Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΝΑΙΛΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [02] ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΟΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ι. ΤΖΕΜ
  • [03] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
  • [04] ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
  • [05] Η ΝΔ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [06] Μ. ΔΕΛΙΒΑΝΗ: "ΣΥΝΩΜΟΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ"
  • [07] Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΝ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ
  • [08] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
  • [09] 68 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [10] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [11] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ PSD ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ
  • [12] ΠΡΟΝΤΙ: Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΠΕΝΑ
  • [13] ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [14] ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΒΟΥΓΙΑΣ
  • [15] Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΥΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΪΛΣ
  • [18] ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ
  • [19] Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
  • [20] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗ ΦΑΙΗ ΝΤΑΝΑΓΟΥΕΗ
  • [21] Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε." ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [22] Ν.Δ.: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [23] ΔΥΟ ΑΛΓΕΡΙΝΟΙ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [24] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

  • [01] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΝΑΙΛΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2001 (11:23 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη στις δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς για στοιχεία που οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν διαβιβάσει στις ελληνικές αρχές για τους τρομοκράτες της "17 Νοέμβρη".

    Ο κ. Νάιλς μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή "Οι φάκελοι" του "Mega" και είπε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν δώσει λίστα υπόπτων στις ελληνικές αρχές και ο ίδιος είχε υποδείξει ποιος θα μπορούσε να ήταν ο συγγραφέας των προκηρύξεων της "17 Νοέμβρη". Ο "ύποπτος" αυτός, σύμφωνα εμ τον κ. Νάιλς είχε σχέσεις με τον κρατικό μηχανισμό, όχι την περίοδο που έκανε την υπόδειξη (1995-΄97) αλλά παλαιότερα. Σημείωσε ότι ο ίδιος είχε επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και του είχε μεταφέρει την εκτίμηση του πως οι οργανωτές της "17Ν" είναι εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινωνίας και ισχυρίστηκε πως ο κ. Σημίτης συμφώνησε μαζί του. Επισήμανε ακόμα πως δεν είναι οι τρομοκράτες τόσο έξυπνοι ούτε οι αστυνομικοί ανίκανοι, αλλά υπάρχει κάτι στο σύστημα που εμποδίζει την εξάρθρωση της "17Ν".

    Δεν είναι σοβαρά όσα λέει ο κ. Νάιλς και δεν αξίζουν σχολιασμό, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάκης Χρυσοχοίδης που συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή. Τον ενέταξε στους συνταξιούχους Αμερικανούς διπλωμάτες (όπως ο Τζ. Γούλσεϊ) που επιτίθενται εναντίον της Ελλάδας για το θέμα της τρομοκρατίας. Αναρωτήθηκε γιατί τώρα ξαφνικά έγινε λαλίστατος ο κ. Νάιλς. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν "λίστες υπόπτων" και παρατήρησε ότι η χώρα μας δεν δέχεται "λίστες" από κανέναν. Για την ελληνική αστυνομία τόνισε ότι κάνει σωστά και συστηματικά τη δουλειά της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [02] ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΟΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ι. ΤΖΕΜ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2001 (13:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ισμαήλ Τζεμ- Γιώργος Παπανδρέου

    Τρία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα συζητήσουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, κατά την αυριανή κατ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο των Σπάτων, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Τον κ. Τζεμ, που πραγματοποιεί στη χώρα μας επίσκεψη εργασίας και συνοδευόταν από την σύζυγο του, υποδέχτηκε ο κ. Παπανδρέου. Οι δύο υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία αύριο να κάνουν μία ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της εφαρμογής των συμφωνιών που έχουν υπογράψει μεταξύ τους οι δύο χώρες ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και το Κυπριακό. Ακόμα θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αναμένεται επίσης να υπογράψουν πρωτόκολλο για την σύσταση κοινής ελληνοτουρκικής μονάδας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Τη συμφωνία αυτή θα υποβάλουν και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.

    Ο κ. Τζεμ, στις σύντομες δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Στις επαφές που θα έχει με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας θα αναπτύξει τις θέσεις της κυβέρνησης του για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα γίνει σήμερα δεκτός στις 18.30 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και στη συνέχεια (19.00) θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Το βράδι θα παραστούν μαζί με τον κ. Παπανδρέου σε εκδήλωση του ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

    Αύριο ο κ. Τζεμ αμέσως μετά τις συνομιλίες που θα έχει με τον Ελληνα ομόλογο του θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα θα εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφιών του στη Δημοτική Πινακοθήκη.

    [03] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Ζάκυνθος, 7 Νοεμβρίου 2001 (07:52 UTC+2)

    Στη Ζάκυνθο θα φιλοξενηθούν για 15 ημέρες οι 1.200 λαθρομετανάστες τους οποίους και μετέφερε το πλοίο "Μπρέλερ", όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας, Γιώργου Ανωμερίτη με τους τοπικούς φορείς.

    Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα ο πλοίαρχος και τα οκτώ μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι λαθρομετανάστες θα επαναπροωθηθούν στις χώρες τους, εξέλιξη που προκαλεί την αντίδραση των κομμάτων της αριστεράς, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί για την πάταξη των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

    [04] ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Σκόπια, 7 Νοεμβρίου 2001 (13:26 UTC+2)

    Περιπλέκεται η έρευνα για την σύλληψη των δραστών της δολοφονικής απόπειρας κατά του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, μετά τις αποκαλύψεις ότι αρκετοί άνθρωποι, που συνδέονται με την υπόθεση, έχασαν τη ζωή τους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ανακοίνωσε σε συνέντευξή Τύπου ότι πρώην υπάλληλος του υπουργείου του, ο οποίος προ ημερών κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση της δολοφονικής απόπειρας, μία μέρα μετά την εμφάνισή του ενώπιον του ανακτητή, βρέθηκε νεκρός. Ο υπουργός δεν γνωστοποίησε, όμως, αν είχε δολοφονηθεί ή ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια.

    Σημειώνεται ότι στις 3 Οκτωβρίου του 1995, στο κέντρο των Σκοπίων αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη και τραυμάτισε βαριά στο κεφάλι τον τότε πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Τον Φεβρουάριο του 1996 η σκοπιανή αστυνομία συνέλαβε τον Νάιπ Λεσκόβιτσα, τον άνθρωπο που λίγες ημέρες μετά τη δολοφονική απόπειρα χάρισε στον Κίρο Γκλιγκόροφ μία θωρακισμένη "Mercedes". Ο κ.Λεσκόβιτσα ανακρίθηκε για τις σχέσεις του με τη βουλγαρική εταιρία "Multigrup" και για τις διασυνδέσεις του με τον Σέρβο υπερεθνικιστήμ κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, Ζέλικο Ραζνάτοβιτς-Αρκάν. Το καλοκαίρι του 1996 ο κ.Λεσκόβιτσα σκοτώθηκε σε ένα μυστηριώδες τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Γκόστιβαρ-Τέτοβο.

    Τον Απρίλιο του 1996 ο Ιβο Γιάντσεβ, αντιπρόσωπος της βουλγαρικής εταιρείας "Multigrup" στα Σκόπια, αυτοκτόνησε κοντά στη Σόφια. Η αυτοκτονία του ήρθε μερικές μέρες αφότου στην ΠΓΔΜ δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία ότι η "Multigrup" ενδέχεται να συνδέεται με τη δολοφονική απόπειρα κατά του κ.Γκλιγκόροφ.

    Στο κατάλογο των νεκρών που συνδέονται με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ είναι και ο Ντράγκαν Γκαβρίλοφ, ο οποίος το 1995 ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του Κίρο Γκλιγκόροφ. Τον Αύγουστο του 1997 ο Γκαβρίλοφ βρέθηκε νεκρός στη σιδηροδρομική γραμμή Κίτσεβο-Σκόπια. Η σύζυγός του υποστήριξε ότι δύο μέρες πριν το θάνατό του απήχθη από δύο αγνώστους. Σημειώνεται ότι ο Γκαβρίλοφ ήταν ο άνθρωπος που την ημέρα της δολοφονικής απόπειρας έβγαλε από το διαλυμένο προεδρικό αυτοκίνητο τον τραυματισμένο κ.Γκλιγκόροφ και τον μετέφερε με άλλο αυτοκίνητο στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

    Ε.Π.

    [05] Η ΝΔ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Για ερασιτεχνισμούς στην αγορά των καυσίμων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξής της Ν.Δ. Θ. Νάκος σχετικά με τις αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων.

    Ο κ. Νάκος υποστήριξες ότι στις αντλίες των περισσοτέρων πρατηρίων παρατηρούνται καπέλα των 20 και 30 δραχμών πάνω από τις ανακοινωθείσες τιμές, και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την μείωση των τιμών στα καύσιμα. Οπως τόνισε, "το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση είναι η παγίωση των καπέλων και η επιδείνωση της σύγχυσης".

    Σύμφωνα με τον κ. Νάκο η αγορά πετρελαίων χρειάζεται: ριζική αναμόρφωση σε όλα τα επίπεδα, με βάση τις αρχές του ανταγωνισμού, πλήρη απελευθέρωση, κατάργηση των παρεμβαλλόμενων εμποδίων και στρεβλώσεων, μέτρα για οριστική πάταξη της λαθρεμπορίας και νοθείας, νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.

    Α.Τ.

    [06] Μ. ΔΕΛΙΒΑΝΗ: "ΣΥΝΩΜΟΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ"

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με τον πρωτότυπο τίτλο, "Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση" κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες η ανανεωμένη δεύτερη έκδοση του βιβλίου της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρίας Δελιβάνη από τις εκδόσεις «Παπαζήση». Η 1η έκδοση, που εξαντλήθηκε στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες κυκλοφορίας, παρουσιάστηκε στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης. Η έκδοση θα κυκλοφορήσει προσεχώς στη Γαλλία, από τον εκδοτικό οίκο L' Harmattan, και στη Ρουμανία από τον εκδοτικό οίκο L' Efficient, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη μετάφρασή του στην αγγλική.

    Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει αύριο 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής στις 18.30. Θα μιλήσουν ο βουλευτής επικρατείας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας.

    Θα προηγηθεί ομιλία του Claude Albagli, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ΙΙ του Παρισιού και πρόεδρος του διεθνούς CEDIMES.

    Ο τίτλος "Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση", που αυτόματα αποκρούει τους όποιους μονόδρομους και τα αόρατα χέρια, προετοιμάζει τον αναγνώστη για την εισαγωγή σε άλλα μονοπάτια ανάλυσης του φαινομένου καθώς η συγγραφέας προχωρεί στη διάκριση ανάμεσα στην αθώα παγκοσμιοποίηση και στη συνωμοτική. Παράλληλα αναλύει συνωμοσίες και μύθους, που επιβλήθηκαν με συνεχή και καλά μελετημένη προπαγάνδα.

    Ακόμη, γίνονται πολλές ειδικές αναλύσεις για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της ΟΝΕ στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει η εξαρχής πρόβλεψη για το δυσοίωνο μέλλον του ευρώ, επειδή το σχήμα που προωθεί η Ευρώπη είναι αυτό της ισορροπίας με υποαπασχόληση, σε περιβάλλον μόνιμου αντιπληθωρισμού.

    Εξάλλου, επιχειρείται να δοθεί ορισμός της παγκοσμιοποίησης, που ουδέν σημαίνει από μόνη της, και όπως εφαρμόζεται αποτελεί, σύμφωνα με τη συγγραφέα "άμορφο συνοθύλευμα", καθώς και να αποδειχτεί ότι το σύνολο, σχεδόν, των παραδοσιακών οικονομικών εννοιών και θεωριών, έπαυσαν να ανταποκρίνονται στο εννοιολογικό τους περιεχόμενο.

    Στη 2η ανανεωμένη έκδοση συνδέεται άμεσα η τρομοκρατία με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, ενώ πρόλαβε επίσης να περιλάβει κάποια χαρακτηριστικά του νέου μας κόσμου μετά από τα χτυπήματα.

    Στο σύγγραμμα δένεται η οικονομική θεωρία με την επικαιρότητα. Έτσι, το βιβλίο είναι κατάλληλο και για διδακτικό (το πήραν ήδη τα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας και της Φλώρινας), αλλά και προσιτό στον πολύ κόσμο. Υπάρχει πληθώρα στοιχείων και πληροφοριών, που φιλτράρονται με κριτική και με προβολή τους στο μέλλον.

    Στο σύγγραμμα περιλαμβάνονται ακόμη, οι "μεθοδεύσεις ντροπής", που υιοθετούνται από τις πλούσιες οικονομίες, σε βάρος των υποανάπτυκτων με τη σύμπραξη των διεθνών οργανισμών και, κυρίως, του ΠΟΕ, ο ρόλος των ΗΠΑ στην "παγκοσμιοποίηση", καθώς και οι λόγοι των επιλογών τους, η αδυναμία αυτονομίας της Ε.Ε., οι προτιμήσεις των άμεσων ξένων επενδύσεων, ο νέος ρόλος του επιχειρηματία και της επιχείρησης, η συγκέντρωση των επιχειρήσεων που καταργεί τον υγιή ανταγωνισμό κ.ά.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Δελιβάνη, από το σύγγραμμά της απορρέει η αγωνία για το μέλλον της ανθρωπότητας και εκφράζεται η ευχή καθώς και η ελπίδα αντιστροφής της φοράς των εξελίξεων.

    «Η κορύφωση των ανισοτήτων, των αποκλεισμών, της ανεργίας, του άπληστου κέρδους και της υποχώρησης βασικών αξιών, για την απόκτησή του εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, τονίζει η συγγραφέας. Το χτύπημα της 11.9.2001 επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους, που εμπεριέχει το σύγγραμμα, αλλά και αποτελεί τη φυσική κατάληξη της "Συνωμοτικής Παγκοσμιοποίησης".

    Η Μαρία Δελιβάνη καταθέτει στο βιβλίο και πολλά σενάρια για το μέλλον. Το πιθανότερο, μια έντονη ύφεση διαρκείας για την παγκόσμια οικονομία, που θα σαρώσει την αποκρουστική αυτή παγκοσμιοποίηση. Το τι θα την αντικαταστήσει εξαρτάται, ίσως, ακόμη (αν και είναι αργά), από τη θέληση των ισχυρών να εφαρμόσουν μια πιο ανθρώπινη διεθνή τάξη. Ερωτάται αν αυτό το τόσο απειλητικό, αλλά και τόσο πιθανό σενάριο για το σύνολο της ανθρωπότητας θα μπορούσε, ακόμη, να αναχαιτιστεί.

    «Το βέβαιο είναι ότι είναι πολύ αργά πια, αλλά «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Κάποια βελτίωση, λοιπόν, της τύχης που μας περιμένει θα μπορούσε, ίσως, να προέλθει από τη συνειδητοποίηση των λαθών του παρελθόντος, και την ειλικρινή απόφαση διόρθωσής τους, τονίζει η κ. Δελιβάνη. Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται, απελπισμένα, περισσότερη δικαιοσύνη, καλύτερη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, λιγότερες συνωμοσίες σε βάρος των αδυνάτων, λιγότερη πλεονεξία και με μια λέξη, ανθρώπινο πρόσωπο. Αντί, όμως, όλων αυτών οι ισχυροί της Γης μιλούν για εκδίκηση!».

    Δ.Ρ.

    [07] Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΝ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Εκκαθαρίσεων συνέχεια για τον Ηρακλή... Ο προπονητής του γηραιού, Άγγελος Αναστασιάδης, έπειτα από την απόφαση του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ηρακλής να παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στους ποδοσφαιριστές και να απομακρύνει από το σύλλογο αυτούς που δεν μπορούν να προσφέρουν σ' αυτήν.

    Η αρχή έγινε σήμερα που έδιωξε από την προπόνηση τον Γιώργο Αλεξόπουλο, επισημαίνοντάς τον ότι στο εξής θα προπονείται μόνος του. Το παρόν στη σημερινή προπόνηση έδωσε και ο αντιπρόεδρος της ομάδας Γιώργος Σπανουδάκης, ο οποίος τόνισε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ όλοι οι ποδοσφαιριστές θα κριθούν ως τον Ιανουάριο, όπου και θα ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση στην ομάδα. Ο τελευταίος μάλιστα μεταφέροντας δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου στους παίκτες, τους διεμείνησε ότι ο μεγαλομέτοχος είναι απογοητευμένος από την απόδοσή τους καθώς και από την θέση που κατέχουν στον βαθμολογικό πίνακα.

    Μετά την απομάκρυνση του Αλεξόπουλου από την ομάδα, ο παίκτης δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση.

    [08] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Αττάλεια, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Λάμψη μεταλλίων για την άρση βαρών. Αυτή τη φορά η Νατάσα Τσακίρη χάρισε τρία ακόμη μετάλλια στην Ελλάδα κερδίζοντάς τα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Ανδρών - Γυναικών που διεξάγεται στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Η Ελληνίδα αθλήτρια που αγωνίστηκε στην κατηγορία των 63 κιλών βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κίνηση του ζετέ με 125 κιλά, ενώ κέρδισε δύο ασημένια μετάλλια στο αρασέ με 102,5 κιλά και στο σύνολο με 227,5 κιλά.

    "Είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου, αν και ήθελα να πλασαριστώ στην πρώτη εξάδα, πήγα καλύτερα και πέτυχα να πάρω τρία μετάλλια. Η συνέχεια για μένα είναι πολύ δύσκολη ενόψει του 2004" τόνισε πανευτυχής η παγκόσμια πρωταθλήτρια.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ Γιάννης Σγούρος τόνισε: "Συγχαρητήρια στα παιδιά για τη μεγάλη τους επιτυχία. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Οι προπονητές μοχθούν καθημερινά και οι κόποι τους επιβραβεύονται πάνω στο πλατό. Το μέλλον της ελληνικής άρσης βαρών είναι ευοίωνο" τόνισε ο κ. Σγούρος.

    Αύριο αγωνίζονται ο Χρήστος Χριστοφορίδης και ο Κώστας Παπαδόπουλος στην κατηγορία των 85 κιλών και στο α' γκρουπ, ενώ στις γυναίκες θα αγωνιστεί η Μαρία Τάτση, στη κατηγορία των 69 κιλών, α' γκρουπ.

    [09] 68 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Χειμαρρώδεις βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στις νότιες Φιλιππίνες προκαλώντας τον θάνατο σε 68 άτομα ενώ αγνοούνται πολλοί μετέδωσε το Associated Press.

    Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις αποτέλεσμα του τυφώνα Λίνγκλινγ έπληξαν τη νήσο Καμιγκουίν και διήρκεσαν τέσσερις ώρες με αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες σπίτια της περιοχής.

    Ο κυβερνήτης του Καμιγκουίν Πέντρο Ρομουάλντο δήλωσε ότι περιμένει να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών τονίζοντας ότι τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές λόγω της καταστροφής που υπέστησαν οι δρόμοι και μια γέφυρα στην περιοχή.

    [10] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Συζήτηση για την αυτοδιοίκηση μητροπολιτικών κέντρων ξεκινά από τη Δευτέρα με την παρουσίαση της μελέτης του Πάντειου Πανεπιστημίου στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, ενώ συγκροτείται διακομματική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών και παράλληλα θα ξεκινήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Οπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται για την πρώτη φάση του διαλόγου στην οποία θα συζητηθούν τα μητροπολιτικά κέντρα σε περιοχές που έμειναν πίσω στη μέχρι τώρα μεταρρυθμιστική προσπάθεια, όπως παραδείγματος χάρη στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ωστόσο, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι η συζήτηση ξεκινά χωρίς αιφνιδιασμούς και αλλαγές και η όποια απόφαση δεν θα δημιουργήσει ανατροπή του ισχύοντος σχήματος, έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως υπογράφεται σήμερα η επιχορήγηση 70 εκατομμυρίων δραχμών για την κάλυψη των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία.

    [11] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ PSD ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ

    Λονδίνο, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε κατάφερε να αποσπάσει την βοήθεια του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας στην προσπάθεια του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος PSD της Ρουμανίας για ένταξη στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ο κ. Ναστάζε συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τσαρλς Κλαρκ και συζήτησαν τις σχέσεις των δυο κομμάτων και συμφώνησαν στην ανάγκη για συνεργασία τους.

    Συζήτησαν δε τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους τα Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα της Ευρώπης σε πολιτικό επίπεδο.

    [12] ΠΡΟΝΤΙ: Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΠΕΝΑ

    Φλωρεντία, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σωθεί ο βελγικός εθνικός αερομεταφορέας "Σαμπένα", από πτώχευση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.

    Ο κ. Πρόντι εξέφρασε τη λύπη του για την πορεία της εταιρίας αλλά είπε ότι άλλες αεροπορικές εταιρίες θα καλύψουν το κενό που θα αφήσει.

    Η Σαμπένα γίνεται η πρώτη κρατική αεροπορική εταιρεία που χρεοκοπεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, Ζάβεντεμ, επικράτησε αναταραχή αφού οι πτήσεις της "Σαμπένα" έχουν ανασταλεί και εκατοντάδες επιβάτες συνωστίζονται.

    Περίπου 12.000 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους αν δε βρεθεί κάποια λύση.

    Η βελγική εταιρία, στην οποία έχει μερίδιο η επίσης προβληματική ελβετική "Σουισέρ", βρέθηκε σε δεινή θέση όταν η τελευταία αρνήθηκε να της καταβάλει, ως όφειλε, 136 εκατομμύρια ευρώ.

    Το συνολικό χρέος της "Σαμπένα" ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο.Κ.

    [13] ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Επιχειρηματιών, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AWAKE, εγκαινίασε σήμερα στον πρώτο όροφο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του, Γιώργος Τσέντος.

    Σκοπός του Κέντρου είναι η τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, τόσο της Ελλάδας, όσο και των γύρω χωρών και όπως τόνισε ο κ. Τσέντος η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητη στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

    Στους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος AWAKE αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κέντρου Εργάνη και συντονίστρια διαπεριφερειακού δικτύου Αννα Τριχοπούλου.

    Το διαπεριφερειακό δίκτυο υπάρχει σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Εσθονία), με τη συμμετοχή 18 τοπικών φορέων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1.033.000 ευρώ και η διαχείρισή του γίνεται από οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κεντρικός στόχος του AWAKE στην Ελλάδα είναι η δημιουργία βιώσιμων δομών παροχής υπηρεσιών στήριξης της επιχειρηματικότητας των γυναικών.

    Η δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής και τοπικής ανάπτυξης αποτελεί στόχο του Ecos - Ouverture, τόνισε η κ. Τριχοπούλου. Ενας ακόμη στόχος είναι η βελτίωση και υποστήριξη υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων γυναικείων επιχειρήσεων καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στη τοπική οικονομία.

    [14] ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΒΟΥΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Εν αναμονή της απάντησης του Γενικού Διευθυντή της Lufthansa στην Αθήνα βρίσκεται ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας, όσον αφορά στην πρόταση που κατέθεσε να εξαιρεθούν από τις περικοπές πτήσεων της γερμανικής εταιρίας τα δρομολόγια της Θεσσαλονίκης και να μην απολυθούν οι 50 περίπου εργαζόμενοι στην εταιρία. Η Lufthansa εκτελούσε 15 πτήσεις εβδομαδιαίως, μεταφέροντας περίπου 2.000 επιβάτες.

    Ο κ.Βούγιας έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Με την ενέργεια αυτή μειώνεται το λειτουργικό κόστος της εταιρίας και δεν κρίνεται απαραίτητη η περικοπή δρομολογίων για εξοικονόμηση κονδυλίων.

    Πάντως, το γεγονός ότι το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης κατατάσσεται στην 28η θέση ανάμεσα στα 43 που περιέκοψε η Lufthansa δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

    Εάν η απάντηση από την γερμανική εταιρία έχει δοθεί μέχρι την Παρασκευή, ο κ.Βούγιας θα την μεταφέρει στην Επιτροπή Εργαζομένων της εταιρίας, με την οποία θα συναντηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη Θεσσαλονίκη.

    [15] Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Ρώμη, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Στις αντιδράσεις ορισμένων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες δεν είχαν προσκληθεί στη συνάντηση του Λονδίνου αναφέρεται μερίδα του ιταλικού τύπου.

    Η εφημερίδα "Il Giornale" με τίτλο "Ελλάδα και Πορτογαλία, η οργή των αποκλεισθέντων", δημοσιεύει σχόλιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: "Κριτική για τη συνάντηση του Λονδίνου άσκησαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι οποίες, έστω και με διαφορετικούς τόνους, διαμαρτυρήθηκαν για λίγο ευρωπαϊκό πνεύμα της Συνάντησης Κορυφής που έγινε την Κυριακή στο Λονδίνο και αφορούσε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν".

    "Ιδια ουσιαστικά ήταν και η κριτική της Ελλάδας, έστω και αν τυπικά ήταν περισσότερο διπλωματική", επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο παρατίθεται η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος τόνισε ότι "όταν κάποιοι συμμετέχουν στην ίδια Ενωση και θέλουν η Ενωση αυτή να έχει κάποιο ρόλο στη διεθνή σκηνή και να είναι ενισχυμένη στους τομείς άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στα θεσμικά όργανα της ίδιας της Ενωσης".

    Η εφημερίδα "Il Sole 24 Ore" αναφερόμενη στο ίδιο θέμα και με τίτλο "Η Ευρώπη βυθίζεται στο "δείπνο της κοροϊδίας" δημοσιεύει ανταπόκριση από Βρυξέλλες.

    Στο δημοσίευμα παρατηρείται ότι "εάν η Ευρώπη της αγγλο-γαλλο-γερμανικής τριανδρίας, που πρωτοεμφανίσθηκε στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής της Ε.Ε. στη Γάνδη, δεν ήταν μία εξαιρετική σελίδα, η προχθεσινή και ξαφνική παρέα των εννέα στο Λονδίνο, μπορεί να φανεί μέχρι και κωμική: για το τυχαίο των προκλήσεων, που απλά προέκυψαν μετά από τις διαδοχικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν ανάμεσα στους αποκλεισμένους και το χειρότερο ακόμα, ότι έλειπε τελείως μία πολιτική γραμμή, αξία του ονόματος αυτού".

    "Εάν πράγματι ο πόλεμος εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας είναι ο κοινός σκοπός και το ζωτικό συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, αλλά η στρατιωτική δράση στο Αφγανιστάν αποτελεί επιλογή των ολίγων, γιατί να διευρυνθεί το κλαμπ πέραν της Ιταλίας; Με ποια λογική να προσκληθεί η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία και όχι όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ουδέτερων, αφού στο δείπνο συζητήθηκε και η πρωτοβουλία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή;

    Θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί η υποψία ότι παίζεται ένα επιστημονικό παιχνίδι εις βάρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (από την εξωτερική πολιτική μέχρι και την ασφάλεια). Για την καταστροφή της ειρηνικής συνύπαρξης στο πλαίσιο μιας Ενωσης όπου, όχι τυχαία, όλες οι μικρές χώρες και οι ουδέτερες, βρέθηκαν επί ποδός πολέμου εναντίον μιας προκλητικής πολιτικής σ' ένα κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας που τώρα πια είναι έντονα αισθητό", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΥΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Ζυρίχη, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Οι ελβετικές αρχές σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ιταλία συνέλαβαν σήμερα δυο χρηματιστές, αραβικής καταγωγής που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και με ακραία οργάνωση στην Αίγυπτο.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο Γιουσέφ Μ. Νάντα και ο Αλι Χιμάτ συνελήφθησαν στο Λουγκάνο της Ελβετίας, λίγα χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους στην Ιταλία, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος της ιταλικής αστυνομίας Φραντζέσκο Ραπίνο.

    Οι συλληφθέντες ανακρίνονται για να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι ο Γιουσέφ Μ. Νάντα και ο Αλι Χιμάτ είναι οι διευθυντές της Οργάνωσης Νάντα στο Λουγκάνο, η οποία πιστεύεται ότι βοηθάει τον Λάντεν.

    Οι δυο χρηματιστές είναι ηγετικά στελέχη της φονταμενταλιστικής οργάνωσης Μουσουλμανική Αδερφότητα που θέλει να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στην Αίγυπτο, ανέφερε μέλος της οργάνωσης στο Κάιρο.

    Ο.Κ.

    [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΪΛΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην αμερικανού Πρέσβη Τόμας Νάιλς, ο οποίος είπε ότι το "περιβάλλον" της "17 Νοέμβρη" ήταν σε γνώση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Τόνισε ότι στη Ν.Δ. δεν είναι γνωστά αυτά τα στοιχεία ούτε γνωρίζει τι πληροφορίες μπορεί να είχαν δοθεί στην κυβέρνηση από τον κ. Νάιλς.

    Επισήμανε ότι η Ν.Δ. συνέβαλε αποφασιστικά πρώτη αυτή, πριν από λίγους μήνες, στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    "Η Νέα Δημοκρατία, τόσο τη δεκαετία του '70 και, βεβαίως, τη δεκαετία του '90, τις περιόδους που είχε την κυβερνητική ευθύνη, προσπάθησε να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι μάστιγα για την Ελλάδα. Είναι μάστιγα διεθνώς. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση γι' αυτό το θέμα", κατέληξε.

    [18] ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Άγκυρα, 7 Νοεμβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Περισσότεροι από 100 βουλευτές στην Τουρκία κατέθεσαν σήμερα αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση της απόφασης του Κοινοβουλίου της χώρας για την αποστολή επίλεκτων τουρκικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Στο αίτημα που κατέβαλαν οι 111 βουλευτές ζητείται η ακύρωση του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου για την ανάπτυξη των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων.

    Οι περισσότεροι από τους βουλευτές προέρχονται από τα δυο πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται φιλικά στο Ισλάμ το Κόμμα της Ευημερίας (SP) και το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚ) καθώς και από κεντροδεξιό Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας.

    Τα κόμματα αυτά κατηγορούν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι εκμεταλλεύτηκε την πλειοψηφία του κόμματός του στο Κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει το ψήφισμα κάτι που όπως ισχυρίζονται παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις.

    Οι υποστηρικτές της ακύρωσης της απόφασης ισχυρίζονται ότι η απόφαση για την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων σηματοδοτεί διακήρυξη υπέρ του πολέμου κάτι που μπορεί να αποφασισθεί μόνο από το Κοινοβούλιο και να εφαρμοστεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

    Επισημαίνουν δε ότι θα έπρεπε να είχε καθορισθεί κάποιο χρονικό όριο για την ανάπτυξη αλλά και το πέρας της επιχείρησης της αποστολής τουρκικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    Σημειώνεται ότι και ο τουρκικός λαός είναι αντίθετος στην απόφαση για την αποστολή τούρκων στρατιωτών στο Αφγανιστάν καθώς το 80% του τουρκικού πληθυσμού σύμφωνα με δημοσκόπηση αντιτίθεται στην ανάληψη οποιοδήποτε στρατιωτικού ρόλου της χώρας τους στο Αφγανιστάν.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης καθώς η αποστολή των τουρκικών δυνάμεων θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων Μουσουλμάνων πολιτών.

    [19] Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    «Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε κανέναν να προσβάλει το Σώμα και την αξιοπρέπεια που έχει αυτός ο λαός», δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης αναφορικά με το περιστατικό που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες και δείχνει έναν λαθρομετανάστη να σκουπίζει τις μπότες άντρα του λιμενικού σώματος .

    « Όταν στις 4:30 το απόγευμα με πληροφόρησαν για το γεγονός αυτό, η άμεση αντίδρασή μου, η φυσική αντίδρασή μου ήταν, ότι αυτό είναι απίστευτο, δεν θέλω να το πιστέψω, μου φαίνεται παράλογο. Αμέσως κινήθηκε η διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον Αρχηγό. Μόλις ολοκληρωθεί και έχουμε πει να ολοκληρωθεί ταχύτατα, θα δοθεί στη δημοσιότητα», τόνισε.

    Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «όσο και αν προσβάλει αυτό το γεγονός, αν έτσι έγινε, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αποσιωπάται το άλλο γεγονός της σωτηρίας αυτών των ανθρώπων μέσα σε 10 και 11 μποφόρ και της συνεχούς εκεί διαφύλαξης και βοήθειας με τον πιο ανθρωπιστικό τρόπο συνολικά του Σώματος και των Αρχών της Ζακύνθου». Ο κ. Ανωμερίτης απέδωσε εύφημη μνεία στους άντρες του λιμενικού για την προσπάθεια που κατέβαλαν για να σώσουν τους 1.000 λαθρομετανάστες, αλλά και για εκείνους που έσωσαν το αεροπλανοφόρο «Varyag», το οποίο, όπως είπε, ακολουθεί χωρίς πρόβλημα την πορεία του στα διεθνή ύδατα.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι οι οικογένειες των λαθρομεταναστών της Ζακύνθου θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο 500 δωματίων που νοικιάστηκε γι' αυτό το σκοπό, ενώ οι υπόλοιποι θα φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο της Ζακύνθου και σταδιακά θα επαναπροωθηθούν.

    Τόνισε, δε, ότι έχουν συλληφθεί οι 7 Τούρκοι που αποτελούσαν το πλήρωμα του δουλεμπορικού, ενώ ο ίδιος θα ζητήσει να γίνουν πολύ αυστηρές οι ποινές για κάθε είδους δουλέμπορο.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε ότι για όσους από τους λαθρομετανάστες ζητήσουν πολιτικό άσυλο θα κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις δεν πρόκειται να επαναπροωθηθούν.

                

    [20] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗ ΦΑΙΗ ΝΤΑΝΑΓΟΥΕΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Την διάσημη και βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιό, Φαίη Ντάναγουεη, θα τιμήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, το ερχόμενο Σάββατο επιδίδοντάς της την τιμητική διάκριση του Χρυσού Αλέξανδρου στο πλαίσια του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Την ίδια μέρα η δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή της διεθνούς φήμης ηθοποιού σε γνωστό εστιατόριο της πόλης , όπου θα της επιδοθεί και αναμνηστική τιμητική πλακέτα.

    [21] Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε." ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Βερολίνο, 7 Νοεμβρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Η Σύνοδος Κορυφής των τριών "μεγάλων" στο Λονδίνο την Κυριακή μετά από πρόσκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, στους οποίους αργότερα προστέθηκαν και άλλοι γίνεται αντικείμενο προβληματισμού και επικριτικών σχολίων των γερμανικών ΜΜΕ, ενώ η σχετική αρθρογραφία καταγράφει τη δυσαρέσκεια και το κλίμα σύγχυσης που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. μετά την οξεία κριτική που άσκησαν Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες.

    Σε σχόλιο της "Hamburger Abendblatt" με τίτλο "Ευρώπη της ανίας" σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

    "Ετσι είναι η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων; Οι ηγέτες των μεγάλων χωρών, όπως Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας θέλησαν να συναντηθούν για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ αργότερα αναγκάστηκαν να προσκαλέσουν μετά από διαμαρτυρίες τους ομολόγους τους από Ισπανία και Ιταλία και στη συνέχεια από Βέλγιο και Ολλανδία, στους οποίους προστέθηκε και ο συντονιστής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα.

    Η Συνθήκη της Νίκαιας επιτρέπει την ενισχυμένη συνεργασία ομάδας χωρών της Ε.Ε. για μεμονωμένα θέματα, δίνοντας έτσι στον κ. Μπλερ το τέλειο επιχείρημα να κρατήσει στενό τον κύκλο των συμμετεχόντων''.

    [22] Ν.Δ.: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας απασχόλησε τη σύσκεψη του αρμόδιου τομέα της Ν.Δ. υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Καραμανλής στην αρχή της συνεδρίασης τόνισε ότι η Παιδεία είναι το εν δυνάμει στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και του Πολιτισμού μας και ότι η αναβάθμισή της αποτελεί την ουσιαστικότερη διαρθρωτική αλλαγή. "Για τη Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, είναι ένα θέμα υψίστης προτεραιότητας".

    Ο εκρόσωπος τύπου του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε μετά τη σύσκεψη ότι στον χώρο της εκπαίδευσης η κυβερνητική πολιτική και απόδοση είναι προβληματική και ότι κάθε χρόνο, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η έλλειψη αιθουσών, βιβλίων, καθηγητών, αποτελεί πλέον ένα πάγιο φαινόμενο για όλες τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικές δαπάνες στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των χωρών του ΟΟΣΑ, είναι από τις πιο χαμηλές.

    "Διαπιστώνουμε ότι όσο περνούν τα χρόνια, από το 1974 έως σήμερα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Εκπαίδευση μειώνονται.

    Το ποσοστό δαπανών του προϋπολογισμού είναι πολύ χαμηλότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η δαπάνη του ελληνικού κράτους για κάθε μαθητή, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ετησίως δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δραχμές, ενώ προσεγγίζει το 1,5 εκατ. δρχ., για τους φοιτητές. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχουμε μέσο όρο 1,5 εκατ. δρχ. ετησίως ανά μαθητή και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουμε 4,7 εκατ. δραχμές, ανά φοιτητή", είπε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε και στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι είναι πολύ χαμηλές, οι χαμηλότερες μεταξύ των εκπαιδευτικών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επισήμανε ακόμη ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών για τα φροντιστήρια, φτάνουν στα 773 δισ. δρχ. ετησίως, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει δωρεάν παιδεία.

    Τέλος ανέφερε ότι ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο μάθημα της Πληροφορικής στα σχολεία, το οποίο, όπως σημείωσε, καθιέρωσε το 1990 η κυβέρνηση της Ν.Δ.

    [23] ΔΥΟ ΑΛΓΕΡΙΝΟΙ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σεράγεβο, 7 Νοεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Οι αρχές της Βοσνίας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για δυο ακόμη Αλγερινούς που πιστεύεται ότι έχουν σχέση με το τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Τόμισλαβ Λίμοβ, οι δύο καταζητούμενοι παρακολουθούνταν από τις αστυνομικές αρχές της Βοσνίας τον τελευταίο μήνα μαζί με άλλα 15 άτομα αλγερινής και αιγυπτιακής καταγωγής, ενώ φημολογείται ότι έχουν σχέση και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Gia (Ένοπλη Ισλαμική Ομάδα).

    Οι αρχές της Βοσνίας συνέλαβαν τον προηγούμενο μήνα 5 Αλγερινούς και έναν Βόσνιο πολίτη, με την κατηγορία για συνεργασία με την Αλ Κάιντα και για συμμετοχή σε απειλές εναντίον των Αμερικανικών συμφερόντων στη Βοσνία.

    [24] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

    Βουκουρέστι, 7 Νοεμβρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Ρουμανία καθώς η κυβέρνηση της χώρας κατηγορείται για παρέμβαση στην ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Η βουλευτής των Φιλελευθέρων Μόνα Μούσκα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε και την κυβέρνησή του ότι έχουν ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ της Ρουμανίας.

    Οι κατηγορίες της κα. Μούσκα στηρίζονται σε έκθεση της Υπηρεσίας Παρακολούθησης του Τύπου σύμφωνα με την οποία την χρονική περίοδο από 24 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Οκτωβρίου τα μηνύματα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος PSD κατελάμβαναν περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο στα δελτία ειδήσεων στους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ρουμανίας σε σχέση με τα μηνύματα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

    Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης κατηγορούνται ότι ασκούν πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να προωθήσουν τα μηνύματα και την στάση της κυβέρνησης.

    Ανάλογες κατηγορίες έχουν απευθυνθεί και στο πρακτορείο ειδήσεων Rompres το οποίο αναφέρεται ότι υπόκειται στις αποφάσεις και στις διαταγές του υπουργείου Δημόσιων Πληροφοριών.

    Η διευθύντρια του Κέντρου για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία Ιοάνα Αβαντάνει επισήμανε ότι το υπουργείο Δημόσιων Πληροφοριών έχει σχεδιάσει μέχρι στιγμής το ειδησεογραφικό πρόγραμμα του Rompres για το 2002.

    Σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Δημόσιων Πληροφοριών Βασίλε Ντίνκου απέρριψε τις κατηγορίες της κα. Μούσκα τονίζοντας ότι η συχνή εμφάνιση του πρωθυπουργού στα δελτία ειδήσεων είναι αποτέλεσμα των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα.

    Πρόσθεσε δε ότι είναι δικαιολογημένη η παρουσία των πολιτικών της κυβέρνησης στα δελτία ειδήσεων περισσότερο από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 7 November 2001 - 19:13:52 UTC