Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΛΕΓΞΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΙΝΔΙΑΣ
  • [03] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [04] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [05] ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΕ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ
  • [06] ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΣ
  • [07] ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [08] ΕΠΑΦΕΣ Φ. ΝΑΝΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΖΑΝ
  • [10] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Η Ο.Α.
  • [11] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ
  • [12] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [13] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: BΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [14] ΥΠΟΠΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΓΔΜ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [16] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [17] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [18] N. ΛΕΣΙ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [19] IOSCO: ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [20] ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΙΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
  • [21] EΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΕΪΝΤΑΝΙ
  • [22] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [23] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΛΕΓΞΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2001 (11:54 UTC+2)

    Ηρεμία και ψυχραμία, διότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, από τις διεθνείς εξελίξεις, είναι ελέγξιμες, συνέστησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ παράλληλα αναγνώρισε πως υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα η οποία επηρεάζει όλους τους τομείς και την οικονομία.

    Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κράτησε μια ώρα και εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ. Σημίτης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Στεφανόπουλο συζητήσαμε στην τακτική επαφή μας τις εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις.

    Είναι φυσικό να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις διεθνείς εξελίξεις. Υπάρχει πάντα μια μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις και αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει όλους τους τομείς, επηρεάζει και τον οικονομικό τομέα.

    Αλλά, όπως έχω τονίσει αρκετές φορές, χρειάζεται ηρεμία, χρειάζεται ψυχραιμία.

    Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα είναι ελέγξιμες. Η Ελλάδα κάνει μια προσπάθεια για περιορισμό των δυνατών κινδύνων που μπορούν να προκύψουν, παράδειγμα το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στη Συρία.

    Τα θέματα αυτά θα τα συζητήσουμε και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στη Γάνδη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα εξετάσουμε και την πορεία των πραγμάτων, αλλά και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε, ακριβώς για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε πάλι στο διεθνές πλαίσιο μια ομαλή εξέλιξη".

    [02] ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΙΝΔΙΑΣ

    Νέο Δελχί, 16 Οκτωβρίου 2001 (08:14 UTC+2)

    Καθώς συνεχίζεται η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κολιν Παουελ στο Πακιστάν, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση με το στρατηγό Μουσαραφ, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας έπληξε 11 στρατιωτικά φιλάκια του Πακιστάν κατά μήκος της γραμμής ελέγχου, που χωρίζει το Κασμίρ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ινδικής κυβέρνησης, επρόκειτο για αντίποινα, ενώ εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν τόνισε ότι ήταν επίθεση, στην οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν, απάντησαν με πυρά κοντά στην περιοχή Σιαλκότ. Το πολεμικό επεισόδιο δημιουργεί γενικότερο κλίμα πολεμικής έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να εδραιώσει το κλίμα συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και τη συμμετοχή τους στο διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας, που προωθεί η Ουάσιγκτον.

    [03] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2001 (13:39 UTC+2)

    Τα πρόσφατα διατροφικά προβλήματα στην Ευρώπη ενέτειναν την ανησυχία των ελλήνων καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό καταδεικνύει η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που παρουσιάστηκε σήμερα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο -σε ποσοστό 89%- για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (μεταλλαγμένα) και ακολουθούν σε ποσοστό 86% η ασθένεια των τρελών αγελάδων, και σε ποσοστό 82% τα φυτοφάρμακα. Οι διοξίνες προκαλούν την ανησυχία του 81% των Ελλήνων καταναλωτών και η διατροφή των παιδιών (τρόφιμα γευστικής ψυχαγωγίας, σνακς κλπ) το 73%. Οι έλληνες εκφράζουν τον προβληματισμό τους ακόμη για τις ορμόνες (72%), τα πρόσθετα τρόφιμα (65%), την ακτινοβολία τροφίμων (60%), τα fast food (58%) και τις μολύνσεις τροφίμων (57%).

    Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι καταναλωτές δεν είναι ενημερωμένοι για τις τιμές των προϊόντων, αφού μόλις το 33% "νομίζει ότι γνωρίζει τις τιμές", ενώ το 17% "γνωρίζει στοιχειωδώς τις τιμές". Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 2.700 άτομα και σε 1.803 προϊόντα από το Μάιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Χαράλαμπος Κουρής, εκφράζει την εκτίμηση ότι οι τελευταίες διεθνείς πολιτικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση κατά 23% του κόστους διασφάλισης της ασφάλειας ορισμένων διεθνών σημάτων τροφίμων, καθώς πολλές διεθνείς εταιρίες θα υποχρεωθούν να λάβουν συγκεκριμένες δράσεις.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κουρής, τόνισε επίσης -επικαλούμενος σχετική έρευνα- ότι η ψαλίδα ανάμεσα στη φθηνότερη και στην ακριβότερη πόλη αλλά και διαφορές τιμών για το ίδιο προϊόν έχει ανοίξει μέχρι και 55% στην ίδια πόλη και μέχρι 87% από πόλη σε πόλη.

    Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το σύστημα εποπτείας της αγοράς τελεί υπό πλήρη κατάρρευση, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, οι θέσεις εργασίας, ο κοινωνικός ιστός και ο υγιής ανταγωνισμός. Οι βασικοί παράγοντες που έχουν προκαλέσει το φαινόμενο είναι μεταξύ άλλων η επικέντρωση του ανταγωνισμού από τις επιχειρήσεις αποκλειστικά στις τιμές, η σύγκρουση μεταξύ φορέων παραγωγής και φορέων εμπορίας τροφίμων, η μονοσήμαντη πολιτική για την ένταξη στην Νομισματική Ένωση, η ανοχή της νοθείας στο βωμό του τιμαρίθμου και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

    Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, ο περιορισμός των δαπανών στα τρόφιμα αυξήθηκε από το 12% στο 17%, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν ότι τα τρόφιμα επηρεάζουν το κόστος ζωής περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία δαπανών, αυξήθηκε από 59% σε 61%.

    [04] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Επειτα από απόφαση της ΟΥΕΦΑ αναβλήθηκε λόγω δηλητηρίασης οκτώ Ελλήνων ποδοσφαιριστών, ο αγώνας που θα έδινε το μεσημέρι με τη Βουλγαρία για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Συγκεκριμένα οι Ελληνες ποδοσφαιριστές Μοσχονησιώτης, Καρνέζης, Μπόλος, Γεωργίου, Παπαδόπουλος, Στούπας, Μενδρινός και Καρακατσάνης, έπαθαν δηλητηρίαση από νερό που ήπιαν στη βουλγαρική πόλη. Η αποστολή θα γυρίσει στην Ελλάδα και θα δώσει τους αγώνες όταν οι παίκτες γίνουν απόλυτα καλά.

    [05] ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΕ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 16 Οκτωβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν βομβιστική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε σήμερα υπάλληλος των αστυνομικών αρχών της Τουρκίας.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι έρευνες και τα υψηλά μέτρα ασφαλείας εμπόδισαν τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε αμερικανικές τοποθεσίες στην Γαλλία, την Τουρκία, την Υεμένη και το Βέλγιο.

    Εμφανής στόχος των τρομοκρατών υπήρξε το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ο υπάλληλος της αστυνομίας ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του και δεν παρείχε αρκετές λεπτομέρειες για το πώς αποτράπηκε η βομβιστική επίθεση και για το πότε συνέβη το περιστατικό.

    Σημειώνεται ότι ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες εντατικοποιήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε επιφυλακή σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και ιδιαίτερα στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ.

    [06] ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Διέψευσε το τμήμα διαβατηρίων της Νομαρχίας Πειραιά με ανακοίνωση που έστειλε στην ΕΠΟ ότι έβγαλε διαβατήριο στον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Φερνάντο Νάβας, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε εξεδόθη στο όνομα του ποδοσφαιριστή διαβατήριο.

    Το απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας διαβατηρίων προς της ΕΠΟ, έχει ως εξής: "Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών και ύστερα από έλεγχο που κάναμε στο κομπιούτερ της υπηρεσίας μας προκύπτει ότι από την υπηρεσίας μας δεν εκδόθηκε το αριθμ. Μ 313435 διαβατήριο στο όνομα Νάβας Φερνάντο Ροντόλφο του Έκτορ-Ροντόλφο."

    Μετά την απάντηση αυτή, η ΕΠΟ με νέο έγγραφο της προς τη Νομαρχία Πειραιά, ζητά να μάθει εάν οι σφραγίδες, τα ονόματα και οι υπογραφές είναι νόμιμα ή πλαστά και επιπλέον σε ποιου το όνομα έχει εκδοθεί διαβατήριο με τον αριθμό Μ 313435. Ηδη η ΑΕΚ τιμώρησε τον παίκτη με τρίμηνη διακοπή συμβολαίου γιατί απουσίασε αδικαιολόγητα από την προπόνηση.

    [07] ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Ο προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, ανακοίνωσε τα ονόματα των παικτών, που θα συμμετάσχουν στις δύο προπονήσεις (κλιμάκιο προεπιλογής βορείου Ελλάδος) στη Θεσσαλονίκη 29 και 30 Οκτωβρίου.

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Παναγιώτης Νούσιας, Κώστας Παπαρίζος, Κώστας Αλεξανδρής, Δημήτρης Κοντοδήμος, Δημήτρης Στάθης (Λάρισα), Κώστας Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Αμαραντίδης, Νίκος Αδαμίδης, Παναγιώτης Μπαμπάτσικος (Καβάλα), Χαράλαμπος Σωτηριάδης, Μανώλης Αποσέρκογλου, Γιώργος Πασχαλίδης, Γιώργος Βρακάς, Στέφανος Λατσάρας, Χαράλαμπος Σούρλας, Χρήστος Αυγέρης (Απόλλων Κρύας Βρύσης), Χαράλαμπος Αμανατίδης, Φώτης Κισκαμπάνης (Ολυμπιακός Βόλου), Τάσος Αριτζής, Φίλιππος Ζαχαράκης (Τρίκαλα), Στάθης Στεφανίδης (Κιλκισιακός), Ιωακείμ Ντενίσκος (Μέγας Αλέξανδρος Καλοχωρίου), Γιώργος Σαϊτιώτης (Κασσάνδρα), Λεωνίδας Καπάνταης (Άρης).

    [08] ΕΠΑΦΕΣ Φ. ΝΑΝΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Τίρανα, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Φατός Νάνο κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής συναντήθηκε με το Γερμανό ομόλογό του Φραντς Κλόσε.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τις εφημερίδες "Κοριέρι" και "Ζέρι ι Πόπουλιτ" συζήτησαν για την ανάγκη θεσμοθέτησης των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξης περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι ειρηνευτικές αποστολές, καθώς και η σταθερότητα της περιοχής.

    Επίσης αναφέρθηκαν στις εκλογές στο Κόσοβο και αναφέρθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας.

    Ο κ. Νάνο συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρούντολφ Σάρπινγκ, με τον οποίο συζήτησε για τις σχέσεις με το ΣΚ της Αλβανίας.

    [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΖΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Το πρώτο της παιχνίδι στο θεσμό της Ευρωλίγκα στις 18:00 θα δώσει αύριο η ΑΕΚ κόντρα στην Παρτιζάν. Ο προπονητής της Ενωσης, Ντράγκαν Σάκοτα ζήτησε από τους παίκτες του προσοχή και σύνεση και ότι για να πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν θα πρέπει να παλέψουν πολύ σκληρά.

    Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σάκοτα. "Είναι το πρώτο εντός έδρας ματς της Ευρωλίγκα και ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε. Φέτος ο θεσμός έγινε πολύ δύσκολος, αφού ήρθαν σε αυτό ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η Εφές Πίλσεν και η Μακάμπι που αγωνίζονταν μέχρι πρόσφατα στη Σουπρολίγκα".

    Δεν ξέχασε να αναφερθεί και στην αυριανή αντίπαλό της, την Παρτιζάν. "Η Παρτιζάν έχει καλούς παίκτες, που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Στο πρώτο ματς με την Οστάνδη έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ. Για να τους κερδίσουμε πρέπει να ιδρώσουμε".

    Ο κ. Σάκοτα δεν θα έχει στην διάθεσή του τον τραυματία Κώστα Πασχάλη. Αυτό φυσικά αποτελεί μεγάλη απώλεια. Ωστόσο το μοναδικό όπλο της ΑΕΚ -πλην της καλής αγωνιστικής εμφάνισης- είναι ο κόσμος που θα σπεύσει να ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας για τη νίκη.

    [10] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Η Ο.Α.

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Το ΔΗΚΚΙ έχει ως διακηρυγμένη προγραμματική θέση την παραμονή της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο δημόσιο τομέα και τη μη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας μιλώντας σε εκδήλωση της συνδικαλιστικής παράταξης "Ενότητα Διακλαδική - ΚΕΔΑ" των εργαζομένων της Ο.Α. με θέμα "Η επιβίωση και η ανάπτυξη του εθνικού μας αερομεταφορέα στις σημερινές συνθήκες".

    Ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε την απορία πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μιλάει αυτή τη στιγμή για πώληση της Ο.Α., όταν το διεθνές περιβάλλον στις αερομεταφορές, ιδιαίτερα μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι άσχημο.

    "Οταν ακόμα και στην Αμερική έδωσαν επιχορηγήσεις στις αεροπορικές επιχειρήσεις, όταν βλέπουμε σε άλλα κράτη να επιστρέφουν επιχειρήσεις στο κράτος, είναι δυνατόν στην Ελλάδα να ιδιωτικοποιείς τον εθνικό αερομεταφορέα;", είπε.

    Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει μεν να παραμείνει η Ο.Α. στο δημόσιο τομέα, αλλά να λειτουργήσει από εδώ και πέρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σημειώνοντας ότι όταν το κράτος αποφασίζει ότι πρέπει να ασκήσει μέσα στην Ο.Α. εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική, θα πρέπει να προϋπολογίζεται το κόστος αυτών των αποφάσεων που επιβάλλει το ίδιο και να το προκαταβάλει ως πελάτης, όπως θα κάνει στον ιδιώτη, αν την δώσει.

    Επίσης πρότεινε να γίνει εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη με σταδιακή ανανέωση του στόλου της Ο.Α. κατά τρόπο που να μπορεί να εξοφλήσει το χρέος.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υπενθύμισε τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή την άνοιξη του 1998 για την Ο.Α.

    "Είχα μιλήσει, μετά την τοποθέτηση του αρμόδιου, τότε, για την Ο.Α. υφυπουργού Μεταφορών Μανώλη Λουκάκη, ο οποίος είχε πει ότι τα 600 δισ. ήταν το συσσωρευμένο χρέος του Δημοσίου, από το 1975 μέχρι τότε προς την Ο.Α.

    Είχα επισημάνει τότε και το επαναλαμβάνω σήμερα ότι αυτό δεν ήταν διαγραφή χρέους που οφειλόταν σε κακή διαχείριση, όπως σκόπιμα διατείνονταν και διατείνονται μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., αλλά ήταν η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου σωρευτικά από το 1975 μέχρι τότε", είπε.

    [11] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ

    Ουάσιγκτον, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Δώδεκα γερουσιαστές στις ΗΠΑ, έκλεισαν τα γραφεία τους στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του ηγέτη της Δημοκρατικής Πλειοψηφίας Τομ Ντασλ και πάνω από 50 άτομα έσπευσαν να εξεταστούν για την περίπτωση να έχουν μολυνθεί από άνθρακα. Ακυρώθηκαν επίσης οι δημόσιες επισκέψεις στο κτίριο του Καπιτωλίου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press ο κ. Ντασλ δήλωσε ότι η επιστολή που έλαβε χθες το γραφείο του ήταν πακεταρισμένη με τρόπο ώστε το περιεχόμενό της να μην ανιχνεύεται από τους ηλεκτρονικούς ανιχνευτές.

    Οι αρμόδιες αρχές που εξέτασαν την επιστολή επιβεβαίωσαν ότι περιείχε σκόνη με βακτηρίδιο του άνθρακα.

    [12] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Το Εθνικό Συμβούλιο του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος που συνήλθε χθες αποφάσισε τη σύγκληση του Συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Ιανουαρίου του 2002.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κοριέρι" το Εθνικό Συμβούλιο του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος κρίνει ότι οι πιθανότητες συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σχεδόν ανύπαρκτες για όσο διάστημα πρόεδρος του κόμματος αυτού είναι ο Σαλί Μπερίσα.

    Το Εθνικό Συμβούλιο χαιρέτησε την έκθεση του ΟΑΣΕ για τις εκλογές και έκανε έκκληση στους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να επιστρέψουν στη Βουλή.

    [13] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: BΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Κίεβο, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Βουλευτές της Ουκρανίας ζήτησαν σήμερα από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να αναλάβουν νομική δράση εναντίον των στρατιωτικών που ευθύνονται για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους Τουπόλεφ Tu-154 στην Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο μήνα προκαλώντας τον θάνατο των 76 επιβατών και μελών του πληρώματος.

    Από το σύνολο των 414 βουλευτών οι 161 ψήφισαν υπέρ της ποινικής δίωξης των υπευθύνων ενώ 253 βουλευτές δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι κανένας βουλευτής δεν τάχθηκε κατά της τιμωρίας των υπευθύνων για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους.

    Το Κίεβο αρνήθηκε αρχικά ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο, αλλά ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξάντερ Κουζμούκ αναγνώρισε το Σάββατο ότι ουκρανικός πύραυλος S-200 προκάλεσε την καταστροφή του ρωσικού αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση από το Τελ Αβίβ στο Νοβοσιμπίρσκ στη Δυτική Σιβηρία.

    Την περασμένη εβδομάδα οι εισαγγελικές αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα.

    [14] ΥΠΟΠΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Επιστολή που περιείχε «μία ύποπτη ουσία σε σκόνη» στάλθηκε σε μία εταιρία στην Μόσχα, προκαλώντας τον πανικό για ενδεχόμενο κρούσμα άνθρακα στη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Υπάλληλος της εταιρίας Σχεδιασμού Επίπλων στη Μόσχα στο βόρειο τμήμα της πόλης έλαβε την επιστολή με την επιγραφή «δώρο για τα θύματα των επιστολών» στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών και αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών έσπευσαν στην εταιρία για να ελέγξουν την επιστολή.

    Η Ρωσία επέβαλε προσωρινό εμπάργκο στην εισαγωγή όλων των ζωικών προϊόντων από τη Φλόριντα εξαιτίας των κρουσμάτων άνθρακα στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ-Τας, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.

    Το υπουργείο δεν ανέφερε πόσο θα κρατήσει το εμπάργκο αλλά ζήτησε μέσα σε 30 μέρες στοιχεία από τις ΗΠΑ για την πορεία των ερευνών σχετικά με τα κρούσματα άνθρακα.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΓΔΜ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σκόπια, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:34 UTC+2)

    Την κοινή επιθυμία τους για συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας εξέφρασαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι και ο Βούλγαρος ομόλογός του Γκεόργκι Μπεκτάνοφ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκψη στη χώρα.

    "Οι θέσεις μας είναι ταυτόσημες. Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα" τόνισαν οι δύο υπουργοί.

    Ο Βούλγαρος υπουργός θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι και τον πρωθυπουργό Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    [16] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Καμπούλ, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκε ο δημοσιογράφος Αζίζ Ζεμουρί, ο οποίος είχε συλληφθεί από τους Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Πεσαβάρ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο 33χρονος Ζεμουρί εργάζεται στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Le Figaro και κατέχει γαλλικό και αλγερινό διαβατήριο.

    Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι ο Ζεμουρί βρίσκεται στο Πακιστάν και αναμένεται να μεταβεί στη Γαλλία.

    Ο δημιοσιογράφος του περιοδικού Paris Match, Μισέλ Πεϊρά, ο οποίος κατηγορείται από τους Ταλιμπάν για κατασκοπία, επικοινώνησε σήμερα για πρώτη φορά με συναδέρφους του για να τους διαβεβαιώσει ότι είναι καλά στην υγεία του.

    [17] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Μαδρίτη, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:30 UTC+2)

    Η αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας θα αποτελέσει την άμεση προτεραιότητα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ όταν η Ισπανία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2002 ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή της Ισπανίας, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Η Ισπανία τάσσεται υπέρ της αναδιαμόρφωσης της πολιτικής της ΕΕ για την Ασφάλεια την οποία χαρακτηρίζει απαραίτητη ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και υποστηρίζει την διεύρυνση της συνεργασίας της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα Ασφάλειας και Άμυνας καθώς η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποτελεί στόχο των τρομοκρατικών ενεργειών στο μέλλον.

    Πέρα από την συνεργασία για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ η Ισπανία τάσσεται και υπέρ της διεύρυνσης και της ανάπτυξης της εσωτερικής αγοράς της Ευρώπης.

    Η Ισπανία αναμένεται να πραγματοποιήσει κατά την διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ δυο επιπλέον συνόδους κορυφής πέρα από τις ήδη προγραμματισμένες.

    Μια σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Βαλένθια με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου και μια σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Μαδρίτη με σκοπό τη διεύρυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Λατινική Αμερική επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Ισπανίας ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Αμερικής.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός αισιοδοξεί να ενισχύσει τον ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων με την δημιουργία κοινής Χάρτας για την Ευρώπη.

    Με τον τρόπο αυτό κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα επιθυμεί να πάρει μια νέα απόφαση θα οφείλει να λαμβάνει την έγκριση από τα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ.

    Ο κ. Αθνάρ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρώπης και σε οικονομικό επίπεδο υποστηρίζει την δημιουργία ενιαίας εσωτερικής αγοράς με την θέσπιση του κοινού νομίσματος, την ελεύθερη διακίνηση του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη και την συνεργασία των εκπαιδευτικών συστημάτων των κρατών μελών της ΕΕ.

    [18] N. ΛΕΣΙ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Τίρανα, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Τους λόγους για τους οποίους πρότεινε στη βουλή την αποχώρηση της Αλβανίας από την Ισλαμική Διάσκεψη, εξηγεί με πρωτοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα «Κόχα Γιον» ο εκδότης της και βουλευτής Νικόλ Λέσι.

    Όπως αναφέρει ο κ. Λέσι, η ένταξη της Αλβανίας στην Ισλαμική Διάσκεψη έγινε από τον Σαλί Μπερίσα χωρίς διαφάνεια και ακόμα και σήμερα δεν βρίσκεται το ντοκουμέντο της ένταξης. Περαιτέρω, επισημαίνει ότι η Αλβανία, έχοντας τρεις θρησκευτικές κοινότητες, δεν πρέπει να μετέχει σε οργανώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα και προσθέτει ότι το Σύνταγμα προσδιορίζει ότι το κράτος έχει λαϊκό χαρακτήρα και όχι θρησκευτικό, άρα δεν υπάρχει λόγος ένταξης σε θρησκευτική οργάνωση.

    [19] IOSCO: ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:27 UTC+2)

    Στη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας εργασίας για τη διερεύνηση των ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι εποπτικές αρχές κεφαλαιαγορών μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και των συνεπειών τους, προέβη η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO). Την ομάδα θα διευθύνει ο Michael Prada, Πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (COB).

    Εξάλλου, η IOSCO θα αναθεωρήσει τα βασικά στοιχεία των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τις αγορές, τους επαγγελματίες της αγοράς και τις εποπτικές αρχές, καθώς και τα κανονιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανώμαλων συνθηκών στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία της προετοιμασίας για το έτος 2000.

    Για την πλήρη διερεύνηση των χρηματοοικονομικών εγκλημάτων, θα πρέπει να διευρυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, ώστε να συμπεριληφθούν οι εποπτικές αρχές κεφαλαιαγοράς όλων των χωρών, όπως επίσης οι δικαστικές αρχές και λοιπές διωκτικές αρχές. Η ειδική Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει την ικανότητα και προθυμία των εποπτικών αρχών κεφαλαιαγοράς να εφαρμόσουν πρότυπα υψηλής ποιότητας σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς επίσης και την επέκταση των προτύπων προκειμένου να περιλάβουν και άλλες εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομκού τομέα όπως επίσης και τις δικαστικές αρχές.

    Ενα άλλο σημαντικό θέμα όσον αφορά στην ικανότητα καταπολέμησης του χρηματοοικονομικού εγκλήματος είναι η αναγνώριση των πελατών από τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Η Ειδική Ομάδα Εργασίας θα διερευνήσει τα συστατικά στοιχεία ενός αποτελεσματικού συστήματος αναγνώρισης της ταυτότητας των πελατών λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές συνέπειες για την αγορά.

    Ε.Σ.

    [20] ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΙΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Κομοτηνή, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:22 UTC+2)

    Σε νέες δημοπρατήσεις έργων του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) που αφορούν το δήμο Ορεινού του νομού Καβάλας, προϋπολογισμού 320 εκατ. δρχ., προχώρησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

    Επίσης η Περιφέρεια - στο πλαίσιο του ΕΠΤΑ - προχώρησε στη δημοπράτηση έργων για τους δήμους Διδυμοτείχου και Σουφλίου (Ν. Εβρου) προϋπολογισμού 317 εκατ. δρχ., τους δήμους Δοξάτου, Σιταγρών - Φωτολίβος και κοινότητα Σιδηρονέρου (Ν. Δράμας) προϋπολογισμού 250 εκατ. δρχ. και τον δήμο Μύκης (Ν. Ξάνθης), προϋπολογισμού 180 εκατ. δραχμών.

    Με την υλοποίηση αυτών των δράσεων επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών παρέμβασης και βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων υποδομών.

    [21] EΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΕΪΝΤΑΝΙ

    Τίρανα, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:21 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε επιστολή που έστειλε και στον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, κάνει έκκληση στις χώρες μέλη του ΟΗΕ να επαναβεβαιώσουν ότι η τρομοκρατία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, γράφει η αλβανική εφημερίδα «Κοριέρι». Ο κ. Ανάν καλεί τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να υπογράψουν τις διεθνείς συμβάσεις κατά της τρομοκρατίας, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη.

    [22] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται την Παρασκευή στην πόλη του Courtrai.

    Κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στη Γάνδη, απόψεις για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Laeken (Δεκέμβριος 2001 τέλος βελγικής προεδρίας), η εσωτερική ασφάλεια και η τρομοκρατία και το καταστατικό ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

    Στη Σύνοδο θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζ. Κ. Γιούνκερ, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Χ. Πέτερινγκ. Επίσης έχουν προσκληθεί ο νέος ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών Ι. Ντ. Σμιθ και η Πρόεδρος του Γαλλικού Κόμματος RPR Μ. Αλλιό Μαρί.

    [23] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

    Αγκυρα, 16 Οκτωβρίου 2001 (19:16 UTC+2)

    Πανικός επικράτησε στην πόλη Ιντσιρλίκ, όπου βρίσκεται αεροπορική βάση που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, όταν κάποιος μέσα από ανώνυμο τηλεφώνημα είπε ότι χημική ουσία ρίχθηκε στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο δήμαρχος της πόλης Χασάν Χιλμί Αιντίνογλου δήλωσε ότι μετά από εξετάσεις δεν βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες στο νερό.

    Μετά το ανώνυμο τηλεφώνημα οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην πίνουν νερό και μετά ακολούθησε άλλη ανακοίνωση που καθησύχασε τους κατοίκους και ανέφερε ότι δεν βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες στο νερό.

    Στρατιωτική βάση έξω από το Ιντζιρλίκ φιλοξενεί αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα που περιπολούν πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ, που επιβλήθηκε μετά τον πόλεμο στον Περσικό.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 16 October 2001 - 18:13:58 UTC