Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΠΟΤΕ
  • [03] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
  • [05] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΕΥΑΘ ΕΝΟΨΕΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ
  • [06] ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟΥ
  • [07] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [08] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ ΚΑΙ ΡΟΝΚΕΤΙ
  • [09] ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ
  • [10] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΙΜΟΡΑΤΣ ΣΤΟ ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ
  • [11] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
  • [12] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΝΙΑ ΚΡΑΤΗ
  • [13] ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ
  • [14] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,7 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ
  • [15] ΦΟΝΤΕΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΒΟΜΒΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
  • [16] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [17] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2002 ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΕΕ
  • [18] Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
  • [19] NOVABANK: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ SITEBANK
  • [20] ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΕΠ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [21] ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
  • [22] ΝΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ 12 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [23] ΣΟΛΑΝΑ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [24] ΓΚΕΟΑΝΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [25] ΣΥΝΕΛΛΗΦΘΗΣΑΝ 17 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

  • [01] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2001 (09:59 UTC+2)

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου αρχίζουν σήμερα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, και Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ενώ θα παραστούν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, οι υπουργοί Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Λουκάς Αποστολίδης, Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, Παιδείας Νίκος Γκεσούλης και Μεταφορών Σπύρος Βούγιας.

    Στις 11 το πρωί θα ψαλλεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Βασιλικό Θέατρο όπου θα ξεναγηθεί στην έκθεση της εφημερίδας "Μακεδονία". Στις 2 το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του στο Κυβερνείο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Στις 6.30μ.μ. θα παραστεί στην πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ στην οποία θα χαιρετίσει ο πρύτανης Μιχάλης Παπαδόπουλος και θα μιλήσει ο καθηγητής της Νομικής Ιωάννης Μανωλεδάκης με θέμα "Πόλεμος και Δικαιοσύνη: Μια αέναη υπαρξιακή αντιπαράθεση". Στις 7.30 θα επισκεφθεί την έκθεση κειμηλίων βαλκανικών πολέμων στη Λέσχη Αξιωματικών και στις 9μ.μ. θα παραστεί στη δεξίωση που δίνει προς τιμή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Το πρωί του Σαββάτου μέχρι και το μεσημέρι θα επισκεφθεί το νομό Πέλλας (Πέλλα, Γιαννιτσά, Έδεσσα) και στις 8 μ.μ. θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο που παραθέτει το Γ΄ Σώμα Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει ο διοικητής του Γ΄Σ.Σ. αντιστράτηγος Γρηγόρης Γλετσίδης.

    Την Κυριακή, στις 10.30 π.μ. θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄Σ.Σ., στις 11 θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει ο κ. Παπαγεωργόπουλος και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα

    [02] Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΠΟΤΕ

    Ουάσιγκτον, 26 Οκτωβρίου 2001 (08:23 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ ίσως να μην μπορέσουν ποτέ να συλλάβουν τον Οσαμα μπιν Λαντεν, παραδέχτηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντοναλντ Ραμσφελντ στην εφημερίδα "USA Today", τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό η οργάνωση αλ Κάιντα να συνεχίσει τη δράση της και χωρίς τον μπιν Λαντεν. Οι επιθέσεις της αμερικανικής αεροπορίας συνεχίζονται στο μέτωπο των Ταλιμπάν και της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις επιθετικές κινήσεις των ΗΠΑ, επιδιώκοντας την κλιμάκωση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί οι αντιαεροπορικές μονάδες των Ταλιμπάν στο μέτωπο των συγκρούσεων, όπως επίσης, και αντιαεροπορικές μονάδες.

    [03] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2001 (17:39 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρήστος Πρωτόπαπας

    Της Β. Κουτσούμπα

    Δεν υπάρχει θέμα για οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιαδήποτε κυβερνητική πλευρά στο χώρο της δικαιοσύνης δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου, και πρόσθεσε ότι πάντα η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

    Ο κ.Πρωτόπαπας είπε ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τον κ.Σταθόπουλο, ο οποίος και του ξεκαθάρισε ότι καμία παρέμβαση δεν έκανε, καμία παρέμβαση δεν έγινε. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Πρωτόπαπας, υπάρχουν και σημερινές δηλώσεις του πρώην υπουργού σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που επιβεβαιώνουν τις παραπάνω δηλώσεις του.

    Ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι οι αναφορές του κ.Σταθόπουλου, όπως ο ίδιος του είπε (σε τηλεφωνική επικοινωνία τους) έχουν να κάνουν με μία νοοτροπία που υπάρχει στους πολίτες, οι οποίοι νομίζουν ότι ο υπουργός μπορεί να παρέμβει.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως και ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε σημερινές δηλώσεις του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

    [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2001 (13:18 UTC+2)

    Την έκθεση μνήμης με τα 80 ιστορικά φύλα της εφημερίδας "Μακεδονία" που εκδόθηκαν από το 1911 μέχρι το 2000 επισκέφτηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μαζί με άλλους πολιτικούς. Ξεκινώντας από το πρώτο φύλλο της "Μακεδονία" που εκδόθηκε επί Τουρκοκρατίας στις 10 Ιουλίου 1911, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε να ξετυλίγονται χρόνο με τον χρόνο τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην ελληνική και τη διεθνή ιστορία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα παλαιότερα φύλλα της εφημερίδας ενώ από ένα σημείο και μετά άρχισε να σχολιάζει κάποιους γνωστούς πολιτικούς μαζί με τους οποίους θήτευσε στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Μάλιστα με συγκίνηση στάθηκε σε ορισμένα φύλλα της εφημερίδα που του θύμισαν πολιτικές καμπές της ελληνικής ιστορίας κατά τις δεκαετίες του ΄50 του ΄60.

    Μαζί με τον κ Στεφανόπουλο ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον διευθυντή της εφημερίδας "Μακεδονία" Τραϊανό Χατζηδημητρίου παρουσία του εκδότη της Γιώργου Σαχπατζίδη, οι υπουργοί Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, οι υφυπουργοί Παιδείας Νίκος Γκεσούλης και Συγκοινωνιών Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής καθώς επίσης βουλευτές και πολιτικοί.

    Μεταξύ άλλων στην έκθεση διακρίνονται τα φύλλα που αναφέρονται: στην 1η επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (1913) , στην πρώτη ΔΕΘ (1926), στις συναντήσεις Βενιζέλου-Ατατούρκ (1933), στο θάνατο του Βενιζέλου(1936), στην απεργία των καπνεργατών (1936), τη γερμανική εισβολή στη Πολωνία και την είσοδο της ανθρωπότητας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939), στη προέλαση των συμμάχων κατά των Γερμανών και στη διάσκεψη της Γιάλτας (1945), στη διάσπαση του ατόμου (1945), στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και την δολοφονία του Πολκ (1948), στο θάνατο του Στάλιν (1953), στην υπογραφή συμφωνία για το Κυπριακό (1959) στο ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα (1961), στο θάνατο της Μονρόε (1962), στη δολοφονία του Λαμπράκη (1963) στη δολοφονία του Κένεντι (1963), στα Ιουλιανά (1965), στην απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη (1968), στην επιστροφή του διαστημόπλοιου "Απόλλων 11" από τη Σελήνη στη Γη (1969), στο θάνατο του Ντε Γκολ (1970), στην ανατροπή του Μακάριου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974), στην μεταπολίτευση (1974), στην κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα (1974), στο θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση (1975),στη καταδίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου (1975), στο θάνατο της Μαρίας Κάλλας (1977), στο σεισμό της Θεσσαλονίκης (1978), στην υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-ΕΟΚ (1979) στην απονομή Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη (1979), στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981 και στο Παμμακεδονικό συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων (1992).

    [05] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΕΥΑΘ ΕΝΟΨΕΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2001 (11:45 UTC+2)

    Σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της επιδείνωσης του καιρού βρίσκεται η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), καθώς σύμφωνα με τους αρμόδιους της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει 30.000 φρεάτια.

    Πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι της ΕΥΑΘ, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιχείρηση αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα. Αυτά αφορούν πρωτίστως στα σκουπίδια που βρίσκονται στους δρόμους και σε άλλου είδους απορρίμματα, καθώς επίσης στα φύλλα που πέφτουν από τα δένδρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος φραγής των φρεατίων. Η ΕΥΑΘ απευθύνει έκκληση προς το Δήμο να μεριμνήσει σε ό,τι αφορά αυτό το πρόβλημα ώστε να διευκολυνθεί το έργο της.

    Παράλληλα, πρόβλημα ανακύπτει και με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα στους δρόμους, αφού πολλά βρίσκονται πάνω σε φρεάτια, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να διαφύγουν τα νερά της βροχής.

    [06] ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για το τουρνουά της Κυριακή που θα γίνει στο Καυταντζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης και στο οποίο θα μετάσχουν ο Ηρακλής, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και ο Απόλλων Καλαμαριάς. Σκοπός του είναι να συγκεντρωθεί ένα αρκετά μεγάλο ποσό (το εισιτήριο τιμάται 1.000 δρχ), το οποίο θα διατεθεί για την ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη που καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση στην ομογένεια προκάλεσε έντονη συγκίνηση. Να τονίσουμε ότι την διοργάνωση του συγκεκριμένου τουρνουά έχουν οι εφημερίδες "Θεσσαλονίκη" και "Μακεδονία".

    "Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια, αυτή που γίνεται από τις δύο εφημερίδες", αναφέρει ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητή και πρώην προπονητής του Αρη, Αλκέτας Παναγούλιας και συνεχίζει: Τα παιχνίδια που θα γίνουν είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν τις ομάδες να βρεθούν σε καλή αγωνιστική κατάσταση λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος".

    [07] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σεράγεβο, 26 Οκτωβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ζλάτκο Λαγκούμτζια θα μεταβεί τη Δευτέρα για διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία όπου θα έχει συνομιλίες για θέματα οικονομικής συνεργασίας με Γάλλους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

    Ο κ. Λαγκούμτζια, είναι επίσης πρωθυπουργός της κεντρικής κυβέρνησης της Βοσνίας, αλλά θα επισκεφθεί τη Γαλλία με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.

    Στο Παρίσι θα συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν, τον υπουργό Αμυνας Αλέν Ρισάρ και τον υπουργό Εσωτερικών Ντανιέλ Βαγιάν και εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών, κυρίως πετρελαϊκών.

    Στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στη Γαλλία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών στις αρχές του χρόνου.

    Ο κ. Λαγκούμτζια ηγείται του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDP), μετριοπαθούς πολιτικής δύναμης στη Βοσνία που πήρε την εξουσία από τους εθνικιστές στις εκλογές του περασμένου χρόνου.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ ΚΑΙ ΡΟΝΚΕΤΙ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Αύριο το πρωί θα διεξαχθεί η κλήρωση των κυπέλλων Κόρατς και "Λιλιάνα Ρονκέτι" σε ξενοδοχείο του Μονάχου. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Σε αυτά μετάσχουν πέντε ελληνικές ομάδες. Ετσι στην κληρωτίδα του Κόρατς θα μπουν ο ΠΑΟΚ και το Μαρούσι και σε αυτή του Ρονκέτι, τα Ανω Λιόσια, ο Θρίαμβος και ο Σπόρτιγκ.

    Στο Κύπελλο Κόρατς λοιπόν οι 32 ομάδες που θα μπουν στην κλήρωση θα είναι οι εξής:

    Ελλάδα (2): ΠΑΟΚ, Μαρούσι

    Ιταλία (1): Μίλερ Βερόνα

    Ισπανία (2): Φουτενλαμπράντα, Φόρουμ Βαγιαδολίδ

    Ρωσία (4): Αβτοντορόζνικ Σάρατοβ, Λοκομοτίβ Μινεράλε Βόντι, Κίμκι Μόσχας, Εκατερίνμπουργκ

    Γιουγκοσλαβία (1): Χέμοφαρμ

    Σλοβενία (2): Πιβοβάρνα Λάσκο, Σλοβάν

    Ισραήλ (2): Μακαμπί Ιρόνι, Μακαμπί Ρα Ανανά

    Τουρκία (2): Μπουγιούκ Κόλετζ, Μπεσίκτας

    Πολωνία (1): Προκόμ Τρεφλ

    Πορτογαλία (2): Πόρτο, Οβαρένσε

    Τσεχία (2): Μλερκάνα Κούνιν, Οπαβα

    Γερμανία (1): Μπάγερ Λεβερκούζεν

    Βέλγιο (2): Αντβέρπεν, Ντέξια Μονς

    Κύπρος (1): ΑΕ Λεμεσού

    Ουγγαρία (2): Ατομερόμου Πακς, Κάποσβαρ

    Αυστρία (1): Σεντ Πόλτεν

    Γαλλία (4): Ρασίγκ Παρί, Ντιζόν, Νανσί, Σαλόν Σιρ Σεν

    Στο Κύπελλο Ρονκέτι μετέχουν 29 ομάδες που είναι:

    Ελλάδα (3): Θρίαμβος, Ανω Λιόσια, Σπόρτιγκ

    Γιουγκοσλαβία (3): Βοϊβοντίνα, Μπουντούτσνοστ, Χέμοφαρμ

    Ισραήλ (4): Νιροσόφτ, Πετάχ Τικβά, Μακαμπί Ρα Ανανά, Ελιτζούρ Χολόν

    Ρωσία (2): Τσεβακάτα, Ντιναμό Μόσχας

    Ιταλία (3): Τρεβίλιο, Λα Σπέτσια, Κιέτι

    Ουγγαρία (2): Σοπρόν, BSE Βουδαπέστης

    Ισπανία (1): Σαλαμάνκα

    Γαλλία (3): Μοντεβίλ, Ταρμπ, Μπορντό

    Λετονία (1): ΤΤΤ Ρίγα

    Τσεχία (1): USK Πράγας

    Πολωνία (1): Κράκοβ

    Αυστρία (1): Κλοστενόιμπουργκ, Γκουστίνο Σνίτσεπλατς Βελς

    Βέλγιο (1): BCSS Ναμούρ

    Σλοβενία (1): Γέζιτσα Λουμπλιάνα

    Ουκρανία (1): Κοζάσκα Ζαλκ

    Βοσνία (1): Ζελέζνιτσαρ Σαράγεβο

    [09] ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Κοπεγχάγη, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας, Φρανκ Γένσεν, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος διαθέτει διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας.

    Η ευρωβουλευτής της Δανίας, Περνίλ Φραμ αποκάλυψε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι αν και η σύζυγός του Αννα Μαρία ανήκει στη βασιλική οικογένεια της Δανίας, ο Κωνσταντίνος δεν έχει καν την υπηκοότητα, ωστόσο κυκλοφορεί με διπλωματικό διαβατήριο της χώρας.

    Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας έχουν το δικαίωμα να φέρουν διπλωματικό διαβατήριο της χώρας, συνεπώς οι απόγονοι του βασιλιά Γεωργίου του Α΄ της Ελλάδας (γιος του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄) έχουν τους τίτλους των πριγκίπων και των πριγκιπισσών της Ελλάδος και της Δανίας.

    Πάντως, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ζήτησε να ανακοινωθεί ο αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων που χρησιμοποιούν διπλωματικό διαβατήριο της χώρας, αφού αυτό χρησιμοποιείται για ειδικές αποστολές.

    [10] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΙΜΟΡΑΤΣ ΣΤΟ ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ

    Μασσαλία, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Η πρώτη συμμετοχή του Κρις Χάμπερτ στην ομάδα πόλο του ΠΑΟ σημαδεύτηκε με πολύ καλή εμφάνιση. Η συμμετοχή του ήταν καταλυτική για τη νίκη με 8-7 επί της Πρίμορατς Κότορ στην πρεμιέρα του Γ ομίλου της προ-προκριματικής φάσης του Λεν Τρόφι που διεξάγεται στη Μασσαλία.

    Τα επτάλεπτα: 1-1, 2-0, 1-2, 2-4 (1-0, 0-0).

    Τα τέρματα του ΠΑΟ σημείωσαν: Χάμπερτ 4, Λούδης 2, Δάνδολος 2, ενώ από την Πρίμορατς Κότορ οι: Γιάνοβιτς 2, Πεκάνοβιτς 2, Γκόρντι, Μίλιτς, Ντανίλοβιτς.

    Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο προπονητής του ΠΑΟ, Βαγγέλης Πάτερος επισήμανε: "Στοχεύουμε στην πρώτη θέση του ομίλου. Η σημερινή νίκη επί της Πρίμορατς δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν συνεχίσουμε να παίζουμε καλά και στη συνέχεια. Γιατί αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε μπορούμε να βγούμε και τελευταίοι".

    Το πρόγραμμα των αγώνων είναι:

    Σάββατο

    16.00: Ντε Ρόμπεν - Πρίμορατς Κότορ

    17.30: Μαρσέιγ - Παναθηναϊκός

    Κυριακή

    12.30: Παναθηναϊκός - Ντε Ρόμπεν

    14.00: Μαρσέιγ - Πρίμορατς Κότορ

    [11] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

    Βελιγράδι, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα συμφώνησαν σήμερα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου μετά από συνομιλίες που είχαν στο Βελιγράδι για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, μετά τη λήξη της συνάντησης δήλωσε ότι δεν επιτεύχθηκε προσέγγιση απόψεων των δυο πλευρών και πρόσθεσε ότι ο λαός του Μαυροβουνίου καλείται να αποφασίσει για το θέμα αφού το δίλημμα υπάρχει στο Μαυροβούνιο και όχι στη Σερβία. Ο ίδιος ανέφερε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ.. Τζουκάνοβιτς από την άλλη πλευρά δήλωσε ότι οι δυο πλευρές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος και να χρονοτριβούν και πρόσθεσε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα γίνει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο για να οργανωθεί δημοψήφισμα, το οποίο είναι πιθανότερο να γίνει την επόμενη άνοιξη.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς τάσσεται τα τελευταία χρόνια υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο για ανεξαρτησία από την Σερβία αλλά η πρόταση του συναντούσε αντίσταση από το Βελιγράδι, τη διεθνή κοινότητα και τους αντιπάλους του εντός του Μαυροβουνίου, που σχετίζονται στενά με τη Σερβία.

    O.K.

    [12] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΝΙΑ ΚΡΑΤΗ

    Βουκουρέστι, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Εννιά βαλκανικά κράτη υιοθέτησαν κοινή διακήρυξη συνεργασίας για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για αγώνα ανάμεσα σε θρησκείες ή πολιτισμούς αλλά για την καταπολέμηση διεθνούς μάστιγας.

    Οι χώρες που συμμετείχαν στην Β΄ Περιφερειακή Διάσκεψη του Συμφώνου Σταθερότητας χθες και σήμερα στο Βουκουρέστι υιοθέτησαν διακήρυξη για την τρομοκρατία.

    Οι εννέα χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Ρουμανία, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία συμφώνησαν στην μεταξύ τους συνεργασία για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    Οι χώρες θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, θα εκπαιδεύσουν ειδικές μονάδες και θα ακολουθήσουν μία σειρά μέτρων για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας τους για την πάταξη της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

    Σημειώνεται ότι θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα για να ασχολείται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

    [13] ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ

    Βελιγράδι, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε σε 20 χρόνια κάθειρξη τον άνθρωπο που δολοφόνησε πέρσι το Σέρβο παραστρατιωτικό ηγέτη Ζέλκο Ραζνάτοβιτς - Αρκάν.

    Ο Ντόμπροσλαβ Γκάβριτς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αρκάν και τριών συνεργατών του στον προθάλαμο του ξενοδοχείου Ιντερκοντινένταλ του Βελιγραδίου τον περασμένο Ιανουάριο.

    Στους συνένοχους στην ίδια υπόθεση Μίλαν Τζούριτσις και Ντράγκαν Νίκολιτς που δικάστηκαν ερήμην, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 χρόνων. Ενας ακόμη κατηγορούμενος, ο Τζόρτζε Γκρούμπατσιτς καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση, ενώ τρεις άλλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση δολοφονίας καταδικάστηκαν σε 3 χρόνια φυλάκιση.

    Το Σεπτέμβριο ο Ζόραν Νίκολιτς που κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση πέθανε από Aids στο νοσοκομείο της φυλακής.

    Ο Αρκάν είχε κατηγορηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου ως διοικητής της παραστρατιωτικής ομάδας "Τίγρεις" στη διάρκεια των πολέμων στην Κροατία και τη Βοσνία στη δεκαετία του 1990.

    Πάντως ο δικαστής Ντράγκολιουμπ Τζόρτζεβιτς τόνισε ότι το δικαστήριο δεν κατάφερε να αποδείξει ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Αρκάν.

    "Τα γεγονότα στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ δεν έχουν διευκρινιστεί", τόνισε κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας. "Είναι πολλοί εκείνοι που εμπλέκονται στην υπόθεση, πολλά πράγματα παραμένουν ασαφή, αλλά το δικαστήριο τουλάχιστον απέδειξε την ενοχή του κατηγορουμένου", είπε.

    Η χήρα του Αρκάν, Σβέτλανα Ραζνάτοβιτς - Τσέτσα, δημοφιλής λαϊκή τραγουδίστρια δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο.

    Η αδερφή της Γιάσνα Ντίκλιτς, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη με την καταδικαστική απόφαση, αλλά κατηγόρησε τη σερβική μυστική υπηρεσία και τον Ράντομιρ Μάρκοβιτς, ο οποίος ήταν αρχηγός της όταν έγινε η δολοφονία, ότι βρίσκεται πίσω από το έγκλημα.

    Ο Μάρκοβιτς εκτίει ποινή φυλάκισης 1 χρόνου για "αποκάλυψη κρατικών μυστικών", ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με τις δολοφονίες τεσσάρων αξιωματούχων της αντιπολίτευσης το 1999.

    "Θα φθάσουμε μέχρι τέλους. Ελπίζω ο Ράντομιρ Μάρκοβιτς να μη βγει ποτέ από τη φυλακή, γιατί αυτός κίνησε όλα τα νήματα", δήλωσε η Ντίκλιτς σε δημοσιογράφους.

    [14] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,7 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση εντάσεως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 4:33' το μεσημέρι.

    Το επίκεντρο της εντοπίζεται 40 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Αθήνας, στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο, κοντά στο Αλεπόχωρι και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή της Κορινθίας, τη Λειβαδιά, αλλά και την Αττική.

    Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. "Τέτοιους σεισμούς έχουμε πάρα πολλούς. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας προς το παρόν", δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος. Μετά το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι, εκ των οποίων ο πιο ισχυρός ήταν στις 16.54.

    [15] ΦΟΝΤΕΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΒΟΜΒΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

    Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Η χρήση από τις αμερικανικές δυνάμεις βομβών διασποράς στο Αφγανιστάν πρέπει να απαγορευτούν, αφού έχουν τις ίδιες συνέπειες με τις νάρκες, θέτοντας σε κίνδυνο και απειλώντας τις ζωές αθώων πολιτών, υποστήριξε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν.

    Η κ.Φοντέν χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της τον τύπο αυτό βόμβας ως "ανθρώπινο και πολιτικό λάθος" και τόνισε ότι πλήττουν ολόκληρες περιοχές για χρόνια. Ακόμη επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας στα αντίποινα των ΗΠΑ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου "δεν αποτελεί λευκή επιταγή και μπορεί να αποδυναμωθεί εάν συνεχιστεί η χρήση αυτού του τύπου όπλων".

    Οι βόμβες διασποράς περιέχουν περίπου 200 οβίδια και σχεδιάστηκαν για την καταστροφή ένοπλων οχημάτων, ωστόσο, πολλά από τα οβίδια που δεν εκρήγνυνται, μπορεί να ενεργοποιηθούν μετά από χρόνια, απειλώντας τη ζωή αμάχων.

    [16] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ουάσιγκτον, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ανησυχία προκαλεί στις χώρες της ευρω-ζώνης η επικείμενη υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, η οποία σε μία περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ενδεχομένως να πυροδοτήσει μία νέα οικονομική κρίση.

    Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της Washington Post που συνοδεύεται με φωτογραφία από την περιοδεία στην Ελλάδα λεωφορείου που διαφημίζει το Ευρώ.

    Σύμφωνα με το άρθρο το σενάριο της πλήρους υιοθέτησης του Ευρώ σε περίοδο σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης δεν είχε προβλεφθεί και ενώ αρκετές οικονομίες της ευρω - ζώνης, ιδίως της Γερμανίας και της Ιταλίας, εισέρχονται σε ύφεση, υπάρχει κίνδυνος να συμπαρασυρθούν όλες οι χώρες της ζώνης.

    Γάλλοι υπουργοί μάλιστα, υπό το βάρος των νέων διεθνών συνθηκών μετά την 11η Σεπτεμβρίου, είχαν προτείνει επ' αόριστον αναβολή της ημερομηνίας πλήρους υιοθέτησης του Ευρώ, αλλά τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γάνδης παρέμεινε σταθερό στο χρονοδιάγραμμα εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα διέσπειρε πανικό επιφέροντας διολίσθηση των νομισματικών ισοτιμιών.

    [17] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2002 ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΕΕ

    Βελιγράδι, 26 Οκτωβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβία ελπίζει ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσής της με την ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα εξωτειρκής πολιτικής, Κρις Πάτεν.

    Ο Σβιλάνοβιτς υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στην ΕΕ.

    Γιουγκοσλάβοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν τον Ιούλιο για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, ενώ προγραμματίζεται άλλη μία συνάντηση στις 6 Νοεμβρίου.

    Ο Πάτεν δήλωσε ότι οι συνομιλίες του επόμενου μήνα θα αφορούν τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις. "Εχουμε καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με την Γιουγκοσλαβία" είπε και πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμος "αντικειμενικός" στόχος είναι να έρθει η χώρα πιο κοντά στην ΕΕ.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε χθες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, ενώ αργότερα σήμερα θα έχει επαφές και με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    [18] Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

    Βαρσοβία, 26 Οκτωβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Οι αντιδράσεις κορυφαίων αθλητών και φιλάθλων μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι αλλαγές στη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων και τα αυστηρά αντιτρομοκρατικά μέτρα που εφαρμόζονται πλέον στην κατασκευή των νέων αθλητικών κέντρων περιγράφονται σε άρθρο του πολωνικού περιοδικού "Polityka" με τίτλο "Το παιχνίδι πρέπει να συνεχισθεί".

    Ο αρθρογράφος αφού αναφέρεται στις απειλές που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ιδιαίτερα η Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, σημειώνει τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Salt Lake City των ΗΠΑ.

    Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με δηλώσεις του γνωστού στην Ελλάδα, Πολωνού προπονητή Γιάτσεκ Γκμοχ, ο οποίος πιθανώς θα είναι ακόλουθος της πολωνικής ολυμπιακής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ο κ. Γκμοχ επισημαίνει ότι "την παρούσα στιγμή, η όλη φιλοσοφία των Ολυμπιακών Αγώνων αναθεωρείται με γνώμονα τη διασφάλιση της ασφάλειας. Λόγω του ότι, η Ελλάδα πάντοτε ασκούσε πολιτική γέφυρας μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Δύσης, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, υπολογίζουν ότι το γεγονός αυτό θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο και επίδραση κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2004".

    [19] NOVABANK: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ SITEBANK

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    H NovaBank υπέβαλε πρόταση στο τουρκικό Savings Deposits Insurance Fund για την εξαγορά της Sitebank, τουρκικής εμπορικής τράπεζας με έδρα την Κωνσταντινούπολη. (Σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης η πραγματοποίηση της επένδυσης τελεί φυσικά υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος).

    Η συνολική υπολογισθείσα επένδυση, η οποία περιλαμβάνει το προτεινόμενο τίμημα, την επένδυση στην απαραίτητη υποδομή πληροφορικής, δικτύου, μάρκετινγκ, καθώς και το κόστος αναδιάταξης του προσωπικού και την κάλυψη των συσσωρευμένων ζημιών, δεν θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

    Η Sitebank έχει σήμερα δίκτυο 13 καταστημάτων σε 6 πόλεις της Τουρκίας, συνολικό ενεργητικό 31 εκατ. ευρώ και 223 άτομα προσωπικό. Βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο και ιδιοκτησία (μέσω του SDIF) από τον Ιούλιο του 2001, μετά την κρίση ρευστότητας και τις συσσωρευμένες ζημιές του Δεκεμβρίου του 2000.

    Η πρόταση της εξαγοράς της NovaBank εξαιρεί μέρος του ενεργητικού και παθητικού καθώς και τα υποκαταστήματα και προσωπικό που δεν περιλαμβάνονται στη μελλοντική στρατηγική που θα ακολουθήσει, εφόσον η προσφορά της γίνει αποδεκτή. Το σχέδιο επέκτασης στην τουρκική αγορά είναι η ανάπτυξη ιδιαίτερα επικεντρωμένων και εξειδικευμένων λειτουργιών που θα απευθύνονται στη μεσοανώτερη και ανώτερη εισοδηματική τάξη. Το συνολικό δυναμικό αυτού του τμήματος αγοράς υπολογίζεται σε 300.000 άτομα, με συγκέντρωση σε 3 μεγάλες πόλεις.

    Η έρευνα αγοράς που διενεργήθηκε καταδεικνύει ότι αυτό το μερίδιο αγοράς δεν έχει ακόμα καλυφθεί επαρκώς, παρ' ότι στην Τουρκία δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός τραπεζών - μεταξύ αυτών και ξένες τράπεζες - και έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ετσι, μια νέα τράπεζα μπορεί να επιτύχει ακολουθώντας μία ξεκάθαρη και εστιασμένη στρατηγική και προσφέροντας σταθερά υψηλή ποιότητα προσωποποιημένων και εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, καινοτομικά επενδυτικά προϊόντα και προϊόντα διαχείρισης ενεργητικού, καθώς και σωστή διανομή μέσω πολλαπλών δικτύων.

    Η NovaBank υποστηριζόμενη από τον μέτοχό της, την Banco Comercial Portugues, την ηγέτιδα πορτογαλική τράπεζα, έχει την ικανότητα υλοποίησης του εγχειρήματος αυτού, που αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη ευκαιρία για ανάπτυξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    [20] ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΕΠ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αττάλεια, 26 Οκτωβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Την επείγουσα μελέτη όλων των πτυχών αξιοποίησης του τομέα της ενέργειας από τον Οργανισμό Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου, πρότεινε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, κατά την 5η Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ, στην Αττάλεια, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα.

    Κύριο θέμα της Συνόδου υπήρξε η υλοποίηση της νέας στρατηγικής του Οργανισμού για το μέλλον, υπό το φως της σημερινής διεθνούς πραγματικότητας και συγκυρίας.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαγκριώτης, αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ακόμη ο Οργανισμός, επεσήμανε ότι τα τελευταία δραματικά γεγονότα της Νέας Υόρκης και οι διεθνείς εξελίξεις που ακολούθησαν, επιβάλλουν να μελετήσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις τον ΟΣΕΠ.

    Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την αυξημένη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, τόνισε όμως ότι ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες προοπτικές διανοίγονται για αξιοποίηση του μεγάλης γεωπολιτικής, οικονομικής και στρατηγικής σημασίας τομέα της ενέργειας. Πρότεινε την επείγουσα μελέτη όλων των πτυχών του θέματος αυτού, με στόχο την αξιοποίηση του "περιουσιακού" αυτού στοιχείου του ΟΣΕΠ.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε ακόμη στην επερχόμενη ελληνική προεδρία στην ΕΕ και στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για προώθηση των σχέσεων ΟΣΕΠ - ΕΕ. Ανήγγειλε την επεξεργασία ενός επιχειρησιακού σχεδίου, που θα υπηρετήσει το στόχο αυτό, σε συνδυασμό και με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το Μάιο του 2002 για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού.

    [21] ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

    Ελσίνκι, 26 Οκτωβρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Ο Επίσκοπος Ελσίνκι Λέων εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και Πάσης Φινλανδίας με μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο μοναστήρι του Βάλαμο στην περιοχή Χεϊναβέσι.

    Κατά τη σχετική ψηφοφορία στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας ο Λέων έλαβε 23 ψήφους και ο έτερος υποψήφιος, ο Επίσκοπος Οουλου Αμβρόσιος 13.

    Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας είναι αυτόνομη υπό το Θρόνο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Σύμφωνα με τον κανόνα του Τόμου του 1923, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο Κωνσταντινουπόλεως.

    Ο 53χρονος Λέων διαδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος του οποίου το κοσμικό όνομα είναι Λέο Μάκονεν, έχει ασκήσει επίσης παλαιότερα, τα καθήκοντα του βοηθού Επισκόπου του Οουλου. Στη θέση του Επισκόπου του Ελσίνκι εκλέχθηκε το 1996.

    [22] ΝΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ 12 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Νέα βοήθεια προς τους πρόσφυγες της ΠΓΔΜ, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ότι χορηγεί η ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφηκε από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας τον Αύγουστο.

    Η βοήθεια θα διατεθεί για πρόγραμμα αποκατάστασης και ανοικοδόμησης των τοπικών υποδομών και των σπιτιών, καθώς και για την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που φιλοξενούν πρόσφυγες, υπό τον όρο της επικύρωσης των συνταγματικών αλλαγών και του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

    [23] ΣΟΛΑΝΑ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Σκόπια, 26 Οκτωβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Δεν υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όσον αφορά το προοίμιο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ωστόσο υπάρχει πρόοδος στη διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία έγκρισης των συνταγματικών αλλαγών θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, όταν θα επισκεφτεί και πάλι τα Σκόπια μαζί με τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Σολάνα, επιβεβαίωσαν ότι η συζήτηση στράφηκε γύρω από το προοίμιο του συντάγματος. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Αρμπέν Τζαφέρι, επανέλαβε ότι δε δέχεται τη νέα διατύπωση που κατέθεσε ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, για το προοίμιο, αφού όπως υποστήριξε πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο όρος "αλβανικός λαός".

    Ο επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας, Ιμέρ Ιμέρι, υποστήριξε ότι υπάρχει κείμενο - πρόταση του Χαβιέρ Σολάνα, το οποίο και θα εξετάσει το κόμμα του. Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Μπράνκο Τσερβένκοφκσι, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η εξέταση του θέματος του προοιμίου και ότι ο Σολάνα πρότεινε νέα διατύπωση, ωστόσο στη Βουλή θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία.

    [24] ΓΚΕΟΑΝΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 26 Οκτωβρίου 2001 (19:27 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα κάλεσε σήμερα τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να ενωθούν για να πατάξουν τη διεθνή τρομοκρατία, σε σεμινάριο που έγινε στο Βουκουρέστι με θέμα «ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

    Ο κ. Γκεοάνα είπε ότι πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα στη περιοχή όπως αυτό της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    [25] ΣΥΝΕΛΛΗΦΘΗΣΑΝ 17 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Κω, 26 Οκτωβρίου 2001 (19:26 UTC+2)

    Δεκαεπτά λαθρομετανάστες (12 άντρες και 5 παιδιά) εντόπισαν και συνέλαβαν τις πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Αγίου Φωκά στη Κω οι λιμενικές αρχές του νησιού. Από αυτούς, 10 ήταν από τη Σιέρα Λεόνε, 3 από τη Σρι Λάνκα, 3 από τη Σομαλία και 1 από το Σουδάν.

    Οι λαθρομετανάστες επέβαιναν στο ξύλινο μηχανοκίνητο σκάφος «Ihlan Gulluk», ενώ έφτασαν στη χώρα μας από την Αλικαρνασσό της Τουρκίας.

    Μαζϊ με τους λαθρομετανάστες συνελήφθη και ο Τούρκος δουλέμπορος Ισμέτ Σεν, 29 ετών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 26 October 2001 - 18:13:53 UTC