Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 350 ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [03] ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [04] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗ
  • [05] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
  • [06] ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ UDMR
  • [07] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑ 0,51%
  • [08] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΕΧΡΙ 1.500 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [09] ME TH ΔΙΑΙΑΤΗΣΙΑ ΤΑ ΕΒΑΛΕ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [10] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ"
  • [11] ΣΟΛΑΝΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [12] ΛΕΥΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] ΑΥΡΙΟ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [14] Ο ΧΑΡΙΣΗΣ MVP ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [15] ΠΛΗΡΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΕΤ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [16] Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
  • [17] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
  • [18] ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ
  • [19] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
  • [21] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΙΚΟΝΑ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [22] ΧΩΡΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ
  • [23] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [01] 350 ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2001 (12:48 UTC+2)

    Περισσότερα από 350 ορεινά χωριά έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα όπου για δεύτερη συνεχή ημέρα συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις ενώ στην πόλη της Φλώρινας και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ένα μέτρο.

    Σ΄ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες ενώ από το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Κοζάνης-Ιωαννίνων, Κοζάνης Λάρισας καθώς επίσης και στα ορεινά επαρχιακά δίκτυα Βοϊου Κοζάνης, Ροδόπης και Ορεστιάδας.

    Η θερμοκρασία σ΄ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνει κάτω από το μηδέν ενώ στη Φλώρινα και την Κοζάνη ο δείκτης του θερμομέτρου έπεσε νωρίς το πρωί στους -6 βαθμούς. Σε ορεινές περιοχές άρχισαν να σημειώνονται και προβλήματα υδροδότησης καθώς πολλά υδρόμετρα έσπασαν από τον παγετό, ενώ οι νομαρχιακές και οι δημοτικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και καταβάλλονται προσπάθειες για να κρατηθεί ανοιχτό από το πυκνό χιόνι τουλάχιστον στο εθνικό οδικό δίκτυο τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

    Η λίμνη της Δοϊράνης στο νομό Κιλκίς παραμένει παγωμένη από χτες ενώ και το μεγαλύτερο τμήμα της λίμνης της Καστοριάς πάγωσε ενώ στα αστικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας παρέμειναν κλειστά τα περισσότερα καταστήματα. Στη Βόρεια Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εδώ και δύο ημέρες έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια κτηνοτρόφοι και από τις τοπικές υπηρεσίες καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάνοιξη των δρόμων , ενώ από τα τοπικά δασαρχεία απαγορεύτηκε το κυνήγι και εντάθηκαν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό λαθροκυνηγών.

    Στο νομό Φλώρινας παραμένουν αποκλεισμένα 35 χωριά και άλλα 16 στο νομό Γρεβενών ενώ περισσότερα από εκατό είναι τα αποκλεισμένα χωριά στο νομό Κοζάνης. Εξάλλου άλλα 11 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στην Ημαθία, 28 στην Καστοριά, 11 στην Πιερία και περισσότερα από 70 στην Ορεστιάδα και τη Ροδόπη.

    Η κυκλοφορία στο τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών μέχρι τα Τέμπη διεξάγεται με αλυσίδες ενώ εκτός από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης κλειστό παραμένει και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Επίσης δεν πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή μέρα κανένα δρομολόγιο πλοίου από Καβάλα, Κεραμωτή και Αλεξανδρούπολη προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης μέχρι και 8 μπροφόρ.

    Η θερμοκρασία σ΄ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα παραμένει και κατά τη διάρκεια της ημέρας κάτω από το μηδέν ενώ στην Φλώρινα και σε άλλα αστικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας τα συνεργεία των τοπικών υπηρεσιών αδυνατούν από τις 10 το πρωί σήμερα να προχωρήσουν σε εκχιονισμό κεντρικών δρόμων καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποκλειστούν από τις μεγάλες ποσότητες χιονιού είσοδοι σπιτιών και διαβάσεις δρόμων

    [02] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 17 Δεκεμβρίου 2001 (11:25 UTC+2)

    Τη θέση του για την πρόταση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Ομάδα Κρίσης για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων.

    Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας συνάντησε τον κ.Παπανδρέου στο Λάακεν και μίλησε μαζί του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης, ο κ.Παπανδρέου δήλωσε: "Η διένεξη για το όνομα βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε. Οσον αφορά την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης, θα μπορούσα να πως ότι πολλές φορές είχαμε προτάσεις από περισσότερες χώρες και οργανισμούς για επίλυση της διένεξης. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε λύση, που θα είναι αποδεκτή και για τις δύο πλευρές και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Προς το παρόν δεν έχουμε βρει μία τέτοια λύση, είναι πολύ σημαντικό, όμως, να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας είναι ήδη καλές, το ζήτημα όμως πρέπει να επιλυθεί. Και μάλιστα, πρέπει να σεβαστούμε και τα δικά μας και τα δικά σας αισθήματα για την περιοχή που εμείς αποκαλούμε Μακεδονία".

    Στο ερώτημα κατά πόσο η πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Κρίσης είναι αποδεκτή βάση για διαπραγματεύσεις, ο κ.Παπανδρέου απάντησε:

    "Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Θα ήθελα μόνο να πω ότι οποιαδήποτε πρόταση, που θα είναι αποδεκτή, θα πρέπει να έρθει από τα Ηνωμένα Εθνη, στα χέρια των οποίων βρίσκεται η διένεξη. Ηδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις γι΄ αυτό. Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ.Σολάνα παρέχει τη βοήθειά του και θα συνεχίσει να βοηθά".

    Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεσή της, η Διεθνής Ομάδα Κρίσης προτείνει η ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί στις διεθνείς επαφές της το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ενώ στις επαφές της με την Ελλάδα να κάνει χρήση της ονομασίας "Ανω Μακεδονία".

    Ε.Π.

    [03] ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2001 (10:44 UTC+2)

    Συνωστισμός επικρατεί από το πρωί στις εμπορικές τράπεζες των Αθηνών, καθώς οι πολίτες σπεύδουν μαζικά να προμηθευτούν τις συσκευασίες εξοικείωσης με το ευρώ, η διανομή των οποίων άρχισε σήμερα. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, ο καιρός δεν επέτρεψε στους πολίτες να είναι συνεπείς στο πρώτο επίσημο "ραντεβού" τους με το ενιαίο νόμισμα.

    Καθεμία από τις συνολικά 3.000.000 συσκευασίες εξοικείωσης περιέχει 45 κέρματα, συνολικής αξίας 5.000 δρχ. ή 14,67 ευρώ. Οι συσκευασίες αυτές δεν είναι συλλεκτικές, καθώς τα κέρματα που περιέχουν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά στις συναλλαγές των πολιτών μετά την 1η Ιανουαρίου.

    Στο μεταξύ, οι επαγγελματίες μπορούν από σήμερα να προμηθεύονται ποσότητες κερμάτων του νέου νομίσματος. Η αξία των ειδικών συσκευασιών με κέρματα ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις κυμαίνεται από 111 (37.823 δρχ.) έως 300 ευρώ (102.225 δρχ.). Η συσκευασία των 111 ευρώ περιέχει από 25 κέρματα των 1, 2 και 5 λεπτών, από 40 κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών, καθώς και από 25 κέρματα των 1 και 2 ευρώ.

    Η έγκαιρη και επαρκής προμήθεια των ευρώ από τις μικρές επιχειρήσεις θεωρείται απαραίτητη, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τα ρέστα από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

    Και αυτό γιατί, ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οι βασικοί διανομείς των κερμάτων (μέσω των ρέστων), αφού τα ΑΤΜs των τραπεζών θα δίνουν μόνο χαρτονομίσματα και μάλιστα, τα περισσότερα των 20 και των 50 ευρώ.

    Για να πάρει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τις συσκευασίες αυτές πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 (πρώην δήλωση του ν. 105) στην τράπεζα ότι έχει προσωπική επιχείρηση και ότι δεν θα διενεργήσει συναλλαγές με τα ευρώ πριν από την 1/1/ 2002.

    [04] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 17 Δεκεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βοσνία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση ύψους 5,43 εκ. ευρώ (4,93 εκ. δολ.) στο Σεράγεβο για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου που καταστράφηκε στον πόλεμο.

    Η σύμβαση υπεγράφη με την κροατική εταιρεία Dalekovod και με την υλοποίηση του έργου θα τροφοδοτηθούν με ηλεκτρικό ρεύμα μέτριας και χαμηλής τάσης περιοχές στη Βοσνία, όπου το δίκτυο καταστράφηκε στη διάρκεια του πολέμου το 1992 - 1995.

    Εφόσον αποκατασταθούν οι ζημιές τα συστήματα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν μεγαλύτερη ισχύ και αποτελεσματικότητα, ώστε καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργούνται από την επιστροφή των προσφύγων και την αναμενόμενη αναζωογόνηση των τοπικών επιχειρήσεων.

    [05] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλιμακώνει τη βία στη Μέση Ανατολή παρά τις προσπάθειες που ο ίδιος όπως δήλωσε καταβάλλει για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με πρόξενους χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Λυπάμαι που θα δηλώσω ότι οι Ισραηλινοί αποκλιμακώνουν τη στρατιωτική τους δράση" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραφάτ σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα.

    Οι πρόξενοι των κρατών μελών επανέλαβαν την θέση της ΕΕ σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν θα πρέπει να υποσκάπτει την θέση του Παλαιστίνιου ηγέτη και την ικανότητά του να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

    Ο.Σ.

    [06] ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ UDMR

    Βουκουρέστι, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε αναφερόμενος στους εκπροσώπους του κόμματος Δημοκρατική Ενωση Ούγγρων (UDMR) επισήμανε ότι πρόσφατο περιστατικό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε βασικό πρόβλημα στις σχέσεις Ρουμανίας - Ουγγαρίας.

    "Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι παραβίασαν το νόμο τότε θα επιβληθούν τιμωρίες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ναστάζε.

    Κατά πολλούς η ανεκτικότητα που επέδειξε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σχετίζεται με την συνεργασία που ήδη υπάρχει στις σχέσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με το κόμμα των Ούγγρων καθώς πρόσφατα η κυβέρνηση επωφελήθηκε την υποστήριξη του UDMR για να περάσει το νόμο για τον προϋπολογισμό.

    Σημειώνεται ότι οι ρουμανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα εναντίον μελών της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων καθώς θεωρείται ότι τα μέλη του κόμματος προσέβαλαν τα εθνικά σύμβολα της Ρουμανίας όταν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Ουγγαρίας.

    [07] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑ 0,51%

    Σόφια, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Σε 17,18% έφθασε το μήνα Νοέμβριο το ποσοστό ανεργίας στη Βουλγαρία, καθώς από τον Οκτώβριο σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 0,51%, σύμφωνα με την υπηρεσία εργασίας της χώρας.

    Το Νοέμβριο 656.976 άνθρωποι ήταν άνεργοι, δηλαδή 19.628 περισσότεροι από τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία εργασίας η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στην λήξη των εποχιακών θέσεων εργασίας στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών και της γεωργίας.

    Η πόλη Ταργκοβίστε στα βορειανατολικά της χώρας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (32,94%), ενώ η πρωτεύουσα της χώρας, η Σόφια είχε το χαμηλότερο ποσοστό (4,74%).

    Το Νοέμβριο του 2000 το ποσοστό ανεργίας της Βουλγαρίας ανέρχονταν σε 17,72%.

    A.T.

    [08] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΕΧΡΙ 1.500 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Η Βρετανία μπορεί να στείλει μέχρι και 1.500 στρατιώτες στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, ενώ είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας τέτοιας δύναμης υποστήριξε μιλώντας ενώπιον της βουλής ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, ο κ. Μπλερ τόνισε ότι ακόμα η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημα καμία απόφαση, καθώς πρέπει πρώτα να υπάρξει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα νομιμοποιήσει την αποστολή αυτής της δύναμης.

    Ο.Κ.

    [09] ME TH ΔΙΑΙΑΤΗΣΙΑ ΤΑ ΕΒΑΛΕ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Με τη διαιτησία τα έβαλε η ΠΑΕ Αρης. Το παιχνίδι με την ΑΕΚ μπορεί να ανήκει στο παρελθόν, όμως για την διοίκηση της ομάδας κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλά τα άστοχα σφυρίγματα (κατά την άποψή της) ξύπνησαν παλιές θύμισες και την ανάγκασαν να προβεί σε δηλώσεις, μέσω ανακοίνωσης.

    Ετσι η ΠΑΕ Αρης με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: "Στην ιστορική αναδρομή της η ΠΑΕ Άρης θεωρούσε χρέος της να προασπίζει τα συμφέροντά της με γνώμονα πάντα την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην προσπάθειά της αυτή απέφευγε επιμελώς να τοποθετείται επί θεμάτων που αφορούσαν στις διαιτησίες των αγώνων της ομάδας του Άρη θεωρώντας ότι τα ανθρώπινα λάθη αποτελούσαν και αποτελούν μέρος των κανόνων ενός παιχνιδιού. Προφανώς, η αξιοπρεπής στάση της ΠΑΕ Άρης, εκλαμβάνεται από κάποιους ως αδυναμία με αποτέλεσμα αυτοί να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αλλοιώνουν αποτελέσματα, να τραυματίζουν βάναυσα το κύρος του πρωταθλήματος, να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και τελικώς, να υποτιμούν τη νοημοσύνη του απλού φιλάθλου που εις μάτην προσπαθεί να αναζητήσει τη χαμένη επαφή του με τον αθλητισμό.

    Η διαιτησία του κ. Βούλγαρη στον αγώνα ΑΕΚ - Αρη αποτέλεσε για όλους εμάς αλλά και τους υγιώς σκεπτόμενους φίλους του ποδοσφαίρου μια οδυνηρή δικαίωση των φόβων μας. Επιγραμματικά αναφέρουμε τις τρεις κίτρινες κάρτες που χρέωσε σε βασικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας μας έναντι καμιάς ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ παρά το αντιαθλητικό παιχνίδι τους, την αδικαιολόγητη αποβολή του Θεοδωρίδη με δυο κίτρινες κάρτες, το ανύπαρκτο πέναλτι το οποίο καταλογίστηκε σε βάρος του Αρη, την ανατροπή του Χαριστέα από δυο παίκτες της αντιπάλου ομάδας (Γκαμάρα-Κωστένογλου) μέσα στη μεγάλη περιοχή της ΑΕΚ την οποία φυσικά δεν καταλόγισε ως παράβαση καθώς και πλήθος σφυριγμάτων που είχαν σαφέστατο στόχο να μεταφέρουν το παιχνίδι της γηπεδούχου προς την περιοχή του Αρη. Προβάλλουμε ευλόγως τα εξής ερωτήματα:

    α) Γιατί δεν αξιολογήθηκε η διαιτησία του αγώνα ΑΕΚ - Αρη;

    β) Γιατί δεν εξαιρέθηκε ο κ. Βούλγαρης από τη διαδικασία επιλογής αφού είναι γνωστές τοις πάση οι συγγενικές σχέσεις του με πρώην παράγοντα της ΠΑΕ ΑΕΚ;

    γ) Θα διευθύνει ξανά στο μέλλον αγώνες της ΑΕΚ ο εν λόγω διαιτητής;

    Ως ένα σημείο κατανοούμε τον υπερβάλλοντα σεβασμό που έδειξε ο κ. Βούλγαρης στην πρωτοπόρο του ελληνικού πρωταθλήματος. Κατανοούμε επίσης και την σπουδή που δείχνουν εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν να ελέγξουν το χώρο του ποδοσφαίρου προκειμένου να καταπνίξουν οποιαδήποτε φιλότιμη προσπάθεια από όπου κι αν προέρχεται για να μην 'αλλάξουν οι ισορροπίες'.

    Σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε την καταστρατήγηση των κανονισμών, την αυθαίρετη και παρασκηνιακή δράση όλων των σκοτεινών δυνάμεων κατάλοιπα ενός ζοφερού παρελθόντος που ευτελίζουν χρόνια τώρα τους θεσμούς. Υποσχόμαστε εν ονόματι της πολύχρονης και λαμπρής ιστορίας του αγαπημένου συλλόγου μας ότι καθημερινά όλοι αυτοί που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία μας προς την κορυφή, θα βρίσκουν τον κόσμο του Αρη και την ΠΑΕ απέναντί τους".

    [10] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ"

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Το βιβλίο του Βία Λειβαδά «Πορεία προς Αμμόχωστο» θα παρουσιαστεί αύριο στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, η μορφωτική ακόλουθος της κυπριακής πρεσβείας Νάσα Παταπίου, ο καθηγητής Ανδρέας Βόσκος και ο συγγραφέας.

    Στο βιβλίο παρουσιάζεται ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-1959, όπως τον έζησε από πρώτο χέρι ο ίδιος ο συγγραφέας.

    Ο Βίας Λειβαδάς γεννήθηκε σε χωριό της Αμμόχωστου και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο της πόλης. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο του Birbingham στη διοίκηση επιχειρήσεων.

    Πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, καταδικάστηκε από Αγγλους σε ισόβια φυλάκιση και μεταφέρθηκε σε φυλακές της Αγγλίας. Αποφυλακίστηκε μετά το τέλος του αγώνα αφού πέρασε πάνω από τρία χρόνια στις φυλακές..

    Είναι ιδρυτικό μέλος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ και για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου. Εχει γράψει το βιβλίο Αντίστροφη Πορεία», που αναφέρεται στους αγώνας της «γενιάς του 114», ενώ υπό έκδοση βρίσκονται δύο βιβλία οικονομικού περιεχομένου.

    [11] ΣΟΛΑΝΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα μετέβη σήμερα στο Βελιγράδι σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου για το μέλλον της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, την οποία συγκροτούν η Σερβία και το Μαυροβούνιο και να διευθετηθεί η κρίση στο θέμα για το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που προωθεί το Μαυροβούνιο.

    "Ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να βρούμε κατάλληλη λύση, που θα είναι αποδεκτή από τους τους πολίτες του Βελιγραδίου και της Ποντγκόριτσα", δήλωσε ο κ. Σολάνα μετά τις συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

    Στη συνέχεια και οι τρεις αξιωματούχοι κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον κ. Σολάνα, στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή μετά τον Οκτώβριο.

    "Δεν έχω αμφιβολία ότι η διαδικασία προχωράει. Θεωρώ ότι πολλά πράγματα μπορούν να επιτευχθούν, εάν υπάρχει καλή θέληση. Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει καλή θέληση", τόνισε ο κ. Σολάνα κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του.

    "Η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική επειδή ξεκινήσαμε εκ νέου τη διαδικασία του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Ποντγκόριτσα", υπογράμμισε.

    "Θεωρούμε ότι η διατήρηση της αναδιαρθρωμένης ομοσπονδίας είναι αυτό που υποστηρίζουμε. Δεν υποστηρίζουμε τη διάλυση της ομοσπονδίας", είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλει οι διαβουλεύσεις να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα.

    "Νομίζω ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου η κατάσταση πρέπει να αποσαφηνιστεί. Θα συνεργαστούμε πλήρως και θα θέσουμε όλη την ενέργειά μας από την πλευρά της Ε.Ε. για την επιτυχή έκβαση του διαλόγου", τόνισε.

    Η Σερβία και το Μαυροβούνιο συμφώνησαν στη διεξαγωγή συνομιλιών με εμπειρογνώμενες της Ε.Ε. τις επόμενες εβδομάδες σε μία σειρά θεμάτων για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες, όπως η ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο και οι εξωτερικές σχέσεις.

    "Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε αν συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο και οι εξωτερικές σχέσεις λειτουργούν καλύτερα στο πλαίσιο της αναδιαρθρωμένης ομοσπονδίας ή δύο ξεχωριστών κρατών", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς σε δημοσιογράφους.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι "οι δύο πρωτοβουλίες θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης" και ότι οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. θα εξετάσουν επίσης το πως θα λειτουργήσει μία ανεξάρτητη πολιτική του Μαυροβουνίου στους παραπάνω τομείς.

    Οι συνομιλίες σε επίπεδο ειδικών θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες.

    [12] ΛΕΥΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Ο χιονιάς στην... πόρτα των τριών γηπέδων της Θεσσαλονίκης. Καυταντζόγλειο, Χαριλάου, Τούμπα. Τα τρία γήπεδα που φιλοξενούν τις τρεις ομάδες που αγωνίζονται στην Α' εθνική μοιάζουν περισσότερο με χιονοδρομικές πίστες, αφού το χιόνι έχει καλύψει πολλά εκατοστά τον αγωνιστικό χώρο.

    Ο Δικέφαλος σήμερα, αν και έχει να αντιμετωπίσει την Τετάρτη την Χαλκηδόνα δεν κατάφερε να προπονηθεί. Ετσι ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς αρκέστηκε μόνο με γενική ενδυνάμωση των παικτών του και ανάλυση τεχνικών, με την ελπίδα ότι αύριο θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει παρουσιααστεί. Το ίδιο έκανε και ο Αγγελος Αναστασιάδης στο Καυταντζόγλειο. Λίγο τρέξιμο κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου και πολύ θεωρία, περιλάμβανε η σημερινή προπόνηση.

    Τέλος, στο Χαριλάου δεν υπήρχε ψυχή. Ο λόγος ήταν επειδή η αποστολή δεν κατάφερε να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" είναι κλειστό, το λεωφορείο που θα τους μετέφερε στη συμπρωτεύουσα δεν μπόρεσε να συνεχίσει μετά τη Στυλίδα, ενώ η ΠΑΕ Αρης δεν μπόρεσε να βρει εισιτήρια για το τρένο. "Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Απλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει", τόνισε από την Αθήνα ο παίκτης του Αρη, Φάνης Κατεργιαννάκης.

    Ετσι όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον καιρό. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ίσως και αυτό είναι πλέον βάσιμο να μην διεξαχθούν οι αναμετρήσεις του κυπέλλου Ελλάδας που είναι να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

    Κ.Π.

    [13] ΑΥΡΙΟ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα με σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεδρίας της Βοσνίας Μπόρις Κουγιούντζιτς.

    Στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψής του στην χώρα ο κ. Κοστούνιτσα θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση διακρατικού συμβουλίου για την συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αναμένεται να συναντηθεί με μέλη της προεδρίας της Βοσνίας.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων εκπρόσωποι από τη Βοσνία και τη Γιουγκοσλαβία θα συζητήσουν επίσης κοινές προσπάθειες για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, τις οικονομικές σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ θα υπογραφούν δυο συμφωνίες για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την από κοινού προστασία των επενδύσεων.

    Ο.Σ.

    [14] Ο ΧΑΡΙΣΗΣ MVP ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ο παίκτης του Ηρακλείου Χρήστος Χαρίσης, αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών. Ο άσος της ομάδας της Κρήτης συγκέντρωσε 50 βαθμούς, ενώ λίγο πιο πίσω βρέθηκε ο φόργουορντ του ΠΑΟ, Ντέγιαν Μποντιρόγκα που συγκέντρωσε 47 βαθμούς.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι: Χρήστος Χαρίσης (Ηράκλειο) 50, Ντέγιαν Μποντιρόγκα (ΠΑΟ) 47, Κώστας Τσαρτσαρής (Περιστέρι) 29, Γιώργος Διαμαντόπουλος (Πανιώνιος) 25, Γιώργος Καράγκουτης (Ηρακλής) 15, Μπάιρον Ντίνκινς (Περιστέρι)14, Τάσος Καταρτζής (Ηράκλειο) 7, Αριαν Κόμαζετς (ΑΕΚ) 7, Βλάντιμιρ Πέτροβιτς (Δράμα) 6, Δημήτρης Παπανικολάου (Ολυμπιακός) 3, Ρόντερικ Μπλάκνεϊ (Ηρακλής) 3, Αλφόνσο Φορντ (Ολυμπιακός) 1.

    [15] ΠΛΗΡΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΕΤ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Την πλήρη ενεργοποίηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με στόχο την κάλυψη των αναγκών της αγοράς και την εδραίωση της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού προς τη βιομηχανία, ανακοίνωσε σήμερα στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι ο ΕΦΕΤ έχει στελεχωθεί και θα λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2002, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον ΣΕΒΤ για ενεργό συμμετοχή στην ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα στοχεύουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στην προστασία του καταναλωτή.

    "Κάθε πρόταση που στοχεύει στην εξυγίανση του κύκλου της παραγωγής και της εμπορίας είναι ευπρόσδεκτη", τόνισε χαρακτηριστικά, απατώντας σε αίτημα του ΣΕΒΤ για την συνεργασία του ΕΦΕΤ με τον κόσμο της παραγωγής.

    Κατά τη συνάντηση ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να στηριχθεί η αγορά με στόχο τη διατήρηση και την τόνωση της ζήτησης, ιδιαίτερα μετά την εισαγωγή του ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τα μέλη του ΣΕΒΤ να τηρήσουν στην πράξη τις "συμφωνίες κυριών" που αφορούν τις στρογγυλοποιήσεις των τιμών.

    Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι το υπουργείο αποδίδει βαρύτητα στον κοινωνικό ρόλο των επιχειρήσεων, σε θέματα όπως η κατάρτιση των εργαζομένων, καθώς και στις πρωτοβουλίες ενσωμάτωσης στην ψηφιακή οικονομία, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.

    Ο ΣΕΒΤ από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια του υπουργείου να επεκτείνει τη συνεργασία του με τους φορείς της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου και σε νέα επίπεδα.

    Α.Τ.

    [16] Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

    Μόσχα, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Δράση από πλευράς της Παλαιστινιακής Αρχής ζητά η Ρωσία μετά τις δηλώσεις για τη λήξη επιχειρήσεων, του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.

    Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι οι παλαιστινιακές αρχές πρέπει να προβούν σε συλλήψεις των υπεύθυνων για τα τρομοκρατικά χτυπήματα κατά των πολιτών του Ισραήλ.

    Παράλληλα η Μόσχα σε ανακοίνωσή της ζήτησε από την Παλαιστινιακή αρχή να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα όπως η σύλληψη όσων εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις, η εκκαθάριση των τρομοκρατικών οργανώσεων και η αποτροπή των μελλοντικών εγκλημάτων.

    Η Μόσχα κάλεσε και το Ισραήλ να αποφύγει στο μέλλον στρατιωτικές εισβολές σε περιοχές που κατέχουν οι Παλαιστίνιοι.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Α.Τ.

    [17] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Βερολίνο, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Πικέ θα συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ με σκοπό να προετοιμάσουν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία τον Ιανουάριο.

    Οι συνομιλίες θα αφορούν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα αποτελέσματα της διάσκεψης στο Λάακεν, τη διεύρυνση της ΕΕ και τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο στη Βαρκελώνη.

    Ο διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατίας και η κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή θα αποτελέσουν το αντικείμενο των επικείμενων συνομιλιών των δυο αντρών.

    Ο.Σ.

    [18] ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Η Αθήνα 2004 εγκαινιάζει σήμερα το νέο δικτυακό χώρο της (website), που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε μία επιτυχημένη Ολυμπιακή προετοιμασία.

    Το νέο site της ΑΘΗΝΑ 2004 (στην ίδια διεύθυνση www.athens.olympic.org) περιέχει 1.800 νέες σελίδες (Ελληνικά και Αγγλικά), νέα αρχιτεκτονική, σύγχρονο σχεδιασμό και αισθητική, καλύτερη λειτουργία αναζήτησης και επιτρέπει τη βελτιωμένη πρόσβαση για άτομα με αναπηρία.

    Πιο συγκεκριμένα, το νέο site περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής νέα στοιχεία και βελτιώσεις:

    -10 δυναμικές εφαρμογές

    - 260 φωτογραφίες, χάρτες και αρχιτεκτονικά σχέδια κλπ.

    - Συμβατότητα με το πρώτο επίπεδο προδιαγραφών κατασκευής και μετάδοσης ιστοσελίδων για τα άτομα με αναπηρία του Παγκόσμιου Κοινωφελούς Οργανισμού (W3C).

    - Νέα ηλεκτρονική Αίθουσα Τύπου για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, με μηχανισμό αναζήτησης όλων των δελτίων τύπου, φωτογραφικό αρχείο. Στην ηλεκτρονική Αίθουσα Τύπου θα δημοσιεύονται καθημερινά πολλές άλλες πληροφορίες και φωτογραφίες, οι οποίες θα διευκολύνουν την εργασία των εκπροσώπων των ΜΜΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    - Νέες σελίδες με αφιερώματα για όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα, το ημερήσιο πρόγραμμα των Αγώνων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα βασικά χαρακτηριστικά τους κ.α.

    - Νέες σελίδες για το Πρόγραμμα Ολυμπιακού Εθελοντισμού, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σχόλια Εθελοντών.

    - Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και γεγονότων καθώς και το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΑΘΗΝΑ 2004

    - Νέες σελίδες για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (με διακριτή εικαστική πρόταση βασισμένη στα χρώματα του νέου εμβλήματος), με πληροφορίες για τα Παραολυμπιακά αγωνίσματα και την κατηγοριοποίηση των αθλητών σε αυτά, ανάλυση των προσαρμογών στις αθλητικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των Παραολυμπιακών αθλητών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

    - Προβολή των Ολυμπιακών προϊόντων και συλλεκτικών προγραμμάτων.

    - Πληροφορίες για τις Μασκώτ των Αγώνων.

    - Πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία.

    - Κληρονομιά που θα αφήσουν οι Αγώνες στην Ελλάδα.

    - Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (Αρχαία και σύγχρονη).

    - Χρηστικές πληροφορίες για τους επισκέπτες στην Αθήνα.

    - Νέες εφαρμογές για την προβολή των Προκηρύξεων διαγωνισμών και θέσεων εργασίας.

    - Νέες σελίδες για το Περιβάλλον και την περιβαλλοντική στρατηγική της ΑΘΗΝΑ 2004 με απώτερο στόχο τη διοργάνωση φιλικών προς το περιβάλλον Αγώνων (χώροι Ολυμπιακού Πρασίνου, Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση, πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωση κ.α.)

    - Πληροφορίες για τις Λειτουργίες των Αγώνων (Μεταφορές, Ασφάλεια, Φιλοξενία, Διατροφή, Εφοδιασμός κ.α.).

    Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το νέο site της ΑΘΗΝΑ 2004 είναι απολύτως σύγχρονη και δυναμική, με συνέπεια να καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση και ταχύτερη η ενημέρωση του περιεχομένου. Από τον Απρίλιο του 2002 προστίθεται στο περιεχόμενο του site της ΑΘΗΝΑ 2004 και η γαλλική του έκδοση.

    [19] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Δεκεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Διπλωματικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας καθώς οι εισαγγελικές αρχές της Ρουμανίας έχουν ξεκινήσει έρευνα εναντίον 80 μελών της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων (UDMR).

    Τα μέλη της UDMR κατηγορούνται ότι προσέβαλαν τα εθνικά σύμβολα της Ρουμανίας, καθώς τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους στο τέλος της συνέλευσης των αντιπροσώπων του κόμματος στις 15 Δεκεμβρίου.

    Η εισαγγελική έρευνα χαρακτηρίζεται δύσκολη από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας καθώς είναι αδύνατο να βρεθεί ποιος ξεκίνησε το τραγούδι από το σύνολο των 120 ατόμων που συμμετείχαν στην αίθουσα συνεδριάσεων.

    Ο επικεφαλής του κόμματος Μπέλα Μάρκο επισήμανε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα έχει σκοπό να προκαλέσει περισσότερη ένταση στις σχέσεις με τους Ούγγρους.

    "Ο εθνικός ύμνος της Ουγγαρίας ανήκει σε όλους τους Ούγγρους", τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό τραγούδι της χώρας τους.

    Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό επισημαίνοντας ωστόσο ότι υποστηρίζει πλήρως τις δηλώσεις του κ. Μάρκο.

    [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Αναβλήθηκε και σήμερα η αναμέτρηση του Πανσερραϊκού με τον Αθηναϊκό στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β΄ Εθνικής κατηγορίας. Ετσι το Δημοτικό γήπεδο Σερρών έμοιαζε περισσότερο με χιονοδρομικό κέντρο και όχι με γήπεδο που θα φιλοξενούσε ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο διαιτητήΣ που πήγε στο γήπεδο διαπίστωσε ότι υπάρχει 40 εκατοστά χιόνι, με αποτέλεσμα να αναβάλει και για δεύτερη φορά το παιχνίδι. Ετσι σύμφωνα με τον κανονισμό, η ΕΠΑΕ θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα εντός 15 ημερών.

    [21] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΙΚΟΝΑ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, απονεμήθηκαν, στο τέλος του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ανάπτυξης Εξαγωγών, τα βραβεία του Διαγωνισμού Φοιτητών Οικονομικών Σχολών, σε εργασίες για τη δημιουργία "εικόνας" - positioning, των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

    Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το δεύτερο στους Παναγιώτη Αργιανίδη και Παρασκευή Κρήτα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το τρίτο στον Γιώργο Χατζηδιάκο από το αγγλικό πανεπιστήμιο του Μπάουρνμάουθ.

    Οι βραβευθέντες φοιτητές, στις καθ΄ όλα άρτιες και αξιόλογες εργασίες που παρουσίασαν, πρότειναν τη δημιουργία και προβολή επώνυμων ελληνικών προϊόντων, με σκοπό να μην εξάγονται χύμα και γίνονται, προϊόν εκμετάλλευσης από εταιρίες άλλων χωρών, να εκτελεστεί μια παγκόσμια προσπάθεια προβολής για την ανάδειξη της ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων που πρέπει να στηριχθεί είτε στον ελληνικό πολιτισμό και στις ανθρώπινες αξίες, είτε με την αξιοποίηση της παράδοσης και του φυσικού τρόπου ζωής της χώρας και να εξασφαλισθεί για τα ελληνικά προϊόντα η εικόνα αλλά και η ταύτιση τους με την υψηλή ποιότητα. Αναλυτικά οι προτάσεις των βραβευθέντων βρίσκονται στο Internet site του Συνεδρίου: www.gbi-seve.gr/synedrio/

    Στόχος του διαγωνισμού ήταν να έρθουν πιο κοντά η οικονομία με την εκπαίδευση. Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία και οι εξαγωγές δεν ήταν ποτέ πολύ κοντά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

    Είναι επίσης γνωστό ότι ενώ υπάρχουν γενικά χαρακτηριστικά για το τι σημαίνει πχ. Γερμανικό, Ιταλικό και Ταϊβανέζικο προϊόν, η χώρα μας δεν έχει προσπαθήσει ποτέ να δημιουργήσει και να προωθήσει δυναμικά μια ταυτότητα. Ένα χαρακτηριστικό

    που να δίνει ταυτότητα στο μυαλό των ξένων για όλα τα προϊόντα μας.

    Έτσι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγών, ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών των οικονομικών σχολών, στον διαγωνισμό που προκήρυξε, για τεκμηριωμένες προτάσεις με στόχο τη δημιουργία ''εικόνας'' - positioning των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

    Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν επτά εργασίες από πανεπιστήμια όλης της χώρας, οι οποίες αξιολογήθηκαν από επιτροπή αποτελούμενη από τους: Χατζηδημητρίου Γιάννη, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καλαντζή Κώστα, διευθυντή Εξαγωγών της Τσάνταλης ΑΕ, Μαρκουίζο Παύλο, διευθυντή Εξαγωγών της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, Ματθίλδη Σάριτζα, Εμπορική διευθύντρια της Φλώρινα-Χωναίος ΑΕ, Φιλαδαρλή Μπάμπη γενικό διευθυντή του ΣΕΒΕ και Αλέξανδρο Μπουσουλέγκα, διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του ΣΕΒΕ.

    [22] ΧΩΡΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Χωρίς λεωφορεία έμεινε σήμερα ο δήμος Συκεών, παρόλο που συνεργεία κατόρθωσαν να καθαρίσουν από το χιόνι τους δρόμους απ' όπου περνάν οι γραμμές 26 και 28.

    Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου, από την ώρα που έπεσε το πρώτο χιόνι, οι υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή, τα συνεργεία εκχιονισμού βγήκαν αμέσως στους δρόμους με επικεφαλής το δήμαρχο και οι κεντρικοί δρόμοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα πρόσβασης.

    Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον δήμο Συκεών, κανένα λεωφορείο δεν κινήθηκε, ενώ τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν κανονικά. «Οι δικαιολογίες που ακούστηκαν ήταν απίστευτεςστην αρχή οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΘ έλεγαν ψευδώς ότι τα λεωφορεία δεν μπορούν να κινηθούν ούτε με αλυσίδες και στη συνέχεια ότι δεν τους προμηθεύει με αλυσίδες ο Οργανισμός και γι' αυτό δεν μπορούν να κινηθούν. Η αλήθεια είναι όμως ότι είχαν παρατήσει 7 λεωφορεία τους στην οδό Παπαναστασίου του δήμου Συκεών, χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί να τα κινήσει, τα οποία μάλιστα εμπόδιζαν και τις κινήσεις των συνεργείων του δήμου για τον εκχιονισμό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ο δήμος Συκεών σκέφτεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του ΟΑΣΘ.

    [23] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 17 Δεκεμβρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Στη Μεγάλη Βρετανία θα μεταβεί την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη διεθνή ασφάλεια.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί να έχει διαβουλεύσεις πριν από το επόμενο στάδιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Πούτιν αναμένεται να σχολιάσει και την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από την συνθήκη ΑΒΜ του 1972.

    Ο.Σ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 17 December 2001 - 19:13:49 UTC