Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
  • [02] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΕΠΠΑ
  • [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
  • [04] 1.000.000 ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΡΝΕΙΑ
  • [05] ΡΟΚΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [06] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [07] ΠΑΟΥΕΛ: ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ
  • [08] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΝΕΑΡΟ ΦΙΛΑΘΛΟ
  • [09] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΙΔΕΝΟΡ: ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ 10 ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΕ 12 ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [10] ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΟΠΛΩΝ
  • [11] ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΑΠΟ ΑΣΦΥΞΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΕ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [14] ΤΕΛΟΣ Ο ΑΜΠΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [15] ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "GROUND ZERO - ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ" ΣΤΟ ΣΑΕ
  • [16] ΑΓΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ 4Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ
  • [18] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ
  • [19] ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] AΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΝΟΥΝ 3 ΑΤΟΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [21] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [22] O Μ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • [23] ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [24] Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΣΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Στρασβούργο, 11 Δεκεμβρίου 2001 (14:23 UTC+2)

    Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εντάσσεται στο πλαίσιο που επιβάλλει την κατάργηση οποιασδήποτε διάταξης που εμποδίζει την ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης. Αυτό τονίζεται στην απάντηση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ, Σταύρου Ξαρχάκου.

    Ο ευρωβουλευτής είχε θέσει υπόψη του Συμβουλίου, πριν από λίγο καιρό, το γεγονός ότι η εθνική ιδιαιτερότητα και η πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων Ελλήνων, Αρμενίων, Λατίνων, Κούρδων, Συροχαλδαίων και άλλων μειονοτήτων δεν αναγνωρίζεται από το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας. Ο κ.Ξαρχάκος επισήμανε στην ερώτησή του ότι επί 30 χρόνια η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, την ίδια ώρα που η ΕΕ φαίνεται να μην πιέζει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

    Στην απάντησή του Συμβουλίου τονίζεται ότι επιβάλλεται "η κατάργηση οποιασδήποτε διάταξης που εμποδίζει την ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης". Τα ανωτέρω, υπογραμμίζει το Συμβούλιο "ισχύουν για όλες τις μειονότητες, χριστιανικές ή μη που διαβιούν στην Τουρκία" και προσθέτει ότι "σ'αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης".

    Το Συμβούλιο Υπουργών συνεχίζει στο ίδιο αυστηρό μήκος κύματος, σημειώνοντας ότι "η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου στην τουρκική νομοθεσία δεν επαρκεί, αφού η Τουρκία θα πρέπει να εξασφαλίσει και την πραγματική υλοποίησή του".

    [02] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΕΠΠΑ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2001 (14:04 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    "Η Ελλάδα έχει και την πολιτική βούληση και την επιθυμία να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωστρατό".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι "επιθυμούμε την αυτόνομη πορεία της ΕΕ στους τομείς της ΚΕΠΠΑ και οι θέσεις μας είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν διαμορφωθεί".

    [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2001 (18:13 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με εισηγήσεις του 11μελούς προεδρείου του ΣΑΕ συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Άθενς αναφέρθηκε στο δικό του όραμα και τις σημαντικές δράσεις που αναπτύσσει η παγκόσμια οργάνωση σε όλες τις ηπείρους, εστιάζοντας στο Ιατρικό Πρόγραμμα σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ.

    «Υλοποιήσαμε καινοτομικά προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, με το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε επίπεδο που ξεπερνά σύνορα και πολιτισμούς, σε τόπους ξεχασμένους από τις σημαντικές οργανώσεις, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Άθενς. Έχουμε υποστηρίξει θέματα ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό, είμαστε η φωνή του ελληνισμού στη Διασπορά και έχουμε συμβάλλει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε εκλεγμένους αξιωματούχους, ελληνικής καταγωγής στις χώρες τους ανά τον κόσμο. Ανοίξαμε νέους δρόμους στο εμπόριο με την θεσμοθέτηση της 1ης Ελληνικής Εμπορικής & Πολιτιστικής Έκθεσης.

    Ιδρύσαμε ένα διεθνές πρόγραμμα Υιοθεσιών Εκκλησιών το οποίο θα λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στις αρχαιότερες εκκλησίες της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Ευρώπη με τους πόρους των νεώτερων εκκλησιών της Δύσης».

    Όπως είπε ο κ. Άθενς οι ανθρωπιστικές προσπάθειες του ΣΑΕ βασίζονται στο Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης. Εν μέσω δραματικών κοινωνικών συνθηκών που βιώνουν οι άνθρωποι στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το ΣΑΕ ίδρυσε πέντε Ιατρικά Κέντρα, τα οποία παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Έλληνες και τους γείτονές τους.

    Το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, το οποίο ξεκίνησε από τη Γεωργία (τρία Ιατρικά Κέντρα), έχει επεκταθεί στην Αρμενία (ένα Ιατρικό Κέντρο) και στην Ουκρανία (ένα Ιατρικό Κέντρο), ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ένα Ιατρικό Κέντρο και στην Αλβανία.

    Την άνοιξη του 2002 θα προστεθεί στο υπάρχον δίκτυο και μία μεγάλη μονάδα στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Οι Φίλοι του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, έχουν αναλάβει την μερική χρηματοδότηση του Ιατρικού Κέντρου της Μαριούπολης.

    Στην Αλβανία, ένα χορηγός έχει αναλάβει τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος. Απ' όσο γνωρίζουμε καμία άλλη εθνικότητα στον κόσμο δεν έχει υλοποιήσει παρόμοιο πρόγραμμα.

    Μέχρι σήμερα, τα κέντρα έχουν δεχθεί περισσότερες από 675.000 επισκέψεις ασθενών ενώ ο αριθμός των ασθενών που πρόκειται να εξυπηρετηθούν με την πλήρη λειτουργία των κέντρων ανέρχεται περίπου στο 1 εκ. ετησίως. Μια άλλη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Έλληνες του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν, ήταν η αγορά και η δωρεάν διανομή ενδυμάτων αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ($1.000.000).

    Το Εμπόριο και ο Πολιτισμός αποτελούν τους νέους τομείς έντονου ενδιαφέροντος του ΣΑΕ μετά από αίτημα πολλών Ελλήνων. Στο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την υλοποίηση σε συνεργασία με Ελληνικούς φορείς και ιδιαίτερα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Σε συνεργασία με μεγάλες Ελληνικές επαγγελματικές ενώσεις, το ΣΑΕ επιδιώκει να ενθαρρύνει εμπορικές και άλλες δραστηριότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Έλληνες της Διασποράς. Η εμπειρία από το πιλοτικό πρόγραμμα Ελληνική Εμπορική & Πολιτιστική Έκθεση 2001 Σικάγο θα αξιοποιηθεί στον καλύτερο σχεδιασμό μελλοντικών δραστηριοτήτων.

    Ένα τρίτο πρόγραμμα, των Μικρο-Επιχειρήσεων (ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων και εκπαίδευση), φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη των Ελλήνων της Διασποράς ιδίως αυτών που ζουν στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλόκ, για πρακτική εκπαίδευση καθώς και για υποστήριξη στη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων. Το ΣΑΕ θα επιδιώξει την εξασφάλιση υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πραγματοποίηση του προγράμματος.

    Το πρόγραμμα του ΣΑΕ περιλαμβάνει και τον επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό τομέα των Εθνικών Θεμάτων ("Παγκόσμια Στρατηγική, Τοπική Δράση"). Όπως είπε ο κ. Άθενς το ΣΑΕ αντλεί την δύναμή του από τα 28 χρόνια δραστηριότητάς των ομογενών στην Ουάσιγκτον, όπου έχουν εδραιώσει τη δυναμική τους παρουσία.

    «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια παρόμοια παρουσία σε διάφορες πρωτεύουσες ανά τον κόσμο, ώστε να παρέχουμε την κατάλληλη ενημέρωση για την υποστήριξη Ελληνικών θεμάτων, όπως είναι το Κυπριακό, το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η σταθερότητα στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η στρατηγική αυτή ενισχύεται με τη δημιουργία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων Εκλεγμένων στα νομοθετικά σώματα σε όλο τον κόσμο. Αν και η παρουσία μας στο σύνολό της θα είναι ενωτική και συντονιστική, οι τοπικές οργανώσεις θα έχουν την δυνατότητα να δράσουν ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες».

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ αναφέρθηκε και στη δραστηριοποίηση των πέντε δικτύων του ΣΑΕ: Επιχειρηματίες, Πολιτισμός, Επιστήμονες, Γυναίκες και Νεολαία. Η ενσωμάτωση αυτών των ειδικών ομάδων στις εργασίες του ευρύτερου ΣΑΕ, η οποία ξεκίνησε τους τελευταίους έξι μήνες με την καθοδήγηση του προσωπικού του γραφείου Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τον συντονισμό εργασίας εθελοντών και προσωπικού. Θεωρούμε τα Δίκτυα ιδιαίτερα σημαντικά αφού μας παρέχουν ακόμη ένα δρόμο προς την δραστηριοποίηση των ηγετών των Ελληνικών κοινοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τους στόχους του ΣΑΕ.

    «Το εύρος και η σπουδαιότητα των προγραμμάτων μας, είναι σημάδια της παγκόσμιας εμβέλειας του ΣΑΕ. Ένα ακόμη σημάδι είναι και η αποδοχή που έχουμε από ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο και η θέση που έχουμε καταλάβει ως οργανισμός. Η Ελληνική Πολιτεία, το Κοινοβούλιο και η Κυβέρνηση δείχνουν συνεχή αναγνώριση της αποτελεσματικότητας του ΣΑΕ. Από τον Πρόεδρο Σεβαρντνάτζε ο οποίος και μου απένειμε την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Δημοκρατίας της Γεωργίας, ως το Αμερικανικό Κογκρέσο που συμπεριέλαβε Ειδικό Αρθρο Αναγνώρισης στα Μόνιμα Πρακτικά του. Από την κυβέρνηση της Αλβανίας η οποία καλωσόρισε το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, ως το Δήμο της Μαριούπολης στην Ουκρανία και την κυβέρνηση της Αρμενίας που μας ευχαρίστησαν για το έργο μας, έχουμε δεχτεί την αγάπη και την εκτίμηση του έργου μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Άθενς.

    [04] 1.000.000 ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΡΝΕΙΑ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2001 (10:41 UTC+2)

    Αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου είναι η σημερινή ημέρα. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, ένα εκατομμύριο παιδιά παρασύρονται ή εξαναγκάζονται στην πορνεία κάθε χρόνο από τα τεράστια δίκτυα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, ενώ 60 εκατομμύρια από τα 250 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες. Τα περισσότερα από τα παιδιά που εργάζονται είναι ηλικίας 11 έως 14 ετών, ενώ 60 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας 5 έως 11 ετών.

    Το δίκτυο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών απλώνεται από τη νοτιοανατολική Ασία και τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μέχρι τη Λατινική Αμερική, ενώ σε πόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από εμπόρους ναρκωτικών που τα χρησιμοποιούν για την παρασκευή αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών, ως μία βολική και φτηνή λύση εργατικών χεριών.

    Στη χώρα μας η έννοια της παιδικής εκμετάλλευσης είναι συνδεδεμένη με την παιδική εργασία αλλά και την παιδική πορνεία κυρίως στους χώρους των τσιγγάνων και των μεταναστών.

    Όπως προέκυψε από έρευνα της εταιρίας Κάπα Research για λογαριασμό της UNICEF, η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί πως η νομοθεσία που υπάρχει είναι ανεπαρκής, ενώ ως σημαντικότερη αιτία για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας θεωρείται ο εξαναγκασμός από τους γονείς για ίδιο οικονομικό όφελος. Ως δεύτερη σημαντική αιτία παιδικής εργασίας αναφέρεται η ύπαρξη οργανωμένων παράνομων κυκλωμάτων.

    Περισσότερο ευάλωτα - σύμφωνα με την έρευνα - στην παιδική εκμετάλλευση, θεωρούνται τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων (45,4%), ακολουθούν τα παιδιά διαλυμένων οικογενειών (31,1%) και τέλος αναφέρονται τα παιδιά των τσιγγάνων με ποσοστό 14,8%.

    [05] ΡΟΚΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Πρωτοπόρος στον τομέα της αιολικής ενέργειας θεωρείται στην Ελλάδα η εταιρία Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας Χ. Ροκας ΑΒΕΕ. Ηδη από το 1998 κατασκεύασε το πρώτο ιδιωτικό αιολικό πάρκο στη χώρα μας, ισχύος 10,2 MW, στη Σητεία της Κρήτης για ίδια εκμετάλλευση, με το οποίο άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την ανάπτυξη του κλάδου από ιδιώτες παραγωγούς.

    Η εταιρία είναι σήμερα ο κυριότερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχοντας σε λειτουργία 9 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύς 114 MW, δηλαδή περίπου το 50% της ελληνικής αγοράς, ενώ μέχρι το τέλος του 2002 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εταιρειών του Ομίλου θα έχει φτάσει τα 167 MW.

    Σημειώνεται ότι η Ροκας συνεργάζεται στενά και με άλλους φορείς (π.χ ΕΜΠ, ΚΑΠΕ), καθώς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αιολικής ενέργειας. Με τη ΔΕΗ, για παράδειγμα, η εταιρία έχει συστήσει κοινή εταιρία, τη ΔΕΗ ΑΝ ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ στην οποία κατέχει το 51% και το management, με σκοπό την ανάπτυξη αρχικώς δύο αιολικών πάρκων στην Κω και στη Λέρο, συνολικής ισχύος 8,4 MW, έργα που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2001.

    Το 2001 υπήρξε μία μεταβατική χρονιά για την εταιρεία. Ολοκληρώθηκαν τα έργα του 1ου της επενδυτικού προγράμματος 1997-2001, ενώ παράλληλα καταρτίστηκε το επόμενο επενδυτικό πρόγραμμα 2002-2006, το οποίο περιλαμβάνει νέα αιολικά πάρκα στις περιοχές της Θράκης, της Εύβοιας και της Κρήτης.

    Στο 9μηνο του 2001, ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένη βάση κυμάνθηκε περίπου στα περυσινά επίπεδα, ήτοι σε 10.809 εκ. δρχ. έναντι 10.596 εκ. δρχ. το 9μηνο του 2000. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο εννεάμηνο σε 2.769 εκ. δρχ. έναντι 3.628 εκ. δρχ. μείωση που οφείλεται κυρίως σε αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, κόστη έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και στην έναρξη διενέργειας αποσβέσεων τόκων κατασκευαστικής περιόδου. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι στα αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν έχει λογιστικοποιηθεί το αιολικό πάρκο Αντιά Β (12,6 MW), το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2000, καθώς και τα αιολικά πάρκα Σκοπιές Α και Β στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 23,4 MW, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2001. Η συμμετοχή των εν λόγω αιολικών πάρκων στα αποτελέσματα της εταιρείας θα αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών στο τέλος του 2001, ο οποίος θα κυμαίνεται ανάλογα με τις προβλέψεις της εταιρίας.

    Η Ροκας προχωρά ήδη στην εκπόνηση του νέου της επενδυτικού προγράμματος στη Θράκη. Ειδικότερα στο Ν. Ροδόπης, η εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στην περιοχή, συνολικής ισχύος 31,2 MW. Τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2002.

    Επίσης, η εταιρία σχεδιάζει μέσα στο 2002 να προχωρήσει και στην κατασκευή δύο ακόμα αιολικών πάρκων στην Εύβοια και στην Κρήτη, 18,6 MW και 3MW αντίστοιχα. Τέλος, η Ροκας συνεχίζει αμείωτα την δραστηριότητά της και στον παραδοσιακό κλάδο των μεταλλικών κατασκευών. Πρόσφατα, ανέλαβε την εκτέλεση έργου ύψους 2 δις δρχ περίπου για την Τιτάν, ενώ παράλληλα προχωρά στην κατασκευή άλλων έργων για τον ΟΛΠ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    [06] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 11 Δεκεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου συμμετείχε σήμερα σε επιμνημόσυνη τελετή που έγινε στην Ρουμανία για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο κ. Ιλιέσκου τόνισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρα από την τραγική πλευρά έχουν και μια θετική καθώς η διεθνής κοινότητα έχει ενωθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος παρέστη στην τελετή μαζί με τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάζε, τον υπουργό Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα και τον αμερικανό πρεσβευτή στην Ρουμανία Μάικλ Γκεστ.

    Ο αμερικανός πρεσβευτής ευχαρίστησε την Ρουμανία για την υποστήριξη που προσέφερε στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

    [07] ΠΑΟΥΕΛ: ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μιλώντας από το Λονδίνο, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει καμία απόφαση για το πότε ή ακόμα και το αν υπάρξει δεύτερη φάση του πολέμου και ποια μορφή θα πάρει. Τόνισε πάντως ότι η χώρα του δεν θα ησυχάσει αν δεν εξαρθρωθεί το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι αν και η χώρα του θέλει έναν ηγετικό ρόλο στην ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, ακόμα δεν έχει ληφθεί επισήμως καμία απόφαση.Οι Πάουελ και Μπλερ κράτησαν ενός λεπτού σιγή έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ η μπάντα της αμερικανικής σχολής του Λονδίνου ανέκρουσε τους εθνικούς ήχους των δύο χωρών.

    [08] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΝΕΑΡΟ ΦΙΛΑΘΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ελεύθεροι, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, αφέθηκαν δύο αστυνομικοί, που είχαν κατηγορηθεί για το βαρύ τραυματισμό 17χρονου φιλάθλου, έξω από το γήπεδο της Τούμπας, τον περασμένο Ιανουάριο, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού ΠΑΟΚ -Άρη.

    Πρόκειται για τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, Νικόλαο Ταουσανίδη και Νικόλαο Ζεφαλή, σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για βαρειά σκοπούμενη σωματική βλάβη μετά την ολοκλήρωση προανάκρισης που είχε διενεργηθεί από την Εισαγγελία. Η ποινική δίωξη στρέφεται και σε βάρος ενός ακόμα αστυνομικού, ο οποίος όμως μέχρι σήμερα δεν εντοπίστηκε.

    Ο ανήλικος είχε έρθει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα για το κύπελλο Ελλάδας, αλλά κατά την έξοδό του από το γήπεδο, ξυλοκοπήθηκε αναίτια από ομάδα αστυνομικών με αποτέλεσμα να υποστεί βαρειάς μορφής κρανιοεγκεφαλική κάκωση από τα χτυπήματα με γκλομπ. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" και τελικά κατάφερε να διαφύγει τον κίνδυνο.

    Στη διάρκεια της ανάκρισης όμως ο νεαρός φίλαθλος δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στα πρόσωπα των δύο αστυνομικών αυτούς που τον χτύπησαν, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφανθεί αν θα παραπεμφθούν ή όχι σε δίκη.

    Γ.Χ.

    [09] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΙΔΕΝΟΡ: ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ 10 ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΕ 12 ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Μετά την απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιριών Σιδενορ, Σοβελ, Κεμ και Μεταλλουργία Αττικής για την συγχώνευση των τριών πρώτων και την απορρόφηση από την Σιδενόρ του κλάδου σωλήνων της Μεταλλουργία Αττικής, ανετέθη στο Διεθνή Ελεγκτικό Οίκο PRICEWATERHOUSECOOPERS, να εκτιμήσει την αξία των εταιριών Σιδενόρ, Σοβελ και Κεμ και του κλάδου σωλήνων της Μεταλλουργία Αττικής.

    Από την μελέτη εκτίμησης προέκυψε ότι η εύλογη σχέση αξιών μεταξύ των εταιριών Σιδενόρ, Σοβελ, Κεμ και του Κλάδου Σωλήνων της Μεταλλουργία Αττικής είναι 520,2 : 209,9 : 19 : 1 αντίστοιχα.

    αμβανομένων υπόψη των κεφαλαίων των συγχωνευομένων εταιριών και του κλάδου, καθώς επίσης και των μεταξύ των μετοχικών συγχύσεων, η σχέση ανταλλαγής των μετοχών για τους μετόχους της Σιδενόρ, καθορίσθηκε σε 12 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές που θα κατέχουν κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της συγχωνεύσεως.

    [10] ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΟΠΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Για εκβίαση και για κατοχή όπλων κατηγορούνται πέντε άτομα που συνελήφθησαν από αστυνομικούς και ανακρίνονται από την Ασφάλεια Σερρών.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν αστυνομικοί βρήκαν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στο Νέο Πετρίτσι Σερρών -στο οποίο επέβαιναν ο Γιάννης Χατζηνικολάου, 37 ετών και ο 27χρονος Γιώργος Αθανασιάδης- ένα πιστόλι, μια καραμπίνα, σφαίρες και μια περούκα. Από τις έρευνες προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες μαζί με τον 28χρονο Πολυχρόνη Παπαδόπουλο και τον Αλβανό Βαζράμι Σεγκελόγκι, αποτελούσαν μέλη σπείρας που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τέσσερις κατηγορούμενοι την περασμένη εβδομάδα επιτέθηκαν και χτύπησαν ιδιωτικό υπάλληλο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών που προσπάθησε να βοηθήσει ιδιοκτήτη καταστήματος. Συγκεκριμένα ο Χατζηνικολάου φέρεται ότι ζητούσε από τον 39χρονο Μιχάλη Καφετζή 200.000 δραχμές για να μην προκαλέσει φθορές στο κατάστημά του.

    Από την αστυνομία συνελήφθη αργότερα και ο 30χρονος Κώστας Τριανταφυλλίδης με την κατηγορία ότι συμμετείχε στη σπείρα.

    Γ.Χ.

    [11] ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΑΠΟ ΑΣΦΥΞΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Καμπούλ, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι δεκάδες αιχμάλωτοι Ταλιμπάν πέθαναν από ασφυξία κλεισμένοι μέσα σε κοντέινερ καθώς μεταφέρονταν από την Κουντούζ προς την Σιμπαργκάν.

    Ο στρατηγός Τζουμπάρεκ, διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας στη Κουντούζ είπε ότι 43 άτομα πέθαναν από ασφυξία ανέφεραν οι New York Times.

    Πολλοί από αυτούς ήταν ξένοι μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό των Ταλιμπάν και οδηγούνταν στη Σιμπαργκάν, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο κέντρο συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΕ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ

    Βουκουρέστι, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου θα επισκεφθεί το Βατικανό στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, τον καρδινάλιο Άντζελο Σοντάνο, τον πρωθυπουργό του Βατικανού και τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν Λουίς Τάουρα.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος θα συμμετάσχει στο στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 25 μέτρων έφτασε χθες στην Ρώμη από την Ρουμανία.

    Στις 18 Δεκεμβρίου ο κ. Ιλιέσκου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη ο κ. Ιλιέσκου θα παρουσιάσει το βιβλίο του με θέμα "Πού πάει η Ρουμανία;".

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Οι Αλβανοί εξτρεμιστές συνεχίζουν να ληστεύουν πολίτες, να καταστρέφουν σπίτια και καταστήματα στην πόλη και την περιφέρεια του Τετόβου και να διενεργούν συστηματική εθνική εκκαθάριση της περιοχής, μετέδωσαν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ.

    Χτες βράδυ έριξαν χειροβομβίδα στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο «Βαν ντερ Στουλ» στο Τέτοβο, ενώ έκλεψαν πόρτες και παράθυρα.

    [14] ΤΕΛΟΣ Ο ΑΜΠΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Γενικό ξεκαθάρισμα στον Πανιώνιο. Μετά την αποχώρηση των Παουλίστα, Τρέγκιτς και Κρις σειρά σήμερα είχε ο Αγαπητός Αμπελάς. Ο τελευταίος είχε συνάντηση το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Αχιλλέα Μπέο και έλυσαν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους έπειτα από έναν χρόνο παρουσίας του παίκτη στην ομάδα της Νέας Σμύρνης.

    "Δεν περίμενα να γίνει κάτι τέτοιο. Από τη στιγμή που δεν ήμουν στα σχέδια του προπονητή μου δεν θέλω να παραμείνω στην ομάδα. Φεύγω σαν φίλος", τόνισε ο Αμπελάς. Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αποδεσμεύσεις των Γιάννη Κατσαρού και Σάσα Γιοβάνοβιτς με αποτέλεσμα ο Πανιώνιος σύντομα να αλλάξει πρόσωπο.

    Από την άλλη δοκιμάζεται Γάλλος επιθετικός ο οποίος έδειξε καλά στοιχεία στο φιλικό παιχνίδι που είχε με τον Πανιώνιο Καλλιθέας. Ο υπό δοκιμήν ποδοσφαιριστής σημείωσε και δύο τέρματα και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει μεταγραφή της ομάδας τον Ιανουάριο.

    [15] ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "GROUND ZERO - ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ" ΣΤΟ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Αποσπάσματα της ταινίας «Ground Zero-Οι Ελληνικές ψυχές», παραγωγή του υπουργείου Εξωτερικών, θα προβληθούν για πρώτη φορά αύριο 12 Δεκεμβρίου και ώρα 10.45 στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ.

    Η ταινία είναι αφιερωμένη στα αθώα θύματα και στους Έλληνες Ομογενείς, που έχασαν τη ζωή τους στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέας Υόρκης. Μνήμες οικογενειών, που έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα την ημέρα εκείνη παρουσιάζονται στην ταινία, ενώ παράλληλα μεταφέρεται το μήνυμα αλληλεγγύης του Ελληνισμού προς την Ελληνοαμερικανική Ομογένεια.

    Η ταινία θα προβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

    [16] ΑΓΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Η Παναυστραλιανή Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων, οργανισμός αφοσιωμένος στην ειρήνη του κόσμου ανέλαβε την πρωτοβουλία να κατασκευάσει ένα άγαλμα για την ειρήνη όλου του κόσμου επάνω στον Ολυμπο, αφιερωμένο στα αθώα θύματα όλων των πολέμων.

    Ο πρόεδρος της Παναυστραλιανής Ομποσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων, Δημήτρης Πολυγένης είπε στο ΜΠΕ ότι το άγαλμα θα είναι μία νέα φτερωτή κοπέλα, που θα φέρει στο ένα χέρι της την Ολυμπιακή Φλόγα και με το άλλο θα δείχνει μία στήλη, όπου θα μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου «Κάνε ειρήνη, όχι πόλεμο». Το ύψος του αγάλματος θα είναι πάνω από δέκα μέτρα και το κόστος του θα ανέρχεται στα 450.000 δολάρια.

    Ο κ. Πολυγένης δήλωσε ότι το άγαλμα θα τοποθετηθεί στο σημείο που επέλεξε η Ειδική Επιτροπή πάνω στον Ολυμπο, στην γενέτειρα των θεών των αρχαίων Ελλήνων, που είχαν θεοποιήσει την ειρήνη και την θεωρούσαν κόρη του Δία και της Θέμιδας, αδερφή της Ευνομίας και της Δίκης.

    Ο πρόεδρος της Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας των Ολυμπιακών Αγώνων-Αθήνα 2004-έγινε εισήγηση για να συμπεριληφθεί η Ολύμπια ειρήνη και να μοιραστεί την ιερή φλόγα.

    Ο κ. Πολυγένης πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 2.000 δολάρια για τον σκοπό αυτό και κάλεσε όλους τους Ελληνες να συμπαρασταθούν στην κατασκευή του αγάλματος που θα γίνει από τον γλύπτη Γιώργο Καλακαλά, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών.

    Ο κ. Πολυγένης είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί, να δικαιώσουμε τη ζωή, να κτίσουμε την Ολύμπια ειρήνη, το ύψιστο μνημείο, αφιερωμένο σε όλα τα αθώα θύματα των πολέμων, που προκλήθηκαν από ανθρώπους, που πάνε ενάντια στις βασικές αξίες της ανθρώπινης ζωής».

    O.K.

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ 4Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Μήνυμα στην 4η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ απέστειλε ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρτ Σεβερνάτζε. Το μήνυμα αποτελεί δείγμα της αποδοχής που έχει η παγκόσμια οργάνωση και του έργου που επιτελεί στη Γεωργία όπου λειτουργούν ήδη τέσσερα ιατρικά κέντρα του ΣΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι για το έργο αυτό ο Πρόεδρος Σεβαρντνάτζε απένειμε την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Δημοκρατίας της Γεωργίας, στον πρόεδρο του ΣΑΕ Αντρέα Άθενς.

    Το μήνυμα Σεβερνάτζε έχει ως εξής:

    «Η διεξαγωγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού είναι αξιοσημείωτο γεγονός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες όπου διαβιούν Έλληνες, συμπεριλαμβανομένης και της Γεωργίας.

    Οι ρίζες της ελληνογεωργιανής φιλίας έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων. Η ίδια αντίληψη του κόσμου, τα ίδια χριστιανικά ιδεώδη, η αναγνώριση των ίδιων γενικών αξιών του πολιτισμού- όλα αυτά τα πράγματα έχουν δέσει με σταθερούς δεσμούς τις ιστορικές ρίζες των δύο λαών μας, καθώς και την μοίρα τους. Στη Γεωργία πάντοτε υπήρχε ιδιαίτερος σεβασμός προς την ιστορία της Ελλάδας και τον πολιτισμό της. Από τα χρόνια της αρχαιότητας πολλοί Γεωργιανοί σπούδαζαν και ζούσαν στην Ελλάδα. Πάντα μας ένωνε η σύμπτωση της τύχης των λαών μας. Ήμασταν παιδιά του ίδιου πολιτισμού. Η Ελλάδα και σήμερα είναι από τις πιο φιλικές χώρες της Γεωργίας. Θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας και να χαιρετίσω ξανά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Α.Ε. κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και στο πρόσωπό του να ευχηθώ ευτυχία και κάθε καλό στο σύνολο του Ελληνικού λαού.

    Η Γεωργία γνωρίζει καλά την δραστηριότητα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Με την βοήθεια αυτού του φορέα στην Τιφλίδα και σε μερικές άλλες περιοχές της Γεωργίας άρχισαν να λειτουργούν Ιατρικά Κέντρα, όπου παρέχεται δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε εκατοντάδες πολίτες της Γεωργίας, ανεξαρτήτως από την εθνικότητά τους. Έχω αξέχαστες εντυπώσεις από τις συναντήσεις μου με τον κ. Ανδρέα Α. Άθενς, Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και είχα την ευχαρίστηση να του παραδώσω προσωπικά το ανώτατο παράσημο του κράτους μας- Παράσημο Τιμής.

    Οι Έλληνες, όπως και οι άλλοι Γεωργιανοί πολίτες, έχουν συμβάλλει δυναμικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου Γεωργιανού κράτους. Τους εκτιμούμε επειδή είναι ένας λαός φιλότιμος, τίμιος και ταλαντούχος και με όλη την καρδιά μου θα ήθελα εκείνο το κλαρί, το οποίο ονομάζεται Ελληνική κοινότητα της Γεωργίας να ανθίζει πάντα στο καταπράσινο δέντρο του Ελληνισμού και να μην γνωρίσει ποτέ την παρακμή.

    Θα ήθελα να χαιρετίσω ακόμα μια φορά την έναρξη της Συνέλευσης και να ευχηθώ στους συμμετέχοντες κάθε επιτυχία».

    [18] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Στις τέσσερις δράσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο την αναβάθμιση, στο πλαίσιο της ισότητας, του ρόλου της γυναίκας στην εργασία, αλλά και στην κοινωνία αναφέρθηκε ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο που διοργανώνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με θέμα "Οχι πια γυναίκες στο περιθώριο".

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι όλο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου διαχέεται από σειρά μέτρων υπέρ των γυναικών που αφορούν την αρχή της κοινωνικής ενσωμάτωσης και ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου για πρώτη φορά, ένας ολόκληρος άξονας περιέχει θετικές δράσεις αποκλειστικά για την ισότητα των ευκαιριών και τη γυναικεία απασχόληση.

    Ειδικότερα, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι στις δράσεις του υπουργείου εντάσσονται η εξατομικευμένη προσέγγιση των ιδιαιτέρων αναγκών των γυναικών στην προληπτική αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών απασχόλησης και της αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ, η ποιοτική κατάρτιση των γυναικών που συνεπάγεται μια βιώσιμη θέση εργασίας, η κατάρτιση τους στις νέες τεχνολογίες όπου πριμοδοτείται τη γυναικεία συμμετοχή, τα αυξημένα κίνητρα στους εργοδότες για την πρόσληψη των γυναικών και την αυξημένη επιδότηση για την έναρξη επιχειρηματικής δράσης εκ μέρους των γυναικών.

    Τόνισε ότι στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα κατά την προσεχή περίοδο είναι η αύξηση του ποσοστού γυναικείας απασχόλησης, ώστε να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 50%, καθώς και η αντίστοιχη μείωση της ανεργίας και μακρόχρονης ανεργίας των γυναικών.

    Ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αρκετά βήματα, από νομοθετικής πλευράς, για την εξίσωση των μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών και για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και ότι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας έχει αναδιαμορφωθεί επαρκώς, ώστε να είναι δυνατή αλλά και θεμιτή η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών.

    Χαρακτήρισε δε κορυφαία εκδήλωση του ενδιαφέροντος της Πολιτείας την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, και συγκεκριμένα τη ρύθμιση του άρθρου 116 παράγραφος 2, που παρέχει πλέον και ρητά τη συνταγματική βάση στον κοινό νομοθέτη για τη λήψη θετικών μέτρων προς άρση υφιστάμενων ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών.

    Ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε ότι η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών αποτελεί τη δεδομένη βούληση της Πολιτείας τονίζοντας ότι για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η προώθηση της ισότητας δεν είναι απλά ένα θέμα εναρμόνισης της πολιτικής της με την ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, αλλά πάγια θέση της και σύννομη δράση της.

    "Η ισότητα των δύο φύλων οδηγεί στην κοινωνική ισότητα, ενισχύει τη δημοκρατία και ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη", υπογράμμισε.

    [19] ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Η ανάγκη εγρήγορσης και καλά σχεδιασμένης πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές της εποχής ήταν από τα βασικότερα συμπεράσματα των θεματικών ενοτήτων στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση της Δ' Συνέλευσης ΣΑΕ, κατά την οποία συζητήθηκαν: ο ελληνισμός στη νέα χιλιετία, η επικοινωνία των αποδήμων, ο ελληνισμός στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο απόδημος ελληνισμός, ο ελληνισμός στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και της ανατολικής Ευρώπης.

    Στα συμπεράσματα κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ερευνών και η συνεχής δράση των επιχειρήσεων, αλλά και η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και του ελληνισμού, που θα βρίσκεται στον αντίποδα των κινδύνων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και πολιτισμών. Αναγκαία κρίθηκε η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τηλεπικοινωνίες, κυρίως για τη σύνδεση των Ελλήνων της διασποράς και των μητροπολιτικών κέντρων.

    Εξάλλου, οι σύνεδροι επεσήμαναν τα προβλήματα ένταξης των παλλινοστίσαντων, ιδιαίτερα όσον αφορά την έκδοση βίζας και του νομοσχεδίου 27/90 για την ιθαγένεια, που αν και έχει ψηφιστεί, δεν εφαρμόζεται, όπως υποστήριξαν. Ειδικότερα υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσως στις σχέσεις της με τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυσή τους στο μέλλον.

    [20] AΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΝΟΥΝ 3 ΑΤΟΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Απεργία πείνας μπροστά από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ πραγματοποιούν ο Μίρκο Χρίστοφ, από τη Στρούμνιτσα η κόρη του Ολυμπία και ο συντάκτης της εφημερίδας «Ντνέβνικ» Ζάρκο Ιβάνοφσκι.

    Με την πράξη τους αυτή θέλουν να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στα εγκλήματα και στη συστηματική εθνική εκκαθάριση, που όπως υποστηρίξουν έκαναν οι Αλβανοί εξτρεμιστές.

    [21] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 11 Δεκεμβρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι την Πέμπτη όπου και θα συμμετάσχει σε κυβερνητική συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο.

    Ο λόρδος Ρόμπερτσον θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε, τον Ρουμάνο πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου, τον υπουργό Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα και τον υπουργό Αμυνας Ιοάν Μιρστέα Πάσκου.

    Θέμα των συνομιλιών του κ. Ρόμπερτσον αναμένεται να είναι οι ετοιμασίες της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    [22] O Μ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Εθνική εκκαθάριση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι την προχθεσινή πυρπόληση της εκκλησίας του αγίου Γεωργίου στο χωριό Ρέτσιντα του Τετόβου.

    Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρόεδρου επισημαίνεται ότι η πράξη δεν στρέφεται μόνο κατά του χριστιανισμού, αλλά και του πολιτισμού και προστίθεται ότι οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν.

    [23] ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 11 Δεκεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Δυο επιστολές που περιείχαν λευκή σκόνη στάλθηκαν στο Μαυροβούνιο, μια στον εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου Ντράγκαν Κοπρίβιτσα και μια στο υπουργείο Πληροφοριών.

    Το υπουργείο Πληροφοριών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι μάλλον πρόκειται για άτεχνο αστείο προσθέτοντας ότι έλαβε γράμμα που περιείχε την ύποπτη σκόνη.

    Το γράμμα που εστάλη από ταχυδρομείο της Ποντγκόριτσα περιείχε πέρα από την ύποπτη σκόνη και 10.000 ιταλικές λιρέτες, αξίας 5 δολαρίων.

    Το γράμμα εστάλη αμέσως σε αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας του Μαυροβουνίου για έρευνες και χορηγείται αγωγή για καταπολέμηση του άνθρακα στον υπάλληλο που το άνοιξε. Πολλές φάρσες με γράμματα σημειώθηκαν το τελευταίο μήνα στο Βελιγράδι αλλά δεν βρέθηκε σε καμμία σκόνη άνθρακα.

    Ο.Σ.

    [24] Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΣΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βουκουρέστι, 11 Δεκεμβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας, Ιοαν Ρους δήλωσε ότι κατά την γνώμη του ο Κώστας Πάσαρης δεν πρέπει να εκδοθεί στην Ελλάδα πριν ολοκληρωθούν οι δικαστικές έρευνες εναντίον του στη Ρουμανία.

    Ο κ. Ρους σε συνέντευξη τύπου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είπε ότι η υπόθεση ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικών δεν θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με αυτή.

    Ο Πάσαρης κατηγορείται για διπλή δολοφονία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι και για ληστείες σε άλλες πόλεις και κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 11 December 2001 - 19:14:27 UTC