Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
  • [03] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ
  • [04] ΣΦΟΔΡΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [05] Δ. ΔΟΛΛΗΣ: ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ
  • [06] EΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ DHW
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΥΦΤΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
  • [10] ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [11] HMEΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΜΕ
  • [12] ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ Ο ΦΟΡΤΟΥΛΑ
  • [13] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [14] ΕΚΤΟΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ
  • [15] Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΣΣΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ
  • [16] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΦΡΑΣΗ "ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ" ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [17] ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΤΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΑΣΤΑΖΕ
  • [20] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
  • [21] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΙΔΡΥΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
  • [22] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [23] Ο ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
  • [24] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ "ΑΘΗΝΑ 2004"

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2001 (07:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου - Ισμαήλ Τζεμ

    Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη του στη χώρα μας, μετά την υπογραφή διμερών συμφωνιών, με σημαντικότερη, αυτή που αφορά στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, που προβλέπει την επαναπροώθηση τους από τη χώρα μας, στην Τουρκία, εφόσον θ' αποδεικνύεται εντός 14 ημερών ότι όντως, ήρθαν από τη γειτονική χώρα.

    Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογος του, κατέληξαν επίσης σε συμφωνία, για τρία ακόμη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που αφορούν στη συνεργασία για την περιβαλλοντική ανάπτυξη στον Έβρο, στην παρακολούθηση από αξιωματικούς των δύο χωρών, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά και στην καθιέρωση συναντήσεων μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων, στο περιθώριο διεθνών στρατιωτικών διασκέψεων.

    Υπεγράφη επίσης, διακήρυξη για την υποστήριξη της ολυμπιακής εκεχειρίας, καθώς επίσης και ένα πρωτόκολλο για τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ακαδημιών.

    [02] ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Ζάκυνθος, 9 Νοεμβρίου 2001 (00:03 UTC+2)

    Αυστηρές ποινές φυλάκισης επέβαλε το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Ζακύνθου στον πλοίαρχο του δουλεμπορικού της Ζακύνθου «Erenler» και στα 6 μέλη του πληρώματος, που ομολόγησαν την πράξη τους.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το δικαστήριο επέβαλε στους δουλέμπορους ποινή φυλάκισης 716 χρόνων με 10ετή έκτιση, καθώς επίσης χρηματική ποινή 718.000.000 δραχμών για τον καθένα.

    Ο πλοίαρχος του «Erenler» ονομάζεται Αχμέτ Κουρτγιλμάν , 39 ετών, και οι ναυτικοί Αλί Σινατλί , 26 ετών, Μεχμέτ Σαβτλιλί , 22 ετών, Ερόλ Αρμπιμπάς ,30 ετών, Αλ-Νατσί Αουσάρ, 42 ετών, Καβά Μουχαρέμ ,35 ετών, και Ιμπραήμ Τουαμπά , 40 ετών

    [03] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2001 (16:29 UTC+2)

    Σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επειτα από αυτήν την κίνηση τα επιτόκια του ευρώ διαμορφώνονται στο 3,25%, το χαμηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο του 2000.

    [04] ΣΦΟΔΡΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 9 Νοεμβρίου 2001 (07:46 UTC+2)

    Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί των τελευταίων 34 ημερών πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 40 εκρήξεις σημειώθηκαν στη γραμμή μετώπου των Ταλιμπάν με τη Βόρεια Συμμαχία, οι ηγέτες της οποίας υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις της έχουν προωθηθεί και βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Οι εκρήξεις έγιναν ισχυρές ακόμη και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από τη πρώτη γραμμή πυρός.

    [05] Δ. ΔΟΛΛΗΣ: ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Φραγκφούρτη, 9 Νοεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ο Γερμανοελληνικός Οικονομικός Σύνδεσμος (DHW) είναι ένας οικονομικός θεσμός, που μπορεί να προωθήσει συνεργασίες με στόχο την ανάπτυξη του εμπορίου στο ζωτικό χώρο της Ευρώπης. Αυτό τόνισε στην ομιλία του στο 2ο Συμπόσιο Ομογενών Επιχειρηματιών Ευρώπης ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, που διοργανώνει ο DHW στη Φραγκφούρτη υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕ.

    Ο κ. Δόλλης εστίασε στη σημερινή οικονομική κατάσταση που αλλάζει ροή λόγω των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, υπερτονίζοντας τις δυνατότητες της Ενωμένης Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι η ισχυρή Ελλάδα.

    Ο Απόδημος Ελληνισμός και το δίκτυο επιχειρηματιών του ΣΑΕ εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα να δραστηριοποιείται σε 140 χώρες στον κόσμο.

    «Σε μια εποχή αβεβαιότητας εμείς οι Έλληνες έχουμε να αντιπαρατάξουμε την ταυτότητά μας, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την πίστη μας. Πολύ περισσότερο το ιστορικό επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα. Και αυτό είναι εμφανές σε κάθε σημείο του κόσμου, όπου υπάρχει συμπαγή παρουσία των Ελλήνων. Αυτό το δυναμικό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε για να το προωθήσουμε αποτελεσματικά προς όφελος όλων» τόνισε ο κ. Δόλλης, επισημαίνοντας την ποιοτική αναβάθμιση της δικτύωσης τον τελευταίο χρόνο. Αυτή η εμπειρία θα μεταφερθεί στην 4η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα ο κ. Δόλλης τόνισε ότι για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων απαιτείται ένα σταθερό πολίτευμα, που θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη υποδομή και ασφάλεια. Όλα αυτά, όπως είπε, τα εξασφαλίζει η Ελλάδα του σήμερα ως χώρα μέλος της ΕΕ, πύλη των Βαλκανίων, στο σταυροδρόμι της Δύσης με την Ανατολή.

    «Στις παγκόσμιες ανακατατάξεις η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει απλός θεατής. Όντας πλήρες μέλος της Ενωμένης Ευρώπης και έχοντας πετύχει τη σύγκλιση ουσιαστικών και τυπικών κριτηρίων ένταξης ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις πλέον τις χώρες της ΕΕ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δόλλης.

    Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή ταυτότητα των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    «Ο απόδημος Ελληνισμός και ιδιαίτερα οι Έλληνες της Γερμανίας, μπορούν πλέον με λιγότερα εμπόδια και απαγορεύσεις, λειτουργώντας σε οικείο οικονομικό περιβάλλον, να συμβάλουν στην επιτάχυνση των οικονομικών συνεργασιών», κατέληξε ο κ. Δόλλης.

    [06] EΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τις καταστροφές διοργανώνει την Τετάρτη, στις 8μμ, στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου το αμερικανικό γενικό προξενείο Θεσσαλονίκης.

    Κύρια ομιλήτρια της βραδιάς θα είναι η ανθρωπολόγος Σουζάνα Χόφμαν που ειδικεύεται στις καταστροφές και στις επιπτώσεις τους στους ανθρώπους. Η καθηγήτρια στο American College of Thessaloniki Δέσποινα Συρρή θα μιλήσει για τις προοπτικές των ελληνικών μη κυβερνητικών οργανισμών στον 21ο αιώνα. Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Εφη Βουτυρά.

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ DHW

    Φραγκφούρτη, 9 Νοεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου μετέφερε στο συνέδριο του Γερμανοελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για τις δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει από την ίδρυση του DHW, βασιζόμενοι στους βασικούς σκοπούς του συνδέσμου για την ενίσχυση της οικονομικής, επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας των Ελλήνων στη Γερμανία και στην ανάπτυξη των ελληνογερμανικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

    «Η ύπαρξη και η λειτουργία του συνδέσμου αντανακλά το δυναμισμό της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων στη Γερμανία. Αντανακλά ακόμα τη χειραφέτηση ενός μεγάλου τμήματος των ελλήνων της Γερμανίας έναντι του γερμανικού και ελληνικού κράτους», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης.

    Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την προοπτική τους στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Η Ελλάδα ζει στην τροχιά της ΟΝΕ, δικαιώνοντας τις προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας, βγάζοντας από το τέλμα και το περιθώριο την ελληνική οικονομία, εντάσσοντάς την στον πυρήνα των ισχυρών οικονομιών των χωρών μελών της ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Μαγκριώτης.

    Μίλησε επίσης για τα μακροοικονομικά δεδομένα και την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, που αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις ΗΠΑ.

    Ιδιαίτερα στάθηκε στους τρεις βασικούς άξονες: δημοσιονομική σταθερότητα, βασικός πυλώνας του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα, που κυμαίνονται πάνω από το μέσω ευρωπαϊκό όρο και τέλος η διάχυση του οικονομικού πλεονάσματος κατά προτεραιότητα στην ελληνική περιφέρεια και στα λαϊκά στρώματα.

    Επίσης επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία αφομοιώνει με τις μικρότερα δυνατές απώλειες τις διακυμάνσεις από την κρίση που προέκυψε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Μαγκριώτης μίλησε και για την οικονομική δραστηριότητα των ομογενών επιχειρηματιών, που είναι σημαντική για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας καθώς έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στις χώρες υποδοχής και μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση των οικονομικών και επενδυτικών συνεργασιών της Ελλάδας με τις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, καθώς και στην ΝΑ Ευρώπη.

    «Ήταν μεγάλη κατάκτηση η θεσμοθέτηση του ΣΑΕ το 1995. Η ολοκλήρωση αυτού του πρώτου κύκλου ήρθε με τη συνταγματική κατοχύρωσή του στην πρόσφατη τροποποίηση του Συντάγματος με την καθολική υποστήριξη όλων των κομμάτων της Βουλής και της επιστολικής ψήφου των ομογενών» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης.

    Σημείωσε δε ότι στην 4η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα γίνει ένας γόνιμος απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας και θα προσεχθεί ιδιαίτερα η ανάπτυξη των θεσμικών δικτύων, πάνω στους οποίους έχει κτισθεί η συνεργασία και η ενδοεπικοινωνία της ομογένειας με το μητροπολιτικό κέντρο, με έμφαση στα δίκτυα της Νεολαίας και των Επιχειρηματιών. Τόνισε δε ότι μέχρι σήμερα το ΣΑΕ διακρινόταν από μια γενικότητα στους στόχους του και η προτεραιότητα της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ είναι η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού, αξιόπιστου και δεσμευτικού προγράμματος δράσης.

    «Η Ελλάδα του σήμερα είναι ισχυρή και μπορεί να στηρίξει τα παιδιά της, και μπορεί να στηριχθεί σε αυτά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το όχημα της ενδοεπικοινωνίας του ελληνισμού, το σύμβολο της νέας Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Μαγκριώτης.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΥΦΤΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σόφια, 9 Νοεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Ο μουφτής των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας Σελίμ Μεχμέντ αναχώρησε σήμερα για δεκαήμερη επίσκεψη στην Τουρκία συνοδευόμενος από το βοηθό του, επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών δογμάτων και από δημοσιογράφους.

    Ο κ. Μεχμέντ θα συναντηθεί με τους Δημάρχους Αγκυρας και Κωνσταντινουπόλεως, τους περιφερειακούς μουφτήδες, με τον επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών θεμάτων, με τον Τούρκο γενικό μουφτή Νουρί Γιλμάζ και με εκπροσώπους της εκεί βουλγαρικής χριστιανικής κοινότητας.

    Επίσης θα επισκεφθεί το Κέντρο Χριστιανικών Σπουδών και τη Βουλγαρική Ανατολική Ορθόδοξη Κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη.

    Στην Αγκυρα η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Ιδρύματος Diyanet Wakuff, το οποίο διαθέτει χρήματα για την εκπαίδευση Βούλγαρων μουσουλμάνων σε ετήσια βάση. Τέλος η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Προύσα, όπου θα συναντηθεί με Βούλγαρους μετανάστες.

    [09] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Τελικά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Παρόμοια αντιδρούν και οι ποδοσφαιριστές της Αγγλίας. Ο λόγος για την απεργία που υπερψήφισαν οι παίκτες των αγγλικών ομάδων αντιδρώντας στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την διοργανώτρια αρχή της πρέμιερ λιγκ για τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της επαγγελματικής Ενωσης των ποδοσφαιριστών, Γκόρντον Τέιλορ, το 99% των παικτών που έχουν δικαίωμα ψήφου τάχθηκαν υπέρ της απεργίας. Ετσι όπως φαίνεται ο επόμενος μήνας αναμένεται να είναι θερμός σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια λύση μεταξύ των δύο πλευρών. Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και που αφορούν τον οικονομικό τομέα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι μεγάλες.

    [10] ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ανεπίσημη επίσκεψη στη Βουδαπέστη πραγματοποιεί ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνάντησης της Τριμερούς Επιτροπής.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός θα δώσει διάλεξη με θέμα "Το μέλλον της Βουλγαρίας στη διευρυμένη Ε.Ε." και θα συναντηθεί αύριο με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν. Την Κυριακή θα ψηφίσει μαζί με τους συμπατριώτες του στη Βουδαπέστη για τις προεδρικές εκλογές.

    [11] HMEΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΜΕ

    Εδεσσα, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Περιφερειακά ΜΜΕ - Κεντρική Μακεδονία, η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη» διοργανώνει στις 24 και 25 Νοεμβρίου στην Εδεσσα, η ΕΣΗΕΜΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το δήμο Εδεσσας.

    Η ημερίδα εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΣΗΕΜΘ να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    [12] ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ Ο ΦΟΡΤΟΥΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ο αθλητικός δικαστής Αθανάσιος Τσουλός με σημερινή του απόφαση, απάλλαξε από κάθε κατηγορία την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Μπλάντεν Φούρτουλα για τα όσα διαδραματίσθηκαν στο παιχνίδι με τον Ιωνικό.

    Μακριά από τη Θεσσαλονίκη και φυσικά από τον ΠΑΟΚ θα μείνει ο Κόφι Αμπονσά αν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση που απηύθυνε η Ομοσπονδία της Γκάνα για προετοιμασία που θα γίνει από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου, εν όψει αγώνων του Παναφρικανικού κυπέλλου.

    Δεν θα μεταβληθεί η ημερομηνία του πρώτου παιχνιδιού με την Αϊντχόβεν. Αυτό δεν έγινε γιατί ο προπονητής του Δικεφάλου, Ντούσαν Μπάγιεβιτς δεν συμφωνεί σε κάτι τέτοιο. Να τονίσουμε ότι διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Γάλλος Στεφάν Μπρε, παρατηρητής του ο παλιός Ιταλός ρέφερι Τούλιο Λανέζε και παρατηρητής αγώνα ο Σλοβένος Ντάνε Γιόστ.

    [13] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Τα τρίποντα και οι Χαρίσης- Τόμας είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες στο παιχνίδι του Ηρακλείου. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο προπονητής της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Λευτέρης Σούμποτιτς.

    Ωστόσο αυτό το παιχνίδι για τον Δικέφαλο είναι καθοριστικό. "Το Ηράκλειο είναι καλή ομάδα και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Είμαστε έτοιμοι για αυτό το παιχνίδι. Ολοι οι παίκτες μου είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Για τον Κάλλαχαν θα αποφασίσω την Δευτέρα ή την Τρίτη, ενώ σε ότι αφορά τον χρόνο συμμετοχής του είναι ένα ζήτημα. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσω πίσω τον Κόμματο ο οποίος πάει καλά και δεν σκοπεύω να του σταματήσω την πρόοδο".

    Ο τεχνικός της ομάδας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της απόκτησης κοινοτικού παίκτη σε περίπτωση αποδέσμευσης του Κάλλαχαν είπε ότι το ένα θέμα δεν συνδέεται με το άλλο γιατί ούτως ή άλλως είναι χαμηλό το συμβόλαιο του Κάλλαχαν έτσι ώστε να κινηθεί με το δεδομένο αποδέσμευσης πόρων.

    Τέλος αναφέρθηκε και στην περίπτωση Σιγάλα. "Περιμένω να επιστρέψει ο παίκτης γιατί είναι μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη μονάδα και μπορεί να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ. Όμως θεωρώ ότι αποτελεί μήλον της έριδος όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά και για άλλες ομάδες της Α1".

    [14] ΕΚΤΟΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Ηρέμησαν τα πνεύματα στον καταυλισμό των προσφύγων στο Λαύριο μετά από διαπραγματεύσεις με αστυνομικούς και εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας.

    Ολα ξεκίνησαν στις 9 το πρωί όταν δύο πούλμαν μισθωμένα από τον Ερυθρό Σταυρό με σκοπό να μεταφέρουν περίπου 100 πρόσφυγες σε καταυλισμό της Λάρισας. Οι Κούρδοι πιστεύοντας ότι θα τους επαναπροωθήσουν στην Τουρκία, έκαναν κατάληψη στον καταυλισμό κλείνοντας μαζί τους και 8 Ελληνες υπαλλήλους του Ερυθρού Σταυρού. Οι 550 Κούρδοι του καταυλισμού άναψαν φωτιές, φώναξαν, ύψωσαν σημαίες και πανό ενώ ένας νεαρός Κούρδος απείλησε να αυτοπυρποληθεί. Ορισμένοι θερμόαιμοι προσπάθησαν να αναποδογυρίσουν το φυλάκιο του κτιρίου, που στο οποίο νωρίτερα προκάλεσαν ζημιές με ξύλα και πέτρες.

    Η αστυνομία απέκλεισε τον καταυλισμό και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους πρόσφυγες, που ζητούσαν να μην μεταφερθούν οι ομοεθνείς τους στη Λάρισα και να αποκτήσουν κάρτες πολιτικών προσφύγων.

    Στον καταυλισμό έφτασε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Σοφιανός που υποσχέθηκε στους πρόσφυγες ότι θα εξετασθούν τα αιτήματα τους.

    Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις το κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού αποχώρησε χωρίς να γίνει η μεταφορά. Αύριο θα επισκεφθεί τον καταυλισμό επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και του υπουργείου Υγείας για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

    [15] Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΣΣΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βισμπάντεν, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Την ικανοποίησή του από την ανάπτυξη των συνεργασιών του κρατιδίου της Έσσης με την Ελλάδα, που δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Μεταφορών, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του κρατιδίου Dieter Posch, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται σήμερα στη Φραγκφούρτη το 2ο Συνέδριο του Γερμανοελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου (DHW).

    «Χαιρετίζουμε τη διοργάνωση του συνεδρίου στο κρατίδιό μας και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά του, που θα αξιοποιηθούν και από εμάς. Επιθυμία μας είναι να φιλοξενήσουμε και άλλες τέτοιες διοργανώσεις, που θα ενισχύσουν τις συνεργασίες μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών και την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών, ώστε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας που σήμερα είναι σε ένα καλό επίπεδο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Posch.

    Σύμφωνα με στοιχεία που μας παρουσίασε, στην Έσση ζουν σήμερα 19.400 Έλληνες, που αντιπροσωπεύουν το 4,4% όλων των ξένων κατοίκων της, έναντι 37.525 το 1997. Μόνο στη Φραγκφούρτη στα τέλη του 1999 ζούσανε περίπου 8 χιλιάδες Έλληνες, ενώ σήμερα κάθε δεύτερος Έλληνας στην Έσση ζει πάνω από 20 χρόνια στη Γερμανία.

    Στη χώρα δραστηριοποιούνται 172 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με ετήσιο τζίρο 3,4 δις μάρκα και 3.400 άτομα προσωπικό. Παρατηρείται δε αύξηση στον αριθμό των Ελλήνων σε υψηλές θέσεις μάνατζερ σε μεγάλες γερμανικές εταιρείες. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι πιο πολλοί Έλληνες προτιμούν τη Γερμανία για να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Στην Έσση, που θεωρείται ως το πιο εύρωστο οικονομικά κρατίδιο της Γερμανίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο η ανεργία ανέρχονταν στο 7,1 % σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρατίδια της Γερμανίας, όπου ο μέσος όρος αγγίζει το 10%.

    Αν και το ποσοστό είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο κ. Posch τονίζει ότι η ανεργία είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πολιτικό πρόβλημα για τη Γερμανία, που ενισχύεται και από ανελαστικές οικονομικές δομές και σημειώνει ότι επιβάλλεται περισσότερη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και σειρά άλλων μέτρων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Για την οικονομική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Posch είπε ότι παρόλο που υπάρχει οικονομική κάμψη είναι αισιόδοξος και η θωράκιση του Ευρώ δίνει βάσιμες ελπίδες για αυτό, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες που προσφέρουν στην Ευρώπη τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί ακόμα και τις ΗΠΑ. Παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις με τις ισλαμικές χώρες.

    «Θα πρέπει να παραδεχτούμε και να ανοιχτούμε σε άλλες θρησκείες που έχουμε δίπλα από τη δικιά μας, καθώς επίσης να ελέγξουμε τη φτώχια, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που πολύ εύκολα αργότερα οδηγεί στο ρατσισμό.

    Εμείς οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ανεκτικοί στις άλλες θρησκείες και νοοτροπίες. Στις σημερινές δύσκολες καταστάσεις είναι ο μόνος τρόπος να ζήσουμε μαζί », κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών της Έσσης, αναφέροντας την Ελλάδα ως ένα καλό παράδειγμα.

    [16] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΦΡΑΣΗ "ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ" ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    "Η φράση 'αναλαμβάνω την ευθύνη' είναι προφανώς άγνωστη για την κυβέρνηση του 'πέρα βρέχει' δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες, αλλά και για το επεισόδιο φραστικής επίθεσης χθες κατά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

    "Για την κυβέρνηση στην αρχή έφταιγε η βροχή. Μετά τους έφταιγε η Νέα Δημοκρατία. Σήμερα ακούσαμε τον Υφυπουργό Εσωτερικών να λέει ότι έφταιγαν οι δυο νεκροί του περασμένου Σαββατοκύριακου, γιατί δεν άκουσαν το δελτίο καιρού στην τηλεόραση και βγήκαν στο δρόμο" είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίθεση κατά Τζεμ, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ είπε ότι και για το περιστατικό αυτό η κυβέρνηση αποποιήθηκε και πάλι των ευθυνών της, λέγοντας ότι ήταν ένα "τυχαίο συμβάν". "Δεν φταίει κανένας και πάλι. Φταίνε πάντα οι άλλοι. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει απλώς ότι είναι πλήρως πια αποκομμένη από τον Ελληνικό λαό" κατέληξε ο κ.Ρουσόπουλος.

    [17] ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Το θέμα Γιαννακόπουλου είναι αυτό που απασχολεί την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ετσι με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ τιμωρεί τον παίκτη με πρόστιμο 3 εκατομμυρίων.

    Χθες εξάλου ο παίκτη με επιστολή που έστειλε στην ομάδα ανέφερε τα εξής: "Κύριε Πρόεδρε,

    Θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο έκανα την προχθεσινή μου δήλωση, ήταν η έντονη συναισθηματική και ψυχική μου φόρτιση που προκλήθηκε από τη σύσσωμη επίθεση προς το πρόσωπό μου από την συντριπτική πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. αθλητικών και μη.

    Ομολογώ ότι ήταν μεγάλο μου λάθος που ειδοποίησα τον προπονητή μετά την δήλωσή μου και όχι πριν από αυτή. Λειτούργησα παρασυρόμενος από το συναίσθημα και όχι τη λογική.

    Η αγάπη μου για την ομάδα είναι γνωστή και δεν ήθελα να δημιουργήσω κανένα απολύτως πρόβλημα κάτι το οποίο φαίνεται από την μέχρι τώρα παρουσία μου στον σύλλογο. Ολα ξεκίνησαν από το πάθος και το ζήλο μου για την νίκη της ομάδας.

    Με την παραπάνω απολογία μου ελπίζω να κατανοήσετε και την βεβιασμένη κίνησή μου.

    Ζητώ ειλικρινά συγνώμη.

    Με εκτίμηση"

    Από την η ΠΑΕ Ολυμπιακός θεωρεί τη δήλωση ως ειλικρινή, θα στηρίξει τον παίκτη Στέλιο Γιαννακόπουλο. Η ανακοίνωση αναφέρει "Ο παίκτης αποτελεί μέλος της ομάδας μας, ειδικότερα, δεχόμενη "την έντονη συναισθηματική και ψυχική φόρτισή" του και το αίσθημα που προκλήθηκε εξαιτίας "της σύσσωμης επίθεσης προς το πρόσωπο" του παίκτη "από την συντριπτική πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε αθλητικών και μη."

    Ο ποδοσφαιριστής Στ. Γιαννακόπουλος είναι επαγγελματίας, υπάλληλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέλος μιας ιστορικής και μεγάλης ομάδας, η οποία έχει εσωτερικούς κανονισμούς και μάλιστα αυστηρότατους, οι οποίοι ισχύουν για όλους και εφαρμόζονται από όλους.

    Μια ομάδα έχει ιεραρχία και η αποδοχή της ιεραρχίας είναι απαραίτητη αν θέλει να λειτουργεί ως συγκροτημένο σύνολο. Μια ομάδα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών είναι εξίσου σοβαρή στη δομή και στους κανονισμούς της όπως ακριβώς είναι μια πολιτισμένη ελεύθερη κοινωνία που εφαρμόζει τους νόμους της.

    Κανένας βεβαίως εκτός της ΠΑΕ δεν μπορεί να υποδείξει στον Ολυμπιακό πότε και πως εφαρμόζονται οι εσωτερικοί κανονισμοί του και κανένας δεν επιτρέπεται να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο γεγονός προς δημιουργία εντυπώσεων αλλά και συμπεριφορών εις βάρος του Ολυμπιακού.

    Αξιολογώντας την πολυετή προσφορά στην ομάδα, την αναγνωρισμένη αγωνιστικότητα και την μέχρι σήμερα καθαρή συμπεριφορά του Στ. Γιαννακόπουλου, η ΠΑΕ τιμωρεί τον παίκτη με πρόστιμο τριών εκατομμυριών δρχ. με αναστολή".

    Η ΟΥΕΦΑ με φάξ που έστειλε σήμερα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός γνωστοποίησε ότι η απόφαση της πειθαρχικής της επιτροπής για το παιχνίδι Ολυμπιακός- Ντεπορτίβο Λα Κουρούνια είναι πρόστιμο 25.000 ελβετικα φράγκα.

    Εξάλλου 8.000 ελβετικά φράγκα είναι το πρόστιμο που επιβλήθηκε -και που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις- για τον αγώνα Μάντσεστερ- Ολυμπιακός εξ αιτίας των τεσσάρων καρτών που δέχθηκε η ομάδα.

    Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γκάνα γνωστοποίησε σήμερα στην ΠΑΕ την κλήση του Πήτερ Οφορίκουε στην Εθνική της ομάδα για το Κόπα Αφρικα 2002 (19 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου). Πριν από το Κόπα Αφρικα θα διεξαχθούν οι παρακάτω φιλικοί αγώνες:

    Αλγερία-Γκάνα (5/12), Γκάνα-Τόγκο (19/12), Μαλί-Γκάνα (25/12), Ισπανία-Γκάνα (29/12), Αίγυπτος-Γκάνα (4/1/2002) και Τόγκο-Γκάνα (11/1/2002).

    Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού γυμνάστηκαν κανονικά σήμερα. Ωστόσο οι Αμανατίδης, Ελευθερόπουλος και Τζιοβάνι έκαναν ατομικό πρόγραμμα, οι Ζε Ελίας, Βενετίδης ακολούθησαν ένα μέρος από το πρόγραμμα της ομάδας, ο Μαυρογενίδης, Ρόμπερτς έκαναν θεραπεία και ο Τζόρτζεβιτς ακολούθησε πρόγραμμα με τρέξιμο.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ - ΤΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, Μπόρις Τράικοφσκι.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάγκη αναγνώρισης της σκοπιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη Σερβία, και όπως υποστήριξε ο Τράικοφσκι, η κίνηση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για αναγνώριση και από τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες.

    Κοστούνιτσα και Τράικοφσκι εξέφρασαν προθυμία για την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την επιθυμία να συμμετάσχουν στη συμμαχία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αφού οι χώρες τους υπέστησαν συνέπειες απο τη δράση Αλβανών εξτρεμιστών στο έδαφός τους.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη στις σχέσεις των δύο κρατών τον τελευταίο χρόνο και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβάλλουν στην εδραίωση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΑΣΤΑΖΕ

    Βουκουρέστι, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ελέγχους στα τελωνεία της Ρουμανίας ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Άντριαν Ναστάζε.

    Η έρευνα σχετίζεται με πληροφορίες που υπάρχουν για διαφθορά καθώς πολλοί από τους εργαζομένους στα τελωνεία της χώρας διατηρούν πολυτελείς βίλες που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε σχέση με τα εισοδήματα που λαμβάνουν.

    [20] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    "Η Έκθεση της έκτακτης επιθεώρησης του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε έργα που εκτελούνται σε περιοχές που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις στις 3,4, και 5 Νοεμβρίου 2001, επιβεβαιώνουν αυτά που υποστηρίζει σταθερά η Νέα Δημοκρατία: Οτι τα κύρια χαρακτηριστικά στα δημόσια έργα, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι η έλλειψη προγραμματισμού, οι κακοτεχνίες, οι σημαντικότατες καθυστερήσεις, οι υπερβάσεις προϋπολογισμών και η ελλιπής συντήρηση", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης.

    "Υστερα από αυτά που αναφέρονται στην Έκθεση - ειδικότερα για τη Μαλακάσα και για την περιοχή του Μαραθώνα - αλλά και ύστερα από αυτά που αναφέρονται σε Έκθεση για το Αττικό Μετρό, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε εάν αισθάνονται, έστω και λίγη, ντροπή τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όσο και ο πρ. Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Λαλιώτης, οι οποίοι στο πλαίσιο της γνωστής αλλά παρωχημένης τακτικής τους, πριν από τη διάγνωση των αιτίων, έσπευσαν, ως αυθεντικοί ένοχοι, να αποδώσουν ευθύνες σε όλους τους άλλους, πλην των ιδίων που τις έχουν κατ' αποκλειστικότητα", τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης.

    "Και επειδή κατά τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επιθεώρησης κάποιοι θέλησαν προφανώς να αποκρύψουν από τους ελεγκτές ορισμένα στοιχεία, επισημαίνουμε ότι ο παράπλευρος χωματόδρομος, στο ύψος που πλημμύρισε η Μαλακάσα, διανοίχθηκε μετά το 1997, για την εξυπηρέτηση των παροδίων, όταν η ΠΑΘΕ έκλεισε με μπάρες στο σημείο αυτό. Η ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του χωματόδρομου και η ασφαλτόστρωσή του ενετάχθη στη συνέχεια σε εργολαβία που είναι τώρα σε ενέργεια στην περιοχή, αλλά, για άγνωστους λόγους αφαιρέθηκε και σήμερα δεν εκτελείται", πρόσθεσε.

    "Ύστερα από τα παραπάνω, και επειδή η ανεύθυνη συμπεριφορά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες μίας χώρας που πνίγεται στην πρώτη απλή βροχόπτωση καλά θα κάνουν οι κ.κ. Πρωτόπαππας και Λαλιώτης μετά από το μάθημα που ελπίζουμε να πήραν σήμερα, να είναι προσεκτικότεροι στο μέλλον", κατέληξε.

    [21] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΙΔΡΥΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Σόφια, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Την απόφασή του να ιδρύσει νέο κόμμα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της Σόφιας Στέφαν Σοφιάνσκι, ο οποίος διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα και το καταστατικό του νέου κόμματος είναι υπό κατάρτιση.

    Η ιδρυτική συνέλευση θα γίνει αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και όπως δήλωσε ο κ. Σοφιάνσκι "πρώτο καθήκον του νέου κόμματος θα είναι να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στις πόλεις Ρούσε, Σλίβεν και Μπλαγκόεβγκραντ".

    Η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" δημοσίευσε δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ ότι "η απόφαση του Στέφαν Σοφιάνσκι να εγκαταλείψει την ΕΔΔ και να ιδρύσει νέο κόμμα δεν θα επηρεάσει τις εκλογές".

    "Ο Δήμαρχος της Σόφιας", πρόσθεσε ο κ. Στογιάνοφ, "δήλωσε την ίδρυση του κόμματός του την ημέρα των γενεθλίων του. Πενήντα χρόνια θεωρούνται μία ώριμη ηλικία, στην οποία οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται πολύ εύκολα". Ο κ. Στογιάνοφ εξέφρασε την άποψή του ότι η απόφαση του κ. Σοφιάνσκι δεν θα προκαλέσει διάσπαση στην ΕΔΔ.

    [22] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Την έκθεση των επιθεωρητών δημοσίων έργων, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα έργα στην Αττική μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σαββατοκύριακου έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

    Για την Αττική οδό η κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν εντοπίστηκε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, ενώ για την εθνική οδό στη Μαλακάσα έστειλε επιστολή στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ, να διευθετήσουν τα φρεάτιά τους. Για το φράγμα της Ραπεντόσας στο Διόνυσο, έδωσε εντολή για περαιτέρω έλεγχο του φακέλου, του έργου αυτού.

    Σύμφωνα με το πόρισμα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε οδικούς άξονες και έργα υποδομής το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα, οφείλονται σε διαπιστωμένα εδώ και χρόνια προβλήματα, παραλείψεις και αυθαίρετες παρεμβάσεις.

    Για το πρόβλημα στην εθνική οδό στο ύψος της Μαλακάσας το πόρισμα αναφέρει ότι τα φρεάτια για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων ήταν σε κακή κατάσταση, φραγμένα από χώματα και φερτά υλικά που η βροχή παρέσυρε από τους καμένους πρόποδες της Πάρνηθας. Επίσης ο παράπλευρος δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο δεν είχε ασφαλτοστρωθεί, με συνέπεια να παρασυρθούν μεγάλες ποσότητες χωμάτων και να φράξουν τα φρεάτια. Στο σημείο εκείνο υπήρξε ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών από ιδιώτες και καταστροφή της περίφραξης της εθνικής οδού από κατοίκους που επιθυμούσαν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην κεντρική οδική αρτηρία.

    Η κ. Παπανδρέου ζήτησε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρότι όλοι ήταν σε επιφυλακή παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες.

    Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η ασφαλτόστρωση του χωματόδρομου, η αποκατάσταση της περίφραξης, η απομάκρυνση των μπάζων, ενώ έθεσε και θέμα καλύτερης αστυνόμευσης της εθνικής οδού, ώστε να περιοριστούν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις. Επίσης, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προανήγγειλε την έναρξη συστηματικού ελέγχου σε όλο το μήκος της εθνικής οδού για να εντοπιστούν οι κακοτεχνίες και τα προβληματικά σημεία.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική, ενώ δήλωσε ότι απαιτούνται 300 δισ. δραχμές για την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού Αττικής.

    [23] Ο ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

    Σκόπια, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να προβεί σε ανασχημαστισμό της κυβέρνησης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Οπως τόνισε, η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκρίνει νόμο για την αμνηστία, ωστόσο είναι πρόθυμη να δώσει διευκρινίσεις για τη δήλωση του προέδρου, Μπόρις Τράικοφσκι για το συγκεκριμένο θέμα.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μονάδες του Απελευθερωτικού Στρατού Αλβανών δεν έχουν αφοπλιστεί ακόμη.

    Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, εκτίμησε ότι σε περίπτωση νίκης του Ιμπράημ Ρουγκόβα θα δημιουργηθούν προβλήματα, αφού οι Θάτσι και Χαραντινάι δεν θα αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεπειών και στην ΠΓΔΜ.

    Ο Γκεοργκίεφσκι επέκρινε τη στάση του αλβανικού κόμματος PDP για τη μη έγκριση του προοιμίου του συντάγματος, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένταση στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς και τις διεθνείς οργανώσεις για τη δράση τους σχετικά με τους απαχθέντες απο τους Αλβανούς αντάρτες.

    [24] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στη Μονή Πετράκη, θα υπογραφεί

    το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος

    και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

    Το Μνημόνιο εκ μέρους της Εκκλησίας θα υπογράψει ο Μακαριότατος

    Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος και εκ μέρους της

    ΑΘΗΝΑ 2004 η Πρόεδρος κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 9 November 2001 - 19:14:03 UTC