Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CNN
  • [02] ΟΙ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΈΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΕΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [05] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Ο ΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [06] ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΙΓΑΛΑΣ ΚΑΙ ΓΟΥΛΡΙΤΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Μ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ
  • [08] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΚΑΝΤΑΧΑΡ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ
  • [09] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΜΟΥ
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [11] ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΡΩΣΙΚΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ
  • [12] ΚΚΕ: ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [13] ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [14] ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
  • [16] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΒΟΣΝΙΟΣ ΚΡΟΑΤΗΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [17] ΣΕ ΜΠΑΚΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [18] FITCO: ΑΥΞΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 42% ΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
  • [20] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
  • [21] ΑΘΩΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Δ.Π.Δ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΠΑΝΟΒΙΤΣ
  • [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΟΛΙΝΑ
  • [23] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΕ
  • [24] ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

  • [01] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CNN

    Ουάσιγκτον, 16 Νοεμβρίου 2001 (18:26 UTC+2)

    Ο Μοχάμεντ Ατέφ, ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, είναι νεκρός μετέδωσε σήμερα το απόγευμα το αμερικανικό δίκτυο CNN. Σύμφωνα με το δίκτυο, ο Ατεφ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών, νότια της Καμπούλ.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι οι σχετικές πληροφορίες που έλαβαν από τις μυστικές υπηρεσίες είναι αξιόπιστες, ωστόσο ένας αξιωματούχος είπε ότι θα πούμε με σιγουριά ότι είναι νεκρός, όταν δούμε το πτώμα του.

    Η κόρη του Ατέφ έχει παντρευτεί έναν γιο του Οσάμα μπιν Λάντεν που θεωρείται διάδοχος του.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόνλαντ Ράμσφελντ είπε ότι στο Αφγανιστάν μάχονται και ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών σε χερσαίες επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι κανένας Αμερικανός δεν σκοτώθηκε.

    Στο Βόρειο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν αντιστέκονται ακόμη έχοντας στην κατοχή τους 60 τάνκς και πολυβόλα, ενώ οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας πολιορκούν την πόλη Κοντούζ.

    Ο.Κ.

    [02] ΟΙ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΈΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Βελιγράδι, 16 Νοεμβρίου 2001 (10:33 UTC+2)

    Διεξάγονται αύριο στο Κοσσυφοπέδιο οι πολυσυζητημένες εκλογές, για την ανάδειξη των 120 αντιπροσώπων στη Βουλή. Τις εκλογές, κύριος οργανωτής των οποίων είναι ο ΟΑΣΕ, θα εποπτεύσουν 2.100 ξένοι παρατηρητές και δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί που έχουν καταγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 910.00 (ποσοστό 67% του εκλογικού σώματος) και οι Σέρβοι σε 178.296 (ποσοστό 18% του εκλογικού σώματος). Παρέμεναν σε εκκρεμότητα τα στοιχεία για ακόμη 47.332 άτομα, τα δικαιολογητικά των οποίων δεν ήταν πλήρη. Από τον αριθμό των Σέρβων, περίπου 100.000 είναι πρόσφυγες στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και προβλέπεται να ψηφίσουν σε 177 εκλογικά κέντρα που έχουν οργανωθεί.

    Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα που φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουν δυνατότητα εισόδου στη Βουλή είναι: -Η "Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου", της οποίας ηγείται ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα και ο οποίος φαίνεται να έχει και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. -Το "Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου" του οποίου ηγείται ο Χασίμ Θάτσι, πρώην διοικητής του UCK στην περίοδο του πολέμου. -Η "Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου" της οποίας ηγείται ο Ραμούς Χαραντινάι. Το όνομά του μνημονεύθηκε αρκετές φορές ως πιθανού "υποψηφίου" για το το Δικαστήριο της Χάγης, λόγω ανάμειξής του σε εγκλήματα εναντίον των Σέρβων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην περιοχή.

    Οι Σέρβοι με την προοπτική συμμετοχής στις εκλογές, σχημάτισαν τον συνασπισμό "Επιστροφή" στον οποίο συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 19 κόμματα του Βελιγραδίου. Επικεφαλής της ενιαίας λίστας με 60 υποψηφίους είναι ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Πρίστινα, Γκόικο Σάβιτς. Τους περισσότερους υποψηφίους (17) έχει το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ακολουθούν με 11 η Δημοκρατική Αλτερνατίβα του Τσόβιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζίτζιντς με 6, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Μπάτιτς, η Νέα Δημοκρατία του Μιχαήλοβιτς και η Σοσιαλδημοκρατία με 5. Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς έχει 4 υποψηφίους, ενώ συμμετέχουν και 7 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Οι αρχές του Βελιγραδίου συμφώνησαν, τελικά, υπό την πίεση και της διεθνούς κοινότητας, να προτρέψουν τους Σέρβους να συμμετάσχουν στις εκλογές αφού προηγουμένως ο Πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατάφερε να εξασφαλίσει από τη διεθνή κοινότητα σημαντικές παραχωρήσεις υπέρ των Σέρβων οι οποίες διατυπώθηκαν σε ένα έγγραφο που υπεγράφη μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και UNMIK στις 5 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι. Το έγγραφο υπέγραψαν ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο, Νεμπόισα Τσόβιτς και ο διοικητής της UNMIK, Χανς Χέκερουπ.

    Δυο είναι τα βασικά στοιχεία υπέρ των Σέρβων αυτής της συμφωνίας. Το πρώτο είναι ότι δίνεται στη Γιουγκοσλαβία ρόλος για απευθείας εμπλοκή της στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και δεύτερο ότι διασφαλίζει, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, ότι τα όργανα που θα σχηματιστούν μετά τις εκλογές, δεν θα μπορούν να ανακηρύξουν την απόσχιση και την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι Αλβανοί ηγέτες αντέδρασαν έντονα, ιδιαίτερα ο Θάτσι, χαρακτήριζοντας τη συμφωνία αυτή ως απαράδεκτη, αλλά ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα. Αυτό εξάλλου δήλωσε και ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Εντονη ήταν επίσης η αντίδραση και του αλβανόγλωσσου Τύπου, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως "απαρχή της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης" που θα έχει "τραγικές συνέπειες".

    Παρά την προτροπή εκ μέρους των αρχών του Βελιγραδίου για συμμετοχή στις εκλογές, δεν είναι σίγουρο ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής. Σκεπτικισμός για το θέμα της συμμετοχής φαίνεται να εκφράζεται ακόμη και από τους Σέρβους της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα που αποτελούν και το μεγαλύτερο θύλακα, καθώς και από τους Σέρβους του θύλακα του Κεντρικού Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με τους εκλογικούς υπολογισμούς του ΟΑΣΕ, οι Σέρβοι θα πάρουν αυτομάτως 10 έδρες στη Βουλή. Αν όμως προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, θα μπορούσαν να κερδίσουν άλλες 15 έδρες και έτσι με σύνολο 25 εδρών θα μπορούσαν να είναι ακόμη και η δεύτερη πολιτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο μετά το δημοφιλές κόμμα του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001 (22:07 UTC+2)

    Εκδήλωση με κεντρικούς ομιλητές τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο ο Τομέας Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας για να τιμήσει την επέτειο από την εξέγερση κατά της δικτατορίας.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία αντιμετωπίζουν νέου τύπου πιέσεις και κινδύνους, αθόρυβους και αθέατους, αλλά εξαιρετικά σοβαρούς, δόλιους και υποχθόνιους.

    "Και αυτό ακριβώς επιβάλλει νέου τύπου αγώνες, που αναμφίβολα έχουν το δικό τους κόστος. Επιβάλλει τη σύμπραξη όλων των πραγματικά δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας απέναντι στις τάσεις μετακύλισης των πολιτικών αποφάσεων σε εξωθεσμικά παράκεντρα, απέναντι στις τάσεις αυτοαιχμαλωσίας, απέναντι στις απόπειρες ποδηγέτησης της πολιτικής και φαλκίδευσης της λαϊκής κυριαρχίας", υπογράμμισε.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Νέα Δημοκρατία εκτιμά τη συμβολή όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, στην εδραίωση της δημοκρατίας, την πολιτική σταθερότητα, το σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων στην πατρίδα μας.

    "Είμαστε περήφανοι για την πρωταγωνιστική σύμπραξή μας στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την οριστική επίλυση του Πολιτειακού, τη θέσπιση του πιο δημοκρατικού Συντάγματος που γνώρισε ο τόπος. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε τους αγώνες", είπε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε αυτοκριτική για τη στάση της πολιτείας και των πολιτικών απέναντι στη νέα γενιά.

    "Η Πολιτεία και η Πολιτική, δεν στεκόμαστε και αυτό συνιστά λόγο αυτοκριτικής - όσο θα ΄πρεπε, κοντά στα προβλήματα και τις αγωνίες της νέας γενιάς, κοντά στα προβλήματα των νέων που οι περιστάσεις εξωθούν στην απόγνωση, στα ναρκωτικά, το περιθώριο.

    Θέλουμε όλες οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην ελπίδα. Να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, την απασχόληση, την προκοπή. Ξέρουμε ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία και ακόμη περισσότερο για τη νεολαία είναι η ανεργία", τόνισε.

    Στην εκδήλωση μίλησαν τρία μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και η Τόνια Μοροπούλου που χαρακτήρισαν πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ν.Δ. διοργάνωσε την εκδήλωση και με τον πλέον επίσημο τρόπο τίμησε πολιτικά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τίμησε την Ουρανία Ξυλούρη, σύζυγο του Νίκου Ξυλούρη, τον Ηλία και την Ιωάννα Κονοφάγου, παιδιά του Κωνσταντίνου Κονοφάγου, τότε πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και τον Ολύμπιο Δαφέρμο συγγραφέα και μέλος της τότε Συντονιστικής Επιτροπής.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΕΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 16 Νοεμβρίου 2001 (07:56 UTC+2)

    Την επίτευξη συμφωνίας «ευρείας κλίμακας» για την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους, ανακοίνωσε στον ΟΗΕ, ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών, Σιμον Περες, καθώς σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, επεσήμανε ότι υπάρχει τώρα υποστήριξη για ένα μη στρατιωτικό, οικονομικά βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

    Πρόκειται για την πρώτη αναφορά του Ισραηλινού υπουργού των Εξωτερικών για το θέμα αυτό στον ΟΗΕ. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την καλλιέργεια κλίματος σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Με ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ για το Μεσανατολικό στη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού τη Δευτέρα.

    [05] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Ο ΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Περιορισμένες και ελεγχόμενες θα είναι οι αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ Αρης, Τάκη Ανδριά, έπειτα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο πρόσωπό του. Αυτό τουλάχιστον αποφάσισε σήμερα η διοίκηση της ΠΑΕ, παρουσία του ιδιοκτήτη Γιάννη Ζαχουδάνη.

    "Ο Αρης θα συνεχίσει τον δρόμο του και θα διεκδικήσει τις διακρίσεις του επί των αγωνιστικών χώρων. Δεν θα πωληθεί ο Χαριστέας και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο", ανέφερε ο Κυριάκος Μαραβέλιας.

    Από την αναμέτρηση του Αρη με τον ΠΑΟ θα απουσιάσει ο τιμωρημένος Πέτρος Πασσαλής, που συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες. Η αποστολή του Άρη θα αναχωρήσει αύριο από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" στις 15:25 και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα.

    Στην κερκίδα της Θύρας 6 του γηπέδου "Απόστολος Νικολαϊδης" θα φιλοξενηθούν οι φίλαθλοι του Άρη που θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα πρωταθλήματος Παναθηναϊκός - Άρης. Παράλληλα, την ημέρα του αγώνα στις 12 το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ Άρης Κώστας Μητσάκης θα επιθεωρήσει το χώρο της Θύρας 6 και θα συνυπογράψει με τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός το σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης.

    [06] ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΙΓΑΛΑΣ ΚΑΙ ΓΟΥΛΡΙΤΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Το παρών θα δώσει και πάλι μέσα στους αγωνιστικούς χώρους ο Γιώργος Σιγάλας. Επειτα από απουσία 20 περίπου ημερών (λόγω της άδειας που του έδωσε η διοίκηση) ο άσος του Δικεφάλου θα είναι παρόντας στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Δάφνη.

    Ο ίδιος αν και έχει να παίξει αρκετό καιρό δηλώνει πανέτοιμος να δείξει την αξία του. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Λευτέρης Σούμποτιτς θα έχει στη διάθεσή του, εκτός από τον Γιώργο Σιγάλα και τον Αντρε Γούλριτζ που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού και μπορεί να προσφέρει στην ομάδα..

    Παράλληλα το συγκεκριμένο παιχνίδι με την Δάφνη αναμένεται να είναι καθοριστικό. Αν υπάρξει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα, ίσως τότε να υπάρξουν εξελίξεις... Ισως όμως θα σταθεί και η αφορμή για να γίνουν κάποιες εσωτερικές ανακατατάξεις. Το αυριανό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Δάφνη θα είναι το τελευταίο για τον Νταν Κάλαχαν που θα σταματήσει να φοράει τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αφού δεν ικανοποίησε όσο περίμενε τον κ. Σούμποτιτς.

    [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Μ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Παρουσίαση του βιβλίου του Μένη Κουμανταρέα "Δύο φορές Έλληνας" θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο βιβλιοπωλείο "Ιανός", στην οποία θα μιλήσει η δημοσιογράφος, Χρύσα Αράπογλου.

    Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Σπούδασε νομικά και φιλολογία. Τα πρώτο του βιβλίο, μια σειρά διηγημάτων, εκδόθηκε το 1962. Ακολουθούν τα βιβλία του: "Το Αρμένισμα", "Τα καημένα", "Βιοτεχνία υαλικών" (κρατικό βραβείο, 1975), "Η κυρία Κούλα", "Το κουρείο", "Ο ωραίος λοχαγός", "Η φανέλα με το 9", "Πλανόβιος σαλπιγκτής", "Η συμμορία της άρπας", "Θυμάμαι τη Μαρία", "Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω".

    Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και γαλλικά, ενώ ο ίδιος έχει μεταφράσει έργα ξένων συγγραφέων όπως του Ερμαν Έσσε, Γ. Φόκνερ, Χ. Μέλβιλ, Ερνεστ Χέμινγουεϊ, Εντγκαρ Αλαν Πόε.

    Α.Τ.

    [08] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΚΑΝΤΑΧΑΡ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ

    Ισλαμαμπάντ, 16 Νοεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να αποσυρθούν από το προπύργιο τους την πόλη Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν και να συγκεντρωθούν στα βουνά της χώρας, μετέδωσε το Αφγανικό Ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Όπως ανέφερε το Ρόυτερς, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ αποφάσισε να παραδώσει το Κανταχάρ στον έλεγχο δυο διοικητών της Βόρειας Συμμαχίας μετά από συνεννοήσεις με τους στρατιωτικούς ηγέτες των Ταλιμπάν.

    Το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν αναμένεται να φύγουν από το Κανταχάρ εντός του 24ώρου για να αποφευχθούν μεγαλύτερες απώλειες αμάχων από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

    Το Πακιστάν από την άλλη πλευρά αρνήθηκε τις πληροφορίες του ιρανικού ραδιοσταθμού που μετέδωσε ότι ο Ομάρ και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκονται στη χώρα.

    Ο.Κ.

    [09] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Για τους τρεις παίκτες που απομακρύνθηκαν από την ΠΑΕ Ηρακλής αναφέρθηκε ο προπονητής της ομάδας Αγγελος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. "Φέρθηκα αντρίκεια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης στην αρχή της ομιλίας του αναφερόμενος για του Αλεξόπουλου, Ξενίδη και Σαπουντζή, ενώ παράλληλα πήρε την ευθύνη των όσων θα διαδραματιστούν από εδώ και έπειτα στον Ηρακλή. "Κάποιοι ποδοσφαιριστές έφυγαν αλλά θα βοηθήσουν μ αυτόν τον τρόπο κάποιους άλλους να δείξουν αν μπορούν να αντέξουν το βάρος της φανέλας του Ηρακλή. Τους ανακοίνωσα την απόφασή μου ένα μήνα πριν και όχι την τελευταία μέρα των μεταγραφών", συμπλήρωσε ο τεχνικός του Γηραιού.

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και για τον Γιώργο Νασιόπουλο. "Πριν από τον αγώνα με την Ξάνθη, μαθαίνω ότι ο Νασιόπουλος θέλει να πάει να δοκιμαστεί τη Δευτέρα στην Αγγλία. Τι να έκανα; Να τον βάλω να παίξει; Δεν γνωρίζω καλά - καλά αν θα παίξει και την Κυριακή".

    Δεν ξέχασε να αναφερθεί και στο παιχνίδι της Κυριακή με τον Εθνικό Αστέρα. "Είναι αγώνας σταθμός για μας. Τα παιδιά νιώθουν μεγάλη πίεση και πρέπει να τα βοηθήσουμε όλοι. Τα αποδυτήρια μοιάζουν με καμίνι", τόνισε ο Θεσσαλονικιός τεχνικός.

    Αναφερόμενος για τους στόχους ο προπονητής του Γηραιού δήλωσε: "Οι στόχοι μας ταυτίζονται με τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρος. Ο τελευταίος αφιερώνει ώρες από την προσωπική του ζωή για την ομάδα κι έβαλε ένα τριετές πρόγραμμα το οποίο δε πρέπει να το διαλύσουμε.. Εμείς θέλουμε μέσα από την δουλειά μας να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε θέσει από την αρχή της σεζόν".

    [10] ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την ανάπτυξη ενός συνολικού προγράμματος συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με βιολογικά και χημικά όπλα αποφάσισαν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χθεσινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

    Οι "15" ενέκριναν ομόφωνα ένα κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο προσδιορίζει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινώσει να λάβει υπόψη και τα έξης:

    - Την ανάπτυξη μηχανισμού διαβούλευσης σε περίπτωση κρίσης λόγω της τρομοκρατίας με βιολογικά και χημικά όπλα και ανάπτυξη της ικανότητας χρήσης κοινών ομάδων έρευνας,

    - Τη δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης για το δυναμικό των ευρωπαϊκών εργαστηρίων όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με βιολογικά και χημικά όπλα,

    - Τη δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης για τη διαθεσιμότητα ορών, εμβολίων και αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένων συντονισμένων στρατηγικών για την ανάπτυξη και τη χρήση αυτών των πόρων,

    - Τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου εμπειρογνωμόνων υπεύθυνων στα κράτη μέλη για την αξιολόγηση, τη διαχείριση και τη γνωστοποίηση των κινδύνων,

    - Την προαγωγή της ανάπτυξης νέων εμβολίων, φαρμάκων και θεραπευτικών μέσων.

    Το Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ε.Ε. επισημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να είναι αλληλένδετες με τις εργασίες για τη δημιουργία του κοινοτικού μηχανισμού συντονισμού για τις δράσεις πολιτικής προστασίας και θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας ως προς τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

    Το Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόθεση της Επιτροπής να λάβει υπόψη αυτές τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της προσεχούς της ανακοίνωσης, η οποία θα αφορά το σύνολο των πτυχών της τρομοκρατίας με βιολογικά και χημικά όπλα.

    [11] ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΡΩΣΙΚΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

    Αγία Πετρούπολη, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Ένα ρωσικό βυτιοφόρο βυθίστηκε σήμερα στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Το ρωσικό βυτιοφόρο μετέφερε 510 τόνους ακατέργαστου πετρελαίου οι 10 τόνοι εκ των οποίων διέρρευσαν στην θάλασσα.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών δήλωσαν ωστόσο ότι δεν προκλήθηκε σημαντική μόλυνση στην περιοχή προσθέτοντας ότι το βυτιοφόρο θα ανασυρθεί μόλις υποχωρήσει η καταιγίδα.

    O.Σ.

    [12] ΚΚΕ: ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο ποτέ είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο ποτέ, επισημαίνει στο μήνυμα της για την 28η επέτειο της εξέγερσης η ΚΕ του ΚΚΕ.

    «Μόνο η λαϊκή ιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση μπορεί να δώσει αποτελέσματα και να δώσει προοπτική στο λαό. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Αφγανιστάν και τα πρόσθετα μέτρα κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των λαών, με πρόσχημα την τρομοκρατία, επιβάλλει να συγκρουστούμε με τη μοιρολατρία, τον συμβιβασμό με την αντιλαϊκή πολιτική και την εργοδοσία, τη συναίνεση και την ενσωμάτωση με όλα όσα καλλιεργούνται και υποθηκεύουν το μέλλον του λαού μας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

    Περαιτέρω, χαρακτηρίζει εγκληματική την επιλογή της κυβέρνησης και τη συναίνεση που της παρέχει η ΝΔ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο του Αφγανιστάν και στη συνέχεια που ετοιμάζονται να δώσουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού. «Αυτές οι επιλογές θα μετατρέψουν τελικά την Ελλάδα σε θύμα. Ο ελληνικός λαός δεν έχει συμφέρον από τον πόλεμο, που μοιράζει σφαίρες επιρροής και κέρδη. Συμφέρον έχει μόνο η πλουτοκρατία», προσθέτει.

    «Το ΚΚΕ σας καλεί να τιμήσουμε μαζικά-αντιιμπεριαλιστικά την 28η επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείο. Σε όλη τη χώρα να ακουστεί δυνατά το μήνυμα. Ο αγώνας κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού συνεχίζεται, δυναμώνει, έχει προοπτική», καταλήγει.

    [13] ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υγείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Τα κυρίαρχα θέματα που εξετάστηκαν ήταν η πρόταση οδηγίας για τον καθορισμό κοινοτικών προτύπων σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια του αίματος και των συστατικών του, η πρόταση οδηγίας σχετικά με τη διαφήμιση και χορηγία των προϊόντων καπνού, καθώς και η πρόταση σύστασης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

    Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης κατά τη διάρκεια του γεύματος το θέμα της βιοτρομοκρατίας.

    Οσον αφορά την πρόταση οδηγίας για την ποιότητα και ασφάλεια του αίματος το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία (κοινή θέση).

    Ο κ. Παπαδόπουλος στήριξε την πρόταση οδηγίας παρ' όλες τις διαφωνίες που διατηρούσε επί του κειμένου, ιδίως επί του θέματος της μη ρητής συμπερίληψης της αρχής εθελοντικής και μη αμειβόμενης αιμοδοσίας και υποστήριξε σχετική δήλωση που υπέβαλε η γαλλική αντιπροσωπεία.

    Αναφορικά με την πρόταση οδηγίας για τη διαφήμιση και χορηγία των προϊόντων καπνού το Συμβούλιο δεν προέβη σε εκτενή συζήτηση στο βαθμό που υφίστανται επί του κειμένου πολλά νομικού τύπου προβλήματα σε σχέση με συγκεκριμένες διατάξεις της πρότασης, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Ο κ. Παπαδόπουλος στην παρέμβασή του τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η νομική βάση της οδηγίας, ώστε να μην αναπαραχθούν προβλήματα του παρελθόντος (ακύρωση σχετικής με τη διαφήμιση Οδηγία από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε επίσης το Συμβούλιο σχετικά με την προετοιμασία του 3ου γύρου των διαπραγματεύσεων για τη Σύμβαση - πλαίσιο της ΠΟΥ για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

    Οσον αφορά τη Σύσταση για τη συνετή χρήση των αντιμικροβιακών παραγόντων στην ιατρική το Συμβούλιο προέβη στην υιοθέτηση του κειμένου.

    [14] ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή ολικής αιμοληψίας στα εγκλωβισμένα ζώα του νομού Γρεβενών, λόγω καταρροϊκού πυρετού, έδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης, ο οποίος δήλωσε ότι το πρόβλημα των αποκλεισμένων κτηνοτρόφων στην Πίνδο αντιμετωπίζεται άμεσα.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό, όσα ζώα βρεθούν αρνητικά στις εξετάσεις θα μπορούν να μετακινηθούν, ενώ για την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων ο υπουργείο θα καλύψει πλήρως την αξία των ζώων που θα θανατωθούν, τις δαπάνες ψεκασμών για την καταπολέμηση των εντόμων, καθώς και τις δαπάνες εργαστηριακών εξετάσεων που επιβάλλονται για τις μετακινήσεις των ζώων.

    Στα μέσα Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν εστίες καταρροϊκού πυρετού στη βορειοδυτική Ελλάδα, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μέχρι στιγμής η νόσος έχει διαπιστωθεί σε εκτροφές προβάτων των νομών Ιωαννίνων, Καστοριάς, Γρεβενών, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Λέσβου.

    Ο καταρροϊκός πυρετός, που αφορά μόνο τα μηρυκαστικά, οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται μέσω εντόμων, ενώ για πρώτη φορά εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου σε περιοχές της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και πιθανώς από της Αλβανίας.

    Στη χώρα μας η νόσος εμφανίζεται σποραδικά και προκαλεί ήπια και παροδικά κλινικά συμπτώματα με ελάχιστες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ωστόσο, σύμφωνα με την υπάρχουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων από τις προσβεβλημένες προς άλλες περιοχές της χώρας.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

    Aθήνα, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Τη διοίκηση των υποβρυχίων του ναυστάθμου Σαλαμίνας, όπου είχε υπηρετήσει πριν από 26 χρόνια τη θητεία του, επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    «Η Ελλάδα δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα αγωνίζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει και με τα διπλωματικά μέσα και με τις δυνάμεις αναχαίτισης για να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο. Αυτό αποτελεί μια πάγια αρχή της ελληνικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Εθνικής Αμυνας Λουκά Αποστολίδη και Λάζαρο Λωτίδη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γιώργο Θεωδορουλάκη, ο κ. Παπαντωντίου επιθεώρησε μονάδες του στόλου και παρακολούθησε βίντεο με πραγματική βολή τορπίλης υποβρυχίου. Οι αξιωματικοί δώρισαν στον κ. Παπαντωνίου ένα αναμνηστικό καπελάκι.

    [16] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΒΟΣΝΙΟΣ ΚΡΟΑΤΗΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Ζάγκρεμπ, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Οι αρχές της Κροατίας πρόκειται να παραδώσουν στην Χάγη έναν Κροάτη από τη Βοσνία που κατηγορείται για την σφαγή Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία 1992-1995 μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Πρόκειται για τον Πάσκο Λιούμπιτσιτς ο οποίος θα μεταφερθεί στη Χάγη την Τρίτη ή την Τετάρτη δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο δικηγόρος ο Τόμισλαβ Τζόνιτς.

    Ο Λιουμπίτσιτς 36 χρόνων παραδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις αστυνομικές αρχές στο Ζάγκρεμπ και το εφετείο του Δικαστηρίου στο Ζάγκρεμπ ψήφισε σήμερα υπέρ της αποστολής του στην Χάγη.

    Ο ίδιος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για τον ρόλο του ως διοικητής του τάγματος των Κροατών της Βοσνίας στα χωριά Βίτεζ και Μπουσοβάτσα από τον Ιούνιο του 1992 μέχρι τον Ιούλιο του 1993.

    Ο.Σ.

    [17] ΣΕ ΜΠΑΚΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη εργασίας θα κάνει στο Μπακού την ερχόμενη Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Μαγκριώτης θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό, κ. Ρασιζάντε, τον υπουργό εξωτερικών, κ. Γκουλίεφ, και τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Αλίεφ. Θα συναντηθεί επίσης με τους τρεις υφυπουργούς εξωτερικών, τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν και το δήμαρχο του Μπακού.

    Κατά τις διμερείς επαφές θα εξεταστούν οι πολιτικές, οικονομικές και μορφωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η διαπανεπιστημιακή συνεργασία, η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα, οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Περαιτέρω θα συζητηθούν θέματα του οργανισμού συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου της Αττάλειας, και συγκεκριμένα, θέματα σχετικά με την εσωτερική ασφάλεια, το οργανωμένο έγκλημα, την οικονομική συνεργασία και τις σχέσεις ΟΣΕΠ - Ε.Ε.

    Κατά την επίσκεψή του στο Μπακού ο κ. Μαγκριώτης θα εγκαινιάσει το κτίριο της πρεσβείας, το νέο κτίριο της ελληνικής κοινότητας και θα επισκεφτεί το σλαβικό πανεπιστήμιο του Μπακού, οπού ιδρύθηκε έδρα νεοελληνικής γλώσσας.

    Ο κ. Μαγκριώτης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Νοεμβρίου, ενώ θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης.

    Α.Τ.

    [18] FITCO: ΑΥΞΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 42% ΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Ο κύκλος εργασιών της Fitco στο εννιάμηνο του 2001 ανήλθε σε 5.690 εκατ. δρχ. αυξημένος κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2000. Αυξημένα κατά 24% εμφανίζονται τα μεικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης, που ανήλθαν σε 921 εκατ. δρχ. , ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 371 εκατ. δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση 6%.

    Οι εξαγωγές, που αντιπροσωπεύουν το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών ανήλθαν σε 4.275 εκατ. δρχ., αυξημένες κατά 67% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Μεγάλο τμήμα της αύξησης του κύκλου εργασιών προήλθε από την αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα λάμων χαλκού. Ενδεχόμενη παράταση της διεθνούς αρνητικής συγκυρίας είναι πιθανό να επηρεάσει την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας.

    Τα καθαρά αποτελέσματα επηρεάστηκαν κυρίως από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές λόγω υποτίμησης δολαρίου ΗΠΑ, καθώς και από τη συγκυριακή λογιστική μείωση της αξίας των αποθεμάτων λόγω της μείωσης τις τιμής του χαλκού στο χρηματιστήριο των μετάλλων του Λονδίνου (LME) στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2001.

    To επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας που αφορά στην παραγωγή συγκολλητών σωλήνων από ειδικά κράματα χαλκού με χρήσεις κυρίως στη χημική βιομηχανία και ναυπηγική συνολικού ύψους 743,5 εκατ. δρχ. θα επιδοτηθεί κατά 40% μετά την έγκριση του τροποποιητικού αιτήματος της εταιρίας από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η έναρξη λειτουργίας της μηχανής αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2002 στο νέο εργοστάσιο της εταιρίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

    Βουκουρέστι, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα στην Ρουμανία πρόκειται να παγώσουν όλες οι τραπεζικές συναλλαγές Ρουμάνων με πολίτες από το εξωτερικό καθώς και οι συναλλαγές μεταξύ πολιτών από το εξωτερικό που δεν διαμένουν στην Ρουμανία.

    Το κυβερνητικό διάταγμα αναφέρεται σε πολίτες από το εξωτερικό οι οποίοι είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις ή για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.

    Αποφασίστηκε επίσης η επιβολή ποινής φυλάκισης 5-20 χρόνων σε όσους χρηματοδοτούν ή ευθύνονται για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Ο διευθυντής της μυστικής υπηρεσίας της Ρουμανίας Ράντου Τιμόφτε ανακοίνωσε ότι μεγάλη ποσότητα χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ρουμανίας κατευθύνεται στο εξωτερικό για τη χρηματοδότηση διεθνών οργανώσεων που πιθανότατα σχετίζονται με την τρομοκρατία.

    [20] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    "Η επαγγελματική εξέλιξη δεν είναι μοίρα, δεν είναι διαταγή, μπορεί και πρέπει να είναι μία συνειδητή επιλογή, αφού πιο πριν η πολιτεία δώσει όλες τις πληροφορίες στον πολίτη που με τη σειρά του θα φροντίσει να αποκτήσει τις σχετικές δεξιότητες".

    Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης μιλώντας στην ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού με θέμα: "Ο ρόλος της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού κατά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας".

    Ο κ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε απάνθρωπο τον απόλυτο επαγγελματικό προγραμματισμό μιας κοινωνίας, αλλά και κοινωνικά άδικο το να τα αφήσουμε όλα στην τύχη επισημαίνοντας ότι η τελική κατανομή στην κοινωνία της γνώσης, στην αγορά εργασίας και στο κεφάλαιο του ελεύθερου χρόνου είναι ένας συνδυασμός πολιτικών επιλογών, οικονομικών δυνάμεων και ανθρώπινων χαρακτήρων.

    "Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας της γνώσης απέναντι στις νέες απειλές της τεχνολογικού αναλφαβητισμού και της ολιγαρχίας της γνώσης. Χρειαζόμαστε πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης στην αγορά εργασίας (δημιουργία νέων θέσεων, προγραμματισμού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης). Χρειαζόμαστε μία νέα φιλοσοφία στην κατανομή του χρόνου εργασίας", τόνισε.

    Η σταδιοδρομία, συνέχισε, είναι μία λέξη της καθομιλουμένης που δείχνει τα διαδοχικά στάδια, τους σταθμούς που περνά κάθε άνθρωπος στην εργασιακή του πορεία και στην επαγγελματική του ανάπτυξη. Σ΄ αυτή την πορεία είναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μπορεί να του δώσει ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, υπογράμμισε.

    Σημείωσε ότι πολλές φορές μία επίζηλη θέση εργασίας μετά από χρόνια εξελίσσεται σε θέση ανίας, πλήξης και καταναγκασμού.

    "Στη χώρα μας το ελληνικό όνειρο είναι "να μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο" και όχι να βρει τη δουλειά που του ταιριάζει. Και μάλιστα αυτό το ελληνικό όνειρο εστιάζεται στις σχολές υψηλής ζήτησης με αποτέλεσμα την αιμορραγία της φοιτητικής μετανάστευσης", πρόσθεσε.

    Ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν χωρίς να καταφύγουμε σε ψυχρές λογικές και ότι αυτό είναι το στοίχημα όσων επιχειρούν να γεφυρώσουν την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

    [21] ΑΘΩΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Δ.Π.Δ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΠΑΝΟΒΙΤΣ

    Χάγη, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Αθώοι δήλωσαν σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τα αδέρφια Πρέντραγκ και Νέναντ Μπάνοβιτς μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Τα αδέρφια Μπάνοβιτς κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Βοσνία όπου υπηρετούσαν ως δεσμοφύλακες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην χώρα.

    Οι δυο Σερβοβόσνιοι συνελήφθησαν στις 8 Νοεμβρίου μαζί με άλλους 11 ομοεθνείς τους και κατηγορούνται για την κακομεταχείριση, τον βιασμό και την εκτέλεση Μουσουλμάνων και Κροατών αιχμαλώτων στο στρατόπεδο συγκέντρωση Keraterm που λειτούργησε το 1992 στην πόλη Πριέντορ της Βοσνίας.

    Πρόκειται για τους πρώτους υπόπτους που παραδίδονται από το Βελιγράδι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μετά την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην Χάγη.

    [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΟΛΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη φτάνει σήμερα η Ισπανίδα ηθοποιός Αντζελα Μολίνα, προσκεκλημένη του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Αύριο στις 12.30μμ θα παραστεί στη συνέντευξη τύπου, που θα γίνει στην Αποθήκη Γ΄ του λιμανιού για την ταινία «Το καλοκαίρι της Αννας», της Ζανίν Μίραπφελ, στην οποία πρωταγωνιστεί. Στις 8μμ θα παρακολουθήσει την πρεμιέρα της ταινίας, στην αίθουσα «Τάκης Κανελόπουλος».

    Τέλος, την Κυριακή θα συμμετάσχει στην τελετή λήξης του 42ου Φεστιβάλ, απονέμοντας ένα από τα βραβεία.

    [23] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΕ

    Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Αποτελεσματικότερα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ζητούν το Συμβούλιο και η Επιτροπή της ΕΕ να λάβει η Τουρκία σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας του Συμβουλίου, κ. Ντυράν στη συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με γραπτή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ερώτημα του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Τρακατέλλη σχετικά με τις παράνομες εισόδους λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας.

    Η κ. Ντυράν εξέφρασε την ανησυχία της για το μεγάλο κύμα των παράνομων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος που προέρχονται από την Τουρκία ή που τη χρησιμοποιούν ως χώρα διέλευσης και δήλωσε ότι η Τουρκία ενέκρινε ένα εθνικό πρόγραμμα για την υιοθέτηση του "κοινωνικού κεκτημένου". Η ένωση ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα που περιέχονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Νοεμβρίου του 2000 και εξέφρασε την προθυμία της να βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία..

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντηση που έδωσε δια του αρμοδίου επιτρόπου κ. Βιτορίνο, αναγνώρισε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα και τόνισε ότι η λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι τμήμα της εταιρικής σχέσης προσχώρησης με την Τουρκία, στην οποία αναφέρεται επίσης η ανάγκη να αρχίσει η Τουρκία να εναρμονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο και τις κοινοτικές πράξεις σχετικά με τη μετανάστευση, και να ενισχύσει τη διαχείριση των συνόρων της.

    Α.Τ.

    [24] ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

    Βρυξέλες, 16 Νοεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σήμερα στις Βρυξέλες, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Χάνσγιεργκ Γκάιγκερ. Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση των υπόπτων μέσα σε διάστημα εξήντα ημερών από την αποστολή του εντάλματος από άλλη χώρα-μέλος, ή εντός δέκα ημερών, αν ο ύποπτος συμφωνεί με την έκδοσή του. Όπως είπε ο Γκάιγκερ, οι υπουργοί συμφώνησαν και σε μία λίστα εγκλημάτων, στα οποία θα εφαρμόζεται η απόφαση αλλά παραμένουν οι διαφορές σε ό,τι αφορά την επιβολή ποινών για τρομοκρατικές ενέργειες και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

    Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα στη διάσκεψη που θα γίνει στις 6-7 Δεκεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 16 November 2001 - 19:13:58 UTC