τότε πρέπει να εκτιμήσουμε ότι νικήσαμε, διότι δεν πέτυχαν το σκοπό τους".

    Στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε με τον τίτλο "Πρέπει να είμαστε ενωμένοι-Μας περιμένει δεύτερος γύρος πολεμικής κρίσης", έγινε αναφορά και στην παλαιότερη πρόταση της Ακαδημίας Επιστημών και Καλών Τεχνών των Σκοπίων, για ανταλλαγή πληθυσμών και εδαφών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών ως μόνης λύσης για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ. Ο Γκεοργκίεφσκι σε αντίθεση με τη θέση που είχε εκφράσει όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόταση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν η πρόταση αυτή είχε εισακουστεί "ίσως να ήταν ένας τρόπος να αποφύγουμε ορισμένες καταστάσεις".

    "Μετά την πρόταση της Ακαδημίας, είχαμε 70 νεκρούς, 200 τραυματίες, χιλιάδες πρόσφυγες, απαχθέντες, έγινε η αλλαγή του Συντάγματος, είχαμε τη χορήγηση αμνηστίας και σήμερα το νόμο περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στο έδαφος της χώρας δεν άλλαξε τίποτε", είπε ο Γκεοργκίεφσκι. "Ενα μεγάλο τμήμα της χώρας βρίσκεται ακόμη στα χέρια των τρομοκρατών ενώ γίνεται εθνική εκκαθάριση με την κλασσική συνταγή του Κοσσυφοπεδίου", πρόσθεσε και επισήμανε ότι δέκα μήνες μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ και παρά τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις που έκανε η σλαβική κυβέρνηση "δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τον έλεγχο και την κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και ότι έχει τερματιστεί η κρίση".

    Υπό αυτές τις εξελίξεις η πρόταση πλέον της Ακαδημίας θεωρείται ξεπερασμένη διότι, εξήγησε ο Γκεοργκίεφσκι "η μεγαλοαλβανική πολιτική θεωρεί ότι κατέχει τις περιφέρειες Τέτοβο και Γκόστιβαρ και ότι στο δεύτερο γύρο, ανεξάρτητα αν θα είναι ένοπλος ή σιωπηλής βίας θα μπορέσει να αποκτήσει και τις περιφέρειες Σκοπίων, Κουμάνοβο και Κίτσεβο".

    [08] ΧΑΒΕΛ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΑΤΑΙΗ Η ΘΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Πράγα, 1 Ιανουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βακλάβ Χάβελ στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του δήλωσε ότι τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ με τον άδικο θάνατο τους έδωσαν πόνο στους συγγενείς τους και συγκλόνισαν τον κόσμο αλλά τον έκαναν παράλληλα να καταλάβει το μέγεθος της τρομοκρατίας και να την καταπολεμήσει.

    Ο κ. Χάβελ τόνισε ότι η θυσία τόσων ανθρώπων έκανε τη διεθνή κοινότητα να κατανοήσει ότι πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της για να καταπολεμήσει το κακό.

    Η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Πράγα τον Νοέμβριο του 2002 θα δημιουργήσει ένα πιο ασφαλή κόσμο δήλωσε ο κ. Χάβελ.

    O.K.

    [09] ΣΤΑ 70 ΔΙΣ. ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΤΖΕΤΑΚΙ ΣΤΟ 2002

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Κατά 15 δισ. δρχ., αναμένεται να αυξηθούν οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Πετζετάκι στο 2002, ενώ για το 2001, η διοίκηση διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα ανέλθουν στα 55 δισ. δρχ., χωρίς να συνυπολογίζεται η οργανική ανάπτυξη του ομίλου.

    Tα αποτελέσματα αυτά υπολογίζονται να επιτευχθούν το 2002, μόνον από την πλήρη ενοποίηση -σε ετήσια βάση πλέον- των θυγατρικών σε Aφρική, Iταλία, Iσπανία και των δραστηριοτήτων των Πλαστικών Mακεδονίας.

    Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2001, οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου, ανήλθαν στα 41,1 δισ. δραχμές έναντι των 25,3 δισ. δρχ. πέρυσι, τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 9,9 δισ. από 5,7 δισ. δραχμές το 2000 (αύξηση κατά 72%) και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σημείωσαν άνοδο κατά 54% στα 5,3 δισ. έναντι 3,5 δισ. δραχμές το 2000.

    [10] ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Eντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο του Προμαχώνα στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, το οποίο παρουσιάστηκε χτες επισήμως στη Σόφια.

    Το διασυνοριακό κέντρο, ύψους επένδυσης άνω των 3,5 δισ.δρχ και έκτασης περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων, αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και στην άρτια διακίνηση ελληνικών και διεθνών προϊόντων από την πύλη του Προμαχώνα.

    Eπιπλέον, αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στις χώρες των Βαλκανίων, αφού θα διευκολύνει σημαντικά το έργο των μεταφορέων στη διακίνηση φορτίων από και προς τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

    Τα ατού που υπόσχεται το Κέντρο έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον 30 εταιριών, οι οποίες εξασφάλισαν την παρουσία τους στο κομβικό αυτό για τις εξαγωγές σημείο, προχωρώντας στην ενοικίαση χώρων του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται -σύμφωνα με πληροφορίες του ΜΠΕ- η αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και οι εταιρίες PRINCE OLIVER, ΙΝΤΕRSPORT και UNITECH.

    TAYTOTHTA KAI

    ΣΤΟΧΟΙ TOY EΡΓΟΥ

    Το έργο περιλαμβάνει δύο τμήματα, το εμπορικό και το διαμετακομιστικό κέντρο. Το πρώτο αποτελείται από τρία κτιριακά συγκροτήματα, συνολικού εμβαδού 16.500 τ.μ., με χώρους έκθεσης και αποθήκευσης για τα προϊόντα των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Από το εμπορικό κέντρο τα προϊόντα θα πωλούνται στη χονδρική, σε αγοραστές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Το διαμετακομιστικό κέντρο αναπτύσσεται σε δύο κτιριακά συγκροτήματα συνολικού εμβαδού 12.500 τ.μ., τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης των μεταφορικών εταιριών, των εταιριών διακίνησης εμπορευμάτων και των φορτίων, που προέρχονται από και προς τις χώρες της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης.

    Στόχοι του διασυνοριακού κέντρου είναι η αύξηση των πωλήσεων και η άρτια διακίνηση ελληνικών και διεθνών προϊόντων από την πύλη του Προμαχώνα, η ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στις χώρες των Βαλκανίων, η μεταφορά τεχνογνωσίας στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, η σύναψη συμφωνιών, η μείωση του χρόνου διακίνησης και παράδοσης εμπορευμάτων και η συρρίκνωση της γραφειοκρατίας στην εξαγωγική αλυσίδα.

    Το έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα και στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη ενιαίας αγοράς, χωρίς ενδιάμεσους μεσολαβητές, στη διαμόρφωση δικτύου διανομής στη Βουλγαρία, στη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών που απαιτεί η εξαγωγική διαδικασία σε ένα κτίριο και στην εξοικονόμηση χρόνου με τον περιορισμό των μετακινήσεων των φορτηγών αυτοκινήτων.

    Σημειώνεται ότι η ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΑΕ, διαχειρίστρια εταιρία του Κέντρου, συγκροτήθηκε από τη ΝΑΜΑΚΟ ΑΕ, μέλος του ομίλου Ιντρακόμ και από τις εταιρίες ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ, ΣΤ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ. Παράλληλα, στην εταιρία μετέχουν η νομαρχία Σερρών, ο Δήμος Προμαχώνα, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας και ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών.

    [11] AYΞΗΣΗ 12,95% ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Σημαντική άνοδο κατά 12,9%, κατέγραψε στο 2001 ο κύκλος εργασιών της καπνοβιομηχανίας Καρέλια.

    Ειδικότερα, η εταιρία αύξησε τις συνολικές πωλήσεις της πέρυσι κατά 1 δισ. τσιγάρα, ενώ στην ελληνική αγορά η αύξηση των πωλήσεων των σημάτων της Καρέλια ξεπέρασε το 4,5%, με όλα τα σύγχρονα σήματα να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

    Στις εξαγωγές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η καπνοβιομηχανία Καρέλια κατάφερε να ισχυροποιήσει την θέση της στις χώρες που εξάγει, καθώς και να ανοίξει με επιτυχία αρκετές νέες, παρουσιάζοντας έτσι μια αύξηση της τάξεως του 36%.

    [12] ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΜΠΗΤΡΟΣ - THYSSEN

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της η νέα εισαγωγική-εμπορική εταιρία, που δημιούργησε η εταιρία Μπήτρος Συμμετοχική με τη γερμανική Thyssen.

    Το καταστατικό της νέας εταιρίας, στην οποία συμμετέχει κατά 60% η ελληνική εταιρία και κατά 40% η γερμανική, έχει ήδη υπογραφεί, ενώ αντικείμενο της είναι η εμπορία ειδικών χάλυβων στην Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά στα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας στο 9μηνο του 2001, η εταιρία παρουσίασε ζημιές ύψους 505 εκατ. δρχ., από κέρδη 536 εκατ. δρχ., ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 24% και διαμορφώθηκαν σε 26,2 δισ. δρχ. από 21,1 δισ. δρχ. πέρσι. Για το σύνολο του 2001, η διοίκηση της εταιρίας διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο κύκλος εργασιών της θα ανέλθει στα 37 δισ. δρχ., με κέρδη μειωμένα.

    [13] ΣΤΑ 57 ΔΙΣ. Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ ΛΟΥΛΗ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 57 δισ. δρχ., ήτοι 167,2 εκατ. ευρώ, αναμένει για την οικονομική χρήση που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου του 2002, η διοίκηση της αλευροβιομηχανίας, Μύλοι Λούλη.

    Με βάση την εκτίμηση που διατυπώνει η διοίκηση της αλευροβιομηχανίας, τα κέρδη προ φόρων στο ίδιο διάστημα, αναμένεται να ανέλθουν στα 3 δισ. δρχ., ποσό που αντιστοιχεί στα 8,8 εκατ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της αλέυροβιομηχανίας, αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ύψος 0,06 ευρώ, ήτοι 21 δρχ. ανά μετοχή.

    [14] Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟ 2001

    Μόσχα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο μήνυμα του για την Πρωτοχρονιά δήλωσε ότι ο σεβασμός της διεθνούς κοινότητας προς τη χώρα του μεγάλωσε σημαντικά το 2001 καθώς η Μόσχα ένωσε τις δυνάμεις της με πολλές χώρες στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο κ. Πούτιν στο τηλεοπτικό του μήνυμα από την κρατική τηλεόραση είπε ότι ο κόσμος δείχνει περισσότερη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Ρωσία και την κατανοεί καλύτερα μετά την απόφαση της να ενωθεί με άλλα κράτη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι η Μόσχα καταπολεμά συνεχώς τη τρομοκρατία όπως φάνηκε και από την επιχείρηση της στην Τσετσενία.

    Όσον αφορά στα εσωτερικά της χώρας ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί οικονομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και πρόσθεσε ότι αν και έχει γίνει πρόοδος υπάρχουν ακόμη πολλά άλυτα προβλήματα και δεν μπορούν ακόμη όλοι οι πολίτες να έχουν μία καλύτερη ζωή.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΤΙΣ 28/1 ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Στις 28 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο νέος γύρος κινητοποιήσεων των αγροτών. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς και τις πλατείες των πόλεων, ενώ θα ζητήσουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

    Πάντως η ηγεσία του υπουργείου, όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές ο υπουργός Γιώργος Δρυς, εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει με τους αγρότες.

    [16] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Πυροβολισμοί ηχούν από το μεσημέρι στο Τέτοβο και τα περίχωρά του, ενώ όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, στις 16:00 το απόγευμα, τοπική ώρα, ξέσπασε πυρκαγιά στο αναμορφωτήριο ανηλίκων, έξω από την πόλη, το οποίο τους τελευταίους μήνες αποτελεί ένα από τα ισχυρά οχυρά των παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στην περιοχή.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία του Τετόβου ανακοίνωσε ότι το αναμορφωτήριο πυρπόλησαν Αλβανοί ένοπλοι. Η φωτιά εξακολουθεί να καίει, καθώς τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούν να προσεγγίσουν το κτίριο.

    Ε.Π.

    [17] OI ΜΥΛOI ΚΕΠΕΝΟΥ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Στο πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα, αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της αλευροβιομηχανίας Μύλοι Κεπένου στο ΧΑΑ, ενώ η τιμή της ορίστηκε στα 3,3 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της αλευροβιομηχανίας με δημόσια εγγραφή, υπερκαλύφθηκε κατά 32 φορές και τα κεφάλαια που συγκέντρωσε η διοίκηση ανήλθαν στα 45,7 δισ. δρχ. Οι συνολικές αιτήσεις των ιδιωτών ανήλθαν στις 24.600 και των θεσμικών στις 180.

    Η εταιρία, προέβη στην έκδοση 1.340.0000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 250 δρχ. έκαστη και από το σύνολό τους, οι 63.800 διατέθηκαν με ιδιωτική τοποθέτηση και οι υπόλοιπες 1.276.200 με δημόσια εγγραφή.

    Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, αναμένεται να διατεθούν για την επέκταση των γραμμών παραγωγής και των αποθηκευτικών της χώρων, για την αποπληρωμή του μακροπρόθεσμου δανεισμού της, καθώς και για τη μερική αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της

    Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της αλευροβιομηχανίας για το σύνολο του 2001, η διοίκησή της κάνει λόγο για τζίρο ύψους 6,25 δισ. δρχ., έναντι 5,13 δισ. δρχ. τη χρήση 2000, ενώ για το 2002 εκτιμά ότι οι πωλήσεις της θα προσεγγίσουν τα 7,4 δισ. δρχ. και τα καθαρά προ φόρων κέρδη της τα 750 εκατ. δρχ.

    [18] ΣΤΑ 7,8 ΔΙΣ. Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Στα 7 δισ. δρχ. αναμένεται να διαμορφωθεί στο σύνολο του 2001 ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης εταιρίας Προμοτα Ελλάς, έναντι 5,923 δισ. δρχ. το 2000, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 18,18%.

    Ανοδική τροχιά εκτιμάται ότι θα διαγράψουν και τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας, προσεγγίζοντας τα 1,287 δισ. δρχ., έναντι 809 εκατ. δρχ. το 2000, καταγράφοντας άνοδο κατά 59,08%. Για το 2002, η διοίκηση της εταιρίας, κάνει λόγο για κύκλο εργασιών ύψους 7,8 δισ. δρχ. και κέρδη στο 1,478 δισ. δρχ.

    Στους στόχους της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια, εντάσσεται η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, αλλά και η αύξηση των πωλήσεών της, τόσο στην εγχώρια όσο και την Ευρωπαϊκή αγορά.

    Η ανάπτυξη της εταιρίας, βασίζεται τόσο στην ύπαρξη κάθετης οργάνωσης σε συνδυασμό με την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή, όσο και στην αποτελεσματική εκμετάλλευση της βάσης δεδομένων προμηθευτών και προϊόντων, που έχει στη διάθεσή της (57.000 προϊόντα και 18.000 κατασκευαστές απ όλο τον κόσμο).

    Στο στρατηγικό σχεδιασμό για την αύξηση των πωλήσεων της αλλά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της, εντάσσονται, η δημιουργία με τη μέθοδο του franchising γραφείων/εκθετηρίων Προμότα Ελλάς τόσο σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, η διείσδυσή της στις διεθνείς αγορές μέσω του Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce) και δημιουργία ειδικής Πύλης ( Portal), η δημιουργία και οργάνωση τμήματος διαχείρισης αποθηκών (logistics), η εξαγορά ομοειδών εταιριών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και η δραστηριοποίηση στο χώρο της λιανικής πώλησης με τη δημιουργία καταστημάτων "Πρωτότυπων Δώρων".

    [19] ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ COSMOTE ΣΕ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:11 UTC+2)

    Σε ισχύ τέθηκαν οι αναπροσαρμοσμένες χρεώσεις της Cosmote, για το σύνολο της συνδρομητικής της βάσης.

    Ειδικότερα, οι χρεώσεις της εταιρίας, μετά τη μετατροπή σε ευρώ, αφορούν σε μειώσεις από 0,61% ως και 1,71% στις χρεώσεις των κλήσεων στους συνδρομητές με συμβόλαιο, κατά 0,74% μειώνεται η χρέωση για τις κλήσεις Cosmokarta και μειώνεται από 0,40% ως και 1,18% η χρέωση για τα γραπτά μηνύματα «What's up».

    Με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της Cosmote, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, η εταιρία συμβάλλει στην ομαλότερη δυνατή υποδοχή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, αποδεικνύοντας ταυτοχρόνως τη συνέπειά της στην ξεκάθαρη, κατανοητή και έντιμη τιμολογιακή πολιτική που από την αρχή χάραξε απέναντι στους καταναλωτές.

    [20] Η ΕΛΛΑΔΑ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:07 UTC+2)

    Ως τον πιο σημαντικό και στρατηγικό εταίρο της χώρας του στην περιοχή, χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντέβνικ" των Σκοπίων.

    Ο κ.Γκεοργκίεφσκι απαντώντας στην ερώτηση αν σε συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου τέθηκε θέμα συνομοσπονδίας με την Ελλάδα, αφού τόνισε ότι "η λέξη συνομοσπονδία είναι βαριά" πρόσθεσε ότι θεωρεί πως "είναι αναγκαίο ένα είδος οικονομικής και τελωνειακής σύνδεσης, καθώς και πολιτικής και πολιτιστικής προσέγγισης με την Ελλάδα", διότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει "να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ πιο γρήγορα για την ΠΓΔΜ".

    Σχετικά με τις ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ και τις επικρίσεις που ακούγονται ότι η χώρα μετατρέπεται σε "ελληνική αποικία", ο Γκεοργκίεφσκι υπογράμμισε ότι εάν την χρονιά δεν διείσδυε το ελληνικό κεφάλαιο η χώρα του θα είχε χρεοκοπήσει. "Είναι αλήθεια ότι η ΠΓΔΜ έγινε λιγότερο κυρίαρχη με τη διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου. Ομως και το ελληνικό κεφάλαιο εξαρτάται από τη "μακεδονική" κυριαρχία", είπε και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ διευκολύνεται με αυτό τον τρόπο στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και η Ελλάδα αποκτά έτσι τη ζώνη ασφαλείας που επιθυμεί.

    Αναφορικά με την τελευταία πρόταση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, ο Γκεοργκίεφσκι τη χαρακτήρισε καλή και αποδεκτή λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν κάποιος μας προτείνει να γίνει αποδεκτό το όνομα "Δημοκρατία Μακεδονίας" για διεθνή χρήση και το όνομα "Ανω Μακεδονία" για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, η πρόταση πρέπει να γίνει αποδεκτή". Δήλωσε ωστόσο έκπληκτος διότι "το μπαλάκι" όπως είπε, "το έριξαν σε μας και όχι στην Αθήνα", ενώ πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι στην Αθήνα δεν δόθηκε καμια συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα "δημιουργεί κάποιες υποψίες για την πρόταση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων".

    [21] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΝΕΙ Η EVEREST

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Εμφαση στην επέκταση στις αγορές της Ευρώπης, μετά την παρουσία της everest στα Βαλκάνια, με το πρώτο κατάστημα everest στη Ρουμανία δίνει η διοίκηση της εταιρίας για το νέο έτος.

    Επίσης, στο ίδιο "μήκος κύματος" κινούνται οι κινήσεις της διοίκησης και για την ενίσχυση της θυγατρικής εταιρίας Everest Τροφοδοτική, με επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού και των παραγωγικών εγκαταστάσεων, την αναδιάρθρωση της εταιρίας και του δικτύου διανομής.

    Η είσοδος του Ομίλου στην αγορά των Casual Restaurants, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη δυναμική παρουσία της αλυσίδας ιταλικών εστιατορίων «La Pasteria» που πρόσφατα εξαγόρασε και η περαιτέρω ενίσχυση και εδραίωση της παρουσίας του Ομίλου στον ευρύτερο χώρο της ψυχαγωγίας, αποτελούν δύο ακόμη βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η εταιρία για το τρέχον έτος.

    Για τα μεγέθη του Ομίλου στο Α΄ οικονομικό εξάμηνο της χρήσης 01/07/01-30/06/02, προβλέπεται αύξηση του κύκλου εργασιών και των λοιπών εσόδων κατά 59,1 % στο ποσό των 17,2 δισ. δρχ., καθώς και αύξηση των κερδών προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 27,5% στο ποσό των 2.5 δισ. δρχ.

    Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση 01/07/2000 - 30/06/2001, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 10,8 δισ. δρχ., από 8,6 δισ. δρχ. το προηγούμενο οικονομικό έτος, σημειώνοντας αύξηση 24,8%, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην ωρίμανση των καταστημάτων που λειτούργησαν για πρώτη φορά την περίοδο αυτή. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα κέρδη εκμετάλλευσης προ αποσβέσεων ανήλθαν στα 2,33 δισ. δρχ. έναντι 2,13 την προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 9,6%, ενώ τα καθαρά κέρδη του Ομίλου προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 1,3 δισ. δρχ., έναντι 1,4 δισ. δρχ.

    [22] ΕΝΤΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΤΑΝΕΟ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (19:04 UTC+2)

    Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Ανάπτυξης της Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 100 δισ. δρχ., σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Απο τα 100 δισ. δρχ., πλειοψηφικό ποσοστό θα περιέλθει σε θεσμικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν από το Δημόσιο, όπως διευκρίνησε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Το τελικό ποσό που θα ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, θα συμπληρωθεί από κεφάλαια ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω της ίδρυσης των Α.Κ.Ε.Σ., που θα επενδύουν με την σειρά τους σε ελληνικές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο χώρο της νέας οικονομίας.

    Η εισαγωγή της αρχής της φορολογικής ουδετερότητας που θα διέπει τα ΑΚΕΣ, σύμφωνα με παράγοντες του ΤΑΝΕΟ, αποτελεί "τη θετικότερη ίσως εξέλιξη για την ανάπτυξη των venture capital στην Ελλάδα". Η συγκεκριμένη αρχή, αποτελεί πάγιο αίτημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Venture Capital (EVCA), καθώς και πάγια σύσταση του ΟΟΣΑ προς υα κράτη-μέλη του.

    Σε ό,τι αφορά το διαχειριστή των ΑΚΕΣ, σύμφωνα με τον κ. Χιστοδουλάκη, θα μπορεί να είναι είτε ανώνυμη εταιρία, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, είτε ΕΠΕΥ, ή επιχείρηση που έχει λάβει άδεια για τη διαχείριση αντίστοιχων σχημάτων από τις αρχές άλλου κράτους μέλους του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.

    Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΣ δεν θα φορολογείται ως οργανισμός, αλλά αντίθετα θα φορολογούνται οι μέτοχοί του, ενώ για τη δημιουργία του δεν απαιτείται η ειδική άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    [23] ΠΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Γ.ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ - ΛΑΝ ΝΕΤ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2002 (18:59 UTC+2)

    Τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών Γ.ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ ΑΒΕΕ και ΛΑΝ ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. αποφάσισαν να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των εν λόγω εταιριών την συγχώνευσή τους δι' απορροφήσεως της ΛΑΝ ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. από την Γ.ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ ΑΒΕΕ.

    Η συγχώνευση θα υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.2166/93 σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες διατάξεις του Ν.2190/20.

    Η ΛΑΝ ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 και την 31/12/2001 θα κλείσει την δεύτερη εταιρική χρήση. Ασχολείται με την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών σε μεγάλους πελάτες (VOICE και DATA SERVICES).

    Τον Αύγουστο του 2001, ήταν η πρώτη εταιρία η οποία υπέγραψε με τον ΟΤΕ την συμφωνία διασύνδεσης των δικτύων τους, καθώς και την αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόγχου. Πρώτη επίσης ολοκλήρωσε την τεχνική διασύνδεση (interconnection) με το δίκτυο του ΟΤΕ και παρέχει ήδη και υπηρεσίες αστικής τηλεφωνίας στους πελάτες της. Ο κύκλος εργασιών της το 2001 προβλέπεται να υπερβεί τα 4 δισ. δραχμές και με την ολοκλήρωση του επενδυτικού της προγράμματος αναμένεται να πολλαπλασιασθεί.

    Η Γ.ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ ΑΒΕΕ εισήλθε στην κύρια αγορά του ΧΑΑ το έτος 1998 και για τα αποτελέσματα του 9μήνου, προβλέπεται κύκλος εργασιών περί τα 3 δισ.δραχμές και κέρδη περί τα 600 εκατ. δραχμές προ φόρων.

    Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα προκύψει μία εταιρία με πολλαπλάσια κεφάλαια και κύκλο εργασιών και κυρίως με πολύ καλύτερες προοπτικές, αφού πέραν της βιομηχανικής δραστηριότητας θα διαθέτει και κλάδο στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 2 January 2002 - 15:20:01 UTC